Page 1

PORT FOLIO

MaiteMargalho 1


2


table of CONTENTS

Academics

STUDENT HOUSE

THE SPACE BETWEEN

2014-2015

2014-2015

pag. 3

pag. 6

MEMORIAL MUSEUM 2012-2013

pag. 9

Workshop

KAIRA LOORO SENEGAL

LIVING MARRAKECH

2016

2015

pag. 12

pag. 14

3


4


sharing life

STUDENT HOUSING After developing a general masterplan in a big team of 10 students, we were asked to work in pair of two and focuse on the project of a building inside the area. The functional choice of placing the student housing inside the area was given by the presence of professional and educational insitution nearby, such as: Bocconi University, IED, Professional Institute. The typology of the corridor house responds to the needs of student life, arranging the apartment cells along a common balcony on the north side, and a private one on the south. The apartment is bounded by four sides, two blinded sides (adjacent to the other appartment), and two open facades (north and south). The service room of the apartment faces on the common corridor, while the private rooms face on the southern private balcony. On the ground floor of the building there are rooms with semi-public functions: library, study rooms, events area. Those rooms face on public plazas and gardens and work toghether with the park system that sourrounds it. First and second floor are for the apartments. On the top there is a open space area with facilities such as loundry and common kitchen, that can be used ad a social area for the students. The rooftop is shaded by a covering structure that crowns the building.

Politecnico di Milano Faculty of Architectural Science

Architectural Design Studio III 2014-2015 Project Supervisor: Scotti Francesca,Luraschi Davide,Mazzeo Giuseppe

Student: Maite Edit Margalho Robert Letizia Morgante

5


location

Bocconi University IED

KĂśnz-Molo and Barchi Arc. Mendrisio, CH

PRADA foundation

housing court - ground floor

Professional School

Trame d’ombra a3e Studio, Roma

IFOM Cancer research center

housing cour t - type plan

Bread Factory

to Metro Station BRENTA

Agricoltural Park

marterplan area

existing services

housing court - rooftop

6


roof top plan : residencial shared area

apartment plan and scheme

materials

type plan: apartments

ground floor: study areas

assonometric section north elevation

7


8


The space between

HOUSE FOR SINGLE FATHERS A temporary house in a urban void. What does it mean? The temproary house is a place that people call home for a short but essencial time of their life: student life, traveller, worker... Student were free who would then ding. The needs user gave shape

to chooce the users of their project, become the concept of their buinand social condition of the chosen to each temporary housing project.

House for single fathers: “The space between� embrace the theme of temporary house in a social perspective: the life of a separated father. Separated fathers suffers of an abrupt change of lifestyle and fall of social status, they often have to leave their houses and move back to their parents. Our aim was to give them a chance of redemption, offering not only a low cost apartment but also the oportunity to meet other people of the same conditions in a social housing life. Kids would then have the canche of visiting their fathers and other children, feeling like home. A great importance was given to the location: when we talk about social issues and programs, we are used to deal with the periphery background of a city. Starting from some existing programs in the city of Turin and NY, we study how a social house could work in an historical city center, such as Brera in Milan. Politecnico di Milano Faculty of Architectural Science

Interior Design Studio 2014-2015 Project Supervisor: Marta Averna Yuri Mastromattei

Students: Maite Edit Margalho Robert Simone Dellatorre, Lorenzo Greco 9


Users definition separated father 30/50 years old work in Milan new life costs

Causes of suffering

abrupt change of lifestyle loneliness fall of social status

Needs

place to live and sleep maintain lifestyle habits social interaction and privacy a home life for theirselves and childrend facade

Why Brera?

It is a historical, artistic, The role of Art : 1) art-therapy 2) presence of Art Galleries 3) Intertainment, education ground floor plan

first floor plan

location section

first floor plan

roof-top plan

10


interiors MODULAR UNIT HOUSE The unit houses are desinged to be a family nest, in wich the fathers could find all the daily rest and privacy, and a place to call home. The house is a prefabricated box and the living spaces are made by a modular furniture, that creates different rooms. The box is 5,5x4m and the furniture developes itself in different levels, so that every surface has its function.

prefab XLAM structural walls

modular furniture

loft plan

ground floor plan

11


12


MEMO R I A L Museum One can say that the city itself is the collective memory of its people, and like memory it is associated with objects and places. The city is the locus of the collective memory. - Aldo Rossi

The Memorial Museum to Klaster Laster Sv. Anezky Ceske is set in the city of Prague, in front of the Vltava river, close to KarlĹŻv most bridge. What conditioned the project was the presence of the St. Agnes Monastery in our project area and its inner courtyard. The monastery built by Agnes was the most visible and the most modern architectural work of the thirteenth century in Prague, worthy of its founder. Completely restored, nowadays the building hosts a collection of medieval art and a concert Hall. Putting a Jewish Museum side-by-side to an antique Christian Churcg was

Politecnico di Milano Faculty of Architectural Science

the concept that mirrors the identity of the city of Prague, where histories have shared the same background for ages. It is important then to tie the past to the present, this time through the architectural composition. The museum developed along the axes of the convent: the exhibition halls are distributed and enclose inner courtyards of the building, on different levels. A system of ramps and stairs opens to the courtyard of the Convent of St. Agnes, where they share a oper air space for meeting in an architectural, religiuous and historical dialogue .

Architectural Design Studio 2012-2013 Project Supervisor: Domenico Chizzoniti

Student: Maite Edit Margalho Robert 13


ground floor plan

section A-A

first floor plan

section B-B

14


second floor plan

north elevation

east elevation

3D

15


OPEN AIRSenegal MARKET Our first approach was based on the analysis of the traditional features of the market, mainly focusing on the culture and social context. Reflecting on the meaning of the market place we highlighted its qualities and tourned them into potential driving forces for our project: the market is not only a trading place, it is a space for sharing life, where diffent activities take place. Since tha market shapes itself according to the weekly schedule, it needs a flexible organization. Our project responds to users’ needs and to senegalese habits. The space is designed to meet daily activities such as prayer time, daily meals, celebration and commercial exchange. The initial concept was developed starting from the study of a round shape which derives from weaved straw baskets, traditionally carried on the top of women’s head wich is a symbolic image of the african spirit. Another inspiring image was the one of the traditional senegalese house: it has a round shape with a inner court enli-

Balouo Salo -un ponte per la vita ONLUS

ghtned by a cone that let the light enter in, creating a suffused and suggestive atmosphere. The circle is used to build for communal space as well as private homes. Therefore we decided to reinterprete and play with this form, applying local structural techniques and natural materials, adopting a sustainable approach and fine lines. The final result is an open air market that becomes a new landmark for the community and territory, and give a new place for gathering and sharing different activities and moments of everyday life. As far as we are concerned, we think this plan responds efficiently to people’s needs without having an aggressive impact on their cultural and natural heritage, since it was conceived starting from senegalese traditional construction systems and reviewed in a modern approach. We aimed to design an unconventional architecture, and finally we managed to convey the idea of a lively and welcoming space for everyone.

International Workshop Sept. 2016 Tutors: Kengo Kuma Ko Nakamura

Team: Maite Edit Margalho Robert, Federica Giannone, Gabriele Castellano, Valentina Longo, Ambra Delogu, Cristina Paci, Elena De Santis, Cristina Magrì, Olga Cottone,Alessio Trovato

16


17


LIVING IN MARRAKECH

STATION

MEDINA

International Workshop of Urban and Architectural Design AIRPORT

RECUIRE LA VILLE Marrakech

STATION

MEDINA

AIRPORT

The project activity involved the redevelopment of an area on the border between two contrasting realities: the ancient city of Medina and the Ville Nouvelle, outside the walls. The first, characterized by an almost labyrinthine urban fabric; the second, instead, opens into large and noisy avenues and buildings are distributed patchy. The main idea was to “patch up” the city starting from the need of public spaces with better quality.

JARDIN MAJORELLE STATION STATION

MEDINA

MEDINA

AIRPORT AIRPORT

We developed a master plan that includes a long green strip near the walls, with small plazas equipped and shaded and water tanks to cool off. The garden becomes a promenade that follows the wall alignment. In the other area above we decided to rebuild the urban front along the main axes, with a commercial ground floor and residential on upper floors. The heart of the area is a semi-public garden, with different small plaza and playgrounds for children.

JARDIN MAJORELLE

STATION

MEDINA

AIRPORT

Masterplan

The inspiration started from the presence of the villa of Ives Saint Laurent and its gardens Majorelle. Here the garden takes shape with curved paths, to invoke the idea of the garden’s most secret, to discover..

JARDIN MAJORELLE

JARDIN MAJORELLE

All the works were finally presented in front of representatives of the Order of Architects of Morocco,with critics and observations that have matured projects.

STATION

MEDINA

AIRPORT

project area

green areas

flows

JARDIN MAJORELLE

Acometa Politecnico di Milano Municipality of Marrakech

International workshop April 2015 Project Supervisors: Laura Montedoro Bruno Melotto

Team: Maite Edit Margalho Robert, Cristina Zambelli, Serena Salvi, Daniela Addea, Laura Redaelli

accessility

school system

functions

JARDIN MAJORELLE

18


RECUIRE LA VILLE

(4)

The secret garden children park with playground oasis Modern Souk commercial system enclousure Museum of traditional knowledge leisure for local families

(1)

Urban Oasis gardens and water plazas Wall promenade a plaza opens to evaluate the wall

(2)

(3)

(1) Zoom on the Segret Garden area (2) View of the playground oasis (3) Zoom on the Green Stripe (4) View of the Urban Oasis (5) Sketches of the project

VIEWS

(5)

19


20


21


Maite Edit Margalho Robert 2017 22

MEMR2016  
MEMR2016  
Advertisement