Page 216

Как ти хрумна идеята за All I Оwn? Наскоро започнах да изхвърлям много от нещата, които притежавам, понеже се почувствах засрамена, че съм насъбрала толкова много боклуци. Освен това толкова много съм се местила в Стокхолм, безумно трудно е всеки път да местиш всички тъпотии, които притежаваш. Искаше ми се да запазя само най-важното: легло, компютър, камери и дрехи. Стаята стана наистина спартанска. Една вечер скучаех вкъщи и реших, че ще е готино да направя една хубава купчинка от всички неща, които са ми останали. В крайна сметка, когато струпах нещата на едно място, видях, че всъщност въобще не са толкова малко, колкото си мислех.

214

А как реши да включиш и приятелите си в проекта? Какви са техните истории? Много ме интересува начинът, по който хората консумират, за да покажат “истинското си аз”. Изграждат личността си чрез нещата, които купуват. Започнах да проучвам как моите приятели и техните приятели биха построили своята купчина от вещи, които притежават. Любопитно ми беше да разбера какво искат да ги репрезентира в снимката, която ще им направя. И какво се получи? Кое беше найинтересното ти преживяване при снимките? Някои от участниците бяха много крайни в своята подготовка за порт-

рета. Часове наред се занимаваха със своята купчина. Очевидно бяха притеснени как ще ги възприемат зрителите. Те местиха разни неща нагоре-надолу и все не бяха доволни от резултата. Не исках да се намесвам, исках купчината да е изцяло тяхно дело. За тях снимката, която щях да им направя, беше нещо като лична реклама във външния свят. Защо тези снимки са представителни за твоето поколение? Ами, това съм просто аз. Осъзнавам, че имам проблем с непрекъснатото купуване и трупане на неща. Този проект е добър старт в осъзнаването на тази слабост. Продавам вещите си и след това купувам нови. Това е затворен кръг, от който все още не знам как да се измъкна. Коя е любимата ти вещ, която притежаваш? Без която не би могла да живееш? Оглеждам се в момента из стаята си, но не откривам нищо. Забелязвам обаче, че имам много декоративни вещи, които нямат функция. Това е смешно, понеже винаги съм била против подобни артикули и съм се заричала, че никога няма да купя нещо толкова тъпо. Не мога да живея без компютъра си, въпреки че ме депресира.

One Magazine ­ Summer 2010  

One Magazine is an independent Bulgarian quarterly publication www.edno.bg