Page 1

Praznični priporočilni seznam Ljubljanska 1

2012

1240 KAMNIK

+386 1 8311 217 +386 1 8312 597 mkk@kam.sik.si

Za dišeče, ustvarjalne, širokih obzorij in notranjega miru polne praznične dni.

Vesele praznike!


Stran 2

Stran 23

Družinski filmi

Animals united / Živalska konferenca, 2011

Moj seznam

Skupina živali čakajoč na letno povodenj, ki jim zagotavlja hrano in vodo za preživetje, ugotovi, da jim ljudje uničujejo življenjsko okolje z gradnjo kompleksa za prosti čas. Zato se živali odločijo rešiti svojo delto in ljudem prenesti pomembno sporočilo o ogrožanju delovanja narave.

Hugo, 2012 Hugo je sirota, ki živi na pariški železniški postaji. Skupaj s pogumno deklico Isabelle se odpravita na dogodivščino z namenom, da bi sestavila izum, ki ga je našel njegov oče. Namig naposled najdeta pri obolelem lastniku trgovine z igračami in ključavnici v obliki srca, za katero morata najti ključ.

________________________________________ ________________________________________ ________________________________________ ________________________________________ ________________________________________ ________________________________________ ________________________________________ ________________________________________ ________________________________________ ________________________________________ ________________________________________ ________________________________________ ________________________________________ ________________________________________ ________________________________________ ________________________________________ ________________________________________


Stran 22

Stran 3

Otroške revije The descendants / Potomci, 2012

Po tragični ženini nesreči uspešen poslovnež Matt King skuša ponovno navezati stik z odtujenima hčerkama. Ker je vedno skrbel predvsem za finance, je starševstvo zanj povsem nova izkušnja. Kljub temu se skuša vživeti v razburkano življenje nadobudnih najstnic, obenem pa se odloča o prodaji očetovega zemljišča, eni zadnjih nedotaknjenih in neprecenljivih tropskih plaž. Dodatno zmešnjavo v Mattovem življenju povzroči razkritje, da je pokojna žena imela ljubimca, zato se v iskanju odgovorov na številna vprašanja vsi skupaj odpravijo na nepozabno zabavno popotovanje.

Pil, december 2012


Stran 4

My own love song / Moja ljubezenska pesem, 2011

Stran 21

Otroške revije

Jane, nekdanja pevka, se skriva pred življenjem, odkar jo je nesreča prikovala na invalidski voziček. Skupaj s prijateljem se odpravita na pot v Memphis, na poti pa razkrijeta svojo tragično preteklost in drug drugemu nudita oporo. Na potovanju srečata Billie, mlado žensko, ki išče pogrešanega moža. Jim bo uspelo priti pravočasno na najpomembnejši dogodek v Janeinem življenju?

Ciciban, december 2012

Ramona in Beezus/ Ramona and Beezus, 2011 Pustolovščina osnovnošolke in njene najstniške sestre, ki poskušata rešiti družinski dom. Zelo zabavna družinska komedija.v


Stran 20

Stran 5

Revije Zgodba o življenju / The blind side, 2009

Bela družina na cesti pobere čisto črnega, premraženega in lačnega sedemnajstletnega orjaka in ga odpelje domov, ga nahrani, obleče. Pri njih tudi ostane. Izšolajo ga, natrenirajo ga, da postane eden najboljših igralcev ameriškega nogometa in to kljub omejenim umskim zmožnostim ter ga na koncu celo posvojijo. Vse to se je zgodilo v Memphisu in prav zato se zgodba zdi še toliko bolj neverjetna in neresnična. Film, ki ne pretirava s podajanjem žoge, ne temelji na melodramatičnih sekvencah in nas kljub čudenju prepriča.

Prostočasnik, revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa, zima 2012


Stran 6

Stran 19

Monografije

Amos Oz: Zgodba o ljubezni in temnini Izraelski pisatelj Amos Oz pripoveduje zgodbo svoje družine in seveda tudi svojo zgodbo otroka v evropski, poliglotski in izobraženi judovski družini, ki se je iz Vzhodne Evrope izselila zaradi naraščajočega antisemitizma. Pisateljevi spomini slikajo družinsko kroniko in otroštvo v Izraelu v 40. in 50. letih 20. stoletja. Pripoved je topla, duhovita, spretna, zgodba potegne in odpre nov pogled na palestinsko-izraelska vprašanja. Predvsem v luči protisemitizma v Evropi, ki na začetku ni izhajal le s strani Nemcev, čeprav so nacisti izumili uničevalna taborišča in izvajali holokavst. Z razumevanjem do svoje družine in Palestincev prikaže zapleteno zgodovinsko vprašanje, ki je krojilo premnoge usode na tragičen način. Stil in jezik sta vrhunska, poleg tega je pisatelj tudi dober pripovedovalec. Knjigo bi priporočali zahtevnejšim bralcem, ki se zanimajo za družbena vprašanja.

Unikat, ideje za ustvarjalne, november/december 2012


Stran 18

Stran 7

Revije Irena Destovnik: Moč šibkih : ženske v času kmečkega gospodarjenja Sociologinja in etnologinja Irena Destovnik je raziskovala življenje kmečkih žensk na primeru dveh vasi v Rožu na Koroškem. Raziskava je bila predstavljena tudi z dvojezično razstavo. Raziskovala je na terenu, kmečke ženske so ji pripovedovale o različnih vidikih svojega življenja, dela, zakona, dedovanja, materinstva in

podobno. Raziskavo je empirično podkrepila z raziskavo dokumentacije in župnijskih knjig. Opisi vsakdanjega delavnika in življenjskih situacij žensk so pričevanja, zato ima knjiga poleg znanstvene teže tudi pričevanjsko in čustveno. Trdo življenje, skrb za družino, gospodinjsko delo in moško delo na kmetiji ter polju jim ni puščalo ne časa in ne dovolj moči, da bi poskrbele za svoje potrebe, zlasti zdravje. Ženske so morale kmalu po porodu začeti z delom. Žalostni so spomini na porode s smrtnimi izidi in na visoko stopnjo umrljivosti otrok, zgovorni pa na to, kako so ženske prevzemale svoje ženske vloge – o menstruaciji, spolnosti in telesu se pač ni govorilo. Čeprav družbeno šibke so bile kmečke žene tiste, ki so podpirale vogale domače hiše in poleg dela prispevale še toplino.

Wohnidee, december 2012


Stran 8

Stran 17

Kim Edward: Hči varuha spominov Mlada zakonca pričakujeta otroka. Žena Norah je tik pred porodom, mož David, zdravnik, je do nje skrben in nežen. Neke zimske, viharne noči se porod začne. Zaradi snežnih viharjev ženin porodničar ne more priti v bolnico, porod vodi mož. Norah rodi krepkega dečka, potem pa še deklico … a ko David prime deklico v roke in jo pogleda v obraz, hitro prepozna Downov sindrom. Potisne jo v roke sestri, ki je pomagala pri porodu in od nje zahteva, da jo odda v nek zavod. Ženi reče, da je hči umrla. Njegova nepremišljena reakcija in laž usodno vplivata na življenje in na odnos z ženo. Norah namreč zelo žaluje za svojo mrtvo hčerjo, David pa tega ne sprejema zaradi laži in med zakoncema se pojavi prepad. Tako zaživi svoje oddaljeno življenje, v katerem ima prostor tudi njegova hči s posebnimi potrebami, ki je živa in … Lepa in berljiva knjiga, ki pokaže delovanje prikrite laži, čeprav porojene iz stiske, posebej je ganljiv opis dekleta z Downovim sindromom, poleg tega pa tako dober, da je očitno, da se je pisateljica o tej temi natančno poučila, zlasti z vidika vključevanja mongoloidnih otrok v normalne šole in delovno okolje. Anja, november/december 2012


Stran 16

Stran 9

Revije Aleš Čar: O znosnosti

Stilno in jezikovno nadvse spretno pisanje priljubljenega slovenskega pisatelja slika slovensko družino skozi tri generacije. Seveda, na njihova življenja vplivajo tudi vojne, povojne okoliščine, načini preživljanja in posebnosti utesnjenega mesteca. Glavni lik je Star foter, žilav tip, ki je preživel štiri vojske in različne režime, hkrati pa se je izuril v preprodajanju in tihotapljenju, torej življenju na robu, ki je terjalo od njega precejšno mero iznajdljivosti. Njegovo zasebno življenje z ženo in petimi hčerami je zaznamovano z njegovo grobostjo, nerazčiščenimi odnosi, vse hčere ni enako obravnaval, vse je nekako zaznamoval. Ta se vleče še v naslednje generacije s čustvenimi ranami vred, ki se kažejo kot nagnjenost k alkoholu, drogam, brezizhodnosti in k nekaterim klavrnim propadom. Prav hčerka, ki jo je imel najraje in je od njega pridobila največ koristi, doživi klavrn konec, kljub temu, da Foter skrbi zanjo in da je ena od redkih, ki ji včasih pokaže svoja čustva. Zdi se, da je prikaz povprečne slovenske razširjene družine z vsemi odvisnostmi, prikrajšanostmi in omejenostjo z majhnostjo v majhnih mestih nekoliko pretiran. Je pa roman zato spretno napisan in ima neko notranjo pripovedno moč, da bralca kljub temačnosti, ki pa je mestoma prikazana tudi šaljivo, zanimanje za branje zlepa ne zapusti. Skratka, zanimivo, malce morbidno, a dobro.

Lisa. Moje stanovanje, december 2012/januar 2013


Stran 10

Stran 15

Slikanice PFAFF-Kern, Moni: Najlepši čas: ustvarjanje, okraševanje, uživanje

Snežakov čarobni božič: štirje božični zvoki!, po C-K, 2012

Božiček prihaja: štirje božični zvoki!, po C-K, 2012 Božična kuharica, 2012

White, Kathryn Ivy: Dragi Božiček, po C-V, 2012


Stran 14

Stran 11

Domače ustvarjalnice Smallman, Steve: Kužkov prvi božič, po C-V, 2012

Zimska idila: najlepše ideje za vso družino, 2012

Božična knjiga, 2011 Grun, Anselm: Božična zgodba, po C-2, 2011

Butler, M. Christina: Neke božične noči, po C-V, 2011


Stran 12

Stran 13

Slikanice

McGee, Marni: Najboljši božič!, po C, 2010 Vilar, Sten: Kdo si, Dedek Mraz?, po C, 2010 Božična knjiga: zgodbe, ljudske pravljice in pripovedke za božični čas, 2012 Freedman, Claire: Na hladno zimsko noč, po C-V, 2009

Arrou-Vignod, JeanPhilippe: Božič s Tinko in Žverco, 2007

Zimski seznam  

Priporočilni seznam

Zimski seznam  

Priporočilni seznam

Advertisement