Page 1


“I think architecture becomes interesting when it has a double character, Architects force to connect, it can plan the crossing points, remove that can’t is, when it ispeople as simple as possible but,only at the same time as complex barriers and make the meeting places usefulAndo and attractive. – Denise Scott as possible” -Tadao


3


CONTENTS


06-15 16-23 24-41 42-45 46-49

A POETIC SPACE Temporary residence for a poet AWARENESS CENTER Earthquake and climate change awareness center “ELDERTOPIA” Elderly housing NOMADIC ORIGAMI A skin for the caravans at Al-Zatari refugee camp MODELS A collection of manual model


06


07


SITE PLAN

The site is seen from different places around the area, as the roof is between two mountains, that’s why calligraphy is also perforated from the roof of the residence. The glass window on the roof is used for the light to enter the space on the existing wall.

08


PLAN

This plan shows the hierarchy of the privacy in spaces where there is a terrace overlooking the view of Amman with a small sitting area where the poet could hold small poetry gatherings. The residence is separated by a small transitional space where bookshelves are used as walls separating the private and the more public spaces of the residence. The two skins of the residence are shown in the plan, the translucent concrete, and the outer skin that’s perforated by calligraphy.

09


10

ELEVATION


ELEVATION

11


12

SECTION


13


Use of Calligraphy on the facades to create an eye catching structure as well as interesting shadows and light in the building.

14


MANUAL MODEL

15


16


17


Site plan

18

First floor plan


Ground floor plan

Underground floor plan

19


The longitudinal section shows the different levels and the relation between the existing building, that’s used for climate change awareness, and the design building, which has the earthquake awareness spaces. The transverse section shows the relation between the gallery level and the rest of the building. The gallery’s roof is used as a sitting area that’s an extension to the existing Roman plaza. The mountain that’s inside the building is used as a display to raise awareness of the effects of an earthquake where people can look at it by walking on the ramp around it arriving to the ground floor plan where there’s a simulation room and an audio-video room carved under the man-made mountain.

Existing Roman wall

SECTION B-B

SECTION A-A

20


ELEVATION

White concrete is the material used in the project to maintain the value of the existing roman wall. Columns on the gallery level create slits to enhance the light in the gallery. The ramp is made completely out of glass to overlook the view of ancient Jerash and there’s a small podium where a person can stand and look at the view. There’s a skylight on the ground floor level for the light to enter the building above the mountain creating dramatic effects on the displays.

21


View to the gallery upon first entering the project

22


Interior view of the ground floor

23


24


“ELDERTOPIA� In most cases elderly housing is rejected within the Jordanian society, as they are seen as institutional buildings where families abandon their elderlies, the idea of this project came to challenge this ideology by providing a place where the elderly live with people who share the same lifestyle, giving them the opportunity to have a role within the project. The project helps in giving them an active lifestyle and a good atmosphere.

The single and double units were taken as standard rooms where they would be put together to create prototypes, and the clustered within four main clusters that would be placed on the site.

25


PROTOTYPE I - Full dependency This prototype consists of single rooms set as a U-shape creating clear circulation through one hallway that passes all the rooms and overlooking the middle enclosed courtyard creating a safe, shaded place to sit in in the summer, there’s also an indoor sitting area that the elderly can easily get to. The nursing facility is on the corner in order not to affect the psychology of the elderly and interrupt their movement.

0.00

-0.15

0.00

-0.15

0.00

-0.15

0.00

0.00 0.00

0.00

-0.15

-0.15 -0.15

-0.15 3.70

0.00

-0.15

3.70 +3.00 +3.00

0.00

3.70

0.00 +3.00

26

+3.00 0.00

0.00

3.70


PROTOTYPE II - Middle dependency The prototype of the middle dependent elderly took the linear shape for the elderly looking for a more separated, more private rooms, single and double rooms are in this prototype with access from both sides, there will be an open space at the end of the hallway from both sides. The nursing facility is placed next to the rooms, the common area will be generated when adding more than one prototype, as the linear shape allows creating a linear space that will connect the prototypes.

3.70

+3.00

0.00

3.70

+3.00 3.70

3.70

+3.00

+3.00

0.00

0.00

0.00

3.70

+3.00 3.70

0.00

+3.00

27


PROTOTYPE III - Middle dependency

B

A

A

Two prototypes were designed for the middle dependent elderly, the second option was for them to live in a small community like prototype with a wide hallway in the middle that has a skylight for the sun to get in the building and they would get the chance to use the hallway as a communication platform, sitting area and an activity place. There’s also a common space for the residents at the end of the hallway with a small kitchenette.

B 5.87

+3.00

5.87

0.00

+3.00

0.00

5.87

+4.41

5.87 1.00 +4.41

1.00

28


PROTOTYPE IV - Full dependency The full dependent elderly were given more freedom in spaces, separate units were designed for them, adding a kitchenette to the room, a small backyard, and a front porch that would help them in their way-finding as eash resident could identify his unit through the landscape in the front of the unit. The nursing facility is not directly connected to the unit but would still be close to every 6 units.

0.00

+3.00

0.00

29


CLUSTER I – Full dependency Two prototypes were put together to create this cluster where the residents share the common space in between, it’s a visually enclosed cluster so the elderly don’t feel like they are in a very large space but rather in a space that gives a sense of calmness due to the U-shape where they can create their own community within the cluster not needing to walk far distances to reach the indoor nor the outdoor common area.

30


A

B

A

B

+3.00 +3.00

0.00 0.00

-0.15

-0.15

-0.15

-0.15

0.00 0.00

SECTION A-A

3.70 3.70 +3.00 +3.00

0.00

0.00

0.00

0.00

SECTION B-B

31


CLUSTER III – Middle dependency Two prototypes were placed on two levels to create a cluster where the roof of one prototype could be accessed from the other. skylights are used on the roof for light to enter the building.

32


ROOF

5.87

+3.00

COLUMNS

5.87

+3.00 8.60

+7.11

3.70

+3.00

0.00 8.60

+7.11

3.70

3D

+3.00

0.00

5.87

+3.00

8.60

PLAN

+7.11

3.70

+3.00

0.00

33


CLUSTER II - Middle dependency This cluster was designed to accommodate the needs of the elderly who are classified as middle dependent. Each six elderly are placed together with one nursing facility. A common shared space with easy access from all the rooms lies in the middle as an enclosed space with large windows providing sun and views from the outside.

34


ROOF

COLUMNS

+6.90 5.70

3D

3.70

+3.00

2.00 1.00 0.00

SECTION A-A

+6.90 5.70

4.70

+5.00 +4.00

2.00 1.00

1.00 0.00

SECTION B-B

PLAN

35


CLUSTER IV - Full independency Elderly who are full independent are able to live in a small residence with a small kitchen where they get their own open space and are separated from the nursing facility. They are set in a linear direction to help in the way-finding and to provide a clear access for nurses in case of emergency.

36


A

0.00

+3.00

0.00

0.00

+3.00

+3.00

0.00

+3.00

0.00

0.00

+3.00

+3.00

0.00

A

37


SITE PLAN A garden is the first thing you see upon entering the site, giving a pleasant first impression to the project instead of an institutional look, walking through the garden gets you to the administration which is placed next to the cluster with the residents who are fully-dependent. As far as you move from the administration the more independent the residents are. The fully-independent residents are at the end of the project. The on-site circulation is created using the slope of the site by designing ramps with gardens for the elderly to wander and spend time in, the spaces under the ramps are used as shops.

38


SECTION A-A

SECTION B-B

SECTION C-C 39


TECHNICAL 3D

The slope of the site helped in designing a project providing an active lifestyle for the elderly through the ramps. Stairs are available for the staff for efficient work. The clusters are placed based on the health of the residents but they are all visually and physically connected.

40


View within prototype I

41


42


NOMADIC ORIGAMI

Concept diagram

A skin for the caravans of the Zatari Refugee camp Instead of the existing skin, the idea was to keep the structure of the caravan but design a new skin based on it using materials that can keep up with the weather conditions as well as working on the social level. Instead of giving the all the refugees the same caravan with the same openings, they can now decide their facades based on their needs with the model variations that the unit in this skin can provide giving each caravan its own identity and bringing back the sentimentality to the refugees camp.

43


Grasshopper Script 44


Materials

Models

Model Variations

45


46


47


48


49


Mai Herzallah mai.herzallah@hotmail.com

Undergraduate portfolio | Mai Herzallah  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you