Paltamoon.com 2017 kesälehti

Page 1

LEHTI NRO 6 P A LT A M O N A S U K A S

KUHAKUNKKU sivuilla 10-11

ä s e k n e t s Jättiläi 2017 Rannalla Picnic -konserttien esiintyjät s.6-7

Lue lisää jattilaiset.fi ja s. 7-6


2

Paltamoon 2 0 1 7

#paltamossaelämävoimuuttua

Marisanna Jarva

Pääsiäisen aikaan ulkoilin perheeni kanssa Oulujärven jäällä ja Paltamon metsissä. Siinä kantohangilla kävellessä, auringon paistaessa ja täydellisen hiljaisuuden ympäröimänä ajattelin jälleen kerran, miten onnekas olenkaan saadessani asua ja kasvattaa lapseni täällä Paltamossa. Vaikka nykyisin kansanedustajana joudunkin arkeni pääkaupunkiseudulla viettämään ja kulkeminen on välillä raskasta, en kotipaikkaani vaihtaisi pois. Olen ylpeä kotiseudustani ja harmittaa, että joudun joskus työssänikin puolustamaan sen vahvuuksia ja kehittämisen tarpeellisuutta. Aina säännöllisin väliajoin julkisuuteen tuodaan tutkija tai asiantuntija, joka yrittää vähätellä maaseudun voimavaroja ja koettaa osoittaa kaupunkeihin kohdistuvan muuttoliikkeen olevan ihmisten tahto ja kaiken hyvinvoinnin kehittymisen mitta. Tutkimukset kuitenkin kertovat muuta. Ihmiset muuttavat suuriin kaupunkeihin usein työn perässä, eivätkä vain siksi, että kaupungissa viihtyisi paremmin. Useat yliopistotutkimukset osoittavat, että suuri osa ihmisistä haluaisi asua maalla tai maaseutumaisessa ympäristössä, jos siihen olisi mahdollisuus. Myös Ylen viime vuonna tekemä kyselytutkimus osoitti, että muuttoautoon kohti kasvukeskuksia hypätään pakottavista syistä ja kotiseudulle, henkiseen kotiin, kaivataan jopa vuosikymmenien jälkeen. Suurimpana muuton esteenä maaseudulle muuttoon on siten työpaikan puute. Onkin ilahduttavaa todeta, että Suomen talouden ollessa nyt kasvussa, uudet työpaikat syntyvät ympäri maata. Tämän trendin jatkumiseksi on tehtävä ja tehdään kovasti töitä. Myös etätyön tekemiseen on löydettävä vihdoin toimivat mallit ja kattavat yhteydet koko Suomeen, sillä digitalisaation myötä työtä voi tehdä yhä enemmän siellä, mistä kukin henkisen kotinsa löytää. Viimeiset 16 vuotta olen saanut olla päät­ täjänä mukana kehittämässä kotikuntaani. Kiitän erityisesti hienosta kaudesta juuri toi-

Paltamoon asukaslehti No. 6

Kustantaja ja julkaisija: Pohjolan Valimo ry Päätoimittaja: Anna-Kaija Kaikkonen Toteutus: Pohjolan Valimo ry Jakelu: Paltamon taloudet, loma-asuntojen omistajat ja matkailijat. Paltamon kunta ISSN-L 2323-8038, ISSN 2323-8038

mintansa päättävää, positiivisella ja aktiivisella asenteella toiminutta valtuustoamme. Innolla jatkamme myös tulevalla kaudella yhdessä uusien päättäjien kanssa. Oli hienoa, miten paljon nuoremman polven ehdokkaita oli tällä kertaa kevään kuntavaaleissa mukana. Valtuustossamme onkin nyt vanhojen konkareiden rinnalla uusia jäseniä lähes puolet ja kokoonpano on hyvä sekoitus kokemusta ja uutta näkemystä. Kotikunnan tärkein tehtävä on pitäjän elinvoiman kehittäminen ja sen eteen olemmekin tehneet jo viime vuosina paljon töitä. Paltamo valittiin viime vuonna Pohjois-Suomen yrittäjämyönteisemmäksi pienkunnaksi ja väkilukumme kasvoi ainoana Kainuun kuntana monen muuttotappiollisen vuoden jälkeen. Muun muassa biotuotetehdasta on viety määrätietoisesti eteenpäin ja työ tuottaa tulosta: hanke etenee suunnitellusti Kainuun tärkeimpänä yrityshankkeena ja luottamus sekä yhteistyö sen toteutumiseksi on joka tasolla vahvaa. Kuntaan kehitetään yhä monipuolisempia harrastus- ja majoituspalveluita niin Meteliin kuin muihin matkailukohteisiimme. Myös Eino Leino –puiston tapahtumapuitteita ja viihtyvyyttä parannetaan merkittävästi, jotta suositut tapahtumat kesäisin saavat jatkoa ja eri toimijoiden aktiivisuus on mahdollista laajentua ympärivuotiseksi. Puhdas ja monipuolinen luonto, turvallinen ympäristö sekä sijainti hyvien liikenneyhteyksien varrella ovat valttikortteja, joita emme ole vielä hyödyntäneet riittävästi. Näistä aineksista haluamme luoda yhä elinvoimaisemman Paltamon, joka houkuttelee niin matkailijoita kuin asukkaitakin. Pitäjässämme on nyt tekemisen meininki, johon voi ilolla kutsua mukaan. Kotiseudun kehittäjänä toivonkin, että yhä useampi löytää tulevaisuudessa kotinsa pitäjästämme. Kuten yksi kuntamme lentävistä lausahduksista kuuluu: Paltamossa elämä voi muuttua.

Kiitämme henkilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat antaneet valokuvia, juttuja ja juttuvinkkejä tähän lehteen.


n e t s i ä l i t t Jä 7 1 0 2 ä s e k Järjestyksessä toinen Jättiläisten kesä on edellistäkin parempi

Norssit 21.5. Paltamossa

Jättiläisten kesä alkaa toukokuussa perinteisellä Norssikarnevaalilla, jolloin 4H-yhdistys järjestää myös keppiheppakisat.

Suositut Rannalla Picnic -ilmaiskonsertit jatkuvat

Piirros Jukka Laukkanen

Kesäkuun 15. päivä avataan Kivipuisto Kivesvaaralla klo 13.00. Kannattaa tulla paikalle. Tarjolla soppatykistä maksutonta keittoa ja letkeää soitantaa. Kivipuistossa jättiläisten järkäleet houkuttavat tiedonjanoisia ja antavat tilaa myös mielikuvitukselle. Hiisimaassa on tekemistä myös lapsille.

Rannalla Picnic -konsertit tuovat musiikin jättiläiset Eino Leino -puiston tapahtuma-areenalle heinä- ja elokuussa. 1.7. Paltamoon rantautuu Rock -risteily, jolloin esiintyvät Janne Westerlund, Draama-Helmi sekä Jukka Nousiainen ja Hulda Huima & Hitaat Sekunnit esiintyvät Eino Leino -puiston tapahtuma-areenalla. 15.7. lapsille ja lapsenmielisille esiintyy Gommi & Pommi (M.A. Numminen & Pedro Hietanen), jonka jälkeen lavalle nousee Muska Babitzin Band. Ennen koulun alkua, lauantaina 12.8., järjestetään Rannalla Picnic -Summer Off. Paltamoon saapuu esiintymään Mörriganes (Halavatun Papat) lapsille ja lapsenmielisille sekä suosittu artisti Janna sekä vaalalainen bändi Facelift.

Nämä Paltamon kunnan järjestämät ilmaiskonsertit soveltuvat kaikenikäisille. Lauantaisin järjestettävät konsertit alkavat iltapäivällä ja musiikki jatkuu iltaan saakka.

Eino Leino -tori markkina-alueeksi

Paltamon Eino Leino -tori avataan Picnic-toriksi tapahtumien aikaan. Lauantaitorilta voi varata ilmaisen myyntipaikan niin yritykset, yhteisöt kuin yksityishenkilöt. Toripaikkavaraukset suoraan Anne Haveriselle puh. 044 7500997 (klo 9-12) tai anne.haverinen@paltamo.fi. Seuraa meitä

www.jattilaiset.fi

ja Facebookissa >> Jattilaiset


Eino Leino puistoa rakennetaan kesällä

Paltamon kunta on aloittanut valmistautumisen ja varautumisen kasvuun. Biotuotetehdashankkeen myötä palvelujen tarve kasvaa kaikilla sektoreilla. Tarpeet vaihtelevat hankkeen eri kehitysvaiheissa. Kuntaan on palkattu asiantuntija kokoamaan varautumissuunnitelmaa. Asiantuntija Kari Heikkisen tehtävänä on laatia tämän vuoden aikana kattava suunnitelma manuaaliksi tuleville vuosille.

Kehitys- ja kasvuryhmän työskentely

Paltamon kehittämisasioita kokoamaan perustettu kehitys- ja kasvuryhmä on kokoontunut kuukausittain, eli neljä kertaa tämän

kevään aikana. Nyt on jo selvillä paljon asioita, joihin kiinnitetään tarkemmin huomiota Paltamon kunnan varautumissuunnitelmassa vuosille 2017-2022, joka valmistuu syksyn kuluessa. Asialistalta löytyy mm. biotalous, matkailupalvelut, kauppa, asumisen ja liikerakentamisen kaavoitus ja tonttitarjonta, liike-elämän tekniset, kaupalliset ja hallinnolliset palvelut, sosiaali- ja terveyspalvelut, sivistyspalvelut ja paljon muuta. Lisäksi suunnitelmassa peilataan tulevien vuosien kuntatalouden muutoksia kehittämistarpeisiin kunnan näkökulmasta. Tärkeää on huomioida ja tehdä vaihtoehtoja, etteivät kaikki asiat menekään kuin

Strömsössä. Varmaa on ainoastaan se, että kaikki asiat eivät jatku Paltamossakaan kuten ennen, vaan muutoksia tulee tapahtumaan.

Eino Leino puistoa rakennetaan kesällä

Merkittäviä parannushankkeita tapahtuu Eino Leino-puiston alueella tulevana kesänä. Paltamoon saadaan kiinteä esiintymislava, venetalaksen taakse rakennetaan koiraparkki. Alue aidataan ja samalla huomioidaan pienten ja suurten koirien ulkoiluttaminen ja kouluttaminen (Agility). Myös hygieniaseikat huomioidaan rakentamisessa. Kesällä saadaan alueelle kalastuslaituri, kivisiä istuinryhmiä ja inforakennus P-paikalle. Lisäksi on tarkoitus rakentaa kota tulisijoineen, joka palvelee leikkipuistoa, koirapuistoa, kalastajia jne. Tärkeä näkökulma noiden rakentamisessa on myös matkailijat ja ohikulkijat.

Metelin satama-aluetta suunnitellaan

Viihtyisä Kesäkahvila sillankorvassa Eino Leinontie 2. Kahvia, jäätelöä, leivonnaisia. Tervetuloa nauttimaan kesästä!

PITOPALVELU SUTIPURIKKA

Maukkaat, suolaiset ja makeat leivonnaiset. Ruokapalvelut eri tilaisuuksiin

Tärkeä kohde työpöydällä on myös Metelin satama-alueen uudelleen suunnittelu. Alue mallinnetaan kesän alkupuolella. Alueelle on tulossa melontakeskusrakennuksia, rantasauna kuntalaisille, uimarannan parantaminen, ehkäpä se hyppytornikin, laiturirakennelmia, kioski ja varaus hotellille ja ravintolalle. Alueen uudelleen muotoilussa siirretään myös tie kulkemaan eri kohdasta, radan viertä venelaitureille. Kunnalla on jo nyt varaus talousarviossa ko. alueelle, jota voidaan käyttää omarahoitusosuutena muiden rahoituskanavien hyödyntämisessä.


5

Toivon vuosi – Melalahti 1952

Paltamoon 2 0 1 7

Hyvä kesä on yllättävän lähellä!

Näytelmän on kirjoittanut Keijo Korhonen ja sen ohjaa Anita Korhonen. Vuosi 1952 oli paras vuosi sotien jälkeen ja Suomi nousussa; oli Armi Kuusela, olympialaiset Helsingissä, Korean suhdanteet puukaupoissa, sotakorvausten maksu, säännöstelyt päättyivät, oli uskoa maaseutuun, Kainuuseen, Suomeen ja nuoria ihmisiä. Tämä kesäteatterinäytelmä on saanut Suomi 100 –tunnuksen.

K-Market Tervatori, Puolangantie 11, PALTAMO, Puh. 0400 250 760

tervetuloa!

Lisätietoja tai järjestäjä:

Anita Korhonen Melalahti Akatemia +358449472322 kesäisin anitakorhonen@yahoo.com

PALVELEMME: MA–LA 7–21, SU 10–18, kesäkuusta alkaen SU 10–21 meidät löydät myös

facebookista www.facebook.com

Asukaskysely paltamolaisille Vastaamalla voit voittaa ja vaikuttaa

Paltamon kunta päivittää strategiaansa vuoden 2017 kesän ja syksyn aikana uuden valtuustokauden alkaessa. Mitä mieltä olet kunnan palveluista, vetovoimasta ja hyvinvoinnista? Miten voisimme tehdä Paltamosta vieläkin paremman paikan asua ja yrittää? Asukaskysely löytyy netistä kunnan sivuilta ja on avoinna aina elokuun loppuun saakka. Kyselylomakkeita on myös täytettävänä kir-

OSTA & NOSTA De bi

t

jastolla Paltamossa, kunnanviraston aulassa sekä kesätapahtumissa. Vastaa kyselyymme, koska mielipiteesi on meille arvokas. Arvomme vastanneiden kesken kolme Paltamo-aiheista tuotepakettia. Lisätietoja kunnan nettisivuilla ja facebookissa.

Paltamon Nesteeltä kaikkea kesään! Grillikausi on täällä! Ja puhtaasti palava Neste Tehokaasu.

Nappaa pullo mukaan meiltä!

apteekki Maittavaa kotiruokaa runsaasta noutopöydästä!

Meillä saat herkutella myös iltaisin ja viikonloppuna!

Lounas arkisin 10.30–15

Kotipizza & ScanBurger

Monipuolinen myymälämme palvelee: • Kanootin, soutuveneen ja kuomullisen peräkärryn vuokraus • Oulujärven kalastusluvat, Matkahuolto ja Veikkaus • Nestekaasupullot – myynti ja vaihto • Autotarvikkeet, -öljyt ja -kemikaalit • Elintarvikkeet, lahjatavarat Neste Paltamo Puh. 044 726 6463, (08) 687 5322 Palvelemme kesällä ma-pe 6.30–21, la-su 8–21, www.nestepaltamo.fi


6

Paltamoon 2 0 1 7

Eino Leino-puistossa järjestettävien Rannalla Picnic -ilmaiskonserttien kesän 2017 esiintyjien esittely.

Rock-risteily rantautuu 1.7. Janne Westerlund Oikein tumman bluesin taitaja

Jaakko&Jay Tolkutonta folkpunkkia esittävä kaksikko Hulda Huima&Hitaat Sekunnit Romanttista rämärokkia Tampereelta

GOMMI&POMMI 15.7.

Vuonna 1988 syntyivät television suositut eläinhahmot Gommi-jänis ja Pommi-kissa. Gommi & Pommi on M. A. Nummisen ja Pedro Hietasen muodostama lauluduo, joka on tullut tunnetuksi esittämistään lapsille suunnatuista lauluista. M.A. Numminen esittää Gommi-jänistä ja Pedro Hietanen Pommi-kissaa. Kaksikko esiintyi Yleisradion lastenohjelmissa 1980- ja 1990-luvun taitteissa sekä vuoden 1995 Joulukalenteri-ohjelmassa.


7

Paltamoon 1 / 2 0 1 7

MUSKA 15.7.

Marija ”Muska” Babitzin syntyi 28.06.1952 Helsingin Eirassa. Lapsuutensa Muska vietti Helsingin Kaivopuistossa noin kymmenvuotiaaksi, jossa hän jo silloin sai ensikosketuksen rock musiikkiin.

MÖRRIGANES 12.8. Junnumielisten jytäpoppoo Mörriganes naurattaa ja leikittää enemmän kuin sata rusakkoa ja miljuuna wolttia yhteensä! Lätäkkö-Ukko hupattaa, huitoo ja rumpujansa kolluuttaa, Saltsar Gönksä kutittelee kitaraansa ja heiluttaa korviaan ja Baije Manics pomputtaa isolla viululla huvittavan monta iäntä saman kipaleen aikana. Yleisöllä ja yleisön kavereilla ja niiden vanhemmilla on melkoisen hauskaa - eikä ihme!!

Huvilakadulla oli pieni baari jonka ulkopuolella Muska kuunteli velipoikien Sammyn ja Kirkan kanssa sieltä kantautuvaa outoa musaa: Elvis, Little Richard ym. Elettiin 50-luvun loppupuolta ja pienet muusikonalut eivät päässeet vielä sisään asti! Muskan aloittaessa laulajanuransa 1969, hän oli ainoa suomalainen naispuolinen rocklaulaja, ohjelmistossa mm. Janis Joplinia, Tina Turneria ym. joiden biisejä löytyy keikkaohjelmistosta edelleen. Ensimmäinen single ”Kirjoita Postikorttiin” julkaistiin 1971 ja LP-levy ”Muska” vuonna 1973, tältä esikoisalbumilta löytyy legendaarinen ”Krokotiilirock” ja muita covereita mm. Chuck Berryn, Nazarethin, Suzi Quatron ja Sladen kappaleita. Biisejä jotka suomalaisen naislaulajan esittäminä olivat rankkudessaan alkusysäys koko kotimaiselle naisrockille. Levyllä soitti ”Kitaran King” Albert Järvinen, Pekka Pohjola, Ronnie Österberg ym. huippumuusikoita.

JANNA 12.8.

Janna-Mari Hurmerinta, taiteilijanimeltään Janna on pop- ja soul-laulaja, lauluntekijä ja pianisti. Janna Hurmerinnan vanhemmat Sami ja Maarit Hurmerinta ovat tunnettuja muusikoita Jannan vahvaa tulkintaa ja upeaa esiintymistä on kuultu Suomessa ja Suomen ulkopuolellakin sekä keikoilla että erilaisissa yhteistyökuvioissa. Janna tunnetaan hiteistään kuten Paljon onnee, Sä et ole hullu ja Tytöt lähtee tanssimaan.

Lue lisää .fi jattilaiset


Kesäteatterissa koetaan laaja tunteiden kirjo Paltamossa on vahvaa kulttuuritoimintaa ja kesäteatteri tunnetaankin ympäri Kainuuta hyvästä ohjelmistostaan. Paltamon harrastajateatteritoiminnalla on pitkä historia. Paltamossa silloista kantakievaria johtanut Eljas Soukka kannusti kulttuurilautakuntaa perustamaan kokouksen yhdistyksen jalalle saattamiseksi ja niin kesäteatterin kannatusyhdistys syntyi Runebergin päivänä vuonna 1975. Aktiivisten talkoolaisten aikaansaannoksena, kunnalta saaduista tarvikkeista rakennetussa katsomossa koettiin ensimmäiset teatterin aiheuttamat tunteet jo kesällä 1975. Näytelmänä Särkelä itte. Teatterin talkoohenki on säilynyt näihin päiviin saakka ja joka kesä Paltamossa saadaan nauttia laadukkaasta harrastajateatterista. Suomi100-vuoden kunniaksi tänä kesänä teatterin lavalla nähdään Sami Sainion ohjaus Van se välttää. Sainio on Paltamossa syntynyt ja maailmalla kokemusta hakenut teatteri-ilmaisun ohjaaja. Sainio ohjasi menestyksekkäästi jo viime kesän kuningaskomedian Kekkonen - syntymästä kuolemattomuuteen. Tänä vuonna Pentti Sainion kirjoittama ja Sami Sainion ohjaama näytelmä muotoutuu lopulliseksi versioksi yhteistyössä näyttelijäryhmän kanssa. Van se välttää on humoristiseen sävyyn kirjoitettu, kerronnallinen komedia, josta löytyy myös musikaalisia piirteitä. Kainuulainen löytää näytelmästä varmasti sielunmaisemansa", Paltamon kesäteatterin hallituksen puheenjohtaja Minna Väyrynen avaa esitystä. Hän kertoo, että Sainion ohjauksessa näytelmä saa moniulotteisen kosketuspinnan Kainuun ihmisiin ja historiaan. Näytelmässä korostuu se, mistä olemme tulleet ja mihin olemme menossa. Van se

välttää ei ole näytelmä satavuotiaasta Suomesta, vaan siinä tullaan näkemään ja kuulemaan kainuulaisia juttuja ja ilmiöitä, kuitenkin Suomen historiaa kunnioittaen. "Olen todella innoissani tästä produktiosta. Saan tuoda Paltamoon saamiani oppeja ja voimme yhdistää esityksissä kansainvälisiä

tarinankerronnan tyylejä", kertoo Kööpenhaminassa teatteria opiskeleva Sami. Hän toivookin, että mahdollisimman moni löytää tien teatterin katsomoon ja nauttimaan tästä ainutkertaisesta esityksestä! PALTAMON KESÄTEATTERI Jokirannantie 2 88300 Paltamo Hallituksen puheenjohtaja Minna Väyrynen p. 0417244732, teatteri p. 0407093718 Facebook: Paltamon kesäteatteri

ysy tarjous!

ulla. K Myös osamaks

JA VANNETUKUN VANTEET

Autopaja on myös

Valtuutettu huoltokorjaamo

koukkupaja Peräkoukut, lisävalot ja muut varusteet asennettuina

SIJAISAUTO HUOLLON AJAKSI

FIXUS KORJAAMO AUTOPAJA LAUKKANEN Korjaamohalli Konttitie 5, Paltamo • p. 0400 267 223 saska@autopajalaukkanen.fi • autopajalaukkanen.fi


Omassa pankissa asiat hoituu Paltamon Osuuspankin ovet aukeavat ja pankkisalin täyttää tuttu puheensorina. Asiakkaat saavat totuttuun tapaan henkilökohtaista palvelua päivittäisasiointiin, rahoitukseen, varallisuuden hoitoon ja lainopillisiin asioihin sekä vakuutuspalveluihin liittyvissä asioissa. Paltamon Osuuspankki on asiakkaidensa omistama täyden palvelun rahalaitos, joka viettää juuri 111. toimintavuottaan. Pankin tavoitteena on palvella asiakkaitaan yksilöllisesti, monipuolisesti ja ihmisläheisesti. "Asiakassuhteet ovat pitkiä ja usein olemme olleet asiakkaidemme kumppanina sukupolvesta toiseen", toteaa palveluneuvoja Sirpa Heikkinen. Pankki haluaa vastata asiakkaidensa tarpeisiin pitämällä kiinni perinteisistä tavoista palvella asiakasta sekä tarjoamalla kehittyneitä digi- ja mobiilipalveluita. "On tärkeää, että asiakas saa meiltä palvelua haluamallaan tavalla. Kassalta saa edelleen rahaa ja laskut voi tuoda maksuun, mikäli verkkoasiointi ja

pankkikortin käyttö tuntuvat vierailta. Emme halua tehdä asioinnista hankalaa, vaan tarjoamme sen asiakkaalle sopivassa muodossa", kertoo Sirpa Heikkinen. Tulevaisuuteen pankissa katsotaan luottavaisin mielin. Pienen paikallisen pankin etuna on se, että pankki tuntee asiakkaansa ja tiedostaa heidän tarpeensa. Ihmisten arki pankkiasioinnissa on muuttunut, mutta Paltamossa pankki on pysynyt edelleen sellaisena, mihin ihmisen on helppo tulla ja luottaa, että asiat hoituvat. PALTAMON OSUUSPANKKI Lepikontie 19 88300 Paltamo p. 08 871 051 paltamon@op.fi Avoinna: Ma 9-15 Ti 9-17 Ke 9-15 To 9-16.30 Pe 9-15

Henkilökunta ja vastuualueet Satu Paasisalo - yrityksen maksuliike - päivittäiset raha-asiat Erja Häkälä - päivittäiset raha-asiat - lainat Sirpa Heikkinen - säästäminen ja sijoitukset - päivittäiset raha-asiat Merja Leinonen - säästäminen ja sijoitukset - päivittäiset raha-asiat - perukirjat Maarit Korpinen - lainat - päivittäiset raha-asiat Toimitusjohtaja Jorma Niemi - yritysrahoitus - kauppakirjat - testamentit Sirpa Korhonen - asuntolainat - kauppakirjat - kaupanvahvistukset


Pitteepä kömpiä kattomaan miten siellä pailataan - Savon poika

- Make

Lord Est • Petri Nygård • Arttu Wiskari Väliajoilla viihdyttää DJ Kaasi & Alijas – and all time greatest hits Bussikuljetus Kajaanista ja Sotkamosta. Lue tarkemmin

Facebookista: Kuhakunkku 2017

design Jukka Lelu Laukkanen

Vähän niin kuin koko kylän oma luokkakokous


11

uomen suurin vetouistelutapahtuma Oulujärven Kuhakunkku järjestetään jälleen tulevana kesänä Paltamossa. Tapahtuma kokoaa yhteen eri tasoisia ja näköisiä kalamiehiä ympäri Suomen kamppailemaan halutusta Oulujärven Kuhakunkku -tittelistä. Tittelin lisäksi tarjolla on myös Suomen kovin palkintopöytä sekä useiden mielestä parhaiten järjestetty kalastustapahtuma. Kuhakunkussa kalastetaan pelkkää kuhaa ja suurin yksittäinen kuha voittaa pääpalkinnon. Jokainen kuhan narraamisesta kiinnostunut voi osallistua, sillä yleisen sarjan lisäksi kilpailussa omat sarjansa myös nuorille, naisille ja kylänmiehille. Viimevuonna paikalla oli 240 venekuntaa ja suurimmalle osalle Kuhakunkku on kesäohjelmaan kuuluva vuosittainen tapahtum juuri paikkakunnan ja puitteiden ansiosta.

Paltamoon 2 0 1 7

Lauantaina 28.7.2017 on Eino Leino-puistossa ohjelmaa koko perheelle aamusta iltamyöhään!

Tapahtumaviikonloppu täynnä ohjelmaa

Kuhakunkku-viikonloppu alkaa jo perjantaina 28.7. OPM International Oy:n sponsoroimalla esikisalla. Perjantai-iltana juhlitaan ensimmäisiä kalasaaliita KUHAKUNKKU BILEISSÄ. Päätapahtuma on lauantaina 29. heinäkuuta, jolloin kalastuskilpailun yhteydessä järjestetään tapahtumia ja torialueelle tulee tuttuun tapaan monenlaista ohjelmaa; Team Barbenders on lupautunut jälleen paikalle moottoripyörineen sekä lisäksi puistoon tulee ravintolateltta ja muuta myyntiä. Yhteislähtö tapahtuu 29.7. klo 15 ja maaliin venekunnat saapuvat klo 23. Puolenyön aikaan selviää kenestä kruunataan Kuhakunkku 2017.

BarBenders stunt-show lauantaina 29.7.

Kuhakunkku-kisan yhteislähtö tapahtuu 29.7. klo 15 Eino Leino-rannasta.

ALUSTAVAA AIKATAULUA: Pe 28.7.2017

Esikisa 14 – 20 Kuhakunkku -bileet Pertihallissa 19-04 Petri Nygård, Lord Est ja Arttu Wiskari Väliajat DJ Kaasin ja DJ Alijaksen tahtiin ”all time greatest hits” -teemalla! Ennakkoliput: hillybilly2015.mycashflow.fi

LA 29.7.2017

Kuhakunkku 2017 klo 15 – 23 Palkintojen jako noin klo 24 Toritapahtumaa koko päivän Anniskeluteltta palvelee aamusta yöhön. BarBenders stunt-show!! Carnival Disco feat DJ Pona anniskeluteltalla heti palkintojenjaon jälkeen.

LUE LISÄÄ KUHAKUNKKU.COM

Olemme myös Facebookissa.

Lisätiedot ja aikataulut: www.kuhakunkku.com

Se iso kauppa pienessä kylässä! Ihanuuksia naisille ja miehille!

Meillä palvellaan ma-to 9.30 - 17 kesäperjantaisin 9.30 - 18 la 9.30 - 14 kesätapahtumien aikana pitempään

Tervetuloa!

www.paltamonvaatetus.fi Lepikontie 8, puh. 050 407 1006


12

Paltamoon 2 0 1 7

Paltamossa golfataan kesällä ja talvella Lähes jokainen golfharrastaja tietää Paltamon huikean kauniin golfkentän. Koska Paltamosta löytyy matkailijoiden lisäksi golfista innostuneita omastakin takaa, on paikkakunnalle hankittu golfsimulaattori, joka mahdollistaa harjoittelun ympäri vuoden, myös talvikuukausina. Keskustassa sijaitsevalle vanhalle Paltamon koululle saatiin simulaattori vuoden 2016 lopulla Oulujärvi Leaderin ja

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuella. Talkootyöllä on ollut suuri merkitys hankkeen toteutumisessa, joten aivan ilmaiseksi tämä golfharrastajien ilo ei ole tullut. Golfsimulaattori -hanketta ja -toimintaa hallinnoi Paltamon Golf ry. Tiiviissä yhteistyössä toimivat Katinkulta Golf ry ja Kajaanin Golf ry. Simulaattorin avajaiset pidettiin tammikuussa. ”Toiminta on lähtenyt hienos-

Palvelumme: • Antenniasennukset • Hälytysjärjestelmien asennus • Kaapeli- ja televerkkojen asennukset • KNX asennukset, -suunnittelu ja ohjelmointi • Lämpökamerakuvaukset • Linjasaneeraukset • Myymälä • Näytteenottoilmaisimet • Paloilmoitinliike

Sähkotoimisto Eltutek Oy Lankkukuja 3 A 2 87400, Kajaani www.eltutek.fi Puhelin: 0500 225 497 toimisto@eltutek.fi

• palovaroitinjärjestelmät myös maatalouden • Sähköasennukset kotiin, liikelaitoksiin ja toimistoihin • Sähköasennukset teollisuuteen • Sähkön kuntotarkastukset • Sähkösuunnittelu- ja urakointi • Valaistussuunnittelu • Varastomyymälä

ti käyntiin, ja käyttäjiä on riittänyt runsaasti”, kehuu Paltamo Golf -seuran puheenjohtaja Urpo Heikkinen. Kävijöitä on eniten Paltamosta, mutta lisäksi Kajaanista ja Oulustakin käy pelaajia. Golfsimulaattorilla pääsee harjoittelemaan ja pelaamaan 87 eri kentällä, ja vaikka haasteellisuutta kokeneemmille simulaattorista löytyy, monikäyttöisyys piilee sen mahdollisuuksissa minkä tahansa tasoiselle pelaajalle. Lisäksi tarvittaessa golfsimulaattorin kanssa on saatavissa henkilökohtaista opastusta, sillä seuran kapteeni Arto Leinonen on nimetty tähän tehtävään. ”Golfsimulaattori on valmennuksellinen ja erittäin hyvä itsensä kehittämisen työkalu. Toisaalta tänne voi tulla myös porukalla pelaamaan ja pitämään hauskaa. Aloittelijalle tämä on huomattavasti helpompi tapa päästä opettelemaan golfia, kuin oikealla kentällä”, Urpo kertoilee. Paltamon Golf ry on aktiivinen ja monipuolinen golfseura. Koulutusta tarjoaa Golf Pro Pertti Oja, joka ohjeistaa golfin saloihin ja hänen opastuksellaan kaikki koululuokat Paltamosta ovat päässeet opettelemaan golfia. Naisille on myös oma golftoimikunta Ladyt. Lady-kapteenina ja naistoimikunnan puheenjohtajan toimii Pirjo Nuottimäki. Ladyjen toiminnassa kesällä 2017 on muun muassa koulutusta, naisten omia peli-iltoja ja Kainuun Lady-cup. Jäseniä koko seurassa on noin tuhat ja naisia noin viidesosa. Kesä tuo golfarit pelaamaan oikeille vihreille kentille, mutta golfsimulaattorin analysaattori on siirrettävissä sisätiloista ulos ja seuran suunnitelmissa on tuoda se Paltamo Golfin kentälle. Analysaattorin kautta pelaaja saa tarkkaa tietoa omista lyönneistään ja lisäksi voidaan mitata esimerkiksi kilpapelaajien lyöntejä. Paltamon Golf ry toivottaa kaikki tervetulleiksi testaamaan golfsimulaattoria sekä tietysti pelaamaan Paltamon kuuluisan kauniille kentälle!

Lisätietoja: - Golfsimulaattori Paltamon vanhalla koululla, osoitteessa Vaarankyläntie 3. - Hinta 10 € / tunti. Pelaamassa voi olla yhdestä kuuteen henkilöä kerrallaan. - Varaukset ja avaimet tilaan sekä maksu Paltamon Neste, p. 08 687 5322 tai 044 7266 463. - Paltamon Golf -seuran jäsenille myös nettivarausjärjestelmä. - Kapteeni Arto Leinonen avustaa ja opastaa käytössä, p. 040 529 6140.


13

Hóll Talli

Paltamoon 2 0 1 7

- erityisiä elämyksiä issikan selässä Mikäli huikeat maisemista ja luonnosta nauttiminen hevosen selästä käsin kiinnostaa, on Paltamossa siihen oivat mahdollisuudet. Hóll Talli on Tuula Korvajärven pitämä islanninhevostila, jossa on tarjolla hevoselämyksiä tunnin maastoretkestä kolmen yön vaelluksiin. Vaikka vaellukset ovatkin Hóll Tallin tärkein juttu, Tuula järjestää myös kenttätunteja niitä haluaville ja talvisin vakituiset tunnit pidetään tiistaisin. Kentällä tehdään samanlaisia harjoituksia kuin missä tahansa ratsastustallilla, mutta myös islanninhevosen omaa askellajia, tölttiä, voi kokeilla. Hóll Tallin vaelluksilla pääsee tutustumaan kunnolla tölttiin, sillä kyydin tasaisuuden vuoksi se sopii vaikka ensikertalaiselle. Tuula on tullut yrittäjäksi Hóll Tallille vuonna 2002, jolloin hän osti miehensä Teron kanssa edelliseltä yrittäjältä tilan ja islanninhevoset. Sen jälkeen Tuula on ostanut lisää hevosia Islannista ja Suomesta, sekä kasvattanut omia. Tilalla on syntynyt seitsemän varsaa, joista

MEILTÄ LÖYTYY

Työkalut, Puutavara, Kestopuut, LVI-tarvikkeet, Perustustarvikkeet, Eristeet, Rakennuslevyt, Kiinnitystarvikkeet, Huopa-, peltija valokatteet, Puutarha- ja Kompostointituoteet, Laastit, Maalit, Pihalaatat ym. rakennustarvikkeet ja palvelu kaupan päälle. Nyt laajempi piha-alue ja läpikulkumahdollisuus. Myös Kuljetuspalvelu. Facebookissa Kle-Man Rauta

viisi on jäänyt omaan käyttöön. Islanninhevostilan pyörittäminen ei ole Tuulalle pelkkä työ, vaan enemmänkin elämäntapa. ”Hevoset on hoidettava oli arki tai pyhä ja vaelluksia järjestetään kysynnän mukaan niin viikolla kuin viikonloppuisin”, Tuula kertoo. Islanninhevoset eli issikat on Islannista peräisin oleva hevosrotu, jolla on selkeät erityispiirteensä. Islanninhevoset ovat kooltaan pieniä ja niiltä löytyy käynnin, ravin ja laukan lisäksi kaksi muuta askellajia, töltti ja passi. Suloisista poninkokoisista otuksista ei uskoisi, että ne ovat supervahvoja. ”Issikat ovat loistavia vaellushevosia, ne ovat sitkeitä, nöyriä ja luotettavia. Niiden selkään voi laittaa lapsen tai aikuisen ja aivan aloittelijankin”, kertoo Tuula. Hóll Tallilta löytyy jokaiseen taitotasoon ja ratsastajan kokoon sopivan hevonen sekä vaelluksia jokaiseen makuun. Ainoa edellytys lasten kohdalla on, että alle 12-vuotiaalla on oltava ratsastuskokemusta ennen kuin pää-

see maastoon. Pieniä lapsia voidaan ohjata kentällä tai lyhyelle maastolenkille pääsee taluttajan kanssa. Lyhyimmällä vaelluksella, tunnin kestävällä Kumpusen kierroksella tai kahden tunnin Pihlajan polulla pääsee jo tutustumaan islanninhevosen tasaiseen tölttiin. Enemmän kokemuksia haluavalle on tarjolla pidempiä vaelluksia. Vauhkosen Retkellä, noin kuuden tunnin vaelluksella, pääsee kokemaan vauhdikasta laukkaa ja töltin pehmeyttä hiekkapoluilla. Vaarojen valloitus on kolmen päivän vaellus, jossa ratsastetaan noin kuusi tuntia päivässä ja yövytään mökeissä. Vaellusten elämyksellisyys hivelee kaikkia aisteja, kun ohjelmaan kuuluu myös nokipannukahvien nauttiminen nuotion äärellä ja mökkimajoitus yöttömässä yössä. Islanninhevosvaellus on elämys vailla vertaa! Tuula toivottaa kaikki kiinnostuneet lämpimästi tervetulleeksi Hóll Tallille kokemaan islanninhevosten vahvuus ja Paltamon luonnon kauneus.

Palveleva Rautakauppa Paltamossa Lisätietoja: P. 050 357 6501 tai info@holltalli.fi Kumpusentie 15 88300 Paltamo www.holltalli.fi Facebook.com/Hóll Talli Instagram nimellä holltalli


14

Paltamoon 2 0 1 7

Rautatien rakennusajalta löytyivät ensimmäiset kuvat, joissa Kanervan talo ja pihan jo tuolloin iso haltiakuusi näkyvät. Tuo kuusi on vieläkin talon pihalla.

Kylän vanhin

Pieni tuhkimotarina

Tämä pieni tuhkimotarina alkaa vuodesta 1913, jolloin Gabriel Jokelainen rakennutti tyttärelleen häälahjaksi talon Kiehimänjoen suuhun Kiehimän kylälle. Talolle annettiin nimeksi Kanerva. Tuolloin Kiehimä, nykyinen Paltamo, oli harvaan asuttua seutua. Nuorenparin komea talo ehti tervehtiä Oulujärven rantatörmällä vielä viimeisiä tervansoutajia ja Uhtuan laukkukauppiaita, jotka toivat taloon tavaraa Venäjän kauppahuoneilta. Talossa oli 20- luvun lopulla kievari, jossa yöpyi paljon matkalaisia. Talon isäntä oli Ämmä-yhtiön työnjohtaja ja puutavaran ostaja. Siksi rannat olivat täynnä puutavaralansseja odottamassa Kajaanin sahalle uittamista. Talossa pidettiin tarkka kirjanpito menoista ja tuloista. Tilikirjat, joihin tämä tieto perustuu, löytyivät talon räystäskoteloista kattoremontin yhteydessä vuonna 2002. Talon lampaita päästettiin keväällä korpilaitumille ja saareen. Syksyllä kaikkia lampaita ei saatu takaisin, koska pedot olivat veloittaneet omansa. Kirjassa kerrotaan Uhtuan ”shemeikoista”, nimiäkin mainitaan, jotka maksoivat ostoksensa Venäjän ja myöhemmin nuoren itsenäisen Suomen rahoilla. Turkikset olivat tärkeitä kauppatavaroita, niitä vietiin Pietarin herroille. Jossain vaiheessa 1920 –luvulla talo kävi pieneksi ja taloa jatkettiin. Talon Iida-emännällä oli vaatimuksena, että kaivon tulee säilyä entisessä paikassa. Senpä takia kaivo on tänä päivänäkin melkein talon päädyssä kiinni. Suuressa talossa oli lapsiakin siunaantunut useampia, sauna oli

rannassa ja talossa paljon uuneja, joita piti lämmittää. Navetassa oli kotieläimiä ja ympäristössä kotitarveviljelmiä. Metsääkin oli runsaasti ja niidenkin hoitoon tarvittiin työvoimaa. Talon vanha syytinkimummo SOFFI (asuu talossa edelleen) ei enää yksin jaksanut hoitaa talon askareita ja hänelle otettiin kekrin pestuumarkkinoilla nuori näppärä puolankalainen Iita –tyttö apulaiseksi. Tilikirjan mukaan Iita sai ensimmäiseksi palkaksi 5 Suomen markkaa ja syplälääkettä, jota oli tuotu Oulun tervahovista. Syylälääke oli tuolloin arvokasta ja kallista.

Nuori itsenäinen Suomi vaurastui.

Rautatie oli saavuttanut jo Kajaanin vuonna 1904 ja oli tulossa kohti Kiehimääkin. Kuinka ollakaan, kun Kiehimän rautatiesilta valmistui vuonna 1930, rautatie halkaisi Kanervan pihan pottumaan keskeltä, talon ja Oulujärven väliltä. Höyryveturit vaunuineen alkoivat puksutella pihan läpi, savu tuprusi ja meteli oli kova. Rautatien rakennusajalta löytyivät ensimmäiset kuvat, joissa Kanervan talo ja pihan jo tuolloin iso haltiakuusi näkyvät. Tuo kuusi on vieläkin talon pihalla. Talon lapset leikkivät kuusen alla, myöhemmin kanttorilla oli kuusessa elättioravien häkki. Kuusella on arveltu olevan ikää 150-200 vuotta. Kuusen alla on ollut oivallinen paikka erilaisille tilaisuuksille. On pidetty seuroja, laulu- ja sanataidetilaisuuksia. Häiden viettoonkin kuusen ympäristö on ollut erinomainen paikka.

Ajansaatossa n. 1930 –luvun alussa talon pidossa on tullut erinäisiä ongelmia, joku perheen lapsista kuoli keuhkotautiin ja taloudellinen tilanne ajautui huonoksi. Kun Paltamon keskus siirtyi Paltaniemeltä Kiehimään, seurakunta osti v. 1936 tilan kanttorin virkataloksi. Talon pihapiirissä on ulkorakennus, jonka päädyssä oli talli (aluksi hevos-, myöhemmin autotalli) ja toisessa päädyssä navetta. Navetta on purettu pois ja museovirasto näkisi mielellään, että sen rakennettaisiin uudelleen. Lisäksi radan vieressä on aitta, joka on seurannut junaliikennettä radan tulosta asti. Tuo ulkorakennus, nykyisin ns. väentupa, on palvellut monenlaisissa asioissa. Kun tallina toiminutta tilaa kunnostettiin, saimme kuulla, että pienessä nurkkahuoneessa toimi yksi Kainuun ensimmäisistä valokuvaamoista. Aate Leinonen, palattuaan Ameriikasta, harjoitti valokuvaajan ammattia kyseisessä tilassa. Tästä kertoi tuolloin Kanerva vieraillut henkilö, joka oli saanut seurata Aate Leinosen työskentelyä valokuvalaboratoriossaan. Myöhemmin tilaan on majoitettu Karjalan evakoita ja muita asunnon tarvitsijoita. Kun väentuvan päädyssä aikoinaan ollut kuisti rakennettiin uudelleen entisen kivijalan päälle, purettiin myös asuntona toimineen tilan lattia. Korkkimaton ja tuppilautalattian välistä löytyi Paltamon rautatiesillan piirustukset. Sillan rakentajat asuivat tilassa ja olivat näin jättäneet viestejä meille talovanhuksen entisöijille. Tulisi kerrotuksi kummankin sodan ajat, linnoi-


15

Jos talo ja pihapiiri osaisivat puhua, se olisi todellista

100

Paltamoon 2 0 1 7

-vuotiaan Suomen historiaa.

tustoimet takapihalla. Tulisi kuultua se kauhea pamaus, kun saksalaiset räjäyttivät Paltamon sillan. Myös pommikoneiden äänet, kun koneet lensivät alueella joen ja rautatien takia. Noista lennoista on aittamme päädyssä muistona ilmasta konekiväärin sarjatulena ammuttuja luodinreikärivejä. Olisiko kanttoria pihalla säikytelty. Onneksi talo säilyi ehjänä. Paikkakuntamme värikäs persoona kanttori August Reponen asui vaimonsa Alvin kanssa talossa vuodesta 1936 lähtien. Kirkko oli silloin

edelleen Paltaniemellä (v. 1946 saakka) ja kanttori kävi soittamassa kirkonmenoja siellä saakka. Kesällä veneellä/laivalla, talvella hevospelillä. Kerrotaan, että kanttori oli ensimmäinen taksiautoilija ja hänen taksiautonsa olisi nyt Oulun automuseossa. Reponen oli aikalaisten mukaan kiihkeä laulumies, jota rippikoululaiset muistelevat tänäkin päivänä. Suu oli oltava niin auki, että nyrkki sopi suuhun laulaessa. Noita rippikouluja, samoin kuin kirkonmenoja pidettiin nykyisessä näyttelytilassamme. Myöhemmin pirtissä on toiminut seu-

rakunnan diakonissan asunto ja vastaanottotilat. 1970-luvulla talo oli taiteilija Jouko Toiviaisen asunto ja työtila. Eino Leino- veistos Ukonlintu ja virvaliekki on veistetty Kanervan pihalla. 1980 –luvulla talo oli sotaveteraanien kokoontumispaikka. Talossa on asunut ainakin 1960-luvulla lukuisa määrä vuokralaisia. Moni on kertonut, että pariskunnan yhteinen taival alkoi tässä talossa ja monella on lapsuusmuistoja tästä talosta.

Tuhkimotarinani loppuosa

Kun helmikuun 16. päivä vuonna 2002 aloitimme Kanervan pirtin tiilisen väliseinän ja halteksisten, haisevien väliseinien purkamista, meiltä kysyttiin, milloin puramme talon. Ilmoitimme, että aiomme kunnostaa talon ja niin soppa oli valmis. Toimittaja Pirkko Keskinen Kainuun Sanomista otti yhteyttä ja halusi tehdä jutun lehteen talovanhuksesta. Niinpä syntyikin kertomus; ”VANHA KANTTORILA HERÄÄ HENKIIN”. Kiitos Pirkolle tästä. Leikillisesti sanoen alkoivat ”suuret rattaat pyörimään”. Olimme täysin yllättyneitä, kun meihin alkoi ottaa yhteyttä niin ympäristökeskus, yty-projekti kuin museovirastokin. Eikä kauankaan, kun museoviraston arkkitehdit lensivät päiväksi kuvaamaan talovanhusta – uuneja ja tiloja. Leikilläni kysyin heiltä, milloin saadaan purkulupa talolle. He vastasivat hyvin totisina, että tämä heidän käyntinsä on sellainen, että ”tälle rakennukselle ei tule purkulupaa koskaan ja mikäli teidän yksityiset varat ja yhteiskunnan tuki eivät riitä talovanhuksen ylläpitoon, se saa vajota omaa arvokkuuttaan maan rakoon – ja piste.” Muutaman viikon päästä tuli museoviraston virallinen suojelupäätös. Talo edustaa puhdashenkistä virkamies-jugendia ja on harvinainen Kainuussa ja Pohjois-suomessa.

Näiden edellä kertomieni tosiasioiden vuoksi voimme olla onnellisen ylpeitä projektista, joka vuosituhannen alussa oli monen mielestä ”hullun hommaa”. Olemme ylen kiitollisia niille tahoille, jotka uskoivat visioomme. Erityisesti haluan kiittää toimittaja Pirkko Keskistä, ympäristökeskuksen yli-insinööri Härköstä, maalarimestari Kalevi Järvistä (tuttu TV:sta), museon tutkija Päivi Tervosta, Paltamon kuntaa, seurakuntaa ja monia muita mukana olleita. Lisäksi kiitos kuuluu niille tuhansille ja jälleen tuhansille näyttelyvieraille, jotka vuosittain ovat antaneet meille uutta uskoa Meteli seis –näyttelytoiminnan jatkamiseen. Kevään tullen, 100 –vuotiaan Suomen vaiheet nähnyt talovanhus avaa salaisuutensa historiasta kiinnostuneille. Olette kaikki tervetulleita lapsellisen ihmeelliseen maailmaan. Meteli seis – näyttely Eilisen lapset ja leikityt lelut on avoinna 27.6. - 30.7. 2017 tiistaista sunnuntaihin klo 12-18. Ryhmille tilauksesta muinakin aikoina. Paikkana on entinen kanttorila Kanerva Paltamon Metelissä, os. Golftie 3.

Alkaa vaiheesta, jolloin tapahtumarikkaan talon vaiheet olivat ajautuneet tilanteeseen, jossa ei ollut ainuttakaan ehjää ikkunaa, ovet oli revitty pelkiksi rei’iksi, katto vuoti ja lattiat olivat lauenneet. Horsmikko, pajukko ja vatukko talon ympärillä olivat miehenkorkuisia. Joku puista oli kasvanut räystään läpi. Naapurin lapset olivatkin ristineet talon kummitustaloksi. Vaimoni oli huolestunut jo 1970 –luvulla talon kunnosta. Hän kävi tutkailemassa taloa usein, haaveili sen kunnostamisesta pitkään. 1990- luvun lopulla, käytyään talossa katsomassa, miten siellä oli hävityksen kauhistus, hän päätti ottaa selvää, olisiko talo myynnissä. Hän otti yhteyttä talon omistajaan Paltamon seurakuntaan ja pyysi, että ostomahdollisuutta harkittaisiin. Talon tuli julkiseen myyntiin vuonna 2001. Tarjouksia tuli, joku grynderi olisi purkanut talon ja tilalle olisi rakennettu rivitaloja. Tilanne oli jännittävä, koska piti käydä julkinen tarjouskilpailu, joka eteni monen mutkan kautta, kirkkoneuvosto, - valtuusto, tuomiokapituli jne. Jonkin asiavirheen takia kierros vielä uusittiin ja lopultakin tammikuussa 2002 saimme vahvistuksen tulevasta kaupasta.

Tapani Homanen, Meteli seis. ry Tsuppari ja juoksupoika


16

Paltamoon 2 0 1 7

ROCKERS - koruja kivestä

Kun palaset loksahtelevat paikoilleen, voi menestystarina syntyä nopeastikin - tästä esimerkkinä dynaaminen ja tuore yritys kivipaja Rockers. Vuoden 2016 syksyllä Sara Vaskivuo ja Jussi Sonninen perustivat yrityksen, jonka päätuotteena on kivikorut. Molemmilla on käsillä tekemisen taitoa ja aito kiinnostus työstää luonnonmateriaaleja, tässä tapauksessa erityisesti kiveä. Sara ja Jussi halusivat yhdistää monipuolisen osaamisensa ja seurauksena syntyi Rockers. Toiminnan ydin hioutui yhdessä Kainuun Edun kanssa käydyissä keskusteluissa, jolloin kävi myös ilmi, että Paltamon Mieslahdessa Kainuun Opistolla on entinen pajatila, josta löytyy kiventyöstämiseen tarvittavaa laitekantaa. Paja oli ollut käyttämättömänä parikymmentä vuotta. Sara ja Jussi ovat tehneet itse tiloihin remontin ja kunnostaneet laitteita käyttökuntoon. He ovat hankkineet lisää laitteistoa tuotantoa varten, muun muassa kivisahan, laserointilaitteen ja tehokkaamman hiontakoneen.

Rockers-pajan alkutaival on ollut kirjaimellisesti kivinen - positiivisessa mielessä. Yritys on näkynyt jo vuoden 2016 Linnan juhlissa toteuttaen Ilona Shagimardanovalle upeat Side by side -sarjaan kuuluvat korvakorut. Lisäksi Rockers on tuottanut 14 pystiä marraskuussa 2016 järjestettyyn kansainväliseen Slush -kasvuyritystapahtumaan, joka kokosi Helsinkiin noin 20 000 kävijää, 800 sijoittajaa ja 800 median edustajaa. Eikä menestys tähän lopu, sillä kainuulainen kivi oli näkyvästi esillä keväällä Tokion Slush -tapahtumassa, jonne Rockers toteutti timantinmuotoiset pääpalkinnot. Rockers on saanut myös käyttöönsä Suomi100-tunnuksen Rock of Finland, jonka mukaan on nimetty yksi korumallisto. Rockersin käyttämät kivilajit ovat kainuulaista kiveä, pääraaka-aineena Absolute Black. Molempiin Slush -tapahtumiin tehdyt palkinnot ovat Suomussalmen Raatteentieltä louhittua Absolute Black -kiveä, joka päätyy Rockersin raaka-aineeksi kivenlouhinnan

Majoitu uusissa luxus linnunpöntöissä Laadukkaat lomamökit

Kahvila on avoinna:

29.6.- 23.7. välisenä aikana, to-su klo 11-17. Muina aikoina tilauksesta ryhmille.

Näköalasauna

• Elämyskeskus•

www.jattilaisenmaa.fi Anja Homanen • 040 748 7391 Vesa Homanen • 044 565 6717 posti@jattilaisenmaa.fi

Kivesvaara Paltamo, Finland

hukkakivenä. Kivilaadut eivät saa sisältää asbestia ja työstämisen on oltava turvallista. Tulevaisuudessa Sara ja Jussi haluavat käyttää kivilajeja mahdollisimman monipuolisesti. Paltamossa on muun muassa vanhan merenpohjan kiveä, jolla on vahva tarina. ”Tavoitteena on luoda Rockersista vahva kainuulainen brändi ja toiminnassamme haluamme suosia kainuulaista osaamista ja yhteistyökumppaneita. Kaikilla kivillä on jokin tarina, jonka pyrimme liittämään tuotteisiin”, kertoo Sara. Saran ja Jussin yrityksen toiminta on jo nyt monipuolista ja toiminnan kehittäminen vain jatkuu. Kivikorumallistoja on myytävänä pajalla sekä pääsiäisen aikaan avatussa verkkokaupassa. Sara ja Jussi toimivat opettajina Kainuun Opiston järjestämillä kivikursseilla, jonne voi osallistua kuka tahansa aiheesta kiinnostunut. Lisäksi yrittäjäpari on remontoinut pajan oman saunan ja kesän aikana kunnostetaan Kainuun Opiston Kekkosen rantasauna, jolloin tilat ja huikean kaunis miljöö tarjoavat mahdollisuudet erilaisten tilaisuuksien järjestämiselle. Tuntuu, että tämän yrityksen toiminalle ja ideoille vain taivas on rajana!

Yritys Nerve Oy, Rockers-kivipaja Mieslahdessa - Yrittäjinä graafikko ja muotoilija Sara Vaskivuo sekä kone- ja tuotan totekniikan insinööri ja puualan artesaani Jussi Sonninen - Tuotteina kivikorut, Rockers toteuttaa lisäksi asiakkaiden toiveesta lähes mitä tahansa, mihin kivi materiaalina taipuu - Palveluina yritysten virkistyspäivät, tapahtumat ja tilaisuudet, kivikurssit - Tuotteita myynnissä verkkokaupas sa sekä Rockers-pajalla Paltamossa - www.rockers.fi Facebook ja Instagram: Rockers-paja


17

REKO

rantautui Paltamoon

Lähiruoka on käyttäjää mahdollisimman lähellä tuotettua ja jalostettua ruokaa. Vaikka aihe on ollut esillä jo pidempään, ihmiset ovat yhä enenevässä määrin kiinnostuneita käyttämiensä elintarvikkeiden alkuperästä. Yksi lähiruoan myynti- ja jakelumalli REKO (lyhennys sanoista: Rejäl konsumtion – Reilua kuluttamista) on siirtynyt Etelä-Suomesta myös kohti pohjoista. REKOn idea on saada lähiruokaa tuottajilta kuluttajille ilman välikäsiä. Paikkakunnittain REKOt toimivat Facebookissa suljettuina ryhminä, joissa tuottajat avaavat tilauksen tuotteilleen ja kuluttajat ilmoittavat mitä tuotteita tilaavat. Facebookissa kerrotaan päivämäärät, jolloin tuotteiden jakopäivä on, jolloin tuottajat kokoontuvat aina samaan paikkaan ja kuluttajat tulevat noutamaan tilauksensa ja maksavat tilauksensa suoraan tuottajalle. Facebook-ryhmiin voi liittyä kuka tahansa aiheesta kiinnostunut, niin kuluttajat kuin tuottajatkin.

• Moottorisahat • Raivaussahat • Ruohonleikkurit • Perämoottorit • Mopot • Huolto ja varaosat

Paltamoon 2 0 1 7

www.motorec.fi

Honkakuja 4 • Paltamo

) 050 555 2780

* motorec@gmail.com

REKO -toimintamalli lähti Kainuussa liikkeelle Kajaanista kesällä 2016. Tämä rinki oli ehtinyt toimia reilu puoli vuotta, kun Paltamoon saatiin oma REKO-ryhmä menneenä talvena. Paltamon REKOn facebook-ryhmässä on jäseniä jo reilut 200, joten toiminta on alkanut hyvin. Tuotteina on muun muassa Huuskolan jäätelöä ja jogurttia, kotileipomon rönttösiä, Kasviskalorien kasvistuotteita, Kumpulantilan kananmunia sekä lampaanlihaa Kurkimäen Lammastilalta Paltamosta. Kaikkia elintarvikkeita kaivataan lisää, mutta erityisesti kalaa toivotaan. ”Kalaa kysytään jatkuvasti, ja olemmekin kontaktoineet paikallisia kalastajia asiasta”, kertoo Paltamon REKO -ryhmää koordinoiva Sari Leinonen. REKOon tuotteita myyntiin tuodakseen ei tarvitse olla kuitenkaan elintarvikealan tuottaja sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä pienetkin määrät lähituotteita ovat tervetulleita. ”Tämä on matalankynnyksen toimintaa. REKOon voi tuoda kuka tahansa vaikka suppilovahveroita tai viinimarjoja, mikäli niitä on kerännyt yli oman tarpeen”, Sari sanoo ja toivottaa kaikki halukkaat tervetulleeksi mukaan toimintaan. Puhdas ja lähellä tuotettu ruoka on hieno juttu, menestystä ja aktiivisia toimintavuosia REKO Paltamolle!

REKO-ryhmä on lähiruokarinki, jonka kautta kuluttajat voivat ostaa tuotteita suoraan paikallisilta tuottajilta ja noutaa ne Paltamossa ennalta sovittuna jakopäivänä. - Tuotteiden jakopäivä keskiviikko kerran kuukaudessa klo 17-17.30, jakopaikkana Eino Leino -puiston parkkipaikka. - Tuottajat avaavat tilaukset Face bookissa ja kuluttajat ilmoittavat ennakkoon tilauksensa ja noutavat ja maksavat tuotteet jakopäivänä. - Paltamon REKOn aktiivit ja yllä pitäjät: Sari Leinonen ja Airi Husso. - Lisää REKO -toimintamallista: www.aitojamakuja.fi/reko Facebookissa: REKO Paltamo


18

Paltamoon 2 0 1 7

Lelumuseossa

Lelumestari Tapani Homanen, kipsipatsaat ja Leikityt lelut Lelutalo Kanervassa. ”Muistojen matkat” on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

wanhaa ja kaunista

Itsenäisen 100 – vuotiaan Suomen historia ja lähimenneisyys avautuvat Meteli seis - näyttelyssä. Metelin Kanerva on osa palkittua Oulujärven kulttuurikierrosta Tervantien, Valtatien 22 varressa Paltamossa. Kesällä 2017 Suomen pohjoisin lelumuseo tarjoaa elämyksiä nähtäväksi. Esillä on mm. 1900 – luvun alkupuolen kipsisiä lapsi- ja eläinpatsaita n. 1400 kpl. Löytyy myös nukkeja, nalleja, puuheppoja, tyttöjen ja poikien mekaanisia leluja. Niitä aitoja japanilaisia ja saksalaisia, joilla moni on leikkinyt lapsena 30 -50 –luvuilla. Monenlaista mukavaa katsottavaa löytyy vaikka 100-vuotiaalle näyttelyvieraalle. Talovanhuksen interiöörit kertovat omaa tarinaansa menneisyyteen matkaajille.

Kokoelma elää, kasvaa ja uusiutuu kaiken aikaa.

Uutena idylliseen ympäristöön kotiutuvat näyttelykierrokselta Muistojen kuvat ja pa-

perinuket. Näyttely alkoi kierroksensa vuoden vaihteessa Kainuun Museolta ja Vaalan kautta kierrettyään paperiunelmat palasivat Paltamoon takaisin, lopulliseen sijoitukseen. Suuri määrä eri vuosikymmenien unelmien muistokirjoista, kiiltokuvista ja paperinukeista ovat Eija Homasen mittavasta kokoelmasta. Lapsena Eija leikki noilla lapsuuden paperiunelmilla naapurin tyttären kanssa. Keräilykärpänen taisi saada jo tuolloin annettua pistoksen, jolle ei loppua näy. ”Tauti” jatkuu vaan. Tänään nuo kiiltävät kuvat ja paperinuket, vanhat ja kauniit muistojen kuvat, palaavat katsojien koettaviksi pihapiiriimme sijoitettuun haaveiden kamariin. Uutena näyttelyssämme on myös omien lapsuuden haaveideni, 50- 60 – lukujen japanilaisten peltiautojen uudelleen sijoittelu. Nyt osa noista Amerikan autoista on saanut esittelytilan, Autohautomon, wanhaan puusänkyyn (itulootaan). Siinä näyttelyssä kävijä voi niitä katsella ja ihailla kuten minäkin lapsena lelukaupan ikkunan takana. Tuolloin pik-

kupoikana kyllä tiesin, että hinnasta johtuen en voinut noita haaveautoja saada. Ja itsekseni arvuuttelin – kukahan rikkaiden lapsista tuonkin auton joulupukilta saa. Tuolloin lapsena tein päätöksen, että kun olen iso ja rikas, hankin noita autoja hirveästi. Isoksi olen päässyt, mutta rikkaaksi en. Noita autoja on kyllä kertynyt, mutta rahat ovat hävinneet keräilyn myötä. Toivotamme yleisön tervetulleeksi unelmien lumoon, lapsuuden maailmaan, johon palaaminen ei ole koskaan myöhäistä. Meteli seis. ry:n puolesta Lelumestari Tapani Homanen

Eilisen lapset ja Leikityt lelut, Meteli seis –näyttely on avoinna 27.6. – 30.7. 2017 ti-su klo 12-18. Ryhmille näyttely on avoinna tilauksesta muinakin aikoina.

KAINUUN PARAS PAIKALLISYHDISTYS 2016

Käsinpesut, vahaukset ja kiillotukset, penkkien ja verhoilujen pesut

Maanrakennus

Heikkinen ) 0400 211 324 • Paltamo

PA LTA M O TERVETULOA MUKAAN JOUKKOON! Reijo Moilanen, puheenjohtaja p. 050 5552780

FIXUS AUTOPAJA LAUKKANEN Konttitie 5, Paltamo p. 0400 267 223 autopajalaukkanen.fi


Paltamossa on aktiivisia Paltamon koiraharrastajat ry:llä on aktiivisia agilityn harrastajia. Sen myötä viime kesänä yhdistys aktivoitui lajin parissa ja järjesti uusille harrastajille alkeiskurssin. Samaan aikaan pidettiin myös jatkokurssia, johon pystyivät osallistumaan jo jonkin verran lajia harrastaneet koirakot. Alkeiskurssin päätyttyä sieltäkin jatkoi muutama innostunut jatkokurssille. Parhaillaan yhdistyksellä on viikoittain ohjattua agilitykoulutusta Vuokatissa lämpimässä koiraharrastehallissa, Vuokatti Fundog areenalla. Kesän koittaessa ohjatut treenit siirtyvät ulkokentälle Paltamoon. Yhdistys on myös uusimassa ja lisäämässä estekalustoa, jotta harrastusmahdollisuudet paranevat entisestään. Paltamon koiraharrastajien lisenssillä kilpailevat ohjaajat tuovat agilityyn rotuvaihtelua. Agility on jaettu kolmeen eri koko luokkaan, minit, medit ja maksit. Makseissa etenkin 3-luokassa, niin sanotussa kuninkuusluokassa, valtarotuna kisoissa ovat bordercolliet. Paltamon koiraharrastajien edustajilla rotuina ovat suursnautserit, labradorinnoutaja ja airedalenterrieri, 1-luokassa kisaa myös spinone. Vaikka rotuina ei ole valtarotu, saavutuksia ei voi yhtään väheksyä. Paltamon koiraharrastajien edustajat kilpailevat tulevana kesänä 17.18.6.2017 Lappeenrannassa SM-kisoissa. SM-kisoihin osallistuu ainakin maksi-joukkue (4+1 koirakkoa) ja yksilökisoihin osallistumisoikeuden ovat tähän mennessä saavuttaneet labradorinnoutaja Regale Razza R´Fortuna ”Manta” ja Kati-Mari Heikkinen sekä suursnautseri Tanning Vanity ”Veska” ja Mervi Heikkinen.

agilityharrastajia Labradorinnoutaja Regale Razza ”Manta” on 4-vuotias upea harrastuskoira, joka on agilityurallaan saavuttanut jo paljon. Vuonna 2015 Manta voitti Kainuun kennelpiirin piirinmestaruuden ja osallistui ensimmäistä kertaa agilityn SM-kisoihin kajaanilaisen High Five Agility Teamin joukkuessa. Vuosi 2016 oli vieläkin upeampi. Manta osallistui SM-kisoihin joukkueessa ja yksilöradalla. Kesällä Manta sai kaksi agilitysertiä sekä loppuvuonna vielä hyppysertin. Kesällä Manta valittiin valtakunnalliseen FitDog Agility Teamiin, joten syksystä lähtien Manta ja Kati-Mari Heikkinen ovat käyneet treenileireillä Vantaalla säännöllisesti.

Suomen ensimmäisiin halli-SM -kisoihin koirakko osallistui myös. Vuoden 2016 menestys takasi sen, että rotujärjestö Labradorinnoutakerho ry valitsi Mantan Vuoden 2016 Agilitylabradoriksi. Kainuun Noutajat ry valitsi Mantan sekä vuoden 2015 että vuoden 2016 agilitykoiraksi. Myös muita Paltamon koiraharrastajien koirakoita on palkittu rotujärjestöissä. Suomen Suursnautserikerho SSSK ry valitsi suursnautseri Tanning Vanity ”Veskan” vuoden 2016 agilitykoiraksi ja Suomen Airedalenterrieriyhdistys valitsi Riliis Sanan Saattajan ”Toivon” (ohjaaja Hanne Tikkanen) vuoden 2016 agilityairikseksi.

Kaikki kesään KIPASTA! Lelut ja pelit Auto-, maasto- ja venekartat Kirjoista tietoa ja viihdettä Askartelu- ja taidetarvikkeista tekemisen riemua.

Paltamon KIPA KIRJAKAUPPA Puh. 08 871025 www.kainuunkirja.net


20

Paltamoon 2 0 1 7

Kivinäyttelyaluetta syksyn rakennusvaiheen jälkeen

Kivinäyttely jättiläisten maisemissa Viime syksynä Kivesvaaralla on siirrelty konevoimin 24 kpl melkoisia kivenmurrikoita uusille paikoilleen Jättiläisenmaan pihamaan kätköistä. Lisäksi viime syksynä haettiin kymmenkunta uutta kiveä täydentämään näyttelyä. Suuri osa kivistä on peräisin Oulun yliopiston vuoden 1990 alun kivikokoelmasta, joka edustaa Suomen ja erityisesti Kainuun kallioperän historiaa ja koostumusta. Lohkareet

on haettu eri puolilta Kainuuta. Eteläisin lohkare on tuotu Sotkamon Talvivaarasta ja pohjoisin Suomussalmen Kurkikylästä. Lohkareet tai jättiläisten järkäleet ovat suurikokoisia, puolesta kuutiosta kahteen kuutiometriin ja suurin järkäle on yli kolme kuutiometriä. Projektin ja näyttelyn valmistuminen keskeytyi 1990-luvun laman ja rahoituspulan johdosta. Kivilohkareet jäivät vaaralle ilman kylttejä ja esittelytauluja.

ISO APU PIENEENKIN TARPEESEEN! Työvoimapalveluiden myynti kiinteistönhoitopalvelut työvoiman vuokraus remontointipalvelut toimistopalvelut siivouspalvelut kotipalvelut

Nyt Paltamon kunta hyödyntää siirrettyjä kivilohkareita ja rakentaa niistä kiinnostavan näyttelyn Kivesvaaran laelle. Kivien uudet paikat ovat näköalatasanteen vieressä ja retkipolun varrella. Kunta on saanut tähän investointikohteeseen myönteisen rahoituspäätöksen Oulujärvi Leader ry:ltä Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Kivinäyttely täydentää alueen retkeilyreittien ja näköalapaikan käyttöä ja tulee olemaan mielenkiintoinen ja elämyksellinen käyntikohde myös opetustarkoitukseen ja geologian alan asiantuntijoille. Vuoden 2014 retkeilykohde saa kivinäyttelystä hyvän lisän neljälle retkeilyreitille, joista kaksi Pahalouhoksen alue ja Yölinnunkuru ovat muodostuneet maanjäristyksen sortumina. Näyttelyssä on esillä liki 3 miljardia vuotta sitten syntynyttä kiviainesta ja mm. Jormuan ofioliittikiveä, joka on ainutlaatuinen harvinaisuus Euroopassa. Omat ryhmänsä muodostavat arkeeiset kivet, kaupallisessa tuotannossa olevat kivet, tuliperäiset magmakivet ja sedimenttikivet. Nähtävänä ovat myös Kainuun maakuntakivi, vihreäkivi sekä Kainuanmäen nuummiittia, jolla uskotaan olevan terveysvaikutuksia. Näyttely viimeistellään kevään kuluessa ja kivipuiston avajaiset on suunniteltu toukokuun lopulle.

www.eurojopi.f Puh. 050 3072 899 • 044 756 3664 ejopi@eurojopi.fi Kivien siirtelyä syksyn rakennusvaihessa.


21

Paltamoon 2 0 1 7

Vuokraa asunto

Yksiö, kaksio tai kolmio, myös saunallisia. Tutustu vapaisiin vuokra-asuntoihimme osoitteessa: www.paltamo.fi > asuminen Samasta osoitteesta myös hakemukset. Raija Mikkonen, 044 2885 609 tai Marja Moilanen (08) 615 54667

Heinänseivästystä Härkölänpellolla

Heinänseivästystä entisaikojen malliin. Haastamme mukaan yhdistykset, yritykset, perheet, kaveriporukat ym. kolmen hengen joukkueella heinänseivästyskisaan. Parhaiten heinänteossa onnistuneelle joukkueelle luovutetaan kiertopalkintopääläri. Kisan jälkeen yleisö voi myös osallistua heinäntekoon. Tavoitteenamme on saada pelto täyteen heinäseipäitä.

Kotiseutumuseo Avoinna 12.6.-4.8. ma-pe klo 11-17

Koko perheen museotapahtuma to 15.6. klo 18 kotiseutumuseolla

Järj. Paltamo-Seura, Elävä ekomuseo –hanke, Paltamon 4H-yhdistys, MLL:n Paltamon yhdistys ja muut yhteistyökumppanit Museolla avoimet ovet klo 12 alkaen

Kisaan ilmoittautuminen etukäteen p. 050 3576501 tai sähköpostilla tuula.korvajarvi@gmail.com Lisätietoja tai järjestäjä: Tuula Korvajärvi MTK-Paltamo, 0503576501 tuula.korvajarvi@gmail.com

Näinä aikoina on hyvä olla paikallisen, palvelevan ja vakavaraisen pankin asiakkaana.


22

Paltamoon 2 0 1 7

Etäasiointipiste Paltamon apteekissa Yleislääkäripalvelut

Tämän kevään aikana Paltamon apteekkiin on tullut etäasiointipiste. Hanke on osa DIHYTE-projektia, jonka tavoitteena on edistää virtuaalipalveluja ja älykkäitä ympäristöjä. Kainuun projektissa erikoista on se, että samalla alustalla toimii monia palveluntarjoajia. Osa on yksityisiä ja osa kunnallisia. DIHYTE-projektin kautta apteekkipisteitä tulee neljä eri puolille Kainuuta. Ensisijainen tavoite etäasiointipisteellä oli saada etälääkäripalveluita, mutta samalla saatiin myös muita toimintoja. Myös viranomaisasiointia on tarkoitus helpottaa ja mahdollistaa. Tilassa on kosketusnäytöllinen, helppokäyttöinen tietokone kameralla ja nettiyhteydellä, etämittaava verenpainemittari ja etämittaava vaaka sekä dokumenttikamera. Kaikki tiedot ja kuva liikkuu netissä salattuna videoneuvottelustandardien mukaisesti. Ajanvaraus etäasiointipisteeseen voidaan tehdä apteekin verkkosivujen, palveluntarjoajan tai apteekin henkilökunnan kautta. Palveluntarjoaja laskuttaa aina maksunsa suoraan asiakkaalta. Apteekki ei peri palvelusta maksuja.

Tärkein toiminto asiointipisteessä on etälääkärivastaanotto. Tarkoitus ei ole syrjäyttää kunnallisia palveluita, vaan tarjota mahdollisuuksia etälääkärivastaanotolle silloin, kun julkisella puolella ei ole saatavilla aikoja. Etävastaanotolle käy hyvin esimerkiksi lievät ja lyhytaikaiset virtsatientulehdukset sekä hengitystieinfektiot (yskä, nuha), lyhytaikaiset (ei akuutti) selkävaivat, hyönteisenja punkinpuremat, ihottumat/ihomuutokset, silmätulehdusoireet, allergiat ja migreenikohtaukset. Lääkäri voi etähyvinvointipalvelun kautta myös määrätä tai uusia reseptejä. Etävastaanotolla ei voi hoitaa akuutteja vammoja, voimakasoireisia tai vaikeita kiputiloja, hengenahdistuksia, rintakipuja eikä pikkulapsia. Vastaanoton hinta on 20min / 41,70€ (KELA korvaa 9€, joten asiakkaan lopullinen hinta on 32,70 euroa).

Kelain-palvelut

Lääkäri voi käyttää etäasiointipistettä myös sähköisen reseptin kirjoittamiseen. Riittää, että lääkärillä on oma toimikortti mukana. Tämä palvelu voi olla erikoisen hyödyllinen esimerkiksi Paltamossa lomailevalle lääkärille.

Kainuun TYP

Kainuun TYP on Kainuun kuntien, soten, TE-toimiston ja Kelan muodostama yhteistyöverkosto, joka tarjoaa työllistymistä edistäviä palveluja työttömille. Kainuun TYP hoitaa tilavaraukset asiointipisteeseen asiakkaan puolesta. Pisteessä on dokumenttikamera, jonka avulla asiakas voi esimerkiksi täyttää virkailijan kanssa yhdessä kaavakkeita.

Kansanterveyshoitajien neuvontapalvelut (Kainuun sote)

Pisteeseen on mahdollista saada myös hoitaja-aikoja. Yleinen pitkäaikaissairaiden neuvonta ja ohjaus on maksutonta, kun aika varataan itse ja oma-aloitteisesti. Hoitajan kanssa ennalta sovitut käynnit ja ajanvaraukset ovat aina vastaanottokäynteihin rinnastettavia ja siksi maksullisia.

Sähköiset asiointipalvelut

Kun asiointipiste on vapaana, tilan voi varata esimerkiksi soten ja Omakannan digitaalisten palveluiden käyttöön. Kaikilla ei ole mahdollisuutta käyttää tietokonetta kotona, siksi mahdollisuus niiden käyttöön apteekissa on tärkeää. Kynnystä käyttöön voi laskea myös se, että henkilökunnalta voi pyytää apua. Asiointiaika voi olla esim. 20 tai 40 minuuttia.

Puolangantie 9 Puh. 08 871 067

ma - pe 9-18 la 9-14


23

Paltamon luonto koukuttaa juoksemaan läpi vuoden Mari Maier

Kirkkaissa lenkkivaatteissa ja lenkkareissaan pitkin kylänraittia viilettävä Mari Maier on Paltamossa läpi vuoden tuttu näky. Reilut parituhatta kilometriä vuodessa juokseva Maier kertoo harrastuksensa olevan hänelle ns. henkireikä. - Onhan tämä koukuttava laji. Monen lapsen äitinä varsinkin pitkät, parin-kolmen tunnin lenkit yksin tuolla luonnon helmassa on niitä parhaita. Saa kuunnella ihan vain omia ajatuksia ja kukaan ei huuda äitiä. Parempaa rentoutumismahdollisuutta tuskin voisin kuvitellakaan. Sen jälkeen jaksaa taas arjen kiireitä ja on lapsillekin paremmin läsnä. Mieluiten Maier näkisi itsensä juoksemassa läpi vuoden metsäpoluilla. Valitettavasti se on kuitenkin pohjoisilla leveysasteilla lumisen talven takia haastavaa. - Nyt kevättalvella on onneksi pystynyt juoksemaan paljon kantohangilla ja kelkkauria pitkin. Oman mausteensa harrastukseen tuovat myös lenkit järven jäällä. Siellä on ihan oma tunnelmansa ja eikä reititkään vähällä lopu kesken, Maier naurahtaa. Lumien sulettua Maier suuntaa poluille niin usein kuin vain mahdollista. Varsinkin Kivesvaaran retkeilyreitit ja Mieslahden Posti-Kallen vaellusreitti saavat aktiivijuoksijalta kiitosta. - Posti-Kallen vaellusreitti on juuri sopivan mittainen viikonlopun pitkälle lenkille ja vajaan parinkymmen kilometrin reitti tarjoaa monenlais-

Paltamoon 2 0 1 7

tivin koitos oli viime kesänä juostu reilun sadan kilometrin Vuokatti Trail Challenge yli Vuokatin vaarajonon Hiidenportista Sotkamoon. - Kun juoksun ihan nollasta keväällä 2013 aloitin, niin enpä olisi uskonut, mihin kaikkeen päädyn. Ehkä innostusta lisää se, että tässä lajissa löytää itsestä puolia, joita ei olisi tiennyt olevan olemassakaan. Maratonia ja pidempää matkaa juostessa mielessä pyörii jos jonkinlaista tuntemusta, mutta ihminen pystyy kyllä vaikka mihin kun vain haluaa. Sillä hetkellä kun jalat eivät tunnu enää jaksavan, on pääkopan vain käskettävä jatkamaan. Ja siinä kun onnistuu, niin on voittajafiilis. Harrastuksestaan Maier kirjoittaa Koukussa juoksuun –blogia ja jakaa kuvia Instagramissa. Hän haluaa viedä juoksun tuomaa iloa eteenpäin ja onkin tyytyväinen, että useat ovat kertoneet aloittaneensa juoksun blogin innoittamana. Kiitosta sosiaalisessa mediassa on tullut myös maakunnan maisemien esittelystä. - Puhelimen kamera kulkee lenkeillä aina mukana ja ikinä ei voi olla niin kiire, etteikö kauniin maiseman tai muuten mahtavan hetken voisi ikuistaa. Nämä kainuulaiset vaaramaisemat ovat tässä harrastuksessa iso plussa, josta muualla asuvat juoksuystäväni ovat usein kateellisia. En tiedä olisinko kaupungissa juoksulenkeistä näin innoissani. Näissä maisemissa sielu lepää.

ta juoksualustaa ja maisemaa. Kivesvaaralla puolestaan nousumetrejä kertyy kiitettävästi, lähtipä mihin suuntaan tahansa. Hyvän mäkitreenin saa tehtyä, kun innostuu juoksemaan entistä laskettelurinnettä muutaman kerran ylös alas. Koukkuun juoksuun Maier jäi neljä vuotta sitten. Vaikka Maier juokseekin lähinnä omaksi ilokseen ilman tulostavoitteita, takana on tähän mennessä myös kymmenkunta maratonia ja muutama pidempikin matka. Mieleenpainuvin tapahtuma on ollut sokean juoksijan opastaminen Rovaniemen maratonilla ja vaa-

Kainuun Opisto, keskellä kauneinta Kainuuta! Kainuun Opisto tarjoaa mahdollisuuden irtaantua arjesta ja tulla virkistäytymään keskelle Kainuuta, Paltamon Mieslahteen. Pistäydy vaikka ohikulkumatkalla! Kainuun Opiston päärakennuksessa voi majoittua mukavasti 1 ja 2 hengen huoneissa ja nauttia keittiöhenkilökunnan maittavista aterioista aamupalasta iltapalaan saakka. Tahvintie 4, 883380 Mieslahti Puhelin: 044 2990 826 www.kainuunopisto.fi


24

Paltamoon 2 0 1 7

20 LIIKEKESKUS

- NESTE, Matkahuolto, Kotipizza, lounaskahvila, Scan Burger - B2B -mainostoimisto - Taksi

21 K-Market

S-MARKET - Apteekki - Posti - ABC-polttoaineen jakeluautomaatti

22 KIPA -kirjakauppa 23 OSUUSPANKKI, pankkiautomaatti

FIXUS -varaosaliike Parturi-Kampaamo Anja Leinonen UVAN

TIE

24 PALTAMON VAATETUS 25 KLEMAN -rautakauppa 26 SUTIPURIKKA 27 EUROJOPI

PUO

LAN

VAARANKYLÄNNTIE

28 MOTOREC

VAAR

-pienkonemyynti ja -huolto

ANKY

LÄNN

GAN

72 TIE

TIE

25 6 26

27

IE

28

21

ONTIE

11 12 20

3

71 50

29 RIN

50 EINO LEINO -PUISTO JA -TORI

- Infopiste - Laituri ja rantapaikat veneille, WC - Kukkapuisto - Eino Leino -patsas - Paltamo -tervavene talaksessa - Leikkipuisto - Skeittiramppi - Jokivarren Marion -kesäkahvila

22

13 LEPIKONT

LEPIK

IE

AUTOPAJA LAUKKANEN - autohuolto, korjaukset, rengasmyynti, autopesut ja sisäpuhdistukset

2

24

ANT

1 30 FIXUS-AUTOKORJAAMO

70 23

UUR

10

29 ALKO

NET

IE

60 51

OUL

UNT

IE

RAUTATIEASEMA

FIXUS -autokorjaamo

30 AUTOPAJA LAUKKANEN, Konttitie 5

Oulujär vi

51 KÄÄRMENIEMI

- Vierasvenelaituri - Tulentekopaikka

52 METELI

- Paltamo Caravan-alue - Uimaranta - Matonpesupaikka - Loma-asuntoja vuokrattavana - Loma-asuntotontteja myytävänä

Paltamon terveysasema

Paltamon terveysasema: Osoite: Sairaalatie 7, 88300 Paltamo Aukioloajat: - ma–to klo 8–16 - pe, juhlapyhien aatto sekä juhannusaattoa edeltävä päivä klo 8–15 - La–su, juhlapyhinä ja juhannusaattona suljettu

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä: Yleinen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluohjaus ja neuvonta puh. 08 61561/vaihde - ma–to klo 8–16 - pe klo 8–15 - juhlapyhien aatto klo 8–15 Sairaanhoitajan ympärivuorokautinen puhelinneuvonta puh. 08 6156 6000

Vastaanottotoiminta on supistettua touko-, kesä-, heinä- elo- ja syyskuussa. Kiireettömiä lääkärin ja hoitajan vastaanottoaikoja on saatavilla rajallisesti. Kiireellinen päivystys Kainuun keskussairaalan päivystyspoliklinikalla Sotkamontie 13, 87300 Kajaani puh. 08 6156 2300.

Terveysaseman päivystävä sairaanhoitaja, hoidon tarpeen arviointi, ohjaus ja ajanvaraus puh. 08 6156 5322 Potilastoimisto puh. 08 6156 5329

Ilta-ja viikonloppupäivystykset Normaalisti Kainuun keskussairaalassa.

Soitto-ohjeet Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Kuuntele puhelimesta kuuluva nauhoite ja toimi annettujen ohjeiden mukaan. Hoitaja soittaa sinulle samana päivänä takaisin tuntemattomasta numerosta. Sinun ei tarvitse soittaa useampaa kertaa hoitajalle, koska soittotietosi tallentuvat järjestelmään.

Reseptien uusinta Omasote (omasote.kainuu.fi) tai Kanta.fi palveluiden, apteekin tai terveysaseman kautta.

Hoitotarvikejakelu Suljettu ajalla 26.6–30.7.2017


25

1

TERVALAMMEN URHEILUKESKUS - Pertinhalli, luonnonjäähalli, tennis - Yleisurheilukenttä - Jalkapallokenttä - Pururata (valaistu) - Hiihtoladut, valaistulatu

2

HONKAMÄEN LIIKUNTA-ALUE - Frisbeegolfrata - Suunnistus (kiintorastit)

3

KOULUKESKUS - Lasten leikkipuisto - Pihapelikaukalo - PANNA -jalkapallohäkki - katukoris

4

METELINNIEMI - Rantalentopallokenttä - Frisbeegolfrata

5

PALTAMO GOLF -golfkenttä

6

KUNTOSALI

10 KUNNANTALO 11 TERVEYSKESKUS KAJAANINT

12 ELÄINLÄÄKÄRI

IE

13 KIRJASTO

NUORISOTALO PAUKKULA

4 GOL

FTIE

52

31

5

61

60 VENESATAMA

- Veneiden vuokrapaikat - Vesillelaskuluiska

61 PALTAMON SYDÄMEN

Design@Jukka Laukkanen

VIERASVENESATAMA - Septityhjennys - Polttoainejakelu

Kirjastot avoinna

PÄÄKIRJASTO Korpitie 9 (08) 615 54647

1. toukokuu – 9. kesäkuuta Maanantai, Tiistai klo 12 - 19 Keskiviikko klo 11 - 19 Torstai klo 11 - 17 Perjantai klo 10 - 15 Keskiviikkona 24.5. Helatorstaina 25.5. Perjantaina 26.5.

klo 10 - 15 suljettu suljettu

12. kesäkuuta – 11.elokuuta Ma, Ti, To, Pe klo 10 - 15 Keskiviikko klo 13 - 18 14. – 31. elokuuta Maanantai, Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai

klo 12 - 19 klo 11 - 19 klo 11 - 17 klo 10 - 15

70 KOTISEUTUMUSEO 71 KANERVAN TALO - METELI SEIS 72 KESÄTEATTERI

Laboratorio Suljettu ajalla 26.6–30.7.2017 Laboratorion sulun aikana järjestetään Marevan-kontrollit Paltamossa keskiviikkoisin klo 10-11. NordLab näytteenottopisteet ja yhteystiedot www.nordlab.fi

Kajaanissa 5.-9.7.’17

Omasoten kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille sekä uusia sähköisen lääkemääräyksen omasote.kainuu.fi Ajanvaraus laboratorion näytteenottoon: Internetissä 24 h www.nordlab.fi tai puhelimitse arkisin klo 7-18 puh. 0206 19 80 19 Sairaanhoitajan ympärivuorokautinen puhelinneuvonta puh. 08 6156 6000 Terveysaseman ollessa suljettuna päivystys Kainuun keskussairaalassa Sotkamontie 13, 87300 Kajaani, puh. 08 6156 2300. Tarkemmat yhteystiedot ja aukioloajat sote.kainuu.fi

Paltamoon 2 0 1 7

Taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto Suven Runoilija 2017 Henriikka Tavi

Hae esite Kajaani Infosta tai lue lisää osoitteessa:

www.runoviikko.fi

KONTIOMÄEN KIRJASTO Pihlajatie 5 044 7500 754 Maanantaisin ja torstaisin klo 13 – 19 Helatorstaina 25.5. suljettu Kontiomäen kirjasto muuttaa kesällä uusiin tiloihin, minkä vuoksi kirjasto on suljettuna 5. kesäkuuta alkaen. Palveluja korvataan osittain kirjastoautolla, joka pysähtyy kirjaston pihalla 8.6. klo 11:30 – 13:30 ja 15.6. klo 17:45 – 19:00. Kontiomäen kirjaston avaamisajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

KIRJASTOAUTO

044 2885 903 Aikataulut toimipisteistä ja kunnan kotisivuilta: www.paltamo.fi Kirjastoauto ei ole liikenteessä 19. kesäkuuta – 31. heinäkuuta. Pidennetyt laina-ajat.


26

Paltamoon 2 0 1 7

JÄTTILÄISTEN JUOKSU 2O17

Viides, koko perheen yhteinen polkujuoksutapahtuma, Jättiläisten juoksu kirmataan tulevana kesänä heinäkuun toisena viikonloppuna la 8.7.2017 klo 16 Kivesvaaran jylhissä maisemissa. Pääsarjojen matkoina on 11,2 km ja Kaenuulainen puolikas 22,2 km. Nousumetrejä Kaenuulaisella puolikkaalla on yli 750 m.

UPPHILL RUN

Mitä täällä voi tehdä? Pesiskoulut Tervalammen Uimarannat ja nuorisopesis yleisurheilu- ja jalkapallokenttä Hiekkakentällä pelataan niin nuoriso, kuin aikuispesistä. Lisätietoja antaa Heli Koivukangas, p. 050 5972647

Tervalammella voi harrastaa jalkapallon lisäksi ratajuoksua, heittolajeja, pituus- ja korkeushyppyä.

Iloa skeittareille Tennis- ja ja scoottareille sulkapallo Paltamon skeittipuisto palvelee rullalautailaijoita ja potkulautailijoita Paltamon keskustassa, torialueella. Skeittipuisto saatiin Paltamoon vuonna 2014, kun Betonimestarit Oy järjesti Facebook-kilpailun, jossa parhaimmat perustelut saaneeseen kuntaan lahjoitetaan skeittipuisto.

Katso Pertinhallin aukioloajat kunnan nettisivuilta. Mahdollisuus myös omaan avaimeen, jonka voi lunastaa panttia (30 €) vastaan kunnanviraston teknisestä toimistosta toukokuun loppuun mennessä. Avain on palautettava lokakuun alussa. Huom! Pertinhalli on suljettu 25.–31.7. Kuhakunkkubileden järjestelyjen vuoksi.

Paltamon kunnan alueella on 5 uimarantaa, jotka ovat kunnan ylläpitämiä. Uimarannoista 4 sijaitsee Oulujärven rannalla ja yksi pienemmän järven äärellä; Koikerojärvi, Melalahti, Metelinniemi, Mieslahti ja Saviranta. Uimarantojen tarkka sijainti ja palveluvarustus löytyvät Paltamon karttapalvelusta (Palveluhakemistot/Uimarannat).

Retkeily Kunnan alueella on eri ulkoilureittien varrella ja vesistöjen rannoilla kaikkiaan 16 retkeilyja taukopaikkaa. Sijaintikartta, kohteet ja reitit infoteksteineen löytyvät Kainuun Infokarttapalvelusta (Retkeilypalvelut) ja Paltamon karttapalvelusta (Palveluhakemistot/Retkeilyja taukopaikat). Kivesvaaran retkeilyreitin lähtö on Kivesvaaran laella sijaitsevalta kodalta. Opastauluja ja levähdyspisteitä on reittien varsilla useita.


27

Leikkipuistoissa Ratsastusta leikki luistaa Wild Western Ranchilla

Wild Western Ranchin poni Oona nähdään myös kesäteatterilla!

Paltamon kunnan alueella on 6 leikkikenttää ja lähiliikuntapaikkaa, jotka ovat kunnan ylläpitämiä. Leikkikentistä kaksi on päiväkotien yhteydessä yksi Kontiomäellä osoitteessa Pihlajatie 5, Kontiomäki ja toinen Paltamossa Päiväkoti Männynkävyn pihalla, Kiekkotie 2, Paltamo). Lisäksi leikkiä voi Eino Leino -puiston ja Kaskipuiston leikkikentillä kirkonkylällä. Lähiliikuntapaikat ovat Korpitien ja Kontiomäen koulujen yhteydessä.

Wild Western Ranch on Paltamon idyllisessä maalaismaisemassa, Oulujärven rannalla sijaitseva lännenratsastukseen ja luonnolliseen hevostaitoon erikoistunut ”the country” -talli. ”Meille hevoset ovat ystäviä, työtovereita ja terapeutteja, ja siksi niiden hyvinvointi on kaikessa toiminnassamme etusijalla”, tallin pitäjä Minna Väyrynen kertoo. Wild Western Ranchille ovat tervetulleita kaikki vauvasta vaariin. Kiltit ja varmajalkaiset hevoset toimivat niin maastossa kuin kentälläkin. Olit sitten kokenut ratsastaja tai uutta aluevaltausta hakeva harrastaja, Ranchilla pääset kokeilemaan lännenratsastuksen periaatteita. Oma ranta mahdollistaa myös hevosen kanssa uimassa käymisen. Tutustu myös Sannan Tallin palveluihin. Puh. 040 718 5468.

Frisbeegolfaamaan Metelinniemen uimarannan vierestä löytyy aloittelijatason 6-väyläinen rata (C-luokka). Tervalammen Frisbeegolf sijaitsee Tervalammen urheilukeskuksen ja Honkamäen ulkoilualueella. Harrastajatason rata on 9-väyläinen (B-luokan rata). Molempien ratojen infotaulut ja väyläopasteet löytyvät maastosta.

Jalkapalloa lapsille ja aikuisille Paltamon Jyryn kesän futisharjoitukset lapsille ja nuorille sekä aikuisille kahdesti viikossa. Eri ikäisille ja tasoisille omat ryhmät. Tervetuloa. Kysy lisää Öökiltä 040 507 9161

Paltamoon 2 0 1 7

Vesille mieli

Paltamon Nesteen yrittäjä Tapani Ronkainen vuokraa asiakaskäyttöön kanoottia, soutuvenettä ja moottorivenettä edulliseen vuorokausihintaan. Metelinniemessä on myös kanoottilaituri jolta vesille lähtö onnistuu vaivatta. Moottoriveneessä on uisteluvarustus, kai­kuluotain, vapatelineet ja 40 hv Yamaha-perämoottori, joten nyt ei uisteluvenettä tarvitse kuljettaa kauempaa. Kanootti ja veneet ovat Metelinrannassa. Kysy lisää Tapani Ronkainen puh. 044 0686 374.

Menovettä veneeseen Oulujärvellä veneilevälle Paltamoon pysähtyminen on tehty helpoksi. Venesatamasta löytyvät korttiautomaatilla toimiva veneen tankkauspiste ja kaikki muutkin tarvittavat palvelut. Venesatama on ihanteellinen paikka pysähtyä, isonkin paatin tankkausta helpottaa tilava satama-allas ja tukevat laiturit. Myös yöpynen onnistuu veneilijälle; satamassa on sähköpaikat veneille sekä suihkut saunoineen löytyvät ravintola Paltamon Sydämen yhteydestä.

Lisätietoja

Lisätietoja alueen ulkoilu-, retkeily- ja matkailupalveluista löytyy Kainuun Infokartasta ja Oulujärven matkailusivustoilta.


JULKINEN TIEDOTE KAIKKIIN TALOUKSIIN

Koti tai kakkosasunto omalle rannalle

Muutama koti on jo valmiina. Käy paikan päällä katsomassa tai lue lisää osoitteesta

rakennarannalle.fi

Ikkunasta avautuu huikea järvimaisema ja naapurissa Paltamo Golfin kenttä. Oma aurinkoinen ranta, lenkkipolut, vehreä luonto ja monipuoliset palvelut ovat käden ulottuvilla.

Omarantaiset tontit myydään, ei-omarantaiset tontit myydään tai vuokrataan. Ja rakentamaan pääsee vaikka heti.

Lue lisää .fi ja jattilaiset om kku.c kuhakun ja 10-11 tai s. 6-7

Vielä ehdit mukaan! Lue lisää: www.rakennarannalle.fi tai soita p. (08) 615 5461

Rannalla Picnic -ilmaiskonsertit lauantaisin 1.7., 15.7. ja 12.8. Kuhakunkku BILEET 28.7. Kuhakunkku KISA 29.7. #paltamossaelämävoimuuttua


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.