Paltamoon.com kesälehti 2021

Page 1

2O21

Kesä- & asukas-

lehti no. 1O


Uudesta kunnantalosta

näyteikkuna Paltamoon ja puurakentamiseen

Paltamon uuden kunnantalon rakentaminen Kiehimänjoen rannalle on alkanut. Kunnanvaltuusto päätti 5.10.2020, että uudisrakennus toteutetaan Salmelankuja 1-3 tontille. Moderni uudisrakennus valmistuu loppukesästä 2022. Tällä hetkellä tekeillä on pohja- ja perustustyöt.

Paltamoon asukaslehti No. 10 Kustantaja ja toteutus: Pohjolan Valimo ry Paltamon kunta

Päätoimittaja: Terhi Taikavaara Jakelu: SSM. Paltamon taloudet, loma-asuntojen omistajat ja matkailijat. ISSN-L 2323-8038, ISSN 2323-8038

Kiitämme henkilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat antaneet valokuvia, juttuja ja juttuvinkkejä tähän lehteen.


3

Puurakentamisen vaihtoehtojen selvittämisen jälkeen päädyttiin esittämään ensisijaiseksi toteutustavaksi hirsirunkoista rakennusta. KRV-urakoinnin kilpailutuksen voitti Rakennusliike Halonen Oy. – KVR-urakointi tarkoittaa käytännössä sitä, että urakoitsija huolehtii koko rakennushankkeen toteuttamisesta eli suunnittelusta rakentamiseen, kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi sanoo. Uuden kunnantalon rakentamiseen päädyttiin käytössä olevan kunnantalon huonon kunnon takia. – Merkittävää on se, että virastopalvelut ovat lähempänä kuntakeskuksen ydintä, eli siellä missä asiointia

Kuvat Rakennusliike Halonen

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

tapahtuu muutoinkin luontaisesti. Korttelissa on myös paljon kunnallistekniikkaa valmiina, Ahoniemi täydentää. Hirsirakenteisen kunnantalon bruttopinta-ala on noin 1 000 m2, ja se tulee sisältämään julkisrakennukseksi avarat ja nykyaikaiset tilat. Rakennus sisältää viraston ja työtilojen lisäksi yleistiloja kuntalaisten käyttöön, ns. ”kylätalon”. Tuloaulassa sijaitsee henkilökunnan kahvio, ja tiloja voidaan

rajata tarvittaessa jakoseinillä. Yleistilat ovat perinteisessä mielessä kokoustiloja, jotka muuntuvat kuntalaisten monipuolisesti käytettäväksi. – Kunnantalosta tulee yhdenlainen näyteikkuna Paltamoon ja puurakentamiseen. Rakennuksen muoto tulee olemaan näyttävä, selkeä ja ajaton. – Kunnantalolle on luvassa asiointipiste ja kunnan kesäinfo. Kuntalaiset löytävät varmasti tiensä uuteen kunnantaloon ja pääsevät käyttämään tiloja monipuolisesti. Kustannusarvio on noin 2,1 miljoonaa euroa.


4

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

Joogaten auringonlaskuun Puistojoogan suosio on yllättänyt ohjaaja Elisa Leinonen-Korkiamäen. Touko-kesäkuussa järjestettävä kurssi täyttyy hetkessä.

– Ulkoilmassa joogaaminen on hyvän mielen juttu. Säät ovat suosineet viikoittaisia kokoontumisiamme, eikä pieni sadekaan ole joogaajia haitannut. Kesällä ei ole liikaa ohjattua liikuntaa, mikä kutsuu mukaan, Leinonen-Korkiamäki kertoo.

Avoinna: ma - ti 9 - 16 ke 9 - 15 to 9 - 16 pe 9 - 15 Kassapalvelut ma - pe 9 - 12

Palveleva paltamolainen pankki Lepikontie 19 | p. 010 258 9301 |

OP Paltamo

Ulkoilmassa joogaamisessa ei hänen mukaansa ole huomattavaa eroa liikkeiden tai sisällön puolesta. – Luonto, raikas ulkoilma ja upea ympäristö luovat omanlaisensa tunnelman joogahetkeen. Kokemus on erilainen kuin sisällä salissa. – Miesten määrä ryhmässä on kasvanut kesä kesältä. He ovat jo ensimmäisen tunnin jälkeen joutuneet syömään sanansa siitä, etteikö jooga todellakin sopisi kaikille. – Jooga on sekä tehokasta kehon haastamista että rentoutumishetki. Kun onnistuu antautumaan joogan ajatukselle, voi löytää kehostaan uusia puolia kiireisen elämänmenon keskellä. Säännöllisesti harjoitettuna jooga tekee hyvää omalle mielelle ja keholle. Se on dynaamista liikettä, jossa on mahdollista kehittyä koko ajan. – Rohkaisen jokaista tulemaan aristelematta mukaan! Uuden lajin aloittaminen on aina virkistävää ja tekee hyvää keholle. Muistutan kuitenkin sekä vanhoja että uusia osallistujia siitä, että omaa kehoa tulee kuunnella joka harjoituksessa ja edetä sen tuntemusten mukaisesti kevyemmistä harjoitteista kohti vaikeampia, hän kannustaa. Oman joogatunnin voi tilata esim. työhyvinvointipäivään tai muihin tapahtumiin. Kysy lisää Elisa Leinonen-Korkiamäki elisaleinonen@gmail.com


5

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

Jenna Härkönen on sijautunut Paltamon kunnan hyvinvointiaktivaattoriksi puolessa vuodessa sutjakkaasti. Hyvinvointi-teema kulkee punaisena lankana kunnan kaikkien palvelualueiden läpi, joten uuden ja laaja-alaisen tehtävän luominen on antoisaa: Se on monipuolista käytännön yhteistyötä ja vuoropuhelua kuntalaisten ja erilaisten työryhmien kanssa.

Hyvinvointityö on käytännön yhteistyötä ja vuoropuhelua Kevään aikana Härkönen on työskennellyt uuden monitoimikeskuksen kuntosalin laitehankintojen, urheilu-, liikunta-, soitin- ja musiikkivälineiden kilpailutusten eteenpäin saattamiseksi. Harvoin tulee ajatelleeksi, miten paljon ennalta valmistelua uusien palvelujen toteuttaminen vaatii. Vireillä on useampi kuntalaisen hyvinvointiin liittyvä hanke, joiden valmistelutyössä Härkönen on mukana. Hän käsittelee myös paltamolaisten järjestöjen yleisavustushakemukset päätöksentekoa varten. – Yleisavustukset ovat paltamolaisille järjestöille merkittävä tuki. On hienoa, että voimme lisäksi tukea Paltamolaisia järjestöjä ja yhdistyksiä tarjoamalla maksuttomia tiloja heidän käyttöönsä. Tämä ei ole kaikissa kunnissa itsestäänselvyys, hän toteaa. – Olemme tuomassa Paltamoon harrastamisen Suomen mallin toivoakseni syksyllä. Mallissa taataan lapsille ja nuorille mahdollisuus harrastaa koulupäivän yhteydessä maksuttomasti itselleen mieluisia asioita. Tämän toteuttamiseksi haussa opetus- ja kulttuuriministeriöltä on avustus mallin luomiseksi Kainuun kunnissa. – Olen vienyt eteenpäin myös Kaikukortti-uudistusta. Kaikukortti on tärkeä kulttuurikokemusten mahdollistaja vähävaraisille ja heikossa sosiaalisessa asemassa oleville kuntalaisille. Haku Terve Kunta -verkostoon onnistui, ja nyt Paltamo on mukana kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tueksi perustetussa verkostossa.

– Laajoin työkokonaisuus on kunnan hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman laatiminen. Suunnitelma laaditaan neljän vuoden välein ja kuuluu kunnan lakisääteisiin tehtäviin valtuustokausittain, Härkönen kertoo.

Lisätietoja Jenna Härkönen hyvinvointiaktivaattori 040 623 7272 jenna.harkonen@paltamo.fi

Kaikki kesään KIPASTA! Lelut ja pelit Auto-, maasto- ja venekartat Kirjoista tietoa ja viihdettä Askartelu- ja taidetarvikkeista tekemisen riemua.

Paltamon KIPA KIRJAKAUPPA Puh. 08 871025 www.kainuunkirja.net

Kesällä avoinna: ma-pe 9.30 - 17 la 9.30 - 14


6

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

Paltamon

jättiläisten kesä 2O21 Kaikki muutokset mahdollisia koronatilanteen vuoksi. Tarkista ajantasaiset tiedot tapahtuman järjestäjältä.

3.7.

14.6.–30.7.

KKU.FI

N KUHAKU 22.–24.7.

Oulujärven Kuhakunkku, Suomen suurin vetouistelukilpailu tulee taas. Huippupalkinnot! Oheisohjelmaa ym. Lue lisää sivulta 22 ja seuraa ajankohtaista ilmoittelua facebookissa: #kuhakunkku järj. XXX Fishing Club ry kuhakunkku.fi

Paltamon kotiseutumuseo, avoinna mape klo 11-17, heinäkuussa keskiviikkoisin klo 11-19, Lepikontie 11, Järj. Paltamo-Seura ry, tiedustelut 050 530 2406

25.6.

Vaarankylän juhannusjuhlat, järj. Vaarankylän kyläyhdistys, vaarantalo.fi

29.6.–1.8.

Eilisen lapset -lelunäyttely, järj. Meteli Seis ry, meteliseis.com, p. 044 021 1907 Suomen pohjoisin yksityinen lelumuseo on avoinna ti-su klo 12-18. Pääsymaksu 3 €.

Lasten Jättiläisten kesä -tapahtuma järj. Paltamon kunta Lasten jättiläisten kesä on musiikkia, leikkiä, taikuutta, poniratsastusta, vilttikirppistä, golfia, tehtävärataa ja herkkuja. Tarkemmat tiedot www.paltamo.fi ja Facebook @Jättiläisten kesä. Siina & Taikaradio vie meidät laululeikkien sävelin erilaisiin musiikkimaailman seikkailuihin, mm. aarteenetsinnästä viidakkoseikkailuun ja Piippolan vaarin luona vierailusta metsän juhliin. Esitys 3.7. klo 13 Eino Leino -puiston lavalla. Sirkustaiteilija Jenni Sofian koko perhettä viihdyttävä esitys sisältää hämmästyttävää taituruutta ihan silmien edessä. Mystinen ja mukaansa tempaava ohjelmanumero on täynnä taikaa, ennustamista ja ajatustenlukua. Esitys 3.7. klo 15 Eino Leino -puiston lavalla.


7

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

Vinkkejä elämyksiin Paltamossa Oppaana toimii Olga Klemetti.

Jos askarruttaa, mitä kokea kesäisessä Paltamossa, niin kannattaa piipahtaa kunnan kesäinfossa. Saat ajankohtaista tietoa siitä, mitä Paltamossa on meneillään ja virkistäviä vinkkejä omatoimisiin elämyksiin niin kunnan kuin Oulujärven alueella. Info sijaitsee kirkonkylän keskustassa Nesteen naapurissa osoitteessa Sairaalatie 1. Info palvelee kesä-heinäkuussa arkisin klo 12-17.

3.7.

klo 12-16 Niskalan perinteinen pihakirppis, tallitupa, avoimet ovet ja Essin kahvio, Uvantie 135. Lisätietoja Pirkko Palm p. 050 336 8718.

17.7.

Heila hakusessa? Musiikki Kapareen ja kesäteatterin ensi-ilta Paltamon harrastajateatteri ry, paltamonkesateatteri.webnode.fi Facebook Paltamon kesateatteri Anja Itkonen p. 0500 170 534

Tekemistä nuorille Paltamon kirkonkylällä ja Kontiomäessä

Eino Leino-puistossa 21.8.

6.7.

Eino Leinon juhlaa, järj. Paltamon kunta Paltamossa juhlistetaan oman kylän hengenjättiläisen Eino Leinon syntymäpäivää 6.7. Elämäni virvatuli -näytelmäristeilyllä, opastetulla bussikierroksella Wanhan ajan Paltamossa ja Leinon laululyriikkaan pohjautuvalla yhteislaulutilaisuudella. Myös Vuoden 2021 Eino Leino julkistetaan. Tarkemmat ohjelmatiedot www.paltamo.fi ja Facebook @Jättiläisten kesä.

6.–31.7.

Oulujärvi kiikarissa - yhteisöllinen valokuvanäyttely kotiseutumuseolla, Lepikontie 11 ja Maisemaravintola Paltamon Sydämessä, Golftie 9.

10.7.

Vaarankylän Rompepäivät, järj. Vaarankylän kyläyhdistys, vaarantalo.fi

FACEBOOKISSA PALTAMO ROCK

21.8.

Paltamo Rock, järj. PalMu ry Facebook @PaltamoRock

28.8.

Venetsialaiset Vaarantalolla, järj. Vaarankylän kyläyhdistys vaarantalo.fi

24.–25.6. Yöleffis nuorisotila Kopassa, Lampitie 2, Paltamo 27.–29.7. Eräleiri Vaarantalolla ja Kivesvaarassa 30.7. Leffis nuorisotila Kopassa, Lampitie 2, Paltamo Lisäksi rantapäiviä, nuotioiltoja ja perusnuokkaria sään ja fiiliksen mukaan. IG nuorisotila_koppa & Snapchat jennaohjus 16.6. kello 17 – 23 Leffis Kontiomäellä 19.7. klo 17-23 Leffis Kontiomäellä 8.7.–9.7. Yönuokkari Kontiomäellä IG Kouluntpaltamo

Syyskuussa

Oulujärvi taiteessa -näyttely Paltamon pääkirjastolla, Korpitie 9. Onko sinun tiedossasi Oulujärveä kuvaavaa sana-, sävel- tai kuvataidetta, jonka haluaisit osaksi näyttelyä? Kerro siitä meille! Näyttelyt järjestää Paltamo-Seuran Oulujärvi kiikarissa -hanke. Yhteys hankkeen ”kiikaroija”, sari.leinonen@angervo.fi, 045 673 7565

Lue lisää tapahtumista

menoinfo.fi


8

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

i k r a n e s k u k s e k i m i ä s s e Monito ä l e ä s s e d h y u muotoutu Korpitien monitoimikeskuksen kauan odotetut uudet tilat saatiin käyttöön maaliskuussa. Keskuksessa toimii peruskoulun ja lukion kanssa nuorisotoimi, varhaiskasvatus, kansalaisopiston kursseja ja kuntosali. Viimeiset kalustamiset ja pihatyöt jatkuvat kesän yli syksyyn, jolloin tilat valmistuvat kokonaisuudessaan. Vihkiäiset on suunniteltu lokakuulle. – Tilat ovat sisäilmaltaan puhtaat ja uudenaikaiset. Nyt kun meitä on saman katon alla monenlaisia toimijoita, luomme uudenlaista yhteistä toimintakulttuuria, iloitsee rehtori Teuvo Heikura. Nuorisotoimen kotiutuminen suoraan koulun yhteyteen on iso mahdollisuus, sillä nyt myös koulukuljetuksissa olevat nuoret pääsevät nauttimaan nuorisotila Kopan antimista. – Kävijämäärät ovat nyt tuplaantuneet. Ensimmäisen kuukauden aikana käyntikertoja oli 650, kertoo nuoriso-ohjaaja Jenna Heikkinen.

– Parhaat pelit uudella nuokkarilla ovat PlayStation 3&4, biljardi, pingis ja subsoccer. Lautapelejä ja palapelejä on paljon ja isolta valkokankaalta on mahtava katsoa elokuvia, nuoret kiittävät. – Kun kävijöitä on paljon, on välillä hieman ahdasta, mutta myös naapuriluokka on käytettävissä, samoin käytävä, missä pelataan pingistä. Säkkituolin voi sijoittaa sinne, missä vain haluaakin oleskella. – Keittiössä nuoret saavat valmistaa itse ruokaa ja lisäksi koulun ruokalasta saadaan hävikkiruokaa, Heikkinen toteaa. Kesäsuunnitelmista lisätietoa IG nuorisotila_koppa & Snapchat jennaohjus & IG Kouluntpaltamo

Uudet tilat tuntuvat ihmemaalta

Päiväkodin puolella eskarit ja viisivuotiaat ovat päässeet nautiskelemaan uusista tiloista jo kotvan. Lasten mieleen on erityisesti oma liikuntatila. – Päiväkodin ympäristön lähimetsät ja koulun leikkipiha ovat kuuluneet jokapäiväisiin iloihin, varhaiskasvatuspäällikkö Sirpa Härkönen kertoo. Varhaiskasvatuksen väki siirtyy kesäajaksi Männynkävyn päiväkotiin, sillä lapsia on hoidossa loma-aikana vähemmän. Pihojen valmistuttua syksyllä koko päiväkoti sijautuu lopullisesti keskuksen monipuolisiin tiloihin, Härkösen sanoin ”ihmemaahan”. – Arki muotoutuu yhdessä eläessä, sanoo Härkönen.


9

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

Maksuton kuntosali Uudessa kuntosalissa on miellyttävät ja avarat puitteet lihasvoimaharjoittelulle ja liikunnalle. Uusina laitteina löytyy lämmittelylaitteet, kävely-/juoksumatto, Crosstrainer, Nu-Step ja lihaskuntoharjoitteluun sopiva Smith-laite. Sali on avoinna joka päivä klo 6.00-20.00. Ulko-ovi sulkeutuu klo 20.00. Kuntosali palvelee kaikkia paltamolaisia maksutta. Kuntosalille pääsee mobiiliavaimella, jonka voi aktivoida pääkirjastolla sen aukioloaikoina. Mobiiliavaimen saa aktivoitua, kun puhelimeen on ladattu JustIn mobile -sovellus. Muille kuin paltamolaisille kuntosali on maksullinen. Hinnasto löytyy kunnan palvelusivustolta: www.paltamo.fi/asuminen-ja-ymparisto/ hinnasto-ja-maksut.html. – Kannustamme kaikkia kuntalaisia ja kesäasukkaita tutustumaan kuntosaliin ja sen tuomiin mahdollisuuksiin oman hyvinvoinnin edistämiseksi. Varsinkin ikääntyvän toimintakykyä ja lihasvoimaa voidaan tutkitustikin ylläpitää lihasvoimaharjoittelulla, sanoo hyvinvointiaktivaattori Jenna Härkönen.

Se aito kainuulainen kyläkauppa

Tervetuloa!

Lisätietoa kuntosalista www.paltamo.fi/matkailu-ja-vapaa-aika/ kuntosali.html

t. Sari ja Tuomas

Avoinna kesäaikaan ma - la 7-21 su 10-21 Puolangantie 11, PALTAMO | 0400 250 760

meidät löydät myös

facebookista

www.facebook.com


10

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

Golftoimintaa Paltamossa jo 3O vuotta

Paltamon Golf ry täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Golfalueen suunnittelu Metelinniemeen alkoi jo 1980-luvulla, kun ideana oli tuoda Midnight Sun Center -golfkeskukseen aasialaisia golfturisteja. Tavoitteena oli rakentaa golfkenttä, 5-kerroksinen hotelli ja 126 paritaloa. Kentän suunnittelija on kansainvälistä tunnustusta saanut Ronald Fream, jonka käden jälki näkyy 150 kentällä 65 maassa. Keskuksen rakennustyöt ehdittiin jo aloittaa, mutta hanke kariutui rahoitusvaikeuksiin 1990-luvun alussa alkaneen laman myötä. Konkurssin jälkeen alueelle jäi miltei valmis kenttä ja keskeneräinen hotellin runko. Hotelli ei koskaan valmistunut ja runko purettiin myöhemmin, mutta rantaan rakennettiin kuitenkin muutama loma-asunto.

Golfkenttä liikkui valtion roskapankkien ja kiinteistöyhtiöiden välillä jonkun vuoden, mutta näiden mielenkiinnon hiivuttua, kenttä otettiin kunnalle. Tarkoituksena oli ylläpitää hyvää kenttää, ettei se menisi pilalle. Kunta ja Osuuspankki rakensivat viimeiset väylät valmiiksi, joten siitä tuli täysimittainen 18-väylän kenttä. Kunta vastasi kentän toiminnasta muutaman vuoden niin, että omat kulut saatiin katettua. Klubi toimi yhden paritalohuvilan toisessa huoneistossa. Toiminta siirtyi v. 2003 Reijo Riihimäen yritykselle, joka jatkoi alueen kehitystä. Nykyinen klubirakennus ”Paltamon Sydän” valmistui v. 2005. Lisäksi alueelle on tehty caravan-alue palveluineen. Yksityisiä taloja on sittemmin rakennettu rantamaisemiin vuosien kuluessa pikku hiljaa.

Liikenneasema kaikilla herkuilla!

Neste Kontiomäki Lounas noutopöydästä joka päivä • • • • •

Scan Burger sekä À la carte Oman kylän kaupan tarjoukset K-Marketista KADE-shopista kainuulaisia käsitöitä Postin palvelut ja postin automaatti Kalastuksen erikoisliike Tähtikoukku

UUTTA! kesällä avataan KotiPizza sekä uudistunut matkaparkki

KONTIOMÄKI

Neste Kontiomäki

Viitostie 2, 88470 Kontiomäki, puh. 08 687 2301 ma-pe klo 6.30-21, la-su 8-21, nestekontiomaki.fi

Golfharrastus virisi Suomessa nopeasti alkaen 1980-luvulta ja se on jatkanut kasvuaan tasaisesti koko jäsenmäärän ollessa nyt noin 148 000 ja seuroja on noin 130. Jäseniä Paltamon Golf ry:ssä on noin 800, joista n. 20 % on omalta paikkakunnalta ja loput eri puolilta Suomea. Golfkierroksia v. 2020 tehtiin Paltamossa ennätykselliset 14 220. Paltamon golfkenttä on arvioitu pelaajakyselyissä säännöllisesti kuuluvaksi Suomen Top10-kenttiin. Pelaajat arvostavat etenkin kentän kuntoa ja vaativuustasoa sekä Oulujärven rantamaisemien kauneutta. Paltamossa pelataan tänä vuonna jo 11. kerran Paltamo Open –kisa, johon on vuosittain osallistunut noin 100 pro-tason pelaajaa ja Suomen parhaita ammattilaispelaajia. Kisa järjestetään nyt 17.–20.8. ja seuran talkoolaiset ovat aktiivisesti mukana sen järjestelyissä.

Paltamon Golf ry:n 30 v. oma juhlakisa järjestään lauantaina 7.8.

Golf sopii harrastuksena kaikille ja sen suosio on korona-aikana ollut kovasti nousussa. Etenkin nuoret aikuiset ovat nyt löytäneet lajin, jota voi harrastaa turvallisesti ja josta saa reipasta liikuntaa raittiissa ulkoilmassa. Jos golf kiinnostaa omana harrastuksena, niin siihen pääsee helposti tutustumaan Suomen Golfliiton julkaiseman oppaan avulla. Se löytyy digiversiona netistä osoitteessa: kokosuomigolfaa.fi. Kesän aikana Paltamossa järjestetään edullisia ”Päivässä golfariksi” –kursseja. Sen suorituksen jälkeen saa green cardin eli golfin ”ajokortin”, jolla pääsee kentille pelaamaan. www.paltamogolf.fi/pelaaja/golfopetus


11

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

Tiesitkö, että golf on matalasykkeistä kuntoliikuntaa, jossa tulee huomaamattaan kävelleeksi viidestä kymmeneen kilometriä kierroksellaan? Tai että Paltamon kenttä on vuodesta toiseen ammattipelaajien suosikki? Peräti 70 uutta golfaria havahtui Paltamossa viime kesänä, kuinka hauskasta lajista on kysymys, ja kuinka hyvin golf sopii kenelle tahansa. Aktiivisia harrastajia on Suomessa 148 000. – Viime kesänä golf oli yksi eniten kasvaneista lajeista: Sitä pelataan ulkoilmassa, ja ryhmäkoko on ollut aina enintään neljä henkilöä. Turvallisuus säilyy, kun vieruskaveriin on automaattisesti neljä metriä välimatkaa, kertoo golfia ammatikseen opettava Golf Pro Mikko Heikkinen. Pehmeällä golfnurmella hujahtaa helposti reilut kaksi tuntia pelatessaan 9 reikää ja yli viisi tuntia pelatessaan koko kentän eli 18 reikää. – Aloittaminen on helppoa. Parhaiten lajista pääsee kärryille opastetusti esimerkiksi Päivässä golfariksi -peruskurssilla. Neljässä tunnissa oppii golfin perusasiat ja sen jälkeen lajia voi jatkaa itsenäisesti tai kaverin kanssa harjoitellen. Kentälle pääseekin vasta peruskurssin suoritettuaan, ihan jo turvallisuussyistä, Heikkinen lisää. Perheet voivat osallistua peruskurssille yli 12-vuotiaiden lasten kanssa ja nuoremmat pelaajat voivat osallistua omille juniorikursseilleen. Heikkisen mukaan golfin elitistinen maine on tiukassa, vaikka täysin vanhentunut. Pelaamaan voi tulla omissa mukavissa vaatteissa ja harrastaminen kustantaa sen verran kuin liikuntalajit yleensä. Alkeiskurssi Paltamossa maksaa 59 euroa. Kun haluaa päästä pelaamaan oikealle kentälle, tarvitsee jonkun kotimaisen golfkentän jäsenyyden. Paltamo Golfin vuosijäsenmaksu on aikuisilta 89 euroa ja alle 18-vuotiailta 35 euroa. Jäsenyyteen sisältyy tapaturmavakuutus. Välineet voi lainata klubilta. Paltamo Golfilla on vajaat tuhat jäsentä, joista vain pieni osa on paikallisia. Monet ei-paikalliset harrastajat haluavat olla juuri Paltamo Golfin jäseniä ja edustaa Paltamoa muualla Suomessa. Paltamo Golfilla on erittäin arvostettu maine, ja se äänestetään vuosittain yhdeksi Suomen kauneimmista golfkentistä. Ko-

Golf on hauska ja turvallinen laji, joka sopii kaikille ronasta riippumatta kierroksissa näkyi viime vuonna yli 30 prosentin nousu. – Niin harrastajat kun ammattilaiset arvostavat Paltamon kenttää, joka on tunnettu myös sijainnistaan Kainuussa Oulujärven rannalla, Heikkinen kertoo. Paltamo Open järjestetään tänä vuonna 17.–20.8. ja se on Finnish Tourin korkeimman tason kisa, johon osallistuu ammattilaisia ja huippuamatöörejä. Tourin kisat järjestetään pääasiassa Etelä-Suomessa, mutta Paltamon kisa on poikkeus, johon halutaan pelaamaan.

– Kannattaa tulla kokeilemaan! Golf voi olla aivan erilaista kuin on kuvitellut, Heikkinen hehkuttaa. Päivässä golfariksi -peruskurssit Paltamossa joka toinen sunnuntai alkaen su 4.7. klo 10–14. Lisätietoa www.paltamogolf.fi/pelaaja/golfopetus Golfin harjoittelu onnistuu myös talvella, sillä Paltamosta löytyy huipputason golfsimulaattori, jossa lyöntiä voi hioa parempaan kuntoon. Golfsimulaattori mahdollistaa todenmukaisen pelaamisen ja siitä löytyy pelattavaksi noin 100 kenttää.


12

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

Kotoisa Konzan Kulma viihdyttää Kontiomäellä

Entinen Kontiomäen Asemaravintola on vaihtanut nimeään ja sijaitsee kylän keskustassa. Omistaja Jaana Mikkonen toivottaa kaiken kansan lämpimästi tervetulleeksi rentoon tunnelmaan. Jaana Mikkonen ehti pitää Asemaravintolaa lähes kolmekymmentä vuotta, ennen kuin tuli tuhosi viereisen asemarakennuksen, jossa sijaitsi myös asemaravintolan lämpökeskus, oli aika keksiä jotakin muuta. Siitä seurasi kuppilan muutto kylän keskustaan, Sound Factory Bar & Nightclubin entisiin tiloihin. – Sijainti ja tilat ovat erittäin hyvät, nyt ollaan enemmän ihmisten ilmoilla, Jaana Mikkonen sanoo. Konzan Kulma jatkaa Asemaravintolan perintöä kaiken kansan kuppilana, jossa käyvät kaikenikäiset asiakkaat. Asiakkaita tulee niin Paltamosta kuin Kajaanistakin – ja tietenkin Kontiomäeltä. Päivät toki vaihtelevat, välillä käy enemmän porukkaa omalta kylältä ja toisina päivinä taas kuppilaan saavutaan kauempaa. Kaikki toivotetaan kuitenkin lämpimästi tervetulleiksi.

Karaokea ja bändejä – kun korona suo

• Moottorisahat • Raivaussahat • Ruohonleikkurit • Perämoottorit • Huolto ja varaosat • Mopot

www.motorec.fi

Puolangantie 10 • Paltamo

) 050 555 2780

* motorec@gmail.com

Koronarajoitukset ovat tietenkin vaikuttaneet myös Konzan Kulman toimintaan. Jaana Mikkonen toivoo kuitenkin, että kesä saataisiin jo toimia normaalisti. – Mielellämme jatkamme karaokea ja bändien esiintymisiä kesällä, jos se vain mitenkään on mahdollista. Rennossa tunnelmassa voi joka tapauksessa käydä nauttimassa lasillisen tai maistella pikkulämpimiä kahvin kera. Niille, joille Asemaravintola oli jo tuttu paikka, löytyy Konzan Kulman sisustuksesta kotoisia muistoja. Niitä löytyy myös tiskin takaa, sillä Jaana Mikkonen pyörittää baaria edelleen yksin. – Töitä riittää viikonloppuisin usein normaalin työviikon verran, mutta mukavassa työssä kyllä jaksaa. Etenkin kun välillä pääsee rakkaan harrastuksen, kalastuksen, pariin, Jaana Mikkonen toteaa. Lisätiedot Facebookissa: Konzan Kulma


13

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

Aallotar saa virtaa auringosta Paltamon golfkeskuksessa Oulujärven rannalla sijaitseva Lomatalo Aallotar sai keväällä katolleen aurinkopaneelit. Sähkölaskuun kertyy säästöä, mutta samalla saadaan talon hiilijalanjälkeä pienemmäksi. Lomatalo Aallotar on komea paritalo Metelinniemen golfkeskuksen sydämessä. Havina- ja Kuiskaus-huoneistosta koostuvan kokonaisuuden katolle asennettiin huhtikuun puolivälissä aurinkopaneelijärjestelmä. – Lomatalon suora sähkölämmitys on jo pidempään mietityttänyt kustannusten osalta, ja kun aurinkopaneelijärjestelmien hinnat ovat tulleet alaspäin, oli nyt hyvä hetki järjestelmän asennukseen, kertoo Aallottaren omistava Tommi Rantala. Aurinkopaneelit kävi asentamassa avaimet käteen -periaatteella Loiste, joka lupaa niille 30 vuoden huoltovapauden. Aurinkopaneelit täytyy vain puhdistaa siitepölystä pidempien kuivien kausien jälkeen etenkin keväisin, sillä sade huuhtoo paneelit melko tehokkaasti. 6,8 kilowatin järjestelmä tuottaa sähköä Suomen oloissa vain osan vuodesta, noin helmikuusta lokakuuhun. Silti säästö sähkölaskussa voi olla tuntuva. – Aurinkopaneelijärjestelmä on ollut käytössä vasta sen verran vähän aikaa, että vielä ei voi tehdä kovin pitkälle meneviä päätelmiä, mutta laskelmien mukaan säästöä pitäisi kertyä vuositasolla keskimäärin 10–15 prosenttia, laskeskelee Tommi Rantala. Jos järjestelmän tuottamaa sähköä jää yli, myydään se takaisin verkkoon, joten hukkasähköä ei synny.

Aallottaressa majoitutaan ympäri vuoden

Kesä on luonnollisesti vilkkainta aikaa golf­ kentän läheisyydessä, mutta Aallottaren 76 neliön viihtyisissä huoneistoissa majoitutaan ympäri vuoden. Kesällä majoittujissa on golfaajien lisäksi myös matkailevia per-

heitä, talvella puolestaan monet työporukat tarvitsevat kattoa pään päälle. Tänä kesänä kotimaan matkailu kasvattaa varmasti jälleen suosiotaan, tästä on merkkejä jo Aallottaren varauskalenterissakin. – Ennakkovarauksia kesälle on jo mukavasti. Meitä helpottaa paljon myös yhteistyö Paltamon Nesteen kanssa, sillä sieltä hoituvat

avainpalvelu ja esimerkiksi työporukoiden ruokailut. Myös Paltamo Golfin kanssa yhteistyö toimii erinomaisesti. Kun itse asumme muualla, on hyvät yhteistyökumppanit paikkakunnalla kullan arvoisia, Tommi Rantala toteaa. Lisätiedot: www.lomatalo-aallotar.fi


14

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

Jo toinen ”tautikesä” vaivaa meidän kaikkien kesäsuunnitelmiamme. Kaikesta huolimatta vaikeitakin aikoja kokeneet leluvanhukset, nuket, nallet, hepat ja muut lapsuuden lelut ja ihmetykset ovat jälleen ihmisten ihailtavissa Lelumuseon näyttelyssä. Tietenkin turvatoimet huomioon ottaen.

LELUMUSEO EILISEN LAPSET Vuonna 1917 alkanut Espanjantauti teki aikoinaan samanmoisia tepposia kuin tänään tuo korona, mutta kuitenkin on selvitty. Silloinkin on oltu lapsia ja leikitty erilaisilla leluilla. Tänään voimme ilolla kertoa, että museomme kokoelmissa on paljon myös noina vaikeina pelottavina aikoina isovanhempiemme leikkimiä leluja ja nukkemökkänöitä. Niille lapset ovat varmaan tuolloin kertoneet pelonsekaisia tuntemuksiaan. Jo tuhannet näyttelyvieraamme eri puolilta maata ja maailmaa ovat löytäneet omaa lapsuuttaan lelukokoelmastamme. Nuket, nallet, hepat, kipsipatsaat, paperinuket ja kiiltokuvat kertovat katsojilleen entisestä ajasta. Siitä miten mummut ja ukit elivät lapsuuttaan. Leluista ja patsaista kuvastuu työnteon olleen lasten tärkeintä elämää. Ei ollut kännyköitä eikä nettipelejä. Oli vain ideoita, ajatuksia ja ihania, yleensä itse tehtyjä leluja.

Kysymykseen onko näyttelyssä jotain uutta, voisimme vastata, ettei mitään. Mutta ennen näkemättömiä, isovanhempien ajoilta olevia leluelämyksiä saapuu näyttelyymme säännöllisin väliajoin eri puolilta Suomea aikaisempien kesien vieraiden lähettäminä. Näistä suuri kiitos lahjoittajille – lelunne ovat saaneet kodin museostamme. Lapsuutenne on tallessa. Paikkansa näyttelyssä ovat löytäneet Miranda-heppa, nallet, mekaaniset lelut ja Ulla-Maijan, Solen ja Helenan nuket. Pysytään terveenä, juokaa Korona-kahvia, kuten nallemmekin. Tosin tuota kahvia ei ole ollut vuosikymmeniin saatavilla. Tervetuloa näyttelyymme, joka on avoinna 29.6.-1.8. tiistaista sunnuntaihin klo 12-18 Paltamon Metelin Kanervassa, Golftie 3, Paltamo. Terveisin Meteli seis. ry

www.holltalli.fi tuula@holltalli.fi p. 050 357 6501 Kumpusentie 15 88300 Paltamo


15

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

Neste Kiehimänportin uutuudet korostavat paikallisuutta –

herkullisuudesta tinkimättä Kuljetuspalvelulla kysyntää

Neste Kiehimänportti halusi tarjota asiakkailleen entistäkin parempia ruokaelämyksiä, joten Kotipizzan pizzat ovat vaihtuneet omalla reseptillä tehtyihin herkkuihin ja á la carte -listakin on saanut monta makoisaa uutuutta.

Pientuottajat, paikallisuus ja premium – siinä kolme periaatetta, joiden varaan Neste Kiehimänportin ruokatarjontaa on lähdetty kehittämään. Kotipizzan tuotteet ovat vaihtuneet omalla reseptillä tehtyihin herkkupizzoihin, joista asiakaspalaute on ollut todella positiivista. Pizzalistalta löytyy niin klassikkopizzoja, special-pizzoja kuin taitettuja pizzataskujakin. Vai miltä kuulostaisi esimerkiksi Roxanne, jossa on pekonia, pepperonimakkaraa, punasipulia, ananasta ja kantarellia tai vaikkapa Kiehimänportti Special ranskankermalla, parmankinkulla, rucolalla ja kirsikkatomaateilla? – Olemme halunneet tuoda ruokalistoillamme enemmän esille paikallisten pientuottajien tuotteita, ja muutokset on otettu erittäin hyvin vastaan, kertoo Neste Kiehimänportin yrittäjä Pirjo Ronkainen. Pizzojen lisäksi uudistuksia on tuotu myös à la carte -listalle. Maukkaita tuttavuuksia ovat esimerkiksi astetta hienommat premium-burgerit, joiden täytteistä löytyy muun muassa paikallisen Toivolan tilan lihasta tehty jauhelihapihvi, leipäjuustoa ja pikkelöityä punasipulia. Myös kasvisruokailijat on huomioitu premium-burgereissa, sillä saatavana on Tasty-kasvisburger kasvispihvillä, vegejuustolla ja vegemajoneesilla.

– Scanburger säilyy meillä edelleen, mutta uudet premium-burgerit tuovat asiakkaille lisää vaihtoehtoja hampurilaisilla herkutteluun, Pirjo Ronkainen kuvailee.

Kesällä tarjonnassa jatkaa tietenkin tuttu ja monipuolinen noutopöytälounas, josta voi koostaa mieleisensä annoksen myös mukaan. Korona-aikana Neste Kiehimänportti on tarjonnut riskiryhmiin kuuluville ruoka-annosten kotiinkuljetusta. Kuljetuspalvelua onkin käytetty ahkerasti, ja se jatkuu myös kesällä. – Asiakkaat ovat kiitelleet kovasti kuljetusmahdollisuutta ja tilanneet kotiin niin lounasta kuin juhlavampaakin ruokaa, kertoo Pirjo Ronkainen. Lisätiedot ja ruokalistat: www.nestepaltamo.fi

Paltamon apteekki palvelee ma-pe 9-18 la 9-14


16

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

Paltamossa pääsee retkeilemään monipuolisiin luontokohteisiin vaaramaisemista joen rannoille ja koskemattomista kuusimetsistä mäntykankaille. Kivesvaaran laelta tai Valkeisenkallioilta katsottuna sielu lepää maisemassa.

Retkeile vaaramaisemista jokirannoille

Kivesvaaralta löytyy neljä merkittyä reittiä, joista jokaisella on oma erityiskohteensa. Reitistöön kuuluu myös kahden kilometrin esteetön reitti. Reitit soveltuvat päiväpatikointiin tai niitä useamman kiertämällä lenkki on reilusti pidempi. Haastetta riittää myös maastopyörällä liikkuville. Kivesvaaran huipulta löytyy opastaulu, kota ja wc. Tulen tekeminen ei ole sallittua muualla kuin Kivesvaaran kodalla. Kivesvaara on valittu vuoden retkipaikaksi vuonna 2014. Majoitus- ja ruokailupalveluja tarjoaa Arctic Giant Jättiläisenmaa. Hakasuon luonto- ja kotiseutupolku alkaa Hakasuon myllyltä, jonka pihapiiristä löytyvät nuotiopaikka ja wc sekä parkkitilaa. Päiväretkikohteeksi sopiva polku kiertää noin kuusi kilometriä pituisen reitin vaihtelevassa maastossa. Reitti kulkee polkuja ja metsäteitä pitkin Varisjoen vartta Ruukin raunioille ja sieltä Kivesjärven rantaan. Hotellinkosken läheisyydessä on pöytä ja penkit tau-

koa varten. Kivesjärven rannalla luontopolulta lähtee lyhyt pistopolku, joka nousee maisemapaikalle. Kongasjoen retkeilyalue sijaitsee Kivesjärvellä Kongasjoentien varrella. Opasteet lähtevät Ouluntieltä. Alkumatka kuljetaan kylätietä jokivarteen, josta matkaa jatketaan kapeaa metsäautotietä. Lantinkosken, Kiltunniemen ja Leilinkosken alueelta löytyvät kodat ja wc:t. Auton voi pysäköidä kodalle vievän tienristeyksessä olevalle levennyspaikalle. Kalastuspolku kulkee pitkin Kongasjokivartta. Näälmannin kulttuuri- ja luontopolku kiertää Kiehimänjoen rantamia ja Paltamon kirkonkylää. Polku alkaa Eino Leinon puiston ja tervavenetalaksen väliseltä parkkipaikalta läheltä joen rantaa. Kartassa lähtöpiste on merkitty punaisella. Polun varrella on kymmenen opastetaulua. Polun pituus on noin kolme kilometriä. Siitä voi kiertää myös ly-

SIIVOUSPALVELUT • siivouspalvelut koteihin

hyemmän reitin, jonka pituus on noin kaksi kilometriä. Posti-Kallen vaellusreitin lähtöpiste on Kainuun Opistolla Mieslahdessa. Pysä­ köin­ ti­ alueen lähettyvillä on opastaulu. Mies­lah­den kylän ympäristössä kulkeva n. 18 kilo­metriä pitkä reitti kiertää tyypillisessä kainuulaisessa luonto- ja kulttuurimaisemissa teitä ja polkuja pitkin ja se soveltuu retkeilyyn erityisesti kesäaikana. Reitti on merkitty oranssilla värillä ja risteyksissä on ”Posti-Kalle”-viitat. Hautalammen ja Kaitalammen rannalta löytyvät nuotiopaikat ja wc:t. Reitti on pääosin helppokulkuista, mutta Honkavaaran laelta laskeuduttaessa polku laskeutuu välillä jyrkästikin alas. Paikoitellen on kosteita kohtia, joten suositellaan vedenpitäviä jalkineita. Reitti vaatii pituutensa puolesta kohtuullista kuntoa ja sen kiertämiseen kannattaa varata aikaa 4-6 tuntia. Vaarankylän luontopolku alkaa Vaarantalon takaa ja myös palaa takaisin Vaarantalon pihapiiriin. Polku on helppokulkuinen, 2,2 kilometriä pitkä ja merkitty sinisin puihin maalatuin merkein. Vaarantalon pihapiiristä löytyy myös wc ja kota, joka on vapaasti käytettävissä. Lisää tietoa kohteista: www.paltamo.fi/matkailu-ja-vapaa-aika/ retkeily.html

• palvelut rakennustyömaille • palvelut yrityksille

cleanlogholappa.fi • 044 976 3069 Kivesvaaran kota on retkeilijöiden käytössä.


Kuva: Jarno Vilen 2020

Pistäkää siis nimet mieleen, näistä Paltamon pojista kuullaan vielä.

Paltamosta

Lasse

Janne

Oulun kiekkokaukaloihin Veljekset Lasse ja Janne Rautiainen ovat nuoresta iästään huolimatta sekä pelanneet pitkään jääkiekkoa että tehneet lajin takia suuriakin päätöksiä perheensä kanssa. Jääkiekko vei Paltamon Puumien kasvatit Ouluun asumaan ja pelaamaan Oulun Kärppiin. Äitinsä Hanne Suorsa-Rautiaisen kanssa Oulun Raksilassa pääosan vuodesta asuvat Lasse ja Janne ovat päässeet pelaamaan Kärppien kokoonpanoissa korkeimmalla sarjatasolla ikäluokissaan. Koronavuosi on toki tuonut muutoksia myös harjoitteluun, sillä pojat ovat harjoitelleet rajoitusten aikana omatoimisesti jopa kotona Paltamossa, mikä ei pelikaudella ole normaalia, koska joukkue harjoittelee ja pelaa normaalisti 5–8 kertaa viikossa. Muutto Ouluun oli yläkouluikäisille iso muutos ja vaati koko perheeltäkin sopeutumista kahteen kotiin, mutta tavoitteet ovat korkealla ja niiden eteen ollaan valmiita tekemään töitä. – Oulussa on mahdollista edetä sekä urheilussa että koulutuksessa. Raksilan jäähalli ympäristöineen huokuu jääkiekkoa, siellä voi aistia ammattilaisuuden ja sen tarvitseman suoritustason, siellä on laadukas menestykseen tottunut valmennus ja muutkin resurssit. Sieltä on ammennettavissa kaikki tarvittavat elementit tulevaisuutta varten, luettelee poikien isä Mika Rautiainen.

Tavoitteet korkealla kaukalossa ja sen ulkopuolella

Lasse Rautiainen, 15, pelaa tulevalla kaudella Kärppien U16-joukkueessa SM-sarjaa puolustajan roolissa. Aiemmin pelipaikkana on ollut keskushyökkääjä. Nuoresta

iästään huolimatta Lasse on ehtinyt pelata jääkiekkoa jo 11 vuotta, ja toiminut joukkueensa kapteenina molempina Kärppä-vuosinaan. Lasse on monipuolinen pelaaja, johon valmentaja voi luottaa kaikissa pelitilanteissa. Myös kaukalon ulkopuolella on tavoitteet korkealla: Kastellin yläkoulua käyvällä Lassella on kiikarissa yhdeksikön keskiarvotaso, jotta urheilulukioon olisi vuoden päästä mahdollisuuksia. – Tällä kaudella vuoden 2006 ikäluokka pääsee tavoittelemaan ensimmäisiä maajoukkuepaikkoja, joka ilman muuta on Lassellakin tavoitteena. Ylipäätään tarkoitus on pelata tulevaisuudessakin mahdollisimman korkealla tasolla, Mika Rautiainen kertoo Lassen jo nuorena asettamasta tavoitteesta.

Tulevalla kaudella Janne Rautiainen, 17, pelaa keskushyökkääjänä Kärppien U18-joukkueessa SM-sarjaaa. Janne on hyvin liikkuva ja molempiin suuntiin korkealla intensiteetillä pelaava pelaaja. Hän käy Laanilan lukiota vuotta normaalia pidemmällä ohjelmalla, jotta tavoitteellinen urheilu lukion ohella on mahdollista. Myös Jannen tavoitteet urheilun saralla ovat korkealla, joko ammattilaisuudessa tai muussa työssä urheilun parissa. – Kärpissä on kova taso, pelipaikat ja -aika on ansaittava. Seuralla on hyvä valmennus ja taustat kunnossa, siellä on hieno ympäristö kehittyä niin pelaajana kuin ihmisenäkin. Kaupungista löytyy laadukasta koulutusta, jonka ohella on mahdollista myös urheilla tavoitteellisesti, kiittelee Mika Rautiainen.

PUUTA JA MUUTA MÖKILLE JA PUUTARHAAN


18

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

Kesäkahvila avoinna uusin tuulin

Paraatipaikalla Kiehimänjokivarressa sijaitseva kesäkahvila on taas avoinna tänä kesänä. Kahvilasta vetovastuun ottaneet K-Market Tervatorin kauppiaat

Tuomas Sirviö ja Sari Jokelainen lupaavat muutamia mukavia muutoksia asiakkaiden iloksi.

Pientä purtavaa, jäätelöä, kahvia ja virvokkeita. Anniskeluoikeudet.

Eino Leino-puisto, Paltamo

Terwari-nimen saanut kesäkahvila on avoinna toukokuun lopusta elokuun loppuun, ja mahdollisesti pidemmällekin syksyyn, ainakin erilaisten tapahtumien aikana. Kahvila on auki tiistaista torstaihin ja sunnuntaisin klo 10–18 ja perjantaisin ja lauantaisin klo 10– 21. Maanantai pidetään huoltopäivänä. Vaikka kahvilan vetovastuu onkin Tervatorilla, on kauppiaille tärkeää tarjota paikallisille nuorille kesätyötä ja paikan näyttää osaamistaan. Kahvilatoiminta pyöriikin pääasiassa paikallisten nuorten työpanoksella.

Avoinna ti, ke, to ja su klo 10-18 pe-la klo 10-21 Ma suljettu

Kesäkahvila Terwari

– Olemme huomanneet, että kun nuoriin rohkeasti luottaa ja antaa heille vastuuta, se myös kantaa hedelmää ja on suureksi avuksi, kiittelee Tuomas Sirviö.

Jäätelöä ja janojuomia jokimaisemissa

Terwarissa on tarjolla kahvin ja suolaisten ja makeiden kahvileipien lisäksi myös monipuolinen jäätelövalikoima, kuten kesäkahvilaan kuuluukin. Uutena palveluna mukana ovat anniskeluoikeudet, joten monenlaista janojuomaa löytyy myös aikuiseen makuun. – Jäätelötarjonnan on tarkoitus olla monipuolinen ja vähän uudella twistillä, perinteisten jäätelöiden lisäksi, Tuomas Sirviö kuvailee. Uusia tuulia on myös asiakaspaikkojen suhteen, sillä kahvilan terassia on tarkoitus laajentaa ja saada näin lisää asiakaspaikkoja. Tavoitteena on myös turvallinen asiointi, sillä sisätiloissa ei tule olemaan ollenkaan istumapaikkoja, vaan kahvilatuotteet nautitaan terassilla samalla kauniita jokimaisemia ihaillen. – Uskomme, että kotimaan matkailu jatkaa kesällä vahvaa kasvuaan. Paltamon ja Oulujärven seutu on vetovoimainen kohde, joten kesäkahvilalle on varmasti tilausta, sanoo Tuomas Sirviö.

Kaavailussa

Paltamon oma kauppakeskus K-Market Tervatorin kauppiailta ei kehittämisen tahtoa puutu, sillä suunnitelmissa on Paltamoon oma kauppakeskus. Kauppakeskus rakentuisi vanhan hotellirakennuksen paikalle, Eino Leinon puiston viereen. Hanketta on suunniteltu useita vuosia, mutta nyt suunnitelmat alkavat olla jo sillä mallilla, että ne voi tuoda laajemminkin julki. – Meillä on tarkoituksena tuoda rakennettavaan kauppakeskukseen uudet K-Marketin tilat ja lisäksi kaavailussa on muita eri alojen toimijoita, jotka täydentäisivät palvelutarjoamaa, kertoo kauppias Tuomas Sirviö. Tällä hetkellä rahoituksen järjestäminen on vielä hieman kesken, mutta suunnitelmat ovat jo pitkällä. Tuomas Sirviön mukaan ajatus on, että kesän jälkeen rahoituskuviot ovat selvät ja päästäisiin jo vanhaa rakennusta purkamaan. – Realistinen tavoite on, että kahden vuoden sisällä olisi uusi kauppakeskittymä avattuna.


Aallotar 19

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

Kalastus alkaa jo Paltamon

Lyhyet ja pidemmät majoitukset

silloilta

Kaksi 76 m2 huoneistoa 6+4 vuodepaikaa (yht. 20)

LOMATALO AALLOTAR

Hauet ja ahvenet ovat kesälomailijan varmimpia saaliita.

Kesäkuun ajan ja pitkälle heinäkuuta virtaan noussut kuha on kalastettavissa Eino Leino -puiston rannasta heittokalastusvälinein. Kalastonhoitomaksu riittää luvaksi. Alle 18-vuotiaille vapaa. Hauet ja ahvenet ovat kesälomailijan varmimpia saaliita. Oulujärvessä on haukea ja isokokoista ahventa runsaasti. Kuha on kunkku.

Bogikuja 4, Paltamo +358 400 701266 www.lomatalo-aallotar.fi

Lisävavat voi lunastaa paikallisista liikkeistä tai kalakortti.com Oulujärven yhtenäislupa löytyy osoitteesta: https://kalallakainuussa.fi/kalapaikka/oulujarvi

Maanrakennusalan palveluja yrityksille ja yksityisille.

Paltamon osakaskunta

hallitsee 18 347 ha vesialueita, johon kuuluu Oulujärven lisäksi Kivesjärvi, Iijärvi ja lukuisia pienvesiä sekä eri kokoisia virtavesiä. Osakaskunnat yhdistyivät 29.4.2021 ja nimeksi tuli Paltamon osakaskunta. Kuluvalla kaudella hankitut luvat toimivat kuten aiempina vuosinakin. Totuttuihin kalastusjärjestelyihin ei tullut muutoksia. Samalla luvalla kalastettava pinta-ala kasvoi huomattavasti. Viime vuosina vapaa-ajankalastajien määrä on laskenut pyydyskalastajien osalta, mutta vapakalastuksen osuus on kasvanut selvästi sekä virtavesillä että järvillä. Ammattikalastajien määrä on tasaisesti vähentynyt, mutta jäljellä oleva pyynti on tehostunut. Osakaskunta pyrkii täyttämään kalastuslain ammattikalastuksen järjestämiseksi asettamat velvoitteet, mutta myös huomioimaan jokamieskalastajien tarpeet.

• • • • •

Teiden ja katujen rakentaminen kunnallistekniikka kiviainekset toimitetuttuna rakennusten pohjatyöt rantatyöt ym.

Ota yhteyttä ! Puh. 08 871 888 | mrl-pyykkonen.com

Se iso kauppa pienessä kylässä! Vaikka mitä ihanaa naisille ja miehille!

Meiltä aikuisille sopivat mitoitukset ja paljon eri kokoja.

Lue lisää:

kalastapaltamossa.fi • OULUJÄRVI • KIVESJÄRVI • IIJÄRVI • KONGASJOKI • VARISJOKI • MIESJOKI • LEPPIKOSKI / KIEHIMÄNJOKI • PIEN- JA ISTUTUSVEDET

Tervetuloa! Olemme myös Facebookissa.

www.paltamonvaatetus.fi Lepikontie 8, puh. 050 407 1006


Kotomo 20

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

tarjoaa kodikasta majoitusta ja etätyömahdollisuuksia

Paltamon keskustan liepeillä Kiehimänjoen törmällä komeileva kaunis vaalea talo on saanut uutta pintaa ja uuden käyttötarkoituksen. Kotomon tarjoamat lämminhenkiset tilat sopivat niin juhlien viettoon, majoittumiseen kuin etätöihinkin.

Kotomon majoitusrakennus, Kotolinna, on rakennettu vuonna 1949, ja se on toiminut niin lääkärintalona, päiväkotina, käsityökeskuksena kuin yksityiskotinakin. Kotolinnan yläkerrassa on jo asiakkaita viettänyt etätyöaikaa, ja alakerran remontti alkaa olla loppusuoralla. Pihatöitä on jo tehty ja maisemaa avattu Kiehimänjoen suuntaan, mutta vielä on tehtävää, jotta saadaan myös piha-aluetta paremmin asiakkaiden käyttöön ja viihtyisämmäksi. – Tavoitteenamme on saada juhannukseen mennessä myös talon ulkopuolen ja pihan osalta alue vieraillemme viihtyisäksi ja käyttöön sopivaksi. Lisäksi on tarkoitus rakentaa talon ympärille terassit, joilla saadaan mukavasti lisätilaa niin oleiluun kuin juhliinkin, kertoo Kotomon yrittäjä Marisanna Jarva, jonka pitkäaikainen haave matkailuyrityksestä on viimein toteutunut.

Tiloja monipuoliseen käyttöön

Kotolinnan kauniisti vanhaa kunnioittaen remontoidut tilat mahdollistavat monipuolisen tekemisen: voi tulla majoittumaan, tekemään etätöitä tai varata tiloja esimerkiksi kokouksia, työtapaamisia tai perhejuhlia varten. Talon yläkerrassa on noin 100 neliön huoneisto kahdella makuuhuoneella sekä omalla keittiöllä ja pesutiloilla, alakertaan tulee remontin valmistuttua kolme makuuhuonetta, joista yhdessä on oma suihku ja wc sekä yhteiset keittiö, pesutilat ja sauna. – Talon pihalla on jo tunnelmallinen ulkosauna, jonka yhteyteen on tulossa myös oleskeluterassi ja ulkoporeamme, joten isompikin porukka voi viettää mukavasti aikaa, kuvailee Marisanna Jarva. Vaikka tiloissa voi majoittua pidemmänkin aikaa, on Marisanna Jarvan ajatuksissa luoda Kotolinnasta myös mukava pistäytymispaikka niin paikallisille kuin ohikulkevillekin. Asiakkaat voisivat käydä tutustumassa taloon, nauttia hetken kiireettömyydestä terassilla, leikkiä lasten kanssa piha-alueella tai hankkia paikallisia matkamuistoja.

Vuokravälineitä ja hyvinvointitapahtumia

Majoituksen ja tilojen vuokrauksen lisäksi Kotomolla on ollut jo talvella tarjonnassaan erilaisia vuokravälineitä, kuten metsäsuksia, liukulumikenkiä ja lumikenkiä. Fatbike-pyörät ovat vuokrattavissa myös kesällä, ja kesän mittaan on tulossa tarjolle muutakin vuokravälinettä, esimerkiksi vesiretkeilyyn. – Vuokravälineiden ja majoitustoiminnankin osalta on tavoitteena tehdä paikallisesti yhteistyötä, jotta asiakkaille on mahdollisimman saumatonta majoittua ja harrastaa Paltamossa myös taajaman alueella ja suuremmissa ryhmissä, Marisanna Jarva kertoo. Kotomon kesä näyttää positiiviselta, sillä varauksia on tullut jo mukavasti niin majoittumiseen kuin juhliinkin etenkin kesälomakaudelle. Jatkon osalta Marisanna Jarvalla on myös uusia ideoita yrityksen kehittämiseksi. – Kun saadaan tilat täyteen käyttöön ja nähdään tämän kesän sujuminen, niin syksylle ja muutenkin lomakausien ulkopuolelle on mahdollista järjestää esimerkiksi hyvinvointilomien tyyppisiä paketteja. Näistä on yhteistyökumppaneiden kanssa jo keskusteluja ollut. Tilat luovat kuitenkin hyvät puitteet monenlaiseen toimintaan, joten kehitysmahdollisuuksia riittää. Lisätiedot: www.kotomo.fi


21

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

Kamabokoa Kontiomäeltä maailmalle Kamaboko Finland Oy:n tavoitteena on tehdä suomalaisesta lahnasta ja mahdollisesti muistakin särkikaloista arvokas vientituote ja myös kotimaisten japanilaistyylisten keittiöiden suosikki.

Kummallisen kuuloisen nimen takana on japanilainen perinneruoka, jota on valmistettu jo satojen vuosien ajan. Kamabokoon käytetään vaaleaa kalaa tai äyriäisiä. Raaka-aineesta tehdään massaa, joka muotoillaan eräänlaiseksi kakuksi ja kypsennetään. Kamabokoa nautitaan sellaisenaan viipaloituna kastikkeen kera tai leivän päällä, keitoissa tai salaateissa. Suomessa lahnaa ja muita vähän hyödynnettyjä kalalajeja kalastetaan pois vesistöistä suuria määriä, mutta näitä kaloja on harvoin arvostettu ruokakalana. Kamaboko Finland tekee toisin. Juuri lahna ja muut miedonmakuiset särkikalat sopivat kamabokon raaka-aineeksi erinomaisesti. Kamaboko Finlandin tuotantotilat ovat rakentumassa entisiin Palvipoikien tiloihin Kontiomäellä. Tiloissa Kamaboko Finlandilla on yhteistyökumppanina Sienestä Oy. Tuotanto

on käynnistymässä toden teolla kesän aikana. Raaka-aineena käytetään aluksi kainuulaista lahnamassaa, mutta tarkastelussa on myös muita särkikaloja, joita saadaan pääasiassa kalastuksen sivutuotteena. Lahnamassan Kamaboko Finland hankkii ainakin aluksi Paltamon Kalatalolta. Jatkossa tuotannon kasvaessa raaka-ainetta on tarpeen saada laajemmalta alueelta, aina Perämereltä asti. Kamaboko Finland Oy:n perustaja Sami Laitinen on tutustunut tuotteeseen Japanissa ja näkee siinä paljon potentiaalia. – Kamabokolle on Japanissa suuret markkinamahdollisuudet. Uskon sen suosion laaje-

nevan myös Suomessa niin ravintoloihin kuin kauppoihinkin. Meidän kamabokossamme on vielä vastuullinen puoli, sillä siinä saadaan samalla puhdistettua vesistöjä särkikaloista ja nämä kalastuksen sivutuotteet hyötykäyttöön, Sami Laitinen sanoo. Kamaboko Finlandin tiimiin kuuluu Laitisen lisäksi muun muassa raaka-aineen hankinnasta vastaava Timo Tervonen, reseptiikasta vastaava Savoy-ravintolan keittiömestari Henrik Kovanen ja monia muita ammattilaisia. Sushi on jo Suomen valloituksen tehnyt, olisiko nyt vuorossa kamaboko Kontiomäeltä? Lisätiedot: www.kamaboko.fi

sen

i Kesäihm

paras ystävä

S-market Paltamo Puolangantie 9, 88300 Paltamo Avoinna ma–la 7–21, su 10–21


Kuhakunkussa on taas

huippupalkinnot Seuraa facebookista, lehdistä tai kuuntele radiosta.

#kuhakunkku

www.kuhakunkku.fi

www.kuhanfm.com

To 22.7. KHC heittokalastuskisa Pe 23.7. ESIKISA

Treenaa Kuhakunkkuun ja voita hieno palkinto! Kilpailussa kisataan siitä, kuka saa pisimmän kuhan. Kilpailuaika klo 14-21. Kipparikokous klo 13. Tässä esikisassa ei ole erillistä osallistumismaksua vaan ennakkoon maksaneet kilpailevat maksutta tästä huikeasta palkinnosta. Jokaiselta osanottajalta huomioidaan tuloksiin kolme pisintä kuhaa.

Nämä ja paljo.n.. muuta

Uutuutena vuodelle 2021 esikisa on C/R-kisa, jossa kaikki kalat vapautetaan mittaamisen ja kuvaamisen jälkeen. Venekunta syöttää kalan tiedot nettipohjaiseen tulosjärjestelmään eli jokaisessa venekunnassa on oltava ainakin yksi älypuhelin nettiyhteydellä. Kuhankunkku kantaa näin osansa vastuullisesta kalakilpailusta kuunneltuaan kilpailijoita ja yhteistyökumppaneita.

La 24.7. OULUJÄRVEN KUHAKUNKKU

60,-/2 hh

aamiaisella

Suurimman kuhan saanut venekunta palkitaan Can Am Traktorimönkijällä. Pääsarjassa 10 suurinta tulosta palkitaan sekä cup sääntöjen mukaan myös sija 15 saa palkinnon. Omat alasarjat junioreille, naisille sekä kylänmiehille joissa myös huippupalkinnot. Kylänmiesten sarja on tarkoitettu veneille joilla on käytössä maksimissaan viisi (5) vapaa tai vähemmän. Tässä sarjassa on pääpalkintona hieno perämoottori. Nuortensarjassa on pääpalkintona hieno crossimönkijä. Naistensarjassa pääpalkintona Lowrance elektroniikkaa.

Majoitusta kainuulaisessa maalaismaisemassa ryhmille tai yksittäisille matkailijoille. Lue lisää: kainuunopisto.fi

Ennen kilpailua päälavalla on livemusiikkia. Paikalla on entiseen tyyliin myös rompe- ja toripäivät. Seuraa ajankohtaista ilmoittelua facebookissa: #kuhakunkku

Tahvintie 4 • MIESLAHTI • p. 0400 731 305


23

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

Puutarhakauppaa monipuolisesta valikoimasta

• kesäkukat

• lannoitteet, mullat, kalkit, • kasvinsuojeluaineet, • maanpeittokankaat • kukkien, vihannesten ja nurmikon siemenet

Store-kirppis Paltamo löytyy Puolangantien varrelta, vanhasta ikimuistoisesta baarirakennuksesta. Kirpppikseltä voi ostaaa monenlaisia käyttötavaroita, lasten ja aikuisten vaatteita, kirjoja ja tauluja, huonekaluja, vanhojakin esineitä ja paljon muuta. Tuotto käytetään lapsi -ja nuorisotyöhön ja avustustyöhön, Kirppiksen toimijat ovat vapaaehtoistyöntekijöitä. Store -kirppistä hoitaa Lapsi -ja nuorisotyö / Paltamon hellunt srk.

Lamingon Kukkaja Hautauspalvelu Lepikontie 15 88300 Paltamo • Puh. (08) 871807 , 0400 685755

L E LU M U S E O N N ÄY T T E LY

Store -kirppis sijaitsee osoitteessa Puolangantie 15. Avoinna perjantaisin klo 11 - 16, ja aina kun ständi on tien varressa

Paltamon kierrätysmyymälä

Paltamon Kierrätysmyymälä on Ristijärven 4H-Yhdistyksen toimintaa. Otamme vastaan huonekaluja, vaatteita, astioita, kirjoja ja koriste-esineitä jne. Työntekijät käyvät kaikki myymälään tuodut tavarat läpi ja puhdistavat ne. Mikä ei käy myytäväksi, ne lajitellaan nykyisten kierrätysohjeiden mukaan kierrätykseen. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan kunnostamme tavaroita myyntikuntoon ja teemme huonokuntoisista tavaroista esim. vaatteista uutta.

Myymälä sijaitsee osoitteessa Vaarankyläntie 3, 88300 Paltamo Avoinna ma-pe 10-16 Puh. 044 491 0801.

EILISEN LAPSET

JA LEIKITYT LELUT Vanhoja kipsipatsaita ja leluja | 29.6.-1.8.2021 | ti - su klo 12-18

Paltamon Metelin Kanervassa (Golftie 3) Pääsymaksu 3€

• meteliseis.com • Meteli seis. ry

mainosB2B.fi

Store -kirppis

• Kekkilän-, Biolan-ja Bernerin tuotteita


24

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

Paltamo palvelee

• Sannan Hevostoiminta ja Terapia • Jarin Kone ja Korjaus • Koneistamo Steelten Ay • Blesi-tuote • Puumanni

MELALAHTI | KIVESJÄRVI • • • • •

Arctic Giant, Jättiläisenmaa Kivipuisto Kivesvaaran retkeilyalue Vaarantalo Hakasuon mylly

TERVALAMMEN URHEILUKESKUS

• Pertinhalli, luonnonjäähalli, tennis • Yleisurheilukenttä • Jalkapallokenttä • Pururata (valaistu) • Hiihtoladut, valaistulatu

KAINUUN ASUTUKSEN MUISTOMERKKI

• Frisbeegolfrata

KORPITIEN KOULU & KIRJASTO • • • • • • • • •

Kuntosali Korpi Areena Ulkosali Sulkapallo Pesäpallo Jalkapallo Lasten leikkipuisto Pihapelikaukalo PANNA -jalkapallohäkki

• Osuuspankki • OTTO automaatti • Parturi-kampaamo Anja Leinonen • Kirkko • Seurakuntakeskus

• • • • •

Eurojopi Pyykkönen yhtiöt Motorec KIPA -kirjakauppa Paltamon fysiotera • • • • • • •

• Lamingon kukka ja hautauspalvelu

• Katukoris

• Kesäteatteri

Kotiseutu Paltamon K-market S-Market Apteekki ABC tank Paltamon

• Jehovan todistajien valtakunnansali

JUNA-ASEMA

• Paltamon Kuvastudio Pekka Homanen

• Fixus autokorjaamo Autopaja Laukkanen • MRL Pyykkönen • Kainuun Konevuokraamo • Auto & konefix

PALOASEMA KUNNANVIRASTO

• Toimistohotelli • Golfsimulaattori • Kiehimä-kierrätysmyymälä

• Fixus Paltamo

• Alko LIIKEK • Neste • Matk • Main • Taksi • Kunn

• Maanrakennus Möttönen • Store Kirppis • Matkakoti Keidas • Kleman rautakauppa • Pitopalvelu Kielo

• Paltamon Kodi sähkölaitehuol • Parturi-kampa • Autokoulu

Paltamon terveysasema Sairaalatie 7, 88300 Paltamo Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä: Yleinen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluohjaus ja neuvonta 08 61561/vaihde - ma–to klo 8–16 - pe klo 8–15 - juhlapyhien aatto klo 8–15 Terveysaseman aukioloajat: - ma–to klo 8–16 - pe, juhlapyhien aatto sekä juhannusaattoa edeltävä päivä klo 8–15 - la–su, juhlapyhinä ja juhannusaattona suljettu Terveysaseman vastaanottotoiminta on supistettua ajalla 31.5. – 1.8.2021 Terveysaseman sairaanhoitaja, hoidon tarpeen arviointi, ohjaus ja ajanvaraus p. 08 6156 5322

Soitto-ohjeet Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Kuuntele puhelimesta kuuluva nauhoite ja toimi annettujen ohjeiden mukaan. Hoitaja soittaa sinulle samana päivänä takaisin tuntemattomasta numerosta. Sinun ei tarvitse soittaa useampaa kertaa hoitajalle, koska soittotietosi tallentuvat järjestelmään. Ilta-ja viikonloppupäivystykset Päivystys toimii Kainuun keskussairaalan päivystyspoliklinikalla Sotkamontie 13. 87300 Kajaani p. 116 117 tai 08 6156 6000. Hoitotarvikejakelu Toimii normaalisti kesän ajan. Reseptien uusinta Omasote tai Kanta.fi- palveluissa. NordLab, Laboratorio Toimii supistetulla palvelulla maanantaisin ja torstaisin. Ajanvaraus 24h www.nordlab.fi tai puhelimitse arkisin 7-18. p. 0206 1980 19

Röntgen Suljettu 1.5.-31.8.2021 Omasoten kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille sekä uusia sähköisen lääkemääräyksen omasote.kainuu.fi Päivystysapu palvelee 24h numerossa 116 117. Voitte soittaa numeroon päivystyksellisissä sosiaali- ja terveysongelmissa, joissa ei ole kyse hätätilanteesta. Yleinen valtakunnallinen hätänumero on 112. Terveysaseman ollessa suljettuna päivystys Kainuun keskussairaalassa Sotkamontie 13, 87300 Kajaani, p. 116 117 Tarkemmat yhteystiedot ja aukioloajat sote.kainuu.fi


25

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

• Hóll Talli • Korsun Teräs

toimisto

MIESLAHTI

• Kainuun Sora

a rapia

• Paltamon Kalatalo

• Meteli Seis. Lelumuseo

umuseo n Vaatetus t Tervatori / POSTI t Paltamo i kkaus n kirjapaino

SAVIRANTA • Toivolan Tila • Uimaranta, venesatama, nuotiopaikka, vuokrattava takkatupa.

TERVEYSASEMA • Eläinlääkäri • Perhekeskus

HS-visual Art

Kotomo

inkone- ja lto aamo Johanna

VENESATAMA

KÄÄRMENIEMI

KESKUS

e Kiehimänportti kahuolto nostoimisto B2B i nan kesäinfo

KONTIOMÄKI

• Kainuun Opisto • Juna-asema • Rockers • Neste • Sisustus ja Lahja METELI • K-Market AURORA Oy • Grillikioski • Tähtikoukku • Paltamo Caravan-alue • Uimaranta, • Kontion Tallit kota, • Uimaranta • Maanrakennus Holappa satama, • Frisbeegolfrata • Auto-konehuolto Keränen lintutorni • Autokorjaamo Simo Manninen • Matonpesupaikka • Loma-asuntoja • Konzan kulma

• Vierasvenelaituri, tulentekopaikka • Veneiden vuokrapaikat

EINO LEINO -PUISTO JA -RANTA • • • • • • •

Kesäkahvila Terwari Laituri ja rantapaikat veneille, WC Kukkapuisto Eino Leino -patsas Paltamo -tervavene talaksessa Leikkipuisto Skeittiramppi

Yleisurheilu ja jalkapallo

Tervalammen urheilukeskuksessa on yleisurheilukenttä ja jalkapallokenttä. Kontiomäen hiekkakentällä on jalkapallokenttä.

Lähiliikuntapaikka Korpiareena

Korpitie 11 -pesäpallo, sulkapallo, lentopallo, ulkokuntoilu ja monitoimiareena

Skeittiparkki

Eino Leino-puiston torialueella sijaitsee kaikille avoin pieni skeittipuisto rulla- ja potkulautailijoille. Vapaa pääsy.

Leikki- ja liikuntakentät

Puistoalueille sijoittuvia leikkikenttiä on kaksi – Vilkastus (Eino Leinon puisto) ja Kaskipuiston (Metsopolku 7) leikkikentät kirkonkylällä. Lähiliikuntapaikat ovat Kontiomäen koulun yhteydessä ja Korpiareenalla. Tervalammen urheilukeskuksessa on yleisurheilukenttä ja jalkapallokenttä. Kontiomäen hiekkakentällä on jalkapallokenttä.

• Vesillelaskuluiska • Melontakeskus • Jäähilekontti

PALTAMON SYDÄN

• Ravintola • Golfkenttä / Golfklubi

PALTAMON SYDÄMEN VIERASVENESATAMA

MAJOITUSTA

• Lomatalo Aallotar • Paltamon Golfhovi • Metelihouse

• Septityhjennys • Polttoainejakelu

Kuntosali

Korpitien monitoimikeskus, Lampitie 2. Avoinna joka päivä klo 6.00-20.00. Kulku kuntosaliin on Korpitien puolelta. Parkkeeraus kirjaston parkkipaikalle (Korpitie 9). Käynti kuntosalille tapahtuu Korpiareenan puolelta menemällä ulkoportaat alas kuntosalin sisäänkäynnille. Esteetön kulku löytyy maantasosta ja aulan hissillä pääsee helposti kuntosalin alimpaan kerrokseen.

Uimarannat

Paltamon kunnan alueella on kuusi uimarantaa, jotka ovat kunnan ylläpitämiä. Uimarannoista neljä sijaitsee Oulujärven rannalla ja loput pienempien vesistöjen äärellä; Koikerojärvi, Kontiolampi, Melalahti, Metelinniemi, Mieslahti ja Saviranta. Lisätietoa uimarannoista: www.paltamo.fi/matkailu-ja-vapaa-aika/ liikunta-ja-ulkoilu.html

Frisbeegolfradat

Kuntosalissa on käytössä uudet laitteet, ja mukana on myös muutamia vanhoja laitteita, jotka eivät vaadi verhoilujen uusimista. Vanhasta kuntosalista siirrettävät laitteet puhdistetaan ja verhoillaan kesän aikana. Tästä syystä uusi kuntosali toimii aluksi rajoitetulla laitekapasiteetillä. Korpiareenan ulkokuntosali tarjoaa myös hyvät puitteet kesäkuntoilulle.

Metelin Frisbeegolf kirkonkylän keskustaajamassa aivan Metelinniemen uimarannan vieressä, aloittelijatason 6-väyläinen rata (C-luokan rata) Tervalammen Frisbeegolf sijaitsee Tervalammen urheilukeskuksen ja Honkamäen ulkoilualueella. Harrastajatason rata on 12-väyläinen (B-luokan rata) Molempien ratojen infotaulut ja väyläopasteet löytyvät maastosta.

Muistathan turvavälit ja hyvän käsihygienian, tulethan vain terveenä.

Pertinhalli

Lue lisää Paltamon kunnan liikuntamahdollisuuksista www.paltamo.fi/matkailu-ja-vapaa-aika/liikunta-ja-ulkoilu.html.

Pertinhalli on avattu sulkapallon ja tenniksen pelaajille. Auki arkisin ma-to klo 7-15.30 ja pe klo 7-13.45. Avaimia voi lunastaa avainpantti 10 € vastaan. Soitto virka-aikana p. 044 288 5512, jolloin voi sopia avaimen luovutuksesta.


26

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

Kontiomäen päiväkodissa on täysi tohina päällä

KONZAN KULMA

Heila hakusessa kesäteatterissa Paltamon kesäteatterin näytelmän harjoittelu on hyvässä vauhdissa.

Tulossa on Heila hakusessa - rakastavainen ja musiikkipitoinen komedia. Se sisältää paljon huumoria ja yhtä paljon hyvää musiikkia. Tuotanto on Paltamon Harrastajateatterin ja Musiikkiteatteri Kapareen yhteinen ja niinpä lavalla onkin näyttelijöitä, laulajia ja soittajia yhteensä noin 20. Näytelmän on kirjoittanut Daniela Franzell

ja ruotsin kielestä suomentanut Eivor (Skini) Lindgård. Musiikin on säveltänyt Tom Riddo Ridberg. Esityksen ohjaa Kapareen taiteellinen johtaja Eija-Riitta Airo-Karttunen. Ensi-ilta on 17.7. ja esitykset jatkuvat elokuun 1. päivään. Tarkemmat esitysajat ilmoitetaan facebookissa ja lehdissä. Facebookista näette myös väliaikatietoja ja kuvia harjoitusten edistymisestä. Tiedustelut Anja Itkoselta puh. 0500 170 534 sähköposti anja.k.itkonen@gmail.com

Myös Kontiomäellä on viime syksynä remontoitu monitoimitalo, jossa majailee tyytyväisiä päiväkotilaisia. Lastenhoitajat Katja Kortelainen ja Susanna Kemppainen Mesikämmenestä toteavat, että tiloihin on asetuttu erinomaisesti: – Olemme saaneet lisää tilaa eskarilaisille kirjaston puolelta, samoin 3–5-vuotiailla on oma tilansa. Näin päiväkodin pienimmät pääsevät toimimaan omassa rauhassaan. – Omatoimikirjasto on kovassa käytössä: Unisadut uusiutuu ja lapset saavat luontevasti lisää luettavaa, kertoo päiväkodin johtaja Anna Sivonen. Leikkipisteitä on lisää ja tilat ovat aiempaa väljemmät, mikä tarjoaa lisää tilaa myös lapsen omalle ajattelulle ja kannustaa erilaisiin leikkeihin. – Liikuntasali on lapsista paras paikka, oikea vetonaula! Päiväkodissa on täysi tohina myös kesällä. Kesäpaltamolaiset ovat tervetulleita leikkimään päiväkodin pihalle silloin kun se on varhaiskasvatustoiminnalta suljettu. – Ihan ovelta voi käydä kysymässä, milloin pihaa voisi vapaasti käyttää!

Majoitus • Etätyötilat Juhla- ja kokouspalvelut • Välinevuokraus Hyvinvointi- ja retkipalvelut

Vanhan ajan tunnelmaa nykyajan mukavuuksin

Lepikontie 2 C, 88300 Paltamo • P. 044 357 8828 info@kotomo.fi • www.kotomo.fi

LVIS-Työt Sami LVI JA SÄHKÖALAN PALVELUT SAMI OHTONEN 050 406 1643 sami.ohtonen@lvis-tyot.fi

www.lvis-tyot.fi


27

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 1

ISO APU PIENEENKIN TARPEESEEN!

Paltamon pääkirjasto löytyy osoitteesta Korpitie 9

Kirjastot Kirjasto palvelee 7.6. – 27.8. ma, ti, to, pe klo 10-15 ke klo 12-18

Poikkeuksellisesti kirjasto avoinna ke 7.7. klo 10-15. Omatoimiaika ma-pe la-su

www.eurojopi.f

klo 9-20 klo 9-18

Työvoimapalveluiden myynti kiinteistönhoitopalvelut työvoiman vuokraus remontointipalvelut toimistopalvelut siivouspalvelut kotipalvelut vaihtolavapohjaiset jätekatokset

Kelan asiointipiste on käytössä ma klo 10-14 Kontiomäen sivukirjasto on suljettu 31.5. – 27.8.

Puh. 050 3072 899 • 044 756 3664 ejopi@eurojopi.fi

Kirjastoauto on pois liikennöinnistä 8.6. – 12.8.

OT, KORJAUKSET LL O U H , IT S A L LI U TU RUSTEET PESUT JA LISÄVA A! ULL myös OSAMAKS

Ny t myös tuulilasit

TAKUUKORJAUKSET KAIKKIIN MERKKEIHIN

PESUT, VAHAUKSET JA SISÄPUHDISTUKSET

TUULILASIEN KORJAUKSET JA VAIHDOT

ILMASTOINTIHUOLTO

N AJAKSI O L L O U H O T U A SIJAIS

4-PYÖRÄSUUNTAUKSET

DIAGNOSTIIKKA JA OHJELMOINNIT

FIXUS KORJAAMO AUTOPAJA LAUKKANEN Korjaamohalli Konttitie 5, Paltamo • p. 0400 267 223 saska@autopajalaukkanen.fi • autopajalaukkanen.fi

SIJ HU


Toteuta sinäkin Paltamossa Rakenna Oulujärven rannalle tai golfkentän tuntumaan. Metelinniemen ja Luhtaniemen tontit nyt myynnissä.

Metelinniemi

Luhtaniemi

Alkaen

Rantatontit

Suomen kauneimmaksikin äänestetyn golfkentän ympäristössä tontteja loma- ja vakituiseen asumiseen. Oulujärvi, vehreä luonto ja hyvällä tasolla olevat palvelut lähellä.

10.417,-

Luhtaniemestä loma- tai omakotitontti omaksi tai vuokralle. Omarantaiset tontit myydään, muut tontit myydään tai vuokrataan.

35.000,-

Lue lisää www.paltamo.fi tai soita kehitysjohtaja p. 044 2885 660

Sairaalatie 1 | PALTAMO | Puh. 050 5699 177 | info@mainosB2B.fi | www.mainosB2B.fi