Page 1


Kuulumisia Jäsenlehti 1/2016 Julkaisija: Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry ssey.salo@gmail.com Päätoimittaja: Sini Ketonummi Ulkoasu, taitto ja tarvittaessa ilmoitusvalmistus: Minna Lahti Kansikuva: Jarno Lindholm Kansikuvassa poseeraa Jarnon ja Satun Maine Coonit Nana ja Kiki. Ilmestyminen ja jakelu: Lehti lähetetään jäsenille kaksi kertaa vuodessa. Jäsenlehden löydät myös SSEY:n kotisivuilta www.ssey.fi Kuulumisia-jäsenlehteen ovat tervetulleita aihepiiriin sopivat artikkelit ja kuvat. Voit ostaa lehdestä myös edullisia ilmoituspaikkoja. Kirjoitukset, kuvat, ilmoitukset ja muu aineisto: minna.lahti@mainoset.fi

Sisältö

03 04 06 12 16 18

Puheenjohtaja terveiset Puuharyhmän uutiset SSEY muuttaa Helsingintielle Luonnoneläimen auttaminen Pidä koirasi kytkettynä 1.4.-31.8. SSEY kiittää

HALLITUS Puheenjohtaja ja SSEY koiratoiminta Sini Ketonummi puh. 044 2636 422 sini.ketonummi@gmail.com Varapuheenjohtaja ja kenttätoiminta Katja Säkkinen puh. 040 5661 204 katjamhs@gmail.com Sihteeri, kirppiksen vuorovastaava ja SSEY:n kannatustuotteet Hennamari Lotsari puh. 040 5784 501 hennamari.lotsari@sskky.fi SSEY Kissalan toiminta Sissi Laine puh. 040 834 9086 sissi.laine@gmail.com Markkinointi, mainonta ja Kuulumisia-jäsenlehti Minna Lahti puh. 040 9308 820 minna.lahti@mainoset.fi Rahastonhoitaja sekä kirpputoritavaran ja lahjoitusten vastaanotto Pirkko Villman puh. 050 3415 461 villmanpirkko@gmail.com Tapahtumat ja varainhankinta Elina Lindström puh. 044 5372 335 pippuri_82@hotmail.com MUUT ASIAT Jäsensihteeri Piia Halme jasensihteeri.ssey@gmail.com Sijaiskotitoiminta Henni Johansson henni.johansson@hotmail.com HUOM! Kaikki hallituksen jäsenet käyvät omassa palkkatyössään tämän toiminnan ohella, eivätkä aina ole puhelimella tavoiteltavissa. Siis kärsivällisyyttä.

Jäsenmaksut 2016 Jäseneksi voit liittyä verkkosivuillamme www.ssey.fi Aikuinen 30€ Nuorisojäsen (alle 15 v.) 15€ Perheenjäsen 15€ Ainaisjäsenyys 250€ Myös sinä voit tukea toimintaamme jäsenmaksullasi. Liittymällä Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen jäseneksi lisäät eläinten hyvinvoinnin painoarvoa yhteiskunnassamme ja olet mukana eläinsuojelutyössä. Yhdistys tekee työtä eläinten hyväksi jäsenmaksujen ja lahjoitusten turvin. Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistyksessä on noin 300 jäsentä. Kiitos tuestasi ja tervetuloa mukaan! Osoitteenmuutokset Muistathan ilmoittaa aina osoitteenmuutokset ja muutkin muutokset yhteystiedoissasi meille! Näin sinulle tulee katkeamattomasti SEY:n Eläinten Ystävä -lehti ja SSEY:n Kuulumisia -jäsenlehti. Voit ilmoittaa osoitteenmuutokset sähköpostitse: jäsensihteeri.ssey@gmail.com


3

Puheenjohtajan terveiset Hyvää alkanutta vuotta 2016 lukijoille! Vuosi 2015 on paketissa, ja mennyttä vuotta käydään tarkemmin läpi kevätkokouksessa - Muistathan laittaa päivän kalenteriin heti. Kun vuotta 2015 katsotaan tarkemmin lukuina, Salon yhdistyksellä on eri lähtökohdista tulleita ja eri jatkosijoitustoimenpitein ollut vuoden aikana noin 140 kissaa. Näistä noin puolet on nuoria/ pentukissoja, jotka on sosiaalistamisen ja hoidon kautta saatu uudelleen sijoitettua kotikissoiksi. Avustettuja koiria yhdistyksellä oli 14, kaneja 6 sekä yksi hamsteri. Tämän lisäksi useita luonnonvaraisia eläimiä on pidetty yön yli valvonnassa, vapautettu luontoon tai viety Turun villieläinhoitolaan. Vuoden vaihteen molemmin puolin ollaan tehty suuria muutoksia ja tahti on hyvin raskasta monelle vapaaehtoiselle. Vapaaehtoistyö on ilmaisen aikapanoksen lisäksi henkisesti hyvin raskasta, ja usein moni tekee sitä myös tunteella oman elämän kustannuksella, sillä vapaaehtoisia on hyvin vähän. Olemme saaneet mukaan toimintaan paljon uusia aktiiveja, joiden panos on ollut heti alusta asti hyvin innokasta. Uudet eläintilat ovat toiminnassa, ja niitä kehitetään pikku hiljaa käytön mukaan toimivammaksi. Yhteistyötä Salon kaupungin ja Salon poliisin kanssa on

lähdetty edistämään saadaksemme eläinsuojelutyötä Salon alueella parannettua. Salon kaupungin kanssa on sopimus löytöeläinten vastaanotosta kaikkina vuorokauden aikoina, sillä uusiin tiloihin on nyt viranomaisilla pääsy. Kuluissa säästämiseksi ollaan myös etsitty yhteistyökumppaneita tukemaan toimintaamme, ja keskustelut ovat edenneet hyvin pitkälle PetPointin ja Animagin kanssa. Näistä yhteistyökumppaneista toivomme saavamme jatkossa myös tuntuvia etuja jäsenillemme. Valitettavasti terveydellisistä syistä joudun itse vetäytymään loppukaudeksi puheenjohtajan tehtävistä ja jättää tehtävät muulle hallitukselle. Päätös on pitkän mietinnän raskas lopputulos, mutta valitettavasti pakollinen. Toivon mukaan loppuvuonna pystyn olemaan taustajoukoissa edes jonkin verran mukana. Hyvää kevään odotusta rakkaat jäsentukijamme!

Sini

Sini Ketonummi Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry:n puheenjohtaja


4

Puuharyhmän uutiset TULEVIA TAPAHTUMIA 2016

SSEY osallistuu/järjestää/toimii yhteistyössä

Puuharyhmällä ei ole vielä tälle keväälle vahvistuneita tapahtumia. Olet kuitenkin lämpimästi tervetullut mukaan puuharyhmään ideoimaan tulevia tapahtumia! Näin voit auttaa eläimiä, ja pienikin panos on tärkeä. Liity sinäkin puuharyhmään! Ota yhteyttä Elinaan, pippuri_82@hotmail.com.

MENNEITÄ TAPAHTUMIA 2015-2016

SIJAISKOTITAPAHTUMA JA HYVÄNTEKEVÄISYYSILTAMAT 19.12. Bar Zeta Tapahtumassa oli tietoa sijaiskotitoiminnasta sekä arpajaiset ja tuotemyyntiä. Lisäksi SSEY:n aktiivit viettivät yhteiset iltamat. RAHANKERÄYSTEMPAUS / HERKKUKEKSIT Joulukuu Yhdistys järjesti loppuvuodesta rahankeräystempauksen herkkukeksien myynnin muodossa. Tempaus sujui yli odotusten. Yhdistyksessä kenttätyötä tekevä aktiivi Katja Rauhala voitti myyntikilpailun ja sai palkinnoksi lahjakortin hemmotteluun. PLAZAN JOULUMYYJÄISET 13.12. Yhdistyksellä oli myyjäisissä tuotemyyntiä ja arpajaiset. Lisäksi jaettiin esitteitä. Tapahtumassa oli myös Joulutassu-keräyspiste.

SSEY osallistuu/järjestää/toimii yhteistyössä

HYVÄNMIELEN TORI 29.11. Salon tori Yhdistyksellä oli torilla arpajaiset ja tuotemyyntiä.

21.2. MATCH SHOW 21.2. Salon Koirahalli Yhdistys järjesti tapahtumaan buffetin.

KISSAPÄIVÄ 21.11. EHYT-talo Yhdistyksellä oli tapahtumassa esitepöytä.

ELÄINYSTÄVÄN PÄIVÄ 14.2. Kauppakeskus Plaza SSEY ja SKOT eli Suomen Koirien Turvakoti järjestivät yhteistyössä Plazan kanssa jo toista kertaa eläinten hyväntekeväisyystapahtuman kauppakeskuksessa. Päivässa oli mukana myös Eläinsuojelukeskus Tuulispää, Viipurin Koirat ry, Kodinvaihtajat ry sekä Kodittomat Bulgarian Koirat ry.

SSEY SYYSKOKOUS 3.11.2015 Yhdistyksen syyskokous pidettiin Salon kaupunginkirjaston Laurin Salissa. Kokouksessa valittiin yhdistyksen hallitus ja tilintarkastajat sekä käsiteltiin muut sääntömääräiset asiat.

FUN & HOBBY 24.1. Kauppakeskus Plaza SSEY oli Plazan yhdistysten ja harrastajien esittelytapahtumassa mukana kertomassa oman yhdistyksensä toiminnasta. JOULUTASSU-KERÄYS 7.-20.12. Joulutassu-keräyksen tarkoituksena on tukea ensisijaisesti vähävaraisten kotien lemmikkieläinten hyvinvointia Salon alueella ja kerätä konkreettisia, uusia joululahjoja eläimille. Joulutassu-keräys toteutetaan aina yhteistyössä Salon kaupungin sosiaaliviraston ja vapaaehtoisten aktiivien ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Joulutassusta pidettiin erilliset keräyspäivät Halikon Prismassa 12.12. ja Plazassa joulumyyjäisten yhteydessä 13.12.

KANSAINVÄLINEN KISSANÄYTTELY 10.-11.10. Astrum-keskus Yhdistyksellä tuotemyyntiä ja esitteitä jaossa. KOIRAPÄIVÄ 10.10. EHYT-talo Yhteistyössä EHYTin ja KAERin kanssa. Päivä täynnä mielenkiintoista asiaa ja hauskaa tekemistä niin koirille kuin koiraihmisillekin! SSEY järjesti tapahtumaan lasten lelukoiranäyttelyn, buffetin ja oman lemmikin valokuvausta. KISSANÄYTTELY 3.10. VPK:n talo Yhdistyksellä oli tapahtumassa esitepöytä.


5

TARTTUVAA MAINONTAA MAINOSET

Salolainen tehokas ja joustava mainostalo - sekä eläinystävällinen

Vahvuutemme ovat vuosien kokemus, luovuus, monipuolisuus ja työmme hyvä laatu sekä työntekijöiden aito kiinnostus ja into työhön. Saamme usein kiitosta myös joustavasta palvelustamme.

Kauppakeskus Plaza, (02) 777 6400 Vilhonkatu 8, 24100 Salo ma-pe 8-20|la 8-18|su 12-16 Kuusjoen sivuapteekkimme palvelee osoitteessa Ylikulmantie 250, 25330 Kuusjoki ma-ke 9.00-16.30|to 9.00-17.00|pe 9.00-16.30 www.salonvanhaapteekki.fi Olemme myös facebookissa.

Monipuolinen valikoima tuotteita lemmikkien terveyden ja sairauden hoitoon.

Asiakkaita meillä on ympäri Suomen aina yksityishenkilöistä kansallisiin yrityksiin.

Meiltä bonusta itsehoitotuotteista. Ei koske lääkkeitä.

tämänkin lehden tekijät.. Mainoset / Maigrafi Oy, Kivistönrinne 9, Salo puh. 040 5226 874 tai 044 731 3971

www.mainoset.fi

ehyt.info

EHYT - Talo täynnä toimintaa!

ehyt.info

Maorlantie 1, 24800 Halikko puh. (02) 7221 221 Nettiajanvaraus: ehyt.info/ajanvaraus facebook.com/ehyt.info Klinikka on avoinna myös lauantaisin!

Eläinklinikka EHYT Trimmaamo Karvakorjaamo Koirien itsepalvelupesula Aunelin Koirakoulu Vetman Oy Fysioterapeutti/osteopaatti Leena Piira Koirahierojat Minna Oksanen & Tuija Vahlroos Metalvet Oy EHYT Outlet Salon Eläinfysio KAER Oy Ihmisfysioterapeutti Heidi Ekroos


6

TEKSTI JA KUVAT SSEY / HENNAMARI LOTSARI, SISSI LAINE JA MINNA LAHTI

SSEY muuttaa Helsingintielle! Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistys on positiivisten muutosten äärellä. Uusissa toimitiloissa Helsingintiellä toimii jo löytöeläimiä varten Kissala ja Koirala sekä yhdistyksen varasto. Huhtikuun alussa samoissa tiloissa avataan myös uudistettu kirpputori sekä yhdistyksen toimisto. Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistys on vuokrannut menneenä syksynä uudet toimitilat Helsingintieltä. Tämä muutos vaikuttaa positiivisesti yhdistyksen toimintaan. SSEY:llä ei ole aikaisemmin ollut oman toiminnan puitteissa ensihoitopaikkaa löytöeläimille, mutta nyt sellaiset löytyvät Helsingintieltä: uusissa tiloissa toimii löytökoiria varten Koirala ja löytökissoja varten Kissala. Uusiin toimitiloihin avataan myös SSEY:n toimisto. Aikaisemmin Asemakadulla sijaitsevaa kirpputoria muutetaan parhaillaan vapaaehtoisten voimin Helsingintien toimitiloihin. Avajaisia uudistuneella kirpputorilla vietetään lauantaina 2.4.2016.

SSEY kirpputori jatkaa toimintaansa huhtikuussa Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry:n yksi merkittävä varainkeruutapa erilaisten tapahtumamyyntien ja kanttiinien pidon lisäksi on vapaaehtoisvoimin toteutettava kirpputoritoiminta. Kirpputorilla myydään lahjoituksena saatuja yleensä käytettyjä mutta edelleen käyttökelpoisia vaatteita, laukkuja, astioita, muuta kodin irtainta ja tekstiilejä, koruja, kirjoja ja leluja sekä yhdistyksen vaihtelevia omia tuotteita kuten t-paitoja, vuosikalentereita, eläinkortteja sekä itse valmistettuja käsitöitä ja leluja eläimille. Kirpputori on toiminut vuodesta 2006 Asemakadulla, Nivaron talossa. Talon omistaa Salon kaupunki ja osassa taloa on tehty remonttia jo useamman vuoden ajan. Yhdistyksen kirpputorikäytössä on ollut pienehkö keittiön ja huoneen sisältävä asuinhuoneisto. Yhdistys etsi viime syksynä vuokrattavaksi

sopivaa tilaa, johon saataisiin sijoitettua sekä kirpputori, yhdistyksen toimisto, varasto sekä vastaanotto- ja väliaikaismajoitustilat löytö- ja uudelleensijoitettaville eläimille. - Viime vuoden lopulla saimmekin vuokrattua tarpeisiimme loistavasti sopivat tilat Maripa Oy:ltä. Pasi Paakkonen osoittautui heti tilojen muutostoiveita esitettäessä hyvin joustavaksi ja ennen kaikkea eläinystävälliseksi vuokranantajaksi, yhdistyksen puheenjohtaja Sini Ketonummi ja varapuheenjohtaja Katja Säkkinen iloitsevat. - Uudet tilamme sijaitsevat osoitteessa Helsingintie 8, sisäänkäynti on Kirkkokatu 12 sisäpihalta. Tila on kaksikerroksinen: alakerran noin 60 neliötä on varattu eläimille, Kissalalle ja Koiralalle, yläkerrassa tilaa on yli 100 neliötä ja sinne sijoittuvat kirpputori ja toimisto. Vanha kirpputori Asemakadulla oli avoinna viimeistä kertaa ennen joulua ja heti vuoden vaihteen jälkeen aloitettiin muutto uusiin tiloihin. - Muutettavaa tavaraa on kuljetettu kymmeniä laatikollisia ja säkillisiä Kirkkokadulle aktiivisten vapaaehtoisten voimin iltaisin ja viikonloppuisin, SSEY:n kirpputoritoiminnasta vastaavat Hennamari Lotsari ja Pirkko Villman kertovat. - Uusi kirpputori avataan lauantaina 2. huhtikuuta ja palvelemme lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10-15. - Vakaa tarkoituksemme on tehdä kirpputoristamme viihtyisä, avara ja lämminhenkinen paikka, johon on mukava tulla kerta toisensa jälkeen tekemään hyviä hankintoja ja edullisia löytöjä. Asiakaspalvelussa


7 8. SSEY:n uudet toimitilat sijaitsevat osoitteessa Helsingintie Sisäänkäynti on Kirkkokatu 12 sisäpihalta.

pyrimme yksilöllisyyteen ja joustavuuteen, Hennamari lupaa. Mikäli vaatekaapistasi tai varastoistasi löytyy lahjoitettavaa ja hyväkuntoista tavaraa, voit tukea yhdistyksen toimintaa lahjoittamalla tavarasi SSEY:lle myytäväksi. - Entisestä poiketen voimme nyt vastaanottaa myös jonkin verran pieniä huonekaluja. Tavaraa voi tuoda kirpputorille sen aukioloaikoina tai sopimuksen mukaan, Hennamari infoaa. - Kaikki kirpputorimme tuotto käytetään Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry:n eläinsuojelutyöhön. Kirpputoritoiminta on kierrätyskulttuuria parhaimmillaan ja samalla askel kohti vihreämpää maailmaa. - Tervetuloa tutustumaan uusiin tiloihimme, tavaratarjontaan sekä meihin yhdistyksen toimijoihin, Pirkko ja Hennamari toivottavat kuorossa.

Kissala toimii löytökissojen ensihoitopaikkana Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistyksellä ei ole aikaisemmin ollut mitään kiinteää tilaa löytöeläimiä

SSEY:n uudistuneella kirpputorilla myynnissä olevat tavarat saadaan selkeämmin esille, koska tilaa on enemmän. Kirpputorilla on myynissä mm. vaatteita, astioita, kirjoja, elokuvia ja pelejä.


8

SSEY Kissalaan otetaan talteen lyhytaikaisesti apua tarvitsevat kissat. Kissalassa toimii neljä ensihoitopaikkaa, jotka välillä täyttyvät valitettavan usein. Toimintaa pyöritetään täysin vapaaehtoisten voimin.

varten, vaan esimerkiksi löytökissat ovat olleet vapaaehtoisten kotona tai toimitettu Perniön Eläinsuojeluyhdistykselle, mikäli siellä on ollut tilaa. Uusien toimitilojen myötä yhdistys on siis ottanut positiivisen harppauksen eteenpäin. - Uudet tilat on remontoitu tarpeidemme mukaiseksi. Remontti on tehty täysin vapaaehtoisvoimin. Vielä on muutamia viimeistelemättömiä paikkoja, jotka yritetään saada kevään aikana valmiiksi, Kissalan toiminnasta vastaava Sissi Laine kertoo.

Kissala on otettu virallisesti käyttöön joulukuussa ja sinne otetaan talteen lyhytaikaisesti apua tarvitsevat kissat. - Toiminta on organisoitua, ja meillä on jatkuvasti voimassa olevat kissojen hoitovuorot. Hoitovuorot takaavat sen, että eläimet hoidetaan, vaikka kissa tulisi minä päivänä tai vuorokauden aikana tahansa, Sissi vakuuttaa. Kissalassa kissalla on kaikki tarvittava lyhytaikaiseen oleskeluun: puhdas ja lämmin oma paikka eristettynä muista kissoista, ruokaa ja puhdasta vettä, hiekkalaatikko sekä pehmoinen alusta ja leluja. Yhdistyksellä on sopimus Salon kaupungin kanssa, jonka mukaan toimimme lyhytaikaisena ensisijoituskohteena kissoille. - Löytökissat siirretään Kemiössä toimivaan Axxell Brusabyn löytöeläinkotiin aikataulujen salliessa, sillä kaikki Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen toiminnassa mukana olevat tekevät


9

eläinsuojelutyötä oman työnsä ja elämänsä ohella. Kodinvaihtajat siirretään mahdollisimman pikaisesti sijaiskoteihin. Sijaiskodeista on kuitenkin jatkuva pula, Sissi toteaa, ja toivoo uusia mahdollisia sijaiskoteja ilmoittautumaan kenelle tahansa hallituksen jäsenille. Tällä hetkellä Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistyksellä on virallisesti neljä ensisijoituspaikkaa, mutta jo lyhyt aika on osoittanut, että paikkoja kissoille sekä vapaaehtoisia tekijöitä kaivattaisiin lisää. - Välillä valitettavasti kaikki neljä paikkaa täyttyvät viikonlopun aikana, jolloin Kemiön löytöeläinkoti on kiinni. - Kissalan toiminnan pyörittäminen neljän kissan kanssa vaatii jo kymmeniä tunteja viikossa,

sillä aikaa menee muun muassa puhtaiden paikkojen tekemiseen, kissojen vastaanottoon ja luovutukseen omistajille, likaisten paikkojen desinfiointiin, tilojen puhtaana pitämiseen sekä pyykkisavottaan, jota tulee käytetyistä paikoista. Lisäksi on huolehdittava jatkuvasti, että kissalasta löytyy kaikki perustarpeet kuten esimerkiksi kissanhiekka, ruoka, kertakäyttökäsineet ja desinfiointiaineet. Löytökissoja tulee yhdistykselle valitettavan paljon ja välillä on jopa ruuhkaa. Koska yhdistys hoitaa Kissalaa täysin vapaaehtoisten voimin ja ruuhkaa on, voi välillä tulla tilanteita, jolloin löytöeläintoiminnasta vastaavia henkilöitä ei saa kiinni. - Yhdistyksen löytöeläimistä

vastaavat henkilöt eivät pysty päivystämään ympäri vuorokauden joka päivä, koska niitä omiakin menoja on joskus. Tällöin pyydämme olemaan kärsivällisiä ja auttamaan löytöeläintä itse mahdollisuuksien mukaan niin kauan, että joku yhdistyksen henkilöistä pääsee paikalle hakemaan kissan, yhdistyksen kenttätoiminnasta vastaava Katja Säkkinen toivoo. - Tällaisissa tilanteissa otathan kissan lämpimään ja mielellään eristettyyn tilaan, jossa voit tarjota sille vettä ja mahdollisuuksien mukaan hieman syötävää. Joku yhdistyksestä kyllä varmasti ottaa yhteyttä heti, kun se vain on mahdollista, Katja ohjeistaa.


10

Haluatko auttaa? Sijaiskotitoiminta toisin sanoen eläimen väliaikaisena kotina toimiminen Kaikki eläinsuojeluyhdistyksen kotia etsivät eläimet ovat sijaiskodeissa, koska yhdistyksellä ei ole tiloja, missä eläimiä voisi pitää odottamassa sitä oikeaa omistajaa. Varsinkin kissoille tarvitaan tilapäishoitopaikkoja! Sijaiskoti auttaa yhdistyksen henkilöitä löytämään kullekin eläimelle juuri sen oikean kodin. Sijaiskodin tulee varautua siihen, että eläimen pysyvän kodin löytyminen voi kestää muutamasta päivästä useisiin kuukausiin. Kodin löytymiseen asti sijaiskodin tulee huolehtia eläimen jokapäiväisestä hyvinvoinnista. Sijaiskodissa voi olla lemmikkejä jo entuudestaan, mutta yhdistysten eläimet pitää pystyä eristämään muista eläimistä tartuntatautien riskin vuoksi. Yhdistys maksaa eläimestä koituneet kulut ja eläinlääkärikäynnit, mutta muita ”hoitopalkkioita” yhdistys ei pysty maksamaan. Sijaiskotina toimiminen on erittäin antoisaa ja joskus myös haastavaa. Eläimiä on erilaisia, joista toiset ovat arkoja, toiset sosiaalisempia. Sijaiskoti ja yhdistyksen henkilöt miettivät yhdessä kunkin eläimen kohdalla, millaiseen sijaiskotiin sen voi majoittaa. Sinun ei siis tarvitse pelätä, että joudut ottamaan kotiisi puolivillin eläimen, jonka kanssa et usko pärjääväsi. Joskus sijaiskoti kiintyy eläimeen niin paljon, että sijaiskoti muuttuukin pysyväksi kodiksi. Mutta se on tietysti sitten toinen tarina  Jos koet, että tämä olisi sinulle sopiva tapa auttaa kodittomia eläimiä, ota yhteyttä: Henni Johansson, henni.johansson@hotmail.com Katso lisätietoja tilapäishoitopaikkoihin kohdistuvista toiveista www.ssey.fi

Kotia etsivät Yhdistys etsii aktiivisesti koteja lemmikeille, jotka tällä hetkellä ovat yhdistyksen sijaiskodeissa odottamassa sitä omaa oikeaan perhettään. Kotia etsiviin lemmikkeihin voi käydä tutustumassa yhdistyksemme facebooksivuilla.

Lemmikkieläimille

pieneläinpäivystys Muistathan, että Turun, Salon, Someron sekä Liedon, Raision ja Uudenmaankaupungin yhteistoiminta-alueiden lemmikkieläimille tarkoitetun pieneläinpäivystyksen numero on

0600 124 44

Päivystysnumero kertoo päivystävän klinikan

PieneLäinTen häTäPäivySTyS:

Turun Eläinsairaala Satakunnantie 162, 20320 Turku www.elainsairaalaturku.fi


11

PetPoint Salo ja SSEY YHTEISTYÖSSÄ ELÄINTEN PUOLESTA!

SSEY:n jäsenille

5% alennus

ruoista, herkuista ja tarvikkeista! Alennus koskee normaalihintaisia tuotteita ja on voimassa 31.12.2016 asti. Etu korvaa kanta-asiakaskortin edellä mainittujen tuotteiden osalta.

Eläinystävän kauppa lemmikisi hyvinvointiin!

Ruoat, herkut ja tarvikkeet koirille, kissoille, kaloille, jyrsijöille, matelijoille, hevosille sekä ratsastajille.

Salon Akvaarioliike Oy

Vilhonkatu 11-13, p. 02-731 6950 ark. 10.00-17.30, la 9.00-14.00 www.salonakvaario.fi


12 TEKSTI SSEY / MINNA LAHTI KUVAT SEY / INKERI SALO JA HANNA LEINO

Luonnoneläimen auttamine

JOKAISEN VELVOLL Osa 2: Pienetkin roskat voivat olla eläimelle kohtalokkaita

Meistä jokainen on varmasti joskus törmännyt tilanteen, jossa kohtaa apua tarvitsevan luonnoneläimen. Tilanne tulee usein eteen yllättäen, emmekä aina tiedä miten juuri silloin tulisi toimia. Moni haluaisi myös ennaltaehkäistä mahdollisimman tehokkaasti meistä ihmisistä luonnoneläimille aiheutuvaa haittaa, mutta on epävarma miten toteuttaa ajatusta käytännön tasolla. Lisäksi monet haluavat kukin tavallaan auttaa luonnoneläimiä esimerkiksi ruokkimalla lintuja ja siilejä tai vaikka rakentamalla pesäpönttöjä linnuille, lepakoille ja liito-oraville. Tästä syystä päätimme aloittaa juttusarjan, jossa annamme vinkkejä siitä, miten toimia luonnoneläinten hyväksi erilaisissa tavanomaisissa tilanteissa. Juttusarjan ensimmäisessä osassa kävimme läpi miten toimia tilanteessa, jossa kohtaat loukkaantuneen luonnoneläimen. Toisessa osassa keskitymme niinkin arkiseen asiaan kuin roskaamiseen ja siitä aiheutuviin vaaratilanteisiin luonnoneläimen näkökulmasta. Pienillä teoilla on joskus valtavasti merkitystä. Luontoon jätetyt roskat voivat nimittäin olla vaaraksi eläimelle. Luonnossa kulkiessa mukava tapa on poimia pois ne eläimiä uhkaavat vaarat, joita sinne on ihmisten jäljiltä jäänyt tai vähintäänkin muistettava tehdä roskat vaarattomiksi. Pienten toimenpiteiden avulla voit välttää luonnoneläimen kärsimyksen tai jopa pelastaa sen hengen.

Vielä parempi niin ympäristön kuin eläintenkin kannalta on tuottaa mahdollisimman vähän roskia. Tavallisempia eläimelle hyvin kohtalokkaitakin roskia ovat lasinsirut, tyhjät pullot, säilyketölkit ja -purkit, muoviroskat, kalastustarvikkeet sekä ikivanhat ruosteiset piikkilangat.

Pullot, lasinsirut, tölkit ja purkit aiheuttavat monenlaisia vaaratilanteita Lasinsirut ovat vaarallisia niin paljasjalkaiselle ihmiselle kuin luonnoneläimellekin. Toisin kuin ihmisen, luonnoneläimen ei kuitenkaan ole mahdollista päästä ommeltavaksi, jos lasinsiru tai rikotun pullon pohja viiltää tassun auki tai pieni neulamainen lasinsiru tunkeutuu kokonaan jalan sisään. Luontoon hylätyt piikkilangat ovat olleet vaarallisia luonnoneläinten ansoja jo vuosikymmeniä. Niihin jänis tai joku muu metsäneläin repii helposti itsensä. Säilyketölkit ovat erityisen vaarallisia silloin, jos niihin on jäänyt aavistus ruoan tuoksua, jonka eläimet haistavat helpostikin. Muun muassa siilit, ketut, supikoirat ja kissat saattavat työntää päänsä tölkkiin ja jäädä auttamattomasti kiinni. Vaarallisimpia purkit ovat silloin, kun niihin on jätetty kansi osittain kiinni. Silloin eläin ei pysty vetämään päätään tai jalkaansa ulos purkista. Myös ehjät pullot ovat vaarallisia: päästäinen, hiiri tai myyrä voi ruokaa etsiessään


13

en on

LISUUS

Muoviroskissa piilee monenlaisia vaaroja. Muun muassa juomatölkkien muoviset pidikerenkaat voivat aiheuttaa eläimille kauhistuttavia vammoja. Eläimet voivat myös kuristua renkaisiin tai kuolla nälkään nokkaan tarttuneen renkaan takia. Sorsat saavat helposti muovisen renkaan nokkaansa ja pään ympärille rantavedessä pohjaa kaivellessaan.


14

mennä pulloon, mutta jääkin sinne loukkuun, kun ei pysty kiipeämään pois liukasta lasinpintaa pitkin. Juomatölkkien alumiininen avauslenkki taas juuttuu helposti linnun nokkaan, jolloin lintu nääntyy.

Muovi ei kuulu luontoon Muoviroskissa piilee monenlaisia vaaroja. Näihin lukeutuvat kaikenlaiset veteen joutuneet muovit kuten muovipussit, pienet irtokarkkipussit, tölkkien pidikerenkaat, muovinauhat ja –narut, ilmapallot ja vesipallot. Eläimet voivat tukehtua joko niellessään niitä tai joutuessaan loukkuun niiden sisälle. Muoviroskissa piilee vaaransa myös kuivalla maalla: luonnoneläin voi hyvinkin syödä ruualta tuoksuvan pussin ja kuolla. Eläimet voivat myös vahingossa niellä muoviroskia tai jäädä loukkuun niiden sisälle ja tukehtua. On muistettava myös, että kadulle heitetty karkkipussi voi hyvinkin huuhtoutua sadevesikaivoon ja sieltä vesistöön. Myös usein harmittomana pidetyt langat, langanpätkät ja narut voivat koitua luonnoneläimen kohtaloksi. Ne takertuvat helposti lintuihin ja nisäkkäisiin. Lisäksi maassa liikkuvat kaupunkilinnut saavat varpaidensa ympärille usein kiristäviä langanpätkiä.

Kalastustarveiden kanssa tarkkana Hylätyt tai karanneet kalaverkot ja verkonkappaleet ovat kaikille eläimille hyvin vaarallisia. Samoin vaarallisia saattavat olla myös kuivalle maalle nostetut katiskat. Avonaisiin katiskoihin jää yllättävän usein loukkuun erilaisia metsäneläimiä, jotka kuolevat siellä aikanaan nälkään. Kohdatessasi kuivalle maalle nostetun katiskan, tarkista aina onko sen suu suljettu. Jos suu on

auki, voit hyvin sulkea sen; katiska ei siitä vahingoitu eikä se haittaa katiskan omistajaa. Myös luontoon jätettyihin ongenkoukkuihin ja siimoihin tarttuu sekä vesilintuja että rannalla kulkevia pikkulintuja, kahlaajia ja nisäkkäitä. Kun keräät metsästä pois ne vaaralliset roskat, mitä retkilläsi satut huomaamaan, saatat pelastaa monen metsäneläimen hengen. Lähteet: Helena Tengvall 1993. Eläinten puolesta. Eläinten ystävän käsikirja. Juva: WSOY. SEY tiedote. Älä heitä - ajattele meitä. Eläintietoa: Luonnoneläimet. SEY.

Hylätyt tai karanneet kalaverkot voivat olla erittäin vaarallisia luonnoneläimille. Kuvassa autetaan verkkoon takertunutta ketunpoikaa.


15

PALVELEVA KAUPPAKESKUS KESKELLÄ KAUPUNKIA! ! a t s e m - Hyvä

Kauppakeskus Plaza, Vilhonkatu 8, Salo www.kauppakeskusplaza.fi facebook.com/kauppakeskusplaza

S-market: ma-pe 7-21, la 7-18, su 10-18 Erikoisliikkeet: ma-pe 9-20, la 9-18, su 12-16 Katso liikekohtaiset palveluajat netistä.


16 ILONA MIKKONEN KUVA

Pidäthän koirasi kytkettynä 1.4. - 31.8. välisenä aikana Useimpien lintujen ja luonnoneläinten lisääntymis- ja pesimäaika sijoittuu huhtikuun alun ja elokuun lopun väliin jäävälle ajanjaksolle. Tästä syystä metsästyslain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä tai välittömästi hallinnassa 1.4. – 31.8. välisenä aikana. Erityisesti maassa pesivien lintulajien poikasille voi olla hyvin kohtalokasta, jos irrallaan kulkeva koira osuu kohdalle. Jos pidät koiraasi irti kevät- tai kesäaikaan, muista pitää sitä huolellisesti silmällä. Karkailemaan taipuvaista koiraa ei kannata päästää vapaaksi edes kesämökkioloissa. Jos liikut vesilintujen suosimilla rannoilla, kannattaa kuitenkin tottelevaisinkin koira pitää hihnassa. Vesilintujen maassa olevat pesät ovat koiralle helppo saalis. Emo saattaa jopa hylätä pesänsä kokonaan pelästymisen takia.

HUOM! Koskee myös kissoja! Lähde: Helena Tengvall 1993. Eläinten puolesta. Eläinten ystävän käsikirja. Juva: WSOY.


17

KUTSU

yhdistyksen kevätkokoukseen Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry:n

KEVÄTKoKouS

Keskiviikkona 13.4. klo 18-19, Salon kaupunginkirjasto, Laurin Sali osoite: Vilhonkatu 2, 24100 Salo

Kevätkokouksessa käsiteltävät asiat: Yhdistyksen sääntömääräiset asiat.

Kokoukseen ovat tervetulleita kaikki yhdistyksen toiminnasta ja siihen osallistumisesta kiinnostuneet! Tervetuloa! Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry:n hallitus

Osallistu Kuulumisia -jäsenlehden tekoon!

Haluatko ilmoittaa lehdessämme?

SSEY ottaa mielellään vastaan jäsenten kirjoittamia juttuja löytöeläimen adoptointiin liittyen tai mielestäsi tärkeistä eläinten hyvinvointiin liittyvistä tai muista ajankohtaisista asioista. Jutun ja mahdolliset kuvat voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen: minna.lahti@mainoset.fi

Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistys kaipaa kipeästi yrittäjien tukea, jotta lehden tekeminen olisi mahdollista. Haluatko sinä olla mukana tukemassa paikallista eläinsuojelutyötä mainostamalla lehdessämme? Ilmoitusvaraukset ja tiedustelut: minna.lahti@mainoset.fi

Muistathan liittää viestiisi myös yhteystietosi (nimi, osoite, puhelin ja sähköposti) ja mainita samalla, jos et halua nimeäsi julkaistavan tarinan yhteydessä. Kirjoittajan yhteystietoja ei julkaista lehdessä tai missään tiedotusforumissa ilman kirjoittajan suostumusta. Mainitsethan myös, mikäli et halua kuvia julkaistavan SSEY:n kotisivuilla tai tiedotteissa. Kuvia ei käytetä tai julkaista missään muualla.

Muistathan, että tarvittaessa myös valmistamme ilmoituksesi veloituksetta! Hinnat Tarkan ilmoituskoon saat varauksen yhteydessä.

Koko sivu: 300 € 1/2 sivua: 160 €

1/4 sivu: 90 € 1/8 sivu: 60 €

Kiitos kaikille lehdessämme mainostaneille!


18

KUVA SSEY / ANNIKA FAGERSTRÖM

SSEY kiittää! Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry on kiitollinen saamastaan avusta lukuisille yrityksille ja yksityishenkilöille, joilta on saanut korvaamatonta apua mm. uusiin toimitiloihin liittyen sekä yhdistyksen toiminnan ja eläinten auttamisen mahdollistamiseksi. SSEY haluaa kiittää paikallisia yrityksiä ja lukuisia yksityishenkilöitä lahjoituksista ja työpanoksista uusien tilojen hankinnassa. Kiitämme erityisesti seuraavia tahoja: • Hämeen Lukko Oy / Mikko Both • Maripa Oy / Pasi Paakkonen • Salon Jätehuolto Oy / Mikko Brandt • Mainoset • Salon Rakentajat • Salon Seudun Ammattiopisto / logistiikan opettajat ja opiskelijat • Salon Seudun Koulutuskuntayhtymä • Virtasen Moottori Oy • Rauno Rauhala • Miiro Rauhala • Hannu Suominen • Lasse Suominen • Matti Tulonen Lisäksi yhdistys haluaa kiittää tuesta, avusta ja yhteistyöstä seuraavia yrityksiä ja henkilöitä: • Animagi Salo • Eläinklinikka EHYT Oy ja EHYT Outlet, Halikko • KAER Oy, SKOT ry ja Tanja Karpela • Kauppakeskus Plaza ja Anni Rasilainen • Kemiön Löytöeläintalo - Axxel Brusaby ja henkilökunta • Lemmikkiliike HurMur Salo

• • • • • • • • • • • • •

• •

Musti ja Mirri Salo Petpoint, Salon Akvaarioliike, Salo Mainoset Perniön Eläinsuojeluyhdistys ja Leena Aho Prisma Halikko Salon Kaupunginkirjasto Salon Koirahalli Sammalon Eläinklinikka Oy Eila Ripatti ja Margit Luoto Jarno Lindholm Erityiskiitos kaikille kenttätoiminnassa avustaneille, mm. hätämajoituksen tarjonneille sekä luonnonvaraisten eläinten lopetuksessa auttaneille. Apunne on korvaamatonta! Kaikki Joulutassu-keräykseen osallistuneet! Kiitos myös kaikille, jotka ovat antaneet tilapäishoitopaikkoja ja pysyväiskoteja eläimille, lahjoituksia antaneille henkilöille ja yrityksille, Salon alueella toimiville yrityksille, jotka ovat lahjoittaneet arpajaispalkintoja Jäsenet ja muut tukijat Kaikki lehdessämme mainostaneet - ilman tukeanne ei olisi tätä lehteäkään


19

KAER OY www.kaer.fi

Koirankoulutusta ammattitaidolla

LUMO 500ml

SHAMPOOT JA HOIDOT

14,50

kpl

Lumo Finland Hair Balance on kotimainen hiustenhoitosarja. Mitään Hair Balance tuotesarjan tuotteita ei ole testattu eläinkokein eikä niissä ole eläinperäisiä raaka-aineita.

PARTURI KAMPAAMO

Kauppakeskus Linjuri (2. krs.), Salo Puh. 010 327 2034 facebook.com/hairlekiini, www.hairlekiini.fi

Koulutus perustuu uusimpaan tutkittuun tietoon. Koira oppii ilosta ja innosta, mikä on tutkitusti tehokas koulutustapa ja tärkeä osa koiran tasapainoista ja onnellista elämää. Tarjoamme käytösklinikan, kursseja sekä yksityisopetusta. Olemme sitoutuneet Suomen Eläintenkouluttajat ry:n eettisiin sääntöihin. Tutustu tarkemmin: www.kaer.fi.

Yksilöllistä ja ylellistä hoivaa koirallesi - ammattitaidolla ja lämmöllä! Kodikas, lämminhenkinen ja häkitön koirahoitola, jossa henkilökunta on koulutettu. Koirasi saa leikkiä ja temmeltää vapaana!

Koiran koulutus- ja hoitolapalvelut KAER Oy, Huhdintie 154, Perniö puh. 0466 000 444|info@kaer.fi| www.kaer.fi

Tykkää meistä Facebookissa! Saat ajankohtaista tietoa tärkeistä yhdistyksen asioista ja tapahtumista, mm. kotia etisivistä lemmikeistä ja karkureista. Lisäksi voit käydä keskusteluja ja jakaa tietoa yhteisön jäsenten kesken. Tervetuloa mukaan!

Parempaa arkea karvatassuille Kodin Terrasta ja Prismoista.


Voit auttaa eläimiä ja tukea yhdistyksen toimintaa eläinten hyväksi tekemällä lahjoituksen Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistykselle. Pienikin apu on tärkeä ja auttaa saavuttamaan enemmän. Voit valita juuri sinulle parhaiten sopivan tavan tehdä lahjoitus: • Tilisiirto: Tee lahjoitus SSEY:n lahjoitustilille: FI68 5410 8140 0136 61 (SOP) • Testamentti: Voit tehdä testamenttilahjoituksen • Tavaroiden lahjoitus: Voit lahjoittaa eläintenhoitoon liittyviä tarvikkeita ja/tai hyväkuntoista kirpputoritavaraa/vaatetta yms.

SSEY:n jäsenyys on

EläinYStävän toivElahja!

Muistathan, että voit antaa SSEY:n jäsenyyden myös lahjaksi! Jäsen saa kaksi kertaa vuodessa Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen Kuulumisia-jäsenlehden sekä neljä kertaa vuodessa SEY:n Eläinten ystävä -jäsenlehden. SSEY:n jäsenyys on lahja, jonka avulla voit tukea paikallista eläinsuojelutyötä. Lahjaksi menevän jäsenhakemuksen voit laittaa sähköpostitse jäsensihteerille: jasensihteeri.ssey@gmail.com. Kirjoitathan viestiisi selvästi lahjansaajan tiedot sekä lahjanantajan osoitetiedot laskutusta varten. Tietoa eri jäsenyyden vaihtoehdoista ja hinnoista löydät tämän lehden sivulta 2.

Tule mukaan toimintaan! Tarvitsemme kipeästi toimintaamme mukaan innokkaita avustajia muun muassa erilaisiin tapahtumiin. Apulaisen hommat eivät vaadi mitään erikoistietoja tai -taitoja. Voit osallistua tapahtumiin juuri sen verran miten oma arkesi antaa myöden. Jos toimintamme kiinnostaa, lähde rohkeasti mukaan! Voit ilmoittautua avustajaksi kenelle tahansa hallituksen jäsenelle. Yhteystiedot löydät tämän lehden sivulta 2. Pienillä teoilla on suuri merkitys! Tervetuloa joukkoon mukaan!

KUVA ILONA MIKKONEN

Lahjoita SSEY:lle

SSEY Kuulumisia 1/2016  

Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen jäsenlehti

SSEY Kuulumisia 1/2016  

Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen jäsenlehti