Page 1

EL Sistema solar El nostre sistema planetari es va formar fa uns cinc mil milions d´anys a partir del gas i la pols d´una nebulosa.

Al centre s´hi troba el SOL , l´estel que dona nom al nostre sistema. Està format fonamentalment per dos gasos: hidrogen (H) i Heli (He). Els altres astres del sistema solar es clasifiquen en : •

Planetes: Cossos de forma esfèrica que giren al voltant del sol. N´hi ha que són rocosos i d´altres que són gasosos.

Planetes nans: Cossos esfèrics que giren al voltant del sol i en l´òrbita dels quals hi ha altres astres de mida semblant.

Cossos petits: Dins aquest grup s´inclouen tots els asters que giren al voltant del sol.

A més d´aquests astres, també hi ha satèl.lits, que són cossos rocosos que giren al voltant d´un planeta.


Els planetes interiors. Els Quatre planetes més propers al Sol s´anomenen planetes interiors. Són Mercuri, Venus, la Terra i Mart. Tenen una superficie rocosa i un nucli metàl.lic. Mercuri Té un radi gairebé tres vegades més petit que el de la Terra. No té satèl.lits ni atmosfera. Les temperaturas són molt extremes: la part il.lumiada assoleix els 425ºC i la part no il.luminada baixa fins als – 170ºC. Venus Té una mida semblant a la de la Terra. No té satèl.lits i la seva atmosfera es compon , principalment, de diòxid de carboni. La seva rotació té un gir amb sentit contrari en què ho fan els altres planetes. La temperatura superficial és molt alta, 480ºC. Terra Té un satèl.lit, la Lluna. L´atmosfera terrestre es compon , principalment, de nitrogen i oxigen. És l´únic planeta del sistema solar on hi ha vida. La temperatura mitjana és de 15ºC. Hi ha aigua en els tres estats. Mart Té una mida que és, aproximadament, la meitat que la de la Terra. Té dos satèl.lits , Fobos i Deimos. La seva atmosfera és molt escassa i es compon, sobretot, de diòxid de carboni.

Mercuri

Venus

Terra

Mart


Els planetes exteriors Els Quatre planetes que estroben més ayunitas del Sol són: Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. Tenen dimensions enormes i estan constituïts, principalment, per gas. Per aquest motiu se´ls coñeéis també com a gegants gasosos. Júpiter És el planeta més gran del sitstema solar. El seu diàmetre és onze vegades més gran que el de la Terra. Té més de 60 satèl.lits. Els més grans són Ió, Calisto, Ganímedes i Europa. Saturn És el segon planeta més gran del sistema solar. El seu diàmetre és gairebé deu vegades més gran que el de la Terra. Té més de 50 satèl.lits, el més gran d´ells és Tità. Presenta un característic sistema d´anells format per pols i fragments de roques. Urà Té més de 25 satèl.lits i desposa d´un sistema d´anells. El seu eix de rotació és gairebé horitzontal respecte de la seva òrbita. Neptú Té més de 10 satèl.lits, un dels quals, Tritó, és for´ça més gran que la resta.

Júpiter

Urà

Saturn

Neptú


Plutó: el planeta nan. Fins l´any 2006 s´havia considerat que Plutó era el planeta més petit i extern del sistema solar A partir d´aquell any se´l va considerar un planeta nan per tot un seguit de característiques: • •

El seu diàmetre : 2300 Km Orbita conjuntament amb un altre astre, Caront.

Hi ha altres astres que tenen aquestes característiques: Ceres, que està entre Mart i Júpiter , i Eris, situat més enllà de Plutó.

Plutó

Eris

Ceres

Cinturons d´asteroides Els asteroides són cossos rocosos de diverses dimensions. En el sistema solar es localitzen dos cinturons d´asteroides: •

El Cinturó d´asteroides: situat entre l´òrbita de Mart i la de Júpiter ( separa els planetes interiors i els planetes exteriors).

El Cinturó de Kuiper: Situat més enllà de Neptú. Hi ha asteroides més grans.


Via Lactea

Nebuloses


Cometa

Sistema solar  
Sistema solar  

idees bàsiques del sistema solar

Advertisement