Paltamoon.com - Paltamon asukas / kesälehti 2020.

Page 1

LEHTI NRO 9 P A LT A M O N A S U K A S

Jättiläisten Paltamon kesä Puistojoogaa ja muuta kivaa


Poikkeusoloista juurtuu vahvuuksia tulevaan Paltamon kunta sujahti keväällä muun maailman mukana uuteen asentoon koronapandemian vuoksi. Töitä on kunnassa tehty positiivisessa hengessä poikkeusoloissakin. – Kuntalaiset ovat reagoineet myönteisen rauhallisesti ja ymmärtäneet tilanteen hyvin. Tilanteenlukutaidolla onkin suuri merkitys. Tietoa on ollut paljon saatavilla, mikä rauhoittaa yleisesti, kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi aprikoi. – Olen ylpeä suomalaisesta yhteiskunnasta ja siitä, miten järjestäytyneesti epidemian alkuun pystyttiin reagoimaan myös paikallistasolla, kun muutamien päivien aikana vaadittiin akuutteja toimenpiteitä. – Paltamon kunnassa olemme työskennelleet yksituumaisesti, viestintä on toiminut ja olemme luoneet uusia ratkaisuja, joista osa juurtuu toivottavasti osaksi asiointia tulevaisuudessakin.

– Olemme turvanneet kunnan palveluja ja toimineet pitkälti kuten normaalioloissakin. Valmiudet etätyön tekemiseen kunnassa ovat olleet hyvät. On ollut hyödyksi, että laitehankintoja on tehty jo vuosikausia, mikä edesauttaa paikkariippumatonta työskentelyä. Kunnanjohtajan työpäivät ovat ryydittyneet uudella tavalla, kun lapset ovat olleet osittain kotona, osittain hoidossa. Työn ja perheen yhteensovittaminen on ollut konkreettista. – Työmotivaatiota on vienyt eteenpäin pienet ihanat katkot, pienten ihmisten halaukset. Ne tuovat työhön voimaa, Ahoniemi iloitsee. – Juurrutamme uusia ratkaisuja osaksi asiointia. Olemme onnistuneet tavoittamaan hyvin yli 70-vuotiaat ja kartoittamaan heidän palveluntarpeensa poikkeusoloissa. Tämä on välittämistä konkreettisimmillaan.

– Me ihmiset kaipaamme toisiamme ja läsnäolevuutta. Etätyöpäivinä tulee miettineeksi työyhteisössä olevaa hyvää henkeä ja tunnelmaa, naurua ja yhdessä tekemistä. Niitä kaipaan, Ahoniemi sanoo. – Nyt on kesä! Nautitaan kaikesta mahdollisesta hyvästä ja käytetään paikallisia palveluja! Katsotaan elämää eteenpäin. Vaikka haastattelun hetkellä ei ole selvillä, millaisia rajoitteita yhteiskunnassa on kesällä, Ahoniemi tiivistää tuntemuksensa: Loma ei ole pitkiä matkoja vaan sielunmatka kotimaisemaan! Pidetään Palvelut Paltamossa! Kesäterveisin Pasi

Paltamoon asukaslehti No. 9 Kustantaja ja toteutus: Pohjolan Valimo ry ja Paltamon kunta Päätoimittaja: Terhi Taikavaara Jakelu: SSM. Paltamon taloudet, loma-asuntojen omistajat ja matkailijat. ISSN-L 2323-8038, ISSN 2323-8038

Kansikuva: Elisa Leinosen vetämä, suosittu puistojooga on tarkoitus järjestää myös tulevina kesinä. Kiitämme henkilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat antaneet valokuvia, juttuja ja juttuvinkkejä tähän lehteen.

Lisää luettavaa www.paltamoon.com


3

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

Yhteistyöllä uusia mahdollisuuksia golfaajille Paltamon ja Kajaanin golfkentät ovat tiivistäneet yhteistyötään, ja se tuo uusia mahdollisuuksia alueen golfharrastajille. Molempien kenttien kesä on lähtenyt hyvin käyntiin koronatilanteesta huolimatta.

Asiakasnäkökulman lisäksi synergiaetuja saavutetaan myös kenttien hoitoon ja huoltoon liittyvissä toiminnoissa. – Meillä on pieni, mutta hyvä porukka hoitamassa kenttiä. Golfkentän hoito vaatii paljon erikoiskalustoa, joten pystymme lainaamaan tarvikkeita ja kalustoa kentältä toiselle, Juha Tuukkanen kuvailee.

Paltamo Golf osti Kajaanin Golfin viime vuoden lopulla. Nyt yhteistyötä on päästy toden teolla tiivistämään, ja sitä kehittää edelleen Kajaanin Golf Oy:n toimitusjohtaja Juha Tuukkanen. – Ensimmäisenä lähdimme yhdistämään toimintoja pelaajan näkökulmasta eli tarjosimme heti mahdollisuuden hankkia pelioikeudet molemmille kentille. Tämä on otettukin jo hyvin vastaan pelaajien keskuudessa. Lisäksi on tehty erilaisia matkailupaketteja, joissa voi yhdistää pelejä kummalla tahansa kentällä ja yöpyä joko Paltamossa tai Kajaanissa, kertoo Juha Tuukkanen.

Paltamo Golf on Juha Tuukkasen mukaan kruununjalokivi ja ollut Suomen kenttärankingin yli kymmenvuotisen historian aikana aina top 10 -golfkenttien joukossa. Paltamon täysimittainen 18-reikäinen kenttä upeissa järvimaisemissa on vetonaula niin matkailijoille kuin paikallisillekin pelaajille ja tarjoaa hienot puitteet kilpailuille. Kajaanin Golfin vahvuutena puolestaan on sijainti lähes keskellä kaupunkia, joten golfin pariin kulkeminen onnistuu helposti. 9-väyläisen kentän pelaaminen on nopeaa, joten siellä ehtii käymään vaikka työpäivän jälkeen.

Toisiaan täydentävät kentät

– Monille paikallisille on muodostunut rutiiniksi, että viikolla pelataan Kajaanissa ja viikonloppuisin taas nautiskellaan golfista pidemmän kaavan mukaan Paltamossa, naurahtaa Juha Tuukkanen. Kenttien ohella myös Paltamon ja Kajaanin golfseurat ovat lähteneet tekemään yhteistyötä muun muassa kilpailujen ja tapahtumien muodossa. Myös golfopetuksessa on uusia tuulia, kun sekä Paltamossa että Kajaanissa golfopettajana toimivan golfpro Mikko Heikkisen johdolla järjestetään tänä kesänä lyhyitä Päivässä golfariksi -kursseja. Itseopiskelua ja neljän tunnin käytännön opetuksen sisältävä kurssi tarjoaa golfista kiinnostuneille todella matalan kynnyksen lajin aloittamiseen ja green cardin suorittamiseen. Korona-aika ei ole juuri vaikuttanut golfkenttien toimintaan. Golf on turvallinen harrastus ja sopii myös riskiryhmille, sillä turvavälien pitäminen kentillä onnistuu helposti ja samalla tulee liikuntaa ja raitista ilmaa, joka pitää mielen virkeänä. Kävisitkö kokeilemassa tänä kesänä? Lisätiedot: paltamogolf.fi ja kajaanigolf.fi


4

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

Aurora rakentaa markkinaa kainuulaiselle käsityölle Sisustus- ja Lahja Auroran pajalla Mieslahdessa valmistuu iloisen värisiä kynttilöitä ja puisia seinäkelloja. Kynttilöitä on valmistettu jo useamman vuoden ajan kausituotteena ja seinäkellomallisto on syntynyt viime talven aikana. Idea puisista seinäkelloista lähti jo vuosia sitten, koska tukkujen kellotarjonta oli lähinnä kaukoidän muovisia massatuotteita. Samalla aidot luonnonmateriaalit ja ekolo-

Auroran kellot valmistetaan käsityönä kainuulaisesta männystä.

Myös muiden tuotteita markkinoille

gisuus tuntuivat tärkeiltä asioilta ja tuotteiden Yrittäjä Satu Puoskari haluaa tuoda lisää halutaan kestävän aikaa. Kellojen pääasial- kainuulaisia käsityönä valmistettuja tuotteita linen materiaali on kainuulainen mänty, joka markkinoille Auroran verkkokaupan kautta. on kestänyt karuissa olosuhteissa, tuulessa Verkkokaupassa myydäänkin jatkossa pääja tuiverruksessa. Kellojen aiheet ovat saa- osin laadukkaita kainuulaisia tuotteita. Yrittäneet inspiraationsa myös paikallisesta luon- jät voivat tarjota tuotteitaan jälleenmyytäväknosta kuten metsistä, vaaroista, järvistä ja si. Monella pienyrittäjällä voi olla iso kynnys eläimistä. Lisäksi tilaustyönä voidaan valmis- oman verkkokaupan perustamiseen, jolloin taa asiak­kaan toivomia malleja. Aallotarvoi harkita toimivansa Auroran verkkokaupan kautta.

Pidetään palvelut Paltamossa:

Lyhyet ja pidemmät majoitukset Kaksi 76 m2 huoneistoa 6+4 vuodepaikaa (yht. 20)

LOMATALO AALLOTAR Bogikuja 4, Paltamo +358 400 701266 www.lomatalo-aallotar.fi

Yrittäjän tie

Oltuaan lähes kolmekymmentä vuotta kaupan alalla Satu Puoskari perusti vuonna 2015 Sisustus- ja lahjatavaraliike Auroran Kajaanin Kauppakadulle ja Aurora Happy Lifestyle & Cafe -kahvilan Vuokattiin 2017. Nykyään Aurora on mukautunut ajan henkeen ja luopunut kivijalkamyymälöistään. Liiketoiminta koostuu nyt monesta pienemmästä purosta. Tuotteita myydään verkkokaupassa, Kontiomäen Nesteen myyntipisteellä ja pop-up myymälöissä. Omia tuotteita valmistetaan myös jälleenmyyntiin. Lisäksi Satu järjestää erilaisia kursseja, esimerkiksi vintage- ja öljyvärimaalaus, kynttilänvalmistus, tarot- ja auratulkinta. Tilauksesta hän tekee myös tauluja. www.sisustusaurora.fi info@sisustusaurora.fi Puh. 040 7194 688


5

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

Blesi-tuote

Niina Härkösen yritykseen syntyyn on vahvasti vaikuttanut hänen hevosharrastuksensa. Yritysidea syntyi Niinan tekemistä loimista ja mm. satulalaukuista. Yritys sai nimensäkin tutun islanninhevosen mukaan. – Tein muutaman mallin satulalaukuista, joista laitoin Facebook-sivuilleni kuvia. Kysyntää tuntui olevan ja tilauksia tuli jopa enemmän kuin osasin haaveillakaan, aivan mahtavaa! Nyt tuotevalikoima on kasvanut koirien mantteleista saunatuotteisiin ja viime aikoina tarpeelliset kankaiset kasvomaskit kuuluvat myös valikoimaan. Tuotteita on myynnissä K-market Tervatorilla ja Neste Kontiomäen myymälässä. Lue lisää: Facebook > Blesi-tuote

Pidetään palvelut Paltamossa:

RAUTAKAUPPA ON MYÖS LAUTAKAUPPA


Henkilökuvassa Ilkka Jarva Ilkka Jarva on monelle tuttu paltamolainen hiihtovalmentaja, mutta otimme hieman tarkemmin selvää, millaisesta miehestä on kyse ja mitä valmentajan arkeen tällä hetkellä kuuluu.

Mistä olet kotoisin?

– Olen syntynyt Turussa, kasvanut Imatralla ja opiskellut Jyväskylässä. Kainuulainen olen ollut nyt 15 vuotta ja paltamolainen 10 vuotta.

Koronatilanne on pistänyt Hiihtoliitossakin pakan uusiksi, mitä nyt kuuluu työrintamalle?

Koronatilanne on vaikuttanut erittäin paljon myös hiihtovalmennukseen. Valmennustyöt ovat tauolla ja nyt kehitellään uusia tuulia jatkoa varten, kun tilanne taas normalisoituu.

Millainen työhistoria sinulla on?

– Vuonna 2005 aloitin työt Vuokatissa testiasemalla ja siitä lähtien olen ollut mukana valmennustyössä kaikissa Hiihtoliiton ikäryhmissä 18-vuotiaista B-maajoukkueeseen. Viime vuonna toimin A-maajoukkuevalmentaja.

Vuosina 2017–2019 toimin Tšekin hiihtomaajoukkueen päävalmentajana. Koti-isänäkin ehdin olla pari vuotta, kun vaimo Marisanna toimi kansanedustajana.

Miten päädyit hiihtovalmentajaksi?

– Hiihdin itse kilpaa vuoteen 2003 asti, ja siinä vaiheessa olin jo Jyväskylän liikuntatieteellisessä opiskelemassa. Jo armeija-aikana selkiytyi, että haluan valmentajaksi.

Millainen valmentaja olet?

– Minulla on valmentajana vahva visio asioista, mutta pyrin siihen, että ohjaisin ihmisiä yksilöinä. Valmennettavien tulisi saada sellaista ohjausta kuin he kokevat itselleen sopivaksi. Olen valmentajana myös luova, pyrin löytämään ratkaisuja, joilla urheilijoille saadaan erilaisia kehittäviä ärsykkeitä elimistöön.

Työ on varmasti vaatinut paljon matkustamista, miten se on luonnistunut?

– Reissutyössä on hyvätkin puolensa, sillä se tekee hyvä keskittymiselle. Kotona kun on kotiasiat, jolloin ei pysty keskittymään muuhun. En siinä mielessä ole kokenut reissutyötä mitenkään raskaaksi.

Minkä parissa vapaa-aikasi kuluu?

– Talvella takapihaltamme on lähtenyt hiihtolatu, joten on tullut paljon hiihdettyä perheen kanssa. Lisäksi on käyty kentällä luistelemassa, ja minä tykkään käydä pilkillä – muu perhe ei tosin siitä niin innostu. Nuotiolla paistetaan makkaraa, retkeillään ja touhutaan pihalla.

Millainen Paltamo on asuinpaikkana?

– Paltamo on rauhallinen ja turvallinen paikka asua. Palvelut ovat kylällä lähellä, kaikkialle voi pyöräillä tai kävellä. Juna lähtee läheltä ja lentokentälle on 40 kilometriä, joten liikenneyhteydetkin toimivat. Silmälasit pitää ostaa muualta, mutta muuten saa erittäin hyvin palveluja omalta kylältä.

Millaisia pidemmän tähtäimen suunnitelmia sinulla on?

– Toivon, että olen edelleen hiihtovalmentajana, ulkomailla tai Suomessa ja saan tehdä töitä motivoituneiden urheilijoiden kanssa. Tällä hetkellä on lisäksi hyvää aikaa saattaa gradu valmiiksi ja saada liikuntatieteen maisterin paperit.


Mikäli renkaat kuluvat nopeasti tai epätasaisesti kannattaa nelipyöräsuuntaus tehdä.

Fixus-autokorjaamo Autopaja Laukkanen täytti 5 vuotta Paltamolainen Fixus-autokorjaamo, Autopaja Laukkanen paransi palveluvalikoimaansa hankkimalla ajosiltanosturin ja nelipyöräsuuntauslaitteet. Uusi nostin helpottaa työskentelyä isojen paketti- ja asuntoautojen parissa ja mahdollistaa pyöränkulmien säädön. – Nelipyöräsuuntaus on tarpeellinen mikäli autosi on levoton ajaa, renkaat kuluvat nopeasti tai ohjauspyörä on vinossa auton kulkiessa suoraan. Suuntaus olisi hyvä tarkistaa ja tarvittaessa säätää aina kun autoon joudutaan vaihtamaan esimerkiksi alapallonivel, raidetangonpää, iskarit tai jouset. Näin voidaan varmistaa autosi hyvä ajettavuus ja estää renkaiden ennenaikainen kuluminen, kertoo korjaamoyrittäjä Saska Laukkanen.

Autopajalta saa asennettuna peräkoukut, lisävalot ja esimerkiksi ajo-opetuspolkimet.

Paltamosta saa myös nelipyöräsuuntaukset Viisi vuotta tuli täyteen

Toukokuun alkuun suunnitellut viisivuotissynttärit on viruksen takia siirretty myöhemmäksi. Korona vaikuttaa muutenkin toimintaan ja korjaamolla noudatetaankin ohjeiden mukaisia turvavälejä ja pintojen desinfiointia. – Halutessaan asiakkaan auto voidaan noutaa ja palauttaa huollon jälkeen, jolloin autohuolto hoituu vaivatta esimerkiksi työpäivän aikana, kertoo Saska. Ilmastointihuolto on yksi Autopajan kesän kysytyimmistä huolloista ja se kannattaakin teettää hyvissä ajoin.

Fixus-monimerkkikorjaamo

Huolellisesti pesty ja vahattu pinta hylkii tehokkaasti vettä ja likaa

Huollamme ja korjaamme kaikki automerkit ja vuosimallit. Palveluihimme kuuluvat nelipyöräsuuntaukset, renkaat, rengastyöt, rengashotelli, huollot ja korjaukset, ilmastointihuollot sekä autopesut niin päältä kuin sisältä ja myös penkkien syväpuhdistukset. Palveluihimme kuuluvat myös katsastushuollot ja myös katsastuksessa käytöt. Myymme varaosia, autotarvikkeita ja renkaita asennuksineen. Huollon ajaksi on varattavissa sijaisauto. Vuokraamme myös kuomukärryä. Lue lisää www.autopajalaukkanen.fi


8

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

Toivolan tilalla

vasikat kasvavat vauhdilla Erkin ja Niinan lapset ovat jo viides sukupolvi Erkin kotitilalla Savirannalla.

Erkki Kemppaisen ja Niina Ruskonmäen karjatilan juuret Oulujärven rannalla ovat useamman sukupolven takana. Tila toimii nykyisin vasikoiden välikasvattamona ja myy lihaa suoramyyntinä.

ikäisinä maitotiloilta ympäri Kainuuta. Kerralla tilalle tulee 45 vasikkaa, ja uusi vasikkaerä saapuu aina kuuden viikon välein. Vanhaan navettaan on vuonna 2017 saneerattu tilat kahdelle vasikoiden juotto-osastolle.

Maito ja rehu maistuvat

Toivolan tilalla on ollut aiemmin lypsylehmiä ja lihakarjaa, ja onpa navetta ollut jonkun vuoden tyhjilläänkin. Erkki ja Niina aloittivat tilanpidon vuonna 2013. – Aloitimme kahdeksalla vasikalla. Ensin harjoitimme ternivasikasta teuraaksi -kasvatusta kolme vuotta, jonka jälkeen totesimme kannattavuuden näkökulmasta tilojemme soveltuvan paremmin vasikoiden välikasvattamoksi, Erkki ja Niina kertovat. Miten välikasvattamo sitten toimii? Vasikat tulevat Toivolan tilalle 10–30 vuorokauden

Ensimmäiset kaksi viikkoa ovat ratkaisevat vasikoiden kasvun kannalta. Vasikat jaetaan koon mukaan kahteen ryhmään, pienemmät ja isommat eri osastoihin, ja ne saavat juoda maitoa vapaasti juottoautomaatista. Sitä täytyy kuitenkin opettaa eli ensimmäisellä viikolla vasikat viedään ohjatusti juomaan. Näin varmistetaan jokaisen maidonsaanti. Vasikoille maistuu vuorokaudessa 8–10 litraa maitoa, ja niitä juotetaan noin 55 vuorokauden ikään asti. Juoton aikana tarjolla on koko ajan puhdasta vettä, täysrehua ja säilörehua. Viikon kuluttua saapumisesta eläinlääkäri nupouttaa vasikat niiden oman ja hoitajien turvallisuuden vuoksi. Eläinlääkäri nukuttaa, puuduttaa, kipulääkitsee ja polttaa sarven aihiot. Juoton loputtua vasikat siirretään kahteen erilliseen kasvatushalliin, jonka jälkeen juot-


9

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

to-osastot pestään ja desinfioidaan seuraavaa vasikkaerää varten. Neljän-viiden kuukauden ikäisenä vasikat lähtevät seuraavalle tilalle loppukasvatukseen. – Tässä vaiheessa sonnivasikoiden paino tulisi olla 200–230 kiloa ja lehmävasikoiden 160–200 kiloa. Kannattavuuden näkökulmasta ratkaisevaa on päiväkasvu, joka tulisi sonneilla olla 1000 grammaa ja lehmillä 850 grammaa. Meillä päiväkasvun keskiarvo sonneilla on 1030 grammaa ja lehmillä 866 grammaa, kertoo Erkki Kemppainen. Tällä hetkellä Toivolan tilalla vasikoita on 150, ja vuoden aikana tilan kautta kulkee peräti 350–380 vasikkaa.

Tuotannon aloittaminen käytännössä tyhjästä ja investointien tekeminen ilman tukia on vaatinut vuosien kovaa työtä. Silti Erkki ja Niina näkevät tilan tulevaisuuden hyvänä. Yhteistyöverkostot antavat mahdollisuuden kehittää tilaa pitkäjänteisesti. Seuraavat investointi- ja kehittämissuunnitelmat ovat jo suunnittelijan pöydällä. Karjankasvatuksen lisäksi tilalla on toki muitakin töitä aina peltotöistä ja tilojen huoltamisesta toimistotöihin. Näistä karjankasvatus tehdään yhdessä, Erkki hoitaa konetyöt ja Niina puolestaan toimistopuolen budjetointeineen ja kirjanpitoineen. – Parasta työssämme on eläinten hoitaminen ammattitaidolla, niiden hyvän kasvun ja kehityksen näkeminen sekä ylipäätään intohimo maatalouden harjoittamiseen. Mitä enemmän navetassa viettää aikaa vasikoita kuunnellen ja tarkastellen, sitä kannattavampaa kasvatus on, koska mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua varhaisessa vaiheessa. Kaiken tekemisen lähtökohta on terveet ja hyvinvoivat eläimet, kuvailevat Erkki ja Niina. Osa tilan vasikoista valikoituu loppukasvatukseen omaa suoramyyntiä varten, joka on osoittautunut onnistuneeksi ratkaisuksi. Lihaa myydään niin yksityisille henkilöille, eri yhteisöille kuin ravintoloihin ja kauppoihinkin, pääyhteistyökumppanina toimii Paltamon K-Market Tervatori. Erkki ja Niina ovat tyytyväisinä todenneet, että ihmiset arvostavat nykyisin lähiruokaa. Se tietää hyvää myös Toivolan tilan tulevaisuudelle.

L E LU M U S E O N N ÄY T T E LY

EILISEN LAPSET

JA LEIKITYT LELUT Vanhoja kipsipatsaita ja leluja | 30.6.-9.8.2020 | ti - su klo 12-18 Paltamon Metelin Kanervassa (Golftie 3) Pääsymaksu 3€

• meteliseis.com • Meteli seis. ry

mainosB2B.fi

Valoisat tulevaisuudennäkymät


10

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

Jättiläisten kesän 2O2O ohjelmaa poikkeusaikana 1.6.–31.7.

Paltamon kesäinfo avoinna arkisin klo 12-17: Vinkkejä omatoimisiin elämyksiin Paltamossa

15.6.–31.8.

Maanantaiset viikkokisat, Paltamon Golf ry www.paltamogolf.fi

22.6.–31.7.

Paltamon kotiseutumuseo, Paltamo-Seura ry paltamoseura.fi

19.6.

Vaarankylän juhannusjuhlat www.vaarantalo.fi

30.6. - 9.8.

Meteli Seis -lelunäyttely, Meteli Seis ry www.meteliseis.com

27.6.

Suomen Luonnonkukkapäivä Metelin Kanervassa, Paltamo Luonto ry web.sll.fi/kainuu/paltamo

Näälmannin kulttuuri- ja luontopolku kiertää Kienin himänjoen rantamia ja Näälman - ja kulttuuri u Paltamon kirkonkylää. lk luontopo Se kertoo Kiehimän kulttuurihistoriaa painottuen 1800-luvun lopulta 1900-luvun puoliväliin, Lapin sodan alkuun saakka. Tällä ajanjaksolla Kiehimänjoen suuhun syntyi Paltamon uusi kirkonkylä Paltaniemen jälkeen. Polun pituus on noin 3 km. Sillä on 10 opastetaulua, jotka on merkitty alla olevaan karttaan. Kartta on nähtävissä myös osoitteessa paltamoseura.fi tai kiehimä.fi.

Vinkki:

6.7. Vuoden 2020 Eino Leinon julkistaminen Facebook @Paltamonkunta 24.7.–9.8.

Kotiseutupäivät-näytelmä, Paltamon kesäteatteri paltamonkesateatteri.webnode.fi

27.–31.7.

Harrastusleiri 9–16-vuotiaille, Paukkula www.paltamo.fi

3.–7.8.

Harrastusleiri 9–16-vuotiaille, Pinkkari www.paltamo.fi

29.8.

Venetsialaiset Vaarantalolla www.vaarantalo.fi

Omatoimisille retkeilijöille ja kesässä kulkeville ovat aina avoinna Paltamon kunnan retkeilyreitit ja nähtävyydet: www.paltamo.fi/matkailu-ja-vapaa-aika/liikunta-ja-ulkoilu.html www.paltamo.fi/matkailu-ja-vapaa-aika/matkailu.html

Jalkapalloa lapsille ja aikuisille

Nappulaliiga ja lasten jalkapalloharjoitukset tiistaisin ja torstaisin klo 15-16. Aikuisten pelivuoro on myös tiistaisin ja torstaisin alkaen 18:30. Kaikki joita pienestikään kiinnostaa, mukaan vaan.

Lisää ajankohtaisia tapahtumia

menoinfo.fi

Vinkkejä elämyksiin Paltamossa Oppaana toimii Olga Klemetti.

Jos askarruttaa, mitä kokea kesäisessä Paltamossa, niin kannattaa piipahtaa kunnan kesäinfossa. Saat ajankohtaista tietoa siitä, mitä Paltamossa on meneillään ja virkistäviä vinkkejä omatoimisiin elämyksiin niin kunnan kuin Oulujärven alueella. Info sijaitsee kirkonkylän keskustassa Nesteen naapurissa osoitteessa Sairaalatie 1. Info palvelee kesä-heinäkuussa arkisin klo 12-17.


11

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

Jaalangan kioski muutti liikunnalliseen Metelinniemeen

Yrittäjä Merja Rahmin kioski seisoo hänelle rakkaan Oulujärven rannalla. Paltamon Metelinniemen uimaranta on hänen yritystoiminnalleen mainio paikka. – Yritystoiminnan laajentaminen kiinnosti minua, ja siihen oli Metelinniemessä erinomaiset mahdollisuudet. Sup-laudoille on sopiva varastotila melontakeskuksessa ja aivan naapurissa sijaitsevat golf ja frisbeegolf, ravintola Paltamon sydän ja Paltamon kalatalo. Olisi

mielenkiintoista tehdä yhteistyötä naapureiden kanssa, kioskinsa Jaalangasta siirtänyt Rahm toteaa. Elintarvikekioskin tuotevalikoimassa on grillituotteiden, kuten hampurilaisten ja jäätelön lisäksi sup-lautavuokrausta. Haaveissa on myös oma maustesarja ja pikaruokia paikallisesta kalasta. – Kehitysjohtaja Salla Korhonen tarttui asioihin heti ja rakennusmestari Mervi Kilpeläi-

nen opasti ja esitteli rakennuspaikan kioskille. Paltamo välittyy minulle aktiivisena ja yritysmyönteisenä kuntana. Kesäkioskin avaamisen ajankohta riippuu siirron ja remontin onnistumisesta, myös korona-tilanteesta. -Haaveenani on osittainen ympärivuotinen toiminta, jolloin talvellakin hiihtäjät, kelkkailijat ja samoilijat voisivat piipahtaa kuumalla mehulla ja tulla ruokailemaan. Luonnontuoteneuvojaksi kouluttautuvalle Rahmille ja hänen perheelleen luonto on tärkeä. Myös siksi hänen valintansa on Paltamo.

Lisätietoja

Kioski entisellä paikallaan Jaalangassa.

Jättiläisenmaassa tapahtuu

Kesäkuun alussa alkoi pohjatyöt kioskin uudella paikalla Paltamon Metelinniemessä.

Pidetään palvelut Paltamossa:

SIJAISAUTO HUOLLON AJAKSI

Jättiläisenmaassa on rakenteilla uusi lasten leikkipaikka, jonka tarkoitus on valmistua juhannukseen mennessä. Leikkipaikan rakentaa Jättiläisenmaa Oy. Leikkipaikka sijaitsee kivipuiston läheisyydessä ja se on avoinna kaikille kävijöille. Matkailuvaunuille ja telttailijoille valmistuu myös oma alue vaaran laelle. Vuoden loppuun mennessä valmistuu myös uusi Arctic Giant Guesthouse grillikota, joka palvelee Jättiläisenmaan asiakkaita.

UKSET HUOLLOT, KORJA STEET RU PESUT JA LISÄVA A! ULL myös OSAMAKS

TAKUUKORJAUKSET KAIKKIIN MERKKEIHIN

www.holltalli.fi tuula@holltalli.fi p. 050 357 6501 Kumpusentie 15 88300 Paltamo

kehitysjohtaja Salla Korhonen p. 044 2885 660 salla.korhonen@paltamo.fi ja yrittäjä Merja Rahm mammanmaatila2@gmail.com

PESUT, VAHAUKSET JA SISÄPUHDISTUKSET

ILMASTOINTIHUOLTO

DIAGNOSTIIKKA JA OHJELMOINNIT

FIXUS KORJAAMO AUTOPAJA LAUKKANEN Korjaamohalli Konttitie 5, Paltamo • p. 0400 267 223 saska@autopajalaukkanen.fi • autopajalaukkanen.fi


12

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

Paltamon kunnan varhaiskasvatuksen maksuttomuus on ollut voimassa vuoden 2020 alusta. Näin toteutetaan lapsiystävällisen kunnan strategiaa ja houkutellaan myös uusia asukkaita Paltamoon.

Maksuton varhaiskasvatus

– on satsaus lasten hyvinvointiin Mieslahdessa asuva Heikkisen perhe asuu itselleen ihanteellisesti maaseudulla, mutta näppärän matkan päässä kylältä ja kaupungista. Varhaiskasvatuksen maksuttomuus koskettaa perhettä isosti, vaikka lapsista jo neljä on kouluikäisiä. – Vien kuopuksen Kontiomäelle päiväkotiin töihin ajellessani, Heidi Heikkinen kertoo. Kun vanhemmista molemmat ovat työssäkäyviä, niin varhaiskasvatusmaksut perittäisiin maksimissaan. – Maksuttomuus kannustaa vanhempia lähtemään töihin tai opiskelemaan. Jos perheessä on useampi lapsi varhaiskasvatuksessa, kulu olisi niin suuri, että joutuisi puntaroimaan, onko varaa lähteä töihin ja jäädäkö kotiin, Heikkinen miettii. – Maksuttomuus on mahdollistanut myös huoltajan työtuntien vähentämisen tai hän on voinut jatkaa esimerkiksi hoitovapaalla pienemmän sisaruksen kanssa. Hoitomaksusäästö on voitu käyttää perheen muihin tarpeellisiin kustannuksiin, sanoo varhaiskasvatuspäällikkö Sirpa Härkönen. – Me ohjaamme säästyvän rahan omien lasten hyvinvointiin eli harrastuksiin, vapaa-aikaan ja pienille reissuille. Uutinen varhaiskasvatuksen maksuttomuudesta tuntui melkein liian hyvältä todeksi, Heikkinen iloitsee. Myös uusi koulukeskus ja lapsiperheiden toiveiden huomioiminen kunnan varhaiskasva-

tuksessa tuntuu Heikkisestä merkittävältä. – Huoltajat ovat kertoneet myönteisistä vaikutuksista jaksamiseensa. Näitä kokemuksia voidaan pitää hyvänä suuntauksena. Hakemiseen ja tuloselvityksiin liittyvä paperityö on vähentynyt, Härkönen sanoo. – Elämä maaseudulla on alkanut kiinnostaa ihmisiä tällaisina epävakaina aikoina. Toivon, että lapsiperheet hoksaavat tällaisenkin mah-

dollisuuden järjestää elämä ja löytävät Kainuuseen ja Paltamoon, Heikkinen toteaa. Maksuttomuuden vaikutuksia paltamolaisten perheiden tekemiin lastenhoidon ratkaisuihin seurataan ja selvitetään. Paltamon kunnassa on myönteinen asenne ja poliittista tahtoa rakentaa lapsiystävällistä toimintaa: laadukasta varhaiskasvatusta hyvissä ja uusituissa toimintaympäristöissä.

Pidetään palvelut Paltamossa:

Kaikki kesään KIPASTA! Lelut ja pelit Auto-, maasto- ja venekartat Kirjoista tietoa ja viihdettä Askartelu- ja taidetarvikkeista tekemisen riemua.

Paltamon KIPA KIRJAKAUPPA Puh. 08 871025 www.kainuunkirja.net

Kesällä avoinna: Ma-To 9-17 Pe 9-18 La 9.30-15


13

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

Paltamon kesäteatterissa Kotiseutupäivät Paltamon kesäteatterissa nähdään tänä kesänä Jukka Itkosen kirjoittama näytelmä Kotiseutupäivät. Kirjailija itse määrittelee Kotiseutupäivien olevan laulupitoinen huvinäytelmä, siihen sisältyy myös Itkosen itsensä sanoittamia ja säveltämiä lauluja. Esityksen rakenne on ”näytelmiä näytelmässä”, siinä selviää, mitä tapahtuu, kun joukko harrastajaesiintyjiä kokoontuu Valtakunnallisten kotiseutupäivien ohjelman kenraaliharjoitukseen. Näytelmän pääroolia, Kotiseutupäivien ohjelman ohjaajaa näyttelee Vesa Hyvönen, jolle tämä kesä on neljäskymmenes Paltamon kesäteatterin lavalla. Muissa rooleissa nähdään Tiina Korhonen, Terttu Karjalainen, Tuula Kortelainen, Merja Pylvänäinen, Johanna Välikangas, Joni Tolvanen, Pertti Karjalainen ja Antti Hoffren. Kahden miehen orkesterin muodostavat Vesa Klemetti ja Kyösti Karttunen, esityksen ohjaa Eija-Riitta Airo. Esitys on Paltamon kesäteatterin ja Musiikkiteatteri Kapareen yhteistuotanto. Esitykset alkavat perjantaina 24.7. jatkuen elokuun 9. päivään koronatilanteen mahdolliset muutokset huomioiden.

Lisätiedot

p. 040 415 9171 https://paltamonkesateatteri.webnode.fi www.facebook.com/paltamonkesateatteri/

Saman katon alta: - Kaupan vahvistukset - Kauppakirjat - Edunvalvonta valtuutukset - Testamentit - Perukirjat

Tule palvelevan pankin asiakkaaksi! Lepikontie 19 | p. 010 258 9301 |

OP Paltamo


JÄTTILÄISTEN PALTAMOA 2O2O • Sannan Hevostoiminta ja Terapia

MELALAHTI | KIVESJÄRVI • Arctic Giant, Jättiläisenmaa • Kivipuisto • Kivesvaaran retkeilyalue

TERVALAMMEN URHEILUKESKUS

• Pertinhalli, luonnonjäähalli, tennis • Yleisurheilukenttä • Jalkapallokenttä KAINUUN ASUTUKSEN • Pururata (valaistu) MUISTOMERKKI • Hiihtoladut, valaistulatu

• Frisbeegolfrata

KORPITIEN KOULU & KIRJASTO • • • • • • • •

Korpi Areena Ulkosali Sulkapallo Pesäpallo Jalkapallo Lasten leikkipuisto Pihapelikaukalo PANNA -jalkapallohäkki

• katukoris

• Osuuspankki • OTTO automaatti • Parturi-kampaamo Anja Leinonen • Kirkko • Seurakuntakeskus

Lamingon kukka ja hautauspalvelu Kesäteatteri

JUNA-ASEMA • Fixus autokorjaamo Autopaja Laukkanen • MRL Pyykkönen • Kainuun Konevuokraamo • Automaalaamo Auto & konefix

Jonna ja Petri Ruuska karistivat harteiltaan Etelä-Suomen ruuhkat ja kiireisen elämänmenon muuttaessaan viime syksynä Paltamoon. – Saimme toteuttaa unelmamme omakotitalosta 15 vuoden kerrostaloelämän jälkeen, kuin mieluisa omakotitalo mieluisalta paikalta löytyi Paltamosta. Asuntojen hintataso on lisäksi varsin kohtuullinen. – Muutimme tänne Kajaanin kautta molempien työtilanteen mahdollistamana. Paltamossa yleinen hintataso on mielestämme Kajaania edullisempi ja matka Kajaaniin, missä meistä toinen työskentelee, on kohtuullinen. Paltamo on meille juuri sopivan kokoinen. – Muutimme syksyllä keskelle remonttia, ja nyt kun asiat alkavat hiljalleen asettumaan paikoilleen, on löytynyt aikaa mm. lenk-

• Paltamon Kuvastudio Pekka Homanen

PALOASEMA KUNNANVIRASTO

• Toimistohotelli • Kuntosali • Golfsimulaattori • Kiehimä-kierrätysmyymälä

Hyönteisten jahtaaminen kameran kanssa kuuluu kesän harrastuksiin. Kuva: Jonna Ruuska.

• Fixus Paltamo • Maanrakennus Möttönen • Store Kirppis • Matkakoti Keidas • Kleman rautakauppa

• • • • •

Eurojopi Pyykkönen yhtiöt Motorec KIPA -kirjakauppa Paltamon fysiotera • • • • • • •

Kotiseutu Paltamon K-market S-Market Apteekki ABC tank Paltamon

• Alko LIIKEK • Neste • Matk • Main • Taksi • Kunn

• Paltamon Kodi sähkölaitehuol • Parturi-kampaa • Autokoulu

keilyyn. Kesän tultua laajennamme reviiriä, Ruuskat suunnittelevat. Paikkakunnan pienuus, helposti lähestyttävät ihmiset, kiireettömämpi elämänmeno ja arkiasioiden hoitamisen helppous ovat auttaneet Jonnaa ja Petriä Paltamoon asettumisessa. Tällä hetkellä tärkeimmiksi asioiksi ovat nousseet rauhallisuus ja luonnonläheisyys, juuri kuten he toivoivatkin. Keskustassakin lenkkeillessä on luonto lähellä eikä turhaan meteliin törmää. – Meille jäi edellisten asukkaiden jäljiltä tiiliskiven paksuinen Paltamon historiasta kertova kirja. Pitäjän historiaan tutustuminen on yksi mielenkiintomme kohde. Toiveena on asettua Paltamoon pidemmäksi aikaa, löytää uusia ystäviä ja harrastuksia ja osallistua meitä kiinnostaviin tapahtumiin.


15

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

• Hóll Talli

toimisto

KONTIOMÄKI

• Kainuun Sora

apia

• Paltamon Kalatalo

• Meteli Seis. Lelumuseo

umuseo n Vaatetus t Tervatori / POSTI t Paltamo

MIESLAHTI

METELI • • • • • •

• Kainuun Opisto • Rockers

Grillikioski Paltamo Caravan-alue Uimaranta Frisbeegolfrata Matonpesupaikka Loma-asuntoja

• Neste • K-Market • Tähtikoukku • Kontion Tallit • Maanrakennus Holappa • Auto-konehuolto Keränen • Kontiomäen Asemaravintola

SAVIRANTA

kkaus n kirjapaino

• Toivolan Tila

TERVEYSASEMA • Eläinlääkäri • Perhekeskus

KÄÄRMENIEMI

KESKUS

e Kiehimänportti kahuolto nostoimisto B2B i nan kesäinfo

inkone- ja lto amo Johanna

• Vierasvenelaituri, tulentekopaikka

EINO LEINO -PUISTO JA -RANTA • • • • • •

Laituri ja rantapaikat veneille, WC Kukkapuisto Eino Leino -patsas Paltamo -tervavene talaksessa Leikkipuisto Skeittiramppi

VENESATAMA

• Veneiden vuokrapaikat • Vesillelaskuluiska • Melontakeskus • Jäähilekontti

PALTAMON SYDÄN

• Ravintola • Golfkenttä / Golfklubi

PALTAMON SYDÄMEN VIERASVENESATAMA

Kysyimme ihmisiltä: 1) Mitä haluaisit Paltamoon (palveluja, harrastemahdollisuuksia, tapahtumia, jotain muuta uutta?) 2) Mikä on parasta Paltamossa?

Paltamo

1) Toivoisin Paltamoon infonäyttöjä mistä olisi helppoa ja kätevää seurata tulevia tapahtumia. Monesti huomaa että pieniä tapahtumia tai aktiviteetteja on mutta niitä ei ole vain syystä tai toisesta huomannut. 2) Parasta Paltamossa on pikkukylän tuoma turvallisuus.

15-vuotiaiden WhatsApp ryhmä Paltamo

1) Enemmän harrastusmahollisuuksia sekä enemmän paikkoja, missä nuoriso voisi oleskella vapaa-ajalla. Paltamossa voisi olla useammin Kuhakunkun kaltaisia tapahtumia mihin tulee ihmisiä ympäri Suomea. 2) Kuhakunkku tapahtuma sekä se että kaikki on lähellä, täällä on rauhallista ja nätit maisemat

• Lomatalo Aallotar • Paltamon Golfhovi • Metelihouse

• Septityhjennys • Polttoainejakelu

KATUGALLUP

Tomi Paasisalo

MAJOITUSTA

turvallinen ja Luonnonläheinen

Kyösti Karjalainen

Mari Möttönen

1) Ravintolan/Pubin se toisi eloa. Tapahtumia meillä on, mutta ihmisten pitäisi ymmärtää että jos tapahtumissa ei käydä niitä ei kannata järjestää ja niitä jatkossa ei ole. Tapahtumat tuovat kylään elämää ja elävä kylä kiinnostaa asuinpaikkana. Paltamolaset herätys!

1) Paltamossa on jo todella laajasti harrastusmahdollisuuksia ja palveluita verrattuna moneen muuhun samankokoiseen kuntaan. Mutta jos jotain saisin toivoa, niin kesäkahvilalle-/ravintolalle anniskeluoikeuksin olisi varmasti kysyntää.

Peking

2) No ihmiset ilman muuta. Mukavaa porukkaa joiden kanssa tulee toimeen, on mukava puuhastella ja tuumailla.

Paltamo

2) Tänne muuttaessani tärkeitä syitä olivat luonnonläheisyys sekä turvallinen ja viihtyisä elinympäristö lapsille. Nämä argumentit ovat osoittautuneet tosiksi ja pitävät vielä 11 vuoden jälkeenkin.


16

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

Golf sopii kaikille

– lapsille, nuorille, aikuisille ja senioreille!

Paltamon golfkenttä kuuluu Suomen kauneimpiin kenttiin. Golf on reipashenkistä ja terveellistä ulkoliikuntaa. Moni golfin kokeilemisesta kiinnostunut pitää kynnystä ensiaskeleiden ottamiseen korkeana, mutta kysymys on pitkälti mielikuvasta. Golf on helppo aloittaa ja jokainen voi pelata sitä haluamallaan taval-

la. Parasta golfissa on se, että sen voi aloittaa melkein minkä ikäisenä tahansa. Golfia voi pelata yksin tai yhdessä, rennosti tai tavoitteellisesti ja ajankäytöllisestikin golf joustaa – aina ei tarvitse pelata 18 reikää.

Päivässä golfariksi -kurssit Paltamossa 2020

Tervetuloa golfin pariin hauskalla ja rennol­la tavalla. Päivän aikana opit niin golfin sanastoa ja sääntöjä kuin itse pe­laa­mistakin. Kurssilla käydään läpi puttaa­misen, chippaamisen ja avauslyönnin perusteetsekä erilaisia pelimuotoja. Kurssin päätteeksi saat green cardin eli golfin ”ajokortin”. Kurssi aloitetaan kotona tehtävällä itseopiskelupaketilla. Helppolukuisella materiaalilla voit harjoitella jo etukäteen omatoimisesti sääntöjä, swingiä ja golfetikettiä. Kurssin hinta on 59 euroa ja kesto 4 tuntia. Päivässä golfariksi -kurssit järjestetään Paltamon golfkentällä. Kurssiajat kentällä sunnuntaisin klo 10-14: 7.6., 21.6., 5.7., 19.7., 2.8., 16.8., 30.8. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen kursseille Golfpro Mikko Heikkinen mikko.heikkinen@viesti.net 044-579 6322


17

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

Kainuu on hyvä kelkkailualue Kainuun moottorikelkkareitistö saa tänä ja ensi kesänä kasvojen kohotuksen, kun kuntien yhteinen Kamore -hanke kunnostaa maakunnan moottorikelkkareitistöä. Tavoitteena on korjata nykyisiä ja rakentaa uusia moottorikelkkareittejä ja -uria. Kehitysjohtaja Salla Korhonen kertoo, että Paltamossa urakkakilpailutukset käynnistyvät tänä kesänä. Urien maanrakennus- ja korjaustyöt alkavat loppukesästä tai syksyllä. – Kunnostettavaa on Kainuussa noin 1000 kilometriä. Uusia uralinjauksia syntyy noin 150 kilometriä, hankekoordinaattori Kari Heikkinen kertoo. – Paltamossa urat alkoivat olla huonossa kunnossa, mutta uria ryhdyttiin raivaamaan jo viime syksynä. Reitit merkitään maastoon ja varustetaan infotauluin ja osoiteviitoin. Kartat laaditaan mobiiliin ja lupamaksusysteemi sähköistetään. Kainuun moottorikelkkareittiportaalin on määrä valmistua syksyyn mennessä, Heikkinen sanoo. Uudistusten myötä kelkkailijat pääsevät paremmin Kainuuseen jokaisesta suunnasta: Savosta Kainuuseen ja Kainuusta Kuusamon ja Taivalkosken suunnalle. Yhteistyötä tehdään myös Vaalan kanssa, jotta Vaalan ja Paltamon reitit kohtaisivat.

Osa kunnostettavista urista on pohjana myös kesäaikaiseen liikkumiseen. Mahdollisuuksien mukaan suunnittelussa ja toteutuksessa huomioidaan maastopyöräily, mönkijäkäyttö ja muu retkeily. – Paltamon hyville retkeilyreiteille ei ole tarkoitus tuoda moottorikelkkailijoita, kertoo Heikkinen. Retkeily ja kelkkailu pidetään toisistaan erillään. Reittien kunnostamiseen pyritään saamaan urapooli, joka hoitaisi ja vastaisi reittien kunnossapidosta. Kamore-hankekokonaisuutta hallinnoi Sotkamon kunta.

Lisätietoa

Paltamon kunnan rakennusmestari Mervi Kilpeläinen p. 044 2885 512 Paltamon kunnan kehitysjohtaja Salla Korhonen p. 044 2885 660 Sotkamon kunnan tekninen johtaja Harri Helenius p. 044 7502491 harri.helenius@sotkamo.fi Hankekoordinaattori Kari Heikkinen p. 045 1311 355

kari@merci.fi

Pidetään palvelut Paltamossa:


Korpitien monitoimirakennuksen työmaa etenee suunnitellusti Työnteko Korpitien monitoimirakennuksen työmaalla ei ole hiljennyt koronavirusepidemian vuoksi, mutta se on vaikuttanut työmaajärjestelyihin. Tavaraa on tilattu työmaalle ennakkoon eikä tavarantuonnin yhteydessä olla ulkopuolisten kanssa kontaktissa. Rakennustyömaalla noudatetaan tarkasti viranomaisten ohjeita sosiaalisia kontakteja välttäen ja hajautetusti työskennellen. Rakennustyömaan ensimmäinen sääsuoja on paikoillaan esikoulun nurkalla. Seinien eristämisestä ja esikoulusiiven katonrakennuksesta siirrytään vesikattotöihin. Muuraustyöt alkoivat jo toukokuussa ja silloin to-

teutettiin vanhemman ja uudemman koulun yhdistys. Nykyisen yhdyskäytävän purku- ja maatyöt sekä purettavan ja jäävän koulun kulkujärjestelyt aloitettiin koulujen päätyttyä. Kesäkuussa on meneillään rakennuksen kattotyöt, sääsuojaukset ja vesikattotyöt sekä rungon eristys kirjaston puoleisessa osassa. Pihamuutos nykyisellä opettajien parkkipaikalla ja leikkivälinealueella aloitettiin kesäkuussa. Heinäkuussa työskentely jatkuu liikuntasalin kohdalla julkisivun muuraus- ja vesikattotöillä. Kesän aikana aloitetaan nykyisen jäävän koulun muutostyöt.

Paltamon koulukeskuksen uuden osan rakennustyöt aloitettiin elokuussa 2019. Tilojen on määrä valmistua vuoden 2021 tammikuun loppuun mennessä. Varhaiskasvatuksen tilat otetaan käyttöön pihatöiden valmistuttua vuoden 2021 alkusyksystä. Uudisrakennukseen sijoittuvat alakoulun, esiopetuksen, varhaiskasvatuksen, musiikin opetuksen ja kuntosalin tilat sekä noin 840 m2:n monitoimisali. Laajennusosan kokonaispinta-ala on n. 3500 m2. Kustannusarvio on liki kahdeksan miljoonaa euroa. Rakennushankkeen toteuttaa RPK Rakennus Kemppainen Oy.

MAINOS

Loma-asunto osaomistuksena Loma-asunto on monen suomalaisen haave, mutta sen hankkiminen ja ylläpito voi osoittautua liian kalliiksi ja työlääksi. Onneksi on olemassa vaihtoehto. Miksi sijoittaa koko asunnon hinta kohteeseen, jossa kuitenkin ollaan vain osa ajasta? Osaomistuksessa myös käyttö- ja huoltokulut jaetaan ja näin lomailu tulee edullisemmaksi. Sen vuoksi osaomistus onkin noussut matkailukeskuksissa parissa kymmenessä vuodessa erittäin suosituksi. Tämä tarkoittaa, että useampi lomatalo tai vain yksi lomatalo muodostavat oman osakeyhtiön. Yhtiöjärjestyksessä säädetään, että esim. kuuden osakkeen talossa yhden osakkeen omistajalla on yhden viikon mittainen hallintaoikeus joka 6. viikko käyttövuorolistan mukaisesti. Yhdellä talolla voi tässä esimerkissä olla siis enimmillään vain kuusi

omistajaa. Yksi omistaja voi hankkia samasta talosta useampiakin osakkeita, jolloin hallintaoikeus lisääntyy vastaavasti ja yhden talon omistajien määrä on pienempi. Osaomistus on siis eri kuin ns. viikko-osake, jossa omistajia on 52 eli yhtä monta kuin vuodessa viikkoja. Yhtiössä osakkaat päättävät yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiön asioista, kuten talousarviosta, hallituksen jäsenten valinnasta, hoitovastikkeen suuruudesta ja esim. talokohtaisten laskettelulippujen tai golfin pelioikeuksien hankinnasta. Jokaisessa talossa on asukasohjeet, joita noudattamalla loma-asunto pysyy hyvässä kunnossa. Loppusiivous vuoronsa jälkeen kuuluu omistajalle, mutta sen voi myös tilata paikkakunnan palveluista, jolloin lomalta kotiin lähtökin sujuu kevyesti.

Hyvänä puolena osaomistuksessa on, että omistajat voivat siis viettää huoletonta lomaa, kun yhtiö eli sen isännöitsijä hoitaa kaikki käytännön asiat, kuten kiinteistönhoidon ja vuosisiivouksen tilaukset ja valvonnan, maksuliikenteen, hallinnoinnin jne. Osakkaat maksavat vain yhtiövastikkeen, joka on yhtä osaketta kohti siis vain 1/6 koko asunnon kaikista kuluista. Paltamossa on tarjolla osaomistuskohde Metelinniemessä Oulujärven rantamaisemassa, golfkentän 10-väylän varrella. Paltamon Golfhovi Oy www.levihovi.com/fi/myynnissa-nyt/ paltamon-golfhovi/ Lisätietoja: Pirjo Nuottimäki, p. 040 415 9171.


19

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

Useampana vuonna Kainuun paras lukio oli tänä vuonna kaikista Suomen pienlukioista kaikista paras.

Rauha ja rentous

Paltamon lukio sijoittui tänä vuonna 16. sijalle ylioppilaskokeiden pakollisten aineiden

ovat pienen lukion etuja

valtakunnallisessa vertailussa.

– Opiskelu Paltamon lukiossa on rentoa, opettajat päteviä ja opiskeluympäristö rauhallinen, tiivistää opiskelija Minerva Jokelainen. Lukion vahvuudet – yhteisöllisyys, kannustava ilmapiiri ja henkilökohtainen ohjaus, kiinnostavat valinnaiskurssit sekä kansainvälisyys – ovat totta opiskeluarjessa. – Rento ilmapiiri vaikuttaa opiskeluihin myönteisellä tavalla. Voin kysyä apua keneltä tahansa, opettajat ovat tosi rentoja ja ottavat opiskelijan hyvinvoinnin huomioon, Jokelainen sanoo. Paltamolaisille on iso merkitys sillä, että lukio-opetus järjestetään lähipalveluna omalla paikkakunnalla. – Oppilaan on turvallista jatkaa opintoja yläkoulusta omaan lukioon. Saamme oppilaita jonkin verran myös muista Kainuun kunnista, kertoo rehtori Teuvo Heikura. Kunnassa taataan pätevä aineenopetus siten, että yläkoulun aineenopettajat työskentelevät myös lukiossa. Molemmat koulut hyötyvät toisistaan. – Teemme yhteistyötä Puolangan ja Suomussalmen lukioiden kanssa järjestämällä yhteisiä kursseja videoneuvotteluyhteyden avulla. Näin saamme sopivan kokoiset ryhmät esim. fysiikan, kemian, biologian, maantiedon ja vieraiden kielten kursseille. Opetuksesta osa toteutetaan lähiopetuksena ja osa videoneuvotteluitse. Opettaja ohjeistaa ja ohjaa opiskelua, Heikura lisää.

– Odotan eniten vanhojen kaverien näkemistä lakitusjuhlassa, Minerva Jokelainen toteaa. Syksyllä 2021 Suomen lukioissa otetaan käyttöön uudet opetussuunnitelmat. Kainuun lukiot valmistelevat omia opetussuunnitelmiaan yhteistyössä AIKOPAn koordinoimassa hankkeessa. – Opiskelijan hyvinvointia painottava opetussuunnitelma toimii lukiomme arjessa jo nyt, Heikura toteaa.

Paltamon lukiossa on perinteisesti otettu oppilaiden yksilöllisyys ja hyvinvointi huomioon. Koulu tunnetaan myös aktiivisuudestaan kansainvälisissä projekteissa. Erasmus+-projekti jatkuu helmikuun 2021 loppuun saakka. – Jospa voimme järjestää Kainuun lukioiden yhteiset ylioppilasjuhlat lauantaina 29.8. Jol­ lei se ole koronatilanteen vuoksi mahdollista, juhlistamme uusia ylioppilaitamme 5.12. itsenäisyyspäivän juhlassa, Heikura toivoo.

Pienlukioista, joissa on alle 50 kirjoittajaa, Paltamo oli ykkönen.

Pidetään palvelut Paltamossa:

Maanrakennusalan palveluja yrityksille ja yksityisille. • • • • •

Teiden ja katujen rakentaminen kunnallistekniikka kiviainekset toimitetuttuna rakennusten pohjatyöt rantatyöt ym.

Ota yhteyttä ! Puh. 08 871 888 | mrl-pyykkonen.com


20

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

Tuoretta kotimaista kalaa hyvin saatavilla Ahvenia fileoi Antti Kyllönen. Halkaisukonetta syöttää Veli-Matti Karppinen.

– Miksi syödä ulkomaista kalaa, kun kotimaassa on kalaa järvet pullollaan. Kotimainen kala on ekologisesi fiksu valinta, joka myös työllistää, toteaa kalastaja Simo Kemppainen. Kesällä Paltamon kalatalon kalastajat kiskovat Oulujärvestä kuhaa, ahventa, muikkua, lahnaa, särkeä, ahventa ja haukea. Pyyntivälineinä ovat verkot, rysät ja nuotta. Muikun nuottaus on saatu nuottalautoilla hyvin käyntiin, muikusta kun on ollut suorastaan pulaa.

– Olemme parantaneet ja lisänneet suoramyyntiä kalatalolla niin, että kalaa voi hakea meiltä päivittäin. Olemme iltapäivisin parhaimmin tavoitettavissa. – Palkkasimme juuri kaksi perkaajaa, koska kalamassojen kysyntätilanne on niin suuri. Omasta pyynnistä saadaan massakalaksi lahnaa, särkeä, ahventa ja haukea. Ruuhkaisin aika kalastuksessa on keväällä ja syksyllä.

Epidemia ei ole juurikaan vaikuttanut kalatalon toimintaan. Tuorekalan kauppa tukkuliikkeisiin on käynnistynyt moitteetta. – Kalannälkään kannattaa olla meihin yhteydessä ja tulla käymään paikan päällä. Tuoretta kalaa riittää! Kalatalon aukiolot ja ajankohtaisuudet: Facebook Paltamon Kalatalo Oy Simo Kemppainen p. 040 521 0507

Paltamosta Euroopan kamaboko-pääkaupunki Kamaboko Finland on suomalais-japanilais-vietnamilainen startup-yritys, joka on perustettu vuonna 2019. Yritys valmistaa särkikaloista 900 vuotta vanha japanilaisella metodilla kamabokoa.

Ensimmäinen tuote on savustettu lahnakamaboko. Crossover-tuotteessa yhdistyy suomalainen hento savukalan maku ja japanilainen kamaboko-rakenne.

Kamabokon valmistamiseen soveltuvaa kalamassaa saadaan Paltamon kalatalolta. – Paltamon kalatalon ennakkoluulottomat porukat ovat lähteneet yhteistyöhön yrityksemme kanssa, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Sami Laitinen. – Yhteistyö syntyi paltamolaisen Timo Tervosen avulla. Kamabokoa valmistetaan Kontiomäellä sijaitsevassa vanhassa makkaratehtaassa yhdessä Esko Holopaisen ja Sienestä Oy:n kanssa. Tulevaisuudessa on tarkoitus laajentaa tuotearsenaalia ja suunnata kohti ulkomaan markkinoita. – Paltamo alueena ja Oulunjärvestä saatavat kalat ovat tärkeä osa Kamaboko Finlandin brändiä, Laitinen kertoo. – Tarkoitus on pitää tuotanto Paltamossa, kehittää sitä, luoda useampia työpaikkoja alueelle ja ennen kaikkea kiihdyttää särkikalojen poistamista vesistöistä. – Olemme muodostamassa Paltamon kalatalon ja Sienestä Oy:n kanssa pitkäaikaista kumppanuutta ja toivomme, että Paltamosta kehittyy Suomen ja miksei koko Euroopan kamaboko-pääkaupunki. www.kamaboko.fi


21

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

HS-visual Art Luovuutta ja teknistä osaamista

Paltamon pääkirjasto löytyy osoitteesta Korpitie 9

Kirjastot

Paltamon pääkirjaston palveluajat 1.6. - 28.6. maanantai klo 10–16 tiistai klo 11–16 keskiviikko klo 13–19 torstai-perjantai klo10–15

palveluajat 29.6. - 9.8. maanantai-tiistai klo 10–15 keskiviikko klo 13–18 torstai-perjantai klo10–15 Normaaleihin aukioloaikoihin palataan 10.8. ohjeistusten niin salliessa. Paltamon pääkirjaston omatoimiajat Omatoimiajat aloitetaan 10.8. ohjeistusten niin salliessa. Kontiomäen kirjaston palveluajat Kontiomäen sivupisteestä asiakkaat voivat hakea varauksiaan seuraavina aikoina: torstai 11.6. klo 15–17 keskiviikko 17.6. klo 15–17 torstai 25.6. klo 15–17 Heinäkuussa suljettu. Elokuussa muuttuvista palveluajoista ilmoitetaan myöhemmin.

Paltamolaisen Hannu Sievilän yritys HS-visual Art on tehnyt yli kolmenkymmentä vuotta muun muassa rinnekeskusten karttoja. Paperiset kartat ovat kehittyneet vuosien saatossa mobiilisovelluksiksi ja 3D-mallinnuksiksi, mutta työn perusperiaatteet ovat edelleen samat.

Kivesvaaran reittikartta on myös Hannun tekemä (Kyltin tekninen toteutus Mainostoimisto B2B.)

Nuorena sähköalalla työskennellyt Hannu Sievilä joutui lomautetuksi ja perusti tuolloin mainosyrityksensä. Alkuaikoina yritys teki esimerkiksi myymäläsomistuksia, teippauksia ja messuosastoja – rinnekartat tulivat mukaan kuvaan oikeastaan sattuman kautta. – Erään messuprojektin yhteydessä minulta kysyttiin, tiedänkö ketään, joka valmistaisi rinnekarttoja. Lähimmät tekijät tuntuivat olevan Keski-Euroopassa, joten ilmoittauduin itse piirtämään kynäruiskulla rinnekartan Iso-Syötteelle. Sen jälkeen niitä sitten rupesivat muutkin keskukset kyselemään, Hannu Sievilä kuvailee. Ja kysyntää rinnekartoille on tosiaan ollut, sillä Sievilä on valmistanut kaikkien Suomen suurimpien rinnekeskusten kartat, lisäksi karttoja on tehty joihinkin Keski-Euroopan ja Venäjän laskettelukeskuksiin. Rinnekarttojen lisäksi HS-visual Art on toteuttanut erilaisia interaktiivisia panoraama- ja läpileikkauskuvia. Uutta tekniikkaa edustavat 3D-rinnekartat.

– 3D-tekniikka mahdollistaa rinnekarttojen paremman tarkkuuden ja myös erilaiset mobiilisovellukset, joissa käyttäjä voi pyörittää mallia ja katsella rinnekarttaa eri suunnista. Myös käyttäjän oma sijainti voidaan näyttää rinnekartalla tarkemmin kuin aikaisemmin, kertoo Sievilä 3D-tekniikan eduista. Rinnekartat ovat kehittyneet huimasti alkuaikojen paperiversioista, mutta tulevaisuus tuo tullessaan monenlaista uutta alalle. Muun muassa erilaiset paikkatietoon liittyvät toiminnot ja lisätyn todellisuuden mahdollisuudet ovat Sievilän mukaan tulevaisuuden toimintoja. – Esimerkiksi skibussien sijainti on tulossa muutamien isompien hiihtokeskusten rinnekarttoihin. Kaverin sijainnin näkeminen rinnekartalla on myös toivottu ominaisuus. Entäpä Hannu Sievilän yrityksen tulevaisuus? – Tyttäreni Ida opiskelee parhaillaan yrityksessämme media-alan oppisopimuksella ja myös poikani Ville on kiinnostunut alasta, joten uusia innovaatioita tullee jatkossakin. Katso lisää: www.panoraama.com

Pidetään palvelut Paltamossa:

Kontiomäen kirjaston omatoimiajat Omatoimiajat aloitetaan 10.8. ohjeistusten niin salliessa. Kirjastoauton aikataulut Kirjastoauto liikennöi viikoilla 23 - 24 ja 27 - 28, ajopäivät tiistai, keskiviikko ja torstai. Heinäkuussa kirjastoauto ei liikennöi. Elokuussa kirjastoauto aloittaa liikennöimisen myöhemmin ilmoitettavalla aikatauluilla.

Kiinteistönhoito • Kirvesmiestyöt Sisä- ja ulkoremontit • Pyörätuoliluiskat • Pihojen harjaus- ja painepesu • Lumityöt • Liukkauden torjunta • Ulkoalueiden hoito • Yritys- ja yksityisasiakkaat • Päivystys 24/7 Huolto / päivystys 24/7 puh. 0400 586 730

Kontiomäen kirjaston osoite on Pihlajatie 5

Kirvesmiestyöt Ossi Laine puh. 040 8245 962

Sami Laine puh. 044 5107 498


22

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

Valokuitu, yhteyksistä varmin ja vakain Paltamon alueella valokuitu rakennetaan kirkonkylän, Metelinniemen, Luhtaniemen ja Kiehimänvaaran alueille.

Kaisanetin kaivinkoneet tekevät valokuidulle väylää. Valokuitua kaivetaan monella paikkakunnalla, myös Paltamossa. Valokuituyhteyden hankkiminen yhtä aikaa koko alueelle mahdollistaa meitä Kaisanetiltä toimittamaan kuidun kiinteistöösi yksin hankkimista edullisemmin.

Nettiyhteydet ja häiriöttömän verkkoliikenteen merkitys on korvaamaton. – Näin poikkeusoloissa, kun väki on etätöissä, ja kokouksia myös kunnassa pidetään paljon etäyhteyksien kautta, on tietoliikenneyhteyksien toimintavarmuus entistä tärkeämpää, toteaa Paltamon kehitysjohtaja Salla Korhonen toimintavarmuuden tarpeesta. Valokuitu kuljettaa dataa lähes häiriöttömästi, joten kuituyhteys on toimintavarmempi kuin mobiiliyhteys. – Yksittäisten kuntalaisten kannalta toimivat tietoliikenneyhteydet ovat yhtä lailla erittäin

Pidetään palvelut Paltamossa:

80,-/2 hh

aamiaisella

Majoitusta kainuulaisessa maalaismaisemassa ryhmille tai yksittäisille matkailijoille. Lue lisää: kainuunopisto.fi

Tahvintie 4 • MIESLAHTI • p. 0400 731 305

tärkeitä näinä aikoina sekä palvelujen saannin (esim. ruokaostokset verkossa) kuin sosiaalisten kontaktienkin kannalta, kun fyysisesti ei voida tavata, Korhonen ynnää. Valokuitu on paras valinta, et joudu jakamaan sitä ja kaistaa riittää koko talouden tarpeisiin. Kun netillä on monta käyttäjää, tarvitaan enemmän kaistaa. Kaisanetin valokuidulla varmistat kaistan riittävän myös tulevaisuuden tarpeisiisi. Valokuidun valinneet paltamolaiset ovat valinneet valokuidun sen mahdollistamien nopeuksien ja yhteyksien toimintavarmuuden vuoksi. Ota yhteyttä Kaisanetin asiakaspalveluun 0800 391 234 ja hanki valokuitu!

Vaarankylän valokuituhankkeelle myötätuulta ja kaivinkonetta Vaarankylän kyläyhdistys sai Kainuun ely -keskukselta myönteisen rahoituspäätöksen valokuituverkon rakentamista varten. Hankkeen avulla saadaan Paltamon Vaarankylän alue nykyaikaisen tietoliikenneinfrastruktuurin piiriin. Kyläyhdistys on toteuttanut jo vuonna 2019 Oulujärvi Leaderin rahoituksella valokuituhankkeen esiselvityshankkeen. Hankkeen vetäjinä toimivat Jukka Leinonen ja Markku Väisänen. – Toive kylän kehittämisestä valokuituverkon avulla alkaa tulla todeksi. Nyt raivataan innolla linjoja, iloitsee Markku Väisänen. – Heinäkuussa on kaivettu väylää kuidulle jo kilometrikaupalla, Väisänen arvioi. Iso osa kyläläisistä on mukana hankkeessa ja tunnelmat ovat myönteiset. – Kuidutamme Vaarankylän ja Koikeronvaaran alueet. – Ensi kesänä kylällä liikkuu paljon koneita myös siksi, että maahan vedetään sähkökaapelit. Tämä kannattaa huomioida tiellä liikkuessa, Väisänen muistuttaa. Lisätietoja: Markku Väisänen p. 0400 192423 Jukka Leinonen p. 0400 584 937


23

Arjen apua -toiminta yhdistää voimat

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

Se aito kainuulainen kyläkauppa

Arjen apua on Paltamon kunnan koordinoimaa vapaaehtoistoimintaa, jolla turvataan kuntalaisten kotona pärjäämistä poikkeusoloissa. Toimintaan voi ilmoittautua mukaan, olipa avuntarvitsija tai auttaja. Kunta välittää vapaaehtoisia avuksi kauppa- ja apteekkiasiointiin. Anna Marjamaa on ollut pitkään mukana Suomen Punaisen Ristin toiminnassa, joten Arjen apua -ryhmään liittyminen oli hänelle itsestäänselvyys. – Ihmiset ovat olleet ymmärtäväisiä ja joustavia. On tuntunut todella siltä, että yhdessä tästäkin selvitään kyllä. – Nyt on tilaisuus tehdä jotain, mitä ei aiemmin ole tehnyt, olitpa avun tarjoaja tai tarvitsija. Ei siis kannata miettiä, mitä ei voi tai saa tehdä, vaan tarttua mahdollisuuksin, mitä tämä aika tarjoaa, Anna kannustaa. – Vapaaehtoisia on ollut helppoa saada auttamaan ostoksien teossa, ja asiointikyyti on hyvä apu ostosten toimituksessa kauemmas kuntakeskuksesta, kertoo kunnan hyvinvointikoordinaattori Anu Leinonen. – Haasteena on riskiryhmäläisten halu asioida itse kaupassa. Moni kokee vaikeaksi kertoa omaa ostoslistaa vieraalle ihmiselle, Leinonen kertoo. – Palvelua käyttäneet ovat olleet tyytyväisiä, kun ostokset saa kotiovelle. – Koronavirusepidemian jatkuessa palvelemme kaikkia arjen apua tarvitsevia, Leinonen lupaa. Ryhmään voi liittyä Facebookin kautta @Arjen apua Paltamo tai olemalla yhteydessä Laura Poikoseen laura.poikonen@paltamo.fi tai p. 044 7500 989 NEUVONTAPUHELIN p. 044 7500 989 palvelee kesällä 1.6.–31.7. arkisin klo 12 - 15

Tervetuloa! t. Sari ja Tuomas

meidät löydät myös

Avoinna kesäaikaan ma - la 7-21 su 10-21 Puolangantie 11, PALTAMO | 0400 250 760

facebookista

www.facebook.com

ISO APU PIENEENKIN TARPEESEEN! Työvoimapalveluiden myynti kiinteistönhoitopalvelut työvoiman vuokraus remontointipalvelut toimistopalvelut siivouspalvelut kotipalvelut

www.eurojopi.f Puh. 050 3072 899 • 044 756 3664 ejopi@eurojopi.fi


24

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

Paltamon terveysasema Sairaalatie 7, 88300 Paltamo Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä: Yleinen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluohjaus ja neuvonta 08 61561/vaihde - ma–to klo 8–16 - pe klo 8–15 - juhlapyhien aatto klo 8–15 Terveysaseman aukioloajat: - ma–to klo 8–16 - pe, juhlapyhien aatto sekä juhannusaattoa edeltävä päivä klo 8–15 - la–su, juhlapyhinä ja juhannusaattona suljettu Terveysaseman vastaanottotoiminta on supistettua ajalla 22.6. – 26.7.2020. Kiireettömiä lääkärin vastaanottoaikoja ei ole saatavilla ja kansanterveyshoitajan vastaanottoaikoja on saatavilla rajallisesti. Terveysaseman päivystävä sairaanhoitaja, hoidon tarpeen arviointi, ohjaus ja ajanvaraus p. 08 6156 5322 Potilastoimisto p. 08 6156 5329

Soitto-ohjeet Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Kuuntele puhelimesta kuuluva nauhoite ja toimi annettujen ohjeiden mukaan. Hoitaja soittaa sinulle samana päivänä takaisin tuntemattomasta numerosta. Sinun ei tarvitse soittaa useampaa kertaa hoitajalle, koska soittotietosi tallentuvat järjestelmään. Kiireellinen päivystys Kainuun keskussairaalan päivystyspoliklinikalla Sotkamontie 13. 87300 Kajaani p. 116 117 Ilta-ja viikonloppupäivystykset Normaalisti Kainuun keskussairaalassa. Hoitotarvikejakelu Suljettu ajalla 6.7.-2.8.2020 Reseptien uusinta Omasote tai Kanta.fi- palveluiden, apteekin tai terveysaseman kautta. NordLab, Laboratorio maanantaisin ajalla 22.6. – 26.7.2020. Ajanvaraus 24h www.nordlab.fi tai puhelimitse arkisin 7-18. p. 0206 1980 19

Omasoten kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille sekä uusia sähköisen lääkemääräyksen omasote.kainuu.fi Uusi Päivystysapu palvelee 24h numerossa 116 117. Voitte soittaa numeroon päivystyksellisissä sosiaali- ja terveysongelmissa, joissa ei ole kyse hätätilanteesta. Yleinen valtakunnallinen hätänumero on 112. Sairaanhoitajan ympärivuorokautinen puhelinpäivystys Kainuun keskus-sairaalassa p. 116 117. Terveysaseman ollessa suljettuna päivystys Kainuun keskussairaalassa Sotkamontie 13, 87300 Kajaani, p. 116 117 Tarkemmat yhteystiedot ja aukioloajat sote.kainuu.fi

S-market Paltamo Puolangantie 9, 88300 Paltamo Avoinna ma–la 8–21, su 10–21


25

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

Järvelle tekee melojan mieli Oulujärven melojat ry järjestää kesällä viikkomelontoja Paltamossa, Vaalassa ja Kajaanissa. Viikkomelonnoille voivat osallistua kokeneet melojat, jotka pääsevät omatoimisesti kajakkiin ja kajakista pois. Tämä ohjeistus on sen vuoksi, että vältetään mahdollisuuksien mukaan lähikontakteja. Paltamon viikkomelonnat järjestetään joka toinen tiistai-ilta parittomilla viikoilla klo 18 alkaen sääolosuhteet huomioiden.

Kokeiluilta

Kesän aikana myöhemmin ilmoitettavana aikana pidetään melonnan kokeiluilta, jolloin kokemattomammatkin pääsevät kokeilemaan pienesti kajakilla melontaa. Tämä kokeiluilta toteutetaan, jos olosuhteet sen sallivat.

Pidetään palvelut Paltamossa:

Puutarhakauppaa monipuolisesta valikoimasta

• kesäkukat

• lannoitteet, mullat, kalkit, • kasvinsuojeluaineet, • maanpeittokankaat • kukkien, vihannesten ja nurmikon siemenet • Kekkilän-, Biolan-ja Bernerin tuotteita

Lamingon Kukkaja Hautauspalvelu Lepikontie 15 88300 Paltamo • Puh. (08) 871807 , 0400 685755

Se iso kauppa pienessä kylässä!

Kurssille oppimaan

Vaikka mitä ihanaa naisille ja miehille!

Kajakkimelonnan peruskurssi on tulossa elokuun loppupuolella, jos lähikontakteja aletaan sallia. Kurssin aikana joutuu olemaan opetustilanteissa paljon lähikontakteissa, kun opetellaan melontaotteita, kajakkiin menoa ja poistumista sekä pelastautumista.

Lisää tietoa

Melontaretkistä ja peruskurssista tiedotetaan Oulujärven melojien Facebook-sivulla ja WhatsApp-ryhmässä. Yhdyshenkilö Paltamossa on Oulujärven Melojat ry:n puheenjohtaja Anu Leinonen puh. 040 547 9860.

Naisille paljon alennettu

-50%

Tervetuloa! Olemme myös Facebookissa.

www.paltamonvaatetus.fi Lepikontie 8, puh. 050 407 1006


26

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

TREENI ulkokuntosalilla Muistetaan pitää riittävä turvaväli kanssatreenaajiin ja hyvä käsihygienia esim. käyttämällä hanskoja!

Jokaiselta laitteelta löytyvät harjoitteen suoritusohjeet. Ne kannattaa ennen aloittamista lukea läpi. Laitteista löytyy myös qr-koodi, jonka saa avattua älypuhelimeen ladattavalla qr-koodinlukija-sovelluksella. Koodin takaa löytyy kunkin liikkeen suoritusvideo. Huomioi myös, että osassa laitteita painot ovat säädettävissä, säädä siis painot itselle sopivaksi.

Treenin voit toteuttaa kahdella eri tavalla. Tapa 1: Matalamman sykkeen

paikkaharjoitteluna » Tee ensimmäisellä laitteella 10 - 15 toistoa » lepää 1-2 minuuttia omaa jaksamista kuunnellen » tee toinen sarja samalla laitteella » lepää ja tee vielä kolmas sarja. » Vasta kolmannen sarjan jälkeen siirry seuraavalle laitteelle. » Tee kaikilla laitteilla kolme sarjaa.

Jalkakyykky

»Asetu laitteeseen niin, että reiden yläosa on lantiotukea vasten, jalat tukevasti tapeilla ja tuki pohkeita vasten »Laske ylävartalo eteenpäin, ojenna vartalo suoraksi, älä kuitenkaan yliojenna

Vatsaliike

»Rullaa itsesi rauhallisesti nikama nikamalta ylös »Laske rauhallisesti takaisin alas »Kädet voit pitää suorana edessä, korvien takana tai ristissä rintakehällä

Vaakasoutu

»Laita tuki rintaa vasten ja ota kahvoista kiinni »Pidä katse edessä ja hartiat alhaalla »Rutista lapaluut toisiaan kohden ja vedä kädet kylkiin »Palauta rauhallisesti

Etupunnerrus

»Asetu laitteeseen istumaan »Muista keskivartalon ja yläselän tuki »Punnerra ylöspäin, älä kuitenkaan ojenna kyynärpäitä lukkosuoraksi asti »Palauta rauhallisesti

Penkkipunnerrus

»Ota hieman hartioita leveämpi ote, niin että kahva jää kainalon alapuolelle »Pidä vatsa tiukkana »Ojenna paino ylös, älä kuitenkaan työnnä kyynärpäitä lukkosuoraksi » Laske rauhallisesti alas » Liikkeen voit tehdä jalat penkinpäällä tai jalat maassa selkää kevyesti notkistaen

»Säädä penkki sopivalle korkeudelle niin, että kahvat ovat rinnan keskikohdalla ja asetu laitteeseen istumaan »Pidä jalat tukevasti maassa ja keskivartalo tiukkana » Ojenna ylös ja palauta rauhallisesti alas

kiertoharjoitteluna » Tee laitteella 10 - 15 toistoa » pienen hengähdyksen jälkeen siirry seuraavalle laitteelle ja tee 10 15 toistoa. » Jatka näin läpi kaikki laitteet. » Kierroksen päätteeksi voit levätä oman jaksamisen mukaan 2-5 minuuttia. » Tee yhteensä kolme kierrosta.

Selänojennus

» Seiso lantion levyisessä asennossa » Aseta tanko hartioiden päälle, ei niskan » Pidä polvet ja jalkaterät samassa linjassa osoittaen joko suoraan eteen tai kevyessä ulkokierrossa » Varo etteivät polvet kierry sisäänpäin liikkeen aikana » Vie painoa hallitusti alas, pyri säilyttämään selän neutraaliasento » Nosta ylös, jätä polvet kuitenkin kevyesti koukkuun

Vinopenkkipunnerrus

Tapa 2: Korkeamman sykkeen

Voimaköydet

Voimaköydet ovat oiva tapa kehittää lihaskuntoa ja kehonhallintaa kokonaisvaltaisesti sekä nostaa sykettä. Vain mielikuvitus on rajana liikkeiden suhteen.Voit laskea toistoja tai tehdä liikettä aikaa vastaan esimerkiksi 30 sekuntia

Tässä pari yksinkertaista liike-esimerkkiä Rummutus

» Tartu köysiin ja asetu tukevaan noin hartioiden levyiseen asentoon » Tee köysillä rummutusta muistuttavaa liikettä » Pidä keskivartalo tiukkana » Liike etenee aaltomaisesti

Tasapaiskaus

» Ota tukeva asento » Pidä keskivartalo tiukkana » Paiskaa köysiä tasatahtia ylhäältä alas » Käytä koko vartalon voima hyödyksi


27

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 2 0

Ylös, ulos ja liikkumaan! Paltamossa on liikuntaan hyvät puitteet.

Lähiliikuntapaikka Korpiareena käsittää kaksi pesäpallokenttää, sulkapallo- ja lentopallokentän, ulkokuntoilualueen sekä monitoimiareenan. Areena on vapaassa käytössä. Vuoroja voi varata ryhmille p. 044 2885 512. Yleisurheilu ja jalkapallo

Tervalammen urheilukeskuksessa on yleisurheilukenttä ja jalkapallokenttä. Kontiomäen hiekkakentällä on jalkapallokenttä.

Lähiliikuntapaikka Korpiareena

Korpitie 11 -pesäpallo, sulkapallo, lentopallo, ulkokuntoilu ja monitoimiareena

Skeittiparkki

Eino Leino-puiston torialueella sijaitsee kaikille avoin pieni skeittipuisto rulla- ja potkulautailijoille. Vapaa pääsy.

Leikki- ja liikuntakentät

Puistoalueille sijoittuvia leikkikenttiä on kaksi – Vilkastus (Eino Leinon puisto) ja Kaskipuiston (Metsopolku 7) leikkikentät kirkonkylällä. Lähiliikuntapaikat ovat Kontiomäen koulun yhteydessä ja Korpiareenalla. Tervalammen urheilukeskuksessa on yleisurheilukenttä ja jalkapallokenttä. Kontiomäen hiekkakentällä on jalkapallokenttä.

Kuntosali

Vaarankyläntie 3 Paltamon kunnan kuntosali on avattu porrastetusti ja hyvästä hygieniatasosta huolehtien. Suositellaan, että kuntosalilla on kerrallaan enintään 10 henkilöä. Jokaisen kävijän tulee sitoutua huolelliseen hygieniaan ja noudattaa kahden metrin turvaväliä. Oireisena ei kuntosalille saa tulla. Aukioloajat ma-pe kello 8–13 ja 15–20 la kello 9–15 su suljettu Kuntosali aukioloaikoja lisätään porrastetusti kesän aikana mikäli koronaepidemia pysyy rauhallisena. Lisätietoja Laura Poikonen p. 044 750 0989

Uimarannat

Paltamon kunnan alueella on kuusi uimarantaa, jotka ovat kunnan ylläpitämiä. Uimarannoista neljä sijaitsee Oulujärven rannalla ja loput pienempien vesistöjen äärellä; Koikerojärvi, Kontiolampi, Melalahti, Metelinniemi, Mieslahti ja Saviranta. Lisätietoa uimarannoista: www.paltamo.fi/matkailu-ja-vapaa-aika/ liikunta-ja-ulkoilu.html

Frisbeegolfradat

Metelin Frisbeegolf kirkonkylän keskustaajamassa aivan Metelinniemen uimarannan vieressä, aloittelijatason 6-väyläinen rata (C-luokan rata) Tervalammen Frisbeegolf sijaitsee Tervalammen urheilukeskuksen ja Honkamäen ulkoilualueella. Harrastajatason rata on 12-väyläinen (B-luokan rata) Molempien ratojen infotaulut ja väyläopasteet löytyvät maastosta.

Pertinhalli

Suljettu 15.9. saakka kunnostustöiden vuoksi.

Lue lisää Paltamon kunnan liikuntamahdollisuuksista www.paltamo.fi/matkailu-ja-vapaa-aika/ liikunta-ja-ulkoilu.html. Muistetaan noudattaa turvavälejä ja huolehtia hyvästä hygieniasta!


Toteuta sinäkin Paltamossa

Rakenna Oulujärven rannalle tai golfkentän tuntumaan. Metelinniemen ja Luhtaniemen tontit nyt myynnissä.

Metelinniemi

Luhtaniemi

Alkaen

Rantatontit

Suomen kauneimmaksikin äänestetyn golfkentän ympäristössä tontteja loma- ja vakituiseen asumiseen. Oulujärvi, vehreä luonto ja hyvällä tasolla olevat palvelut lähellä.

10.417,-

Luhtaniemestä loma- tai omakotitontti omaksi tai vuokralle. Omarantaiset tontit myydään, muut tontit myydään tai vuokrataan.

35.000,-

Lue lisää www.paltamo.fi tai soita kehitysjohtaja p. 044 2885 660

Sairaalatie 1 | PALTAMO | Puh. 050 5699 177 | info@mainosB2B.fi | www.mainosB2B.fi


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.