Page 1

PERSDOSSIER 2011

Sint Nicolaas in Lorraine


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

INHOUD Een stukje geschiedenis .................................................................. 3 Fakkelprocessie in Saint-Nicolas-de-Port ..................................... 5 Verhalen rond de goedheiligman................................................... 6 Sint Nicolaas in Lorraine en buitenland ........................................ 7 Taaitaai en chocola ......................................................................... 9 De Sint op het menu .....................................................................13 Sinterklaasfeesten .........................................................................14 Andere decemberevenementen .................................................. 21 Contactpersoon in Lorraine......................................................... 23


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

EEN STUKJE GESCHIEDENIS In een aantal regio’s in het noorden en oosten van Frankrijk wordt Sinterklaas gevierd. Lorraine heeft Sint Nicolaas als beschermheilige. De basiliek van Saint-Nicolas-de-Port, een klein stadje op enkele kilometers afstand van Nancy, bewaart een reliek van de heilige. De sterfdag van Sint Nicolaas, 6 december, wordt beschouwd als een feestdag. Honderden kleine Lotharingertjes kijken uit naar deze dag: Sinterklaas met zijn knecht Père Fouettard - de Franse Zwarte Piet - bezoekt alle dorpen en steden in de streek en geeft kleine cadeautjes en snoepgoed aan brave kinderen, in afwachting van de Kerstman.

Sint Nicolaas en Lorraine Het verhaal van Sint Nicolaas begint in Turkije, waar Nicolaas rond het jaar 270 het daglicht ziet. Na het overlijden van de bisschop van Myra wordt Nicolaas door de Voorzienigheid aangewezen als zijn opvolger. Na de dood van Nicolaas smokkelen kooplieden relieken uit Turkije naar het Italiaanse Bari. Tegen het eind van de elfde eeuw neemt de Lotharingse ridder Aubert van Varangéville een vingerkootje van de heilige mee naar zijn woonplaats Port aan de Meurthe. In 1093 wordt de eerste kerk gebouwd om het vingerkootje een veilige plaats te geven. Het vingerkootje boekt al gauw resultaten (wonderbaarlijke genezingen, heil en verlichting) en trekt duizenden pelgrims van buiten de regio: uit het Moezel- en Rijndal en rond de dertiende eeuw uit heel Duitsland. Het stadje Port verandert zijn naam in het meer toepasselijke ‘Saint-Nicolas-de-Port’. Een van de meest opvallende wonderen is dat van de Lotharingse landheer van Réchicourt die rond het jaar 1230 vertrekt om zich bij zijn leger te voegen, op kruistocht in Palestina. Eenmaal in Turkije wordt hij gevangen genomen door de Saracenen die niet schromen om losgeld te vragen voor zijn vrijlating. Maanden gaan voorbij zonder dat iemand reageert op zijn geval. Na een aantal jaren is iedereen in Lorraine de landheer vergeten. De in Turkije vastgeketende Heer van Réchicourt bidt iedere avond een smeekgebed aan Sint Nicolaas om hem uit zijn gevangenschap te bevrijden. Op 5 december, rond 1240, wordt hij midden in de nacht wakker van de kou. Tot zijn stomme verbazing bevindt hij zich niet meer in zijn cel maar voor de ingang van de kerk van Saint-Nicolas-de-Port… in Lorraine! Sinds die tijd wordt uit dankbaarheid voor de beschermheilige elk jaar op de zaterdag het dichtst bij 5 december een fakkelprocessie gehouden in de basiliek van Saint-Nicolas-de-Port.

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 3


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

Een ander bijzonder evenement: in 1477 geeft René II, hertog van Lorraine, na de Slag bij Nancy - belegerd door de troepen van Karel de Stoute - Sint Nicolaas de titel Beschermheilige van Lorraine. Ook in onze dagen gebeuren er nog wonderen in Saint-Nicolas-de-Port: dankzij een schenking van 7 miljoen dollar in de jaren 30 van een jonge inwoonster van de stad - Camille Croué-Friedman - kan de prachtige basiliek van top tot teen opgeknapt worden. Het verhaal erachter is zonder meer interessant. Camille Croué-Friedman maakte een wereldreis. Op een van haar trajecten in 1933 raakte haar schip bij Cyprus in een storm verzeild. Camille besloot Sint Nicolaas een schenking te doen als ze de storm zou overleven. En zo gebeurde het dat haar geliefde basiliek - door de jaren heen ten prooi aan plundering en diverse branden door oorlogen en de Franse Revolutie - stukje bij beetje werd gerestaureerd. Na haar dood liet ze haar hele vermogen na voor de restauratie van de basiliek.

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 4


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

FAKKELPROCESSIE IN SAINT-NICOLAS-DE-PORT Dit jaar vindt de fakkelprocessie ter ere van Sint Nicolaas plaats op zaterdag 3 december rond half negen ’s avonds in de basiliek van Saint-Nicolas-de-Port. Deze 766 jaar oude traditie trekt altijd veel bezoekers en heeft vaste rituelen: de jonge edelknapen in blauwe pakjes en witte kousen, de vaandeldragers, de beelden, de reliek (vingerkootje in een schrijn in de vorm van een arm). Na de officiële oecumenische dienst van priesters uit diverse landen wordt de verlichting in de basiliek uitgeschakeld. De de kerkgangers heffen met hun ontstoken kaarsjes naar de reliek van Sint Nicolaas gekeerd een lied aan.

‘Sint Nicolaas, jouw rijpe vertrouwen Doet opperste weldaden op ons neerdalen Geef wederom je milde bescherming Aan je oude vrienden, de kinderen van Lorraine…’

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 5


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

VERHALEN ROND DE GOEDHEILIGMAN Lorraine kent veel verhalen en legendes rond Sint Nicolaas. Het meest bekende verhaal is dat van de drie kindertjes en de slager:

Het verhaal gaat de ronde dat drie verdwaalde kinderen om onderdak vroegen bij een slager. Amper waren ze binnen of de slager doodde de kinderen, sneed ze in stukken en zette ze in een ton met pekel. Zeven jaren later was Sint Nicolaas in de buurt. Hij klopte aan bij de slager en vroeg om een maaltijd met ingezouten vlees, zeven jaren bewaard in een pekelvat. De slager kreeg het benauwd en vluchtte. Sint Nicolaas kon de kinderen ongestoord redden.

Deze legende maakte van Sint Nicolaas niet alleen de beschermer van kinderen, maar ook die van scholieren, studenten, jonge vrouwen, veroordeelden en gevangenen, handelslieden en zeelui, graanhandelaren en bakkers‌

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 6


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

SINT NICOLAAS IN LORRAINE EN BUITENLAND In Lorraine is het feest van Sint Nicolaas even belangrijk als het kerstfeest. In sommige andere Franse regio’s is de Sint ook traditie, evenals in landen als België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Turkije en zelfs Rusland. Overeenkomsten tussen de betrokken personen en feestelijkheden:   

Een ‘unieke’ Sint Nicolaas: een oude heer, in rood gekleed, met mijter en staf, een ezel of wit paard en een knecht die of grappig is of eerder onheil uitstraalt. Het traditionele snoepgoed en fruit voor de brave kindertjes op de avond van 5 december of de ochtend van 6 december. Overal gezelligheid, met buren en vrienden. Liedjes, gedichtjes ter ere van de goedheiligman galmen door huizen, scholen en tijdens religieuze diensten.

Tradities Lorraine: Sint Nicolaas komt altijd met zijn ezel en zijn verschrikkelijke knecht Père Fouettard, die al bijna 460 jaar oud is en geboren werd tijdens het beleg van Metz door keizer Karel de Vijfde en zijn leger in 1552. In onze dagen deelt Sint Nicolaas snoepjes uit aan brave kinderen tijdens de optocht op de avond van 5 december (‘mirabellen voor de lellebellen, bitterkoekjes voor de jonge broekjes’). Père Fouettard neemt het straffen van stoute kinderen voor zijn rekening.

België (Wallonië): Sint Nicolaas verplaatst zich ook hier met zijn ezel. Zijn knecht is zwart en draagt de naam Hanscrouf. Op 1 december begint Sinterklaas al aan zijn ronde langs de huizen een beloont brave kinderen elke dag met wat snoepgoed.

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 7


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

Luxemburg: Sint Nicolaas of Klesschen rijdt op een ezel en is vergezeld door zijn knecht Housecker of Black Peter. Vanaf november wisselt het suikergoed al van eigenaar.

Duitsland: Sint Nicolaas heet hier Sankt Nikolaus. Hij rijdt op een wit paard, soms begeleid door zijn dienstbare Knecht Ruprecht. Net zoals in Lorraine geeft de goedheiligman zijn snoepgoed op de avond van 5 december.

Nederland: Sinterklaas komt twee weken voor zijn verjaardag met een stoomboot aan in een havenplaats in Nederland. Hij rijdt op zijn schimmel Americo en zijn bont geklede, altijd vrolijke Zwarte Pieten over de daken om via de schoorsteen snoepgoed en kleine cadeautjes in de schoenen van brave kindertjes te gooien. Zijn verjaardag wordt gevierd met veel cadeautjes en ‘surprises’ op ‘pakjesavond’, de avond van 5 december.

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 8


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

TAAITAAI EN CHOCOLA De taaipop is de traditionele specialiteit waar kinderen mee verwend worden in Lorraine. De Lotharingse banketbakkers laten hun fantasie op de vrije loop om elk jaar met een originele creatie voor de dag te komen.

De taaipop van het Maison des Sœurs Macarons In Nancy maakt de beroemde banketbakker Nicolas Génot, in samenwerking met het Maison des Soeurs Macarons, een smakelijke, traditionele, met de hand beschilderde taaipop in de vorm van een sinterklaas. Contact: Maison des Sœurs Macarons - Nicolas Génot 21 rue Gambetta – 54000 NANCY Tel.: +33 (0)3 83 32 24 25 www.macaron-de-nancy.com

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 9


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

De oudste koekenbakkerij uit Nancy beschildert taaipoppen met de hand Om nog even door te gaan op de traditie van de taaitaai: de oudste koekenbakkerij van Nancy, uit 1840, verkoopt handbeschilderde sinterklazen van taaitaai. Monique Lefèvre-Lemoine bestiert met haar zoon de winkel die al vier generaties lang in de familie is. Begin december heeft zij een hoogwaardige taak: het met de hand beschilderen van taaipoppen. Ze gebruikt eetbare kleurstoffen en poedersuiker om gezicht, baard en staf op taaipoppen te schilderen. Ze verkoopt de taaipoppen in diverse maten: van 30 cm tot 1 meter. Contact: Monique Lefèvre-Lemoine – Biscuiterie-confiserie Au Duché de Lorraine 47 rue Henri-Poincaré – 54000 NANCY – Tel.: +33 (0)3 83 30 13 83

Het kruidkoekbloem van Guillemette Guillemette heeft in haar ambachtelijke molen in Nomexy bij Épinal een geheim: een kant-enklare mix voor kruidkoek, waaraan alleen nog maar ei, honing en boter toegevoegd hoeven te worden. Op het pak prijkt een prachtig ouderwets prentje uit Épinal met een afbeelding van Sint Nicolaas en natuurlijk het recept. De bloem is te bestellen via onderstaande website. Contact: Molen van Nomexy, 3 rue du Moulin in Nomexy - Tel.: +33 (0)3 29 67 91 09 www.moulindenomexy.fr

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 10


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

Een bekroonde arbeider in dienst van Sint Nicolaas Bij Fresson in Metz, vindingrijk banketbakker en beroemd chocolademaker – bovendien beste arbeider van Frankrijk in zijn branche – is Sint Nicolaas een bron van inspiratie: een heerlijke taaipop in de traditionele Sint-Nicolaasvorm, samen met zijn ezeltje! Op de ezel van taaitaai kan in sierlijke chocolade de naam geschreven worden van het kind dat het lekkers gaat ontvangen. Leuk idee voor een surprise! Contact: Banketbakkerij Fresson, 17 rue du Grand-Cerf in Metz Tel.: +33 (0)3 87 36 28 17 - www.fresson-chocolatier-patissier.fr

Chocola en ander snoepgoed Banketbakkerij Hulot op de marktplaats van Nancy heeft een variant: een taaipop met drie soorten honing uit Lorraine. Een koek die lekker lang smeuïg blijft (en niet na een paar dagen al bikkelhard wordt) met een unieke, ongeëvenaarde smaak. Vernieuwing ook op chocoladegebied: wat te denken van aan de goedheiligman gewijde plakken chocola met zelfgemaakte vulling?! En omdat banketbakkerij Hulot graag origineel blijft, brengt hij ook driekoningenbonen op de markt in de vorm van Sint Nicolaas, ontworpen door tekenares Fabienne Martin. Contact: 20-22 Place Henri Mengin – 54000 NANCY – Tel.: +33 (0)3 83 32 97 76 www.patisseriehulot.fr

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 11


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

Traditionele en hedendaagse prenten van Sint Nicolaas De prentjes van Sint Nicolaas komen in Lorraine altijd bij de prentendrukkerij van Épinal vandaan, die inmiddels een indrukwekkende collectie sinterklazen bezit. In Lorraine is het traditie dat de taaipoppen voorzien zijn van een prentje van de Sint, gemaakt en gedrukt in juist deze prentendrukkerij. De traditie leeft nog altijd via de ouderwetse prentjes, maar hedendaagse kunstenaars voegen er regelmatig nieuwe prenten aan toe. Contact: Imagerie d’Épinal – Tel.: +33 (0)3 29 34 21 87 www.imagerie-epinal.com Nancy Tourisme werkt op dezelfde wijze samen met de tekenares Fabienne Martin: zij ontwerpt kleurplaten van Sint Nicolaas, tot groot genoegen van kleine kleurders! Contact: Nancy Tourisme- Place Stanislas – Tel.: +33 (0)3 83 35 22 41 www.ot-nancy.fr

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 12


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

DE SINT OP HET MENU Verschillende labels houden de regionale gastronomie in ere op plaatselijk en departementaal niveau. Ze dragen de kleuren van streekproducten uit Lorraine hoog en moedigen vakmensen uit de horeca aan om streekproducten op hun kaart te zetten. In de Franse Moezelstreek en de Meurthe-et-Moselle geven twee labels de eer aan Sint Nicolaas via speciale menu’s rondom ‘Sinterklaaskruiden’ in restaurants die aangesloten zijn bij het netwerk.

Meurthe-et-Moselle Gourmande De restaurateurs van dit netwerk hebben van 26 november tot en met 11 december 2011 een menu ‘Heel veel zin in kruidkoek’. Contact: lijst met deelnemende restaurants bij ADT Meurthe-et-Moselle Tel: +33 (0)3 83 94 51 90 ww.tourisme-meurtheetmoselle.fr

Moselle Gourmande Van 1 november tot en met 6 december 2011 Een sprankje poëzie, een snufje verrukking, een vleugje geuren van weleer: dat is de culinaire reis die de Chefs van Moselle Gourmande voorstellen voor de Sinterklaasperiode. De all-in kruidenmenu’s van Sint Nicolaas van € 40, € 60 of € 100 bevatten een complete maaltijd inclusief drank rond het thema (drank = de wijnen bij de gerechten, bronwater en koffie/thee). Voorbeeld van een menu van € 60 Schijf gebakken eendenlever met kruidkoekkruiden Saus met wijn van jonge walnoten ** Rogvleugel met raz-el-hanout, Emulsie van schelpdierenbouillon ** Scharrelgevogelte van Le Ledrich, eigen jus Verse eierdooierzwammen, gratin dauphinois ** Passé-crasanneperen in linten met kruiden Dacquoise met hazelnoten Contact: lijst met deelnemende restaurants bij Moselle Tourisme Tel: +33 (0)3 87 37 57 80 – www.moselle-tourisme.com

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 13


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

SINTERKLAASFEESTEN Overal in Lorraine is 6 december de dag dat groot en klein, ouders en kinderen, Sint Nicolaas verwelkomen, in de hoop op een hand strooigoed en ander lekkers uit de grote zak. In Nancy en Saint-Nicolas-de-Port, het centrum van dit traditionele feest, duren de feestelijkheden twee dagen met op het programma lekker eten, culturele en artistieke activiteiten en natuurlijk vuurwerk. Alle steden en dorpen in Lorraine vieren deze traditie op hun eigen manier: de Sint bezoekt scholen, leidt optochten, begeleidt activiteiten voor kinderen, opent exposities en ambachtsmarkten. Alle evenementen rond Sint Nicolaas op www.toerisme-lorraine.eu, rubriek Trek uw agenda!

Nancy Sint Nicolaas is het middelpunt van tradities en legendes in Lorraine. Het Sinterklaasfeest van Nancy is werkelijk grandioos: elk jaar wordt een ander thema uit de geschiedenis van de goedheiligman belicht. Tijdens deze feestelijke periode gaan ook de eerste Kerstmarkten open. Zaterdag 3 december: 19.30 tot 20 uur: vuurwerk op de Place Stanislas Een sprookjesachtige show voor jong en oud op het thema ‘Sint Nicolaas en de legende van de drie kindertjes’ in een combinatie van de laatste snufjes op vuurwerkgebied en videobeelden. Plaats voor niet meer dan 25.000 personen. Sterk aanbevolen om een uur voor het begin aanwezig te zijn. Na de show op de Place Stanislas gaan er shuttlebussen naar Saint-Nicolas-de-Port voor de 766e fakkelprocessie. Kosten € 10, van tevoren reserveren bij Nancy Tourisme op +33 (0)3 83 35 22 41

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 14


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

Zondag 4 december: Ochtend: de kleine uurtjes van Sinterklaas in het Musée Lorrain Rondleiding met verhalen over Sinterklaasavond in Lorraine in een typisch interieur uit de negentiende eeuw, om kinderen de sfeer mee te geven van die avonden vol verwachting… Van 17 tot 19 uur: grote optocht in het centrum en de oude binnenstad – aankomst op de Place Stanislas Licht en muziek staan dit jaar centraal! De optocht met een dertigtal wagens op het thema ‘Sint Nicolas in wereld en windstreken’. Een circuit van meer dan 3 kilometer, tot groot genoegen van jong en minder jong. Eindshow op de Place Stanislas rond 19 uur. De hele dag: ‘Une petite pincée de Sail’ in schouwburg Ensemble Poirel Verrassingsevenementen in de coulissen van dit prachtige gebouw. Vrije toegang – www.poirel.nancy.fr

Speciale weekendaanbieding Nancy viert Sint Nicolaas Vanaf € 75,- per persoon, van 3 op 4 december 2011 Inclusief: 1 overnachting met ontbijt, 1 City Pass Nancy ‘Nancy Culture’, 1 Lotharingse lunch, 1 welkomstenvelop, 1 Sinterklaas van kruidkoek. Inlichtingen en reserveringen: Nancy Tourisme Tel.: +33 (0)3 83 35 22 41 – www.ot-nancy.fr

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 15


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

Saint-Nicolas-de-Port Zo’n 25.000 bezoekers vieren jaarlijks Sint Nicolaas in de stad die zijn naam draagt. Zaterdag 3 december: Optocht met wagens met muzikanten, kerstmarkt in de stad. Korte sluitingsceremonie met overdracht van de stadssleutels, vuurwerk. 20.30 uur: de 766e fakkelprocessie. Reservering is niet nodig om deel te nemen aan de processie, het wordt echter sterk aanbevolen om tussen 19.30 en 20 uur aanwezig te zijn voor een zitplaats. Gratis toegang.

Speciale aanbieding fakkelprocessie in Saint-Nicolas-de-Port Vanaf € 96 per volwassene, van 3 op 4 december 2011 Zaterdag 3 december 9 uur Les in kruidkoek maken in een traditionele herberg Lotharingse lunch (menu incl. drank) en creatieve workshop voor kinderen ‘s Middags vrij bezoek aan de Sint Nicolaasmarkt in Saint-Nicolas-de-Port Vanaf 16 uur optocht van Sint Nicolaas, gevolgd door vuurwerk om 18 uur 19 uur Diner in een restaurant in de buurt van de basiliek (menu incl. drank)) 20.30 uur Traditionele fakkelprocessie vanuit de basiliek van Saint-Nicolas-de-Port Overnachting in Hôtel des Pages*** in Lunéville Zondag 4 december Ontbijt in het hotel Mogelijkheid om het kasteel van Lunéville te bezichtigen vanaf 14 uur. Souvenir: de bij de banketbakker gemaakte sinterklaas van kruidkoek + een sinterklaas van chocolade + een mandje met specialiteiten uit de omgeving Inlichtingen en reserveringen: Uitsluitend op reservering vóór 21 november bij VVV Lunéville Tel.: +33 (0)3 83 74 06 55 - www.ot-lunevillois.com

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 16


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

Metz De stad Metz organiseert de festiviteiten rond Sint Nicolaas in de vorm van een optocht op het thema ‘Beschermheiligen’, met fanfares en bombarie. De hele dag lang entertainment in samenwerking met de regio Lorraine en een groot vuurwerk op de Place d’Armes als afsluiter. Zondag 4 december: Hôtel de Région: entertainment voor kinderen van 6 tot 12 jaar Toneelstukjes, verhalen, dansuitvoeringen, workshops… Optocht van Sint Nicolaas in Metz (vertrek om 15 uur voor het station). De wagens zijn dit jaar versierd op het thema ‘Sint Nicolaas, Beschermheilige van de…’. De regio Lorraine doet dit jaar ook mee met een wagen vol snoepgoed. Aan het eind van de optocht mogen de kinderen de wagen helemaal leegeten. Einde van de optocht op de Place d’Armes voor de kathedraal met om 18 uur een fraai vuurwerk. Vanaf 14 uur gaat er een solidariteitsactie van start voor kinderen uit minder kansrijke gezinnen: ze worden in de salon Charlemagne van het station getrakteerd op een vieruurtje met cadeaus en snoepgoed en krijgen behalve een speciale show Sinterklaas nog te zien voordat hij vertrekt met de optocht tegen 15.15 uur. Dit is ook een gelegenheid om de Kerstmarkt te bezoeken: een honderdtal chaletjes, door de hele stad verspreid in kerstdorpjes. Open van 19 november tot en met 28 december 2011.

Contact: VVV Metz - Tel.: +33 (0)3 87 55 53 76 - www.tourisme-metz.com

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 17


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

Speciale Kerstmarktenaanbieding Metz Vanaf € 99 per persoon, geldig van eind november tot eind december 2011 - overnachting met ontbijt in tweesterrenhotel - diner (excl. drank) - een City Pass (1 entree Musées de la Cour, 1 entree Centre Pompidou-Metz, 1 stadsrondleiding met audiogids, 1 dag gratis vervoer op de TCRM-lijnen) - kennismakingspakket - glas warme wijn en een stuk kruidkoek op de Kerstmarkt Inlichtingen en reserveringen: VVV Metz - Tel.: +33 (0)3 87 55 53 75 www.tourisme-metz.com

Épinal In Épinal trekken de feestelijkheden rond Sint Nicolaas jaarlijks zo’n 50.000 bezoekers. Zaterdag 3 december: 17.30 uur: toneelspel voor kinderen rond de legende van Sint Nicolaas, Place des Vieux-Moulins. 18 uur: Sint-Nicolaasprocessie, met een optocht van een stuk of veertig karren en bands door de straten van Epinal. Te combineren met het Kerstdorp, open van 25 november tot en met 24 december 2011. Ruim veertig exposanten op drie pleinen dragen bij aan de sfeer van warme wijn en kruidkoek. Talloze activiteiten voor kinderen, ijsbaan, en een expositie over de geschiedenis van de kerstboom. Contact: VVV Épinal - Tel.: +33 (0)3.29.82.53.32 - www.office-tourisme-epinal.com

Speciale aanbieding ‘Kerstplaatjes in Épinal’ Vanaf € 89 per persoon, van 26 november tot 24 december 2011 1 overnachting in tweesterrenhotel met ontbijt 1 diner (excl. drank) 1 rondleiding in de Imagerie van Épinal, 1 entree Prentenmuseum of Departementaal Museum voor Oude en Hedendaagse Kunst Must: de festiviteiten rond Sint Nicolaas op 3 december. Inlichtingen en reservering: VVV Épinal - Tel.: +33 (0)3 29 82 53 32 - www.office-tourisme-epinal.com

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 18


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

Bar-le-Duc Zaterdag 3 december: In Bar-le-Duc trekt men de zondagse kleren aan om de beschermheilige van Lorraine en de brave kindertjes te vieren. Drie belangrijke evenementen op zaterdagmiddag: 16 uur: show voor kinderen over de legende van Sint Nicolaas in de Hall des Brasseries. Vervolgens worden er 2.000 versnaperingen uitgedeeld. 17 uur: sprookjesachtige optocht met Sint Nicolaas en zijn knecht Père Fouettard in de feestelijk verlichte binnenstad en onder het gelui van de klokken van de Sain-Jean. Wagens, reuzen, muzikanten… Meer dan 8.000 brave kinderen, groot en klein, wachten jaarlijks in de straten van de stad met spanning op de komst van de goedheiligman. Hij begroet de aanwezigen terwijl zijn knecht zich met de stoute kinderen bezighoudt… 18.30 uur: eindshow met vuurwerk in het park van het stadhuis.

De VVV van Bar-le-Duc en omgeving organiseert tijdens de sinterklaasdagen in de oude stad een origineel en recreatief ontdekkingsevenement voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Een soort in scène gezet raadsel, dat de naam ‘Waar is Firmin de Druif gebleven?’ (Où est passé Firmin le grain de raisin?) draagt, waarin kinderen even detectivejournalist in Bar-leDuc zijn en met een tas met verschillende voorwerpen de stad ingestuurd worden. De sinterklaasmarkt op 2, 3 en 4 december 2011: vrijdag van 16 tot 19 uur, zaterdag van 10 tot 20 uur en zondag van 10 tot 17 uur op de Place Reggio in het centrum. Ambachtelijke, regionale, feestelijke producten en de geuren van kruidkoek en taaitaai geven een voorproefje op de latere kerstmarkt! Contact: VVV Bar-le-Duc - Tel.: +33 (0)3 29 79 11 13- www.tourisme-barleduc.fr

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 19


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

Speciale Sinterklaasaanbieding Vanaf € 195 voor 2 volwassenen en 2 kinderen (t/m 11 jaar), van 3 op 4 december 2011 Zaterdag 3 december Demonstratie chocoladesint maken door André Cordel, een van de 25 beste chocolademakers van Frankrijk (voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar) Entertainment rond Sint Nicolaas in Bar-le-Duc Overnachting met ontbijt Zondag 4 december Deelname van de kinderen aan het spel ‘Waar is Firmin de Druif gebleven?’ Inlichtingen en reserveringen: Uitsluitend op inschrijving tot twee weken van tevoren bij VVV Bar-le-Duc Tel.: +33 (0)3 29 79 11 13 - www.tourisme-barleducetbarrois.com

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 20


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

ANDERE DECEMBEREVENEMENTEN Kerstmarkten In Lorraine staat de maand december ook in het teken van de kerstmarkten. Alle kerstmarkten op www.tourisme-lorraine.fr rubriek Trek uw agenda! De belangrijkste kerstmarkt is ongetwijfeld die van Metz, van 19 november tot en met 28 december 2011. De markt is verspreid over de hele binnenstad: een traditionele markt op de Place Saint-Louis, het dorp van de Kerstman op de Place du Forum, een kunstmarkt op de Esplanade en op de Place Saint-Jacques een dorp onder de sterrenhemel. Al vijftien jaar behoort de kerstmarkt van Metz tot de meest succesvolle kerstmarkten in Oost-Frankrijk. De bezoeker ontdekt in de gezellig verlichte straten traditionele kerstsmaken en -geuren, lekkernijen, kerstversieringen en ideeën voor kerstcadeautjes. Contact: www.noel-a-metz.com

Kleinere markten Saint-Quirin (Place de l’Eglise): het laatste weekend van november, een sprookjesachtige markt in een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Contact: VVV Saint-Quirin – Tel.: +33 (0)3 87 08 08 56 - http://saint.quirin.free.fr/ Kerstdorp van Sarreguemines (Place Sibille – centrum): van 26 november tot en met 24 december. Contact: VVV Sarreguemines – Tel.: +33 (0)3 87 98 80 81 http://marchenoel.sarreguemines.fr/ Plombières-les-Bains De sprookjesachtige markt van Plombières trekt jaarlijks meer dan 80.000 bezoekers. Elk weekend van de vier adventsweekends heeft een eigen thema: 26 en 27 november – de wonderbare wereld van het speelgoed; 3 en 4 december - Sint Nicolaas en optocht op het thema ‘Sprookjes en fabels’; 10 en 11 december: vakkennis en recepten van vroeger; 17 en 18 december: de boerderij en het levende kerststalletje. Contact: www.marchedenoel-plombieres.com Sion: 10 en 11 december. Contact: Maison du Tourisme – Tel.: +33 (0)3 83 25 14 85 - www.lepredenancy.fr

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 21


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

Avioth: elk jaar zet Avioth een traditioneel Kerstdorp op touw. In het dennenbos dat ineens op het plein groeit, huizen ambachtslieden en makers van leuks en lekkers. Allen gekozen op de kwaliteit en de originaliteit van hun producten, die bovendien vaak ook sprookjesachtig mooi zijn. Iedereen vindt wel iets naar zijn zin of smaak in Avioth om weg te geven of zichzelf mee te verwennen. Ganzenlever, wijnen, champagne proeven, kortom, genieten met volle teugen! Contact: Association Anim’Avioth – Tel.: +33 (0)3 29 88 90 96 – www.avioth.fr

Regionaal Foie-grasfeest in Phalsbourg 10/11 en 17/18 december 2011 De VVV van Phalsbourg organiseert jaarlijks op het paradeplein het regionale Foie-grasfeest. Ruim veertig exposanten uit Lorraine en de Elzas presenteren hun waren onder een grote verwarmde tent van meer dan 1.000 m². Verse ganzenlever, voorgekookte ganzenlever, kerstgevogelte, wijnen, chocolade, kruidkoek, honing, wijngaardslakken, truffels… een greep uit de producten die tijdens de festiviteiten gekocht en geproefd kunnen worden door de bezoekers. De chefs uit de omgeving geven ’s middags kookdemonstraties. Wedstrijden, diverse activiteiten en entertainment vullen de rest van het programma. Catering ter plekke met speciale menu’s voor de gelegenheid. Contact: VVV Phalsbourg – Tel.: +33 (0)3 87 24 42 42 - www.phalsbourg.fr

Traditionele glazen kerstballen uit Meisenthal ‘De kerstballen van Meisenthal zijn ontstaan in 1858. In dat jaar leed de natuur onder een belangrijk watertekort waardoor de dennenbomen in de Vogezen geen vruchten droegen. De kerstboom leek zonder zijn natuurlijke versieringen nergens op. Een geïnspireerde glasblazer uit Goetzenbruck kwam op het idee om dit euvel op te lossen. Hij blies een paar bollen van glas en ontketende een traditie die door alle culturen ter wereld overgenomen werd.’ Deze legende staat aan de bakermat van een buitengewoon industrieel avontuur in Meisenthal. Uitwisselingen tussen oud-glasblazers en jonge designers bliezen het kerstballenverhaal nieuw leven in. In 1999 lanceert de CIAV (internationaal glaskunstcentrum) een nieuwe serie kerstballen. Oude modellen worden herzien en elk jaar komen er nieuwe, hedendaagse modellen bij, ontworpen door kunstenaars en designers die daartoe genodigd worden. Bezoekers kunnen zien hoe de kerstballen gemaakt worden, de werkplaats is gratis toegankelijk. Geïnteresseerden kunnen het hele jaar door cursussen volgen in het centrum. Contact: Centre international d’art verrier (CIAV) in Meisenthal Tel.: +33 (0)3 87 96 87 16 - www.ciav-meisenthal.fr

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 22


PERSDOSSIER 2011 Sint Nicolaas in Lorraine

CONTACTPERSOON IN LORRAINE

Comité Régional du Tourisme de Lorraine F-54704 PONT-A-MOUSSON Cedex Tel. +33 (0)3.83.80.01.80 - Fax. +33 (0)3.83.80.01.88 www.tourisme-lorraine.fr

Carine Buch, persattachée carine.buch@tourisme-lorraine.fr - Tel. +33 (0)3.83.80.01.89 (rechtstreeks)

Foto’s: VVV Sarreguemines; Imagerie d’Epinal (herdruk verboden); IMATEC ; C. Philippot ; M. Laurent ; Pâtisserie Lefevre-Lemoine ; CRT Lorraine ; Maison Hulot, P. Viel (herdruk verboden) ; JC Kanny Moselle Tourisme ; Bar-le-Duc animations.

Perscontact > Carine Buch carine.buch@tourisme-lorraine.fr – +33 (0)3 83 80 01 89 23

Sint Nicolaas in Lorraine  

Verhalen rond de goedheiligman en andere decemberevenementen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you