Page 1

FUNKISLIV #4 2017

SIMMARESSET

’’

LUDVIG NYRÉN:

JAG SIKTAR PÅ FINAL I MEXIKO

+

SYNSKADADE

JAN THORIN

SPELAR FOTBOLL IGEN

IK CARLSTAD BRINNER I MOTVIND LÄSARNA HAR ORDET + NO FALL-KONCEPTET TILL KARLSKOGA + HOPPETS GÄNG + AKK-KONFERENS + LHON VILL LEVA HÄR OCH NU


antör ll lever uset Officie r Lidingö till TCS görullet & Lidin

Vi ses på TCS Lidingöruset & Lidingörullet i september Ottobock är Nordens ledande företag inom ortopedtekniska produkter och tjänster. Tillsammans med våra dotterbolag Aktiv Ortopedteknik och Respecta arbetar vi för vår vision om att återställa och förbättra människors rörlighet och självständighet. TCS Lidingöruset och Lidingörullet är fantastiska exempel på hur vi tillsammans kan skapa nya möjligheter till ett aktivt liv, tillgängligt för alla. Med en gemensam vision om en förbättrad folkhälsa och en ökad livskvalitet är vi oerhört stolta och glada över att vara officiell leverantör till de båda loppen. Vi ser fram emot ett fortsatt spännande samarbete där vi vill bidra till en ökad upplevelse både inför, under och efter loppen. Läs mer på ottobock.se

Du är inte ensam om att fundera över livet. Välkommen att bli konfirmand! svenskakyrkan.se/konfirmation


”Häromdagen hjälpte min assistent mig när jag ville prova på att skolka. När min lärare sen ringde hem till mina föräldrar kanske det inte var så kul. Men känslan av att kunna göra som andra var så skön, att det där samtalet faktiskt inte spelade någon roll”. - Ludwig 14 år

Karlstad: 054-18 60 80 Kristinehamn: 0550-126 20 Karlskoga: 0586-33 222 www.passal.se


Foto: Jacob Landegren

#4

2017

xxxxx

Funkisliv jobbar kontinuerligt för att skapa aktiviteter och upplevelser för människor med funktionsnedsättning. Även tidningen som ni håller i er hand är en del av projektet och från botten av mitt hjärta vill jag tacka för alla fina ord som vi har fått längs vägen. I det här numret är det värmländska simmaresset Ludvig Nyrén som frontar tidningen. Ludvig har haft det lite motigt efter Paralympics, men har nu ändå bestämt sig för att satsa på VM i Mexiko senare i höst. Missa inte den öppenhjärtliga intervjun på sidan 8. Dessutom har vi träffat synskadade Jan Thorin som under sommaren har spelat fotboll igen efter 20 års väntan. Det blev en emotionell comeback som ni kan läsa mer om på sidan 14. IK Carlstad firar framgångar både på fotbolls- och innebandyplanen, men ledarbristen gör att de inte kan ta in de allra yngsta i föreningen. Vi har fått en pratstund med eldsjälen, Christian Alexandersson. Dessutom blir det i vanlig ordning gästkrönikor, tips på aktiviter och fler inspirerande möten med människor därute som låter oss berätta deras historier. Trevlig läsning, och välkomna till Funkisliv!

Magnus Skoglund

Tillsammans med våra medlemmar vill vi skapa aktivitet, gemenskap och en region som tänker ett steg längre i kampen mot ett jämlikt samhälle. Vad vill ni läsa om? Vilka aktiviteter vill ni eller era barn prova på? Tipsa oss på magnus@funkisliv.se

CHEFREDAKTÖR

GRAFISK FORM

magnus@funkisliv.se

info@staffster.se

Magnus Skoglund

4

Staffan Johansson

?

Är du vår nya säljare? Mejla din ansökan till magnus@funkisliv.se

På omslaget Ludvig Nyrén har haft ett lite motigt år, men nu har han bestämt sig: Han vill till final i Mexiko-VM i senare i höst.

Tack till Tack till Konsum Värmland som hjälper till med distributionen över hela Värmland. Det betyder massor. Stort tack även till Karlstads kommun som är med och stöttar projektet.

Magasinet Funkisliv finns bland annat att hämta på utvalda Konsum-butiker i alla kommuner i Värmland. Funkisliv och Funkisliv.se produceras av Skribent Magnus Skoglund. Kontakta gärna oss med tips och idéer, och ge oss feedback så att vi kan bli bättre. Postadress Magnus Skoglund Orrstigen 15 654 68 Karlstad Webbsida: www.funkisliv.se Instagram: @funkisliv Facebook: www.facebook.com/funkisliv


#05 Funkislivkalendern #08 Ludvig Nyrén inför Mexiko-VM #10 IK Carlstad om framtiden #12 AKK-konferens till Karlstad #14 Synskadade Jan om comebacken #20 LHON Eye Society

Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmorden. På suicidezero.se finns hjälp att få och länkar till organisationer som stöttar dig som mår psykiskt dåligt.

#22 No Fall-konceptet till Karlskoga #24 Hallå där, Walther Janson #26 Läsarna har ordet #30 Hoppets gäng är starka tillsammans

Är du anhörig och själv i behov av stöd och vägledning? Kontakta Anhörigstöd i Karlstad så hjälper de dig vidare. Telefon: 054-540 00 00 E-post: anhorigstod@karlstad.se Webbplats: karlstad.se/anhorig facebook.com/karlstadskommunanhorigstod På www.karlstad.se/anhorig kan du läsa mer. Där finns även ett kontaktformulär som du kan fylla i om du vill att de ska kontakta dig.


Foto: Karlstads kommun

v i l s i k Fun n r e d n e l ka s på r till utflyktsmål och tip ga in sn lä re fö n frå lt al atergrupp/ Här kan man hitta gor. Har din förening/te rå isf nk fu på s ku fo . ed m aktiviteter, allt på magnus@funkisliv.se s os a ps Ti ? ng gå på e nd arbetsplats något spänna

FÖRELÄSNINGAR MED BROTTSFÖREBYGGANDE CENTRUM I VÄRMLAND Diskriminering och trakasserier på Nätet

BFC fortsätter sin länsturné i samarbete med Medborgarskolan där vi uppmärksammar rättigheter och skyldigheter på nätet. Föreläsningarna vänder sig framförallt till dig som har barn eller ungdomar som vistas mycket på nätet. Storfors - 21 september kl. 18.00 - 19.00. Hammarö - 26 september kl. 18.00 - 19.00. Munkfors - 3 oktober kl. 18.00 - 19.00. Grums - 5 oktober kl. 18.00 - 19.00. Kristinehamn - 10 oktober kl. 18.00 - 19.00. Filipstad - 12 oktober kl. 18.00 - 19.00. Årjäng - 17 oktober kl. 18.00 - 19.00. Kil - 19 oktober kl. 18.00 - 19.00. För mer information om bland annat lokal på respektive plats samt anmälan besök medborgarskolan.se.

UMGÅS OCH TRIVS PÅ FRITIDSKNUTEN

Fritidsknuten är mötesplatsen med lite extra stöd där man kan träffa vänner, fika och umgås under roliga former. Måndagar och onsdagar är populära med cafékvällar, men Fritidsknuten är så mycket mer. Nedan är några datum som man inte bör missa.

24 SEPTEMBER: FUNKIZFESTIVALEN

Timmy Bäcks musikfestival rullar vidare med del nummer två. Här ges alla med en funktionsnedsättning chansen att leva ut sina musikaliska drömmar. Vill ni vara med och uppträda? Kontakta Emma Gustavsson på 054-540 2601 eller på emma.gustavsson2@ karlstad.se.

6

Foto: Karlstads kommun


7 OKTOBER: DANS I FILIPSTADS FOLKETS HUS Dag: Lördag 7 oktober Tid: Klockan 18.00–22.00 Orkester: Patrasket (dansband)

RES TILL DANSEN MED FRITIDSKNUTEN

Avresa från Fritidsknuten klockan 17.00 Åter på Fritidsknuten klockan 23.15 Anmäl dig senast på onsdag den 4 oktober till Fritidsknuten.

23 OKTOBER: UNGDOMSCAFÉ MED PINGISKVÄLL

Den här kvällen kan man träffa vänner, spela spel, lira biljard och fika med mera, i vanlig ordning. Kvällen kommer bjuda på en pingisturnering för dem som vill. Anmälan sker på plats och evenemanget pågår mellan 17.0020.30.

11 NOVEMBER: DANS I GRUVAN I GRUMS Dag: Lördag 11 november Tid: Klockan 19.00–23.00 Orkester: Date (dansband)

RES TILL DANSEN MED FRITIDSKNUTEN

Avresa från Fritidsknuten klockan 18.30. Åter på Fritidsknuten klockan 23.50. Anmäl dig senast på onsdag den 8 november till Fritidsknuten.

LEKA, TRÄNA, NJUTA PÅ SUNDSTABADET Sundstabadet är öppet 360 dagar om året och erbjuder något för alla, ung som gammal, busig eller lugn, stammis eller tillfällig gäst. Anläggningen har hög tillgänglighet, bland annat finns flera omklädningsrum med traverser, rullstolshiss ned i en av bassängerna, liftar vid alla bassänger och markeringar i golvet för synsvaga. Välkommen till oss för att leka, träna och njuta! Mer info hittar ni på sundstabadet.se.

7 OKTOBER: VÅGA FRÅGA - EN STÖDPROMENAD FÖR SUICIDE ZERO. Ingen föranmälan krävs. Frivillig avgift för promenad och en ännu ej fastställd avgift för tipspromenad. Fina priser utlovas. Eventet startar 13.00. Platsen är Mariebergsskogen. För mer info, kontakta: Marie Niljung på marie@suicidezero.se eller på 070-3357719.

Foto: Linn Malmén

7


LUDVIG HOPPAS PÅ FINAL I MEXIKO-VM Den 20-årige simmaren från Grums har haft ett motigt år. Skador har stört och ett tag funderade han till och med på att lägga av. Men nu har han ändå bestämt sig för att åka till VM i Mexiko i Mexiko i höst.

– Jag siktar på final på 100 meter fjäril, säger Ludvig Nyrén, Säffle SS, när Funkisliv tar emot honom på redaktionen. I fotostudion gör sig Ludvig redo för plåtning. Fotografen beställer en bild där han står i bar överkropp med armarna över bröstet – en bild och pose han är van vid. Han ser vältränad och ovanligt muskulös ut, ett resultat av ökad dos styrketräning. – Numera tränar jag sex simpass i veckan. Det var betydligt mer tidigare, men nu är det mer träning på gymmet. Förhoppningsvis kan det ge mig den explosivitet som grenen kräver, säger han. Anledningen till den nya träningsrutinen är att han nu satsar mer på sprint. Under IPC:s VM i simning i Mexiko City kommer han fokusera helt på 100 meter fjäril, en gren som enligt honom själv gick förvånansvärt bra under senaste Paralympics.

8

– Under tävlingarna i Rio slog jag personligt rekord med två och en halv sekund på distansen, vilket räckte till en elfteplats, säger Ludvig som då fick ett kvitto på att det är hans bästa gren. Hur gick det annars i Paralympics? – Det gick sådär, jag hade velat simma betydligt fortare än vad jag gjorde. Det började med att jag simmade 100 meter frisim en tiondel över personligt rekord, vilket jag var nöjd med. Därefter var det dags för fjärilssimmet och det gick som sagt bra. Avslutningsvis gick det mindre bra på grenen där jag trodde att jag skulle ha störst chans på förhand, 400 meter frisim, säger Ludvig Nyrén. Och fortsätter: – Mitt personliga rekord var på 4.24, men jag kände att jag skulle prestera bra mycket bättre ändå eftersom det hade varit ett så bra år träningsmässigt. Det slutade med att jag gick i mål på 4.25. Jag var skitförbannad

och hamnade på 13:e plats. Den dagen var inte riktigt min dag. Jag vaknade upp och var trött i kroppen.

Motigt efter Paralympics Ludvig är öppen med att han har ett tungt år bakom sig. Motivation har sviktat emellanåt och dessutom har uppladdningen störts av en ryggskada. Ett tag funderade han till och med på att lägga simglasögonen på hyllan. – Ärligt talat var jag beredd att lägga av efter Rio. Men min coach sade till att jag måste göra VM. Givetvis finns det fortfararande ett stort sug, men varje träning har slitit på mig och man blir mentalt trött, speciellt ett sådant här år efter Paralympics, säger han. Känns inte VM lika stort? – Det är väl egentligen lika stort tävlingsmässigt, eftersom det är samma folk runtomkring. Men det är så mycket runtomkring Paralympics. Och eftersom det är vart fjärde år så känns det lite större, säger han.


LUDVIG NYRÉN Ålder: 20 Från: Grums Klubb: Säffle SS Favoritsimsätt: Fjäril Förebild: Michael Phelps (för fjärilstekniken)

Hoppas på fler simmare Ludvig kom i kontakt med simningen genom en prova-på-dag med Anders Olsson i Deje när han var 10 år gammal. Han fastnade direkt och hoppas nu att fler barn och ungdomar med funktionsnedsättning ska testa på sporten. – Det är ett väldigt bra komplement. Många med funktionsnedsättning blir fast i sin rullstol eller hemmasittande. Simningen har många fördelar. Det är väldigt lätt att kunna träna i vatten. Och bra för rörlighet och styrka, säger han. Ludvig började sin karriär i Deje SS, men gick efter fyra år över till Säffle SS för att få träningskamrater som han kan hålla jämn fart med. Han berättar att många klubbar har någon simmare med funktionsnedsättning, men att det oftast inte finns någon egen parasektion. I Säffle finns det en parasektion, men ingen grupp med bara funktionsnedsatta eftersom de bara är två stycken och båda tillhör de snabbaste i klubben. Ludvig tycker att det fungerar bra ändå. – Jag tränar med dem som är på min nivå. Det är ingen risk att man kommer känna sig ensam om man börjar i en förening. Det är i alla fall inte min erfarenhet. Hur är konkurrensen i Sverige? – Det är inte jättebrett. Det finns några i varje klass, totalt finns det cirka 200 aktiva. Däremot är det stort internationellt, säger Ludvig som trots allt känner sig ganska bra förberedd inför Mexiko-äventyret. – Jag är fortfarande i fysisk bra form. Det gäller bara att få fram det lilla sista nu. Vad gör man nu på slutet? – Det är mycket sprintteknik, att försöka bli så explosiv som möjligt och att hitta rätt med kickarna. Ju närmare man kommer, desto mer kort- och sprint står det på schemat, säger han.

Finalplats är målet Den 24 september sätter han sig på planet. En vecka senare börjar tävlingarna. Ludvig har målet klart för sig. – Målet är att ta mig till final. Senaste gången jag var med på ett VM så kom jag till final på 400 meter frisim och jag vill inte vara sämre den här gången, säger en trots allt förhoppningsfull Ludvig Nyrén.

9


IK CARLSTAD:

Föreningen som brinner i motvind IK Carlstad firade nyligen framgångar i Kim Källström Trophy i fotboll. Men att vinna är inte det viktigaste i deras verksamhet. Nu letar de efter ledare som kan få dem att växa ytterligare – på flera plan. 10


– Idrotten är inte alltid på allvar utan det räcker långt att tillhöra ett sammanhang, säger Christian Alexandersson, en av grundarna och initiativtagarna till parasportföreningen. Det är fredag eftermiddag och fotbollsträning på Mariebergs IP. I en strid ström kommer spelarna ut från omklädningsrummet och trampar in på det sommargröna gräset. Stefan Hofling kickar med lätthet bollen från fot till lår och tillbaka till foten igen och avslutar med en knallhård halvvolley i bortre gaveln. Stefan är lagledare i B-laget och trivs med ansvaret i gruppen. – Jag jobbar som väktare på Securitas och gillar den här rollen, berättar han. Lite längre bort värmer Gabriel ”Gabbe” Berglund upp. Han var med i truppen som tog en fin andraplats i Göteborg. Han är laddad inför träningen. Distinkta skott varvas med löpningar i full fart, mitt framför tränarens ögon. – Du, Christian, jag är nog bland de snabbaste i laget nu, säger han och rusar vidare mot andra målburen. Christian Alexandersson blåser i visselpipan och spelarnas samlas i en ring runt honom. Det senaste året är det Anders Jansson, känd från det okända landslaget som nyligen firade triumfer i Frankrike, som leder träningarna. Den här dagen är han dock iväg på landslagsläger och då hoppar Christian in som ledare.

– Det kan väl vara kul att höra en nygammal röst ibland, säger han och får medhåll av spelarna.

Fastnade direkt för parasporten IK Carlstad drog igång verksamheten i januari 2014. Det hela började lite av en slump. Christian Alexandersson var i jobbets tjänst på dåvarande Café Kupan i Karlstad. Han berättar att besökarna där var väldigt framåt och frågade honom ofta om han ville spela biljard och pingis med dem. Till slut blev han tillfrågad om han ville bli ledare i föreningen IF Hammaren – något han senare blev under nästan tre år. Han fastnade direkt. – Jag brann så fruktansvärt mycket för det. Det blev snabbt mitt liv och efter några år kände jag att jag ville starta en egen förening, säger Christian Alexandersson. Nu är klubben inne på sitt fjärde år. De har två träningar i veckan och förutom fotbollsträningarna så har de även ett innebandylag. Christian berättar att han fortfarande känner stor passion för uppdraget, men att föreningslivet stundtals är hårt och att han har fått kämpa i motvind många gånger. Framtidsvisionerna är dock fortfarande stora. Han drömmer om att i framtiden få till en egen klubblokal och en egen arena. För honom är det viktigt att spelarna får uppleva gemenskap.

– Som exempel kan man ju ta Kupan, numera Fritidsknuten. För många är det deras fritid och liv. Det är fantastiskt att se. Tänk om även vi kunde ha ett litet fik, biljard och lite aktiviteter. Det hade gjort så väldigt mycket. Men det känns lite som att vi står och trampar eftersom jag i stort sett är ensam i det här, berättar Christian Alexandersson mellan övningarna.

Hoppas på fler ledare Gruppen består av både killar och tjejer i varierande åldrar. Att motverka utanförskap är något som Christian länge kämpat med. Han berättar att de just nu tyvärr inte kan ta emot de allra yngsta. Ledarbristen är påtaglig och Christian letar med ljus och lykta efter någon som vill bli en del av gänget. – Föreningen startade för att nå ut till målgruppen som blir utanför i väldigt många föreningar. Jag brinner för de här och älskar de aktiva som min egen familj, säger han. Och fortsätter: – Nästa målsättning är att växa som förening ytterligare och därför hoppas vi att intresserade ledare hör av sig till oss. Man behöver inte vara specialist, det räcker långt om man gillar det pedagogiska och att stötta andra.

Fotnot: Är du intresserad av att bli ledare i IK Carlstad? Mejla till ikcarlstad@hotmail.com, eller ring Christian på 070-5081475.

Christian hoppas att få sällskap vid sidlinjen i form av fler ledare.

11


KONFERENS OM KOMMUNIKATION förstådd ig s ra ö g n a k te in n a Vad gör man när m ill man sprida v n e s n re fe n o -k K K A med tal? Med mer kunskap i ämnet.

– Det är en mänsklig rättighet att kunna kommunicera, säger Jessica Eriksson, styrelseledamot i ISAAC Sverige. AKK står för alternativ och kompletterande kommunikation och är ett samlingsnamn för kommunikationssätt och metoder som stödjer kommunikation mellan människor när talet inte räcker till. – Det gör det möjligt för personer att kommunicera självständigt och kunna delta i sociala sammanhang. Det kan röra sig om bilder, tekniska hjälpmedel eller tecken som stöd och det kan vara till stor hjälp för många människor. – Det kan vara bra för barn, nyanlända eller människor som förlorat talförmågan efter exempelvis en stroke, säger hon.

Vill skapa möten Den 13 oktober är datumet som gäller. ISAAC Sverige är arrangörer och under denna dagkonferens vill de skapa möten mellan professionella, anhöriga och användare. Det kommer även finnas en mindre mässa där företag och organisationer som arbetar inom området kommer att visa upp sina produkter. Årets upplaga är den andra i ordningen och Jessica hoppas på en repris från i fjol. – Fjolåret var lyckat med stor uppslutning och positiv feedback och vi hoppas på samma uppslutning även i år. Vi vänder oss kanske främst till förskrivare, skolpersonal, LSS-personal och anhöriga, men alla som är intresserade är välkomna såklart. Fotnot: Anmälan sker på www.isaac-sverige.se. Deltagaravgiften är 870 kr och då ingår lunch och medlemskap i ISAAC Sverige under det kommande året. Konferensen äger rum på Sundstagymnasiet i Karlstad.

VI STÖTTAR FUNKISLIV VILL DU OCKSÅ STÖTTA FUNKISLIV? KONTAKTA MAGNUS@FUNKISLIV.SE

12


Bevara assistansreformen G Ä S T K R Ö N I K A

BJÖRN BORG ÄR EN AV LANDETS STORA IKONER. På idrottsgalan år 2000 tilldelades han priset som århundradets idrottare i Sverige. Detta efter att ha varit tennisens dominant under stora delar av 70-talet och ett par år in på 80-talet. Borg spelade med ett träracket, Donnay Borg Pro, och genom taktiken att alltid försöka spela tillbaka bollen över nät, nötte han ner sina motståndare. Ibland varade duellerna en evighet. När Borg försökte sig på en comeback inom världstennisen 1991, tog han återigen fram sina gamla träracketar. Hans motståndare spelade med modernare racketar av grafit. Comebacken blev ett fiasko och förutom att tennisen i allmänhet hade klivit in i en ny era, sedan Borgs glansdagar, blev det tydligt att det inte var möjligt för någon att spela på världstouren med ett så uråldrigt racket. Allting utvecklas och till den utvecklingen måste man förhålla och anpassa sig. Jag arbetar med personlig assistans, en insats som har funnits sedan LSS-lagens införande år 1994. Själv har jag verkat inom denna insats sedan 2006. Jag har sett insatsen och kanske främst människors liv och välmående förändras. Först till det bättre men under senare år till det sämre. Utvecklingen går åt fel håll. I mångt och mycket har vi gått från moderna grafitracketar tillbaka till träracketar. Jag förstår att kostnaderna, som vissa beskriver som skenande, behöver ses över och jag förstår att det som inte har fungerat måste rättas till. Men alltför många som skulle

kunna leva fullvärdiga liv med hjälp av assistansen, har blivit av med densamma eller blivit av med stora delar av den. Det här innebär en mycket stor standardsänkning för de drabbade. En standardsänkning som handlar om livet. Ett eliminerande av rätten att leva livet som man själv önskar och vill. Det är inte bra. Det är inte värdigt. Då allt till syvende och sist handlar om pengar och kostnader bör det konstateras att detta är svårt att mäta ekonomiskt men jag gör ändå ett försök, med hjälp av Bengt Westerberg och siffror ur hans rapport ”Personlig assistans – en kritisk granskning av regeringens direktiv till LSS-utredningen”. Den alternativa kostnaden, för stat och kommun, om assistansersättningen helt skulle tas bort är enligt denna utredning 23 miljarder istället för 30 miljarder. Till det kommer, som jag har varit inne på, enorma standardsänkningar och obetalt anhörigarbete. Dessutom kommer vi se ökad sjukfrånvaro och förtidspensionering för anhöriga, och kompletterande LSS-insatser. I den alternativa kostnaden ingår kommunalt beviljad assistans, hemtjänst, gruppboenden, vårdbidrag och arbetslöshetsåtgärder för 20 000 före detta assistenter. Dessa siffor borde vara nog för att beslutsfattare ska påverkas och vilja bevara assistansreformen. Vi måste tillsammans återföra diskussionen till att handla om människor och inte kostnader. För det är vad personlig assistans handlar om, människor.

Välkommen till butiken

som sätter

människan

i centrum!

R

Spara Våxnäs Alla dagar 8–22 Telefon 054-21 01 02

Nästa gång jag går och spelar tennis kommer jag att ta med mig ett modernt racket av grafit med stor träffyta. Detta för att spela så bra som jag kan, utifrån mina förutsättningar. Att spela med ett träracket? Nej, de tillhör en förgången tid dit vi inte önskar oss tillbaka. Låt alla människor leva med så bra förutsättningar som möjligt, bevara assistansreformen. Björn Augustson Kommunikatör Passal


Jan Thorin spelar fot – 20 år efter synskad följde, men nu har Som fjortonåring förlorade Jan Thorin det mesta av synen. En svår tid i en internationell han hittat tillbaka till en av sina stora kärlekar. Nyligen var han med turnering i five-a-side blind football.

14

Glada miner efter slutsignalen.

Foto: Stefan Groenveld


– När slutsignalen gick efter den första matchen så kom tårarna, säger Jan Thorin. Den 12 december 1996 kom Jan Thorin hem från en hockeyträning. När han vaknade på luciamorgonen några timmar senare var det svart. Han visste det inte då, men det skulle visa sig att han hade drabbats av ögonsjukdomen Lebers. Tidigare höll han på med fotboll, innebandy, hockey och basket, men ögonsjukdomen gjorde att han blev mindre aktiv under en period. Det var först under gymnasiet som han kom i kontakt med parasporten goalball. – Jag var iväg på ett RM i Tomteboda, Stockholm. Där ligger en synskadeskola och där fick jag testa på olika idrotter, säger han. Emotionellt fotbollsäventyr Jan berättar att någonting väcktes i honom. Kort därefter tog han kontakt med dåvarande Värmlands Handikappidrottsförbund. Han fick en praktik och därefter en anställning, ett jobb som han fortfarande har. Nu har han en vision om att kunna starta upp ett lag i five-a-side blind football. Jan var med och representerade Sverige i Bučovice Blind Football Cup i somras. Det blev en både emotionell och minnesvärd resa för Jan.

tboll igen adan

– Det brast i princip för hela laget efter den första matchen. För egen del var det första gången på 20 år som jag kunde spela fotboll, något jag verkligen älskade när jag var seende. Det var helt blött när jag tog av mig ögonbindeln, säger Jan Thorin. Han berättar att de en timme senare skulle möta fotbollsnationen Colombia. Men efter urladdningen i premiären var det inte helt lätt att ladda om. – Colombia är riktigt duktiga. De tränar tillsammans varje dag så vi är ganska nöjda med att vi endast förlorade med 0-5, säger han.

Foto: Stefan Groenveld

Hur stort är det internationellt? – Vi är det enda landet i Norden som har lag, men i övriga Europa och världen är det stort, säger han. Ett lag som Brasilien är väldigt duktiga även här. Sporten spelas på en plan som är 40 x 20 meter och med en sarg som spelarna kan orientera sig efter. Målvakterna är seende och det är även de guider som finns där för spelarna för att ge olika instruktioner. I nuläget finns det bara ett lag i Sverige, Mälarhöjdens IK, men Jan hoppas att fler vill prova på denna sport som han beskriver som taktisk och ruggigt fartfylld. – Alla kan vara med. När man tävlar har alla tejpade ögon och ögonbindel. Det finns inget klassificeringssystem, om man inte tävlar i Paralympics, vill säga. Det finns kanske någon gammal fotbollsspelare som vill testa på, säger en leende Jan Thorin.

Hoppas på fler spelare Nu är Jan tillbaka i vardagen i Karlstad igen. Men han vill mer än gärna fortsätta med fotbollen. – Nu hoppas jag på att få träningskamrater här i Värmland. Och kanske ett lag på sikt. Det vore kul att göra ett prova-på-evenemang framöver där man får testa på sporten, kanske tillsammans med Funkisliv, säger Jan Thorin. Fotnot: Kontakta Jan på jan.thorin@varmland. rf.se ifall ni är nyfikna på att prova på five-aside blind football. Det blev en känslomässig comeback för Jan som nu hoppas hitta nya lagkamrater i Värmland.

15


Fem kommentarer EN FUNKISFÖRÄLDER TVINGAS MÖTA GÄSTKRÖNIKÖR VICTORIA VON UCKERMANN

Att livet kan vara tufft när man har en son på två år, där man har tillbringat hälften av hans liv på sjukhus, där habliteringen träffar oss så ofta att de förmodligen har koll på vad vi åt till frukost och där sjuksköterskorna kan hans personnummer utantill, kan många förstå. Men att leva med alla felställda frågor och totalt gränslösa kommentarer tar nog ändå priset. För det mesta tar jag det hela med ro och skrattar tillsammans med min sambo, men ibland sätter det sig djupt in i själen där det får gro.

1. ”Ibland tycker jag att jag har det så jobbigt, men så tänker jag på dig och då inser jag hur lyckligt lottad jag är”. Stopp!

Hur lyckas den här tanken formulera sig i ord och lämna din mun? Du kastar iväg kommentaren av kärlek (hoppas jag), men den landar så fel, så plumpt. Det värsta är att kommentaren dessutom är vanlig. Jag får den på fest med bekanta (skön ice breaker?!), i kommentarer på Instagram och i samtal med släkt och vänner. Jag förstår att det inte är illa ment men hur ska jag ta och/eller besvara det? Det är i stort sett omöjligt. Ska jag vara tacksam att jag målas upp att leva ett liv som alla andra verkar se som sin absoluta mardröm. ”Hej här är jag, kasta gärna er inneboende ångest och oro på mig och beskriv hur skönt ni tycker det är att INTE vara jag.” Eller inte! Eftersom jag trots allt är en ganska snäll person så ler jag stelt och försöker intala mig själv att det var väl menat. Dock är det inte helt ovanligt att denna mening just kommer från personer som faktiskt har all rätt att klaga då de har barn, kanske utan diagnos, men som kräver enormt mycket. Jag vill egentligen skrika ut över hela rummet: ”Jag skulle aldrig vilja byta mitt barn mot ditt.” Visst är det jobbigt när min son är i kritiska tillstånd på sjukhuset, men i vår vanliga vardag som allt mer tid består av, har vi det riktigt bra. Irritationen byggs upp och växer inom mig. Nästa gång någon ger mig den kommentaren så tror jag att jag kommer att säga: ”I morse kände jag mig så ful, men så tänkte jag på dig och då kände jag mig skitsnygg igen.” Det är samma sak. Man KAN inte säga så. Det är högst olämpligt och riktigt otrevligt.

2. ”Sjukt barn”. Min son har visserligen hydrocefalus

och förmodligen en CP-skada, men det är sällan han är sjuk om inte till exempel hans shunt strular, vilket tyvärr händer då och då. Ändå vill många använda ordet ”sjuk” om min sons problematik. Jag förstår att det blir att folk använder det begreppet, men för mig blir det väldigt fel. Att han har en bestående hjärnskada kan knappast göra honom till sjuk. Om jag ska gå runt med den inställningen så blir livet otroligt tufft då denna ”sjukdom” inte går att bota. Mitt barn är sjukt när han har feber, är förkyld eller drabbas av någon

16

typ av infektion m.m, precis som vilket barn som helst. Han har inte ett konstant tillstånd av ”sjuk”. Jag har jättestora problem att bemöta en fråga eller kommentar där ”sjuk” kopplas ihop med min son, jag liksom fastnar där. Ibland om någon säger en mening där de påpekar att min son är sjuk, men egentligen menar funktionshindrad, så spelar jag dum och oförstående. Är han sjuk? Nej det tror jag inte. Han har ingen feber och har inte varit förkyld på flera månader. Den andra personen blir genast obekväm och jag ler tyst inom mig, nöjd över att ha sått ett frö som förhoppningsvis växer till kunskap.

3. ”Huvudsaken är att bebisen är frisk”. Aj då. Någon sa

det om en person som var gravid och jag råkade vara i rummet. Det händer gång på gång på gång. Det absolut värsta är att alla tittar på mig. Vad tänker hon nu? Eftersom hon har ett sjukt barn! Återigen, mitt barn är inte sjukt. Han hade en tuff start i livet som innebär att han har motoriska svårigheter, men han har inte någon sjukdom. Givetvis önskar sig alla ett ”frisk” barn. Ett barn som får må bra och som slipper obehag av olika slag. Men jag är inte så säker på att huvudsaken är att bebisen är frisk, även om så är optimalt. Om nu min son räknas som ”sjuk” så är inte alls huvudsaken att han är frisk. Huvudsaken är att han lever och att han får njuta av livet. På sitt sätt, han är han med sina funktionshinder. Ett liv utan honom skulle vara oerhört tufft. Han ger sådan glädje, kunskap och framtidstro, tro aldrig någonsin att jag hellre skulle vara utan honom! Jag tycker att den kommentaren är överflödig och kan bytas ut mot något annat. Det är ganska givet att man önskar sig ett ”friskt” barn, men om det inte blir så blir det med största sannolikhet hur bra som helst ändå! Kan man inte tänka sig att få ett barn som är vad de kallar ”sjukt” så ska man nog inte skaffa barn överhuvudtaget. Ingen vet någonsin vad livet bjuder på i framtiden, hårt men sant.

4. ”Tycker du att det är jobbigt att mitt barn utvecklas medan din son inte gör det?”. Tro det eller ej, men den här frå-

gan anses tydligen som helt okej att fråga av ett flertal personer. Jag har nämligen fått frågan många gånger. Inte helt sällan från flyktigt bekanta. Jag kan säga att frågan gör ordentligt ont, sådär så det nästan bränns i själen. Jag blir kränkt och orden tar liksom slut. Ska jag svara snällt, elakt eller inte alls? Även om jag försöker intala mig att frågan inte är av ondo så förstår jag inte hur någon kan fråga något så befängt? Att min son utvecklas extremt långsamt motoriskt är naturligtvis krävande och jobbigt, men jag vill inte att världen stannar för det. Jag älskar barn och fascineras av att se hur de utvecklas, jag glädjs av det. Jag hoppas naturligtvis att så få barn som möjligt slipper problem, av alla slag. Så svaret blir ”nej, det är inte jobbigt ett en-

daste dugg”. Även om jag ibland kan slås av en gnutta sorg när jag ser ett barn i min sons ålder promenera hand i hand med sin mamma och samtidigt veta att jag kanske aldrig kommer kunna promenera så med min son. Det har dock ingenting med andra barn att göra och jag skulle absolut inte bli gladare om allt fler barn fick funktionshinder, tvärtom. Jag vet hur frustrerande det är för min son att inte kunna styra sin kropp som han vill, det önskar jag ingen.

5. ”Har han en CP-skada? Det tror jag knappt på, han verkar ju så med!”. Ni har ingen aning om hur ofta jag får den här kommentaren. ”Han är ju så med”. Ja. Som dessa personer också fått veta av mig har min son alltså hydrocefalus och en CP-skada. Nu är min son bara två år men han anses inte ha någon utvecklingsstörning mentalt. Han har kass motorik, men han ser, hör och förstår varje ord man säger vilket snabbt märks. Även om jag understryker att för Konrads del innebär hans hjärnskada att han han svårt att röra kroppen men att han är med mentalt, så kan de ändå inte låta bli av säga ”han verkar ju så med”. Att celebral pares, CP, år 2017 är samma sak som en intellektuell funktionsnedsättning känns helt ofattbart. Det är inte så att jag menar att det inte finns många personer med en CP-skada och samtidigt en utvecklingsstörning, men en CP-skada berör musklerna och det motoriska. Jag tycker naturligtvis inte att det är något fel på personer som har någon form av utvecklingsstörning, utan snarare hur fel det är att dra alla funktionshindrade över samma kam. När jag får kommentarer som ”han verkar ju så med” eller ”det känns ju som om han känner igen oss trots att han har CP” blir jag alldeles matt. Det känns som om jag inte når fram med vad min sons diagnoser egentligen innebär på grund av fördomar. Sorgligt, men sant. Att andra föräldrar använder mig som exempel för deras mardröm kan jag leva med, men jag accepterar inte respektlöshet mot oss eller förutfattade meningar kring vad personer med funktionshinder är, tänker eller kan göra. Frågar man inget får man ingenting veta, det är förvisso sant och jag tycker att frågor kring min sons funktionshinder är bra. Ibland skulle jag dock önska mer empati och eftertänksamhet innan orden kommer ut. Behandla andra som du själv vill bli behandlad, det är en ganska bra grundregel. Även om du tror att du är mer lyckligt lottad än vad jag är, så säg det inte högt. Det finns ingen anledning att tävla och ska jag nu vara sån tror jag ändå att jag vinner över dig med hästlängder. Vi har en lycka, öppenhet, kunskap och glöd som inte går att få hur som helst. Du tycker att vårt barn är konstigt medan vi tycker att ditt barns föräldrar är det största problemet.


Personlig assistent:

VÄRLDENS VIKTIGASTE JOBB. Hur viktig den personliga assistansen är fick vi uppleva personligen när en nära familjemedlem blev svårt sjuk i cancer. Det var en omtumlande och svår period på många sätt. Det blev också uppenbart hur mycket kraft och tid det tar med alla snåriga ansökningsprocesser och regelverk man måste brottas med för att få tillräckligt med assistanstimmar. Eftersom vi båda är jurister i grunden insåg vi att detta måste gå att göra mycket bättre. Vi ville göra skillnad och startade därför Assistans för dig. Vi är väldigt glada att idag kunna använda både vår kunskap som jurister och vår erfarenhet som anhöriga för att hjälpa människor i liknande situation. Idag är vi landets största familjeföretag för personer i behov av personlig assistans. Och vi är stolta arbetsgivare till hundratals mammor, pappor, systrar, bröder, barn och andra vardagshjältar som samlas under yrkestiteln personlig assistent. Varmt välkommen att höra av dig om du vill prata mer om hur vi tänker och arbetar.

Peter och Siri Wahlbäck Grundare av Assistans för dig

010 705 32 00

kontakt@afd.se

assistansfordig.se

Bella är en av våra kunder med anhörigassistans.


TEAM OTTOBOCK tränar för bättre livskvalitet

För tredje året är Ottobock partner till TCS Lidingöruset och TCS Lidingörullet – två lopp för personer med funktionsnedsättning som genomförs under Lidingöloppshelgen i september. – Vi vill bidra till en ökad självständighet och en hälsosam livsstil, säger Sofie Ågren, marknadskoordinator från Ottobock. Lidingöloppet är världens största terränglopp och Ottobocks vision är lika enkel som god; att få fler människor att röra på sig, oavsett ålder, kön, bakgrund eller förutsättningar. Ottobock har ett löfte som lyder Quality for life och Sofie är stolt över att de har startat Team Ottobock – något som ger fler chansen att vara med i loppen. – För personer som inte bor i Stockholm kan det vara svårt att delta i något av loppen, både av praktiska och administrativa skäl. Det här är vårt sätt att ge fler chansen att delta samt sätta TCS Lidingöruset och Rullet på kartan som ett evenemang för alla. Genom Team Ottobock ger vi personer med funktionsnedsättning i Norrköpingsregionen chansen att delta, säger Sofie Ågren. Och fortsätter: – Vi står för resa och allt praktiskt inför och under loppen. Dessutom laddar vi tillsammans upp med träning och kostråd för en bra prestation. Vårt mål är att deltagarna ska få en rolig och inspirerande upplevelse som vi hoppas ska bidra till en aktiv och hälsosam vardag, säger hon.

Samarbetar med daglig verksamhet Team Ottobock riktar sig till alla som vill vara med, men samarbetar främst med kommunernas dagliga verksamheter för att nå ut till målgruppen. Sofie berättar att utan det goda samarbetet skulle det vara svårt att genomföra Team Ottobock. – Vi vill bidra till ett aktivt liv, och känner självklart extra starkt för barn och ungdomar i vår närregion. Vi har framförallt riktat in oss på regionen runt Norrköping, där Ottobocks Skandinaviska huvudkontor ligger. Teamet har under åren haft deltagare från Valdemarsvik, Söderköping och Norrköping. I år har vi även utvidgat till Nyköping. Vi har inte riktat in oss på någon specifik åldersgrupp, utan ser gärna att så många som möjligt deltar. Det har gjort att vi har ett åldersspann på mer än 40 år bland deltagarna och antalet deltagare brukar hamna runt 50 personer tillsammans med personal och assistenter, berättar Sofie Ågren.

Aktiv vardag är målet Även om Lidingöloppshelgen är en riktig motionsfest så är det inte huvudmålet med satsningen. Det viktigaste är istället att få till en aktivare vardag och ett positivt tänk kring träning och kost för deltagarna. Därför anordnas det ett antal träningstillfällen inför evenemanget. – Det sker på samtliga orter. Vi har en träningsledare från Muskelrehab och en kostrådgivare från FruKost på plats för att hålla i träningarna. Då blir det allt från styrketräning till tabataövningar och kostrådgivning, och alla får med sig ett träningsprogram att ta med hem för fortsatt träning. Vilka positiva effekter hoppas ni få längs vägen? – Med gemensamma träningstillfällen och en dialog kring vikten av en aktiv vardag blir satsningen mot TCS Lidingöruset och Lidingörullet något större och mer långsiktigt. Vi vill bidra till ökad självständighet och hälsosam livsstil, säger Sofie och fortsätter: – En stor anledning till att detta är genomförbart är intresset och engagemanget hos personal och assistenter på de serviceboenden och de dagliga verksamheter vi har kontakt med. Den är ovärderlig. Vi hoppas självklart att Team Ottobock ska inspirera personal och ansvariga inom fler kommuner att satsa ytterligare på att aktivera sina barn och ungdomar. Vad är nästa steg? – Drömmen skulle vara att andra företag kunde göra liknande satsningar i andra städer!

18


Smart! Tidningar som kan prata.

Känner du någon som har svårt att läsa tidningen? Det kan till exempel bero på att man har nedsatt syn, en neurologisk skada eller dyslexi. Att kunna hålla sig uppdaterad om vad som händer både på hemmaplan och ute i världen tycker vi är en demokratisk rättighet. Därför finns våra taltidningar. Välkommen att höra av dig till vår kundtjänst på tel 054–19 97 50 så berättar vi mer om taltidningen, eller gå in på nwt.se/kundservice/taltidning.

1850


Foto: Maria Annas

LHON EYE SOCIETY

Vill Leva Här Och NU Ungefär 200 svenskar har LHON. Denna sällsynta ögonsjukdom gör att det för många kan vara svårt att dela erfarenheter och få stöttning. Men det finns hjälp att få, bland annat i Värmland. – Förutom stödet från den egna familjen så är det oerhört viktigt att träffa andra i samma situation som man kan få råd från och även ha som förebilder, säger Krister Inde, vice ordförande i LHON Eye Society. LHON är en ärftlig sjukdom som kan ge olika grader av synnedsättning. Sjukdomen ärvs från mamman, men den drabbar fyra gånger så många män som kvinnor. Krister och kassören Anton Blomberg är de värmländska inslagen i LHON Eye Societys styrelse och är två av dem som kämpar för att underlätta och förbättra för de cirka 200 svenskar som har ögonsjukdomen. Organisationen är rikstäckande och styrelsemedlemmar finns även i Göteborg, Robertsfors och Stockholm. – Vi samarbetar också med de spanska, engelska och amerikanska LHON-föreningarna. Den 21 september deltar jag i ett möte med LHON Society i Cambridge, berättar Krister Inde. Förutom att vara vice ordförande är 70-årige Krister synpedagog och hedersdoktor. Han berättar att det tog 30 år innan han själv blev diagnostiserad med LHON. Nu vill han sprida kunskapen vidare.

20

– Det är viktigt att träffa andra som ser dåligt, men särskilt de som har samma orsak till synnedsättningen. Förr blev väldigt få diagnostiserade med LHON, men nu finns DNA-teknik och vi vill gärna förmedla nyheter till landets ögonkliniker och syncentraler så att de ska känna sig LHON-kunniga – precis som de som har diagnosen. Hur stöttar ni era medlemmar? – Vi har en mycket aktiv hemsida och inom ett stort arvsfondsprojekt har vi skrivit böckerna Se framåt och nu även Starkare tillsammans. Filmer och kontaktuppgifter finns också på hemsidan. Men vi har ett stort möte varje år där vi träffar varandra, säger Krister Inde. Och fortsätter: – Självklart finns det också möjlighet att ta kontakt med varandra och oss i styrelsen för att få stöd och råd på det personliga planet. Vi jobbar med många olika saker och kan ge stöd till individer med olika bakgrund och ålder. Berätta om den nya boken. – Starkare tillsammans innehåller tre delar. Det är dels intervjuer med fyra personer

som är anhöriga till synskadade med LHON, dels innehåller den råd till anhöriga och sedan specifika råd till föräldrar vars barn har fått diagnosen, berättar Krister Inde.

Stöder forskningen Just nu finns det inte någon helt bra behandling för att undvika LHON mer än vid ärftlighetsbehandling, men nya läkemedel har introducerats och forskning kring genterapi finns i Paris, München och vid flera kliniker i USA, berättar Krister. LHON Eye Society är med och stöttar forskningen och även i Sverige börjar det hända positiva saker i sammanhanget. – Konkret i Sverige stöder vi upprättandet av ett LHONregister och kompetenscentra i landet, framför allt vid Karolinska Sjukhuset i Solna, säger Krister Inde som hoppas att ännu fler medlemmar ska leda utvecklingen framåt. Fotnot: Vill ni komma i kontakt med Krister så nås han på telefonnumret 070-573 42 01 eller på mejlen krister. inde@lhon.se.


Låt oss förenkla er vardag

Hemstäd Prova-på erbjudande 99:-/timme*

*Efter RUT-avdrag. Gäller endast nykund och vid ett tillfälle per familj. Inget krav på fortsättning.

Res med oss i Värmland. varmlandstrafik.se | 0771-32 32 00


Foto: Jacob Landegren

NO FALL GER FLER ger fler chansen till skridskoåkning Med hjälp av selar och skenor i taket kan nu fler prova på att åka skridskor utan att riskera att slå sig. No Fall heter konceptet och finns att prova i B-hallen i Karlskoga. – Det är viktigt att det finns idrottsaktiviteter i en kommun som alla kan delta i, säger Maria Motin, fritidschef på Karlskoga kommun. I kommunens nya ishall, B-hallen, sitter det skenor i taket, något som ger fler barn och ungdomar möjlighet att kunna åka skridskor. Det är ett pedagogiskt koncept för anpassad fysisk aktivitet och träning på is för personer med funktionsvariationer. – No Fall hjälper också konståkare att träna hopp. Den är också till stor nytta för de föreningar som vill vara delaktiga i arbetet med att integrera funktionsnedsatta barn och ungdomar i verksamheten. Selen är konstruerad som en rundbana i taket. Barn och ungdomar med funktionsvariationer saknar oftast möjligheten att delta i idrottsaktiviteter, exempelvis isträning, inlines, som för många andra är en självklarhet, säger Maria Motin. Och fortsätter: – Möjligheten att åka skridskor på egen hand, utan att riskera fallskador, är inte så lätt. Men med denna sele så finns nu möjligheten att testa på att åka skridskor och även inlines.

Fondmedel från Allmänna Arvsfonden Många har engagerats under projektets gång. Tillgänglighetsanpassningen kunde bli verklighet efter att BIK Karlskoga fick igenom en ansökan från Allmänna Arvsfonden. – Vi har haft en aktiv och bra arbetsgrupp bestående av representanter från hockeyklubben BIK Karlskoga (som också sökte bidraget från Allmänna arvfonden till projektet), gymnasiesärskolan, samhällsbyggnadsförvaltningen samt kultur- och föreningsförvaltningen, säger Maria Motin. P-A Johansson är kanslichef i BIK Karlskoga. Han är glad för tillskottet i hallen och trots att No Fall-projektet precis har färdigställts så har han redan fått positiva reaktioner. – Vi har fått bra respons från framförallt Gymnasiesärskolan. Nu är det väldigt nytt så säkerligen kommer det att komma mer positiv respons från andra föreningar/organisationer som har hand om funktionsnedsatta, säger P-A Johansson. Maria Motin hoppas att många intresserade kommer att söka sig till B-hallen framöver. – Nu är ju denna aktivitet helt ny. Men vi hoppas att det i framtiden ska finnas kontinuerliga inbokade träningstillfällen varje vecka för den som inte kan åka skridskor på egen hand, säger hon. Hur gör man om man har en funktionsnedsättning och skulle vilja prova No Fall? – Det krävs en liten kortare utbildning för föräldrarna/ personliga assistenten innan man kan använda selen till Nofallskenan. Men ringer man till kultur- och föreningsförvaltningens lokalbokning så får man mer information.

22

Välmeriterade konståkerskan Viktoria Helgesson instruerar och stöttar.


Mer tid för mingel med gästerna? UPPLEVER DU Låt oss fixa festmaten! Fråga oss om catering.

DIG

DISKRIMINERAD ELLER TRAKASSERAD? UPPLEVER DU DIG

DISKRIMINERAD Skåre ELLER Då är du välkommen att kontakta oss. TRAKASSERAD? Vi erbjuderUPPLEVER kostnadsfri rådgivning DU DIGoch Christina & Sven-Uno

DISKRIMINERAD Vi erbjuder Vi kostnadsfri rådgivning och erbjuder även ELLER utbildning inom diskriSKRIMINERAD DISKRIMINERAD stöd. minering och mänskliga rättigheter. ELLER ELLER TRAKASSERAD? Vi erbjuder även utbildning inom diskrimineringTRAKASSERAD? och mänskliga rättigheter. AKASSERAD?

stöd. UPPLEVER DU UPPLEVER DIG DU DIG Då är du välkommen att kontakta oss.

Då är du välkommen att kontakta oss. Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning och stöd.

Då är du välkommen att kontakta oss. Vi erbjuder även utbildning Vi inomerbjuder diskriminering kostnadsfri rådgivning och och mänskliga rättigheter. u välkommen Dåatt ärkontakta du välkommen oss. att kontakta oss. stöd. uder kostnadsfri Vi erbjuder rådgivning kostnadsfri och rådgivning och stöd. Telefon: 070-788 59 31 Telefon: 070-788 59 31 Vi erbjuder även utbildning inom diskriMejl: diskriminering@bfciv.se Mejl: diskriminering@bfciv.se och mänskliga rättigheter. Antidiskrimineringsverksamheten Läs mer på www.bfciv.seminering Antidiskrimineringsverksamheten Läs mer på www.bfciv.se uder även utbildning Vi erbjuder inom även diskriutbildning inom diskring och mänskliga minering rättigheter. och mänskliga rättigheter.


Rullarnas lag. Från vänster: Walther Janson, Sabina Johansson, Johanna Glennert och Gert Erlandsson.

, r ä d å l l a H

WALTHER JANSON

som den 22-24 september är en av dem i laget Rullarnas som tävlar i Danish International i Köpenhamn i rullstolscurling. – Det blir tuffast tänkbara motstånd och vi tränar nu minst 2 gånger i veckan för att ge de andra lagen bra motstånd. Hur har förberedelserna varit och vad siktar ni på för placering? – Karlstads Curlingklubb har haft is sedan mitten augusti, vilket är ovanligt tidigt. Vi ger förstås järnet, men realistisk förhoppning är att komma på de övre halvan i resultatlistan, dvs bland de 6 bästa. Vad ställer ni upp med för lag? Jag har hört ryktas om ett starkt nyförvärv. – Förutom jag själv består Rullarnas lag av Johanna Glennert, Sabina Johansson och nyförvärvet Gert Erlandsson. Gert bor i Örebro och har spelat i svenska landslaget. Vad kommer han tillföra, tror du? – Hans rutin och internationella erfarenhet ger laget en extra kick och respekt från motståndarna. Berätta om curlingtraditionen i Karlstad. – Curlingen i Karlstad har stolta traditioner och är Sveriges framgångsrikaste klubb genom tiderna med stort antal VM-, EM-, och SM-titlar, både på herr- och damsidan. Lag Niklas Edin från Karlstad representerar Sverige i kommande vinterOS. Curlinghallen i Karlstad är suveränt bra anpassad för rullstolar och vi ser mer än gärna att få fler curlare, både rullare och stående. Fotnot: Under hösten kommer det anordnas en prova-på-dag för alla som är sugna på att testa rullstolscurling. Håll utkik på Funkislivs sociala medier. Vill man komma i kontakt med laget redan nu kan man ringa eller mejla till Micke Larsson, 0703-99 63 91, mikael_lasse@hotmail.se eller Walther Janson, 0705-18 55 90, waj@swedaco.se.

24


Kurser i höst

Med känsla för lärande..!

Ateljé och hAntverk

SånG och MuSik

enskild undervisning

Akvarell

Nybörjare i samarbete med Ateljé Olga

19/9 Ti 10:00 ..........5ggr/1500:- [14850]

Nybörjare helgkurs

14/10 Lö, Sö 10:00 2ggr/1500:- [14043]

Glasfusing av smycken

7/10 Lö, Sö 10:00..2ggr/1280:- [14219]

kalligrafi

14/10 Lö, Sö 10:00 2ggr/1100:- [14214] 30/9 Lö, Sö 10:00..2ggr/1100:- [14575] 9/10 Må 18:00 ........5ggr/1100:- [14822]

Funkisliv - Från vision till verklighet I juli 2016 sjösatte Magnus Skoglund projektet Funkisliv, vars mål är att kunna erbjuda människor med funktionsnedsättning upplevelser och aktiviteter och samtidigt sporra exempelvis föreningslivet att starta kontinuerlig verksamhet för målgruppen. Funkisliv består av tre olika inriktningar. Magasinet, webbsidan och ett community. Utöver detta vill han även satsa på prova på-dagar och olika idrottsaktiviteter för målgruppen.

olja och akryl

På föreläsningen medverkar Magnus Skoglund, grundare till Funkisliv, samt Andreas Engström vars liv tog en ny vändning när han plötsligt tappade det mesta av synen. Tillsammans vill de med humoristisk ton lyfta på fördomar och närma sig dråpliga situationer som ibland uppstår i funkislivet. Frukost med kaffe/te och smörgås serveras.

Fredag 29 september, kl 9:00-10:15

körsång Alla kan sjunga -The Singing People

18/9 Må 18:00 10ggr/1080:- [14084]

SPråk

27/9 On 18:00 ........5ggr/1150:- [13922]

Serieteckning

17/9 Sö 19:00 .........10ggr/1450:- [14791]

DAnS

Bachata Tjejer Lady Style

engelska 18/9 Må 19:00 ........10ggr/1495:- [14454]

Finska

italienska

15/9 Fr 19:00 ..........10ggr/1190:- [14589]

Foto och BilD

Rygg, nacke, ansikte

27/9 On 17:30 .........3ggr/1500:- [14743]

Nivå A1

Zonterapi för husbehov

Nivå B2

japanska

18/9 Må 18:00 ........5ggr/1295:- [13846]

Digitalfoto ii Helgkurs

28/9 To 18:00..........1ggr/850:- [14488]

Nivå A1

caffè italiano 10/11

25/9 Må 17:00.........10ggr/1495:- [13126]

Nivå A2

20/9 On 17:30 .........10ggr/1495:- [13146]

Nivå C1

18/9 Må 17:15 ...........10ggr/1495:- [13826]

thailändska Nybörjare

ADHD - en positiv kraft

- Intensivutbildning

Mia berättar om delar från sitt liv och vardag. Hon ger tips på strategier och anpassningar för att skapa balans i livet. Att hitta sätt att leva på som minskar stress och sparar energi. Hjälpmedel och appar kan förenkla livet. Förhållningssätt och bemötande är en viktig del. Föreläsning passar såväl yrkesverksamma inom skola och vård som de som möter vänner, släktingar och andra människor med ADHD i sin vardag eller dig som har en egen diagnos.

Måndag 2 oktober, 18:00-20:00 tisdag 7 november, kl 17:00-19:00 tisdag 5 december, kl 17:00-19:00

Entré: 175 kr (Halva priset för barn under 18 år. ) Lokal: Medborgarskolan, Drottninggatan 48, Karlstad

- Intensivutbildning

nAviGAtion och Sjöliv

Båtmekanikerintyg

SAMhälle och hiStoriA

Båtradio vhF/Src

29/9 Fr 09:00 ........0ggr/0:-

[14781]

Gör din egen släktbok

29/9 Fr 09:30 .........6ggr/1195:- [14422]

historiska kartor

28/9 To 18:00..........4ggr/1145:- [13239]

rom - Den eviga staden

3/10 Ti 18:00...........5ggr/795:- [14495]

Släktforskning Grundkurs

18/9 Må 17:00.........7ggr/1795:- [13236]

Verksamhet för alla, vill du veta mer... www.medborgarskolan.se I Tfn 054-10 21 40

Motorsågskörkort hunDkurSer

nose Work

Grundkurs - helg

23/9 Lö, Sö 09:00 2ggr/1790:- [14006]

Fortsättning - helg

tricks och aktiveringskurs

10/10 Ti 20:00 .......5ggr/1790:- [13998]

Starta eget företag

Frukostföreläsning

Nivå RA RB Helgkurs!

23/9 Lö, Sö 14:30 ..2ggr/1790:- [14008]

Word 2016

19/9 Ti 09:00 .........1ggr/1995:- [12935]

Funkisliv - Från vision till verklighet

SkoG och MArk

16/9 Lö, Sö 08:00 3ggr/6400:- [12883]

- Intensivutbildning

15/10 Sö 09:00 ......5ggr/1495:- [14530]

19/9 Ti 18:00...........10ggr/1950:- [15356]

9/10 Må 18:00 ........1ggr/995:- [14780]

Nivå AB Helgkurs

outlook 2016

Ställ ut dina fotografier

3/10 Ti 18:00...........5ggr/3995:- [14628]

lär dig laga sushi

30/9 Lö, Sö 08:00 2ggr/4500:- [14217]

Fler FöreläSninGAr...

löneassistent

19/10 To 18:00 ........5ggr/1580:- [14463]

tyska Nybörjare

20/9 On 09:00 ......1ggr/1995:- [13789]

Det är normalt att vara annorlunda! Den devisen lever Mia Carlström efter. I den här föreläsningen delar hon med sig av sin historia. Mia menar att det kan vara positivt att ha ADHD. Personer med ADHD har en hel del styrkor men kan behöva vissa hjälpmedel eller anpassningar. De är ofta kreativa och energifyllda och när de får ägna sig åt det de vill göra, blir de ofta bäst på det.

Fortsättning

röjsågskörkort

PowerPoint 2016

ekonoMi

[14469]

20/9 On 17:30 .........10ggr/1495:- [13861]

Porträttfoto Helgkurs - så gör du

13/10 Fr 17:00 .........0ggr/50:-

italiensk matlagning

Forts för nybörjare

11/10 On 09:00 ......1ggr/1995:- [13791]

7/10 Lö, Sö 10:00..2ggr/1395:- [13993]

MAt och Dryck

Bubblor i glaset

7/10 Lö, Sö 09:30 .2ggr/1145:- [14218]

Fri entré (Obligatorisk föranmälan) Plats: Medborgarskolan, Drottninggatan 48, Karlstad

16/9 Lö, Sö 08:00 2ggr/1795:- [14745]

25/9 Må 17:00.........10ggr/1495:- [14607]

DAtA och it

Grundkurs

Helgkurs

Nybörjare

17/9 Sö 14:30..........8ggr/1495:- [14638]

Digitalfoto i

Föreläsning Workshop

26/9 Ti 17:45 ............10ggr/1495:- [14435]

18/9 Må 19:00 ........10ggr/1495:- [13825]

Fortsättning

Föreläsning

28/9 To 17:30 ...........0ggr/170:- [14748]

Magdans

18/9 Må 18:00 ........10ggr/1190:- [14325]

ADhD - en positiv kraft

Forts för nybörjare

Spanska

Nybörjare

[14740]

äkta eller falsk ischias?

25/9 Må 18:30.........10ggr/1495:- [13062]

14/10 Lö 15:30 ........1ggr/250:- [14546]

Salsa Tjejer Lady Style

kroPP och Själ

Fortsättning nybörjare

26/9 Ti 10:00 ..........10ggr/1295:-[14440]

17/9 Sö 14:00 .........10ggr/1350:- [14814]

19/9 Ti 18:00...........5ggr/2500:- [16014]

2/10 Må 18:00 ........Entré: 175:- [14591] 7/11 Ti 17:00 ...........Entré: 175:- [14592] 5/12 Ti 17:00 ...........Entré: 175:- [14593]

Barndans 4-5 år

18/9 Må 17:30 .........10ggr/950:- [14555]

introduktion till programmering och internet of things

Nybörjare

27/9 On 17:30 .........10ggr/1495:- [14437]

Dansmix 7-9 år

21/9 To 18:00..........5ggr/2500:- [15479]

12/10 To 17:30 .........1ggr/490:-

18/9 Må 19:30.........8ggr/950:- [14590] 18/9 Må 16:30.........10ggr/950:- [14554]

introduktion till cAD och 3D-printing

Ansiktsmassage

26/9 Ti 18:30 ...........10ggr/1495:- [14631]

Nybörjare

high heels - lär dig I magasinet vill Magnus lyfta fram ämnen och personer som vanligtvis inte får så dansa i högklackat mycket plats i traditionell media. Exempelvis vittnar många nyskadade om att det är lätt att falla in i passivitet. Att lyfta telefonen för att ringa föreningen eller teatersällskapet och fråga vad de kan erbjuda dem är en tröskel som i många fall känns för hög - med resultatet att man blir betydligt mindre aktiv än tidigare. Med magasinet hoppas Magnus kunna sprida inspiration och lust att ta sig över dessa trösklar till ett aktivt och energirikt liv.

Undervisning på din nivå och i den takt du önskar.Löpande starter.

Nivå B2

kroki

välkoMMen På FrukoStFöreläSninG!

Piano, fiol, solosång, gitarr, saxofon eller trummor

teknik

10/10 Ti 18:00.........5ggr/1849:- [14604]

Intensiv

Skattkärr Barndans 4-5 år

17/9 Sö 15:00 .........10ggr/950:- [14556]

5-6 år

14/10 Fr, Lö 10:00 .3ggr/1495:- [14011]

17/9 Sö 16:00 .........10ggr/950:- [14558]

Förarintyg Båt

17/9 Sö 17:00..........10ggr/1050:-[14559]

8-10 år

Helgkurs

23/9 Lö, Sö 10:00..3ggr/1695:- [14032]

Kortkurs

4/10 On 18:00 ........6ggr/1295:- [14602]

knopar och splitsar till sjöss 30/9 Lö 10:00 .........1ggr/395:-

[14633]

hittar du inte det du söker? Har du egna idéer och önskemål på olika kurser eller verksamheter, kontakta oss! Tfn 054- 10 21 40

varmland@medborgarskolan.se


A N R T A E S D LÄ R OR HA

Det går inte fort inom funktionshinderpolitiken INSÄNDARE AV: LARS-GÖRAN WADÉN Det har gått många veckor sedan jag såg ut över havet från Gotlandsbåten. Jag gillar ön. Det känns som utlandssemester fast man är i Sverige. Jag gillade Almedalsveckan 2017 fast det är ett kaos av åsiktsmaskiner som i demokratins namn tror att just deras röst är den som flest vill lyssna på. Almedalsveckan marknadsförs som en av världens mest demokratiska platser där alla kan debattera, diskutera och framföra sin åsikt till politiker, makthavare och andra beslutsfattare. Samtidigt saknades det i år hörselslinga i en fjärdedel av alla lokaler där debatter, diskussioner och åsikter framfördes så personer med nedsatt hörselförmåga utestängdes. 60 procent av de cirka 4000 arrangemangen saknade teckenspråkstolk. Endast en procent syntolkades. Var fjärde arrangemang utestängde personer som av någon anledning inte kan gå i trappor. För två år sedan anmälde jag Almedalsveckan för diskriminering på grund av otillgänglighet. Det tog två veckor sedan kom ett brev från Diskrimineringsombudsmannen om att ärendet var nedlagt. Redan innan den första januari 2015, då även otillgänglighet började betraktas som diskriminering, ansåg demokratiministern Alice Bah Kuhnke att flera undantag och skälighetsbedömningar i den nya lagen var fel. Under Almedalsveckan 2014 hördes bestämda åsikter om att något måste göras. Men det tog två år innan regeringen, vid Almedalen 2016, kom med nyheten att lagen ska göras om. Näringsidkare

26

med färre än tio anställda ska inte längre undantas. Demokratiministern sa att om otillgänglighet utestänger kan det i lagens mening vara diskriminering hur få anställda en företagare än har. Ett år senare, Almedalen 2017, säger Alice Bah Kuhnke ännu en gång att även små företag ska omfattas av förbudet mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet. Politiker och ministrar pratar, och vissa som exempelvis Alice Bah Kuhnke, säger saker som låter riktigt bra. Frågan är bara när orden ska förvandlas till handling. Och tyvärr handlar detta bara om ett av alla undantag och skälighetsbedömningar. Skulle jag räkna upp alla i diskrimineringslagen förvandlades tidningen i din hand till en bok. ”Företag med färre än tio arbetstagare utgör den stora delen av företag inom området varor och tjänster och är sådana som många möter i sin vardag. Genom förslaget får den enskilda individen större tillgång till effektiva rättsmedel och möjlighet till upprättelse” skriver regeringen sommaren 2017. Men (suck) tyvärr kan jag konstatera att de tydliga bestämda åsikterna från Almedalen 2014 nu förvandlats till ett förslag Almedalen 2017. Och om förslaget överhuvudtaget blir verklighet sker det inte förrän (suck igen) i maj 2018. Öppna champagnekorken om du vill fira. Tydliga åsikter med löften om förbättring vid Almedalen 2014 är i dag förslag som kanske är verkligen under Almedalen 2018. Det går inte fort inom funktionshinderpolitiken.

BATMAN, JOKERN OCH BLÅBÄRSMORDET INSÄNDARE AV: STEFAN DANIELSSON Att min RA är aggressiv är ingen nyhet, det har den varit från första stund. Men att den har potential att mörda självaste Batman och hans ärkefiende Jokern trodde jag inte. Nu var det i och för sig inte min RA som skötte själva mördandet, men den befann sig på den aktuella mordplatsen och gjorde sitt bästa för att hjälpa mördaren. Mördaren, som jag tror finns i många hem, hade aldrig förut hos mig blivit föremål för någon brottslig misstanke. Men i hemmets lugna vrå är det lätt att invaggas i en falsk trygghet där en farlig mördare lurar alldeles innanför kylskåpsdörren. Där inne i kylan smider han sina ondskefulla illdåd i väntan på det rätta tillfället att slå till, hårt och obevekligt. För många år sedan köpte jag en t-shirt med tryck på bröstet föreställande Batman och Jokern. T-shirten fanns endast i begränsad upplaga så den är unik på det viset. Den aktuella mordkvällen hade jag intet ont anande den värdefulla t-shirten på mig. Min fru skulle gå och lägga sig medan jag tänkte sitta uppe ett tag till. En mugg riktigt het blåbärssoppa skulle få mig att gå ned i varv inför natten. ”Tappa inte muggen i soffan nu”, manade min fru mig. ”Nej då, det ska jag inte”, lovade jag. Klockan hade passerat midnatt och lite sömnigt satt jag fortfarande framför tv:n och smuttade på blåbärssoppan då handen som höll i muggen plötsligt vek sig. Mina reumatiska händer och fingrar lever emellanåt sina egna liv. Den här gången blev det vått. Det värsta, som jag såg det,


KALLA, HAAG OCH JAG

INSÄNDARE AV: SOFIA

FUNKISFAMILJ.NU

”Jag tänkte fasiken, i dag kan det hända något stort!” Orden är inte mina utan är uttalade av Ida Ingemarsdotters i samband med OS-guldet i längdstafetten som hon vann i Sotji tillsammans med Charlotte Kalla, Anna Haag och Emma Wikén.

var att så gott som hela framsidan på min t-shirt blev nedsölad med blåbärssoppa. Min fru blev inte glad när hon mitt under sin skönhetssömn väcktes av mina rop som talade om att jag behövde hjälp. ”Sitt kvar där du sitter”, sa hon och kastade en sträng blick på mig när hon kom upp och såg blåbärsförödelsen. Jag vågade inte annat än att lyda när hon uppgivet suckandes gick till badrummet för att hämta hink och skurborste. Sedan skred hon till verket med att försöka få soffan ren. ”Den där t-shirten är förstörd, den går inte att få ren”, sa hon med ett kort ögonkast på t-shirten. Ja, det såg onekligen kritiskt ut för både Batman och Jokern. Till historien hör också att när klockan hade passerat midnatt hade min frus födelsedag infunnit sig. Jag sneglade på henne och hur hon med sammanbiten min skrubbade soffan. ”Grattis på födelsedagen”, sa jag försiktigt. Det var kanske inte det bästa att säga just då men i kritiska situationer fattar man ibland desperata beslut. Hon slutade skrubba och såg på mig med ett gravallvarligt stenansikte. Det var just då jag insåg vilka ödesdigra konsekvenser mitt gratulerande skulle få. Med den robusta skurborsten som mordvapen skulle hon på ett ögonblick förvandlas från kärleksfull hustru till en kallblodig mördare. Tiden stannade och höll andan. Batman och Jokern var förmodligen redan döda. För min egen del var det här som drömmen om att bli författare skulle ta slut. Istället skulle jag omnämnas i svensk kriminalhistoria som brottsoffer i det som skulle komma att kallas för ”Blåbärsmordet”. ”Du kunde väl åtminstone ha sagt grattis först och sedan berättat vad du ställt till med”, sa min fru med ett litet leende på läpparna. Tiden kunde andas ut och börja gå igen. Allt ordnade sig till slut. Min fru blev ingen mördare, min författardröm lever vidare och soffan blev ren. Batman och Jokern fick intensivbehandling. Efter några varv i tvättmaskinen överlevde de trots allt. Slutet gott allting gott.

När jag var liten testade jag, såsom de flesta av mina kompisar, en massa olika sporter och aktiviteter. Balett och konståkning primärt men även slalom och längdåkning. Mitt tålamod var dock inte kompatibelt med balettens detaljerade nötande och när konståkningen började innebära hopp blev jag feg. Jag var heller aldrig någon skidtalang som Wiberg eller Kalla och det blev till slut fotboll som resten av klasskamraterna. Mitt namn inom fotbollen har dock aldrig nämnts i landslagssammanhang eller ens i samma mening som en stor klubb. Så min idrottsliga talang överlag är egentligen inte värd att uppta mer av denna krönika. Men ändå, med allt detta sagt så hade faktiskt Ingemarsdotters ord kunnat vara mina egna den där helgen 2014. För trots att jag aldrig själv har stått på en prispall så har jag upplevt den euforiska känslan av OS-guld. Flera gånger till och med. All svett. Alla tårar. Viljan att lyckas som försöker samsas med känslan av osäkerhet för att det kan gå fel. Beslutsamheten. Envisheten som krävs. Och lyckan! Den totala lyckan när framgången är ett faktum. Vi fick ju beskedet om att inte hoppas på något. Inte tro att Storebror någonsin skulle kunna gå. Att han troligtvis heller aldrig skulle kunna prata. Ingen visste något men alla ville ändå vara tydliga med att vi inte skulle ha för mycket eller för stora förhoppningar. Men just den där morgonen i Sotji, när damerna förberedde sig som bäst, så vinglade Storebror samtidigt fram i garaget hemma. Tog några stapplande steg. Ett försök till självständighet och egen kroppskontroll. Han snubblade och jag fångade. Jag och sambon tittade på varandra. Vågade knappt tro och hoppas, att idag kanske det kunde hända något stort… På kvällen satt vi och vännerna i soffan och hejade på Charlotte Kalla. Ostbågarna i skålen vältes nästan ut när vi alla ställde oss upp i sista kurvan. Ingen hade någon tanke på små barn som sov eller att Kalla själv inte hörde oss heja. Fokuseringen var total med rus i kroppen och andetag som knappt vågade tas innan hon äntligen pushade sig över mållinjen. En fantastisk känsla. En mäktig känsla, en oövervinnelig känsla och en känsla jag haft lite tidigare på dagen också. När Storebror plötsligt släppte mina händer och fortsatte gå. När allas röster gick från trevligt småprat till helt knäpptyst och samtliga i andakt tittade på vad han gjorde. Småpysslandet i köket upphörde och världens starkaste pippilåt hördes passande nog i bakgrunden. Han gick. Själv! Att lära sig gå är i och för sig stort för alla barn och deras föräldrar ser det som en betydelsefull milstolpe. En milstolpe som vi alla kan relatera till och värdera storheten i. Men det var inte en självklar milstolpe för oss och all hans utveckling har heller

inte varit lika relaterbar som detta med att gå. Men det är svårt att förklara lyckan som infinner sig när jag idag ser honom, fem år gammal, komma med en pärlplatta till mig från förskolan. En pärlplatta som det med hans synnedsättning och motoriska svårigheter har tagit honom flera timmars slit att pärla. En pärlplatta som har dränerat honom totalt då precis all energi har gått åt att fysiskt kunna pärla samtidigt som han fortfarande ska sortera och hantera alla intryck och ljud orsakat av kompisarnas stojande och lek runtomkring. Det går heller inte att sätta ord på den lycka jag känner när Storebror, som generellt sett alltid pratar genom mig eller sin pappa, själv frågar en främling i affären vad denne heter. Och hur ska jag någonsin kunna beskriva den oerhörda kärlek som nästan spränger bröstet när han glad och lycklig kommer fram och undrar om det finns papper för att han tillsammans med gästernas barn vill leka affär. Det som är så självklart i det sociala, i det motoriska, i utveckling och i livet generellt för andra familjer är så oerhört mycket mer för oss. Det ligger så mycket energi och förberedelser bakom hans medverkan på ett kalas. Det ligger så oerhört mycket vilja att delta i egen takt och förutsättningar i förskolans aktiviteter eller för oss som familj att åka till ett köpcentrum. Vi förbereder, övar, pratar och stöttar allt vi kan. Och lyckan, nej euforin som då ibland infinner sig som ett resultat av hans arbete och vår hjälp. Det går inte att jämföra med annat än att vinna OS. Och han bara fortsätter att håva in medaljerna. När värmen kom i somras klättrade han upp för rutschkanan och åkte ner själv. Själv! Han som har begränsad syn och motoriska utmaningar. Han lyckades gå upp för alla trappstegen själv. Han satte sig själv. Han åkte ner själv. Rutschkanan är bara en meter hög men triumfen i hans ansikte! Den var oslagbar och det hade lika gärna kunnat vara en rutschkana från Kilimanjaros absoluta topp han just åkt ner för. Väl på andra sidan denna upplevelse så åkte han igen och igen och igen. ”Titta mamma!! Titta på mig!” Jag har bilder på alla dessa fantastiska små tillfällen. Jag har lyckats fånga många med kameran men behöver egentligen bara blunda. För framförallt har jag alla bilder av detta i hjärtat, i pulsen, i huden - i hela mig. Storebror har öppnat världen för mig, en värld jag trodde att jag redan såg. En värld fylld av OS-guld för till synes små saker för den utomstående. Saker som jag aldrig hade en tanke på tidigare men som nu fyller mig med sådan värme, sådan stolthet och sådan oerhörd lycka. Tänk på det nästa gång en främling kommer fram i butiken och frågar vad du heter. Eller när du ser någon försiktigt klättra upp för en rutschkana och hasa sig ner. Tänk då att du kanske precis har bevittnat en bragd. Du kanske precis har träffat en olympier som satsade allt och tog guld!

27


Fråga

Kristin & Kristin Framöver kan ni fråga Kristin & Kristin från Assistans för dig om ämnen som härrör just personlig assistans. Den här gången hörde Kerstin från Kristinehamn av sig. Hennes fråga löd: Vad är skillnaden mellan att ha assistans från Försäkringskassan och kommunen? Har du assistansersättning från Försäkringskassan är det staten som betalar. Har du personlig assistans från kommunen så är det kommunen som betalar. Kommunen betalar dock alltid för de 20 första timmarna, dvs även om Försäkringskassan har beviljat insatsen. En stor skillnad är att Försäkringskassans beslut gäller i hela landet. Det betyder att du kan flytta vart du vill inom Sverige utan att behöva ansöka på nytt. Ett kommunbeslut gäller bara inom kommunen, så om du vill flytta till en annan kommun behöver du göra en helt ny ansökan till den nya kommunen. En annan skillnad är att Försäkringskassans beslut gäller tills vidare, dvs de upphör inte att gälla efter en viss tid. Målsättningen hos Försäkringskassan är att följa upp besluten ungefär vartannat år, men tar det längre tid än så upphör inte beslutet att gälla. Ett kommunbeslut är oftast tidsbegränsat, dvs att det upphör att gälla efter 1-2 år. Man måste själv komma ihåg att höra av sig till kommunen och begära en förlängning av sitt beslut. I övrigt så är det ingen större skillnad för dig som enskild person, det är egentligen bara frågan om vem som betalar för din insats. Har du någon fråga om personlig assistans? Mejla till magnus@funkisliv.se så kanske det är din fråga som lyfts upp i nästa nummer. Man får givetvis vara anonym.

28

VILL DU STÖTTA FUNKISLIV? SWISHA TILL 123 664 16 25


Personlig assistans - Sedan 1992

Nu finns Särnmarks personliga assistans äntligen i Karlstad. Vi på Särnmark har arbetat med personlig assistans i 25 år. Med samma grundare och ägare med på hela resan. Vår assistans bygger sedan starten 1992 på valfrihet, kundinflytande och transparens. Och nu har vi äntligen ett lokalt kontor i Karlstad. Hos oss väljer du dina egna assistenter, din egen assistansmodell och får varje månad en tydlig ekonomisk rapport över hur din assistansersättning har använts. Du som kund ska alltid känna att det är du som styr över ditt liv. Oavsett hur mycket ansvar du väljer att överlåta till oss som anordnare. Vill du veta mer om oss? Besök gärna vår webbplats: www.sarnmark.se eller slå vår lokala representant Anders Huss en signal på 054-777 37 77. Kommer du hellre förbi på en fika? Du är självklart alltid varmt välkommen till vårt kontor på Våxnäsgatan 10.

054-777 37 77

kontakt@sarnmark.se

www.sarnmark.se


r ä g n ä g s t Hoppe s n a m m a s l l starka ti Varje onsdag träffas ett gäng som tycker om att vara i kyrkan tillsammans. Hoppets gäng heter de och kom till lite av en slump. – Efter att kyrkan hade haft en konfirmandgrupp tillsammans 2004 med ungdomar i behov av särskilt stöd kändes det som att alla ville fortsätta att träffas, säger Kristina Stolare, församlingspedagog vid Karlstads pastorat. Sedan dess har gruppen funnits i olika former. Responsen har varit positiv och under träffarna händer det många olika saker. De fikar, sjunger, tänder ljus, ber och pratar om viktiga saker. – Och så tycker vi om att göra alltmöjligt annat också. Det kan vara att spela spel, gå på skattjakt, göra utflykter i närområdet, baka, diskutera olika teman och spela teater, berättar Kristina Stolare.

Öppet för alla En söndag i månaden är Hoppets gäng med och har hand om gudstjänsten i kyrkan. Kristina berättar att många brukar börjar efter att ha varit med i en konfirmandgrupp, men att det är öppet för alla. – Det finns ingen övre åldergräns, men runt 15 är en bra ålder att börja. Varje gång vi träffas läser vi en text som en som tidigare varit med i gruppen skrivit, säger hon. Och fortsätter: – Den lyder såhär: Vi är alla olika, och vi är stolta över oss. Hjälper varandra när det är svårt. Vi stöttar och kramar om varann. För det är okej att vara annorlunda. Tillsammans är vi starka när vi är med varann. Fotnot: Hoppets gäng träffas på onsdagar klockan 15.00-16.30 i Norrstrandskyrkan (under terminerna). Dessutom träffas de en söndag i månaden (under terminerna). Vill man veta mer om Hoppets gäng kan man kontakta Kristina på 0768-404608 eller på kristina.stolare@ svenskakyrkan

30


Vill du bli ledare inom något du tycker om? Vill du ha en kamratcirkel för dina kompisar? Då är ledarutbildning något för dig!

Ledarutbildning funkis Onsdag 8 november kl 9.00-15.00 Plats: Gjuteriet, Verkstadsgatan 1, Karlstad Kursen vänder sig till dig som har en funktionsvariation av något slag. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av ledarskap eller studiecirklar. Kursen är gratis för dig som är nyfiken på att starta en studiecirkel och för den medföljande som du behöver för att kunna delta. Du kan titta på en film om ledarutbildningen på youtube eller facebook. Sök efter ”Delta i Kultur & Hälsa”

Anmälan och frågor om kursen: Jenny Eknor 019-16 83 03 jenny.eknor@studieframjandet.se


Välkommen till nya

funkisliv.se

Funkisliv 4, 2017  

Funkisliv 4, 2017

Funkisliv 4, 2017  

Funkisliv 4, 2017