Page 1

Snakker ut:

Gina flyttet fra New York til Oslo

Grünerløkka Nytt

14 jumi 2018

Barnefamilier drevet vekk grunnet støy på natterstid

Thorvald meyers gate blir ny


14. Juni 2018 GN

4 Nyheter

Veganerne vil alltid velge ”løkka”

Veganer livsstilen har blomstret mer og mer de siste årene, og nå er Grünerløkka stedet hvor trenden har vokst seg størst i Oslo.

Veganisme Det å være veganer er et etisk standpunkt og en levemåte basert på respekt for dyr. Veganere har et plantebasert kosthold og spiser ikke kjøtt, fisk, Tekst: 854841 meieriprodukter,honning. Altså ingen ingredienser som Det har alltid vært veganere i stammer fra dyr. Samtidig er Norge, men den siste tiden det mindre belastende for milhar denne type kosthold gjort jøet og også billigere ettersom seg mer synlig på markedet. det består av mye grønnsaker. Siden 90-tallet har over dobbelt så mange nordmenn blitt Bedre for miljøet vegetarianere eller veganere. Det har blitt viktigere å spiDette har gjort at fler restau- se sunt og folk tenker mer på ranter har valgt å satse på ve- hva de putter i seg. Dette er gansk mat, og Grünerløkka er noe som ofte blir skrevet om hjem til rekke av disse. Pål W. i media og påvirker folk til å Thorbjørnsen som er informa- prøve ut veganisme. Det gjelsjonsleder for vegan og vege- der også miljøet, og folk har tarforeningen forteller at den- blitt mer opptatt av å ta vare ne type livsstil har vokst sakte på naturen. frem i nesten hundre år. – Miljøet spiller en stor rolle når det kommer til at folk

velger å bli veganere eller vegetarianere, derfor velger flere bort kjøttet i dag. Samtidig har det blitt lettere å droppe kjøttproduktene ved at restauranter og butikker nå selger lettvinte veganretter, altså er det mer tilgjengelighet påpeker Thorbjørnsen.

– Jeg valgte å bli veganer først og fremst fordi det er bedre for miljøet. Jeg synes det er viktig å forurense så lite som mulig og dermed er det naturlig å kutte ut spesielt rødt kjøtt. Det er utrolig bra at det endelig har kommet flere tilbud til oss som spiser vegansk, dette gjør det også lettere for andre å kanskje prøve Flere restauranter velger å det ut eller endre vanene sine bli veganske helt forteller Strat. På Grünerløkka har flere restauranter dukket som kun Tror flere bydeler vil følge selger veganske produkter. – Ettersom det stadig er flere Dette er noe som tiltrekker og flere som endrer spisevaseg en del folk som lever med nene sine tror jeg nok flere av denne livsstilen, og de henger bydelene vil satse på veganske ofte på Grünerløkka. Silje restauranter slik som GrünerStrat som er praktiserende ve- løkka har gjort. Det er jo alleganer synes det er bra at det rede i gang overalt i Oslo, så har kommet så mange tilbud man ser en utvikling. Spesielt for de som ønsker å velge bort nå som flere tenker på miljøet kjøttet. og helsa sier Thorbjørnsen.

Fler restauranter tilbyr vegansk mat. FOTO: 854841


GN

14. Juni 2018

Nyheter 5

Barnefamilier flytter fra Grünerløkka på grunn av støy Grünerløkka har alltid vært et boligområde hvor barnefamilier og andre har ønsket å bo. Nå gjør den voksende utelivsbransjen at flere vurderer å flytte grunnet uro og bråk, noe som følger av det travle nattlivet i bydelen.

– Det er en krig mellom næringslivet og beboerne på Grünerløkka, og næringslivet vinner. Det spiller ingen rolle hva slags bystyre vi har, politikerne gjør ingenting for at folk skal bli boende. Løkka har blitt til en ”skjenke ghetto”, hvor folk kan gå fra restaurant til klubb for å drikTekst: 854841 ke hele uka. Dette er noe som aldri ville skjedd på Frogner eller MajorGrünerløkka er et strøk som ligger stuen, da hadde nok folk demonpå Oslos indre østkant. Det har lenge strert enda mer forteller Røstvang. vært et av de fattige arbeiderstrøkene, men har nå blitt mer og mer populært. De senere årene har det pågått en oppgradering av bydelen, og det er nå et av de mest populære stedene å bo. Selv om det har vært en sto fremgang for Grünerløkka har alle de nye utestedene gjort gatene mer travle om natten, noe som plager barnefamilier og andre som er bosatt i området. Frode og Mona Røstvang har bodd på Grünerløkka i en treroms leilighet rett ved Olaf Ryes i snart syv år, og synes det er et kjempefint sted å bo. Derimot merker de at det har blitt mer bråk og uro etter at flere restauranter fikk skjenkebevilgning og nye utesteder vokste frem i området. – Vi har ofte problemer med å sove fordi utestedene som ligger der folk bor er oppe til 3 om natten. Det er ikke bare i helgene, men også ukedager hvor det er utrolig mye bråk i gatene. Folk tar ikke hensyn til at barn og folk som skal på jobb ligger å sover på Grünerløkka, ikke bare der klubbene ligger men også når de er på vei hjem forteller Frode Røstvang.

Grünerløkka har mange utesteder. Foto: 854841

Vil ta bydelen tilbake Grünerløkka var opprinnelig et sted for folk å bo og flere på Grünerløkka mener området blir ødelagt av for høy party faktor, både i helgen og i ukedagene. Eldre og barnefamilier tvinges til å flytte ettersom det blir vanskeligere å få sove. Samtidig blir det mer utrygt i gatene når fulle folk krangler og sloss som følger av alkohol. Nå ønsker beboerne å ta tilbake bydelen slik at det ikke blir helt umulig for folk å bli værende i strøket. Siri Ernø som er Student og bor i Thorvald Meyersgate forteller at det er utesteder i flere av bakgårdene til folk som bor i leiligheter på Grünerløkka. – Jeg synes det er fint at det har blitt så mye liv på Grünerløkka med restauranter og steder folk kan går ut. Men jeg synes ikke noe om at de legger utestedene i bakgårdene til folk, det skaper utrolig mye støy og er plagsomt for oss som bor rundt. Jeg skulle ønske bystyret kunne ta mer hensyn til at folk faktisk bor på Grünerløkka. Blir en ”skjenke ghetto”. Frode Røstvang mener at det er markedskreftene som styrer når det kommer til hvordan Grünerløkka skal bli brukt, ettersom det er mye penger i alle klubbene.

Utestedet Rebell ligger i Thorvald meyers gste. FOTO: 854841


6

14. Juni 2018 GN

Nyheter

Thorvald Meyersgate blir trafikkfri. FOTO: 854841

Boligprisene på Grünerløkka s Grünerløkka er allerede et av de dyreste stedene å bo på østkanten. Nå spår meglerne at prisene vil stige enda mer ettersom Thorvald Meyersgate blir fjernet for trafikk. Tekst: 854841 Thorvald Meyersgate er paradegaten på Grünerløkka. Her finner man mange butikker, restauranter og utesteder. Sammen med Markveien utgjør denne gaten en av de mest travle gatene på østkanten. Nå job-

ber byrådet med å oppgradere Thorvald Meyers gate slik at det kun er trikk og mennesker som skal få gå ned den 1,4 kilometer lange veien gjennom Grünerløkka. Samtidig skal det lages større fortau og parkeringslommer for levering av varer til butikkene. Dette gjør at megler Arne Sogn som jobber i Krogsveen mener boligprisene i området vil stige. Allerede attraktivt ”Løkka” er kjent for sitt yrende folkeliv, kort avstand til det meste ”man trenger”, og en rekke service fasiliteter i nærheten. Man har både

Akerselva og grønne parker å boltre seg på, samtidig er det kort avstand til sentrum via kollektiv eller til fots. ”Løkka” har stadig gateaktiviteter som markedsdager og markeder, dette er også noe som gjør at området allerede er veldig attraktivt og mange velger å flytte hit. De senere årene har også flere av bygårdene gjennomgått en oppgradering innvendig og utvendig. – Ettersom leilighetene på Grünerløkka er fra slutten av 1800 tallet og derfor er det som regel ikke heis eller garasje, noe som utelukker eldre som kanskje er ute etter dette.

Dette gjør at det blir mer attraktivt for yngre å flytte til ”løkka”. Som meglere ser vi at det er en god del yngre kjøpere, både par og single som handler de miste leilighetene. På de større er det en god miks med barnefamilier, eldre og yngre Forteller Sogn. Prisene varierer Boligprisene på Grünerløkka varierer etter beliggenhet og størrelse. Geografisk sett ligger boligprisene høyere jo nærmere Akerselva man kommer. Kvadratmeterprisen slakker noe jo lengre østover en

kommer. Området Grünerløkka og Torshov holde den høyeste prisen på Oslo øst samlet. – Det blir en spennende utvikling å se hvordan Thorvald Meyersgate vil fremstå etter hvert, og det blir nok antageligvis en økning i prisen dersom trafikken forsvinner. Etablering for syklende og gående er allerede godt i gang her, så prisen vil absolutt øke i området nær den nye gågaten. Gleder seg til ny gågate Renate Buran som bor i Markveien på Grünerløkka gleder seg til oppgraderingen av Thorvald Meyersga-


GN

14. Juni 2018

Nyheter 7

stiger med kommende gågate te. Hun tror også prisene vil stige, men også at enda flere vil ønske å bosette seg på ”løkka”. Samtidig håper hun at dette er starten på et mer miljøvennlig Oslo, hvor det er flere parker og mindre trafikk. – Jeg synes det er bra at byrådet endelig tar tak og gir oss et bilfritt Oslo slik de lovet sier Buran.


14. Juni 2018 GN

2 Nyheter

Lykke: Gina er glad for å ha flyttet til Norge. FOTO: 854841

Fra New York til Grünerløkka Gina Mastrianni er en 25 år gammel jente som går på kunst skolen Einar Granum på Grünerløkka. Hun er opprinnelig fra USA men har funnet ut at Oslo er en av hennes favoritt byer i verden.

Tekst: 854841 – Når jeg sier jeg er fra New York tenker jo folk flest at jeg er fra den store byen, men det finnes også andre områder i utkanten som er en del av New York, forteller Gina å ler litt. Foreldrene til Gina er skilt og moren bor på landet nærmere ”Albany” som er hovedstaden i delstaten New York. Faren hennes bor i Hudson som er en småby, her har han et stort hus med utsikt mot fjellene. Gina vokste derfor opp på to forskjellige steder. Fine barndomsminner – Barndommen min var helt fantastisk. Foreldrene mine var skilt, men holdt kontakten og var fortsatt veldig gode venner. Jeg var enebarn til pappa giftet seg igjen og jeg var alltid omringet av masse kjærlighet.

Besteforeldrene mine var også veldig mye til stede under oppveksten min og var med å oppdra meg. Farmoren min som er 75 år tok sin første tur ut av USA for å besøke meg her i Norge. Videre forteller Gina på ivrig ”Amerikansk engelsk” at hun skulle ønske hun var litt mer rampete når hun var liten. – Som barn var jeg super rolig og ville mye heller tegne bilder eller lage klær til dukkene mine av gammelt tøy, enn å hoppe i gjørma og driver med sport. Foreldrene min forteller meg alltid at jeg var det letteste barnet å oppdra og jeg skulle ønske jeg hadde vært litt mer av et ”wild child” bare for de morsomme historiene sin skyld. Flyttet til Norge for kjærligheten Når jeg spør Gina om hva grunnen til at hun flyttet hit til Oslo er, kan jeg se at hun rødmer litt og begynner å fnise. – Dette høres kanskje litt klisjé ut, men jeg flyttet hit på grunn av kjærligheten. Jeg studerte i Australia og møtte min nåværende kjæreste som

var naboene min der. Jeg hold på å gjøre ferdig bacheloren min og hadde spart opp nok penger slik at jeg kunne reise litt rundt en stund. Etter å ha bodd i Australia var jeg veldig åpen for å se hvordan det var å bo i Norge og jeg hadde tenkt på å jobbe som aupair utenlands uansett. Det endte med at jeg flyttet til Oslo og jobbet en stund som aupair her. Deretter reiste vi en del rundt jeg og kjæresten, men endte liksom alltid med å komme tilbake til Norge. Tilsammen har jeg bodd her av og på i snart tre år. Den siste tiden har vi bodd her fast og jeg trives godt som kunst student. Begynte på Einar Granum Gina har alltid vært interessert i kunst men trodde aldri hun kom til å kunne leve av kunsten, eller gjøre dette så mye som hun ønsket. Det var etter at hun flyttet til Norge og begynte på skole på Grünerløkka at drømmen hennes virket mye nærmere. – Da jeg var ute å reiste fant jeg ofte meg selv på disse fantastisk fine stedene, men jeg følte fortsatt

at jeg heller ønsket å være kreativ å lage ting. Jeg begynte å ta med meg kunstutstyr og fant fort ut at det var dette jeg burde gjøre mer av. Dermed søkte jeg på noen kunstskoler i både Berlin og Oslo, ettersom jeg var interessert i begge byene. Jeg kom inn på Einar Granum og jeg kan ikke tro hvor bra den skolen endte opp med å bli for meg. Jeg nyter hver eneste dag der og de har virkelig hjulpet meg til å utvikle, og utfordre meg selv kreativt. Hun forklarer at hun har fått mye støtte fra skolen i Norge og tilbakemeldinger som får hun til å jobbe hardt og målrettet mot å kanskje en dag starte opp sin egen business. Tidligere studerte Gina offentlig helse og sosiologi, noe hun har lyst til å ta med inn i kunsten. – Kunst kan bli brukt som et verktøy for kommunikasjon og til å få kontakt med andre mennesker. Jeg håper jeg kan bruke kunsten min til å skape et inkluderende samfunn hvor alle føler de hører til. Ønsker å bli i Norge Har du tenkt til å bli i Oslo lurer jeg

på, hvor hun svarer meg med et stor ”Så klart!”. Hun har lært seg en del Norske ord og bruker dem innimellom de engelske frasene. – Jeg har lyst til å bli i Norge så lenge jeg kan og så lenge jeg får visa her. Det er ganske vanskelig for folk som kommer fra land utenfor EU og Schengen å bli i Norge, ettersom det er så strenge regler. Jeg hadde nok blitt veldig lei meg om jeg måtte flytte fra Oslo ettersom jeg har så mange venner her. Fordi jeg har bodd her så lenge har jeg virkelig lært meg å kjenne Oslo bedre enn noe annet sted. Oslo er virkelig mitt hjem borte fra hjemme.

Einar Granum: Gina på kunst skolen. FOTO: 854841

LOK1101  

854841

LOK1101  

854841

Advertisement