Paltamoon.com Jättiläisten kesä 2019

Page 1

LEHTI NRO 8 P A LT A M O N A S U K A S

NKKU.FI

KUHAKU

Lue lisää .fi jattilaiset tai s. 4


2

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 1 9

Paltamo kutsuu viipymään koko vuoden Viime kesästä Paltamon kunnanjohtaja Pasi Ahoniemen perhe on kasvanut ja voi hyvin. Ahoniemi on työskennellyt kunnan johdossa kohta vuoden. Millä miettein?

– Olen päässyt toteuttamaan niitä ajatuksia, joita oli mielessäni työn aloittamisen hetkellä. Tärkeä oivallus on ollut sen ymmärtäminen, että asiat eivät tapahdu hetkessä, vaan että Paltamokin on iso laiva, joka ei hetkessä käänny. Suunnitelmilla on aikansa tapahtua, niillä on tietty aikajärjestyksensä, tilaus ja tapahtumaketju. Uudella johdolla ja uusilla työntekijöillä on aina omia ajatuksia siitä, mihin organisaation pitäisi mennä, Ahoniemi pohtii. Hän arvostaa Paltamossa tehtyä pohjatyötä itsenäiseksi, kehittyväksi ja eteenpäin katsovaksi kunnaksi, ja vie ajatusta ilolla eteenpäin. – Arvostan sitä, että kuntaorganisaatio on sisäisesti ja ulospäin avoin, jota kautta voimme vahvistaa kunnan erityisyyttä ja omaleimaisuutta. Paltamon vireyden voi nähdä vain avaamalla omat silmänsä. Haastaisin kaikki kuntalaiset osallistumaan ja kokemaan oman pitäjän elinvoimaa. -Kunnanvaltuusto on määritellyt meille hyvän strategian, jota me yhdessä toteutamme. Kunnan selviytyminen mitataan sillä, miten nopeasti pystymme reagoimaan muuttuvan yhteiskunnan vaatimuksiin. Kunnanjohtajan tehtävä on huolehtia siitä, että kunta on organisaationa edelläkävijä suhteessa ympäröivään yhteiskuntaan ja sen muutoksiin hyödyntäen heikoista signaaleista saatua tietoa. Ahoniemi kannustaa niin paltamolaisia kuin kesäasukkaita lähtemään tutustumaan omiin maisemiin esimerkiksi polkupyöräretkille kyliin, sillä välimatkat Paltamossa ovat siihen sopivia. – Kuinka usein tullaan poistuneeksi omalta mukavuusalueelta toiselle mukavuusalueelle? Ahoniemi kysyy. – Itse ajattelin käydä katsomassa, mitä kaikkea hyvää tässä lähellä on. Haaveilen pienestä paatista, jolla pääsisi kokemaan uudella lailla muuten niin tuttua Oulujärveä. – Haluan harrastaa kesällä jotain sellaista, mihin minulla on tässä lähellä mahdollisuus. Lapselle on elämys mennä vaikka kalalle tai metsään. Paltamossa luonto on kohdillaan, ja asenne: Emme jää odottelemaan ihmeiden tekijää muualta, vaan uskomme itseemme. Kunnanjohtaja toivoo, että kesäasukkaat eivät syksyn tullen laittaisikaan kesämökkiä lukkoon, vaan että syttyisi halu viipyä Paltamossa vähän pidempään, vaikka läpi vuoden: hiihtäen, kalastaen, vaeltaen. Paltamo on olemassa 12 kuukautta vuodessa.

Paltamoon asukaslehti No. 8 Kustantaja ja toteutus: Pohjolan Valimo ry Paltamon kunta

Päätoimittaja: Terhi Taikavaara Jakelu: SSM. Paltamon taloudet, loma-asuntojen omistajat ja matkailijat. ISSN-L 2323-8038, ISSN 2323-8038

Kiitämme henkilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat antaneet valokuvia, juttuja ja juttuvinkkejä tähän lehteen.

Kuva: Jenni Ahoniemi.


3

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 1 9

Paltamossa tapahtuu Lämmin kesä lähestyy ja Paltamo vilkastuu jälleen, kun kesäasukkaat ja matkailijat saapuvat nauttimaan pitäjän palveluista, maisemista ja tietenkin paikallisten mukavasta seurasta. Muistammehan paljasjalkaisina paltamolaisina tehdä myös aina vieraiden ja uusien tulokkaiden olon tervetulleeksi? Lämmin vastaanotto, yhdessä tekeminen ja toistemme palveleminen tuo vieraat uudestaankin, ehkä pysyvästikin. Yhteisöömme ja tänne kau­niiseen ja aktiiviseen kuntaamme soppii kyllä! Kuntamme haluaa tarjota mahdollisuuksia ja elämyksiä asukkaille ja täällä kävijöille. Olemme siksi kehittäneet yritysmyönteistä pitäjää. Kainuun yrittäjät valitsivatkin Paltamon vuoden elinvoimakunnaksi. Uusia panostuksia on tehty mm. matkailuun ja kalastukseen ja Kainuun suurimman yrityshankkeen eli KaiCellin biojalostamon ja sellun jatkojalostukseen erikoistuneen yritysalueen kehittämiseen. Paltamon kunta ja KaiCell Fibers Oy tekivät keväällä rakentamisalueen kiinteistökaupasta esisopimuksen, ja alueen asemakaava tulee kunnanvaltuustoon hyväksyttäväksi kesäkuussa. Hanke on ajan hermolla, sillä uudet kuitupohjaiset tuotteet ovat yksi keskeinen ratkaisu nyt paljon puhuttavaan ilmastonmuutokseen. Samalla on huolehdittava lähiympäristöstämme muiden sellutehdaspaikkakuntien tavoin niin, että luonto, asuminen, matkailu ja muu yritystoiminta voi hyvin ja kehittyy täällä rinnak-

kain. Ympäristövaikutusten arvioinnissa esille tulleet huolet on huomioitava ympäristöluvan käsittelyssä. Biojalostamo tarjoaisi myös uusia mahdollisuuksia muille kiinteistöille, matkailualueille ja yrityksille esimerkiksi hyödyntämällä lämpöenergia golfkentällä, maauimalassa ja kasvihuonetuotannossa. Paltamon biojalostamon aluetaloudellisista vaikutuksista tehdyn tuoreen selvityksen mukaan rakentamisaika toisi 1500 ja tuotanto 1200 työpaikkaa tehtaan ohella etenkin puunhankintaan, kuljetuksiin ja alihankintaan. Biojalostamo tuottaisi vuosittain Kainuuseen 720 miljoonaa euroa ja verotuloja Paltamoon noin 10 miljoonaa euroa. Biojalostamolla olisi siis merkittävä vaikutus maakuntaan ja kuntamme kehittämismahdollisuuksiin. Verotulojen, ostovoiman ja liikenteen kasvu toisi alueellemme lisää palveluita ja yrityksiä kuljetukseen, vähittäiskauppaan, majoitukseen ja ravintola-alalle palvelemaan asukkaita ja matkailijoita. Hyvä liikenteellinen sijaintimme on joka tapauksessa hyödynnettävä nykyistä paremmin. Paltamossa on maakuntamme toiseksi suurin liikennevirta ja uusia palveluita tarvitaan yhä useamman pysäyttämiseksi pitäjään. Suomessa ei ole liikaa perheystävällisiä pysähtymispaikkoja, joissa lapset pääsisivät turvallisesti purkamaan energiaansa. Hyvän ruoan ja mielenkiintoisten ostosten lisäksi houkuttelee mahdollisuus

jaloitteluun ja luonnon kohtaamiseen. Ehkä jättiläisten tarjoamana Oulujärven maisemissa? Pitäjämme kehittämisessä tarvitaan ideointia, kokeiluja, tavoitteita ja tekoja. Haluammekin kuulla toiveita ja ajatuksia myös kesäasukkailtamme, jotka kutsumme aamukahveille lauantaina 6.7. klo 8–9.30 Paltamon Nesteelle, tervetuloa! Toivottavasti näemme myös monissa Paltamon kesätapahtumissa. Aurinkoista jättiläisten kesää! Marisanna Jarva Kunnanvaltuuston puheenjohtaja


NELJÄS KATTAUS JÄTTILÄISTEN KESÄN ILMAISKONSERTTEJA . OLKAA HYVÄ!

Paltamon Eino Leino -puisto täyttyy hyvästä kesämusiikista ja -mielestä neljänsissä Jättiläisten Paltamon ilmaiskonserteissa. Konsertit järjestää Paltamon kunta. Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy ja ne sopivat koko perheelle.

SUNNUNTAI 7.7.

Klo 14 Klo 12

Pentti Rasinkangas ja Ohilyönti-orkesteri tekee

omaa uutta lastenmusiikkia, josta löytyy jotain kaikenikäisille. Laulut ovat etupäässä hauskoja, mutta sisältävät myös vakavampaa asiaa mm. erilaisuudesta ja suvaitsevaisuudesta. Tuttuja hittejä ovat mm. ”Meidän uusi vauva”, ”Mamma Miau” ja ”Kanalomamatka”. Musiikissa on piirtoja rytmimusiikista maailman eri kolkilta, tuulahduksia kansanmusiikista, etnomusiikista, ailahdus jatsia. On sekä kauneutta että svengiä.

Litku Klemetti – Litku SHOW!

Eli jotain tarttee tapahtua. Vuonna 2017 laajempaan tietoisuuteen rymistellyt Litku Klemetti on kriitikoiden, festareiden ja koko perheen suosikki. 2017 julkaistiin ”Juna Kainuuseen” -levy sekä bändikasetti ”Päivä päivältä vähemmän.” Huhtikuussa 2018 julkaistiin unelmointiteemainen ”Taika tapahtuu” ja seuraava levy ”Reformi” on jo suunnitteilla. Litku esiintyy Tuntematon numero-yhtyeensä kanssa, joka tekee mitä huvittaa. Litkun musiikillisessa maailmassa on spontaania heittäytymistä, unelmointia sekä fiilistä, että jotain jännää voi tapahtua vielä 2010-luvulla.

Klo 16

Sielukas Matti Johannes Koivu kuuluu vankasti maamme vahvimpien laulaja-lauluntekijöiden riviin. Seitsemäs sooloalbumi ”Lähtölauluja” osoittaa, kuinka Matti Johannes Koivu on jälleen persoonallisen sielukkaan ilmaisunsa ytimessä. Hänet tunnetaan artistina, joka ei epäröi tuoda tunteitaan musiikkiin, jossa on kuultavissa vaikutteita folkista ja beat-musiikista. Live-esiintymisiin hän suhtautuu intohimoisesti.

LAUANTAI 27.7.

NKKU.FI

Klo 16

Benjamin on aiemmin englanninkielistä poppia esittänyt ja Espanjassakin suosiota niittänyt poppari, joka teki elokuussa 2018 näyttävän paluun ensimmäisellä suomenkielisellä kappaleellaan, suoraan Spotifyn ykköseksi nousseella singlellä ”Naarmuja feat. IBE”. Lähes platinaa striimanneen kappaleen seuraaja ”Juon sut pois” ilmestyi saman vuoden marraskuussa, ja lähenteli striimeillään platinarajaa. Benjaminin kolmas single ”Tanssin yksin” ilmestyi helmikuussa 2019.

KUHAKU

Klo 18

Hittinikkari Aste julkaisi viime marraskuussa kuudennen albuminsa “Grand Prix”. Se sisältää mm. platinasinglet “Monaco”, “Luonasi” ja “Peruskallio” sekä suoraan Spotify-listan kärkisijoille menneen uuden singlen “Vastaaja feat. Mira Luoti”. Asteella on hallussaan viime vuosilta 12 kulta- tai platinalevyä, eikä hittiputkelle tunnu olevan loppua.

Lue lisää .fi jattilaiset


Laituri naurattaa ja itkettää Paltamon kesäteatterissa Paltamon kesäteatterin tämän kesän näytelmä on erityisen paltamolainen, sillä sekä näytelmän käsikirjoittaja että ohjaaja ovat paltamolaislähtöisiä ja näytelmä vieläpä sijoittuu Paltamoon. Katsojien nauruhermoja ja ehkä kyynelkanaviakin herkistelee lämmin tragikomedia Laituri. Laituri on näytelmäkirjailija ja näyttelijä Tuomo Kemp­paisen kirjoittama tragikomedia perheestä, selviytymisestä ja toivosta. Se tuo katsojien eteen nostalgisen tuttuja ajankuvia aina 80-luvulta tähän päivään. Näytelmän ohjaaja Sami Sainio ei halunnut tällä kertaa tuoda näyttämölle valtakunnan tai maakunnan tason hauskuutusta, vaan häntä kiehtoi nimenomaan paikallisuus ja näytelmän tuoreus. – Näytelmän tekstiä oli vaikea ohittaa, sillä harvoin on tarjolla uutta näytelmäkirjallisuutta, joka vielä sijoittuu Paltamoon. Näytelmä myös kosketti minua aidosti jo tekstinä, joten uskon sen koskettavan myös katsojia, Sami Sainio kertoo. – Näytelmä ajoittuu 80-luvulta tähän päivään, minkä luulisi puhuttelevan niin paltamolaisia kuin kesäkävijöitäkin, onhan täällä kokemusta jo monenlaisesta 90-luku-henkisestä tapahtumasta, ohjaaja jatkaa.

Paljon nuoria lavalla

Tämän kesän näytelmässä lavalla nähdään ennätysmäärä nuoria näyttelijöitä. Osa näyttelijöistä on intoutunut tulemaan mukaan kauempaakin, jopa Pudasjärveltä asti. – Tiivis harjoitus- ja esityskausi vaatii toki paljon koko kesäteatterin porukalta, sillä näytelmä sisältää aika nopeatempoista tekstiä ja henkilöhahmoihin täytyy todella sukeltaa sisälle, Sami Sainio muistuttaa. No entä sitten itse näytelmän sisältö? Tarinassa Hullu-Jussi, omien sanojensa mukaan Pohjois-Euroopan kovin merimies, palaa elävien keskelle kertomaan rikkinäisen perheensä selviytymistarinan 80-luvulta tähän päivään. Nykyhetkessä Hullu-Jussin poika, nelikymppinen Mikko päättää toteuttaa isänsä viimeisen toiveen: entinen merimies on halunnut tulla haudatuksi mereen. Niinpä perhe ahdetaan vanhaan Toyotaan isän tuhkauurnan kanssa, ja alkaa matka halki Suomen, kohti merta ja Utön rantalaituria. Mitä matkalla tapahtuu? Mene katsomaan! Paltamon kesäteatterin esitykset 26.6. alkaen, tarkemmat esitysajankohdat ja lisätiedot osoitteesta www.paltamonkesateatteri.fi

Nuori teatteri Kainuun Opistolla 8.–14.6.2019 Ohjaaja Sami Sainio toimii myös Paltamossa järjestettävän Nuori teatteri -tapahtuman taiteellisena johtajana. Nuori teatteri -kurssilla tutustutaan tänä vuonna teatterin ja esittävän

taiteen eri muotoihin tanssiteatterin, naamioteatterin, improvisaation ja

näyttämöäänenkäytön kautta. Kurssi on suunnattu 12–19-vuotiaille, ja

tapahtumaan mahtuu 50 nuorta. Ai-

empi kokemus teatterista ei ole välttämätöntä, tärkeintä on innostunut mieli ja halu oppia.

Lisätiedot: www.nuoriteatteri.fi


Tapahtumia Paltamossa kesällä 2O19

1.–2.6.

Kontiomäen kesäkarkelot. Järj. Kontiomäen Kyläyhdistys ry ja Tmi Paavo Arffman

5.6.

Paltamo tutummaksi -retki Uuran Peiposenmereen ja Niskalaan. Kokoontuminen Puolangantietä Jokilehdontien tienhaarassa klo 17.00. Järj. Paltamon Ekomuseo ja Paltamo-Seura ry

8.6.

Avoimet kylät-tapahtuma Vaarantalolla klo 10, Halmetmäentie 2a.

Hyvinvointipolulla ympäristöluotsin matkassa -polku lähtee Vaarantalolta ja Kylien välinen lentopalloturnaus Vaarankylän lentopallokentällä Järj. Vaarankylän kyläyhdistys

10.–11.6.

Paltamo Open. Järj. Paltamo Golf

10.–11.6.

klo 12–18 Nuorten katutaidepajan suunnittelu Paukkulassa. Järj. Paltamon kunta

13.6.

klo 18 Koko perheen museotapahtuma Kotiseutumuseossa, Lepikontie 11. Järj. Paltamo Seura. Tarkista kotiseutumuseon aukioloajat www.paltamoseura.fi

14.6.

klo 10–16 Nuorten katutaidepaja. Järj. Paltamon kunta

17.–19.6.

klo 17–20 Melonnan peruskurssi Vaalassa. Järj. Oulujärven melojat

21.6.

Juhannusjuhlat Vaarantalolla, Halmetmäentie 2a. Järj. Vaarankylän kyläyhdistys

25.6.–28.7.

Meteli seis, Eilisen lapset ja Leikityt lelut- lelumuseon näyttely, Golftie 3, ti-su klo12-18.

26.6.

klo 18 Laituri, ensi-ilta Paltamon kesäteatterissa. Ohj. Sami Sainio. www.paltamonkesateatteri.fi

29.6.

klo 12–17 Niskalan tallitupa -museo ja pihakirppis os. Uvantie 135. Muulloin sopimuksen mukaan p. 050 336 8718.

1.–31.7.

Kainuu, jättiläisten maa -näyttely pääkirjastolla aukioloaikoina, järj. Kainuun museo

4.7.

klo 14 Juhlitaan Minnaa! -esitys, vapaa pääsy. Järj. Nukketeatteri SYTKYT.

6.7.

klo 10–11.30 Eino Leinon päivän Runopolku Hakasuon myllyllä (säävaraus). Järj. Paltamon kunta klo 13 Eino Leinon patsaan pesu. Järj. Paltamon kesäteatteri klo 14 Eric Lappalaisen ja Esko Piipon lyyrinen kohtaaminen, Paltalinna, vapaa pääsy. Järj. Paltamon kunta klo 16 Autuas elämän arpa -esitys, Helka-Maria Kinnunen ja Jari Rättyä, Paltalinna, vapaa pääsy. Järj. Paltamon kunta

7.7.

klo 12 Pentti Rasinkangas ja Ohilyönti -orkesteri, Eino Leino -puisto, vapaa pääsy. Järj. Paltamon kunta klo 14 Litku Klemetti -show, Eino Leino -puisto, vapaa pääsy. Järj. Paltamon kunta klo 16 Matti Johannes Koivu, Eino Leino -puisto, vapaa pääsy. Järj. Paltamon kunta klo 18 Laituri. Järj. Paltamon kesäteatteri.

14.7.

klo 10–15 Perinteinen Mattilan Rompetori Vaarankylässä, os. Vaarankyläntie 68.

21.7.

klo 12–15 Perinteinen Rautaa, tervaa ja rosvoja -tapahtuma, Hakasuon mylly, os. Manamansalontie 90. Järj. Hakasuon kyläyhdistys.

25.–26.7.

Maksuton kuljetus Cajanus-oopperan klo 19 esityksiin Paltaniemelle. Lähtö klo 17.45 Paltamon Nesteeltä, Sairaalatie 2. Sitovat ennakkovaraukset viim. 15.7. minna.harkonen@paltamo.fi. Liput esityksiin omakustanteisesti lippu.fi.

26.–27.7.

Kuhakunkku – Suomen suurin vetouistelukisa. Järj. XXX Fishing Club ry

27.7. 5.–7.8.

klo 16 Benjamin, Eino Leino -puisto, vapaa pääsy. Järj. Paltamon kunta klo 18 Aste, Eino Leino -puisto, vapaa pääsy. Järj. Paltamon kunta klo 17 Mato-ongintakisa lapsille Kiehimäjoen rannalla. Järj. Paltamon kunta Melonnan ohjaajakoulutus, Mieslahti, Kainuun opisto. Järj. Oulujärven melojat

10.–11.8.

klo 10–16, Melonnan peruskurssi Paltamossa. Järj. Oulujärven melojat

11.8.

klo 14 Kainuun maakuntajuhla. Järj. Kainuun liitto ja Paltamo kunta

31.8.

Venetsialaiset Vaarantalolla nyyttikestien merkeissä. Järj. Vaarankylän kyläyhdistys

13.–14.9.

Lost in Kainuu, Kivesvaara. Järj. Kainuun liikunta ry

20.9.

Kainuun maanpuolustusjuhla ja veteraanien kirkkopäivä. Järj. Paltamon kunta, seurakunta ja Kainuun reserviläisjärjestöt

Lisää tapahtumia menoinfo.fi


Paltamon kotiseutumuseo Lepikontie 11. Tarkista museon aukioloajat www.paltamoseura.fi

Jalkapalloa aikuisille ja lapsille

Paltamon Jyryn aikuisten jalkapalloharjoitukset Tervalammen kentällä ti ja to klo 18.30-20. Tervetuloa mukaan myös lomalaiset. Lasten jalkapalloharjoituksiin voivat osallistua myös Paltamossa vierailevat lapset. Nappulaliiga 4-11-vuotiaille tytöille ja pojille. Tervalammen urheilukentällä ti ja to klo 14–15. Valioliiga 12–15-vuotiaille tytöille ja pojille Tervalammen urheilukentällä ti ja to klo 15–16.

Paltamon kunnan kesäinfo palvelee kuntalaisia, kesäkuntalaisia ja matkailijoita Eino Leino -puiston kulmalla, Nesteen naapurissa (Sairaalatie 1). Kesäinfo on avoinna pääsääntöisesti klo 12–16 aina heinäkuun loppuun saakka. Jättiläisten kesän tapahtumien aikana su 7.7. ja la 27.7. info on avoinna klo 12–18.

Taidetta

Tänä kesänä myös taide tulee kesäinfoon. Kainuun kulttuurirahaston tukema Ponnahus Galleria tuo kainuulaisen nykytaidenäyttelyn ihasteltavaksemme 1.–12.7. Paljon tervetuloa!

Enemmän kuin loistava ruokapaikka. Erinomaista kotiruokaa runsaasta noutopöydästä!

Aina maistuvat Kotipizzat & mehevät ScanBurger-ateriat

Lounas arkisin 10.30–15

Herkkuja aamusta iltamyöhään!

LISÄKSI: Oulujärven kalastusluvat • Matkahuolto ja Veikkaus • Autotarvikkeet, -öljyt ja -kemikaalit • Elintarvikkeet, lahjatavarat • Nestekaasupullot – myynti ja vaihto • Veneilijät tankkaavat kätevästi Metelinniemen venesatamassa

Kattoterassilta näköalat Oulujärvelle!

Kuhakunkun aikaan palvelemme

pe 6.30–22, la 7–01

Neste Paltamo Puh. 044 726 6463, (08) 687 5322 Palvelemme kesällä ma–pe 6.30–21, la–su 8–21 www.nestepaltamo.fi

RAUTAKAUPPA ON MYÖS LAUTAKAUPPA


Lost in Kainuu

seikkaillaan jättiläisten maisemissa Lost in Kainuu-seikkailukilpailu seikkaillaan syyskuussa kokonaisuudessaan Paltamon Kivesvaaran upeissa maisemissa. Myös hieman vähemmän seikkailuhenkisille Kivesvaara ja Jättiläisenmaa tarjoavat monenlaista nähtävää ja koettavaa. Lost in Kainuu -seikkailukilpailu kutsuu kaikentasoisia seikkailijoita nauttimaan Kainuun karun kauniista maisemista, vaihtelevista maastoista, upeista vaaranäkymistä sekä monipuolisista tehtävistä. Lisäksi tarjolla on runsaasti erämaan rauhaa, hiljaisuutta, geologisia ihmeitä ja muita upeita luontoelämyksiä. Kilpailussa on kolme eritasoista sarjaa seikkailun keston mukaan: Extremely Lost -sarja (24 tuntia), Lost-sarja (16–18 tuntia) ja Almost Lost -sarja

(6–8 tuntia). Kaikkien sarjojen lähtö- ja maalipaikka sijaitsee Kivesvaaran Jättiläisenmaassa, ja reitit sijoittuvat Paltamo–Kivesvaara– Manamansalo-­akselille. Lost in Kainuu -seikkailussa osallistujille on tarjolla niin suunnistusta, melontaa, juoksua, köysitehtäviä kuin veden pärskettäkin ja aiempien vuosien tapaan muutama yllätystehtävä, joita ei ole seikkailukisoissa ennen nähty. Vauhtia ja haasteita on siis varmasti luvassa. Kilpailuun voivat osallistua kaikki perussuunnistus- ja uimataidon omaavat yli 18-vuotiaat hyväkuntoiset henkilöt. Kilpailusarjoissa osallistujilta ei edellytetä aikaisempaa köysikokemusta. Lisätiedot: lostinkainuu.endurancekainuu.fi

Kivesvaaran retkeilyreitit tarjoavat luonnonrauhaa ja vaaramaisemia Kivesvaaran maisemista löytyy neljä päiväpatikointiin soveltuvaa retkeilyreittiä, jotka tarjoavat elämyksiä myös maastopyöräilijöille. Reiteistä lyhin on kahden kilometrin mittainen edestakainen esteetön reitti, jolla jo pääsee ihailemaan kaunista kainuulaista maisemaa Kivesvaaran huipulta. Muut reitit ovat Kantolan lenkki (6 km), Louhoksen kierros (7,6 km) ja Kurun kierros (9,9 tai 14 km). Reittejä yhdistelemällä saa pidemmänkin päiväpatikan. Kivesvaaran luontokohteita ovat muun muassa Pahalouhoksen jyrkät kallioseinämät ja Yölinnunkurun suojelualueen ikiaikaiset kuuset ja koskematon metsäympäristö. Maisemia voi käydä ihailemassa Valkeisenkallioiden näköalapaikalla. Retkeilyn lisäksi Kivesvaaralla kannattaa tutustua kivipuistoon, johon on koottu yli 40 Suomen ja erityisesti Kainuun kallioperän historiaa ja koostumusta esittelevää kivinäytettä. Majoitus- ja ruokailupalveluja Kivesvaaralla tarjoaa Arctic Giant Birdhouse Hotel Jättiläisenmaa ja sen upeat puitteet. Lisätiedot Kivesvaaran retkeilyreiteistä ja kivipuistosta: www.kivesvaara.net Lisätiedot majoitus- ja ruokailupalveluista: arcticgiant.fi


Uutta ja erilaista majoitusta Kivesvaarassa Miltä maisema näyttäisi, jos näkisit sen jättiläisen silmin? Miltä ruoka maistuisi, jos söisit sen jättiläisen lautaselta? Entä tuore kahvi jättiläisen kupista? Miltä tuntuisi nukkua mökissä, joka on jättiläisen rakentama linnunpönttö?

Birdhouse Hotel tarjoaa majoitusta Jättiläisenmaassa Tarjolla on 6 kpl 30 m2 hirsirakenteista näköalamökkiä kaikilla herkuilla. Jokaisessa kodikkaassa linnunpöntössä on oma sauna, keittiö ja WC. Yön voit viettää vaikka revontulia katsellen tai auringonlaskua ihaillen. Lisätietoja: www.arcticgiant.fi

Kyselimme kylillä 1) Minkälaisena näet Paltamon tulevaisuuden? 2) Terveisesi päättäjille?

Tuomas Härkönen

1. Paltamon tulevaisuuden suuntaa määrittävät hyvin vahvasti kunnan lähivuosien valinnat. Asukasvetoisuuden lisäämiseksi on luotava houkuttimia, jotta emme lukeutuisi tulevaisuudessa kuolevien kuntien joukkoon. Pelkästään teollisuushankkeisiin satsaaminen ei tuo uusia kuntalaisia. 2. Kuntatalouden olessa hyvin lähellä kriisiytymisrajaa, voisitte jatkossa rajoittaa rahan pumppaamista keisarin uusiin vaatekuituihin ja keskittyä meille aidosti realistisiin, ilmaston ja ympäristön kannalta kestäviin mahdollisuuksiin

Katariina Mikkonen

Jorma Niemi

Sanna Väänänen

2. Kehitellään Paltamoon joku porkkana siihen, että tänne haluaa ne nuoretkin muuttaa takaisin ja että ajatus olisi se, että lähden opiskelemaan muualle mutta tulen sitten takaisin kotikylälle. Nuorison palveluihin ja tapahtumiin pitää muistaa panostaa.

2. Paltamon tulevaisuus rakennetaan minun mielestäni kuitenkin pienimuotoiseen yrittäjyyteen. Kunnan satsaukset tulee keskittää pitkäjänteisesti yrittäjien mahdollisuuksien edistämiseen ja hienon ympäristön mahdollisuuksiin.

2. Peruspalvelut ovat tärkeät säilyttää lähipalveluina. Pidetään kylä virkeänä ja yritteliäänä.

1. Paltamon tulevaisuus on hyvä. Ihmisten arvostus kyliä kohtaan kasvaa ja ne nuoret jotka aikanaan lähti pois täältä alkavat pikkuhiljaa tulla takaisin. Uskon että ihmiset arvostaa turvallista kylää ja helppoja palveluita.

1. Meillä on loistava ympäristö, joka tarkoittaa luontoa, maaperää, historiaa ja myös kunnan liikenteellistä sijoittumista. Nämä asiat on nostettava ylös. Jokaisen paltamolaisen on oltava ylpeä taustastaan ja uskallettava tuoda se myös julki maailmalla.

1. Pieni virkeä kylä joka porskuttaa muuttuvan maailman mukana. Mukava paikka asua; kaunis luonto lähellä, tarvittavat palvelut, työpaikkoja, harrastusmahdollisuudet, koulut ym. löytyy omasta kunnasta. Myös vapaa-ajan mökkiläisille mukava kylä.

Kiitos Gallupiin osallistujille


Neste Kontiomäki Neste Kontiomäki on monen tuntema maamerkki Viitostien varressa, Paltamon liittymän tuntumassa. Myös paikan monipuoliseen palveluvalikoimaan kannattaa tutustua oli sitten paikkakuntalaisia tai vain ohikulkumatkalla. Neste Kontiomäki palvelee paitsi monipuolisena liikenneasemana myös herkullisena ruokapaikkana ja erinomaisena ostoskohteena. 300-paikkainen ravintola tarjoaa niin maittavaa lounasta seisovasta pöydästä, à la carte -annoksia kuin Scan Burgerin hampurilaisiakin. Seisovasta pöydästä löytyy suo-

palvelee monipuolisesti aamusta iltamyöhään malaista ja kainuulaista kotiruokaa arkisin ja lauantaisin klo 10.30–18 ja sunnuntaisin klo 11–18. Päivän keittoa saa aina klo 20.45 asti. Noutopöydästä tarjoillaan myös runsas aamiainen viikon jokaisena päivänä. Uudistetut ravintolatilat tarjoavat oivat puitteet myös kokouksille, juhlille ja muille tapahtumille. Neste Kontiomäeltä löytyvät erilliset kokoustilat sekä saunaosasto rentoutumista varten. Ravintola loihtii toiveiden mukaan erilaiset voileipä- ja täytekakut myös muualla pidettäviin juhlatilaisuuksiin. Karavaanareille on tarjolla reittipiste, johon kuuluvat mm. wc:n

tyhjennyspalvelu, pyykinpesumahdollisuus sekä saunan ja suihkutilojen käyttö.

Nappaa mukaan kalastustarvikkeet, kirjat ja matkamuistot Neste Kontiomäen yhteydessä onnistuvat myös ruokaostokset palvelevasta K-marketista. Valikoimassa on paljon paikallisia tuotteita ja yläkerran leipomon loihtimia lämpimäisiä. Myös Postin palvelut löytyvät K-marketin yhteydestä. Palvelutarjontaa täydentävät vielä laajan skaalan kalastustarvikkeita tarjoava Tähtikoukku sekä Kirjakassi-kirjamyymälä, josta saa myös Sisustus Auroran valikoimaa ja runsaasti erilaisia lahjatavaroita. Ja mikä parasta, kesän ajan palvelee myös jäätelökioski! Jäätelökioski on avoinna kesäkuun alusta elokuun puoliväliin joka päivä ja 15.8.–31.8. ainakin viikonloppuisin. – Olipa kyse sitten ruokailusta, ruokaostoksista tai kirjojen tai lahjatavaroiden hankinnasta, asiakaspalveluun kouluttautunut henkilökuntamme ottaa vastaan ja palvelee iloisesti, kertoo Neste Kontiomäen toimitusjohtaja Tarja Kela-Haverinen. Neste Kontiomäki ja K-market palvelevat alkukesän ma–la klo 6.30–22 ja su klo 8–22 sekä juhannuksesta alkaen heinäkuun loppuun arkisin klo 6–24 ja sunnuntaisin klo 8–24. Lisätiedot: nestekontiomaki.fi


11

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 1 9

Enemmän kulkijoita järvelle

Oulujärven vesillä liikkuminen saa uutta ulottuvuutta elokuussa, kun Metelinniemen Uimarannantien tuntumaan rakennetaan me­ lontakeskus. Kajakkitalli on käytännössä omille kajakeille vuokrattavaa säilytystilaa. Tilaan hankitaan kokeilukäyttöön erilaisia kajakkeja, joita käytetään retkillä ja ohjatuissa tapahtumissa. Tulevaisuudessa omalle kajakille voi vuokrata tallipaikan tai talvisäilytyspaikan. -Järvellä melominen on hiljaista, rauhallista ja rentouttavaa. Kajakissa istutaan veden tasolla eikä mistään kuulu turhaa pörinää, tunnelmoi Oulujärven melojien Anu Leinonen. Melontakeskus tuo Oulujärvelle lisää liikkujia. Paltamon melontakeskus ja hankkeen aikana tehtävät melontareitit tulevat yhdistämään jo olemassa olevat Kajaanin ja Vaalan

melontakeskukset sekä melontareitit. Kajaanista melontareitit ulottuvat Hevossaareen ja Jormuan kioskille ja Vaalasta Manamansaloon. Paltamon kunta toteuttaa melontakeskushankkeen Oulujärvi Leaderin tuella. Hanke on suuruudeltaan yhteensä noin 100 000 euroa, käsittäen kajakkitallin rakentamisen maansiirtotöineen, kajakkien, kajakkikärryn ja muun välineistön hankinnan sekä melontareittien suunnittelun. Hanke toteutetaan kesän aikana ja toiminta käynnistyy elokuussa. Kesällä Oulujärven melojilla ja Kajaanin ladulla on luvassa niin viikkomelontaa kuin retkiä. Kursseja vasta-alkajille ja kokeneemmillekin melojille on Paltamossa, Vaalassa ja Kajaanissa. Luontoretkeily- ja melontapalveluita saat myös Taigevire-yritykseltä.

Kajaanissa 3.-7.7.2019

Oulujärven melojat:

Anu Leinonen, p. 040 5479860 Facebook: Oulujärven melojat oulujarvenmelojat.com Viikkomelonnat Vaalassa joka toinen maanantai alk. 3.6. klo 18 ja joka toinen torstai alkaen 13.6. klo 18 Viikkomelonnat Kajaanissa tiistaisin vuoroin Kajaanin ladun kanssa alk. 4.6. klo 17.30 Vaalasta vesille -retket 15. - 16.6.2019 Melonnan peruskurssit: Vaalassa 17. - 19.6.2019 (iltakurssi) Paltamossa 10. - 11.8.2019 (la-su) Kurssit ovat paikkakunnillaan ilmaiset kuntalaisille ja vakituisille vapaa-ajan asukkaille, jotka liittyvät jäseniksi ennen kurssin alkua. Ulkopaikkakuntalaisille hinnat: 100 €, jäseniltä 75 €, nuoret 15-18 –vuotiaat 50€/30 €. Ilmoittautuminen Vaala: Jorma Kuronen jorma.kuronen@elisanet. fi tai puh. 040 7177323 Ilmoittautuminen Paltamo: Anu Leinonen anuleino@gmail.com tai puh. 040 5479860

Kajaanin latu

Facebook: Kajaanin latu. kajaaninlatu.fi

Kesäinen Kajaani on täynnä esityksiä musiikkia, teatteria ja lausuntaa. Poikkea markkinakadulle ja nauti kesästä. Taiteellinen johtaja on Kati Outinen ja Suven runoilijana Eeva Kilpi. Hae ohjelma Kajaani Infosta tai lue lisää osoitteesta runoviikko.fi

Taigavireen tarjoamiin luontoelämyksiin kuuluvat melontapalvelut: mm. kajakkimelonnan alkeet, melontaretket ja melontaretkeilykurssit ammattitaitoisen melontaohjaajan johdolla. Vuokraamme lisäksi kajakkeja ja muuta melontakalustoa. Lisätiedot: www.taigavire.fi


12

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 1 9

Paikallista järvikalaa ruokapöytään

ISO APU PIENEENKIN TARPEESEEN! Työvoimapalveluiden myynti kiinteistönhoitopalvelut työvoiman vuokraus remontointipalvelut toimistopalvelut siivouspalvelut kotipalvelut

www.eurojopi.f Puh. 050 3072 899 • 044 756 3664 ejopi@eurojopi.fi

Hankevetäjä Simo Kemppainen, kalastajat Antti Kyllönen, Jukka Kyllönen ja Santeri Toivonen työskentelevät kalatalolla osoitteessa Metelintie 2.

Kahdestatoista kontista koostuva Paltamon kalatalo sijaitsee Metelintiellä golfkentän naapurissa. Kalatalo on syntynyt vastaamaan siihen ihmetykseen, miksi tuoretta kotimaista kalaa on niin vähän ja kalliisti tarjolla. Paikalliset kalastajat ovat itsenäisinä yrittäjinä toimittaneet saaliinsa esim. Ouluun tai Etelä-Suomeen, mistä kala on palannut pöytiin erilaisina jalosteina. Tuore lähikala paikallisissa keittiöissä voisi olla yleisempääkin. 75 % kotitalouksissa käytetystä kalasta on tuontikalaa. Kuhan pyyntiin keskittynyt Oulujärven kalastus on vähentänyt kuhakantaa, mutta saalistietojen mukaan kanta on elpymässä. Eletään pyynnin ja saaliin mukaista luonnontasapainoa. Kotimaisen kalan markkinat eivät näytä hiipumisen merkkejä, vaan kuluttajien ympäristötietoisuus on päinvastoin kasvattanut sitä. Kalatalo varmistaa, että paikallista järvikalaa on saatavilla monipuolisesti särjestä ja lahnasta haukeen ja ahveneen. – Käytännössä kala tulee talon toisesta päästä sisään käsiteltäväksi ja perkauksen edetessä siirtyy hallissa talon toiseen päähän lähtevän tavaran kylmiöön ja pakastekont­tei­ hin odottamaan eteenpäinmenoa, hankevetäjä Simo Kemppainen kertoo. Kalan ystävälle ilouutinen on tietysti se, että kalaa saa pannuvalmiiksi perattuna ja fileenä sekä massana suoraan kalatalolta kuluttajille. Tutustu aukioloaikoihin Paltamon kalatalon Facebook-sivulla tai kysy lisää hankevetäjä Simo Kemppaiselta p. 040 521 0507.


13

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 1 9

Kiehimä kierrätysmyymälät löytyvät helposti opasteita seuraamalla.

Kierrätysmyymälät HYRYNSALMI • PALTAMO • PUOLANKA

Kiehimä-kierrätysmyymälät ovat avoinna pääsääntöisesti klo 9-15. Aukioloajat voivat vaihdella eri myymälöissä työhönvalmennuksellisista syistä, sillä ne ovat työhönvalmennuskeskuksia. Löydät kierrätysmyymälät Paltamosta, Hyrynsalmelta ja Puolangalta.

Paltamon ja Ristijärven paras kansalaisopisto

Aukioloajat: Aukioloajat:

KIERRÄTYSMYYMÄLÄT

opistopalvelut.fi/paltamo

Instagram ja Facebook @paltamonkansalaisopisto #paltamonkansalaisopisto

Pitopalvelua Paltamossa Maukkaat ruuat ja leivonnaiset

PITOPALVELU SUTIPURIKKA AY s-posti: sutipurikka@suomi24.fi P. 040 635 7733

Ma Ti Ke To Pe

Ma 9 - 169 - 16 Ti 9 - 169 - 16 Ke 9 - 159 - 15 9 - 169 - 16 To 9 - 159 - 15 Pe

Varmista myymälän aukioloajat Facebook -sivulta @Kiehimä-kierrätysmyymälät tai soittamalla: Paltamo p. 044 750 7171 Hyrynsalmi p. 044 7507180 Puolanka p. 0447507156 Heinäkuussa kierrätysmyymälät ovat lomalla.

Uuden omistaja-

Uuden omistajaasiakkaan asiakkaan etuna saat etuna saat päivittäisasioinnin päivittäisasioinnin palvelumaksut palvelumaksut vuodeksi vuodeksi veloituksetta. veloituksetta.

Kassapalvelut klo 9 - 12

Kassapalvelut klo 9 - 12


Valokeilassa valokuvaajamestari

Pekka Homanen Jo nelikymmenvuotisen valokuvaajan uran tehnyt Pekka Homanen löytää valokuvauksesta yhä uusia ulottuvuuksia. Perinteisten henkilökuvausten ohella hän on löytänyt uusia kuvailmaisun tapoja mm. drone-kuvauksesta ja antiikkisesta valokuvauksesta.

Pekka Homanen perusti ensimmäisen valokuvaamonsa Paltamoon neljäkymmentä vuotta sitten, vuonna 1979. Tällä hetkellä toiminta keskittyy Vaalan kuvaan sekä Paltamossa sijaitsevaan kuvaamoon. Valokuvaamon palveluihin kuuluvat niin muotokuvaukset kuin tuotekuvat, lehtija mainoskuvaukset kuin passikuvatkin. Ihmiset kuvaavat nykyään paljon itse, ja valokuvauksen status on muuttunut. Ammatikuvaajalle on kuitenkin tilausta. – Ammattilaisen kuvaa tarvitaan edelleenkin, vaikka usein tuntuu, että kun naapuri ostaa hienon kameran, niin siitä saa jo valokuvaa-

Kiinteistönhoito • Kirvesmiestyöt Sisä- ja ulkoremontit • Pyörätuoliluiskat • Pihojen harjaus- ja painepesu • Lumityöt • Liukkauden torjunta • Ulkoalueiden hoito • Yritys- ja yksityisasiakkaat • Päivystys 24/7 Huolto / päivystys 24/7 puh. 0400 586 730

Kirvesmiestyöt Ossi Laine puh. 040 8245 962

Sami Laine puh. 044 5107 498

jan tittelin. Kuitenkin ihmiset haluavat usein elämänsä tärkeimmät hetket ikuistettuna ammattikuvaajan toimesta, samoin tuotekuvaus ja lehtikuvat vaativat laatua, pohtii Pekka Homanen.

Nykypäivän tekniikkaa ja antiikkista valokuvausta

Tekniikan kehitys nykypäivänä on tuonut uusia kuvakulmia myös valokuvaukseen. Pekka Homanenkin on ottanut käyttöön esimerkiksi dronen, jolla vaikkapa erilaisten tapahtumien kuvaukseen saa uutta näkökulmaa. Uusien vempeleiden lisäksi on hyvä palata myös menneisiin valokuvauksen tekniikoihin. Niihin Pekka Homanen paneutuu taidekuvissaan, jotka hän toteuttaa 1800-luvun menetelmillä. Pitkän uran tehnyt valokuvaaja on saavuttanut Suomen Ammattivalokuvaajien valokuvaajamestari-arvonimen sekä ainoana suomalaisena kaksi Qualified European Photographer -arvonimeä Portraits- ja Fine Arts -sarjoissa. Innostus ei kuitenkaan ole ajan myötä laantunut, päin vastoin. – Valokuvaus on minulle paitsi työ, myös harrastus ja elämäntapa. Vielä on monenlaista kokeiltavaa, ja esimerkiksi antiikkisessa valokuvauksessa on niin paljon muuttuvia tekijöitä, että haastetta riittää. Sattuma saattaa silloin yllättää, toteaa Pekka hymyillen. www.vaalankuva.fi 044 5574 784 Kaaritie 2, Paltamo


15

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 1 9

Petri ©Pekka Homanen

Veera ©Pekka Homanen

Närhi ©Pekka Homanen

Laura ja Juha ©Pekka Homanen

Evie ©Pekka Homanen

HITSAUSJA KORITYÖT

KAIKKI MERKIT JA VUOSIMALLIT

MONIMERKKIKORJAAMO PALTAMOSSA MYÖS FACEBOOKISSA

saska@autopajalaukkanen.fi | autopajalaukkanen.fi

DIAGNOSTIIKKA JA OHJELMOINNIT

MÄÄRÄAIKAISHUOLLOT JA KATSASTUKSET

ILMASTOINTIHUOLTO

TAKUUTYÖ JA -OSAT

RENKAAT, VANTEET JA RENGASTYÖT

VARAOSAT JA LISÄVARUSTEET

ÖLJYT, SUODATTIMET JA AUTOKEMIKAALIT

PESUT, VAHAUKSET JA SISÄPUHDISTUKSET

SIJAISAUTO HUOLLON AJAKSI

AUTOPAJA LAUKKANEN Konttitie 5, Paltamo p. 0400 267 223


16

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 1 9

Kuhakunkku tulee taas

Oulujärven Kuhakunkku on Suomen suurin kalastustapahtuma, joka järjestetään jälleen Paltamossa 26–27.7.2019. Kuhakunkku kokoaa perinteisesti vetouistelijat niin läheltä kuin kaukaa viikonlopuksi pitämään hauskaa, kalastamaan ja kamppailemaan hyvistä pal-

kinnoista. Kuhakunkku on 14-vuotisen historiansa aikana kasvanut pikku hiljaa Suomen suurimmaksi kalastustapahtumaksi, ja vuonna 2018 veneitä olikin mukana ennätykselliset 328. Tapahtuma muodostuu esikisasta ja Kuhakunkku-pääkilpailusta, lisäksi Kuhakunkun ympärille on muodostonut rompetori, toritapahtuma sekä erilaisia musiikkitapahtumia. Yleisöä saapuu paikalle runsain joukoin, ja Kuhakunkusta onkin tullut yksi Kainuun kärkitapahtumista ja Paltamon suurin vuosittainen tapahtuma.

Kaikilla mahdollisuus voittaa

• Moottorisahat • Raivaussahat • Ruohonleikkurit • Perämoottorit • Huolto ja varaosat • Mopot

www.motorec.fi

Puolangantie 10 • Paltamo

) 050 555 2780

* motorec@gmail.com

Yleisesti Kuhakunkkua pidetään hyvänä vetouistelukilpailuna. Sen etuna on, että pääpalkinto ei mene suurimmalle saaliille vaan sille, joka saa suurimman kuhan. Usein pääpalkinto onkin lähtenyt ensikertalaisen mukaan, mikä on ollut vain positiivista niin kisaajien kuin yleisönkin silmissä. Kuhakunkussa on myös alasarjoja, jotka antavat kaikille mahdollisuuden voittaa palkintoja. Sarjoja on erikseen naisille ja nuorille sekä kylänmiehille, jossa kilpailevat venekunnat, joilla on vain 1–5 vapaa. Tänä vuonna kylänmiesten sarjan pääpalkintona on upea Hondan 20-hevosvoimainen nelitahtiperämoottori. Lauantaina 26.7. Kuhakunkku alkaa klo 11.00 ilmoittautumisella ja toritapahtumalla. Veneet lähtevät vesille yhteislähtönä klo 14.45. Yleisön kannattaa tulla paikalle hyvissä ajoin, parhaat paikat seurata upeaa veneiden vesille lähtöä löytyvät Käärmeniemen päästä.

Lisätietoja:

www.kuhakunkku.fi tai Facebookissa hakusanalla Kuhakunkku


17

ESIKISA

TAPAHTUMA, KISA

ESIKISA

26.7. klo 13.00 – 19.00 Treenaa ja voita palkintoja - esikisa on virallinen Kainuun Vetouistelu Honda Cup -kilpailu. Ei erillistä osallistumismaksua vaan ennakkoon maksaneet Kuhakunkku-kisan osallistujat kilpailevat maksutta esikisassa. Hyväonnisimmat kalamiehet voittavat laadukkaita palkintoja. Lisäksi arvotaan palkintoja kaikkien puntarilla käyneiden kesken.

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 1 9

kaikki herkut kesään ässästä Paltamon S-market palvelee

ma–la 8–21 su 10–21 S-market Paltamo Puolangantie 9 88300 Paltamo

ESIKISA on yksi Kainuun Vetouistelu Honda Cup-kisa ja oikeuttaa OPM Cup-pisteisiin.

KUHAKUNKKU-PÄÄKILPAILU 27.7. KLO 15.00 – 23.00

Pääkilpailu eli Oulujärven Kuhakunkku alkaa kipparikokouksella klo 14.00 ja vesille lähdetään yhteislähtönä noin 14.45. Kalastus aloitetaan 15.00 ja kilpailu päättyy 23.00 jolloin kaikkien venekuntien tulee olla kisakeskuksen vesialueella. Oulujärven Kuhakunkussa suurimman kuhan saanut venekunta palkitaan erikoispalkinnolla. Tämän lisäksi 10 suurinta tulosta palkitaan ja sija 15. Kuhakunkussa on omat alasarjat junioreille, naisille sekä kylänmiehille joissa myös huippupalkinnot. Lue säännöistä lisää.

Maanrakennusalan palveluja yrityksille ja yksityisille. • • • • •

Teiden ja katujen rakentaminen kunnallistekniikka kiviainekset toimitetuttuna rakennusten pohjatyöt rantatyöt ym.

Ota yhteyttä ! Puh. 08 871 888 | mrl-pyykkonen.com

MAJOITUSTA PALTAMOSSA yhdeksi yöksi tai pidemmäksikin aikaa.

KUHAKUNKKU.FI

Vuokrattavana kalustettu rivitaloasunto 4h+k+s. Kysy lisää 040 546 1593. Facebook: Paltamon Mökkihuolto


Suomen kaunein golfkenttä kutsuu viihtymään

Paltamon golfkentän on suunnitellut kansainvälisesti arvostettu kalifornialainen golfarkkitehti Ronald W. Fream. Suunnittelua ovat ohjanneet upeat luonnonmaisemat, metsiköt, kalliot ja Oulujärven rantaviiva. Kenttä on perustettu vuonna 1990, ja kauniit rantaväylät valmistuivat kesällä 2000. Täysimittainen 18-reikäinen kenttä tarjoaa haastetta konka-

Suomen kauneimmaksi golfkentäksi valittu Paltamo golf tarjoaa upeiden maisemien ja mielenkiintoisten pelikokemusten lisäksi myös ravintolapalveluja ja majoitusta.

reillekin, mutta on silti riittävän helppo, jotta aloittelijat pääsevät nauttimaan lajista. Kentällä voi harjoitella pitkiä lyöntejä rangella ja hioa lähipeliä erillisillä pitchi- ja puttiviheriöillä. Pelaamaan pääsee päiväkohtaisilla Green fee -maksuilla, joilla voi pelata niin monta kierrosta kun päivän aikana ehtii. Lisäksi myynnissä on sarjakortteja sekä pelioikeuksia viikoksi, kuukaudeksi tai koko pelikaudeksi. Paltamo Golf ry:n jäsenet pelaavat muita edullisemmin, joten jäseneksi kannattaa ilman muuta liittyä. Jäsenille on lisäksi tarjolla omia harjoituksia, viikkokisoja, seuramatkoja ja muita mukavia etuja, kuten GoGolf-jäsenyys. Kentällä on mahdollista saada myös opastusta golfin saloihin esimerkiksi Green card -kursseilla tai erikseen varattavassa ryhAallotarmä- tai yksilöopetuksessa.

Golfkisoja voi seurata Hullunmyllyn terassilta.

Lyhyet ja pidemmät majoitukset Kaksi 76 m2 huoneistoa 6+4 vuodepaikaa (yht. 20)

LOMATALO AALLOTAR Bogikuja 4, Paltamo +358 400 701266 www.lomatalo-aallotar.fi

Pelaa, ruokaile ja majoitu

Paltamo Golf tarjoaa mielenpainuvien golfkokemusten lisäksi myös maittavaa ruokaa ja laadukasta majoitusta. Näköalaravintola Paltamon Sydämessä on tarjolla golfkauden aikana erilaisia kahvilatuotteita, maukkaita pikkulämpimiä ja salaatteja. Herkullista lounasta saa noutopöydästä joka päivä klo 11–16. Paltamon Sydämestä löytyvät myös viihtyisät saunatilat, jotka ovat käytössä koko golfkauden sekä tyylikäs kokoustila, joka on vuokrattavissa noin 30 hengen kokousten järjestämiseen. Paltamon golfkentän välittömässä läheisyydessä on tarjolla tasokasta majoitusta ympäri vuoden mökeissä ja huviloissa, joita voi vuokrata myös pienempien tilaisuuksien ja juhlien pitoon. Lisäksi alueella sijaitsee asuntovaunualue, jolta on upeat näkymät Oulujärvelle. Lisätiedot: www.paltamogolf.fi


19

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 1 9

Vaarojen Vaeltajat tarjoaa toimintaa kaikenikäisille

Se aito kainuulainen kyläkauppa

Tervetuloa! t. Sari ja Tuomas

K-Market Tervatori Puolangantie 11, PALTAMO | 0400 250 760

meidät löydät myös

facebookista

www.facebook.com

80,-/2 hh

aamiaisella

Majoitusta kainuulaisessa maalaismaisemassa ryhmille tai yksittäisille matkailijoille. Lue lisää: kainuunopisto.fi

Tahvintie 4 • MIESLAHTI • p. 0400 731 305

Partiotoiminnalla on Paltamossa pitkät perinteet, sillä Vaarojen Vaeltajat -lippukunta on ollut toiminnassa jo lähes 75 vuotta. Uusia jäseniä kaivataan, ja aikuisetkin ovat tervetulleita mukaan. Miten käytetään retkikeitintä? Entä karttaa ja kompassia? Miten sytytän nuotion? Mitenkäs ne jokamiehen oikeudet menivätkään? Entäs ensiapu? Tätä kaikkea voi oppia partiossa, sillä se on erittäin monipuolinen harrastus. Paltamossa lippukunta järjestää syys- ja kevätkaudella joka viikko eri ryhmille omat partiokerrat, joilla harjoitellaan taitoja. Lisäksi on yö- tai päiväretkiä ja omille leireille päästään niin kesällä kuin talvellakin. Mutta mikä partiossa on parasta? – Parasta partiossa on yhteisöllisyys. Kun näkee toisen partiohuivi kaulassa, voi mennä juttelemaan ja touhuamaan ja yleensä jutut on heti samalla aaltopituudella. Rakastan tapahtumia ja leirejä. Siellä saa uusia ystäviä, kertoo Katariina Mikkonen, joka on ollut partiotoiminnassa mukana jo lähes 14 vuotta ja toimii Vaarojen Vaeltajien lippukunnan johtajana. Monet nykypäivän harrastukset vaativat melkoisia taloudellisia panostuksia. Partion jäsenmaksu on noin 70 euroa vuodessa ja sisarukset saavat vielä sisaralennusta. Lippukunnan omat leirit maksavat 5–20 euroa. Varusteidenkaan ei tarvitse olla viimeistä huutoa, ja monia niistä voi hankkia myös käytettyinä. – Partio ei vaadi ihmeitä. Viikkokokoontumisissa pärjää hyvin iloisella mielellä ja ulkoiluvaatteilla. Leireille tarvitaan hieman varusteita, kuten reppu tai rinkka, makuupussi ja -alusta sekä puukko ja otsalamppu. Itse käytän edelleen samaa makuupussia ja rinkkaa, jotka minulle ostettiin ensimmäiselle leirille viidennellä luokalla, sanoo Katariina Mikkonen.

Tervetuloa mukaan

Vaarojen Vaeltajissa on tällä hetkellä noin 75 jäsentä, ja mukaan otetaan mielellään niin lapsia kuin aikuisiakin. Mukaan voi tulla sellaisena kuin on, mitään erityisosaamista ei vaadita. Esimerkiksi johtamiseen ja muuhun osaamiseen on tarjolla erilaisia kursseja. – Partio on oma maailmansa, jota ei oikein käsitä ellei itse sitä koe. Se on naurua, iloa ja lasten iloisia kiljahduksia. Uuden oppimista ja vastuun ottamista. Sitä, että sinuun uskotaan ja sinä saat tehdä, kuvailee Katariina Mikkonen. Lisätiedot: www.partio.fi > Tule mukaan tai Katariina Mikkoselta, puh. 050 437 2083, katapultti.mikkonen@gmail.com


20

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 1 9

Nuotiolauluillat kesällä kello 18.00.

Ohjelmassa yhteislaulua, makkaranpaistoa ja jutustelua kahvin ja pullan kera. 6.6. Pehkolanlahden Eerantalon kodalla 17.6. Mieslahden rannan kodalla 19.6. Kivesvaaran kodalla 26.6. Härmänmäen Partiomajan pihalla 3.7. Vaarankylän kodalla 18.7. Kontiomäen seurakuntakodin pihalla 22.7. Melalahden rannan kodalla

Teatteriretki

Lähde mukaan Alapitkälle kirkkoon ja teatteriin sunnuntaina 30.6. Alapitkän kesäteatteri esittää Johannes Linnankosken ”Pakolaiset” kello 13.00. Ilmoittautumiset ja lisätiedot diakonissa p. 044-597 4762 viimeistään 15.6.

Perheretki

Kalajoen Jukuparkiin 10.7. Hinta 20€/hlö. Ilm. viimeistään 16.6. Suville 044 597 4763. Viestiin lähtijöiden nimet ja iät, sekä yhteystiedot.

Konfirmaatio

25.7. Koikerojärven grillikatoksella

Kesän rippikoulun konfirmaatio Paltamon kirkossa sunnuntaina 7.7. klo 10.

30.7. Hakasuon myllyn laavulla

Lisää kesän tapahtumia: www.paltamonseurakunta.fi

Paltamon terveysasema Sairaalatie 7, 88300 Paltamo Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä: Yleinen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluohjaus ja neuvonta 08 61561/vaihde - ma–to klo 8–16 - pe klo 8–15 - juhlapyhien aatto klo 8–15 Terveysaseman aukioloajat: - ma–to klo 8–16 - pe, juhlapyhien aatto sekä juhannusaattoa edeltävä päivä klo 8–15 - la–su, juhlapyhinä ja juhannusaattona suljettu Terveysaseman vastaanottotoiminta on supistettua heinä- ja elokuussa. Kiireettömiä lääkärin ja hoitajan vastaanottoaikoja on saatavilla rajoitetusti. Terveysaseman päivystävä sairaanhoitaja, hoidon tarpeen arviointi, ohjaus ja ajanvaraus p. 08 6156 5322 Potilastoimisto p. 08 6156 5329

Soitto-ohjeet Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Kuuntele puhelimesta kuuluva nauhoite ja toimi annettujen ohjeiden mukaan. Hoitaja soittaa sinulle samana päivänä takaisin tuntemattomasta numerosta. Sinun ei tarvitse soittaa useampaa kertaa hoitajalle, koska soittotietosi tallentuvat järjestelmään. Kiireellinen päivystys Kainuun keskussairaalan päivystyspoliklinikalla Sotkamontie 13, 87300 Kajaani p. 08 6156 2300. Ilta-ja viikonloppupäivystykset Normaalisti Kainuun keskussairaalassa. Hoitotarvikejakelu Suljettu ajalla 15.-28.7.2019 Reseptien uusinta Omasote (omasote.kainuu.fi) tai Kanta.fi palveluiden, apteekin tai terveysaseman kautta. NordLab, Laboratorio Ajalla 24.6.-21.7.2019 näytteenotot vain maanantaisin ja vain ajanvarauksella. Ajanvaraus 24 h www.nordlab.fi tai puhelimitse arkisin klo 7-18 puh. 0206 19 80 19

Omasoten kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille sekä uusia sähköisen lääkemääräyksen omasote.kainuu.fi Uusi Päivystysapu palvelee 24h numerossa 116 117. Voitte soittaa numeroon päivystyksellisissä sosiaali- ja terveysongelmissa, joissa ei ole kyse hätätilanteesta. Yleinen valtakunnallinen hätänumero on 112. Sairaanhoitajan ympärivuorokautinen puhelinpäivystys Kainuun keskussairaalassa p. 08 6156 6000 Terveysaseman ollessa suljettuna päivystys Kainuun keskussairaalassa Sotkamontie 13, 87300 Kajaani, p. 08 6156 2300. Tarkemmat yhteystiedot ja aukioloajat sote.kainuu.fi


Omatoimikirjastoon! Omatoimiaikana pääset kirjastoon sisälle kirjastokortin ja tunnusluvun avulla myös silloin, kun henkilökunta ei ole paikalla. Asiakkaat voivat itsenäisesti lainata aineistoa automaatilla, lukea lehtiä ja käyttää tietokoneita. Tunnusluvun (pin-koodin) saa kirjastosta, ellei sitä jo ennestään ole. Alle 15-vuotiaille asiakkaille omatoimikirjaston käyttöoikeuden hakee huoltaja, joka myös vastaa huollettavansa kirjaston käytöstä.

Uusi eKirjasto avaa mahdottoman määrän e-kirjastoaineistoja outi.finna.fi/Content/ekirjasto

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastot tarjoavat asiakkailleen laajat e-aineistopalvelut. Ne ovat ilmaisia kirjastojen asiakkaille ja niitä pääsee käyttämään kaikilla Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastojen kirjastokorteilla ja niihin liitetyillä PIN-koodeilla.

Uusi eKirjasto sisältää nämä palvelut:

Ellibs E-kirjoja ja e-äänikirjoja pääosin suomeksi. OverDrive E-kirjoja pääosin englanniksi. eMagz Kotimaisia aikakauslehtiä digitaalisina näköislehtinä. ePress Kotimaisia sanomalehtiä digitaalisina näköislehtinä. PressReader Sanoma- ja aikakauslehtiä 150 eri maasta ja yli 60 kielellä. Rockway Suomalainen soiton -ja laulunopetuksen verkkopalvelu. Naxos Music Library Klassisen musiikin kuuntelupalvelu. Naxos Music Library Jazz Jazzmusiikin kuuntelupalvelu. Musiikkia n. 17 000 CD-levyn verran. Naxos Video Library Musiikkia sisältävä videopalvelu. Dokumentteja, konserttitaltiointeja, jne. RedFox Monikielinen sanakirja joka kääntää 41 kielelle. Viddla Elokuvien suoratoistopalvelu. Voit lainata kolme elokuvaa kuukaudessa.

KIRJASTON KESÄN AUKIOLOAJAT PÄÄKIRJASTO Kesäkuussa

Henkilökunta paikalla ma – ke 12 – 19 to 11 – 17 pe 10 – 15 la-su Poikkeukset: to 20.6. pe 21.6. Juhannuspäivänä 22.6.

KONTIOMÄEN KIRJASTO Pihlajatie 5, 044 7500 754

Korpitie 9, (08) 615 54647 Omatoimiaika 9 – 12 ja 19 – 20 9 – 11 ja 17 – 20 9 – 10 ja 15 – 20 9 – 18 10 – 15 suljettu suljettu

1. heinäkuuta – 4. elokuuta Henkilökunta paikalla Omatoimiaika ma – pe 10 – 15 9 – 10 ja 15 – 20 la – su 9 – 18 5. elokuuta lähtien Henkilökunta paikalla ma – ke 12 – 19 to 11 – 17 pe 10 – 15 la – su

Omatoimiaika 9 – 12 ja 19 – 20 9 – 11 ja 17 – 20 9 – 10 ja 15 – 20 9 – 18

Henkilökunta paikalla Omatoimiaika ma, to 13 – 19 9 – 13 ja 19 - 20 ti – ke 9 – 20 to 13 – 19 9 – 13 ja 19 – 20 pe 9 – 20 la – su 9 - 18 Poikkeukset: ma 13.5. ja to 16.5. Kontiomäki on suljettuna 1.7. – 4.8. Omatoimiajat normaalisti.

KIRJASTOAUTO

044 2885 903 Aikataulut toimipisteistä ja kunnan kotisivuilta: www.paltamo.fi Auto ei ole liikenteessä 17.6. – 21.7.


1

TERVALAMMEN URHEILUKESKUS - Pertinhalli, luonnonjäähalli, tennis - Yleisurheilukenttä - Jalkapallokenttä - Pururata (valaistu) - Hiihtoladut, valaistulatu

2

HONKAMÄEN LIIKUNTA-ALUE - Frisbeegolfrata - Suunnistus (kiintorastit)

3

KOULUKESKUS - Lasten leikkipuisto - Pihapelikaukalo - PANNA -jalkapallohäkki - katukoris

4

METELINNIEMI - Rantalentopallokenttä - Frisbeegolfrata

5

PALTAMO GOLF -golfkenttä

6

KUNTOSALI

TIE

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 1 9

UVAN

22

72 VAARANKYLÄNNTIE

27

10 KUNNANTALO

PUO

11 TERVEYSKESKUS

VAAR A

NKYL

ÄNNT

24 10

IE

12 ELÄINLÄÄKÄRI 13 KIRJASTO, KORPIAREENA

GAN

TIE

6

1 2

LAN

70 26

25 24 13

LEPIKONT

21

23 22

IE

20 29

NET

IE

OUL

RAUTATIEASEMA

32

FIXUS -autokorjaamo AUTOPAJA LAUKKANEN, Konttitie 5

70 KOTISEUTUMUSEO 71 KANERVAN TALO - METELI SEIS 72 KESÄTEATTERI

ONTIE

11

28

3

RIN

LEPIK

UNT

IE


23

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 1 9

20 LIIKEKESKUS - NESTE - MAINOSTOIMISTO B2B - TAKSI - KUNNAN KESÄINFO

21 K-MARKET - POSTI S-MARKET APTEEKKI ABC-AUTOMAATTI

22 EUROJOPI 23 KIPA -KIRJAKAUPPA 24 LAMINGON KUKKA 25 OSUUSPANKKI 26 PALTAMON VAATETUS 27 KLEMAN -RAUTAKAUPPA UUR

28 MOTOREC

ANT IE

12

29 ALKO

KAJAANINTIE

71

30 PALTAMON SYDÄN - Ravintola

4

50 60

GOL

FTIE

52 30

51

31 AUTOPAJA LAUKKANEN 5

- Fixus-autokorjaamo, rengasmyynti

50 EINO LEINO -PUISTO JA -RANTA

- Laituri ja rantapaikat veneille, WC - Kukkapuisto - Eino Leino -patsas - Paltamo -tervavene talaksessa - Leikkipuisto - Skeittiramppi

61

Oulujär vi @Oula Jukka “LELU” Laukkanen

51 KÄÄRMENIEMI

www.paltamoon.com

- Vierasvenelaituri, tulentekopaikka

52 METELI

- Paltamo Caravan-alue - Uimaranta - Matonpesupaikka - Loma-asuntoja

60 VENESATAMA

- Veneiden vuokrapaikat - Vesillelaskuluiska

61 PALTAMON SYDÄMEN VIERASVENESATAMA - Septityhjennys - Polttoainejakelu


24

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 1 9

Liikunnan iloa Paltamossa

Uusi lähiliikuntapaikka Korpiareena käsittää kaksi pesäpallokenttää, sulkapallo- ja lentopallokentän, ulkokuntoilualueen sekä monitoimiareenan. Areena on vapaassa käytössä. Vuoroja voi varata ryhmille p. 044 2885 512.

Tennis- ja sulkapallo Pertinhalli (jäähalli)

Avoinna kesäkaudella (kesä-syyskuu) Maanantai-Torstai 7.00 – 15.15 Perjantai 7.00 – 13.15 Muina aikoina omalla avaimella, jonka voi lunastaa panttia (30 €) vastaan kunnanviraston teknisestä toimistosta. Avain annetaan kesäkaudeksi kerrallaan eli se on palautettava lokakuussa.

Lähiliikuntapaikat

Lähiliikuntapaikat ovat Korpitien ja Kontiomäen koulujen yhteydessä. Korpitien koulun viereisellä hiekkakentällä on uusi lähiliikuntapaikka Korpiareena, jossa on kaksi pesäpallokenttää, monitoimiareena sekä ulkokuntoilualue.

Skeittiparkki

Eino Leino-puiston torialueella sijaitsee kaikille avoin pieni skeittipuisto rulla- ja potkulautailijoille. Vapaa pääsy.

Kuntosali

Vaarankyläntie 3, on avoinna joka päivä 5.30 – 21 (sisälle pääsee 5.30 – 20). Liput ja avaimet pääkirjastosta kirjaston aukioloaikoina.

Uimarannat

Paltamon kunnan alueella on kuusi uimarantaa, jotka ovat kunnan ylläpitämiä. Uimarannoista neljä sijaitsee Oulujärven rannalla ja loput pienempien vesistöjen äärellä; Koikerojärvi, Kontiolampi, Melalahti, Metelinniemi, Mieslahti ja Saviranta. Uimarantojen sijainti ja palveluvarustus löytyvät Paltamon karttapalvelusta (Palveluhakemistot/Uimarannat)

Yleisurheilu ja jalkapallo

Tervalammen urheilukeskuksessa on yleisurheilukenttä ja jalkapallokenttä. Kontiomäen hiekkakentällä on jalkapallokenttä.

Frisbeegolfradat

Metelin Frisbeegolf kirkonkylän keskustaajamassa aivan Metelinniemen uimarannan vieressä, aloittelijatason 6-väyläinen rata (C-luokan rata) Tervalammen Frisbeegolf sijaitsee Tervalammen urheilukeskuksen ja Honkamäen ulkoilualueella. Harrastajatason rata on 9-väyläinen (B-luokan rata) Molempien ratojen infotaulut ja väyläopasteet löytyvät maastosta.

Leikkikentät

Lue lisää Paltamon liikuntamahdollisuuksista

Puistoalueille sijoittuvia leikkikenttiä on kaksi – Vilkastus (Eino Leinon puisto) ja Kaskipuiston (Metsopolku 7) leikkikentät kirkonkylällä. Tervalammen urheilukeskus

Tietoa liikuntamahdollisuuksista ja -paikoista löytyy myös Paltamon kunnan palvelusivustolta www.paltamo.fi


25

Paltamoon | Jättiläisten kesälehti 1 / 2 0 1 9

Melalahti-Vaarankylä Melalahden rannasta löytyvät uimapaikka, laituri ja kota. Kainuun asutuksen katsotaan alkaneen Melalahdesta. Kartan avulla löydät kävelyreittejä ja vähän vaivaa nähden ja kysellen mm. Pentin pihan. Paltamon kaikki kylät kuuluvat Ekomuseoprojektiin ja niiden tiedot löytyvät verkosta.

Raimon ja Jorman

vinkkejä lähiretkeilyyn Maisema Mieslahden Rantokalliolta.

Paltamosta löytyy kohteita monenlaiseen retkeilyyn alkaen patikoinnista, veneilystä, ratsastuksesta ja pyöräilystä aina autoiluun. Toivottavasti oheiset vinkkimme kannustavat teitä lähiretkeilyyn ja löytämään uusia asioita luonnosta. Kiehimänvaara Kiehimänvaaralta löytyvät Kainuun asutuksen muistomerkki, josta aukeaa hieno maisema etelään Oulujärven Paltaselälle. Samalla olemme myös kainuulaisen vaara-asutuksen maisemassa. Vaarankyläntien varresta löytyy entisöity ja toimintakuntoinen Rinteen mylly myllytupineen ja ympäröivine suojelualueineen. Hyvä paikka eväiden syöntiin ja hiljentymiseen. Käärmeniemi Paltamon siltojen tuntumasta löytyvät Käärmeniemen laituri, tulipaikka ja uimaranta. Käärmeniemeen on rakennettu pääsy liikuntarajoitteisille. Kivesvaara Kivesvaaralta retkeläinen löytää kohteita piknikille, patikointiin, kuten myös erikoistuneempaankin retkeilyyn. Kohde on erinomainen kasvi-, lintu- ja geologiaharrastuspaikka. Kivinäyttelyssä ovat edustettuna Kainuun kivilajit kattavasti. Parkkipaikan tuntumassa on maisemalava ja kota. Vaaran laella on matkailupalveluyritys. Kivinäyttelyn tuntumasta lähtee n. kilometrin mittainen liikuntarajoitteisillekin soveltuva Kantolanpolku, joka kulkee vaaran laella. Polun keskivaiheilla on taukopaikka. Matkalainen joko kääntyy takaisin tai jatkaa laajalle polkuverkostolle. Heti rinteen alapuolelta polku kääntyy alas Pahalouhoksen kallioesiintymälle ja sen yhteydestä kartan avulla löytyy hieno kotkansiipi -saniaislehto. Täältä

voi palata tulopolkuaan vaaralle tai jatkaa oikealle merkittyä reittiä kiertäen takaisin vaaralle. Matkan varrella on hakkuuaukio, jonka rinteen muodostaa jääkauden Ancylusjärvi-vaiheen ”korkein ranta” ja sen alapuoliset muinaiset rantavallit muodostavat taimikon pohjarakenteen. Esiintymä on noin 10 000 vuotta vanha. Tuolloin Paltamosta näkyi meren yläpuolella vain muutama saari, mm. Kivesvaaran laki. Jos kääntyy taukopaikan jälkeen oikealle, pääsee Keräsenvaaran ja Valkeisenlammen ja Yölinnunkurun maisemiin. Alueen kartta on hyvä olla apuna viitoituksesta huolimatta. Karttoja saa mm. Paltamon Kipasta. Raappananmäeltä maisemat pohjoiseen Vaarajaksoon kuuluvat pohjoispuolella Honkavaara ja Raappananmäki. Perinteisesti Raappananmäen tieltä on katseltu Osmanka- ja Kongasjärville ja Puolangalle. Raappananmäen kylä on vanhaa vaara-asutusta. Pöysköntieltä pääsee Kongasjokivarteen, josta löytyy kolme kotaa ja koskikalastusalue.

Olemme myös Facebookissa.

Repokallio Repokallion lakea ovat huuhdelleet korkeimman rannan aallot mannerjään sulamisvaiheiden myötä. Eliöstö on yrittänyt sopeutua jääjärvi- ja merivaiheiden vaihteluun. Kivikauden ihminen on pyydystänyt mm. hylkeitä näissäkin maisemissa. Repokalliolta aukeaa huikea näkymä idästä länteen eri vuodenaikoina! Hakasuon mylly, Kivesjärvi ja Varisjoki Hakasuon myllyllä on edelleen jauhatuspalvelua. Myllyn alkuperä on Kivesjärven ruukin ajoilta. Ruukin rauniot löytyvät kotiseutupolun tuntumasta. Varisjoki on koskikalastuskohde. Mieslahden Rantokallio Mieslahden urheilukentän reunassa on Rantokallio, joka on aikanaan toiminut maisemineen nuorison tapaamispaikkana nykyisin sieltä alkaa luontopolku. Mieslahden rannasta löytyvät laiturit, uimaranta ja kota, josta lähtee polku Lintutornille. Lue koko juttu >> www.paltamoon.com

www.holltalli.fi tuula@holltalli.fi p. 050 357 6501 Kumpusentie 15 88300 Paltamo

Se iso kauppa pienessä kylässä! Ihanuuksia naisille ja miehille!

Meillä palvellaan arkisin 9.30 - 17 la 9.30 - 14 kesätapahtumien aikana pitempään, tarkista poikkeusaukioloajat facebookista

Tervetuloa!

www.paltamonvaatetus.fi Lepikontie 8, puh. 050 407 1006


Jos pihapiiri voisi kertoa Pihapiiri ei valitettavasti kerro, mutta muistoja se herättää. Olen aikaisemmissa kirjoituksissani (Paltamoonlehti 2017) käynyt läpi Metelin Kanervassa sijaitsevan lelutalon vaiheita ja historiaa. Nyt palaan ajatuksissani 1950-luvun lapsuuteni Meteliin. Tuolloin nykyisen golfkentän kallioilla oli uittoyhtiön kalustomakasiinit ja siellä oli mm. kylän lasten leikkipaikkoja. Alueella Paltamon raittiuslautakunta järjesti Liisa Leinosen ja Einari Kärnän johdolla kylän lapsille kesäleirejä, jossa majoituttiin suuriin joukkuetelttoihin. Olin mukana leireillä ja lapsuusmuistoni palaa leirillä tarjottuun iltapalaan, joka oli teetä, mehua ja marmeladilla voideltua ranskanleipää.

Tie Metelin leirintäalueelle kulki Kanervan piharakennuksen ja nimismies Jokelan virkatalon välistä. Tasoristeyksen jälkeen tie kääntyi vasemmalle radan vartta kulkevalle tielle. Tuolloin ohitettiin suuri Kanervan talo, joka oli lapsenmieleen jäävä seurakunnan kanttorin virkatalo. Siellä Kiehimän ”kerma” järjesti monenlaisia kulttuuritilaisuuksia kanttorin johdolla. Myös diakonissan vastaanottotilat ja asunto sijaitsivat nykyisessä näyttelypirtissä. Samassa tilassa järjestettiin aiemmin jumalanpalveluksia ja rippikouluja. Kanttori Reposen muutettua pois 50-luvun lopussa, talossa asui useita vuokralaisia. 1970-luvun alussa taloon muutti taiteilija Jouko Toiviainen (Joksa). Hänen veljensä Jaakko Miettinen tuli Paltamoon kanttoriksi. Kanttori Miettinen ja hänen vaimonsa Anu olivat kulttuurimyönteisiä. He olivat ideoimassa paikkakunnan monia kulttuuritilaisuuksia,

Kaikki kesään KIPASTA! Lelut ja pelit Auto-, maasto- ja venekartat Kirjoista tietoa ja viihdettä Askartelu- ja taidetarvikkeista tekemisen riemua.

Paltamon KIPA KIRJAKAUPPA Puh. 08 871025 www.kainuunkirja.net

Kesällä avoinna: Ma-To 9-17 Pe 9-18 La 9.30-15

jotka ulottuivat Joksan asuttamaan Kanervaankin. Paltamoon saatiin kesäteatteri, jossa myös Anu näytteli. Itse lavastin ensimmäisen näytelmän. Kansalaisopisto oli saanut toimintalupansa ja Rannanjärven Kyösti rehtorina touhuili uusia opintopiirejä. Kanervan pirtissä perustettiin Paltamon kuvataideseura, joka alkoi järjestää Meteli seis- taideleirejä ja -näyttelyjä Kanervassa. Meteli seis sai nimensä tielaitoksen kyltistä, joka ohjasi valtatie 22:lta Metelin rautatieseisakkeelle. 1970-luvulla kyltti aiheutti matkustavaisissa hilpeyttä. Monet kertovat, että lapset hiljenivät auton takapenkillä kyltin nähdessään. Yksi noista kylteistä koristaa Kanervan parkkipaikkaa Venemetsän edustalla ja yksi on tiemuseossa. Nyt vuosikymmenien jälkeenpäin voin ilolla ja tyydytyksellä todeta, että olen saanut olla edellä mainituissa touhuissa mukana. Rakkaus Kansalaisopistoon, jossa edelleen toimin, on perua niistä ajoista, kun Kyösti Rannanjärven ja Joksan kanssa raahasimme kunnalliskodin navetan hirsiä istuimiksi nykyiselle kesäteatterikentälle. Rehtori Rannanjärvi palkkasi tuolloin Jouko Toiviaisen ja minut kansalaisopistoon taidepiirien vetäjiksi. Kanervasta lähdettiin mm. Kontiomäen kerholaan, jossa Joksa opetti kuvanveistoa ja minä öljymaalausta. 1970-luvun kultturellissa elämässä vaikuttaneita kuvantekijöitä oli mm. Matti Paavilainen, Aulis Kangasniemi, Matti Kalervo Länsipaltta, Jouko Toiviainen, Niilo Hyttinen, Matti Koskela, Marketta Laukkanen pikkuveljensä Jukan kanssa (nyk. arvostettu paltamolainen taidegraafikko), Petri Tuovinen, Seija Niinimäki, Matti Hynynen, Irma Vitikka ja paljon paljon muita. 1970-luvun puolivälissä talossa tapahtui paljon. Joksa teki pienoisveistoksia ja grafiikantöitä. Työn ohessa hän opetti mm. tulevaa graafikkoa Jukka Laukkasta ja allekirjoittanutta. Jukka jopa asui Kanervassa patsaan te-


Hyvän mielen näyttely

Kuva J.Säde, Paltamo-seuran arkisto

kovaiheessa. Seuraelämää oli runsaasti. Joksa oli vihitty pihassa olevan haltiakuusen alla Kajaanin kaupunginteatterin näyttelijän Tuula Meisaaren kanssa. Tuulan mukana tuon ajan näyttelijät asustelivat Kanervassa. Myös Joksan taiteilijakollegat etelästä työskentelivät täällä. Rantasauna lämpeni taukoamatta ja Paavilaisen Matin viulu soi, joskus jopa korjauskuntoon. Jossain vaiheessa lääninrovasti Mikko Lammilla heräsi ajatus patsashankkeesta Eino Leinon syntymäkuntaan. Pian ideassa oli mukana koko Kanervan kööri ja Paltamon kulttuurivaikuttajat. Pian Joksa teki teoksesta luonnoksia ja Lammi järjesti kansalaiskeräyksen teoksen saamiseksi Paltamoon. Pian rahoitusta oli saatu keräyksillä ja taulumyynnillä jne. kasaan. Kanervan kuistin eteen ison kuusen viereen nousi lankuista rakennusteline, jonka sisässä ressujen alla alkoi teoksen muotoilu. Kun luonnos ja siitä otettu muotti oli valmis, telinerakenteet purettiin ja muotin matka alkoi Talous ja Raudan autolla Lapinlahdelle valuun. Takaisin valmis teos palasi tulevaan Eino Leino-puistoon Paltamo-päiville. Presidentti Kekkonen paljasti pronssisen Ukonlintu ja Virvaliekki-veistoksen juhlallisesti v. 1978 Eino Leinon 100-vuotissyntymävuoden kunniaksi. 1970-luvun lopulla taiteilijat muuttivat eri puolille Suomea. Joksa Ouluun, Paavilainen Lahteen jne. Talo jäi tyhjäksi ja sen hallinta siirtyi sotaveteraaneille virkistyskäyttöön. Lopulta Paltamon seurakunnan kirpputoriksi ja sittemmin kalustovarastoksi. Talo ränsistyi purkukuntoon. V. 2002 mittavien kunnostustöiden jälkeen Meteli seis. ry sai talon päädystä vuokratilat ja yhdistyksen näyttelytoiminta alkoi. Näin alkoivat Meteli seis- näyttelyt uudelleen. Nämä näyttelyt jatkuvat edelleen.

Muistelija Tapani Homanen

tiloihin, joissa voi pysähtyä omiin lapsuusmuistoihin ja ajatuksiin. Mökötysmökissä voi käydä mököttämässä tai muuten sulattelemassa näyttelykierroksen ihastuksia. Näyttelyn aukioloaikoina asiakkaita palvelee myös pihakirppis, jolta voi tehdä jopa antiikkisia löytöjä. Meteli seis. ry www.meteliseis.com FB Meteli seis, Instagram meteliseis e-mail; meteliseis@meteliseis.com puh. 044 0211 907

L E LU M U S E O N N ÄY T T E LY

EILISEN LAPSET

JA LEIKITYT LELUT

Vanhoja kipsipatsaita ja leluja | 25.6.-28.7.2019 | ti - su klo 12-18 Paltamon Metelin Kanervassa (Golftie 3) Pääsymaksu 3€

• meteliseis.com • Meteli seis. ry

mainosB2B.fi

Jouko Toiviainen tekee Eino Leino-veistosta Kanervan pihalla.

Jo tuhannet matkustavaiset ovat pysähtyneet kesäisin tutustumaan Jättiläisten meren, Oulujärven, rannalla Paltamossa sijaitsevan Suomen pohjoisimman lelumuseon näyttelyihin. Esillä olevat asetelmat uudistuvat ja uutta nähtävää tulee esille kaiken aikaa. Näyttelyssä on kipsisiä lapsi- ja eläinpatsaita, nukkeja, nalleja, puuheppoja ja mekaanisia leluja 1900-luvun alkupuolelta. Yhdessä pihapiirin pikkutaloista on vanhoja paperinukkeja, kiiltokuvia, muistokirjoja sekä keraamikko Svante Turusen pieniä bambi- ja muita eläinfiguureja. Pihapiirissä voi tutustua monenlaisiin


Toteuta sinäkin Paltamossa Rakenna Oulujärven rannalle tai golfkentän tuntumaan. Metelinniemen ja Luhtaniemen tontit nyt myynnissä.

Metelinniemi

Luhtaniemi

Alkaen

Rantatontit

Suomen kauneimmaksikin äänestetyn golfkentän ympäristössä tontteja loma- ja vakituiseen asumiseen. Oulujärvi, vehreä luonto ja hyvällä tasolla olevat palvelut lähellä.

10.417,-

Luhtaniemestä loma- tai omakotitontti omaksi tai vuokralle. Omarantaiset tontit myydään, muut tontit myydään tai vuokrataan.

35.000,-

Lue lisää www.paltamo.fi tai soita kehitysjohtaja p. 044 2885 660


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.