Page 1

ILMOITUSLIITE

KOKO PERHEEN TAPAHTUMA TURUN MESSUKESKUKSESSA

LÄHES 200 NÄYTTEILLEASETTAJAA

PUOLUSTUSVOIMIEN NÄYTÖKSET JA SOTILASKODIN MUNKIT

LUE MITÄ MESSUILLA TAPAHTUU!

TULE TURKULAISILLE KYLÄJUHLILLE

24.–27.8.2017


KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

ILMOITUSLIITE

Turun Messut Suomi 100 -hengessä Tänä vuonna juhlitaan Suomen satavuotista taivalta. Juhlavuosi näkyy myös Turun Messuilla. Halliin nousee juhlalava ja noin 300 neliön messukokonaisuus. Turun kauppakamari, VarsinaisSuomen Liitto, Turun kaupunki, Tekniikan akateemiset, Turun Tekniikan päivät ja Åbo Akademi ovat mukana juhlakokonaisuudessa. Suomi 100 -osuudessa keskustellaan sote-uudistuksesta, ja messujen aikana juhlitaan suurilla kyläjuhlilla. Messuille saapuu Turun kaupungin kutsumana mm. satoja koululaisia tutustumaan messujen sisältöön. Tämänkertaisen yleismessutapahtuman isännät, Puolustusvoimat ja Turun Sanomat, edustavat niitä voimakkaita tukirankoja, joita Turun Messujen kaltainen pitkä traditio tarvitsee tuekseen.

PÄÄSYLIPUT: Turun Sanomien etukupongilla Aikuiset 10 eur (norm. 20 eur) Lapset (7−15 v.) 5 eur (norm. 10 eur) Perhelippu 22 eur (2 aikuista ja

Turun Sanomat on puolestaan maakunnan tiedonvälittäjä, jolla on Suomen tapaan merkittävä ja pitkä historia. Tästä sanomalehtihistoriasta nähdään näytteitä myös Turun Messuilla.

PISTÄÄ HÖSSELIKSI

Turun Messukeskus vastaanotti keväällä Evento Awards -tunnustuksen. Tunnustus oli merkittävä. Suomen parhaina messutapahtumina palkittiin Turun Kirjamessujen ja Turun Ruoka- ja Viinimessujen kokonaisuus. Olemme iloisia, että Turussa tehty työ profiloitui tapahtumajärjestäjien taitavalla sektorilla näin korkealle. Teemme töitä vuosittain noin kymmenen oman messutapahtuman kanssa ja lisäksi tilojen vuokrauksen yksikkö tarjoaa tilojamme sadoille erilaisille toimijoille vuosittain. Turun Messukeskus on suosittu juhlapaikka, ja tiloissa nähdään mm. Turun Kauppakorkeakouluseuran Merkuriuksen Karnevaalit syyskuussa.

Tervetuloa viihtymään ja hakemaan uusia kokemuksia Turun Messuille!

MESSUBUSSI NUMERO 100 liikennöi reitillä Kauppatori T1 - Aurakatu - Eerikinkatu - Humalistonkatu - Ratapihankatu (Rautatieasema) - Tukholmankatu - Ruissalontie - Vaasantie - Pansiontie - Länsikaari - Messukatu - Kirjaltajankatu – Messukeskus

VAROITUS!

Puolustusvoimille tapahtuma on foorumi esitellä toimintojaan niillekin, jotka eivät ole koskaan kasarmin sisäpuolella käyneet sekä mm. niille, joilla on nostalgisia muistoja armeija-ajoista.

Paikoitus 6 eur Lippuja myydään myös ennakkoon edullisesti verkkokaupassamme.

KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

Duudsonien HP ja Jarppi

Turun Messukeskus on kehittyvä tapahtumien tuottaja, joka etsii ja tuottaa kävijöilleen elämyksellisiä sisältöjä ja tarjoaa tehokkaan kauppapaikan tuhansille yrityksille vuosittain.

lapset alle 15 vuotta, norm. 42 eur)

ILMOITUSLIITE

Hannele Wolf-Mannila Turun Messukeskus Oy

Duudsonien HP ja Jarppi räjäyttävät messukävijöiden tajunnan omalla show’llaan messulauantaina. HP ja Jarppi Show tarjoilee tuttuja Duudsonien temppuja. Duo siis tarjoilee messuilla ”hölmöilyä” ja ”itsensä likoon laittamista”, kuten HP asian ilmaisee. Duudsonit tunnetaan hurjista stunttitempuistaan Yhdysvalloissa saakka. Hullunrohkeat pohjalaiset ovat myös voittaneet useita eri televisioalan palkintoja kuten yleisö-Venlan.

– Messuilla esitettävät temppumme sopivat kyllä kaikenikäisten silmille, vakuuttaa Hannu-Pekka Parviainen eli toinen osapuoli HP ja Jarppi -duosta. Duudsoneihin kuuluvien kaverusten menestys on vaatinut muutakin kuin pelkkää sekoilua. – Olemme uskoneet omaan tekemiseemme silloinkin kun meille on sanottu, että ei kannata. Urallemme mahtuu isoja, mutta menestys on ollut pitkäjänteisen työn takana, HP kertoo. Eniten HP:n mieleen on isojen stunttitemppujen tekeminen. Vaarallisissa stunteissa joutuu voittamaan itsensä. – Jossain vaiheessa ennen temppua tiedostaa, että kohta se on edessä. Silloin kaikki keskittyminen menee käsillä olevaan hetkeen. Jossain vaiheessa pitää vain päättää luottaa itseensä ja keskittyä siihen. Tiettyä suosikkitemppua HP:lla ei ole, mutta legendaarinen ihmistikkataulu on usein Duudsonien repertuaarissa, sillä se on helppo toistaa. Jarpin vatsaan piirretään tikkataulu, ja sitten heitetään.

Luvassa hölmöily ä!

Yhdysvalloissakin Duudsoneita kuvannut HP sanoo suomalaisten voivan oppia amerikkalaisilta yhdessä innostumista. – Los Angelesissa osattiin iloita myös toisten onnistumisista. Kun naapuri menestyy niin sen ei tarvitse olla itseltä pois, vaan voi yrittää nähdä, missä asioissa itse pystyy onnistumaan. Ulkomailla vietetyn ajan jälkeen HP on alkanut myös nähdä entistä paremmin, mitkä asiat ovat omassa kotimaassa hyvin. Itsekin opettajana työskentelevä HP antaa arvoa suomalaiselle koulutusjärjestelmälle. – Suomessa meillä on hyvät koulutusmahdollisuudet kaikille ja koulutukseen pitäisi panostaa myös jatkossa. Duudsonin kesä on sujunut Posse-sarjan kuvauksissa ja lomaillessa. Turussa HP ei ole aiemmin käynyt montaa kertaa, mutta tämä kesä rysäyttää HP ja Jarppi Show’n suoraan Turun Messuille.

Bussin aikataulut: www.foli.fi

RESTEL hoitaa tapahtuman ravintolointia ja kahvilatoimintaa.

Aukioloajat:

24.−27.8. klo 10–18

HP ja Jarppi

Show

lauantaina auditoriossa klo 13. facebook.com/TurunMessut

@turunmessukesku #turunmessut

@turunmessukeskus

Messukentänkatu 9-13, 20200 Turku | puh. (02) 337 111 | www.turunmessut.fi

2

Turun Messut 2017 -erikoisjulkaisu • Julkaisija Turun Messukeskus Oy • Toimittajat Sanna Tulonen, Taina Pärkö-Luotonen • Ulkoasu Mainostoimisto Satumaa Family Business ja TS-Mainos • Taitto TS-Mainos Minna Halonen

3


KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

ILMOITUSLIITE

Televisiosta tuttu!

Rakastettu uutisankkuri Pirjo Nuotio juontaa Suomi 100 -lavalla Pirjo Nuotio on koko kansan tuntema sinivalkoinen ääni. Nuotio jäi eläkkeelle viime jouluna tehtyään pitkän uran MTV3:n uutisankkurina. Televisiosta tuttu toimittaja tunnistetaan myös kadulla, ja moni käy kertomassa kaipaavansa rakastettua uutisankkuria televisioruutuunsa.

– Ennen Turun Messuja olin juontamassa muun muassa Porin SuomiAreenaa. Osallistun myös hyväntekeväisyysjärjestöjen toimintaan, ja kesätapatumiin kuuluu ainakin Lastenklinikoiden Kummien tapaamisia.

Turun Messuilla päästään kuitenkin taas nauttimaan Nuotion osaamisesta. Nuotio juontaa ohjelmaa messujen Suomi 100 -lavalla perjantaina ja lauantaina.

Uutistoimituksessa työskentelyn Nuotio aloitti 80-luvulla. Alun perin puheterapeutiksi valmistunut nainen oltiin nähty televisiossa kuuluttajana jo edelliseltä vuosikymmeneltä lähtien.

Nuotion kesämenoihin kuuluu muutenkin juontokeikkoja ja hyväntekeväisyystapahtumia.

Nuotiolle uutistyön antoisuus piili ajankohtaisiin asioihin syventymisessä. Töiden myötä maailman asiat tulivat lähelle.

– Mielestäni median tehtävä on antaa yleisölle tietoa, jonka pohjalta ihmiset sitten pystyvät tekemään omia päätöksiään elämässään.

Kulttuurista ja hyvistä ravintoloista pitävälle Nuotiolle Turku on tuttu paikka. Nainen paljastaa myös silmälasien houkutelleen hänet kaupunkiin vuosittain.

Entinen uutisankkuri seuraa uutisia yhä tiiviisti, eikä siihen ole tullut suurta muutosta eläkkeelle siirtymisen jälkeen.

– Olen monen vuoden ajan hakenut silmälasini turkulaisesta optikkoliikkeestä, joka on ollut yhteistyökumppanini.

– Uutisiin perehtymisen intensiteetti on vähentynyt kun ei tarvitse tietää kaikkea maailmalla tapahtunutta omaa työtä varten. Katson kuitenkin edelleen päivittäin sekä Ylen että MTV:n uutiset, vaikken sentään aivan yhtä montaa lähetystä kuin ennen.

Nuotio onkin valittu Suomen sähäkimmäksi silmälasimalliksi.

KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

ILMOITUSLIITE

jen u s s Me ella e u l a ulko päivä joka

Livian Maaseutuopisto Paimion opiskelijat luovat messujen ulkoalueelle kotieläinpihan. Livian kotieläinpihalla messukävijät pääsevät ohjatusti tutustumaan eläimiin ja paijaamaan niitä. – Kotieläinpihalla on mukana opistolta ainakin poneja, lampaita ja vasikka. Pikkueläimiä kuten kanejakin nähdään. Maaseutuopiston opiskelijat opastavat kävijöitä eläintenhoidossa. Kotieläinpihan asukit tykkäävät heinistä ja harjaamisesta! Mukana ohjelmassa on myös Turun Messujen konkari, suomenhevonen Irmeli. Tä-

Ihanat Nurmelan alpakat

Messujen virallinen paijauspiste män liinaharjan kyydissä messukävijät pääsevät kokemaan aitoa hevoskärryillä ajelun tunnelmaa. Viilipyttymäisen rauhallinen tamma ei ole kuka tahansa kaviokas, vaan kotimainen työhevonen parasta laatua. Irmeli, oikealta nimeltään Lapin Neito, on kantakirjattu työhevoskantakirjaan 1. palkinnolla. Irmelin emäntä, Kirsi Niittymäki, toimii Livian Maaseutuopisto Paimion eläinalan lehtorina.

Pirjo Nuotio juontajana Suomi 100 -lavalla perjantaina ja lauantaina.

Suuressa sote-uudistuksessa koko julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto uudistetaan. 1.1.2020 vastuu palvelujen järjestämisestä siirtyy pois kunnilta 18 uudelle maakunnalle. Oman VarsinaisSuomen maakuntamme tehtäviin kuuluu huolehtia terveydenhuollosta, työllisyydestä, kasvupalveluista, pelastusalasta, turvallisuudesta, aluekehityksestä, sosiaalipalveluista, liikenteestä, kaavoituksesta, elävästä maaseudusta ja kaksikielisyydestä. Tekeminen ei maakunnasta lopu! – Sote- ja työllisyyspalvelut kiinnostavat kansalaisia, kuten myös tulevat, ensimmäiset maakuntavaalit. Kerromme näistä aiheista paneelikeskustelussa Suomi 100-lavalla messulauantaina klo 12, kertoo Varsinais-Suomen liiton viestintäpäällikkö Jessica Ålgars-Åkerholm.

4

Keskusteluun osallistuvat mm. muutosjohtajat Antti Parpo ja Laura Leppänen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä ja TE-toimiston palvelujohtaja Jaana Hernelahti.

– Ne syntyy ihan sellaisista jokapäiväisistä asioista. Siitä, kun Pirkolla on purkkaa tai kun me koulussa jouduttiin miettimään, että mitä meistä tulee isona. Me vähän niin kuin ajatellaan laulamalla. Ja sitten jos joku hyräily jää päähän soimaan pidemmäksi aikaa, niin siitä kyllä syntyy aika helposti biisi, räyh. Joskus taas Komppi Momppi harjoittelee vähän liian kovaa ja se pauke kuuluu läpi Velhovuoren ja siihen päälle saattaa sitten alkaa vaan hokemaan jotain hassua, kuten vaikka Ugalabugala.

Sunnuntaina

27.8. Auditoriossa

TESTAA, PALJONKO TIEDÄT SOTESTA Yleisölle on osastolla myös leikkimielinen kilpailu, jossa rakennetaan uusi maakunta palikoista. Kisassa pääsee testaamaan tietojaan siitä, mitkä tehtävät kuuluvat uuteen maakuntaan. Pääpalkintona arvotaan turkoosi Jopo-polkupyörä.

klo 11.30

HERRA HEVISAURUS: ”Lapset on kaikista parasta yleisöä, räyh”

KIMPASSA – ALLIHOPA OSASTOLLA MUKANA: - Varsinais-Suomen liitto - Turun kaupunki - Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri - Varsinais-Suomen ELY-keskus - Lounais-Suomen aluehallintovirasto - Varsinais-Suomen TE-toimisto - Varsinais-Suomen Pelastuslaitos - Varsinais-Suomen erityishuoltopiiri - muita maakunnan kuntia - Perusturvakuntayhtymä Akseli Kuvassa muutosjohtaja Laura Leppänen (vasemmalla) ja viestintäpäällikkö Jessica ÅlgarsÅkerholm koeajavat palkintopyörän. Molemmat odottavat innolla kansalaisten tapaamista Turun Messuilla!

Kuva: Ida Halt

Miten biisinne syntyvät? Mistä tietää, onko itse tekemä biisi hyvä?

Rakenna uusi maakunta – VOITA JOPO Sote- ja maakuntauudistuksen kiemurat selviävät messuilla, kun Suomen historian suurimmasta hallinnon uudistuksesta kerrotaan ydinviestillä Kimpassa – Allihopa. Messuosastolla C 51 päivystää asiantuntijoita niistä organisaatioista, joista uusi maakunta muodostuu. Kannattaa siis tulla paikan päälle kysymään alan ihmisiltä vaikkapa tulevaisuuden työllisyyspalveluista.

Kuva: Pasi Leino

Viiden dinosauruksen muodostama lasten suosikkiyhtye Hevisaurus pistää tuulemaan konsertissaan Turun Messuilla sunnuntaina. Saimme haastatteluun bändin keulahahmo Herra Hevisauruksen, joka kertoo Hevisaurusten tuoreet kuulumiset.

Kesäkuussa ilmestyneellä sinkullanne soittaa kitarasoolon kuuluisan amerikkalaisen Megadeth-bändin Kiko Loureiro. Miltä tuntui saada ihminen soittamaan Hevisaurusten biisillä – rokkasiko Kiko? – No Räyh, Kikohan on kyllä aikamoinen kitaristi. Mutta ei se kyllä vielä Riffi Raffin paikkaa bändissä saa. Kyllä me Kiko otetaan aina mielellään soittamaan meidän kanssa, räyh! Eikös oikein hyviä kitaristeja sanota kitaravelhoiksi? Me ollaan kotoisin Velhovuorelta, joten me ollaan niihin velhoihin totuttu kyllä jo, räyh. Nyt täytyy kertoa yksi huippu juttu, meidän tulevalla ”Mikä minusta tulee isona?” –levyllä on muitakin ihmisvelhovierailijoita. Ei ne ollenkaan hassumpia tyyppejä ole, räyh! Syyskuussa teiltä ilmestyy levy ja silloin starttaa myös teidän oma musikaalinne. Miten olette valmistautuneet koitokseen, ja onko levynteko ollut pitkä prosessi? – Kyllähän siihen on aika paljon saanut käyttää aikaa, eniten aikaa on kyllä men-

nyt siihen, että ollaan saatu Muffi Puffi pois ruokien kimpusta. Sillä on jatkuvasti nälkä, räyh. Me ollaan oltu kyllä sitten oltu vähän kuin kuntokuurilla, koska musikaaleissahan tanssitaan. Ja voitte kuvitella, ettei hevisaurukset ole kauhean vetreää porukkaa. Kyllä siihen on aika paljon saanut aikaa käyttää, että ollaan saatu kuviot luistamaan. Millainen ammatti on hevari? Mikä siinä on kivaa ja mikä vaikeaa? – Hevari on hieno ammatti. Me vähän mietittiin, että onko se hevari oikeasti ammatti, mutta sitten muutama kollega sanoi, että kyllä se on ihan oikea ammatti. Ja hieno ammatti onkin. Siinä saa kyllä tehdä kaikenlaista kivaa, räyh. Saa soittaa ja rähistä ja puhista ja laulaa. Ja tanssiakin. Ja parasta siinä on se, että pääsee tapaamaan ihmisiä. Lapset on kaikista parasta yleisöä, räyh. Onko Hevisauruksilla kesälomaa, ja miten Hevisaurukset lomailevat? Tykkääkö Herra Hevisaurus uimisesta? – Mikä on loma? Ainiin, se tarkoittaa sitä aikaa, kun ei tarvii mennä kouluun. Se on kyllä kivaa, räyh! Välillä pääsee tosi kivoihin paikkoihin käymään, kuten huvipuistoihin. Mutta on se ihan jouten vaan oleskelukin kyllä mukavaa. Meillä hevisauruksilla on sen verran herkkä hipiä, että rannalle me ei kyllä hirveästi uskalleta lähteä. Suurin ongelma on löytää sopivia uimapukuja. Millaista settiä soitatte Turun Messuilla elokuussa, millaista meininkiä yleisö voi odottaa keikalta? – Me soitetaan kaikkia meidän lempilauluja ja me ollaan kyllä aika varma, että lapset osaa laulaa niissä mukana. Meidän keikoilla on aina hyvä meininki, joskus lapset laulaa kovempaa kuin me itse, räyh. Se on kyllä hienoa!

5


KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

ILMOITUSLIITE

ILMOITUSLIITE

KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

Kuvat: J-P Junnila

Stunttitemput moottoripyörällä polttavat kumia Akrobaattista ajoa moottoripyörän päällä seisten. Keulimista, takapyörä ilmassa ajamista ja villiä sutimista. Nämä kaikki ja monta muuta adrenaliinit nostattavaa temppua nähdään messujen huikeassa stuntnäytöksessä.

harjoittelemassa Messukeskuksen pihaalueella.

Mies stunttitemppujen takana on 20-vuotias turkulainen Eero Syrjänen. Syrjäselle on ehtinyt karttua jo pitkä kokemus moottoripyöristä, ja stunt-ajo on hänen omin juttunsa. Messujen stuntnäytöksessä Syrjäsen parina kaasuttelee Jesse Elo.

STUNTKUSKI KÄYTTÄÄ TEMPPUILLESSAAN SUOJAVARUSTEITA JA HARKINTAA.

– Erilaisten temppujen tekeminen on kiinnostanut minua pienestä asti. Olen oppinut stunt-ajoa harjoittelemalla itsekseni ja treenaamalla myös kavereiden kanssa. Ahkerasti treenaava Syrjänen keksii uusia stunttitemppuja kokeilemalla. – Sen kyllä tuntee heti, onko jokin idea toimiva. Harjoittelen temppuja kaiken liikenevän ajan. Moottoripyöräilijä on tuttu näky Messukeskuksen asfaltilla jo entuudestaan, sillä hän on käynyt usein

– Parhaita harjoittelupaikkoja tempuille ovat laajat piha-alueet. Messukeskuksella on tullut käytyä usein.

– Ajaessa turvallisuus pääsee helposti unohtumaan. Mutta turvallisuustekijät ovat silti usein mielessäni, ja temppuillessa käytän suojavarusteita. Kaatumiset kuuluvat tähän lajiin. Mitään pahoja haavereita minulle ei ole käynyt. Turun Messujen näytöksessä Syrjäsen alla nähdään Kawasaki Ninja 636. Pyörä on teipattu Uber Tapella eli kuvioteipillä. – Räväkkä väritys tuo vielä lisää näyttävyyttä pyörään ja ajoon. Temppujen tekemisen lisäksi stunt-ajajan arkeen kuuluvat myös korjaustyöt.

Keula ylös ja messuille!

Moottoripyörien stuntnäytös ulkoalueella

JOKAISENA

messupäivänä.

A

– Pyöriä saa aina olla korjailemassa. Yhtään en ole silti kokonaan rikkonut. Nuorena tuli kyllä hajotettua mopoja yllättävistäkin kohdista, mutta nekin sai aina korjattua takaisin ajokuntoon. Syrjänen on muuttanut Virroilta Turkuun opiskelemaan tietotekniikkaa vuosi sitten. Hänellä on selkeät tavoitteet myös stuntajolle. – Olisi siistiä päästä kisaamaan ja ajamaan näytöksiä vielä enemmän. Olen toistaiseksi käynyt kisoissa Virossa.

HALLI 81

ARKISTOT AUKI, Turun Sanomat Lehdenlukijoita kiinnostavat erityisesti omaa elämää liippaavat uutiset. Se ei ole sadassa vuodessa muuttunut. – Sanomalehdissä korostuu nykypäivänä erityisesti paikallisuus ja oman maakunnan asioista kertominen. Vanhoja lehtiä lukiessa näkee kuitenkin Turun Sanomien puhuneen lähialueen edistyksen puolesta läpi historiansa, kertoo lehden päätoimittaja Kari Vainio. Turun Sanomien messuosaston uutiskäytävään on koottu alueen paikallisuutisia sadan vuoden ajalta. Lehden talous-, kulttuuri- ja urheilutoimitukset ovat poimineet omat suosikkiuutisensa osastolle A 81. Turun Sanomat on kertonut alueensa tapahtumista koko Suomen itsenäisyyden ajan ja ylikin, joten lehden arkistoissa riittää jo unholaan painuneita historiallisia uutisia paljastettavaksi. Kielenkäyttö ja asioista kertomisen tapa on kehittynyt lehdistössä hyvin erilaiseksi kuin sata vuotta sitten. Journalismin yhteiset pelisäännöt ovat syntyneet matkan varrella. – Vanhoja Turun Sanomien juttuja lukiessa huomio kiinnittyy kielenkäyttöön, joka on välillä ronskia. Esimerkiksi rikosuutisissa on kerrottu saman tien osapuolten nimet, ja heidän ulkonäköään on voitu kuvailla laatusanoin. Rikoksentekijä on voitu mainita ”rumaksi”, Vainio selvittää.

6

Historialliset SKUUPIT!

Sanomalehti kertoo oman aikansa ilmiöistä yllättävilläkin tavoilla. – Vanhoja lehti-ilmoituksia on kiinnostavaa tutkia. Elintason ja kulttuurin muutos näkyy lehden ilmoitusosiossa. Sata vuotta sitten esillä olivat elintarvikepulaan liittyvät asiat. Ennen teollistumista myös kaupungissa pidettiin ja myytiin kotieläimiä. Myös yhteiskunnalliset erot ovat heijastuneet ilmoituksiin: aikanaan yksityiskoteihinkin oli yleisesti tapana palkata palvelijoita. Vuonna 1905 ilmestymisensä aloittanut Turun Sanomat on ollut tiiviisti mukana suomalaisen yhteiskunnan myllerryksissä.

Yleisön palautteella on aidosti merkitystä lehdenteolle.

– Sata vuotta sitten Turun Sanomat koki ajan hengen dramaattisella tavalla. Lehden ensimmäinen päätoimittaja Antti Mikkola toimi kansanedustajana, ja punakaartilaiset ampuivat hänet kevään 1918 sodan jaloissa. Murhasta uutisoitiin paljon. Päätoimittaja näkee sanomalehden palanneen nykypäivänä takaisin juurilleen kansanvalistajana. Informaatiota tulee nykyään monesta lähteestä nopeassa tahdissa, ja mukana on myös vihasivustojen levittämää väärää tietoa. – Tässä tilanteessa kansanvalistuksellinen merkitys on noussut uudelleen. Lehdistön tehtävä on välittää tietoa, johon voi luottaa. Sanomalehdessä asioita käsitellään myös eri näkökulmista, mikä laajentaa maailmankuvaa. Kokonaan sosiaalisen median varassa ollessaan on helpompi jäädä kuplaan, jossa siedetään ainoastaan omia mielipiteitä.

– Tällä vuosituhannella journalismista on tullut suunnitelmallista, ja lehtien sisällöt ovat kehittyneet aivan valtavasti. Kun informaatiokanavia on nykyisin paljon, ovat myös lukijoiden laatuvaatimukset tiukentuneet. Tänään lukijoille ei kelpaa enää sellainen, mikä kelpasi vaikka 30 vuotta sitten. Turun Sanomat julkisti ulkoasumuutoksensa edellisillä Turun Messuilla, ja messuyleisön kommentteja lehden uudesta ulkonäöstä kuunneltiin tarkkaan. – Keräsimme lukijoiltamme mielipiteitä ulkoasu-uudistuksen yhteydessä, ja saamamme palaute vaikutti konkreettisesti siihen, millaiseksi lehden ulkoasu lopulta muodostui. Lehden ulkoasuun ja sisältöön voi nyt tutustua 100 vuoden ajalta. Tervetuloa!

Vainio on työskennellyt journalismin parissa 80-luvulta saakka. Hän painottaa sanomalehtien sisältöjen tekemisen edistyneen 2000-luvulla.

Turun Sanomien isäntäpäivä on sunnuntaina 27.8. Isäntäpäivänä Turun Sanomat tarjoaa ohjelmaa mm. Turun Sanomien A-hallin TS Olohuoneessa. 7


KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

ILMOITUSLIITE

KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

ILMOITUSLIITE

SOTKUN MUNKIT

Eläkeiässä tehdään aktiivisesti yhteistä hyvää Pirkko Lahti on osuva esimerkki nykypäivän eläkeläisestä. Lahti on entinen Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja ja psykologi, joka on eläkkeelle jäämisensä jälkeenkin pysynyt aktiivisena yhteiskunnallisena vaikuttajana.

– Suuret ikäluokat antavat edelleen merkittävän panoksen yhteiskunnalle maksamillaan verorahoilla. Eläkeikäiset kuluttavat myös runsaasti erilaisia palveluja, ja ovat suuri käyttäjäryhmä esimerkiksi kulttuurilaitoksissa kuten museoissa.

Tänä vuonna Lahdelta on julkaistu kirja Satavuotiaiden kädenjälkiä. Yhdessä Ulla Nummisen kanssa kirjoitettu teos on kunnianosoitus Suomessa vuonna 2017 eläville satavuotiaille. – Vanheneminen itsessään ei ole sairaus, vaikka siihen voi kuulua sairauksia, Lahti napauttaa. Messuilla Eläkkeensaajien Keskusliiton puhujavieraana toimiva Lahti kannustaa näkemään eläkeikäiset monesta eri näkökulmasta. Kaikki yli 65-vuotiaat eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan mukaan kuuluu useita ikäryhmiä ja yksilöllisiä eroja.

Elämäniloa

PARHAILLAAN ELÄKEIKÄISTEN ELÄMÄÄ VÄRITTÄÄ TULEVAISUUDEN EPÄVARMUUS – Ikäihmisten kuulumisia pitäisi tarkastella aina viiden vuoden aikajänteellä. Vanhuuteen mahtuu monia vaiheita. Lahti muistuttaa suomalaisten ikääntyneiden aktiivisesta roolista. Eliniän piteneminen näkyy yhteiskunnassa, ja eläkeikäisillä on paljon annettavaa myös työuransa jälkeen. – Nykyiset eläkeläiset ovat kasvaneet arvomaailmaan, jossa halutaan olla hyödyksi. Yhteiseen hyvään voi osallistua monella tapaa, onpa kyse sitten omista sukulaisista huolehtimisesta tai vaikkapa vapaaehtoistyöstä. Lahti on huolissaan siitä, että suomalainen yhteiskunta alkaa pitää vanhuksia taakkana.

– Terveydellä on keskeinen merkitys elämänlaadulle. Monella vanhuksella on kuitenkin tällä hetkellä pelko siitä, selvääkö hän ja saako tarvitessaan apua. Sote-uudistuksen epäselvyydet aiheuttavat ahdistusta ja sydänoireita. Lahden mukaan Suomesta on alkanut muodostua hyvinvointiyhteiskunta, jossa ihmiset voivat huonosti. Osa ikäihmisistä voi hyvin kuten tutkimuksetkin osoittavat, mutta tutkimusten ulkopuolelle on jäänyt eläkeikäisten köyhyys. – Hallitus on keksinyt piilosäästöjä, jotka ovat murentaneet hyvinvointia. Kun Kelan lääkekorvauksia on tänä vuonna tiukennettu, vähävaraisilta vanhuksilta jää saamatta esimerkiksi sydän- ja diabeteslääkkeitä. Suomessa kai-

MESSUILLA MUKANA OLEVAT YHDISTYKSET:

Eläkkeensaajien Keskusliiton edustajat ovat mukana kaikkina messupäivinä kertomassa senioreja askarruttavista ajankohtaisista asioista. Paikallisyhdistysten toiminnasta ovat puolestaan kertomassa yhdistysten vapaaehtoistoimijat.

- Turun Eläkkeensaajat ry

Messuohjelman taustalla on suuri joukko vapaaehtoisia eläkkeensaajia, jotka haluavat tuottaa iloa ja jaksamista ikäihmisille. Yhdistykset järjestävät messuilla myös erilaista ohjelmaa kuten sketsejä 100-vuotiaasta Suomesta, laulua, tanssia ja muuta liikuntaa. Mukana on myös karaoke.

- Paimion Eläkkeensaajat

8

- Valtion Eläkkeensaajat Turku

- Liedon Eläkkeensaajat

- Halikon Eläkkeensaajat - Ikinuoret Eläkkeensaajat Turku

Kuuma ik k n u m ! vinkki

Jokaisen omat odotukset vaikuttavat kuitenkin siihen, miten hyvänä tai huonona jokapäiväisen elämänsä kokee. – Henkisestä hyvinvoinnistaan voi huolehtia keskittymällä elämään päivän kerrallaan. Vaikeinakin aikoina omasta päivästään kannattaa yrittää löytää jokin hyvä hetki. Lahdelle itselleen iloa tuo arkisten asioiden sujuminen. Hän tuntee olevansa onnekas kun terveyttä ja kuntoa on riittänyt. – Teen vapaaehtoistöitä, ja haluan olla tuomassa hyvää mieltä muille. Tänä vuonna esimerkiksi perinne- ja aistipuutarhan laittaminen vanhuksille on ollut mukavaa. Luonnossa oleminen on minulle muutenkin tärkeää. Pidän myös käsitöiden tekemisestä.

Sotilaskodin munkit ja hernekeitto ovat hitiksi muodostunut messuperinne, jota osataan odottaa. – Saamme messuyleisöltä paljon kiitosta munkkien tuoreudesta.

Myös hernekeiton muhevuutta ihastellaan. Kypsyttelemme keittoa seitsemisen tuntia, ja kypsytysaika tekee siitä erityisen mehevää, kertoo Marjo Lindstedt Rannikkosotilaskoti ry:stä. Sotilaskodin messuvalmistelut ovat alkaneet jo kesäkuussa kun esikunnan kanssa on sovittu tel-

– Munkkitaikina leivotaan etukäteen aihioiksi, jotka pakastetaan ja paistetaan sitten valmiiksi munkeiksi messujen aikana. Näin messuyleisön suihin ehditään paistaa uunituoreet herkut jokaisena päivänä, Lindstedt kertoo Sotilaskotimunkkien historia ulottuu 30-luvulle. Kuuluisan hillomunkin perusresepti on pysynyt lähes samana nyt useamman vuosikymmenen ajan. Sotkun munkkien kaikkia valmistussaloja ei paljasteta, mutta Lindstedt antaa kuitenkin kuuman vinkin kotikokeille.

B

HALLI 103

– Munkeista tulee meheviä kun ne nostattaa kunnolla ensin taikinaa tehdessä ja sen jälkeen vielä leipoessa. Sotilaskotitoiminta täyttää ensi vuonna yhdessä puolustusvoimien kanssa sata vuotta. Sotilaskodit ovat osa Puolustusvoimien vapaaehtoistoimintaa. – Sotilaskotitoimintaan osallistuu ihmisiä monenlaisista taustoista, ja tästä syntyy kiinnostavaa vuorovaikutusta. Yhdistävänä tekijänä on se, että mukaan hakeutuu ihmisiä, jotka tykkäävät työnteosta. Varusmiesten palveleminen on tärkein tehtävämme, ja ”meidän poikien” kanssa on aina mukava asioida.

Sotilaskotitoiminnassa pääsee myös mukaan jännittäviin tilanteisiin, joihin ei muuten olisi pääsyä. – Sotku menee mukaan monenlaisiin paikkoihin Puolustusvoimien alueella, ja olemme toimineet esimerkiksi sotalaivoissa sekä päässeet tutustumaan saaristoon sotilaspoliisiveneessä. Myös tapahtumat kuuluvat mukaan Sotkun toimintaan. Lindstedt on tarjoillut hernekeittoa ja munkkeja Turun Messujen kävijöille niin helteessä kuin kaatosateessa. – Turun Messuilla olemme olleet mukana pitkään, jo ennen Turun Messukeskuksen valmistumista kun tapahtuma järjestettiin Kupittaalla. Messukokemuksista syntyy hauskoja muistoja.

Pirkko Lahti esiintyy auditoriossa pe 25.8. klo 12

JYRÄÄ Puolustusvoimat tuo messuille kalustoa niin maa-, ilma- kuin merivoimista. Osastolla onkin luvassa paljon toimintaa messukävijöille. Lähes kaikki ajoneuvot pitävät ovensa auki, ja niiden kyytiin saa kiivetä ihan luvan kanssa.

- Eläkkeensaajien Keskusliitto ry

- Ruskon Eläkkeensaajat

killa vanhuksilla ei ole varaa tarvitsemiinsa lääkkeisiin.

toista, keittimistä ja muista tarpeellisista tarvikkeista. Heinäkuussa on hankittu ruokatarpeita kuten herneitä, lihaa ja juomia. Elokuussa messujen alla on alkanut munkkiaihioiden valmistus.

järeällä kalustolla

Eläkkensaajat tarjoilevat tietoa ja pistävät tanssiksi Eläkkeensaajien Keskusliiton osastolla tarjoillaan senioreille suunnattua tietoa. Mukana ovat sekä EKL:n asiantuntijat että paikallisten yhdistysten toimijat.

ovat kohonneet aidoksi trendiksi

Osastolla voit testata omat taitosi veneenkuljettajana sukeltajasimulaattorissa tai Hornetin ohjaajana lentosimulaattorissa. Ekoaseammuntapisteellä taas pääsee kokeilemaan tähtäämistarkkuuttaan turvallisesti. Osastolla tapaa tietenkin myös varusmiehiä sekä muuta Puolustusvoimien henkilökuntaa. Varusmieskoulutus on mukana maailman kehityksessä, kertoo Rannikkolaivaston esikuntapäällikkö, komentaja Janne Muurinen.

– Suomi ylläpitää toimintaympäristön kehitykseen suhteutettua puolustuskykyä ja valmiutta. Puolustusvoimat on tunnistanut maailman muutoksen ja tarpeen nopeampaan reagointiin. Puolustusvoimat on alkanut kouluttaa varusmiehiä valmiusyksiköihin tammikuusta 2017 alkaen. Valmiusyksiköillä nostetaan puolustusvoimien suorituskykyä erityisesti sotilaallisen maanpuolustuksen tehtävissä. Varusmieskoulutusta kehitetään kustannustietoisesti vastaamaan muuttuneita valmiusvelvoitteita ja hyödyntämällä muun muassa verkko-, virtuaalija simulointijärjestelmiä. Puolustusvoimien tehtäviin kuuluu antaa virka-apua muille viranomaisille sen lisäksi että se puolustaa Suomea sotilaallisesti ja osallistuu kansainväliseen kriisinhallintaan. Virka-aputehtäviä on vuosittain useita satoja.

– Puolustusvoimat tukee muita viranomaisia pääasiassa silloin, kun näiden omat voimavarat eivät riitä. Virka-apua voivat pyytää ensisijaisesti poliisi ja pelastuslaitos. Esimerkiksi terrorismin torjuntaan puolustusvoimat voi osallistua poliisin pyynnöstä ja johtamana. Tyypillisiä virka-aputehtäviä ovat sodanaikaisten räjähteiden raivaaminen, alueen eristäminen ja henkilöiden etsiminen. Puolustusvoimat sai nyt kesällä lisäksi neljännen tehtävän: osallistuminen kansainvälisen avun antamiseen, Muurinen kertoo.

D

kotimaista tuotantoa oleva herätepohjamiina PM16. Modernia miinantorjuntaa edustavat Katanpää-miinan-torjunta-alusluokan etsintä-kalustoon kuuluvat miinanetsijät AUV2 ja ROV-E. – Tarkoituksenamme on tuoda näytille myös öljyntorjunta-alusten kalustoon kuuluvia öljyntorjuntapuomeja. Merivoimat antaa viranomaisapua muun muassa miehittämällä öljyntorjunta-aluksia. Myös muuta viranomaisyhteistyöhön liittyvää kalustoa on tulossa näytille, kertoo Rannikkolaivaston tiedottaja Nina Soini.

Turun Messut tarjoaa harvoin tarjolla olevan tilaisuuden päästä konkreettisesti näkemään puolustusvoimien kalustoa ja miehistöä.

Lennokkiryhmä tuo esille muun muassa meriammuntojen maaleina käytettävän lennokin.

Merivoimilta nähtävänä on muun muassa neljä erilaista merimiinaa, joista uusin, aivan viime vuosina harjoituskäyttöön otettu, on

Merivoimien rannikkojoukkojen kalustosta mukana ovat rannikko-ohjus, 12,7 millinen ilmatorjuntakonekivääri, kranaattikone-

HALLI

+ ULKOALUE

kivääri, raskas kranaatinheitin, G-vene, moottoripyörä ja mönkijä sekä tarkka-ampujia ja rannikkojääkäreitä erikoisvarusteineen. Maavoimien kalustoa edustavat muun muassa raskas partioajoneuvo RG 32M, kuljetuspanssariajoneuvo AMV XA-360, kenttäkanuuna 155K98, raskas raketinheitin-ajoneuvo ja -tiedustelulennokki. Nähtävänä on myös jalkaväen aseistusta sekä taistelijan varusteita. Puolustusvoimien osastolla esiintyy lisäksi päivittäin ”Varusmiesten pukunäytös” Laivaston soittokunnan varusmiesbändi, ja viikonloppuna messuilla nähdään sotakoiranäytöksiä.

9


KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

ILMOITUSLIITE

Heitä voltti pomppuauton patjalle Pomppuauton telineeltä pääsee tekemään huimia hyppyjä ja hauskoja temppuja. Bagjumppomppuautosta hypätään parin– kolmen metrin matka ilmatäytteiselle temppupatjalle.

lineen, jonka ansiosta messuilla pääsee hyppäämään myös kolmesta metristä normaalin kahden metrin lisäksi, kertoo Bagjump-pomppuauton työntekijä Pietari Paappanen.

– Pomppuautossa voittaa itsensä turvalliseksi tehdyssä ympäristössä. Patjalle hypätessään voi voittaa korkean paikan pelon, tai löytää uudenlaisia liikunnallisia temppuja, Paappanen toteaa.

Innokkaimmat hyppääjät löytyvät 3–15 -vuotiaista. Hyppiminen on turvallista, joten ikärajaa tähän huviin ei ole. Jopa monet kaksivuotiaat ovat löytäneet sisäisen huimapäänsä pomppuautossa, ja myös kahdeksankymppisiä taitureita on nähty.

Hyppääminen on tarkkaan ohjattua toimintaa. Pomppuauton väki neuvoo hypyissä ja antaa vinkkejä temppuihin. Henkilökunta myös tsemppaa ja rohkaisee hyppääjiä.

Bagjump-pomppuaton taustalta löytyy Pienestä Kiinni ry, jonka toimintaan Pomppuautolla kerätään varoja. Perustajajäsenet Jukka ja Susanna Erätuli ovat luoneet yhdistyksen tukemaan mikroyrityksiä rekrytoinnissa ja auttamaan työttömiä nuoria työllistymisessä.

Turun Messuilla pomppuauto parkkeerataan Messukeskuksen ulkoalueelle. Bagjump-hypyt tehdään asuntoauton katolta suurelle patjalle. Joustava patja on täytetty ilmalla, ja pehmoiselle patjalle on mukava laskeutua.

Pienet ninjat temppupatjalla!

– Turun Messuja varten rakennamme autoon metrin korkuisen lisäte-

– Pienimmille osallistujille opetamme varsinkin oikeaa hyppytapaa: Patjalle hypätään selkä ja peppu edellä. Vähän isompia opastamme myös erilaisten temppujen tekemiseen. Patjalla on helppo kokeilla esimerkiksi voltteja ja ninjahyppyjä, Paappanen kuvailee. Patjalle hypätään yksi kerrallaan. Pomppuauton työntekijät ohjeistavat turvalliseen kulkemiseen myös auton portaissa ja koko hyppyhetken ajan.

Näin tehtiin Turun Messut… PROJEKTIJOHTAJA KRISTA AHONEN, TURUN MESSUKESKUS OY Tapahtuman projektijohtajan työhön kuuluu koko messukokonaisuuden hallinta. Tapahtumaa valmistellaan ja tuotetaan vuoden päivät ennen varsinaista h-hetkeä. Ahonen suunnittelee mm. tapahtuman markkinoinnin ja sisällön sekä osallistuu näytteilleasettajamyyntiin. Messujen tekemisessä ei ole niin pientä tai suurta palasta, etteikö projektijohtaja pystyisi niihin tarttumaan. Yksin tapahtuman lopputoteutusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä. Mukana on kymmeniä tekijöitä, joiden työtehtäviä Ahonen ohjaa. Hän vertaa messujen vakituista ja tilapäistä henkilökuntaa hyvin öljytyksi koneeksi. Yleismessujen teemojen runsas lukumäärä, laaja ohjelmatuottajien ja esiintyjien verkko sekä ulkoalueelle sijoittuva messutoiminta on Turun Messuille ominaista erikoislaatuisuutta ja myös haasteellista. − Tämä tapahtuma on viihteellinen ja hengeltään kesätapahtumallinen. Mikään idea ei ole Turun Messuille liian hullua, naurahtaa useita muitakin messutapahtumia vetävä Ahonen.

10

Messujen aikana Ahosta harvemmin nähdään ohjelmia seuraamassa tai pehmistä syömässä, sillä messujen tuotannossa riittää hyvästä ennakkovalmistelusta huolimatta myös tapahtumaaikaista koordinointia. − Tavaroiden roudaus, asiakaspalvelu ja tarvittaessa vaikka messumaskotin sijaistaminen kuuluu toimenkuvaan, naurahtaa Krista Ahonen.

LIIKETOIMINTAJOHTAJA KIMMO SALMINEN, TURUN MESSUKESKUS OY Messujen rakentaminen ja messuosastojen suunnittelu vaatii aina teknistä osaamista ja suunnittelua. Turun Messukeskuksessa messuja ja näyttelyitä toteutetaan tiiviisti ympäri vuoden. Turun Messukeskukseen messupalvelu rakentaa vuodessa n 500 osastoa ja Logomoon n. 100 näyttelyosastoa. Turun Messujen näyttelyalueen käytännön rakennustyö alkaa jo kolme viikkoa ennen tapahtumaa. − Yksittäisen messuosaston suunnittelutyö kestää keskimäärin noin kaksi viikkoa, arvioi Salminen.

seinää. Mattoa tapahtumaan vedetään noin 2 750 neliötä.

– Pitkään työttöminä olleissa nuorissa on valtavasti käyttämätöntä potentiaalia. Solidaarisuudella sekä pienellä avulla on mahdollista tukea heitä niin, että heille syttyy kipinä omaan tekemiseen ja eteenpäin pääsemiseen, sanoo Jukka Erätuli.

NÄYTTEILLEASETTAJAT 3D Visualisation B/44

A AL-Team Ky Ulkoalue/Sf6 Allegro Suomi B/55 Amway B/53 ArcoProduction B/18 ArmaSatar B/67 Asplund Risto Tmi Ulkoalue/Lt11 Asu-Astra Finland Oy B/102 Audiokauppa Turku Oy A/73 Aurajooga Oy B/54

Projektijohtaja Krista Ahonen ja projektikoordinaattori Maija Rintala (oik.) valmistautuvat syksyn tapahtumiin, joista ensimmäisenä vuorossa legendaarinen Turun Messut.

G

LVI-Taiturit Oy A/76

Geo Relax B/45 GJ Cosmetics Oy B/36 GoMinerals Finland Oy B/21

ManjaQvist Ulkoalue/Lt18

H Hannila Sirkku Tmi B/71

Huhtala Tuula B/82

Black Mamba Tmi Ulkoalue/Mt40 Brodeeraus JO-HA Oy A/46b sekä C/80

C Crepe Stop Ulkoalue/Mt128 Cycle World Ulkoalue/Mt131

D Deligreen Oy Ulkoalue/Sf8

Tradesoft Oy Ulkoalue/Mt30

Puustelli-Keittiöt A/26

Turku Energia Oy C/103 sekä Ulkoalue/Mt132

R

Turkukorut Aulin Oy B/25a

Rengas Turku Oy C/26

Turkuseura - Åbosamfundet Ry C/3

MasterSauna Ulkoalue/Mt129

Rotorway Oy Ulkoalue/D

Turun Fimex Oy Ulkoalue/Mt133

Matkatenava C/18

Ruoveden Herkku Oy C/102

Turun Kauppakamari C/67

Masterpipe Talotekniikka Oy A/78

Medilaser Turku B/1 Mesvac Oy A/68 Mi-Mo Fashion B/6

S Sector Alarm Oy A/20 SF-Caravan Ry C/101

Mostar Oy Ulkoalue/Mt11

Siesta Group Oy A/45

Turun Steiner-koulu C/103a

Muotitorppa Oy Meikkitorppa B/48

Siivouspalvelu Kota B/51

Turun TULE-tietokeskus B/39

N

Silkkitimpurit Oy A/46a

NaisTaivas Oy B/56

Sisustuspallobaari A/13

Neorex Oy A/4 B/35

Smart Concept B/17

J

Niemisen Kala Ulkoalue/Sf12 Noble crafts de cashmere B/83

Smokey Food Finland Oy Ulkoalue/Sf9

Janron Ky B/104

Nunna Uuni A/35

Sola Natural Oy B/7

JUM-Tapahtumat Oy A/86, B/108 sekä C/107

Nurmelan alpakat D/16

Sport Active B/47

Varma Vesikatto A/82

Järviradio Oy C/54

O

Suomen Huvilupa Oy Ulkoalue/Mt138

Varsinais-Suomen Kennelpiiri ry D/34

Suomen Kirjatukku Oy Ulkoalue/Mt13

Varsinais-Suomen liitto C/51

Hämeen Laaturemontti Oy A/7 sekä Ulkoalue/A-ed 1

I Ilja West Studiot A/79b Ilmailumuseoyhdistys ry C/70 Iloinen Keittiö B/62

Dorn Design B/46

Kerimesi Oy B/24 Keskusta Varsinais-Suomen piiri C/59 Khn services C/56

Ocean Spirit B/50 OFYR Finland Ulkoalue/Mt7 OmaYhtiöt Oy A/61 B/72 Oriflame Oy B/63 Osteopaatti Iida Salo B/79

P

Siiwerk Oy D/10 Silverplus kuntoklubi B/15

Suomen Kiropraktikkokeskus B/11 Suomen Terveysmaailma Oy B/78 Suomen UNICEF ry C/42 sekä Ulkoalue/Mt35-36

Koirakoulu Naantali D/34

Elisa Oyj A/11

Koiviston Patarouva B/52

Paavo Nurmi -keskus B/112

Eläkkeensaajien Keskusliitto Ry B/103

T

Koskenpään Herkku Oy B/37

Pakuso Oy Ulkoalue/Mt15

TAHTODESIGN Oy B/41

Kotiwatti A/8

Perussuomalaiset VarsinaisSuomi Ulkoalue/Mt20

Taidekabinetti A/84

F Finnsweet B/100 sekä C/1 Finnpeak Hirsituote Oy Ulkoalue/Mt16

Kuntokeskus Movet Oy B/26 Kymppi-Katto Oy A/83

L Lampela Heart Team Ulkoalue/Mt12 Leipomoliike Irene Partanen Oy Ulkoalue/Lt1

Pienestä kiinni ry Ulkoalue/Mt137

Tanssistudio Centro Oy B/40 Tanssiurheiluseura Bolero C/64

Piikkiön Savulihapalvelu Ulkoalue/Sf2

Tassuputiikki D/10

Polar Nutrition Ay B/31

Lily Alexandra Oy B/9

Pottery Evaristus Ulkoalue/Mt111

Fortum Markets Oy A/70 ja C/37

Lounais-Suomen Taxidata Oy C/53

Puolustusvoimat D sekä Ulkoalue/Mt200

Fysicos & Raision OMT B/33

Lumon Suomi Oy A/12

Fleur Design B/43

Tallink Silja Oy Messukassi ja C-halli

Tassuputiikki D/10

Plastic Surgery Center B/13

U Unikeidas A/80 Unikulma Oy A/77 Urban design boutique B/29

V

Varsinais-Suomen Pelastuslaitos Ulkoalue/100 Veho Autotalot Turku C/62 sekä Ulkoalue/Mt134 Vera Cosa Tmi B/94 Verisure Oy A/28 sekä C/68 Vesivek A/29

Elgi Vitali Oy B/16

Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy D/11

Turun Seudun Osuuspankki Ulkoalue ja C-hallin kahvio Turun Silmänilo Optikkoliike B/25b

DNA Kauppa C/33

ESR B/19

Turun Sanomat Oy A/81

Moi Mobiili Ulkoalue/Mt20

Kaukora Oy A/36

Engineering 60 B/42

Turun kaupunki C/95

Seniorihissit.fi A/69

K

E

Putki-Make Oy A/72

Mickan Trade Oy B/111

HumanTool Oy B/10

Disne Oy A/74

Delta-Auto Ulkoalue/Mt135

M

Globrand Oy B/2

Autokiila C/58

B

LuontoTaika D/1

Maisemaurakointi Mäkinen Oy Ulkoalue/Mt31-32

Hellberg Kaija Tmi B/64

Daina Beauty Tmi Messukassi

Kaikkiaan Turun Messuille rakennetaan noin 650 metriä messu-

Luonnollinen Kamu D/10

Auran Aallot C/4

RAVINTOLAPÄÄLLIKKÖ MAARIT SALOVAARA, RESTEL OY

− Ravintoloissa ja kahviloissa työskentelee n. 15 henkilöä per päivä. Asiakaskunta ja tuotteet vaihtelevat päivittäin, Salovaara arvioi.

Fysikaalinen Verisuoniterapia Bemer B/38

Hau Life! / Suomen Kennelliitto D/33

Casada Finland Oy A/65

Ravintolapäällikkö Maarit Salovaaran mukaan messujen aikana myydään noin 2000 ruoka-annosta. Kahvia ryystetään sitäkin enemmän.

Nähdään messuilla!

3

Messuille osallistuvan näytteilleasettajan ja yrityksen kannattaa valmistautua messuosallistumiseen huolellisesti. Tietoa löytyy mm. osoitteesta www.messutsuomessa.fi

Myös Turun Messukeskuksen ravintolat valmistautuvat kesäiseen tapahtumaan. Suurimmat kuhinat ravintolassa ovat syksyllä, Turun Kirjamessujen ja Turun Ruoka- ja Viinimessujen aikaan, mutta kyllä kesälläkin messukävijöille hyvä ruoka ja juoma maistuu!

KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

ILMOITUSLIITE

Tempur Brand Store C/19

Virte-Metalli Oy A/67 VSM Finland Oy/Husqvarna/ Viking B/3

W Wurstivankkuri Ulkoalue/Sf4

X XXL Promotion Oy B/32

Tempur Sealy Suomi Oy A/30 Tiivituote Ulkoalue/Mt140 Tmi Saniainen B/4 Toffee Heaven Ulkoalue/Mt21 Trifol Oy Messukassi

11


KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

ILMOITUSLIITE

Näytteilleasettajien kulku

104

B

102

Lava

84-88

64 65, 6870

73

72

Toimintaalue

111

77 79

74-75

80-81

78

82 83

57-61

54 55

48

56

52 53

11 12

15

67 45 42

40

46 43

51 50

39 38

36

41

47 44

37

63 TS-olohuone

62

11

4

8

9-10

13

14-18

7

8

9

13

6

5

19 18 17

4

22 24

26

31 32

21

25a 25b

29

3

3a

2

1

12

29

30

28

2729

20

19

7

x

10

16

3134

x

35 34 33

21-25

36

35

7

26

45

0

0

72

73

69

x

76

73

77

68

70

71

82

74

81

78 80

83

1

56 57

38-41

37

26

42

27-32

4346

x

59

58

54

TURUN KAUPUNKI

Sisäänkäynti ja lipunmyynti

Tupakointipaikka

52

64

LASTEN TOIMINTAALUE

510

66

62 65

12

70

103 104

111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 Sf9 Sf1 0

STREET

Sf 11

Sf12

FOOD

Huoltotila

Käynti messuille

Lt2

Vesipiste

Lt3

29-32

23

35

24

24 -27

Huoltoportti

x

Käynti ulkoalueelle

MESSUKESKUKSEN VARASTOTILA

Sf1

Lt6

Lt7

Mt31 Mt3 2

Lt8

Lt9

Lt10

Käynti ulkoalueelle

Lt11

Mt133

LÄHITUOTTAJATORI

Mt11 Mt1 2

Lava Sf2

Lt5

TORI Lt18

Mt21 Mt33 Mt34

Lt17

Lt16 Lt15

Lt14

Mt6

Mt15

Mt7

Mt16

MARKKINA

TORI

Mt25 Mt2 6

Mt35 Mt36

Mt8

Lt13

Mt18

Mt27 Mt28

Mt9 MTI0

Mt138

Mt138

Mt129

Mt134

Mt5

Mt13

Sf4

Puolustusvoimat

Mt200

Sf6

WC:T

81-85

121 122 123 124 125 126 127 128

Sf7

ILMASTOINTIKONEHUONE

x

MARKKINA Sf8

101

80

18 -21

mukana messuilla. Opettajina tähtiopettajat Mikko Ahti ja Janica Saarni.

22

x Käynti ulkoalueelle

17

35 -40

9699

Centro

D

13 -15

34

67

75-79

Käynti ulkoalueelle

7

uvieras

V Pelastuslaitoksen näytökset

16

68

Lt1

P-alue mess

Sotilaskoti

11

10

TURKU ENERGIA

95

LAVA

x

Käynti messuille

Helikopterilennätykset

2-9

1

102

51

19 18

1

uvieras

Kotieläinpiha

Näytösalue

I

P-alue mess

Hissi Bagjump

x

C/kahvio

53

3

84

P-alue polkupyörät

Stuntnäytösalue

Tanssistudio

2

79b

87-95

Lastenhoitohuone Vaatesäilytys

33

4

86

Lehdistö SPR ensiapu

107 108 109 110

67

33

105 106

65

66 66b

100

62

Cafe

107

1

61

Messutoimisto

103

102

AUDITORIO

46a

Lasten valvottu leikkipaikka

Inva WC

46b 3744

WC

Info

100

Kuljetuskontti

15

C

108110

112

Auditorio

Messuravintola

103

95-97

71

A

Muutokset mahdollisia

94

89-93

KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

ILMOITUSLIITE

Ampumap

ULKOALUE Mt140

MARKKINATORI

utki

Mt136

Mt131

Mt30 Mt135

Mt37 Mt3 8 Mt39 Mt4 0

Muista koirien muotinäytökset!

Mt132 KaivinKone

Mt19 Mt2 0

Mt29

Puolustusvoimat

Mt137

H H

Mt41 Ulko100

MESSUISÄNNÄT:

MESSUISÄNNÄT:

V

torstaina 24.8. klo 11.45

Pikku-Myyn

JYMYYLLÄTYS

Vuoden tuote Varsinais-Suomessa -KILPAILUN VOITTAJA MESSUILLA

Suomi 100-lavalla

Muutokset mahdollisia

Varsinais-Suomen Yrittäjät ry, Turun Messukeskus Oy ja Viestintäharju Oy julkistavat Vuoden tuote Varsinais-Suomesta -kilpailun voittajan Turun Messuilla. Tuote on myös esillä messuilla ja se ilmoitustilaa Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehdessä. Tunnustus myönnettiin viimeksi vuonna toissa vuonna, jolloin voittajatuote oli Munax Oy:n Laitilan Proegg Protein Smoothie.

messuilla sunnuntaina. 12

Tunnustus julkistetaan

Kilpailuehdotuksia arvioitaessa palkintolautakunta kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin: yhteiskunnallinen merkitys, tunnettuus omassa kohderyhmässä, ajankohtaisuus, ainutlaatuisuus, tuotteistaminen, kotimaisuusaste, markkinoilla oloaika ja työllistävä vaikutus sekä erityisesti tuotteen tai palvelun kaupallinen merkitys kotimaassa ja/tai ulkomailla. © Moomin CharactersTM

13


KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8. Teksti ja kuva Laura Meriläinen

ILMOITUSLIITE

Messuilla lähes 200 näytteilleasettajaa.

Pieni Irja sai ikiomat kengät UNICEFilta

ILMOITUSLIITE

KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

ELÄMÄNILOINEN ERIKA LAULAA JUHLATUNNELMAN Erika Vikman solistina turkulaisilla kyläjuhlilla lauantaina klo 16.30 Messukeskuksen ulkoalueella. Paikalla myös mm. katujongleerausta ja Sirkussirkus Kai Kuutamo.

70 vuotta täyttänyt UNICEF perustettiin auttamaan lapsia toisen maailmansodan jälkeen. Myös suomalaislapsia autettiin. Tapasimme Irja Vuorisen, joka sai lapsena UNICEFilta kengät. Irja Vuorinen muistaa, kun rintama lähestyi kotia Itä-Suomessa 1940-luvun synkkinä sotavuosina. Aikuisten hätääntyminen tarttui lapsiin, Irja muistelee. – Se oli sekavaa ja turvatonta aikaa. Minulle on jäänyt mieleen kainalosauvoilla kulkevat ihmiset, joita sirpaleet olivat vahingoittaneet. Ilmassa lenteli pommikoneita, Vuorinen muistelee kotonaan Sodankylässä. Irjan perhe lähti evakkoon Ilomantsiin sukulaistensa luo. Matka taittui kuorma-auton lavalla. Seuraavat vuoden olivat rankkoja. Irja muistaa, että kaikesta oli puutetta. – Aika yleistä oli, että syötiin perunaa, jonka päälle ripoteltiin suolaa. Juotavaksi oli vettä. Vaatteistakin oli pulaa eikä Irjalla ollut edes kenkiä. UNICEF ryhtyi jakamaan hätäapua Suomessa 1947. Apu saatiin jaettua tehokkaasti, sillä sodista huolimatta Suomessa oli hyvin järjestäytynyt yhteiskunta. Paljain jaloin kulkeneet Irja ja hänen veljensä saivat UNICEFilta kengät. – Kengät olivat isot, mutta äiti sanoi, ettei se haittaa, ja että nyt pääset syksyllä kouluun. Kotona oli puhuttu, että jos ei ole kenkiä niin ei voi mennä kouluun. – Olihan se ihana saada ikiomat kengät, kun oli monta vuotta ollut ilman. Ensimmäiset yöt pidin kenkiä sängyn vieressä. Ne olivat niin arvokkaat.

Turun Messujen jälkeen nukut paremmin Turun Messut starttaa elokuussa Turun Messukeskuksessa. Tämä joka toinen vuosi järjestettävä tapahtuma on jo yleismessuilmiö. Se tarjoaa viihteellistä ja hyödyllistä sisältöä loppukesään, 24.-27.8. Messujen isäntiä ovat Turun Sanomat ja Puolustusvoimat. Lisäksi yhteiskumppaneita on useita, kuten Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen liitto. Messualue onkin hulppea. Se käsittää messukeskuksen kaikki hallitilatilat sekä ulkoalueen. Yleisö pääsee tutustumaan satoihin kiinnostaviin näytteilleasettajiin ja toimintanäytöksiin. Yli 30 vuotta alalla vahvasti toimineelle Unikulmalle messut on paikka mm. vaihtaa kuulumisia. Aina löytyy messuvieraita, jotka eivät vielä ole Unikulman myymälöissä vierailleet. Messut onkin hyvin merkittävä osa Unikulman asiantuntijoiden työtä myymälöidemme ulkopuolella.

UNICEF

(United Nations Children´s Fund) • Perustettu 1946 • Auttoi Suomen lapsia 1947-1951 • Toimii tänä päivänä yli 190 maassa • Työ perustuu lapsen oikeuksien sopimukseen • Tehtävänä auttaa heikoimmassa asemassa olevia lapsia • UNICEF perustettiin auttamaan Euroopan lapsia toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1946. UNICEF auttoi myös Suomea, kun Suomen lapset tarvitsivat apua vuosina 1947-51.

UUDET MOOTTORIVUOTEET LANSEERATAAN MESSUILLA − Lanseeraamme Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi uuden moottorivuodemalliston. Se tulee myymälöihimme vielä loppuvuoden aikana. Uudet moottorivuoteet ja niihin saatavat toiminto- ja lisävarustevaihtoehdot on suunniteltu vastaamaan asiakkaidemme moninaisia toiveita ja lisäksi olemme luoneet aivan oman moottorivuodevaihtoehdon myös erityisen painaville ihmisille, kertoo patjamestari Juha Tuominen, Unikulma Oy:stä.

− Pienet muutokset nukkumisympäristöön, kuten valaistus, kalustaminen tai sisäilman parannukset, tuovat usein merkittävän parannuksen unen laatuun, patjamestari Juha Tuominen luettelee.

Omasta hyvinvoinnistaan huolta pitävän messukävijän kannattaa suunnata kulkunsa Unikulman osastolle. Unikulmassa on huomattu, että parempi uni kiinnostaa ihmisiä entistä enemmän ja luonnollisesti myös kotimaisuus sekä turvallinen ostaminen suoraan valmistajalta ilman välikäsiä. Yritys tekeekin tärkeää työtä terveyden kannalta keskeisellä alueella, jossa löytyy edelleen parantamista:

Hygieniasyistä tyyny tulisi pestä pari kolme kertaa vuodessa ja vaihtaa parin vuoden välein. Petauspatja tulisi pestä ainakin kerran vuodessa ja vaihtaa noin viiden vuoden välein.

− Suomalaiset nukkuvat huonommin kuin koskaan ja asiaan on alettu myös kiinnittää jo kansantaloudenkin näkökulmasta enemmän huomiota. Lisäksi lisääntynyt mediakeskustelu aiheen ympärillä on herättänyt ihmisiä oikeasti miettimään, miten tulee nukuttua ja miten myös läheiset nukkuvat. Esimerkiksi myös lasten ja vanhusten nukkuminen on huonolla tolalla tällä hetkellä, Tuominen muistuttaa.

Hyödynnä Unikulman suosittuja asiantuntijoita palveluita. Suosituimpia kuluttajapalveluita ovat nukkujan UnikLab -pintapainemittaus, nukkumisergonomiakartoitukset sekä makuuhuoneen sisustussuunnittelupalvelut.

Unicef on esillä osastolla C/42. Mukana on mm. videoesityksiä.

− Valitettavan usein vanhemmat vaihtavat vuoteen ja antavat usein täysin käyt-

26.8.

Hyvä uni on kullekin hyvin yksilöllinen asia ja jo pienetkin asiat voivat olla alku parempaan elämään. Tuomisen mukaan joillekin tällainen voi olla esimerkiksi oikeanlainen säädettävä tyyny ja toisille taas nukkujille räätälöidyn vuodekokonaisuuden hankkiminen.

UNIKULMAN ASIANTUNTIJAN OHJEET HYVÄÄN UNEEN

Katso video, jolla Irja kertoo saamastaan avusta: unicef.fi/irja

14

tökelvottoman nukkumisalustan kasvavalle lapselleen.

ONKO LAPSESI VAIN JÄMÄPATJAN ARVOINEN?

PAHIMPIA VIRHEITÄ TEHDÄÄN USEIN JÄLKIKASVUN VUODEVALINNOISSA:

Nähdään kyläjuhlilla

Parhaimpienkin patjojen pintamateriaalit alkavat kärsiä ihmisten hiestä ja kuonasta ja patjat tulisikin vaihtaa viimeistään kymmenen vuoden välein.

Erika Vikmanilla on ollut vauhdikas keikkakesä. Nuoren laulajan ura on ollut nousujohteinen: Viime vuonna hänet kruunattiin Tangokuningattareksi, sitä edellisenä hän tuli kisassa toiseksi. Meriittilistalta löytyy myös Tangojuniori-voitto. Turun Messujen estradilla laulajatähti esiintyy messulauantaina. Vikman laulaa rytmit suurille kyläjuhlille, joita messuyleisö pääsee viettämään Messukeskuksen ulkoalueella. – Haluan esiintyessäni tuoda kuulijoille tunteita ja hyvää mieltä. Kun ihmiset lähtevät keikaltani iloisina hymyssä suin, olen onnistunut, Vikman toteaa.

Matkaa virtuaalitodellisuuteen ja suhaa sähköautolla

Yrityspalveluista suosituimpia ovat räätälöidyt unikoulut sekä uniluentopalvelut. Etenkin ikääntyvien ihmisten hoivakotiympäristöihin tarkoitettujen nukkumisen asiantuntijapalveluiden ja tuotteiden kysyntä kasvaa jatkuvasti.

Anna liikenneturvallisuutta edistävän #OPLiikenneteon viedä sinut virtuaalitodellisuuteen ja koe liikenne aivan uudesta näkökulmasta. OP Kulku taas tutustuttaa sinut huolettomaan autonkäyttöpalveluun. Samalla voit koeajaa sähköautoistamme Teslan tai Hyundain.

Kokemusmatka alkaa messukeskuksen pääovien edestä pe–la 25.–26.8. klo 10–18. Tervetuloa kyytiin!

uusi.op.fi/turku

Tänä vuonna Vikman julkaisi ensimmäisen oman kappaleensa Ettei mee elämä hukkaan, ja keikkailu on pitänyt naisen kiireisenä. – Esittämäni biisit ovat sellaisia, että ne sopivat omaan suuhuni. Tykkään laulaa biisejä, joissa on samastuttava tarina ja hyvä meininki. Tanssilavoilla esitetään tietenkin sinne kuuluvaa musiikkia, vaikka muuten kuuntelen muutakin musaa. Mistä tahansa genrestä voi löytää hyviä lauluja, Vikman sanoo. Vikman on vasta 23-vuotias, mutta iästään huolimatta hän on jo kokenut esiintyjä. Laulutunneilla käyneen Vikmanin tähtäin on aivan nuoresta asti ollut laulajan urassa. Keikkailun hän aloitti 15-vuotiaana.

– Laulaminen on aina ollut minulle luontevaa. Kun jokin asia tulee sillä tavalla luontevasti, niin ei sitä ryhdy kyseenalaistamaan. Toki minulle on tullut sellaisia hetkiä, että mietin tuleeko laulajan urasta mitään, ja hyvä onkin välillä pysähtyä miettimään asioita. Mutta pysähdyksistä on aina auennut uusi ovi johonkin suuntaan, sympaattinen nainen kertoilee.

MUSIIKKI TUNTUUKIN OLEVAN VIKMANILLE ELÄMÄNTAPA. – Vapaa-aikaa ja työtä on vaikea erottaa toisistaan. Muihin harrastuksiin ei kauheasti jää aikaa. Vapaaaika menee samoissa puuhissa kuin työaikakin, esiintyjä naurahtaa. Entä tuleeko kumppanin, laulaja Dannyn kanssa puhuttua muusta kuin musiikinteosta? – Tietenkin juttelemme ihan kaikesta. Mutta ne ovat sellaisia pariskunnan välisiä omia asioita. Turun Messuilla pirteä laulaja lupaa esittää sopivan yhdistelmän sekä ikivihreitä kappaleita että omia biisejä. – Onnistuneet juhlat syntyvät siitä, että on hyvää, viihdyttävää musiikkia ja toivottavasti myös aurinkoa, Vikman hymyilee.

15


KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

ILMOITUSLIITE

ILMOITUSLIITE

KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8. Kuvat: Jukka Pätynen

TURUN MESSUKESKUS on myös mainio juhlapaikka Turun Messukeskuksen kauniista ravintolasalista on tullut suosittu paikka moniin juhliin. Moderniin ravintola Festoon mahtuu kerrallaan jopa 800 juhlijaa. Juhlien tarjoiluista vastaa Restel.

Kuvat: Pasi Leino

Muotitrendejä ja meneviä malleja Milano, Pariisi, Singapore, Soul, Sydney, Tokio ja Tukholma. Kaikissa näissä muotimaailman suurkaupungeissa on työskennellyt turkulaisen mallitoimisto Modelpointin malleja. Modelpointin mallit kävelevät myös Turun Messujen catwalkilla ja esittelevät messujen muotinäytöksissä tulevan syksyn trendejä.

ikäisiä malleja on tasaisesti. Viisi–kuusikymppinen miesmalli ei ole harvinaisuus.

– Yhdeksällä mallillamme on tällä hetkellä sopimus ulkomaille, ja he työskentelevät niin näytöksissä kuin kuvauksissa. Ulkomailla malleilta odotetaan ammattimaista otetta, ja esimerkiksi hoikkuusvaatimukset ovat tiukempia kuin Suomessa, kertoo Modelpointin johtaja Sari Salo.

– Usein luullaan, että mallina oleminen on helppoa. Mallimaailmassa pitää kuitenkin paikkansa, että kukin on juuri niin hyvä kuin viimeisin keikkansa. Jokaiselle asiakkaalle on annettava parastaan. Alalta karsiutuvat nopeasti ne, jotka eivät ole valmiita tekemään töitä kehittyäkseen.

Viime vuonna ensimmäiset Modelpointin miesmallit aloittivat kansainvälisen uran. Ensimmäinen etappi oli Tukholma, ja tänä vuonna jo kaksi Modelpointin miestä työskentelee Milanossa. – Miesmallien skaala on laajempi kuin naisten. Miesmalli voi yhtä hyvin olla lihaksikas kuin erittäin hoikka. Myös ikähaitari on suurempi, ja miehissä kaiken

90-luvun alusta mallialalla mukana ollut Salo haluaa ohjeistaa omia suojattejaan keskittymään heti alusta asti oikeisiin asioihin. Ammattimainen ote vie mallin pitkälle.

Mallin kannattaa olla tarkkana imagonsa rakentamisessa. Sosiaalisen median Instagramista on tullut mallille tärkeä työväline.

– Mallin on tietenkin oltava hyvässä kunnossa. Laadukkaasti tehdyt kuvat ovat nekin panostamisen arvoisia. Kuvissa olemista kannattaa myös harjoitella, Salo vinkkaa. Kansainvälisen muodin trendit näkyvät myös Suomessa, vaikka ne tulevat meille viiveellä. Ulkomailta tulevat vaikutteet näkyvät yhä nopeammin suomalaisissa kaupoissa. – Toivon kuitenkin, että kuluttajat antavat arvoa kotimaisille suunnittelijoille. Meillä on lahjakkaita tekijöitä niin nuoremmissa kuin vanhemmissa sukupolvissa. Salo on muutenkin kotimaisen muotimaailman puolestapuhuja. – Olisi superhienoa, että suomalaiset muotilehdet käyttäisivät aina kotimaisia malleja, etenkin kun lehtiä ilmestyy meillä suhteellisen vähän. Nykyisellään monissa ulkomailla tehtävissä kuvauksissa mallit kuitenkin buukataan paikan päältä.

Mallitoimisto Modelpointin muotinäytökset auditoriossa perjantaina klo 13.30 ja klo 15.30, lauantaina klo 11.00 ja 14.00, sunnuntaina klo 13.30 ja klo 15.30.

Fäijönin huipulla!

− Suurin tiloja vuokraava asiakaskuntamme ovat yritykset. Tilat taipuvat monenlaisiin ja erikokoisiin tilaisuuksiin, kuten pienoisnäyttelyihin, kuvailee liiketoimintajohtaja Päivi Hoikkala.

ISOJEN JUHLIEN VUOSI Päivi Hoikkala osallistuu vuosittain lukuisten tilaisuuksien järjestelyihin. Tapahtumia on tiloissa vuosittain n. 200. Tätä vuotta leimaa erityisen runsas juhlien määrä. Pienimmät tilaisuudet sopivat kokoustiloihin ja suurimmat viedään messuhalleihin. − Tähän vuoteen osuu monia yritysmaailman merkkivuosia, joissa tilamme on valittu juhla-areenaksi. Mm. Merkuriuksen Karnevaalit järjestetään syksyllä ensimmäistä kertaa Turun Messukeskuksessa, kertoo Hoikkala.

HAU LIFE

opastaa arjen koiruuksiin Onko koirasi uusi suosikkilaji dobo, dogbic tai koirafrisbee? Kennelliiton Hau Life! -osastolla D 33 saa paljon uusia koiranhoitoniksejä sekä vinkkejä yhteiseen harrastamiseen. Ensimmäisestä koirastaan haaveileville on tarjolla neuvoja koiran hankintaan ja rodun valintaan. – Hau Life! -osastolla Kennelliiton asiantuntijat vastaavat kysymyksiin ja antavat monipuolisesti neuvoja koiran päivittäiseen hoitoon. Haluamme opastaa koiranomistajia arkeen, jossa sekä ihmisellä että koiralla on hyvä olla yhdessä, kertoo Suomen Kennelliiton koulutus- ja tapahtumakoordinaattori Jonna Päivike. Koirista ja niiden hoidosta on nykyisin saatavilla informaatiota vaikka ähkyyn saakka. Koiranomistajat ovatkin valveutuneita huolehtimaan lemmikkinsä hyvinvoinnista. Käytännön arki voi kuitenkin tuoda yllätyksiä. – Koira on yksi perheenjäsenistä. Sen hoito saattaa vaatia enemmän aikaa ja vaivaa kuin olisi arvannut. Esimerkiksi koiran liikunnantarpeeseen ei yleensä riitä se, että sen kanssa kiertää pari kertaa korttelin ympäri, Päivike toteaa.

Merkuriuksen Karnevaalit on valtakunnallisesti tunnettu, perinteikäs hyväntekeväisyysjuhla. Tapahtuma on hyvällä asialla, sillä juhlien tuotto menee Turun yliopiston kauppakorkeakoulun väitöskirjatyöhön sekä kauppatieteelliseen tutkimukseen. Tämän, noin tuhannen henkilön, suurjuhlan juontavat sanavalmiit toimittajat Anna Perho ja Harri Moisio. Jazz-laulajien ykköskaartiin kuuluvat Aili Ikonen ja bilebändi Jean S. vastaavat musiikillisesta puolesta. Paikkoja voi varata nettisivulta: www.merkuriuksenkarnevaalit.fi

MYÖS KOULUTUSTAPOJA JA HARRASTUSMAHDOLLISUUKSIA ON MONENLAISIA. – Annamme vinkkejä, mitä ja missä voi tehdä yhdessä koiran kanssa. Kaikki koulutukset eivät sovi kaikille, vaan kannattaa hakea itselle ja omalle koiralle sopiva paikka. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että sopivan koirakoulun tunnistaa siitä, että itselläkin on siellä hyvä olo. Entä ne koiran ja omistajan yhteiset uudet hittilajit? Dogbic ja dobo on molemmat kehitetty Suomessa. Dogbic on tietenkin kuin aerobicia koiran kanssa. Dobo-harjoituksissa taas käytetään apuna tasapainotyynyjä ja ovaalin muotoisia palloja. Molemmat lajit parantavat sekä koiran että omistajan lihaskuntoa ja kehonhallintaa.

Voita koirafrisbee tai punkkikortti HauLife-osastolla on mukana myös kiva koiratietovisa. Koiratietämyksestä voi voittaa vaikka koirafrisbeen tai punkkikortin. Frisbee sopii harrastushetkiin koiran kanssa, ja punkkikortin avulla verenimijät on helppo poistaa turvallisesti lemmikistä.

Koiramaista ohjelmaa! Koirien muotinäytös (Pieni Tassuputiikki) perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina Lemmikkiareenalla

D

HALLI

− Turun Messukeskuksen tiloissa juhlivat myös Varsinais-Suomen Yrittäjät. Varsinais-Suomen upea yrittäjägaala järjestetään joulukuussa. Turun kauppakamari puolestaan juhlii merkittävää 100-vuotista taivaltaan marraskuussa, luettelee Hoikkala.

MONIPUOLINEN TARJONTA JA HELPPO TULLA Juhlien lisäksi Turun Messukeskuksen kokoustilat ovat erilaisten tilaisuuksien, kuten yritysten koulutustilaisuuksien, aktiivisessa käytössä. Usein messujen aikana järjestetään tehokkaita kokouksia, jolloin kokousvieraille tarjoutuu mainio tilaisuus tutustua samalla käynnillä myös messutapahtumiin. Kiitosta asiakkailta tulee mm. palvelun lisäksi myös jouhevista järjestelyistä. Turun Messukeskuksen tilaisuuksiin on helppo tulla, sillä mm. autolle löytyy aina paikoitustilaa läheltä tapahtumapaikkaa.

16

Luentotilaisuus koirankasvattajille lauantaina klo 9–16, kokoustila 3 17


KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

ILMOITUSLIITE

ILMOITUSLIITE

KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

Kuva: Lunden architecture company

Satavuotias Turun kauppakamari nostaa messuilla valokeilaan varsinaissuomalaista osaamista tuomalla osastolleen ajankohtaisia jäsenyrityksiään.

C

HALLI

TÄHTÄIMESSÄ TAIVAS ELINKEINOELÄMÄLLE – Kauppakamarin jäseneksi voi hakea oikeastaan kuka vain. Pääasiassa meillä on mukana toiminnassa yrityksiä mutta myös julkisen sektorin ja kolmannen sektorin toimijoita. Toimintaamme kuuluu mukaan lisäksi muutama henkilöjäsen, kertoo Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Minna Arve.

Kampauksia, matkakortteja ja kaupunginvaltuutettuja PUHEENAIHEENA OVAT RAKKAAN KOTIKAUPUNGIN PÄIVÄNPOLTTAVAT ASIAT. – Valokeilassa ovat muun muassa kaupunkisuunnittelun tuoreet hankkeet kuten kampus ja tiedepuisto, skanssi, Linnakaupunki sekä uunituore keskustavisio. Keskusta-alueen kehityksestä nousee esiin esimerkiksi kaupunkipyöräily. Messujen ohjelmalavalla puolestaan keskustelevat uudet kaupunginvaltuutetut, kertoo Turun kaupungin markkinointipäällikkö Juha Elo.

OPISKELIJAKAUPUNGISTA MUKANA ON TIETENKIN MYÖS NUOREKASTA KORKEAKOULUJEN JA OPISKELIJOIDEN TUOTTAMAA OHJELMAA. – Toiminnallisessa ohjelmassa pääsee kokeilemaan sähkön tuottamista polkemalla tandempyörää. Osastolla on myös esillä näytteitä Turun vesistä, ja yleisön tehtävänä on arvata, mistäpäin näytteet

18

Turun kaupungin osastolta C 95 löytyy palveluja joka makuun. Mukana on laaja kirjo kaupungin palveluja asukkaille ja vieraille.

TURUN KAUPPAKAMARI VIETTÄÄ TÄNÄ VUONNA SATAVUOTIS JUHLAVUOTTAAN.

C

– Merkkivuoden kunniaksi haluamme nostaa esiin jäsennyritystemme tarinoita. Juhlavuoden aikana esittäytyvät myös valiokunnat, ja vuosi huipentuu marraskuiseen juhlagaalaan, Arve sanoo.

HALLI

Kauppakamari on yhteistyöorganisaatio koko elinkeinoelämälle. Edunvalvonnan ytimen muodostaa valiokuntatyöskentely, jonka kautta kauppakamarin jäsenyrityk-

sissä oleva asiantuntemus ja näkemykset saadaan esille. Yksi kauppakamarin tärkeimmistä tehtävistä on elinkeinoelämän toimintaedellytysten edistäminen. Kauppakamari vaikuttaa viranomaisiin ja lainsäädäntöön elinkeinoelämän etuja valvoen, kehittää markkinataloutta sekä edistää elinkeinoelämän ja viranomaisten välistä yhteistoimintaa. – Edunvalvontatyö muodostuu pitkistä prosesseista. Tällä hetkellä meillä ovat esillä erityisesti positiivisen rakennemuutoksen tekijät kuten osaavan työvoiman saatavuus, logistinen saavutettavuus ja toki myös keskustan kehittäminen. Ajankohtaisia koulutuksellisia tavoitteita on esimerkiksi diplomi-insinöörikoulutuksen saaminen Turkuun, ja liikenneyhteyksien kehittämisessä esillä on muun muassa tunnin juna, Arve kertoo.

Messuilla Turun kauppakamarin osastolla C67 vierailevat jäsenyritykset Paratiisipuu Oy, Hammaslääkäriasema Clinident, Kiinteistönvälitys OmaanKotiin Oy LKV, Belightful Design Oy, Rantalainen Oy Länsi-Suomi ja Munax Oy. Osastolla pääsee lisäksi osallistumaan kauppakamariaiheiseen tietokilpailuun.

on otettu. Yliopiston ohjelmassa puhutaan myös turismista ja matkailusta. Ammattiinstituutin opiskelijat puolestaan tekevät messukävijöille kampauksia ja manikyyrejä, Elo sanoo. Lisäksi kaupungin henkilökunta neuvoo messukävijöitä kädestä pitäen kaupungin digipalvelujen käytössä. Apua saa muun muassa eri applikaatioiden lataamisessa omaan puhelimeensa. Lisäksi paikan päältä voi ostaa Föli-matkakortteja. Säpinää osastolle tuovat myös Turun kulttuuri, vapaa-aika ja matkailu. Paikalla kerrotaan remontoidun kaupunginteatterin tulevasta ohjelmistosta, Food Walkista ja Museum Walkista sekä monista tapahtumista kuten Food & Fun. Turun kaupungin oma Suomi 100 -ohjelma on näyttävästi esillä. Juhlavuoden ohjelman tärppejä ovat esimerkiksi Luminous-valotaidekokonaisuus ja palkitun Aura of Puppets ry:n nukketeatterispektaakkeli.

Turun Messujen lauantaina 26.8. juhlistamme 100-vuotiasta Suomea ja Yhdessäviikonloppua!

Turun Messuilla vietetään kyläjuhlia messulauantaina. Muun muassa Turkuseura on mukana järjestämässä Syödään yhdessä -teemaista piknikaluetta. Alueelle voi tuoda omia eväskoreja ja evästä voi myös ostaa messuilta. Leppoisaa yhdessäoloa ja viihtymistä siivitetään mm. jonglöörauksen ja musiikin voimin. Solistina on upea Erika Vikman. Piknik-vieraat pääsevät ihastelemaan Kai Kuutamon katujongleerausta. Tapahtuma on käynnissä lauantaina klo 16-18, ja tilaisuus soveltuu kaikenikäisille. Suomi 100 -teema näkyy ja kuuluu messuilla koko tapahtuman ajan myös mm. C-hallissa, jossa on teemaan liittyviä osastoja ja oma lava!

Eväskori mukaan ja piknikille!

19


KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

Torstain 24.8. ohjelma

ohjelmanumeroa.

B-halli

Ulkoalue

11.00

10.15

11.00

11.30

Tervehdyssanat. EETU:n puheenjohtaja Simo Paassilta, Eläkkeensaajien keskusliitto

Lipunnosto. Rannikkolaivasto

11.45

Sisulla ja sydämellä Suomi 100. Ruskon Eläkkeensaajien musiikkiesitys

11.15

13.00

Vuoden varsinais-suomalainen tuote 2017, voittajan julkistus

15.45

13.00

Lavatanssikokeilutunti. Tutustu helposti ammattitaitoisten tanssinopettajien kanssa perinteisiin lavatansseihin. Aiempaa tanssikokemusta ei tarvita. Opettajina tähtiopettajat Mikko Ahti ja Janica Saarni. Tanssistudio Centro

14.00

Erikoissammutusyksikkö MR815 esittelyajo. Puolustusvoimat

16.00

Moottoripyörästuntti. Moottoripyöräakrobatiaa, keulimista ym. temppuja. Ajajina Eero Syrjänen ja Jesse Elo. Pyörinä Kawasaki Ninja 636 ja Suzuki gsxr 750.

Silja Line 60v. yhtä juhlaa

11.45 12.00

Messujen avauspuheenvuoro. Turun kaupungin-valtuuston puheenjohtaja Elina Rantanen

12.30

Hiusalan demo. Turun Ammatti-instituutti aikuiskoulutus

13.00–18.00 Vapaa sana

TS-olohuone 11.15

Senioritanssiesitys ja tuolitanssi yleisölle. Ruskon Eläkkeensaajat

Puolustusvoimat

15.30

11.00

Ulkoalue 10.15

Lipunnosto. Rannikkolaivasto

Energiaa säästävät ikkunat. Tiivi

Lavatanssikokeilutunti. Tutustu helposti ammattitaitoisten tanssinopettajien kanssa perinteisiin lavatansseihin. Aiempaa tanssikokemusta ei tarvita. Opettajina tähtiopettajat Mikko Ahti ja Janica Saarni. Tanssistudio Centro

Erikoissammutusyksikkö MR815 esittelyajo. Puolustusvoimat

14.15

Uutta asennetta terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Harri Helajärvi, Paavo Nurmi -keskus

13.00

Pelastusnäytös. Varsinais-Suomen Pelastuslaitos

12.15

15.45

Tarot ja tämä päivä. Tuula Huhtala

Erikoissammutusyksikkö MR815 esittelyajo. Puolustusvoimat

16.15

Ammatinvaihto aikuisena. Turun Ammatti-instituutti, aikuiskoulutus

Ihanat Nurmelan alpakat

Auditorio 17.00

Suomi 100 -kuorokonsertti. Turun Veteraanilaulajat, KaMukuorot, Lapsi- ja nuorisokuoron ja veteraanilaulajien yhteinen kuorokonsertti Suomi 100 -hengessä.

Lauantaina Kyläjuhlilla klo 16.30

Tekniikan päivät -koululaisohjelma. Yhteistyössä Tekniikan Akatemia, Turun yliopisto, Åbo Akademi ja Turun AMK

Moottoripyörästuntti. Moottoripyöräakrobatiaa, keulimista ym. temppuja. Ajajina Eero Syrjänen ja Jesse Elo. Pyörinä Kawasaki Ninja 636 ja Suzuki gsxr 750

13.00

13.30

17.45

14.30

Puolustusvoimat

Turun seudun positiivinen rakennemuutos. Paneelikeskustelu jossa moderaattorina Pirjo Nuotio ja mukana mm. yritysten edustajia.

Elämäniloa. FL, psykologi Pirkko Lahti Muotinäytös. Mallitoimisto Modelpoint

15.30

Muotinäytös. Mallitoimisto Modelpoint

Haastattelu: Johannes Yrttiaho. Turun kaupunki Sähköä auringosta – aurinkopaneelit avaimet käteen -periaatteella. Tuotepäällikkö Kimmo Kuusinen, Turku Energia.

11.00

Laivaston soittokunnan varusmiesbändi

Varusmiesten pukunäytös. SA-INT muotia

Varusmiesten pukunäytös. SA-INT muotia

11.30

09.30

15.30

13.45

16.30

JUONTAJANA PIRJO NUOTIO

Auditorio

12.00

Lipunlasku. Rannikkolaivasto

Laivaston soittokunnan varusmiesbändi

Laivaston soittokunnan varusmiesbändi

Suomi 100-lava Taitajasta yrittäjäksi. Heidi Parkkinen Ompelimo Pinkkiheidi, Turun Ammatti-instituutti

16.00

13.00

15.00

Ulkoaluella joka päivä

11.45

Laivaston soittokunnan varusmiesbändi

Silja Line 60v. yhtä juhlaa

KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

Perjantain 25.8. ohjelma

13.15

Lipunlasku. Rannikkolaivasto

15.00

ILMOITUSLIITE

Seniorihisseillä esteetön koti. Pekka Pihlaja, seniorihissit.fi

17.45

Ikääntyneiden terveys ja liikkuminen. Sarita Alanko, SilverPlus

16.00

Janina Anderssonin haastattelu. Turun Kaupunki

Erikoissammutusyksikkö MR815 esittelyajo. Puolustusvoimat Pelastusnäytös. Varsinais-Suomen Pelastuslaitos

12.00

20

160

Suomi 100-lava

Ajankohtaista eläkeläisten edunvalvonnasta. Toiminnanjohtaja Timo Kokko, EKL

ILMOITUSLIITE

Lasten toiminta-alue

Lemmikkiareena

13.45

12.30

Kai Kuutamo Show. Kai Kuutamo on jongleeraukseen keskittynyt sirkustaiteilija ja jongleerauksen Suomen Mestari, joka on valloittanut jongleerauksellaan myös kansainvälisiä lavoja.

15.15

Lasten kilpatanssiesitys. Tanssiurheiluseura Bolero

15.45

Kai Kuutamo Show. Kai Kuutamo on jongleeraukseen keskittynyt sirkustaiteilija ja jongleerauksen Suomen Mestari, joka on valloittanut jongleerauksellaan myös kansainvälisiä lavoja.

16.45

Lasten kilpatanssiesitys. Tanssiurheiluseura Bolero

B-halli

15.30

12.15

16.30

Kennelliiton Hau Life – kaikkea koirista. Tietoiskussa infoa mm. pennun hankki-misesta sekä rodun valinnasta, koiramaisista harrastuslajeista jne.

17.00

Rallykotonäytös. Varsinais-Suomen Kennelpiiri / Lounais-Suomen Bernit

Lasten toiminta-alue

13.45

10.00–14.00

Varusmiesten pukunäytös. SA-INT muotia

Tekniikan Akatemian demopisteet

15.00

14.45

Laivaston soittokunnan varusmiesbändi

Alpakkanäytös. Nurmelan Alpakat Koiran hoidon ABC. Eläinlääkäriasema Evidensia

13.00

Parhaat tanssimuuvit by Tanssistudio Centro. Tule mukaan oppimaan muutamia jokaiselle sopivia tanssimuuveja. Nämä liikkeet tehdään tämän hetken hitti biiseihin. Opettajina Mikko Ahti ja Janica Saarni.

13.45

Laivaston soittokunnan varusmiesbändi

TS-olohuone 12.15

Oppisopimuskoulutus. Turun Ammatti-instituutti

Uutta asennetta terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Harri Helajärvi, Paavo Nurmi -keskus

13.15

14.30

Nuku hyvin, jaksa paremmin. Unikulman asiantuntijoiden vinkit parempaan uneen ja virkeämpään elämään.

Asiakasmaksulaki. Tarja Pajunen, Eläkkeensaajien keskusliitto

Vinkkejä ikkunoiden valintaan. Tiivi

15.15

Kai Kuutamo Show. Kai Kuutamo on jongleeraukseen keskittynyt sirkustaiteilija ja jongleerauksen Suomen Mestari, joka on valloittanut jongleerauksellaan myös kansainvälisiä lavoja.

15.15

Lasten kilpatanssiesitys. Tanssiurheiluseura Bolero

16.45

Kai Kuutamo Show. Kai Kuutamo on jongleeraukseen keskittynyt sirkustaiteilija ja jongleerauksen Suomen Mestari, joka on valloittanut jongleerauksellaan myös kansainvälisiä lavoja.

17.15

Lasten kilpatanssiesitys. Tanssiurheiluseura Bolero

Lemmikkiareena 11.30

Koiran hoidon ABC. Eläinlääkäriasema Evidensia

12.30

Kotimaiset rodut esittäytyvät. Varsinais-Suomen Kennelpiiri

13.30

Kennelliiton Hau Life – kaikkea koirista. Tietoiskussa infoa mm. pennun hankkimisesta sekä rodun valinnasta, koiramaisista harrastuslajeista jne.

14.30

Alpakkanäytös. Nurmelan Alpakat

16.00

Koirien muotinäytös. Pieni Tassuputiikki

21


KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

Lauantain 26.8. ohjelma 10.15

Auditorio 11.00

Muotinäytös. Mallitoimisto Modelpoint

13.00

HP & Jarppi Show

14.00

Muotinäytös. Mallitoimisto Modelpoint

Lipunnosto. Rannikkolaivasto

11.30

Moottoripyörästuntti. Moottoripyöräakrobatiaa, keulimista ym. temppuja. Ajajina Eero Syrjänen ja Jesse Elo. Pyörinä Kawasaki Ninja 636 ja Suzuki gsxr 750.

Varusmiesten pukunäytös. SA-INT muotia

12.45

11.30

Tekniikan Akatemia

12.00

14.30

12.15

Sotakoiranäytös. Puolustusvoimat

13.00

Pelastusnäytös. Varsinais-Suomen Pelastuslaitos

14.15

Turkulaiset Kyläjuhlat. Katutanssit alkavat klo 16.30, esiintyjinä Erika Vikman bändeineen. Ohjelmassa myös Kai Kuutamo Show -jongleerausta

16.15

Sotakoiranäytös. Puolustusvoimat

17.45

Lipunlasku. Rannikkolaivasto

Puhdas energiaomatunto – uusiutuvaa energiantuotantoa 50% kokonaistuotannostamme vuoteen 2020 mennessä. Toimitusjohtaja Timo Honkanen ja kehityspäällikkö Antto Kulla, Turku Energia.

15.00

Ammatillisesta koulutuksesta ammatti. Turun Ammatti-instituutti

15.30

Haastattelu Alas Ali. Turun Kaupunki

TS-olohuone 12.15

13.00 14.45

JUONTAJANA PIRJO NUOTIO

14.30

Erikoissammutusyksikkö MR815 esittelyajo. Puolustusvoimat

Laivaston soittokunnan varusmiesbändi Laivaston soittokunnan varusmiesbändi

Lasten toiminta-alue

Sotakoiranäytös. Puolustusvoimat

11.45

16.00-18

11.00

Suomi 100-lava

Sote- ja maakuntauudistus – mikä minun arjessani muuttuu? Varsinais-Suomen liitto Miten palvelut muuttuvat arjessani? Paneelikeskustelussa puhutaan sote -palveluista, kasvupalveluista sekä tulevista, ensimmäisistä maakuntavaaleista. Paneelikeskusteluun osallistuvat muutosjohtajat Antti Parpo ja Laura Leppänen, VarsinaisSuomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä ja Varsinais-Suomen TE-toimiston palvelujohtaja Jaana Hernelahti. Keskustelun juontaa Pirjo Nuotio.

Moottoripyörästuntti. Moottoripyöräakrobatiaa, keulimista ym. temppuja. Ajajina Eero Syrjänen ja Jesse Elo. Pyörinä Kawasaki Ninja 636 ja Suzuki gsxr 750.

Puolustusvoimat

Auditorio klo 13

Nuku hyvin, jaksa paremmin. Unikulman asiantuntijoiden vinkit parempaan uneen ja virkeämpään elämään.

14.15

Vinkkejä ikkunoiden valintaan. Tiivi

15.15

Nuku hyvin, jaksa paremmin. Unikulman asiantuntijoiden vinkit parempaan uneen ja virkeämpään elämään.

Lasten tanssikokeilu. (alle kouluikäiset) Tutustuta lapsesi tanssiin ammattitaitoisen koulutetun tanssinopettajan opissa. Rytmi, liike ja musiikki johdattaa lapset tanssiin. Opettajana Janica Saarni ja/tai Carina. Tanssistudio Centro

13.15

Lasten kilpatanssiesitys. Tanssiurheiluseura Bolero

13.45

Kai Kuutamo Show. Kai Kuutamo on jongleeraukseen keskittynyt sirkustaiteilija ja jongleerauksen Suomen Mestari, joka on valloittanut jongleerauksellaan myös kansainvälisiä lavoja.

15.15

Lasten kilpatanssiesitys. Tanssiurheiluseura Bolero

16.15

DanceMix-kokeilu lapsille. Tunnilla tutustutaan eri tanssilajeihin uusimpien biisien tahtiin. Tunneilla tanssitaan mm. hip hoppia, jazztanssia, breakdancea ja showtanssia. Opettajana Janica Saarni. Tanssistudio Centro

Kokoustilassa 3 9.00–16.00

Kasvattajapäivä (ennakkoilmoittautuminen)

Sunnuntain 27.8. ohjelma B-halli

Ulkoalue

Auditorio

TS-olohuone

11.45

10.15

11.30

11.15

11.30

13.30

Uutta asennetta terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Harri Helajärvi, Paavo Nurmi -keskus

13.15

Kilpatanssiesitys. Tanssiurheiluseura Bolero

14.45

Lipunnosto. Rannikkolaivasto Moottoripyörästuntti. Moottoripyöräakrobatiaa, keulimista ym. temppuja. Ajajina Eero Syrjänen ja Jesse Elo. Pyörinä Kawasaki Ninja 636 ja Suzuki gsxr 750

Uutta asennetta terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Harri Helajärvi, Paavo Nurmi -keskus

11.45

15.15

Sotakoiranäytös. Puolustusvoimat

Kilpatanssiesitys. Tanssiurheiluseura Bolero

Erikoissammutusyksikkö MR815 esittelyajo. Puolustusvoimat

12.15 13.00

Pelastusnäytös. Varsinais-Suomen Pelastuslaitos

14.30

Sotakoiranäytös. Puolustusvoimat

16.30

Lemmikkiareena

Lemmikkiareena

11.30

11.00

Koiran hoidon ABC. Eläinlääkäriasema Evidensia

12.30

Lasten alpakkatalutusta. Nurmelan Alpakat

13.30

Kennelliiton Hau Life – kaikkea koirista. Tietoiskussa infoa mm. pennun hankkimisesta sekä rodun valinnasta, koiramaisista harrastuslajeista jne.

14.30

Alpakkanäytös. Nurmelan Alpakat

22

Auditorio klo 11.30

Karaoke

12.45

Uutta asennetta terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Harri Helajärvi, Paavo Nurmi -keskus

KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

14.00–18.00

Ulkoalue

13.45

ILMOITUSLIITE

B-hallin kahvio

B-halli Uutta tietoa terveydestäsi ja verenkierrosta. Maajohtaja Merja Kämpe, Bemer Nordic

ILMOITUSLIITE

15.30

Tottelevaisuusnäytös. Varsinais-Suomen Kennelpiiri / Kennelpiirin nuorten koirien TOKO -rinki

16.00

Koirien muotinäytös. Pieni Tassuputiikki

Lasten alpakkatalutusta. Nurmelan Alpakat

11.30

Kennelliiton Hau Life – kaikkea koirista. Tietoiskussa infoa mm. pennun hankki-misesta sekä rodun valinnasta, koira-maisista harrastuslajeista jne.

Moottoripyörästuntti. Moottoripyöräakrobatiaa, keulimista ym. temppuja. Ajajina Eero Syrjänen ja Jesse Elo. Pyörinä Kawasaki Ninja 636 ja Suzuki gsxr 750

16.45

Sotakoiranäytös. Puolustusvoimat

17.45

Lipunlasku. Rannikkolaivasto

Puolustusvoimat

Hevisaurus Muotinäytös. Mallitoimisto Modelpoint

15.30

Muotinäytös. Mallitoimisto Modelpoint

Lasten toiminta-alue 12.45

Muumit: Pikku Myyn jymy-yllätys! Esitys sisältää musiikkia, tanssia ja satuja. Esityksen jälkeen hahmojen halaustuokio. Paikalla Pikku Myy ja Muumipeikko.

13.15

Lasten tanssikokeilu. (alle kouluikäiset) Tutustuta lapsesi tanssiin ammattitaitoisen koulutetun tanssinopettajan opissa. Rytmi, liike ja musiikki johdattaa lapset tanssiin. Opettajana Janica Saarni ja/tai Carina. Tanssistudio Centro

14.45

Muumit: Pikku Myyn jymy-yllätys! Esitys sisältää musiikkia, tanssia ja satuja. Esityksen jälkeen hahmojen halaustuokio. Paikalla Pikku Myy ja Muumipeikko.

Tottelevaisuusnäytös. Varsinais-Suomen Kennelpiiri / Auran Nuuskut ry

13.00

Laivaston soittokunnan varusmiesbändi

15.30

13.45

16.45

16.30

15.00

Koirien muotinäytös. Pieni Tassuputiikki

14.30

Alpakkanäytös. Nurmelan Alpakat Koiran hoidon ABC. Eläinlääkäriasema Evidensia

11.00

Laivaston soittokunnan varusmiesbändi

Varusmiesten pukunäytös. SA-INT muotia Laivaston soittokunnan varusmiesbändi

12.15

Tarot ja tämä päivä. Tuula Huhtala

12.45

TS-haastattelu: Erik Mansikka, Simo Raisio ja Topi Pekkanen, Ravintola Kaskis. Haastattelijana Heli Nieminen.

13.15

TS-haastattelu: Linnateatterin johtaja Kalle Lamberg. Haastattelijana päätoimittaja Riitta Monto.

14.15

Vinkkejä ikkunoiden valintaan. Tiivi

15.15

TS-haastattelu: Turun kaupunginteatterin dramaturgi Satu Rasila. Haastattelijana päätoimittaja Riitta Monto.

16.15

TS-haastattelu: Turun keskustan kehittämistyöryhmän jäsenen haastattelu. Haastattelijana vastaava päätoimittaja Kari Vainio.

15.45

Lasten tanssikokeilu. (alle kouluikäiset) Tutustuta lapsesi tanssiin ammattitaitoisen koulutetun tanssinopettajan opissa. Rytmi, liike ja musiikki johdattaa lapset tanssiin. Opettajana Janica Saarni ja/ tai Carina. Tanssistudio Centro

13.00

TS-haastattelu: Professori, ortopedi Sakari Orava. Haastatteli-jana vastaava päätoimittaja Kari Vainio.

Muumit: Pikku Myyn jymy-yllätys! Esitys sisältää musiikkia, tanssia ja satuja. Esityksen jälkeen hahmojen halaustuokio. Paikalla Pikku Myy ja Muumipeikko.

23


KOKO PERHEEN TAPAHTUMA 24.–27.8.

ILMOITUSLIITE

ANTAA

TAPAHTUA! Turun Messukeskus tarjoaa vuodessa yli kaksikymmentä eri alan messutapahtumaa – veneilystä kirjallisuuteen ja sisustuksesta ruokaan. Kokosimme nähtäväksesi loppuvuoden parhaat tapahtumat, joita ei kannata jättää väliin. Paina

päivämäärät mieleesi tai merkkaa ne kalenteriisi ja käy ostamassa liput ennakkoon verkosta – saat ne edullisemmin. Kurkkaa koko tapahtumatarjonta osoitteessa turunmessukeskus.fi

6.–8.10. TURUN RUOKA- JA VIINIMESSUT T antaa nautintoja kaikille aisteille – herkkuja ja viiniä on tarjolla niin ostettavaksi kuin maisteltavaksikin n. TURUN KIRJAMESSUJEN pääteemana on Yksi maa – monta ääntä, joka avaa koko suomalaisen n kirjallisuuden monimuotoisuuden. Turun Ruoka- ja Viinimessut järjestetään samaan aikaan Turun Kirjamessujen kanssa. Molempiin tapahtumiin pääsee samalla messulipulla.

tapahtuma

OSAAVa TERVE NAINEN olo 27.–29.10. Osaava Nainen -messut kokoavat yhteen laajan kirjon naisten elämäntapaan ja vapaa-aikaan liittyviä ideoita, palveluja ja uutuuksia. Messuilla on vuosittain mukana lähes 300 yritystä esittelemässä tuotteitaan ja palveluitaan. Samaan aikaan messujen kanssa järjestetään myös Terve Olo ja Outlet-tapahtumat, joihin pääset tutustumaan samalla lipulla.

24

9.–12.11. Venexpo-tapahtuma tuo isänpäiväviikonloppuun toimintaa ja veneilytunnelmia! Venexpo esittelee uutuusveneet sekä merkittävimmät venemerkit ja tarjoaa samalla loistavan tilaisuuden hankkia veneen hyvissä ajoin ennen seuraavaa kesää!

Turun messut 2017  

Turun Messut 2017 messulehti

Turun messut 2017  

Turun Messut 2017 messulehti

Advertisement