Page 1


Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 1.1 Inspiratie kanalen 1.2 3 portfolio’s 1.3 Personal DNA 1.4 Antwoorden op vragen 1.5 Mindmap

4 6 12 14 16

Hoofdstuk 2 2.1 Recentie Ruud Boer 2.2 Personal brands 2.3 Merkanalyses 2.4 Moodboards 2.5 Primair & secundair onderzoek 2.6 Twee transmedia projecten

17 18 24 34 38 39

Hoofdstuk 3 3.1 Typografie in het wild 3.2 5 fonts 3.3 Ontwerp een monogram of beeldmerk 3.4 Trefwoorden en statement

42 44 50 56

Hoofdstuk 4 4.1 Grids 4.2 Excursie

64 70

Hoofdstuk 5 5.1 Ontwerp een merkstijl 5.2.1 Poster 5.2.2 Video en geluid 5.2.3 Beeld

76 84 86 88

Hoofdstuk 6 6.1 Reflectieverslag Proces Eindresultaten

2

3

90 92 94


1.1 Inspiratie kanalen Als inspiratie heb ik gebruik gemaakt van Pinterest, Facebook en Tumblr. Hier een voorbeeld van mijn eerste bord op Pinterest. Deze gaat voornamelijk over typografie. Iets waar ik erg dol op ben. Het kleurgebruik past goed bij mijn eigen merkstijl. http://www.pinterest.com/maikelp/dit-boeit-mij/

4

5


1.2 Drie portfolio’s Geert Wilders Geert Wilders staat voor de vrijheid van meningsuiting. Dit laat hij dan ook zien in zijn houding. Geert schaamt zich nergens voor en het interesseert hem weinig hoe hij op de foto staat. Als zijn haar maar goed zit. De beste man weet goed hoe hij moet laten zien waar hij voor staat. Geert Wilders is supergoed te vinden op internet. Op Wikipedia, nieuws sites, een eigen website, Twitter en Facebook. Daarnaast zelfs op Youtube met het maken van een eigen film, genaamd Fitna. Ondanks alle social media en poespas op internet blijft Geert Wilders overkomen als een sterk serieus persoon. Op de foto’s die van Wilders te vinden zijn behoud hij overal zijn nette kledingstijl.

6

7


Paul Mijksenaar Paul Mijksenaar is een grafisch ontwerper. Hij heeft de bewegwijzering van Schiphol en gedeeltelijk de huisstijl ervan ontworpen. Paul is een eigenaardige man met een apart gevoel voor humor. Vreemd genoeg wordt hij wel altijd gewaardeerd door de medemens. De beste man is serieus in hetgeen dat hij doet, maar presenteert zich als een vrolijke man. Hij is erg trots op zijn werk. Paul presenteert zich op zijn website zonder foto. Op Google is ook vrij weinig beeld van Mijksenaar te vinden. Op elke foto trekt hij hetzelfde gezicht en draagt hij dezelfde kledingstijl. Paul Mijksenaar presenteert zichzelf op verschillende social media. Hij is te vinden op Wikipedia, maar heeft zichzelf ook laten zien op televisie. Uiteraard heeft de beste heer Twitter en Facebook. Daarnaast vertoont hij zichzelf vaak op scholen, heeft een boek geschreven en heeft zelfs een eigen Award.

8

9


Dan Reynolds Dan Reynolds klinkt onbekend, maar is de zanger van Imagine Dragons. Hij is pas sinds 2008 echt bekend als grote zanger. Momenteel staat de groep regelmatig in de Nederlandse en Amerikaanse top 40. Op Google is hij gemakkelijk te vinden en er is heel erg veel beeldmateriaal beschikbaar, voornamelijk van concerten. Dan presenteert zich erg veelzijdig. In allerlei kledingstijlen. Het liefst zo simpel mogelijk. Dan Reynolds laat zich veel zien op straat, bij concerten, maar ook op internet, op de eigen website van de band, op verschillende social media zoals Twitter en Facebook, maar ook op Wikipedia, op televisie en Youtube. Extra leuk om te weten is dat Dan naast zijn zangcarrière een geweldige striptekenaar is. Ook hier is hij erg gedreven in.

10

Bron: Alle foto’s komen van verschillende sites vanaf Google afbeeldingen.

11


1.3 Personal DNA PersonalDNA.com is een website waar het mogelijk is om door middel van een uitgebreide vragenlijst te bekijken wat voor type persoon jij bent. Na het invullen van de test bleek ik een Animated architect te zijn. Hierbij de uitslag volgens personalDNA.com.

U bent een Architect

Conslusie: Ik ben Maikel, en Maikel is een persoon die graag nieuwe dingen uitprobeert, maar stiekem toch een beetje veilig blijft. Hiermee wil ik zeggen dat ik graag verder kijk naar uitdagingen en vernieuwingen. Daarnaast vind ik het wel belangrijk om zeker te weten dat een concept in de smaak zal vallen bij het publiek. Om die reden blijf ik in de meeste gevallen toch nog een beetje in de veilige zone qua ontwerp. Mijn doel is dus om aan de hand van deze criteria een doel te bereiken.

U heeft een voorkeur voor visueel aantrekkelijke dingen, welke er gecombineerd met uw vertrouwen en respect voor zorgen dat u een architect bent. Je bent logisch en erg detail georienteerd. Dit staat u toe om dingen efficiĂŤnt te kunnen uitwerken. Je bent nogal zeker van jezelf, waardoor je van jezelf goed weet hoe je iets aan moet pakken. Uw oog voor esthetische schoonheid en stijl geeft aan dat u weet veel over design. Het hebben van een routine en het vasthouden hieraan is voor u belangrijk. Je kunt troost vinden in traditie en vertrouwdheid. Zelfredzaamheid is iets waar je trots op bent.

Ik werk graag zelfstandig, zodat ik altijd alles naar mijn eigen hand kan zetten. Samenwerken is geen enkel probleem, maar dan het liefste wel met iemand die weet waar hij of zij het over heeft. Iemand die enigszins een vergelijkbare instelling heeft als ik. Een vergelijkbaar merk dus. Ik doe graag mijn eigen ding, en wil graag dat mensen trots op mij kunnen zijn. Daar steek ik bij een project dan ook alle tijd en moeite in.

Je bent tevens zelfverzekerd. Je hebt vertrouwen in jezelf op veel gebieden van je leven, waardoor je zelfverzekerd bent wanneer je wordt geconfronteerd met uitdagingen. Je doet je eigen ding als het gaat om kleding.

Bron: http://www.personaldna.com/report.php?k=WHgNbJZOYTZkwia-NK-AAACA-1fc2&u=0c13696b1f791.1 Achtergrondafbeelding: Google afbeeldingen.

Probeer u te verplaatsen buiten de dingen die voor u prettig zijn en richt jezelf tot een breder scala van ervaringen. Bekijk hoeveel je weet over dingen door je verschillende mogelijkheden.

U bent Animated Je bent extravert, comfortabel met anderen, en voor alles in. Dit is wat je animated maakt. Sommige mensen vinden drukte en partijen vermoeiend, maar jij niet! Je bent in staat om jezelf te zijn in vele situaties. Soms is het moeilijk voor je om te begrijpen waarom anderen een bepaald gevoel geven. Maar dat zal je niet weerhouden om hen te vertrouwen. Je weet dat de wereld ingewikkeld is en dat er vaak meer dan een kant aan een verhaal zit, dus je moet voorzichtig zijn om niet te snel over anderen te oordelen. Je zou liever alle ervaring van de wereld opdoen dan achterover leunen en observeren van de zijlijn. U bent een onafhankelijke denker en niet al te bezorgd over hoe anderen over je denken. Hoewel je een scherp inzicht hebt in de verschillende mensen en de leefomstandigheden heb je af en toe moeite met het zien waarom mensen zo boos en emotioneel over dingen zijn. Naast het hebben van geloof in de wereld, moet je geloven in de mensen om je heen. Geef anderen het vertrouwen om het juiste te doen en om eerlijk te zijn.

12

13


1.4 Antwoorden op vragen Antwoorden op vragen. Letterlijker kan het bijna niet. In de volgende video hebben we met vier studenten antwoord gegeven op drie vragen. Waar zie jij jezelf over tien jaar? Wat vind jij heel belangrijk in je leven? Wat zou je nog heel graag eens willen doen in je leven? Klik op onderstaande afbeelding om de link naar het filmpje te volgen.

14

Link: http://www.youtube.com/watch?v=lUSDfMiDAUc

15


1.5 Mindmap

2.1 Recensie lezing Ruud Boer Recensie: De lezing van Ruud Boer is erg interessant. Hij legt hier stap voor stap uit hoe het marketingproces in elkaar zit als het om communicatie gaat van bedrijf naar consument. Het verhaal is makkelijk en prettig om te volgen. Daarmee erg interessant om gedurende lange tijd aandachtig naar te luisteren. Daarnaast is het verhaal zeer vernieuwend en zeer leerzaam. Overigens is het wel nuttig voor de luisteraar om enige voorkennis te hebben in de communicatiebranche.

Waar gaat de lezing over? De lezing gaat over Brand Design, over (grote) bedrijven die landelijk of wereldwijd succesvol zijn geworden door de huisstijl of logo. Ruud Boer legt tijdens de lezing uit waarom logo’s zijn zoals deze zijn. Hij laat hierbij zien waarom elementen bepaalde details hebben, en hoe het juist totaal fout is. Hij legt het gehele proces uit, het innerlijk van het product of de winkelketen en tevens het merkuiterlijk. De manier waarop de consument het product en het merk ervaart is volledig afhankelijk met de associatie van beeld, geluid, taal, voelen, ruiken en het figuurlijke proeven.

Wat vond je het meest interessant? Na de eerste minuut was ik al erg geïnteresseerd. Voornamelijk de opbouw van een logo vind ik interessant. Hiermee doel ik op het innerlijk en het uiterlijk van het merk, waardoor het logo, de huisstijl of de campagnes vorm krijgen. Daarnaast vond ik het erg mooi om te zien hoe de consument reageert op bepaalde uitingen.

Wat vond je het minst interessant? Eigenlijk vond ik geen enkel onderdeel oninteressant. Als ik toch een keuze moet maken kies ik voor het hoofdstuk ‘’Merkgedrag’’. Hierin werden veel dingen verteld waar ik al een hoop vanaf wist. Daarom had dit onderdeel weinig vernieuwing voor mij.

Wat heb je geleerd?

© Maikel Pieper

16

Tot mijn grote verbazing ben ik spontaan anders gaan kijken naar logo’s en reclamecampagnes. Net voordat ik dit schreef heb ik even op Google gezocht naar grote merken als Coca Cola en Samsung. Tevens ook naar advertenties en reclamecampagnes hiervan. De nieuwe reclamecampagne van Coca Cola met de namen op de flesjes. (‘’Share a Coke’’) vind ik nu extra interessant. Naar mijn mening is dit een heel goed voorbeeld als het gaat om de belevenis van de consument. De consument wordt persoonlijk benaderd. Ofwel een vorm van direct marketing en direct media. Doordat ik nu een stuk meer weet over de denkwijze van de marketeers kijk ik er nu heel anders tegenaan. Bij het ontwerpen van een logo zal ik nu meer nadenken over de belevenis van de consument.

17


2.2 Personal Brands Personal Brands Een hoop merken kom ik dagelijks tegen, thuis op mijn slaapkamer, in de woonkamer, in de badkamer, in mijn schooltas of in mijn broekzakken. Hiernaast staat een selectie van de merken die voor mij persoonlijk van toepassing zijn. Mijn (mobiele) apparatuur zijn mijn belangrijkste vaste merken. Samsung is een merk dat ik nooit zal vervangen door een ander merk, en daarom voor mij onmisbaar. Hierbij hebben we het over telefoons en computer monitoren. Een ander onmisbaar merk voor mij is Axe. Axe is de enige deodorant dat bij mij perfect werkt. Daarom dus een merk dat ik niet kan missen. Op warme dagen is een busje Axe dan ook altijd te vinden in mijn school/werktas. Qua kleding draag ik in de meeste gevallen kleding van huismerken. Ik hecht weinig waarde aan merkkleding. Voorheen deed ik dat wel, totdat ik me besefte dat het echt geldverspilling was, de kwaliteit was niet beter dan andere kleding. Ik heb hiernaast de kledingmerken geplaatst waarvan ik nog één of meerdere stukken heb en ook draag. Verder draag ik sindsdien zoveel mogelijk merkloze/ huismerk kleding. Ik voel mij er ook prettiger in. Het merk van mijn fiets is Batavus. Dit merk fiets heb ik al vele jaren, en heb nooit getwijfeld over een andere. Ik ben een echte fietsliefhebber. Mijn eigen fiets is uitgerust naar mijn eigen wensen en brengt mij in staat om sneller naar school te komen dan met de auto. Overigens is dit geen onmisbaar merk voor mij. Een merk als Gazelle komt zeker in aanmerking, maar tot dusver had Batavus altijd een mooier design. Overige merken zoals die in de lijst staan zijn merken die ik zeer regelmatig tegenkom. Deze merken zijn verder allemaal te vervangen door andere merken, hoewel ik daar op dit moment niet de behoefte aan heb. Afbeeldingen en bronnen: Logo’s met toelichting. Gemaakt in Illustrator. Logo’s via www.brandoftheworld.com of handmatig vectoren gemaakt. / Foto met inhoud van tas. Bewerkt in Photoshop.

18

19


20

21


Personal Brands

22

23


2.3 Merkanalyses Innerlijk

Vul hieronder de merken in waar jij je mee associeert, die jou kunnen typeren:

Hoe ziet jouw omgeving er over 5 à 10 jaar uit? Privé: Over 10 jaar woon ik op mijzelf met mijn huidige vriendin. Er worden plannen gemaakt voor de toekomst. Zakelijk: Ik werk over een jaar of 10 voor een werkgever in de reclamebranche. Ik wil niet of nog niet voor mijzelf beginnen.

Hoe ziet jouw ‘positie’ hierin er over 5 à 10 jaar uit? Privé: .Ik ben de voornaamste geldschieter in huis. Mijn partner betaald de lening af die ze voor haar studie heeft opgebouwd. Zakelijk Ik kan goed zelfstandig werken en weet goed wat ik doe.

Avery, de beste op zijn vakgebied De belastingdienst, weten wat de bedoeling is en zich aan de afspraken houden Miele, er is geen betere. Weten waar het merk voor staat en de beste willen zijn.

Waarom zijn mensen in mijn omgeving bevriend met mij of willen ze met me samenwerken? Ik ben gemotiveerd, neem graag initiatief en ben niet bang om iemand te confronteren. Ik ben een en al eerlijkheid. Ik houd van droge humor.

Wat zouden anderen over mij zeggen als ze mij in één zin moeten samenvatten? Een betrouwbare jongen met droge humor, en een aparte vriendelijke persoonlijkheid.

Wat zou er in mijn overlijdensbericht kunnen staan? ‘’Hij was toch niet omsterfelijk’’

Wat zou je daaraan willen veranderen? Privé: Nee, dit is precies de toekomst die wil. Zakelijk: Ik stel geen hoge eisen aan mijn baan. Dat wil zeggen dat ik er niet de jackpot mee hoef te verdienen. Om die reden heb ik een grote kans van slagen om mijn dromen waar te maken. Mijn toekomst droom is heel simpel, gelukkig worden. Ik heb al een tijdje het gevoel dat ik de ware heb gevonden om mijn toekomst mee te delen. Ik win graag een leuk bedrag in de loterij. Hier zou ik anderen ook gelukkig mee maken. Daarnaast houd ik van wat luxe, een leuke auto en een leuk huis zijn echt wel wensen. Uiteraard wens ik het financieel dan ook goed te hebben. Echte verdere dromen zijn reizen naar verre landen als Australie en Nieuw-zeeland. Mijn missie is om de komende jaren mijn studie snel en succesvol af te ronden. Ik hoop daarmee enorm aantrekkelijk te zijn geworden in de arbeidsmarkt waardoor ik makkelijk aan een leuke en bovengemiddeld betaalde baan kom. Vanaf dat moment ga ik sparen en kijken om op mijzelf te gaan wonen.

Mijn waarden: Betrouwbaarheid, eerlijkheid, openheid, zorgzaamheid, optimisme.

Vul hieronder je belofte of credo in: Waarom makkelijk doen als het Maikel kan?

Vul hieronder je kernconcept in: Openheid, eerlijkheid, oprechtheid, kritisch, initiatief, romanticus, optimisme, logica

Uiterlijk Wat typeert jou vanuit je eigen fysieke uiterlijke verschijning, dus qua lengte, gewicht, haarkleur, lichaamsbouw et cetera? Positief:1,85 meter lang, stevig gebouwd, veel verborgen spierkracht. Negatief: grote neus

Wat typeert jou vanuit je aanvullingen in uiterlijke verschijning, dus qua kleding, kapsel, accessoires, piercings, tatoeages et cetera? Positief: Makkelijk kapsel, altijd kettinkje, geen andere shit. Negatief: -

24

25


Merkanalyses

Wat typeert jou vanuit je lichaamstaal, dus qua gezichtsuitdrukkingen, houding en bewegingen?

Type aanraking

Doe je zelf / Doe je niet

Positief: Droge gezichtsuitdrukking. Negatief: Kijkt snel boos

Beroepsmatig Functioneel Sportief Ritueel Aandacht Agressief Toevallig Liefdevol Vriendschappelijk

Nee Soms Nee Ja Soms Nee Soms Lianne Lianne

Vul hier in wat jou typeert met betrekking tot zien: Ik kom vrij zelfverzekerd over. Ik heb een stevig postuur en ben prima op gewicht, net geen wasbordje, en door speciale training veel been, buik en arm spieren. Deze laat ik weliswaar nooit zien.

Volume / Toonhoogte / Intonatie / Spreektempo

Aan de telefoon met een belangrijke klant Tegen een klein kind dat leert lopen Als je een goede vriend(in) tegenkomt Sprekend voor een (grote) groep mensen Tijdens een MTvergadering In bed tegen je partner

Hoog / hoog / weinig / redelijk vlot Hoog / hoog / Veel / langzaam Hoog / hoog / Veel / snel Hoog / hoog / Veel / langzaam Hoog / hoog / Veel / langzaam Laag / laag / weinig / langzaam

Wat typeert jou met betrekking tot fysiek voelen, dus qua soorten aanraking en de manier waarop dit gebeurt? Zie je dit als positief of als negatief van jezelf? Positief: Ik zit nooit zomaar aan iemand, vind dit zelf ook niet fijn. Ik ben tevens niet gewelddadig. Negatief: -

Wat typeert jou qua stemgebruik, dus is je stem hard, zacht, warm, koud, vriendelijk, cynisch, rustig, gehaast et cetera?

Wat typeert jou met betrekking tot ‘figuurlijk’ voelen, dus hoe voelen mensen zich in jouw omgeving, welke sfeer creëer je om je heen, hoe beleeft men je, wordt je gezien als een autoriteit, heb je charisma et cetera ?

Positief: licht accent, warm, rustig Negatief: .gehaast

Positief: Betrouwbaar, iemand waar men alles tegen kan zeggen. Geen schaamte. Alles is bespreekbaar. Negatief: Bang voor droge opmerkingen...

Wat typeert jou vanuit andere geluiden die je produceert, zoals lachen, hummen, neuriën, hijgen, met je voeten schuifelen, je pen in en uit klikken, snurken et cetera ?

Vul hier in wat jou typeert met betrekking tot voelen:

Positief: Veel lachen Negatief: Door mijn Gilles de la Tourette wil ik wel eens irritante geluiden maken zoals muisklikken.

Vul hier in wat jou typeert met betrekking tot horen: Ik klik erg veel met mijn muis, en tik met bestek op het bord.

Ik kom altijd betrouwbaar en eerlijk over, dit ben ik overigens ook. Ik ben een persoon die niet aan anderen zit, en waarbij men alles kwijt kan.

Wat typeert jou met betrekking tot je eigen geur, dus geuren als zweet, regelmatig knoflook, een frisse geur van je zelf, het parfum of de aftershave die je eventueel typeert et cetera? Positief: Altijd voldoende deo, en een goede parfum Negatief: Soms na een gerecht geurig. Soms zweet, maar dit nooit heftig.

26

27


Merkanalyses

Wat typeert jou met betrekking tot de extra geur die je om je heen hebt gecreëerd, dus in je huis, auto, kantoor et cetera?

Gedrag

Positief: Neutrale geur. Prettig Negatief: Thuis loopt er een hond rond.

Wat is je toekomstdroom? Gelukkig worden met alles dat ik heb.

Vul hier in wat jou typeert met betrekking tot ruiken: Ik kom verzorgd over. Ik stink zelden tot niet. (zelf moeilijk oordelen) Taalaspect:

Effect voor jouw uitstraling:

Jouw landstaal / streektaal:

Nederlands

Jouw dialect: Jouw accent: Jouw stijl: Jouw vakjargon: Jouw stopwoord(en): Jouw lijfspreuk(en):

Geen Licht Rotterdams, westers Vluchtig en onduidelijk Zakelijk Te veel. Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan?

Mijn studie de komende jaron succesvol afronden.

Wie zijn je doelgroepen? Iedereen om mij heen.

Vul hier in wat jou typeert met betrekking tot taal: Zakelijk, snel en licht accent Personen / groepen om je heen: Effect voor jouw uitstraling: Familie: Kerkgenootschap: Politieke partij: Werk: Hobbyclub(s): Sportvereniging(en): Vrienden: Overige groepen:

Wat is je missie, wat zijn je doelen?

Normaal Baard Pakjes Zakelijk, eenvoud Eenvoud Eenvoud Eenvoud

Wat wil je per doelgroep bereiken? De steun hierin.

Wat is per doelgroep je aanbod? Een gelukkige ik, waarbij ik hen ook help gelukkig te worden.

Vul hieronder voor de twee belangrijkste doelgroepen jouw aanbod in: Directe gezin en geliefde.

Wat motiveert je? Alles wat ik doe, doe ik gewoon goed.

Welke tussenstappen wil je straks ‘vieren’? Afstuderen, trouwen, kinderen.

Welke feedback (bevestiging) ga je hiervoor zoeken? Diploma, ring, zwangerschapstest.

Vul hieronder in wat de belangrijkste feedback is die je gaat zoeken: Uitreiking, gemeentehuis, nog een test.

Vul nu hier in welke personen of groepen sterk van invloed zijn op jouw uitstraling: Directe familie, zakelijk.

Vul nu hieronder per doelgroep (max. 2) je boodschap en het medium in: Directe gezin, geliefde. Met hen ga ik gelukkig worden

28

29


Merkanalyses

Bekend: hoe opgemerkt ben je? Vul hier de groepen in waar je deel van uitmaakt en die bepalend kunnen zijn voor je gedrag: School, zakelijk, thuissituatie.

Vul hier jouw levensstijlgroep in: Modern.

DE A.U.B.-CHECK

Weet je hoogste baas hoe je heet? Weet je hoogste baas wat je doet? Weten je buren hoe je heet en wat je doet? Weet je partner wat je toekomstdroom is? Krijg je zakelijk wel eens een spontaan compliment? Kunnen andere mensen het zich meestal herinneren als je ergens bent geweest? Krijg je minimaal één, liefst meerdere hits als je je eigen naam op Google intikt?

Authentiek: hoe echt ben je? Past je uiterlijk (uitstraling) bij je innerlijk (karakter)? Past je gedrag bij je innerlijk (karakter)? Past je gedrag bij je uiterlijk (uitstraling)? Sluiten je privé- en zakelijk leven op elkaar aan? Vinden anderen je betrouwbaar? Vind je dat je jezelf bent? Zit je lekker in je vel?

JA JA NEE JA JA JA JA

Uniek: hoe onderscheidend ben je? Ben je je bewust van je eigen persoonlijkheid? JA Is verwarring met anderen zeldzaam? JA Heb je er een hekel aan om anderen ‘na te apen’? JA Ben je wel eens een inspiratiebron voor anderen? JA Word je op basis van je cv makkelijk uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? JA Als iemand anders goede sier maakt met jouw werk, treed je dan op om dit te corrigeren? NEE Weet je wat er te zijner tijd over jou in je overlijdensbericht kan staan om jou te typeren? JA

30

31

JA JA JA JA JA JA JA


Personal Brands

Maikel Pieper

Gelukkig worden.

Directe gezin, geliefde.

Lekker normaal.

Redelijk snel ge誰rriteerd.

Nederlands.

Positiviteit. Gelukkig worden. Vlot, accent, duidelijk, zakelijk.

Betrouwbaar, eerlijk, oprecht, open, kritisch. eenvoudig en betrouwbaar, maar anders dan anders.

Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan?. Prettig, nooit Optimisme, handtastelijk. betrouwbaarheid

eenvoudig.

Neutraal.

X Dat wat ik doe, doe ik goed.

X

School, zakelijk, thuissituatie.

Huiswerk motivatie. Planning

X

32

33


2.4 Moodboards

34

35


Moodboards

Moodboards

36

37


2.5 Primair en Secundair onderzoek

2.6 Twee transmedia projecten

Opdracht uitgevoerd, Unit 1 van Graphic Design School bestudeerd.

Bij transmedia gaat het om een verhaal dat een specifiek medium overstijgt. Elke media-uiting van dezelfde franchise biedt een toevoeging op de grotere vertelwereld, maar is tevens een opzichzelfstaande ervaring. Een goed voorbeeld hiervan is Pokemon. Pokemon is als franchise bekend, maar niet per se van een specifiek medium. Hetzelfde geldt voor Star Wars. De vertelwereld is vloeibaar geworden en terug te vinden in strips, computergames, tv-series en films. Hoe meer je kijkt en speelt, hoe meer je te weten komt.

Pokemon De op ĂŠĂŠn na grootste video game-based media-franchise in de wereld, Pokemon, toont ons heel duidelijk de effectieve manier waarop transmedia wordt gebruikt. Het begon gewoon als een videogame, maar al snel het verhaal draaide om boeken, films, een anime-serie en eventueel het belangrijkst is, Pokemon kaarten. Door de aankoop van deze kaarten konden consumenten actief worden betrokken bij het spel. Consumenten bepalen hiermee zelf de uitkomst en de verhaallijn van Pokemon door de kaarten te ruilen met anderen. Dit is nu ook online beschikbaar.

38

39


Twee transmedia projecten

Star Wars Beginnend in 1977 veroverde Star Wars de verbeelding van miljoenen fans. In eerste instantie door een laagdrempelig en klassiek gestructureerd verhaal, en vervolgens door middel van boeken, strips, animatiefilms, spellen en speelgoed. Allen alleen bedoeld om de winst te maximaliseren.

Bronnen: Star Wars: transmediajournalism.org Pokemon: http://kateeduffy.wordpress.com/2011/11/07/transmedia-pokemon/ Tijdlijn: http://convergenceishere.weebly.com/case-studies.html Overige afbeeldingen: Google afbeeldingen.

40

41


3.1 Typografie in het wild

Foto’s allen zelf gemaakt. Locaties: GelreSign Arnhem, Eusebiuskerk Arnhem, Greenville Arnhem, Sonsbeek park Arnhem, Dorpsstraat Elst, Huissen (straat), Centraal station Nijmegen, Europapark (Zwarte woud Duitsland), Hannover CeBIT

42

43

beurs (Duitsland)


3.2 Vijf fonts

Alwyn Regular

Alwyn

abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

Een letter met een strakke speelse uitstraling. De letter heeft erg veel verschillende elementen. Zo zien we een ronding bij de kapitale ‘‘M’’, en een schreefje bij de ‘‘i’’. Het font is ondanks de speelde elementen toch een lettertype dat erg strak toont. De letters zijn vrij eenvoudig gemaakt met veel strakke rechte lijnen. Het font is hierdoor een prima keuze voor kleine korte teksten, maar geen aanrader voor langere teksten. De letters hebben veel harde hoeken bovenop de staart, rond de X-lijn en bovenop de stokken.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 1234567890 Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Persoonlijk vind ik de strakke letters niet geweldig, maar de ronde elementen en kleine verrassingen trekken toch mijn aandacht. Jammer is alleen dat het font ooit voor een enkele toepassing is gemaakt en daardoor geen andere versies heeft dan alleen de regular.

44

Barmeno Regular

Barmeno

abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

De Barmeno is verkrijgbaar in de regular, medium en bold versie. Ik zal meteen duidelijk maken dat ik de regular heerlijk vind, maar de bold echt waardeloos. De bold versie is pas geschikt als goed leesbare letter wanneer deze enorm is opgeblazen. De regular is daarentegen een van mijn favoriete letters, de medium past daar overigens wel goed bij. De Barmeno heeft een aparte uitstraling. De letter is bruikbaar voor een brochure voor een advocatenkantoor, maar evengoed voor een advertentie van de plaatselijke budget schoenmaker. Bijzonder van deze letter vind ik ronde elementen in de letter. In bovenstaande afbeelding is goed te zien dat de ‘‘p’’ een aparte vorm heeft. Zo is de staart lekker recht, maar de ophaal wijkt totaal af. Het oog van deze letter is bovenin rond, maar onderin hoekt deze. Een prima keuze op basis van leesbaarheid, ook doordat de letter schreefloos is. Bij vrijwel alle letters is een dergelijk trucje toegepast. Zoom eens in op de letters. Een waar spektakel. De vormen van de letter zijn een lust voor het oog, waardoor deze prima bruikbaar is voor allerlei toepassingen.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 1234567890 Barmeno Medium abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 1234567890 Barmeno Bold abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 1234567890 Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

45


Vijf fonts

Fontin Regular

Fontin

abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

De Fontin heeft een elegante uitstraling. De Fontin is ontworpen om makkelijk op klein formaat te gebruiken. Het is uiterst geschikt om te gebruiken voor drukwerk met veel tekst. Zo heb ik het font gebruikt bij de vormgeving van het boek ‘‘De Arnhemse buitenschool’’. Dit heb ik samen met mede studenten vormgegeven in opdracht van een schrijfster. Na veel probeersels in fonts was de fontin het font dat aan al onze wensen voldeed. Deze letter is een prima leesletter en bruikbaar in veel toepassingen. De kapitalen van deze letter hebben een eigen uitstraling. Opvallend is de schreef van de letter. Het is aanwezig waardoor het op lange duur rustig leest. De schreef is weliswaar zo minimaal opvallend dat de letter voor veel meer toepassingen te gebruiken is. Persoonlijk vind ik het erg mooi dat de stokken van de Fontin rond afgehoekt zijn, wat bij de staarten en de benen juist weer niet zo is. Gewoon een heel fijn en speels lettertje.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 1234567890 Fontin Italic abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 1234567890 Fontin Bold abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 1234567890

Little Sparrow Regular abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 1234567890

Little Sparrow Het eerste dat opvalt bij deze letter is de chaos. Echter is deze chaos direct verdwenen zodra je goed gaat kijken naar de letter. Het font is totaal niet geschikt voor leesteksten. Enkel voor korte slogans of enkele woorden die eruit moeten springen. Dat is ook precies waar deze letter voor ontwikkeld is. Een mooie stralende letter dat goed opvalt. Het lettertype is zo speels dat er totaal geen logica in de letters zit. Elke letter heeft een eigen stijl. Er is dan ook amper samenhang. Opvallend is de letterspatiëring tussen kapitalen en onderkast letters. Zoals hierboven in de afbeelding te zien is staat de ‘‘p’’ gedeeltelijk gepositioneerd in het typografisch vierkant van de kapitale letter. Het font heeft geen schreef, ondanks dat dit soms wel zo lijkt. Het font lijkt handgeschreven. Dit is dan ook snel duidelijk als we de letter bekijken. De letter is geschreven met een dikke punt, waardoor hoeken van letters uiterst dik zijn, en de ‘‘e’’ zelfs helemaal geen oog meer heeft.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. 46

47


Vijf fonts

Neo Sans Pro Deze letter ontdekte ik een jaartje geleden. Het is het lettertype dat veel bedrijven hebben gebruikt voor huisstijlen. Voorbeeld hiervan is autofabrikant Kia. Zelf kwam ik de letter tegen toen ik voor mijn werk bij de Kia dealer was. Ik kwam het overal tegen, en in elke toepassing kwam het geweldig tot zijn recht. Misschien is het opgevallen dat ik het font ook voor dit werkboek gebruik, evenals op de voorkant.

Neo Sans Pro Light

Neo Sans Pro Regular Italic

Neo Sans Pro Bold Italic

abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTU

1234567890

1234567890

VWXYZ 1234567890

De Neo Sans Pro is een strakke, zakelijke maar toch subtiele letter. Het font heeft nergens rechte hoeken of schreef. Dit maakt de leesbaarheid optimaal, tevens is dit erg rustgevend voor de ogen. Het font is er in 8 soorten, van lekker skinny tot superdik. Fijn aan de letter is dat elke stok, staart, buik, ronding, verbindingsstuk, stam, lus en been dezelfde dikte heeft. Nergens wijkt dit af. Dit zorgt voor een heerlijke eenheid in de letter.

Neo Sans Pro Light Italic

Neo Sans Pro Medium

Neo Sans Pro Ultra

abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTU

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTU

1234567890

VWXYZ

VWXYZ

1234567890

1234567890

Neo Sans Pro Regular

Neo Sans Pro Bold

abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

A B C D E FG H I J K L M N O P Q R S T U VWXYZ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

1234567890

48

1234567890

49


3.3 Ontwerp een monogram of beeldmerk

50

51


3.4 Trefwoorden en statement


58

59


60

61


62

63


4.1 Grids Grid


4.2 Excursie Pixar Amsterdam Expo Vrijdag 27 september 2013 ben ik samen met een stel medestudenten naar de Amsterdam Expo geweest om de Pixar tentoonstelling te bezichtigen. Hier zag ik met eigen ogen wat er allemaal bij komt kijken om een animatiefilm te creĂŤren. Hiervoor zijn niet alleen krachtige computers nodig, maar ook veel potlood, verf, papier en klei. De tentoonstelling laat zien hoe het werkproces in elkaar zit. In de tentoonstelling is niet alles helemaal duidelijk te zien, maar dat wordt allemaal goed gemaakt tijdens een anderhalf uur durende video in de tentoonstelling. In de tentoonstelling zijn veel tekeningen, maquettes, storyboards en ruwe animaties te zien. Tevens het proces van ontwikkelen zoals dit op de computer gebeurd. Naast de standaard tentoonstelling en de film waren er ook een 2D/3D animatie film op extreem breedbeeld scherm, en een Zoetrope. De Zoetrope is een fantastisch apparaat dat eenmaal per seconde ronddraait. Op een ronde draaitafel staan verschillende figuren. Elk figuur 24 maal, met steeds een kleine aanpassing. Door middel van knipperend licht (24x per seconde) worden de 24 poppen verbonden met elkaar zodat er voor onze hersenen een animatie van 1 seconde ontstaat, afspelend in een loop. Hiervan heb ik helaas geen foto kunnen maken ivm de strenge controle.

Ik vind het leuk om af en toe animatiefilms te kijken, ik ga hiervoor zelfs naar de bioscoop. Nu ik de Pixar Expo heb gezien, weet ik pas wat er komt kijken bij het maken van een animatiefilm. Er wordt voor een film veel tijd en creativiteit gebruikt. Dit alles door een groot team van kunstenaars en animators. Als eerste wordt het design gemaakt, dan het verhaal en dan het karakter. Elk karakter past in het design en het verhaal wordt keer op keer aangepast, om zo het perfecte resultaat te creĂŤren. Pixar geeft aan elk design aandacht, zelfs de kleinste details. De film gaf de meeste informatie. Hier werd laten zien hoe Pixar tot stand is gekomen. Welke personen de grootste rol spelen in het bedrijf, zoals de investeerders en initiatiefnemers. De complete geschiedenis van het bedrijf en van elke zelfstandige film is uitgebreid behandeld in de film. Erg leerzaam. Zo is het ook leuk om te weten dat er met een team van ongeveer 30 man aan een film wordt gewerkt, een jaar of 4 a 5 lang. Erg boeiende tentoonstelling. Wel is het belangrijk dat je de tijd kunt nemen om alles rustig te bekijken. Als je er vlot doorheen loopt, kun je binnen een half uurtje weer buiten zijn. Dat hangt ook een beetje af van de interesse van de bezoeker. Zo waren studenten uit onze klas met een klein uurtje weer buiten, en hebben ikzelf en enkele andere studenten samen er 3 en een half uur over gedaan, weliswaar mede door de lange film.

De tentoonstelling bevat verschillende tekeningen, zoals markertekeningen en potloodtekeningen. Er zitten schilderijen bij in acryl, gouache en aquarel, digitale schilderingen, beelden, handgemaakte modellen en projecties.

Bronnen: Foto’s gedeeltelijk eigen, gedeeltelijk vanaf http://mancave.conrad.nl/

70

71


72

73


5.1 Ontwerp een merkstijl

CMYK 25 25 40 0 Pantone 7535 C CMYK 25 40 65 0 Pantone 875 C CMYK 30 50 75 10 Pantone 4645 C CMYK 35 60 80 25 Pantone 7505 C CMYK 40 65 90 35 Pantone 469 C CMYK 40 70 100 50 Pantone 4625 C CMYK 50 70 80 70 Pantone 476 C CMYK 0 0 0 100 Pantone black C

76

77


78

79


Ontwerp een merkstijl

Neo Sans Pro is een geweldig lettertype.

Barmeno is een geweldig lettertype.

Alwyn is een geweldig lettertype.

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus,

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis voluptatibus maiores alias consequatur aut perferendis.

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis.

Neo Sans Pro is een geweldig lettertype.

Barmeno is een geweldig lettertype.

Alwyn is een geweldig lettertype.

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis voluptatibus maiores alias consequatur aut perferendis doloribus asperiores repellat."

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis voluptatibus maiores alias consequatur aut perferendis doloribus asperiores repellat."

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis voluptatibus maiores alias consequatur aut perferendis doloribus asperiores repellat."

80

81


82

83


5.2 Merkuitingen


http://youtu.be/nmJuKiz93IE Beeld en geluid, klik op de afbeelding om de video te bekijken.


6.1 Reflectieverslag Voordat ik begon op de HAN heb ik een MBO opleiding gevolgd in Media Vormgeving. Hier ben ik druk geweest met veel verschillende dingen. Een belangrijk deel hierin was grafisch vormgeven. We leerden kennis te maken met alle programma’s. Tijdens deze course kwam ik tegenover mijzelf te staan. Dit viel moeilijker dan ik had verwacht. Naar mijn mening ben ik er wel in geslaagd om dit redelijk of misschien zelfs goed uit te beelden. Dat zal afhangen van de persoon die ernaar zal kijken. Tijdens de course heb ik een nieuwe manier aangeleerd gekregen om tegen de wereld aan te kijken. De course had meer effect op mij dan ik had verwacht. Uiteraard in de positieve zin. Ik heb er dus redelijk veel van geleerd, ondanks ik in het begin bang was dat het tegen zou vallen omdat ik er al het een en ander vanaf wist. Doordat we iets behandeld hebben dat voor mij nieuw was, vond ik het interessant en kon ik de aandacht erbij houden. Ik ben wel veel sturing gewend, en veel letterlijke uitleg en voorbeelden voor opdrachten. Dit heb ik overgehouden van de MBO. Ik had dus veel moeite in het begrijpen van de opdracht en het ontdekken van de werkelijke bedoeling van de opdracht. Met enige hulp heb ik de opdrachten toch begrepen en heb ik er iets leuks van kunnen maken. Ik raakte door de vaagheid wel een beetje de motivatie kwijt om de opdrachten snel af te maken. Meestal komt bij mij de motivatie wanneer ik snap hoe iets moet. Dan komen er de 24 uur daarna vaak de leukste ideeÍn waarmee ik vervolgens hard aan de slag kan. Daar had ik dus wat moeite mee. Over het algemeen ben ik tevreden over mezelf en over het eindresultaat. Een leerzame course.

90

91


Proces

92

93


Eindresultaat. Uitingen

94

95


Schaal: Voorkant / achterkant: 1 : 15 Bovenkant / zijkanten: 1 : 22,5 Auto: Suzuki Swift Sport 2012


http://piepertje.tumblr.com/

100

101


102

Digitaal werkboek maikel pieper def  

Maikel Pieper Klas C1J st. nr. 518492 vak: MMD

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you