Page 1

Marte

Haugland

PORTOFOLIE 2MK

2012/2013


Ma r t e H a u g la n d

2mkb


Gr a fi s k Grafisk design var den første perioden av skoleåret. Vi fikk øvingsoppgaver som å lage konsertplakater, visittkort og diverse logoer. Hovedoppgaven var å lage et høstmagasin i InDesign. Det skulle være fra Søstrene Grene som er en butikk i Kristiansand. Magasinets innhold bestemte vi selv, men baksiden skulle inneholde Søstrene Grenes logo, samt reklame for noen av produktene deres.


Fo t o I fotoperioden hadde vi Tom Knudsen som lærer. Vi lærte om hvordan vi skulle bruke studio, og hvordan man retusjerer et ansikt. Vi hadde øvingsoppgaver der vi lærte om komposisjonsprinsippene, og der vi lærte forskjellige photoshop toturials. Hovedoppgaven bestod av 3 oppgaver: Portrett: Vi skulle finne et portrettbilde på internett, og lage et så identisk bilde som mulig. Det viktigste var å lage så identisk som mulig lyssetting, og utsnitt. Bildekomposisjon: Vi skulle ta et bilde med et eller flere komposisjonsprinsipp (kontrast, linjer, balanse osv). Bildemanipulasjon: Vi måtte ta to eller flere bilder som vi skulle sette sammen til ett bilde. Et tips vi fikk var å finne inspirasjon hos en kjent fotograf ved navn Jerry Uelsman.


PT F Fo t o I PTF foto hadde vi Tom Knudsen som lærer. Vi hadde noen øvingsoppgaver som gikk ut på blant annet å ta modellbilder i de gamle produksjonshallene på Hunsfoss, lage HDR bilder og øve på eksponering. Fotoperioden varte i 6 uker og i løpet av de 6 ukene hadde vi både øvingsoppgaver og en stor hovedoppgave. Hovedoppgaven i PTF foto var fordelt på 4 oppgaver vi skulle gjøre: Selvportrett : vi skulle presentere oss selv som fotograf og ta et gjennomtenkt selvportrett som ikke bare viser hvordan vi ser ut, men også hvem vi er (personlighet osv) Portrett/interiør/reklame/natur el. : Selvvalgt oppgave. Vi skulle selv velge bildesjanger og annen utførelse. Kunstfotografering : Den nye avdelingen på Vennesla vgs. ønsket fotokunst som veggpryd i klasserommene. 4 bilder i str. 80x80 til plexiglass. Motefotografering : VI skulle ta modellbilder for absolutt KRS. Vi skulle være i studio hos absolutt, og noen av bildene våre ble trykket i magasinet deres.


We b d e s i g n I Webperioden hadde vi Anja Hansen som lærer. I denne perioden lærte vi mer om småeffekter, i stedet for det grunnleggende som vi lærte i VG1. Vi hadde øvingsoppgaver der vi blant annet laget nettside for hovden, vi laget forskjellige jqury, og vi øvde på å sette opp nettside på egenhånd. I webperioden brukte vi mest programmet som heter Adobe Dreamviewer. Hovedoppgaven var å lage en nettside, der vi kunne velge mellom temaer som Typografi, Radiojournalistikk eller videojournalistikk. jeg valgte typografioppgaven.


Ra d i o I radioperioden hadde vi Jone Nyborg som lærer. Vi hadde øvingsoppgaver som å lage diverse reportasjer om for eksempel en film, et spill eller en interesse vi hadde. Redigeringsprogrammet vi brukte heter Adobe Audition. Hovedoppgaven i radio gikk ut å å holde en to timer lang sending på Radio Loland i grupper, der vi styrte alt selv. I min gruppe var det meg, Heidi Langeid og Åse Leesland. Vi hadde sending fra 17.00 - 19.00, og hovedtemaet vårt var trening og kosthold, og som en ekstra liten underholdningsbit hadde vi mekket sammen en sang som handlet om sendingen vår. Vi brukte melodien til Justin BIeber, som heter Baby.


Radio Loland sangen: Ooooooohhhh Radioo, Loland Oooooooohoooohh Radio, Loland Oooooooooooooooooooh Loland Det er tid for kveldsmix, med Åse her, jeg heter marte og heidi her Det er fredagskvelden og tid for kooos, med underholdning fra fem til syv, vi er de beste, så hør på oss, vi kommer ikke, fraa moss men fra vennesla vgs, jeeeeeesss, (Heidi: hoffamæ, detta gjænge ikkje) Loland, loland, loland oooooh Loland loland loland oooooohhh Loland loland loland oooooohhh Radio Loland heeeer (Marte: i kjelleren på coop prix) Loland, loland, loland oooooh Heidi Åse Marte oooooohhh Loland loland loland oooooohhh Radio Loland heeeer Sendinga, skal handle om, kosthold, trening, musikk og moro og masse masse masse masse vitseriiii. Det blir nok ikke, mer sang fra oss, spotify står klar for dykke Musikk skal komme, så hør nå her, send ditt ønske, inn til oss På RLO til 2030 (Marte: Mi sa RLO til 2030) Men nå er denne saaangen slutt Loland, loland, loland oooooh Heidi Åse Marte oooooohhh Loland loland loland oooooohhh Radio Loland heeeer Loland, loland, loland oooooh Heijdå hadde sneiks ooooook Loland loland loland oooooohhh Tilbake til seendingaaa nåå


J o u r n a l i s t ikk Journalistikk var den siste perioden, og vi hadde Thomas Nupen som lærer. Vi hadde litt øvingsoppgaver som for eksempel å intervjue noen om arbeidet deres, finne den viktigste informasjonen i en tekst, og å finne passende bilder til teksten. Vi fikk å besøk av redaktøren i Venneslas Tidene, Kristoffer Johansen. Han ga oss noen nyttige tips om hva som er lurt når det gjelder bilde, tekst, og generelt det å skrive. Hovedoppgaven var å publisere stoff for vennesla Tidene. Vi skulle være alene, eller så sammen to og to. Vi skulle lage en side for Vennesla Tidene, som var relatert til Ungdom. Jeg samarbeidet med Åse Leesland, og vi valgte å skrive om Trevet. Trevet er en ungdomsklubb på Iveland.

DIREKTØR STØTTER MARTE KROGH:

HEKSEJAKT!

TREBARNSMOR: Anita Krohn Traaseth

SE SIDE 6, 7 og 8

Jacob klar for

HOLLYWOOD

STJERNEN I KON-TIKI: Jacob Oftebro

BILDRAPET PÅ OLAV (12)

HAN GA

politiet

VIKTIG BILBEVIS ANNONSE

DØDE: Olav Horda (12)

BILGLASSMONTØR John Dyrøy


Alltid beredt På brannstasjonen, Kjevik Lufthavn kommer Tor Inge Haugland (46) gående med hjelmen hengende i hånden, branndressen er på og han er klar til utrykning. På Kjevik må de være i beredskap hele tiden i tilfelle ulykken skulle inntreffe. Av Marte Haugland og Åse Leesland aase9112@gmail.com

Brann og redning er noen av arbeidsoppgavene til Haugland, som er utrykningsleder på Kjevik Lufthavn. Haugland har jobbet som lufthavnsbetjent på Kjevik siden julen i 1996, og fikk i fjor stillingen som utrykningsleder. Å være utrykningsleder innebærer blant annet å lede utrykningsstyrken i en innsats, samt koordinere hjelpestyrke og redningsarbeidet. - Det er mye ansvar, man må passe på at alt er i orden om det skulle skje noe, sier Haugland.

VARMT: Branndressen er varm og klam, og Haugland er glad han ikke trenger å gå med den til mer enn utrykning. Til vanling er de lettere bekledd med andre uniformer.

Rutinert hverdag Det første Haugland gjør når han kommer på jobb er å legge branndressen og utstyret klart ved bilen, og deretter kjøre brannbilen en sjekkrunde. Diverse oppgaver som vedlikehold, jevnlige inspeksjoner langs rullebanen og taksebanen, og om vinteren har de ansvar for brøyting. Dersom havarialarmen går, har de 30 sekund på å være ikledd branndressen, starte bilen og være ute av brannstasjonen. Deretter har de 90 sekund på å komme seg til utrykningsstedet. Dette er noe de øver mye på under øvelser. Haugland forklarer at de ansatte i brann og redning har øvlesesdag en gang i måneden.

Da har de forskjellige øvelser som flybrannslukning, røykdykkingøvelse og båtredning.

henger, og blålyslappen som gir deg lov til å kjøre med blålys på veien under utrykning.

“Håper aldri det skjer noen store ulykker

- En øvelse kan være alt fra å løpe inn i en brennende kontainer til å redde dukker opp av vannet, sier Haugland som synes at øvelser er veldig spennende.

Dette må til

For å bli en utrykningsleder eller lufthavnsbetjent må du ha fagbrev som maskinfører, snekker eller rørlegger. Du må også ha sertifikat på lastebil med

Hvert år må enn også klare kravene til røykdykkertesten, og ha maskinførerbevisfagbrev i og med at du skal kunne kjøre store kjøretøy inne på flyplassen. På Kjevik har de to hoved brannbiler, og Haugland har ansvaret for brannbil nummer en. Hver av bilene inneholder 10 000 liter vann, og kanonene på taket kan sprute opp til 75 meter. De har også en redningsbåt, en tilhenger med is-utstyr, og en ekstra bil med edningsutstyr. Den inneholder ting som bårer, pledd, varmeovn og telt. - Under utrykning må vi ha på brannsikker underbekledning og tykke branndresser. Vi må også ha støvler, hjelm, hansker og røykdykkermaske, forteller Haugland. På ryggen har vi en slags ryggsekk som inneholder to flasker med oksygen, og til sammen veier utstyret 30 kilo.

SIKKERHET ER VIKTIG: det er viktig at utsryret er i orden dersom noe skulle skje Haugland sier at det beste med jobben er det sosiale fellesskapet på vaktlaget. Han har i tillegg alltid vært fascinert av fly, og synes det er gøy å få jobbe i nærheten av dem.

Det hender at de parkerer små fly eller privatfly, og det synes han er ekstra stas.

“Jeg har alltid vært fascinert av fly, så lenge jeg kan huske


Portofolie 2mk  

Portofolie 2mk, Marte Haugland

Portofolie 2mk  

Portofolie 2mk, Marte Haugland