Page 1

2013 / OKTÓBER

OKTÓBER / POZSONY

OKTÓBER / POZSONY

„NEM ISMERJÜK EGYMÁST?”

MAGYARORSZÁG CSEPPEKBEN: EGER – borkóstoló

október 2. 18.00 Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54.

október 10. 19.00 Café Nappali, Védcölöp út 54. Az októberi borkóstolón Eger borvidékét, az egri borvidék tradicionális és új ízeit járjuk körül Ferenczi Zsolt someliér segítségével.

Maďarský inštitút v Bratislave

Belépő: 19 EUR – részvételi szándékát kérjük jelezze a bratislava@hunginst. sk címen.

Gaudium régi zenei együttes – koncert a Szent-Erzsébet Napok keretében (október 11–13.) „Nem ismerjük egymást?“ – ezt a címet viseli a szlovák-magyar barátság jegyében létrejött S(z)lomarát egyesület új beszélgetősorozata. A beszélgetések annak jegyében jönnek létre, hogy a „másik“ megismerése nem kell, hogy a saját kulturális identitás gyengülését jelentse. Az est házigazdája Lucia Satinská, vendégei pedig egy-egy szakma két elismert személyisége. Az első est vendégei a slam poetry képviselői: Bene és Borisz Baranyovics. DEJA VU KLUB a Café Nappaliban

október 12. 19.00 Szent Erzsébet-templom, Bezruč u. 2. A 100 évvel ezelőtt felszentelt pozsonyi Szent Erzsébet-templom, közismert nevén a „Kék-templom“, Lechner Ödön egyik legnagyszerűbb munkája, a magyar szecesszió talán legszebb példája. Az ünnepségsorozat vendége a Gaudium régi zenei együttes (a belépés díjtalan). Főrendező: Pozsony-Óváros Polgármesteri Hivatala.

19.30 PÁRBESZÉD II. – kiállítás október 15. 17.00 Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54. A Párbeszéd c. kiállítás olyan hivatásos képző- és iparművészeket mutat be a közönségnek, akiket a bolgár származás, illetve a Magyarországon vagy Bulgáriában folytatott művészeti tanulmányaik kötnek össze. A kiállítást megnyitja: Vladimirova Milena, a magyarországi Bolgár Kulturális Fórum Egyesület elnöke. Megtekinthető: 2013. október 30-ig.

A beszélgetés után már a jazz-muzsikusok vendégeként lép fel Borisz Baranyovics, ahol a beszéd után a zenéé a főszerep.

Pozsonyi Magyar Intézet

MEGEMLÉKEZÉS AZ 1849-ES POZSONYI MÁRTÍROKRÓL október 6. 11.00 Kecske-kapui evangélikus temető Ünnepi beszédet mond Kovács László történész. Koszorúzás Rázga Pál és Jeszenák János pozsonyi mártírok sírjánál. Főszervező a Csemadok Pozsonyi Városi Vasztmánya. POZSONYI ESTEK: A pozsonyi kiadók és a cenzúra a 18. században október 9. 18.00 Café Nappali, Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54. Előadó: Mgr. Ivona Kollárová, PhD. (Szlovák Tudományos Akadémia) Társszervező: Pozsonyi Városszépítő Egyesület. Szlovák nyelvű rendezvény.

KAMARAZENE A NAPPALIBAN október 15. 17.30 Café Nappali, Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54. Vendégünk Adrian Harabaru moldovai gordonkaművész, az idei bukaresti IX. Magyar Zene Fesztivál 2. helyezettje, aki pozsonyi jutalomhangversenyén J. Brahms, B. Martinu, G. Enescu és Popper Dávid műveket játszik. Együttműködésben a Pozsonyi Konzervatóriummal és a Pozsonyi Casinóval.

RINGATÓ – Vedd ölbe, ringasd, énekelj! Családi, művészeti, nevelési program : ( : )

október 10., 24. 10.00 www.ringato.hu Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54. Szeretettel várjuk foglakozásainkra a már néhány hónapos babákat is és minden olyan szülőt, nagyszülőt, aki szívesen énekel, játszik együtt a kicsinyekkel, oldott, szeretetteli légkörben, aki maga is úgy érzi, fontos, hogy a művészet eszközeivel neveljünk.

Albert Camus: A PESTIS – színházi előadás az Astorka Fesztivál 2013 keretében

2013 október 15. 19.00 www.astorka.sk Astorka Korzo 90´ Színház, SZNF tér 33. Előadja: Hegedűs D. Géza és Márkos Albert (zene) A Nobel-díjas Albert Camus a világ szinte valamennyi nyelvén


OKTÓBER / POZSONY / VIDÉK

OKTÓBER / VIDÉK

megjelent regényének monodráma változatában egyetlen színész tucatnyi alak sorsát játssza el a pestis sújtotta Oránból. Főszervező az Astorka Korzo 90´ Színház.

REMEMBERING THE CITY – könyvbemutató október 14. 18.30 Kassa, Állami Tudományos Könyvtár Pribinova 1.

Jegyelővétel a színház pénztárában hétfő–péntek (12.00–19.00), tel.: 02/ 5443 2093

AMADINDA a 39. Pozsonyi Jazznapokon október 27. 18.00 www.bjd.sk Incheba Az Amadinda Ütőegyüttes a tradicionális ütőhangszeres kultúrák bemutatása mellett saját zenei műveket is komponál, valamint nekik is írtak darabokat a XX. század olyan meghatározó zeneszerzői, mint John Cage, Ligeti György, Steve Reich. Emellett klasszikus műveket is megszólaltatnak, kortárs ütőhangszeres átiratban. Munkásságukat számos díjjal, köztük Kossuth-díjjal is elismerték, koncertet eddig több mint 30 országban adtak. Főrendező: Rock Pop s. r. o.

Vidék : ( : )

„Párhuzamos életek – a 20. század a titkosrendőrség szemével” D. Kovács Dániel: OLVADÁS október 1. 16.30 és 20.00 Nyitra, Régi Színház (Študio Tatra) Ul. 7. pešieho pluku 1.

A Nyitrai Színházfesztiválon idén rendhagyó módon az összes külföldről meghívott színházi produkció egyetlen téma köré épül: a színművek a kommunista titkosrendőrség módszereit, és az üldözött, megfigyelt emberek sorsát próbálják feldolgozni. A magyar darabot a tavaly ugyanitt sikert aratott Szputnyik Hajózási Társaság előadásában láthatjuk. KOLONITS KLÁRA & DINYÉS DÁNIEL – hangverseny a V. Lőcsei Vénasszonyok Nyara fesztivál keretében október 7. 19.00 www.lblfestival.eu Lőcse Város Kultúrközpontja, Pál Mester tér 54. 2008 óta kerül megrendezésre a „Lőcsei Vénasszonyok Nyara” komolyzenei fesztivál, amely a maga nemében mára Szlovákia egyik legszínvonalasabb rendezvényévé nőtte ki magát. Értéke azonban nemcsak ebben rejlik, hanem, hogy összefogja és megmozgatja azokat a szepesi lokálpatriótákat, akik a Szepesség sorsát és jövőjét szívükön viselik.

OKTÓBER POZSONYI MAGYAR INTÉZET 811 06 Pozsony, Védcölöp út 54. Tel.: Fax: Internet: e-mail:

02/52 44 29 61 02/52 44 29 60 ������������������������������ www.pozsony.balassiintezet.hu� bratislava@hunginst.sk

Hivatali órák hétfő–csütörtök péntek

9.00 –16.00 9.00 –12.00

Magyar nyelvtanfolyam kezdők, középhaladók és haladók részére

A Kassa történelmét és jelenét bemutató új angol nyelvű útikönyv szerzői főként fiatal magyar és szlovák történészek, kiadója a Terra Recognita Alapítvány és a kassai Šafárik Egyetem. A kötet középeurópai kooperációban készült, és kísérletet tesz a nemzeti narratíva mellett a helytörténeti nézőpont bemutatására. A „HEJŐKERESZTÚRI MODELL“ október 16. 11.00 Nyitra, Konstantin Egyetem Közép-Európa Tanulmányok Kara A borsod megyei Hejőkeresztúri Általános Iskola tanítási modellje kiváló módszer a cigány származású és/vagy szocio-kulturálisan hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására. A főként csoportos oktatásra alapozott módszert a nyitrai tanárképzős diákoknak a hejőkeresztúri iskola igazgatónője, Kovácsné Nagy Emese mutatja be.

Könyvtár hétfő–péntek A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Az intézet programjait nyomon követheti a Facebook közösségi portálon.

café 811 06 Pozsony, Védcölöp út 54. e-mail: hétfő–péntek

Programajánlónk: MÉG EGY TANGÓT október 26. 17.00 Ružinovi kultúrközpont Keringő, tangó és operett idézi meg a békebeli Duna-parti kisvárosi hangulatot a 100 éve született Zahovay Ernő szerzői estjén. Közreműködik a Zahovay zenekar, szólisták: Németh Imre és Valensky Miriam.

cafenappali@gmail.com 13.00 – 20.00

Magyar Könyvesbolt hétfő–péntek

OROSZ ISTVÁN – kiállítás október 24. 17.00 Ernest Zmeták Művészeti Galéria, Érsekújvár, Björnson u. 1. Válogatás a kortárs magyar grafika egyik legjelentősebb képviselőjének műveiből. Megtekinthető 2013. november 30-ig.

13.00 – 20.00

13.00 – 20.00

A Pozsonyi Magyar Intézet épületében működik a Café Nappali –��������������������������������������������������������������������� egy hely, ahol kávé, tea, üditő mellett magyar könyvek, folyóiratok és újságok, halk zene és internetezési lehetőség várja a betérőket.

Médiapartnerek:

Pozsonyi Magyar Intézet - 2013 október  

A Pozsonyi Magyar Intézet 2013 októberi programfüzete