Page 60

Valion viennistä puolet suuntaa Venäjälle Korkea laatu, puhtaus, hyvä maku, suomalaisuus ja vastuullisuus ovat ominai­ suuksia, jotka kuluttajat yhdistävät Valioon niin Suomessa kuin ulkomailla. Kaisa Tikkanen

V

aikka Valion juuret ovat tiiviisti Suomessa, yhtiö on saavuttanut vahvan aseman myös muutamilla ulkomaisilla markkinoilla. Valiolla on viisi tytäryhtiötä ulkomailla. Valion venäläisen tytäryhtiön, OOO Valion, osuus yhtiön viennistä on puolet, ja Valion koko kuluttajatuotemyynnistä lähes neljännes tulee Venäjältä. Tämä tekee Venäjästä äärimmäisen tärkeän määränpään Valiolle.

Pitkät perinteet Valio on toiminut Venäjällä 1900-luvun alusta asti. Ensimmäisen kerran Valion tuotteita, Valio voita, vietiin Venäjän keisarikuntaan vuonna 1908. Lähes vuosisata myöhemmin, vuonna 1994, alkoi nykyaikaisen Valion taival Venäjällä, kun Valio perusti toimiston Pietariin. Vuodesta 2002 alkaen OOO Valio on ollut ainoa Valio-merkillä varustettujen tuotteiden maahantuoja Venäjällä. ”Valio halusi tulla lähemmäksi venäläisiä kuluttajia, kun Venäjän taloudessa alkoi uusi vaihe ja korkealaatuisten eurooppalaisten tuotteiden kysyntä alkoi kasvaa. Valion tytäryhtiö Venäjällä on linkki paikallisten markkinoiden ja suomalaisen emoyhtiön välillä”, OOO Valion toimitusjohtaja ja Venäjä, Itämarkkinat ja Teollisuusmyynti -liiketoiminnasta vastaava johtaja Mika Koskinen sanoo. OOO Valio vastaa Valion brändituotteiden myynnistä ja markkinoinnista Venäjällä ja IVY-maissa. Se myös huolehtii tuotteiden jakelusta maailman suurimmassa maassa. Valiolla on Venäjällä myös paikallista tuotantoa. Valion Ershovon tehdas lähellä Moskovaa valmistaa Valio Viola® sulatejuuston kolmiopaloja ja siivuttaa Valion Suomessa ja Virossa valmistamia juustoja. Valiolla on myös kefiirien ja juotavien jogurttien sopimustuotantoa Galaktika-meijerissä Leningradin alueella.

60

Maito ja Me 4/2013

Kaliningradista Vladivostokiin Nykyään Valion tuotteita voi löytää kaikkialta Venäjältä Kaliningradista Vladivostokiin. Kuitenkin eniten Valion tuotteita myydään miljoonakaupungeissa kuten Moskovassa ja Pietarissa. ”Venäjä tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia. Korkealaatuisten tuotteiden kysyntä kasvaa, ja Venäjällä on yhä enemmän kuluttajia, jotka ovat valmiita maksamaan laadusta”, Mika Koskinen toteaa. ”Valion myynti Venäjällä on kasvanut keskimäärin 12 prosenttia vuodessa määrässä ja 17 prosenttia euromääräisessä arvossa viimeisten kahdeksan vuoden ajan. Nämä luvut ovat korkeampia kuin meijerituotteiden kysynnän kasvutahti Venäjällä. Merkittävintä kasvu on ollut tuoremeijerituotteissa.”

Kolme ikonista brändiä Valiolla on varsin kattava tuotevalikoima Venäjällä. Kuitenkin kolme brändiä ovat erityisen rakastettuja. Valio voi on maan johtava voilaatu, ja se asettaa mittapuun parhaalle voille. ”Valio voi on palkittu vuoden parhaana tuotteena monta kertaa. Valinnan tekevät venäläiset kuluttajat”, OOO Valion viestinnästä vastaava Evgenia Ponyatova kertoo. Valio Viola® on toinen ikoninen Valiobrändi Venäjällä. Tämän brändin alla Valio myy erilaisia sulatejuustoja. Valio aloitti laadukkaan sulatejuuston maahantuonnin Suomesta 1950-luvulla, mutta pakkauksessa esiintyvästä vaaleaveriköstä tuli todellinen tähti Moskovan olympialaisten aikaan vuonna 1980. ”Valio Oltermanni® taas on yksi maan suosituimmista juustoista”, Evgenia Ponyatova sanoo. Nykyään tuotevalikoimassa on yhä enemmän Suomessa valmistettuja tuoretuotteita. Valio räätälöi tuoretuotteiden pakkaukset ja tuotteet vastaamaan Venäjän markkinoiden kysyntää. Joissakin tuo-

Valio Venäjä 2012 lukuina � Liikevaihto 341 miljoonaa

euroa

� Henkilöstöä 317 � Sulatejuuston paikallinen

tuotanto 2,2 miljoonaa kiloa

teryhmissä, kuten jogurteissa, Valio merkitsee ainutlaatuista makua. Venäläiset kuluttajat valitsevat Valion sen suomalaisen alkuperän, tasaisen laadun, lisäaineettomuuden ja tuotevalikoiman vuoksi.

Samankaltaisuuksia ja eroja Suomalaiset ja venäläiset markkinat ovat osin samankaltaisia, mutta niiden välillä on myös eroja, jotka täytyy ottaa liiketoiminnassa huomioon. ”Maidon kulutus on varsin samanlaista molemmissa maissa. Sekä suomalaisia että venäläisiä voidaan pitää maitoa rakastavana kansana. Kuitenkin joitakin tuotteita käytetään eri tavalla Venäjällä kuin Suomessa. Esimerkiksi sulatejuusto on Venäjällä perinteisesti välipala ja sitä levitetään leivän päälle, kun taas Suomessa sulatejuustoa käytetään myös ruuanlaittoon”, Evgenia Ponyatova selvittää. ”Tuotteiden täytyy olla laadultaan, raaka-aineiltaan ja maultaan samanlaisia valmistetaan ne sitten Suomessa tai Venäjällä. Vaikka Venäjällä kilpailu on kovaa, Valiolla on kaikki mahdollisuudet menestyä siellä myös tulevaisuudessa. Tärkeää on pysyä etujoukoissa ja tarjota jatkossakin kuluttajille tuotteita, joita he haluavat: puhtaita, luonnollisia ja innovatiivisia. Ja tehdä tämä vastuullisesti.”

t  Valio voi, Valio Viola

ja Oltermanni ovat Venäjällä tunnettuja ja suosittuja brändejä.

Maito ja Me 4/2013  

4/2013 Maito ja Me-lehden teemana on Maidon laatu ja terveydenhuolto