Page 1

MAST MEDIA


#1 Eerste editie

MM-Magazine

Pagina | 2


Abonneer je NU op:

MMM MM-Magazine voor maar €25,per jaar, in plaats van €50,-

Pagina | 3


Wereld Zonder Professionals

Alles over de moderne wereld waar we nu in leven. Hoe zit het met het amateurisme nu de transactiekosten drastisch gedaald zijn?

10

8

6

12

Interview Een interview met de makers van dit tijdschrift

Column De toekomst, de vooruitzichten.

Foto’s Een kijkje in onze wereld, letterlijk.

14

16

17

Prijsvraag Doe mee en win een gratis jaarabonnement!

Pagina | 4

Review Wat vinden wij van de Brand Design lezing?

Review Heeft Guido Crolla nog nuttigs te vertellen?


Content/Inhoud Geen leven zonder internet

6

De toekomst, warmer dan ooit dus ook beter dan ooit?

8

Een interview met de makers van dit tijdschrift

De toekomst, de vooruitzichten.

Wereld zonder professionals

10

Mast Media, de omgeving Nijmegen

12

Alles over de moderne wereld waar we nu in leven. Hoe zit het met het amateurisme nu de transactiekosten drastisch gedaald zijn?

Een kijkje in onze wereld, letterlijk.

Bestaande voorwerpen in een nieuw jasje

14

Review Brand Design

16

#rdsgn me

17

Doe mee en win een gratis jaarabonnement!

Wat vinden wij van de Brand Design lezing?

Heeft Guido Crolla nog nuttigs te vertellen?

Pagina | 5


Geen leven zonder internet Webdesigner, Photoshopheld en nummer één onzin spuier. Maikel is zeker niet onbekend met het internet en weet precies hoe social media in elkaar zit. Dat mag ook wel, want het is erg belangrijk voor zijn opleiding. Wie is hij nou precies? Maikel Mast studeert aan de HAN in Arnhem. Momenteel studeert hij Communicatie Multimedia Design en hoopt hier mee in de toekomst veel te bereiken. Hoe gebruik jij het internet? “Ik gebruik het internet al vanaf het beginstadium. Dat was na de DOS computer, toen ik over was gestapt naar windows 95. Toen had je vooral de ‘startpagina’. Dat hield in dat je wat linkjes kon aanklikken, maar je wist verder niet specifiek iets te vinden. Ik gebruikte de computer ook bijna exclusief voor het internet.” Hoe lang gebruik je al internet? “Zoals ik al zei, ik heb al van jongs af aan een computer. Ik gebruik internet al erg lang. Het is echter zo lang geleden dat ik het niet weet. Maar denk maar aan 12 tot 13 jaar.” Zou je zonder internet kunnen leven? “Ik zou zeker niet zonder internet kunnen leven! Het gaat gewoon niet, dat is bijna onmogelijk! Vooral voor school is het heel belangrijk. Zonder internet kan je weinig tot niks.

Gebruik je vaak social media? “Sindskort wel ja. Vanaf vorig jaar. Dit komt vooral door school. Ik studeerde Media Design, en in dat vakgebied is social media een belangrijke tool. Twitter, Google Plus, Facebook, Hyves, FlickR, ik heb het allemaal.” Ben je er bewust van dat het eventueel onveilig is? “Ik ben er uiteraard bewust van. Internet is kwetsbaar en alle informatie die je er op zet ook. Daarom let ik altijd op. Ik zorg dat ik voor mezelf al informatie filter, zodat ik geen onzin online zet die tegen me gebruikt kan worden.”

Hoe denk jij over het feit dat amateurisme en professionalisme in elkaar overvloeit? “Ik ben sowieso iemand die altijd al heeft gezegd dat amateurisme en professionalisme niet ver van elkaar af staan. Daarom zit ik er niet zo mee. Zelf vindt ik het een aanvulling op elkaar. Daarom hecht Maar zelfs buiten school om, is het moe- ik ook net zo veel waarden aan beide.” ilijk om zonder internet te leven. Internet is mijn enigste manier van het consumeren van informatie. Zelf ben ik geen fan van de radio, krant of tv. Daarbij komt dat ik voor mijn vak altijd internet nodig zal hebben.”

Pagina | 6


Pagina | 7


Pagina | 8


De toekomst, warmer dan ooit en dus ook beter dan ooit? lende kristal vlokken, die smelten op onze huid. De vriezende temperaturen vallen langzaam weg, en maken plaats voor een koude wind. Je loopt al vroeg door de donkere dagen heen. Warm gekleed, met een dikke trui en een dikke jas, waardoor je armen ongemakkelijk langs je ligaam hangen. Maar de tijd voor handschoenen en oorwarmers slaat langzaam voorbij. Langzaam maar zeker verandert ons klimaat, de zomerdagen worden warmen en de winterdagen aangenaam. Het zal heel goed kunnen dat we over veertig jaar uitkijken Maar niet alleen in de zomer kunnen naar de aangename dagen in de winter, we genieten van het warme weer. In de vergeleken met de zweetverwekkende wintertijden hebben we ook niet veel te dagen in de zomer. klagen. We zien steeds minder de valHet is lekker om zomers in de zon te lopen. Een heldere lucht met een heldere zon. Het tintelende gevoel van de zonnestralen die je huid raken gecombineerd met een zacht verkoelend briesje. Onder het lopen ruik je de bloeiende bloemen om je heen, en de geur van het gras onder je voeten. Mensen gaan één voor één op vakantie, of genieten van hun wel verdiende rust. Je luistert stilzwijgend en hoort alleen de takken van bomen die heen en weer zwiepen in de wind.

Pagina | 9


Wereld Zonder Professionals

I

edereen kan tegenwoordig publiceren. Met behulp van het internet is het mogelijk om alles met iedereen te delen. Het nieuws, media en alle consumenten zijn tegenwoordig digitaal. Via het internet krijgen we onze dagelijks dosis aan nieuws en entertainment binnen. Dit is niet alleen te danken aan professionals, maar vooral aan amateurs. Waarom hebben we dan nog professionals nodig, als amateurs hetzelfde aanbieden zonder een prijskaartje?

Je kan het internet wel een revolutionair medium noemen. Je kan communiceren met de hele wereld, binnen enkele seconden komt je verzonden informatie aan de andere kant van de wereld aan. Zelfs naast dit wonder heeft het internet nog meer te bieden. Films, muziek, series, nieuws en al het andere waar we vroeger meerdere bronnen voor nodig hadden, zijn nu gebundeld. Het gevolg van deze revolutie is dat iedereen nu kan publiceren. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 3 van de 5 huishoudens online zijn. 58 procent hiervan deelt informatie via social media. Door deze constante stroom aan infor-

Pagina | 10

matie wordt de grens tussen amateur en professional steeds vager. Laten we eens specifieker kijken naar bijvoorbeeld journalistiek. Naast het nieuws op de televisie en in de krant, heb je ook het internet. Nieuws sites als Nu of GeenStijl maar ook onafhankelijke blogs. Overal ligt het nieuws voor het oprapen, of het nou is geschreven door een amateur of professional. Maar wat is nou precies het verschil? Volgens de van Dale pocketwoordenboek is de betekenis van het woord journalist “Redacteur die werkt voor pers of omroep�. Dit zou betekenen dat je alleen een professional bent als je aangenomen bent bij een werkgever. Het werk van


een professional hoeft echter niet beter te zijn dan het werk van een amateur. Daar is het antwoord dus al, professionals zijn overbodig. Of is de definitie niet helemaal duidelijk? Het verschil tussen een amateur en professional ligt redelijk voor de hand als je er logisch over nadenkt. Een amateur zet alles zomaar online, niks is gefilterd. Een professional zorgt wel voor een filter. Een professional zorgt er dus voor dat de constante informatiestroom wordt opgedeeld in hap klare brokken, zodat jezelf dit niet meer hoeft te doen. Misschien zijn ze niet als eerste met de informatie, maar een professional geeft informatie op goed niveau, met alleen wat relevante is.

Kortom een professional is dus niet weg te denken uit onze wereld. Niet alleen journaliste, maar ook fotograven, docenten en vele andere beroepen zullen nooit vervangen kunnen worden. Zelf zou ik niet kunnen zonder een krant of zonder een televisie. Dit komt vooral omdat oude media veel tijd bespaard, en dus een dienst aanbied. Een professional is een filter, iemand die informatie of media onderscheid in kwaliteit. Dit houdt in dat de consument zelf geen moeite hoeft te doen om de juiste informatie te zoeken.

Pagina | 11


Mast media nijmegen de omgeving

Pagina | 12


Pagina | 13


Bestaande

voorwerpen

Als je kijkt naar bestaande voorwerpen en producten zie je vaak dingen die je kan verbeteren. Veel mensen doen hier niks mee. Dit is erg zonde, het is namelijk een goede training voor je hersenen. Als designer is het natuurlijk handig dat je hier beter naar kijkt. Bedenk nieuwe ontwerpen, werk het uit. Wat kan beter, en wat is juist sterk? Probeer het jezelf aan te leren om er mee bezig te blijven. Dit verbreed namelijk niet

Pagina | 14

alleen je kijk op je omgeving en voorwerpen in je omgeving, maar het leert je ook om “out of the box� te denken. We willen iedereen graag motiveren. Daarom bieden we een prijs aan voor het beste ontwerp. Dus denk je dat je een goed ontwerp neet kunt zetten? Doe dan vooral mee. Hierboven zie je een paar voorbeelden. We hebben het simpel gehouden om zo meer ruimte over te laten voor een creatief denkproces.

Er is namelijk niks wat zo vervelend is als iemand die een goed idee van je ontneemt. Dus heb je altijd al een bedkast willen hebben? Of misschien wel een uitklapbaar bureau? Nu is je kans om het te ontwerpen en misschien win je de prijs! Alles wat je moet weten staat op de volgende pagina, dus twijfel geen moment en ga meteen aan de slag met je ontwerpproces.


in een

nieuw jasje

De opdracht Maak een ontwerp van een bestaand product, maar geef er je eigen draai aan. Maak het ontwerp in Photoshop, 3Ds Max, Illustrator of een ander design programma, alles mag. Wil je liever een tekening maken, dan is dat ook toegestaan. Zorg ervoor dat je het bestand digitaal hebt en sla het vooral op als een algemeen geaccepteerd bestand. Dit kan zijn, eps, pdf, jpg, png enzovoorts. Stuur het bestand samen met je naam en adres op naar prijsvraag@ mastmedia.nl. Zorg er ook voor dat je er een sterke uitleg bij levert! Pagina | 15


Een presentatie van Ruud Boer op de HAN in Arnhem

Review Brand Design

Het is natuurlijk belangrijk om te weten wie je bent. Dit is belangrijk voor jezelf als persoon, maar ook voor je zelf als brand. Je moet er voor zorgen dat je gezien word zoals jij wilt dat mensen je zien. Over dit onderwerp weet Ruud Boer erg veel, en deze kennis deelt hij maar al te graag met ons in zijn lezing. Hoe zie jij jezelf? Hoe wil je gezien worden? Hoe zien andere mensen jou? Dit zijn vragen waar je niet altijd antwoord op weet, maar weet je ze wel, dan heb je veel meer inzicht op je eigen brand. Als je wilt opvallen in deze wereld, moet je er voor zorgen dat je herkenbaar bent. Je valt goed op als je een eigen stijl hebt, en consistent aanhoud. Hier bij kun je denken aan kleuren, vormen, typografie maar ook je manier van communiceren. Als je een representatieve brand wilt neer zetten moet je er voor zorgen dat je je merk- innerlijk en uiterlijk goed op elkaar afstemt. Vraag je zelf af hoe jij wilt dat andere mensen je zien, want dat is je merk identiteit. Als je merk- gedrag en gebruik echter niet op de zelfde lijn liggen, zal je merk imago niet overeen komen met je merk identiteit. Dit is uiteraard niet gewenst. Ruud Boer gaat uitgebreid in op alle aspecten van het opzetten van een brand. Hij laat zien waar je rekening mee moet houden, hoe je er achter komt wat voor jou de perfecte merk identiteit is en nog veel meer. Met pakkende voorbeelden geeft hij weer hoe andere bedrijven het hebben gedaan, zowel succesvol als onsuccesvol. Dit geeft je een goede inzicht in zaken, maar het is ook erg inspirerend.

Pagina | 16


Lezing van Guido Crolla

#rdsgn me Beroemd zijn was vroeger weggelegd voor acteurs, zangers, presentatoren en ga het lijstje maar af. Maar wat nou als je als individu duizenden mensen kan bereiken? Door social meida heeft iedereen de kans om gehoord en gezien te worden door de wereld, en een publiek te bereiken wat nooit eerder mogelijk was geweest. Dus iedereen kan klein beroemd worden. Dit is het magische aan social media, het onderwerp waar Guido Crolla veel over te vertellen heeft. Langzaam maar zeker neemt social media de wereld over. Iedereen is instaat een groot publiek te bereiken. Dit liet Guido Crolla weten door middel van een voorbeeld. Hij stelden de vraag of iemand ruimte had om zijn zeil boot droog op te kunnen bergen. Misschien een irrelevante vraag, maar toch niet. Normaal gesproken was het een onmogelijk taak, maar met hulpmiddelen als twitter wordt het stukken makkelijker.

er goed over na denken, en dat gaan we leren met het vak Redesign. Redesign is een vak op de HAN Arnhem voor de CMD klassen. Hier leer je jezelf presenteren. En dit is aan te raden voor iedereen. Niet alleen is het een kans om veel over jezelf te leren, maar ook leer je social media te gebruiken in je voordeel. Zoals al eerder gezegd is, het is een belangrijke tool waarmee je veel mensen kan bereiken, maar hoe bereik je wat je wilt?

Met het juiste imago kan je dus veel bereiken. Dit geldt dubbel voor bedrijven. Persoonlijk contact met heel je publiek. Maar juist gebruik en een goed imago kom je niet aanwaaien. Je moet

Pagina | 17


Think different

Pagina | 18


De ultieme all-in-one zet alles op alles Nu met quad-core-processors in elk model, drie keer zo snelle grafische processors, Thunderbolt en Facetime HD camera.

Pagina | 19


N G I S E D &

e n A i I z D E a M g a M

de l vo r e n m o s p ire o p b k o o t e i n r d e e ke r t t a a en u ma a ok z s er b er st, al o m k o . n um e p r n te a d z e l e n n ke . l n t e k i b rik D n. W o’s de rel d it p d t e g i t s o we e e ” e e t s e t f va n l d i n g x e L bo p d op m ak n. r h e ee g b e a i r th k ijk o heen ieuw m ve es lee n en f d o w w n d i a , i ke l e n j e o p n i ke n u t e u u u e “o der r om eer n ru v dia l me gebr ord ub e r e e L n e o u e t Le vera natu ier. len ee g w r m ocia n te de v You rom e n ov e r s i j ze i j n , e m a n vo e g m o m u a a zi g e k d s o z W w e v , a e Z e u we o r e n g r a o n s All er o iste Wat c ebo dia? ee b ron n i e n, h e u t h et me de ju sen. , Fa l me er m en g j ke l e n w l u k op heer it ter ocia om word mer. s il ail i j k n. n t l w e be n Tw ere s ndig gen num e e k o p re de e d s c hi e n ur s h va a n d e r s t a e v r a d i t n d i b r k le aar w i j m ate e n ve e n e t v D ez l d i n n e h e o te r u w ‘A ken ro h a is zijn? and l o p a n p ze r we r e s p r i j n eze We wa t. te b e h e l s Z b to’ staa n d ve l e dig t u o n d e e e l r p. i fa n n l n i e g v u t a i e ie k k h e t Ee n d e r w n o d t d e m a t s s ge de p o u r r l s n . O r n t va n ba e ro’s’ nt o we naa info ateu o e v t B g t o r e i m p s o d, is . P sa te k a r n t u v vs e r e s a l s n e r e l g r at d e a s e n a n d, ma k un n w i j n te ur n h o e g int s i on e w die z t i e ete b O f A ma n d i gen als. fe s d e r n r s ? w n o u n a r h me sio u el dit m ate ide dig? s t a m r s p r e e r b o g a a n j a m r o fe en r sn b p ve t o v a l s ord oor e r d r vo o n s e w i n s i ju sio it an d es me b eg . d r s a e m fe a r eg ïn t i t n u e n r p e n l a g e g m en g i s d f t o m e r we s o c i a s r g e te j e e d i a e k a o n d va n o a l k s d l z j s a i a l m s n e l eze r e l d r e l d p e l i t u D s o c u s n d we we H o we e . d a e in la a n d r n e ke n , e n n u t S n u! tee je i ode ma n op e be rui t b m e r d i e p d e m m e e l va e d ge ne o e Ve dia, nu r ve ie g nlijk ssio o o o fe n i e at m e et h i e

Mast Media Megazine - Media & Design  

A magazine about media and design. Made for ReDesign on the HAN.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you