Page 1

Mayra Jole Castaniere Portfolio 2017-2019


MAYRA JOLE CASTANIERE architect & building engineer

+39 3801451248

via Accademia 57 Milano 20131

mrj.castaniere@live.com

https://www.linkedin.com/in/ mayra-jole-castaniere/

Profile

Education Politecnico di Milano Oct 2013 - Jul 2019

Master’s Degree in Building Engineering and Architecture at the Polytechnic of Milan ▪ Achieved the ability to operate effectively in the processes and activities of: designing complex building systems, for architectural, technological, structural, environmental quality aspects, always with a keen eye on energy and environmental impact issues.

Certification First Certificate in English University of Cambridge ID credentials 600/2706/0

I like to consider myself as an enthusiastic person who loves new adventures. I recently completed the Santiago camino, walking from Pamplona to Finisterre. One month lasting journey that strengthened me and brought me closer to new realities different from the Italian one. I strongly trust in those experiences that lead us to open ourselves to new cultures, because they are fundamental in order to better understand the world and, in the architectural field, they help us to design architectures projected towards the future that are however addressed to the human. I believe in the mutual respect that must exist not only between human beings but also between man and his habitat and consequently I think that architecture must evolve in the search for greater eco-sustainability.


Work experience Construction manager assistant GEOMETRA ALESSIO VENTRICE/STUDIO TECNICO Mar-July 2019 Milan, Italy Designed a project for the renovation of a 2 room flat, located in a building from early 1900s, in a 3room flat. I supervised the work, ordered the materials to be used and verified the safety of workers in the workplace according to Legislative Decree 81/08. Intern EMBT feb 2017 Barcellona, Spain Took part in a workshop whose aim was to define a strategic vision for the transformation of seven railway stations, located in key areas of Milan. I designed different proposals for the layout of Porta Genova and San Cristoforo railway stations, made a conceptual model of the area and studied an amendment of road network basing on flows of people.

Activities “Firehouse� workshop Apr-May 2017 Lecco, Italy Took part in an educational project for the new lecco fire station and the surrounding public spaces. The project was presented to the mayor and other members of the municipality of lecco as well as to the fire brigade.

https://www.lecconews.news/news/firehouse-idee-dal-politecnico-per-la-nuova-caserma-lecchese-dei-vigili-del-fuoco-190298/#.XdvT9-hKhPZ

Athens programme Mar 2017 Thessaloniki, Greece Studied the effect of Metro tunnelling on the structural integrity of Thessaloniki monuments through construction sites visit. Learned about alternative solutions to preserve the Byzantine antiquities while retaining the operability of the Venizelou Thessaloniki Metro station.

Skills Autocad Photoshop Indesign Rhinoceros SketchUp V-Ray Microsoft Office


MATERIA HUB Refurbishment of the former building “Cantiere scuola” and design of a new multi-functional center. Matera, Italy. 2019 Competition Instaura “matera, city of culture” a museum for the ancient city. Professor Manuela Grecchi, Antonella Guida, Matteo Colombo Team Davide Tesconi, Francesca Brunetti My Job I collaborated to the design phases and the graphics elaborations of 2D and 3D visualizations. I also prepared technical drawings and studied how to improve the energy performance of both examined buildings.

The participants were called to imagine a new Museum of Culture, a new center for the city that would summarize its traditions and aspirations, bringing together all those historical needs that make up the identity of the city. The space had to provided rooms for the display of the local crafts and educational workshops, in order to create a synthesis space between the traditions of the past and the new look towards the future that is characterizing the city of Matera. This competition was the starting point for this thesis project. We decided not to limit ourselves solely to the planning of an intervention that would satisfy the requests of the contest, but to make a wider proposal, redefining the buildings and spaces to be redeveloped; in particular the building Ex asylum Garibaldi and the building “Cantiere scuola”.


Demolition

info point Co-working Library Workshops Recreational space Museum

New building

The particularity of the new intervention is the realization of a staircase that digs the new construction and creates slips, outlining the “terraced” shape, overcoming the difference in height of about 13 meters that separates via D’Addozio from via Sant’Antonio Abate. This staircase is designed to be accessible to all the people of Matera as well as to future users of the spaces created with the new construction. the new building was equipped with an elevator that crosses solving the problem of vertical connectivity that characterizes the city of Matera.


The functional organization of the building has its origins in the study of the services that the cultural center must have. it was necessary to understand how much space was needed for the functions that the center had to accommodate. Thanks to the study of different functional types, a definitive hypothesis was reached. Our aim was to characterize the interior spaces so as to be able to create in the users of the new multifunctional center the feeling of entering a carved and organic space emulating the spaces that characterize the Sassi of Matera.


To properly design a building, it is necessary to pay close attention to the choice of the technological elements that make up each closure or partition. In fact, the stratigraphic composition of the packages therefore conditions the present comfort level and the energy consumption of the building. All elements must therefore meet specific performance requirements in relation to thermal and acoustic insulation and relative humidity control. The technology used involves a mixed technology with horizontal cemeto closing elements and elements with dry technology. The use of these elements therefore makes it possible to facilitate and speed up the assembly of each component, with a consequent saving in terms of time and construction costs. This is also due to the possibility of easily creating prefabricated elements in manufacturing sites, which require almost no work on site and only need to be placed.


During summer: The double heights and the presence of some opening windows contribute to the chimney effect, reducing the energy requirement of the building. The high energy performance windows adequately isolate the building envelope. During air conditioning the windows remain closed. The solar shields protect the windows from solar radiation. Shrubs and garden roofs create microclimate that contribute to the passive cooling of the building. During winter: The high energy performance windows allow natural heating of the building and avoid unnecessary energy waste. Shrubs and garden roofs shield the facades from cold winds. In winter the sun’s rays having an inclination of about 21 degrees manage to penetrate inside the building, heating it despite the overhangs and the screens. Hyper-insulated facades reduce winter dispersion.


A completely different approach was necessary to apply to the “Ex-school” construction site. Given the historical significance of this construction, it was considered appropriate to preserve this building, so as to bring it back to its original appearance through a recovery intervention. Given the absence of vertical connections, it was necessary to provide the building with an external stairwell, which, as in the new construction, could be accessed from the outside by the whole population and by the users of the building itself. The last floor of the “Cantiere ex-scuola”, was also without a roof and characterized by an average height not sufficient for the habitability of this last level. We proceeded with a “box in the box” intervention. The outer perimeter walls have been consolidated and reinforced through a new structure that takes on the weight of the new roof that covers the last level of the building.


The “Cantiere ex-scuola” building exteriors have been restored to their original state. The plaster is the material that mainly characterizes the facades. A ribbon window characterizes the last level of the building consolidated through a “box in the box” intervention. The external staircases and the shelters that cover them are made of corten. This material is used in the roofing as well as for the realization of solar shading of the windows. The corten was chosen to characterized also the facades of the new multi-purpose center.


The historical building has been refurbished in a way that tries to respect as much as possible the existing envelope. It was therefore planned to use some materials and elements instead of others in order not to overload the existing structure. On the top floor, it was decided to create a substructure in buffered wood, insulated from the inside. The “baloon-frame” system allow to use the space between the wooden pillars to place insulators inside and create a thermally comfortable place. All the floors have undergone a renovation in order to provide cavities for the plant networks. In this case the attention was particularly focused on the choice of the slope screed. A “Lecacem mini” type layer was in fact adopted, as compared to the other products, it is much lighter, weighing less on the floor


During summer: The “box in the box� has a hyper-insulated casing which leads to a reduction in thermal peaks. The double-glazed opening windows allow natural ventilation and the chimney effect, ensuring thermal comfort and energy savings. These windows remain closed, to avoid waste, while the air conditioning is active. In the summer period the hypogean spaces remain at a constant temperature of 13 degrees so while the built spaces must be cooled, those ones will have to be heated. During winter: The tuff guarantees a good thermal comfort even without external insulation. Heating is managed by radiant floor. In winter the solar rays, having an inclination of about 21 degrees manage to penetrate inside the building, heating it despite the overhangs.


BioTAE LAB Biotechnology laboratory for architecture and engineering. Lecco, Italy. 2018 Competition “Recupero dell’ex area Mario Frigerio: filo della memoria industriale tra storia e innovazione” Professor Manuela Grecchi Team Davide Tesconi, Rosita Ka In Pang My Job I participated in the definition of the concept and collaborated to the graphics elaborations of 2D and 3D visualizations. I prepared the technical drawings.

The works involved the redevelopment projects of the “former Mario Frigerio” area owned by the company Simple S.p.A, which represent a significant part of the local industrial tradtion. On the occasion of the competition the students were subjected to proposals to re-use existing structures able to enhance the industrial historical memory linked to iron working in the area and to strengthen the scientific, industrial and socio-cultural character of the City of Lecco.


In order to connect each building that was part of the former Mario Frigerio complex, we have imagined a tunnel that penetrates the spaces characterizing them. This tunnel allowed us to create organic shapes, creating meeting places for the whole Lecco community, breaking the structural rigidity which is typical of industrial buildings. The tunnel comes out of the enclosed spaces creating covered paths that lead to the different buildings of the complex. At the same time it also characterizes the green park that we wanted to recreate in the proximity of the buildings, replacing what once was a completely cemented surface. The original openings of the historic buildings have been preserved in their forms but enlarged and characterized by new double-glazed windows to improve the energy performance of the built envelope. The roofs have been reconstructed maintaining their original shape and provided with new openings to increase the light inside the new environments.


Schematic design


VORTEX CHURCH Proposal for The new Parish complex of San Giacomo in Ferrara. Ferrara, Italy. 2017 Tipology Religious Professors Gino Garbellini, Benedetta Tagliabue, Alessandro Trivelli Team Davide Tesconi, Emanuela Plasmati, Daniele Olimpieri, Maria Pia Lombardo My Job I designed the concept and worked on the graphics elaborations of 2D and 3D visualizations.

The goal of the competition was to create a new parish complex that would become a catalyst for the area in which it is inserted, creating a new fulcrum that is capable of creating identity within the local community by promoting socialization, education and interaction. The area where the building had to be located is characterized by the subtle profiles of the cypresses that enclose the lot creating an intimate and familiar environment.


Narrow and labyrinthic paths guide the visitor through the park that surrounds the church, making them discover their own sense of sacred. The light which is dim in the park, is shielded by the high walls that define the paths and the dense vegetation, inside the church instead it spreads and becomes clear, highlighting the main liturgical elements.


Schematic design


Profile for Mayra Jole Castaniere

Portfolio 2017-2019  

Portfolio 2017-2019  

Profile for majicarch
Advertisement