Page 1

SAVONLINN AN OPISKELIJA-ASUNNOT OY JULKAISU 1/2017

LLE PRO

JE

KT

IL

L

T I LA A H A R O K R ET

AS

TU

SE

E L L

MA O I TA

E?

K

EASY LIVING

A S A O. F I

TUKIVERKOT KUNNOSSA Kävimme tutustumassa NuTu ry:n toimintaan.

T

TÄLLAINEN ON MINUN YSTÄVÄNI! SAO:lla asuvat ystävykset kertovat toisistaan. s. 13

O T

A A M

! A ILA

UT

IK

A

Ä Ä S I L

NUORILLE LISÄÄ TILAA TOTEUTTAA ITSEÄÄN

V

A

RV

S IT

s. 8

Mihin sinä tarvitset lisää tilaa? Osallistu ja vaikuta! s. 4


EASY LIVING PÄÄKIRJOITUS..................................................3 Toimitusjohtajan terveiset.

LISÄÄ OMAA TILAA......................................4 - 7 Mihin sinä tarvitset lisää tilaa?

TUKIVERKOT KUNNOSSA.......................8 - 11 Kävimme haastattelemassa NuTu ry:n tyyppejä.

SAO:N ”KERTSI-ILLOISSA” YHDESSÄOLOA JA ILTAPALAA............... 12 Tule tapaamaan asukasohjaajia.

TÄLLAINEN ON MINUN YSTÄVÄNI............ 13 Haastattelimme kahta SAO:lla asuvaa ystävää.

ASUNTOKOHTEET ESITTELYSSÄ....14 - 15 Tutustu kohteisiimme.

SAVONLINNA SAA UUDEN NUORISO­F ESTIVAALIN........................16 - 18 Uutta energiaa Savonlinnaan.

SAVONLINNA ERI SILMIN...........................19

Savonlinnan Opiskelija-asunnot Oy Puistokatu 13, 57100 Savonlinna puh. 015 550 110 sao@yhis.fi www.sao.fi

Lehden taitto ja suunnittelu: Mainostoimisto HINKU Painotalo: Tero Print Julkaisija: Savonlinnan Opiskelija-asunnot Oy

Valokuvia öisestä Savonlinnasta.

2

SAO.FI


Huoletonta asumista meillä jatkossakin! Oikein hyvää alkanutta vuotta 2017! Monenlaista uutista mahtui päättyneeseen vuoteen, eikä mukavimmasta päästä ollut tieto, joka koski Itä-Suomen yliopiston opettajakoulutuksen lakkauttamista Savonlinnassa. Kevään valoa kohti kuitenkin mennään, vaikka valtion taholta ei ole vielä tullut päätöksiä uusien opiskelu­p aikkojen lisäämisestä Savonlinnan oppilaitoksiin. Opiskelu­ paikkojen väheneminen Savon­linnassa aiheuttaa asuntojen käyttöasteiden laskua ja SAO:n täytyy sopeuttaa asuntomääräänsä muuttuneeseen tilanteeseen. Osasta asuntoja tullaan luopumaan, mutta parhaat palat tullaan säilyttämään edelleen opiskelijoiden käytössä. Monista epävarmuustekijöistä huolimatta SAO haluaa edelleen palvella opiskelijoita parhaalla mahdollisella tavalla. Annamme asuntotakuun kaikille Savonlinnaan

opiskelemaan tuleville ja se tarkoittaa sitä, että voimme taata jokaiselle SAO:n asuntoa hakevalle asunnon opiskelun alkaessa. Tässä Easy Living -lehdessä mm. kerromme ystävyyden merkityksestä, kurkistamme tulevaan kesään ja kerromme Savonlinnassa järjestettävästä uudesta festivaalista, kerromme miten opiskelija voi saada lisää omaa tilaa ja mitä tukipalveluja Savonlinnassa on tarjolla nuorille – ketään ei täällä jätetä yksin. Toivottavasti viihdyt lehden parissa ja siitä on sinulle sekä huvia että hyötyä. Hyvää kevättä toivottaa koko SAO:n tiimin puolesta

Vuokko Mustonen toimitusjohtaja

Ainonkatu 18, 57200 Savonlinna Siivouspalvelu puh. 044 775 6202 Huoltopalvelu puh. (015) 515 231 Öljypoltinhuolto puh. 044 775 6224

SAO.FI

3


LL

A A OM

T

T 4

A S A O. F I

UT

IK A

Ä Ä S I L

V

A

RV

S IT

T I LA A H A R O K R ET

AS

TU

K

TI

E?

S

L L E

LLE PRO A M O JE AI T K E

! A A L I SAO.FI


Lisää omaa tilaa juuri sinulle? Halua ja intoa olisi, mutta ei tilaa maalata, soittaa, tanssia, tehdä käsitöitä, kokata tai työstää omaa projektia? Varmasti tutulta kuulostaa monen nuoren kohdalla. Omassa päässä on visio projektista ja halua olisi tarttua pensseliin tai ompelukoneeseen, mutta niin kunnon välineistä kuin tiloistakin on pulaa. Savonlinnan Opiskelija-asunnot haluaa antaa nuorille mahdollisuuksia harrastaa ja toteuttaa itseään. Verstas- tai toiminta­ tila-tyyppinen ratkaisu järjestyy vuoden 2017 aikana SAO:n opiskelijoille, kun SAO antaa asukkaidensa käyttöön lisää omaa harraste- ja ajanviettotilaa. OMA TILA KANNUSTAA LUOVUUTEEN JA PROJEKTEIHIN SAO:lla on havaittu sama trendi, joka on tuttu laajemmin ja yhteiskunnallisestikin: yhteisöllisyys on vähentynyt, ja sosiaalisen median ja digitaalisten ajanvietemahdollisuuksien kautta jokaisen on helppo jäädä illoiksi omaan asuntoon läppärin tai kännykän kanssa. Sosiaalisia tilanteita ja ihmissuhteita sekä itsensä toteuttamista ja harrastamista ei kuitenkaan korvaa mikään. Kaikki eivät nikkarointia tai luovaa harrastamista kaipaa, mutta SAO:n mukaan mahdollisuuksia siihen tulisi lisätä. Tähän tarpeeseen ratkaisu löytyikin läheltä: SAO:n omista asuntokohteista, joissa on tällä hetkellä vähäisellä käytöllä olevaa tilaa.

SAO.FI

TYHJÄT TILAT HYÖTYKÄYTTÖÖN Nuorten omaksi tilaksi SAO:lla on kaavailtu kohteet: Vuorilinna, Malakias 107 ja 109. Tulevat harrastetilat ovat opiskelijaa lähellä: samassa talossa jossa asuntokin sijaitsee. Siten tarvikkeita ja harrastusvälineitä ei tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja, mikä helpottaa autot­ tomia opiskelijoita. Tällä hetkellä vähäisellä käytöllä olevat tilat kunnostetaan ja suunnitellaan toimiviksi harraste­t iloiksi. SAO:n asukassihteeri Sanna Lavikainen kertoo, että juuri tämän tyyppinen tila on tarpeen nuorille, joiden on muutoin haastavaa päästä harrastamaan tai vaikkapa työstämään omaa käsityöprojektia tai ryhmätyötä. Esimerkiksi käsityö- ja taideprojekteissa materiaalit vievät tilaa, harjoittelu saattaa aiheuttaa melua tai useiden henkilöiden tulisi mahtua samaan tilaan. - Nämä SAO:n tarjoamat tilat toimivat erityisesti verstas-tyyppisinä paikkoina, joissa melu, lika tai epäjärjestys ei haittaa. Tärkeintä on saada toimivaa tilaa ja mahdollisuus omille projekteille. Omassa kerrostaloasunnossa se harvoin on mahdollista, tiivistää Sanna Lavikainen. Tilojen varauskäytäntöä suunnitellaan parhaillaan, ja siitä tiedotetaan erikseen. Harrastetilat olisivat kuitenkin vain SAO:n opiskelijoiden käytössä.

5


YHTEISTYÖSSÄ ASUKKAIDEN, YRITYSTEN JA YHTEISÖJEN KANSSA Suunnitelmissa on hankkia tiloihin tarvikkeet ja välineet yhteistyökumppaneiden kautta, ja tavoitteena olisi, että Lisää omaa tilaa -projekti olisikin SAO:n lisäksi yritysten ja yhteisöjen yhteinen kädenojennus nuorille. Tässä vaiheessa kun tiloja ja toimintaa suunnitellaan, erityisesti asukkaat pääsevät ääneen ja vaikuttamaan siihen, millaisia tilojen tulisi olla.

ÄÄNESTÄ JA VAIKUTA! Maalaatko, soitatko, nikkaroitko tai tahdotko muuten vain kehittää itseäsi, mutta se ei oikein onnistu sopivan tilan puutteen takia? Tahdomme lisätä asukkaidemme viihtyvyyttä SAO:lla ja Savonlinnassa tarjoamalla asukkaidemme käyttöön lisää omaa tilaa toteuttaa itseään. Tarjoamme myös mahdollisuuden vaikuttaa tilan varusteluun ja sijaintiin. SAO:n verkkosivuille on avattu kysely­l omake, jossa jokainen voi äänestää omaa suosikki­k ohdettaan sekä ehdottaa, mihin käyttöön tilaa haluaisi käyttää ja kuinka usein. Käy verkkosivuilla kertomassa millaiseen käyttöön juuri sinä tarvitset tilaa: www.sao.fi/omaatilaa

Malakias 107 WC

Talvisalon mäellä sijaitsevassa asuin­ kohteessa on pieni ja näppärä tila, joka voisi soveltua mm. askarteluun tai kevyeen nikkarointiin. Tilassa lisäksi wc ja keittiö.

Keittiö

6

Koko: 30 m²

SAO.FI


Vuorilinna

Vuorilinna sijaitsee keskustassa, Onnellisten saarilla, Kasinon saarten kupeessa. Tilassa on entuudestaan biljardipöytä ajanvietteeksi, mutta kookkaaseen tilaan mahtuu myös harrastamaan. Lisäksi tilassa on kaksi wc:tä ja erillinen keittiö / taukotila.

WC

Koko: 82 m2 Keittiö

Malakias 109 Pelihuone WC

Keittiö

Sijaitsee Savonlinnan itäpuolella, lähellä Mertalan koulua. Tilassa on myös pelihuone, jossa on biljardipöytä ja erillistila, jossa keittiö sekä tilaa harrastaa. Tilassa myös wc. Koko: 67 m²

Käy verkossa ehdottamassa, mihin juuri sinä tarvitset lisää omaa tilaa: www.sao.fi/omaatilaa

TUTUSTU ASUINKOHTEISIIN LISÄÄ SIVUILLA 14 - 15

SAO.FI

7


Ohjaamo Posse sijaitsee ohitustien varrella vanhassa puutalossa, joka on peruskorjattu vuonna 2012 nuorten toimesta nuorten omaan käyttöön. Matalan kynnyksen talo kutsuu kaikki alle 30-vuotiaat viettämään rentoa vapaa-aikaa huippuporukassa.

TUKIVERKOT KUNNOSSA Pidetään yhdessä huolta! Savonlinnan seudulla nuorelle on monta ovea avoinna. Tässä esittelemme Savonlinnan Seudun Nuoriso­ toiminnan tuki ry NuTu:n palveluja nuorille. Tsekkaa mitä kaikkea meillä tapahtuu ja tule käymään! LÖYDÄ PAIKKASI POSSESTA Ohjaamo Posselta saat apua saman katon alta kaikkiin arjen haasteisiin. Ohjaamo Posse on avoinna arkisin alle 30-vuotialle. Ohjaamo Posselta löydät ratkaisuja mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja rytmiä elämään. Mukanasi ovat etsivät nuorisotyöntekijät, koutsit, tupaohjaajat ja mediaja tapahtumapaja Intola. Etsivät nuorisotyöntekijät auttavat nuorta asiassa kuin asiassa. Etsivät auttavat hakemuksien täyttämisessä, työpaikan etsimisessä ja tarvittaessa asunnon metsästämisessä. Tämä kaikki on tietenkin täysin ilmaista ja 100 % luottamuksellista. Ohjaamo Possella vierailee viikottain vierailevia asiantuntijoita, mm. sosiaaliohjaaja ja asukasohjaaja. Kelaan ja TE-toimistoon saa kätevästi yhteyden saman tien Skypellä. Samalla kannattaa astua Possen Olohuoneen puolelle! Sieltä löydät juttuseuraa, ohjattua Lorem sekä ipsum toimintaa tuoretta kahvia. Voit pelata bilistä, Pleikkaria tai katsoa elokuvia. Possen Olohuoneessa voit piipahtaa maanantaista torstaihin klo 10-13.45.

8

Possen oma koutsi Juuso Kautonen kehittää Savonlinnassa valtakunnallista Ohjaamo-toimintaa. Juuso tapaa nuoria, joilla tavoitteet ovat työelämässä tai oppimisessa.

SAO.FI


Savonlinnan Lyseon lukio

Ohjaamo Posse

Olavinkatu

Sami Nikulainen on itse saanut tsemppiä ja apuja Possen väeltä omissa tulevaisuudensuunnitelmissaan. Helmikuussa puoli vuotta Possella työkokeilussa ollut Sami pyrkii opiskelemaan nuorisotyön ohjaajaksi. ”Tämä ala on se miun juttu!”

Hesburger

Löydä perille!

Rainer Kosonen esittelee myyntityön tulosta.

Media- ja tapahtumapaja Intola antaa eväitä työelämään Intola on media- ja tapahtumapaja alle 30-vuotiaille nuorille. Intola toteuttaa toimeksiantoja, joita saadaan yrityksiltä, järjestöiltä ja muilta organisaatioilta - oppi karttuu tekemisen lomassa. Töitä tehdessä saat mahdollisuuden verkostoitua yrityksiin ja samalla pääset jyvälle omista vahvuuksistasi. Työpaikalla on rento tekemisen meininki! Nuoret saavat itse vaikuttaa projektien valintaan. Intolalaiset ovat tehneet mm. monenlaisia markkinointitehtäviä yrityksille ja järjestäneet erilaisia tapahtumia. Opinnollistamisen kautta voit saada tutkinnon ja valmistua työelämään työtä tekemällä. Osuuskunta Innostimen kautta yrittäjyys­ valmennuksen käynyt nuori voi harjoittaa ohjatusti yrittäjyyttä ja laskuttaa asiakastaan tekemästään työstä.

SAO.FI

ENEMMÄN KUIN HATULLINEN HYVÄÄ! Vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten harrastetoiminnan tukemiseen suunnattu hyväntekeväisyystapahtuma Hatullinen hyvää tuotti joulukuussa 2016 huimat 11 000 euroa savonlinnalaisille perheille. Tapahtuman tuotto ohjataan kohteeseensa HaTTu-toiminnan kautta. Toiminnassa ovat mukana NuTu ry, Savonlinnan kaupungin perusturva, Lions Club sekä Savonlinnan Seudun Yrittäjät ry. HaTTu tukee lapsia ja nuoria mm. tapahtumatoiminnan, harrastusvälineiden lainauksen ja kierrätyksen sekä harrastesetelin muodossa. Media- ja tapahtumapaja Intolan nuoret suunnittelivat ohjelman ja hankkivat esiintyjät, huolehtivat markkinoinnista sekä yhteistyökumppaneiden hankinnasta. Hyväntekeväisyystapahtuman myyntitykkinä yritysten suuntaan toimi merkonomiksi opiskeleva Rainer Kosonen. Nuori mies puhkuukin intoa opintojen ollessa loppusuoralla.

9


Nuokkarille hengailemaan tai harrastamaan Nuorisotila Posse on alle 18-­v uotiaiden ilmainen hengailu­ paikka. Possen nuokkarilla voit pelata pingistä, biljardia tai Pleikkaria tai katsoa leffoja vaikka kavereiden kanssa yhdessä. Nuokkari­t oimintaa löytyy Savonlinnan lisäksi Punkaharjulta, Keri­m äeltä ja Savonrannalta.

Etsivä nuorisotyö auttaa, jos suunta on hukassa Possella etsivät nuoriso­t yöntekijät auttavat, jos opiskelu ei kiinnosta tai on keskeytynyt, kaipaat apua virastoasioiden hoitamiseen tai arjen asioiden järjestämiseen, tai jos työelämä kiinnostaa mutta et tiedä mihin suunnata ensimmäisenä. Etsivät tapaat Possella, tule rohkeasti käymään!

Toimintatupa täynnä luovaa tekemistä Ohjaamo Possen kellarikerroksessa sijaitseva Toimintatupa on ns. matalan kynnyksen paikka, jonne kaikki alle 29-vuotiaat ovat aina tervetulleita. Tupatoimintaa on tarjolla myös

10

Kerimäen Monkkarilla kahdesti viikossa. Tule piipahtamaan paikalla, jos tuntuu siltä, että oman arjen rytmi on hakusessa, tarvitset apua esimerkiksi talousasioiden hoitamisessa tai muu-

ten vain kaipaat jutteluseuraa. Savonlinnassa Toimintatuvan ovet ovat avoinna maanantaista perjantaihin klo 8-14.00.

SAO.FI


Työpajasta työelämään NuTun työpajatoiminta tarjoaa oivan mahdollisuuden työllistyä ja kuntoutua palkkatuella, työkokeilulla tai kuntouttavalla työtoiminnalla. Työpalvelut toimivat ponnahduslautana avoimille työmarkkinoille. Pystyt siis omalla työpanoksellasi vaikuttamaan työllisyytesi jatkuvuuteen. Kuntouttava työtoiminta puolestaan auttaa löytämään arjen rytmin ja tukee sosiaalisten taitojen kehittämisessä. NuTun työpajoilta saat työpaikan ja henkilökohtaisen ohjauksen. Pajajakson aikana sinulla on mahdollisuus suorittaa tutkinnon osia. NuTulla voit olla työsuhteessa, kuntouttavassa työtoiminnassa, oppisopimus­ opiskelijana tai työkokeilijana. Työpajoille voit hakeutua TE-toimiston, TYPin, sosiaalitoimen, koutsien, tupaohjaajien tai etsivien nuorisotyöntekijöiden kautta. Voit olla myös suoraan yhteydessä pajoille!

SAO:N ASUKASOHJAAJA TAVATTAVISSA TORSTAISIN SAO:n asukasohjaaja on paikalla Ohjaamo Possella torstaisin klo 12-14.00. Kerromme mielellämme vuokra-asuntokohteistamme, asukas­ toiminnasta ja autamme eri lomakkeiden täytössä (esim. asuntohakemus, Kelalle tarvittavat paperit jne.) Jos jokin asiaa painaa mieltä, Ohjaamossa on helppoa rauhassa jutella ja yhdessä etsiä vastauksia pulmiin. Jos olet jo SAO:n asukas, on Ohjaamoon helppo sopia treffit esimerkiksi vuokrasopimuksen uusimista varten.

SAO.FI

NUTU LYHYESTI Savonlinnan Seudun Nuoriso­ toiminnan Tuki ry ( NuTu ry) on perustettu vuonna 1992 Itä-Savon Nuoriso­toiminnan Tuki -nimisenä. Varsinaiseen toimintaan yhdistys herätettiin marraskuussa 1997. Nykyisen nimensä yhdistys sai vuonna 2007. Yhdistyksen jäseninä ovat kunnat, seurakunta, yhteisöt, järjestöt ja yksityiset henkilöt. Savonlinnan Seudun Nuorisotoiminnan Tuki ry on alueellinen nuorisotoiminnan järjestäjä ja työllistämis­p alveluita tarjoava asiantuntija­ organisaatio. Yhdistyksen toiminta-ajatuksena on aktivoida, tukea ja edistää tavoitteellisesti yhteistyössä nuorten sekä seudun asukkaiden kanssa heidän elämänhallintaansa sekä osallisuuttaan tuottaen palveluita julkiselle sektorille. Yhdistys toteuttaa toiminta-ajatustaan kiinteässä yhteistyössä asiakkaiden, yhteistyökumppanien verkosto­t oimijoiden ja rahoittajien kanssa.

Katso lisää ja tsekkaa kalenterimme: www.nutu.fi

11


SAO:N ”KERTSI-ILLOISSA” YHDESSÄOLOA JA ILTAPALAA ”Kertsi-illat” ovat avointa ja maksutonta asukas­ toimintaa kaikille SAO:n asukkaille. Kertsille voi tulla viettämään aikaa, pelaamaan bilistä, kahvittelemaan ja höpöttelemään mitä mielessä on. Asukasohjaajalle voit luottamuksella kertoa asumiseen tai vaikka omaan taloudenpitoon liittyvistä haasteista. Yhdessä etsimme niihin ratkaisuja. Kertsi on myös paikka, jossa voimme iloita elämän pienistä iloista ja viettää rennosti aikaa yhdessä! Asukasohjaaja Mervi Juuti on tavattavissa maanantaisin klo 18.30 eteenpäin Vuorilinnan kertsillä ja Henna Kristiansson keskiviikkoisin Otavankatu 11:ssa klo 17.00 eteenpäin. Mikäli asukkaita ei tule paikalle, jalkautuvat asukasohjaajat kotikäynneille tai vuokrakohteisiin. Uutena juttuna ja nuorten toiveesta aloittaa Henna ke 25.1. klo 17 Otavankadun kertsillä pienimuotoisen ”iltapalan kokkauskurssin”. Kokkailun lomassa pohditaan miten herkullista ja helppoa iltapalaa saa pienelläkin rahalla. Jokaisessa kertsi-illassa päätetään mitä seuraavalla viikolla kokkaillaan ja Henna hankkii tarvittavat raaka-aineet sekä kirjoittaa reseptit kaikille kotiin viemisiksi. Tule mukaan herkuttelemaan!

12

Iltapalaresepti Hennan tapaan Suolainen pannari

(pellillinen, 225 astetta, 30 min.) 4 dl vehnäjauhoja 0,5 dl sokeria 1 tl leivinjauhetta 2 tl suolaa 8 dl maitoa 2 kananmunaa 120-150g sulatettua voita

1.

Laita uuni kuumenemaan.

2.

Sekoita kuivat ainekset ja lisää niihin maito, kananmuna ja voi.

3.

Kaada taikina leivinpaperin päälle, syvemmälle uunipellille.

4.

Lisää haluamiasi täytteitä pannarin pinnalle. Ihan parhaalle pannari maistuu Hennan suussa, kun siihen ripottelee päälle meetvurstia, freesattua sipulia, keltaista paprikaa ja reilusti mozzarella-juusto­raastetta. Ei niin kevyttä, mutta huippu­ hyvää satunnaiseen herkutteluun!

5.

Paista pannaria uunin keski­ tasossa noin 30 min., jolloin pannarin pinta on kauniin värinen ja herkullisen näköinen.

Vinkki!

Pannarista saa makean laittamalla 1 dl enemmän sokeria ja 1 tl vaniljasokeria. Ihanan makuista lettuhillon kanssa. SAO.FI


Kissamme eivät tule yhtä hyvin toimeen kuin me (vielä).

TÄLLAINEN ON MINUN YSTÄVÄNI Lehden teemana on välittäminen ja siksi halusimme esitellä kaksi SAO:lla asuvaa ystävää, joita haastattelimme Facebookissa. KEITÄ OLETTE? - Olemme Anni (25) ja Katariina (26). Tapasimme ensimmäisen kerran syksyllä 2013, kun aloitimme luokanopettajaopinnot Savonlinnan OKL:llä. Me molemmat valmistumme myös käsityönopettajiksi.

KUINKA TUTUSTUITTE? - Tutustuimme ensin toisiimme luokkakavereina ja ystävyytemme syveni ainejärjestötoimintaan lähdettyämme. Toimimme yhdessä Pedary ry:n tapahtumavastaavina yhden kauden ja vietimme myös ensimmäisen ”opiskelukesän” Savonlinnassa. Kesän aikana sattui ja tapahtui kaikkea hauskaa ja unohtumatonta, mm. erään kerran Sulosaareen toinen meistä hukkasi bininin alaosansa auringonottoreissun päätteeksi. Ainejärjestötoiminnan lisäksi meitä yhdistää rakkautemme kissoihin ja Harry Potteriin. Myös meidän huono huumorintajumme kohtaa.

MIKÄ YSTÄVÄSSÄSI ÄRSYTTÄÄ? - Annin hallitsemattomat epätoivokohtaukset koettelevat toisinaan Katariinan hermoja ja puolestaan keskisuomalaisen Katariinan savolaisten lynkkaus ärsyttää pohjoissavolaista Annia.

SAO.FI

MIKÄ YSTÄVÄSSÄSI ON PARASTA? - Katariinassa on parasta huonot jutut, henkilökohtaisena tuutorina oleminen, tsemppaus ja asioista innostuminen. Vaikeissa elämän myllerryksissä Katariina on ollut korvaamaton tuki­p ilari. Katariinan kanssa asioista saa puhua niiden oikeilla nimillä ilman, että tarvitsisi sensuroida sanomisiaan. Anni on ymmärtäväinen, nauravainen ja toisesta huolen pitävä ystävä. Olemme tukeneet molemmin puolin toisiamme vaikeiden aikojen yli. Hän on myös sellainen ystävä, jonka luona on usein jotain hyvää syötävää! Anni on minulle tärkeä ystävä, koska hän ymmärtää ajatusmaailmaani hyvin ja hänen kanssaan voi puhua mistä asiasta tahansa.

MITÄ TEETTE YHDESSÄ? - Vietämme aikaa yhdessä esimerkiksi opiskelijatapahtumissa, ulkoilutamme kissojamme, koluamme kirpputoreja tai hengaamme jommankumman kämpällä, koska asumme samassa rapussa. Vaikka asumme lähekkäin, emme vietä jokaista hetkeä yhdessä. Samassa rapussa asuminen mahdollistaa kuitenkin spontaanit iltapalahetket tai lenkkisaunassa käymisen (Talvisalon salkkarisauna). Uskomme, että ystävyymme kestää vielä valmistumisenkin jälkeen. Keväällä Katariina muuttaa takaisin Jyväskylään, mutta Anni jää vielä vuodeksi Savonlinnaan päättämään opintojaan. Vielä on siis kevät aikaa yhdessä bongata norppa ja syödä jäätelöä Lipalla.

13


ASUNTOKOHTEET ESITTELYSSÄ Savonlinnan opiskelija-asunnot tarjoavat kattavasti asuntoja hyviltä sijainneilta lähellä opintolaitoksia. Asuinkohteiden varustelu on suunniteltu opiskelijan tarpeita varten ja mm. vuokra sisältää veden, sähkön, netin ja asumisen, jolloin asuminen on ihanan yksinkertaista.

KESKUSTA 1. Knut Posse

se muutettiin opiskelijaasuntokohteeksi. Kohde sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, matkustajasatamassa.

5. Villa Aria

3. Malakias 107

makkaranpaistoon. Aivan talojen vieressä sijaitsee myös Spahotel Casino, jossa kylpylä­p alveluita sekä Savon­l inna­s ali, jossa monipuolinen konsertti­t arjonta.

HERNEMÄKI Knut Posse rakennettiin aivan kaupungin keskustaan Tottin viereiselle tontille vuonna 1995. Talon kaikki asunnot ovat normaali­ varusteisia, joissa on omat keittiöt ja osassa on jopa oma sauna. Knut Posse on Tottin tapaan kesäisin hotellikäytössä.

Tämä vuonna 1989 valmistunut talo sijaitsee rauhallisella paikalla keskustassa Talvisalossa. Läheltä löytyy niin kaupat kuin linja-autoasemakin.

2 . To t t

4. Malakias 115

Villa Aria on Savonlinnan opiskelija-asuntojen todellinen helmi. Se sijaitsee aivan kaupungin keskustassa upealla paikalla järven rannalla ja XAMK:in naapurissa. Villa Aria on rakennettu vuonna 1896 ja se henkii ainutlaatuista historiaa. 6. Vuorilinnat 1, 2, 3 ja 4

7. Malakias 101, 102, 103 ja 104

Asuinkohteet sijaitsevat lähekkäin Hernemäessä. Kaupunginosa on rauhallista aluetta keskustan kupeessa. Malakias 101 ja 102 toimivat kesähotellina. Kaikissa asunnoissa on internetyhteys.

Talo on historiallinen hotelli Tott, joka on rakennettu vuonna 1944 ja perus­ korjattu vuonna 1988. Vuonna 1994 Tott siirtyi SAO:n omistukseen ja 14

Talo on valmistunut vuonna 1993. Se sijaitsee aivan kaupungin keskustassa kivenheiton päästä linjaautoasemasta.

Vuorilinnat sijaitsevat luonnon­k auniilla Kasinonsaarella kaupungin keskustassa. Saaret tarjoilevat ainutlaatuiset ulkoilumahdollisuudet, lenkkeilystä kalastukseen ja

Hae asuntoa

Lue asuntokohteista lisää ja hae vapaita asuntoja www.sao.fi

SAO.FI


1 KM

14

14

TALVISALO 14 MIEKKONIEMI

LAITAATSILTA

7 3

4

6

4

14

5

10 9

3

POUKKUSILTA

2 HEIKINPOHJA

11

1

1

2

5 OLAVINLINNA

8

6

OPPILAITOKSET: 1. XAMK - Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu 2. Itä-Suomen yliopisto 3. Savonlinnan Taidelukio 4. Savonlinnan Lyseon Lukio 5. SAMI - Paviljonki 6. SAMI - Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto

KYRÖNNIEMI

UURAANSAARI

KYRÖNNIEMI 8. Kyrönkukka ja Malakias 118

niemen urheilukenttä ja uimaranta. Asuinalue soveltuu hyvin myös lapsiperheille. Kohteet toimivat kesäisin kesä­h otellina.

10. Malakias 110

MERTAL A 9. Malakias 109

Talo sijaitsee kaupungin itäpuolella Kyrönniemellä erittäin rauhallisella paikalla. Asunnot ovat kalustettuja ja lähes jokaisesta asunnosta avautuu kaunis näkymä Saimaalle ja aivan naapurissa sijaitsee myös yksi Suomen kuuluisimmista rakennuksista, Olavinlinna. Kyrönniemellä asut omassa rauhassa vain kivenheiton päässä kaupungin keskustasta. Aivan talon välittömästä läheisyydestä löytyy Kyrön­ SAO.FI

MERTALA

Talo on rakennettu vuonna 1990. Se sijaitsee itä­ puolella kaupunkia, Mertalan asuinalueella, josta on hyvät kulkuyhteydet oppilaitoksiin ja keskustaan

PIHLAJANIEMI 11. Malakias 114 Talo on rakennettu vuonna 1989. Se sijaitsee kaupungin itäpuolella, Mertalan asuinalueella, josta on hyvät kulkuyhteydet oppilaitoksiin ja keskustaan.

Pihlajaniemellä sijaitsee luonnon ja harrastusten läheisyydessä rivitaloyhdys­k unta, mikä on

asukasmäärältään kohteistamme suurin. Kohteen talot on rakennettu vuonna 1992 ja niitä on pintaremontoitu ajan saatossa. Suurin osa 2 -3 h + k:n asunnoista on rakennettu kahteen tasoon. Lemmikkieläimet ovat kohteessa sallittuja ja moni koiranomistaja onkin ihastunut kohteen läheisyydessä oleviin lenkkeily­ mahdollisuuksiin. Kohde soveltuu hyvin myös lapsiperheille, sillä koulu ja päiväkoti sijaitsevat aivan vieressä. Alueella toimii virkeä asukas­y hdistys, johon kaikki uudet asukkaat ovat tervetulleita mukaan toimintaan ja tuomaan uusia ideoita. Asukkaiden käytössä on mm. grillikatos ja kuntosali.

15


SAVONLINNA SAA UUDEN NUORISO­ FESTIVAALIN KESÄLLÄ SAO on mukana yhteistyössä täysin uudessa Savo Block Party -kaupunkifestivaalissa, joka järjestetään la 27.5. Savonlinnassa vanhan ratapihan aukiolla. Kysyimme fiiliksiä festivaalista tapahtuman järjestäjältä Jesse Pyyköltä.

16

SAO.FI


Savo Block Party on täysin uusi tulokas Suomen alati kasvavalle festivaalikartalle. Savo Block Party järjestetään Suomen kauneimmassa miljöössä, Saimaan vesistöjen ympäröimässä Savonlinnassa, jossa Suomen festivaalikesä tärähtää tänä vuonna todenteolla käyntiin 27.5.2017. Savo Block Party on ensimmäisenä järjestämis­v uotenaan yksipäiväinen festivaali, joka kerää Savonlinnaan ennennäkemättömän laadukkaan ja mielenkiintoisen artisti­ kattauksen, jollaista kaupungissa ei ole aikaisemmin nähty. Ikärajattoman tapahtuman esiintyjäkatras on koottu ennen kaikkea nuoria silmällä pitäen ja heti ensimmäisenä vuonna paikalle on saatu erittäin tasokas sekä täysin uniikki ohjelmisto. Lavalle nousee Suomen tämän hetken suosituimpia artisteja sekä tasavallan kovimmat battle-räppärit.

KERRO VÄHÄN ITSESTÄSI. - Olen 28-vuotias ylpeästi savonlinnalaislähtöinen nuori mies, joka on päätynyt monien mutkien kautta pitämään majaa Suomen Chicagoon eli Lahteen. Toimin jääkiekon SM-liigajoukkue Pelicansin tiedottajana sekä siinä ohella teen erinäisiä viestintätehtäviä pääasiallisesti urheilun parissa. Urbaanimusiikki on urheilun ohella intohimoni.

MISTÄ SE AJATUS SITTEN LÄHTI? - Ajatus tuli viime keväänä, kun OKL:n lakkauttamisesta ilmoitettiin ja seurailin siitä syntynyttä keskustelua. Vaikka en kaupungissa enää asukaan, niin on minulla Savonlinnaan todella vahvat katkeamattomat siteet ja tuntui suorastaan pahalta savonlinnalaisten puolesta. Muistan yhden kannustavan some-päivityksen, jossa peräänkuulutettiin sitä, että aina voi kehittää uutta, eikä tämä ole mikään kuolintodistus kaupungille. Kavereitten kanssa mietittiin sitten, että olisiko meillä jotain annettavaa ja tultiin siihen tulokseen, että onhan meillä. Fakta on myös se, että Savonlinnaan on ollut tilausta tällaiselle nuorille suunnatulle tapahtumalle jo omista teinivuosista saakka, Jesse vastaa.

Nikke Ankara on yksi tapahtuman odotetuimpia artisteja.

SAVO BLOCK PARTY KAUPUNKIFESTIVAALI SAVOLAISELLA ASENTEELLA AIKA: 27.5.2017 klo 12 - 24 PAIKKA: Vanhan ratapihan aukio

ESIINTYJÄT: • • • • • •

Nikke Ankara Arttu Lindeman Ollie Jones Skandaali Kiero Sawo Battle - Suomen kova­t asoisin freestyle rap-kilpailu.

Lisää tapahtumasta: www.savoblockparty.fi, Facebook & Instagram @SavoBlockParty Liput alk. 32,40 € (sis. palvelumaksut)

SAO.FI

Lippuja myy Lippu.fi

17


MITEN KUVAILISIT FESTIVAALEJA? - Savo Block Party on hyvähenkinen musiikkitapahtuma, jonka tavoitteena on luoda tapahtumasta ylpeyden aihe koko seutukunnalle. Festivaali on paikka ystävystyä ja nauttia elämän positiivisista asioista sekä tutustuttaa kävijänsä urbaanin musiikin sekä savolaisuuden saloihin. Toivon, että tästä tulee myös meille kaupungista lähteneille sellainen jokavuotinen perinne, johon voi tuoda kavereita tutustumaan, että tällainen paikka se Savonlinna on. Tuntuu nimittäin, että aina kun jonkun kaverin on saanut Savonlinnaan houkuteltua, niin samantien on paikkaan ihastuttu, Jesse jatkaa.

KERRO HIEMAN LISÄÄ TAPAHTUMAN SISÄLLÖSTÄ, ARTISTEISTA JA MUUSTA OHJELMASTA. - Esiintyjäkattaukseen olen äärimmäisen tyytyväinen. Voidaan sanoa, että urbaani musiikki on se yhdistävä punainen lanka, mutta genren sisältä löytyy jokaiselle jotakin. Ihan nuorille varmasti kovin juttu on Arttu Lindeman, joka on yksi Suomen isoimmista nuoriso­ idoleista, ellei jopa isoin. Musiikin saralla mies löi tulokasvuonaan kaikki mahdolliset ennätykset. Neljä kappaletta, joista jokainen sinkoutui suoraan Suomen soitetuimmaksi. Nikke Ankara on meidän pääesiintyjä. Ankara oli viime vuonna Suomen neljänneksi kuunnelluin artisti, edellään vain JVG, Cheek ja Sanni. Nikke on mukana nyt Vain Elämää -ohjelmassa, joten suosio tulee varmasti kasvamaan entisestään. Henkilö­ kohtaisesti olen sitä mieltä, että Nikke on Suomen kaikkien aikojen kovin räppäri. Ollie, Skandaali ja Jones ovat myös kaikki erityylisiä, mutta äärimmäisen kovia artisteja ja heillä joilla jokaisella on oma fanikuntansa. Kiero Sawo Battle on kirsikkana kakun päällä oleva ohjelmanumero, jota ei ole mahdollista nähdä missään muualla. Meillä on tarjolla kaikkien aikojen kovatasoisin Suomessa järjestetty rap-battlekilpailu, mistä olen todella fiiliksissä! Mukana ovat käytännössä kaikki Suomen kovimmat tekijät. Muun muassa Suomen mestarit vuosilta 2016, 2015, 2014, 2012, 2010 ja 2009.

MISSÄ TAPAHTUMA JÄRJESTETÄÄN ON JA MINKÄLAINEN TAPAHTUMA-ALUE ON? - Tapahtuma järjestetään Savonlinnan vanhan rauta­t ie­ aseman ympäristössä. Se on mielestäni täydellinen paikka tällaiselle urbaanin musiikin festivaalille. Ohjelmaa on musiikin lisäksi jos jonkinlaista. Tapahtumassa on muun muassa katulätkäturnausta ja, mahdollisuus wakeboardata, maistella savonlinnalaisia herkkuja, tutustua hiphop-kulttuuriin, seurata esityksiä, osallistua kilpailuihin ja vaikka mitä. Päivällä sinne voi huoletta tulla perheen kanssa ja jokaiselle löytyy varmasti mielekästä tekemistä.

18

TAPAHTUMASSA ON ESIINTYMÄSSÄ NIKKE ANKARA, VOITKO KERTOA MITÄ OIKEIN ON LUVASSA? - Nikke on äärimmäisen kova live-esiintyjä ja olen miehen mukana kiertänyt useamman festarikeikan, niin olen varma, ettei mies jätä ketään kylmäksi! Tapahtuman ajankohta on lisäksi täydellinen sen suhteen, että miehen Vain Elämää -vetoja tullaan kuulemaan ensimmäistä kertaa livenä juuri Savonlinnassa. Olen halunnut Niken pitkään Savonlinnaan keikalle ja aivan mahtavaa, että mies saadaan Savo Block Partyn lavalle.

TERVEISIÄ SAO:N ASUKKAILLE - Nyt on Savonlinnassa tarjolla tapahtuma, jossa kannattaa vierailla, vaikkei musiikkityyli välttämättä ominta olisikaan. Pyrittiin lippujen hinnoittelussa siihen, että siitä ei tulisi kynnyskysymys kenellekään, vaan tässä on huippu­ paikka kutsua kaverit Savonlinnaan ja lähteä pitämään hauskaa.

SAO MUKANA YHTEISTYÖSSÄ SAO:a pyydettiin mukaan kumppaniksi tapahtumaan ja vastaus oli selvä. Tapahtumassa on paljon samoja arvoja, joita myös SAO edustaa. Haluamme olla mukana kehittämässä Savonlinnan elinvoimaisuutta ja olla erityisesti mukana toiminnassa, joka parantaa nuorten viihtyvyyttä kaupungissa. Haluammekin toivottaa Jesselle ja muille Savo Block Party -tekijöille erittäin paljon onnea ja menestystä!

SAO.FI


Savonlinna eri valossa Kaunis kaupunkimme tunnetaan höyry­laivoista, lörtsyistä ja

ERILAINEN

luonnosta. Nuori savonlinnalainen valokuvaaja Aleksi Mustonen haluaa kuitenkin valokuvillaan esittää tutusta kotikaupungistaan

NÄKÖKULMA

SAO.FI

erilaisia näkökulmia.

19


IHANAN YKSINKERTAISTA Oma asunto, sähkö, vesi ja netti kaikki yhdessä vuokrassa. Löydä asuntosi:

Savonlinnan Opiskelija-asunnot Oy | Puistokatu 13, 57100 Savonlinna | puh. 015 550 110 | sao@yhis.fi 20

SAO.FI

Easy Living - 1/2017  
Easy Living - 1/2017  
Advertisement