__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Architecture PORTFOLIO Maja Westman 2008-2015

Enjoy!

20 Aug 2015


STUDENT PROJECT _ DIPLOMA PROJECT

SMALL GESTURES Master Year 2 24 weeks Tingshuset, Katrineholm, SWE Assignment: Redesign of Courthouse to Archive Project Focus: the importance of details Whether its a technical detail, a choice of material or a lighting fixture, these gestures all influence how we experience a room. How do these small gestures influence the people inhabiting the space? The project has explored details in three categories: Division of space, Materiality & Elements, though case studies of renowned buildings from architects such as Alvar Aalto, Josef Frank and Sigurd Lewerentz, and though the proposal of a redesign of a Courthouse into a Municipal Archive. It tested small gestures in relationship the room as a whole, to each other and to its surroundings. To read the full project please see the Diploma Booklet What makes a Small Gesture? Summary of case study: Alvar Aalto, Josef Frank & Sigurd Lewerentz Details that make a difference

Human scale A grid within a grid - Large surfaces are split up into smaller human scale Precision and usage of domestic scale, both within private and public rooms Volume, space and details in relation to user, function and emotion

divisions of space

Seamless divisions - Subtle changes of color and material Divisions made by ceiling height, railings or fenestration - not only with walls Divisions made by light - artificial and natural materials

Depth, durability and texture in Material and facade Materials with natural colors - limited use of additional color elements

Domestic Artefacts - In a public environment Elements with a haptic and user centered ability Repetition rather made by a larger sum of elements then by the smallest component Elements as part of a larger context and idenetity, within or outside of its own scale


RELIZED PROJECT _ EXHIBITION

VKM RISK Codesign Sweden AB spring 2011 Exhibition design World Culture Museum, Gothenburg http://www.ueforum.se/forum/11-4for1utstallningskritik.php

The exhibition had two merging concepts. Firstly the theme of the exhibition itself namely “Risk Zones�. Secondly the theme of re-use, all of the main materials used were taken from the museums old existing exhibitions. For example,The the lighter wood floor was an old floor cut out from underneath the existing black.


VÅ N IN

G

2

0 :10 -1

STUDENT PROJECT _ HOUSING

+7.0

UTSKOGSVÄGEN Bachelor Year 2 9 weeks Utskogsvägen, Nacka Stockholm SWE Assignment: Chainhouses & Student housing

+6.0

Project Focus: Material - Room - Detail +3.0

Housing with a larger family apartment on the bottom and student one-bedroom-apartments on the top. The form ventures from the curvy landscape. The houses lean on a hill, turning towards nature, staying free from a direct sight line to a neighbor. The Floorplans are based on a housing research, resulting in the diagram below

+1.0

ty

wa Sub

NICATIO MMU NS O C

b yo e You ur spa ce

ompa c

A

+3.0

d

ER S /S W C p l e t e ly

ep

1

B

ate

W

Com

+0.0

to

C Y s elf A r V P R I o u ose

of

M

ar

O P

KITCH t EN

Natural

Y

meet Meet you ingpoint r s COMM Neighb UN ou IT r

OPEN PLA N C

LAN NP PE O

OO

HO

G

by

er

GR

it e Ex vat t near Pri

IN

s rre Fo TURE NA

PL A

OPE NP LA N

OPEN PLA N

n tio d O ld ns

OP EN

OU

Y

ated

BEDROOM

LAN EN P OP order b ble N flexi TDOORS

A

S

IT

ov

Sem

NEAR BY DIAGRAM

L I V ll

Va

E R ng DIVh You Fu B o t ety in r it a

EN

PLAN OPENi-Separ

AN PL

PLAN EN OP

s

nc

VÅ N IN

to the site ded e e us to the C Is n i y or B

0 :10 -1

wy

A l l o ili t y t s si b Po

l oC

A

+1.0

B


STUDENT PROJECT _ HOUSING

STUDIO: LUCA ORTELLI Master Year 1 16 weeks Hamburg, Germany Assignment: Social housing

Housing project with focus on how to create minimum housing for many people, and give them all a worthy everyday life. How do you create individuality in a repetitive environment? How do you allow for children playing on the backyard? The project started of with a study of modernistic functional appartment typologies from 1910 - 1930’s.


TYPE 1

REZ

TYPE 2

ROOF


STUDENT PROJECT _ SCIENCE CENTRE

STUDIO: PATRICK BERGER Master Year 1 16 weeks . Group Work Lake Nerveaux, Switzerland Assignment: Autarchic Science Center Credits: Irene Luca This projects main focus was creating a science center which continued the existing hiking path. There are 3 types of users for this facility, the tourist-hikers, the researchers and the permanent staff. The more public program is placed on top of the mountain, as a free open path, and the housing and working spaces are place protected within the mountain, centered around a courtyard.

CONCEPT

PRIVÉ


C

B

E

C

7

8

B

3

6

E

2

1

4

A

A

B

A

5

9

C

A

4

E

4

5 2

1

3 4

5

7

A

Niveau -1

A C

B

E

C

B

E

Niveau 1 C

B

E

C

B

E

3

1 2

8

C

B

2

6

7

2

5

1

E

A

A

A

A

Niveau 3 Rampe

8 3

4

2

0 1

5

10

20

3

1

1:200

4 0

0,2

0,5

1

2 1:20

Niveau 0

C

Façade S - O 1:800

Coupe C - C 1:200

Façade S - E 1:200

B

E

Plan de référence

Niveau 2

C

Coupe A - A 1:800

B

E


STUDENT PROJECT _ CITY PLANNING

LÖVHOLMEN 1

L I N K S

VA R I AT I O N

SUSTAINABILITY

CITY - SUBURBS

POPULATE THE REGION

...IS TO FEEL AT HOME

reducing experienced

AROUND THE CLOCK

distances

activate the bridge

reprogram the

Bachelor Year 3 10 weeks . Group Work

BUILDING TYPOLOGY

“Södertäljevägen”

create attractive nodes throughout the whole new

Assignment: Plan an extension of Stockholm called

region

Ease the orientation of the region

barrier highway

Liljeholmen / Hornstull, Stockholm SWE

the urban spaces

Mix functions and programs

Create a human scale in

Let the new buildi ngs mix

BE CONSIDERATE ABOUT THE

with the old

FUTURE

Preser ve old industrial

qualities in the area

Be away of life cycle costs of both old and new bui ldings

‘Bridging the gap’ Project Focus: City Planning Credits: Kristin Karlsson / Fredrik Evensen / Anna Es-

NEW - EXISTING

MIXED TENURE

create accessibility between the east and the

björnsson

west residential areas •

The key words for this project are Links, Variation & Sustainability (More in detail to the right). This project is followed by an individual zoom in on one of the planned areas.

areas functionality over

properties

time -Do we need to do

Subsidized living

improvements? ENVIRONMENTAL

buildings

TECHNOLOGY •

Public transport

Plan for bicycles and

new boardwalk alongside ease of orientation to both water and green areas

Rental housing and owned

between old and new

the waters •

Consider evaluating the

Have a close connection

RESIDENTS - NATURE

ST R E E T ST R U C T U R ES

new bicycle bridge between the city green areas and the new region

pedestrians •

Green roofs and sustainable houses


SITEPLAN 1:10000 K

B

J A

G I

C

F H N

D

E

L

OLD INDUSTRIAL BUILDINGS A . Cementas Kulturcenter B. Färgfabriken C. Lövholmstorget GATOR TILL VAT TEN N. Skola / Ungdomsverksamhet HORNSTULL STRÄCKER SIG UT ÖVER VAT TNET D. Skola / Ungdomsverksamhet E. Aktivitetspark BOULEVARDGATAN F. Ny gång- och cykelbro G. Trappan STRANDRUMMET H. Trappan vid vattnet I. Park J. Park Cementa K. Park Färgfabriken UTVECKLINGSOMRÅDEN L. Utvecklingsområde

M


SUSTAINABILITY VaRiATION Länkar

STUDENT PROJECT _ CITY PLANNING

LÖVHOLMEN 2

HORNSTULL

HÅLLBARHET VaRiATION LÖVHOLMEN

Bachelor Year 3 5 weeks

HÅLLBARHET VaRiATION

Liljeholmen / Hornstull, Stockholm SWE Assignment: Individual zoom-in on the previous project group work

ASPUDDEN LIL JEHOLMSKA JEN

Project Focus: City Planning

This projects main focus is creating accessability and links over the barriers at the site (se more to the right and next page)

LINK NATURE Trekanten/Årsta/Tanto

SUSTAINABLE URBAN LIVING Lövholmen

MISCELLANEOUS BUILDINGS Lövholmen

REDUCE PRECIEVED DISTANCES Lövholmen ↔ Hornstull

CONTINUE URBAN SPACES Aspudden ↔ Hornstull

BRIDGE BARRIERS Lövholmen ↔ Liljeholmskajen

• Create a beach walk at Lövholmen • Create nodes that connects to nearby existing green areas

n

NE

W

TR Ol

AC

d t TIO ra ck N tio TR nt ra AM m

Old

Sö d on ckti tra

W

NE

NE

W

TR Ol

LINK

SQUARE ...

AC T

d t IO ra ck N tio TR nt ra AM m

e väg älje ert

ÖD

NS

IO CKT TRA

EN ÄG JEV L Ä ERT

n

t Old

nS ktio rac

W

NE

ö

ge evä tälj der

ÖD

S ION

E

N GE Före EVÄ J L RTÄ

• Build a bicycle & Pedestrian bridge over the water • Create ease of orientation in the area & to the area

Efter

CKT TRA

• Skapa Trivsel & mänsklig skala - det håller längre • Synliggöra energi i bostäderna • Premiera cykel & gångtrafik i gaturummen

• Redesign the highway Södertäljevägen to a Boulavard • Reduce speed-inducing sight lines

Före

• Create charactare and sustainability through mixing old and new buildings • Mix functions to attract all kinds of people • Populate the area around the clock

• Reduce precieved distances over Södertäljevägen • populate Södertäljevägen • Make Liljeholmstorget more visible

Efter NE W

LINK

SIG

HT LIN ES

SQUARE ... ALL

Corners

G VÄ

É

Important sightlines when designing public areas around intersections

N GE

...WITH

NE W

SQUARE

Traffic

STREET STRUCTURES

Important changes of intersection with tram. Lowering the road (Södertäljevägen) makes it possible to inhabit and make into a new, more urban, boulevard

SIG

HT LIN ES NE

W

TR Ol

...WITH

SQUARE

ALL

AC

d t TIO ra ck N tio TR nt ra AM m

G VÄ

É

n

N GE

Old

N

ckti tra

EW

S on

öd

e väg älje ert

ION

CKT TRA

S

E ÖD

N GE VÄ L JE RTÄ

Före Efter

LINK

SQUARE ...

NE W

SIG

HT LIN ES

ALL ...WITH

G VÄ

É

N GE

An approach through the area for the formation of streets


ga vT vä rb n

+10 an a

JB J

oh

nB

au e

iet

na s

rG ym

u le va rd e

+17 Bo

nS

öd

er tä lje vä ge n

lm

nin

L il je ho

rag

sto rg et

re d

lm

iga

L il je ho

Tid

Tid

iga

re d

+8

C

+6

n in

ga vS

öd

ert älj ev

jeh olm sv äg en

rag

Lil

P +6 B

sa l lé n

+3

+7

+10

+2

A

A

B D

+2 C

je Lil lm ho aje sk ns rg To


STUDENT PROJECT _ PUBLIC

OPERA: STADSGÅRDSKAJEN Bachelor Year 1 18 weeks Stadsgårdskajen, Stockholm SWE Assignment: Design an Opera Project Focus: Material-Room-Detail This project aims to create a transparency in the meeting between the visitor and the Opera. The ironcurtian is unraveled and it invites you to see more. The building consists of two bodies; ‘infront’ and ‘behind’ of the stage, where the flow of the visitor continuously crosses the flow of the workers. At the crossroads you as visitor gets a sneakpeak to the workshops, rehearsal rooms and backstage. The meetings are constantly handled with translucent materials and small sneakpeaks instead of complete transparency to preserve the excitement of the show and the integrity of the artists. The program of this project was 32’000 sqm. restaurang övningsrum

FRAMFÖR restaurang

besökare scenridå

övningsrum

personal

FRAMFÖR

scen

besökare scenridå

entréfoajéBAKOM

salong

verkstäder kontor

personal scen

BAKOM

salong entréfoajé

verkstäder kontor

loger

loger


STUDENT PROJECT _ PUBLIC

BAR 180째 Bachelor Year 2 5 weeks Sheraton Hotel, Stockholm SWE Assignment: To create a parasite-bar Project Focus: Tectonic-Material The bar aims to welcome another target group than the regular Sheraton hotel customer, built in concrete & matt translucent plexiglas the interior furniture is also the roof window and part floor. The furniture can be seen from the street level and fuctions as benches/lightning.


RELIZED PROJECT_RE-USE DESIGN

JUST UN-DO IT Conceptual Devices summer 2009 Re-use Design Concept

www.conceptualdevices.com/2010/03/just-undo-it/

A hoodie is not just a hoodie. In a world full of stuff, smart items should be transformable, editable. They should engage the possibility to be transformed into something else. We do not need a new object. We rather need to get rid of some of them, to reduce the complex network of things around us. Just undo it is a collection of reversible objects that could be made from a hoodie at no cost


COMPETITION _ JDS

CHEILJEDANG R&D CENTER

JDS Architects summer 2010 Science Center, South Korea

http://jdsa.eu/tag/maja-westman/

One of two competitions I worked on during my internship at JDS. The building it made out of 3 ‘slabs’ that twist with its lower slab opening up to the public, and merges this very private business with the public. The building contains labs,cell structure of offices, and ancillary spaces

Profile for Maja Westman

Portfolio of Architecture  

Maja Westman's protfolio, 2008-2015

Portfolio of Architecture  

Maja Westman's protfolio, 2008-2015

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded