Page 1

ЕВРОПРАТЕНИЦИ ВО ПОСЕТА НА МАКЕДОНИЈА:

S NCE ИЗЛЕГУВА ЕДНАШ МЕСЕЧНО

WEB EDITION

Година XVIII, Број 773, Февруари 2013

www.makedonskosonce.com

Macedonische Sonne Soleil Macedоnien

ЗА ЕУ МОРА ДА ИМАТЕ НАЦИОНАЛНО ЕДИНС ТВО

MONTHLY EDITION

WEB ИЗДАНИЕ

WEB EDITION

WEB ИЗДАНИЕ

WEB EDITION

WEB ИЗДАНИЕ

ОМД СЕ ПРОШИРУВА ВО ХО Л А Н Д И Ј А И ГЕРМАНИЈА

ЗАКОНСКИ ИЗМЕНИ ЗА ПОД ДРШК А НА С ТО П А Н С Т В ОТО

ЗАПОЧНА И З Г РА Д Б АТА Н А Ц Р К В АТА К А Ј С М И Л КО ВС КОТО ЕЗЕРО ВО ЧЕСТ НА ПЕТТЕ УБИЕНИ МАКЕДОНЦИ


Makedonskata Saga "Samo sonceto e postaro od Makedonija"

Bra}a i sestri, raska`uvajte ja bibliskata vistinska prikazna za Makedonija Makedonija

e edna!!!

Играта "топло-ладно" меѓу власта и опозицијата продолжува. Со измена на Изборниот законик кој вчера беше изгласан, рокот за кандидирање на локалните избори е продолжен до 3 март. Ајде доживотен лидеру на најголемата опозициска партија, еве ти шанса, ама ти упорно бегаш од неа. Така ти чини нели? Не се премисливте ти и твоите следбеници. А вие граѓани на Македонија, се чудите или јасно ви е?! Како што се очекуваше опозицијата со истиот одговор, наводно услов се предвремените парламентарни избори. Оттука навидум некој ќе си помисли опозицискиот лидер не знае што сака секој ден ги менува ставовите. За некои пак, лидерот на СДСМ се плаши од силен пораз на локалните избори и ако не ги бојкотира изборите, ќе мора да се направи некој фалсификат на истите. Тоа била една од тезите да ги разубеди сопартијците да го прифатат бојкотот. Тие дури го прашале зошто одбива да учествува на изборите и да го прифати предлогот на ВМРО-ДПМНЕ, кога е идентичен со предлогот на струмичкиот градоначалник од пред некој ден, на што опозиционерот одговорил дека тој градоначалник го направил тоа на своја рака, но го оставил да се смета за важен играч. Факт е дека во неговата партија владее хаос, непослушност, инает, а вистината е дека тој не само што и штети на неговата матична партија туку константно и прави штета и на Македонија. Ја заглави работата - и не знае како да излезе од калта... Човекот повеќе од дваесет години ја малтретира Македонија, па редно е да ја напушти политиката за доброто на народот... ама тешко дека македонскиот народ ќе се ослободи од него!!! Свесни сме дека предизборниот процес носи и "војна" меѓу партиите. Сите се служат со секакви методи. Но, во ваков случај, мора сигурно и сериозно да се застане и размисли затоа што законите се еднакви за сите како за владејачката партија така и за опозицијата. А оваа вербална воена игра не води кон арно, напротив многу и штети на Македонија и народот во неа, па ако барем малку и мисли добро на сопствената држава, ќе ја прифати подадената рака на владејачката партија.

\or|ija - Xorx Atanasoski


Како што се соопштува Државната изборна комисија утре со ждрепка ќе ја утврди единствената листа на кандидати за членови на советите на општината, односно Советот на Град Скопје и единствена листа на кандидат за градоначалник на општината, односно Градот Скопје. Општинските изборни комисии утврдените единствени листи ќе ги објават најдоцна 25 дена пред денот определен за одржување на изборите, односно на 26 февруари

П Р И Ј А В Е Н И 2 6 8 К А Н Д И Д АТ И , ОД КОИ 25 НЕЗАВИСНИ, А О С ТА Н АТ И Т Е С Е П Р И П А Д Н И Ц И НА ПОЛИТИЧКИ ПАРТИИ

ВО ТРКА ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ ПРИЈАВЕНИ 268 КАНДИДАТИ

З

а локалните избори што ќе се одржат на 24 март и официјално се пријавиле за градоначалници 268 кандидати, од кои 25 независни, а останатите се припадници на политички партии, додека за членови на општинските совети, се поднесени 350 кандидатски листи, од кои 93 независни. Ова го сопшти Државната изборна комисијапо пристигнатите потврдени кандидатски листи за советници и за градоначалници за претстојните локални избори, од сите 80 општински изборни комисии и од Градот Скопје. Како што се соопштува Др-

жавната изборна комисија утре со ждрепка ќе ја утврди единствената листа на кандидати за членови на советите на општината, односно Советот на Град Скопје и единствена листа на кандидат за градоначалник на општината, односно Градот Скопје. Општинските изборни коми03 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 773 / Февруари 2013

сии утврдените единствени листи ќе ги објават најдоцна 25 дена пред денот определен за одржување на изборите, односно на 26 февруари. Изборната кампања започнува 20 дена пред денот на изборите, односно на 4 март на полноќ и завршува на 22 март годинава.


Американскиот амбасадор во Република Македониј Пол Волерс уште еднаш порача дека сите политички субјекти треба своите активности да ги спроведуваат водејќи сметка за пошироките интереси на државата. Волерс при денешната посета на Факултетот за туризам и угостителство во Охрид нагласи дека случувањето кое условно би го нарекол "политичка криза" е прашање што треба да се реши за доброто на земјата

В О Л Е Р С П Р И П О С Е ТАТА Н А ФАКУЛТЕТОТ ЗА Т УРИЗАМ И УГОСТИТЕЛСТВО ВО ОХРИД НАГЛАСИ

ВОЛЕРС: "ПОЛИТИЧКАТА КРИЗА" КРИЗА " Е ПРАШАЊЕ ШТО ТРЕБА ДА СЕ РЕШИ ЗА ДОБРОТО НА ЗЕМЈАТА

А

мериканскиот амбасадор во Република Македониј Пол Волерс уште еднаш порача дека сите политички субјекти треба своите активности да ги спроведуваат водејќи сметка за пошироките интереси на државата. Волерс при денешната посета на Факултетот за туризам и угостителство во Охрид нагласи дека случувањето кое условно би го нарекол “политичка криза“ е прашање што треба да се реши за доброто на земјата. “Нашата позиција е дека кризата, доколку може да се

нарече криза, треба да биде надмината за доброто на државата. Сметаме дека политичката ситуација може да се надмине, но за тоа е потребно да се седне и да се разговара, заеднички од сите 04 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 773 / Февруари 2013

субјекти“, речо амбасадорот. Запрашан дали опозицијата треба да се врати на изборите, Волерс истакна дека не би сакал да навлегува во поединости за тоа како да се надминат недоразбирањата.


Попоски по средбата со потпретседателот на црногорската влада и министер за надворешни работи Игор Лукшиќ, порача дека има причина за загриженост. Запрашан првиот човек на македонската дипломатија за добрососедсиките односи со Бугарија според него треба да се почитува определено правило за рамнотежа на превземени права и обврски

О

позицискта партија ја загрозува нашата европска агенда“, вели привот човек на македонската дипломатија Никола Попоски коментирајќи ја актуелната политичка состојба. Попоски по средбата со потпретседателот на црногорската

О П О З И Ц И С К ТА П А Р Т И Ј А Ј А З А Г Р О З У В А Н А Ш АТА ЕВРОПСКА АГЕНДА

ПОПОСКИ: ОПОЗИЦИЈАТА ЈА ЗАГРОЗУВА ЕВРОПСКАТА ИДНИНА

влада и министер за надворешни работи Игор Лукшиќ, порача дека има причина за загриженост. Запрашан првиот човек на македонската дипломатија за добрососедсиките односи со Бугарија според него треба да се почитува определено правило за рамнотежа на превземени права и обврски. 05 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 773 / Февруари 2013

Во текот на викендов македонскиот премиер Никола Груевси остварил телефонски разговор со неговиот бугарски колега Бојко Борисов. Според бугарскиот премиер има добар напредок во преговорите за спогодбата за добрососедски односи.


“Доколку Република Македонија добиеше датум за почеток на преговорите со Европската унија на декемврискиот совет, денес најверојатно немаше да се соочуваме со ваква политичка состојба“, истакна претседателот Ѓорги Иванов на денешните средби со европратениците. Беа разменети мислења и информации околу актуелната политичка состојба во државата "

околку Република Македонија добиеше датум за почеток на преговорите со Европската унија на декемврискиот совет, денес најверојатно немаше да се соочуваме со ваква политичка состојба“, истакна претседателот Ѓорги Иванов на денешните средби со европратениците. Беа разменети мислења и информации околу актуелната политичка состојба во државата, бојкотот на опозицијата на Собранието и можностите за надминување на ситуацијата. Европратениците, како што соопштува кабинетот на Иванов, ги поздравија заложбите и иницијативата на претседателот за наоѓање решение за политичката ситуација. Тие исто така потенцираа дека од суштинско значење за натамошниот интеграционен процес е функционирањето на институциите со полн капацитет и надминувањето на политичката состојба. За Република Македонија и за нејзините граѓани, според Иванов, не важат истите правила како за другите

Б Е А РА З М Е Н Е Т И М И С Л Е Њ А И ИНФОРМАЦИИ ОКОЛУ А К Т У Е Л Н АТА П О Л И Т И Ч К А С О С Т О Ј Б А В О Д Р Ж А В АТА

ИВАНОВ И ВЕЉАНОВСКИ СЕ СРЕТНАА СО ЕВРОПРАТЕНИЦИТЕ

Д

земји-кандидати во сфераа на билатералните прашања, а тоа е истовремено интегрирање во ЕУ и надминување на билатералните прашања. Македонскиот претседател исто така ги запозна европратениците со актуелностите во врска со спорот за името, како и за посветеноста во градењето на добрососедските односи. Пратениците од Европскиот парламент, припадници на групата на Европската народна партија, Јержи Бузек, Туне Келам, Мирослав Миколашик, Ласло Токес, како и членови на pаботната група 3 на Европската народна партија, предводена од Корин Вортман-Коол, потпретседател на Европската народна 06 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 773 / Февруари 2013

партија, денеска исто така остварија средба со претседателот на Собранието Трајко Вељановски. Тој ги запозна со случувањата од крајот на минатата година, како и со околностите и настаните што им претходеа на овие настани. Вељановски како што соопштува неговиот кабинет напомена дека во неговиот петгодишен мандат опозицијата трипати ја бојкотира работата на Собранието. Во однос на работата на Собранието, Вељаноски истакна дека е фокусирано на повеќе прашања, но најзначајни се евроатлантска интеграција, како и доследна имплементација на донесените закони и реформи.


К О ГА С Е РА Б О Т И З А Н А Ц И Н А Л Н И И Н Т Е Р Е С И М О РА Ова е пораката што ја ДА БИДЕТЕ ОБЕДИНЕТИ. БЕЗ упатиле НАЦИОНАЛНО ЕДИНСТВО европратениците кој престојуваат во НЕМА ЕВРОПСКА УНИЈА Република Македонија на покана на привот човек на македонската дипломатија Никола Попоски. Европратениците Јержи Бузек, Мирослав Миколашик, Ласло Токес и Туне Келам ја повикаа опозицијата да се врати во парламентот, бидејќи собранието е место на кое се води политичкиот диалог.

ЕВРОПРАТЕНИЦИ ВО ПОСЕТА НА МАКЕДОНИЈА: ЗА ЕУ МОРА ДА ИМАТЕ НАЦИОНАЛНИ ЕДИНСТВО

К

ога се работи за национални интереси мора да бидете обединети. Без национално единство нема Европска Унија. Ова е пораката што ја упатиле европратениците кој престојуваат во Република Македонија на покана на привот човек на македонската дипломатија Никола Попоски. Европратениците Јержи Бузек, Мирослав Миколашик, Ласло Токес и Туне Келам ја повикаа опозицијата да се врати во парламентот, бидејќи собранието е место на кое се води политичкиот дијалог. Според нив за секој неоспех на државата ви-

новни се сите, како и тие што ја водат власта така и тие во опозицијата. Европратеникот од Полска Јержи Бузек како поранешен претседател на Европскиот парламент, исто така го коментираше исфарлањето на опозицијата од Собранието на 24 декември. На денешната средба според макеоднскиот министер за надворешни работи Никола Попоски станало збор за сите аспекти од македонската евроинтеграција како што се дијалогот на високо ниво и предлог резолуцијата на известувачот Ричард Ховит во Европскиот 07 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 773 / Февруари 2013

парламент. Моменталните политички случувања ги коментираше и амбасадорот на Соединетите Американски Држави во Република Македонија Пол Волерс. Според него политичка ситуација треба да се разреши на начин кој ќе и донесе бенефит на Македонија во рамките на аспирациите кон евроатлантските интеграции. “Сите инволвирани страни, како партиите така и поединци треба да донесат оценка што е во најдобар интерес за македонската иднина и да преземат чекори за да и помогнат на земјата’’, додаде амбасадорот Волерс.


АНТИЧКИОТ MАКЕДОНСКИ ЈАЗИК АНТИЧКОТО МАКЕДОНСКО ПРАВОСЛАВИЕ IV ДЕ Л ПРАВОПИС ПРВИОТ АНТИЧКИ МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ВТОРИОТ АНТИЧКИ МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

СОНЧЕВИТЕ БУКВИ СОНЧЕВАТА АЗБУК А СОНЧЕВИЈОТ ЈАЗИК 1. Р = СОНЦЕТО = РА, РЕ, РИ, РО, РУ, Р, 2. С = СВЕТЛИНАТА = СА, СЕ, СИ, СО, СУ, С, 3. Д = ДЕНОТ СВЕТЛИНАТА = ДА, ДЕ, ДИ, ДО, ДУ, Д, 4. В = БОГОТ, БОЖЕСТВЕНОСТА = ВА, ВЕ, ВИ, ВО, ВУ, В, 5. К = ВОЗВИШЕНОСТА = КА, КЕ, КИ, КО, КУ, К, 6. Ф = ЗРАЧЕЊЕТО = ФА, ФЕ, ФИ, ФО, ФУ, Ф, 7. З = ЗОРАТА, ЗАЗОРЕНОСТА = ЗА, ЗЕ, ЗИ, ЗО, ЗУ, З, 8. Б = ЗЕМЈАТА = БА, БЕ, БИ, БО, БУ, Б, 9. Л = ЛУЃЕТО, ЛЈУДНОСТА = ЛА, ЛЕ, ЛИ, ЛО, ЛУ, Л, 10. Г = ГОЛЕМИНАТА = ГА, ГЕ, ГИ, ГО, ГУ, Г, 11. Ј = ВНАТРЕШНОСТА, АУРАТА = ЈА, ЈЕ, ЈИ, ЈО, ЈУ, Ј, 12. М = МОЕ, МОЈЕТО = МА, МЕ, МИ, МО, МУ, М, 13. Н = НАШЕ, НАШЕТО = НА, НЕ, НИ, НО, НУ, Н, 14. Х = СЕГАШНОСТА = ХА, ХЕ, ХИ, ХО, ХУ, Х, 15. Ж = ПРОСТОРОТ = ЖА, ЖЕ, ЖИ, ЖО, ЖУ, Ж, 16. Ш = СОЕДИНЕНИЕТО = ША, ШЕ, ШИ, ШО, ШУ, Ш, 17. Ц = ЦЕНТАРОТ = ЦА, ЦЕ, ЦИ, ЦО, ЦУ, Ц, 18. Ч = ЧЕЛНОСТА = ЧА, ЧЕ, ЧИ, ЧО, ЧУ, Ч, 19. П = ОДНОВО = ПА, ПЕ, ПИ, ПО, ПУ, П, 20. Т = ТЕМНИНАТА = ТА, ТЕ, ТИ, ТО, ТУ, Т, 21. А = ВРЗ, НАД 22. Е = Е.., или ЕВЕ 23. И = И.., 24. О = О.., или ОКОЛУ 25. У = ВО РА – Сонцето како фактичка состојба. РЕ – Сонцето во идејна смисла, почеток на циклус РИ – Сонцето во почетен циклус, РО – Сонцето во реализирачки циклус РУ – Сонцето во завршеток на циклусот, кон својот залез Р – Сонцето како фактичка состојба

РАСАТА Според учењето на Религијата на Сонцето се учи дека СВЕТЛИНАТА, ПОЗИТИВНОСТА (+) е творечката, создавачката сила на животот Земен и на неговите услови и вредности, а ТЕМНИНАТА, НЕГАТИВНОСТА (-) во природата и во човекот, во луѓето е деградирачката, уништувачката сила на животот и на неговите услови и вредности по место и време на постоење на површината на Земјата. Оттука и големото сознание и практика на живеење, според учењето на Религијата на Сонцето е дека во човечкиот организам физиката е негативноста или делот од мајката Земја, а аурата или духот, духовноста, која е делот од таткото ВЕ(БОГОТ) РА(СОНЦЕ) е позитивноста, односно Божественоста во луѓето. Затоа и луѓето кога имаат начин на живот, кој е по духот, светлината и позитивноста, Божественоста во себе, тие се борци и творци, се борат против негативноста во природата и во луѓето по место и време на постоење, со создавањето на потребните генерациски услови и вредности на процесот на живот. Луѓето кои живеат по физиката без дух, аура или Божественоста, позитивноста во себе се негативни и деградирачки спроти себе, околината, тие сè уништувачи на животот Земен и на неговите услови и вредности. Всушност, тие без дух, душа не се борци и творци, тие сè материјалисти и корисници кои не се борат и не создават, творат. Единствената и главната причина за напуштањето на учењето на Религијата на Сонцето, како единствена Македонска и Светска Религија на Сонцето, е физичкото надвладевање на Човечките синови, темнокожите или луѓето на физиката кои се множеле повеќе од Божјите синови, тие живеле по физиката, а не по духот, и тие владејат до денес со светот со својата физика, негативност, неправедност. Со напуштањето на Религијата на Сонцето, доаѓаат негативните водачи и се менуваат имињата и титулите на народите. Затоа, во денешно време многу народи имаат нови имиња, но како етност се создадени и зачувани од тие стари времиња, од времето на учењето и начинот на живеење на Религијата на Сонцето. Зборот РАСАТА ја има религиозната состојба на аурите сончеви и на верниците по циклуси и генерации на ВЕ(БОГОТ) РА(СОНЦЕ) на Небото и на Земјата и на Земјата за верниците, според која е изграден вториот стар Македонски јазик во стара Македонија, од старите Македонци верници по јазикот на светлината астрална Божествена на аурата Сончева. Тоа е СВЕТОТО ПИСМО на Земјата или првиот стар слогов Македонски јазик и кој ја дефинира состојбата и постоењето на РА(СОНЧЕВИ) СА(СВЕТЛИ) над ТА(ТЕМНИНАТА), негативноста, злото во природата и во луѓето по место и време на постоење на површината на Земјата за верниците според учењето на Религијата на Сонцето или ВЕРАТА, РЕЛИГИЈАТА, ЦРКВАТА, СВЕТОТО ПИСМО, ПРАВАТА СЛАВАТА. Според учењето и начинот на живеење по Религијата на Сонцето, постоеле СКАРАТА и СКАЛАТА на светло позитивни Сончеви и човечки аури на верниците, по циклуси и генерации. Тие ВОЗВИШЕНИ места се врвовите каде што секогаш е поставена БОЖЕСТВЕНОСТА Сончева и човечка. Со напуштањето на Религијата на Сонцето во старата Македонија, помегју 4000 и 2000 години пред новата ера, наредните генерации Македонци како нивно паметење на тие религиозни состојби ги создадоа легендите за Боговите на планината Олимп. Боговите


По Книгата: Првиот и Вториот антички Македонски јазик – СВЕТОТО ПИСМО Пишува: Атанас Пчеларски кои живеат на Олимп е нивното возвишено место и не случајно е така кажано, тоа е симболично укажување, потсетување на тие ВОЗВИШЕНИ места како врвови на кои се наоѓа БОЖЕСТВЕНАТА светлина. Тоа се СКАРАТА и СКАЛАТА. Боговите на Олимп, кои физички се опишани во лицето на Зевс, Хера, Аполон, Афродита, Атина, Прометеј, Херкулес и други, се со следниве карактеристики: висок раст, млечно бела кожа, руси коси, сини или зелени очи, со силна развиена мисла, мудри и кои прават чуда во името на правдината и добрината. Поседуваат силен Божествен сјај кој зрачи од нивната надворешна и силна внатрешна аура. Сите тие особини по напуштањето на учењето и начинот на живеење според Религијата на Сонцето, со кои се опишани Боговите на Олимп од подоцнежните генерации Македонци, се фактички наследници на нивните многу стари предци, кои биле РАСАТА луѓето како Божји синови. Пример за тоа е легендата за херојот ХЕРКУЛЕС, кој физички и духовно е многу развиен и моќен, кој победува секогаш со својата физичка сила, но и со силата на својот ум, мисла, бидејќи е совршен физички и духовно. Тој опис на ХЕРКУЛЕС не е ништо друго туку, опис од старите Македонци верници на нивните претци, постарите Македонци и претците на нивните претци, кои биле РАСАТА луѓето за време на Религијата на Сонцето. Со такви совршени духовни и физички карактеристики, тие се секогаш победници и херои, кои победувале како со физичката сила, така и со својот совршен ум, мисла. Зборот ХЕРКУЛЕС е од вториот стар Македонски јазик изграден во старата Македонија од старите Македонци верници, и ја има религиозната состојба по првиот стар слогов Македонски јазик со која го искажува постоењето на ХЕ(СЕГАШНАТА) Р(СОНЧЕВА) КУ(ВОЗВИШЕНА) ЛЕ(ЛЈУДСКА) С(СВЕТЛИНА), негативноста, злото во природата и во луѓето по место и време на постоење на Земјата. Божицата АФРОДИТА во легендите е претставена како Божица на Убавината и на Љубовта. За да биде таква таа самата е многу убава, со стара класична човечка убавина на Земјата, има висок раст, млечно бела кожа, руси коси, сини или зелени очи, поседува силна развиена внатрешна аура од која упатува силни позитивни зрачења што пленат и маѓепсуваат. Нејзината убавина доаѓа од внатре од духот, душата, која е силно позитивна, која зрачи добрина, правдина, душевен мир и рамнотежа со надворешната природа. Зборот АФРОДИТА е од вториот стар Македонски јазик изграден во старата Македонија од старите Македонци верници, и ја има религиозната состојба по првиот стар слогов Македонски јазик со која го искажува постоењето на А(ВРЗ или НАД) Ф(ЗРАЧЕЧКАТА) РО(СОНЧЕВА) ДИ(СВЕТЛИНА ДНЕВНА) над ТА(ТЕМНИНАТА), негативноста, злото во природата и во луѓето по место и време на постоење на Земјата. Со физичкиот и духовен опис на Боговите на Олимп и религиозните состојби на имињата нивни со кои се кодирани, се искажуват различни стари важни религиозни состојби. Тие сè дел од религиозните состојби и големото учење и начин на живеење според Религијата на Сонцето, негови создавачи и носители биле РАСАТА луѓето и нивните наследници, многу старите Македонци. За време на Религијата на Сонцето, како што веќе укажав, РАСАТА луѓето и нивните наследници се раселувале по Светот во текот на илјадници години, ширејќи го тоа учење тие го направиле Светското учење, како Светска Религија на Сонцето. Со тоа тие формирале нови народи и држави. Во денешно време народите на цела северна Европа како и на други места, кои се со карактеристики на РАСАТА луѓето, или се со млечно бела кожа, руси коси, сини или зелени очи, со позитивни аури,

генетски се директни нивни наследници. Така, на пример, тије наследници на РАСАТА луѓето кои ги населиле денешните простори на Русија и самите себеси се нарекуваат со името РУСИ, РУСИТЕ. Тоа нивно име и паметење од времето на РАСАТА луѓето опстанало до денес и затоа не случајно самијот збор РУС има значење на човек со руси, светли коси и светла кожа или зборот значи РУ(СОНЧЕВАТА) С(СВЕТЛИНА). Сите тие северноевропејци се и директни наследници и на легендите за Боговите на Олимп, со кои се опишани тие нивни стари претци, кои биле РАСАТА луѓето. Со раселувањето по светот на РАСАТА луѓето и на нивните наследници, древните Македонци, низ Светот имало и обратен процес на доселување на нивните наследници и мешавини, како и доселување на луѓе со потемна кожа од Индија и Африка во Европа. Тие темнокожи луѓе во нивните прататковини со генерации живееле во вечно лето и не ги поднесувале суровите европски зими и инстинктивно бегале и се населувале, најмногу на југ, во топлите краишта. Затоа јужна Европа, денес повеќе е населена со темнокожи луѓе, а северна Европа опстанала со чисто светлокожи луѓе. Значи, денес имаме народ кој себеси се нарекува РУСИ или РУСИТЕ. Тие сè дел од својот народ и поседуваат физички карактеристики на РАСАТА луѓето, си го зачувале името на РАСАТА со што ја зачувале и суштината, смислата на тој збор на руси, светли луѓе, што е од големо историско значење и радост за Македонците, како нивни многу стари претци како и за сите вистински луѓе кои размислуваат правилно, праведно. Неименувани автори на легендите за Боговите на Олимп, како што веќе кажавме, се наследници на старите Македонци кои го напуштиле учењето и начинот на живеење по Религијата на Сонцето. Сето тоа е културно и историско наследство на современите Македонци и никако на темнокожите луѓе, кои се доселеници на југот на Балканот или во старата Македонија, која беше целиот Балкан. Тие го присвојуваат нејзиното културно и историско наследство. Во денешно време интелигентните деца, кои размислуваат логички, читајќи ги тие описи на Боговите на Олимп кои биле со голем раст, млечно бела кожа, руси коси, сини, зелени очи и имајќи претстава како изгледат денешните темнокожи луќе на југот на старата Македонија, на југот на Балканот, со црна блескава коса, низок раст, веднаш си го поставуваат прашањето дека тука има некаква голема историска лага. Како може тие да бидат творци и наследници на легендите на Боговите на Олимп, кога се опишани со физички карактеристики различни од нив. Од тие многу стари времиња, кога постоеле многу старите древни Македонци и Македонија, опстанало тоа сознание, но и име за Македонија и Македонците со нивниот јазик до денес. А денес кога го пишувам и го презентирам тоа старо македонско и светско учење на Религијата на Сонцето порачувам дека тоа е од големо богатство за современа Македонија, Европа и Светот, дека треба исто така трезвено и правилно современите народи да ги видат своите физички и духовни корени и треба да ги разбираат, признаваат, почитуваат, да им се радуваат, да ги чуваат и презентираат, со што и себе ќе се потврдуваат.

ПРОДОЛЖУВА


"Во Германија и Холандија живеат над 130.000 Македонци. Македонските заедници во овие земји одиграа клучна улога во зачувување на македонскиот идентитет и во вековната борба за независност на Македонија", изјави претседавачот на одборот на ОМД Стојан Николов по едногласното одобрување на преставниците од страна на Одборот на директори на ОМД

З А П Р Е Т С ТА В Н И К Н А О М Д В О Х О Л А Н Д И Ј А Е Н А З Н АЧ Е Н Ф И Л И П АЛТИПАРМАКОВСКИ, ИГОР Д А Н А Ј Л О В С К И К А К О П Р Е С ТА В Н И К Н А ОМД ВО ДИЗЕЛДОРФ И ГОЦЕ ПЕРОСКИ К А К О П Р Е С ТА В Н И К В О Ш Т У Т ГА Р Т

О

бединетата македонска дијаспора се проширува во Холандија и Германија. За претставник на ОМД во Холандија е назначен Филип Алтипармаковски, Игор Данајловски како преставник на ОМД во Дизелдорф и Гоце Пероски како преставник во Штутгарт. Привремено, Алтипармаковски исто така ќе ја преставува ОМД и во Брисел, се додека ОМД не назначи директен преставник за Брисел. "Во Германија и Холандија живеат над 130.000 Македонци. Македонските заедници во овие земји одиграа клучна улога во зачувување на македонскиот идентитет и во вековната борба за независност на Македонија", изјави претседавачот на одборот на ОМД Стојан Николов по едногласното одобрување на преставниците од страна на Одборот на директори на ОМД. Според претседателот на Обединета македонска дијаспора Методија Колоски, стратешка цел на Македонија е да влезе во Европската унија, а Македонија го заслужува

ОМД СЕ ПРОШИРУВА ВО ХОЛАНДИЈА И ГЕРМАНИЈА своето вистинско место во Европа. "Именувањето на овие млади, ентузијастички, и посветени Македонци е првиот чекор кон официјалното отварање на канцеларија на ОМД во Европа. Убеден сум дека Филип, Игор и Гоце ќе бидат одлични претставници на македонската заедница пред 10 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 773 / Февруари 2013

јавноста и пред креаторите на политиките во Холандија, Германија и Европската Унија", додаде Колоски. Новите претставници на ОМД ќе се приклучат на веќе постоечките европски претставници на ОМД во Австрија, Франција, Грција, Русија и Велика Британија.


Се овозможува да се отпишат каматите за долгови по различни видови на придонеси кои настанале во периодот од почетокот на 2009 до крајот на 2012 година. Ако основниот долг за придонесите се плати во рок од шест месеци се овозможува да се изврши 100 процентно отпишување на каматата, ако долгот се отплати за период меѓу шест и 12 месеци ќе се отпише 75 проценти од каматата, а ако долгот се отплати во период од 12-18 месеци ќе се отпишат 50 проценти од каматата

З

аради поддршка на ликвидноста во стопанството и надминување на последиците од светската економска криза Владата донесе нови три мерки. За спроведување на овие мерки според првиот човек на финансии Зоран Ставрески потребно е да се изменат два закони, законот за пензиско и законот за здраствено осигурување. Според Ставрески со мерките што се предлагаат ќе им се излезе во пресрет на барањата на стотици македонски фирми.

З А РА Д И Л И К В И Д Н О С ТА НА СТОПАНСТВОТО

ЗАКОНСКИ ИЗМЕНИ ЗА ПОДДРШКА НА СТОПАНСТВОТО

“Се овозможува да се отпишат каматите за долгови по различни видови на придонеси кои настанале во периодот од почетокот на 2009 до крајот на 2012 година. Ако основниот долг за придонесите се плати во рок од шест месеци се овозможува да се изврши 100 процентно отпишување на каматата, ако долгот се отплати за период меѓу шест и 12 месеци ќе се отпише 75 проценти од каматата, а ако долгот се отплати во период од 12-18 месеци ќе се отпишат 50 проценти од каматата“, рече Ставрески. 11 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 773 / Февруари 2013

Исто така ако фирмата во наредните три години заклучно со крајот на 2015 година, редовно ги исплаќа тековните обврски по основ на придонес за здравствено осигурување, после третата години ќе им бидат отпишани сите заостанатите обврски-долгот и каматата. Од министерството за финансии информираа дека во меѓувреме се праваат финалните пресметки за тоа колку изнесува долгот на фирмите. Новите мерки стапуваат во сила по донесувањето на измените на законите.


Црквата се гради во чест на Филип Славковски, Александар Наќевски, Цветанчо Ацевски и Кире Тричковски од Радишани и Борче Стефковски од Црешево, кои минатата година беа убиени во очи на најголемиот христијански празник Велигден, на Велики Четврток

И З Г РА Д Б АТА Н А Ц Р К В АТА Е И Н И Ц И РА Н А ОД М Е С Н И Т Е З А Е Д Н И Ц И С ТА Ј К О В Ц И , С М И Л К О В Ц И , Ц Р Е Ш Е В О И ВИНИЧЕ

ЗАПОЧНА ИЗГРАДБАТА НА ЦРКВАТА КАЈ СМИЛКОВСКОТО ЕЗЕРО ВО ЧЕСТ НА ПЕТТЕ УБИЕНИ МАКЕДОНЦИ

З

апочна изграбдата на црквата “Светите четириесет маченици – Младенци“ кај местото викано Кршиколе или Крст кај Смилковското езеро. Црквата се гради во чест на Филип Славковски, Александар Наќевски, Цветанчо Ацевски и Кире Трич-

ковски од Радишани и Борче Стефковски од Црешево, кои минатата година беа убиени во очи на најголемиот христијански празник Велигден, на Велики Четврток. Изградбата на црквата е иницирана од месните заедници Стајковци, Смилковци, Црешево и 12 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 773 / Февруари 2013

Виниче. Црквата во основата ќе биде 150 м2 со уреден парк од 6.000 м2, а околу црквата ќе има камбанарија, голем крст, пет видиковци и пет бора во спомен на убиените. Проектот е изработен од градежната фирма Жикол.


773  

makedonskosonce

773  

makedonskosonce