Page 1

Macedonian Sun

ИЗЛЕГУВА ЕДНАШ МЕСЕЧНО

MONTHLY EDITION

S NCE ИЗЛЕГУВА ЕДНАШ МЕСЕЧНО

WEB ИЗДАНИЕ

WEB EDITION

WEB ИЗДАНИЕ

WEB EDITION

WEB ИЗДАНИЕ

WEB EDITION

Година XVIII, Број 772, Јануари 2013

ПОСЛАНИЕ ОД Г.Г. СТЕФАН

MONTHLY EDITION

www.makedonskosonce.com

Macedonische Sonne Soleil Macedоnien

СРЕЌНИ БОЖИКНИ ПРАЗНИЦИ


Makedonskata Saga "Samo sonceto e postaro od Makedonija"

Bra}a i sestri, raska`uvajte ja bibliskata vistinska prikazna za Makedonija Makedonija

Кругот продолжува да се врти. Дојде медијаторот и си замина, дојде еврокомесарот и си замина, следуваше лидерска средба која неславно заврши како што и се очекуваше. И уште не стивнаа кометарите и шушкањата околу средбата на двајцата македонски лидери, ете го еврокомесарот во ненадејна посета. Што точно се зборувало јас лично не слушнав, но претпоставката на сите е да ја смири топката меѓу владејачката партија и опозицијата со желба да се надмине политичката криза. По таа таинствена средба, еврокомесарот отпатува директно во советот на европа каде јавно ја искажа својата надеж дека Владата и опозицијата ќе најдат решение за да го задржат неговиот оптимизам. И додека оттаму добиваме позитивни сигнали, не бидува некој да не ја заплеска работата, а кој друг ако не еден од опозицијата кој заедно со своите сопартијци го бојкотира собранието. Воопшто не верувам дека во следните денови и недели, ќе дојде до некој договор или компромис. Доколку и комесарот Филе не успеал да ја омекне ригидноста, што друго да се очекува? А за што да реферира комесарот Филе во Стразбур, кога во Советот на Европа, делегатот од македонската опозиција веќе ги прогласил владата и државата за партиско-полициско-пучистички. И што се случи таму, тој опозиционерот верувате ли дека наголемо почна да ја клевети сопствената земја-Македонија пред советот на европа. Во својот говор, тој пред европратениците, теснопартиските интереси ги искористи за клеветење на државата!!! Изјава која и оди во прилог единствено на најголемата опозиционерска партија и на јужните соседи! Навистина, жално! Останува да им се покаже на нашите странски партнери и пријатели дека сево ова е една балканска жед за власт, без разлика на стабилните и легитимни институции. А во иднина, знам дека најголемата опозициска партија ќе се распадне и ќе се изгуби. Таа не е навикната на долго време вон власта. Нема да има експлозија на распад, туку распад во самата себе. За тоа време да се надеваме дека во меѓувреме ќе се појави некоја партија со нова и автентична, алтернативна програма, со свежи и млади но стручни кадри, лојални кон демократијата и Уставот. Тоа, апсолутно и е потребно на Македонија и на нејзината политичка иднина. Но, за сето тоа, треба малку ум и разум, зарем не?

e edna!!! \or|ija - Xorx Atanasoski


Изјавил медијаторот Метју Нимиц по средбата со грчкиот министер за надворешни работи Димитрис Аврамопулос, на која иако неочекувано присуствувал и премиерот Андонис Самарас. Медијаторот информирал дека презентирал некои идеи за кои разговарале во детали. Тој нагласил дека не може да открие што презентирал и повтори дека се бара взаемно прифатливо решение за прашањето за името

Г Р Ч К АТА В Л А Д А С О Г О Л Е М А ИСКРЕНОСТ САКА ДА СЕ ПОСТИГНЕ ДОГОВОР ЗА П РА Ш А Њ Е ТО З А И М Е ТО

НИМИЦ: ГРЧКАТА ВЛАДА СО ГОЛЕМА ИСКРЕНОСТ САКА ДА СЕ ПОСТИГНЕ ДОГОВОР Г

рчката Влада со голема искреност сака да се постигне договор за прашањето за името, изјавил медијаторот Метју Нимиц по средбата со грчкиот министер за надворешни работи Димитрис Аврамопулос, на која иако неочекувано присуствувал и премиерот Андонис Самарас. Медијаторот информирал дека презентирал некои идеи за кои разговарале во детали. Тој нагласил дека не може да открие што презентирал и повтори дека се бара взаемно прифатливо решение за прашањето за името. Најавил оти утре оди за Скопје за да разговара со македонската Влада и изрази уверување дека дискусиите

можат да се забрзаат и да се постигне “некакво решение”. Бараме взаемно прифатливо решение за прашањето за името. Сите знаат за што станува збор, спорот постои веќе 20 и повеќе години, ни треба формулација која ќе функционира. Продолжуваме да се обидуваме, мислам дека има конструктивно размислување во моментов и тоа ми дава надеж, истакнал Нимиц. За време на состанокот, двете страни направиле преглед на досегашните разговори како и изгледите за продолжување на преговорите врз основа на размис03 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 772 / Јануари 2013

лувања и идеи од Нимиц. Грчката страна детално го брифирала Нимиц за грчкиот предлог двете страни да потпишат меморандум за разбирање со цел да се постави рамката и параметрите за решавање на спорот. Исто така, како што соопштуваат од грчкото МНР, на Нимиц му било кажано дека Грција е посветена и има политичка волја за решавање на спорот, за продлабочување на билатералната соработка, зајакнување на регионалната стабилност и интеграција на нашата земја во ЕУ и во НАТО. Аврамопулос ја изразил подготвеноста на грчката страна активно да учествува во понатамошните чекори на процесот.


Грчкиот весник „То Вима” пишува дека и оваа година на вевчанскиот карневал имало „навредлив” настап за Грција. Потсетувајќи дека на минатогодишниот карневал една од главните сцени бил погребот на Грција, весникот информира дека како продолжување на агендата од минатата година, годинава карневалот одбележал една година од смртта на Грција

НЕКОИ ГРЧКИ МЕДИУМИ И ГОД И Н А В А С Е З А Н И М А В А АТ СО КАРНЕВАЛОТ ВО ВЕВЧАНИ

ГРЦИТЕ ПОВТОРНО НАВРЕДЕНИ ОД ВЕВЧАНСКИОТ КАРНЕВАЛ

Н

екои грчки медиуми и годинава се занимаваат со карневалот во Вевчани на кој вевчанци со нова маска и направија помен на минатогодишна „смрт на Грција”, една од најинтересните маски на минатогодишниот карневал. Грчкиот весник „То Вима” пишува дека и оваа година на вевчанскиот карневал имало „навредлив” настап за

Грција. Потсетувајќи дека на минатогодишниот карневал една од главните сцени бил погребот на Грција, весникот информира дека како продолжување на агендата од минатата година, годинава карневалот одбележал една година од смртта на Грција. Извори од грчкото Министерството за надворешни работи, на кои се повикува „То Вима”, коментирајќи го „инци04 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 772 / Јануари 2013

дентот”, рекле дека „ваквите случувања се резултат на националистичката реторика на владата на ПЈРМ која го труе јавното мислење во земјата и оти во крајна линија организаторите на овој карневал, самите се карневал”. Веднаш по овој коментар, весникот пишува дека карневалот го финансира македонското Министерство за култура.


Согласно информацијата од Обединетите нации, целта на средбата е да се продолжат дискусиите започнати на средбите на Нимиц со високите претставници на двете држави при неговата посета на Македонија и на Грција. За време на минатонеделните средби медијаторот Нимиц како што рече, претстави познати, но дополнети предлози за можни решенија, а од двете земји си замина, со оптимистички изјави, дека кај двете страни постои позитивна клима и волја за можно решение.

С

лужбата за информирање на Обединетите нации соопшти дека посредникот во разговорите за името, амбасадорот Метју Нимиц ги повика претставниците на Македонија и на Грција Зоран Јолевски и Адамантиос Василакис на нова рунда разговори во Њујорк на 29 и 30 јануари. Предвидени се одделни средби на Нимиц со Јолевски и со Василакис, а потоа заедничка

П Р Е Т С ТА В Н И Ц И Т Е Н А МАКЕДОНИЈА И НА ГРЦИЈА З О РА Н Ј О Л Е В С К И И АДАМАНТИОС ВАСИЛАКИС НА Н О В А Р У Н Д А РА З ГО В О Р И В О ЊУЈ О Р К Н А 2 9 И 3 0 Ј А Н УА Р И

НОВА РУНДА РАЗГОВОРИ ВО ЊУЈОРК

средба. Согласно информацијата од Обединетите нации, целта на средбата е да се продолжат дискусиите започнати на средбите на Нимиц со високите претставници на двете држави при неговата посета на Македонија и на Грција. За време на минатонеделните средби медијаторот Нимиц како што рече, претстави познати, но дополнети предлози за можни 05 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 772 / Јануари 2013

решенија, а од двете земји си замина, со оптимистички изјави, дека кај двете страни постои позитивна клима и волја за можно решение. Медијаторот Нимиц, најави од Скопје интензивирање на разговорите, а новата средба, само две недели по посетата на Скопје и Атина, е во правец на интензивирање на динамиката за преговарачкиот процес, за спорот што Грција го има со нашето име.


Генералниот директор за проширување на Европската Комисија, Стефано Санино, престојува во Скопје. Посетата на Санино е обид да ја почувствува состојбата и да се обиде да ги приближи, засега дијаметрално спротивставените позициите на власта и опозицијата по случувањата во собранието. Се очекува, тој јасно да им пренесе на своите соговорници што претставува ваквата ситуација за европските аспирации на Македонија и дека ваков развој на настаните не е нешто што се очекува од една земјакандидатка

СТЕФАНО САНИНО, ПРЕСТОЈУВА ВО СКОПЈЕ

ОБИД НА САНИНО ЗА ПРИБЛИЖУВАЊЕ НА ВЛАДАТА И ОПОЗИЦИЈАТА

Г

енералниот директор за проширување на Европската Комисија, Стефано Санино, престојува во Скопје. Посетата на Санино е обид да ја почувствува состојбата и да се обиде да ги приближи, засега дијаметрално спротивставените позициите на власта и опозицијата по случувањата во собранието. Се очекува, тој јасно да им пренесе на своите соговорници што претставува ваквата ситуација за европските аспирации на Македонија и дека ваков развој на настаните не е нешто што се очекува од една земја-кандидатка. Тој веќе се сретна со лидерот на СДСМ Бранко Црвенковски, по што следуваше средбата со министерот за надворешни работи Никола Попоски. Според најавата од Министерството за надворешни работи, Попоски пред

Санино подробно ги образложи постигнатите реформи во Македонија кои придонесоа Европската комисија по четврт пат да ја потврди препораката за почеток на пристапните преговори. Воедно, Попоски го запозна соговорникот и со резултатите од последната посета на медијаторот во македонскогрчкиот спор за името Метју 06 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 772 / Јануари 2013

Нимиц на Скопје, како и со активностите кои Македонија ги презема во насока на промовирање на добрососедските односи. Се очекува во текот на денот Санино да се сретне со премиерот Никола Груевски, вицепремиерот за европски прашања, Теута Арифи, како и со претседателот на собранието Трајко Велјановски.


Тој е првиот конгресмен што и се приклучува на групата во 2013 година, соопшти Обединетата македонска дијаспора. Конгресменот Мафеи ја преставува дваесет и четвртата изборна единица на државата Њујорк. Прв пат беше избран за Конгресмен во 2008 година, а втор пат на изборите во 2012 година. Тој е член конгресната Комисија за одбрана и на Комисијата за наука, технологии и вселената

КОНГРЕСМЕНОТ ДЕН МАФЕИ О Д Д Е М О К РАТ С К АТА П А Р Т И Ј А Е Н О В И О Т Ч Л Е Н Н А Г Р У П АТА П Р И Ј АТ Е Л И Н А М А К Е Д О Н И Ј А ВО КОНГРЕСОТ НА САД

КОНГРЕСМЕНОТ ДЕН МАФЕИ НОВ ЧЛЕН НА МАКЕДОНСКАТА ГРУПА

К

онгресменот Ден Мафеи од Демократската партија е новиот член на групата пријатели на Македонија во Конгресот на САД. Тој е првиот конгресмен што и се приклучува на групата во 2013 година, соопшти Обединетата македонска дијаспора. Конгресменот Мафеи ја преставува дваесет и четвртата изборна единица на државата Њујорк. Прв пат беше избран за Конгресмен во 2008 година, а втор пат на изборите во 2012 година. Тој е член конгресната Комисија за одбрана и на Комисијата за наука, технологии и вселената. - Конгресменот Мафеи е

дологогодишен пријател на македонската заедница во Сирикуз и ширум САД. Среќни сме што тој се врати во Конгресот, и ние со нетрпение очекуваме да работиме со него во иднина, објасни претседателот на ОМД Методија Колоски. Конгресменот Мафеи силно се залага за членство на Македонија во НАТО, и заедно со неговите колеги во 2009 и 2010 година го повикаа претседателот Барак Обама и државната секретарка Хилари Клинтон да се заложат за прием на Македонија во Алијансата. Државата Њујорк е дом на околу 70.000 Американци од 07 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 772 / Јануари 2013

македонско потекло, од кои голем дел живеат во областа на градот Сиракуз и северниот дел на Њујорк. Македонската православна црква Св. Ѓорѓи во Сиракуз е основана во 1960 година и денес преставува центар на тамошната македонска заедница. Конгресната пријателска група за Македонија служи како тело за одржување, но и зајакнување на американско-македонските врски. ОМД апелира до сите Американци со македонско потекло да ги контактираат своите претставници во Конгресот и да ги замолат да се придружат на Конгресната група за Македонија.


На средбата ќе биде разговарано за глобалната криза, но една од клучните теми ќе биде и кандидатурата на Македонија за членство во ЕУ. Весникот дознава дека Самарас ќе биде придружуван од дел од министрите во неговиот кабинет. Средбата на Самарас и Борисов била договорена за време на престојот на бугарскиот премиер во Атина во декември 2012 година.

ГРЧКИОТ ПРЕМИЕР АНДОНИС С А М А РА С В О Ф Е В Р УА Р И В О Б У ГА Р И Ј А Ќ Е С Е С Р Е Т Н Е С О Б У ГА Р С К И О Т ПРЕМИЕР БОЈКО БОРИСОВ

К

ако што пишува бугарскиот весник „Стандард”, грчкиот премиер Андонис Самарас во февруари во Бугарија ќе се сретне со бугарскиот премиер Бојко

ВО ФЕВРУАРИ СРЕДБА БОРИСОВ - САМАРАС Борисов. На средбата ќе биде разговарано за глобалната криза, но една од клучните теми ќе биде и кандидатурата на Македонија за членство во ЕУ. Весникот дознава дека Самарас ќе биде придружуван од дел од министрите во неговиот кабинет. Средбата на Самарас и Борисов била договорена за време на престојот на бугарскиот премиер во Атина во де-

кември 2012 година. Бугарскиот весник потсетува дека Грција и Бугарија негуваат ист став по однос на евроатланските интеграции на Македонија и дека за двете земји еден од критериумите за да дадат „виза” за Македонија е земјата да продолжи да гради добрососедски односи кои, додава весникот, Скопје постојано ги прекршува, присвојувајќи делови од бугарската историја. Пред 08 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 772 / Јануари 2013

да дојде во Софија, грчкиот премиер на 8 јануари во Берлин ќе разговара со германската канцеларка Ангела Меркел. Официјалниот повод за престојот на Самарас во Белин, што коинцидира со одамна најавената посета на медијаторот на ОН во грчко-македонските разговори за името Метју Нимиц на Атина, не е средбата со Меркел туку учество на економска конференција.


ПОПОСКИ МУ ГИ ПРЕДОЧИЛ ЧЕКОРИТЕ Ш ТО Г И П РА В И М А К Е Д О Н И Ј А С О Ц Е Л Министерот за ЗАДРЖУВАЊЕ НА ПОЗИТИВНИОТ надворешни работи Никола Попоски, денеска М О М Е Н Т У М Н А Р Е Ф О Р М И В О З Е М Ј А ТА В О О Ч Е К У В А Њ Е Н А П О З И Т И В Е Н И З В Е Ш ТА Ј во рамки на неговата посета на Брисел одржа состанок со комесарот за проширување на Европската унија Штефан Филе, на кој се разговарало за успехот на земјата во исполнувањето на задачите што се бараат од неа во рамки на извештајот на Европската комисија што треба да биде објавен во април

СРЕДБА ПОПОСКИ-ФИЛЕ

М

инистерот за надворешни работи Никола Попоски, денеска во рамки на неговата посета на Брисел одржа состанок со комесарот за проширување на Европската унија Штефан Филе, на кој се разговарало за успехот на земјата во исполнувањето на задачите што се бараат од неа во рамки на извештајот на Европската комисија што треба да биде објавен во април. Попоски му ги предочил чекорите што ги прави Македонија со цел задржување на позитивниот моментум на реформи во земјата во очекување на позитивен извештај, кој во јуни би обезбедил добивање датум за почеток на пристапните преговори, според заклучоците на последниот Самит на

Европскиот совет. Истовремено Попоски ја потенцирал и македонската дефиниција за добрососедство, а таа е искреност, и тој смета дека таков искрен однос треба да се очекува и од сите оние што сакаат да придонесат кон реализирање на евроатлантските интеграциски процеси. На прашањето дали на оваа средба со еврокомесарот се разговарало и за иницијативите кои Филе ги превзема во однос на придвижување на преговорите за решавање на наметнатиот спор со Грција во однос на нашето уставно име, со оглед на тоа што една таква иницијатива неодмана беше одбиена од грчките власти, македонскиот шеф на дипломатијата одговорил дека Мораме да бидеме многу јасни 09 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 772 / Јануари 2013

дека прашањето за името има сопствен мандат, кој е во Обединетите нации и тој мандат е неприкосновен и не може да излезе од тие рамки. Она што се однесува до иницијативите превземени од страна на ЕК, тие се за зголемена динамика на комуникацијата и давање на една објективна оценка за тоа кој и колку придонесува, односно непридонесува во тој процес. Какви било идеи за зголемена комуникација се секогаш добредојдени од страна на Република Македонија. Тој дополни дека таквите иницијативи се нешто што секогаш ќе наиде на поддршка од македонска страна, но со напомена дека мора да биде јасна дистинкцијата оти овој спор се води под капата на ОН.


АНТИЧКИОТ MАКЕДОНСКИ ЈАЗИК АНТИЧКОТО МАКЕДОНСКО ПРАВОСЛАВИЕ III ДЕ Л ПРАВОПИС ПРВИОТ АНТИЧКИ МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ВТОРИОТ АНТИЧКИ МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

СОНЧЕВИТЕ БУКВИ СОНЧЕВАТА АЗБУК А СОНЧЕВИЈОТ ЈАЗИК 1. Р = СОНЦЕТО = РА, РЕ, РИ, РО, РУ, Р, 2. С = СВЕТЛИНАТА = СА, СЕ, СИ, СО, СУ, С, 3. Д = ДЕНОТ СВЕТЛИНАТА = ДА, ДЕ, ДИ, ДО, ДУ, Д, 4. В = БОГОТ, БОЖЕСТВЕНОСТА = ВА, ВЕ, ВИ, ВО, ВУ, В, 5. К = ВОЗВИШЕНОСТА = КА, КЕ, КИ, КО, КУ, К, 6. Ф = ЗРАЧЕЊЕТО = ФА, ФЕ, ФИ, ФО, ФУ, Ф, 7. З = ЗОРАТА, ЗАЗОРЕНОСТА = ЗА, ЗЕ, ЗИ, ЗО, ЗУ, З, 8. Б = ЗЕМЈАТА = БА, БЕ, БИ, БО, БУ, Б, 9. Л = ЛУЃЕТО, ЛЈУДНОСТА = ЛА, ЛЕ, ЛИ, ЛО, ЛУ, Л, 10. Г = ГОЛЕМИНАТА = ГА, ГЕ, ГИ, ГО, ГУ, Г, 11. Ј = ВНАТРЕШНОСТА, АУРАТА = ЈА, ЈЕ, ЈИ, ЈО, ЈУ, Ј, 12. М = МОЕ, МОЈЕТО = МА, МЕ, МИ, МО, МУ, М, 13. Н = НАШЕ, НАШЕТО = НА, НЕ, НИ, НО, НУ, Н, 14. Х = СЕГАШНОСТА = ХА, ХЕ, ХИ, ХО, ХУ, Х, 15. Ж = ПРОСТОРОТ = ЖА, ЖЕ, ЖИ, ЖО, ЖУ, Ж, 16. Ш = СОЕДИНЕНИЕТО = ША, ШЕ, ШИ, ШО, ШУ, Ш, 17. Ц = ЦЕНТАРОТ = ЦА, ЦЕ, ЦИ, ЦО, ЦУ, Ц, 18. Ч = ЧЕЛНОСТА = ЧА, ЧЕ, ЧИ, ЧО, ЧУ, Ч, 19. П = ОДНОВО = ПА, ПЕ, ПИ, ПО, ПУ, П, 20. Т = ТЕМНИНАТА = ТА, ТЕ, ТИ, ТО, ТУ, Т, 21. А = ВРЗ, НАД 22. Е = Е.., или ЕВЕ 23. И = И.., 24. О = О.., или ОКОЛУ 25. У = ВО РА – Сонцето како фактичка состојба. РЕ – Сонцето во идејна смисла, почеток на циклус РИ – Сонцето во почетен циклус, РО – Сонцето во реализирачки циклус РУ – Сонцето во завршеток на циклусот, кон својот залез Р – Сонцето како фактичка состојба

РАСАТА Во старо време, помеѓу 20 000 и 200 000 години пред новата ера, Божјите Синови и Ќерки или РАСАТА – луѓето го создале СВЕТОТО ПИСМО кое е јазикот на Светлината Божествена на аурата Сончева или на ВЕ(БОГОТ) РА(СОНЦЕ) која се манефестира во денски и годишни циклуси на површината на Земјата во позитивни полиња, климатски услови, род и благодет или непрекинати процеси на живот. РАСАТА – луѓето самите себе се нарекувале Божји Синови, Синови и Ќерки на Сонцето на ВЕ(БОГОТ) РА(СОНЦЕ) нарекувајки се РА(СОНЧЕВИ) СА(СВЕТЛИ) над ТА(ТЕМНИНАТА), над негативноста Земна, зашто тоа биле во физичка и духовна смисла. РАСАТА луѓето физички биле високи од 2 до 3 метри, со голем раст, а со тоа поседувале и голема внатрешна светла позитивна аура пропорционална со формата на телото, имале млечно бела кожа, светло руси коси, сино - зелени очи, широки очни гнезда, крупни очи, високо чело и правилен нос. Физички биле такви сите: мажи, жени и деца. РАСАТА – луѓето во градбата на своето тело имале таква клетка која ја апсорбирала сончевата Божествена светлина, енергија, со која се полнела нивната внатрешна аура и со тоа тие биле силно позитивни, весели, добри, праведни без никакви негативни чувства, мисли, говори, движења, со силно внатрешно позитивно зрачење. РАСАТА луѓето самите себе се нарекувале Божји Синови, Синови и Ќерки на Сонцето, на ВЕ(БОГОТ) РА(СОНЦЕ), себеси се нарекувале РА(СОНЧЕВИ) СА(СВЕТЛИ) над ТА(ТЕМНИНАТА), над негативноста Земна, а тоа себеосознавање тие го искажувале и разбирале само со зборот РАСАТА. РАСАТА луѓе биле реалност кои постоеле, а и денес има многу нивни генетски наследници во целиот свет, но легендите велат дека претците на РАСАТА луѓето биле уште посовршени. Тие биле Богови и полубогови. Претците на РАСАТА луѓето биле со проѕирна телесна градба и преку нив можело да се гледа, тие имале сина крв и од тука па до денес се смета дека сината крв е симбол за благороднички ген. Денес е искривена вистината и се подразбира дека таквите луѓе со сина крв треба да се многу богати или имаат важни титули, што не е вистинско толкување. Кога ги пишувам овие констатации за РАСАТА - луѓето и нивните претци со сина крв, може да се каже дека денешните луѓе со ген и изглед на РАСАТА луѓе имаат благороднички изглед и сина крв, но, само ако се силни и позитивни, физички и духовно многу совршени со многу голема и силно позитивна аура. Според учењето и начинот на живеење по Религијата на Сонцето, секој еден верник со многу голема и силна внатрешна лична аура кој е голем Борец, Творец, Водач и Учител, кој се бори и создава постигнува големи лични победи и дела творби, или тој кој создава големи богатства во суштина е благородник. Божјите Синови и Ќерки биле наследници на Боговите или полубоговите, кои како многу совршени физички и духовно се дојденци од други планети, кадешто живееле понапредно и биле совршени човечки суштества. РАСАТА луѓето, како такви постоеле во текот на


По Книгата: Првиот и Вториот антички Македонски јазик – СВЕТОТО ПИСМО Пишува: Атанас Пчеларски илјадници години и во некое време почнале крвно да се мешаат со Човечките синови. Човечките синови се пак црнокожите луѓе на Земјата, кои живееле во Африка и во текот на илјадници години постојано се мешале и раселувале. Со генерациските мешавини на мешавините настанале денешните мешавини од раси и разни народи, со разбирање и укажување веке на зборот расата на бојата на кожата на разните народи како бели, црни, црвени, жолти. Уште во таа древна Македонија, за време на Религијата на Сонцето, древните Македонци биле со карактеристики физички и духовни на РАСАТА луѓето со висок раст, млечно бела кожа, руси и со сини очи. Но, во покасно време кое за нас денес е пак многу старо време древните Македонци и како мешавина веќе биле со темни или кафени очи и костенливи коси, но секогаш со бела боја на кожата, што е карактеристично се до денес во современа Македонија. Боговите и Божјите Синови и Ќерки веројатно имале претстава за климата на целата површина на планетата Земја и затоа како најумерена за живење ја избрале климата на Балканскиот Полуостров, каде што сте се населиле трајно. Тој полуостров во тие стари времиња и имал поинаква и поголема географска структура и димензии со помали мориња. Тука се наоѓале нивните митски, многу стари градови со напредна цивилизација, каква што била Атлантида. Значи, многу старата Македонија постоела уште пред потопот или во времето кога Балканот бил многу голем, додека Црното и Белото море биле езера или многу мали мориња. Таквата територија на Балканот уште тогаш била територија на Македонија, територија на РАСАТА луѓето и на нивните тогашни наследници Македонците. Во тоа време климата била многу добра и растителниот и животински свет биле многу побогати и разнообразни, нуделе многу полесен и безгрижен живот што им го олсенувала природата со богатствата кои ги давала, а со тоа верниците биле повеќе посветени на мудрости и духовни надградби отколку на практична, физичка работа. А РАСАТА – луѓето со текот на многу илјадници години деградирале и во денешно време тие сè со ист физички изглед и карактеристики, но со помал раст и на пониско позитивно или негативно ниво на внатрешната аура. РАСАТА – луѓето, првенствено живеејки на територијата на денешниот Балкан, во стара Македонија, се предци на најстарите Македонци кои со својот физички изглед биле исти со РАСАТА. РАСАТА – луѓето првенствено биле носители на сознанието и начинот на живеење, кое подоцна станува познато како учење и начин на живеење, и претставува Религија на Сонцето. Божјите Синови и Ќерки или РАСАТА луѓето и нивните предци Боговите како многу совршени знаеле се за природните закони и Божетсвената состојба на Сончевата аура и незиното големо значење за планетата Земја. Тие го дефенирале поимот за Бога и Божественоста. Боговите и Божјите Синови и Ќерки или РАСАТА луѓето го говореле СВЕТОТО ПИСМО или јазикот на аурата Сончева на ВЕ(БОГОТ) РА(СОНЦЕ), на неговата Светлина Божествена. РАСАТА луѓето и нивните наследници, многу старите Македонци, во текот на многу илјадници години, од територијата на денешниот Балкан или многу старата Македонија

постојано се раселувале по Светот, се множеле, се мешале со човечките синови и така со мешавини на мешавини се создавале по место и време многу народи и држави, од кои многу исчезнале, а некои се преобразиле во други народи, некои само го менувале името. Денес многу народи имаат директно потекло од тие стари народи, создадени според учењето и начинот на живеење според Религијата на Сонцето. Некои народи кои постојат и денес се создадени подоцна, по напуштањето на Религијата на Сонцето, како резултат на мешањето на луѓето и јазиците. Затоа, во времето на Религијата на Сонцето, како и по нејзиното напуштање Македонија ке биде нарекувана “Татковина на сите народи”. Во тоа старо време следува создавањето на нови држави со непрекинато селење низ светот на РАСАТА луѓето и нивните наследници, старите Македонци од многу старата Македонија. Таа стара единствена Македонска Религија ќе стане и единствена Светска Религија на Сонцето, со што се создала и постоела Светска Држава, Светски Крал, кој бил секогаш Македонскиот Крал со титулите Крал на Кралевите и Богот Светски единствен. Како учење и начин на живеење, Религијата на Сонцето во Македонија и во Светот ќе постои многу илјадници години, со до нејзиното постепено напуштање во периодот од 4000 до 2000 години пред новата ера, кога физички надвладеале Човечките синови, кои се темнокожи и луѓе без дух, духовност или Безбожественост во нивните аури. Според учењето на Религијата на Сонцето се укажува дека Небескиот широк бескраен универзум, космос, е изграден од два поларитета СВЕТЛИНАТА, ПОЗИТИВНОСТА (+) и од ТЕМНИНАТА, НЕГАТИВНОСТА (-). Астрономијата како наука ни укажува дека универзумот е составен од 25 % СВЕТЛИНА и од 75 % ТЕМНИНА, или во универзумот доминира ТЕМНИНАТА, негативноста, злото. Природата Земна и човечкиот организам е изграден од двата поларитета на постоењето на СВЕТЛИНАТА, ПОЗИТИВНОСТА (+) и од ТЕМНИНАТА, НЕГАТИВНОСТА во природата и во човекот, луѓето. Зборот РАСАТА ја има религиозната состојба на аурите сончеви и на верниците по циклуси и генерации на ВЕ(БОГОТ) РА(СОНЦЕ) на Небото и на Земјата и на Земјата за верниците, според која е изграден вториот стар Македонски јазик во стара Македонија, од старите Македонци верници по јазикот на светлината астрална Божествена на аурата Сончева. Тоа е СВЕТОТО ПИСМО на Земјата или првиот стар слогов Македонски јазик и кој ја дефинира состојбата и постоењето на РА(СОНЧЕВИ) СА(СВЕТЛИ) над ТА(ТЕМНИНАТА), негативноста, злото во природата и во луѓето по место и време на постоење на површината на Земјата за верниците според учењето на Религијата на Сонцето или ВЕРАТА, РЕЛИГИЈАТА, ЦРКВАТА, СВЕТОТО ПИСМО, ПРАВАТА СЛАВАТА.

ПРОДОЛЖУВА


Владата преку четири кредитни линии под поволни услови со прифатлив и разумен рок на отплата и вклучен грејс-период помага при купување, изградба или адаптација на сместувачки капацитети. Се работи за поттикнување на отворање на нови сместувачки капацитети кои особено во европските држави се масовно искористени и претставуваат значаен дел од обртот на средства во светскиот туризам

В

ладата на Република Македонија обезбеди четири кредитни линии за долгорочно финансирање за купување, изградба и адаптација на мали сместувачки капацитети до 70 легла со стандард не поголем од оној кој е определен со три ѕвезди, проект кој е дел од Програмата на Владата за 2011-2015 година. Владата преку четири кредитни линии под поволни услови со прифатлив и разумен рок на

В Л А Д АТА Н А Р Е П У Б Л И К А МАКЕДОНИЈА ОБЕЗБЕДИ

ЧЕТИРИ КРЕДИТНИ ЛИНИИ ЗА ХОТЕЛИЕРСТВО

отплата и вклучен грејс-период помага при купување, изградба или адаптација на сместувачки капацитети. Се работи за поттикнување на отворање на нови сместувачки капацитети кои особено во европските држави се масовно искористени и претставуваат значаен дел од обртот на средства во светскиот туризам, а претставуваат и модел за развој на малиот и среден бизнис, истакна денес Александар Ѓор12 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 772 / Јануари 2013

ѓиев, портпарол на Владата. Владата на минатата седница, како што информираше портпаролот, ја усвои Информацијата за расположливи четири финансиски инструменти - кредитни линии кои може да се користат за таа намена. Се работи за ЕИБ-кредитна линија, Инвестициска кредитна линија РФ, Посебен кредитен фонд кредитна линија со гарантна шема и МСП - МБПР кредитна линија.


Исто така одвоени се средства за конвенционално промовирање на туризмот во Македонија

СО 148 МИЛИОНИ ДЕНАРИ ИЛИ 2 , 5 М И Л И О Н И Е В РА В Л А Д АТА В О 2013 ГОДИНА ЌЕ ГО ПОДДРЖИ И Ќ Е ГО П Р О М О В И РА Т У Р И З М О Т ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

2,5 МИЛИОНИ ЕВРА ФИНАСИСКА ПОДРШКА ЗА ТУРИЗМОТ С

о 148 милиони денари или 2,5 милиони евра владата во 2013 година ќе го поддржи и ќе го промовира туризмот во Република Македонија. Како што соопшти портпаролот на владата Александар Ѓорѓиев, износот наменет за поддршка и развој на туризмот е за 2,5 пати зголемен во однос на 2012 година, кога изнесуваше 60 милиони денари. Во таа насока одвоени се околу 800.000 денари или 1 милион евра за субвенции на промоција на туризмот. Исто така одвоени се средства за конвенционално промовирање на туризмот во Македонија. Ѓорѓиев напомена дека се одвоени средства и за електронска промоција преку неконвенционални медиуми со цел да се промовира туризмот кај помладата популација. Три милиони денари Владата ќе одвои и за промоција на туризмот во Македонија кај таканаречените транзитни туристи, кои лете од источна Европа патуваат во Грција, а зимно време од Грција во Европската унија. Промотивниот материјал за овие туристи ќе биде распореден на граничните премини и другите

локации каде што се забележана поголема концентрација на ваков тип туристи. Со оваа мерка, се очекува да се подобри развојот на туризмот, да се обезбеди поголем девизен 13 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 772 / Јануари 2013

прилив, како и искористување на потрошната моќ на странските туристи, а со цел подобра егзистенција на домашните граѓани преку отворање на нови работни места.


Субрата Рој, во Охрид ги претставува плановите за инвестиции во земјава, а е во посета и на локацијата каде што ќе го гради туристичкиот комплекс, лоциран на крајбрежјето на Охридско Езеро кај Љубаниште. Ќе содржи објекти за рекреација, одмор, терени за голф, спа центри, маринахотели, објекти за забава, казино на вода

М

илијардерот од Индија, Субрата Рој, во Охрид ги претставува плановите за инвестиции во земјава, а е во посета и на локацијата каде што ќе го гради туристичкиот комплекс, лоциран на крајбрежјето на Охридско Езеро кај Љубаниште. Ќе содржи објекти за рекреација, одмор, терени за голф, спа центри, марина-хотели, објекти за забава, казино на вода. Проектот „Сахаријан Македонија” е проектиран од една од најпознатите светски британски архитектонски компании „Аткинс” и

Д О М А Ќ И Н Н А С У Б РАТА Р О Ј Е ВИЦЕПРЕМИЕРОТ И МИНИСТЕР ЗА Ф И Н А Н С И И , З О РА Н С ТА В Р Е С К И

МИЛИЈАРДЕРОТ ОД ИНДИЈА ДОПАТУВА ВО ОХРИД

архитектот Том Врајд кој го има проектирано и грандиозниот и најпознат хотел Буџ Ал Араб во Дубаи, единствен хотел со 7 ѕвезди во светот. Инвестицијата од Субрата Рој ќе ја продолжи туристичката сезона во Охридскиот регион да биде 365 дена во годината, ќе креира и илјадници работни места и ќе го поттикне градежништвото и други индустриски дејности во земјава. Домаќин на Субрата Рој е вицепремиерот и министер за финансии, Зоран Ставрески, кој вчера попладне го пречека на охридскиот аеродром „Св. Апос14 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 772 / Јануари 2013

тол Павле”. Претходно индискиот бизнисмен го купи охридскиот хотел “Славија”каде што ќе се сместат архитектите и сите инженери кои веќе за половина месец треба да дојдат во Охрид за да ги почнат подготовките за реализација на проектот “Сахаријан Македонија”.Охрид нема да биде единственото место во Македонија каде индискиот бизнисмен ќе инвестира. Рој се интересира и за вложувања во земјоделството, винскиот туризам како и за изградба на споменик на Мајка Терза во Скопје.


,,Програмата е реална и остварслива и во изминатите три години 96 отсто од истата е реализирана. Инвестирано е во сите региони без разлика на етничка и партиска припадност. Покрај граѓаните корист од изградбата на патиштата ќе има и градежниот и транспортниот сектор, а ќе се обезбедат и повеќе работни места,,, рече Ѓорѓиев.

С П О Р Е Д П Р О Г РА М АТА Н А В Л А Д АТА З А И З Г РА Д Б А И РЕКОНСТРУКЦИЈА НА П АТ И Ш ТА З А 2 0 1 3 Г О Д И Н А С Е П Р Е Д В И Д У В А Д А Б И Д АТ И З Г РА Д Е Н И 133 Л О К А Л Н И П АТ И Ш ТА

ОКОЛУ 100 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ИЗГРАДБА И РЕКОНСТРУКЦИЈА НА ПАТИШТА

С

поред програмата на Владата за изградба и реконструкција на патишта за 2013 година се предвидува да бидат изградени 133 локални патишта во вкупна должина од 162 километри за кои ќе бидат одвоени 17 милиони евра. Воедно ќе бидат изградени 11 регионални патишта во должина од 16 километри, а ќе чинат 30 милиони евра. Ова денес го истакна владиниот портпарол Александар Ѓорѓиев кој додаде дека за 2013 година за изградба и реконструкција на патиштата, Владата ќе

одвои околу 100 милиони евра. ,,Програмата е реална и остварслива и во изминатите три години 96 отсто од истата е реализирана. Инвестирано е во сите региони без разлика на етничка и партиска припадност. Покрај граѓаните корист од изградбата на патиштата ќе има и градежниот и транспортниот сектор, а ќе се обезбедат и повеќе работни места,,, рече Ѓорѓиев. Реализацијата на изградбата на овие патишта ќе се изврши во три дела. Во првиот дел е предвидено 15 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 772 / Јануари 2013

да бидат изградени 23 патишта во 22 општини во вкупна должина од 36 километри за што ќе се одвојат 4,7 милини евра. Во вториот дел 30 патишта ќе бидат изградени со вкупна должина од 40 километри кои ќе чинат 5,9 милиони евра. Осумдесет локални патишта во должина од 84 километри ќе бидат изградени во 60 општини во рамки на третиот дел за кој ќе се одвојат 6 милиони евра. Со Програмата е предвидена изградба и на дополнителни патни правци со должина од 70 километри.


Министерот за здравство, Никола Тодоров и Давиде Савоино, првот човек на реномираната италијанска компанија Арен С.Р.Л. од Торино денес потпишаа договор за изготвување архитектонскоурбанистички проект со идеен проект и основен проект за изградба на нов блок на универзитетските клиники Скопје, со функционално поврзување на гинеколошката клиника и клиниката за онкологија и радиотерапија, како и реновирање на хирушките клиники во Комплексот

М

инистерот за здравство, Никола Тодоров и Давиде Савоино, првот човек на реномираната италијанска компанија Арен С.Р.Л. од Торино денес потпишаа договор за изготвување архитектонско-урбанистички проект со идеен проект и основен проект за изградба на нов блок на универзитетските клиники Скопје, со функционално поврзување на гинеколошката клиника и клиниката за онкологија и радиотерапија, како и реновирање на хирушките клиники во Комплексот универзитетски клиники Мајка Тереза”. ,,Направен е сериозен чекор напред во реализацијата на проектот за изградба на новиот клинички блок во комплекс клиники Мајка Тереза, каде ќе бидат сместени најголем дел од универзитетските клиники во Скопје, рече министерот Тодоров. Вредноста на договорот изнесува 99.629.229 денари односно 1.619.987,50 евра. Изработката на проектот ќе трае девет месеци по што Министерството за здравство ќе добие проект за изградба на нов блок во Комплексот клиники Мајка Тереза клиники Скопје со површина од околу 50.000 метри

ПОТПИШАН ДОГОВОР ЗА ИЗГОТВУВАЊЕ АРХИТЕКТОНСКОУРБАНИСТИЧКИ ПРОЕКТ СО ИДЕЕН ПРОЕКТ И ОСНОВЕН П Р О Е К Т З А И З Г РА Д Б А Н А Н О В Б Л О К Н А УНИВЕРЗИТЕТСКИТЕ К ЛИНИКИ СКОПЈЕ

ПОТПИШАН ДОГОВОР ЗА ИЗГРАДБА НА НОВ КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР квадратни. По спроведувањето на двете фази од ограничената постапка и реализираната електронска аукција со негативно наддавање, за најповолен понудувач е избран економскиот оператор Арен С.Р.Л. од Торино Италија, како лидер на групата економски оператори која конкурираше на овој тендер. Останатите партнери од групата-Прототип и Инпума од Скопје се фирмите од Македонија 16 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 772 / Јануари 2013

кои ќе им дадат поддршка на клучните експерти од Арен – Италија кои ќе го изработуваат проектот. Проектантската фирма Арен, која ќе го проектира новиот клинички блок е со богато искуство во изработка проекти за здравствени објекти, согласно најсовремените европски практики и стандарди кои ќе бидат применети и на овој капитален проект.


“Од пациентите кои се хоспитализирани на Клиниката, тројца меѓу кои едно четиригодишно дете, се примени на лекување на Интензивна нега и засега се критично болни, но во нешто постабилизирана состојба за разлика од приемот”, објасни доктор Маринковиќ, додавајќи дека од нив еден е со хронични претходни заболувања, а двајца се на помлада возраст без хронични заболувања

ШЕЕСЕТИ ДВЕГОДИШЕН МАЖ ОД Т Е ТО В О ВЧ Е РА П О Ч И Н А Н А К Л И Н И К АТА З А И Н Ф Е К Т И В Н И Б О Л Е С Т И К А Ј КО ГО Б И Л Д Е Т Е К Т И РА Н ВИРУС НА ГРИП ОД ТИПОТ А Х1Н1

РАСТЕ БРОЈОТ НА ЗАБОЛЕНИ, ЕДНО ЛИЦЕ ПОЧИНА Ш

еесети двегодишен маж од Тетово вчера почина на Клиниката за инфективни болести кај кого бил детектиран вирус на грип од типот А (Х1Н1). Доктор Сања Маринковиќ од Клиниката за инфективни болести информира дека лицето имало хронични заболувања, претходно седум дена се лекувало дома, а 20 часа престојувало на Клиниката. “Од пациентите кои се хоспитализирани на Клиниката, тројца меѓу кои едно четиригодишно дете, се примени на лекување на Интензивна нега и засега се критично болни, но во нешто постабилизирана состојба за разлика од приемот”, објасни доктор Ма-

ринковиќ, додавајќи дека од нив еден е со хронични претходни заболувања, а двајца се на помлада возраст без хронични заболувања. Раководителката на Секторот за превентивна здравствена заштита при Министерството за здравство, Јованка Костовска, изјави дека од понеделникот до денеска има 22 нови случаи со вирус на грип од кои 19 се од типот А, а три се од типот Б. Од тие 19, 14 се со тип Х1Н1, а пет со вирус на грип од типот Х3Н2. “Од податоците од Институтот за јавно здравје кои ги имаме добиено во текот на денешниот ден, вкупна бројка на пријавени случаи со симптоми на грип до денес е над 17 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 772 / Јануари 2013

1.750 лица од кои само во последната недела 750. Тоа е знак дека бројот на заболени од грип се зголемува. Во следниот период ќе очекуваме уште поголем број заболени. Заболените се од Скопје, Струмица, Куманово и Тетово”, рече Костовска, додавајќи дека вкупниот број на позитивни примероци е 40 од вкупно 65 испитани случаи. Таа истакна дека сите типови на вирус на грип даваат исти симптоми, иста клиничка слика, лекувањето е исто, како и препораките. Надлежните советуваат да се почитуваат препораките, особено, потенцираат дека рацете постојано мораат да се мијат.


Н И Т У Е Д Е Н РА Б О Т О В АЧ Н Е С М Е Е Д А Е КС П Е Р И М Е Н Т И РА Многу едноставно се проверува исплатата на плата. Посебно во периодот кој што измина и периодот кој следи, Трудовата инспекција заедно со Управата за јавни приходи врши координирани надзори по однос на злоупотребите на исплата на минимална плата и институтот скратено работни време

ВИСОКИ КАЗНИ ЗА РАБОТОДАВАЧИТЕ КОЈ ЌЕ ИСПЛАТИ ПЛАТА ПОНИСКА ОД МИНИМАЛНАТА

Р

аботодавач кој ќе исплати плата пониска од минималната на работник, ќе се соочи со казните утврдени со закон. Од 6000 до 7000 евра како казна ќе треба да плати правното лице, а одговорниот ќе биде казнет со 4000 евра. Многу едноставно се проверува исплатата на плата. Посебно во периодот кој што измина и периодот кој следи, Трудовата инспекција заедно со Управата за јавни приходи врши координирани надзори по однос на злоупотребите на исплата на минимална плата и институтот скратено работни време. Соодветно на задолжение од Владата, до крајот на овој месец ќе завршат овие

инспекциски надзори и првата недела од февруари ќе излеземе во јавност со податоците за злоупотребите, посочи Ристовски. Министерот за труд и социјална политика Спиро Ристов18 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 772 / Јануари 2013

ски вели дека ниту еден работовач не смее да експериментира. Минимална плата изнесува 8.050 денари во нето износ, односно 39,6 проценти од просечната плата за 2011 година.


Со програмата Д-10 се предвидуваат мерки за вработување на овие лица со цел нивна интеграција во општествениот живот. Тие ќе се вработуваат во Министерството како државни службеници. Огласот кој е објавен денес бара 34 лица од оваа категорија кои со пари од буџетот ќе бидат вработени

М

М И Н И С Т Е Р С Т В ОТО З А Т РУД И СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА ОБЈАВИ О ГЛ АС П Р Е К У КО Ј Ќ Е В РА Б О Т У В А Л И Ц А К О И Д О О С У М Н А Е С Е Т ТАТА Г О Д И Н А Г О И М А Л Е С ТАТ У С О Т НА ДЕЦА БЕЗ РОДИТЕЛИ И РОДИТЕЛСКА ГРИЖА

инистерството за труд и социјална политика објави оглас преку кој ќе вработува лица кои до осумнаесеттата година го имале статусот на деца без родители и родителска грижа. Со програмата Д-10 се предвидуваат мерки за вработување на овие лица со цел нивна интеграција во општествениот живот. Тие ќе се вработуваат во Министерството како државни службеници. Огласот кој е објавен денес бара 34 лица од оваа категорија кои со пари од буџетот ќе бидат вработени. За оваа цел се издвоени 9 милиони и 650 илјади денари. Министерот за труд и социјална политика, Спиро Ристовски, посочи дека со спроведување на програмата ќе се формира координативно тело составено од претставници на министерствата за труд и социјална политика, информатичко општество и администрација и финансии, заедно со претставници на агенцијата за администрација и канцеларијата на претседателот на Владата на Република Македонија. Координативното тело ќе ја следи реализацијата на оваа програма и ќе доставува квартални извештаи за реализација до Владата. Статистиката говори дека околу 80 лица кои биле деца без ро- две години се планира да се што според статистиката е дители се без работно место. вработат поголем дел од нив, а бројот на деца кои годишно ги Со засилено темпо во првите потоа секоја година по 10 лица, напуштаат установите.

МТСП ЌЕ ВРАБОТУВА ДЕЦА БЕЗ РОДИТЕЛСКА ГРИЖА

19 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 772 / Јануари 2013


Според Бодан Арсовски, извршниот директор на ММИ искуствата од регионот покажуваат дека заштитата на колективните и сродни права е единствениот и вистинскиот пат кон модерна заштита на интелектуалната сопственост, што Европската унија ја очекува и од Македонија.

ЗДРУЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКИ М У З И Ч К И И З В Е Д У В АЧ И И Ф О Н О Г РА М С К И П Р ОД У Ц Е Н Т И БЕШЕ ДОМАЌИН НА Р Е Г И О Н А Л Н АТА К О Н Ф Е Р Е Н Ц И Ј А З А З А Ш Т И ТА Н А С Р О Д Н И Т Е П РА В А

З

дружението на македонски музички изведувачи и фонограмски продуценти беше домаќин на регионалната конференција за заштита на сродните права, произведува-

СПОРЕД ММИ МОРА ДА СЕ ЗАШТИТАТ СРОДНИТЕ ПРАВА чите на фонограми, уметниците и музичките изведувачи на која учествуваа претставници на здруженија за колективно управување на правата од Словенија, Хрватска, Косово и Македонија. Според Бодан Арсовски, извршниот директор на ММИ искуствата од регионот покажуваат дека заштитата на колективните и сродни права е единствениот и вистинскиот пат кон модерна заштита на интелектуалната сопственост, што Европската унија ја очекува и од Македонија. Арсовски, додаде дека граѓаните не треба да работат против музичарите, туку со нив и да ја ценат нивната работа. Тој објасни дека мора да се преговара со медиумите и угостителските објекти за да се одреди точната цена која мора тие да ја платат согласно законот за заштита на интелектуалната сопственост. Арсовски рече и дека е разочаран што не ја добиле потребаната поддрш-

ка од Министерство за културашто е цената на едно кафе. Тој и дека во следниот периодпотенцира дека во Словенија очекува тие да застанат нарадио станциите плаќаат 50 центи за еден час музика, а во нивна страна. Паоло Свеци, директор наМакедонија таа цена би била Хрватското здружение на изве-уште пониска. дувачи праша дали е праведно Одговарајќи на новинарско некој во Македонија да зара-прашање околу Законот и Миботува од музика, а да не моранистерството за култура, Арсовски, рече дека се најавува и да плати. - Она што јас сакам да гоменување на Законот, кој додоживеам е во Македонија дасега воопшто не заживеа, а не се зборува дали тоа треба давеќе се менува. Според него се плати, може да се зборуваМинистерството треба похрабевентуално за тоа колку требаро да излезе со став и да го да се плати. Дали треба да сезаштити правото на изведуваплати тоа го пишува во Законот,чите и на продуцентите. На кој во Македонија е донесенсите напади и клевети кон пред многу години, а 10 годиниМакедонската музичка индусподоцна ние зборуваме далитрија-ММИ, често пати неостреба да се плати. Тоа е цивили-новани, очекувавме поголема зациски срам, додаде Свеци. заштита од Министерството. Грегор Штиберник од Здру-Требаше да заземат појасен и жението на изведувачи на Сло-поконктетен став дека ова венија, изрази надеж дека свес-право е право кое мора да се та ќе се промени и посочи декаостварува. Министерството е ниту едно кафуле во Македони-тоа што ги пропишува праја не е без пари за да не можевилата како тоа да се прави и да плати цена за музика колкудека тоа треба да се оствари. 20 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 772 / Јануари 2013


Министерката за култура, Елизабета Канческа-Милевска и градоначалникот на град Скопје, Коце Трајановски, посочија дека новата трајна музејска поставка отворена во Музејот на Старата скопска чаршија е во функција на заложбите за ревитализација на чаршијата. Во рамки на музејската поставка во Сули ан се претставени вредни артефакти кои го потврдуваат споменикот на културата и автентичноста на начинот на живеење

В

о Музејот на Старата скопска чаршија, сместен во просториите на Сули Ан денес беше отворена постојана музејска поставка која има за цел да ја претстави историјата на чаршијата и вредностите кои произлегле од неа, од 11 -12 век до денес. Министерката за култура, Елизабета Канческа-Милевска и градоначалникот на град Скопје, Коце Трајановски, посочија дека новата трајна музејска поставка отворена во Музејот на Старата скопска чаршија е во функција на заложбите за ревитализација

В О М У З Е Ј О Т Н А С ТА РАТА СКОПСКА ЧАРШИЈА, СМЕСТЕН ВО ПРОСТОРИИТЕ НА СУЛИ АН

ОТВОРЕНА ПОСТОЈАНА МУЗЕЈСКА ПОСТАВКА

на чаршијата. Во рамки на музејската поставка во Сули ан се претставени вредни артефакти кои го потврдуваат споменикот на културата и автентичноста на начинот на живеење. Музејската поставка која ќе биде трајна говори за историјата на целиот лев брег на Вардар од 19. век. Покрај големиот број археолошки пронајдоци од средниот век автентични за ова подрачје е збогатена и со уметнички слики од познати македонски уметници, кои на свој начин ја насликале чаршија. Современи21 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 772 / Јануари 2013

от пристап во музејската поставка, според Музејот на град Скопје, ќе придонесе во подобрата едукација на младите во нивното запознавање со културното богатство на Градот Скопје, но и во зајакнувањето на туристичката понуда на градот, затоа што овој музеј е центар преку кој туристите и граѓаните ја осознаваат богатата историја на чаршијата и нејзиното функционирање низ вековите. За реновирање и отворање на музејот на Старата скопска чаршија во Сули ан, од градскиот буџет се одвоени 3.400.000 денари.


Каде што има расправии и поделби, нека го слушнат гласот на мајката Македонската православна црква и нека тргнат по патот на простувањето и помирувањето заради сеопшта благосостојба. Никој друг нема да ни помогне колку што самите мораме и треба да си помагаме, конечно сфаќајќи што е добро, а што зло и разликувајќи ги привремените од вечните вредности

Н А Ц И О Н А Л Н А ТА С Л О Б О Д А , М И Р О Т, ИНТЕГРИТЕТОТ И ИМЕТО  РЕПУБЛИКА М А К Е Д О Н И Ј А С Е Д А Р О Д Б О ГА , О Д К О Ј Н Е С М Е Е Д А С Е О Т С ТА П И

ПОСЛАНИЕ ОД Г.Г СТЕФАН

Н

ационалната слобода, мирот, интегритетот и името Република Македонија се дар од Бога, од кој не смее да се отстапи. Каде што има расправии и поделби, нека го слушнат гласот на мајката Македонската православна црква и нека тргнат по патот на простувањето и помирувањето заради сеопшта благосостојба. Никој друг нема да ни помогне колку што самите мораме и треба да си помагаме, конечно сфаќајќи што е добро, а што зло и разликувајќи ги привремените од вечните вредности. Зачувување на моралните, традиционални вредности, како и опомена на можните последици од погрешно дефинирање на терминот слобода. Православната вера, македонскиот јазик и културата се приоритет на денешната генерација. Ваква порака до верниците упати архиепископот охридски и македонски г.г. Стефан во своето божикно послание посакувајќи им на сите благослов и желба за мир. - Националната слобода, ми-

рот, интегритетот и името на татковината - Република Македонија, се исто толку значајни. Тие ни се дар од Бога, и од тој дар не смееме да отстапиме или да се откажеме - вели г.г. Стефан. Според него, денес многу се зборува за слобода од секаков вид, како политичка, економска, слобода на говорот, верска слобода, човечки права итн. Смета дека која и да е од овие слободи, ако не се раководи од основните начела на божјиот закон, односно од љубовта кон Бога и кон ближниот, не е вистинска слобода. - Секоја друга слобода нè оддалечува од Бога сите нас и еден од друг. Слободата на секуларизмот и либерализмот незапирливо продира во нашето секојдневие и ги поткопува темелите на традиционалното македонско семејство. Наша задача е како родители, воспитувачи и учители на моралниот закон да ги заштитиме младите поколенија од таквите влијанија уште од најраната возраст - додава поглаварот на 22 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 772 / Јануари 2013

МПЦ. Оваа година, според г.г. Стефан, е од особено значање за историскиот континуитет на христијанството. Година во која ќе бидат одбележани 1.700 години од донесувањето на Миланскиот едикт. Во далечната 313 година, царот Константин Велики донесе едикт - да престане гонењето на христијаните и на Црквата Христова. Архиепископот Стефан потсетува дека оваа ќе биде и година во која ќе се одбележи и еден од најтешките моменти од историјата на македонскиот народ. - Има годишнини и јубилеи што и по зло ги паметиме. Во претстојнава година се навршуваат и 100 години од Букурешкиот мировен договор, кога неправедно и неприродно се поделени македонската земја и народ. Неповратно е раскинат македонскиот територијален и национален организам и поради тоа секоја родољубива македонска душа оттогаш негодува и се буни. Било, но дај Боже да се поправи и да не се повтори - вели г.г. Стефан во божиќното послание.


772  

makedonskosonce

772  

makedonskosonce