Paltamoon.com - Paltamon asukaslehti kesä 2015

Page 1

1

Paltamoon 2 / 2 0 1 3

LEHTI NRO 4 P A LT A M O N A S U K A S


2

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Tervehdys

Marisanna Jarva Paltamo

Arkadianmäeltä!

Viime vuonna kirjoitin tähän samaiseen Paltamoon-kesälehteen kunnanvaltuuston puheenjohtajana siitä, miten kunnalla ei ole yksin mahdollisuutta kehittää ja ylläpitää paltamolaisia palveluita, vaan että elinvoimaisen kunnan palapelissä jokaisella kuntalaisella on oma tärkeä osansa. Myös näissä vaaleissa ja matkalla kansanedustajaksi oli erityisen tärkeää paltamolaisten yhteen hiileen puhaltaminen ja tuki yli puoluerajojen. Kiitos kaikille teille siitä!

Vaalipäivän jälkeen tahti jatkui kampanjasta suoraan töihin. Ensimmäiset viikot sisälsivät eduskunnan, eduskuntaryhmien ja valiokuntien järjestäytymistä, täysistuntoja ja sidosryhmien tapaamisia ja ihan käytännön asioiden järjestelyä. Alkuvaiheissa minulle on ollut paljon apua siitä, että valtakunnallisen politiikan kuviot, valtaosa oman ryhmän kansanedustajista ja suuri joukko muiden puolueiden toimijoita ovat itselleni jo tuttuja opiskelijapolitiikan ajoilta lähtien. Tutun porukan kanssa on helpompaa keskittyä itse työhön ja konkreettisten tulosten aikaansaamiseen. Hallitusohjelma julkaistiin ja uusi hallitus nimettiin viime viikolla. Keskustan johdolla lähdemme luotsaamaan Suomea kohti tavoitettaan olla vuonna 2025 on uudistuva, välittävä ja turvallinen maa, jossa jokainen meistä voi kokea olevansa tärkeä. Mikä minua uudessa hallitusohjelmassa erityisesti ilahduttaa, on linjaus siirtää päätösvaltaa alueiden omiin käsiin. Sosiaali- ja terveyspalveluiden rinnalla myös aluekehittämisessä tullaan siirtymään ns. maakuntamalliin, mikä tarkoittaa sitä, että toimintoja tullaan siirtämään valtiolta kuntaa suuremmille itsehallintoalueille. Myös kuntien päätösvaltaa tullaan lisäämään erityisesti elinvoimaan liittyvissä asioissa ja kuntien tehtäviä sekä turhaa byrokratiaa vähennetään. Paikallisella päätöksenteolla hallitus haluaa vahvistaa paikallista vastuunottoa, harkintaa ja päätöksentekoa. Tällä tavoin kunnille ja kansalaisille annetaan enemmän vapautta ja vastuuta yhteiskunnan haasteiden ratkaisemisessa, ja kukapa olisikaan parempi päättämään maakuntamme asioista kuin me asukkaat itse! Hallitusohjelmassa löytyy nyt myös perustulokokeilu. Perustulolla voitaisiin yksinkertaistaa monimutkaisia ja hallinnoltaan kalliita sosiaalituen erilaisia muotoja. Se helpottaisi työn antamista ja vastaanottamista ilman pelkoa perustoimeentulon menettämisestä, koska työn tekeminen olisi aina kannattavaa. Olen toiveikas sen suhteen, että pääsemme täällä Kainuussa kokeiluun mu-

kaan, olemmehan ennenkin näyttäneet olevamme rohkeita ja ennakkoluulottomia. Kainuun malli on nyt otettu hallitusohjelman sote-mallin pohjaksi. Paltamolaisten Työtä Kaikille -hankekin oli ainutlaatuinen Suomessa. Voisimme olla suunnannäyttäjiä myös perustulon kokeilualueena.

Alueemme suurin luonnonvara ovat metsät. Biotalouden työpaikkojen lisäämiseksi ja puun liikkuvuuden kannalta tieverkosto on meille elintärkeä. Olenkin tyytyväinen linjaukseen, jossa uusi hallitus lupaa 600 miljoonan euron rahoituksen perusväylänpitoon ja yksityisteiden peruskorjauksiin. Myös Valtatie 22:n ja 5-tien lopulliset korjaukset jäivät Kainuun osalta viime hallituskaudella tekemättä, mutta nyt niihin on tilaisuus. Jo vaalikampanjani aikana sain paljon evästyksiä työhöni ja samaa toivon jatkossani. Yksi tärkeimmistä tavoitteistani vaalikaudellani on yhteydenpito työnantajiini, eli alueemme asukkaisiin ja paikallisiin toimijoihin. Tarkoituksenani on ottaa tavaksi kuukausittainen kansalaisten ”kyselytunti” ja luonnollisesti tulen myös pyynnöstä mahdollisuuksien mukaan eri tilaisuuksiin. Ota rohkeasti yhteyttä! Otan mielelläni vastaan terveisesi, kuulumisesi tai mielipiteesi sinulle tärkeistä asioista. Työssämme erityisesti maanantait on varattu maakunnan väen tapaamisiin, kun taas tiistaista perjantaihin päivät täyttyvät valtiopäivätyöskentelyn parissa, taustatiedon hankkimisessa ja verkostoja tavaten Helsingissä. Perjantaista maanantaihin olen kuten ennenkin Paltamossa, joten tule juttusille tapahtumissa tai missä vain liikunkaan! Arkiviikot isolla kirkolla sujuvat jouhevasti kun sain eduskunnan läheltä valmiiksi kalustetun, pienen vuokrayksiön. Uutta arkea helpottaa myös se, että myös poissa ollessani tiedän perheeni voivan hyvin, mistä iso kiitos kuuluu puolisolleni Ilkalle ja muulle suvulleni täällä Paltamossa. Vaikka olen täynnä intoa ja tahtoa saatuani valtakirjan vaikuttamaan valtakunnallisiin asioihin pääkallopaikalla, on aina iso odotus päästä viikonlopuksi niin sanotusti omiensa pariin. Kotini on täällä Paltamossa niin nyt kuin jatkossa, ja samaa toivoo kohdalleen myös moni pysyvämmin ”etelän immeiseksi” joutunut. Tärkein tehtävämme onkin, että asuin- ja työpaikka löytyy tulevaisuudessa kotiseudulta nykyistä isommalle joukolle uusia ja vanhoja kainuulaisia. Marisanna Jarva kansanedustaja (Kesk), Paltamo


o s r r e i k u l i a p p Sho 3

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Kesäiloa Paltamon keskustassa

Ystävällinen palvelu kaupan päälle

Kainuun Kirja- ja Paperikauppa Ky:sta löytyvät vesipistoolit ja järeämmätkin ruiskutuslaitteet kesän vesiriemuihin perinteisiä kumiankkoja unohtamatta, kertoo kauppias Päivi Leinonen. Samasta kaupasta saat myös muut lelut, lautapelit ja puuhakirjat lapsille. Vanhemmat voivat perehtyä kaupan laajaan pokkari- ja kirjatarjontaan. Oulujärven laineiden valloittajille on tarjolla mm. uusia merikortteja niiden veneessä jo rispaantuneiden sijaan. Muutenkin kannattaa käydä liikkeeseen tutustumassa, kauppa on täynnä vaikka mitä mielenkiintoista tavaraa ja ystävällinen palvelu tulee kaupan päälle.

Se iso kauppa pienessä kylässä

Paltamon Vaatetus herättää ihmetystä jo kauppaan sisään tullessa, miten Paltamossa voi olla näin iso kauppa pienessä kylässä… Upeita vaatteita on tangot pullollaan sekä miehille että naisille arkeen ja juhlaan, lisäksi kaupasta löytyvät kengät ja laukut sekä muut asusteet. Alakerrassa on poistopiste, josta voi tehdä löytöjä edulliseen hintaan. Tervetuloa hyville ostoksille toivottavat Vaatetuksen kauppias Marjo Heikkinen ja Johanna.

Hoitoohjeet samalla mukaan

Viherpeukalon on vaikea kulkea Lamingon Kukkaja Hautauspalvelun ohitse ilman, että saa ostokohtauksia. Piha on aivan täynnä kesäkukkia ja erilaisia taimia. Liikkeen päädyssä on sievässä pinossa mullat ja lannoitteet, sisältä löytyvät ruukut ja siemenet. Tuliaislahjaakaan ei kukkakimpun lisäksi tarvitse kaukaa hakea, niitäkin löytyy. Kauppias Veijo Sutinen palvelee tiiminsä kanssa vuosien kokemuksella ja hoito-ohjeet kasveille tulevat myyjiltä näppärästi samalla reissulla.


4

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Paltamon Kivesvaara on vuoden retkipaikka 2014. Kivesvaara voitti vuoden retkipaikkatittelin retkipaikka.fi -sivuston äänestyksessä, joka järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa. Äänestyksessä oli mukana paljon kohteita eri puolilta Suomea. Kivesvaaran retkeilyalueen kohteita rakennettiin koko viime kesä. Reittisuunnittelussa on huomioitu retkeilijöitä kiinnostavat erityiskohteet kuten Pahalouhoksen alue ja Yölinnunkuru, jotka kumpikin ovat muodostuneet kauan sitten maanjäristyksen seurauksena. Kivesvaaran retkeilyalueella on neljä merkittyä reittiä. Reiteillä on infotauluja ja taukopaikkoja. Reitit on merkitty maaston puihin maalatuilla reittimerkeillä. Kives­ vaaran laelle rakennettiin näköalatasanne, josta on huikeat näköalat Kivesjärvelle, jonka takana siintää Oulujärvi. Näköalatasanteen läheisyydessä on kota, WC:t ja puuvaja retkeilijöiden käyttöön tukikohdaksi. Kaikki merkityt reitit alkavat kodalta Kivesvaaran maisemiin eri suuntiin. Reittien varsille on rakennettu 400 linnunpönttöä eri lintulajeille ja suurille linnuille alueen läheisyydessä on tehty tekopesiä, joita voi kiikaroida kauempaa. Reitit polveilevat maastossa ja välillä hyödynnetään reittipohjina metsäautoteitä. Reittien läheisyydessä on useita luonnonsuojelualueita. Yksi reiteistä on Ely:n erikoisluvalla viety Yölinnunkurun uudelle suojelualueelle, jossa pääsee ihailemaan arvokasta luontoa monesta näkökulmasta. – On mukava huomata, että Kivesvaaraan kehittäminen retkikohteena on noteerattu laajalti. Noin suuri äänimäärä Kivesvaaralle retkipaikka äänestyksessä lämmittää sydäntä, sekä auttaa ja luo uskottavuutta markkinointisanomillemme, iloitsee asiasta Paltamon kunnan projektipäällikkö Kari Heikkinen. – Meillä on hyviä retkikohteita ympäri Suomea. Noin selkeä voitto Vuoden retkipaikka 2014 äänestyksessä todistaa, että työ Kivesvaaralla alueen kehittämisessä on huomattu ja sitä kannattaa jatkaa, toteaa Kari Heikkinen.


Jokivarren

Viime kesänä aloittanut Jokivarren Marion palvelee myös tänä kesänä herkkusuita. Tarjolla on runsas valikoima erikoiskahveja ja suussa sulavia itse tehtyjä suolaisia ja makeita leivonnaisia sekä pallojäätelöä. Toimintaa vetää tuttuun tapaan Osuuskunta Eurojopi vastuuhenkilöinään Mervi Leinonen (jauhopeukalo) sekä Suvi Väisänen, sekä neljä reipasta nuorta. Kahvilatoiminnan ja infopisteen lisäksi järjestetään joka viikolle jotain tapahtumaa; vilttikirppistä, muurinpohjalettupäiviä, vesipelastusnäytös, yritysten ja yhdistysten toiminnan esittelyä, perheolympialaisia yms. Lisäksi olemme mukana kaikissa kylän tapahtumissa, Suvi ja Mervi kertovat. - Ottakaa rohkeasti yhteyttä, kaikki teemaehdotukset ovat tervetulleita, Suvi kehottaa. - Paikallisuus, yhteisöllisyys ja tapahtumat ovat niitä meidän juttujamme. Olemme paikallisten ja matkailijoiden kesäolohuone, jonne on helppo tulla viihtymään ja nauttimaan tarjoiluista. Viimekesäiseen tapaan meillä on myös pelejä ja vilttejä ilmaiseksi lainattavissa, joten levittäytyminen puistoalueelle on mahdollista ja suotavaa, Suvi kertoo Jokivarren Marion on saanut nimensä suuresta kaivinkoneesta, Marionista, jolla on ruopattu aikoinaan 50-luvulla myös Kiehimänjokea, kuvia ja historiikkia koneesta ja tuosta ajasta löytyy kahvilasta. Kannattaa käydä kurkkaamassa! Annukka Heikkinen on yksi neljästä paltamolaisesta nuoresta, joka työskentelee kesän kahvilassa. Jokivarren Marion palvelee kesäkuussa pe-su 9-18, juhannuksena la-su klo 12-17. Juhannuksen jälkeen 22.6.- 2.8. ma-su klo 9-18. Marion on avoinna elokuussa pe-su klo 9-18. Kesän viimeinen aukiolo on su 16.8. saakka Lue lisää: facebookista Jokivarren Marion. Leivonnaistilaukset puh. 044 2131 354

Marion

MYYNTI • HUOLTO • VARAOSAT » » » » » » » » » » » » »

Yanmar kaivinkoneet Kramer pyöräkuormaajat Gehl kuormaajat Wacker Neuson tuotteet Encgon ja Indexator pyörittäjät Bema harjakoneet CP-vasarat ja kompressorit SnowStar tuotteet Korkealaatuiset led-työvalot Pomemet kauhat ja lisävarusteet suri valikoima kauhoja ja liittimiä Akados, Majava, Kärppä perävaunut ym. ym. KYSY LISÄÄ!

www.jlmachine.fi KYSY LISÄÄ: JL Machine Oy Takojankatu 6 87400 Kajaani. jarmo.laurila@jlmachine.fi Pasi 0440 381245, Jarmo 0440 381240

KAINUUN KONEVUOKRAAMO VUOKRATTAVAT LAITTEET » » » » » » » » » » » » » » »

pyöräkoneen 4t - 10t kaivinkoneet 0,8t - 10t maantiivistäjät 50 - 500kg betonityölaitteet, vibrat piikkaus-/poravasarat sahat mittalaitteet maaliruiskut lämmittimet uppopumput koneenkuljetustraileri ha-peräkärry alumiinirakennustelineitä levyhissi ym. ym.

www.kainuunkonevuokraamo.fi KYSY LISÄÄ PALVELUISTAMME JA EDULLISISTA SOPIMUSHINNOISTAMME! Kainuun Konevuokraamo Takojankatu 6 87400 Kajaani. kainuu@kainuunkonevuokraamo.fi Pasi 0440 381245


6

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Tapahtumia kesällä 2015 POSTI-KALLEN VAELLUS 12.6.1015 klo 19.00

Lähtö: Kainuun Opisto, Tahvintie 4 Kuljettavana on noin 17 km matka, säänmukainen varustus ja hyvät jalkineet suotavat. Hinta: 10 euroa. Osanottomaksu sisältää kartan, kahvin ja kahvileivän Pienessä Viitamäessä sekä maalissa kunniakirjan. Kaitalammenlaavulla on myytävänä makkaraa ja juomista. Lisätietoja: Hanna Karhu Mieslahden Kyläyhdistys ry. 0405531528 mieslahdenkylayhdistys@gmail.com

ROMPETORI 5.7.2015 klo 10.00-17.00

OULUJÄRVEN KUHAKUNKKU 24.-25.7.2015

Ohjelma: Rompetta, kirpputori (pöytäpaikka maksaa 5 euroa), näyttelyitä, tandemhiihtoa, justeerisahausta, tikanheittokisat (nuoret ja aikuiset), naulanlyöntikisa (yhdellä lyönnillä 4 tuuman naula syvimpään), eläimiä, hevoskärryajelua. Alueella on myös vanha aitta täynnä vanhanajan tavaraa. Myydään: Kahvia, pullaa, makkaraa, limsaa… VAPAA PÄÄSY!

OPM esikisa 24.7.2015 klo 14.00 – 20.00 OULUJÄRVEN KUHAKUNKKU 25.7.2015 klo 15.00 – 23.00.

Paltamon Vaarankylä Osoite: Vaarankyläntie 66

Tervetuloa Vaarankylän maalaismaisemaan viettämään mukavaa iltapäivää!

Oulujärven Kuhakunkku vetouistelutapahtumaa useat sanovat Suomen parhaaksi.

Järjestäjä: XXX-FISHING CLUB PALTAMO RY

HILLYBILLY 15 - ENTISTEN NUORTEN BILEET 2015 24.7.2015 illalla Lisätietoja: www.kuhakunkku.com

Järjestäjä, jolta myös lisätietoa: Antero Heikkinen, p.044 5079361 Vaarankylän kyläyhdistys.

PALTAMON KESÄTEATTERI 10.7.-2.8.2015

Osoite: Jokirannantie 1, Paltamo Näytäntö: Koko kaupungin Vinski Perhenäytelmä koko kaupungin Vinskin on kirjoittanut Aapeli ja dramatisoinut v.1992 Eskoo Janhunen. Ohjaus Merja Moilanen.

EILISEN LAPSET JA LEIKITYT LELUT 30.6.-2.8.2015

m

Paikka: Metelin Kanerva, Golftie 3 Vanhojen lelujen ja kipsiteosten näyttely idyllisessä ympäristössä. 1900 - luvun alkupuolen peltileluja, nalleja, nukkeja ja kipsipatsaita. Avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 12-18. Ryhmille avoinna sopimuksen mukaan muulloinkin. Tervetuloa! Hinta: 3 euroa.

is el et .m w w w

Lisätietoja: Eija Homanen Meteli seis. ry 044 021 1907 eija@homanen.com

ei

s.

co

Olemme myös Facebookissa!

Esitysajat: 10.7. pe klo 19 12.7. su klo 15 ja 19 14.7. ti klo 19 16.7. to klo 19 19.7. su klo 15 ja 19 21.7. ti klo 19 23.7. to klo 19 26.7. su klo 15 ja 19 28.7. ti klo 19 30.7. to klo 19 2.8. su klo 15 ja 19

Hinta: 12e 7-15v. 5e alle kouluikäiset ilmaiseksi Tiedustelut: 040 7093 718 040 5746 255

MELALAHTI AKATEMIAN KESÄ 2015: La 11.7. klo 10.00-14.00 ”Mitä tarkoittaa Oman Vastuun Laki”¨-miten voimme vaikuttaa asioiden myönteiseen tulokseen -luento Melalahden Itkonniemessä. Osallistumismaksu 10 euroa. Anita Korhonen, Melalahdesta.

su 12.7. klo 13.00-17.00 Vapaa Taidetapahtuma Melalahden Laivarannassa. Kädentaitojen esityksiä, taidetta ja arpajaiset. Vapaa pääsy. Lisätietoja Akatemian sihteeri Anitalta puh.044 922 2983

Paltamon Kotiseutumuseo 8.6.-31.7. ma-pe klo 11-17

Lepikontie 11, Paltamo. Vapaa pääsy Lisätietoja www.paltamoseura.fi/museo/ museo.htm Tiedustelut: p. 050 5302406

SUOMEN LUONNON PÄIVÄ 29.8.2015 klo 11 - 16 Paikka: Paltamo Kivesvaara

Ohjelmaa koko perheelle: mm. opastettuja luontoretkiä, lasten luontopolkua, tarjoilua, arvontaa ja muuta mukavaa toimintaa. Yhteistyössä: mm. Paltamon Luonto ry, MLL:n Paltamon yhdistys, Vaarojen Vaeltajat, Paltamon 4H-yhdistys, Kivesjärven Kyläyhdistys, K-Market Tervatori ja Elämyskeskus Jättiläisenmaa Lisätietoja: Facebook: www.facebook.com/ events/932613623448831/


7

Paikka: Kivesvaara

Jättiläisten yö on positiivinen ja eksoottinen kestävyysurheilutapahtuma, joka järjestetään valoisassa kesäyössä Kivesvaaran vaaramaisemassa Paltamossa. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa ja on tarkoitettu kuntoilijoille ja urheilijoille. Kilpailukeskuksena ja maalina toimii Jättiläisenmaan näköalasauna Kivesvaaran laella.

Ilmoittautuminen:

kivesvaararun@gmail.com Hinta: Osallistumismaksu määräytyy matkan mukaan.

Lisätietoja tai järjestäjä: Ilkka Jarva 040 743 9419 Facebook: Jättiläisten yö

5.7.2015 Paltamon kunta 150 v juhlavuosi 10.00 Juhlamessu Paltamon kirkossa 13.00 Patsaan pesu. - Panleino kvartetin konsertti Jokivarren Marionissa 14.00 Kahvitus Korpitien koululla, Lampitie 2 15.00 Juhlatilaisuus Korpitien koululla Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Lisätietoa: www.paltamo.fi

Normaaliaikoina:

Kunnanjohtaja Arto Laurikainen......044 2885 600 Sivistyspalveluiden johtaja, kansalaisopiston rehtori Paavo Nuortimo .............................044 2885 400 Teknisten palveluiden johtaja, rakennustarkastaja Mikko Karjalainen ..........................044 2885 500 w w. p a l t a m o . f i Puh.wvaihde (08) 615 5461 faksi (08) 871 626 paltamon.kunta@paltamo.fi www.paltamo.fi sähköpostit: etunimi.sukunimi@paltamo.fi

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Päivähoidon ohjaaja Sirpa Härkönen .............................044 2885 307 Ruoka- ja siivouspalveluesimies, kuljetusvastaava Anu Kemppainen ...........................044 2885 503 Kiinteistö Oy Paltamon Kiehinen Raija Mikkonen ..............................044 2885 609

PALTAMON KUNNANVIRASTO ON SULJETTU 6.7.-26.7.2015 Päivystyspuhelimet Sivistyspalvelut Lasten päivähoito - Päiväkoti Männynkäpy .... 044 7500 748 044 7500 747 - Kontiomäen päiväkoti...... 044 7500 745

Kiinteistö Oy Paltamon Kiehinen..... 08 6155 4667 - vuokra-asunnot Hallintopalvelut Kunnanjohtaja.............. 044 2885 600

Tekniset palvelut - kiinteistöt, päivystäjä ....... 08 6155 4620 Asiakkaat voivat soittaa päivystys- vesihuollon päivystys ..... 044 2885 510 tai suoriin numeroihin ja tarvittava asiakaspalvelu pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan.


8

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

1OO-vuotiaan Lelutalon kesänäyttely

Metelin Kanervan Eilisen lapset ja Leikityt lelut -näyttely on osa palkittua Oulujärven Kulttuurikierrosta. Kesänäyttelyksemme on muodostunut jatkuvasti kasvava ja uudistuva kipsigalleria. Kokoelmassa on n. 1500 kipsipatsasta, joiden aiheita ovat mm. lapset ja eläimet. Patsaat ovat iältään 50 – 110 vuotiaita.

s! Pyydä tarjou

01 p. 044 5766 2

Kanervan pihapiirin Heppatallista, Nukketalosta, Nallemajasta ja Leluaitasta löytyy nimiensä mukaisesti pieniä suuria asioita! Jo parhaat päivänsä nähneet lelut olivat aikansa leikkijöiden aarteita. Näitä ukit ja mummot mielellään esittelevät lapsenlapsilleen. Lelutalo on ollut esillä Paltamon ulkopuolellakin. Kainuun museon Joulun odotusta –

Maanrakennuspalvelut » Pohjankaivuut » piharemontit

» salaojitukset

» viherrakentaminen

» kosteus- ja routaeristykset

näyttely koostui juuri kyseisistä patsas- ja lelukokoelmista. Metelin Kanervan näyttely on pohjoisin paikka Suomessa, jossa vanhoja leluja, lapsipatsaita, puuhevosia sun muita ”härpäkkeitä” on esillä. Pihapiiri elää ja uudistuu kaiken aikaa. Tulevalle kesälle pihapiiriin on suunnitteilla ja luvassa betonisten eläinfiguurien näyttely. Taiteilija on kajaanilainen Esko Määttä. Nyt satavuotiaan ”Lelutalo Kanervan” salissa on kudottu kansalaisopiston kudontapiireissä kankaita ja mattoja. Kesäkursseilla on maalattu, painettu ja veistetty upeita teoksia. Moniko onkaan tiennyt, että Paltamon kuvataideseuran maineikkaat Meteli Seis –kuvataidenäyttelyt lähtivät Metelin Kanervasta 1970 -luvulla. Eino Leinon muistopatsas Ukonlintu ja Virvaliekki sai ensiesiintymisensä Kanervan suuren kuusen edessä. Kanervan pihapiirissä Jouko Toiviainen toteutti teoksen muottivaiheeseen, josta se jatkoi matkaansa Lapinlahden taidevalimon kautta pronssisena paikalleen Kiehimäjoen rantaan. Siellä saamme sitä tänäkin päivänä ihailla. Tervetuloa lapsuuden pariin

» sadevesijärjestelmät » jätevesijärjestelmät » ym.

www.mr-holappa.fi

posti@mr-holappa.fi | puh. 044 5766 201 Puolangantie 126 | 88300 PALTAMO

044 576 6201

Eilisen lapset ja leikityt lelut – Meteli Seis. ry Paltamon Metelin Kanerva, Golftie 3 Avoinna 30.6.-2.8. 2015 Tiistaista sunnuntaihin klo 12-18. Pääsymaksu 3 €


9

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Kalalle!

Seitsemän lihavaa vuotta ovat takanapäin – mitä edessä? Raimo Kantola, Paltamon I kalaveden osakaskunta.

Tällä viittaan Oulu- ja Kivesjärven kuhakannan tilaan. Pyyntikokoinen kuha on kutakuinkin lopussa ja nuorten ikäluokkien kasvukin vaarassa ellei toimita järkevästi. Oulujärven muikkukanta on hyvä jo tällä kaudella, sen sijaan Kivesjärvellä tilanne on huono. Hauki- ja ahvenkannat ovat ennallaan. Taimen on sattuman kala, koska tulee pyydetyksi yleensä jo alamittaisena! Useimpien mielestä kaloja istutetaan liian vähän. Istutukset ovat jatkuneet jo vuosikymmeniä massiivisina, joten se tie on kuljettu loppuun. Syitä kalakannan tilaan on etsittävä muualta. Uuteen kalastuslakiin ja –asetukseen tutustumisen myötä on noussut esiin massiivinen verkkokalastus. Meillä verkkokalastuksen aiheuttama paine kalavesille on 10-20-kertainen naapuriimme Ruotsiin verrattuna (Oulujärvellä 8-kertainen). Lisäksi tulee vapakalastus n. 1/3 osuudellaan. Tältä pohjalta asetukseen kaavailtu 8 verkon pyyntikuntarajoitus on perusteltu, jopa myöhässä.

Mitä vapaa-ajankalastaja voi sitten tehdä kalakannan hyväksi?

Kuha kasvaa ensimmäiset 7 elinvuottaan hyvin hitaasti, sen jälkeen alkaa kasvupyrähdys. Pyynti tulee rytmittää siten, että kasvuvaiheessa oleva kala ei menehdy pyydyksiin. Vaikka päätös sallii toistaiseksi 35 mm verkon käytön kesäpyynnissä, sitä tulee käyttää harkiten. Tämä tapahtuu siten, että tuo-

Autonilmastointihuoto

79,90 an ng

ola

Pu

TIE

tie

un

<< Oulu

NE

ta silmäkokoa käytetään päiväkalastuksessa esim. klo 9- 16 asti. Verkkoa ei jätetä karin kulmaan pidempään saalistamaan sinne nousevia pikkukuhia. Siian pyynti syvässä vedessä ei ole vastaava uhka. Taimenen ja kuhan uistelussa kannattaa suunnata lähivuodet monipuoliseen kalastukseen, jossa vältetään alamittaisten ottialueita ja keskitytään syvemmällä oleskeleviin kehukaloihin. Jokainen uistimessa käynyt kuha tai taimen on käytännössä menetettyä saalista jatkossa. - Uuden lain tavoitteena on mahdollistaa jokaisen kalayksilön lisääntyminen ainakin kerran elinkierrossaan. Tämä saadaan aikaan maltillisella kalastuksella ja käytännön ratkaisuna 55 mm:n silmäkokorajoituksella. Aluksi rajoitus kohdistunee talviverkkopyyntiin, mutta tulosten parantuessa kesäpyynnissäkin alimman silmäkoon nosto tulee harkittavaksi. - Luvat kuntoon! Jotta kalastusta voidaan ohjata, pitää tietää nykyinen kalastuspaine. Tutkijoiden selvityksen perusteella Suomes-

sa vain puolet 18-64-vuotiaista velvollisista lunastaa kalastuskorttinsa. Paltamossakin myydyissä yksikköluvissa on lievää laskua, valitettavasti. Luvanmyyntiin liittyvät tiedot löytyvät kootusti osoitteessa: personal.inet.fi/ koti/rai/osakaskunta/ - Koskikalastuskohteita ovat Varis- ja Kongsjoki sekä Miesjoki. Näiden kalastoa hoidetaan poikasistutusten lisäksi onkikokoisten (40 cm, ELY:n lupa) taimenten istutuksilla. Leppikoskella ja Kiehimänjoessa on erikoiskalastusalue. Kalastuksen perimmäinen tarkoitus ei ole enää selviytyä äärimmäisestä ympäristöstä, vaan tuottaa virkistystä ja nautintoa vapaa-ajalle sekä siinä ohessa särvintä. Tässä yhteydessä ei ole käsitelty elinkeinokalastusta tai kalanmyyntiin tähtäävää toimintaa, mutta siihenkin on tulossa muutoksensa. Nyt ei muuta kuin kaverien ja lasten ja lastenlasten kanssa kalalle ja – kireitä siimoja!

Kaikki kesään

Huollot, korjaukset, pesut ja fiksakset. Auringonsuoja-/ energiakalvot kotiin ja työpaikalle!

RIN

Viesti menneiltä ajoilta, Esa Leinosen tallentaman Kokonlahden nuotan osia.

OU

LUN

TIE

p. 0400 267 223 Konttitie 5, Paltamo

www.autopajalaukkanen.fi

KIPASTA! Lelut ja pelit Auto-, maasto- ja venekartat Kirjoista tietoa ja viihdettä Askartelu- ja taidetarvikkeista tekemisen riemua.

Paltamon KIPA KIRJAKAUPPA Puh. 08 871025 www.kainuunkirja.net


10

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Pohjolan Valimo ry:n ylläpitämä galleria sijaitsee nimensä mukaisesti Kontion Tähdessä eli Shell Kontiomällä ja tarkemmin sen toisessa kerroksessa. Valoisa ja avara tila on kuin luotu näyttelytoimintaan. Ensimmäiset taiteilijat ovat syntyperäisiä paltamolaisia Pekka Homanen, Mira Palola (os. Moisanen ja Jukka Laukkanen. Homaselta on esillä valokuvia ja veistoksia, Palolalta maalauksia ja Laukkaselta grafiikkaa.

Mira Palola, Husky. Akryylimaalaus kankaalle.

Näyttelytöitä päivitettiin kesäkuun alussa. Jatkossa tilaa voi päästä hyödyntämään myös muut kuin paltamolaset taiteilijat. Näyttelyt yritetään pitää mahdollisimman korkeatasoisena ja monipuolisena ja taiteilijat valitseekin erillinen raati johon kuuluu kainuulaisia taiteen tuntijoita. Jukka Laukkanen toimii gallerian vetäjänä ja yhdyshenkilönä. Liikenneaseman nettisivuja rakennetaan parasta aikaa ja niiden yhteyteen tulee myös gallerialle oma alasivustonsa, jolloin näyttelytarjonnan voi tarkistaa etukäteen tai mikäli jokin työ herätti kiinnostuksen voi stä tarkastella myös myöhemmin.

Näyttelyretki ruokailuineen

Tee kesäretki Galleria Kontion Tähteen ja nauti samalla Shell Kontiomäen noutopöydästä tai ravintolan muusta tarjonnasta. Liikenneasemalta löytyy kesätuliaisia ja -lukemista sekä myös mm. kalastustarvikeliike. Tutustu Shell Kontiomäen tarjontaan paikan päällä 16 km Paltamosta Kajaaniin päin. Galleria Kontion Tähti Shell Kontiomäki - Kainuun Tähti Viitostie 2, 88470 Kontiomäki Puh. (08) 687 2301

Piipahda Galleria Kontion Tähdessä ja nauti samalla ravintolan antimista. Kahvila-ravintola • Scan Burger • Autotarvikkeet • Elintarvikkeet • Kainuulaiset käsityöt • Toto • Kalastustarvikkeet • Veikkaus OnLine • Kerman Saven myymälä • Runebergin makeistukku • Kirjakassi-kirjakauppa • Taidegalleria • Sauna • Kokoustilat • Langaton nettiyhteys • Eläinparkki ...ja paljon muuta sopivasti matkan varrella.

Shell Kontiomäki: Viitostie 2, 88470 Kontiomäki • Puh. (08) 687 2301 • Fax. (08) 687 2304 Tähtikoukku: (08) 687 2301, 040 413 7258 • tahtikoukku@gmail.com • www.kainuuntahti.fi

Edullista toimitilaa toimistohotellista Paltamon toimistohotellissa toimii useita yri-

tyksiä ja yhteisöjä. Vuokrat ovat edullisia ja tilat on muunneltavissa eri käyttötarkoituksiin ja kokoihin. Toimistohotellin vuokralaisilla on käytössään maksuton kokoustila. Tilojen näytöstä voit sopia Paltamon kunnan teknisen palvelutoimiston kanssa. Puhelin (08) 615 54661. Lisätietoa: Markku Heikkinen, rakennusmestari 044 2885 927, (08) 615 54663 markku.heikkinen@paltamo.fi Toimistohotellin osoite: Vaarankyläntie 3, 88300 Paltamo


11

Sannan Talli

Paltamon Karjalanvaaralla toimii Sannan Talli, jonka toiminta keskittyy sosiaalipedagogiseen hevostoimintaan, jossa asiakas voi saada vuorovaikutuksellista tukea hevosten kanssa touhuilemisen ja yhdessä toimimisen kautta. Hevostoiminnan lisäksi tallilla voi käydä myös harrastemielessä, ajanvarauksella ratsastamassa tai muuten heppailemassa. Mukava tallillakäynti lapselle voidaan sopia esimerkiksi niin että lapsi saa opetella hevosen hoitamista ja lisäksi voi ratsastaa tai kokeilla kärryajelua. Tallilla saa ajan kanssa kaikessa rauhassa opetella hoitamaan hevosta. Kesän aikana tallilla on muutama pienryhmässä toteutettava harrasteleiri ja sosiaalipedagoginen hevostoimintaleiri. Leirillä on heppailuohjelmaa laidasta laitaan, ratsastamisesta hevosten uittamiseen.

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Tervetuloa nauttimaan

Lisätietoa www.sannantalli.fi.

Kesäyö vaaramaisemissa.

Vaellukselle islanninhevosella

Hóll Tallin vaelluskesä alkaa kahdella vaellusleirillä kesäkuun alussa. Kahden ja kolmen päivän vaelluksia tehdään kesäkuulta syyskuun alkupuolelle asti. Väliin mahtuu myös lyhyempiä retkiä kestoltaan tunnista kuuteen tuntiin. Pienille lapsille on tarjolla talutusratsastusta ja ratsastuksen opetusta kentällä tai talutusmaastoja. Yli 12 -vuotiaat ja aikuiset voivat osallistua ratsastusretkille, vaikka aikaisempaa ratsastuskokemusta ei olisikaan. Vaellusreitit kulkevat läpi komean kainuulaisen vaaramaiseman polkuja ja metsäteitä. Vaelluksilla pääsee nauttimaan mahtavista maisemista ja puhtaasta luonnosta leppoisasti issikalla taivaltaen. Tuula Korvajärvi, Hóll Talli Kumpusentie 15, 88300 Paltamo p. 050 357 6501 info@holltalli.net • www.holltalli.net

Kesäntekijä Paltamossa! AVOINNA KESÄISIN MA-LA 7-21 SU 10-21 TERVETULOA!

Puolangantie 11 • 88300 Paltamo p. 0400-250760


12

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

jestävät ohjelmaa koko perheelle: mm. opastettuja luontoretkiä, lasten luontopolkua, tarjoilua, arvontaa ja muuta mukavaa toimintaa. Tapahtumaan kutsutaan kaikenikäiset ihmiset nauttimaan luonnosta. Suomen luonto on juhlan arvoinen. Kivesvaaran laelta avautuvat jylhät järvimaisemat. Lajistoltaan rikkaat monimuotoiset metsät ja alueen kiinnostava geologinen ja kulttuurinen historia elähdyttävät ja innoittavat kulkijaansa. Paltamossa syntynyt runoilija Eino Leinokin on kirjoittanut alueen historiasta vaikuttuneena runoelman Kivesjärveläiset. Kivesvaaran retkeilyreitit avattiin käyttöön 18. lokakuuta 2014. Retkeilyalueen reittisuunnittelussa on huomioitu retkeilijöitä kiin-

Kivesvaaralla juhlitaan Suomen luontoa elokuussa

Elokuun viimeisenä lauantaina vietetään valtakunnallista Suomen luonnon päivää. Paltamossa Kivesvaara kutsuu 29.8. klo 11 - 16 tutustumaan vaaran kiehtovaan luontoon. Eri yhdistykset ovat yhdistäneet voimansa ja jär-

nostavat erityiskohteet, kuten Pahalouhoksen alue ja Yölinnunkuru. Kaikki reitit on merkitty maastoon. Myös liikuntarajoitteisille on oma reittinsä. Kolmatta kertaa järjestettävää Suomen luonnon päivää vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna. Tarkoitus on juhlia luontomme tuomaa iloa ja oivaltaa sen hyvinvointia edistävä vaikutus. Päivästä on tavoitteena tehdä uusi suomalainen kansanperinne ja virallinen liputuspäivä. Suomen luonnon päivänä järjestetään retkiä ja tapahtumia eri puo-

29.8.2015

lilla Suomea. Päivän pääkoordinaattorit ovat Suomen ympäristökeskus SYKE, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen luontopalvelut ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL Yhteistyössä Suomen luonnon päivässä Kivesvaaralla ovat mukana mm. Paltamon Luonto ry, MLL:n Paltamon yhdistys, Vaarojen Vaeltajat, Paltamon 4H-yhdistys, Kivesjärven Kyläyhdistys, K-Market Tervatori ja Elämyskeskus Jättiläisenmaa. Lisätietoja:

Palvelumme: • Antenniasennukset • Hälytysjärjestelmien asennus • Kaapeli- ja televerkkojen asennukset • KNX asennukset, -suunnittelu ja ohjelmointi • Lämpökamerakuvaukset • Linjasaneeraukset • Myymälä • Näytteenottoilmaisimet • Paloilmoitinliike

Sähkotoimisto Eltutek Oy Lankkukuja 3 A 2 87400, Kajaani www.eltutek.fi Puhelin: 0500 225 497 toimisto@elutek.fi

• palovaroitinjärjestelmät myös maatalouden • Sähköasennukset kotiin, liikelaitoksiin ja toimistoihin • Sähköasennukset teollisuuteen • Sähkön kuntotarkastukset • Sähkösuunnittelu- ja urakointi • Valaistussuunnittelu • Varastomyymälä

Tapahtuman Facebook-sivut: www.facebook.com/

events/932613623448831/

Paltamolaista osaamista www.korsunteras.fi


13

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Ruokakassi kotiovelle – onnistuu!

K-kauppias Tuomas Sirviö

K-Market Tervatori on aloittanut keväällä uuden palvelun yhteistyössä Kuljetus Pikkarainen Oy:n kanssa. Asiakas voi tilata kaupasta haluamansa tuotteet puhelimitse tai sähköpostilla, ostokset kerätään ja toimitetaan asiakkaan kotiovelle. Ostokset veloitetaan joko tuotaessa tai veloitus laitetaan tiliasiakkaan tilille. Mainio palvelu ainakin sellaisille, joilla ei ole mahdollisuutta lähteä kauppaan tuosta vain. Hintaa palvelulle tulee ostosten lisäksi n. 10 euron verran sisältäen keräilyn ja kuljetuksen taajama-alueella ja sen läheisyydessä. Pidemmälle vietynä kuljetuslaskutus on kilometrikohtainen. - Toimituksia on tarvittaessa joka arkipäivä. Aamupäivällä tilatut tavarat saadaan monesti toimitettua jo saman päivän aikana asiakkaalle. Tilaukset voi toimittaa puhelimen ja sähköpostin lisäksi myös vaikka lapulla, jonka antaa vaikka jonkun tutun mukaan. Voimme myös kerätä tilatut ostokset valmiiksi ja asiakas tai joku hänen tuttunsa noutaa ne sitten kaupasta, kuinka vain, kyllä onnistuu, kauppias Tuomas Sirviö kertoo.

Mitä kesähyvää teillä on tarjolla?

- Grillaus on tietysti kesän ykkösasioita. Meiltä löytyy kaikki grilliin laitettavat näppärästi ja suositusten kanssa. Kesälle teemme myös omia grillauskastikkeita ja valikoimissamme on valmiiksi pakattujen liha- ja kalatuotteiden lisäksi myös kaupassamme pakattuja valmiiksi maustettuja ja maustamattomia liha- ja kalaeriä. Salaattibaari jatkaa myös kesällä ja siitä on helppo koota itselleen kesäinen kevyt tai tuhdimpi salaatti. Lämpimäisiä saa joka päivä paistopisteestämme ja jos grillaamaan ei ehdi, löytyy meiltä myös valmiita kuumia grillituotteita. Myös erikoisruokavaliota nauttiville löytyy kaupasta laaja valikoima tuotteita.

Kuinka paikallisuus kaupassanne?

näkyy

- Paikallisuus on meille tärkeää, siksi asiakas voi jo nyt halutessaan valikoida myös puhtaasti kainuulaisen ruokakassin. Löytyy jo paikallista lihaa ja kalaa saatavuuden mukaan, myöhemmin kesällä on paikallisia marjoja, on paikallisen meijerin kyyttöjuustoja, mehuja ja hilloja, paikallisten leipomoiden tuotteita, jauhoja, kasviksia…. Lisäksi otamme asiakkailta mielellämme vinkkejä tuotteista, joita he haluaisivat valikoimiimme. Rohkeasti vaan kertomaan toiveita ja tervetuloa meille ostoksille, Tuomas toivottaa. K-Market Tervatori

Puolangantie 11, 88300 Paltamo 0400 250 760

Kaikki Paltamosta samasta osoitteesta! Pentti Heikura

Asukaslehti ja webbisivut

Hallinta ja ylläpito: posti@pohjolanvalimo.fi


14

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Apua kesän moottorikuumeeseen Paltamon Honkakujalla sijaitseva Motorec on juuri oikea paikka taltuttaa moottorikuumetta. Tavaraa on liikkeessä runsaasti moottorisahoista perämoottoreihin, trimmereistä mönkijöihin ja kaikkea siltä väliltä…kaikkea mikä pörisee ja tuoksuu/haisee bensalta ja öljyltä. Tosin seassa on myös hiukan hajuttomampia sähköversioita sekä uusia rollaattoreja ja polkupyörän varaosiakin. Motorecin kesän hittejä ovat takuuvarmasti ruohonleikkurit ja sahat, niitähän tar-

vitsee kotona ja mökillä aina. Ruohonleikkureista ajettavien ja työnnettävien lisäksi ovat yleistymässä pikkuhiljaa robottileikkurit, jotka hoitavat alkuvalmistelujen jälkeen homman itsenäisesti, ja säästävät ainakin osan nurmikonomistajan kesätunneista johonkin muuhun. Moottorisahoja löytyy uusina ja vaihtokoneina ja niihin löytyvät kaikki tarvikkeet suojavarusteista aina öljyihin ja ketjuihin saakka. Ja mitä olisi kesä ilman venettä ja perä-

Kainuun Opisto, keskellä kauneinta Kainuuta! Kainuun Opisto tarjoaa mahdollisuuden irtaantua arjesta ja tulla virkistäytymään keskelle Kainuuta, Paltamon Mieslahteen. Pistäydy vaikka ohikulkumatkalla! Kainuun Opiston päärakennuksessa voi majoittua mukavasti 1 ja 2 hengen huoneissa ja nauttia keittiöhenkilökunnan maittavista aterioista aamupalasta iltapalaan saakka. Tahvintie 4, 883380 Mieslahti Puhelin: 0207 856 830 www.kainuunopisto.

moottoria? Niitäkin löytyy sievässä rivissä pienestä puputista muskelikokoon saakka. Mikäli veri vetää pölisyttämään maanteiden soraa, mopot, skootterit ja mönkijät vain odottavat uusia omistajia. Käyttäjän ilo on ylimmillään, kun vehkeet toimivat kuten pitää, vaan kun moottori brakaa, ei monellakaan riitä omat taidot korjaukseen. Perhe- ja naapurisovun säilyttämiseksi sekä ärräpäiden välttämiseksi kannattaa kone kuskata suosiolla Motorecin yrittäjä Reijo Moilasen ammattitaitoiseen hoivaan. Hän kyllä tietää, kannattaako konetta korjata vai siirtyä suoraan uuden, ehkä astetta jämerämmän pörisijän pariin. Liikkeestä löytyykin kiitettävä määrä myös varaosia uusien laitteiden lisäksi. Motorec on mm. Husqvarnan, Vikingin ja Stihlin valtuutettu myynti- ja huoltoliike. Korjattavista laitteista päätellen Reijolla riittääkin bisnestä vielä pitkäksi aikaa…. Liikkeen asiakkaat eivät ole pelkästään Paltamosta, vaan hyvä maine on kantautunut ympäristöön ja asiakkaita vierailee koko Kainuusta. Yrittäjä ei aio lomailla kesällä, vaan hänet tavoittaa liikkeestään ma-pe klo 9-17. Mukavaa moottorikesää kaikille! Motorec Honkakuja 4, 88300 Paltamo Puh. 050 5552780


15

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Paltamon Monipalvelut Niskanen Paltamon Monipalvelut Niskanen on Ville Niskasen maaliskuussa 2015 perustama yritys. Nimensä mukaisesti kyseessä on todellinen monipalvelu, toimenkuvaan kuuluvat mm.: mökkitalkkaritoiminta, traktorityöt, rakennus- ja remonttityöt, erilaiset kotitalouspalvelut, talonrakennus, remontointi, purkutyöt, saneeraus, metsänparannus- ja hakkuutyöt, piharakentaminen, maansiirtotyöt, kiinteistönhoito ja -huolto sekä erilaiset maataloustyöt. - Maalis- ja huhtikuu menivät pääosin yritystä mainostaessa ja tarpeellisia koneita ja laitteita hankkiessa, tosin silloinkin tein jo muutamia traktorihommia ja lumensiirtoja. Toukokuussa töitä on tullut jo mukavasti ja kesällekin on jo varauksia. Kesällä on vielä jotain aikoja vapaana, joten jos tarvitaan remontti-, maalaus-, puuhommissa tms., niin yhteyttä vaan tännepäin, saadaan sovittua ajat kohdalleen. Tällä hetkellä teen korjaushommia ja terassia rovaniemeläiselle asiakkaalle, jolla on kiinteistö Paltamossa. Töitä teen niin paljon kuin yksi mies ehtii, kesällä ei ole tarkoitus lomailla, Niskanen kertoo. Niskanen on ammatiltaan rakennusmies, joten remontin teko ja rakentaminen onnistuu aina purkamisesta uuden tekemiseen. Putki- ja sähkötyöt eivät kuulu kuitenkaan repertuaariin. Mökkitalkkarihommia hän odottaa myös innolla. - Mökkien perushuoltotyöt, puun kaadot ja pienet remontit, joita lomalaiset eivät halua tai pysty tekemään ovat juuri sellaisia, jotka kuuluvat yrityksen toimenkuvaan. Traktorillakin pystyy tekemään mökkipihassa ihmeitä; kyllä kivet, multa- ja puukasat siirtyvät vikkelästi kottikärryjen työntämisen sijaan. Lisäksi Pal-

tamossakin on runsaasti muilta paikkakunnilta olevia kiinteistönomistajia, jotka oleskelevat kiinteistöillään vain pienen ajan vuodesta. Heillä on ehkä tarvetta palveluun, jossa käydään aina välillä katsomassa, että tontilla ja talossa on kaikki kunnossa, eikä esim. myrs-

• Moottorisahat • Raivaussahat • Ruohonleikkurit • Perämoottorit • Mopot • Huolto ja varaosat

kyissä ole puita kaatunut rakennuksien päälle tms. Paltamon Monipalvelusta löytyy lisätietoja ja kuvia työkohteista facebookista ja yrittäjän saa arkeaan tai lomaansa helpottamaan numerosta 040 581 8960.

www.motorec.fi

Honkakuja 4 • Paltamo

) 050 555 2780

* motorec@gmail.com


16

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Kesällä kaikki pelaa Paltamossa riittää pelikenttiä

Kainuun Nappulaliiga

Paltamon Liverpoolin nimellä osallistuvat juniorit harjoittelevat tiistaisin ja torstaisin Tervalammen nurmikentällä. Joukkue osallistuu Kainuun Nappulaliigaan taas tänä kesänä. Lue lisää Paltamon juniorijalkapallosta osoitteesta www.kainuunnappulaliiga.fi.

Harrastejalkapalloa

Pesäpalloa kaiken ikäisille Paltamon kesäliikuntaelämässä on mahdollisuus pelata myös pesäpalloa. Paltamon Urheilijat järjestää lapsille ja nuorille pesiskouluja ja nuorisopesistä. Tiistai-ilta klo 19 hiekkakentällä kokoaa nuoret ja entiset nuoret kansallispelimme pariin. Jokainen voi olla mukana omilla taidoillaan, sillä tärkeintä on rento ja mukava meno sekä mailan osuessa palloon tai pallon napsahtaessa räpylään jopa onnistumisen kokemus!

Viime kesänä aikuispesiksessä mukana ollut Jukka Juutinen tuli pelaamaan, koska pesäpallo on monipuolinen peli taktiikaltaan. Siinä kehittää omaa pelisilmää ja saa jopa koettaa jekuttaa vastustajaa. Lajissa pelaajan fysiikka saa vaihtelevasti haastetta. Jukka kehottaakin pelaamista harkitsevia aikuisia tulemaan rohkeasti mukaan: - Meillä pelaamiseen on matala kynnys, jossa kouluaikojen pelaaminen riittää vallan mainiosti perustaksi. Kesän aikana huomaa kaikilla pelaamisen kautta mukavasti kehitystä tapahtuneen.

Kaikenikäisten jalkapallovuorot tiistaisin ja torstaisin klo 18.30-20 Tervalammen nurmikentällä. Myös satunnaiset kesävieraat ovat tervetulleita pelailemaan hyvällä nurmikentällä, leppoisassa tunnelmassa.

Pihasählyä

Paltamon Puumat pelaa kesällä pihasählyä ja syksymmällä salissa, myös harrastekiekkovuorot alkavat pyörimään jälleen syksyn koittaessa. Kysy lisää numerosta 040 590 7879

Rantalentopalloa

2013

Beach Volleystä kiinnostuneille löytyy pelikenttä Metelinniemen uimarannalta. Peliareena on vapaassa käytössä, eikä sitä tarvitse varata etukäteen.

Frisbeegolfia

Paltamosta löytyy kaksi frisbeegolf-rataa, lyhyempi rata sijaitsee aivan Metelinniemen uimarannan tuntumassa ja toinen pidempi ja vaativampi rata Tervalammen urheilukeskuksen läheisyydessä.


17

Vuokrattavana loma-asuntoja

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

ASTU HUIPULLE

Majoitu mahtavissa maisemissa Kaksi 6+4 h loma-asuntoa Paltamon golfkeskuksessa. tapani.leinonen@aallotar.com p. 0400 186 204 www.lomarengas.fi

www.aallotar.com

Laadukkaat lomamökit Näköalasauna Koe yö linnunpöntössä! Kahvila on avoinna: 23.6.-16.8. 2015 klo 11-17

16.8. jälkeen viikonloppuisin la-su klo 12-16

• Elämyskeskus•

www.jattilaisenmaa.fi

Kainuun asutuksen muistomerkki Paltamon Kiehimänvaaralla.

Terveisiä Suomen kauneimmalta golfkentältä! Paltamon golfkenttä avasi ovensa jälleen ensimmäisien golfkenttien joukossa. Laadukkaasti griineille, kuten viime vuosina on ollut tapana. Golfkentällä on tänäkin vuonna tapahtumia hyvin, toki lisääkin tapahtumia mahtuu. Kesäkuun alussa järjestetään lasten golfleiri, jonka jälkeen tapahtumia on tasaisesti koko kauden huipentuen viidenteen Paltamo Open viikkoon syyskuun ensimmäisellä viikolla. Openin seminaaritapahtuma on

Anja Homanen • 040 748 7391 Vesa Homanen • 044 565 6717 posti@jattilaisenmaa.fi

myyty loppuun, mutta tälle vuodelle olemme rakentaneet paikallisille yrityksille erillisen Pro Am tapahtuman torstaiksi 3.9. Tervetuloa mukaan. Lisätietoja Retsi 0400 499388, tai www.paltamogolf.fi/paltamo-open 2015 Paltamon alueen matkailun kehittymisen suurin haaste on laadukkaiden 2-4 hengen hotellitasoisen huonemajoituksen puuttuminen. Esimerkiksi Paltamo Open seminaarivieraat majoitetaan tänäkin vuonna Vuokattiin. Toivottavasti hankesuunnitelmamme saa tuulta purjeisiin ja rakennushanke valmistuisi jo pelikaudelle 2016, jolloin vietetään Paltamon Golfkentän 25. juhlavuotta. Kaikesta huolimatta Paltamo tarjoaa tälläkin hetkellä monia hyviä majoitusmahdollisuuksia pienryhmille matkailuvaunualueesta Kainuun Opiston perhemajoitukseen, puhumattakaan

Kivesvaara Paltamo, Finland

alueen mökeistä, joista majoitustilaa löytyy kahden hengen mökistä 8 hengen luxusvillaan. Mikäli golfkärpänen iskee, niin uusi golfopettajamme Pertti Oja auttaa mielellään. Pertin kursseista ja muustakin Paltamon golfkentän asioista saat helpoiten tietoja www.paltamogolf.fi. Miksi et suorittaisi golfin alkeiskurssia vaikkapa lomasi aikana? Paltamon Sydämen herkullinen lounas on katettuna kesäkuun alusta alkaen. Tule herkuttelemaan, vaikka et pelaisikaan golfia (vielä). Paltamossa on tällä hetkellä hyvä Draivi päällä. Tervetuloa Paltamoon palveltavaksi. Reijo ”Retsi” Riihimäki Paltamo Golf


18

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

korjaamo

Paltamossa aloitti huhtikuussa Suomen suurimpaan auto­korjaamoketjuun kuuluva Fixus­ -korjaamo Autopaja Laukkanen. Korjaamon yrittäjänä toimii Saska Laukkanen, jonka moottoriurheilutausta näkyy jo asiakaspalvelutiloihin saavuttaessa. Töiden vastaanottotilanakin toimivassa toimistohuoneessa on esillä Saskan palkintoja karting-kisoista ja joitakin valokuvia hänen rakentamistaan harrasteajoneuvoista. - Harrastus vei mennessään, toteaa Saska uravalintaansa autokorjaamoyrittäjäksi. Jo muutamia vuosia suunnitelmia tehnyt nuori yrittäjä kertoi myös enollaan Jorma Telkisellä olleen suuri vaikutus siihen, että hän päätyi alalle. - Nykyään Fixus-varaosakauppiaana työskentelevällä Jorkilla oli korjaamo aiemmin ja pääsin sinne jo aika nuorena harjoittelemaan oikeita töitä. Jorkilla oli aina aikaa neuvoa miten joku työvaihe kannattaa tehdä, mutta neuvoi se minua jo ihan pienestä pitäen mo-

Monipuoliset ja muunneltavat tilat mahdollistavat myös rengashotelli-palvelun. Renkaat pestään ja säilytetään kuivassa varastossa seuraavan sesongin vaihtoon saakka. Kuva on otettu Avoimet ovet -päivänä. Kuvassa Mika Rautiainen Toyota -kilpurinsa vierellä.

- Ollaan niitä jonkin verran jo tehty mutta keväällä käymäni kaksi kurssia antaa valmiudet aloitella laajemmin. Meiltä saa myös teippaussuunnittelun ja teipit leikataan Paltamossa Mainostoimisto B2B:ssä. Oma mallistokin on tulossa syksymmällä Tilavaan ja muunneltavaan halliin mahtuu jopa seitsemän autoa. Kuva Mika Rautiainen.

pojen, moottoripyörien ja peltoautojen kanssa, naapureita kun oltiin. Ennätysvauhdilla autonasentajanopinnoistaan suoriutunut Laukkanen työskenteli jo opintojen aikana kajaanilaisessa autokorjaamossa, jonne pääsi myös valmistuttuaan ja armeijassakin hän päätyi taistelukoneasentajan tehtäviin.

Kaikki huollot ja korjaukset

Korjaamolla onnistuvat lähes kaikki korjaukset ja huollot. Fixus-ketju takaa laadun, ja varaosien lisäksi myös asennustyöllä on takuu. - Varatkaa huoltoaika puhelimitse, mieluummin pari päivää ennen, mutta voi meiltä kysyä myös viimehetken peruutusaikoja. Työtilanteen mukaan työllistän itseni lisäksi myös toisen työntekijän, joten tarvittaessa huoltokapasiteettia pitäisi löytyä kohtuullisesti.

Kasvua autoteippauksista Myös moottoripyörien korjaukset ja huollot kuuluvat Autopajan palveluihin.

Jatkossa Autopaja Laukkanen hakee kasvua autoteippausista. Autoteippauksia tilaavat harrastajat, autourheilijat, yritykset ja mainostajat.

Autoteippaus syntyy käsin piirretystä luonnoksesta mittakuvaksi ja lopulta tietokoneelta tulostettavaksi ja leikattavaksi. Kuvat © Design Jukka Laukkanen. Fixus -korjaamo Autopaja Laukkanen Yrittäjä Saska Laukkanen Konttitie 5, 88300 Paltamo p. 0400 267 223, saska@autopajalaukkanen.fi www.autopajalaukkanen.fi


19

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Pamahtiko pakastin, jysähtikö jääkaappi? Ja juuri kesken kesähelteiden…Ei hätää, Paltamon kodinkone- ja sähkölaitehuolto palvelee kesälläkin. Yrittäjä Antero Keräsellä on pitkä kokemus kodinkoneista ja niiden korjaamisesta eikä hän aio tänäkään kesänä lomailla pitkää viikonloppua pidempään. Häneltä löytyvät tarvittaessa myös uudet koneet; jääkaapit, pakastimet, sähköliedet ja pesukoneet. Liike on kaikkien suurimpien kodinkonemerkkien valtuutettu huoltoliike. Harvoin sitä joutaa liikkeessä näin lokoisasti istuskella, toteaa yrittäjä Antero Keränen hymyillen.

Paltamon kodinkone- ja sähkölaitehuolto - Myynnissä on myös uusia pienkodinkoneita; kahvinkeittimiä, imureita, vedenkeittimiä, mikroaaltouuneja ja leivänpaahtimia. Nehän ovat monesti sellaisia, joita ei kannata edes korjata, kun uusia saa edullisesti. Poikkeuksen tekevät esim. hiukan kalliimmat mikroaaltouunit, jotka ovat olleet kiintokalusteena. Niissä kannattaa aina tarkistaa, mitä korjaus maksaa, sillä välttämättä juuri kyseistä kokoa ei ehkä enää uutena saakaan. Muutenkin kannattaa aina tarkistaa voiko isommat koneet korjata, jos kyseessä ei ole vielä mikään vanha kone. Laitteessa voi olla aivan pikku vika, joka on edullisempaa korjata, kuin hank-

kia uusi kone. Nykyisin vaihdetaan todella tiuhaan tahtiin kodinkoneita, joskus jopa vain sisustuksellisista syistä, mikä ei ole kovin ekologista, Keränen kertoo. Liikkeen valikoimissa on luonnollisesti myös runsaasti varaosia ja tarvikkeita esim. pölypusseja löytyy kiitettävä valikoima eri merkkeihin, liesituulettimien suodattimia ja myös pesukoneiden poistoputkia. Hyllyillä näkyi myös mm. pattereita ja kännykän latureita. - Liikkeessä myynnissä on kaikkea sellaista, mitä nyt useimmiten tarvitsee ja mikä menee yleisimmin rikki. Lisäksi myyn, asennan ja

P. ( 08) 871 88 8

Puh. 871 649 0500 742 318 fax 871 616

RAUTA KY

Valontie 2 • 88300 Paltamo

Paltamon kodinkone- ja sähkölaitehuolto Puolangantie 4, 88300 Paltamo Puh. 0500 282 561

Paltamon apteekki

www.MRL-PY Y KKO N E N . co m

Paltamossa on palveleva rautakauppa

huollan ilmalämpöpumppuja, sitäkin on tullut tehtyä jo useamman vuoden ajan. Sähkölaitteiden huoltotöitä on koko Kainuun alueella. Lähden nimittäin tarvittaessa myös lauantaisin huoltokeikoille. Liike on avoinna ma-pe 8.30-16 mutta välillä huoltokeikat vievät tien päälle, joten kannattaa varmuuden vuoksi soittaa puh. 0500-282 561, niin olen ainakin varmasti toimipaikalla, toteaa Antero.

Ma-Pe 9-18 La 9-14 i

vinvä! y H yty me


20

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Oletko perustamassa uutta yritystä? Oletko yrittäjä, jolla on investointitarpeita tai suunnitteilla oleellinen laajennus? Onko yhdistyksellänne idea uudenlaisesta toiminnasta tai halu kunnostaa yhteisiä alueita tai tiloja? Oulujärvi Leader voi olla juuri oikea kanava saada rahoitusta, kun lähdet tekemään ideastasi totta.

Sekä yritysten että yhteisöjen hyödynnettävissä on useita erilaisia tukia.

Yrityksille on uusina tukimuotoina tarjolla perustamistukea ja rahoitusta pienimuotoisten kokeilujen toteuttamiseen. Molemmissa tuki voi parhaimmillaan kattaa kokonaan kehittämisestä syntyvät kustannukset. Yritysten investointeihin voidaan myöntää enimmillään 35 % tukea. Maailman muuttuessa nopeasti, elinkeinojen ja yritysten uudistamiseksi tarvitaan työtä, oivalluksia ja uskallusta. Viisaat päät kannat-

Leaderihmisten kokoisille ideoille

taa lyödä yhteen ja hakea voimaa yritysten välisestä yhteistyöstä. Yhteistyöhön voi olla hyödyllistä hakea myös muita kumppaneita ja asiantuntijoita, esimerkiksi tutkimus- tai oppilaitoksia. Yhteistyöhankkeiden tukitasot vaihtelevat sisällöstä riippuen, esimerkiksi yritysryhmähankkeissa tuki on 75 % hyväksyttävistä kustannuksista. Kaikenikäiset viihtyvät maaseudulla, jossa on työpaikkoja, palveluja ja yhteistä tekemis-

tä. Maaseudun asukkaat ovat itse parhaita ratkomaan oman kylänsä tai yhdistyksensä kehittämistarpeita. Kehittäminen voi olla sisällöltään monenlaista, esimerkiksi yhteisten kokoontumistilojen kunnostamista tai varustamista, luonto- tai kulttuurikohteen parantamista, harrastusmahdollisuuksien lisäämistä, palvelujen kehittämistä tai muuta toimintaa, josta alueen asukkaat ja matkailijat hyötyvät. Yleishyödyllisten investointien tukiprosentti on 60 ja kehittämishankkeiden pääsääntöisesti 90. Yksityisen rahoituksen voi joissain tapauksissa korvata kokonaan talkootyöllä. Tuen haetaan sähköisessä Hyrrä – palvelussa. Ennen hakemuksen jättämistä ole hyvissä ajoin yhteydessä Oulujärvi Leaderin toimistoon. Saat ohjausta ja neuvontaa tarvittavien suunnitelmien ja hakemusten tekemiseen. Neuvoja saa myös hankkeen toteuttamisvaiheessa. Nyt on aika tarttua tilaisuuteen ja rakentaa hyvää huomista!

Paltamolaiset olivat Helsingissä kesällä 2014 Senaatintorilla markkinoimassa tuotteita ja palveluja. Hankkeen päärahoittaja oli Oulujärvi Leader.

Oulujärvi Leader

- Rahoituskehys 6,5 miljoonaa euroa 2014-2020 - 2015 käytettävissä 1,6 miljoonaa euroa yritys- ja hanketukiin - Jokaisen tuettavan hankkeen on osaltaan toteu tettava Oulujärvi Leaderin kehittämisstrategiaa.

Strategiassa on neljä teemaa: - Luontoon pohjautuva elinkeinotoiminta - Voimavaroja luovuudesta - Viihtyisä ympäristö, kasvava ympäristö vastuu - Sujuva arki elinvoimaisissa yhteisöissä - Strategia ja tuettavien hankkeiden valin takriteerit nähtävissä osoitteessa www.oulujarvileader.fi

Lisätietoa: www.oulujarvileader.fi


21

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Kesäkursseja Kainuun Opistolla, Paltamon Mieslahdessa • Retkimelontakurssi pe 5.- su 7.6. (melontakouluttaja Veli-Matti ” Weltsu” Lehtonen) • Luovuus ja hyvinvointi -kurssi pe 5.- su 7.6. (teatteri-ilmaisun ohjaaja Anni Marin) • English summer camp ( yli 15 v.) to 11.- su 14.6. (Melissa Demel Yhdysvalloista) • Kudontakurssi ma 15.- to 18.6. • Hygieniaosaamiskoulutus ja -testi to 11.- pe 12.6. • Unien salaisuudet-kirjoittajan ehtymätön aarreaitta la 13.- su 14.6. • Melonnan peruskurssi la 13.- su 14.6. ( melontakouluttaja Kaisa Rikula) • Luontoteemainen suomen kielen kurssi ma 15.- to 18.6. • Maailman ihanin nainen -voimauttava valokuva ma 22.- to 25.6. (menetelmän kehittäjä Miina Savolainen) • Ikonimaalaus ma 22.- la 27.6. (ikonimaalauksen opettaja Leena Konttinen) • Villiyrtit -kurssi ma 29.6.- ke 1.7 (kasvibiologi Heikki Törmälehto). • Tunnetaakat tai tunne vapaus? -kurssi pe 10.- su 12.7. (Johanna Kononow) • Kansainvälinen kesäkurssi perheille ma 27.-to 30.7. • Maisema- ja luonnon lähikuvauskurssi pe 31.7.- su 2.8. (mestarivalokuvaaja Reijo Haukia) • Maailman ihanin nainen – voimauttava valokuva la 8.- ti 11.8. (menetelmän kehittäjä Miina Savolainen) • Hiljaisuuden retriitti la 15.- su 16.8 (retriittiohjaajat Suvi Keränen ja Martti Turunen) • Kehitysvammaisten viikonloppukurssit: pe 12.- su 14.6. ja pe 28.- su 30.8.

Kainuun Opisto Tahvintie 4, 88380 Mieslahti Puhelin 044 2990 826 • kurssisihteeri@kainuunopisto.fi • www.kainuunopisto.fi

Kesämökkien nuohoukset

Se iso kauppa pienessä kylässä!

Nuohousliike Oikarinen

Kannattaa poiketa.

Meillä palvellaan arkisin 9.30-17 la 9.30-14

SOITA 0400-154 522 YRITTÄJÄ, KÄYTÖSSÄSI YLI 100 ASIANTUNTIJAA

Olemme myös Facebookissa. www.paltamonvaatetus.fi Lepikontie 8, puh. 050 407 1006

Tervetuloa!

Maanrakennus

Heikkinen ) 0400 211 324 • Paltamo

PA LTA M O YKSI KAIKKIEN JA KAIKKI YHDEN YRITTÄJÄN PUOLESTA


22

Kuhakunkku laajenee jälleen

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Kalastuskilpailu, rompepäivät, entisten nuorten bileet ja muuta hubaa.

Kaksipäiväinen vetouistelukilpailu

Kuhakunkku vetouistelukilpailu pidetään kaksipäiväisenä siten, että 24.7.2015 on OPM international esikisa ja lauantaina 25.7.2015 pääkilpailu Oulujärven Kuhakunkku. OPM esikisassa venekunnat, jotka ovat maksaneet kilpailumaksun ennakkoon voivat osallistua ilmaiseksi treenipäivänä pidettävään vetouistelukilpailuun. Tässä esikisassa punnitaan vain yksi kala / venekunta ja suurimmat kalat voittavat OPM International Oy:n lahjoittamia tuotepalkintoja. Esikisa on myös osana Kainuun vetouistelu cup:ia ja näin ollen siinä on jaossa Kainuu Cup pisteet sekä kansallisen OPM cupin pisteitä. Kilpailuaika on klo 14-20 ja kipparikokous pidetään n. klo 13.30 kisakeskuksessa. Kilpailuun voi lähteä myöhemminkin vesille, kun vain muistaa käydä ilmoittautumassa kisakeskuksessa. Itse pääkilpailu Oulujärven Kuhakunkku pidetään 25.7.2015 klo 15-23. Edellisvuotena Kuhakunkussa oli reilusti yli 200 venekuntaa taistelemasta himotusta yli kuudentuhannen euron arvoisesta pääpalkinnosta jonka saa mukaansa se, joka saa suurimman kuhan. Suurin kuha voi sattua kenen tahansa onkeen ja näin ollen kuka tahansa voi voittaa pääpalkinnon. Kuhakunkun historiassa yli viisi kertaa pääpalkinto on mennyt ensikertalaiselle, joten Kuhakunkussa ei tarvitse olla pro ollaksesi voittaja. Kuhakunkku kilpailussa jaetaan yhteensä yli 20 000 euron arvosta palkintoja pää- ja alasarjoissa. Pääsarjaan osallistuvat kaikki automaattisesti ja alasarjoihin osallistuminen tapahtuu ilman

lisämaksua, kun vain kriteerit täyttyvät. Naisten sarjassa venekunnassa täytyy olla yli 25 v nainen mukana niin, vene on automaattisesti mukana alasarjassa. Nuorten sarjassa venekunnassa täytyy olla mukana alle 15 v nuori, niin tämä nuori osallistuu nuorten sarjaan. Tässä kohtaa huomautettakoon, että nuorten sarjan palkinto menee nuorelle/nuorille, jotka ovat venekunnassa mukana ja muilla täysi-ikäsillä ei ole nokan koputtamista tuohon palkintoon. Lisäksi kylänmiestensarjassa venekunta, jolla on käytössä vain viisi vapaa tai vähemmän, osallistuu kylänmiestensarjaan. Kaikissa alasarjoissa on palkintonsa sekä pokaalinsa asiaankuuluvasti. PIN – UP GIRLS KAINUU FINAALI, FMX BIG AIR SHOW JA TORITAPAHTUMA 25.7.2015 Kuhakunkku päivänä järjestetään myös muuta ohjelmaa. Eino Leino puistossa ja torialueella on tori ja rompemyyntitapahtuma. Alueella on toritelttoja sekä rompemyyjiä myymässä omia tuotteitaan sekä erikoisuuksisaan. Päivällä ja illalla on todellinen huimapäiden ryhmä Team Barbenders esittämässä FMX BIG AIR SHOW:n: Tässä showssa huimapäät suorittavat motocross pyörillä, moottorikelkoilla yms. temppuja korkeiden yli 20 m ilmalentojen aikana. Ensimmäinen show pidetään ennen kipparikokousta ja pääshow illalla ennen punnitusta. Lisäksi pienet motoristien alut voivat käydä jututtamassa idoleitaan sekä ottamassa kuvia heidän kanssaan.

Puistoon on rakennettu iso ravintolateltta jossa illalla pidetään Kainuun Pin-Up tyttö kilpailusarjan finaalit. Nämä 50-60 luvun henkeen pukeutuneet kauniit Pin-UP tytöt kilpalevat siitä kuka Kainuussa kaunein on ja tuomareina toimivat niin paltamolaiset kuin ulkopaikkakuntalaista koostuva yleisö. Teltassa on molempina päivinä ohjelmaa sekä elävää musiikkia kera asianmukaisten tarjoilujen.

Lisätietoja tapahtumista:

Janne Mikkonen 0404 111 000 (Entisten nuorten bileet, torimyynti ja muut) Asko Hurskainen 040 561 9221 (Kalastuskilpailut) Jukka Ahonen (Kalastuskilpailut)

0400 485 674

Kuhakunkut vm. 2014 palkintojensa kanssa.


23

Hillbilly15 Entisten nuorten bileet, uusi tapahtumapaikka

Viime vuonna Entisten Nuorten Bileisiin Paltalinnaan myytiin yli 400 lippua. Monet jo poismuuttaneet palasivat vielä kerran Paltalinnaan discoilemaan ja tapaamaan entisiä tuttujaan sekä kavereitaan. Rautiaisen Mika totesi osuvasti: ”Kiitos tästä kokokylän luokkakokouksesta minkä xxx miehet järjestivät”. Tänä vuonna tapahtuma kasvaa entisestään. Edellisvuoden tapaan DJ Pona Oulaisista saapuu soittamaan vain ja ainoastaan 5060-70-80-90 luvun musiikkia. - Tapahtuma sopii tällaiselle eläköityneelle DJ.lle hyvin, koska eihän minulla uudempia levyjä olekaan, totesi Pona. Illan pääesiintyjä on Steve´n Steagulls, jonka esikoisalbumi nousi Englannissa suoraan listan sijalle 3 ensimmäsellä viikollaan. Toisena liveartistina paikalla nähdään kajaanilainen Overboost, joka syksyllä Veneenkaatajais-tapahtumassa todettiin erittäin hyväksi setiksi. Overboost soittaa ne kuumimmat ja kovimmat rock -klassikot 90-luvulta. Viimeisimpänä liveartistina paikalle saapuu Paltamon Uuralta Uuran Pumppu -orkesteri. Tästä orkesterista kuullaan usein puhuttavan mutta livenä sitä ei ole aiemmin nähty. Tapahtuman lippujen ennakkomyynti on sujunut niin vauhdilla, että tapahtumapaikka vaihtuu Pertin halliin, jonne mahtuu 1000 ihmistä, kun Paltalinna olisi näillä ennakkomyynneillä jo loppuunmyyty. Alueella on anniskeluravintola sekä ruokamyyntiä. Ennakkolippuja saa Neste Paltamo:sta, Kle-Man Rakennuksesta sekä nettikaupasta osoitteesta www.kuhakunkku.com.

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

ISO APU PIENEENKIN TARPEESEEN! Työvoimapalveluiden myynti kiinteistönhoitopalvelut työvoiman vuokraus remontointipalvelut toimistopalvelut siivouspalvelut kotipalvelut

UUSIA PALVELUITAMME:

www.eurojopi.f

Pitopalvelu kokouspalvelut kesäkahvila

Puh. 050 3072 899 • 044 756 3664 ejopi@eurojopi.fi

Kyytiä kaikille Kainuun Tilausliikenne P.Jääskeläinen Ky p. 044 569 8217 www.kainuuntilausliikenne.fi pertti.jaaskelainen@kajaani.net

www

.palt

amoo

n.com

Olemme vuonna 2010 perustettu tilausliikennettä harjoittava perheyritys. Toimipaikkamme sijaitsee Kontiomäellä, Paltamon kunnassa.


24

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Jättiläisenmaassa

vain taivas on rajana! Jättiläisenmaan yrittäjät Anja ja Vesa Homanen järjestävät asiakkailleen tilausperiaatteella kokouksia, saunailtoja, häitä ja muita perhejuhlia sekä erilaisia ryhmien toimintakokoontumisia upeissa vaaramaisemissa. Asiakkaat voivat halutessaan majoittua loma-huoneistoihin tai kesäaikaan mielenkiintoisiin Jättiläisen linnunpönttöihin. - Luonto ja taivas ovat täällä aina lähellä ja vuodenaikojen vaihtelu näkyy maisemassa, toteavat Anja ja Vesa ylpeinä. Mennyt syksy ja talvi ovat olleet täynnä toimintaa sekä majoitus- että ravintolasektorilla. Majoituspuoli on vetänyt viikoittain väkeä ihailemaan upeita maisemia ja esim. jouluna ja vuodenvaihteessa kaikki majoituspaikat olivat täynnä. Rauhallisuus, maisemat ja

lumisuus onkin mainittu talven ajalta useassa asiakaspalautteessa paikan vahvuuksiksi. Asiakkaista ilahduttavan moni on jo myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Kaukaisimmat vieraat ovat olleet Australiasta ja Kanadasta, myös venäläiset ovat löytäneet paikan. Majoituspaikkojen lisääminen onkin ajankohtaista. Tavoitteena on, että ensi keväänä majoituspaikkoja on jo 50 henkilölle, tällöin esim. bussiryhmät on helppo majoittaa. Myös tapahtumajärjestäjät ovat löytäneet Jättiläisenmaan; kevättalvella järjestettiin Jättiläisenmaan Rallisprint, joka veti jo satamäärin osallistujia ja katsojia. Heinäkuussa on jo perinteiseksi muodostunut rankka yöjuoksu Kivesvaara Uphill Run eli Jättiläisten yö.

Vesa Homasen suunnitelmissa on lisätä majoituskapasiteettia Juoksutapahtumaan ehtii vielä ilmoittautua, jos haluaa testata kuntonsa juosten öisillä vaaroilla. Lisäksi uudenkarheat Kivesvaaran retkeilyreitit ja sen tapahtumat tuovat vilskettä myös Jättiläisenmaahan. - Valinta vuoden retkipaikaksi 2014 toi Kivesvaaran hyvin ihmisten tietoisuuteen ja oli mainio piristysruiske myös koko Kainuuta ajatellen, iloitsevat Homaset Tiistaina 23.6. avautuu jälleen Jättiläisenmaan kesäkahvila, joka palvelee tiistaista sunnuntaihin klo 11.00-17.00. Tarjolla on kahvia, herkullisia kotitekoisia leivonnaisia, jäätelöä ja tietysti raikkaita kesäjuomia. Herkku- ja lahjamyymälästä voi ostaa pienet tuliaiset tai muistot matkalle mukaan. Tervetuloa nauttimaan kahvilan antimista ja upeista maisemista Jättiläisenmaahan! Kahvila on avoinna 23.6.-16.8. 2015 välisenä aikana 11-17 ja sen jälkeen viikonloppuisin la-su klo 12-16.


25

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Puutarhakauppaa monipuolisesta valikoimasta

• kesäkukat

• lannoitteet, mullat, kalkit, • kasvinsuojeluaineet, • maanpeittokankaat • kukkien, vihannesten ja nurmikon siemenet • Kekkilän-, Biolan-ja Bernerin tuotteita

Lamingon Kukkaja Hautauspalvelu Kesäretki satukirjojen maailmaan Kainuun Museossa esillä olevan Saareen -näyttelyyn (22.5.-13.9.) on visualisoitu mm. Muumipappa ja meri sekä Uppo-Nalle ja sukelluskello. Kävijät voivat mennä sisään näyttelyn lavasteisiin, esineisiin on lupa koskea ja kirjoja saa lukea. Saareen-näyttelyn lastenkirjateemaa täy­dentää galleriahuoneessa 23.8. saakka näyttely Jukka Laukkasen lastenkirjakuvituksia. Laukkanen on paltamolainen graafikko, joka on ollut kuvittajana liki 20 kirjassa, joukossa mm. Pietu- ja Hilarius Hiiri -kirjat. Näyttelyssä on myös Pietun mäkiauto sekä luonnoksia ja 1:1 kuva Jukka Laukkasen piirustuspöydästä (mitä kaikkea siihen mahtuukin!). Kainuun Museo Asemakatu 4, Kajaani www.kainuunmuseo.fi

Lepikontie 15 88300 Paltamo • Puh. (08) 871807 , 0400 685755

eessa! p p u k n palvelee a l l n o Si i r a M n okivarre loa! J a l i v h a k ä Kes , Ter vetu n a j a n ä s e taas k kesäkahvila

Olemme avoinna 15.5-14.6 Pe-Su klo 9-18 19.6 suljettu , 20.-21.6 klo 12-17 (Juhannus) 22.6-2.8 joka päivä klo 9-18 3.8-16.8 Pe-Su klo 9-18

Meiltä saat: -Valion Pallojäätelöt - Laadukkaat erikoiskahvit - Herkulliset juustokakut - Tuoreet , itseleivotut kahvileivät Katso ajankohtaiset tapahtumat ja lisää tietoa: Facebook/jokivarren marion Eino Leinontie, 88300 Paltamo puh. 046 6226 536

KIRPPIS PALTAMOSSA! ma - pe klo 10-17.00 ja la 10-15.00 Osoite Lepikontie 14 (Paikallis-Sähkön talo) p. 044 - 750 7155

Kuvasuurennos Jukka Laukkasesta piirustuspöydän äärellä löytyy Kainuun Museon näyttelystä. Kuva Arja Laukkanen.


26

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Edessä siintää Toukansalmi.

Oulujärveltä katsottuna Paltamon rannat erottuvat sinisine vaaroineen sekä lukuisine saarineen. Oulujärvellä on kaikkiaan 650 vähintään aarin suuruista saarta. Niistä selvästi suurin on Ärjänselän ja Niskanselän toisistaan erottava Manamansalo, joka on suurimmaksi

APUA MÖKKIKUUMEESEEN

Lomaosakkeita Paltamo Golfin 10-väylän varressa www.levihovi.com / Paltamon Golfhovi

osaksi hiekkakangasta ja sen vuoksi hiekkarantojen ympäröimä. Manamansalo on myös merkittävä lomakohde Oulujärvellä, ja siellä sijaitsee useita arvostettuja leirintäalueita ja Kassu Halosen taidetalo. Toinen matkailullisesti merkittävä saari on Ärjä, jonne on päivittäinen linjaliikenne 15.6. - 9.8.2015 välisenä aikana. Kuljetuksen lähtösatama on Koutaniemi. Saaressa on vuokramökkejä ja mm. kahvila linjaliikenteen ajan. Lue lisää www.arjanonni.fi. Paltamon Nesteen yrittäjä Tapani Ronkainen vuokraa asiakaskäyttöön kanoottia, soutuvenettä ja moottorivenettä edulliseen vuorokausihintaan. Moottoriveneessä on uisteluvarustus, kai­kuluotain, vapatelineet ja 40 hv Yamaha-perämoottori, joten nyt ei uisteluvenettä tarvitse kuljettaa kauempaa. Kanootti ja veneet ovat Metelin-rannassa, ja vuokrauksesta voi ottaa yhteyttä puh. 044 0686 374.


Kajaani 1.-6.7.2015

Paltamon vaarat kotiin tai lahjaksi!

Taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto Suven Runoilija 2015 Pentti Saaritsa

opiskelijalle hääparille tuliaisiksi

Kotomon sisustus- ja lahjatuotteita myy: Jokivarren Marion, Kontiomäen Shell, Paltamon Kipa, Paltamon Vaatetus ja verkosta: www.kotomo.fi

Tankkaa vene Paltamossa

Paltamon Sydämen vierasvenesatamassa on korttiautomaatilla toimiva veneiden tankkauspiste. Sydämen satama-allas on tilava, laiturit ovat tukevat ja aallonmurtaja suojaa aallokolta, joten isommankin veneen tankkaus onnistuu helposti. Satamassa on myös septitankintyhjennyspiste.

Maa -ainestoimitukset Kaivinkonetyöt


28

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Paltamon palveluyrityksiä matkailijoille ja lomalaisille: Majoitus- ja ravintolapalvelut:

Paltamo Golf Oy Golftie 9, 88300 Paltamo 040 544 9396 www.paltamogolf.fi Ravintola Paltamon Sydän Golftie 9, 88300 Paltamo p. 040 544 9396 www.paltamogolf.fi Ravintola, kahvila, majoitus, golf Jättiläisenmaa, Kainuun Makuhelmi Kivesvaarantie, Kivesjärvi p. 040 7487391 ja 044 5656 717, www.jattilaisenmaa.fi Näköalakahvila, tilausravintola, majoitusta, näköalasauna, kokouspalvelut, pitopalvelu, luontokoulutuspalvelut Oulujärven Kultapallo-lomat p. 040 7487391 ja 044 5656717 Rantasaunamökki Taikatorppa Metelinniemessä Oulujärven rannalla, majoitus ja saunapalvelut Aallotar-loma-asunnot Bogikuja, 88300 Paltamo Varaukset: Tapani Leinonen, p. 0400 186 204 www.aallotar.com Kainuun Opisto Tahvitie 4, 88380 Mieslahti p. 020 785 6830, www.kainuunopisto.fi Kokous- tai koulutustilat, juhla ja leiritilat ja -palvelut, ryhmämajoitus- ja ruokapalveluja Matkakoti Keidas Harjutie 6, 88300 Paltamo p. 0400 579 452 info@paltamonkeidas.net Huoneita: 3 kpl 2 hh ja 2 kpl 1 hh Leino-Lomat Raimo ja Arja Leinonen Kivesjärven rantatie 15, 88350 Kivesjärvi, p. 040 728 7051 www.leinoloma.com. 2 loma-asuntoa ja savusauna Kivesjärven rannalla Leskelän lomamökki Irmeli ja Pertti Luostarinen Savirannantie 29, 88470 Kontiomäki Irmeli p. 040 354 3390, Pertti p. 040 757 5712. Meteli House lomasunnot Albatrossi 3, 88300 Paltamo Varaukset: www.metelihouse.com Vaarantalo Halmetmäentie 2, 88300 Paltamo Varaukset p. (08) 872 063, Arja Valo p. 0400 700 516, Markku Väisänen p. 0400 192 423, www.paltamo.fi/kylayhdistykset/ vaarankyla Taivaan Pankko, Oikarinen Tuula Mustolantie 7 A, 88300 Paltamo p. 050 361 9869 www.taivaanpankko.fi Retriitti-, kokous- ja kurssipaikka vaaran laella, majoitus10 hlölle Kuisman loma Melalahdentie 9, 88310 Melalahti p. 040 729 0247

Neste-Paltamo Sairaalatie 1, 88300 Paltamo p. (08) 687 5322 Shell-Kontiomäki Viitostie 2, 88470 Kontiomäki p. (08) 687 2301 Kontiomäen asemaravintola Asematie 3, 88470 Kontiomäki p. (08) 687 1141 www.facebook.com/ KontiomaenAsemaravintola

Autohuolto ja varaosat FIXUS -myymälä Paltamo varaosamyymälä, vaihtoautot Jorma Telkinen Lepikontie 19, 88300 Paltamo, p. 0440 871 033, 0400 282 765 www.fixus.fi FIXUS -autokorjaamo Autopaja Laukkanen, Konttitie 5, 88300 Paltamo puh.0400 267 223 www.autopajalaukkanen.fi Auto-Konehuolto Keränen Oy Karhuntie, 88470 Kontiomäki p. (08) 687 1143, 0400 482 570

Paltamon Vaatetus Lepikontie 8, 88300 Paltamo, p. (08) 871 056, 050 407 1006 www.paltamonvaatetus.fi Kirja- ja paperikauppa Paltamon KIPA Puolangantie 12, 88300 Paltamo p. 08 871 025 www.kainuunkirja.net Jokivarren Marion Jopin Pitopalvelu ja Kotileipomo Vaarankyläntie 3, 88300 Paltamo p. 044 213 1354, 044 756 3664 www.eurojopi.fi Bienvida Jokirannantie 9, 88300 Paltamo p. 044 517 7909 Facebook: ”Bienvida” Hyvinvointipalvelut ja tuotteet Kotomo Marisanna Jarva Mäntykuja 12, 88300 Paltamo p. 044 357 8828 www.kotomo.fi Vaaralla -sisustus- ja lahjatuotteet

Jarin Kone ja Korjaus Hukkalantie 13B, 88300 Paltamo p. 0500 675 543

Sienestä Oy 88470 Kontiomäki Sienijalosteet, sienten ja marjojen osto. p. 044 967 4705

Paltamon Tervasilta osuuskunta Autohuolto Juha Telkinen Lepikontie 21, 88300 Paltamo p. 041 481 4952

Paltamon Tervasilta Osk Puolangantie 8, 88300 Paltamo www.tervasilta.fi Hieronta, ATK- ja autohuolto

Shell Kontiomäki Viitostie 2, 88470 Kontiomäki p. (08) 687 2301

Pankki

Neste Paltamo Sairaalatie 1, 88300 Paltamo p. (08) 687 5322 ABC jakeluasema Puolangantie 9, 88300 Paltamo

Muut palvelut ja kaupat Taxi (tilaus) p. 0600 398 400 Varalan kirppis Lepikontie 14 044 750 7155 K-Market Puolangantie 11, 88300 Paltamo p. 0400 250 760 S-Market Puolangantie 9, 88300 Paltamo p. 010 763 6650 Siwa Kontiomäki Kontiomäentie 13, Kontiomäki p. 020 700 5530

Paltamon OP, Otto-automaatti Lepikontie 19, 88300 Paltamo www.op.fi

Kiinteistöhuolto

Paltamon Kiinteistöhuolto Oy Elementtitie 7, 87500 Kajaani p. 0440 318 090

Sähkötarvikkeet/-koneet Paltamon Kodinkone- ja Sähkölaitehuolto Harjutie 1A, 88300 Paltamo p. 0500 282 561 www.sahkolaitehuolto.palvelee.fi Kle-man Rauta Valontie 2, 88300 Paltamo p. (08) 871 649

Maansiirtoliikkeet

Kainuun Sora Uurantie 11 B, 88300 Paltamo p. (08) 872 192, 0400 680 796 www.kainuunsora.com

Paltamon posti Paltamon S-Market Puolangantie 9, 88300 Paltamo

Maanrakennus Pyykkönen Puolangantie 10, 88300 Paltamo p. (08) 871 666, m. 0400 386 251

Paltamon Apteekki Puolangantie 9, 88300 Paltamo p. (08) 871 067, 0440 672 696

Soraliike Möttönen Ky Kotiniementie 11, Paltamo, p. 0400 121 419

Alko Rinnekuja 2, 88300 Paltamo p. 020 711 2826

Maanrakennus Pasi Holappa Puolangantie 126, 88300 Paltamo p. 044 576 6201

Matkahuolto Paltamon Neste-huoltoasema Sairaalatie 1, 88300 Paltamo p. (08) 687 5322

Pyykkönen Yhtiöt Oy Puolangantie 10, 88300 Paltamo p. 0400 200 609, (08) 871 888 www.mrl-pyykkonen.com

Lamingon Kukka- ja Hautaus Lepikontie 15, 88300 Paltamo p. (08) 871 807, 0400 685 755 www.lamingonkukka.net

Metsätalouspalvelut

Metsä-Pyykkönen Ky Luttusentie 6, 88300 Paltamo p. 040 831 2324

Rakentaminen

Kle-man Rauta Valontie 2, 88300 Paltamo p. (08) 871 649 Paltamon LVI-Palvelu Harjutie 9, 88300 Paltamo p. 040 0388719 martti.siira@elisanet.fi Puumanni Ay Puolangantie 120, 88300 Paltamo p. (08) 874 723, 0500 924 623 www.puumanni.fi Putkiurakointi Tauno Karppinen Kuuskanniementie 12, 88300 Paltamo p. 0400 383 561 tkarppinen@luukku.com Paltamon Monipalvelut Niskanen -rakennus ja saneeraus, mökkitalkkaripalvelut, traktorityöt, metsätaloustyöt Puh. 040 581 8960

Kirjapaino, Väylä-lehti Paltamon Kirjapaino Sairaalantie 8, 88300 Paltamo p. (08) 871 999 www.paltamonkirjapaino.fi

Pienkoneet

Motorec Honkakuja 4, 88300 Paltamo p. 050 555 2780 www.motorec.net Moottorisahat, puutarhakoneet, perämoottorit jne. Sepon Kone ja Varaosa Pujoniementie 20, 88310 Melalahti p. 040 029 5660 Moottori- ja raivaussahat sekä varaosat

Mökkitalkkarit

Arin Apu, Ari Häkälä Haukantie 4, 88300 Paltamo p. 040 577 5361 www.arinapu.fi Eurojopi Puolangantie 8, 88300 Paltamo p. 050 307 2899 www.eurojopi.fi Jarin Kone ja Korjaus Hukkalantie 13B, 88300 Paltamo p. 0500 675 543

Hevostallit:

Hóll Talli Kumpusentie 15, 88300 Paltamo Tuula Korvajärvi, p. 050 357 6501 www.holltalli.net Sannan Hevostoiminta ja Terapia Sannan Talli Hukkalantie 3, 88300 Paltamo, p. 040 718 5468 www.sannantalli.fi/ HaKa-Tallit Vesalantie 6 B, 88300 Paltamo p. 044 333 1514 www.omasarjis.fi/hakatallit/index.html Jonnan Talli Kukkulehdontie 6, 88300 Paltamo, p. 040 564 0127 jonnaeeva.moilanen@gmail.com

Palveluluettelo on koostettu palvelemaan kesäasiakkaita. Palveluntarjoaja! Ole aktiivinen ja lähetä tietosi www.Paltamoon.com -sivuijen lomakkeella.


29

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

LUHTANIEMI

Koti Oulujärven rannalle Luhtaniemeen! Suuria omarantaisia vakituisen asumisen tontteja nyt myynnissä Oulujärven rannalla 2 Tonttien keskikoko on 2 250 m 2 2 Rakennusoikeus tonteilla on 250 m asuinrakennukselle ja 100 m muille rakennuksille Omarantaiset tontit myydään tarjousten perusteella, hinta alkaen 35 000 € 2 Ei-omarantaiset tontit voit ostaa tai vuokrata, ostohinta 5 €/m2, vuosivuokra 0,5 €/m 2 2 Ei-omarantaisissa tonteissa rakennusoikeus on jopa 300 m + 100 m Tonttien myynti ja vuokraus jatkuu. Tee tarjous tai varaa; www.paltamo.fi “Luhtaniemi” Uusi tie ja kunnallistekniikka valmistuvat kesällä ja rakentamaan pääset vaikka heti Kaikki peruspalvelut ovat Paltamon keskustaajamassa, jonne on matkaa n. 4 km Hyvä koulu nuorille ja kehutut päivähoitopalvelut lapsille Monipuoliset harrastusmahdollisuudet (golf, retkeily, pelikentät, kalastus jne.) Hyvät kulkuyhteydet junalla, lentokoneella ja omalla autolla Suuren Oulujärven merihenkisyys alkaa jo pihaltasi

Vakituisen asumisen edut nyt rantamaisemassa. Kysy lisää ja tule tutustumaan alueeseen. Tonttien myynti ja vuokraus

Kari Heikkinen projektipäällikkö Puhelin: 045 1311 355 Sähköposti: kari@merci.fi

Haaveista totta!


30

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

20 LIIKEKESKUS

- NESTE, Matkahuolto, Kotipizza, lounaskahvila, Scan Burger - B2B -mainostoimisto - Taksi

21 K-Market

S-MARKET - Apteekki - Posti - ABC-polttoaineen jakeluautomaatti

22 PALTAMON SÄHKÖLAITEHUOLTO

UVAN

TIE

AUTOKOULU PARTURIKAMPAAMO TARJA RAUTIO PARTURIKAMPAAMO JOHANNA

23 EUROJOPI

PARTURIKAMPAAMO FYSIKAALINEN HOITOLAITOS

24 KIPA -kirjakauppa

72 VAARANKYLÄNNTIE

30

25 KIRJAPAINO, VÄYLÄ-LEHTI 26

PUO VAAR

10

LAN

GAN

TIE

6 13

LEPIKONT

32

ALKO

33

MATKAKOTI KEIDAS

34

MOTOREC -pienkonemyynti ja -huolto

35

PARTURIKAMPAAMO KIRSTI SIIRA

33

3

22

20

71 50 60

32 RIN

NET

IE

51

30 KLEMAN -rautakauppa PALTAMON SYDÄN - Ravintola - Golf-kauppa - Golf klubi - Caravan-alueen vastaanotto - Loma-asunnot

35

IE

34

29 PALTAMON VAATETUS

31

70 29 LEPIKONTIE 25 24 21 11 23 12

28 27

1 2

28 OSUUSPANKKI, pankkiautomaatti

FIXUS -varaosaliike AUTOMYYNTI, AUTOHUOLTO J.TELKINEN PARTURIKAMPAAMO ANJA LEINONEN

26

IE

VARALAN KIRPPIS

TIE

ANT

27 LAMINGON KUKKA

LÄNN

UUR

TOIMISTOHOTELLI PALTAMO - Jopin Pitopalvelu ja Kotileipomo

ANKY

OUL

UNT

IE

RAUTATIEASEMA

73

FIXUS -autokorjaamo AUTOPAJA LAUKKANEN, Konttitie 5

Oulujär vi

70 KOTISEUTUMUSEO 71 KANERVAN TALO - METELI SEIS 72 KESÄTEATTERI

Paltamon terveysasema

Osoite: Sairaalatie 7, 88300 Paltamo

Sairaanhoitajan ympärivuorokautinen puhelinneuvonta 08 6156 6000 Sairaanhoitaja, yksilöllinen puhelinohjaus- ja neuvonta, hoidontarpeen arviointi, ajanvaraus p. (08) 6156 5322 Sähköisten e-reseptien uusinta puh.(08) 6156 5329 - ma–to klo 8–16 - pe ja juhlapyhien aatto klo 8–15

Yleinen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluohjaus ja neuvonta 08 61561/vaihde - ma–to klo 8–16 - pe klo 8–15 - juhlapyhien aatto klo 8–15

Jos sairaanhoitajan puhelinnumero on varattu, puhelunne ohjautuu vastaajapalveluun. Jättäkää vastaajapalveluun nimenne ja puhelinnumeronne, otamme Teihin yhteyttä klo 16 mennessä.

Toiminnan muutokset kesäsulun aikana 22.6.-26.7.2015 Lääkärin päivystys ja vastaanottotoiminta

Paltamon terveysasemalla on suljettu.

Päivystys

Kajaanin pääterveysasema Satamakatu 2 A ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-15 puh. (08) 6156 7207.

Ilta- ja viikonloppu- päivystykset Normaalisti Kainuun keskussairaalassa.


31

1

TERVALAMMEN URHEILUKESKUS - Pertinhalli, luonnonjäähalli, tennis - Yleisurheilukenttä - Jalkapallokenttä - Pururata (valaistu) - Hiihtoladut, valaistulatu

2

HONKAMÄEN LIIKUNTA-ALUE - Frisbeegolfrata - Suunnistus (kiintorastit)

3

KOULUKESKUS - Lasten leikkipuisto - Pihapelikaukalo - PANNA -jalkapallohäkki - katukoris

4

METELINNIEMI - Rantalentopallokenttä - Frisbeegolfrata

5

PALTAMO GOLF -golfkenttä

6

KUNTOSALI

10 KUNNANTALO 11 TERVEYSKESKUS

Paltamon pääkirjasto Kesä- ja elokuu Maanantai, Tiistai 12 - 19 Keskiviikko 11 - 19 Torstai 11 - 17 Perjantai 10 - 15

Heinäkuu Maanantai, Tiistai, Torstai, Perjantai 10 - 15 Keskiviikko 13 - 18

Paltamoon 1 / 2 0 1 5

Kontiomäen kirjasto

Kesäkuu Maanantaisin ja torstaisin klo 13-19 6.7.-9.8.2015 suljettuna

Kirjastoauto

Kesätauolla 6.7.-9.8.2015

12 ELÄINLÄÄKÄRI 13 KIRJASTO KAJAANINT

NUORISOTALO PAUKKULA

IE

50 EINO LEINO -PUISTO JA -RANTA 4 GOL

FTIE

52

31

5

61

- Infopiste - Laituri ja rantapaikat veneille, WC - Kukkapuisto - Eino Leino -patsas - Paltamo -tervavene talaksessa - Leikkipuisto - Skeittiramppi - Jokivarren Marion -kesäkahvila

51 KÄÄRMENIEMI

- Vierasvenelaituri - Tulentekopaikka

Ihmisten kokoisille ideoille!

YRITYSTUKIA ALOITTAVILLE JA TOIMIVILLE YRITYKSILLE HANKETUKIA YHTEISÖILLE

Design@Jukka Laukkanen

52 METELI

toiminnanjohtaja Pirjo Oikarinen, 040 528 0483 pirjo.oikarinen@oulujarvileader.fi

60 VENESATAMA

hankeneuvoja Päivi Koivula, 040 563 2085 paivi.koivula@oulujarvileader.fi

- Veneiden vuokrapaikat - Vesillelaskuluiska

61 PALTAMON SYDÄMEN VIERASVENESATAMA - Septityhjennys - Polttoainejakelu

Hoitotarvikejakelu Paltamossa on suljettu.

Reseptien uusinta

Kiireelliset reseptien uusinnat Omasoten https://omasote.kainuu.fi, apteekkiin tai terveysasemalle puh.(08) 6156 5329

Laboratorio

Lisätietoja:

- Paltamo Caravan-alue - Uimaranta - Matonpesupaikka - Loma-asuntoja vuokrattavana - Loma-asuntotontteja myytävänä

Marevan-kontrollit Paltamossa ke klo 10-11. Mikäli Sinulla on muita pakollisia laboratoriokokeita, ota yhteys Kainuun Keskussairaalan laboratorioon puh. (08) 5166 2200 (ma-pe klo 7.30-15.00).

www.oulujarvileader.fi www.facebook.com/oulujarvileader

N äi n äa i k o i n ao nh y v äo lla p a i k a lli s e n ,p a lv e le v a nj a v a k a v a r a i s e np a n k i na s i a k k a a n a . T e rv e tu l o a ! Y h d e s s äh y v ä tu l e e .

N äi n äa i k o i n ao nh y v äo lla p a i k a lli s e n ,p a lv e le v a nj a v a k a v a r a i s e np a n k i na s i a k k a a n a . T e rv e tu l o a ! Y h d e s s äh y v ä tu l e e .


JULKINEN TIEDOTE KAIKKIIN TALOUKSIIN

Oulujä

Paltamoon asukaslehti No. 4

Kustantaja ja julkaisija: Pohjolan Valimo ry Päätoimittaja: Kari Heikkinen Toteutus: Pohjolan Valimo ry Jakelu: Paltamon taloudet, loma-asuntojen omistajat ja matkailijat. Paltamon kunta ISSN-L 2323-8038, ISSN 2323-8038

r ven r

annall

a

Kiitämme henkilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat antaneet valokuvia, juttuja ja juttuvinkkejä tähän lehteen.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.