Page 1

. 13

1141:Layout 1 8/9/2011 10:53 μμ Page 1

CMYK

Το ραδιόφωνο άλλαξε...

... η συχνότητα παραμένει ίδια Καθημερινή εφημερίδα

TOP NEWS ΜΑΖΙ ΑΓΟΡΑσΤΟσ ΚΑΙ ΠΑΠΑΤΟλΙΑσ «Διεκδικούμε τα έργα της Θεσσαλίας ουσιαστικά και με την ίδια τη φυσική μας παρουσία στα Κέντρα λήψης των αποφάσεων και όχι από μακριά», τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Αλμυρού για το έργο της Λιμνοδεξαμενής Ξηριά παρουσία του Απ. Παπατόλια.

σελ. 5 ΟΙ ΤΑΞΙΤΖΗΔεσ σΤΗ ΘεσσΑλΟΝΙΚΗ Καθολική ήταν η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία χθες των ιδιοκτητών ταξί Βόλου «Αγ. Χριστόφορος», που επιστρέφουν στην εργασία τους σήμερα Παρασκευή, ενώ το Σάββατο θα κάνουν νέα 24ωρη απεργία και θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται η Διεθνής Έκθεση.

έτος 5ον

αρ. φύλλου 1141

Ο ΟλΥΜΠΙΑΚΟσ ΜΠλΟΚΑΡΙσε ΤΗΝ σΟΥΠεΡ λΙΓΚΑ Ένα ισχυρό όπλα έχει στα χέρια του ο Ολυμπιακός Βόλου και ενδέχεται, αν δεν συζητηθεί το αίτημα της επανεξέτασης του φακέλου του από την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, να συνεχιστεί η Σούπερ Λίγκα με 13 ομάδες.

σελ. 9

www.magnesianews.gr

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ραδιο 1 102,5fm

www.radioena.eu

λίστα

ΑΦΙεΡΩΜΑ

φοροφυγάδων με «πεθαμένες» επιχειρήσεις

• Πρώτα βήματα στους παιδικούς σταθμούς-• Με φωτοτυπίες και dvd η ύλη στα Δημοτικά • Πρεμιέρα για το νέο Λύκειο με project- Τριπλή επιλογή στο «κυνήγι» της μάθησης • ΔΙΕΚ: Έντεκα ειδικότητες «κλειδιά» για το μέλλον- •ΙΕΚ: Ένα σκαλοπάτι…πάνω από το Λύκειο• Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας•Πτυχίο διορισμού ή ανεργίας; • Σπουδές εκτός…των τειχών • Σπουδές εξ αποστάσεως • Μελετήστε τα παιδιά στα Κέντρα Μελέτης • Μουσική • Χορός • Καράτε

Ο ΟΟσΑ μιλά για επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας

σελ. 11-30

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠ. ΑΘΑΝΑσΟ

Πρωτοβουλία για ενωτικό ψηφοδέλτιο στο επιμελητήριο

σΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤεσ

σελ. 3

τιμή 0,15 ευρώ

εΙΔΙΚΟ

σελ. 6

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βόλου έκαναν χθες το μεσημέρι φοιτητές διαφόρων παρατάξεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ζητώντας να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος - πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Την πρωτοβουλία δημιουργίας ενός ενωτικού ψηφοδελτίου στο Επιμελητήριο , πήρε με δηλώσεις του ο Απόστολος Αθανασός στην επιστολή του που απέστειλε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανάρτησε στην ηλεκτρονική σελίδα της ΓΓΠΣ τα στοιχεία έξι χιλιάδων νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγαλύτερες από 150.000 ευρώ, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν κλείσει από πολλά χρόνια. Το σύνολο των οφειλών που περιλαμβάνονται στον πίνακα ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ από τα 42 δισ. ευρώ συνολικά των ληξιπροθέσμων οφειλών.

σελ. 31

Δεν είναι διεκδικητικός ο Δήμαρχος Π. σκοτινιώτης

σΚλΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ Η ΠΑε ΝΙΚΗ σΥΝΑΝΤΗΘΗΚε Με ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΑΠ. ΝΑΝΟ σελ. 7

Το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή είναι εκφραστής της κυβερνητικής πολιτικής και της εφαρμογής του Καλλικράτη, κατήγγειλε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, κάνοντας αποτίμηση της εφαρμογής του προγράμματος αλλά και του έργου της Δημοτικής Αρχής τους οκτώ μήνες της θητείας της.

Τέλος ο διχασμός των φιλάθλων στο Βόλο Πήρε τον ταλαντούχο Πεχλιβανόπουλο από την Κ17 της ΙΝΤΕΡ Την αποφασιστικότητα της νέας διοίκησης της ΠΑΕ Νίκη Βόλου να γίνει μια νέα αρχή για την ομάδα, ξεπερνώντας αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος, μετέφεραν σήμερα στον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη ο Πρόεδρος και τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, που τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του.

σελ. 6

σελ. 10

Δημήτρης Τσουκάλης Ψυχολόγος MSc Παιδοψυχολογίας

Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία Ψυχοθεραπεία ανηλίκων και ενηλίκων Μειωμένες τιμές σε ανέργους, φοιτητές και ειδικές περιπτώσεις Δον Δαλεζίου 13, Βόλος Τηλ. 24210 28131 Κιν. 6946226453 CMYK


02:Layout 1 8/9/2011 8:07 μμ Page 1

2 [KAIΡΟΣ] Μαγνησία: 16… 29 οC Βόλος: 20.. 29 οC. Ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16…29 οC. Στον ΒΟΛΟ 20…29 οC

Παρασκευή

09

Σεπτεμβρίου

Των Θεοπατόρων Ιωακείμ & Άννης Ανατολ. Ηλίου 06.01 Δύση Ηλίου 18.43

Για να γελάσουμε Στο εστιατόριο… Πάει μια φορά ένας άνδρας σε μια ταβέρνα. Καθώς περιμένει, έρχεται βιαστικά ένα γκαρσόνι και του λέει: - Έχω γλώσσα μοσχαρίσια, χοιρινό κεφάλι, συκώτι αρνίσιο... Και ο πελάτης: - Δεν ήρθα να ακούσω τα προβλήματά σου. Φέρε μου τον κατάλογο για να παραγγείλω!

σήμερα

Δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό Ζητά ο ΣΘΕΒ, στέλνοντας προτάσεις προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο Επιστολή με τις προτάσεις του για την αναμόρφωση του εθνικού φορολογικού συστήματος απέστειλε ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, το τελευταίο διάστημα και υπό τη δαμόκλειο σπάθη της οικονομικής κρίσης και του δημοσιοοικονομικού ελλείμματος,

παρατηρήθηκαν συχνές και συνεχείς αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας με μεταρρυθμίσεις κυρίως εισπρακτικού και μόνο χαρακτήρα γεγονός που ενισχύει το περιβάλλον ανασφάλειας και αστάθειας στο οποίο καλούνται να ενεργήσουν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις και συνάμα αποτελούν αναβλητικό παράγοντα προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

Πέθανε 72χρονος επιβάτης του πλοίου «The Calypsο» Την τελευταία του πνοή άφησε προχθές ένας 72χρονος Κύπριος επιβάτης του με Ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοιου “The Calypso”, με τον θάνατό του να οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Ο Κύπριος άφησε την τελευταία του πνοή στην Κωνσταντινούπολη και η σορός του έπρεπε να βγει από το πλοίο στο πρώτο Ελληνικό λιμάνι και αυτό ήταν του Βόλου, όπου κατέπλευσε το κρουαζιερόπλοιο στις 4 το απόγευμα. Για το ζήτημα ενεργοποιήθηκε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και η Ελληνική Ακτοφυλακή, που ενημέρωσε τη Λιμενική Αρχή Βόλου να υποδεχτεί τη σορό του 72χρονου. Παράλληλα ενημερώθηκε ο κυβερνήτης του κρουαζιερόπλοιου να κάνει προανάκριση, αλλά και η Πρεσβεία της Κύπρου. Τελικά, το απόγευμα της Τετάρτης, η σορός του άτυχου Κύπριου μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας και χθες επρόκειτο να μεταφερθεί στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Λευκωσία, όπου θα γίνει η ταφή του. Το κρουαζιερόπλοιο κατέπλευσε στο λιμάνι του Βόλου με 625 επιβάτες.

τικού διαγωνισμού για την εκτέλεση εργασιών “Απομαγνητοφώνησης και φωτοεκτύπωσης πρακτικών των συλλογικών οργάνων” για τις ανάγκες του τμήματος γραμματείας Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόλου, ενδεικτικού προϋπολογισμού 30.000 €. Τέλος, θα γίνει παράταση της σύμβασης για τη σίτιση του Μουσικού Σχολείου μέχρι την ολοκλήρωση του νέου διαγωνισμού.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΑΠΟ 975 € Πράγα 5 ημέρες Βαρκελώνη 5 ημέρες Λονδίνο 5 ημέρες Ρωσία Μπαλί

Σύνταξη: Ντίνος Στεργιόπουλος, Ηλεκτρονική σελιδοποίηση: Εύα Βολιώτη Εμπορική Διεύθυνση: Σοφία Καρεκλίδου-Θανασούλη

ΟΔΙΚΩΣ 7 ΗΜΕΡΕΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗΜΙΛΑΝΟ – BELLA ITALIA 9 ΗΜΕΡΕΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΛΒΕΤΙΑΑΛΠΙΚΟ ΤΡΕΝΟ

Φωτογραφικό υλικό: Αρχείο Μαγνησίας

Κωδικός εντύπου: 8084 ISSN: 1791-7832

Έχασε τη «μάχη» για τη ζωή χθες το μεσημέρι, ο Θοδωρής Γώγος, 50 χρονών, που διετέλεσε επί χρόνια διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου στις Αγριόλευκες. Ο εκλιπών, που ταλαιπωρήθηκε το τελευταίο διάστημα από την επάρατο, εργάστηκε με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάδειξη του Χ.Κ. Πηλίου, ενώ ο ίδιος ήταν δεινός χιονοδρόμος και ποδηλάτης. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στις 10 π.μ. από τον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Άλλης Μεριάς.

VOUTSINOS TRAVEL

Υπεύθυνος ύλης: Ηλίας Κουτσερής

Εκτύπωση: ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

«Έφυγε» σε ηλικία 50 χρόνων ο Θοδωρής Γώγος

Από τη «Δημοκρατική Συμμαχία Μαγνησίας», ανακοινώθηκε ότι στα πλαίσια της οργάνωσης του κόμματος σε τοπικό επίπεδο, προκηρύσσονται εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη Προεδρείου και 11μελούς Συμβουλίου. Οι εκλογές θα διεξαχθούν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, στα γραφεία Ερμού και Αντωνοπούλου και σ’ αυτές δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη, όπως και αυτά που θα εγγραφούν στο άμεσο μέλλον. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων, αλλά και εγγραφής μελών στη Δημοκρατική Συμμαχία (με δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία), ορίστηκε η 16η Σεπτεμβρίου 2011. Επίσης γνωστοποιείται ότι, υπεύθυνος τύπου της Δη.Συ. για τη Μαγνησία ορίστηκε ο κ. Σταμάτης Παπαδήμος.

Αρχισυντάκτης: Κατερίνα Καρεκλίδου

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@magnesianews.gr

Φ.Π.Α. 19% και ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης - Η καταβολή του Φ.Π.Α. στον πραγματικό χρόνο της εμπορικής πράξης - Η εκλογίκευση των πολύ υψηλών Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην ενέργεια που καταναλώνει η βιομηχανία, με ιδιαίτερη σημασία στον ΕΦΚ που ορίστηκε να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις

Εκλογές στη ΔΗΣΥ Μαγνησίας

Iδιοκτήτης - Εκδότης: Αρχιμήδης Καρεκλίδης

Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.magnesianews.gr

Με μοναδικό στόχο την επίτευξη ενός άρτιου, δίκαιου και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος οι κυριότερες προτάσεις του ΣΘΕΒ όπως αναφέρονται στην επιστολή είναι οι παρακάτω: - Η συνταγματική κατοχύρωση του φορολογικού συστήματος με ορίζοντα δεκαετίας - Η μείωση των φορολογικών συντελεστών επί των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων πάσης φύσεως, με προτεινόμενο συντελεστή 15% - Η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή

Συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα, στη 1 το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου που θα ασχοληθεί με τον προέλεγχο των ισολογισμών και των απολογισμών έτους 2010 των πρώην Δήμων που απαρτίζουν το σημερινό ενιαίο Δήμο Βόλου. Ακόμη, θα γίνει έγκριση όρων διακήρυξης και τεχνικών προδιαγραφών για τη διενέργεια πρόχειρου μειοδο-

413 π.Χ: Ο αθηναϊκός στόλος γνωρίζει την καταστροφή στη Σικελία, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. 1926: Αιματηρό κίνημα Κονδύλη, με περίπου 300 νεκρούς και τραυματίες στην Αθήνα. 1941: Ιδρύεται από τον Ναπολέοντα Ζέρβα ο ΕΔΕΣ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Στρατός), αντιστασιακή οργάνωση επί γερμανικής κατοχής. 1947: Κάνει την εμφάνισή του στην Αμερική ο πρώτος ιός των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στον υπολογιστή Mark II του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. 1965: Το Θιβέτ γίνεται επαρχία της Κίνας. 1971: Ένα χρόνο μετά τη διάλυση των Beatles, ο Τζον Λένον ηχογραφεί το «Imagine». 1993: Μετά τις αποχωρήσεις τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «πέφτει» και προκηρύσσονται εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου.

Τηλεφωνικό Κέντρο: 24210 85531-4, 86068 Fax 24210 65008

Οι προτάσεις

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου

[ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ]

Ταχυδρομική διεύθυνση: Λεωφόρος Αθηνών 84 Τ.Κ. 383 34, Βόλος

126

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

IONIS TOURS ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ από το…1980 ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΡΩΜΗ ΑΠΟ ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟ 4 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ 419 ΕΥΡΩ • 5 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ 469 ΕΥΡΩ ΤΕΛΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΗΝΟΣ - ΝΑΞΟΣ 4 ΗΜΕΡΕΣ 7 - 10/9 • ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝΟΣ 3 & 4 ΗΜΕΡΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 4 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ 4* - ΠΡΩΙΝΟ ΑΠΟ 169 ΕΥΡΩ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ : ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 20, 24210 34712

ΕΛΛΑΔΑ ΟΔΙΚΩΣ ΜΕ ΠΟΥΛΜΑΝ 5-6-7 -8 ΗΜΕΡΕΣ • ΠΑΡΟ • ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ • ΚΡΗΤΗ • ΖΑΚΥΝΘΟ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Κ. ΚΑΡΤΑΛΗ 159 24210 28312 – 24210 29390 e-mail: avoutsin@otenet.gr

από 1/9/2011 για το φυσικό αέριο - Η συστηματικότερη προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, έχοντας ως βασικό πυλώνα την πληροφορική και τα συστήματα ελεγκτικών διασταυρώσεων - Η μείωση των προστίμων που έχουν φτάσει σε εξοντωτικά επίπεδα - Η κατάργηση, σε μόνιμη πλέον βάση, των έκτακτων εισφορών - Η κατάργηση της επιβάρυνσης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας στα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης.

Συνάντηση Αγοραστού Δριβελέγκα Συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Δριβελέγκα είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν το πιστοποιητικό γης υψηλής παραγωγικότητας και το θέμα της αδειοδότησης των ποιμνιοστασίων, ένα πρόβλημα για το οποίο επανειλημμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας παρενέβη στο υπουργείο, καθώς εμπόδιζε τους κτηνοτρόφους να ενταχθούν σε προγράμματα, να ηλεκτροδοτηθούν, κ.ά.

Πανελλαδικό Συμπόσιο Πανελλαδικό Συμπόσιο Ποδοκνημικής – Άκρου Ποδός ξεκινά στην Αγριά από σήμερα 9 έως 11 Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι, η ενημέρωση για τα μοντέρνα τεκταινόμενα στην χειρουργική του ποδιού από έμπειρους Έλληνες και ξένους ομιλητές.

Απεγκλωβίστηκε 30χρονος στη Νταμούχαρη Επιχείρηση απεγκλωβισμού 30χρονου αναρριχητή στην Νταμούχαρη πραγματοποιήθηκε προχθές βράδυ, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ο άνδρας που ζήτησε βοήθεια, εντοπίστηκε, απεγκλωβίστηκε και είναι καλά στην υγεία του.

Το ΠΑΜΕ για την Παιδεία Η Επιτροπή Εκπ/κών Μαγνησίας του ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο ΕΚΒ, σήμερα Παρασκευή στη μία το μεσημέρι. Θέμα , οι τελευταίες εξελίξεις στην παιδεία, οι ελλείψεις στα σχολεία, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπ/κών.

Αγιασμός στο Μουσικό Από το Μουσικό Σχολείο Βόλου ανακοινώνεται ότι ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της καινούργιας σχολικής χρονιάς 2011-12 θα γίνει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:45 πμ.


003:Layout 1 8/9/2011 8:17 μμ Page 1

CMYK

3 Η ΔΕΗ ζητά 1.780.000 ευρώ απ’ τους αγρότες του Αλμυρού! Ερώτηση κατέθεσε η Ροδούλα Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, κα Ροδούλα Ζήση, κατέθεσε αναφορά στη Βουλή την επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Αλμυρού που αφορά στην έκδοση όρων σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών αγροτών στον Αλμυρό Βόλου. Σε συνέχεια των σημαντικών καθυστερήσεων στην έκδοση όρων σύνδεσης με αποτέλεσμα τη συνεχόμενη μείωση της τιμής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που τους καθιστά ασύμφορους οικονομικά, η ΔΕΗ τώρα καλεί τους αγρότες να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για την αναβάθμιση του δικτύου της ώστε να μπορέσουν να συνδεθούν σε αυτό. Η ΔΕΗ Βόλου συγκεκριμένα, ζητά από αγρότες της περιοχής Αλμυρού 1.780.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ πέραν των ατομικών όρων σύνδεσης του κάθε αγρότη για αναβάθμιση δικτύου και σύνδεση των υποψήφιων παραγωγών σε αυτό. Η γνωστή σε όλους, οικονομικά αδιέξοδη, πολλές φορές, κατάσταση του αγροτικού κόσμου της περιφέρειας έχει ανάγκη από τη στήριξη της Πολιτείας για να επιβιώσει και να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις. Το θέμα χρήζει άμεσης εξεύρεσης λύσης με ανάληψη του κόστους από ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ.

Διερεύνηση για πλαστά πιστοποιητικά πλεύσης Μετά από εντολή της Επιθεώρησης Πλοίων Σε διαδικασία διερεύνησης για εντοπισμό σκαφών που φέρουν πλαστά πιστοποιητικά πλεύσης και χορηγήθηκαν από Ρωσικό νηογνώμονα, που έχει ανοίξει υποκατάστημα στον Πειραιά, βρίσκεται το Λιμεναρχείο Βόλου, μετά από εντολή της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προχθές. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πρόκειται για περίπτωση διερεύνησης, 13 σκαφών ανά την Ελλάδα που έλαβαν πλαστά πιστοποιητικά, ενώ θα διερευνηθούν ακόμη 55 σκάφη ανά τη χώρα. Κι όλα αυτά τη στιγμή, που η άδεια του Ελληνικού νηογνώμονα ανακλήθηκε, διότι εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά πλεύσης! Οι έλεγχοι στο Ν. Μαγνησίας θα ξεκινήσουν άμεσα και έγκυρες πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για μεγάλα πλοία της γραμμής Βόλου - νήσων Σποράδων, αλλά κυρίως για τουριστικά, ενώ στην περιοχή του Παγασητικού υπάρχουν ενδείξεις ότι δύο πλοία έχουν ήδη ελεγχθεί από τον Ρωσικό νηογνώμονα.

126

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Τοπικά

Πορεία φοιτητών ενάντια στο νόμο πλαίσιο Κλειστές οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βόλου έκαναν χθες το μεσημέρι φοιτητές διαφόρων παρατάξεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ζητώντας να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος - πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Οι περίπου 200 φοιτητές ξεκίνησαν στη 1 από το παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου δημιουργώντας δύο μπλοκ (ένα της ΕΑΑΚ, ΠΑΣΠ και ΑΡΕΝ και ένα του ΜΑΣ) και κατευθύνθηκαν μέσω της Φιλελλήνων στην οδό Δημητριάδος. Εκεί σταμάτησαν μπροστά από τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ (όπου υπήρχαν και αστυνομικοί) και φώναξαν συνθήματα κατά της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, δηλώνοντας ότι δεν θα δεχθούν την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου.

Μετά από πέντε λεπτά περίπου οι φοιτητές συνέχισαν την πορεία τους και επέστρεψαν στο κτίριο Παπαστράτου απ’ όπου είχαν ξεκινήσει. Φοιτητές που πρόσκεινται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών υποστήριξαν ότι ο νόμος -πλαίσιο δημιουργεί πτυχία πολλών ταχυτήτων, ενώ ενι-

σχύεται και η επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ. Με την πολλαπλότητα των πτυχίων και των πιστοποιητικών, με τη διασύνδεση με τις δίχρονες ή τρίχρονες επαγγελματικές σχολές, θα αυξηθούν οι επικαλύψεις, φαινομενικές ή πραγματικές, μεταξύ αποφοίτων ΤΕΙ-ΙΕΚ. Ακόμη, κόβεται η δωρεάν σίτιση, ξεσπιτώνονται οι φοιτητές από τις εστίες οι οποίες αφήνονται να ρημάξουν, ενώ σταματά και η παροχή δωρεάν βιβλίων. Φοιτητές της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Βόλου δηλώνουν ότι είναι ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο και θα διεκδικήσουν την απόσυρση του. Όπως είπαν ο νόμος φέρνει αλλαγή στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στην ίδια την κοι-

νωνία και καταργεί το δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Η προάσπιση του ασύλου και η αύξηση της χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ αποτελούν βασικούς άξονες που δεν εμπεριέχονται στο νέο νόμο. Υπό κατάληψη τμήματα Κλειστές παραμένουν οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και χθες οι φοιτητές συνέχισαν την κατάληψη των γραφείων. Παράλληλα τέσσερα τμήματα του ιδρύματος παραμένουν σε κατάληψη μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, όταν θα πραγματοποιηθούν νέες συνελεύσεις. Σε κατάληψη βρίσκονται τα τμήματα της Χωροταξίας, Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών και το ΙΑΚΑ, ενώ οι φοιτητές του Οικονομικού αποφάσισαν να ανοίξουν το τμήμα τους, για να γίνει η εξεταστική.

Διαχειριστική επάρκεια στο Δ. Ρήγα Φεραίου Για υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων μέσω ΕΣΠΑ Τη διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων μέσω ΕΣΠΑ απέκτησε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου από την αρμόδια Αρχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας. Το προηγούμενο διάστημα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής είχαν επισκεφθεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχουν η τεχνογνωσία, η οργάνωση και οι άλλες υποδομές για την υλοποίηση έργων για διάφορα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Όπως τόνισε η κα Λαΐτσου, «η Περι-

φέρεια αξιολόγησε θετικά τις υπηρεσίες μας οι οποίες έχουν αναδιοργανωθεί, και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου απέκτησε και επίσημα τη διαχειριστική επάρκεια. Μάλιστα η σχετική έγγραφη έγκριση μας απεστάλη προχθές. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γι’ αυτή την εξέλιξη, γιατί πλέον θα μπορούμε να συμμετέχουμε ως Δήμος σε διάφορα προγράμματα και να τα εντάσσουμε για χρηματοδότηση μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους. Ο Δήμος αποκτά μια σημαντική αυτονομία σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, ενώ και οι υπηρεσίες πέτυχαν την αναδιοργάνωσή τους για να ανταποκριθούν στις νέες απαι-

τήσεις.» Επιστολή για αποζημιώσεις αγροτών Επιστολή προς Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΕΛΓΑ απέστειλε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου για το θέμα του πράσινου σκουληκιού αλλά ζημιών από την έντονη βροχόπτωση της 31ης Αυγούστου. Στην επιστολή τονίζεται μεταξύ

άλλων, ότι «Σε πολύ δυσχερή βρίσκονται πλέον οι βαμβακοκαλλιεργητές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου λόγω του «πράσινου σκουληκιού» αλλά και των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να υποστούν μεγάλες ζημιές και αν κινδυνεύει το ετήσιο εισόδημα πολλών οικογενειών».

Θέλετε να πουλήσετε τα παλιά σας κοσμήματα ή να τα ανταλλάξετε με καινούργια; Θέλετε να πουλήσετε

να αγοράσετε • ήχρυσά νομίσματα;

Μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε με εμπιστοσύνη.

εκτίμησης • Δυνατότητα και παραλαβής κατ’ οίκον Σταύρος Περεντίδης, Ιωλκού 17 (Έναντι ΟΤΕ) Τηλ : 24210 36355, 6970981808

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΚΗΣ Πτυχιούχος Μηχανικός Αυτοκινήτων

K QUIC E IC V R SE

ΤΡΕΞΤΕ - ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ!!! 3ήμερη εκδρομή στη Χαλκιδική 9/9 έως 11/9 99€ το άτομο Οι παραπάνω τιμές είναι all inclusive (πρωινό – μεσημεριανό – δείπνο) απεριόριστα ποτά

Aνάρτηση - Ευθυγράμμιση Ελαστικά - Ζυγοστάθμιση Επισκευή Ζαντών Κινητό Συνεργείο Διευθ.: Κορωνίου - Θεοχάρη 17 Πεδίον Αρεως, Βόλος

Τηλ. 24210 61979, κιν: 6938298955 όλο το 24ωρο CMYK


04 ΑΜ:Layout 1 8/9/2011 8:06 μμ Page 1

4

πολιτισμός

Έρχεται ο… «Γαργαληστής»

Δεν είναι όλοι ίδιοι…

Σήμερα στο Ανοιχτό θέατρο Βόλου Ένα …έργο για έναν αφηγητή και ζωντανή Ορχήστρα, ο … «Γαργαληστής» έρχεται σήμερα Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Βόλο, με ώρα έναρξης στις 9 μμ. Μια μεγάλη ορχήστρα φορώντας μπικουτί, ένας αφηγητής, ακόμα ένας… Κινούμενα σχέδια και ένας ηχολήπτης δημιουργούν μια παράσταση άξια παγκόσμιας περιοδείας για να αφηγηθούν και να τραγουδήσουν όλοι μαζί την ιστορία του Γαργαληστή, του Σούπερ ήρωα, που ταξιδεύει όπου υπάρχει έστω και μια μικρή πλατεία για να κλέψει λίγο παραπανίσιο παιδικό γέλιο. Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος Αγήγηση / Δημήτρης Μπασλάμ γιουκαλίλι /, Αργύρης Μπακιρτζής / τραγούδι / Τάσος Μισυρλής τσέλο/, Θανάσης Τζίνγκοβιτς κιθάρα /Σπυρος Χατζηκωνσταντινου μαντολίνο /, Χρήστος Παππάς φαγκότο /Γιώργος Αβραμίδης /τρομπέτα, Γιάννης Μαρίνος Τρομπόνι / Λουίζα Σοφιανοπούλου/τραγούδι/ Edi Spaapen κρουστά /Δημήτρης Παπαδόπουλος video / Chickenworks κινούμενα σχέδια / Χρήστος Χαρμπίλας ηχοληψία. Τιμή Εισιτηρίου 10 Ευρώ παιδικό, 13 Ευρώ Ενηλίκων. Προπώληση: Public και Kινηματογράφος Αχίλλειον.

Ο «Ίαμβος» για τη Μελίνα στο ΔΗΠΕΘΕ της Κρήτης Ολοκληρώθηκε με πολλή μεγάλη επιτυχία 31 Αυγούστου, η 15νθήμερη Έκθεση Φωτογραφίας και Παρουσίαση οπτικού και ακουστικού υλικού, αφιερωμένη στη ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου(Μεγάλο Αρσενάλι) στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων Κρήτης. Μέσα σε 15 ημέρες, δόθηκε η ευκαιρία σε χιλιάδες ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ιδιαίτερα σε νέους, να γνωρίσουν μέσα από τις φωτογραφίες των πιο σημαντικών σταθμών της ζωής της, των βιντεοσκοπημένων συνεντεύξεων και αποσπασμάτων από ταινίες, το σημαντικότερο έργο, αυτής της μοναδικής περσόνας, αυτής της μοναδικής Ελληνίδας και μία σφαιρική εικόνα των πτυχών της ζωής της ΜΕΛΙΝΑΣ. Ξεχωριστές στιγμές έζησαν, όσοι παρευρέθηκαν στα επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης, ακούγοντας τον αδελφό της Σπύρο Μερκούρη να διηγείται συγκινητικές ιστορίες από την προσωπική της ζωή, αλλά και τον Καλ.Δ/ντη ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ηθοποιό Γιάννη Βόγλη και τον Καλ.Δ/ντη ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, ηθοποιό Μιχάλη Αεράκη, από τις συνεργασίες μαζί της στο Θέατρο και τον Κινηματογράφο. Ακολούθησε Συναυλία με το Μουσικό Σύνολο ‘’ΙΑΜΒΟΣ’’(info@iamvos.eu) που αποτελείται από τον Κωνσταντίνο Γράβο(τρομπέτα), τη Σέβη Μαζέρα-Μάμαλη(πιάνο) και τη Ζαφειρούλα Χαντή(βιολοντσέλο), με τίτλο ‘’Μελίνα: Τα τραγούδια που αγάπησα’’.

Παρουσίαση βιβλίου Αγιορείτου μοναχού H παρουσίαση του εξαιρετικού βιβλίου του Αγιορείτου μοναχού π. Μαξίμου Ιβηρίτου με τίτλο «Ο Πολύαθλος Εθνοϊερομάρτυς Μητροπολίτης Δράμας και Σμύρνης Χρυσόστομος» θα γίνει αύριο Σάββατο στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ο κ. Νικόλαος Βικέτος δημοσιογράφος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Σμυρναίων Ελλάδος και ο συγγραφέας π. Μάξιμος. Νωρίτερα στις 6.30 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Στο μεταξύ, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, η προσφυγική ενορία της Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας και οι μικρασιατικοί σύλλογοι «ΙΩΝΕΣ» και «ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ» διοργανώνουν λατρευτικές εκδηλώσεις, το διήμερο 10 και 11 Σεπτεμβρίου, προς τιμήν των Εθνοϊερομαρτύρων της Μικρασιατικής καταστροφής, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 89 χρόνων από την μεγαλύτερη τραγωδία του σύγχρονου Ελληνισμού. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου . Την Κυριακή 11/9 θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου. Τον Θείο λόγο ο π. Μάξιμος Ιβηρίτης.

126

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Της Κατερίνας Καρεκλίδου Μια γιαγιά μου τηλεφώνησε και μου έκανε παράπονα επειδή τηλεφωνεί στο Νοσοκομείο και η γραμμή μια βουίζει και μια δεν το σηκώνει κανείς. Κατά καιρούς, μου έχουν τηλεφωνήσει και άλλοι, που μου εξέφρασαν το παράπονό τους, είτε γιατί ένας γιατρός δεν δέχτηκε να τους γράψει μια εξέταση, είτε γιατί τους συμπεριφέρθηκε απότομα, είτε γιατί, κατά την γνώμη τους, δεν πρόσεξαν όσο θα

«Οι Μουσικοί Ιχνηλάτες στην Ανακασιά» Η Δημοτική Ενότητα Ιωλκού στο πλαίσιο των εκδηλώσεών της «ΘΕΟΦΙΛΕΙΑ 2011» συνεχίζει τις εκδηλώσεις γι’ αυτό το καλοκαίρι, και αυτή τη φορά με τους «Μουσικούς Ιχνηλάτες» οι οποίοι αν και φθινοπώριασε συνεχίζουν με αστείρευτη διάθεση και ενέργεια τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις. Το επόμενο ραντεβού των Μουσικών Ιχνηλατών είναι αύριο Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στο Λόφο Αγίας Ειρήνης στην Ανακασιά Ιωλκού, στις 9.30 μ.μ. Οι “Μουσικοί Ιχνηλάτες” πλέον μετράνε δύο επίσημες δισκογραφικές δουλειές. Η πρώτη που κυκλοφόρησε πριν τρία χρόνια έχει τίτλο “Είμαι ό,τι δεν είμαι” και η δεύτερη που κυκλοφόρησε πρόσφατα “Άρχισε να φυσά” (και οι δύο έχουν την υπογραφή σε στίχους & μουσική του Νίκου Μεργιαλή). Νίκος Μεργιαλής: τραγούδι & ακουστική κιθάρα. Νέστορας Κόκκαλης: drums. Γιάννης Τσαρδακάς: Μπάσο. Ιορδάνης Σιδηρόπουλος: Ηλεκτρική Κιθάρα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

έπρεπε τον δικό τους άνθρωπο. Έχει τύχει να χρειαστεί να πάω και εγώ στο Νοσοκομείο. Είτε σαν επισκέπτης, είτε επειδή χρειαζόμουν ιατρική φροντίδα. Και όση ώρα περίμενα, είτε για να κάνω παρέα σε κάποιο γνωστό μου, είτε για να έρθει η ώρα να με εξετάσουν, παρατηρούσα. Γιατρούς και νοσοκόμες και λοιπό προσωπικό. Και τους είδα να προσπαθούν, να τρέχουν, να μιλούν καλοσυνάτα και ευγενικά. Να κάνουν υπομονή μέχρι να τους εξηγήσεις που πονάς. Να ακούνε ακόμη και το πιο άσχετο που θα τους πεις και να ανταποκρίνονται όπως θα έκαναν σ’ έναν δικό τους άνθρωπος. Να γίνεται χαμός στα εξωτερικά ιατρεία από κόσμο που έχει την ανάγκη τους και εκείνοι να προσπαθούν για να κάνουν ότι καλύτερο. Να εξηγούν στην γιαγιά ότι θα πρέπει να περι-

μένει μέχρι να βγουν οι εξετάσεις της, να χτυπήσουν τον ώμο του παππού που δεν αντέχει άλλο την αναμονή, να λένε αστεία σε κάποιο παιδάκι που κλαίει επειδή πονάει. Να χαμογελάνε. Έχω δει νέους, ειδικευόμενους γιατρούς να γυρνούν από δωμάτιο σε δωμάτιο, χωρίς να κάθονται καθόλου, και να ρωτούν τους ασθενείς για την εξέλιξή τους, να δέχονται την κριτική, τα παράπονα και τα νεύρα, και εκείνοι απλά να κάνουν την δουλειά τους. Και ξέρεις κάτι αγαπημένε μου αναγνώστη; Κάτω από τις συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν, χωρίς υλικά, και χωρίς να πληρώνονται πάντα έτσι όπως θα έπρεπε, κάνουν ότι μπορούν. Εντάξει, υπάρχουν και κάποιοι, χρόνια στο επάγγελμα, που ούτε χαμόγελο δεν σου χαρίζουν. Που

νομίζουν ότι σου κάνουν χάρη. Που ο τρόπος του δεν αναλογεί σ’ αυτόν του γιατρού. Και στην αντίπερα όχθη, οι νέοι, εκείνοι που δεν βαριούνται να σου λύσουν μια απορία, που είναι γεμάτοι όρεξη και υπηρετούν αυτό που είχαν όνειρο να σπουδάσουν και να ακολουθήσουν ως επάγγελμα. Αναρωτιέμαι πως θα είναι σε λίγα χρόνια αυτοί οι νέοι γιατροί. Θα έχουν παραμείνει έτσι ή δεν θ’ αντέξουν να δουλεύουν με λίγα ευρώ και δεν θα σου δίνουν σημασία; Αν και εύχομαι να μην, πιστεύω ότι δεν θα αντέξουν ούτε και αυτοί. Και τότε θα έρθουν οι νεότεροι, που θα έχουν ακόμη όρεξη και θέληση να βοηθήσουν τον κόσμο να γίνει καλά, και εμείς θα κοιτάμε με καχυποψία εκείνο τον γιατρό που ενώ είχε εφημερία δεν ήταν στο πόστο του, και ίσως να του βρούμε μια μικρή δικαιολογία, γιατί και εκείνος κάποτε ήταν ειδικευόμενος και είχε όνειρα, αλλά κάποιοι του τα γκρέμισαν…

Aλεξάνδρας 55 -Κοραή - Τηλ. 24210 30.626

Εξειδικευμένο στη Θεωρητική Κατεύθυνση Εκθεση - Αρχαία Ελληνικά - Λατινικά Ιστορία - Λογοτεχνία - ΒιολογίαΜαθηματικά Γεν. Παιδείας - Οικονομία

• Έμπειρο διδακτικό προσωπικό • Τμήματα αριστούχων με υψηλές απαιτήσεις και επιδόσεις • Ειδικά τμήματα αποφοίτων • Υπερσύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας • Επαναληπτικά διαγωνίσματα • Ενημέρωση γονέων • Test επαγγελματικού προσανατολισμού • Δωρεάν συμπλήρωση μηχανογραφικού • Ανάληψη πανεπιστημιακών εργασιών • Σχολική σύμβουλος- ψυχολόγος (Dr. Έλλη Εκμετζιάν)

Εκπαιδευτικός Όμιλος 25 χρόνια συνεχούς επιτυχίας

ΘΕΤΙΚΟ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ- ΕΠΑ.Λ. – ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Κοραή 47 – Ερμού- Τηλ. 24210 20.706

Έναρξη χειμερινής περιόδου 5 Σεπτεμβρίου Πληροφορίες – εγγραφές καθημερινά : 9-2μ.μ. & 6-9μ.μ.

Διεύθυνση Σπουδών : Τσάπη Βαρβάρα- Αϊβαζόγλου Μιχάλης

Εξειδικευμένο στη Θετική & Τεχνολογική Μαθηματικά – Φυσική- Έκθεση- ΧημείαΒιολογία- Οικονομία- Ανάπτυξη ΕφαρμογώνΒιοχημεία- Ηλεκτρολογία- Διοίκηση Επιχειρήσεων – Μαθήματα ειδικότητας (ΕΠΑ.Λ)

Ενημερωθείτε για τις αλλαγές στο Νέο Λύκειο (Α’ Λυκείου) www.aristoteleiovolos.gr e-mail: aristo55mc@gmail.com

TSINOUDIS TRAVEL ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΒΟΣΠΟΡΟΣ -ΠΡΙΓΚΙΠΟΝΝΗΣΙΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ : 14-18/9 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: 21-25/9 ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΧΑΝΟΥΜΑΚΙΑ

ΟΧΡΙΔΑ 16-18/9 ΞΕΝ. 4* ΠΛΗΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 125 €

ΑΙΓΙΝΑ 1-2/10 ΞΕΝ. 3* ΤΙΜΗ : 85 € ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ 10/9 ΤΙΜΗ 25 € ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ - ΥΔΡΑ -ΣΠΕΤΣΕΣ -ΠΟΡΟΣ 29-2/10 ΞΕΝ. 3*

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ -ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΛ. 2410 711153 - 24250 24184

ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ – ΥΔΡΑ – ΣΠΕΤΣΕΣ

3ήμερη εκδρομή 16/09 – 18/09 Ημιδιατροφή Δεκτά και δελτία ΟΓΑ

ΣΠΑΡΤΗ – ΓΥΘΕΙΟ – ΔΥΡΡΟΣ ΜΥΣΤΡΑΣΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ – ΝΑΥΠΛΙΟ 3ήμερη Εκδρομή 07/10 – 09/10 Δεκτά και δελτία ΟΓΑ Παράλια Μικράς ΑΣΙΑΣ - ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 11/09 – 19/09 Ξενοδ. 4*& 5* Ημιδιατροφή ΤΗΝΟΣ 3ημ. , 4ημ, 5ημ, 6ημ κάθε εβδομάδα Super ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ με τιμές έκπληξη ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ από Ν. ΑΓΧΙΑΛΟ για Μύκονο – Ηράκλειο – Ρώμη – Βρυξέλλες – Μιλάνο – Φραγκφούρτη – Ντύσελντορφ – Βερολίνο – Νυρεμβέργη – Βιέννη

Πληροφορίες: K. Καρτάλη 95, Τηλ: 2421038838


005:Layout 1 8/9/2011 8:08 μμ Page 1

5 Συνεχίζουν την απεργία οι γιατροί Στο 60% η χθεσινή συμμετοχή Σε απεργία κατήλθαν από χθες και συνεχίζουν σήμερα οι γιατροί που ανήκουν στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και οι οδοντίατροι, που αντιδρούν στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, καθώς όπως υποστηρίζουν «θα υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας των ασφαλισμένων και οι γιατροί θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΜ Ματθαίο Δραμητινό, τα ποσοστά συμμετοχής στη χθεσινή κινητοποίηση τόσο στο ΙΚΑ όσο και στους ελευθεροεπαγγελαματίες έφθασε το 60%. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, ο Ιατρικός Σύλλογος ετοιμάζεται να διανείμει στους ασφαλισμένους φυλλάδιο, που τους εξηγεί την κατάσταση που θα δημιουργηθεί και φυσικά θα αποβεί σε βάρος των ασφαλισμένων.

Ο Θαν. Νάκος για παράνομη μετανάστευση Σε δήλωσή του ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ., Βουλευτή Μαγνησίας, κ. Θ.Νάκος, σχετικά με το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης των Συνόρων για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Μετανάστευσης, που ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «Φαίνεται πως για την κυβέρνηση τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα και έτσι συνεχίζει ακάθεκτη την τακτική της «επανεξαγγελίας εξαγγελιών», ανακοινώνοντας όσα έχει ήδη ανακοινώσει, αλλά μην κάνοντας τελικά απολύτως τίποτα! Χαρακτηριστικό –και θλιβερό ταυτόχρονα– παράδειγμα αποτελούν τα «νέα μέτρα» για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Τι ακούσαμε; Μία από τα ίδια!

Δρομολόγια για το Τρίκερι Για τον εορτασμό τ ης Παναγίας Ευαγγελίστριας Από το Λιμεναρχείο Βόλου ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια από διάφορα σημεία του Παγασητικού, που θα γίνουν σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, ενόψει του εορτασμού της Παναγίας Ευαγγελίστριας, στο νησί Τρίκερι. Σήμερα θα αποπλεύσουν τα επιβατηγά - τουριστικά σκάφη από: Αμαλιάπολη, το «Σοφία Σταρ», στις 14.00, από Μηλίνα το «Αφρικάνα», στις 16.30, από Αχίλλειο το «Ερμής» στις 17.00 και από Αγριά το «Σοφία Σταρ», στις 17.00, από Αχίλλειο και Πτελεό το «Ελισσάβετ ΙΙ», στις 18.15, από Μηλίνα το «Αφρικάνα», στις 18.30 και από Καλά Νερά το «Απόλλων Κ.», στις 18.45. Αύριο Σάββατο, θα αποπλεύσουν στις 7.30 το πρωί από το Αχίλλειο το «Ερμής» και από τη Μηλίνα το «Αφρικάνα». Οι ώρες επιστροφής θα ανακοινωθούν από τους υπεύθυνους των πλοίων, κατά την επιβίβαση των επιβατών.

Γιορτάζει το Μοναστήρι της Παναγίας Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας της νήσου των Τρικέρων το διήμερο 9 και 10 Σεπτεμβρίου, την εύρεση της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της Τρικεριώτισσας και αναμένεται να συγκεντρώσει πλήθη προσκυνητών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες λατρευτικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσυγκέλλου, ο οποίος θα ομιλήσει επικαίρως.

126

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

τοπικά

Έργο πρώτης προτεραιότητας η Λιμνοδεξαμενή Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, που συμμετείχε σε σύσκεψη στον Αλμυρό «Διεκδικούμε τα έργα της Θεσσαλίας ουσιαστικά και με την ίδια τη φυσική μας παρουσία στα Κέντρα λήψης των αποφάσεων και όχι από μακριά», τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Αλμυρού για το έργο της Λιμνοδεξαμενής Ξηριά. Ανέφερε πως αν και διανύουμε μία δύσκολη και αβέβαιη περίοδο το έργο είναι πρώτης προτεραιότητας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το οποίο όπως τόνισε, θα διεκδικηθεί συλλογικά. Ο Δήμαρχος Αλμυρού Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, έκανε μία σύντομη αναφορά στο ιστορικό προετοιμασίας του έργου, στις συντονισμένες προσπάθειες των Βουλευτών και όλων των φορέων της περιοχής, κάνοντας λόγο για έναν αγώνα δρόμου που έφτασε με πολύ προσπάθεια στην ολοκλήρωση των Περιβαλλοντικών όρων ώστε σήμερα το συγκεκριμένο έργο να είναι το πλέον ώριμο για υλοποίηση. “Είναι κρίμα να χαθεί η ευκαιρία υλοποίησης ενός τέτοιου έργου για ολόκληρο το Νομό”. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Απόστολος Παπατόλιας σημείωσε πως η σύσκεψη στο Δήμο Αλμυρού εγκαινιάζει μία νέα νοοτροπία ως προς την ανά-

δειξη και διεκδίκηση των μεγάλων θεμάτων της τοπικής ανάπτυξης και ότι αποτελεί αλλαγή της νοοτροπίας στον τρόπο με τον οποίο «διεκδικούμε και προσπαθούμε να πείσουμε για την αναγκαιότητα ορισμένων έργων και παρεμβάσεων ζωτικής σημασίας για την τοπική ανάπτυξη», όπως τόνισε. «Μάστιγα» αποτελούν, όπως σημείωσε, η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων από την Κεντρική Διοίκηση, η ανεπαρκής τεχνική και επιστημονική υποστήριξη των προτεραιοτήτων και η απουσία ενός ενιαίου Κέντρου διεκδικήσεων. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Παπατόλιας αναφέρθηκε στους πρακτικούς στόχους και τους άξονες των κοινών παρεμβάσεων που θα πρέπει να είναι η ιεράρχηση των έργων από την Περι-

φέρεια, η δίκαιη κατανομή των έργων που συμβάλουν στο υδατικό ισοζύγιο και με βάση την ωριμότητα και τη σύνδεσή τους με την τοπική ανάπτυξη και η υλοποίηση των έργων αυτών από την Περιφέρεια με ιεράρχηση και τεκμηρίωση και τη συνδρομή του Παν/μίου Θεσσαλίας. Απεμπλοκή στο θέμα μεταφοράς των μαθητών Παράλληλα, κατά τη συνάντηση που προηγήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Αλμυρού, μεταξύ, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του Δημάρχου κ. Χατζηκυριάκου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανακοίνωσε την «απεμπλοκή» του θέματος της μεταφοράς των μαθητών με την ανανέωση των παλιών αλλά και τη σύναψη νέων συμ-

βάσεων, την απλοποίηση των διαδικασιών για τα ποιμνιοστάσια, μία υποχρέωση που αναλαμβάνουν πλέον οι Δήμοι της χώρας, την ανάρτηση αύριο στο διαδίκτυο της νέας απλοποιημένης διαδικασίας των γεωτρήσεων, το «ξεμπλοκάρισμα» επίσης της διαδικασίας των Πράξεων Γης υψηλής παραγωγικότητας καθώς και μία σειρά σημαντικών παρεμβάσεων για το Δήμο Αλμυρού, μεταξύ των οποίων το ΣΧΟΑΠ Ανάβρας, έργα βελτίωσης προσπελασιμότητας του επαρχιακού οδικού δικτύου, την υπογραφή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα της προγραμματικής Σύμβασης με το «Διάζωμα» για το έργο του Αρχαίου Θεάτρου Μικροθηβών ύψους 100.000 ευρώ, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε σημαντικό έργο Πολιτισμού. Δημοπρασία Μαυρομάτι Ο κ. Αγοραστός ενημέρωσε επίσης το Δήμαρχο για τη νέα δημοπρασία στο φράγμα «Μαυρομάτι» ύψους 10 εκ. ευρώ, για την εγκατάσταση ήδη του εργολάβου στον οδικό άξονα Πέρδικα – κεντρική οδός Φαρσάλων, για την ολοκλήρωση της μελέτης του έργου παράκαμψης Αχιλλείου, για την ετοιμότητα κατάθεσης της πρότασης ¨παράλληλα έργα αναδασμών Αλμυρού», ενώ τέλος συζητήθηκαν τα έργα του ΕΠΕΡΡΑ που αφορούν το Δήμο Αλμυρού.

Δεσμεύσεις για τις ελλείψεις στον Περιφερειακό Μελέτη για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων Θετικά αντιμετωπίζονται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων οι προτάσεις που διατύπωσε o δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, σε σχέση με την αντιμετώπιση των σοβαρότατων ελλείψεων στον Περιφερειακό δρόμο του Βόλου, στο τμήμα από Α/Κ Λαρίσης μέχρι Γορίτσα. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Διευθυντή Οδικών

Έργων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων κ. Θ. Πανουτσόπουλου, στην πρόσφατη επιστολή του Δημάρχου Βόλου. Όπως είναι γνωστό, για το σοβαρότατο αυτό θέμα ο κ. Σκοτινιώτης είχε απευθυνθεί εγγράφως στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, παρουσιάζοντας αναλυτικά και τεκμηριωμένα τα συγκεκριμένα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο αναφερόμενο τμήμα του Περιφερειακού

ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

GEISHA TOURS ΒΑΪΟΣ ΚΑΛΕΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 78Γ – ΒΟΛΟΣ ΤΗΛ. 24210 47474 - FAX 47569

• Απογευματινό στο παζάρι στα Τρίκαλα, 15 Σεπτεμβρίου • Μονοήμερη εκδρομή Παναγία Προυσιώτισσα – Καρπενήσι, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου • Μονοήμερη εκδρομή Όσιο Παίσιο, Σουρωτή , Έκθεση Θεσσαλονίκης Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου • 28 Οκτωβρίου Μονοήμερη εκδρομή Καστοριά – Πρέσπα • Απογευματινό στο παζάρι στα Τρίκαλα Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου • Απογευματινό στην Παναγία Αρμενίου και παζάρι Λαρίσης Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου • 3ήμερη εκδρομή Αλβανία- Αγ. Σαράντα- ΧειμάραΑργυρόκαστρο- Τεπελένι, 23-24-25 Σεπτεμβρίου • 2ήμερη Εκδρομή – Μέγα Σπήλαιο – Καλάβρυτα – Αγία Λαύρα – Παναγιά Μαλεβή, 2-3 Οκτωβρίου • Μονοήμερη εκδρομή Άγιο Γρηγόριο και Λουτρά Αριδαίας Κυριακή 9 Οκτωβρίου • Μονοήμερη εκδρομή Γύρος λίμνης Μέγδοβα, Παναγία Πελεκητή Κυριακή 16 Οκτωβρίου

ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΝΤΙΝΑΠΟΓΙΑ ΚΟΥΤAΡΕΛΙΑ 56 Τηλ. 24210 27445, Κιν. 6976634666 • ΜΠΛΑΓΚΟΕΓΚΡΑΝΤ – ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ 2ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ 17-18/9 Αναχώρηση 00.30 Ξενοδοχείο 3* 65€ με πρωινό • ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ – ΠΕΤΡΙΤΣΙ 2ήμερη. Κάθε Παρασκευή μεσάνυχτα 12.30 προς Σάββατο. Επιστροφή Κυριακή βράδυ. • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 4ήμερη ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 6 π.μ. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΙΜΗ 170€ • ΑΛΒΑΝΙΑ (ΚΑΚΑΒΙΑ- ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ-ΤΕΠΕΛΕΝΙ - ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ-ΑΥΛΩΝΑ-ΧΕΙΜΑΡΑ-ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ) 1 – 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 170 ΕΥΡΩ ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ Αναχώρηση από Βόλο 6 π.μ.

Δηλώσεις - προγράμματα στο γραφείο μας

(τελική αντιολισθηρή στρώση κυκλοφορίας, τοποθέτηση προστατευτικών στηθαίων, θέματα ασφάλειας των πεζών κλπ.). Απαντώντας στον δήμαρχο Βόλου ο κ. Πανουτσόπουλος σημειώνει ότι «οι αναφερόμενες ελλείψεις που παρουσιάζει το έργο του θέματος συμπεριλαμβάνονται στο φυσικό αντικείμενο της νέας εργολαβίας προϋπολογισμού 6.800.000 ευρώ που πρόκειται να δημοπρατηθεί. Η εργολαβία αυτή

είναι συμπληρωματική της εργολαβίας «σκούπα», της οποίας η ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτη. Αναφορικά με την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων, διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη προβλέπεται σύνταξη μελέτης για την τοποθέτησή τους μετά την ολοκλήρωση του έργου, προκειμένου οι μετρήσεις θορύβου να γίνουν με τις πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας.

Ειδική συνεδρίαση για Ρυθμιστικό Το Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Βόλου συζητείται σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, σήμερα Παρασκευή, στις 2 το μεσημέρι και έχουν προσκληθεί να παραστούν οι βουλευτές του Νομού, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, οι δήμαρχοι Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, καθώς και φορείς της περιοχής. Το πλαίσιο των παρατηρήσεων επί του Σχεδίου Π.Δ., παρουσίασε πρόσφατα στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Διαφάνειας Νίκος Μόσχος, αφού προηγουμένως έκανε συνοπτική ενημέρωση για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί μέχρι στιγμής και για τις απόψεις που έχουν καταγραφεί. Οι παρατηρήσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής εστιάστηκαν σε συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου του Π.Δ., και τις κατευθύνσεις που αυτό δίνει, ώστε με πολύ συγκεκριμένη επιχειρηματολογία αυτά να τροποποιηθούν κατά την τελική επεξεργασία του από το ΥΠΕΚΑ. Το σχέδιο αυτό του Π.Δ. έχει βασιστεί σε μια μελέτη, η οποία δέχθηκε πολλές επικρίσεις για τη μεθοδολογία της, την επεξεργασία των δεδομένων, τις κατευθύνσεις και τις προτάσεις της, τόσο από τα δημοτικά συμβούλια της περιοχής όσο και από το ΤΕΕ.


006:Layout 1 8/9/2011 8:18 μμ Page 1

CMYK

6

126

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

τοπικά

Ανάγκη για μαζική συμμετοχή Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «Αύριο Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στη ΔΕΘ, οι εργαζόμενοι όλης της χώρας, διαδηλώνουν αγωνιστικά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της ύφεσης και της αντεργατικής λαίλαπας. Στην πολιτική που τροφοδοτεί την ανεργία, ενθαρρύνει και νομιμοποιεί την εργοδοτική αυθαιρεσία και υποθηκεύει το μέλλον των αυριανών γενεών εργαζόμενων», επισημαίνει σε δελτίο Τύπου το Εργατικό Κέντρο Βόλου. Καθολικό αίτημα του κόσμου της εργασίας, η άμεση αποδέσμευση της Χώρας από τους επαχθείς όρους του μνημονίου της Τρόϊκας και του ΔΝΤ. Σ’ αυτό το συλλαλητήριο, οι εργαζόμενοι στον Επισιτιστικό Κλάδο, πού υφίσταται σε όλη τους τη σκληρότητα τις συνέπειες αυτής της κατάστασης, καλούνται να δώσουν μαζικό και βροντερό «παρών», τονίζει το ΕΚΒ. Ιδιαίτερα τώρα, μετά τις εξοντωτικές διατάξεις απένταξης βασικών ειδικοτήτων του Κλάδου μας από τα ΒΑΕ, ειδικά τώρα, που με πρόσχημα το χαράτσι του 23% στα είδη εστίασης, οι εργοδότεςκαταστηματάρχες μάς εκβιάζουν και μας πετούν στον δρόμο, για να περισώσουν και ν’ αυξήσουν τα κέρδη τους, τονίζει το Εργατικό Κέντρο, που συμπληρώνει ότι σήμερα, που τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις ολόκληρων δεκαετιών βάλλονται,

αναθεωρούνται και ανατρέπονται, συμπεριφορές υποταγής και αγωνιστικής αδράνειας ισοδυναμούν με αποδοχή της επαγγελματικής μας αυτής απαξίωσης. «Αντίθετα, η μαζική μας παρουσία το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και σε όποια άλλη αγωνιστική εκδήλωση θα ακολουθήσει, είναι το βροντερό μήνυμα, ότι αργά ή γρήγορα ο αγώνας μας αυτός θα δικαιωθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τα Σώματα Ασφαλείας Για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται να αναχωρήσουν και τα Σώματα Ασφαλείας της Μαγνησίας, προκειμένου να διενεργήσουν ένστολες Πανελλαδικές απεργίες, σήμερα Παρασκευή το απόγευμα. Στη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψουν η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας, η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Μαγνησίας και η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδας, που αναμένεται να δώσουν δυναμικό παρόν στις κινητοποιήσεις που ανακοίνωσαν οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας. Η αναχώρηση θα γίνει με λεωφορεία, στη 1.30 το μεσημέρι, από το Δημαρχείο Βόλου.

Κάλεσμα συμμετοχής στη ΔΕΘ Από το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ως αγωνιστική αφετηρία του εργατικού κινήματος για ένα νέο γύρο νικηφόρας αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, την τρόικα, το δικομματικό πολιτικό κατεστημένο και τις αντικοινωνικές πολιτικές τους, χαρακτήρισαν τη φετινή κινητοποίηση των εργατικών συνδικάτων και κοινωνικών κινημάτων στη ΔΕΘ, μελή του Δικτύου Συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που απηύθυναν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη ΔΕΘ το Σάββατο. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Γιάννης Αντωνιάδης, Κώστας Δελημήτρος και Μιχάλης Καστρινάκης, τόνισαν την ανάγκη οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες, οι άνεργοι οι συνταξιούχοι και οι νέοι, να διαδηλώσουν ενάντιο στο μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και τα αντεργατικά μέτρα και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Όπως επισημάνθηκε από τον Γ. Αντωνιάδη, η ύφεση έχει πάρει ιστορικά πρωτοφανείς εφιαλτικές διαστάσεις, η ανεργία έσπασε στη χώρα μας όλα τα

μεταπολεμικά ρεκόρ και καλπάζει σε δυσθεώρητα ύψη! Οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων έχουν γενικευτεί και χιλιάδες νέοι και νέες με πτυχία και μεταπτυχιακά διπλώματα αναζητούν εργασία ως μετανάστες στο εξωτερικό. Ο κ. Αντωνιάδης εκτίμησε ότι η Ελλάδα, έχει παραδοθεί προς γενική λεηλασία, ληστεία και διάλυση και μετατρέπεται σε χώρα εξαρτημένη από το χρηματοπιστω-

τικό κεφάλαιο, το οποίο ζητά μάλιστα, για να επενδύσει σε αυτή, μεγάλες γεωγραφικές ζώνες μηδενικής φορολογίας και μισθών πείνας και Κίνας. Το μέλος του Δικτύου Μιχ. Καστρινάκης τόνισε ότι είναι αναγκαία η συγκρότηση μία νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με πυρήνα της τις ενωμένες δυνάμεις της Αριστεράς, που θα προωθήσει μία άλλη πολιτική διεξόδου, σωτηρίας, επιβίωσης και τελικά προοδευτικής και σοσιαλιστικής αναγέννησης της χώρας και του λαού, που εκ των πραγμάτων θα είναι σε ρήξη με την σημερινή δομή της Ευρωζώνης και θα απαιτεί την ανατροπή της. Η αναχώρηση και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει από το Δημαρχείο Βόλου στις 2 μ.μ. αύριο Παρασκευή και η μεταφορά με τα λεωφορεία του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

ΛΑΣ: Σκληρή κριτική στη Δημοτική Αρχή Δεν διεκδικούνται κονδύλια, υπολειτουργούν παιδικοί και ΚΑΠΗ, είπε ο Απ. Νάνος Το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή είναι εκφραστής της κυβερνητικής πολιτικής και της εφαρμογής του Καλλικράτη, κατήγγειλε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, κάνοντας αποτίμηση της εφαρμογής του προγράμματος αλλά και του έργου της Δημοτικής Αρχής τους οκτώ μήνες της θητείας της. Όπως επισήμανε, σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της παράταξης και βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Νάνος, η Δημοτική Αρχή Βόλου, στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και εφαρμόζει όλα τα μέτρα που λαμβάνονται και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, πλήττουν τις εργασιακές σχέσεις και μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων, ενώ ήδη έχουν απολυθεί όλοι οι συμβασιούχοι και οι νέες προσλήψεις είναι δίμηνες ή μέσω της λεγόμενης κοινωφελούς εργασίας με

μισθούς πείνας και πεντάμηνη απασχόληση.

απορριφθούν μην τηρώντας τυπικές προϋποθέσεις, (όπως τα εισοδηματικά κριτήρια), δεν καταθέτουν καν αίτηση. Ο επικεφαλής της ΛΑΣ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ Παύλο Μαβίδη, που «απέναντι στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των εργαζομένων απήντησε ότι “τότε ήταν δήμαρχος και σήμερα πρόεδρος”, επιρρίπτον-

Δεν διεκδικούνται κονδύλια Ο κ. Νάνος κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι δεν διεκδικεί κονδύλια από την κεντρική διοίκηση, τη στιγμή που ο Καλλικράτης συνεχώς φορτώνει τους Δήμους με νέες αρμοδιότητες, αλλά χωρίς τους απαραίτητους πόρους. Ως παράδειγμα έφερε τους Παιδικούς Σταθμούς που λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό που απασχολείται με δίμηνη απασχόληση, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενηθούν τα παιδιά των εργαζομένων και φυσικά τουλάχιστον 700 παιδιά θα μείνουν χωρίς προσχολική εκπαίδευση φέτος. Σύμφωνα με τον Απ. Νάνο, ο πραγματικός αριθμός παιδιών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, εφόσον πολλοί γονείς, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα

Νέα 24ωρη απεργία των ταξί το Σάββατο Με παράλληλα παρουσία στη ΔΕΘ Καθολική ήταν η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία χθες των ιδιοκτητών ταξί Βόλου «Αγ. Χριστόφορος», που επιστρέφουν στην εργασία τους σήμερα Παρασκευή, ενώ το Σάββατο θα κάνουν νέα 24ωρη απεργία και θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται η Διεθνής Έκθεση. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Τάσος Δεμερτζής, η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία των ταξί στο Βόλο ήταν καθολική. «Στο πλαίσιο απόφασης της Ομοσπονδίας, αποφασίσαμε να εργαστούμε την Παρασκευή και να κάνουμε νέα 24ωρη απεργία το Σάββατο. Επίσης, αποφασίστηκε να ταξιδέψουμε με λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, για να διαμαρτυρηθούμε στη ΔΕΘ», ήταν η δήλωση του προέδρου. Οι ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται για το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των αυτοκινητιστών ταξί, που η κυβέρνηση προτίθεται να ψηφίσει στη Βουλή σε διάστημα ενός μήνα. Μετά την παρουσία στη ΔΕΘ, θα ακολουθήσει συνάντηση των μελών του ΔΣ της Συνομοσπονδίας για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με τη μορφή 24ωρων ή 48ωρων απεργιών.

τας ευθύνες στους ίδιους τους εργαζόμενους “που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν χατίρια σε γνωστούς και φίλους και δέχονταν περισσότερα παιδιά ”, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι εργαζόμενοι στην προχθεσινή συνάντηση τους με το Σύλλογο ΟΤΑ. Θα υπολειτουργούν τα ΚΑΠΗ Επίσης τόνισε ότι τα ΚΑΠΗ λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό από το πρωί ως το μεσημέρι μέχρι την Παρασκευή και θα υπολειτουργούν, με ωράριο μόνον το πρωί από τις 7.30 μέχρι και τις 3 το μεσημέρι, ενώ τα Σαββατοκύριακα θα είναι κλειστά, ενώ τόνισε αυξήθηκε και η ετήσια

συνδρομή των ηλικιωμένων σε 7 €. Η Λαϊκή Συσπείρωση, κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνηση που σπείρει τη διχόνοια μεταξύ των εργαζομένων κάνοντας λόγο για υψηλόμισθους και χαμηλόμισθους. Σχολιάζοντας την δήλωση του κυρίου Λοβέρδου για την αριστερά και το ρόλο της στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, ο Απ. Νάνος δήλωσε: «δεν ξέρω για ποια αριστερά μιλά ο κ. Λοβέρδος, αν πάντως δεν υπήρχε το ΚΚΕ και οι παρεμβάσεις του, τα μέτρα που θα λάμβανε η κυβέρνηση θα ήταν πολύ σκληρότερα».

ΤΟΠΑΛΗ 65 (ΙΣΟΓΕΙΟ) ΜΕΤΑΞΥ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ Απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα

Ρευστοποιήστε άμεσα τα παλαιά σας χρυσά ή ασημένια κοσμήματα, σε οποιαδήποτε κατάσταση, με αξιοπιστία – εχεμύθεια ΤΗΛ. 6980380461 Δυνατότητα εκτίμησης και παραλαβής κατ’ οίκον

KORONEOS TOURS ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

για άτομα άνω

των 50 ετών *ΤΑΞΙΔΙ ΟΝΕΙΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ Με επίσκεψη στα ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ – ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ – ΝΑΖΑΡΕΤ – ΚΑΝΑ – ΒΗΘΛΕΕΜ – ΙΕΡΙΧΩ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ για 8 ημέρες :από 23/10/11 ως 10/4/11 ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ για 6 ημέρες :από 29/10/11 ως 7/4/11 *ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ Με επίσκεψη στην ΣΜΥΡΝΗ - ΕΦΕΣΟ – ΠΑΜΟΥΚΑΛΕ - ΒΟΥΡΛΑ – ΜΙΛΗΤΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ για 8 ημέρες :από 14/10/11 ως 20/4/11 *ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ Με επίσκεψη στην ΣΜΥΡΝΗ - ΠΑΜΟΥΚΑΛΕ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ – ΠΡΟΚΟΠΙ – ΙΚΟΝΙΟ – ΑΦΙΟΝ - ΕΦΕΣΟ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ για 8 ημέρες :από 17/10/11 ως 23/4/11

ΕΡΗ Νυφικά- ΒαπτιστικάΣτέφανα- Λαμπάδες

*ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ 5 ημέρες σε ξενοδοχεία 4* & 5* με ημιδιατροφή Αναχωρήσεις από 11/9 ως 3/10 *ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 4 ημέρες MONTANA HOTEL & SPA 5* με ημιδιατροφή Αναχωρήσεις από 13/9 ως 29/9

Σε τιμές έκπληξη! Σε κάθε ολοκληρωμένο γάμο σας περιμένουν πλούσια δώρα! Λειτουργούμε μόνο με ραντεβού

Τηλ. 6939444102, Βόλος

για να μελετά μόνο του στο σπίτι και να τελειώνει τα μαθήματά του! Αθ. Ντάβαρης - Ψυχολόγος με ειδίκευση στην εκπαίδευση Msc στη Γνωσιακή Επιστήμη Ερευνητής στο ΠΤΔΕ του Παν/μιου Θεσσαλίας Γκλαβάνη 44 – Πληροφορίες στο 24210 25383 CMYK

ΕΠΙΣΗΣ ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 55 + ΓΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΥΠΡΟ Κ. ΚΑΡΤΑΛΗ 129 ( δίπλα στο LIDO) ΤΗΛ. 24210 – 76440 FAX 24210 – 76449


07:Layout 1 8/9/2011 9:26 μμ Page 1

7 Από τον Απόστολο Αθανασό

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενωτικού ψηφοδελτίου στο Επιμελητήριο Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση όλων, ότι η κρίση που βιώνει ο επιχειρηματικός κόσμος ολόκληρης της χώρας και κατά συνέπεια και της Μαγνησίας, οδηγεί καθημερινά σε αδιέξοδα, που δημιουργούνται, αφενός από το συμπιεσμένο εισόδημα των καταναλωτών και αφετέρου από την αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, το οποίο οφείλεται, κυρίαρχα, στην υπέρμετρη φορολόγηση που επιβάλλει η κυβέρνηση. Με αίσθημα βαθιάς ευθύνης και μετά από την μεγάλη και συγχρόνως συγκινητική προτροπή των επιχειρηματιών, αναλαμβάνω την πρωτοβουλία για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων, σε ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο στις επερχόμενες εκλογές του Επιμελητηρίου. Αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε ως «απλοί παρατηρητές» τα δρώμενα και τις εξελίξεις στο Επιμελητήριο Μαγνησίας. Απαιτείται ανατροπή. Να δρομολογηθεί μια νέα πορεία στο Επιμελητήριο, που με παρεμβατικότητα, διαφάνεια και υποστηρικτικότητα, θα διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο. Η απόφαση μου να ηγηθώ της Αναγεννητικής προσπάθειας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας είναι απόρροια συνεχόμενων επαφών και διαβουλεύσεων, με φορείς και επιχειρηματίες του Νομού, που έχουν σαν αποτέλεσμα, ήδη, τη στελέχωση του πρώτου βασικού πυρήνα του ψηφοδελτίου μας. Την προσπάθεια μας αυτή θα εντατικοποιήσουμε και θα διευρύνουμε στο επόμενο, άμεσο χρονικό διάστημα, με βασικό στόχο τη συμπλήρωση των βασικών αρχών του προγράμματός μας, οι οποίες θα οριοθετήσουν τους κεντρικούς άξονες της νέας πορείας, για την ανασυγκρότηση και την αναπτυξιακή αναγέννηση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Συγχρόνως, θα συμπληρώσουμε το ψηφοδέλτιό μας με πρόσωπα κύρους, αποφασισμένα να τερματίσουν τις αδιέξοδες, προσωπικές, στρατηγικές που οδήγησαν στο σημερινό τέλμα το Επιμελητήριο μας. Η Επιχειρηματική Αναγέννηση της Μαγνησίας είναι μονόδρομος, μέσα από τον ανώτερο θεσμικό ρόλο που καλείται να παίξει το Επιμελητήριο στο σημερινό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Καλούμε όλους τους συνειδητοποιημένους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες, Εμπόρους και Επιχειρηματίες που επιχειρούν στη Μαγνησία, να συστρατευθούν μαζί μας για ένα σύγχρονο Επιμελητήριο, μοχλό ανάπτυξης της περιοχής μας.

126

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

τοπικά

Δημιουργείται πλατφόρμα θεσσαλικών προϊόντων με … αντικαρκινική δράση Συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας με το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Ιδιαίτερη βαρύτητα στον αγροδιατροφικό τομέα δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία σε συνεργασία με το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δημιουργούν τοπικό «Θεσσαλικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων» με ευεργετικά αποτελέσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, συνεργαστήκαμε στενά με το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσπαθώντας να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα θεσσαλικά προϊόντα. Στο σχεδιασμό και τη στρατηγική μας υπάρχει από την πρώτη στιγμή η προώθηση των προϊόντων με την πιστοποίηση “ThessAgro”, μέσα από μια διαδικασία στην οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί. Μετά από έρευνα που έκανε το εργαστήριο του καθηγητή κ. Δημήτρη Κουρέτα σε 100 περίπου αγροτικά προϊόντα κατέληξε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι πολλά θεσσαλικά προϊόντα έχουν, σε σχέση με άλλα, περισσότερες ευεργετικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, έχουν αντιοξειδωτική δράση και αποτελούν «ασπίδα» κατά ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, κ.α. Συνεπώς αυτό μας δίνει ένα

ακόμη πλεονέκτημα στη διαδικασία πιστοποίησης των θεσσαλικών προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά είναι το αμύγδαλο Συκουρίου, τα κρασοστάφυλα μαύρο μεσενικόλα Καρδίτσας, ξινόμαυρο Ραψάνης και μπαντίκι Τυρνάβου, φασόλια-φακές-ρεβίθια Φαρσάλων, τα κάστανα Μελιβοίας, τα μήλα Αγιάς-Ζαγοράς, τα ρόδια, τα αχλάδια Τυρνάβου, μυζήθρες-ανθότυρα-φέτα και γενικά προϊόντα προερχόμενα απ’ το τυρόγαλα, κ.α.». Απ’ την πλευρά του ο καθηγητής κ. Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε: «Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες με συντονιστή την Περιφέρεια και προσωπικά τον περιφερειάρχη και σε συνεργασία με το

Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν παρόμοια προϊόντα που καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές της χώρα μας. Οι βιολογικές τους δράσεις όμως δεν είναι ίδιες. Έτσι λοιπόν αναλύσαμε πάνω από 100 προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα και ταξινομήσαμε τις βιολογικές τους δράσεις με βάση κάποια στάνταρτ. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι περίπου 10 τοπικά προϊόντα έχουν πολύ ισχυρές αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες καθώς και αντιγηραντικές. Πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε αυτά προϊόντα της Θεσσαλίας τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό».

Πολύμορφες παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ Επισκέψεις σε εργοστασιακούς χώρους Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν χθες το πρωί, εξόρμηση σε καταστήματα τραπεζών του Βόλου ,στα πλαίσια πανελλαδικής παρέμβασης με αφορμή τις τελευταίες συγχωνεύσεις. Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές των τραπεζών είναι αντικειμενική ανάγκη για τους τραπεζίτες και το κεφάλαιο προκειμένου να θωρακίσουν τα κέρδη τους, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης.

Παράλληλα το ΠΑΜΕ στη Μαγνησία μέσα από καθημερινές εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού στο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα στην Πλατεία Αριστοτέλους (αναχώρηση λεωφορείων στις 2 το μεσημέρι από τη πλατεία Πανεπιστημίου). Ιδιαίτερο βάρος δίνεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους χώρους των

Τροφίμων – Ποτών μπροστά και στη 48ωρη απεργία, που έχει κηρύξει η ταξική Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, στις 13 και 14 Σεπτέμβρη, για την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κλιμάκιο της γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ περιόδευσε χθες σε εργοστάσια καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία του κλάδου .

ΕΛΜΕ: «Η κοροϊδία των αποσπάσεων»

VOLOS TOURS ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ

«Για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Παιδείας έδειξε αδυναμία και ανικανότητα να διαχειριστεί ένα σοβαρότατο θέμα που θίγει πολλές εκατοντάδες εκπαιδευτικών, αυτό των αποσπάσεων από νομό σε νομό» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ. Σύμφωνα με τους καθηγητές, «πρώτα –πρώτα οι αποσπάσεις δημοσιεύτηκαν φέτος μια μέρα πριν την έναρξη του σχολικού έτους δημιουργώντας ένα πανδαιμόνιο σύγχυσης καθώς οι εκπαιδευτικοί που

υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές βρέθηκαν προ απροόπτου και δεν είχαν καν το χρονικό περιθώριο να παρουσιαστούν στις οργανικές τους θέσεις. Έπειτα ο αριθμός των αποσπάσεων ήταν τόσο μικρός που δεν κάλυπτε ούτε τις στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και βέβαια ούτε τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Σχολείων». Όπως αναφέρει η ΕΛΜΕ, «καταγγέλλουμε όλες αυτές τις πολιτικές που

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ 17-18/9 ΑΙΓΙΝΑ – ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ – ΠΡΩΙΝΟ – ΚΑΡΑΒΙ 90€ ΤΟ ΑΤΟΜΟ 20/9 ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΝΑΛΑ ΑΓΙΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ 20€ ΤΟ ΑΤΟΜΟ

Μετά την απάντηση – δήλωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου στην πρώτη δήλωση του κ. Παύλου Μαρκάκη, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΛΑΟΣ, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «Χαιρόμαστε που η σημερινή διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου θέλει να ανοίξει δημόσιο διάλογο για τις αιτίες που οδήγησαν στο σημερινό κατάντημα το εργατικό κίνημα. Ο διαχωρισμός που επιδιώκει μεταξύ της “σημερινής” και των “προηγούμενων” διοικήσεων, δεν απαλλάσσει από το στίγμα των εργατοπατέρων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ως κομματικά φερέφωνα, των κομμάτων που οδηγούν την χώρα στην χρεοκοπία. Η “σημερινή” διοίκηση του ΕΚΒ, προσπαθεί να μας πείσει για κάτι που είναι παράλογο και αντιφατικό, ότι δηλαδή τάχα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, οι οποίοι, όμως, ταυτόχρονα πλήττονται από τις ανάλγητες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαχρονικά και των Νόμων που ψηφίζουν τα “μητρικά” τους κόμματα εναλλάξ στην Βουλή. Το δυστύχημα γι αυτούς είναι ότι, οι εργαζόμενοι, τους έχουν πάρει πλέον χαμπάρι και τους εγκαταλείπουν. Το σημερινό εργατικό κίνημα έχει ξεπέσει στην πόλη μας σε βαθμό τραγικό. Κι αυτό, φαίνεται από την διάσπαση που υπάρχει. Kάθε φορά που η “σημερινή” διοίκηση διοργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για μείζονα ζητήματα, οι εργαζόμενοι χωρίζονται σε δύο ή ακόμη και τρεις παραταξιακές ομάδες ή δεν συγκεντρώνουν περισσότερα από… 50 άτομα! Η μόνη συνεισφορά του “σημερινού” Εργατικού Κέντρου σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι η ενίσχυση του τζίρου των… τσιπουράδικων της παραλίας μας!... Τελειώνοντας προς το παρόν, θέλω να τους καθησυχάσω. Όσο οι “βουλευτές τους” έχουν αυτούς για υποτακτικούς των κομμάτων τους στα εργατικά κέντρα, δεν θα έχουν καμιά επιθυμία να μπουν οι ίδιοι».

Ενημερωτική εκδήλωση στο Βόλο Για την παρουσίαση του προγράμματος νέα καινοτομική επιχειρηματικότητα Το Σ.Β.Θ.Κ.Ε./ Enterprise Europe Network – Hellas και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Διαχειρίσεως Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Α.Ε.Δ.Ε.Π.) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, Εταίρος του Ενδιάμεσου Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» 2007-2013 (ΕΠΑΝ ΙΙ) Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε. αρμόδια για τη Θεσσαλία, προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους σε ενημερωτική εκδήλωση, την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 20.00, στο Συνεδριακό Κέντρο ΦΟΡΟΥΜ (Δεληγιώργη 9, Βόλος), για τη παρουσίαση του Προγράμματος «ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ». To πρόγραμμα έχει ως κεντρικό στόχο την δημιουργία, ενθάρρυνση και ενίσχυση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας ως ισχυρής και ικανής συνθήκης για την παραγωγική αναβάθμιση της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ενσωμάτωση γνώσης, ποιότητας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας και αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κωδικούς δραστηριοτήτων (ΚΑΔ). Πληροφορίες, τηλ.: 24210/76894-8, email:aedep@aedep.gr , http://www.aedep.gr . Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο ({Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ)}, ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης, ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, ΠΕΠ Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου, ΠΕΠ Αττικής).

ΤΗΝΟ – ΜΥΚΟΝΟ 10-12/9 ΚΑΙ 24-26/9 ΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΔΩΡΟ Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Εργαζόμενων

30/9 – 3/10 4 ΗΜΕΡΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΒΟΣΠΟΡΟΣ- ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 4**** ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ 195€ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ 8-9/10 ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΛΕΒΗ – ΝΑΥΠΛΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ – ΠΡΩΙΝΟ 85€ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ : Π. ΜΕΛΑ 53

ΤΗΛ. 24210 22033 – 24210 22465 ΤΗΛ. – FAX. 24210 30867

υποβιβάζουν το κύρος και την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού και ζητούμε: να γίνουν και άλλοι κύκλοι αποσπάσεων που να αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς κι όχι μόνο ορισμένες κατηγορίες όπως τους συζύγους στρατιωτικών ή δικαστικών. Να ισχύσουν, πλέον της μοριοδότησης, η συνυπηρέτηση εκπαιδευτικού με τον ή τη σύζυγό του , να μη γίνει κανένας διορισμός αναπληρωτή αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποσπάσεων.

Απάντηση Π. Μαρκάκη στο ΕΚΒ

από 1η Σεπτεμβρίου

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Εργαζόμενων και Ανέργων καταγγέλλει «την νέα αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας της ΚΟΝΤΙ και της μητρικής εταιρείας ArcellorMittal να απολύσει και τους υπόλοιπους 85 εργάτες και υπαλλήλους και να κλείσει το εργοστάσιο «λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων» όπως λέει η ανακοίνωσή της».


08NEW:Layout 1 8/9/2011 7:02 μμ Page 1

CMYK

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

«Η ΝΙΚΗ»

Αναλαμβάνουμε καθαρισμούς: Πολυκατοικιών, γραφείων, τζαμιών, μοκετών, δημ. υπηρεσιών, εργοστασίων, χώρων διασκέδασης, φροντιστηριών

Υπεύθυνη : Νίκη Παξινού- Ηλίας Τζανετόπουλος Εφέσσου 4, Ν. Ιωνία – Βόλος Τηλ. 24210 83497- Κιν. 6937162859 – 6937162856

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ 88 - ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΒΟΛΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

2421020436 - 2421022391

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ Τεχνίτες με μεγάλη πείρα αναλαμβάνουν - Ξυλοεπισκευές - Επιπλοεπισκευές - Επισκευές κουφωμάτων νέας τεχνολογίας -

Κλειδαριές – ρολά

Σωστές Δουλειές Ηλίας Μπέης του Αποστόλη Τηλ.: 24210 28117 Κιν.: 6932 233941 και φθάσαμε

EΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΡΟΛΩΝ Ιμάντες ρολών, κλειδαριές, τοποθετήσεις μοτέρ σε ρολά Κατασκευές κουφωμάτων αλουμινίου, PVC και κουνουπιέρες όλων των ειδών

Κος Θοδωρής

2421 301622 6947706155

ΚΟΡΩΝΙΟΥ 4 & ΥΔΡΑΣ (ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ) ΒΟΛΟΣ ΤΗΛ. 2421080444 - FAX 2421068512 KIN 6944 304401 CMYK


09NEW:Layout 1 8/9/2011 9:09 μμ Page 1

CMYK

9

126

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

αθλητικά

Μπλοκάρισε την Σούπερ Λίγκα ο Ολυμπιακός Βόλου Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης στο Διοικητικό Εφετείο και περιμένει την απόφαση της ΕΕΑ Ένα ισχυρό όπλα έχει στα χέρια του ο Ολυμπιακός Βόλου και ενδέχεται, αν δεν συζητηθεί το αίτημα της επανεξέτασης του φακέλου του από την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, να συνεχιστεί η Σούπερ Λίγκα με 13 ομάδες. Πάντως την Πέμπτη επ’ αόριστον αναβολή εξασφάλισαν τόσο η

ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, όσο και η ΠΑΕ Καβάλα από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, καθώς δεν μπορεί να προκύψει απόφαση πριν επανεξεταστούν οι φάκελοι των δύο συλλόγων από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, κάτι που αναμένεται να συμβεί την Τρίτη (13/09) Ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ

Ολυμπιακός Βόλου αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας, με συνέπεια να ζητήσει αναβολή. Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά να αναβάλει επʼ αόριστον την εκδίκαση της αιτήσεως αναστολής. Σύμφωνα με την τελευταία εξέλιξη, ο Ολυμπιακός Βόλου θα περιμένει την Τρίτη (13/09) από την ΕΕΑ να εξετάσει το φάκελό του.

Σε διαφορετική περίπτωση θα ισχύει η προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου που απαγόρευσε την αντικατάσταση των Θεσσαλών από οποιαδήποτε ομάδα και έτσι το πρωτάθλημα της Super League θα συνεχίσει να διεξάγεται με λιγότερες ομάδες... Εφόσον επανεξεταστεί, πάντως, ο φάκελος, οι Βολιώτες είναι διατεθειμένοι να αποσύρουν την προσφυγή τους από το Διοικητικό Εφετείο.

CMYK

Συνέντευξη του Προέδρου Στις 12 σήμερα το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου του νέου Προέδρου της ΠΑε Ολυμπιακός Βόλου, κ. Παν. Μποτσιβάλη. Στη συνέντευξη, ο Πρόεδρος θα αναφερθεί σε όλες τις λεπτομέρειες της οριστικής συμφωνίας για τη μεταβίβαση του 48% των μετοχών του Βασίλη Κεσογλίδη (Καρρά) στον ίδιο. Ο κ. Μποτσιβάλης διαθέτει αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ με 68%.


0010:Layout 1 8/9/2011 11:01 μμ Page 1

10

126

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

αθλητικά

Η νέα διοίκηση της ΠΑΕ επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Βόλου • Μήνυμα της Νίκης σ’ όλους τους Βολιώτες

Να σταματήσει ο διχασμός των φιλάθλων Την αποφασιστικότητα της νέας διοίκησης της ΠΑΕ Νίκη Βόλου να γίνει μια νέα αρχή για την ομάδα, ξεπερνώντας αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος, μετέφεραν σήμερα στον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη ο Πρόεδρος και τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, που τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του. Πιο αναλυτικά, επίσκεψη στον κ. Σκοτινιώτη πραγματοποίησαν σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Δ. Ιωαννίδης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Γρ. Ζάγκας, ο Γενικός Αρχηγός της ομάδας κ. Ν. Αθηναίος και ο υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων κ. Γ. Καρεκλίδης, με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα διοίκηση. Στη συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκαν τα προ-

βλήματα και οι στόχοι της ομάδας για τη νέα αγωνιστική περίοδο, συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού (ΔΟΕΠΑΠ) κ. Π. Μαβίδης, ο Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για θέματα αθλητισμού κ. Ν. Μαυρόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ. Σ. Χαλκιάς και Ν. Τσεκούρας. Ο Δήμαρχος Βόλου ευχήθηκε η ιστορική ομάδα της Νίκης να διαγράψει φέτος μια επιτυχημένη αγωνιστική πορεία και τόνισε ότι, στο πλαίσιο του ενιαίου Δήμου Βόλου, η Νίκη θα έχει τη θέση που της αξίζει. Η Δημοτική Αρχή, όπως είπε, στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τον αθλητισμό της πόλης μας, πάντοτε φυσικά στο πλαίσιο των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου και της νομιμότη-

τας. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΠΑΕ υπογράμμισαν την βούληση του νέου Δ.Σ. να γίνει ένα νέο ξεκίνημα για την ομάδα και να τεθούν οι βάσεις ώστε να αλλάξουν νοοτροπίες που θέλουν διχασμένους τους φιλάθλους της πόλης. «Είμαστε όλοι Βολιώτες και απευθυνόμαστε στο σύνολο των πολιτών της περιοχής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Καρεκλίδης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της ομάδας, με κυριότερο την εξασφάλιση γηπέδου για τις προπονήσεις. Συζητήθηκαν διάφορες εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα εξεταστούν άμεσα από τον ΔΟΕΠΑΠ, ώστε να επιλεγεί η πιο πρόσφορη.

Προεγγραφές για την κάρτα διαρκείας στη Νίκη Εργομετρικές εξετάσεις για τους παίκτες και προπόνηση στο «Παντελής Μαγουλάς» Ξεκίνησαν από χθες οι προεγγραφές για την κάρτα διαρκείας και η διοίκηση της ΠΑΕ Νίκη Βόλου αισιοδοξεί ότι θα αγοραστούν από τους φιλάθλους, ώστε να ενισχύσουν την προσπάθεια που γίνεται σ’ όλους τους τομείς με την στελέχωση του ρόστερ και του προπονητικού team. Η επίσημη ανακοίνωση στο site της ομάδας αναφέρει τα εξής : «Η ΠΑΕ ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ ανακοινώνει ότι: Οι προεγγραφές για τις κάρτες διαρκείας ξεκινούν από σήμερα 8/9/2011. Η διοίκηση της ΠΑΕ Νίκη Βόλου ενημερώνει ότι οι τιμές που θα ισχύσουν είναι οι εξής: Για τις θέσεις στην σκεπαστή εξέδρα 200 ευρώ. Για τις θέσεις στην κερκίδα

Με το... δεξί η Εθνική 69-60 τη Σλοβενία Σημαντικό βήμα για την πρόκριση στους «8» του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας έκανε η εθνική επικρατώντας, 69-60, της Σλοβενίας στην πρεμιέρα του ΣΤ' ομίλου της β' φάσης. Με κορυφαίο τον Νίκο Ζήση (19π.) και τρία διαδοχικά τρίποντα στο τέλος -δύο από τον γκαρντ της Σιένα και ένα από τον αρχηγό της εθνικής Αντώνη Φώτση- το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετρά πλέον 5 βαθμούς (2 νίκες - 1 ήττα), αφήνοντας μία θέση πίσω της Σλοβενία με 4β. (1 νίκη - 2 ήττες). Ρωσία και ΠΓΔΜ ισοβαθμούν στην πρώτη θέση με 6 βαθμούς (3 νίκες), ενώ στην τελευταία θέση παραμένουν Φινλανδία και Γεωργία που ξεκίνησαν με ήττες στη φάση των «12» (0 νίκες - 3 ήττες).

τάστημα του Προέδρου της ομάδας μας Δημήτρη Ιωαννίδη. Με την καταβολή των χρημάτων, θα δίνετε απόδειξη της ΠΑΕ Νίκη Βόλου. Η διοίκηση της ΠΑΕ Νίκη Βόλου, καλεί όλους τους φιλάθλους της, να συμπαρασταθούν στη νέα προσπάθειά της, ώστε η ιστορική ομάδα μας να προχωρήσει ανοίγοντας νέους δρόμους προοπτικής για το μέλλον της. Η Νίκη Βόλου μόνον με εσάς τους φιλάθλους μπορεί να προχωρήσει και να μας κάνει όλους υπερήφανους !» της οδού Μαιάνδρου 150 ευρώ. Για τα μέλη των Συνδέσμων Φιλάθλων 100 ευρώ.

Οι προεγγραφές θα γίνονται στα γραφεία της ΠΑΕ Νίκη Βόλου στο γήπεδο «Παντελής Μαγουλάς» και στο κα-

Το πρωί από εργομετρικές εξετάσεις Όλοι οι ποδοσφαιριστές της Νίκης, με την επίβλεψη του τεχνικού team, πέρασε από

Παίκτης από την Ιντερ στη Νίκη Από την ομάδα των νέων της Ιντερ η Νίκη Βόλου απέκτησε χθες με ελευθέρας, τον 17χρονο Γιάννη Πεχλιβανόπουλο, παίκτη που θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Παίζει στη μεσαία γραμμή και είναι αριστεροπόδαρος. Στην Ελλάδα ξεκίνησε από τη Μεσούνη Ροδόπης. Ο Πεχλιβανόπουλος ξεχώρισε με τις εμφανίσεις του με την ομάδα της μικτής ΕΠΣ Θράκης κατακτώντας πριν δύο χρόνια το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Πέρυσι αγωνίσθηκε με την ομάδα των νέων των Νερατζούρι και πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις.

Ο Γιάννης Πεχλιβανόπουλος

Ο Λουκίνος

Κυανόλευκος και ο Λουκίνας; Η Νίκη σύμφωνα με πληροφορίες είναι κοντά στην απόκτηση ενός ταλέντου, του Λουκίνα από τον Πανιώνιο. Ο

παίκτης έχει αγωνισθεί στην Εθνική Νέων και ήταν μάλιστα και σκόρερ της σε παιχνίδια που έδωσε με προπονητή τον Αλέξη Αλεξίου. Ο Λουκίνας ξεκίνησε από την Αγία Παρασκευή.

εργομετρικές εξετάσεις με μηχανήματα που μεταφέρθηκαν στο Βόλο, στο γυμναστήριο Gym Way. Οι εξετάσεις έδωσαν πολλά στοιχεία στον προπονητή κ. Αλέξη Αλεξίου, ώστε να μπορέσει να δει τον κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά και να έχει ιδία άποψη για την φυσική του κατάσταση. Το απόγευμα προπόνηση Όλοι οι ποδοσφαιριστές της

Νίκης, προπονήθηκαν το απόγευμα στο «Παντελής Μαγουλάς», με τρέξιμο, ασκήσεις και δίτερμα, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο θα κάνουν δυο πρωινές προπονήσεις, στο Δημοτικό Στάδιο της Νεάπολης. Την Κυριακή ο κόουτς θα δώσει ρεπό στους ποδοσφαιριστές του και απ ό Δευτέρα θα ξεκινήσει η προετοιμασία για 10 ημέρες που θα συνεχιστεί στο Πήλιο.

Αδυναμία συμμετοχής δήλωσε η ΑΕΚ στο Κύπελλο μπάσκετ Ακόμη δύο ομάδες αποχώρησαν από το κύπελλο μπάσκετ ανδρών, που αρχίζει το προσεχές Σαββατοκύριακο με την 1η αγωνιστική της Α΄ φάσης. Η μία από τις δύο μάλιστα είναι η ΑΕΚ, η οποία δήλωσε αδυναμία συμμετοχής στον αγώνα με την ΑΕ Νέας Κηφισιάς, η οποία προκρίνεται στον επόμενο

γύρο. Κάτι ανάλογο ισχύει για τον Κόροιβο Αμαλιάδας, ο οποίος αποχώρησε δίνοντας άνευ αγώνα την πρόκριση στον Πανερυθραϊκό. Από το κύπελλο Ελλάδας έχουν ήδη αποσυρθεί οι ΓΣ Περάματος Ερμής, Ερμής Λαγκαδά, Παγκράτι, ΑΕΚ Άργους, Αιγάλεω, Αναγέννηση Φλόγας και Αίας Ευόσμου.


11:Layout 1 8/9/2011 7:22 μμ Page 1

CMYK

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕXΤR Α

• Πρώτα βήματα στους παιδικούς σταθμούς • Με φωτοτυπίες και dvd η ύλη στα Σχολεία • Πρεμιέρα για το νέο Λύκειο με project • Τριπλή επιλογή στο «κυνήγι» της μάθησης – ΔΙΕΚ: Έντεκα ειδικότητες «κλειδιά» για το μέλλον• ΙΕΚ: Ένα σκαλοπάτι…πάνω από το Λύκειο • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας • Πτυχίο διορισμού ή ανεργίας; Σπουδές εκτός…των τειχών • Σπουδές εξ αποστάσεως • Μελετήστε τα παιδιά στα Κέντρα Μελέτης • ΜουσικήΧορός- Καράτε

Προβληματικό “κουδούνι” «Με αυξημένους πόρους για την Παιδεία, τα βιβλία να βρίσκονται στα σχολεία, οι θέσεις των εκπαιδευτικών να είναι καλυμμένες…ξεκινά η νέα σχολική χρονιά»! Η ιδανική ίσως εικόνα που θα θέλαμε να περιγράφουμε ως δημοσιογράφοι, κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες, λίγο πριν ξεκινήσει δηλαδή, η νέα σχολική χρονιά. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς οι πόροι για την εκπαίδευση συρρικνώνονται, τα βιβλία στα σχολεία ακόμη αναμένονται ..., ενώ τα θέματα με τα κενά, τις αποσπάσεις και τις υπόλοιπες λειτουργικές ανάγκες, βρίσκονται και φέτος στο επίκεντρο της κριτικής εκ μέρους των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών. Άλλωστε η παραδοχή εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας των

προβλημάτων, αλλά και η «συγγνώμη» που ζητήθηκε εκ μέρους της, μαρτυρά τη σύγχρονη δύσκολη και «δύσβατη» πραγματικότητα. Βέβαια, δύσκολες στιγμές και εποχές, δεν πέρασε για πρώτη φορά η χώρα μας και ο λαός της, ενώ έχει αποδειχθεί ότι όταν στηριζόμαστε στην Παιδεία, τα αποτελέσματα είναι μόνο θετικά. Άρα μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, «οπλιζόμαστε» με υπομονή, δύναμη, αισιοδοξία και οφείλουμε ακόμη και αν οι συνθήκες δεν είναι οι πλέον «ιδανικές», να τα καταφέρουμε… Άλλωστε πρέπει να παραδεχθούμε, ότι μικρά βήματα προόδου έγιναν, μιας και μιλάμε πλέον για ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα σχολεία, για διαδραστικούς πίνακες, για

«ψηφιακές τάξεις» … οφείλουμε όμως για τις επόμενες γενιές, να κάνουμε πολλά περισσότερα… Στο μεταξύ, μια προσπάθεια καταγραφής σημαντικών κατά τη γνώμη μας δεδομένων κάναμε στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» με το ειδικό ένθετο που κρατάτε στα χέρια σας, με τη θέληση να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, για όλους όσοι εμπλέκονται στην «αλυσίδα της εκπαίδευσης». Λίγες ώρες λοιπόν πριν χτυπήσει, το πρώτο για τη νέα σχολική χρονιά κουδούνι, να ευχηθούμε, οι μαθητές να έχουν «δίψα» για μάθηση, οι εκπαιδευτικοί μεράκι μετάδοσης των γνώσεων, οι γονείς δύναμη υποστήριξης και ανατροφής και οι εκάστοτε κυβερνώντες γνώση για σωστές αποφάσεις…

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΣΕΡΗΣ CMYK


12-13:Layout 1 8/9/2011 4:44 μμ Page 1

12

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

εκπαίδευση

Μειωμένα τα ολοήμ

Τα πρώτα βήματα στους παιδικούς σταθμούς

Πόσα και πώς θα λειτουργή Μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι θα είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας τα σχολεία που θα λειτουργήσουν ως Ολοήμερα τη νέα φετινή χρονιά, αυξημένα όμως κατά … ένα, τα σχολεία με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (διευρυμένου ωραρίου) σε επίπεδο Μαγνησίας. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γ. Παπαϊωάννου τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, αναμένεται να λειτουργήσουν συνολικά 59 Ολοήμερα δημοτικά σχολεία (από 69 πέρυσι καθώς εισήχθησαν νέες προϋποθέσεις), 71 ολοήμερα νηπιαγωγεία και 13 συνολικά σχολεία με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, από τα 12 που λειτουργούσαν μέχρι πέρυσι, αφού φέτος προστέθηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς. Συνολικά σε επίπεδο νομού όλα τα σχολεία που λειτουργούν είναι 134 νηπιαγωγεία και 120 δημοτικά σχολεία. Παράλληλα, σταθερός με μικρή αυξητική τάση είναι ο αριθμός των μαθητών που φοίτησαν πέρυσι στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία της Μαγνησίας (για το τρέχον σχολικό έτος, η καταγραφή θα ολοκληρωθεί στα μέσα Νοέμβρη). Μάλιστα, οι αλλοδαποί μαθητές φαίνεται πως ενισχύουν σημαντικά το μαθητικό δυναμικό. Στις αίθουσες των 118 Δημοτικών Σχολείων πέρυσι, βρέθηκαν 11.717 μαθητές (6.057 αγόρια και 5.660 κορίτσια), ενώ τα Ιδιωτικά Δημοτικά εμπιστεύτηκαν 259 μαθητές.

Οι Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Βόλου Οι χώροι των παιδικών σταθμών του Δήμου Βόλου, είναι ειδικά διαμορφωμένοι για να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά μέσα σ’ ένα κλίμα αυτονομίας και πρωτοβουλίας. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, οι Παιδικοί Σταθμοί διαθέτουν αίθουσες εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας εξοπλισμένες με ειδικά όργανα προορισμένα για ψυχοκινητικές δραστηριότητες: στρώματα, στεφάνια, κορδέλες, παιχνίδια ισορροπίας, αναρρίχησης, σκοποβολή, μικρές μπασκέτες κ.α. Οι παιδικοί σταθμοί του πρώην Οργανισμού Κέντρου Εκπαίδευσης Παιδιού Δήμου Βόλου) αλλά και των συνεννούμενων πλέον περιφερειακών δήμων (Τριανταφυλλίδη 74, τηλ. 24210 40740), είναι: «ΑΡΙΩΝ», Τριανταφυλλίδη 74, τηλ.24210-58875, ΠΑΛΑΙΩΝ «Ορφέας», Μητρ.Γρηγορίου με Γιαννιτσών, τηλ. 2421037986 ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΟΥ, «Νεφέλη» Γ.Δήμου 127, τηλ. 24210-44256 ΝΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑ, «Αφροδίτη» Αφροδίτης -Κρόνου, τηλ. 2421054413 ΙΑΣΟΝΑΣ, Αλεξάνδρας 269,(με Κ. Μακρή) τηλ. 24210-34151 ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, «Ναϊάδες» Χιον. Παππά με Ανακασιάς, τηλ. 2421043223 ΑΛΥΚΩΝ, «Αλκυόνη» Ηρ.Πολυτεχνείου 42, τηλ. 24210-88330. ΤΟΥΛΑΣ ΒΕΡΓΟΥ, Αιολίδος 7, (δεν θα λειτουργήσει φέτος λόγω εργασιών).

ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ, «Απόλλωνας» Αναγνωστοπούλου-Λογοθέτη 6 τηλ. 24210-80008 ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ , «Αγ. Ανδρέας» Ορφανοτροφείου 6 (δεν θα λειτουργήσει φέτος λόγω εργασιών). «ΑΙΟΛΟΣ», Τέρμα Μεταμορφώσεως τηλ. 24210-73503. ΑΓΧΙΑΛΟΣ «Προκόπειος» τηλ. 24280-76950. Ν. ΙΩΝΙΑ Α΄ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Μαιάνδρου (Πλατεία ΟΤΕ) τηλ. 24210-61133. Ν. ΙΩΝΙΑ Β΄ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Ξηρόκαμπος. Ν. ΙΩΝΙΑ Γ΄ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Κουφόβουνο (τηλ. 81831). ΑΓΡΙΑ Παιδικός Σταθμός Αγριάς. Αγριά τηλ. 24280-91296. Οι Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί «Palatino» Μπατζιάκα Δέσποινα Κωνσταντά 90-Ροζού 24210-28484 «Η παρεούλα μας» Μαργώνη-Χατζηγεωργίου Αν.Γαζή 176 24210-26678 «Μελισσάκι» Β. Κοντού- Ι.Πυργιαλή 99, τηλ. 24210-58789 «Παιδότοπος» Παναγιωτοπούλου Δήμητρα Κύπρου 24210-47280 «Babyland» Πολυμέρη 31 2421036136 «Το Πρώτο μου σχολείο» Στίγκα Ελένη & Βασιλική Γαμβέτα 31 24210-38848 «Τζιουμάκη Γλυκερία & ΣΙΑ Ε.Ε.» Σύγχρονο Σχολείο 24210-27767. Βρεφονηπιακός σταθμός Μητρόπολης τηλ. 2421023259

Με φωτοτυπίες, λόγω της μη ύπαρξης κονδυλίων, μέχρι την Τετάρτη τάξη, αλλά και dvd, που θα διανεμηθούν σε όλους τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξεων, θα ξεκινήσουν φέτος τα Δημοτικά Σχολεία της Μαγνησίας, μετά τα απανωτά προβλήματα που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά φέτος. Προβλήματα υπάρχουν και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως ακόμη και με την υποχρηματοδότηση των σχολείων και με τα κενά των εκπαιδευτικών. Σε πρόσφατη συνάντηση, παρουσία της περιφερειακής διευθύντριας εκπαίδευσης Θεσσαλίας Κωνσταντίνα Πράντζου και των διευθυντών των δημοτικών σχο-

Δημοτικά με αναμορφωμένο πρόγραμμα Στα εκπαιδευτικά δεδομένα της Πρωτοβάθμιας εισήχθη μία νέα ενότητα αυτή που αφορά στα 13 φέτος Δημοτικά Σχολεία με το ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα. Ειδικότερα στα 12 αυτά Δημοτικά Σχολεία φοιτούν 2.899 μαθητές, ενώ οι εκπαιδευτικοί μαζί με τις ειδικότητες ανέρχονται τους 312. Εκεί οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στο σχολείο μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι, ενώ όσα παιδιά συνεχίζουν στο ολοήμερο μπορούν να σχολάσουν είτε στις 3.30 είτε στις 4.15 μετά το μεσημέρι.

Με φωτοτυπίες και dvd η ύλη στα σχολεία...

• Ανάρτηση όλων των διδακτικών βιβλίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πλατφόρμα «ψηφιακό σχολείο» στη διεύθυνση: http://digitalschool.minedu.gov.gr/. Οι Διευθυντές και οι Εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων μπορούν να έχουν πρόσβαση και να αξιοποιούν το σχετικό υλικό, με κάθε πρόσφορο τρόπο, για τους ίδιους και τους μαθητές τους. Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας θα διανείμει σε όλους τους μαθητές DVD, στο οποίο θα εμπεριέχονται τα σχολικά εγχειρίδια, έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να μελετούν ηλεκτρονικά τα μαθήματα»

Μεγάλες οι ελλείψεις σε βιβλία, που θα φθάσουν μέχρι το Νοέμβριο… λείων του νομού, του διευθυντή της πρωτοβάθμιας Γιάννη Παπαϊωάννου και των προϊσταμένων των γραφείων εκπαίδευσης ενημερώθηκαν οι διευθυντές για τα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την εκπαίδευση ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Μέχρι το Νοέμβριο… Όπως έγινε γνωστό, υπάρχει πρόβλημα με τα βιβλία, που αναμένεται σταδιακά να πάνε στα σχολεία μέχρι τον Νοέμβριο (!) ενώ οι δάσκαλοι θα έχουν στη διάθεσή

Παιδεία βασισμένη στις αρχές του Ανθρωπισμού Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ» Στο Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ» διδάσκονται όλα τα μαθήματα που προβλέπονται από το Υπουργείο Παιδείας για το Δημοτικό Σχολείο, με σκοπό την ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη των προσωπικοτήτων των παιδιών. Επιπλέον τα παιδιά διδάσκονται από την Α΄ Δημοτικού τη Γαλλική γλώσσα και την Αγγλική από τη Γ΄ τάξη. Οι μαθητές εισάγονται σταδιακά στον κόσμο της Πληροφορικής στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του εργαστηρίου Πληροφορικής. Η επαφή των μαθητών με τα γνωστικά αντικείμενα γίνεται με τη βοήθεια επιλεγμένων εκπαιδευτικών για τη Μουσική, Φυσική Αγωγή και τις ξένες γλώσσες . Η όλη εργασία σύμφωνα με τις υπεύθυνες λειτουργίας, χαρακτηρίζεται από πνεύμα ευθύνης, κατανόησης και αγάπης για τους μικρούς μαθητές. Τα προγράμματα που εκπονούνται στο πλαίσιο της Ευέλικτης ζώνης σε συνδυασμό με τις καινοτόμες δράσεις (Περιβαλλοντική, Αγωγή Υγείας, Πολιτιστικά θέματα) προσφέρουν στους μαθητές καινούριες εμπειρίες και γνώσεις. Η εκμάθηση της Γαλλικής γλώσσας προετοιμάζει τα παιδιά για το δίπλωμα DELF. Πληρ. www.saintjoseph.gr, τηλ.: 24210-47663 και e-mail: info@saintjoseph.gr.

τους το υλικό των βιβλίων που είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο σε φωτοτυπίες… Παράλληλα, έχει ήδη φθάσει κι έχει μοιραστεί σε μεγάλες σχολικές μονάδες του Βόλου και της Ν. Ιωνίας (12θέσια και πάνω) το33,6% των σχολικών βιβλίων τα οποία θα διδαχθούν οι μαθητές κι απομένει το υπόλοιπο κομμάτι. Όπως είναι γνωστό, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 12 Σεπτεμβρίου, με μεγάλες ελλείψεις σε σχολικά εγχειρίδια τα οποία αναζητείται ήδη λύση από πλευράς υπουρ-

γείου Παιδείας και σύμφωνα με το μέχρι τώρα σχεδιασμό θα μοιραστούν φωτοτυπίες στους μαθητές των μικρών τάξεων (Πρώτη, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη) και για τους μαθητές των μεγαλυτέρων τάξεων υπάρχει σκέψη να μοιραστούν dvd. Οι εκπαιδευτικοί πάντως, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το αν αυτό είναι δυνατό, για το λόγο ότι δεν υπάρχουν υπολογιστές σε όλα τα σχολεία. Το Υπ. Παιδείας Το υπουργείο Παιδείας αναγκά-

ζεται να περάσει όλο το εκπαιδευτικό υλικό στο Διαδίκτυο, ενώ στους μαθητές θα μοιραστούν τις πρώτες ημέρες της σχολικής χρονιάς DVD και φωτοτυπίες. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο ΟΕΔΒ ήδη για «την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η καθυστέρηση της αποστολής των σχολικών εγχειριδίων, το υπουργείο Παιδείας προέβη στην ακόλουθη ενέργεια:

Το παιδί μου στην Ά δημοτικού:

Οι πρώτες του δυσκολίες Πρακτικές συμβουλές προς τους γονείς για να το βοηθήσουν Η μετάβαση από το ‘γλυκό’ κόσμο του νηπιαγωγείου στο ‘σκληρό’ του Δημοτικού, βιώνεται διαφορετικά από κάθε παιδί. Ας δούμε λοιπόν τα 4 βασικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί που ξεκινά το Δημοτικό, καθώς και τρόπους αντιμετώπισής τους: Οι σχέσεις με τα άλλα παιδιά: Υπάρχουν παιδιά μεγαλόσωμα, μικρόσωμα, ή με κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο και συχνά δημιουργούνται αντιπαραθέσεις με πολύ σκληρά λόγια μεταξύ τους, ακόμα και βία. (είσαι χοντρός, κοντός, φοράς γυαλιά κτλ). Πρόληψη (ισχύει και για τα 4 προβλήματα): Τις μέρες προτού αρχίσει το σχολείο, ρωτάμε το παιδί σχετικά με το πώς νιώθει για αυτό. Αν μας πει ότι φοβάται κάτι, του τονώνουμε το ηθικό λέγοντας ότι του έχουμε εμπιστοσύνη τώρα που μεγάλωσε, αλλά και πως εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα του και πως μαζί θα βρίσκουμε τις λύσεις γρήγορα. Αντιμετώπιση: Προσπαθούμε να μετα-

Του κ. Ντάβαρη Αθανάσιου*

τρέψουμε σε προτέρημα αυτό που του τόνισαν στο σχολείο ως ελάττωμα! Πχ αν είναι αρκετά μικρόσωμο, του λέμε ότι είναι πιο ευκίνητο από τα άλλα παιδιά και ότι πρέπει να το εκμεταλλευτεί τώρα γιατί στο μέλλον θα ψηλώσει πολύ και θα είναι σαν τους άλλους. Οι σχέσεις με τη δασκάλα/το δάσκαλο , σε θέματα πειθαρχίας και επιδόσεων στα μαθήματα: Πολλά παιδιά ‘ξεβολεύονται’ λόγω των κανόνων που επιβάλλονται πλέον στην Ά τάξη και αντιδρούν σε αυτούς. Επίσης, υπάρχουν πολλά παιδιά που φοβούνται ακόμα και την παραμικρή διόρθωση που μπορεί να

τους κάνει η δασκάλα τους για το μάθημα. Αντιμετώπιση : Στον τομέα της πειθαρχίας, καθορίζουμε, σε συνεργασία με το παιδί, σαφές ωράριο φαγητού, μελέτης, παιχνιδιού και ύπνου. Η τήρησή του αποφέρει αμοιβές (βόλτα, επιπλέον χρόνο παιχνιδιού κτλ) ενώ η μη τήρησή του, αποφέρει μείωση των προνομίων αυτών. Η μέθοδος αυτή προσφέρει σταδιακή εξοικείωση με τους κανόνες. Όσον αφορά το φόβο για τις διορθώσεις, δεν αρχίζουμε να κατηγορούμε το δάσκαλο, αλλά ξεκινάμε να εκπαιδεύουμε και εμείς το παιδί στη λογική αποδοχής του λάθους από μέρους του, ‘ζυγίζοντάς’ τα λάθη σε σχέση με τα σωστά: Πχ. Στο γραπτό σου έκανες 17 σωστά και 4 μόνο λάθη! Το άγχος αποχωρισμού από τους γονείς: Σχεδόν όλοι μας το βιώσαμε και είναι αναμενόμενο. Αρκετά παιδιά όμως φοβούνται κάπως παραπάνω.

Αντιμετώπιση: Αν φοβάται να σας αφήσει για να μπει στην τάξη, μείνετε στο προαύλιο μέχρι να μπει σε αυτή. Τις επόμενες ημέρες, αν συνεχίζει να φοβάται, σταδιακά αρχίζετε να φεύγετε λίγο πιο νωρίς ώσπου να συνηθίσει! Το άγχος του παιδιού για πολύ καλές επιδόσεις άμεσα: Συνήθως είναι κάτι που οι ίδιοι οι γονείς το μεταφέρουν στο παιδί, και συχνά καταφέρνουν το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν! Αντιμετώπιση: Δείχνουμε υπομονή και ‘ζυγίζουμε’ τα σωστά σε σχέση με τα λάθη στοχεύοντας σταδιακά στο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσά τους! *Ψυχολόγος με ειδίκευση σε θέματα εκπαίδευσης Msc στη Γνωσιακή Επιστήμη Ερευνητής στο ΠΤΔΕ του Παν/μιου. Θεσσαλίας (Γκλαβάνη 44 – 24210 25383)

Σ ν ό Ο σ Α λ Τ μ κ Σ


12-13:Layout 1 8/9/2011 4:44 μμ Page 2

13

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

εκπαίδευση

ήμερα, αυξημένα τα «αναμορφωμένα»… ργήσουν στην Μαγνησία. Σταθερός παραμένει ο αριθμός των μαθητών

ώ

ώ ι -

Στα Δημοτικά με αναμορφωμένο πρόγραμμα έχει ενταχθεί το μάθημα των νέων τεχνολογιών σε όλες τις τάξεις, όπως και η θεατρική αγωγή, ενώ όλα τα σχολεία εξοπλίστηκαν με δέκα φορητούς υπολογιστές. Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως εκτός των μαθημάτων, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη διαθεματικών δραστηριοτήτων σε όλες τις τάξεις όπως Αγωγή Υγείας, Διατροφικές Συνήθειες, Κυκλοφοριακή Αγωγή, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Τοπική Ιστορία και Τοπογεωγραφία. Τα συγκεκριμένα σχολεία, είναι: 12o , 21o , 11o , 10o, 13o, 32o Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία Βόλου, 2o Ολοήμερο Ν. Αγχιάλου , 4o , 6o , 2o και 8o Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία Ν. Ιωνίας, 2o Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς και 1o Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου.

Το Υπουργείο Παιδείας Το υπουργείο Παιδείας, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείο (ΕΚΤ), προχωρά στην αναβάθμιση του Ολοήμερου Σχολείου με την εκπόνηση νέων Προγραμμάτων Σπουδών που θα εφαρμοστούν σταδιακά από τη νέα σχολική χρονιά. Στόχος είναι το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) με τα νέα προγράμματα σπουδών να επεκταθεί σε όλα τα Δημοτικά Σχολείο, διαμορφώνοντας πλέον το Νέο Σχολείο. Στα Ολοήμερα Σχολεία, το υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα διευρύνεται μέχρι τις 14:00μ.μ. και οι ώρες, μεταξύ άλλων, αξιοποιούνται ως εξής: Αγγλικά στην Α΄ και Β΄Τάξη Δημοτικού και αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος στις υπόλοιπες τάξεις. Πληροφορική σε όλες τις τάξεις υποχρεωτικού ωραρίου του δημοτικού. Αύξηση των διδακτικών ωρών Εικαστικών και Μουσικής και εισαγωγή της Θεατρικής Αγωγής στο υποχρεωτικό ωράριο σε όλες τις τάξεις. Εισαγωγή του θεσμού της φιλαναγνωσίας. Αύξηση των ωρών της Φυσικής Αγωγής για τις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄Τάξεις. (προστίθενται δύο επιπλέον ώρες, από τις οποίες η μία θα διατίθεται για Χορούς) Ανανέωση των μεθόδων διδασκαλίας. Ενίσχυση βιωματικών προσεγγίσεων για τις σύγχρονες τάσεις της αγωγής: Εκπαίδευση για την Αειφορία, Αγωγή Υγείας, Αγωγή Καταναλωτή, Τοπογεωγραφία, Διατροφικές συνήθειες, Κυκλοφοριακή αγωγή, Ανακύκλωση, Υγιεινή, Καθαριότητα κλπ. Το Ολοήμερο Σχολείο (πλήρους ωραρίου) Το ολοήμερο σχολείο έχει έντονο εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Σχεδιάστηκε σύμφωνα με το Υπουργείο, για να εξυπηρετήσει υψηλούς παιδαγωγικούς στόχους, όπως είναι η παιδαγωγική αξιοποίηση του απογευματινού χρόνου παραμονής των παιδιών στο σχολείο, με την πλήρη ευθύνη και εποπτεία των εκπαιδευτικών. Στο ολοήμερο πρόγραμμα από 14.00 μμ – 16.15 μμ. υπάρχουν μαθήματα επιλογής και όχι υποχρεωτικά, σε αντίθεση με το ισχύον, και περιλαμβάνει τα εξής αντικείμενα: Αθλητισμός, Θεατρική Αγωγή, Πληροφορική, Αγγλικά, Μουσική, Δεύτερη ξένη γλώσσα, Εικαστικά και Μελέτη. Επιπλέον, προσφέρονται και οι πολιτιστικοί όμιλοι δραστηριοτήτων ως καινοτόμες δράσεις δημιουργίας και πολιτισμού (σχολικές εορτές, χορωδίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες για την καλλιέργεια της αισθητικής καθώς και την ανάδειξη και προώθηση στοιχείων του πολιτισμού). Για τη στήριξη του θεσμού, θα εμπλουτιστεί το δυναμικό των Σχολείων με εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, θα ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί για τις δυνατότητες αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού ενώ θα υπάρξει συνέργεια με άλλες σχετικές καινοτόμες πράξεις που συντελούν στη διαμόρφωση του Νέου Σχολείου.

«Ειδικό Πειραματικό» το 1ο Δημοτικό Πορταριάς Πρόταση για τη λειτουργία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς, ως «Πειραματικού», υπήρξε σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά και επιβεβαιώθηκαν από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες ημέρες. Συνολικά- πανελλαδικά σύμφωνα με πληροφορίες, θα λειτουργήσουν 28 Πειραματικά Ολοήμερα Σχολεία. Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα «πρότυπα πειραματικά σχολεία» θα υπάρξει πλήρης αναμόρφωση του θεσμού των πειραματικών σχολείων, με σκοπό να ξαναγίνουν «κέντρα αριστείας». Προβλέπεται η σύνδεση όλων των πειραματικών σχολείων με τα πανεπιστήμια, η δημιουργία τροποποιημένων προγραμμάτων σπουδών ώστε να υλοποιούνται καινοτομίες, η ένταξη στον θεσμό και πρωτοβάθμιων σχολείων, η ίδρυση νέων πειραματικών

Με νέα μορφή η λειτουργία του, σύμφωνα με το Υπ. Παιδείας σε περιοχές όπου λειτουργούν πανεπιστημιακές σχολές, η δημιουργία πειραματικών και στην επαγγελματική εκπαίδευση και η σύνδεσή τους με τα ΤΕΙ. Επίσης, προβλέπεται δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εγγραφής μαθητών «με αποδεδειγμένα ιδιαίτερες ικανότητες», ενώ τα νέα πειραματικά θα οργανώνουν και ομίλους μαθημάτων μαζί με δημόσια σχολεία των περιοχών τους με σκοπό τη δημιουργία πυρήνων αριστείας.

Σκοπός του υπουργείου Παιδείας είναι να επανακτήσει ο θεσμός «των πάλαι ποτέ προτύπων και πειραματικών σχολείων» την αίγλη των περασμένων ετών και να αποτελέσουν ξανά κοιτίδα παραγωγής ιδεών. Κάθε πειραματικό θα ακολουθεί ωρολόγιο πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες και συνθήκες λειτουργίας του. Προκειμένου να αναπτυχθούν οι ιδιαίτερες ικανότητες και κλίσεις των μαθητών, όχι μόνον του πειραματικού σχολείου αλλά και των σχολικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής που θα ενταχθούν, δημιουργούνται όμιλοι. Θα λειτουργούν πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα (8η και 9η ώρα) μία ή δύο φορές την εβδομάδα και θα αφορούν γνωστικούς τομείς όπως τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία κ.λπ. αλλά και άλλα πεδία όπως τα εικαστικά, τον αθλητισμό.

Με τα… laptops «ανά χείρας» στο Δημοτικό Μέσω του προγράμματος πιλοτικής εισαγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών

Πρόγραμμα πιλοτικής εισαγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών και συναφούς εξοπλισμού σε δημοτικά σχολεία και της Μαγνησίας, με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μία ψηφιακά υποστηριζόμενη διδασκαλία, υλοποίησε το Υπ. Παιδείας. Στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Πρόγραμμα πιλοτικής εισαγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών και συναφούς εξοπλισμού σε δημοτικά σχολεία για μία ψηφιακά υποστηριζόμενη διδασκαλία» γίνεται προσπάθεια εισαγωγής των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Σκοπός της προσπάθειας, είναι η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών και η βελτίωση της διδακτικής πρακτικής, της διαδικασίας μάθησης και της επικοινωνίας με τη χρήση καινο-

τόμων μέσων διδασκαλίας για την υποστήριξη της διδακτικής διαδικασίας. Στη Μαγνησία με τις απαραίτητες ενέργειες που έγιναν από την πλευρά των διευθυντών, τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν δέκα φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptops), ένα ερμάριο για την αποθήκευσή τους και εγκατάσταση τοπικού δικτύου σε αίθουσες διδασκαλίας τους, με τη συμμετοχή τους στην προαναφερθείσα Πράξη. Μέσω του δικτύου θα διασφαλίζεται η αποτελεσματική σύνδεση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΔΣ), προκειμένου ο εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να έχει τα απαραίτητα εργαλεία ΤΠΕ κατά την διδακτική διαδικασία

Θέλεις βοήθεια; Έχεις την υποστήριξη… Μέσα από τα Κέντρα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Στο πλαίσιο λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, λειτουργούν και τα Κέντρα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης στο γενικότερο πλαίσιο της εκπαιδευτικής καθοδήγησης. Πιο αναλυτικά : ΚΔΑΥ Κέντρο Διάγνωσης Αξιολόγησης & Υποστήριξης Τα Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, έχουν σκοπό την προσφορά υπηρεσιών διάγνωσης, αξιολόγησης, και υποστήριξης των μαθητών και κυρίως εκείνων, που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και υποστήριξης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών, των γονέων και της κοινωνίας. Στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργεί ΚΔΑΥ. Πληροφορίες στο τηλ. 24210-80828. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από το 1998 λειτουργούν δύο Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Στο Μουζάκι Καρδίτσας και την Μακρινίτσα Μαγνησίας. Τα Κ.Π.Ε. προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές, επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς, παράγουν εκπαιδευτικό υλικό και αναπτύσσουν θεματικά δίκτυα, τοπικές και διεθνείς συνεργασίες. Έχουν καλές υποδομές και εξοπλισμούς (εργαστηριακούς, οπτικοακουστικούς, ξενοδοχειακούς κλπ) και απασχολούνται σε αυτά με τριετή θητεία εκπαιδευτικοί διαφορετικών ειδικοτήτων. Στην Μακρινίτσα πληρ. 24280-90010. E-MAIL kpe@otenet.gr και http:// http://kpe-makrin.mag.sch.gr. Εκπαιδευτικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Σε όλες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν συγκροτηθεί τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) με σκοπό την τεχνική και παιδαγωγική υποστήριξη της εργαστηριακής διδασκαλίας των Φυσικών μαθημάτων και την συμβολή στην οργάνωση των σχολικών εργαστηρίων σε επίπεδο Νομού. Στη Μαγνησία λειτουργεί ΕΚΦΕ, ενώ από το 2004 υποστηρίζουν και την εκπαιδευτική διαδικασία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με καλές εγκαταστάσεις και σύγχρονους εργαστηριακούς εξοπλισμούς .Πληροφορίες στο τηλ. 24210-64655. Διεύθυνση : Μ. ΜερκούρηΓ.Δοξοπούλου (πρώην ΕΠΛ) Νέα Ιωνία. E-MAIL mail@ekfe.mag.sch.gr και http://ekfe.mag.sch.gr. ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Παράλληλα προγράμματα εκπαιδευτικής υποστήριξης Η ενισχυτική διδασκαλία γίνεται στα μαθήματα Γλώσσας και Μαθηματικών και συμμετέχουν μαθητές με ελαφριές μαθησιακές δυσκολίες. Η λειτουργία της πραγματοποιείται εντός σχολικού ωραρίου. ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Στα φροντιστηριακά τμήματα διδάσκονται τα μαθήματα στα οποία ο σύλλογος διδασκόντων κρίνει ότι οι αλλόφωνοι μαθητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες γλωσσικές η και μαθησιακές . Το πρόγραμμα των φροντιστηριακών τμημάτων παρακολουθείται από μαθητές παλιννοστούντες ή αλλοδαπούς που είτε δε φοίτησαν σε τμήματα υποδοχής και αντιμετωπίζουν γλωσσικές δυσκολίες, είτε εντάχθηκαν στα υποστηρικτικά γι’ αυτούς μέτρα και παρακολούθησαν τα σχετικά μαθήματα αλλά εξακολουθούν να δυσκολεύονται γλωσσικά κατά την ένταξη τους στην κανονική τάξη. Η λειτουργία τους πραγματοποιείται εκτός σχολικού ωραρίου. ΤΑΞΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ Οι τάξεις υποδοχής δημιουργήθηκαν με σκοπό να γίνει περισσότερο αποτελεσματική και συμμετοχική η ενεργητική η εκπαίδευση των παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών. Στις τάξεις υποδοχής εφαρμόζεται εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Παράλληλα εφαρμόζεται μικτό πρόγραμμα εσωτερικής και εξωτερικής γλωσσολογικής και μαθησιακής υποστήριξης των μαθητών. ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ Στα Τμήματα Ένταξης, συμμετέχουν μαθητές με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές ανάγκες ελαφριάς μορφής. ΕΝΤΑΞΗ ΤΣΙΓΓΑΝΟΠΑΙΔΩΝ Το πρόγραμμα «ένταξης τσιγγανοπαίδων», αφορά ένα πολύ ευαίσθητο τομέα του εκπ/κου μας συστήματος που είναι η προσέλευση και ένταξη των τσιγγανοπαίδων στο σχολείο, με στόχο την μείωση της σχολικής αποτυχίας και του σχολικού και του κοινωνικού τους αποκλεισμού.


14:Layout 1 8/9/2011 5:36 μμ Page 1

CMYK

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εργαστήρι σχεδίου και ζωγραφικής «Κατartιση». Λειτουργούν τμήματα ζωγραφικής για παιδιά και ενήλικες, κάθε ηλικίας που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το χρόνο τους δημιουργικά σε ένα προσεγμένο και φιλικό περιβάλλον, ενώ γίνεται και προετοιμασία στο γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο για υποψηφίους σπουδαστές Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Γραφιστικής, Συντήρησης Έργων Τέχνης, Φωτογραφίας. Τα μαθήματα γίνονται από την πτυχιούχο Ακαδημίας Καλών Τεχνών Φλωρεντίας, Παπαγεωργίου Αγγελική και τον Μακρή Αλέξανδρο Πολιτικό Μηχανικό Τ.Ε. Ελάτε να γνωρίσετε τον κόσμο της τέχνης, να έρθετε σε επαφή με τη μαγεία της ζωγραφικής και του σχεδίου. Η αγάπη για το αντικείμενο και η όρεξή για δημιουργία αποτελούν εγγύηση τόσο για την ερασιτεχνική ενασχόληση με τη ζωγραφική όσο και για την υπεύθυνη προετοιμασία και επιτυχία στις αντίστοιχες σχολές. Πληροφορίες & εγγραφές: Μικρασιατών 37Α Τηλ. 24210- 32825 Κιν. 6948605754, 6974368937

Αναλαμβάνουμε την καθημερινή μελέτη όλων των σχολικών μαθημάτων

Απαλλάσσουμε γονείς και μαθητές από: • Το άγχος του καθημερινού διαβάσματος • Τους χαμηλούς βαθμούς • Την κούραση • Την έλλειψη ελεύθερου χρόνου

Μέσα σε 2,5 ώρες και με τη βοήθεια έμπειρων εκπαιδευτικών το παιδί είναι έτοιμο για την επόμενη σχολική ημέρα σε όλα τα μαθήματα. Διεύθυνση Κέντρου: Εύη Γιαννακοπούλου, Πτυχιούχος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Α.Π.Θ. Ανθίμου Γαζή 24 (με Καποδιστρίου), Βόλος Τηλ. 24210 23969

DEUTSCHSCHULE ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ – ΑΓΓΛΙΚΑ Υπεύθυνος Καθηγητής

Ηλίας Διαμάντης Μεθοδικά. Υπεύθυνα.

Η φιλοδοξία μας είναι ν’ αποτελέσουμε ένα σημαντικό πυρήνα εξειδικευμένης επαγγελματικής κατάρτισης και να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην αναβάθμιση των επισιτιστικών και ξενοδοχειακών υπηρεσιών που προσφέρει η σύγχρονη τουριστική βιομηχανία. Η επιτυχία μας στο χώρο της ποιοτικής τουριστικής εκπαίδευσης στηρίζεται στη θέληση, την προσπάθεια, την πειθαρχία και την εργατικότητα των σπουδαστών μας που εκμεταλλεύονται στο έπακρο της γνωστικής μας βάση και το διευρυμένο δίκτυο συνεργασιών με επιχειρήσεις του κλάδου. Στόχος μας είναι να ικανοποιήσουμε με πληρότητα τις επαγγελματικές τους ανησυχίες και να θεμελιώσουμε μια επαγγελματική και κοινωνική συνείδηση που θα τους συνοδεύει σε όλη την επαγγελματική και κοινωνικής τους ζωή Συνεχής ενημέρωση, έρευνα και βελτίωση των υπηρεσιών μας με γνώση και υλικά. Συνεχής παρακολούθηση των αναγκών της αγοράς και ανάπτυξη ουσιωδών σχέσεων. Σύνθεση των δυο παραπάνω. Δημιουργούμε επαγγελματίες που προσφέρουν ανταγωνιστικότητα σε επιχειρήσεις

Κασσαβέτη 127Α - Γ. Δήμου Τηλ. 24210 53300 Κιν. 6937237399 Πρόσβαση απ’ όλο το Βόλο με την αστική γραμμή 15 CMYK


15:Layout 1 8/9/2011 4:46 μμ Page 1

15

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

εκπαίδευση

Δευτεροβάθμια: Εν αναμονή των νέων δεδομένων… Σε ετοιμότητα η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Μαγνησίας Τη δική της προετοιμασία για τη λειτουργία της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς, αναμένοντας τη λειτουργία των νέων δεδομένων και εξαγγελιών του Υπ. Παιδείας, έκανε η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, σε επίπεδο νομού Μαγνησίας θα λειτουργήσουν τη νέα χρονιά

37 Γυμνάσια, 21 Γενικά Λύκεια, 10 ΕΠΑΛ, 2 ΕΠΑΣ και τρία ΣΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα παρέχεται σε δύο κύκλους: την υποχρεωτική (κατώτερη) Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τη μεταυποχρεωτική (ανώτερη) Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η Υποχρεωτική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ISCED 2) παρέχεται στο Γυμνάσιο. Η φοίτηση στο Γυμνάσιο διαρκεί τρία χρόνια και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 12-15 ετών. Η εκπαίδευση που παρέχεται έχει ως στόχο να προωθήσει την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών με βάση τις δυνατότητες που έχουν στην ηλικία αυτή

και τις απαιτήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν στη ζωή. Η μετα-υποχρεωτική (ανώτερη) Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ISCED 3), σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση του 1997, περιλαμβάνει δύο τύπους σχολείων: τα Ενιαία Λύκεια και τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ).

Πρεμιέρα για το «Νέο Λύκειο» με… project Οι αλλαγές του Υπ. Παιδείας, μετά το «Νέο Σχολείο» και πριν το «Νέο ΑΕΙ»… επιλεγμένα μαθήματα (μαθήματα εμβάθυνσης) άμεσου ενδιαφέροντος του μαθητή αλλά και στήριξης της προετοιμασίας .

ημαντικές αλλαγές, τις οποίες πρώτοι θα κληθούν να … δεχθούν οι μαθητές της Ά Λυκείου προωθεί το Υπ. Παιδείας, όμως λόγω ελλείψεων σε βιβλία, οι σημειώσεις θα «κατεβαίνουν» από το ίντερνετ… Από τον Σεπτέμβριο η Α’ Λυκείου θα λειτουργήσει με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών ενώ από το σχολικό έτος 2012-13 θα είναι έτοιμα και τα νέα προγράμματα σπουδών για τη Β’ και Γ’ Λυκείου. Οι μαθητές που θα φοιτούν στην Α’ Λυκείου το ερχόμενο σχολικό έτος θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με βάση το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων το οποίο θα ισχύσει για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2013-14.

Σ

Σύμφωνα με το Υπ. Παιδείας, το «Νέο Λύκειο» πρέπει να αποκαταστήσει όχι μόνο την σωστή και πλήρη λειτουργία του. Πρέπει να αποκαταστήσει την ισορροπία στη ζωή των εφήβων. Πρέπει να κάνει «φυσιολογική» τη ζωή τους και τη ζωή των γονιών τους. Πτυχίο στη Γ. Γυμνασίου Το «Νέο Λύκειο» σύμφωνα με την Υπ. Παιδείας : Δεν αποτελεί μια ακόμη επιμέρους ρύθμιση ,αλλά εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού μας συστήματος, Με νέα προγράμματα σπουδών από το Δημοτικό, χωρίς περιττές επαναλήψεις και επικαλύψεις στην διδακτέα ύλη, με την εισαγωγή ξένης γλώσσας και πληροφορικής από την πρώτη Δημοτικού και πτυχίο Δημοσίου στην Γ’ Γυμνασίου. Με μαθήματα φιλαναγνωσίας, εικαστικών , θεάτρου, μουσικής κλπ.

Οι αλλαγές Στην κατεύθυνση αυτή : - Η Α’ Λυκείου είναι πλήρως μια τάξη γενικής παιδείας και λειτουργεί ως τάξη – «γέφυρα» ανάμεσα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. - Η Β’ και Γ’ Λυκείου παρέχει προοδευτικά περισσότερη εμβάθυνση και εξειδίκευση ως συμπλήρωμα μιας εντατικής γενικής παιδείας με μικρό αριθμό βασικών μαθημάτων. - Ο Μαθητής γίνεται συνειδητός Έλληνας Πολίτης του κόσμου. - Εισάγεται για πρώτη φορά η ερευνητική εργασία ως διακριτή ενότητα του προγράμματος σπουδών, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν της ευρωπαϊκές χώρες στη βαθμίδα αυτή. Πρόκειται για ομαδικές ερευνητικές εργασίες που ανοίγουν τους ορίζοντες αναζήτησης και παράλληλα προάγουν την συλλογικότητα και συνεργασία. - Παρέχεται εντός του κυρίως προγράμματος του σχολείου η δυνατότητα παρακολούθησης επιπλέον διδακτικών ωρών σε

Τα μαθήματα Πιο συγκεκριμένα, το Λύκειο γίνεται μια βαθμίδα βαθμιαίας εξειδίκευσης και ταυτόχρονης απόκτησης στέρεης γενικής παιδείας σε κεντρικής σημασίας γνωστικά αντικείμενα. Ξεκινώντας από την γενικής παιδείας Α’ Λυκείου, προχωράμε στη Β’ Λυκείου σε μια πρώτη ειδίκευση (δυο κατευθύνσεις) και ακολουθεί η Γ’ Λυκείου (τρεις κατευθύνσεις). • Αναδιατάσσεται το περιεχόμενο της διδασκαλίας και ο αριθμός των μαθημάτων χάριν της εμβάθυνσης στα βασικά μαθήματα και εξειδίκευσης για μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση και προετοιμασία για τις εισαγωγικές • Στο Νέο Λύκειο δεν υφίσταται η έννοια του μονόωρου μαθήματος, κάτι που συμβαίνει και σήμερα στην πράξη • Τα μαθήματα της Γλώσσας (Νέα και Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία-Λογοτεχνία), η Ιστορία, και σε μεγάλο βαθμό τα Μαθηματικά, συνιστούν ένα λιτό πυρήνα μαθημάτων γενικής παιδείας τα οποία

παίρνουν οι μαθητές ανεξάρτητα από την περαιτέρω εξειδίκευσή τους. • Εισάγεται η ερευνητική εργασία (συνθετική εργασία ή project) ως διακριτή ενότητα του προγράμματος σπουδών. Είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές. Αξιολογείται αυτόνομα και ο βαθμός του προσμετράτε ισότιμα με τους βαθμούς των υπολοίπων μαθημάτων. • Διευρύνεται ουσιαστικά το φάσμα των επιλογών των μαθητών, με κριτήριο τις ανάγκες του για την εισαγωγή του στην ανώτατη εκπαίδευση ή τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του. • Στις (Β’ και Γ’ Λυκείου) στους μαθητές παρέχεται εντός του κυρίως προγράμματος του σχολείου η δυνατότητα παρακολούθησης επιπλέον διδακτικών ωρών σε επιλεγμένα μαθήματα (μαθήματα εμβάθυνσης) με βάση τις ανάγκες τους για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Μείωση μαθημάτων • Μειώνεται ο αριθμός μαθημάτων και ωρών διδασκαλίας ανά τάξη: - Στην Α΄ Λυκείου ο αριθμός μαθημάτων μειώνεται από 16 σε 8 συμπεριλαμβανομένης της ερευνητικής εργασίας, με μείωση του

συνολικού αριθμού ωρών διδασκαλίας από 34 σε 32 - Στην Β΄Λυκείου οι κατευθύνσεις περιορίζονται από τρείς (Θεωρητική – Θετική – Τεχνολογική ) σε δύο (Α’ και Β’). Ο αριθμός μαθημάτων μειώνεται από 17 σε 12 με μείωση του συνολικού αριθμού ωρών διδασκαλίας από 34 ή 35 σε 33 . - Στην Γ΄ Λυκείου οι κατευθύνσεις γίνονται τρεις (Α’ , Β’ και ΑΒ). Ο αριθμός μαθημάτων μειώνεται από 16 σε 10. Εδώ όμως με αύξηση του συνολικού αριθμού ωρών διδασκαλίας από 31 σε 35 λόγω των προγραμμάτων εμβάθυνσης εντός του κανονικού ωραρίου.. • Ο περιορισμός στις κατευθύνσεις της Β΄ Λυκείου σε : Κατεύθυνση Α (κυρίως για μαθητές που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν θετικές, τεχνολογικές ή επιστήμες υγείας) και Κατεύθυνση Β΄ (κυρίως για όσους έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν κλασσικές, και ανθρωπιστικές επιστήμες). Δίνει την ευχέρεια σε σημαντικό αριθμό μαθητών είτε από την Α’ είτε από την Β’ Κατεύθυνση, αν θέλουν, να επιλέξουν στην Γ’ λυκείου την ΑΒ Κατεύθυνση (για να ακολουθήσουν οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες).

Η «Ψηφιακή Μαγνησία» θα προχωρήσει; Πιλοτικά εφαρμόστηκαν τα προγράμματα διαδραστικών πινάκων, ηλεκτρονικού βιβλίου και Ψηφιακής Τάξης Ερωτήματα για το εάν μπορεί να προχωρήσει και με ποιον τρόπο η «Ψηφιακή Μαγνησία» εκφράζονται από ανθρώπους που επενδύουν στην εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και στο νομό. Η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, σχεδίασε και υλοποίησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκπαιδευτικής τεχνολογίας με τίτλο «Ψηφιακή Μαγνησία». Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα επικεντρώθηκε σε τεχνολογίες αιχμής που για πρώτη φορά εφαρμόζονται σε σχολεία της Μαγνησίας. Οι δράσεις του προγράμματος «ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ» αφορούσαν την πιλοτική εισαγωγή διαδραστικών πινάκων στην εκ-

παίδευση, την πιλοτική εισαγωγή του ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book: διαβάζω ψηφιακά) και τέλος την Ψηφιακή Τάξη 2 στο Ανήλιο ( 2ο Δημοτικό Σχολείο Δήμου Μουρεσίου). Διαδραστικοί Στην πρώτη δράση του προγράμματος «ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ» πραγματοποιήθηκε προμήθεια, τοποθέτηση και λειτουργία τριών διαδραστικών πινάκων (smart board) σε Βόλο (Επαγγελματικό Λύκειο), Αλμυρό (Γυμνάσιο – Γενική Εκπαίδευση) και Ανήλιο (Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) που συμβολίζουν αντίστοιχα ως επιλογές τις αντίστοιχες βαθμίδες εκπαίδευσης αλλά και τις

διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές (Αλμυρός – Πολεοδομικό συγκρότημα – Πήλιο). Ηλεκτρονικό βιβλίο Η δεύτερη δράση του προγράμματος που αφορούσε το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book), έχει απασχολήσει και τα αθηναϊκά Μ.Μ.Ε. τόσο για την πρωτοτυπία του εγχειρήματος όσο και για την δυσκολία εκτέλεσης της δράσης από ένα δημόσιο αυτοδιοικητικό φορέα. Η δράση αυτή εκτός από την πιλοτική εισαγωγή ενός νέου ψηφιακού μέσου στην εκπαίδευση, συνδυάστηκε και μια καλή πρακτική ηλεκτρονικής δημοκρατίας, διότι οι μαθητές μέσω του δικτυακού διαγωνισμού συμμε-

τείχαν με την γνώμη τους για το μέλλον της Μαγνησίας, ενώ παράλληλα κατοχύρωσαν το δικαίωμα τους στην κλήρωση για ένα ηλεκτρονικό βιβλίο. Η δράση αυτή δεν εγκαταλείφθηκε μετά το πέρας της εκδήλωσης παραχώρησης των 140 ηλεκτρονικών βιβλίων σε μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου της Μαγνησίας, ενώ υποστηρίχθηκε με εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης βασικών λειτουργιών, αλλά και διαρκή υποστήριξη μέσω σχετικού ιστότοπου και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν άμεσα. Ψηφιακή Τάξη Ανηλίου Η τρίτη δράση του προγράμμα-

τος αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και φέρει τον τίτλο Ψηφιακή Τάξη 2. Το πρόγραμμα αφορούσε την Ε’ τάξη του σχολείου ήταν διετές, με στόχο η χρήση του υπολογιστή στην καθημερινότητα του μαθητή στα δύο τελευταία χρόνια του δημοτικού. Οι βασικές κατευθύνσεις της ΨΤ2 είναι: • Ομαλή προσαρμογή των μαθητών στη νέα τεχνολογία. • Χρήση του βιβλίου ταυτόχρονα με τον υπολογιστή για ένα εξάμηνο και μετά, με βάση τα δεδομένα, επαναξιολόγηση της διδακτικής μεθοδολογίας. • Αξιολόγηση της διδακτικής και της μεθοδολογίας. (Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου).

• Αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής στην εκπαίδευση. Οι νέες προσθήκες, πέρα από τον φορητό υπολογιστή του μαθητή, ψηφιακή διαχείριση τάξης και το ίντερνετ, είναι ο διαδραστικός πίνακας και ένα ενιαίο περιβάλλον εργασίας στον προσωπικό υπολογιστή του μαθητή.


16:Layout 1 7/9/2011 1:12 μμ Page 1

CMYK

CMYK


17:Layout 1 8/9/2011 4:50 μμ Page 1

CMYK

17 «Kυψέλη δημιουργίας» το δημοτικό ΙΕΚ Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

εκπαίδευση

Θα υπάρξει διεύρυνση του ΔΙΕΚ και με νέες ειδικότητες, επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Β. Κοντορίζος Τη διαπίστωση ότι η «μυστική συνταγή» των επιτυχιών και της έως τώρα δυναμικής πορείας του ΔΙΕΚ, είναι το γεγονός ότι έχει μετατραπεί σε «κυψέλη δημιουργίας» κάνει μιλώντας στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Βόλου «Κ.Ε.Κ.Π.Α-Δ.Ι.Ε.Κ» κ. Βασίλης Κοντορίζος Όπως τονίζει , θα διατηρηθεί ο πολλαπλός χαρακτήρας του ΔΙΕΚ ενώ παράλληλα θα διευρυνθεί, «αναζητώντας παράλληλα και νέες ειδικότητες». Σύμφωνα με τον κ. Κοντορίζο, το ΔΙΕΚ διαθέτει σπάνιες και μοναδικές ειδικότητες, αλλά και συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν σχέση ακόμη και με τους χώρους και τον εξοπλισμό. Αποδεικτικό της πετυχημένης πορείας, είναι το μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις πιστοποίησης, ενώ για τη διευκόλυνση των αποφοίτων που επιθυμούν να εργαστούν, λειτουργεί το γραφείο διασύνδεσης. Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή Υπό νέα διοικητική και οργανωτική «σκέπη» το ΔΙΕΚ Βόλου πλέον, λόγω «Καλλικράτη»… Σημαίνει παράλληλα κάτι διαφορετικό στη λειτουργία του; Ναι, υπό τη «σκέπη», όπως αναφέρετε ή στην αγκαλιά καλύτερα, της μεγάλης Κοινωφελούς Επιχείρησης του διευρυμένου Δήμου το ΔΙΕΚ, αλλά ως αυτόνομη διεύθυνση υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας όπως πάντα. Η νέα διοίκηση πραγματικά αγκάλιασε το ΔΙΕΚ εκτιμώντας το μέχρι τώρα επιτυχημένο έργο του. Είναι γνωστή η μοναδικότητα του πανελληνίως ως μοναδικό Δημοτικό ΙΕΚ αλλά και ο πρωτοποριακός του

χαρακτήρας. Ο ρόλος του ΔΙΕΚ δεν είναι μόνον εκπαιδευτικός, όπως φαίνεται άμεσα, αλλά και κοινωνικός και παραγωγικός – αναπτυξιακός. Δίνει λύσεις και διεξόδους σπουδών με την κατάρτιση που προσφέρει σε πολλούς νέους της πόλης χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν αντιμετωπίζοντας έτσι ένα κοινωνικό πρόβλημα πολλών οικογενειών της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον συνδέει τους σπουδαστές με την παραγωγή, τους φέρνει σε επαφή με υπηρεσίες του Δήμου και με φορείς της πόλης και τους εντάσσει έτσι στην αγορά καθιστώντας τους με τον τρόπο αυτό, στο μέτρο που τους αναλογεί, μο-

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Βόλου «Κ.Ε.Κ.Π.Α-Δ.Ι.Ε.Κ» κ. Βασίλης Κοντορίζος χλούς και μονάδες ανάπτυξης της πόλης . Αυτόν το πολλαπλό χαρακτήρα του ΔΙΕΚ θα τονώσουμε και θα διευρύνουμε αναζητώντας παράλληλα και νέες ειδικότητες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτών ρόλων . Από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, ποιες οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν, πότε μπορούν να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον και τι πρέπει να γνωρίζει ο σπουδαστής; Ήδη από την άνοιξη έχει εκδηλωθεί με τις προεγγραφές μεγάλο ενδιαφέρον για όλες τις ειδικότητες από νέους της πόλης αλλά και άλλων πόλεων, μάλιστα ιδιαίτερα αυξημένο για κάποιες καλλιτεχνικές ειδικότητες που παρουσίαζαν χαμηλή ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Έτσι λοιπόν θα λειτουργήσουν και φέτος όλες οι ειδικότητες

του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, δηλαδή οι Γραφικές Τέχνες, η Διακόσμηση, η Ενδυματολογία, η Κεραμική, το Κόσμημα, η Φωτογραφία, η Συντήρηση Έργων Τέχνης, όπως και οι 3 ειδικότητες του Τομέα Τουρισμού, δηλαδή της Μαγειρικής, της Φιλοξενίας-Υποδοχής, και του Βοηθού Μαγειρικής που απευθύνεται σε αποφοίτους Γυμνασίου. Ο ενδιαφερόμενος σπουδαστής μπορεί να ζητήσει πληροφορίες από τη Γραμματεία του ΔΙΕΚ , στο τηλέφωνο 24210-56446 αλλά και στην ιστοσελίδα www. diek.gr, και αφού ετοιμάσει τα δικαιολογητικά να κάνει την εγγραφή του από αυτή την εβδομάδα. Επίσης μπορεί να ζητήσει πληροφορίες απευθείας από τη Γραμματεία, όπου θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί και την ετήσια, εξαιρετική έκθεση των σπουδαστών για να βοηθηθεί στην επιλογή του Η σύγχρονη πραγματικότητα καταδεικνύει ότι οι επιλογές των νέων για το μέλλον τους, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές. Γιατί λοιπόν κάποιος να επιλέξει το ΔΙΕΚ; Αρχικά γιατί διαθέτει σπάνιες και μοναδικές ειδικότητες όπως η κεραμική, η φωτογραφία, η ενδυματολογία, το κόσμημα που αναζητούν νέοι από διάφορες πόλεις. Επίσης για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του, που έχουν σχέση με τους χώρους, τον εξοπλισμό και τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού έργου που μπορεί κάποιος να δει στις σπουδαστικές εργασίες, όπως παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση, αλλά και στις βραβεύσεις

σε πανελλήνιες και πανευρωπαϊκές συμμετοχές. Ακόμη το επιλέγει για τις ετήσιες εκδηλώσεις-γεγονότα όπου γίνεται η προβολή των σπουδαστικών εργασιών καθώς και για συμμετοχές σε κλαδικές εκθέσεις και σε προγράμματα κινητικότητας και επιμόρφωσης που εμπλουτίζουν με εμπειρία και γνώση τους σπουδαστές. Τέλος για το «κοινωνικό πρόσωπο» ως ΙΕΚ Δήμου που λαμβάνει υπόψη κοινωνικές παραμέτρους προσφέροντας ειδικές παροχές αλλά και για τις σχέσεις με το Δήμο και φορείς της πόλης που καλλιεργούνται στη διάρκεια των σπουδών. Είναι αλήθεια ότι το ΔΙΕΚ χρόνια τώρα, έχει πρωταγωνιστήσει στα εκπαιδευτικά πράγματα, ακόμη και πανελλαδικά. Ποια είναι η «μυστική συνταγή»; Στο τυπικό μέρος είναι η πολύ καλή αξιολόγηση από το Υπουργείο που το ξεχωρίζει, όπως και το μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις πιστοποίησης. Αλλά στην ουσία είναι όλα αυτά που προαναφέραμε, κυρίως το κοινωνικό του προφίλ αλλά και η «θετική ατμόσφαιρα» του χώρου, από την υποδοχή έως το «δόσιμο» και την αφοσίωση των δασκάλων και κυρίως την καλλιέργεια σχέσεων μιας φιλικής δοτικής ατμόσφαιρας. Το Δημοτικό ΙΕΚ είναι μια «κυψέλη δημιουργίας» και αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό. Εδώ ακριβώς έγκειται η συνταγή της επιτυχίας, αλλά προϋποθέτει και τη βούληση και επιλογή των νέων που θέλουν πραγματικά να δουλέψουν συνειδητά και δημι-

ουργικά. Τα δείγματα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων του ΔΙΕΚ, είναι θετικά; Το ΔΙΕΚ αναλαμβάνει την ενημέρωση των σπουδαστών για το εργασιακό περιβάλλον και για τα προγράμματα επιδοτήσεων νέων επιχειρηματιών. Γίνονται επισκέψεις σε επιχειρήσεις και στην πορεία των ετών έχει πετύχει ώστε οι επιχειρήσεις των συναφών κλάδων με τις ειδικότητες του ΔΙΕΚ να απευθύνονται σ’ αυτό για την ανεύρεση συνεργατών. Οι σπουδαστές προτείνονται για την πρακτική τους άσκηση ή κατευθείαν για πρόσληψη. Πολλοί σπουδαστές έχουν τοποθετηθεί σε επιχειρήσεις της πόλης. Για το σκοπό αυτό λειτουργεί τα τελευταία χρόνια το γραφείο διασύνδεσης, το οποίο ενημερώνει τις επιχειρήσεις και συγχρόνως κατευθύνει τους σπουδαστές σε θέσεις που ζητούνται , όχι μόνο στην πόλη αλλά και σε άλλες πόλεις ιδιαίτερα για τους τουριστικούς τομείς όπου γίνονται τοποθετήσεις σε όλα τα μεγάλα τουριστικά νησιά. Για τις καλλιτεχνικές ειδικότητες είναι ενημερωμένοι οι αντίστοιχοι συλλογικοί φορείς και απευθύνονται στο ΔΙΕΚ Με το ουσιαστικό ενδιαφέρον από την Κοινωφελή Επιχείρηση, με σωστό προγραμματισμό για τη διεύρυνση των ρόλων που εκθέσαμε , μαζί με μια καλή συγκυρία, όπως παρουσιάζεται, από τις πολιτικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις της Υπουργού Παιδείας πιστεύουμε και ελπίζουμε σε μια πολύ καλή εκπαιδευτική χρονιά για το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΕΚ.

Έντεκα ειδικότητες «κλειδιά» για το μέλλον Στο Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Βόλου (Δ.Ι.Ε.Κ.) Το Δ.Ι.Ε.Κ. είναι η μοναδική στην Ελλάδα δημοτική παρέμβαση για την επαγγελματική κατάρτιση στις εφαρμοσμένες τέχνες, στο οποίο μπορούν οι απόφοιτοι Λυκείου να αποκτήσουν όχι μόνο ουσιαστικά προσόντα για την απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας, αλλά και Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε. Ο θεσμός προσφέρει ακόμα, αναβολή στράτευσης και ασφάλιση κατά παντός ατυχήματος.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα είναι καθημερινό και η διάρκεια των σπουδών είναι 4 εξάμηνα. Μετά την κατάρτιση των 4 εξαμήνων διεξάγονται οι εξετάσεις πιστοποίησης για την απόκτηση κρατικού τίτλου σπουδών. Το Δ.Ι.Ε.Κ. στεγάζεται σ’ ένα καλαίσθητο κτίριο 2500 m2 , βιομηχανικής αισθητικής, με εργαστήρια, αίθουσες θεωρητικών, χώρο εκθέσεων και εκδηλώσεων, κυλικείο, χώρους διοίκησης, βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο και μεγάλο αύλειο χώρο, που βρίσκεται στην γωνία των οδών Ρ. Φεραίου 1 και Χείρωνος στην περιοχή Οξυγόνου.

Οι Ειδικότητες ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΕΚ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ είναι: 1/ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΡΑΦΙΣΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 2/ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ 3/ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ 4/ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ & ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ 5/ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΛΗΨΗΣ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 6/ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ & ΕΡΓΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 7/ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ 8/ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ – ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΣ 9/ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 10/ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ & ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 11/ ΒΟΗΘΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ για αποφοίτους Γυμνασίου CMYK

Διδάσκοντες –εγγραφές Οι διδάσκοντες είναι καλλιτέχνες και ειδικοί διαφόρων ειδικοτήτων με σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό υψηλών προσόντων και αναγνώριση στον επαγγελματικό τους χώρο. Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ Ι.Ε.Κ έχει συνεργασία μέσω των Κοινοτικών Προγραμμάτων SOCRATES & LEONARDO με ανάλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα για ανταλλαγή και μετεκπαίδευση σπουδαστών. Το ΔΙΕΚ αναλαμβάνει την διαδικασία και προετοιμασία των σπουδαστών που θέλουν να συνεχίσουν σπουδές σε

Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Στο τέλος κάθε χρονιάς κατάρτισης γίνεται η Ετήσια Έκθεση με έργα σπουδαστών που διαρκεί όλο το καλοκαίρι. Οι προεγγραφές γίνονται το καλοκαίρι και οι εγγραφές από τις 10 Σεπτεμβρίου. Η κατάρτιση ξεκινά στις 10 Οκτωβρίου. Πληροφορίες - Εγγραφές: Ρ. Φεραίου 1 & Χείρωνος, 38333 .Τηλ: 24210 - 56446 & 24210 - 56389 FAX: 24210 – 56389. E mail: diek_vol@hol.gr URL: www.artcollegevolos.gr


18:Layout 1 8/9/2011 4:55 μμ Page 1

18

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

εκπαίδευση

«Τριπλή» επιλογή στο «κυνήγι» της μάθησης Ποιες δυνατότητες προσφέρουν το Γενικό Λύκειο, το ΕΠΑΛ και η ΕΠΑΣ Μια από τις πρώτες δυσκολίες μαθητικής επιλογής που ίσως αποδειχθεί καταλυτική για την μετέπειτα πορεία τους, μπορεί να χαρακτηριστεί για τους μαθητές, η επιλογή του Λυκείου, λίγο πριν το τέλος ουσιαστικά του Γυμνασίου.

Το Γενικό Λύκειο Το Γενικό Λύκειο, είναι μια σχολική δομή με διάρκεια υποχρεωτικής φοίτησης τα τρία έτη. Ο μαθητής αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Λύκειο, συμ-

μετέχει σε πανελλήνιες εξετάσεις σε ορισμένα μαθήματα. Οι επιδόσεις του σε αυτά τα μαθήματα, λαμβάνονται υπόψη με ειδική στάθμιση, για να κριθεί εάν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές σε Α.Ε.Ι (Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, πανεπι-

στήμιο). Από το 1997 (νόμος 2525/1997) έως το 2006 ονομάζονταν Ενιαίο Λύκειο. Με την ψήφιση του νόμου 3475/2006 ξαναπήρε το όνομα Γενικό Λύκειο. Το Απολυτήριο του Γενικού Λυκείου αποτελεί επίσημη βεβαί-

ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.: Μία σπουδαία επιλογή ζωής Του κ. Σωκράτη Σαβελίδη Διευθυντή 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας Είναι γνωστό και αποδεκτό ότι η ανταγωνιστικότητα μίας οικονομίας, αλλά και η θέση των εργαζομένων σε αυτήν εξαρτάται άμεσα τόσο από την ποιότητα της εκπαίδευσης, όσο και από τη διαβάθμισή της. Η χώρα μας, όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βιώνει την κοινωνία της πληροφορίας και ζει στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας, η οποία κατά κοινή ομολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Σήμερα, φαντάζει αδιανόητο μία κοινωνία να αγνοήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και του μέλλοντός της. Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται ως επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της δομής της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με απώτερο σκοπό την ανταπόκρισή της στις προκλήσεις των κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων. Η ελληνική πολιτεία, τα τελευταία τριάντα χρόνια, έχει κάνει επανειλημμένες προσπάθειες μεταρρύθμισης για να πραγματοποιήσει τις προαναφερθείσες κοινωνικές επιταγές αναφορικά με την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Το καλοκαίρι του 2006, η ελληνική βουλή ψήφισε το νόμο 3475 με αντικείμενο την οργάνωση και τη λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με αυτό το νόμο η Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση παρέχεται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.). Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη Γενική Εκπαίδευση Λυκειακής βαθμίδας, παρέχεται στα Γενικά Λύκεια. Έτσι, οι απόφοιτοι των Γυμνασίων, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ δύο τύπων Λυκείου, των Γενικών ή των Επαγγελματικών. Σημειώνεται ότι στις Επαγγελματικές Σχολές μπορεί κανείς να εγγραφεί αφού αποφοιτήσει από την πρώτη τάξη οποιουδήποτε τύπου Λυκείου. Βεβαίως, για να επιλέξει κανείς τον τύπο του Λυκείου ή της Σχολής τα μαθήματα των οποίων πρόκειται να παρακολουθήσει πρέπει να γνωρίζει τουλάχιστον τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες των στελεχών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά γενική ομολογία, η ενημέρωση των μαθητών και των γονέων τους είναι ελλιπής κυρίως όσον αφορά στα νεοϊδρυθέντα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές. Πράγματι, τι είναι τα ΕΠΑ.Λ.; Τι είναι

στικών Επαγγελμάτων (ΑΣΤΕ) των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Εάν οι μαθητές παρακολουθήσουν τα μαθήματα της ομάδας Β και ένα μάθημα της επιλογής τους, τότε τούς παρέχεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή σε όλα τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που εισάγονται και οι κάτοχοι απολυτηρίου ημερήσιου Γενικού Λυκείου. Οι υποψήφιοι απόφοιτοι ΕΠΑ.Λ. εξετάζονται σε ίσο αριθμό μαθημάτων με τον αριθμό μαθημάτων στα οποία εξετάζονται και οι υποψήφιοι απόφοιτοι Γενικών Λυκείων.

οι ΕΠΑΣ και ποια τα πλεονεκτικά χαρακτηριστικά τους βάσει των οποίων ένας μαθητής θα τα επιλέξει; Τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) Με πολύ λίγα και απλά λόγια, τα ΕΠΑ.Λ. είναι Λύκεια τα οποία χορηγούν στον απόφοιτό τους και Απολυτήριο Λυκείου και Επαγγελματικό Πτυχίο. Πιο συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. λαμβάνουν Απολυτήριο Λυκείου ισότιμο με το αντίστοιχο των αποφοίτων του Γενικού Λυκείου και επιπρόσθετα λαμβάνουν Επαγγελματικό Πτυχίο «Επιπέδου 3». Αυτό σημαίνει ότι ένας απόφοιτος ΕΠΑ.Λ. έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ κ.α.) αλλά και να απευθυνθεί στην αγορά εργασίας με Πτυχίο και γνώσεις που θα του επιτρέψουν την άμεση έναρξη της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Επίσης, οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. έχουν διέξοδο προς τα ΙΕΚ κατά προτεραιότητα. Πώς όμως καθίσταται δυνατή η παροχή αυτής της ετερόκλητης πληθώρας δυνατοτήτων στον απόφοιτο των ΕΠΑ.Λ.; Η δυνατότητα αυτή οφείλεται κυρίως στην ιδιόμορφη δομή των ΕΠΑ.Λ.. Βασικά η δομή των ΕΠΑ.Λ. συγκροτείται από Κλάδους, οι κλάδοι διακλαδίζονται σε Τομείς και οι Τομείς σε Ειδικότητες. Ο μαθητής επιλέγει τον Κλάδο, Τομέα και Ειδικότητα φοίτησής του οπότε διδάσκεται τα αντίστοιχα μαθήματα Ειδικότητας. Η φοίτηση αυτή του παρέχει τις επαγγελματικές γνώσεις αλλά και το Επαγγελματικό του Πτυχίο.

Οι τομείς Οι τομείς οι οποίοι λειτουργούν στα 10 (δέκα) ΕΠΑ.Λ. του Νομού Μαγνησίας είναι: Πληροφορικής, Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής, Οχημάτων, Δομικών Έργων, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Οικονομικών και Διοικητικών υπηρεσιών, Υγείας – Πρόνοιας και Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω τομείς διακλαδίζονται σε αντίστοιχες πιο εξειδικευμένες ειδικότητες. Κατά τη φοίτησή του μαθητή σε κάποιο τομέα εκείνος, ταυτόχρονα με τα μαθήματα Ειδικότητας, διδάσκεται και μαθήματα Γενικής Παιδείας. Αυτά του παρέχουν γενικές γνώσεις και κάποια από αυτά αποτελούν εξεταστέα μαθήματα στη διαδικασίας εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κυρίως στα Πανεπιστήμια. Σημειώνεται ότι ο μαθητής, εάν το θελήσει, μπορεί να μη συμμετάσχει στις εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σημαντικό στοιχείο στη δομή των ΕΠΑ.Λ. αποτελεί το ότι οι μαθητές της τελευταίας τάξης επιλέγουν να παρακολουθήσουν μαθήματα μεταξύ δύο ομάδων μαθημάτων. Με αυτή την επιλογή τους, προσδιορίζουν τον τρόπο πρόσβασής τους σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, εάν παρακολουθήσουν μαθήματα της ομάδας Α και ένα μάθημα της επιλογής τους, τούς παρέχεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ειδικές πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή αποκλειστικά και μόνο σε τμήματα και σε σχολές του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΤΕΙ), στις Ανώτερες Σχολές Τουρι-

Υπάρχουν Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. Στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. η φοίτηση πραγματοποιείται σε τρεις τάξεις ετήσιας διάρκειας ενώ στα εσπερινά σε τέσσερις. Οι κάτοχοι απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου για τη πρόσβασή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση επιλέγουν μεταξύ δύο επιλογών. Η πρώτη επιλογή αφορά στη συμμετοχή τους στις ειδικές πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή αποκλειστικά και μόνο σε τμήματα και σε σχολές του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΤΕΙ), στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΑΣΤΕ) των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Η δεύτερη επιλογή των μαθητών του ΕΠΑ.Λ. είναι να συμμετάσχουν σε πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή σε όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στα οποία εισάγονται και οι κάτοχοι απολυτηρίου ημερήσιου Γενικού Λυκείου (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Στρατιωτικές Σχολές κλπ). Οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) *Σημειώνεται ότι η φετινή, ήταν η τελευταία χρονιά εγγραφής στην α΄ τάξη της ΕΠΑΣ, καθώς από την επόμενη χρονιά αλλάζει η λειτουργία των συγκεκριμένων σχολών… • Οι ΕΠΑ.Σ. χορηγούν μόνο Πτυχίο «επιπέδου 3». Οργανώνονται σε τμήματα ειδικοτήτων, η φοίτηση διαρκεί δύο χρόνια και σ’ αυτές εγγράφονται οι μαθητές που προάγονται από την Α’ Τάξη των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑ.Λ.. Στις ΕΠΑ.Σ. διδάσκονται μόνο μαθήματα ειδικότητας. Οι πτυχιούχοι έχουν διέξοδο προς τα ΙΕΚ και την αγορά εργασίας. Περισσότερες πληροφορίες για τα ΕΠΑ.Λ. και τις ΕΠΑ.Σ. μπορεί κανείς να αναζητήσει σε κάθε ΕΠΑ.Λ. ή ΕΠΑ.Σ., στο Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας - κτήριο Μουρτζούκου τηλέφωνο 2421072704 και στην ιστοσελίδα www.ypepth.gr.

ΕΠΑ.Σ. Β. Νοσηλευτών Νοσοκομείου Βόλου Το «Αχιλλοπούλειο» Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου λειτουργεί την ΕΠΑΣ Β. Νοσηλευτών (Νοσηλευτική Σχολή) του Α.Γ.Ν.Ν. Βόλου και για το σχολικό έτος 2010-11. Οι εγγραφές των μαθητών/τριών πραγματοποιηθούν από 15 Ιουνίου μέχρι 30 Ιουνίου και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Στη σχολή μπορούν να εγγραφούν: Όσοι έχουν τελειώσει την πρώτη τάξη Γενικού, Επαγγελματικού, Τεχνικού ή άλλου τύπου Λυκείου που υπήρχε στο παρελθόν. Οι κάτοχοι απολυτήριου Γενικού, Ενιαίου ή άλλου τύπου Λυκείου. Οι κάτοχοι πτυχίου Α & Β κύκλου ΤΕΕ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ για απόκτηση

άλλης ειδικότητας. Η Σχολή λειτουργεί στα Αστέρια Αγριάς διαθέτει άριστη υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμένα εργαστήρια. Το μόνιμο Εκπαιδευτικό Προσωπικό της σχολής και το Ιατρικό Προσωπικό του νοσοκομείου, εγγυώνται για την άρτια επαγγελματική σας κατάρτιση. Η φοίτηση είναι ΔΩΡΕΑΝ και διαρκεί 2 σχολικά έτη.

Δικαιολογητικά: Αποδεικτικό σπουδών Α’ τάξης ή απολυτήριο όλων των τύπων Λυκείων και Πιστοποιητικό γέννησης ή φωτοτυπία ταυτότητας. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 24280 92200 (Γραφείο Σχολής) 912π.μ. καθημερινά και κάθε Πέμπτη τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο.

ωση ότι κάποιος παρακολούθησε μαθήματα γενικής παιδείας και δεν παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα. Η απορρόφησή του στην αγορά εργασίας είναι μικρότερη των πτυχίων των ΤΕΕ και ΕΠΑΛ μια που αυτά προσφέ-

ρουν επαγγελματική ειδίκευση. Στη Μαγνησία λειτουργούν 21 ημερήσια αλλά και ένα νυχτερινό Γενικά Λύκεια Πληρ. Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας: τηλ. 24210-47396-493. mail@dide.mag.sch.gr

Οι Σχολές ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ στη Μαγνησία Σύμφωνα με το Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αναφορικά με τους αποφοίτους Γυμνασίων στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, προβλέπονται τα εξής: Στη Μαγνησία ο μαθητής έχει να επιλέξει στην Α’ τάξη μεταξύ των κύκλων : Α) Τεχνολογικού, β) Υπηρεσιών και γ) Ναυτιλιακού. Σημειώνεται ότι η Α’ τάξη είναι κοινή και για τους δυο τύπους Λυκείων (ΕΠΑΛΓΕΛ), οπότε είναι δυνατή η οριζόντια μετακίνηση μαθητών (μετεγγραφή). Στη Β’ τάξη ο μαθητής μπορεί να επιλέξει μεταξύ των τομέων : Μηχανολογίας – Οχημάτων- Ηλεκτρολόγων- Ηλεκτρονικής- Δομικών Έργων- Εφαρμοσμένων Τεχνών- Πληροφορικής- Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών- Υγείας και Πρόνοιας- Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος- Ναυτικού ΠλοιάρχωνΝαυτικού Μηχανικών. Οι ειδικότητες Στους παραπάνω τομείς μπορούν να μετεγγραφούν και προαχθέντες της Α’ τάξης των ΓΕΛ. Στην Γ’ τάξη λειτουργούν οι παρακάτω ειδικότητες : Μηχανολογικών εγκαταστάσεων και κατασκευών- ψυκτικών εγκαταστάσεων και κλιματισμού- μηχανικών και ηλεκτρολογικών συστημάτων αυτοκινήτουηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων- ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων και δικτύων- ηλεκτρονικών συστημάτων επικοινωνιών- σχεδιαστικών δομικών έργων-γραφικών τεχνών- υποστήριξης συστημάτων , εφαρμογών και δικτύων Η/Υ- υπαλλήλων διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών- υπαλλήλων τουριστικών επιχειρήσεων- βοηθών βρεφονηπιοκόμων- βοηθών ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων- βοηθών νοσηλευτών- τεχνολογίας και ελέγχου τροφίμων- έργων τοπίου και περιβάλλοντος- σύγχρονης επιχειρηματικής γεωργίας – πλοιάρχων εμπορικού ναυτικού – μηχανικών εμπορικού ναυτικού. Οι απόφοιτοι έχουν δικαίωμα εισαγωγής (β’ ομάδα) σε όλα τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, σε όλες τις στρατιωτικές σχολές και στις σχολές αστυνομίας ύστερα από Πανελλήνιες εξετάσεις σε έξι μαθήματα. Επίσης, οι απόφοιτοι έχουν δικαίωμα εισαγωγής (Α’ ομάδα) σε όλα τα ΑΤΕΙ, στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και στις Σχολές Αστυφυλάκων, ύστερα από ειδικές Πανελλήνιες εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα, με ειδικό ποσοστό εισαγωγής. Οι απόφοιτοι έχουν δικαίωμα εγγραφής στα ΙΕΚ με προτεραιότητα για απόκτηση εξειδίκευσης ή να ενταχθούν στην αγορά εργασίας (Δημόσιο – Ιδιωτικό). Το απολυτήριο του Επαγγελματικού Λυκείου στον απόφοιτο του Επαγγελματικού Λυκείου χορηγείται και πτυχίο ειδικότητες για επαγγελματική χρήση. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Επαγγελματικών Λυκείων εκπαιδεύονται εργαστηριακά στα σύγχρονα εργαστήρια των ΣΕΚ και ΣΕ. Επιπλέον, στους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων χορηγούνται μαθητικές ταυτότητες για μειωμένο εισιτήριο στις συγκοινωνίες. Δικαιολογητικά εγγραφής στην Α’ τάξη : απολυτήριο Γυμνασίου- Πιστοποιητικό Δήμου ή Κοινότητα ή Δελτίο Αστυνομικής ταυτότητας με δυο φωτογραφίες. Δυνατότητα εγγραφής στη Β’ τάξη : Εγγραφή για τους προαχθέντες της Α’ τάξης ΓΕΛ. Για εγγραφές άλλων περιπτώσεων πληροφορίες δίνονται στα ΕΠΑΛ ή στο Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, Συγκρότημα Μουρτζούκου, τηλ. 24210 73704.

Επαγγελματική Σχολή ΕΠΑΣ Ν.Ιωνίας Βόλου Για τη Δημόσια Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ.) Νέας Ιωνίας Βόλου, επισημαίνεται (λόγω των αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων στην Τεχνική- Επαγγελματική Εκπαίδευση), ότι ήταν η τελευταία χρονιά εγγραφών (στην Α’ τάξη ΕΠΑΣ) στις εξής ειδικότητες: Αισθητικής Τέχνης, Αμαξωμάτων, Βοηθών Φαρμακείων, Βοηθών Φυσιοθεραπευτών, Εργαλειομηχανών CNC, Θερμοϋδραυλικών και Συντηρητών Κεντρικής Θέρμανσης, Κομμωτικής Τέχνης, Κτιριακών Έργων, Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων, Τεχνιτών Αερίου Καυσίμου (Φυσικού Αερίου) και Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών. Η ΕΠΑ.Σ. λειτουργεί καθημερινά σε απογευματινό ωράριο (15:45 – 19:55). Η φοίτηση διαρκεί 2 χρόνια, παρέχεται εντελώς δωρεάν και δίνει τη δυνατότητα Αναβολής Στράτευσης. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στη Γραμματεία της Σχολής, οδός Παναγούλη τέρμα, Νέα Ιωνία (Σχολικό Συγκρότημα Φυτόκου) και στα τηλέφωνα 24210-60550 και 24210-68768 όλες τις εργάσιμες ημέρες στις ώρες 16:30 έως 19:30.

Η ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ Βόλου Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού λειτουργεί κατά το σχολικό έτος 2011-2012 στην εκπαιδευτική μονάδα αρμοδιότητας (ΕΠΑΣ Βόλου), η Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας (ΕΠΑΣ) με τις εξής ειδικότητες : Τεχνιτών θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, τεχνιτών μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτου, τεχνιτών ηλεκτρολογικών εργασιών, τεχνιτών υποστήριξης συστημάτων υπολογιστών, κομμωτικής τέχνης

και ξυλουργών – επιπλοποιών. Αιτήσεις υποψηφιότητας υποβάλλονται συνήθως στη διάρκεια του καλοκαιριού, στη γραμματεία της ΕΠΑΣ Μαθητείας Βόλου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Η επιλογή των μαθητών γίνεται με το βαθμό Τίτλο Σπουδών και με Κοινωνικών κριτήρια. Πληροφορίες παρέχονται στη Γραμματεία του Κέντρου (Αθηνών 64) ή στα τηλέφωνα 24210 63688 ή 63684, από ώρα 8π.μ. έως 13μ.μ.


19:Layout 1 7/9/2011 1:13 μμ Page 1

CMYK

CMYK


20:Layout 1 8/9/2011 5:00 μμ Page 1

20

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

εκπαίδευση

Ιδιωτικές Σχολές Εκπαίδευσης στη Μαγνησία ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΙΕΚ Βόλος Ανθίμου Γαζή 143 πληρ. 24210-34016, iekgiats@otenet.gr. Στη Λάρισα Γεωργιάδου & Σβάρτς 1 τηλ. 2410-537468. Δίνοντας κρατικό δίπλωμα, υποτροφίες, χαμηλά δίδακτρα, αναβολή από το στρατό και λειτουργώντας τμήματα αποφοίτων Γυμνασίου όπως και Α΄ και Β΄ Λυκείου, προσφέρει τις εξής ειδικότητες: Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Διοικητικό και Οικονομικό Στέλεχος Επιχειρήσεων, Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου, Νοσηλευτική τραυματολογία, Προσχολική Αγωγή, Κομμωτής- Τεχνικός περιποίησης κόμης, Ειδικός εφαρμογών Αισθητικής, Αισθητικός ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, Τεχνικός Αρτοποιίας- Ζαχαροπλαστικής, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης, Γραφίστας Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων, Τεχνικός διακόσμησης, Τεχνικός δομικών έργων και Εκπαιδευτής υποψηφίων Οδηγών.

Ανεβείτε ένα σκαλοπάτι…πάνω από το Λύκειο Οι επιλογές των σπουδαστών στα ΙΕΚ της Μαγνησίας Ως ένα σκαλοπάτι γνώσης πάνω από το Λύκειο…λειτουργούν εδώ και χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) της χώρας, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά, προσφέροντας πληθώρα γνώσεων και ειδικοτήτων για νέους και νέες που επιλέγουν το διαφορετικό δρόμο, από αυτόν των σπουδών στο Πανεπιστήμιο. Στόχος τους, είναι να παρέχουν οιουδήποτε τύπου επαγγελματική κατάρτιση, αρχική ή συμπληρωματική, να εξασφαλίζουν στους καταρτιζόμενους τα ανάλογα προσόντα, μέσω της παροχής επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων και να τους παρέχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τις αντίστοιχες δεξιότητες, ώστε να διευκολύνεται η επαγγελματική ένταξή τους στην κοινωνία και να εξασφαλίζεται η προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας. Οι καταρτιζόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς την κατάρτισή τους στα Δημόσια και Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η Βεβαίωση, τους δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης. Εννέα ειδικότητες στο δημόσιο ΙΕΚ Στη Μαγνησία λειτουργεί ως δημόσιο ένα πλέον ΙΕΚ, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκαν από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε) οι ειδικότητες του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) της Μαγνησίας για το Φθινοπωρινό εξάμηνο έτος κατάρτισης 2011-2012

Για τις συγκεκριμένες ειδικότητες, προσλαμβάνονται εκπαιδευτές με σύμβαση μίσθωσης έργου με ωριαία αντιμισθία. Οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν, είναι: Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης, Αισθητικός ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, τεχνικός σχεδίασης και ανάπτυξης ιστοσελίδων (web designer-developer, Στέλεχος υπηρεσιών ασφαλείας, Βοηθός Φυσικοθεραπευτή- υπάλληλος Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας, Τεχνικός αερίων καυσίμων, Τεχνικός Διαχείρισης Συστημάτων και παροχής υπηρεσιών intranet/internet, Τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα (Multimedia), Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί καλούνται ως ιδιώτες ή με οποιαδήποτε σχέση εργασίας απασχολούμενους στο Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα, να υποβάλουν από 12-9-2011 έως 16-92011. Πληρ. για τους σπουδαστές στο τηλ. 24210-83885. Το ΙΕΚ ΟΑΕΔ ΒΟΛΟΥ Το Δημόσιο ΙΕΚ ΟΑΕΔ Βόλου, με την πολύχρονη εμπειρία του όπως επισημαίνει ο Διευθυντής του ΙΕΚ κ. Ναπολέων Κολοβός, έχει καταστεί ένας έμπειρος και αξιόπιστος φορέας εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου στο Νομό μας. «Ο συνεχώς βελτιούμενος εργαστηριακός εξοπλισμός, το αυστηρά επιλεγμένο μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες διδακτικό προσωπικό που διαθέτει την κατάλληλη επαγγελματική αλλά και επιστημονική επάρκεια στον τομέα του, η συνεχής επίβλεψη της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης από τους υπεύθυνους του ΙΕΚ αποτελούν εγγύηση για την απόκτηση ισχυρής γνωστικής επάρκειας που αποτελεί σημαν-

τικό όπλο για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων μας. Το υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις πιστοποίησης και οι απόφοιτοι του ΙΕΚ που απορροφήθηκαν από την αγορά εργασίας αποτελούν την καλύτερη επιβεβαίωση των παραπάνω» δήλωσε ο κ. Κολοβός. Στο ΙΕΚ μπορούν να εγγραφούν κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου ή Πτυχίου ΤΕΕ Β΄ Κύκλου Σπουδών ή ΕΠΑ.Σ ή ΕΠΑ.Λ., ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Σημαντικό πλεονέκτημα θεωρείται ότι στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ δεν καταβάλλονται δίδακτρα. Οι ειδικότητες Για το χειμερινό εξάμηνο του σχ. Έτους 2011 – 2012 το ΙΕΚ του ΟΑΕΔ θα δέχεται αιτήσεις υποψηφίων σπουδαστών για τις παρακάτω ειδικότητες. (Αιτήσεις για εγγραφή στο Ά Εξάμηνο). Α) Ειδικός μηχανογραφημένου Λογιστηρίου. Β) Υπεύθυνος υποδοχής και φιλοξενίας * Στις παραπάνω ειδικότητες μπορούν να υποβάλουν αίτηση κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου ή Πτυχίου ΤΕΕ Β΄ Κύκλου Σπουδών ή ΕΠΑ.Σ ή ΕΠΑ.Λ ή Τ.Ε.Λ. ή Ε.Π.Λ. Επίσης, με αιτήσεις για εγγραφή στο ΄Γ Εξάμηνο, λειτουργούν οι εξής ειδικότητες: Α) Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης Β) Διοικητικό και Οικονομικό Στέλεχος Επιχειρήσεων * Στις παραπάνω ειδικότητες μπορούν να υποβάλουν αίτηση ένταξης, κάτοχοι Πτυχίου ΤΕΕ Β΄ Κύκλου Σπουδών. ή ΕΠΑ.Σ ή ΕΠΑ.Λ , αντίστοιχων ειδικοτήτων. Περιγραφή Ειδικοτήτων (Ά Εξαμή-

Η διέξοδος του Νυχτερινού Λυκείου Μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στο Βόλο Η εσπερινή εκπαίδευση στην χώρα μας εντάχθηκε στη δημόσια εκπαίδευση πολύ αργά, ακολουθώντας στην αρχή της εμφάνισής της πορεία μοναχική και ανεξάρτητη. Ωστόσο η εσπερινή εκπαίδευση κλήθηκε να δώσει διεξόδους στα άτομα εκείνα που οι εκάστοτε κοινωνικοοικονομικές συνθήκες δεν τους επέτρεψαν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, διεκδικώντας παράλληλα την άμβλυνση του κοινωνικού τους αποκλεισμού. Η φοίτηση σε αυτό : • Δημιουργεί τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο πριν τις ολοκληρώσουν . • Παρέχει τη δυνατότητα επαγγελματικής απασχόλησης και ταυτόχρονης φοίτησης σε αυτό. • Είναι επανορθωτική, διότι δίνει μια ατομική ολοκλήρωση της γενικής εκπαίδευσης. • Είναι συμπληρωματική, διότι προσφέρει την εναλλακτική ευκαιρία ολοκλήρωσης της Β/θμιας Εκπ/σης και, σε όσους το επιθυμούν, τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια & ΤΕΙ.

Προϋποθέσεις Απαραίτητη προϋπόθεση εγγραφής ή μετεγγραφής είναι η βεβαίωση εγγραφής από το εργοδότη. Ωστόσο, λόγω και της οικονομικής συγκυρίας, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας εγγράφονται στην Ά Τάξη των Εσπερινών Λυκείων, άνεργοι μαθητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ, καθώς και μητέρες ανήλικων τέκνων με αποκλειστική οικιακή απασχόληση. Η φοίτηση στο σχολείο, είναι τετραετής. Δικαίωμα εγγραφής έχουν οι μαθητές που προήχθησαν από την Α τάξη ημερήσιου Λυκείου, ενώ στη Δ΄ τάξη όσοι προήχθησαν από τη Β Τάξη του ημερήσιου Λυκείου. Το ωράριο λειτουργίας είναι από 19:00 έως 22:30 με πέντε διδακτικές ώρες σε πλήρη ανάπτυξη. Στο Βόλο λειτουργεί το Εσπερινό Λύκειο Βόλου στο σχολικό συγκρότημα Αναύρου. Η γραμματεία του σχολείου, λειτουργεί τις σχολικές εργάσιμες ημέρες και ώρες 7 το απόγευμα με 10 το βράδυ. Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Πληρ. Σταδίου 1 τηλ. 24210-39569.

νου) Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου Ο ειδικός μηχανογραφημένου λογιστηρίου απόφοιτος ΙΕΚ, με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, εφαρμόζει την λογιστική επιστήμη, με την χρήση του Η/Υ και του εξειδικευμένου λογιστικού λογισμικού. Ειδικότερα εφαρμόζει τις ισχύουσες διατάξεις του Κ.Β.Σ. (Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων), της φορολογίας, εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων της εργατικής νομοθεσίας καθώς και την νομοθεσία κοινωνικής ασφάλισης. Συγκεντρώνει, ελέγχει, κωδικοποιεί και εκδίδει τα παραστατικά λογιστηρίου. Υπεύθυνος υποδοχής και Φιλοξενίας Το εν λόγω “επάγγελμα” στοχεύει στην διασφάλιση της απρόσκοπτης και αποτελεσματικής λειτουργίας των υπηρεσιών φιλοξενίας σύμφωνα πάντα με τους κανονισμούς, την πολιτική και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται στις εγκαταστάσεις διαμονής και φιλοξενίας, καθώς και το σύστημα ποιότητας που αποσκοπεί στην ικανοποίηση του πελάτη. Το “επάγγελμα” αυτό μπορεί να ασκηθεί σε διαφορετικά επαγγελματικά περιβάλλοντα : ξενοδοχεία οποιουδήποτε μεγέθους, κέντρα υποδοχής (ηλικιωμένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, νέων κλπ.), κρουαζιέρες, κάμπινγκ κλπ., χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων πολυτελείας. Πληροφορίες δίνονται καθημερινά στα τηλέφωνα 24210 60744 & 24210 80766. Η διεύθυνση είναι : Αθηνών 64 (πεδίον Άρεως) – Βόλος

ΠΕΡΜΑΝ Διεύθυνση Κ. Καρτάλη 88 – Αλεξάνδρας, Βόλος τηλ. 24210-34625, Κομμωτήριο: Εθν. Αγώνων 104, Ν. Ιωνία τηλ. 24210-81285 και Πολυμέρη 11 Βόλος, τηλ. 24210-32580. Σπουδές κομμωτικής τέχνης, από το 1986… Διδάσκονται Κομμωτική, Αισθητική προσώπου, επαγγελματικό μακιγιάζ, Μανικιούρ-Πεντικιούρ και ονυχοπλαστική. Απευθύνεται σε αποφοίτους όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Γίνεται πρακτική εκπαίδευση με ολιγομελή τμήματα πρωϊνά και απογευματινά. LE GOURMET Σχολή τουριστικών και Επισιτιστικών Σπουδών Κωνσταντά 128 Βόλος. Τηλ. 24210-20118 Επίσημο κέντρο πιστοποιημένων τουριστικών και επισιτιστικών σπουδών του NCFE- Μ. Βρετανία. Διδάσκονται οι εξής ειδικότητες :Επαγγελματική μαγειρική- σεφ, Αρτοποιία- ζαχαροπλαστική, σερβιτόρος –μπάρμαν, διευθυντής εστιατορίου, διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, πλοιοσυνοδός. Υπάρχουν ειδικά τμήματα εξειδίκευσης –μετεκπαίδευσης για αποφοίτους τουριστικών σχολών και επαγγελματίες. «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» Διεύθυνση Μικρασιατών 47Α Βόλος, Υπ. Παπαγεωργίου Αγγελική 6948-605754, 6974-368937 Διδάσκονται Ζωγραφική, γραμμικό & ελεύθερο σχέδιο. Γίνεται προετοιμασία για υποψήφιους σπουδαστές, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και σχολών ΤΕΙ (Γραφιστικής, Διακόσμησης, Συντήρησης Έργων Τέχνης, Φωτογραφίας). Δημιουργία portfolio, φακέλου για τις σχολές εξωτερικού. Παράλληλα, λειτουργεί τμήμα ζωγραφικής για παιδιά και ενήλικες. Intered Βόλου Τοπάλη 32& Ερμού

Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) στο Βόλο Τα Κ.Ε.Κ. είναι από τους φορείς εφαρμογής της εθνικής πολιτικής κατά της ανεργίας και παρέχουν ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες στον τομέα της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης καθώς και στην ανάπτυξη μηχανισμών προώθησης στην απασχόληση. Οι αλλαγές που επέφερε ο «Καλλικράτης» στη διοικητική δομή της χώρας, επηρέασαν και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης που σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούσαν από τους ΟΤΑ. Πλέον, μεταξύ των καταγεγραμμένων, κυρίως ιδιωτικών ΚΕΚ της περιοχής, είναι τα εξής: 1. Eurotraining Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Βόλος/ Κριεζιώτου 5 & Στρ.Καλλέργη 24210-76275 volos@eurotraining.gr 2. ΟΓΕΕΚΑ - ΔΗΜΗΤΡΑ - Προς Φυτόκον Βόλος, τηλ. 2421060409 3. ΚΕΚ Δυναμική Αλμυρός/Πλατεία Ευξεινούπολης 24220-26529 dynamiki@otenet.gr. 4. ΚΕΚ ΩΡΙΩΝ - Αντωνοπούλου 127, Βόλος, τηλ. 24210-23417. 5. IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Αντωνοπούλου 127, Βόλος, 38221, , τηλ. 2421028476. 6. Χρηματοοικονομική Ελλάδος Ο.Ε. Αλμυρός/ Αμαλιάπολη 24210-39381, 25669, 91060 24210-22017, 91050 pronoia@otenet.gr . 7. Κέντρο Έρευνας Πληροφόρησης και Επιμόρφωσης Θεσσαλίας Θρακών 28 24210-30535-6 kepeth@hol.gr . 8. ΚΕΚ ΙΒΕΠΕ - Α Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, Τηλ.24210-78063 9. Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με τίτλους. Πληροφορίες: Γραμματεία Κ.Ε.Κ. Π.Θ., Γιαννιτσών & Λαχανά, Παλαιά, Βόλος, Τηλ: 2421006367, fax: 2421006487, e-mail: kek@uth.gr και στην ιστοσελίδα www.kek.uth.gr.

Αγιογραφίες … «Δια χειρός» σας Η Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος Η Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1999 με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνατίου. Ο σκοπός της δημιουργίας είναι διπλός. Πρώτον η Σχολή έχει σαν φιλοδοξία να μυήσει κάποιους ανθρώπους στην τέχνη της αγιογραφίας και δεύτερον προσπαθεί, με τη συστηματική εργασία πού γίνεται μέσα σ’ αυτή, να εμπνεύσει το σωστό επαγγελματισμό στους νέους που την πλησιάζουν. Απόφοιτοι της Σχολής, έχουν ανοίξει ήδη δικά τους εργαστήρια και αναλαμβάνουν την εργασία αγιογραφήσεως Ιερών Ναών της Μητρόπολης καθώς και άλλων περιοχών. Η διάρκεια της φοίτησης, στη Σχολή «Δια Χειρός» είναι τετραετής. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, για τέσσερις ώρες κάθε απόγευμα, ακολουθείται ένα πυκνό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο περιλαμβάνει θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα. Οι σπουδαστές διδάσκονται ελεύθερο σχέδιο, χρωματολογία, βυζαντινό σχέδιο,

φορητή εικόνα και τοιχογραφία. Γνωρίζουν τα εικαστικά ρεύματα της κρητικής και μακεδονικής σχολής, μαθαίνουν να εργάζονται κυρίως με τον παραδοσιακό τρόπο της αυγοτέμπερας, αλλά και με άλλες τεχνοτροπίες. Στο θεωρητικό επίπεδο, λαμβάνουν εκείνες τις γνώσεις εμ τις οποίες μπορούν να κατανοήσουν το νόημα της βυζαντινής εικονογραφίας. Διδάσκουν πεπειραμένοι καθηγητές, αγιογράφοι, άνθρωποι του πνεύματος κ.α. Παράλληλα με την εκμάθηση της εικονογραφίας, υπάρχουν και μερικά ακόμη τμήματα. Το τμήμα Συντηρήσεως έργων τέχνης, το παιδικό τμήμα που απευθύνεται σε απιδιά και εφήβους προσφέροντας πλούσιες γνώσεις πάνω στη ζωγραφική και το ελεύθερο σχέδιο. Μια ακόμη δραστηριότητα της Σχολής, είναι ότι μπορεί να αναλαμβάνει παραγγελίες για τη φιλοτέχνηση φορητών εικόνων, τοιχογραφιών ή άλλων έργων τέχνης. Για πληροφορίες, στη στη γραμματεία της Σχολής «Διά χειρός» στη διεύθυνση: Αγίου Νικολάου 108 ή στα τηλέφωνα: 24210-41058 και 6972-225448 κάθε

ημέρα από τις 6.00 το απόγευμα μέχρι τις 9.00 το βράδυ. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος ιδρύθηκε στο Βόλο το 1947, επί Αρχιερατείας του Μακαριστού Μητροπολίτη Ιωακείμ, από τον μεγάλο δάσκαλο και Πρωτοψάλτη Μανώλη Χατζημάρκο, ο οποίος υπήρξε πρώτος διευθυντή και καθηγητής της. Οι σπουδαστές της Σχολής διδάσκονται, εκτός από τη θεωρία και πράξη Βυζαντινής Μουσικής, Ιστορία, Τυπικό και Λειτουργική της Ορθόδοξης Εκκλησίας καθώς και θεωρία Σολφέζ και Αρμονία Ευρωπαϊκής Μουσικής. Πολύτιμος αρωγός και υποστηρικτής της προσπάθειας, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Δικαίωμα φοίτησης, έχουν ενδιαφερόμενοι κάθε ηλικίας. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται από 1-30 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες στη Μητρόπολη Δημητριάδος.


21:Layout 1 8/9/2011 5:05 μμ Page 1

21

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

εκπαίδευση

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Διδασκαλία, έρευνα, αναγνώριση… Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύθηκε το 1984 και έδρα του ,ορίστηκε ο Βόλος. Όπως αναφέρει ο Πρύτανης του Ιδρύματος, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης, «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα με αποστολή την προαγωγή της γνώσης μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας και τη συνεισφορά στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας. Για την επίτευξη των στόχων του επιδιώκει να δημιουργήσει ένα μαθησιακό περιβάλλον που προ-

άγει την κριτική σκέψη, την καινοτομία, την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης και την καλλιέργεια της πίστης στα δημοκρατικά ιδεώδη». Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας λειτουργούν οι εξής σχολές Σχολές – Τμήματα: Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Τμήμα Μηχανικών

Ηλεκτρονικών Υπολογ. Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων.

Σχολή Επιστημών Υγείας Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Eκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτι-

Σπουδές εξ’ αποστάσεως με το πτυχίο στο χέρι! Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.)

Αποστολή του Ε.Α.Π. είναι η εξ αποστάσεως παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, με την ανάπτυξη και αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας. Στους σκοπούς του Ε.Α.Π. εντάσσεται η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, καθώς και η ανάπτυξη τεχνολογίας και μεθοδολογίας στο πεδίο της μετάδοσης της γνώσης από απόσταση. Το ΕΑΠ παρέχει: Πτυχία , Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (Masters), Διδακτορικά Διπλώματα, Πιστοποιητικά Προπτυχιακής Επιμόρφωσης, Πιστοποιητικά Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης και Πιστοποιητικά Παρακολούθησης Θ.Ε.. Θέση με κλήρωση Δεδομένου ότι ο αριθμός των παρεχόμενων θέσεων για φοιτητές είναι συνήθως μικρότερος από τον αριθμό των ενδιαφερομένων να σπουδάσουν, γίνεται, εάν χρειάζε-

Τα επαγγέλματα που έχουν μέλλον, αλλά και αυτά που… αποτελούν πλέον παρελθόν, παρουσιάζει νεότερη έρευνα, που διενεργείται σε περιοδική βάση από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς υπό τον καθηγητή Θεόδωρο Κατσανέβα. Τα τελευταία στοιχεία της επαναλαμβανόμενης έρευνας για τις επαγγελματικές προοπτικές του Πανεπιστημίου Πειραιώς έχουν επηρεαστεί, όπως ήταν αναμενόμενο, από την τρέχουσα οικονομική κρίση της οποίας η εξέλιξη είναι αμφιλεγόμενη. Με την υπόθεση ότι θα υπάρχει ανάκαμψη στα επόμενα 2-5 χρόνια, οι τελευταίες προβλέψεις της έρευνας που αφορά τα επόμενα 5-10 χρόνια για επαγγέλματα που συνδέονται με ανώτατες ή ανώτατες σπουδές, παρουσιάζονται συνοπτικά πιο κάτω. Θεωρητικές σπουδές Τα παιδαγωγικά επαγγέλματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συνδέονται με θεωρητικές σπουδές, όπως η φιλοσοφία, η φιλολογία, η θεολογία, η ιστορία, η αρχαιολογία, συνεχίζουν να έχουν πολύ αρνητικές προοπτικές. Το ισοζύγιο για τους δάσκαλους εμφανίζεται μέχρι σήμερα ικανοποιητικό, κάτι που αναμένεται να αντιστραφεί σταδιακά στα επόμενα 6-8 περίπου χρόνια. Οι γυμναστές βρίσκουν κυρίως περιοδική ή περιστασιακή, χαμηλά αμειβόμενη απασχόληση.

ται, ηλεκτρονική κλήρωση των υποψήφιων φοιτητών, με την παρουσία εισαγγελικής αρχής για την εξασφάλιση του αδιάβλητου. Η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος υποψηφίων φοιτητών στα προγράμματα σπουδών δημοσιεύεται τουλάχιστον σε δύο ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών, σε μία της Θεσσαλονίκης και σε μία της έδρας του ΕΑΠ. Πτυχιακά προγράμματα Τα Πτυχιακά Προγράμματα Σπουδών είναι :Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών- Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό και Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών: Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Σχολή Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας: Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες και Πληροφορική Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών ανά Σχολή Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών: Σπουδές στην Εκπαίδευση MEd, Εκπαίδευση Ενηλίκων MEd, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας MEd, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας MEd, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας MEd και Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία MA.

νου Περιβάλλοντος.

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών: Διοίκηση Επιχειρήσεων ΜΒΑ, Διοίκηση Μονάδων Υγείας MSc, Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων MSc, Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας του Ε.Σ.Υ. MSc, Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων MSc και Τραπεζική MSc. Σχολή Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας: Διασφάλιση Ποιότητας Msc, Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων MSc, Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Έργων Υποδομής MSc, Διαχείριση Αποβλήτων MSc, Διαχείριση Τεχνικών Έργων MSc, Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές MSc, Προχωρημένες Σπουδές στη Φυσική MSc, Κατάλυση και Προστασία του Περιβάλλοντος MSc, Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά MSc, Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στα Πληροφοριακά Συστήματα MSc, Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση Καθηγητών των Φυσικών Επιστημών MSc, Τεχνολογία Υλικού και Λογισμικού: Σχεδίαση και Ανάπτυξη Διάχυτων Συστημάτων Υπολογισμού MSc. Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών: Γραφικές Τέχνες - Πολυμέσα MA και Σχεδιασμός Φωτισμού-Πολυμέσα MA. Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 2610367300, Fax: 2610- 367650, EMail: info@eap.gr. Διεύθυνση: Πάροδος Αριστοτέλους 18, 26 335, Πάτρα.

Ιατρικής, Κτηνιατρικής και Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Ανεξάρτητα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Οικονομικών Επιστημών Επίσης, Γραφείο Ξένων Γλωσσών Πληροφορίες Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Αργοναυτών και Φιλελλήνων, 38221 Βόλος, 24210-74000 www.uth.gr

Ένα πανεπιστήμιο για … κάθε ηλικία και μόρφωση! Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, ιδρύθηκε στο Βόλο από την Ακαδημία Πολιτών Ένας καινοτόμος θεσμός ιδρύθηκε στο Νομό μας: η Ακαδημία Πολιτών Βόλου. Πρόκειται για ένα θεσμό ελεύθερης και δημιουργικής επιμόρφωσης, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, διανοουμένων και επιστημόνων και σημαντικό εύρος θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος. Την απρόσκοπτη και επιστημονικά τεκμηριωμένη λειτουργία της Ακαδημίας Πολιτών Βόλου εγγυώνται το Εργαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Εργαστήριο Πολιτικών και Κοινωνικών Θεσμών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ τη λειτουργία της αναλαμβάνει η Ακαδημία Πολιτών με τη στήριξη όλων των φορέων του Βόλου. Οι επωφελούμενοι από αυτή την εκπαιδευτική προσφορά θα είναι πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας ανεξαρτήτως μόρφωσης, ηλικίας, φύλου, εθνικότητας ή άλλου δημογραφικού χαρακτηριστικού. Τα ακαδημαϊκά αντικείμενα έχουν επιλεγεί με γνώμονα τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα των πολιτών αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης των παρεχόμενων γνώσεων σε ατομικό ή και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κάποιοι από τους κύκλους των διαλέξεων θα αφορούν την Ιατρική, την Τέχνη και Πολιτισμό, τη Ψυχολογία, την Ιστο-

ρία και τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία, τη Δημοσιογραφία, τη Φυσική κλπ. Τα μαθήματα απευθύνονται σε δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, φοιτητές, ανέργους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες κ.α.. Ο πρώτος κύκλος διαλέξεων θα αφορά στον τομέα της Ψυχολογίας και της Ιατρικής. Δίδακτρα Οι συμμετέχοντες δεν θα καταβάλουν δίδακτρα, παρά μόνο το συμβολικό ποσό των 80 ετησίως (26 εβδομαδιαίες συναντήσεις) ενώ τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη από 16.00 μέχρι 19.00 και από 19.00 μέχρι 22.00, στο κέντρο του Βόλου, ώστε να διευκολύνεται η παρακολούθηση τους από όλους τους ενδιαφερόμενους. Η

Πτυχίο διορισμού ή … ανεργίας; Ποια επαγγέλματα έχουν μέλλον και ποια αποτελούν παρελθόν Οι νέες προβλέψεις της έρευνας του καθηγητή Θ. Κατσανέβα, που αφορά τα επόμενα 5-10 χρόνια Οι μαθηματικοί και οι φυσικοί παρουσιάζουν ουδέτερη απορροφητικότητα, αν και έχουν αρκετές εργασιακές διεξόδους. Αρνητικές προοπτικές, εμφανίζουν τα επαγγέλματα που συνδέονται με την κοινωνιολογία, τις διεθνείς σπουδές, τις πολιτικές επιστήμες, την εθνολογία, τη γεωγραφία, τη λαογραφία. Όμως, οι απόφοιτοι των ως άνω θεωρητικών σπουδών, μπορούν πιο εύκολα απ’ ότι οι ομόλογοί τους σε τεχνοκρατικές ειδικότητες ( μηχανολόγοι, γιατροί, οδοντίατροι, κλπ.), να μεταστραφούν σε άλλα επαγγέλματα όπως αυτά των δημοσίων σχέσεων, του τουρισμού, της διοίκησης επιχειρήσεων, κλπ.

Δεν επηρεάζονται γεωπόνοι- ιχθυολόγοι Η απορροφητικότητα των πολιτικών μηχανικών, των αρχιτεκτόνων, των τοπογράφων εμφανίζει βραχυπρόθεσμα κάμψη, που όμως αναμένεται να ανατραπεί στην επόμενη τετραετία. Ευκαιρίες για επαγγελματίες του κλάδου παρουσιάζονται στη Μέση Ανατολή την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Οι μηχανολόγοι διατηρούν ικανοποιητική απορροφητικότητα, ενώ οι ναυπηγοί, εφόσον συνδυάζουν γνώσεις μηχανολογίας, έχουν επίσης οριακά καλές προοπτικές. Μικρή βελτίωση εμφανίζει η απορροφητικότητα των χημικών-μηχανικών, των μηχανικών ενέργειας, των τεχνολόγων φυσικού αερίου, των γεωλόγων, κάτι που ενδέχεται να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο μακροπρόθεσμα. Τα επαγγέλματα της πληροφορικής, διατηρούν θετική απορροφητικότητα, αν και με βραχυπρόθεσμη κάμψη. Οι γεωπόνοι, οι ιχθυολόγοι και ιδιαίτερα οι κτηνίατροι δεν επηρεάζονται σημαντικά από την κρίση. Δύσκολα για δικηγόρους, χημικούς…

Χειροτερεύει περισσότερο η κατάσταση για τους γιατρούς και τους οδοντίατρους. ύς, τους ψυχολόγους, τους διαιτολόγους, τους διατροφολόγους, αν και εδώ υπάρχουν αρκετές άλλες επαγγελματικές διέξοδοι. Σχετικά ικανοποιητική είναι η απορροφητικότητα για τους νοσηλευτές, τους αισθητικούς, τους τεχνικούς ακτινολογίας και ιατρικών εργαστηρίων, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους ειδικούς ΑΜΕΑ, κλπ. Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για τους δικηγόρους, αν και η νομική αποτελεί ευρεία βάση διεξόδων σε διάφορες ενασχολήσεις. Δραματική είναι η κατάσταση για τους δημοσιογράφους, τους νηπιαγωγούς, όπως και για τα επαγγέλματα των καλών τεχνών. Δυσχέρειες απορρόφησης εμφανίζουν τελευταία οι γραφίστες και οι διακοσμητές. Οικονομικά επαγγέλματα Ο ευρύτερος κλάδος των οικονομικών επαγγελμάτων, παρουσιάζει μετρίως ικανοποιητικές προοπτικές, αν και βραχυπρόθεσμα, διαφαίνονται σοβαρές δυσχέρειες απορροφητικότητας. Οι δημόσιες σχέσεις, το marketing, οι πωλήσεις έχουν

ικανοποιητική απορρόφηση, ειδικότερα για άτομα με επικοινωνιακές δεξιότητες. Μάλλον αρνητική είναι η σημερινή εικόνα για τους ασφαλιστές και τους τραπεζικούς. Οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές συνεχίζουν να εμφανίζουν θετική απορροφητικότητα, βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Οι εμποροπλοίαρχοι και οι μηχανικοί εμπορικού ναυτικού είναι από τα λίγα επαγγέλματα που παρουσιάζουν συνεχείς ανοδικές επαγγελματικές προοπτικές. Επαγγέλματα με θετικές προοπτικές Δάσκαλος, Μηχανολόγος-Μηχανικός, Πολιτικός Μηχανικός, Αρχιτέκτονας-Μηχανικός, Τεχνολόγος τροφίμων, Ελεγκτής ποιότητας, Μηχανολόγος ή Τεχνολόγος ενέργειας, Πληροφορικός, Πληροφορικός-Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικός-Οικονομολόγος, Οικονομολόγος διοίκησης ή πωλήσεων ( marketing), Στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων, Στέλεχος δημοσίων σχέσεων, Πωλητής, Φοροτεχνικός, Τεχνολόγος-ακτινολογίας ή ιατρικών εργαστηρίων, Κοινωνικός Λειτουργός, Ειδικός για ΑΜΕΑ, Νοσηλευτής, Αισθητι-

διάρκειά τους για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος καθορίζεται από Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011 έως 13Ιουνίου 2011. Μετά το τέλος των διαλέξεων – μαθημάτων θα χορηγούνται στους ακροατές, που παρακολούθησαν με συνέπεια τις ομιλίες-διαλέξεις, σχετικά Πιστοποιητικά Παρακολούθησης. Παράλληλα με τις διαλέξεις θα διοργανωθούν βιωματικά σεμινάρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιμορφωτικές εκδρομές, που θα συντείνουν στην διαμόρφωση της Κοινωνίας της Γνώσης. Πληροφορίες και εγγραφές με μία απλή τηλεφωνική ή ηλεκτρονική αίτηση Τηλέφωνα: 24210.77433 από 09.0014.00 & 17.30 – 21.00. Email:akadimiapoliton@gmail. com Ακαδημία Πολιτών Βόλου 6978-092200.

κός, Φυσιοθεραπευτής, Ιατρικός επισκέπτης, Γεωπόνος, Τεχνολόγος- Ζωοτεχνικός, Κτηνίατρος, Ιχθυολόγος, Οινολόγος, Εμποροπλοίαρχος, Μηχανικός εμπορικού ναυτικού, Επαγγέλματα με αρνητικές προοπτικές Φιλόλογος, Θεολόγος, Ιστορικός, Λαογράφος, Ανθρωπολόγος, Αρχαιολόγος, Γεωγράφος, Γυμναστής, Νηπιαγωγός, Πολιτικός Επιστήμονας, Κοινωνιολόγος, Διεθνολόγος, Γιατρός, Οδοντίατρος, Φαρμακοποιός, Βιολόγος, Χημικός, Ψυχολόγος, Γενετιστής, Διαιτολόγος, Γεωλόγος, Μεταλειολόγος, Ασφαλιστής, Τραπεζικός υπάλληλος, Δικηγόρος, Δημοσιογράφος, Ηθοποιός, Μουσικός, Σκηνοθέτης, Γραφίστας, Διακοσμητής. * Η έρευνα διενεργείται σε περιοδική βάση από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς υπό τον καθηγητή Θεόδωρο Κατσανέβα. Βλ. μεταξύ άλλων του ιδίου. ( 2004, 2007).Επαγγέλματα του μέλλοντος και του παρελθόντος. Εκδόσεις Πατάκη. Επίσης : www.careergatetest.com, 2105222847, www.e-empoly.gr, 2310230545 2. Βλ. Θ. Κατσανέβας ( 2009). Ο χρυσός κανόνας για τις επιλογές σταδιοδρομίας : Σύγχρονος επαγγελματικός προσανατολισμός. Εκδόσεις Πατάκη


22:Layout 1 7/9/2011 1:33 μμ Page 1

CMYK

ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΟΥ & ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ

ΕΥΗ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΑΠΟ TO 1993

ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ MSC IN LINGUISTICS IN TRASLATION STUDIES (UNIVERSITY OF NORTH LONDON)

Εγγραφές από 1/9 Ολιγομελή τμήματα Διεύθυνση και προσωπικό κάτοχοι πτυχίου Αγγλικής Φιλολογίας

ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ R.A.D.ΡΩΣΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ VAGANOVA- ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ JAZZ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ I.S.T.D. ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ CONTEMPORARY DANCE ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΧΟΡΟΣ TMHMATA ΕΝΗΛΙΚΩΝ & ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΡΥΘΜΙΚΗ - ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ BODY GONDITIONING TMHMATA ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Προετοιμασία για όλα τα πτυχία

100% επιτυχία των μαθητών μας στις εξετάσεις

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Γίνονται δεκτά παιδιά από 3,5 ετών και άνω

Γ. ΔΗΜΟΥ 166, ΒΟΛΟΣ ΤΗΛ. 24210 45312 ΚΙΝ. 6947 302543

Αναγνωρισμένη από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΕΚ 875 Λ. Αθηνών 84, Πεδίο Άρεως, 38334, Βόλος, Τηλ. 24210 24411 www.mitsilaoudi.gr

ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ (ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΜΗΝΩΝ ΕΩΣ 5 ΧΡΟΝΩΝ)

ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ!

Κέντρο

MUSIC TOGETHER Κλειώ Λαούδη Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στο

Κέντρο Μουσικοψυχοθεραπείας “Ερίγηρυς”, Λεωφόρος Αθηνών 84, 3ος όροφος, Βόλος

Δευτέρα – Παρασκευή 18.00 – 21.00

Δωρεάν παρουσιάσεις γνωριμίας Πέμπτη

7μ.μ.

- >> -

- >> -

- >> -

- >> -

- >> -

- >> -

Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

τηλέφωνο επικοινωνίας 24210-61443

29 13, 27 10, 24 01

Οι εγγραφές άρχισαν!

CMYK


23:Layout 1 8/9/2011 5:07 μμ Page 1

23

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

εκπαίδευση

Μελετήστε τα παιδιά σας, στα… Κέντρα Μελέτης Ποιες διέξοδοι προσφέρονται πλέον, στη σύγχρονη οικογένεια Έχετε παιδιά στο σχολείο; Εργάζεστε και δεν προλαβαίνετε «να το διαβάσετε»; Υπάρχουν «τεστ» και δεν μπορείτε ή δεν προλαβαίνετε να τα βοηθήσετε; Διαπιστώνετε ότι αντιμετωπίζουν δυσκολία σε κάποιο μάθημα; Πλέον, η βοήθεια για τη σύγχρονη οικογένεια, ακούει στο όνομα «Κέντρα Μελέτης», που δημιουργήθηκαν και στη πόλη μας, έχοντας ακριβώς αυτό τον σκοπό… Να δώσουν «χείρα βοηθείας», σε γονείς και μαθητές, προσφέροντας παράλληλα απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα… «Σύγχρονο Κέντρο Μελέτης» «Τα παιδιά σήμερα έχουν την απαίτηση να διαβάζουν σωστά, αποδοτικά & γρήγορα όλα τα σχολικά τους μαθήματα. Αυτή η απαίτηση τους δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους. Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε στο κέντρο της πόλης του Βόλου το «Σύγχρονο Κέντρο Μελέτης». Πρόκειται για μία νέα μορφή εκπαιδευτηρίου που απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου, Γυμνασίου & Δημοτικού», τονίζουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου. Στο Σύγχρονο κέντρο Μελέτης, μπορούν οι μαθητές όλων των βαθμίδων να μελετήσουν τα μαθήματα της επόμενης ημέρας του σχολείου τους, κάτω από την καθοδήγηση πτυχιούχων καθηγητών, οι οποίοι εξηγούν το

μάθημα, οργανώνουν την μελέτη του παιδιού, επεμβαίνουν μόνο όταν το παιδί χρειάζεται κάποιες περισσότερες διευκρινίσεις και στο τέλος ελέγχουν τα παιδιά αν έμαθαν το μάθημα τους και αν έλυσαν σωστά τις ασκήσεις τους. «Έτσι είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά έχουν μελετήσει σωστά και αποδοτικά». Οι μαθητές ,έχουν μια επιπλέον δυνατότητα μπορούν να διαβάσουν τα μαθήματά τους από τις σημειώσεις που υπάρχουν σε όλα τα μαθήματα σύμφωνα με το νέο εκπαιδευτικό σύστημα και διατίθενται αποκλειστικά και μόνο στα 5 μελετητήρια . Οι σημειώσεις, έχουν έντυπη μορφή αλλά και μορφή video κάνοντας πιο εύκολη και ευχάριστη τη μελέτη των παιδιών. Με τρίωρη προετοιμασία, Έμπειροι εκπαιδευτικοί, Πλούσιο Υλικό, Ολιγομελή τμήματα, Άρτιος Εξοπλισμός. Σύγχρονο Κέντρο Μελέτης - Βόλος Διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου (Ιωλκού) 27- 28ης Οκτωβρίου Βόλος. Τηλέφωνο: 24210 24400. Σύγχρονο Κέντρο Μελέτης Ν. Ιωνίας Κωνσταντινουπόλεως 93 Ν. Ιωνία τηλ. 2421080816. www.skm.edu.gr

σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι λειτουργίας, «με το βλέμμα στραμμένο στις ανάγκες του κάθε μαθητή, απαλλάσσουμε γονείς και μαθητές από το άγχος του καθημερινού διαβάσματος, τους χαμηλούς βαθμούς, την κούραση, την έλλειψη του ελεύθερου χρόνου». Μέσα σε λίγες ώρες με τη βοήθεια έμπειρων εκπαιδευτικών, το παιδί είναι έτοιμο για την επόμενη σχολική μέρα, σε όλα τα μαθήματα. «Αναλαμβάνουμε τη μεθοδική μελέτη και την καθημερινή προετοιμασία όλων των μαθημάτων δημοτικού και γυμνασίου, την καλλιέργεια δεξιοτήτων οργάνωσης και επιμέλειας ώστε ο μαθητής να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στα μαθήματα του σχολείου. Παράλληλα, τη δημιουργική απασχόληση του μαθητή με δραστηριότητες προσαρμοσμένες στην ηλικία και τα ενδιαφέροντά του». Στόχος είναι το κάθε παιδί, να γεύεται την επιτυχία και να νιώθει τη χαρά της μελέτης και της μάθησης. Αρχή είναι, όχι η στείρα γνώση αλλά η ολόπλευρη προετοιμασία, με όραμα τη διαμόρφωση υπεύθυνων, επιμελών και σκεπτόμενων ανθρώπων.

Κέντρο Μελέτης Αγωγή Για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου

Διεύθυνση Κέντρου Εύη Γιαννακοπούλου πτυχιούχος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ, Ανθίμου Γαζή 24 (με Καποδιστρίου) Βόλος, τηλ. 24210-23969.

Το «Κέντρο Μελέτης Αγωγή» απευθύνεται

Σχολικά είδη: Έρευνα τιμών και συγκρίσεις Διακυμάνσεις παρουσιάζουν οι τιμές των σχολικών ειδών και για το λόγο αυτό χρειάζεται πάντα προσεγμένη επιλογή, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΚΕΠΚΑ: Όπως σημειώνουν μάλιστα, πάντα πρέπει να γίνεται σύγκριση τιμών , ενώ σύμφωνα με το ΚΕΚΠΑ, οι καταναλωτές να προσέχουν τα εξής: • Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί μας, ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης. • Τηρούμε αυστηρά, τον κατάλογο, που μας συστήνει το σχολείο. • Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών, για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Όπως προ-

κύπτει, από τις έρευνες του ΚΕ.Π.ΚΑ., οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα σε κατάστημα, είναι σημαντικές. • Οι διαφημίσεις, έμμεσες και άμεσες, συχνά, δημιουργούν στρεβλά καταναλωτικά πρότυπα. Αποδείχθηκε πέρυσι, ότι οι αποκλίσεις τιμών, ανάμεσα στα απλά σχολικά είδη και σε αυτά, που θεωρούνται “της μόδας”, κυμαίνονται μέχρι και 19,85% • Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α. είναι, πολλές φορές, πιο οικονομικό να αγοράζουμε συσκευασίες, που περιέχουν

«Τα φτερά και πούπουλα», δεν προσφέρουνε στη γνώση τονίζει το ΚΕΠΚΑ

παραπάνω από ένα τεμάχιο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε. •Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μοιάζουν με τρόφιμα. Κανονικά, τέτοια προϊόντα δεν πρέπει να κυκλοφορούν, στην αγορά. Επειδή, όμως, συχνά, “ξεφεύγουν”, από τους ελέγχους της Πολιτείας, ας “έχουμε και εμείς το νου μας”. • Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μυρίζουν, σαν τρόφιμα (σβύστρες κ.λπ.) Οι μυρωδιές προέρχονται, από χημικές αρωματικές ουσίες, που ίσως, αποδειχθούν αργότερα ακατάλληλες. Η μυρωδιά, όμως, παρασύρει τα παιδιά, να τα βάλουν στο στόμα. • Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο, για την αγορά τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά, που μοιάζουν με παιχνίδια δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας, με τα παιχνίδια. Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, σβύστρες που μυρίζουν, σαν φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη, για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας. Αγοράζουμε απλά σχολικά είδη και όχι είδη με “φτερά και πούπουλα”, τα οποία απλά ενδυναμώνουν τα “εγώ” και την ανάγκη επίδειξης των παιδιών, αλλά δεν προσφέρουν τίποτα στη γνώση και στη μάθηση.

Πολυγλωσσία σημαίνει …δουλειά Η κατοχή της δεύτερης ξένης γλώσσας απαραίτητο εφόδιο Της Πασχαλίνας Falzone- Ρίζου Για ένα νέο σήμερα , στην εποχή της οικονομικής κρίσης και με τον τουριστικό προορισμό της χώρας , η γνώση πολλών γλωσσών ,όχι μόνο συμβάλλει γενικά στην επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών ,αλλά και αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για το μέλλον του . Ένα πτυχίο Αγγλικών θεωρείται πλέον ελάχιστο προσόν για εύρεση εργασίας ,εκείνο όμως που κάνει την διάφορα και δίνει το προβάδισμα ,είναι ένα δίπλωμα σε μια δεύτερη ακόμη και τρίτη ξένη γλώσσα, και μάλιστα σε εκείνες τις γλώσσες που θεωρούνται «σπάνιες» όπως τα Ιταλικά και τα Ισπανικά. Για τα Ελληνόπουλα, πολυγλωσσία σημαίνει σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, εφ’ όσον ανοίγει πόρτες σε νέες αγορές και προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευχέρειες στο ευρωπαϊκό στίβο. Ενώ λοιπόν η ανάγκη για καλή γνώση μιας δεύτερης και τρίτης ξένης γλώσσας αυξάνεται, το ελληνικό σχολείο αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτή καθώς, λόγο περικοπών, δεν μπορεί να διαθέσει επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό… Όπως διαπίστωσε η ίδια Υπουργός Παιδείας μιλώντας στην Βουλή το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες και τα παιδιά πηγαίνουν στα φροντιστήρια για να μάθουν ξένες γλώσσες .(Κάτι που συνέβαινε πάντα) Η πραγματικότητα δείχνει και κάτι άλλο σχετικά με την απόκτηση της δεύτερης γλώσσας. Πέρα από το οικονομικό πρόβλημα, υπάρχει και κάποια εσφαλμένη επανάπαυση, καθώς τα αγγλικά θεωρούνται ως η μόνη αναγκαία γλώσσα για τις

διεθνείς συναλλαγές .Ξεχνάμε ότι στην Ενωμένη Ευρώπη, τα αγγλικά, ενσωματωμένα όπως είναι στην βασική εκπαίδευση, θεωρούνται πλέον ως βασική ικανότητα παρά ως ξένη γλώσσα. Πολύγλωσσος λοιπόν θεωρείται ο μαθητής που, εκτός από τα αγγλικά, κατέχει μια δεύτερη ή και τρίτη γλώσσα. Γι’ αυτό άλλωστε από το 2008 τα Ιταλικά και τα Ισπανικά είχαν ενταχθεί στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση ,δυστυχώς σήμερα αυτές οι νεοενταγμενες γλώσσες , έχουν πέσει θύμα των μέτρων λιτότητας και έχουν καταργηθεί. . Με αφορμή τις έντονες διαμαρτυρίες γονέων και εκπαιδευτικών στην απόφαση αυτή, ο Υφυπουργός Παιδείας παραδέχθηκε ότι το δημόσιο δεν μπορεί εκ των πραγμάτων, να προσφέρει στα ελληνοπούλα την δυνατότητα να μάθουν την ξένη γλώσσα που επιθυμούν … Έτσι τα παιδιά σε κάθε σχολείο υποχρεώνονται να μάθουν μόνο την δεύτερη γλώσσα για την οποία υπάρχει οργανική θέση , πράγμα το οποίο και δεν ανταποκρίνεται στις επιθυμίες τους και μειώνει την γλωσσική τους κατάρτιση. Αυτό το κενό καλείται να καλύψει η ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς η γνώση εκείνων των γλωσσών που

δεν διδάσκονται στα σχολεία, θα αποτελέσει σίγουρα για τον μαθητή, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Έτσι ,παράλληλα με το Γυμνάσιο, ένας μαθητής μπορεί άνετα, εκτός των Αγγλικών, να αποκτήσει και δεύτερο δίπλωμα γλωσσών. Η επιλογή της δεύτερης γλώσσας πρέπει πρώτα απ’ όλα να άπαντα στα ενδιαφέροντα του μαθητή, απαιτεί προσοχή και έξυπνο σχεδιασμό, καθώς μπορεί να είναι καθοριστική για το μέλλον του . Γιατί λοιπόν να επιλέξει κάποιος Ιταλικά ή Ισπανικά; Εκτός από το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν, γιατί είναι γλώσσες οικίες και μελωδικές ,(Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιταλική βρίσκεται στην δεύτερη θέση στο ΚΠΓ) είναι και γλώσσες- κλειδί του εμπορίου και του τουρισμού. Η Ιταλία αποτελεί το δεύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας , είναι και σημαντικότατος προορισμός για πανεπιστημιακές σπουδές. Χρειάζεται επίσης προσοχή στην επιλογή του σωστού φροντιστηρίου που πρέπει να διαθέτει πολυετή πείρα και αποτελεσματικές μεθόδους. Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών ΕΥΡΩΠΗ υπηρετεί την ξενόγλωσση εκπαίδευση εδώ και 35 χρόνια και για να γιορτάσει το ορόσημο αυτό, προσφέρει ειδικές τιμές στους μαθητές τους σε όλες τις γλώσσες ;Αγγλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Γιατί στις δύσκολες εποχές η πολυγλωσσία είναι επένδυση για το μέλλον ,γι’ αυτό εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι προσιτή σε όλους. Τέλος με την ευχέρεια αυτή ,συγχαίρουμε τους μαθητές μας που μας έκαναν περήφανοι με την επιτυχία τους στις φετινές εξετάσεις και ευχόμαστε σε όλους καλή σχολική χρόνια!

Ακόμη προλαβαίνετε το… «τρένο» της εκπαίδευσης Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Αν νομίζετε ότι … χάσατε το «τρένο» της εκπαίδευσης, μην αγχώνεστε, αφού ακόμη και αν δεν καταφέρατε στο παρελθόν να πάτε στο Γυμνάσιο, τώρα πλέον υπάρχει η ευκαιρία με τα «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας» Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), απευθύνεται σε ενήλικες άνω των 18 ετών που τελείωσαν το Δημοτικό Σχολείο και δε φοίτησαν στο Γυμνάσιο ή το εγκατέλειψαν πριν το τελειώσουν. Ένα Σ.Δ.Ε. προσφέρει στους εκπαιδευόμενους :Ουσιαστική μόρφωση, Τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνα-

σίου, Γνώση Αγγλικής γλώσσας και χρήση υπολογιστών, Συμβουλευτική σταδιοδρομίας και σύνδεση με την αγορά εργασίας, Ψυχολογική στήριξη σε μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες της ενήλικης ζωής. Λειτουργεί τα απογεύματα 4.30-8.30, από Δευτέρα ως Παρασκευή. Η φοίτηση διαρκεί 18 μήνες (δύο εννιάμηνα, ένα για κάθε σχολικό έτος], ανεξάρτητα αν οι εκπαιδευόμενοι έχουν φοιτήσει σε κάποιες τάξεις του Γυμνασίου ή έχουν μόνο Απολυτήριο Δημοτικού. Τι μαθήματα διδάσκονται; Ελληνική Γλώσσα, Αγγλικά,

Μαθηματικά, Νέες Τεχνολογίες, Φυσικές Επιστήμες, Κοινωνιολογία, Περιβαλλοντική Αγωγή, Αισθητική Αγωγή. Τι μπορεί να κάνει ένας απόφοιτος Σ.Δ.Ε.: Μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης σε Ενιαίο Λύκειο ή σε ΤΕΕ Μπορεί να συνεχίσει σε συστήματα επαγγελματικής κατάρτισης, όπως Σχολές Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.. Επίσης, μπορεί να ισχυροποιήσει τη θέση του στην αγορά εργασίας. Για να εγγραφεί κάποιος στο Σ.Δ.Ε. Μαγνησίας, πρέπει

να πάει στο Σ.Δ.Ε. Μαγνησίας, για να συμπληρώσει μια αίτηση, προσκομίζοντας αποδεικτικό Απολυτηρίου Δημοτικού ή αποδεικτικό σπουδών Γυμνασίου και Πιστοποιητικό γέννησης. Τα ΣΔΕ υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας και το πρόγραμμά τους υλοποιείται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.). Πληροφορίες στο Βόλο ΣΔΕ (Κύπρου 48) τηλ. 2421048762.


24:Layout 1 7/9/2011 1:14 μμ Page 1

CMYK

*

ΗΡΙΔΑΝΟΣ

*

• Σχολικά - Οργ. Γραφείου - Εντυπα - Αναλώσιμα • Βιβλία - Λογοτεχνικά - Ξενόγλωσσα - Βοηθητικά • Μεταφράσεις - Εκτυπώσεις - Σφραγίδες - Βιβλιοδεσίες Τηλ. 2421 302744 Fax. 2421 301119 iridanosoffice@gmail.com - costas.theoxaris@gmail.com

Ξεφυλλίστε τους καταλόγους μας, σημειώστε τους κωδικούς των προϊόντων που επιλέγετε και δώστε την παραγγελία σας στο χαρτοπωλείο σας, τηλεφωνικά ή με fax ή με e-mail

ΗΡΙΔΑΝΟΣ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ- ΒΙΒΛΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΕΠΩΝΥΜΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 62 ΒΟΛΟΣ

2ας Νοεμβρίου 85Α

Ελάτε στην Ευρώπη

Αγγλικά ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ Ιταλικά ΕΥΡΩΠΗ Ισπανικά Γερμανικά Πασχαλίνα FALZONE- ΡΙΖΟΥ

* * * CMYK

Ειδική προετοιμασία για τα Ιταλικά Πανεπιστήμια Ταχύρυθμα μαθήματα ενηλίκων – φοιτητών & παιδικά Οικονομικά πακέτα Αναλήψεως 148 (στο τρίγωνο) Τηλ. 24210 71695 – Fax. 24210 44080


25:Layout 1 7/9/2011 1:15 μμ Page 1

CMYK

• Τμήματα 4-6 ατόμων • Υπεύθυνη και οργανωμένη προετοιμασία για όλα τα πτυχία • Εγγύηση Επιτυχίας Εξετάσεων • Εισαγωγή σε αγγλικά πανεπιστήμια (TOEFL, GRE, GMAT, IELTS) • Εκπτωση 50% για τους φοιτητές

ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ • Pre-Junior με 50€

Για εγγραφές από 5-20 Σεπτέμβρη

Τα κέντρα ξένων γλωσσών σας αφαιρούν το κόστος των βιβλίων από τα δίδακτρα της σχολικής χρονιάς

το χρόνο • Fast junior (2 νηπιακές τάξεις σε 1 χρονιά) • Α,Β,C senior σε 2 σχολικές χρονιές • 2η ξένη γλώσσα με 50€ το χρόνο Όλα τα προγράμματά μας ειναι σχεδιασμένα έτσι ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν Β2 (lower) στην 1η γυμνασίου και C2 (proficiency) στην 3η γυμνασίου.

ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΑ: TOEIC(Β2-C1) σε 3-9 μήνες, Β2(lower) σε 8-16 μήνες, C2(proficiency) σε 8-24 μήνες (ανάλογα με το επίπεδο του σπουδαστή) ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ: (Zertifikat )Β2 σε 16 μήνες, C2 (Kleines Deutsches Sprachdiplom) σε 12 μήνες ΙΣΠΑΝΙΚΑ: (INTERMEDIO) Β2 σε 8-10 μήνες, (SUPERIOR) C2 σε 8-10 μήνες ΙΤΑΛΙΚΑ: (CELI 3) B2 σε 12 μήνες, (CELI 5) C2 σε 12 μήνες ΓΑΛΛΙΚΑ: (DELF) Β2 σε 16 μήνες, (DALF) C1, σε 8 μήνες, (DALF) C2 σε 8 μήνες

CMYK


26:Layout 1 8/9/2011 5:10 μμ Page 1

26

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

εκπαίδευση

Η χαρά του παιδιού… βρήκε το «Στέκι» της! «Στέκια Παιδιού»- «Κέντρα Νεότητας» απασχόληση των παιδιών κάθε ηλικίας κατά τις ώρες της εξωσχολικής τους ζωής. Τμήματα : Ζωγραφική, Κεραμική, Κουκλοθέατρο, Υφαντική, Κόσμημα, Μακέτα, Σκάκι, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές για παιδιά, Θεατρικό Παιχνίδι, Μουσική Προπαιδεία, Ώρα Παραμυθιού (για νήπια και προνήπια) και Παραμύθι Έκφραση και Δημιουργία (από Β΄ Δημοτικού και άνω). Πληροφορίες για εγγραφές : Περραιβού 11 με Πολυμέρη, Βόλος. Τηλέφωνο : 24210-31456 και E mail : info@stekipaidiou.gr Κέντρο Νεότητας Αγίων Αναργύρων–Στέκι Παιδιού Στο Κέντρο Νεότητας Αγίων Αναργύρων του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα (*δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα λειτουργήσουν όλα τα τμήματα). Τμήματα : Ρυθμική Γυμναστική, Παραδοσιακοί χοροί, Ζωγραφική, Πληροφορική, Μουσική προπαιδεία, Αρμόνιο - Κιθάρα – Μπουζούκι, Θεατρικό Παιχνίδι και Γυμναστική ενηλίκων Πληροφορίες για εγγραφές : Μπότσαρη με Κατσαντώνη 2, Άγιοι Ανάργυροι, Βόλος. Τηλέφωνο : 2421069142.

Κεντρικό Στέκι Παιδιού Τους δικούς τους χώρους για διασκέδαση έχουν τα τελευταία χρόνια οι μικροί συμπολίτες, κάνοντας … στέκι, ένα από τα «Στέκια» παιδιού που λειτουργούν… Στο Στέκι Παιδιού του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα, (*δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα λειτουργήσουν όλα τα τμήματα) που στόχο έχουν την δημιουργική

Κέντρο Νεότητας Χιλιαδούς- Στέκι Παιδιού Στο Κέντρο Νεότητας του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου στη Χιλιαδού, λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα (*δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα λειτουργήσουν όλα τα τμήματα). Τμήματα : Μουσικής (κιθάρα, αρμόνιο, Ηλεκτρική κιθάρα, ντραμς), Μουσικής προπαιδεία, Εικαστική προπαιδεία. Ρυθμική Γυμναστική, Μοντέρνος χορός, Παραμύθι, Θεατρικό Παιχνίδι, Ομάδες Θεάτρου, Ζωγραφική, Κεραμική, Παραδοσιακοί χοροί, Δανειστική βιβλιοθήκη και ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Πληροφορίες για εγγραφές : Γ. Δήμου και Μεταμορφώσεως, Χιλιαδού, Βόλος. Τηλέφωνο : 24210-46854. Κέντρο Νεότητας Ν. Δημητριάδας- Στέκι Παιδιού Στο Κέντρο Νεότητας του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου στη Νέα Δημητριάδα, λειτουργούν τα

παρακάτω τμήματα, (*δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα λειτουργήσουν όλα τα τμήματα). Τμήματα : Ζωγραφικής , Κεραμικής, Μουσική Προπαιδεία, Αρμόνιοι, Ακορντεόν, Κιθάρα, Μπουζούκι, Θεωρία Μουσικής, Ρυθμική Γυμναστική, Θεατρικό Παιχνίδι, . Παραδοσιακοί χοροί & Παραδοσιακοί χοροί για ενήλικες, Γυμναστική Γυναικών, Κουκλοθέατρο, Θέατρο, Παραμύθι, Latin και ευρωπαϊκοί χοροί για ενήλικες, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές για παιδιά και Η/Υ για ενήλικες. Πληροφορίες για εγγραφές : Δημητρίου Πολιορκητού 15, Νέα Δημητριάδα, Βόλος. Τηλέφωνο : 2421054424. Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Στο Κέντρο Νεότητας του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου στον Άγιο Γεώργιο (Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου), λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα, (*δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα λειτουργήσουν όλα τα τμήματα). Τμήματα : Γυμναστική ενηλίκων, Παραδοσιακοί χοροί, Σεμινάρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών για ενήλικες, Εκμάθηση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών για παιδιά, Ρυθμική Γυμναστική, Μοντέρνος Χορός, Κιθάρα, Μπουζούκι, Αρμόνιο, Θεωρίας Μουσικής, παραμύθι, Εικαστική Προπαιδεία και Ζωγραφική. Πληροφορίες για εγγραφές : Πλατεία Χρυσοχοϊδη, Περιοχή Αγίου Γεωργίου, Βόλος. Τηλέφωνο : 2421045151. Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Νεάπολης Στο ΚΔΑΠ λειτουργούν καθημερινά απογευματινά τμήματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ηλικίας από 5 μέχρι 12 ετών. Το Σάββατο λειτουργούν μόνο πρωινά τμήματα. Στα διδακτικά προγράμματα των τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης περιλαμβάνονται: Ζωγραφική, Κεραμική, Κόσμημα, Κατασκευή, Θεατρικό Παιχνίδι, Μουσική Προπαιδεία, Παραμύθι και Η/Υ. Ο τρόπος λειτουργίας είναι ο εξής: Το κάθε τμήμα παρακολουθούν 10 μέχρι 15 μαθητές και η κατανομή τους σ’ αυτά γίνεται ανάλογα με την ηλικία τους και το έτος φοίτησης. Το μάθημα στα τμήματα διαρκεί δύο ώρες και γίνεται

Θέλετε να μάθετε χορό; Δημοτική Σχολή Χορού Στη Δημοτική σχολή χορού, διδάσκονται : Κλασικός χορός, Σύγχρονος χορός, Τζαζ, Μουσικοκινητική αγωγή, Χοροί character, Παραδοσιακοί, Ελληνικοί χοροί, Ελεύθερα Εργαστήρια Χορού, Ιστορία Χορού, Χορογυμναστική, Προετοιμασία για Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού. Όλα τα μαθήματα γίνονται συνοδεία πιάνου. Η Δημοτική Σχολή Χορού, έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς χορού και πολλοί από τους μαθητές της έχουν συνεχίσει τις σπουδές τους σε επαγγελματι-

κές σχολές χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην προσπάθειά της η Σχολή Χορού να προσελκύσει άτομα που ενδιαφέρονται για το χορό, έχει δημιουργήσει και την ομάδα χορού “Αντιθέσεις”. Διεύθυνση : Κουταρέλια με Ρήγα Φεραίου, Βόλος. Τηλέφωνο : 24210-54244. Οι εγγραφές αρχίζουν στις 10 Σεπτεμβρίου και τα μαθήματα αρχές Οκτωβρίου.

Οι ιδιωτικές σχολές χορού Το δικό τους προσωπικό στίγμα δίνουν αρκετά χρόνια τώρα και οι ιδιωτικές σχολές χορού που

λειτουργούν στα όρια της Μαγνησίας. Μεταξύ αυτών, είναι: Μίτση Λαούδη : Λεωφ. Αθηνών 84 τηλ: 24210-24411 Θάλεια Παναγιωτίδου Σπ. Σπυρίδη 30 τηλ: 24210-30836 Βάσω Τηλιοπούλου Αγ.Νικολάου 55 τηλ: 24210-28228 ( Chorus line ) Dance Academy Σύλλογος Χορού Συγκρ. Τσαλαπάτα 24210-22334 Dream Dance Αιολίδος 2 24210-39494 ΝΙΚΚΙ CRITCHLOW Αναπαύσεως 41 24210-86043 Σύλλογος Αθλητικού Χορού Dance Club τηλ. 24210-56169.

μια φορά την εβδομάδα. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς γίνεται ενημερωτική συνάντηση των επιμορφωτών με τη διευθύντρια του χώρου. Τα μαθήματα αρχίζουν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και τελειώνουν 31 Μαΐου. Ακολουθούνται οι αργίες των σχολείων. Στη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Μουσεία, χώρους τέχνης, κ.λ.π. Οι εγγραφές για όλους τους μαθητές του Κ.Δ.Α.Π. αρχίζουν στις 10 Σεπτεμβρίου και τελειώνουν στις 30 Σεπτεμβρίου. Το ποσό της εγγραφής ορίζεται κάθε χρόνο από το συμβούλιο του Οργανισμού. Στοιχεία Επικοινωνίας Τηλέφωνο : 24210 64336 (λειτουργεί και ως fax) ΚΔΑΠ : info@kdap.gr. Βιβλιοθήκης : library@kdap.gr. Διεύθυνση Νεαπόλεως 76, τ.κ. 38334 Βόλος . ΚΔΑΠ (Δημ. Ενότητας Ν. Ιωνίας) Tα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Αμπελοκήπων, Βασδέκειου και Προσφυγικών λειτουργούσαν υπό τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση «ΙΩΝΙΑ» του Δήμου Νέας Ιωνίας. Αναμένεται να διευκρινιστεί πως και ποια θα λειτουργήσουν. Αποτελούν τρεις κοινωνικές δομές που προσφέρουν δημιουργική απασχόληση με εργαστήρια (κεραμικής, κοσμήματος, κουκλοθέατρου εικαστικών θεατρικού παιχνιδιού κ.τ.λ.) σε παιδιά από την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών. Η παρακολούθηση των εργαστηρίων είναι δωρεάν. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: - ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων (Νίκαιας και Ζέρβα, τηλ 2421091316 fax 2421091317) - ΚΔΑΠ Βασδέκειου - Βασδέκειο ( τηλ. 6978392720, 6947196558, 2421066208 και 2421 085535, Βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Κέντρου - Σταδίου και Μανδηλαρά και ώρες 6- 9 το απόγευμα) - ΚΔΑΠ Προσφυγικών (Μαγνησίας 15-17 τηλ. και fax 2421068978) ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΒΟΛΟΥ (Δημιουργική απασχόληση παιδιών με Ειδικές Ανάγκες) Στο Βόλο λειτουργεί για τη Δημιουργική απασχόληση παιδιών με Ειδικές Ανάγκες και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Πληρ. Λήμνου 12 & Ελασσόνος, Βόλος, 38334, Τηλέφωνο 24210-20301.


27:Layout 1 7/9/2011 1:21 μμ Page 1

CMYK

Στη Μουσική Σχολή Τραγουδάρα διδάσκονται: ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΤΡΑΓΟΥΔΑΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Η Μουσική Σχολή Τραγουδάρα ιδρύθηκε το 1954 από τον μεγάλο δάσκαλο Αντώνη Τραγουδάρα. H διαχρονικότητα της Σχολής αποδεικνύει ότι το ευρύ κοινό εκτιμά το έργο μας και μας περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη.

Πιάνο - Βιολί - Βιόλα - Κιθάρα - Φλάουτο - Φλογέρα- Σαξόφωνο Μουσική Προπαιδεία - Θεωρητικά - Ανώτερα Θεωρητικά Μονωδία - Ελληνικό Τραγούδι Ακορντεόν - Αρμόνιο - Μπουζούκι - Μπαγλαμάς Ηλεκτρική Κιθάρα - Ηλεκτρικό Μπάσο - Ντραμς Παραδοσιακό κλαρίνο - Παραδοσιακό βιολί - Σαντούρι - Κανονάκι Λαούτο - Ούτι - Ταμπουράς - Τουμπελέκι

Σήμερα σε ένα σύγχρονο κτίριο με όμορφους και λειτουργικούς χώρους από τα ελάχιστα της πόλης που πληρούν τις προδιαγραφές του Υπουργείου Πολιτισμού, συνεχίζουμε με σεβασμό τη μουσική παράδοση της οικογένειας. Μαζί με ένα σημαντικό επιτελείο πτυχιούχων και διπλωματούχων καθηγητών παρέχουμε υψηλού επιπέδου σπουδές υπηρετώντας με υπευθυνότητα την πορεία της μουσικής εκπαίδευσης.

Η Μουσική Σχολή Τραγουδάρα με την πληρότητα που διαθέτει σε όλους τους τομείς της μουσικής (κλασική, σύγχρονη, λαϊκή, παραδοσιακή) αποτελεί υπόδειγμα μουσικού εκπαιδευτηρίου.

Στην παραπάνω πληρότητα και υπευθυνότητα, αν προστεθεί και η μακρόχρονη μουσική παράδοση και εμπειρία, δημιουργεί το μέτρο της επιτυχίας της, στη μουσική παιδεία της πόλης.

54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ 25 - 38333 Βόλος (Περιοχή Μεταμορφώσεως) Τηλ. 24210 26291 - 24210 29500 email: dtra55@otenet.gr

3ωρη καθημερινή προετοιμασία

σε όλα τα μαθήματα www.skm.edu.gr

Σύγχρονο Κέντρο Μελέτης- Βόλος Ελευθερίου Βενιζέλου (Ιωλκού) – 28ης Οκτωβρίου, Βόλος, Τηλ. 24210 24400

Σύγχρονο Κέντρο Μελέτης- Νέα Ιωνία Κωνσταντινουπόλεως 93, Νέα Ιωνία, Βόλος, Τηλ. 24210 80816

Λειτουργούν τμήματα Δημοτικού – Γυμνασίου Λυκείου CMYK


28:Layout 1 8/9/2011 5:14 μμ Page 1

28

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

εκπαίδευση

Γνωρίζετε ξένη γλώσσα; Αποδείξτε το! Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠγ) είναι ένα σύστημα εξετάσεων που στοχεύει στην πιστοποίηση διαφορετικών επιπέδων «γνώσης» μιας ξένης γλώσσας, δηλαδή εξετάζει το βαθμό ικανότητας που έχει αναπτύξει κάποιος να κατανοεί και να παράγει γραπτό και προφορικό λόγο της γλώσσας αυτής. Στις εξετάσεις έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος Έλληνες πολίτες ή ομογενείς, πολίτες κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αλλοδαποί που έχουν νομίμως τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα . Οι εξετάσεις για το ΚΠγ ελέγ-

χουν και αξιολογούν τη γνώση διαφόρων ξένων γλωσσών κυρίως από Έλληνες χρήστες. Εξετάσεις του Νοεμβρίου Για τις εξετάσεις του Νοεμβρίου, οι προθεσμίες για τις αιτήσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας είναι : Από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν στις Διευθύνσεις ή Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας αιτήσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εξεταστικής περιόδου Νοεμβρίου 2011. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2011 για τα επίπεδα: * Β (Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση») σε ενιαίο διαβαθμισμένο test στις γλώσσες

Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική γλώσσα, και * Γ1 «πολύ καλή γνώση» στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική γλώσσα. Τα δικαιολογητικά Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά: * Μία φωτογραφία μικρού μεγέθους. * Ένα έντυπο παράβολο δημοσίου : α. των 80 ευρώ για το επίπεδο Β ( Β1 «μέτρια γνώση» και Β2 «καλή γνώση»), β. των 80 ευρώ για το επίπεδο Γ1 («πολύ καλή γνώση»). * Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας. Ελλείψει αυτής, κατατίθεται φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου νόμιμου αποδεικτικού εγγράφου από το οποίο προκύπτουν τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας του υποψηφίου όπως στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφία αυτού. * Ειδικό έντυπο- αίτηση που διατίθεται προς συμπλήρωση από την επιτροπή συγκέντρωσης δικαιολογητικών, στις κατά τόπους Διευθύνσεις ή Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι μπορούν να προμηθεύονται το ειδικό έντυπο και από την ιστοσελίδα: www.kpg.minedu.gov.gr.

Μην ακούτε μόνο… Μάθετε μουσική! Ποιες οι επιλογές ωδείων και μουσικών σχολών στη Μαγνησία Πολλές επιλογές έχουν όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη μουσική και στη περιοχή μας. Πλήθος οργάνων «αγγίζουν» όλες τις επιθυμίες, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν, όχι μόνο να ακούν, αλλά… και να μάθουν μουσική! Δημοτικό Ωδείο (ΚΟΔΒ) Μεταμορφώσεως 1 24210-36992 Δημοτικό Ωδείο Νέας Ιωνίας Βόλου Λεωφ. Ειρήνης 2421065212 Μουσική Σχολή Τραγουδάρα, 54 Συντάγματος ΕΛΑΣ (Βόλος). 24210-26291, 2421029500 Ωδείο Φουντούλη Λώρη 3 τηλ. 24210-39930 Ωδείο Καρκάλα ΕΠΕ Μεταμορφώσεως 72, τηλ. 24210-453772, 32923 Εθνικό Ωδείο Αθηνών Μακρυνίτσης 35 24210-20148 Ελληνικό Ωδείο Ν. Ιωνίας Ιασω-

νίδου 25 24210-81128 Ωδείο Φράνς Λιστ Βασσάνη 128 24210-71438 Ωδείο Βόλου Ρυθμός Αναλήψεως 279 24210-50750 Σχολή Μουσικής Αρμονίας Αγ. Ονούφριος 24210-51905 Μουσική Σχολή Αγριάς Πετρίδη. 28ης Οκτωβρίου & Δ. Γεωργιάδου τηλ. 24280-92227 «Σχολή Ελληνικής Μουσικής» Π. Πλάκα Οδός Σπυρίδη, τηλ. 24210-32047 Μουσική Σχολή Βόλου Έλλης Αδάμ. Μαυροκορδάτου 19 2421046374, 2421057732 Μουσική Σχολή Βόλου «Η Μουσική» Γ. Καρτάλη 71

Μουσική Σχολή Βόλου «Ορφέας». Αντωνοπούλου 67 Μουσική Σχολή Δήμου Αλμυρού Στον Αλμυρό Βόλου, τηλ. 24220-21284 Μουσική Σχολή «Κλίμακες». Δεληγιώργη 7 Μουσική Σχολή Μαγνησίας Σκύρου 9 & Ερμού Μουσική Σχολή «Νότες» Αγίου Γεωργίου 16 Νέα Αγχίαλος Βόλου Μουσική Σχολή Μαγνησίας 28ης Οκτωβρίου 186 τηλ. 24210- 23525

MUSIC TOGETHER

Ανακαλύπτοντας τη χαρά της μουσικής μαζί με τα παιδιά σας Από μηνών έως 5 χρονών To MUSIC TOGETHER® είναι ένα διεθνές αναγνωρισμένο πρόγραμμα μουσικής και κίνησης για παιδιά ηλικίας από την γέννηση τους μέχρι 5 χρονών μαζί με τους γονείς τους ή τους ενήλικες της οικογένειας τους, που τα συνοδεύουν. Τα παιδιά δεν διδάσκονται μουσική με την ακαδημαϊκή έννοια, όμως μέσα από το πλούσιο μουσικό περιβάλλον και τις μουσικές εμπειρίες, τις οποίες προσφέρει το πρόγραμμα

MUSIC TOGETHER® , καλλιεργούνται οι μουσικές ικανότητες των παιδιών, και η κατανόηση των βασικών αρχών της μουσικής. Στο MUSIC TOGETHER® η συμμετοχή του γονέα, ανεξαρτήτως τις μουσικές γνώσεις ή ικανότητες του, είναι βασική προϋπόθεση, ενθαρρύνεται και είναι πολύ σημαντική για να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον με τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν

την μουσική τους ευφυΐα. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρίμηνους Κύκλους. Τα τμήματα του προγράμματος είναι εβδομαδιαία και διαρκούν 45΄ λεπτά. Παράλληλα γίνονται δωρεάν Παρουσιάσεις Γνωριμίας, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής σας. Ο τρίμηνος Κύκλος του Φθινοπώρου θα ξεκινήσει την Δευ-

τέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011 και οι εγγραφές άρχισαν. Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο Μουσικοψυχοθεραπείας “Ερίγηρυς”, Λεωφόρος Αθηνών 84, 3ος όροφος, Βόλος, Δευτέρα – Παρασκευή 18.00 – 21.00 ή να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη του Κέντρου Κλειώ Λαούδη στο τηλέφωνο: 24210-61443.

Μαθαίνεις ότι συμβαίνει

ΤΩΡΑ

ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ πατήστε εδώ

Με την εγκυρότητα του δημοσιογραφικού επιτελείου ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΡΕΚΛΙΔΗ του


29:Layout 1 8/9/2011 5:16 μμ Page 1

29

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

εκπαίδευση

Εκμεταλλευθείτε δημιουργικά το χρόνο σας… Κέντρο Πληροφόρησης Νέων “ΔΙΑΥΛΟΣ“ Κάντε «κλικ» στη γνώση του μέλλοντος

Στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου «ΔΙΑΥΛΟΣ», λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα, που στόχο έχουν την δημιουργική απασχόληση παιδιών κάθε ηλικίας κατά της ώρες της εξωσχολικής τους ζωής, της δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ηλικίας άνω των 15 ετών, καθώς επίσης και ενηλίκων, κατά τον ελεύθερο χρόνο τους. Τμήματα : Μαθήματα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ECDL, Μαθήματα Η/Υ για Εφήβους. Σχολή ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ & ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Ομάδες: ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΩΝ ΧΟΡΩΝ, YOGA, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ , CAMERA, ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ, ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ, ΡΩΣΙΚΩΝ και ΑΡΑΒΙΚΩΝ.

Σχολές Πληροφορικής στο Βόλο Μεταξύ των σχολών πληροφορικής που λειτουργούν στο Βόλο, είναι: ΜΑΝΙΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Σχολή Πληροφορικής Γαζή Ανθίμου 135, Βόλος, 38333, Τηλέφωνο : 2421030618 Κινητό 6936516510, φαξ 2421030618 INTERED Κέντρο Εκμάθησης Πληροφορικής Τοπάλη 32, Τηλέφωνο 2421035060 COMPUTER CENTER Σχολή πληροφορικής Σκενδεράνη 2, τηλέφωνο 2421076050 ΔΙΚΤΥΟ COMPUTER STUDIES Κέντρο Εκμάθησης Πληροφορικής Κουμουνδούρου 4, Βόλος, Τηλέφωνο 2421033858 LINGUA PLUS Κέντρο Πληροφορικής Μαυροκορδάτου 2 & Ιάσονος, Βόλος, Τηλέφωνο 2421026777. KS STUDIES - ΚΟΡΜΠΕΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ- ΣΑΒΒΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤ ΟΕ Σχολή εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών Λώρη 21 & Ερμού, Τηλέφωνο 2421039049.

Πληροφορίες - Επικοινωνία : Κέντρο Πληροφόρησης Νέων “ΔΙΑΥΛΟΣ“. Δ/νση: Τοπάλη 14, Βόλος. Τηλ. 24210-25363 & Fax. 24210-33692. e-mail: info@diavlos-vol.gr .Ώρες λειτουργίας 10.00 - 22.00 καθημερινά και Σάββατο 10:00 – 14:00. www.volosm.gr/neoi/disin/maindiavlos.ht m.

Ανακαλύψτε τις καλλιτεχνικές σας ανησυχίες ! Εργαστήρια Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Βόλου Τα εργαστήρια εικαστικών & εφαρμοσμένων τεχνών του Κ.Ο.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου στα πλαίσια της πολυετούς επιτυχημένης πορείας τους ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις ανησυχίες των μαθητών και εντάσσουν στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα νέα τμήματα.

Στα Εργαστήρια Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Βόλου, λειτουργούν τα τμήματα: Ζωγραφικής, Ελεύθερου σχεδίου και χαρακτικής, Κεραμικής, Μαρμαρογλυπτικής, Ενδύματος, Διακόσμησης, Γλυπτικής, Ξυλογλυπτικής, Ψηφιδωτού, Μπατίκ, Βιτρώ, Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης κ.α .

Με τη διδασκαλία και επιμ έλεια καταξιωμένων καλλιτεχνών, έμπειρων ειδικών και δασκάλων. Πληροφορίες - Εγγραφές : Β. Κατράκη και Κουντουριώτη. Τηλ. 24210-48846 & 24210-38434. http://eergastiria.blogspot.com/ , e-mail : eikastikaergastiria@hotm a i l . c o m , eergastiria@gmail.com

«Αθλητικό Κέντρο Πήγασος» «Για εμάς η γυμναστική… είναι τρόπος ζωής» Με … σύνθημα «για εμάς η γυμναστική είναι τρόπος ζωής» το «Αθλητικό Κέντρο Πήγασος» μας καλεί όλους να εφαρμόσουμε το ρητό των προγόνων μας… «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Ο Πήγασος» ιδρύθηκε το 1985 στο Βόλο με σκοπό την καλλιέργεια του αθλήματος του «shidokan karate». Μέχρι σήμερα εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 10.000 μαθητές στις εγκαταστάσεις του. Είναι μέλος της Ελληνικής Οργάνωσης Shidokan την Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο και της W.K.A the Shidokan. Αθλητές του συμμετέχουν τα πρωταθλήματα των παραπάνω Ομοσπονδιών επί σειρά ετών, κατακτώντας πολλά μετάλλια και κύπελα. Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών ηλικία 612 ετών στελεχώνουν τις ακαδημίες του Shidokan karate, ενώ στα τμήματα των με-

γαλύτερων ηλικιών υπάρχουν βαθμοί μέχρι τη μαύρη ζώνη 3ο Dan. Όλοι οι προπονητές του «Πήγασου» είναι πρωταθλητές που ξεκίνησαν από τις Ακαδημίες του. Παράλληλα με τη σημαντική παρουσία που έχει στην Ελλάδα, συμμετείχε και σε διεθνείς διοργανώσεις με αθλητές του. Παράλληλα με το χώρο προπόνηση των αθλημάτων, λειτουργεί και αίθουσα με μηχανήματα μυϊκής ενδυνάμωσης με την καθοδήγηση πτυχιούχων γυμναστών. Στο χώρο, υπάρχουν αεροβικά μηχανήματα. Παράλληλα, υπάρχουν και ελεύθερα κιλά με πάγκους πολλαπλών χρήσεων για περισσότερο εξειδικευμένες ασκήσεις και έμπειρους αθλητές. Στο περιβάλλον προπόνησης, υπάρχουν τηλεοράσεις ώστε η παραμονή κατά τη διάρκεια της άσκησης να είναι ευχάριστη, ενώ η μουσική δημιουργεί ανάλογη διάθεση.

Συνολικά υπάρχουν: Fitness body building( Air machine, αερόβια μηχανήματα, διάδρομο, ελλειπτικά), Σουηδική γυμναστική, σάουνα, Ακαδημίες (Shidokan karate, Knock down, Kick boxing. Υπεύθυνοι τμημάτων ακαδημιών αναγνωρισμένοι από την Γ.Γ. Αθλητισμού: Κατσούρας Λήο 7dan, Κατσούρα Αϊστρατή Γεωργία 5 dan από την W.K.A. the shidokan. Yπεύθυνοι fitness body building και προγραμμάτων μυϊκής ενδυνάμωσης. Πτυχιούχοι γυμναστές από Γυμναστική Ακαδημία. Διεύθυνση: Κανάρη 48 Βόλος τηλ. & φαξ. 24210-33855 email: Pegasus@ShidokanHellas.gr και site: http://www.shidokanhellas.gr/

Σπουδές εκτός… των τειχών Ποιες χώρες συγκεντρώνουν τις ελληνικές επιθυμίες για σπουδές Μεγάλο αριθμό φοιτητών, συγκεντρώνουν κάθε χρόνο τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ενώ χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά κυρίως βεβαίως το Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεντρώνουν κατά παράδοση κάθε Σεπτέμβριο το μεγαλύτερο αριθμό των ενδιαφερομένων. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, απαιτείται προσεκτική επιλογή του τομέα σπουδών, των όρων , κριτηρίων, προϋποθέσεων κ.λ.π. ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Το βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα διακρίνεται για την αποτελεσματικότητά του, όμως είναι βέβαιο ότι η εντυπωσιακή αύξηση των διδάκτρων από την επόμενη χρονιά θα αποθαρρύνει την έλευση νέων σπουδαστών. Για την εισαγωγή σε ένα ανώτατο ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου προαπαιτούμενα είναι το Πιστοποιητικό Ανωτέρας Παιδείας (GCΕ Α-Level ή Foundation) και το απολυτήριο Λυκείου. Επίσης, σε εκπαιδευτικά πεδία όπως οι καλές τέχνες, η γραφιστική, η αρχιτεκτονική κτλ. οι υποψήφιοι σπουδαστές παρουσιάζουν με την αίτησή τους κι ένα πορτφόλιο με τη δουλειά τους, η οποία συνεκτιμάται για την εισαγωγή τους. Οι αιτήσεις προς τον αρμόδιο φορέα (UCΑS) υποβάλλονται από την 1η Σεπτεμβρίου ως τις 15 Ιανουαρίου. Ένα από τα πλεονεκτήματα των σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η παροχή πολλών εκπτώσεων για τους φοιτητές. Στην Αγγλία, την Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία οι βασικές σπουδές διαρκούν τρία χρόνια, ενώ στη Σκωτία τέσσερα. Αξίζει να σημειωθεί η προώθηση της διά βίου μάθησης από το βρετανικό κράτος, το οποίο επιτρέπει τη- σχεδόν ελεύθερη είσοδο στο πανεπιστήμιο φοιτητών μεγαλύτερης ηλικίας. Πληρ. www.ucas.ac.uk, www.educationuk.org, www.britishcouncil.org ΓΑΛΛΙΑ Η Γαλλία παρέχει υψηλού επιπέδου τριτοβάθμια εκπαίδευση, συνήθως χωρίς δίδακτρα και με χαμηλά διοικητικά κόστη, τα οποία ανέρχονται περίπου στα 300 ευρώ ανά έτος. Για την είσοδο στο γαλλικό πανεπιστήμιο απαιτείται η καλή γνώση της γαλλικής γλώσσας, η κατοχή απολυτηρίου Λυκείου (ισοδύναμου του Μπακαλορεά) και η επιτυχής συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις, όπου αυτές απαιτούνται. Επίσης, οι ανώτατες σχολές έχουν δικά τους κριτήρια εισαγωγής και τα δίδακτρα δεν είναι αμελητέα. Στη Γαλλία ο βασικός κύκλος σπουδών διαρκεί τέσσερα χρόνια, ενώ η ιατρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική. Οι αιτήσεις γίνονται από την 1η Δεκεμβρίου ως την 31η Ιανουαρίου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους. Πληρ. www.campusart.org, www.campusfrance.org, www.ifa.gr ΓΕΡΜΑΝΙΑ Στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από 360 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τα γερμανικά πανεπιστήμια υιοθετούν όλο και περισσότερο την απονομή τίτλων σπουδών Βachelor και Μaster, αντί του Diplom και του Μagister Αrtium, που απένειμαν κατά παράδοση. Πλέον αρκετά πανεπιστήμια έχουν ξεκινήσει να χρεώνουν δίδακτρα, τα οποία ξεκινούν από 500 ευρώ ανά εξάμηνο. Επίσης, παραμένει υποχρεωτική η ιατρική ασφάλιση, η οποία ξεπερνά τα 640 ευρώ κατ΄ έτος, ενώ στον προϋπολογισμό πρέπει να συνυπολογιστούν οι δαπάνες για τα βιβλία και άλλο εκπαιδευτικό υλικό. Για την εισαγωγή απαιτείται το απολυτήριο Λυκείου με βαθμούς πάνω από τη βάση στα μαθήματα κατεύθυνσης, παρακολούθηση μαθημάτων συναφούς αντικειμένου με τη σχολή όπου επιθυμεί να φοιτήσει ο σπουδαστής, καθώς και η γνώση της γερμανικής γλώσσας, η οποία αποδεικνύεται με τη συμμετοχή στις εξετάσεις DSΗ ή ΤestDaF. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εξαρτάται από το αντικείμενο και τον τόπο σπουδών. Οι αιτήσεις για τα προπτυχιακά προγράμματα αποστέλλονται απευθείας στα πανεπιστήμια, ενώ για ιατρικές και φαρμακευτικές σπουδές στο Ιδρυμα Διαχείρισης Θέσεων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Stiftung fur Ηochschulzulassung). Κατά κανόνα, αυτές υποβάλλονται για το χειμερινό εξάμηνο ως τις 15 Ιουλίου και για το εαρινό ως τις 15 Ιανουαρίου. Πληρ. www.hochschulkompass.de, www.goethe.de/athen, www.daad.de, www.study-in.de ΟΛΛΑΝΔΙΑ Οι σπουδές στην Ολλανδία δεν είναι δωρεάν, καθώς καταβάλλονται δίδακτρα που ξεκινούν σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία από 1.672 ευρώ κατ΄ έτος για πολίτες της ΕΕ. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ολλανδίας, το οποίο διαθέτει παράλληλα περίπου εκατοντάδες διεθνή προγράμματα σπουδών, έχει δύο πυλώνες: τα λεγόμενα ερευνητικά πανεπιστήμια και τα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών. Ιδιαίτερα διαδεδομένα για τους διεθνείς φοιτητές είναι τα Ινστιτούτα Διεθνούς Εκπαίδευσης. Η ολλανδική τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι εναρμονισμένη με τη Διακήρυξη της Μπολόνια και τα πανεπιστήμια παρέχουν πτυχίο Βachelor και Μaster. Για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο ο υποψήφιος σπουδαστής πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με το ίδρυμα που τον ενδιαφέρει. Τα βασικά προαπαιτούμενα είναι το απολυτήριου Λυκείου με καλό βαθμό, η γνώση της Αγγλικής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να τίθενται και περαιτέρω προϋποθέσεις. Πληρ. www.nuffic.nl, www.minocw.nl, www.studyin.nl


30:Layout 1 7/9/2011 1:27 μμ Page 1

ΑΓΓΛΙΚΑ Παλιού CMYK

Υπεύθυνη και αξιόπιστη προετοιμασία για όλα τα πτυχία (Cambridge- Michigan- City and Guilds – Edexcel- ΚρατικόΠροετοιμασία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις στο μάθημα των Αγγλικών) • Ολιγομελή τμήματα (6-8 ανά τμήμα) • Σύγχρονοι μέθοδοι διδασκαλίας (διαδραστικοί πίνακες, χρήση Η/Υ ανά μαθητή κ.α.) • Δωρεάν πρακτική εξάσκηση των μαθητών σε H/Y • Τμήματα παιδικά και ενηλίκων • Χαμηλά δίδακτρα Εγγραφές από 1 έως 23 Σεπτεμβρίου Ώρες γραμματείας : 11.00 – 13.00 & 18.00 – 21.00 Ιωλκού 233 (στο ύψος του Περιφερειακού)- Βόλος Τηλ. επικοινωνίας: 24210 44254

http://ShidokanHellas.gr

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

«ΠΗΓΑΣΟΣ»

Κανάρη 48 – Βόλος 38222 • Τηλ/Fax: 24210 33855

Από το 1985

Fitness body building Air machine Αερόβια μηχανήματα Διάδρομοι Ελλειπτικά

Σουηδική γυμναστική Σάουνα Ακαδημίες Shidokan karate Knock down Kick boxing

Υπεύθυνοι τμημάτων ακαδημιών αναγνωρισμένοι από την Γ.Γ. Αθλητισμού : Κατσούρας Λήο 7 dan Κατσούρα -Αιστρατή Γεωργία 5 dan από την W.K.A. THE SHIDOKAN Υπεύθυνοι fitness body building και προγραμμάτων μυϊκής ενδυνάμωσης Πτυχιούχοι γυμναστές από Γυμναστική Ακαδημία

Email:

Pegasus@ShidokanHellas.gr

CMYK


31:Layout 1 8/9/2011 9:27 μμ Page 1

31

Ελλάδα

«Mαύρη λίστα» με μεγαλο-οφείλετες του Δημοσίου δημοσίευσε το ΥΠΟΙΚ Το Υπουργείο Οικονομικών ανάρτησε στην ηλεκτρονική σελίδα της ΓΓΠΣ τα στοιχεία έξι χιλιάδων νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγαλύτερες

από 150.000 ευρώ. Το σύνολο των οφειλών που περιλαμβάνονται στον πίνακα ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ από τα 42 δισ. ευρώ συνολικά των ληξιπροθέσμων οφειλών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΒΟΛΟΥ Αρ. Πρωτ. 4126/100856

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο Δασάρχης Βόλου ανακοινώνει ότι με την υπ’ αριθμ. 4126/100856/69-2011 ταυτάριθμη πράξη χαρακτηρισμού σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 998/79, χαρακτήρισε την έκταση συνολικού εμβαδού 7141,72 τ.μ. στη θέση «Λογγάρι» Τοπικής Κοινότητας Λαύκου του Δήμου Νοτίου Πηλίου ως εξής : Το Τμήμα (1) της ανωτέρω έκτασης μερικού εμβαδού 6337,65 τ.μ. ως μη δασική έκταση του άρθρου 3 παραγρ. 6α του Ν. 998/79, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα, μη υπαγόμενο στις διατάξεις αυτού. Το Τμήμα (2) της ανωτέρω έκτασης μερικού εμβαδού 804,07 τ.μ. ως δάσος της παραγ. 1 του αρθ. 3 του Ν. 998/79, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα, υπαγόμενο στις διατάξεις αυτού. Ο χαρακτηρισμός αυτός έγινε μετά από αίτηση της Ειρήνης Βουγιούκα κατοίκου Λαύκου Ν. Μαγνησίας. Η πράξη χαρ/σμού και το σχεδ/μα της έκτασης θα εκτίθεται επί ένα μήνα στο Δημοτικό Κατάστημα Νοτίου Πηλίου. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να λάβουν γνώση και να υποβάλλουν τυχόν αντίρρηση εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσης.

Βόλος 6 Σεπτεμβρίου 2011 Ο Δασάρχης Βόλου Νικόλαος Ντίτορας Δρ. Δασολόγος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΣΠΟΡΑΔΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 5277

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 46/07.09.2011 Εξαιρετικώς Κατεπείγουσα εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, καλεί : Τους ιδιοκτήτες των Επιβατικών Δημόσιας Χρήσεως (ΕΔΧ- ΤΑΧΙ) που εδρεύουν στις επαρχίες του Ν. Μαγνησίας, να καταθέσουν έγγραφες προσφορές στο πλαίσιο της μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας για όποιες από εκείνες τις (συμπληρωματικές) διαδρομές οι οποίες προέκυψαν από το νέο σχολικό έτος 2011-2012 και δεν περιλαμβάνονταν στις περσινές συμβάσεις. Τους ιδιοκτήτες των Λεωφορείων τα οποία δύνανται να πραγματοποιούν το έργο της μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, για το σύνολο των (συμπληρωματικών) διαδρομών οι οποίες προέκυψαν από το νέο σχολικό έτος 2011-2012 και δεν περιλαμβάνονταν στις περσινές συμβάσεις. Η ανάθεση των συμβάσεων για τα νέα δρομολόγια θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης ΚΥΑ (ΙΒ/6071/26.8.1998-ΦΕΚ 932/τ.Β./1998) περί μεταφοράς μαθητών και θα γίνει : Α) για κάθε διαδρομή ξεχωριστά όσον αφορά τα δρομολόγια ΤΑΞΙ Β) για το σύνολο του μεταφορικού έργου όσον αφορά τα δρομολόγια Λεωφορείων Για όσες διαδρομές είναι ίδιες με εκείνες του προηγούμενου σχ. έτους 2010-11, οι συμβάσεις θα παραταθούν με τους ίδιους αναδόχους μεταφορείς. Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι ανάδοχοι των νέων δρομολογίων, καλούνται να προσέλθουν στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αργύρη Κοπάνα (Ελ. Βενιζέλου & Αναλήψεως – 1ος όροφος) ώστε: Να λάβουν γνώστη των νέων δρομολογίων Να παραλάβουν, να συμπληρώσουν και να καταθέσουν το τυποποιημένο έντυπο υποβολής προσφοράς και Υπεύθυνη δήλωση για την ισχύ και υποχρέωση κατάθεσης συγκεκριμένων δικαιολογητικών/ πιστοποιητικών. Οι ώρες προσέλευσης είναι : Παρασκευή 09.09.2011 από 10.00 π.μ. έως και 06.00μ.μ. Σάββατο 10.9.2011 από 09.30 π.μ. έως και 06.00 μ.μ. ( η οποία είναι και η καταληκτική προθεσμία κατάθεσης προσφορών).

Βόλος, 08/09/2011 Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΚΟΠΑΝΑΣ

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΑΜΩΝ Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του ΑΚ ότι ο ΖΑΧΑΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Θωμά και της Αθηνάς το γένος Ραχωβίτσα που γεννήθηκε στον Βόλο και κατοικεί στην Ν. Ιωνία και η ΜΑΚΡΥΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΑ του Κωνσταντίνου και της Ελευθερίας το γένος Μαρούδη που γεννήθηκε στον Βόλο και κατοικεί στα Άνω Λεχώνια Μαγνησίας πρόκειται να παντρευτούν στην Δημοτική Ενότητα Ν. Ιωνίας Δήμου Βόλου.

126

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

H λίστα δημοσιεύτηκε στο site της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Θα ακολουθήσει η ανάρτηση των ληξιπροθέσμων οφειλών φυσικών προσώπων μετά την ολοκλήρωση της

υπό εξέλιξη διαδικασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την επιτάχυνση της οποίας έχει ζητήσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Ανησυχία από τον ΟΟΣΑ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ανταλλαγή ομολόγων Την έντονη ανησυχία του για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, εξέφρασε την Πέμπτη ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Πιέρ Κάρλο Παντοάν, στο περιθώριο της παρουσίασης της ενδιάμεσης έκθεσης του Οργανισμού για τις οικονομίες της Ομάδας των Επτά (G-7). Ο κ. Παντοάν είπε ότι το σχέδιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν λειτουργεί και θα πρέπει να εξεταστούν και άλλοι μηχανισμοί. «Από τη μια πλευρά δεν είναι ελκυστικό για τον ιδιωτικό τομέα και από την άλλη ανακαλύπτουμε ότι είναι πολύ ακριβό για την Ελλάδα από την αρχή», σημείωσε «Όταν είναι τόσο ακριβό, γίνεται λιγότερο αξιόπιστο», προσέθεσε.

στον EFSF από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών. Επιφυλάξεις για την ανάκαμψη Ακόμη, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους στόχους και ίσως δυσκολευτεί να καταφέρει να ανακάμψει. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος στήριξης, εφόσον, βεβαίως, τηρήσει τους δημοσιονομικούς και άλλους στόχους. «Αλλά αυτό απαιτεί την άψογη εφαρμογή του από την ελληνική κυβέρνηση, και πρόσφατα είδαμε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν βρισκόμαστε ακόμα στο τέλος του δρόμου σε ό,τι αφορά στο ελληνικό ζήτημα», προσέθεσε.

«Βουτιά» 7,3% για την ελληνική οικονομία το β΄τρίμηνο του 2011 Συρρίκνωση 7,3% παρουσίασε η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2011 (σε σταθερές τιμές 2000), σύμφωνα με τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία της

ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία που είχε ανακοινώσει στις 12 Αυγούστου η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ είχε μειωθεί 6,9%.

Στο 16% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο Μικρή πτώση στο 16%, από 16,6% τον προηγούμενο μήνα, σημείωσε το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Τον Ιούνιο του 2010 ήταν 11,6%. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 211.321

άτομα (+36,3%) σε σχέση με την περυσινή χρονιά, σε 793.685 άτομα. Έναντι του Μαΐου 2011, μειώθηκαν κατά 29.034 άτομα (-3,5%), γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης που παρατηρείται κάθε καλοκαίρι λόγω του τουρισμού.

«Λουκέτα» σε 53.000 εμπορικές επιχειρήσεις βλέπει τους επόμενους μήνες η ΕΣΕΕ Περίπου 53.000 εμπορικές επιχειρήσεις αναμένεται να βάλουν «λουκέτο» μέσα στους επόμενους μήνες, όπως εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Η έρευνα δείχνει ότι τα «λουκέτα» στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας, αυξήθηκαν από τον Αύγουστο του 2010 κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Στο σύνολο των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων, από το 15% που ήταν κλειστές το καλοκαίρι του 2010 και 21% το χειμώνα του 2011, τον Αύγουστο του 2011 το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 25%.

ΜΟΥΤΣΙΟΣ TRAVEL ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Κωνσταντίνος Μούτσιος

11/09 ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ 16/9 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 28/9 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Ακόμα… - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ - ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ - ΟΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Ανθ. Γαζή 110, Βόλος, Τηλ. 24210 30076 fax. 24210 32996 κιν. 6972260646 Email: moutsios.travel@gmail.com www.moutsiostravel.gr

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΛΟΥ ΟΔΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ – ΤΖΑΒΕΛΑ 383 34 ΒΟΛΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΛΟΥ Ειδοποιούνται οι κάτοικοι των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεσθούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες της ΔΕΗ θα γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος: ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΑΠΟ ΩΡΑ 08.00 – 15.00 ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ: ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ - ΟΓΛ - ΜΑΓΝΗΤΩΝ- Ι. ΚΑΡΤΑΛΗ ΑΠΟ ΩΡΑ 08.00 – 15.00 ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ: Ν. ΠΑΓΑΣΕΣ- ΑΛΥΚΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΣΙΟΝ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΓΑΤΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΛΥΚΩΝ Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα, το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν το χρόνο λήξης της διακοπής που αναφέρεται πιο πάνω. Γι’ αυτόν το λόγο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ Α.Ε. θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα. Έτσι, για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου, ακόμα και αν βρίσκονται καταγής, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. Επίσης όσοι έχουν ηλεκτρικούς κινητήρες πρέπει μετά τη διακοπή να τους ελέγξουν αν περιστρέφονται όπως πριν. ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ

40ΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ

Τελούμε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Του Χριστού, μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του. Καλούμε συγγενείς και φίλους να παραστούν σ’ αυτό και να προσευχηθούν μαζί μας. Βόλος 10 Σεπτεμβρίου 2011 Η ΣΥΖΥΓΟΣ Μαρία ΤΟ ΤΕΚΝΟ Ιωάννης Βογιατζάκης ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ Αριστέα – Νικόλαος Κουτσογιώργος, Αλεξάνδρα- Χα- Βογιατζάκη, Αθανάσιος – Κρυσταλλία Ορέστη, Κυριάκος- Αθανασία Γαϊτανίδη ΤΑ ΑΝΙΨΙΑ

ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

Ο καφές θα δοθεί στο ουζερί «Αποστόλης», Γκλαβάνη – Αναλήψεως

ΟΘΡΥΣ TRAVEL ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΙΝΗΣ

ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 67 ΤΗΛ.: (0030) 24210 70330 – (0030) 24210 70795 ΟΙΚΙΑΣ (0030) 24210 46453 FAX: (0030) 24210 70334 KIN: 6978483942 E-mail: otrhis_travel@yahoo.gr

ΦΘΗΝΟ…ΠΩΡΙΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΜΟΝΟ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΑΔΥ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΗΝΟΥ TIMH 135 ΕΥΡΩ 13 ΒΡΑΔΥ 14-15-16/9 5 ΒΡΑΔΥ 6-7-8/9 ΤΙΜΗ 135 ΕΥΡΩ 13 ΒΡΑΔΥ 14-15-16-/9 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ- ΠΡΩΙΝΟ – ΚΑΡΑΒΙ – ΠΟΥΛΜΑΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΟΝΟΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ 11/9 ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΣΙΟ ΠΑΙΣΙΟ 2/10 ΑΡΙΔΑΙΑ – ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ- ΠΑΝ. ΣΟΥΜΕΛΑ 2ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΑΝ. ΜΑΛΕΒΗ 17-18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΙΓΙΝΑ- ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟ 1-2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΖΑΡΙ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΕΜΠΗ ΚΑΘΕ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΠΕΤΡΙΤΣΙ – ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ 3-4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΙ – ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ 6ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΓΥΡΟΣ ΧΙΟΣ – ΤΣΕΣΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΠΟ 275 ΕΥΡΩ 8 έως 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 4ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 4**** ΑΡΗΤΗ 140€ 24-25-26-27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 4ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 4**** FILOXENIA 185 ΕΥΡΩ 15-16-17-18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΚΔΡΟΜΕΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 7ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 27/10 έως 2/11 ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ – ΔΑΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ – ΚΡΟΑΤΙΑ – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

3ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – ΜΠΑΝΣΚΟ 4**** ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΠΑΝΣΚΟ ΣΠΑ ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΝΟ 100€

ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΘΕΣΕΙΣ! ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


16NEW:Layout 1 8/9/2011 7:00 μμ Page 1

CMYK

Σαμπεθάι ΣΤΡΩΜΑ

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΣΤΗΡΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. LATEX VISCO ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΣΚΕΝΔΕΡΑΝΗ 33, ΒΟΛΟΣ, ΤΗΛ.: 24210 24650, FAX: 24210 27608, ΚΙΝ. 6977 477397

5ετή εγγύηση

Eνεχυροδανειστήριο • Αγορές •Ενεχυροδανεισμός χρυσαφικών • Πλήρης εχεμύθεια

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Κ. Καρτάλη 195β’ - 2421042905 Τιμές έκπληξη για όσους επισκεφτούν το κατάστημα MEDIA STROM έως 30/09/2011

Τα κορυφαία στρώματα της ελληνικής αγοράς, από τα καλύτερα στην Ευρώπη

ΕΠΙΠΛΑ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ & ΣΤΡΩΜΑΤΕΞ

ΔΗΜ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΕΡΜΟΥ 98, τηλ. 24210 24307

TΡΟΦΙΜΑ ΓΑΪΤΑΝΙΔΗΣ

Delivery

0,45

Coca Cola 330gr ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΦΠΑ - ΤΙΜΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Στήριξε την τοπική αγορά

Παλαμά19 Βόλος στον Άγιο Βασίλειο Τηλ. Delivery 24210 40580 έως τις 3 το μεσημέρι Μέσος χρόνος παράδοσης 30 λεπτά και είμαστε στην πόρτα σας… CMYK

ΜΕ ΤΟ SERVICE ΔΩΡΟ Η ΚΑΡΤΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑ  
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑ  

φύλλο 09-09-2011

Advertisement