Page 1

UTGAVE 1-2017

A S K E R

VÅRENS TRENDER • HVA SKJER • NYTT I ASKER • JENNIFER JORFALD • PÅSKEEGG • BBQ TEXAS • BÅT KULTUR • INTERIØR • PÅSKEKRIM • NORSK DESIGN • VILLA MALLA • KJØKKENHAGE • ASKER TRENINGSSENTER


Går du med

BRYLLUPSPLANER? Hva med å starte dagen hos oss? Våre frisører har mye erfaring med brudepynt, og er kurset i både styling og make up. Vi ønsker å gi deg en god start på dagen. Med flott hår, god make up, og ikke minst god stemning. Vi kan [hår]

Hår & makeup: Bianca Nilsen Fotograf: Hilde Honerud

Frisør Make-up Extention

[hår] www.haarasker.no

Strøket 8 - Asker Tlf: 66 90 00 90 Nettbestilling


t n a m r Konfi2017

VIC BAUER HAR STORT UTVALG TIL KONFIRMANTEN DRESSER, SKJORTER, SLØYFER & SLIPS, BELTER OG SKO

V I C BAU ER ST R Ø K E T 7, A S K E R S E N T R U M , T L F : 6 6 78 10 70 . M A N - F R E K L 9 -18 . LØ R K L 9 -16

3


38

75

29

42

06 Leder 08 Nytt i Asker - Sentrum 12 Nytt i Asker - Trekanten 14 Nytt i Asker - Holmen 15 Nytt i Asker - Vollen 16 Fotokonkurranse -Vinneren er.. 17 Nytt i Asker - Heggedal 18 Festus -Ut på tur, aldri sur 24 Har du problemer med naboen? Advokatens hjørne 22 Happy Days! 23-25 mars 25 Trendsider Mote, interiør og mat 32 Kart/butikkoversikt 35 Tapet trend BoligStyling 38 Norsk design 40 Vinn iPhone Proaktiv Påske-Quiz 42 Asker treningssenter 47 Påskekrim 50 Skjønnhet i tusen biter Jennifer Jorfald 52 Huset som aldri sover Asker kulturhus 55 Asker Jazz 60 Texas BBQ 62 Pizza med ost og kjærlighet Pizzastua 64 Dørstokkmila Løp- og idrettsklinikken 66 Ikke så skummelt likevel A-medi 68 Tid for egg 70 Kjøkkenhage 72 Påskestrikk 75 Hele fjorden for dine fendere Fritid Senteret 78 Vann og moro Villa Malla

50

4

66

64 60 27


Bunadsdager hos Gullsmed Hellman i Asker & Sandvika.

20% på alt av bunadsølv! Torsdag 30.3 – Lørdag 1.4

Vi fører bunadsølv til de fleste bunader

Lik oss på

Gullsmed Hellman

Følg oss på

gullsmed_hellman


ASKER SENTRUM LEDER Suhms Gate 28 - 0362 OSLO www.livein.no

SALG

Hvor godt kjenner du din egen bygd? Er du et rutinemenneske og gjør det samme hver dag? Tar du samme vei til jobben, kjøper samme kaffen, går i de samme butikkene og spiser på den samme ”favorittrestauranten”?

Sigurd Sperbund sigurd@livein.no GRAFISK DESIGNER grafisk@livein.no SKRIBENTER

Vi elsker rutinene våre og er ofte avhengig av dem, men det er mye positivt ved å utfordre deg selv til å bare endre litt på rutinene. Gå en ny vei til toget, kjøp en annen drikke enn du pleier, eller til og med prøv en annen kafé. Ved bittesmå endringer hver dag gir du hjernen nye impulser og vil også ”trigge” hukommelsen og se annerledes på omgivelsene. Kanskje vil du til og med lære noe nytt om der du bor.

Aina Skoland ainaskoland@hotmail.com FOTOGRAFER @vibekeglosli TRYKK Ålgård Trykk

22. og 23. mai kan du være med og lære mer om både Asker og serveringsstedene i sentrum. Som en del av Kulturfestivalen vil vi igjen arrangere ”Tour de Asker” og du vil få spennende lokalhistorie fortalt av våre lommekjente guider som hver for seg tar deg med på 6 pitstopp på forskjellige serveringssteder i sentrum. Disse kveldene vil du garantert både lære og smake noe du ikke har gjort før.

DISTRIBUSJON Posten Kontakt kundeservice 04004 eller 21 31 62 60

Ellers er det alltid mye som skjer i sentrum! Visste du at vi har Norges beste pizzabaker i Asker? Eller at en hobbybutikk igjen er å finne i sentrum? At det gule bygget som før huset Dolly Dimples nå fylles med spennende mat (og interiør) fra Texas, eller at et av Norges største treningssenter nå har åpnet i Asker?

LIVEIN distribueres med Posten til alle husstander som en gratisavis. Hvis du mot formodning ikke ønsker å motta magasinet må du reservere

Dette og mye mer av det som skjer i hele Asker kan du lese om her i magasinet.

deg mot å få gratisaviser i postkassen, dette er en annen reservasjon enn

Med våren er det også mange aktiviteter som står på trappene. Alt våkner til liv, og lørdag 6. mai er det igjen tid for vårt store årlige utendørs moteshow hvor vi viser deg det siste på motefronten med sporty modeller fra Askers idrettsmiljø og mange andre flotte modeller. I år har vi fått med oss verdens flotteste brudemodell – nemlig Kathrine Sørland. Bondens marked og nye spennende aktiviteter på torget er også på agendaen denne lørdagen.

Nyt magasinet og våren! Vi sees i Asker Ditt levende sentrum

@Vibeke Glosli

Distribueres i Asker, Lier, Røyken og Bærum samt utvalgte forretninger. ©

Alle rettigheter reservert.

Innholdet i bladet må ikke reproduseres, gjendis eller på noen måte lagres uten tilatelse fra utgiveren.

A S K E R

UTGAVE 1-2017

Men først ute er Happy og Crazy days – 3 dager med mange gode tilbud både i utesentrum og på Trekanten. Vi feirer våren med gode tilbud disse 3 salgsdagene, men for et levende sentrum er det viktig at du også bruker oss de ”vanlige” dagene. Det blir tøffere og tøffere med konkurranse, og netthandelen er stadig økende. Det er fremdeles tidlig på året, men hittil er tendensen ikke i vår favør. Derfor er det viktig for oss at du tar et bevisst valg om du ønsker å fortsette å ha ditt sentrum like levende som det er i dag. Selvfølgelig kan vi ikke bestemme hvor du skal handle, men tenk litt over det neste kjøpet du gjør. Kan du gjøre det i lokalmiljøet ditt, slik at du er med på å ivareta både arbeidsplasser og det mangfoldet av tilbudet som er der? Vi skal i alle fall stå på for både mangfold, aktiviteter, kunnskap og service, så du skal ha lyst til å være turist i egen bygd

Nei takk til reklame.

VÅRENS TRENDER • HVA SKJER • NYTT I ASKER • JENNIFER JORFALD • PÅSKEEGG • BBQ TEXAS • BÅT KULTUR • INTERIØR • PÅSKEKRIM • NORSK DESIGN • VILLA MALLA • KJØKKENHAGE • ASKER TRENINGSSENTER

Asker Sentrum AS • post@askersentrum.no • www.askersentrum.no

Følg oss på facebook og @askersentrum på instagram.

Vi sees i Asker!


Mini ASK flytter inn i hovedbutikken og vi gjør klart for sommersesong i Smuget 1 Dørene åpnes 23. mars Vi fører: Cane-line, Skagerak, Fatboy, Tolix, Lafuma, Sundays

DESIGN SOM GLEDER Velkommen til ASK Interiør Strøket 8, Asker – Tlf. 66 79 70 00 – post@askinterior.no Åpningstider: Man.-fre. kl. 10-18, lør. kl. 10-16.

www.tandbergeiendom.no


Nytt i Asker - Sentrum

TEKST: AINA SKOLAND

FOTO: @VIBEKEGLOSLI

SENTRUM TEXAS BBQ

MOMI HOBBYBUTIKK I STRØKET

I de gamle lokalene til Dolly Dimples kan du nå risikere å møte på en og annen Longhorn okse fra Texas. Nåja, oksene er nok ikke så spreke lenger, men maten, den er fersk! Her serveres retter som brisket, pulled beef og spareribs med deilig hjemmelaget tilbehør. Alt kjøtt er røyket på ekte vedkubber i 16 timer, og alt er servert ”Texan style”. Se også egen artikkel på side 60 i bladet.

MASAI Den danske motekjeden Masai har åpnet ny butikk i de gamle lokalene til Alex i Strøket 9. Daglig leder Guro Linskov forteller at butikken tilbyr behagelige klær til kvinner som liker å kle seg personlig og stilfullt. - Masai sine produkter er basert på nydelige stoffer med unike mønstre i et stort utvalg av sesongaktuelle farger, og vi har alltid fokus på god passform med tanke på kvinners ulike behov. Vi har derfor en serie unike silhuetter som gjør at alle kvinner kan finne det som passer best til akkurat hennes egen figur. Dørene i butikken har nå være åpne i en drøy måned, og på den tiden har de hyggelige damene allerede rukket å hjelpe mange kunder til å finne det som fremhever deres personlige stil.

8

Janne Eiesland syntes det var for ille at Asker manglet en skikkelig hobbybutikk, så det bestemte hun seg for å gjøre noe med. I begynnelsen av mars pakket hun ut hobbyartikler som maling, papir, utstyr til å lage kort, sytråd og andre syartikler, knapper, bånd, bordløpere, brodertråd, klistremerker, penner og alskens annet utstyr man kan bruke til å lage fine ting av. Nå er hun i full gang i de nyoppussede lokalene i Strøket, og står klar om noen ønsker å få sitt eget trykk på en kopp, eller om en russ er uheldig og mangler en bokstav på dressen i siste liten. Har du alltid drømt om å lære en ny hobby? Stikk innom og fortell Janne, for hun sitter og teller på knappene og vurderer hva slags hobbykurs hun skal dra i gang.


Nytt i Asker - Sentrum

OPPDATERT UTELIV På Lancelot og utestedene rundt skjer det alltid noe. På Lancelot har de nå begynt å servere hjemmelaget norsk husmannskost i tillegg til vanlig meny. Følg med, for det vil bli servert én ny tradisjonell rett hver dag. Ikke glem å få med deg konsertprogrammet på Lancelot. Hver torsdag kveld, lørdag formiddag og den siste tirsdagen i måneden, presenteres nye og spennende artister. På Meating Point hviler de ikke på laurbærene etter åpningen før jul. Her begynner de med frokost- og lunsjmeny i tillegg til den vanlige menyen, og da vil de friste med blant annet bagels og amerikanske pannekaker. På begge disse stedene kan du også få alle rettene som takeaway. Royal Lounge Vin & Champagne Bar er ikke noe dårligere. Her kan du riste av deg burgeren fra Meating Point på Latino Night den første fredagen i hver måned. Da blir det undervisning i Salsa, Bachata & Merengue av to flotte dansere. Visste du forresten at du kan leie alle disse stedene til private arrangementer?

Meating Point

Lancelot

Royal Lounge Vin & Champagne Bar

MOTESHOW LØRDAG 6.MAI

BONDENS MARKED

Et av de sikreste vårtegnene er det store moteshowet i Asker sentrum. I år skjer det lørdag 6.mai klokken 13.00, og for første gang på den nye utescenen på Bakerløkka. Her får du se det siste på motefronten vist av flotte modeller fra blant annet Asker Dans og Ballett, Frisk ishockey og mange andre sporty modeller. Til og med Askers egen supermodell, Kathrine Sørland, blir å se på catwalken denne dagen. Det blir mulig å vinne fine premier. Bondens marked er igjen på plass på torget denne dagen, sammen med nye og spennende aktiviteter for barn. Følg @askersentrum på facebook og instagram for å få med deg det som skjer i sentrum.

Lørdag 6.mai klokken 10-16 kommer igjen Bondens Marked til Asker. Denne gangen til Torget der gresset til årets sommertorg allerede vil være lagt og fjorårets suksess, balanseringslinen, samt nye klatreelementer allerede vil være på plass. Bondens Marked vil som alltid by på fristende smaker og dufter, direkte fra gode norske produsenter.

9


Nytt i Asker - Sentrum

TOUR DE ASKER

Foto: www.garden.no

Foto: www.garden.no

TYVSTART PÅ 17.MAI Søndag 7.mai blir en dag for virkelig å lade opp til 17.mai. Fra klokken 12 blir det musikk med fynd og klem i sentrum når Asker Musikkorps (85 år i år) og Arnestad skolekorps (60 år i år) har invitert til en dag i musikkens tegn, og totalt ni korps fra Asker, Røyken og Hurum spiller opp til marsj. Det blir fellesnummer

og småkonserter på Torget, og det vil bli besøk av både ordfører Lene Conradi, og «verdensmester i tromming», Baard Hvesser Kolstad fra Vollen. Som om ikke det var nok kommer også HM Kongens Garde marsjerende gjennom gatene i sentrum klokken 14 før de tar oppstilling på Torget. De vil imponere med både drilloppvisning og konsert denne dagen.

Vi gjentar suksessen fra i høst! 22. og 23.mai inviterer vi til Tour de Asker, en guidet mat- og vintur fra restaurant til restaurant i Asker sentrum! Som guider har vi foreløpig fått følge av historiker og politiker Tor Kristian Østeby og gårdeier Espen Tandberg som tar deg med rundt på seks av Askers serveringssteder med en smakebit av det beste de har å tilby av mat og vin, mens de forteller Askers lokalhistorie fra sitt eget ståsted. Turene passer like bra for deg om du er alene, par, venner, kollegaer, klubb eller annet. Vil du bli med? Meld deg på ved å sende en mail med navn og antall deltakere, samt hvilken av guidene du helst vil på tur med på post@askersentrum.no. Det er plass til 12 personer pr gruppe, og det koster kr 500 pr person, noe som inkluderer mat og én drikke pr sted med mulighet for å kjøpe mer drikke.

merkevaresalg

50%

velg fra merker som marc Jacobs, ray-Ban, gucci, versace, prada og giorgio armani

på et stort utvalg innfatninger TIlbudeT vArer TIl og med 8. AprIl.

Interoptik Asker, Strøket 9, Asker. Telefon: 66 79 51 70. www.interoptik.no

10

gjelder ved kjøp av komplett brille. Kan ikke kombineres med andre tilbud eller rabatter.

En tanke….

....mange gleder! Strøket 6, Asker Telefonbestilling: 66 78 12 30 Man-fre 7.30-17 Lør 8-16 Velkommen!


VELKOMMEN TIL ASKERS FØRSTE PIZZARESTAURANT ETB.1983

VI ØNSKER BÅDE GAMLE OG NYE GJESTER VELKOMMEN TIL EN PIZZAOPPLEVELSE SOM VI FAKTISK KAN SI, MED HÅNDEN PÅ HJERTET OG ET DIPLOM I HÅNDEN, ER NORGES BESTE.* *Kåret til Norgesmester i amerikansk pizza 2011 og 2017

ALFHEIM 7, ASKER SENTRUM TLF: 66 79 46 11 WWW.PIZZASTUA.NO

www.tandbergeiendom.no

Lukket selskap I hjemmekoselige omgivelser arrangerer vi lukkede selskap på kveldstid fra kl 20:00-2:00 for inntil 50 pers. Kontakt oss når dere skal ha: sommerfest, julebord, firmafest, vennefest, bursdagsfest eller lignende.

m a n d a g - l ø r d a g 1 0 -1 9 Strøket 8, Asker

post@overens.no

s ø n d a g 1 2-1 9

overens.no

913 50 889

facebook.com/overens

11


Nytt i Asker - Sentrum

DRØMMESENTER? Asker Treningssenter har vokst målbevisst de siste årene, og med åpning på Liertoppen i 2015, trodde mange at toppen var nådd. Den gang ei. Like før jul klinte Leif Nilsen og hans team til og avslørte planene om et av Norges største treningssentre i det gamle Ericsson-bygget i Lensmannslia. Allerede i februar stod det klart. Leif er sedvanlig engasjert når han snakker om det nye senteret. - Nå har vi i enda større grad et treningstilbud til alle. Her har vi fått lyse, åpne og motiverende lokaler med splitter nytt utstyr og gruppesaler til et bredt spekter av ulike timer. I tillegg har vi SPA-anlegg, yogasenter, undervisnings-, kurs- og konferanselokaler,

svømmebasseng og kafé. Den stadig mer populære treningsformen Crossfit har også fått sin boltreplass her, og skulle du bli sliten av all treningen(!) så kan det kanskje hjelpe på med en lur i massasjestolen. Til sommeren vil det bli anlagt Tuftepark utenfor, men allerede nå er det mulig med en utfordring á la Tufte, i den 27 meter lange «Tuftegangen» inne i studio. Mang en kraftkar – og kvinne – har gitt seg i kast med den allerede. Senteret i Bankveien, som tidligere var Asker Treningssenter sitt hovedsete, har også fått en ansiktsløftning, og vil nå fungere som expresssenter. Se også mer informasjon ellers i bladet.

TREKANTEN FIIN I begynnelsen av februar tok Kjersti Storhaug all sin erfaring fra klesbransjen med inn på Trekanten da hun åpnet butikken Fiin i andre etasje på senteret. - Vi spenner bredt og ønsker at alle kvinner skal kunne handle hos oss, både unge og voksne. Vi har flere spennende danske merker, men også merker som Lexington og norske Ane Mone i butikken, forteller hun engasjert. Stilen beskriver hun som sporty, klassisk og trendy. Allerede har mange kunder fått øynene opp for den nye butikken, og Kjersti gleder seg til fortsettelsen.

BOOSTER PRO

CRAZY DAYS

I lokalet der Bjørklund tidligere lå, i første etasje på Trekanten, har det nå dukket opp en ny og fristende butikk. Her har nemlig Booster Pro installert seg med sine kremer som jobber 24 timer i døgnet for å bekjempe hudens aldringsprosess. Hos Booster Pro kan du få kremene demonstrert, kjøpe dem med hjem, eller få en ansiktsbehandling.

Uken 20.-25. mars vil du merke at det skjer saker og ting på Trekanten. Denne uken er det nemlig Crazy days, og butikkene vil ha mange gode tilbud hele uken. Det blir også konkurranser med mulighet for å vinne fine premier. Lørdag 25. mars kommer Venneby på besøk og holde show for barna. Etter showet kan barna få møte sine «venner».

Produktene i butikken passer for alle hudtyper, er ikke testet på dyr, og inneholder ikke parabener, og damene som jobber der er blide og kunnskapsrike, så ta turen innom, da vel!

Som mange kanskje har fått med seg så har Bambus Sushi åpnet et nytt utsalg i første etasje på Trekanten, utenfor Meny. Her selger de sushi og noen varmretter, alt sammen som takeaway.

SUSHI I FARTA

12


ANA GARDEN

MICROBLADING

Silkegenser FOR

3 2!

DET HELT NYE INNEN PERMANENT MAKE-UP

Tilbudene gjelder fra tor. 23. til lør. 25. mars

Microblading er en manuell form for permanent make-up og teknikken består av å tilføre pigment til huden ved hjelp av et veldig fint blad bestående av mange små nåler på rekke. Resultatet er lekre, naturlige og fyldige bryn.

VI FØRER KLASSISKE KVALITETSKLÆR TIL DAMER (STR. 36 - 52) OG BARN

Velkommen til

Asker Alternative Hudpleieklinikk Kirkeveien 230 (Lenken), Asker Timebestilling på 66 75 99 70 Online-booking www.asker-alternative.com

HALV PRIS

PERSONLIG SERVICE!

PRU’ S Strøket 9, vis-a-vis Kulturhuset

www.pru-shop.no

66 75 80 66 Åpeningstider man. - fre. 10 - 18 lør. 10 - 16

Nå fra

98kr Enstyrkeglass og brilletilpasning alltid inkludert

på alle briller

Bestill synsundersøkelse på specsavers.no

Specsavers Asker Tlf. 66 78 08 75 Trekanten Senter 50% rabatt på alle briller, inkludert enstyrkeglass og brilletilpasning (1,5 indeks). Ved valg av andre glass eller overflatebehandlinger tilkommer ekstra kostnader. Tilbudet kan ikke kombineres med andre tilbud. Gjelder t.o.m. 6. mai. ©2017 Specsavers.

13


Nytt i Asker

HOLMEN LUSEKLINIKKEN I forbindelse med nasjonal luseuke i begynnelsen av mars, åpnet Luseklinikken sine dører på Holmen Senter 6.mars. Daglig leder Anja Dahl gleder seg over å kunne tilby et giftfritt alternativ til fjerning av hodelus, som de første i Norge. - Apparatet AirAllé fjerner alle hodelus og egg ved hjelp av oppvarmet luft. Det er ikke behov for flere behandlinger, verken hjemme eller hos oss, forteller hun. Du kan finne mer informasjon på www.luseklinikken.no.

GALLERY SAND PÅ HOLMEN SENTER En sjelden anledning til å la seg inspirere, men du må forte deg. Nå finner du nemlig Gallery Sand som en spennende og inspirerende opplevelse i 2. etasje på Holmen Senter. I galleriet finner du bilder av Vebjørn Sand. Disse kan nytes i hele mars, men det er også lov å gjøre en handel.

FARGERIK NETTBUTIKK Irene Gulliksen lar seg inspirere av livet, når hun lager sine fargerike og robuste, men likevel lette, smykker. - Jeg begynte å lage smykker i det små, men etter oppmuntring fra venner har jeg nå åpnet nettbutikk. Målet mitt er å lage unike personlige smykker så man kan være sikker på at man har noe som ikke alle andre har, forteller hun. For mer informasjon om, se www.igsmykkedesign.no

DET ER VIKTIG Å VELGE RIKTIG !

Forretningsjuss - Arbeidsrett - Kontrakter - Tvister - Eiendom - Forvaltningsrett - Familierett - Ektepakt - Testament - Fremtidsfullmakt

Din advokat i Asker og Bærum Snart 20 års erfaring med rådgivning og tvisteløsning Samarbeider med de største advokatfirmaene i Norge (tidl. partner i Haavind, Oslo)

Holmen Senter, 6. etasje, inngang fra 4. etasje | T: (+47) 9181 3565 | www.aomo.no | omo@aomo.no

14


Nytt i Asker

VOLLEN SJØMATFESTIVALEN

MUSIKK I VOLLEN Det er ikke bare Vamp som bidrar med musikk i Vollen denne forsommeren. I løpet av Kulturfestivalen kan du helgen 26.-28.mai oppleve både DDE og Operadag i Vollen. Se mer informasjon i artikkel om Kulturhuset.

MANDAGER HOS SØSTRENE SAGEN Av annet som skjer i Vollen kan vi også nevne at populære Søstrene Sagen utvide sine åpningstider og holder åpent også på mandager.

15-17. JUNI arrangeres det Sjømatfestival i Vollen. Disse dagene vil flere aktører vise fram det beste innen norsk sjømat. - Vi ønsker å bidra til at sjømat blir en større del av måltidene i norske hjem, forklarer Morten Gjeruldsen fra Destinasjonvollen. Derfor inviterer de også barna i området til sushi- og sjømatdag i forkant av festivalen. Om ikke reker og hummer er nok for å trekke deg ut i sommersolen, vil også Vamp spille til konsert 16.juni, så her er det bare å trekke ut i solen. For mer detaljer når det nærmer seg, se www.destinasjonvollen.no.

Foto: Vollenvel.no

DESTINASJON VOLLEN SINE ARRANGMENTER FREMOVER

DDE konsert 26. mai

SELSKAPSLOKALER PÅ TVEITER GÅRD! Vi ha ennå noen ledige datoer før august ! Askerkroen AS Askerveien 48-1384 Asker Tlf.: +47 66 78 15 03 Mobil: +47 910 02 774 Mail: post@askerkroen.no

www.askerkroen.no

Vamp Konsert 16. juni

Destinasjon Vollen tilrettelegger arrangementer, møter og events. La oss arrangere din firmafest med disse konsertene som ramme. Vi fasiliterer også møter og events etter bestilling.

Mer informasjon og påmelding finner du på

Tlf 97 58 70 29

www.destinasjonvollen.no

15


Fotokonkurranse

TEKST: AINA SKOLAND

I forrige nummer utlyste vi en fotokonkurranse der vi oppmuntret dere til å sende inn bilder av «vinterstemning i Asker». Vi fikk inn mange fine bidrag, og det var ikke lett å kåre vinneren. Til slutt sto vi likevel igjen med Marie Pedersen og hennes nydelige bilde tatt på Fritznerstranda i Vollen en januarettermiddag. - Jeg var ute med kameraet og ventet på at fullmånen skulle dukke opp. I mellomtiden tok jeg blant annet dette. Flaks for oss at Marie aldri går ut uten digitalkamera i lommen. Gratulerer til Marie. Vi håper du vil kose deg med båtplassen i Vollen marina i sommer! På andre plass finner vi disse dramatiske skyene som Hans Christian Rogler festet til linsen.På en god tredjeplass har vi Solveig Davies Vittersø snøfulle bilde fra Furuholmen i februar.

Vinner: Marie Pedersen

Vi takker for alle gode bidrag og gratulerer vinneren! Andre plass: Hans Christian Rogler

Tredje plass: Solveig Davies Vittersø

BÅTPLASSER VOLLEN MARINA Tlf. 40141040 Salg av nye båter • Gjestehavn Restaurant • Bryggebutikk • Verksted

..en perle i Oslofjorden! 16

www.vollen-marina.no


Nytt i Asker

SOMMERLEIR FOR BARN Nå begynner det virkelig å nærme seg lysere dager, skoleferie og fritidsproblemer for poden. I Vollen arrangeres i år sommerleir for barn, og det er enda noen ledige plasser igjen. Eivind Nicander fra Destinasjon Vollen forteller at leiren er åpen for barn 7 år til 13 år i ukene 26, 27, 32 og 33. - Vi bruker Oslofjordmuseet som base, og dagene vil være delt i halve dager inne på museet med aktiviteter av kreativ art, og halve dager med uteaktiviteter som å padle kano, tubing etter båt, samt andre aktiviteter både til vanns og på land. Påmelding via destinasjonvollen. no. Førstemann til mølla!

MIMI FALSEN -ASKER MUSEUM TRENGER HJELP! Malerinnen Mimi Falsen (1861-1957) ble antatt på Høstutstillingen nesten årlig fra 1891 og til året før hun døde. Hun er representert på Nasjonalgalleriet, og Slottet har Mimi Falsens portrett av dronning Maud. Figurbilder og portretter var hennes hovedtema. Hun hadde en rekke separatutstillinger og deltok på kollektivutstillinger i Norden og ellers i verden. Hun var enslig og må ha levet av kunsten sin. Etter botid hos søsteren på Billingstad i Asker (1909-1919) skaffet hun seg hus, Villa Enevollen i Bærum. På sine gamle dager skal hun ha flyttet til «Høgda» i Brynsveien. I 1905 startet hun Malerinneforbundet og i 1931 Bildende Kunstnerinners Forbund. Men ingen kjenner til henne og vi vet lite om hennes kunstnerliv!! Og hvor er bildene hun malte? Står Villa Enevollen på Skytterkollen fortsatt? Er hun en av de «glemte kvinnelige kunstnere»?

Asker Museum skal lage utstilling og vi trenger bilder og opplysninger!! Har du en Mimi Falsen som du ville låne oss? Kjenner du til Villa Enevollen, eller har du andre opplysninger om henne? Ta kontakt med: Asker Museum på 66790011 randih@askermuseum.no eller stikk innom museet i Otto Valstadsvei 19, 1395 Hvalstad!!

HEGGEDAL

BYE & BEKK I HEGGEDAL Etter at Heggedal har vært uten kafé siden i sommer, tok Morten Øverbye og kona Line Selbekk Øverbye tak, og åpnet spisestedet bye & bekk før jul i de gamle lokalene til Kaffe & Kanari. I tillegg til tidligere erfaring fra kafédrift, kan de to tilsammen skilte med utdanninger som både kokk, journalist, ølkelner og markedsfører, så de skulle ligge godt an. Bye & bekk byr på vanlig kafédrift på dagtid hele uken, men på kveldstid fredag og lørdag blir lokalet forvandlet til en baskisk tapasbar som serverer tradisjonelle pintxos som du får dem i det nordlige Spania, men med en norsk vri. - Pintxos er kort forklart små skiver med eksklusivt pålegg, forklarer Morten, og ramser opp eksempler som får tennene til å løpe i vann: - Kongekrabbe med safranmajones, chorizo og manchego, og ikke minst den norske osten Kraftkar, som nylig ble kåret til verdens beste ost. Også på drikkefronten serverer de en blanding av

baskisk og lokalt, med vin fra grenseområdene mellom Spania og Frankrike, og øl fra Vettre.

17


På Surfcamp går han under navnet Jan Banan. Her sammen med Hanna Eikli.

Han begynte med hoppeslott for snart 30 år siden. Nå er det utenlandsturer med store firmaer til fancy destinasjoner. Og kinoforestillinger for asylbarn. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI OG FESTUS

F

olk spør fortsatt Jan Johansen, som eier Festus sammen med broren sin Petter, hvordan det går med hoppeslottene han begynte med i 1989, allerede da under navnet Festus. Han innrømmer at hoppeslottene har kommet litt i bakevja etter hvert som årene har gått og firmaet har vokst.

18

UT PÅ TUR Ikke det at han er noe mindre på veien nå enn da han reiste rundt med tre hoppeslott i en henger. Det er bare det at turene nå har en litt annen profil. Som regel har han med firmaer på tur, enten målet er sommer og luksus i Dubai, eller natur og opplevelser på Svalbard, men i

vinter tråkket han og Festus-teamet opp nytt terreng. - I utgangspunktet var det kjæresten min og jeg og et par venner som planla en tur til Bad Gastein i de østerrikske alper, men plutselig var vi 52 deltakere på en gigantisk venners venner-tur. Jan trives aller best når han kan legge til små over-


Festus

Det skulle egentlig være Jan, kjæresten og noen venner på tur til Bad Gastein. Det ble litt fler.

raskelser og detaljer på turene sine, og Bad Gastein var intet unntak. - Vi begynte med å dele ut luer og skibriller i løpet av reisen, og da vi kom fram holdt skiutleia ekstra sent åpent bare for oss. Vi spiste middag på Europas eldste skistue og hadde egen VIP avdeling på afterski der vi løftet stemningen i taket da vi ga DJn en minnepinne med norsk afterskimusikk. Det ble i det hele tatt en oval langhelg med mye ski, latter og moro, faktisk på tvers av generasjoner. At turen ga mersmak er det ingen tvil om. Jan er allerede i gang med å planlegge neste års tur til samme destinasjon, da med opp mot dobbelt så mange delta-

kere. Han må bare på en spennende og fartsfylt tur til Svalbard først, blant annet. BARN I ASKER Jan blir engasjert når han snakker om turer og destinasjoner, kick-offs og James Bond fester. Likevel kan han ikke unngå å komme inn på andre temaer som ligger hans hjerte nær. For ham er noen av de morsomste arbeidsdagene i løpet av året de to sommerferieukene når han arrangerer «Surf Camp» for 7-14 åringer på Hvalstrand, og alle barna der kaller ham «Jan Banan». Etter mange år med hard jobbing er han også opptatt av å gi noe tilbake til «sitt

Asker», hvor han har bodd hele livet, og der hans barn har representert fjerde generasjon av familien på Vettre skole. Jan har et stort engasjement for de av Askers innbyggere som har ulike utfordringer. - For tiden planlegger vi kinokveld for asylbarn i samarbeid med Morten på Asker kino, som en forlengelse av den ettermiddagen vi har på sommeren med lek og grilling for denne gruppen. Han har flere prosjekter på lur, så det er ingen tvil om at vi kommer til å høre mer fra både Jan og Festus. Og hvem vet, kanskje blir hoppeslottene vekket til live igjen en dag?

19


Advokatens hjørne, mars 2017

ADVOKAT OLAV MARIUS ØYEHAUG

driver advokatpraksis på Holmen Senter i Asker.

Jeg vil i denne spalten fortelle LIVEIN’s lesere om juridiske forhold som kan være aktuelle i tiden fremover, og hvordan dere bør innrette dere. Send meg gjerne en e-post (omo@aomo.no) om du har forslag, spørsmål eller trenger bistand.

NABOPROBLEMER De fleste har fått med seg saken hvor en nabo på Nesøya kuttet et uthus i to. Det er knapt grenser for hva slags saker som kan skape nabofeider. Jeg skal nevne noen eksempler på konflikttemaer: • Trær og hekker - vil naboen ha fjernet noen av dine trær? • Grenser - har naboen "stjålet" av din tomt, f.eks. ved å bygge uthus på din tomt? • Gjerder - vil du f.eks. sette opp et gjerde eller en hekk i grensen mellom eiendommene deres og naboen nekter? • Ledninger - kan du utbedre ledninger som ligger i naboens grunn? • Veirett og andre servitutter - nekter naboen deg å gå eller kjøre bil over sin eiendom?

20

• Sameiespørsmål - eier du noe sammen med naboen og han lar være å gjøre som han skal? • Bygningsrett - vil naboen gjøre utbygging som er til skade for deg? • Støy, røyk, nedfall, rot mv. - lager naboen støy du trenger å få stoppet? Har han søppel, bilvrak eller annet rot til sjenanse for deg? Tenner han bål han ikke har lov til? • Avtalebrudd - bryter naboen avtaler dere har inngått? HVORDAN BØR PROBLEMENE LØSES? Svært mange problemer løses enkelt gjennom en åpen dialog. De fleste ønsker å ha en god relasjon med naboen og vil unngå åpne konflikter. Ofte kan naboen bli vrang som følge av at han opplever at du har gjort noe galt først. I så fall vil en unnskyldning kunne være

Han bistår privatpersoner og selskaper med rådgivning og tvisteløsning. Han har arbeidet med dette i snart 20 år, blant annet som partner i et av Norges største advokatfirmaer.

på sin plass. Det er normalt også fornuftig med en ydmyk og åpen tilnærming til naboen. Hvis dialogen har gått i stå kan det undertiden være til hjelp å få inn en nøytral tredjemann til en uformell megling. Hva gjør du hvis naboen ikke gir seg? Er det dyrt å bruke advokat? Hvis du får en tvist med naboen dekkes hoveddelen av kostnaden til advokat av din boligforsikring. Dette senker terskelen for å kunne få profesjonell hjelp til å løse tvister. Vær oppmerksom på at du du selv "eier" saken, selv om du har engasjert advokat. Som part bør du til enhver tid bør vurdere om det bør gjøres nye forsøk på forlik. De fleste saker bør løses før partene møtes i retten.


- Det din skjønnhet trenger

JUVÉDERM produkter fra Kr. 1850,YAG LASER

• Fjerner/reduserer kar og skjemmende årer på ben og i ansikt (ikke store åreknuter)

Før

Etter

VITAL INJEKTOR

• Hudforyngelse • Oppfriskning av sliten og grå hud • Anti pigment behandling • Reduksjon av rynker og arr

SKIN PEN/ MIKRONEEDLING

• Akne arr • Kirurgiske arr • Strekkmerker • Fine linjer • Rynker • Håravfall

LPG CELLU M(6) INTERGRAL (2) LIPOMASSASJE/ENDERMOLIFT

• Reduserer/fjerner cellulitter • Strammer opp huden • Reduserer arr/strekkmerker • Øker blod og lymfesirkulasjonen • Dyp bindevevsmassasje for slitne og ømme muskler • Meget bra for revmatikere • Bidrar til å rense kroppen for avfallstoffer

IPL

(INTENS PULSERENDE LYS) • Rosacea/ sprengte blodkar • Pigment/solskader • Fine rynker/porer • Virker generelt hudforyngende

Før

DIODE LIGHT SHEER LASER

PERMANENT HÅRFJERNING

En av markedets beste. Kan brukes på alle hudtyper.

Etter

KJEMISK PEELING

• Pure peel: For infisert/akne hud • Glow peel: For pigmentert/ mørk hud • Refresh peel: Sterk antiage peel

Botox fra kr. 1250,Behandlingene utføres av sykepleier/lege.

-20% RABATT på bestilling av rullegardiner og plissèer fra Luxaflex. Gjelder fra 18. mars t.o.m 1. april.

Åpningstider:

mandag-torsdag kl: 11-19 Fredager kl: 11-16 Vi har åpent på lørdager etter avtale.

clinicmedica.no

kjhall@online.no for timebestilling. Alfheim 24, 1384 Asker, Tlf. 66 78 03 73 905 10 768 www.clinicmedica.no clinicmedica

DESIGN SOM GLEDER Velkommen til ASK Interiør Strøket 8, Asker – Tlf. 66 79 70 00 – post@askinterior.no Åpningstider: Man.-fre. kl. 10-18, lør. kl. 10-16.

www.tandbergeiendom.no

21


TREND CLASSIC

-20% fredag og lørdag

VIC BAUER

HUD

Nå kr. 999,- Før kr. 1499,Va Vite trench

Gratis hudscanning ved kjøp av 2 hudpleieprodukter.

XPONELLA

THE BODY SHOP

på en mengde fløyelsputer

Fuji green tea og Wild Argan care

IT

ANNEBE

på alt av topper!

på alle bukser og yttertøy

FRET

Kom og gjør e -50% på alle Happy

G-SPORT

Kr. 599,-

Adidas Questar Boost Løpesko med boost demping gir god støtdemping og en behagelig løpsfølelse.

-50%

-30%

IT

-20% på al

MEATING POINT

Lunsj tilbud fra 10.00 - 16.00 alle dager The Happy Deal til kun kr. 125,140 g burger med coleslaw, BBQ, cheddar og Fries

-20%

BEAUTYJUNKIE

ANNEBE

og lipgloss fra Burts Bees

på alle bukser og yttertøy

-20% på alle leppepomader

-20%

-20%

ASK INTERIØR

-20% på rullegardiner og plisseer fra Luxaflex

CLINIC M

Tilbud microneed (ordinær pri v/ bestilling 2

ANN

-20% på alle b


TEX

et buksekupp! e bukser under y Day

T

lt av topper!

MEDICA

dling kr. 650,is kr: 1400,-) 23.-25. mars

NEBE

bukser og yttertøy

ANNEBE

ASK INTERIØR

ANNEBE

Cane-line og Skagerak

på alle bukser og yttertøy

-20%

-10% på utemøbler fra

ASK INTERIØR

ANNEBE

fra Designers Guild

på alle bukser og yttertøy

VIC BAUER

GULLSMED HELLMAN

Redford jakke

Utvalgte Ole Lynggaard modeller

ANA Garden Silke Gensere

IT

MOODIES

på alt av topper!

på Div. putetrekk!

på alle bukser og yttertøy

-10% på tekstil

Nå kr. 999,- Før kr. 1499,-

CHANGE

Happydays med 25-40% på en mengde undertøy torsdag-fredag!

-20%

30-50%

-20%

-20%

RÅ SMAK

Rå Smak grillpølser -25%

PRU'S

3 for 2

50-70%


HAPPY DAYS! (23 - 25 MARS)

20%

PÅ ALLE TOPPER!

It!, Bankveien 7 (Smuget), Asker • 33 61 04 90 • Man - fre: 10:00-18:00 • Lør: 10:00-16:00 TIA - IN FRONT - 2-BIZ - BESSIE JEANS - PEPPER JEANS - IN TOWN - LULU - JIMMIFY - ONE TWO - SOYA CONCEPT M.M


VÃ¥r

I ASKER

Vi sees i Asker!

25


IT CLOTHING Jimmy kjole, Paris (finns i flere farger) kr 699,-

TREND CLASSIC Skemo tunika kr 1650,-

CAOZ Kjole Part Two kr1600,-

ANNEBE Kjole med jakke Derhy kr 1950,-

ANNEBE Topp fra Derhy kr 1100,-

MOODIES Lesebriller fra Thorberg kr 299,-

MOODIES Blueonblue sko kr 1499,-

PRUS Jakke fra Erfo kr 1100,-

VIC BAUER Skjorte kr 899,-

CHANGE Badedrakt kr 649,-

TREND CLASSIC Ullgenser fra Dear Darma kr 1799,-

VIC BAUER Napapijri t- shirt kr 699,-

CAOZ Bukse Pieszak kr 1699,-

MASAI Padme trousers kr. 999,-

Følg oss på facebook og @askersentrum på instagram

ANNEBE Genser Henry Lloyd kr 995,VIC BAUER Napapijri sekk kr 799,-

VIC BAUER Mario Conti skjorte kr 799,-


GERTS Dea Kudibal skjerf kr 799,-

PRUS Bluse fra Erfo kr 850,CAOZ Kjole Marc O’polo kr 1899,-

ANNEBE Kjole fra J. Ribkoff kr 2190.-

IT CLOTHING Vegas, Paris kjole kr 899,MOODIES Armbånd med Swarowsky krystaller Farmhouse Design kr 599,-

GERTS MOA Master of Arts sko kr 1999,-

TREND CLASSIC Iki klokke kr 799,TREND CLASSIC Sko Blue on Blue kr 1599,-

MOODIES Clutch kr 199,MOODIES Kjole Rue de Femme kr 1099,-

MOODIES Belte kr 449,-

TREND CLASSIC Skjørt Second Female kr 1899,-

MOODIES Kjede m dusk fra 7 Days kr 299,MASAI Idonsis blouse kr 999,-

FRETEX Herlig, lun vest fra Jennifer Lopez kr 399,-

TREND CLASSIC Hipaneme kr 999,CHANGE Aruba swim padded kr 549,Hipster kr 349,Finnes i flere modeller!

CAOZ Belte kr 1799,-

IT CLOTHING Vegas, Paris topp kr 599,-

VIC BAUER Jean Paul sko kr 599,-

Vi sees i Asker!

TREND CLASSIC Veske Analuna kr 999,-

27


VIC BAUER AneMone bluse kr 599,MOODIES Silkeskjerf fra 7 Days kr 349,-

MASAI Dale a-shape top kr. 749,-

MOODIES Lesebriller fra Thorberg kr 299,-

IT CLOTHING Ciao Milano, Paris topp kr 699,-

IT CLOTHING Pepper bluse (finns i lyseblå også) kr 499,-

ANNEBE Skjørt fra Maex Cain kr 1590,-

TREND CLASSIC Halebob kjole kr 3250,VIC BAUER Maxi kjole Ricco Vero kr 2999,-

ANNEBE Topp fra Marc Cain kr 1600,-

CAOZ Hipanema armbånd kr 899,-

PRUS Jakke fra Erfo kr 1275,-

CAOZ Hippi Grace kr 2699,-

MASAI Genna tunic kr 949,-

MASAI Panis culotte kr 999,-

TREND CLASSIC Halebob bukse kr 2550,-

Følg oss på facebook og @askersentrum på instagram

FRETEX Frisk bluse fra Maison scotch kr 229,-

CHANGE Kornelia balconette 65-85, C-I kr 699,Kornelia hipster string 36-46 kr 349,-

CAOZ Marc O’Polo kr 1999,-


MOODIES Krystallglass fra Frederik Bagger kr 499,- for to pk.

ASK INTERIØR Echasse vase fra Menu

Vår i

XPONELLA ”THE DOTS” fra muuto fra kr 185,-

XPONELLA ”Hoptimisten” fra kr 169,-

HJEMMET ASK INTERIØR Dini sofa av Andreas Engesvik fra Fogia

ASK INTERIØR Balancer stålampe fra Northern Lighting

ASK INTERIØR Catch Lounge fra &Tradition

MOODIES Håndklær fra Lexington fra kr 125,-

XPONELLA ”AAC 22” stol fra Hay fra kr 2239,-

MOODIES Bordlampe med skinskjerm fra Artwood kr 1699,-

MOODIES Saueskinn fra naturens Collection 1.90 cm kr 2499,-

MOODIES Badematte fra HK Living fra kr 249,-

ASK INTERIØR Bølling Tray Table fra Brdr. Krüger

Vi sees i Asker!

29


Fineste skrei fra Lofoten. Lever og rogn! Villkveite kr. 289,- kg. Økolaks i skiver kr. 239,Fjellørret fra Hardanger kr. 239,Husets fiskesuppe kr. 159,-/79,Thailandsk fiskesuppe kr. 79,Et begrenset parti økolaks kr. 350,- pr. kg

SPIS

MEDITERRANSK MAT/SERVERINGSSTED

• Pasta e fagioli, lasagne med laks • Tortillas, crostini toscani, cocido de carne • Baccalà mantecato, stoccafisso alla livornese

GRILLMAT SOM SMAKER!

GAVEKORT

www.raasmak.no

Familekasse med assortert grillmat (4 middager/4 pers) kr 679,*Spiselige gaver *Påskegave *Vertinnegave *Bursdagsgave *Kollegagave

Strøket 6 Tlf. 94 19 75 86

DRIKK

ÅPNINGSTIDER Man-fre 10-18 Lørdag 10-16

LEV

CATERING/TAKE AWAY

Strøket 7 Tlf. 41 45 63 44

www.rosmara.no

ALT TIL FESTBUFFETEN!

Torvveien 5 • 902 20 884 www.raasmak.no

ÅPNINGSTIDER Man-fre 10-18 Lørdag 10-16

Følg oss på facebook og @askersentrum på instagram

www.tandbergeiendom.no


En minneverdig opplevelse med dufter av Indisk kultur!

Kjøkkensjef Pawan Kumar Kaushik med 45 års erfaring ønsker nye og gamle gjester velkommen!

ÅPNINGSTIDER: Man-Tor 16.00 - 23.00 Fre-Lør 14.00 - 23.00 Søndag 15.00 - 22.00 Siste servering 1 time før stengetid

Ekte indisk mat! Trekanten 4. plan. Tlf. 66 78 42 00 Gode parkeringsmuligheter - Takeaway - Catering til selskap og firmaavtaler

w w w. a s k e r h a v e l i . n o


ASKER SENTRUM Åpningstider: 10-18 (10-16) Lik oss på facebook og få med deg det som skjer i sentrum!

PAK

P P i ersve K. Ask

P Trekanten

Kulturhuset

PAK

et Smug

Bankveien Torget

v

Erte

P

løkk a

sen plas Elve

r To

P

P

veien

Rypegården

P

ien

eve

P ei rsv ke As

PAK

P

PAK

K.

Kirk

PAK

P

gen

P

Meierisvin

P

P

PAK

St rø ke t

PAK

PAK

P

Sk k kveien

Hagalø

PAK

PAK

Galleri Trafo

Alfheim

yss

tas

jon

PAK

P E1

P

8


BUTIKKOVERSIKT KLÆR, SKO OG TILBEHØR

Scandic Hotel

23 15 54 00

The Body Shop

AnneBe

92 40 84 80

Sjøveien

941 97 586

Thrond-Arne Schau studio 93 09 52 93

CAOZ

66 79 08 66

Change

66 76 04 22

HJEM OG INTERIØR

Dressmann

66 79 54 14

Ask Interiør

66 79 70 00

Allkopi

81 06 80 02

Edvins

66 90 30 55

Christiania GlasMagasin

66 78 31 60

Apotek1

66 76 15 50

Fretex Fashion

474 73 628

Mini Ask

66 79 70 00

Ark Bokhandel

66 78 10 60

Galleri Unika

66 90 16 35

Moodies

66 76 22 00

Asker Blomster

66 78 17 08

Gerts

66 90 46 10

Strai Kjøkken

47 48 80 76

Asker Pels

66 78 66 30

G-Sport

66 78 33 65

Xponella

66 79 02 00

Asker Reisebyrå Bennett

66 76 14 60

It

33 61 04 90

66 79 56 65

Masai

90 10 29 64

CC Rens og vask

980 19 694

Moodies

66 76 22 00

HELSE, SKJØNNHET OG VELVÆRE

Asker Urforretning

Name It

66 78 99 39

Agro Øre nese halsklinikk 66 75 21 21

Garnstua

66 78 19 86

Polarn O Pyret

66 90 49 00

A-head Frisør og Velvære

66 76 26 00

Galleriet

66 78 70 81

Pru’s

66 75 80 66

A-Medi legesenter

67 43 09 30

Gullsmed Hellman

66 78 01 00

Timalu

46 89 35 45

Anahat Yoga

41 25 63 60

Interoptik Asker

66 79 51 70

Trend Classic

66 76 23 00

Asker Alternative

66 75 99 70

Kitchenline

21 42 08 08

66 78 10 70

Hudpleieklinikk

Vic Bauer

SERVERING / MAT

66 75 84 00

SPESIALBUTIKKER

Bilruta

09009

MoMi

99 55 62 82

Asker Herrefrisør

66 78 09 84

Narvesen

66 90 17 57

Asker Tannhelse

66 78 65 00

Sturlason AS Polyfoto

22 42 41 22

Trafo Kunsthall

66 90 40 06

Askerkroen selskapsmat

66 78 15 03

Asker Tannregulering

66 90 20 20

Bakeriet Asker

66 79 62 10

Asker Treningssenter

40 00 04 81

Baracoa

40 00 57 05

Atelier 3-frisør

66 78 10 74

TJENESTER

Big Horn

66 90 00 30

ATS EXPRESS

40 00 04 81

Adek

22 73 12 40

Den Glade Baker

66 78 12 30

Bailine

66 90 09 36

Centrum trafikkskole

99 20 31 00

Dolly Dimples

4440

Beautyjunkie

913 00 293

DNB

EGON

66 79 17 67

Brun og Blid

80 03 40 33

DNB Eiendom

Fuji Sushi

66 79 50 00

Cliniqe Medica

66 78 03 73

Danske Bank

Glorioso

66 79 17 38

Comfort by Olivia

66 90 00 04

Fibre Arkitektur & rådgivning 90 95 74 07

Kafe Kvist

91 31 67 53

Elixia

66 98 73 00

Handelsbanken

66 98 77 00

Kaffebrenneriet

66 90 00 78

Fysioaktiv

66 76 65 40

Mariannes Trafikkskole

66 78 78 78

Kårner Kaffebar

66 75 99 55

HUD

66 90 00 90

Nordea

Lancelot

66 78 54 88

HÅR

66 90 00 90

Proaktiv Eiendomsmegling 47 68 44 00

MENY Hagaløkkveien

66 76 69 00

Matrix Frisør

66 90 63 74

Scandic Hotel

Meating Point, burger,

94 85 83 50

Mine muligheter

90 63 69 98

Sparebank1

Morten Brøtmet

66 90 13 00

Systue

66 79 70 00

Voice Reklamebyrå

66 85 27 50

bar & diner Overens café

913 50 889

Mykjemeir

66 90 55 00

Peppes Pizza

22 22 55 55

Nemus

66 90 50 01

Pizzastua

66 79 46 11

Praxisklinikkene

22 34 82 00

KJØPESENTER

Rosmara

41 45 63 44

På Håret

66 79 53 80

Trekanten

Royal Lounge vin

41 45 89 58

Sandboe Tannlegesenter

66 78 10 20

Sentrumsklinikken

66 78 56 00

Tannglede

66 78 11 93

og Champagnebar Rå Smak

902 20 884

NY i sentrum

03000 97 64 30 00 08540

06001 23 15 54 00 07040

66 90 01 08

ASKER sentrum


Tlf: 66 76 26 00

•HÅR •HUD •FOT •HÅND •BEAUTY •MASSASJE

Vi har plass til flere kreative frisører! Ta kontakt med Gry

GRY Daglig leder Frisør Make up artist

HEIDI Frisør

HEIDI Hudpleier Make up artist

JOANNA Negldesigner Lingerist

CAMILLA Frisør

ELISABETH Hudpleier Aut. Fotterapeut

ELVIRA Frisørlærling

DIANA Aut. Fotterapeut med diabetesfordypning

LINN Frisør

BRITT Fotterapeut

KAIA Frisør

PA Massør

Man, Ons, Fre 10-18 • Tirs, Tors 10-20 • Lør 09-15 Alfheim 21, 1384 Asker

Nettbestilling: www.aheadfrisor.no


BOLIGSTYLING

TEKST HEIDI MICHALSEN

T

apeter har i løpet av de siste årene blitt svært trendy. Tapet egner seg alene eller i kombinasjon med malte flater. Regelen sier at man skal bruke stormønstret tapet i et stort rom og småmønstret i et lite rom. MEN et lite rom kan imidlertid bli svært så flott med en stormønstret tapet; farger og kontrastene i mønsteret vil også avgjøre hvordan virkningen i rommet blir. Se bare hvor luksuriøs virkning denne tapeten fra Elitis har på denne stuen. Når man i tillegg tilfører en blå velour sofa som er det hotteste i 2017 og store planter i interiøret da snakker vi skikkelig trendy…

35


BOLIGSTYLING

HUSK PÅ DETTE Har du sett denne vakre tapeten hengende på Moddies? En vegg som er tapetsert kan gi et preg av å være mer som et stort bildet enn en tapet. Denne skjønnheten er fra Elitis og kan bestilles på ASK interiør.

1 Gjør veggen fri for ujevnheter. 2

Velger du å beholde det gamle underlaget, må du huske å være ekstra nøye med heftgrunning. Da vil det nye tapetet sitte ekstra godt. Har du en gammel tekstilog vinyltapet, anbefales det ofte å fjerne tapetet.

3

Dobbeltsjekke at alle tapetrullene har samme produksjonsnummer.

En stor og kraftig palme foran en ensfarget tapetsert vegg er med på å gi et frodig uttrykk.

Viste du forresten at ordet tapet stammer fra det persiske Tapeh, som opprinnelig var vevde tepper som ble innført av Orienten til Europa? Med tapet kan du enkelt skape en personlig og unik stil i hjemmet ditt. Og det er slettes ikke så vanskelig å legge det selv som mange tror.

4

Oppmåling Her gjelder det å være nøye. Først måler du opp høyden fra gulv til tak, og legger så til 5 centimeter i høyden for å unngå at det blir for lite. Marker gjerne med en blyant når tapetet når himlingen. Deretter folder du ned tapetrullen og legger kantene likt, før du bretter og skjærer ved blyantmerket. Da vil lengden bli riktig. Så tar du frem en loddesnor til å lage en loddelinje fra tak til gulv, der du skal sette på den første tapetlengden. Da er du i gang …

36


BOLIGSTYLING

Designet på denne tapeten er veldig spesielt. Bakgrunnen er sofistikert i sølv og kommer i rike utførelser og farger for å skape enda mer intensitet og lettelse. Elitis Bois Crocodile Galuchat tapeten er svært eksklusivt og gir et luksuriøst utseende til de fleste rom i hjemmet eller på jobben på kontoret. Bakgrunnen er laget av vinyl på et papir substrat og er derfor lett å påføre.

FARGER Retro gjør et sterkt comeback. Vi vil fortsette å se mye til pastellfarger, og stikkord for høsten og våren 2017 er: blå, blågrønn, grønn, rosa, gull, og organiske farger. Rosa i form av lyse og duse farger med et hint av beige. Men også et bredt spekter av duse og/eller klare blånyanser.

TIPS FOR Å FJERNE GAMMEL TAPET Det kan ofte være vanskelig å få vekk gammel tapet fra veggen. Fortrinnsvis gjelder dette steder hvor det er brukt papirtapet, da fibertapet og vinyltapet er stort sett lett å få ned bare man får tak i tapeten. Det er i hovedsak tre muligheter man har: -Damp/vann -Kjemikalier -Mekanisk

Denne Elitis Bois Crocodile Galuchat tapet samlingen har en design i syv forskjellige farger. Se hele tapet samlingen på ASK interiør

Det finnes flere rimelige tapet fjernere som bruker damp til å løsne tapet. Fargehandlere selger ofte ulike kjemikalier som kan løsne den og man kan bruke skraper som kan mekanisk løsne tapeten stykke for stykke.

HUSK PÅ DETTE

MØNSTER OG PROPORSJONER Skal du ha et stormønstret tapet, bør resten av interiøret i rommet være relativt nøytralt og ensfarget. Her er den nydelige AMALIENBORG - PEONY i to farger fra Designers Guild (Forhandler: ASK-pris på forespørsel)

PAPIRTAPET Limet legges rett på baksiden før du bretter det og lar det ligge i ca fem minutter. VÅTROMSTAPET Disse bruker du våtromslim på Spør der du kjøper tapeten - De kan hjelpe deg

FAKTA

Heidi Michalsen er medeier og daglig leder av boligstylingsfirma DinBoligStylist Asker/Bærum

37


Norsk design

Norsk design er i vinden som aldri før. Vi er til og med i ferd med å kvitte oss med statusen som «lillebror» i skandinavisk målestokk. TEKST: AINA SKOLAND

V

i har tatt en prat med Ingvild Rogndokken Alvir, daglig leder hos ASK, om norsk design. Et tema hun brenner for, og som hun daglig omgir seg med, både i butikken, og i Asker Sentrum generelt. I tillegg til ASK, har også Xponella og Moodies i sentrum, og A Huseby på Føyka, et utvalg av norske designprodukter. VARIG - Norsk design kjennetegnes av ekte materialer, fokus på funksjon, bruk av treverk, og et tydelig formspråk som kan stå seg i generasjoner, forteller hun og viser fram Scandia stolen som et lysende eksempel. - Den ble laget av Hans Brattrud i 1957, og målet var at den skulle føles så lett og luftig som om man gikk i skogen. På et

38

tidspunkt spurte IKEA om å få selge stolen, men Brattrud takket nei. Så gikk den under jorden helt til den ble gravd fram fra glemselen av møbelprodusenten Fjordfiesta i 2002. Nå lever den i beste velgående, er etterspurt verden over, og produseres på Dokka. Apropos det; myten til tross er det flere store designsuksesser som fortsatt blir produsert i Norge. Kortreist og bærekraftig. INTERNASJONALE STJERNER Skandinavisk design har de siste årene fått mye oppmerksomhet internasjonalt. Både i Asia og USA, i tillegg til i Europa, er stadig flere villig til å betale gode penger for skandinaviske produkter. Tradisjonelt er det Danmark som har blitt ansett for å være lokomotivet i dette toget, men nå er det ingen tvil om at

nordmennene har kommet for å bli. Med messer som 100% Norway i London, samt sterk norsk representasjon på de toneangivende møbelmessene i Milano og Stockholm, har mange norske designere fått vise fram hva de er gode for. Dessuten har flere av de store internasjonale selskapene, som for eksempel Muuto, Hay, Menu og Fogia, henvendt seg til nettopp norske designere som for eksempel Andreas Engesvik, Hallgeir Homstvedt, Daniel Rybakken, Silje Nesdal, Kristine Five Melvær for å nevne noen. Andre velkjente produkter begått av norske designere er for eksempel lampen Dahl av Birger Dahl. Den ble opprinnelig designet for Stortinget på 50-tallet, men selges nå til det private markedet. Vi


Norsk design

1. Scandia stolen ble designet av Hans

har også merkevaren Ment av søstrene Sidsel og Ingvild Hemma. De designer og produserer sine organiske interiørvarer i det som en gang var Norges eldste skifabrikk. I en slik oversikt kommer vi heller ikke utenom duoen Anderssen og Voll som er noen av de tyngste navnene i norsk design, og som har gitt oss produkter som sofaen Mono, lysestaken Ildhane, og mye annet gjennom oppdragsgivere som LK Hjelle, Røros Tweed, Marimekko, Jøtul og Muuto. Stoler ser dessuten ut til å ha en spesiell plass i norsk design. Vi nevner i fleng Planet av Sven Ivar Dysthe, Siesta av Relling, og vår alles kjære Trip Trap stol som Peter Opsvik står bak.

Brattrud på 1950-tallet, men blir stadig etterspurt både i Norge og utenlands 2. Designduoen Andersen og Voll står bak mange populære designs 3. Lampen Dahl av Birger Dahl, Northern Lighting 4. Krum kopper fra MENT 5. Åsmund pledd fra Røros Tweed er designet av Kristine Five Melvær 6. Andreas Engesvik står bak produkter som Tiki sofa, Bowl bord og Bollo stol 7. Stolen Planet 1001 er designet av Sven Ivar Dysthe, og produseres i dag av Fjordfiesta 8. Counter balance lampen fra Daniel Rybakken 9. Hallgeir Holmstvedt har laget en ny sofa for LK Hjelle, lykt for Menu og Balance vase for Muuto

ARBEIDSPLASSER OG MILJØ Ingvild er glad for at vi også her hjemme ser en bevegelse i retning av å kjøpe mer varige produkter. - Man velger produkter med god kvalitet og tidløst design som man blir glad i, og som kan gå i generasjoner. Når det står norske designere og produsenter bak, støtter vi oppunder norske arbeidsplasser så vel som miljøet, ivrer hun.

39


PROAKTIV PÅSKE-QUIZ

VINN iPhone 7

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Hvilke helligdager består påsken av? Hva er navnet på den jødiske påskehøytiden? Hvorfor feirer vi påske? DELTA PÅ: PROAKTIVKAMPANJE.NO/ Hvor mange egg spises i Norge i løpet av påsken? PASKEQUIZ Fra hvilket land stammer tradisjonen om Påskeharen fra? Hvilket land tilhører Påskeøya? Når havnet 1. Påskedag sist på 22. mars? Når begynte tradisjonen med å lese påskekrim? Hva heter hytta i Sikkilsdalen, der kongefamilien pleier å tilbringe påsken? Hvilket fjærkledd dyr er det viktigste symbolet på påsken i Norden?

Påskefrokost

Fremgangsmåte: Bløtkok eggene (ca 6 min). Legg deretter eggene umiddelbart i iskaldt vann for å stoppe kokingen. Skjær av skorpene på brødet og kutt i lange strimler. Varm opp en blanding av olje og smør i en stekepanne. Ha i brødpinnene og stek dem gyldne på hver side. Dryss litt havsalt og pepper over. Legg brødpinnene på kjøkkenpapir og dryss hakket persille over. Sprøstek baconet og servér.

Ingredienser:

4 pers. Egg Loff Melange smør /rapsolje Salt og pepper Persille Bacon

4stk 1 stk 5 ss 1 klype 1 neve 8 skiver

Obs: På fjellet i påsken? Høyden kan forlenge eggenes koketid!

Sudoku

Hjelp haren å finne påskeeggene!

3 8 2 7 59 3

3 8 2 7 5 5 9

3 2 3

7 9

94

3

4

6 32 8 9 6 2 8 1 2 1 4 94 3 9 5 9 5 3 3 8 4 8 4 2 7 9 2 1 6 9 5 2 6 9 1 5 2 Vanskelighetsgrad: middels 59

Vanskelighetsgrad: middels

proaktiv.no Proaktiv bolig og prosjektmegling, Knud Askers vei 5 Tlf.: 47 68 44 00, e-post: vk@proaktiv.no


Her er noen viner vi i redaksjonen har testet

Villabella Bardolino Chiaretto Classico Organic DOC 2015 Italia/Veneto Forførende aroma av blomstervanilje, moreller og urter. Delikat, slank, tørr og ripssyrlig. Forfriskende og crispy med en frisk ettersmak.

Zigno Prosecco DOC Extra Dry

Rotari Riserva Brut

Rotari Rosé Brut

Italia/Trentino /Alto Adige Laget på champagnemetoden med annengangsgjæring i flaske samt 36 mnd på flaske før salg. Middels dyp strågul farge. Aroma av eple og sitrus med hint av kjeks i ettersmaken. Passer som aperitif, flott til hvit fisk og skalldyr.

Italia/Trentino /Alto Adige Vinen er produsert på samme måte som Rotari Riserva Brut, annengangsgjæring i flaske samt 36 mnd på flaske før salg. Delikat lys rosa farge. Aroma med preg av røde bær, eple og urter. Elegant og fruktig smak med harmoniske og elegante bobler. Passer som aperitif, flott til hvit fisk og skalldyr.

Italia/Prosecco Zigno gir deg masse bobler og moro for kronene. Den har en lys og klar farge. Duften er dominert av hvite blomster, sitrus, eple, pære, fersken og mineraler. Delikat og forfriskende start, raske bobler og sitrusfest. Slank og crispy, fin syre og en deilig mineralsk avslutning.

Kr. 150,- • bestillingsutvalg

Kr. 150,- • bestillingsutvalg

Kr. 114.90,- • basisutvalg

Kr. 129.90,- • basisutvalg

Mezzacorona Pinot Grigio 2015 BiB Italia/Trentino /Alto Adige Strågul på farge, aroma av eple, pære, sitrus og hint av urter. En balansert frisk og fruktig vin. Flott som aperitif, salater, fisk, skalldyr og hvitt kjøtt. Kr. 389.90,- • basisutvalg

Berthier Sancerre Domaines des Clairneaux 2015

Berthier Puilly Fumé 2015

Berthier Sancerre Rosé 2015

Frankrike/Loire Lys gyllen farge med aroma av sitron, grapefrukt og hvite blomster. Mineraler, og grønne epler. Utmerket som aperitif, asparges, fisk og skalldyr.

Frankrike/Loire Lys gyllen farge med vegetalsk aroma av sitron, grapefrukt og hvite blomster. Mineralsk fruktighet med toner av stikkelsbær og urter. Flott som aperitif, asparges, fisk med smørbaserte sauser, grillet fisk og skalldyr.

Frankrike/Loire Aromatisk og floral aroma med frisk syre og en moden lett tropisk frukt med en tørr finish. Nydelig som terrassevin, indiske og spicy retter, grillet fisk og skalldyr.

Kr. 198,- • bestillingsutvalg

Kr. 198,- • bestillingsutvalg

Kr. 198,- • bestillingsutvalg

Casas Patronales Sauvignon Blanc Reserva 2016 BiB Chile/Central Valley Lys grønngul med aroma preget av grønne epler, sitrus og grønne urter. Saftig og lett med frisk ettersmak.Passer som aperitif, salater, skalldyr og fisk. Kr. 359.90,- • basisutvalg

41


Vi ønsker å ta mot våre medlemmer som familiemedlemmer. Hvis du trenger en klem, så kan vi være her for deg, hvis du vil være alene og bare få trent, så aksepterer vi det også. Da mikser vi gjerne en smoothie eller en kaffe til deg når du er ferdig!

VI SER FREM TIL Å FÅ BESØK AV AKKURAT DEG!

42


land


@MOODSTUDIO /MOODSTUDIO


46


PÅSKEKRIM

TEKST AINA SKOLAND / ARK.NO FOTO FORLAGENE

P

åske og krim hører sammen som klister og våte skiløyper. Selv om høsten ofte anses som det store bokslippet, lanserer også forlagene mye, og variert krim i tiden før påske. Noe nytt norsk, og noe oversatt av utenlandske forfattere. I tillegg har mange av fjorårets spennende krimbøker kommet ut i pocket. For dem som foretrekker å reise lett finnes det også muligheter for e-bok eller lydbok på de fleste utgivelsene. Butikksjef Gine Gjersem Kjeldsen på Ark i Asker Sentrum har guidet oss gjennom noen av de ferskeste utgivelsene, så nå er vi klare til å pakke påskesekken!

JEG SER DEG AV CLARE MACKINTOSH Denne thrilleren satt i London er oppfølgeren til Jeg lar deg gå som kom på norsk i fjor. En dag ser Zoe Walker sitt eget ansikt stirre tilbake fra en annonse i avisen. Det er et kornete bilde og et telefonnummer under. Dagen etter er det bilde av en annen kvinne i samme annonse, og det samme skjer neste dag. Zoe oppdager til sitt sjokk at disse kvinnene er ofre for voldelige forbrytelser. Og snart utvikler paranoiaen hennes til fullstendig panikk. For Zoe er helt sikker på at hun er det neste offeret. Tittelen fås innbundet, i nedlastbar versjon, og som lydbok på CD.

TØRST AV JO NESBØ Endelig kommer den 11. roman om Harry Hole, akkurat i tide til påske. Etter tre år i relativ harmoni braker helvetet atter en gang løs i Oslo. Unge kvinner som har vært aktive på sjekkeappen Tinder, blir myrdet i hjemmene sine. Harry Hole trekkes på nok en gang inn i etterforskningen. Tørst er en vaskekte Harry Hole-roman, med galskap, korrupsjon, intrikate drapsmetoder, maktsyke og en etterforsker som aldri helt unnslipper med skinnet i behold. Bøkene til Jo Nesbø er oversatt til 50 språk og har solgt i over 30 millioner eksemplarer verden over. Boken kommer både innbundet, og i lydbok på CD.

47


PÅSKEKRIM

48

NABOPARET AV SHARI LAPENA Nervepirrende psykologisk spenningsroman som byr på en fengslende historie og sjokkerende vendinger. Hvor godt kjenner man egentlig menneskene man har rundt seg? Barnevakten avlyser i siste liten, og Anne og Marco lar sin seks måneder gamle datter, Cora, ligge hjemme og sove mens de går til naboene i huset ved siden av for å spise middag. De har med seg babycall og veksler på å gå hjem og se til henne hver halvtime. Likevel, da de kommer hjem på slutten av kvelden, står døren på gløtt, og Cora er borte. Hva har skjedd? Hvem kan stå bak? Anne og Marco begynner å grave i hverandres historier. Vet de alt om hverandre? Kjenner de familiene sine, vennene sine? Og hva vet vi om naboene våre?

DRAGSUG AV YRSA SIGURÐARDÓTTIR Yrsa serverer islandsk politikrim. Tolv år etter at en ung jente ble voldtatt og drept i Hafnarfjörður, blir en tidskapsel gravd opp i Reykjavik. I kapselen ligger ti år gamle brev fra skolebarn, der de har skrevet ned sine forestillinger om Island anno 2016. Men blant brevene finnes også en usignert liste med initialer, med beskjed om at disse menneskene skal drepes. Når så først ett, så to lemlestede lik blir funnet, er det ikke tvil om at brevet må tas på alvor. Politimannen Huldar og barnepsykologen Freyja blir stadig trukket lenger inn i saken og i morderens verden, men det viser seg at ingenting er som de tror, og ingenting går som planlagt.

Denne kommer også innbundet, som e-bok, og som lydbok både på CD og nedlastbar.

Du får denne innbundet, som e-bok, og som lydbok både på CD og nedlastbar.

VÆR PÅ VAKT AV HARLAN COBEN Du tror du kjenner sannheten. Sannheten er at du ikke vet noen ting. Maya Burkett var militærpilot i Midtøsten inntil et oppdrag gikk veldig galt. Hjemme fra krigen fortsetter tragediene å ramme. For to uker siden ble mannen hennes skutt og drept rett for øynene hennes, og fire måneder tidligere mistet hun søsteren under tragiske omstendigheter. Maya prøver å finne ut av sin nye tilværelse som alenemor for to år gamle Lily, og setter opp en digital fotoramme med skjult kamera for å kunne holde et øye med barnevakten og datteren mens hun er på jobb. En morgen hun sjekker kameraet, kommer en mann til syne på skjermen. Ektemannen Joe ser inn i kameraet og smiler. Boken kommer innbundet, som e-bok og som lydbok på CD.


PÅSKEKRIM

JAGET AV EYSTEIN HANSSEN Når et lik driver til overflaten i Bjørvika, får etterforsker Elli Rathke en oppringning fra politihuset. Politiet trenger hennes hjelp selv om hun egentlig fortsatt er i mammapermisjon. I saken finner Elli kun ett spor: krypterte mobilmeldinger. Samtidig i Libya, kjemper flyktningen Basma og hennes to barn for en plass på båtene over Middelhavet. Ellis etterforskning peker mot en mann Beredskapstroppen Delta allerede har anholdt, Jonathan Smith. USA og PST har spilt en rolle i saken. Først når Basma ankommer Norge, faller brikkene på plass. Noen har forferdelige planer i Oslo. Elli, Brenner og Jan Nereng er byens eneste håp. Jaget er en medrivende og svært aktuell krim.

ATTEN GRADER MINUS AV STEFAN AHNHEM Det er sagt at den svenske krimforfatteren Stefan Ahnhems minner om Mankell da han var på sitt beste, og bøkene hans utgis nå i 20 land. Fabian Risk og teamet hans kjemper mot klokken i en etterforskning der ingenting viser seg å være slik det skal. Han begynner å tvile på sine egne vurderinger, og finner de ikke løsningen kommer snart neste offer til å havne i fryseren. En bil kjører over kaikanten i Helsingborgs havn etter en voldsom biljakt. Alt tyder på at det var en ulykke, men når føreren, en it-entreprenør som har blitt steinrik på mobilspill, obduseres, viser det seg at han alt har vært død i to måneder, i nedfryst tilstand.

Denne får du innbundet, som e-bok, og som lydbok både på CD og i nedlastbar utgave.

Denne kommer innbundet, som e-bok, og som lydbok både på CD og nedlastbar.

CAMILLE AV PIERRE LEMAITRE Camille er den forrykende avslutningen i Verhoeven- trilogien som tidligere har gitt oss «Alex» og «Iréne». Kriminalførstebetjent Camille Verhoevens nye venninne er vitne til et ran på Champs-Élysées i Paris og overlever ved et rent mirakel. Men hun er skadet for livet. Det blir en helt personlig sak for Verhoeven å finne igjen gjerningsmannen, ikke minst fordi denne åpenbart vil gjøre hva som helst for å finne henne igjen og avlive henne. De to mennene går inn i en kamp på liv og død, der den private siden av saken får kriminalførstebetjenten til å ofre svært mange av sine prinsipper. Til slutt er leseren usikker på hvem som er jegeren i denne saken. Og hvem som er offeret. Du kan lese denne innbundet eller som e-bok, og den kommer som lydbok både på CD og som nedlastbar.

49


Jennifer Jorfald

TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @LIVEIN OG @VIBEKEGLOSLI

Jennifer Jorfald er en kunstner. Eller var det tryllekunstner? Magisk er det i hvert fall når hun tryller om avdankede tallerkener til vakre mosaikker. Og hvis ordet «mosaikk» får deg til å tenke på gamle romere og greske øyer … tenk om igjen!

S

om mange andre har hun lenge hatt sans for vakre serviser. Eller mer spesifikt; tallerkener. Men der andre oppbevarer dem i pene stabler i vitrineskapet og tar dem fram til jul og konfirmasjoner, foretrekker Jennifer dem på verkstedet i småbiter. Da kan hun pusle nytt liv i dem. KUNSTNEREN Jennifer jobbet som sminkør og parykkmaker innen opera og film i mange år, før hun i voksen alder måtte snu opp ned på arbeidslivet på grunn av skade. Enda skulle det gå noen år med deltidsjobb, tre hjemmeboende barn og kunstnerliv på si’ før en venn lurte på hvorfor hun ikke satset på kunsten på heltid. Da

50

Pippip Ferner hadde et ledig rom i sitt atelier i Hagakollen i Asker, ikke langt fra hennes eget hjem på Nesbru, slo hun til. - Det er klart at det er tøft å slå inn på et nytt marked når man har passert 50, men det er jo så deilig! Jeg kan gå helt opp i det jeg liker aller mest å drive med. Ideer og tanker kan få strømme fritt. Hun stråler når hun forteller om sitt liv som kunstner, og det er lett å se at skjønnheten i bildene vi er omringet av i det hjemmekoselige verkstedet kommer av ren skaperglede. SAMLEREN Hun samler på tallerkener. Jakter på loppemarked og i bruktbutikker. Bryr seg


Jennifer Jorfald

Kom til dekket bord

Jennifers mosaikker passer inn i moderne norske hjem

Jennifer Jorfald stabler ikke tallerkener i vitrineskap. Hun oppbevarer dem i skuffer. I småbiter. Sirlig sortert

ikke om skår og skader. Det hun ser etter er vakre mønstre og farger. Hun har opparbeidet seg et imponerende lager, men likevel er hun stadig på utkikk etter mer. - Akkurat nå leter jeg etter tallerkener i lyseblått, og med bokstaver på, smiler hun. - Det er ikke så enkelt å finne gode tallerkener lenger. De må ha en jevn og passelig tykkelse og ikke være laget av tynt porselen eller annet materiale som går i stykker med en gang jeg begynner å klippe i dem. Aller helst vil jeg ha skikkelige Figgjo-tallerkener fra 60-tallet, men de har jo blitt rene samlerobjekter og prises deretter. Når hun er på reise er det ikke t-skjorter og små statuer av Eiffeltårnet som gjelder. - Det er ikke det mest praktiske å kjøpe

på tur, nei, men jeg har båret mange tunge tallerkener med meg hjem fra ferie, ler hun. OPPDATERT MOSAIKK Begrepet «mosaikk» fremkaller for mange assosiasjoner til spanske Gaudisouvernirer eller romerske bad fra oldtiden, behørig vist fram på museer. Ikke akkurat stilen som passer inn i det moderne skandinaviske hjem. Jennifers mosaikker gir en helt annen gjenklang. - Jeg lærte meg klassisk mosaikk med små glassfliser for mange år siden, forteller hun. - Siden har jeg videreutviklet teknikken, og nå lager jeg bilder og bord på min måte. Hun liker aller best å lage store mosaikker rett på vegg, eller på store plater for å gjøre det litt lettere å flytte

Doktor Kolstøs koffert er pakket og klar til reise på kort varsel

rundt på dem, og legger gjerne til en dæsj humor. Som for eksempel bordene der full pådekking, nøkler og lommebok allerede er satt. Eller som i verket «en reisendes koffert» som var med i utendørsutstillingen hun hadde i Sandvika i fjor høst. - Jeg kjøpte en koffert på bruktmarked. Fortsatt var lappen med navnet til den forrige eieren, Dr Kolstø, på. Jeg «pakket» kofferten med skjorter, pilleglass, briller og bøker. Alt en ærverdig doktor fra en svunnen tid kunne ha trengt på reise. Hvis du vil se flere av Jennifers arbeider kan du stikke innom RosMara i Strøket i Asker. Der vil noen av hennes verker komme opp på veggen fra 24.mars. Om du ikke kan vente; sjekk ut nettsiden hennes, www.smashing.no

51


Asker kulturhus

KORTREIST KULTUR FOR STORE OG SMÅ

LØRDAG 20.–SØNDAG 28. MAI SENTRUM

HVALSTAD

SEMSVANN

BORGEN

VOLLEN

HEGGEDAL

DIKEMARK

RØYKEN

HURUM

For hele programmet se askerkulturfestival.no

Med 150 arrangementer på huset i løpet av vårsesongen, og en stor del av dem gratis, bør det være noe for enhver smak på Asker kulturhus i tiden framover. Ikke minst gleder vi oss til årets Kulturfestival. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: ASKERKULTURHUS.NO

D

et er mye å få oversikt over, så vi lot kommunikasjonsrådgiver Hanne Huseby Aune og prosjektleder for kultfestivalen Hilde Wahl guide oss gjennom noen av høydepunktene for kulturvåren. BARN Et av høydepunktene for barna denne våren, blir et etterlengtet gjensyn med Geitekillingen som kunne telle til 10, i jazzversjon, 7. og 8.mai. De aller minste vil sette pris på forestillingen «Havet» 27.mars, babysang 24.april, og teaterforestillingen DæDæ 30.april.

52

Ellers kan barna glede seg over aktiviteter som papirdyrveksted, Astrid Lindgrenfilmer, norsk-somalisk fortellerstund og mandalaverksted. Det blir påskeverksted 8.april, og ikke minst den store påskeeggjakten. Hver dag i uken før påske blir det gjemt et gullegg på huset, og godis og andre overraskelser tilfaller finneren. Har påskeharen fra fjorårets suksess «Jula varer helt til påske» en harelabb med i spillet her?

stemmer rollen. Hovedfokus er spill- og tegneserienes univers, så forvent å møte på noen Pokemonfigurer når det braker løs på Radar 25.mars.

UNGDOM Ungdommen kan glede seg til Unicon expo, et live rollespill der man selv be-

VOKSNE De voksne skal også få sitt, og vi nevner i fleng: Bokbad med Helene Uri, foredrag

Ungdommen kan også boltre seg i aktiviteter som ungdomsdebatten Usagt 18.april, nattkino med tre filmer, pizza, brus og popcorn for 70 kroner natt til 1.mai, og månedlige møter i lesesirkelen, for å nevne noe.


Asker kulturhus

med Inga Marte Thorkildsen, Valkyrien, og Engegårdkvartetten med Ola Kvernberg, for ikke å glemme de allerede snart utsolgte to rustne herrene Jonas Fjeld og Ole Paus. Dessuten skal Brynjulf Jung Tjønn snakke om hvorvidt det finnes noe sånt som et eget Askerspråk, og Monica Heldal bidrar igjen med vakker musikk, denne gangen akustisk. KULTURFESTIVALEN 20.-28.mai blir det et yrende kulturliv i hele Asker under Kulturfestivalen. - Vi starter på Bakerløkka den 20. med åpning av festivalen, og utdeling av priser til talenter innen kultur og idrett. Vi rekker også musikk og kultur- og jazzparade, før vi flytter oss til kulturskolen og Askerspelet. I Heggedalfabrikken er det Vårslepp utstilling og workshops for barn, og kulturhagen Borgen har utstillinger og familiemarked med internasjonal mat. Søndag 21. mai spenner programmet så vidt som fra kunstnermøte med Per Heimly og Tor Rafael Raael, til Asker symfoniorkester i Vardåsen kirke, og

streetbasket på Borgen Ungdomsskole med hip hop, grafittikurs og besøk av Asker Aliens. I festivalens ukedager kan du oppleve Asker sentrum på en annen måte med Tour de Asker (se mer under nytt i Asker) og båttur med temaet «smugling i Oslofjorden». Asker bibliotek har et eget program over 3 dager om Asker-filosofen Peter Wessel Zappfe, og stort bokmarked. I Multisalen blir det irsk aften med sing-a-long, og du kan ta Operatoget til Heggedal 24.mai og være med på åpning i fabrikken der. Samme dag blir det også olabilløp på Asker museum, og når museet først er i gang fortsetter de med barnas museumsdag med masse aktiviteter den 25. Bli ellers med i Askers underverden – når Askers bildende kunstnere tar deg med på en spennende utstilling i det nedlagte høydebassenget på Sem. Festivalen avrundes med blant annet DDE konsert i Vollen fredagen 26. mai, familiedag med konserter, kafe og akti-

viteter lørdag 27.mai. Søndag gjentar vi suksessen fra i fjor med Operadag med profesjonelle utøvere og lokale kor i Vollen, og i kulturhuset får vi gjensyn med barnas favoritt Elefantus. Avslutningskonserten med Blended Horns ute ved Damvokterboligen/Kistefossdammen søndag 28. mai klokken 19, er gratis for alle. Med andre ord; husk å planlegge uken godt! FOR FULLT PROGRAM, SE PROGRAMMET SOM KOM I POSTKASSEN, ELLER ASKERKULTURHUS.NO

53


årets frisørkonsern

Juryen uttaler “Her jobbes det målbevist for å være en vinnerbedrift. Stolhet for fag og omsorg er i fokus” Kom innom for en vinneropplevelse! Asker Elvegangen Hosle Lysaker Solsiden

66 79 53 80 67 56 20 09 67 14 88 58 67 10 62 00 73 60 00 20

Verket Haslum Høvik Sandvika Bogstadvn.

67 17 09 70 67 12 47 88 67 10 40 64 67 54 78 70 22 69 07 57

Vinderen 22 49 16 35 Huseby 22 49 01 73 Grünerløkka 22 37 79 00 Skøyen 22 42 70 00 Barcode 40 55 30 36

Vika 22 83 22 52 Dale 57 73 62 22 Uranienborg 22 69 01 92 Rådhuspassasjen 22 42 63 45


www.Askerjazz.no

GRATIS PROGRAM PÅ E-POST Ønsker du Asker Jazzklubbs ukeprogram tilsendt på e-post hver onsdag? Send din adresse til harald@askerjazz.no

TORSDAG 23 MARS BEBOP 69 19:30 - 22:00 LANCELOT Det begynte i 1969 med Steen / Bergersen kvintett som hadde sin første opptreden i Jazzklubben NRK. Resultatet kan høres på Oslo Jazz Circles dobbel-CD » Erik Amundsen, portrait of a Norwegian jazz artist.» Tre av medlemmene, trompeter Bernt Anker Steen, trommeslager Svein Erik Gaardvik og bassist Erik Amundsen er ikke blant oss lenger, men saxofonist Harald Bergersen og pianist Roy Hellvin holder fremdeles musikken i gang sammen med Geir Hauger, trompet, Stig Adolfsen, bass og Christian Lind, trommer. Musikken er umiskjennelig bebop med innslag av latinamerikansk jazz, og mye er hentet fra Dizzy Gillespies repertoar.

LANCELOT Torvveien 12C ved Asker Jernbanestasjon Bordbestilling Tel. 66 78 54 88 Tilrettelagt for rullestolbrukere

FREDAG 24 MARS BIG BAND SHOW MED OSLO STORBAND OG ASKER STORBAND 19:30 - 22:00 LANCELOT Asker Storband spiller blant annet arrangementer av låter som Sony Rollins «Oleo», Duke Ellingtons «Caravan» og Ray Nobles «A Touch of Your Lips». Det er et stort spenn i materialet som presenteres, men en fellesnevner er nye og utfordrende arrangementer i høyt tempo. Og det swinger! Hardt! Oslo Storband kommer med en hyllest til Thad Jones. Slik Thad Jones/Mel Lewis Orchestra skapte feststemning på the Village Vanguard i New York hver mandag, vil Oslo Sotband forsøke å gjøre det samme på Lancelot . Det blir innovative arrangementer av velvalgte komposisjoner, flotte soloer og smektende ensemplespill.

LØRDAG 25 MARS HURUM & RØYKEN STORBAND MED SIRI MCALPINE VOKAL 14:00 - 16:30 LANCELOT Hurum & Røyken Storband presenterer musikk fra perioden 1950 og fremover. Låter som er udødeliggjort av kjente artister med sine band. Med seg har storbandet sin faste vokalist Siri McAlpine og dirigent Trond Pedersen.

TIRSDAG 28 MARS MUSIKK-JAZZ LUNCH MED «FIVE SHADES OF SAX» 12:00 - 14:00 LANCELOT Bli med på en jazzmusikalsk vandring gjennom noen av de fineste eviggrønne melodiene «Five Shades of Sax» er et spennende orkester som består av fem saksofoner samt piano, bass og trommer. Det blir møte med melodier som blant annet «Stardust», Moonlight Serenade», «Mood Indigo» «Over the Rainbow» og «Smile».

55


www.Askerjazz.no

TORSDAG 30 MARS ROYAL GARDEN JAZZBAND 19:30 - 22:00 LANCELOT Musikerne har kjent hverandre siden begynnelsen på 60 tallet og det er en sammensveiset gjeng publikum får stifte bekjentskap med når de kommer til Asker på torsdag. Hovedvekten ligger på ”moderne” dixieland à là den Eddie Condon var eksponent for på 40-og 50-tallet. Mange av ”låtene” er selfølgelig også hentet fra Louis Armstrongs repertoar gjennom mange år. Royal Garden Jazzband har deltatt på mange festivaler i inn og utland. Høydepunktet var selvfølgelig Jazz & Heritage Festival i selveste New Orleans.

TORSDAG 06 APRIL FRODE KJEKSTAD – SHANNON MOWDAY KVARTETT 19:30 - 22:00 LANCELOT Frode Kjekstad: Gitar Shannon Mowday: Sax Anders Lillebo: B3 orgel Andreas Bye: Trommer

TORSDAG 20 APRIL ODEON JAZZ QUARTET 19:30 - 22:00 LANCELOT Odeon Jazz Quartet formidler swingende liv, noen vemodige toner, masser av lystig lekenhet og en porsjon overraskende, velsmakende krydder. Stilsikkert levert av fire eminente musikere med ragtimevirtousen Morten Gunnar Larsen ved klaveret. Øistein Isachsen klarinett, Gunnar Gotaas trombone, Børre Frydenlund banjo/gitar/vokal

LØRDAG 22 APRIL THE CANNONBALL 5 TRIBUTE BAND 14:00 - 16:30 LANCELOT LØRDAG 01 APRIL ÅSE KARIN HJELEN KVARTETT 14:00 - 16:30 LANCELOT Bandet vil presentere et knippe kjente jazzlåter i egen tapning. Et melodivalg hvor varierende årstider og døgnrytmer har vært inspirasjonskilder til komponister og tekstforfattere. Knut Mikalsen, gitar, Freddy Hoel Nilsen, piano, Åse Karin Hjelen, sang og Martin O. Måseide, bass.

LØRDAG 08 APRIL FØYKA STORBAND 14:00 - 16:30 LANCELOT Føyka Storband inviterer til påske jazz Dere kommer til å oppleve mange kjente klassiske orkesterverk i tradisjonell storbandstil!

56

«The Cannonball 5 Tribute Band» er en hyllest til den store kvintetten av Julian Cannonball Adderley og broren, Nat Adderley. Den opprinnelige kvintetten startet innspillinger i 1955-1958, deretter ble Cannonball med i den legendariske Miles Davis-sekstetten. Repertoaret varierer fra swingende melodier som «This Here» og «Bohemia after Dark» til funky/soul-crossoverlåter som «Mercy, Mercy» og «Sack O Woe». «The Cannonball 5 Tribute Band» er et energisk svingband som gjør at du ønsker å danse eller i det minste knipse med fingrene som om du sitter på en jazzklubb i New York i 1950.


www.Askerjazz.no

TIRSDAG 25 APRIL MUSIKK-JAZZ LUNCH 12:00 - 14:00 LANCELOT «En vakker reise i sang og musikk med uforglemmelige melodier fra populærmusikkens historie.» Et hyggelig kulturtilbud for ungdom som er blitt eldre, ta eldrebølgen med «det grå gull!» Konsertserien har blitt en suksess. Alle er hjertelig velkommen. Spre gjerne det glade budskap. Bordbestilling 66 78 54 88 -Lancelot har god mat og med alle rettigheter

TORSDAG 27 APRIL KAI WINDING TRIBUTE 19:30 - 22:00 LANCELOT 27. april får Lancelot besøk av en ung kvartett fremadstormende musikere som skal svinge seg fra perle til perle i Kai Windings mangefasetterte repertoar. Det blir ballader, det blir bossa, det blir swing og det blir garantert topp stemning og The Great American Song Book - alt i hyllest til Kai Winding.

LØRDAG 29 APRIL TRICIA BOUTTÈ MED NEW ORLEANS JAZZ 14:00 - 16:30 LANCELOT Dette blir en særdeles hyggelig lørdags konsert. Med storfint New Orleans besøk. Tricia Boutte vil synge alt fra Sydstats Gospel til Swing og nydelige ballader. Med seg har hun sin gamle samarbeidspartner Jan Inge Melsæter på trombone og Ivar Andresen på piano. Det ventes TOPP stemning. GLED DERE.

TORSDAG 04 MAI PAPA PIDERS JAZZBAND 19:30 - 22:00 LANCELOT Fest setebeltene og sett på hjelmene for nå vil det ta av. Når Papa Piders starter opp blir det full fart i svingene. Gamle kjente tradisjonelle jazzmelodier, shufflelåtar og de blåeste blueser. Forbered dere på et liveshow som virkelig svinger. Bandet består av bare håndplukkede musikere som gir garanti på særs høy kvalitet. En helt vanlig New Orleans besetning med banjo istedet for piano. Dette bandet ble Svenske Tradjazzbandmestere i 2013. www.papapidersjazzband.se

TIRSDAG 06 MAI BERNHARD NYTT NEW ORLEANS BAND MED “FEEL GOOD” MUSIKK 14:00 - 16:30 LANCELOT Bernhard Nytt New Orleans Band med “feel Good” musikk. Frank Brodahl, trompet Erik Eilertsen, trompet
 Tarjei Grimsby, trombone Joakim Bergsrønning, tenorsaxofon Bernhard Seland, barytonsaxofon 
 Peder Simonsen, tuba
 Andreas Bratlie, trommer

SØNDAG 11 MAI SUNSHINE BOYS 19:30 - 22:00 LANCELOT Shoeshine Boys er definitivt det yngste bandet som spiller for New Orleans Workshop Jazzclub denne sesongen, og det er med stor glede vi kan presentere disse unge og helt unike musikerne for vårt publikum. Høyt energinivå, spilleglede og ung virilitet er noen av stikkordene som beskriver dette orkesteret, og innholdet varierer fra bla. dixieland til blues. For de som tror at gammel jazzmusikk er på vei til å dø ut, er dette bandet som avkrefter nettopp dette!

57


Vi har testet og smakt på Bellini Cipriani

Giuseppe Cipriani ble født i Verona i 1900, familien var fattig og i 1904 ble de tvunget til å flytte til Tyskland. Hans mor pleide å lage mat for de andre italienerne som bodde på samme sted og på denne måten startet Giuseppes interesse for mat. Da 1. Verdenskrig brøt ut reiste de tilbake til Verona hvor Giuseppe fikk seg arbeid hos bakeriet Molinari - et av de beste i byen. Etter noen år steg han i gradene og ble kelner, etterhvert fikk han andre typer arbeid og nye utfordringer som kelner i hotellbransjen i Frankrike, Belgia, Palermo og tilslutt i Venezia, ikke langt fra det som en dag skulle bli Harry´s bar. Giuseppes skjebne ble bestemt da han ble tilbudt jobb som bartender på Hotel Europa, fordi sjefen for hotellet mente han hadde den riktige tonen med kundene og han kunne mange språk. På den tiden møtte den unge venetianske og europeiske sosieteten hverandre på de forskjellige luksus hotellbarene slik som de gjorde i resten av Europa. Giuseppe ønsket etter hvert å starte et like elegant sted utenfor hotellet, men problemet var penger. Men skjebnen ført han til et møte med Harry Pickering, en amerikansk student som på et tidspunkt i livet lånte penger av Giuseppe. Etter noen år fikk Giuseppe disse pengene tilbake med renter, og nå kunne drømmen hans bli en realitet, å starte en egen bar for sosieteten. HARRYS BAR. Den 13 Mai 1931 ble Harrys Bar åpnet og stedet ble raskt et yndet tilholdssted for konger, skuespillere, forfattere, som Ernest Hemingway, Sinclair Lewis, Orson Welles og andre kjendiser.

Drinken Bellini ble oppfunnet en gang mellom 1934 og 1948, og den fikk sitt navn etter at

Giuseppe hadde sett et maleri av den venetianske kunstneren Giovanni Bellini, som levde på det 15.århundrede. Motivet var en helgen kledd i en unik rosafarget toga. Drinken startet som en sesongmessig spesialitet, men etter at en fransk gründer begynte å sende ferskenpuré fra Frankrike ble BELLINI Ciapriani en helårlig signaturdrink på Harrys Bar.

58

BELLINI Cipriani Italia/aromatisk vin Elegant aroma, frisk og fruktig. Hvit fersken med elegante bobler. Passer til som aperitif. Kr. 129.90,- • bestillingsutvalg


der hĂĽret ditt har betydning

Cut AS | Heggeodden 3, 1389 Heggedal Telefon: 94 79 27 88 | post@cutfrisor.no | www.cutfrisor.no


Texas BBQ med Angela Taliaferro

Angela Taliaferro og stesønnen Axel Ødegaard er glade for å vise fram spisetradisjoner fra Texas til askerbøringer

60


Texas BBQ med Angela Taliaferro

En liten gassgrill holder ikke mål på dette kjøkkenet

Denne oksen har en gang labbet rundt på en ranch i Texas. Nå vandrer den evige jaktmarker i Asker

Du kan ta jenta ut av Texas, men du kan ikke ta Texas ut av jenta. Til alt hell for sultne askerbøringer. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

T

exasjenta Angela Taliaferro har ikke glemt sine røtter, selv etter 16 år i Norge. Etter å ha varmet opp med restaurant på Stabekk i tre år, tar hun nå sitt restaurantkonsept, Texas BBQ til Asker. Med det slår hun et slag for å spise ute midt i uken. FAMILIE Slow food fast, sier både Angela og stesønnen Axel Ødegaard kontant når de skal beskrive konseptet. Det er Angela som er sjefen i huset, men hele familien må bidra når man skal starte restaurant. De forsikrer at det ikke blir tøyservietter og stive snipper i de gamle lokalene til Dolly Dimples. - Her vil vi ha liv og røre og hverdagsmiddager. Den uformelle amerikanske restauranttradisjonen er en trend i tiden, forteller Axel, som selv har tre år i Austin bak seg. - I Norge har vi tradisjon for at det å spise ute er noe vi gjør en sjelden gang fordi det er så dyrt. Vi vil at hele familien skal kunne ha et kult måltid ute, uten at det skal ta verken hele kvelden, eller hele månedsbudsjettet. Ved at folk be-

stiller maten ved disken, og gjør en del av ryddejobben selv, kan vi kutte prisen på hver enkelt rett med 80-100 kroner, uten å kompromisse på smaken. BBQ PÅ ALVOR Og smaken, den ligger i respekten for råvarene, og ikke minst i tiden som går med på å tilberede maten. De serverer retter som pulled pork, brisket, som er oksebryst, og ribs, og i denne familien tuller man ikke når det er snakk om BBQ. - Kjøttet røykes i hele 16 timer på ordentlig trekubber, akkurat som det gjøres i Angelas barndoms Dallas. - Der har man ofte hagefester der folk har sine egne store «smokers». Både BBQ og slow food er begreper som er på vei inn i den norske bevisstheten også, mener Axel. - Vi setter pris på skikkelig mat, og en kjapp tur innom gassgrillen gir ikke helt det samme hva gjelder verken smak eller kos. SKIKKELIG TEXAS Tilbehøret er også Texan style. - Selv om råvarene er kjøpt så lokalt som

mulig, blir både cole slaw, bønnestuing, potetmos og brød laget fra bunnen av på gamle familieoppskrifter, forklarer Angela. Og ser man seg rundt er det ikke bare det som er på tallerkenen som skulle få en til å tro at man har forflyttet seg noen timers flytur vestover. Morten Gjessing, som har hatt ansvar for interiøret på begge restaurantene, tok turen på loppemarked i Texas og fylte containere med alt fra gamle biler, ekte hodeskaller fra Longhorn okser, trafikklys, skilt, westernsaler og mye annet. Alt du ser i restauranten har med andre ord hatt et tidligere liv på en ranch i Texas, før det nå finner en ny mening med tilværelsen i duften av langrøkt kjøtt i Asker. Som mange kanskje har fått med seg har Texas BBQ åpnet dørene i disse dager. Den siste tiden før åpning har familien stått på døgnet rundt for å bli ferdige. Og familiemiddagene i denne hektiske perioden? - Fisk og grønnsaker, ler Axel.

61


Pizzastua

OBS OBS! Vi i LIVEIN er stolte over å kunne avsløre hemmeligheten til Norges beste pizzabaker: Pizza må bakes med kjærlighet! OK, hun har et par andre triks også. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

M

ange har nok hevdet opp gjennom tiden at de lager Norges beste pizza, men i Bodil Hasselknippes tilfelle er det dokumentert. I februar gikk hun, for andre gang, av med seieren i norgesmesterskapet i pizzabaking, i klassen for amerikansk pizza. Neste punkt i kalenderen er verdensmesterskapet i italienske Parma i mai. - Det skal bli gøy! Det blir en stor utfordring som krever masse forberedelser, og jeg skal gjøre mitt beste, smiler hun. HJEMME PÅ PIZZASTUA Akkurat de forberedelsene er ikke helt i land enda. - Jeg har virkelig ikke rukket å legge en plan enda. Etter at jeg vant har det vært et kjør med både pressehenvendelser og smekkfulle kvelder på Pizzastua. Og selv om Parma lokker der i det fjerne, er det «hjemme» på Pizzastua hun trives best. Det er alle de fantastiske gjestene i alle aldre som gjør det så hyggelig å

62

Dette er pizzaen Bodil dro i land Norgesmestertittelen med


Pizzastua

Pizzastua er kjent og kjær for mange askerbøringer Bodil Hasselknippe fra Pizzastua ble i februar kåret til Norgesmester i pizzabaking, klassen for amerikanske pizza

gå på jobb hver dag. Noen kom hit med foreldrene som barn, og nå er det deres tur til å ta med sine barn. Andre har spist den samme pizzaen i 30 år! Da prøver jeg ofte å overtale dem til å ta noe annet på halve pizzaen for å utvide horisonten litt, ler den blide damen som ser på enhver pizzagjest som sin personlige gjest - Jeg prøver å få snakket med alle selv om det kan være utfordrende på ekstra travle dager da pizzabakingen må få førsteprioritet. PIONERENE Mye har endret seg siden moren til Bodil startet Pizzastua sammen med eieren av Grindegården på Alfheim i 1983, og Bodil selv gikk i hennes fotspor. - Vi var den første pizzarestauranten i Asker. Siden er det mange som har kommet og gått, mens vi har bestått. Litt konkurranse er egentlig bare motiverende. En periode var vi den eneste pizzarestauranten i området, og da ble det litt i overkant mye å gjøre. Pizza passer til alle anledninger, så alle skal jo ha det fra tid til annen, sier damen som selv spiser pizza hver eneste dag. Og Bodil er ikke den eneste som setter pris på konkurrenter og kollegaer. - Det er veldig hyggelig å drive restaurant i Asker. Det er et godt miljø blant oss drivere i sentrum, og vi er flinke til å framsnakke hverandre.

Å bake italiensk pizza er et håndverk

HEMMELIGHETER Så var det alle triksene for å lage god pizza da, foruten det der med at pizzaen må bakes med kjærlighet. - En god ovn er viktig. Her på huset steker vi pizzaen på 300 grader. Akkurat det kan nok bli et problem for de fleste, men fortvil ikke, man kommer langt med en steinplate. Bodil har flere triks på lur. - Bunnen har alt å si. Typen mel må tilpasses hva slags pizza du skal lage; en del vanlig mel i amerikansk pizza, og mer tipo 00 for en tynnere italiensk pizza. Gode råvarer, mye elting, ikke så mye gjær, men desto lengre hevetid, for eksempel ved å kaldheve deigen i kjø-

leskap natten over. Når det gjelder det som skal oppå synes Bodil at det ikke nødvendigvis må være tomatsaus. - Vi lager mange «hvite pizzaer» med creme fraiche, og på pizzaen jeg vant norgesmesterskapet med brukte jeg en olje. Og apropos vinnerpizzaen: Den kan du smake på Pizzastua. Den står oppført på menyen med navnet Vinner’n som ble vinnerforslaget i navnekonkurransen Bodil spontant kringkastet da hun sto på Wenches kjøkken på God morgen Norge. Vi gratulerer Bodil og ønsker henne lykke til i VM!

63


Løp- og idrettsklinikken

Gjengen på Løp- og idrettsklinikken er levende opptatt av å få folk i bevegelse

Nå er den her. Tiden som var så betryggende langt fram da du børstet støv av det gode gamle nyttårsløftet: Til våren skal jeg begynne å løpe. Er du klar? Eller trenger du litt hjelp med dørstokkmila? TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

S

tort sett alle kan løpe, forteller Hege Godheim, eier av Løp- og idrettsklinikken på taket av Trekanten. - Men mange begynner for brått. Graver fram de gamle skoene fra innerst i skapet og setter i gang med langtur. I løpet av de 20 årene hun har drevet klinikk med fokus på løp- og idrettsskader i Asker har Hege sett mange av dem. - Et ganske typisk tilfelle er de som har vært i god form tidligere, men som har

64

hatt noen år med små barn og mindre trening. Når man starter opp igjen da er det viktig å ikke tro at man er i samme formen som man var. Begynn med å investere i et par gode nye løpesko. Få hjelp om du trenger. Da kan du eventuelt også korrigere mindre problemer med innleggsåler eller relevante styrkeøvelser. Ta hensyn til plager og skader du hadde tidligere, de har en tendens til å komme tilbake.

START FORSIKTIG Når du har skoene på plass mener Hege at det skal være mulig å gå fra utrent til halvmaraton på tre måneder dersom det er målet, men det forutsetter altså at du begynner riktig. - Uansett hva målet er må du begynne med korte turer, kanskje tre kilometer. Veksle på å gå og løpe. En tommelfingerregel er at du kan øke distansen med rundt 10% i uken, og hvis du setter av to


Løp- og idrettsklinikken 1

2

Hege Godheim har jobbet med løpe- og idrettsskader i Asker i 20 år, og på taket av Trekanten siden 2003

3

Gode sko er viktige for at kroppen skal jobbe så godt og riktig som mulig

løpeøkter i uken foreslår jeg at du legger inn hver fjerde økt som en intervalløkt. Det er lurt å legge inn noen styrkeøvelser også, og det kan like godt gjøres hjemme eller utendørs. Se egen boks for Heges topp tre øvelser for å få kroppen i løpeform. TA SKADENE MENS DE ER SMÅ Selv om de fleste kommer langt med en forsiktig start, kan noen trenge litt mer hjelp. - Overraskende mange skader og plager kan bedres ved små justeringer eller enkle øvelser, påpeker Hege. - Både for barn og voksne gjelder en ting: Det er lettere å fikse skader og problemer mens de enda er små, heller enn å vente til de har fått satt seg og utviklet seg til større problemer. Vi opplever ofte at barn kommer fra lege med beskjed om å slutte med aktiviteter fordi de har voksesmerter eller andre plager. Hva er

det da? Det skal da vel ikke gjøre vondt å vokse, ivrer Hege. Ofte viser det seg at det er et problem med foten eller fotstillingen. Noe vi kan fikse med enkle øvelser eller behandling. TA VARE PÅ FØTTENE Føttene skal bære deg rundt hele livet, noe Hege ser daglige eksempler på. - Jeg har en pasient, en dame på over 70, som fortsatt løper maraton og ultraløp. Hun har en del problemer og skader på føttene, men har kompensert for det med riktig fottøy og god styrke. Hun kan spille piano med tærne! Hege innrømmer at ikke alle nødvendigvis skal bli som denne damen. - For noen er kanskje sykling eller svømming bedre alternativer enn løping, men gi det en fair sjanse, sier Hege som avslutter med å påpeke at det ikke er farlig å bli litt støl.

Heges topp 3 øvelser for løpestyrke: 1. SIDEVEIS PLANKE - Løft hoften opp, la magen «falle» litt fremover. Hold 30-60 sekunder. gjenta 5-10 ganger på hver side 2. UTFALL MED TEPPEBITER - Leggen på det forreste benet står helt i ro. Den bakerste foten sklir bakover på en teppebit/klut, til du har 90 grader i det forreste kneet. Press kneet litt utover på vei opp igjen. Rolige bevegelser. Gjenta 2x10 ganger på hver side 3. RYGGLIGGENDE MED TEPPEBITER - Løft setet opp og hold det løftet mens du rolig strekker bena ut og trekker de rolig inn mot setet igjen. Gjenta 2x10 ganger

65


A-Medi

Livets største mirakel er en del av hverdagen til en gynekolog, på samme måte som han bidrar til kvinnehelsen også etter at småbarnstiden er over Wolfgang Michael Eichstetter er gynekolog på A-Medi i Asker sentrum

Det finnes noen avtaler man kvier seg litt for. For eksempel tannlegen. Eller gynekologen. Men for en lettelse det er, når man har kvinnet seg opp og tatt turen, å oppdage at gynekologen slett ikke var så skummel. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

V

i skjønner alle at gynekologen er et nødvendig innslag i forbindelse med graviditet og fødsel, og at de er en uvurderlig kilde til hjelp i tilfeller der man sliter med å komme i gang med akkurat disse tingene. Det vi oftere glemmer er at vi kvinner liksom har et ekstra sett med rør og koblinger som må vedlikeholdes, også etter at barna har lært å gå på egne ben. Vi besøkte gynekolog Wolfgang Michael Eichstetter på A-Medi for å høre hvordan han kan hjelpe oss i overgangsalderen. Og for å sjekke om det virkelig er så skummelt som man skal ha det til. OVERGANGSALDEREN -Etter at man er ferdig med småbarn og sånt glemmer man gjerne å tenke over den delen av helsen, forteller han. - Mange får seg en overraskelse når de for eksempel får sterkere blødninger inn mot overgangsalderen. Man er liksom ikke innstilt på sånt da. Og så følger den tiden etterpå, da. Overgangsalderen. Den som står for de

66

fleste som ikke har vært der som en noe ullen tåke. For de som har kommet dit; så mye forskjellig. - Overgangsalderen kan fortone seg veldig ulikt fra kvinne til kvinne. For noen er det kun snakk om bortfall av menstruasjon. For andre, årevis av plager som blant annet hetetokter, søvnproblemer, og dårlig med både energi og sexlyst. I tillegg kan mangel på kjønnshormoner føre til benskjørhet. Men det er hjelp å få! Nettopp i disse situasjonene er målet for oss å sørge for at pasienten får en bedre livskvalitet, og dessuten en trygghet rundt at vi kan forebygge sykdommer og gjenopprette balansen. Tilgjengelig for dette har vi her en helt ny klinikk med topp moderne utstyr, og mye kunnskap. For å være sikre på å gi den beste hjelpen har vi til og med utviklet vår egen hormonkrem, smiler Wolfgang og overbeviser oss om at det går helt fint å komme inn til gynekologen i en avslappet atmosfære.

ELLE MELLE HVILKEN DØR? Som om ikke dørstokkmila skulle være nok er mange usikre på hvilken dørstokk man skal sikte seg inn mot. Man er rett og slett i tvil om hvilken spesialist man skal gå til, ettersom plagene kan komme av overgangsalderen eller ha andre årsaker. - Vi har i større og større grad pasienter med sammensatte problemer. De nøler kanskje enda mer med å komme hit fordi de er usikre på hva slags lege de egentlig burde gå til, men det er det ingen grunn til. I tillegg til at vi har en moderne ultralydmaskin som kan oppdage cyster, muskelknuter og polypper, for å nevne noe, har vi også kollegaer innen andre medisinske retninger tvers over gangen. I fellesskap kan vi finne ut hvordan vi kan hjelpe pasienten best mulig. Wolfgang kan også fortelle oss at han alltid starter ethvert pasientmøte med en samtale, og for vår del har i hvert fall en prat med denne hyggelige gynekologen senket terskelen for å innta den knallrøde stolen.


A-Medi

medisinske og kosmetiske senter

everythingpossible-Fotolia

ERFARNE LEGER - SPESIALISTER - KORT VENTETID INGEN HENVISNING - KVELDSÅPENT OG LØRDAGSÅPENT BARNELEGE GERIATER GYNEKOLOG HJERTESPESIALIST Privat medisinsk legevakt:

INDREMEDISINER REVMATOLOG PSYKIATER KOSMETISK MEDISIN

ARTROSE KLINIKK HELSESJEKK 3D ULTRALYD FØRERKORTATTEST

Trenger du å komme i kontakt med lege raskt? Hos oss kan du få time på dagen

KOSMETISKE MEDISINSKE BEHANDLINGER OG ANTI-AGE Din trygghet er vårt ansvar og alle behandlinger hos oss utføres av leger COLLAGEN INDUCING THERAPY PIGMENTFLEKKER SPRENGTE BLODKAR PERMANENT HÅRFJERNING PRP SKULPTURERING

Før

VOLUMTAP RYNKEBEHANDLING AVANSERTE PEELINGER BEAUTY BOOSTER HUDFORNYELSE MEDISINSK HUDPLEIEPROGRAM

Etter

Før

Etter

KUNDEKVELD

3. APRIL KL. 18-21 Denne kvelden holder vi fokus på hudhelse og anti-age. DET BLIR FOREDRAG, GRATIS HUDANALYSE, GODE BEHANDLINGSTILBUD OG GOODIEBAGS. Alle deltagere vil bli med i trekningen av en Fire & Ice red carpet treatment. Maks 20 deltagere. Påmelding på mail til post@a-medi.no

Vi bryr oss om helsen din Bankveien 1, 1383 Asker | Timebestilling 67 430 930 | www.a-medi.no


Påskeegg

TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

I påsken spiser nordmenn dobbelt så mye egg som ellers i året. Og det er i tillegg til dem som er fylt med godteri. Hvorfor er det sånn? Og når begynte egentlig haren å legge egg?

D

et finnes mange forskjellige historier som sier seg å ha forklaringen på hvor denne eggetradisjonen stammer fra, men sikkert er det i hvert fall at egg som vårtradisjon er eldre enn påsken selv. GAMMEL TRADISJON Egg som fruktbarhetssymbol på våren har eksistert i uminnelige tider. En av årsakene til det kan være så enkel som at i tidligere tider, da hønsehusene var mindre preget av lysstoffrør og stordrift, var det skralt med egglegging i det mørke vinterhalvåret. Da våren kom og det begynte å bli lysere, ble det fart på eggproduksjonen igjen. Om de begynte å legge egg i fastetiden før påske, ble

68

de hardkokte så de skulle holde seg til fasten var unnagjort og eggefesten kunne begynne. Dagens godterifylte variant må vi nok tilskrive noe nyere tider. Opprinnelig var egget i seg selv «det gode» man spiste. Etter hvert som vi har blitt bedre vant og har tilgang til det næringsrike egget året rundt, har vi begynt å fylle det med andre godsaker når vi skal kose oss i påsken. PÅSKEHAREN Påskeharen er den eneste haren som opp gjennom tidene har blitt mistenkt for å legge egg. Haren har også historisk blitt sett på som et fruktbarhetssymbol, og har sånn sett en tilknytning til våren, men når det gjelder eggleggingen, kan

kanskje følgende historie gi en forklaring: Det begynte med den lille fuglen Lepus som var så redd for den fryktelige jegeren Orion og hans plan om å utrydde alle dyrearter. Orion hadde spesielt dårlig forhold til de små fuglene, så lille Lepus gikk til vårens gudinne Osetra (som har gitt påsken navnet Easter på engelsk). Osetra gjorde den redde lille fuglen om til en hare. Selv om Lepus trivdes som hare, og til og med klarte å overliste den grusomme Orion i haredrakt, savnet hun å legge egg. Igjen forbarmet gudinnen Osteria seg over lille Lepus. Hun lot haren igjen få legge egg, men bare én gang i året; på våren. Så da vet du det.


Påskeegg

Enten haren Lepus legger egg foran inngangsdøren din, eller om du må stå for dem selv, har vi snakket med noen av butikkene i Asker og spurt etter tips til hva vi kan fylle påskeeggene med. TAPASEGG Hos Rå smak vil daglig leder Inga Haugstad gjerne lage et litt utradisjonelt påskeegg. - Hvorfor ikke fylle et tapasegg, lurer hun. - Vi kan for eksempel ha oppi et glass hvitløksfylte oliven, litt god kjeks, og en økologisk norsk spekepølse fra produsenten ASK. Og når vi først er i pølsehyllen tar vi med vår egen pølse som vi lager fra bunnen av på vårt eget gårdsbruk. Også må vi ta med en god ost, selvfølgelig. Men vi må jo også ha plass til litt søtt, og i år har jeg spesielt lyst på kombinasjonen sjokolade og lakris, avslutter hun.

ET SUNNERE ALTERNATIV Camilla Dalen på Sunkost på Trekanten guider oss i retning av de noe sunnere alternativene når hun fyller påskeegget sitt med sukkerfrie sjokolader, smågodt og sjokolader som er økologiske og uten E-stoffer, og poser med nøtter og tørket frukt. På toppen av det hele en neve med sjokoladeovertrukne gojibær. - Eller man kan lage innholdet til egget selv, overbeviser hun, og viser fram både oppskriftshefter og ingredienser for å lage sine egne sunnere varianter av sjokolader til egget og müslibars til skituren. DET SØTE HJØRNET Det er vel ingen overraskelse at sjokolade står for en vesentlig del av innholdet i egget til butikksjef Emma Halling van der Padt på Sebastien Bruno. Hun står midt i et hav av fargerike sjokolader og lekker konfekt.

- Om fjorårets pappegg har forsvunnet har vi også påskeegg av sjokolade, fylt med konfekt, forsikrer hun. På spørsmål om egget kan fylles med makroner, forklarer hun at det selvfølgelig går fint, men at egget da må holdes kjølig om makronene skal klare seg. Og hvis du synes det er vanskelig å velge mellom smaker og farger på makronene kommer hun med sitt tips: - Salt karamell er min favoritt.

Fortress.no

Rått paRti For deg som skal selge bolig er det tre ting som teller: Et trygt og effektivt salg som resulterer i beste pris. Da er det viktig å tenke først og handle etterpå. Riktignok kan du ikke velge oppstillingen i sjakk, men du kan velge megler når du skal selge boligen din. Med de beste spillerne og den beste strategien er det lettere å vinne – det viser seg gang på gang.

Det er valg av megler som avgjør prisen Du får for boligen Din.

Proaktiv Asker, Smuget 1, telefon: 47 68 44 00, e-post: asker@proaktiveiendom.no, www.proaktiveiendom.no

69


kjøkkenhage med Kristine Støa

Det er kanskje en stund til solsenga lokker, men det er ingen grunn til å utsette arbeidet med den kjøkkenhagen du alltid har hatt lyst på. Begynner du nå kan du nyte veldig kortreist mat i sommermånedene. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

H

agebruk, og ikke minst kjøkkenhage, kan godt gjøres til vitenskap for dem som ønsker det. For de avanserte finnes et endeløst utvalg av drivhus, spesialgjødsel, lamper, kasser og hageredskap. Men det må ikke være vanskelig, skal vi tro Kristine Støa, gartner og logistikksjef på Plantasjen. Litt planlegging kommer imidlertid godt med. - Det er aldri for tidlig å begynne, mener hun. - Så frø i kasser inne nå. Mangel på le-

70

dig vindusplass kan kompenseres for med en vekstlampe. Om en stund kan du potte dem om, og så, en gang mot slutten av mai, er det varmt nok til at du kan sette plantene ut. Og når Kristine sier «ute» så kan det altså være et stykke som er gravd opp av plenen, eller det kan være kasser på terrassen. - Dyrkekasser har blitt veldig populært de siste årene, og ikke uten grunn. Her kan man legge duk i bunn for å få mindre ugress, man kan legge på en topp

som gjør det til et lite drivhus, eller man kan sette på en sneglekant for å unngå at sneglene tråkker i salaten. MANGE MULIGHETER Når man står ved frøhyllene i butikken er det lett å bli litt overveldet over valg og muligheter. Hvem visste vel at det fantes så mange forskjellige typer squash og sukkererter? Kristine har noen ledetråder også her. - Som nybegynner er det greit å ikke


kjøkkenhage med Kristine Støa

Med et lite vektshus på toppen av en dyrkekasse er plantene beskyttet mot vær og vind

Det skulle ikke mangle på valg i frøhyllene

velge for mange forskjellige arter på en gang. Det er ganske mange frø i en pose, påpeker hun. - Baksiden av frøposen er en god guide. Der kan du lese om hva slags lys- og solforhold de trenger, hvor stor plass hver enkelt plante trenger, og om de må ha dyp jord, eller tvert imot noe å klatre på. Der kan du også se hvor lang tid det tar fra man sår og til man kan legge egendyrket mat på fatet, og dermed også hvorvidt du kan regne med å rekke en eller to runder med avling før frosten kom-

mer. For eksempel tar gulrøtter omtrent 100 dager fra frø til matauk, salat omtrent halvparten, mens reddiker kan høstes en drøy måned etter at de er sådd.

for eksempel lett kan bli slått ned av et godt gammelt norsk regnskyll. Sartest av dem alle er basilikumen som ikke engang tåler trekk.

Apropos reddiker; Det er et av Kristines forslag for idiotsikkert valg når det gjelder hagedyrkere med mindre grønne fingre. - Den er veldig robust og tåler det meste. Litt i motsetning til tomater som er avhengig av gode vekstforhold og kjærlig stell, og sarte krydderurter som

SNARVEIEN Om du nå plutselig står der, og innser at våren kom og nesten gikk uten at du rakk å få jord på fingrene, trenger du likevel ikke gi opp kjøkkenhageplanen, forsikrer Kristine. - Neida, vi selger også ferdige planter litt utpå, så det er heller aldri for sent.

71


TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

P

åsken gir gjerne litt mer tid enn vanlig til å synke ned i en stol og bli der litt lenger enn man pleier. Det er også en tid til å engasjere hendene med noe annet enn tastatur og smarttelefon, så om du klarer å legge fra deg påskekrimmen, kanskje vi kan foreslå et strikkeprosjekt? Hele Askers strikkedronning, Ellen Wessel på Garnstua, har skapt noen helt nye mønstre for LIVEINs lesere. Her burde det være noe for de som knapt har holdt i strikkepinnene før, og for de med litt mer erfaring. Hvis du trenger hjelp til å komme i gang, eller bare har lyst på litt hyggelig selskap, kan du ta turen innom strikkekafeen på Garnstua / Kvist onsdag 5.april.

Flettelue by Wessel Tovet pute medknapp Størrelse etter toving: 40 x 40 cm Garn: Pt3/Vams Garnmengde: 250 g, farge 48 50 g, farge 13 (til knapp) Strikkefasthet: 14 m på p.6 = 10 cm Du trenger: rundpinne 6, 70 cm Tilbehør: pute 40 x 40 cm, 2 knapper ”med øye” ca 4cm Legg opp 134 cm på p.6 Strikk glattstrikk rundt til arbeidet måler 52 cm, fell av. Trekk til knapp: Legg opp 8 m med grå på p.6, glattstrikk frem og tilbake, strikk til arbeidet måler ca 7 cm. Fell av.

Pussyhat lue Du trenger: • 50 g Puno • Liten rundp 4,5 Legg opp 80 m, strikk 2r, 2 vr rundt i 8-10 cm, strikk så videre glattstrikk rundt til arbeidet måler ca 22-23 cm. Fell av. Sy sammen på topp, gjerne med maskesting så får du en usynlig søm. For mer info om luen, søk The Pussyhat Prosject sin Webside, som støtter den Womens March on Washington DC.

72

Montering: Sy sammen bunnen av puten. Toves i maskin på 40-60 grader med vanlig vaskepulver på et vanlig vaskeprogram. Ta plagget ut av maskin og form det mens det er vått til riktig størrelse. La det tørke flatt. Tråkle rundt kanten på trekk til knapp og ”snurp” det rundt knappen.Stapp inn en pute på 40 x40 cm og sy sammen åpningen. Sy så knapp med trekk midt på puten og gjennom til andre knappen på andre siden. Vips, en kul pute.

Du trenger: • 100g Mitu fra Rauma • Liten rundpinne (40 cm) nr. 7 • Settpinner nr 7 Legg opp 64 m med dobbel tråd Mitu strikk 2 r 2 vr i i 10 cm. Strikk videre rundt med fletter oppover slik: Strikk 12 r, 4 vr rundt i 5 omg, så skal du lage flette over de 12 rette maskene slik: *Sett 6 m på en flettepinne/hjelpepinne bak arbeidet, strikk 6 r, strikk så de 6 m fra hjelpep. 4 vr* gjenta *-* ut omg. Strikk så videre som før 12 r, 4vr i 8 omg, så gjentar du flettingen over de 12 r m. Slik gjentar du fletting oppover hver 8 omg. Når arb måler ca 24 cm skal du begynne å felle til topp, da strikker du kun glattstrikk over alle maskene. Felling til topp: * 6 r, 2 r sm * gjenta *-* ut omg Strikk en omg uten felling *5r, 2 r sm* gjenta *-* ut omg Strikk en omg uten felling *4r,2 r sm* gjenta *-* ut omg strikk en omg uten felling *3r, 2 r sm* gjenta *-* ut omg strikk en omg uten felling * 2 r, 2 r sm* gjenta *-*ut omg strikk en omg uten felling Strikk så 2 r sm ut omg. Ryk tråden og dra den igjennom resterende masker du har. Jeg har ”pimpet” luen med å sy på litt merker og stæsj jeg fant i roteskuffen, men det velger man helt selv.


NYTT BÅTVERKSTED I LEANGBUKTA!

DIN TOTALLEVERANDØR AV: • BÅTER • SERVICE

• VEDLIKEHOLD • REPARASJONER

• DIAGNOSTIKK • LAGRING AV BÅTER

Fritid-senteret har nå åpnet et splitter nytt verksted. Selv om verkstedet er nytt har alle våre mekanikere bred kompetanse, fagbrev og lang erfaring. Vi tilbyr verkstedtjenester, årlig service på fritidsbåter med elektronisk diagnostikk og profesjonell reparasjon av glassfiberskader. Vi har truck som løfter opp båter ved våre 6 serviceplasser i Leangbukta. Ved behov for reparasjon på stedet kan vi også reise ut. Vi er leverandør av båtmotorer og servicedeler. Vi har også båtlagring.

Fritid-Senteret Leangbukta 30 • 1392 Vettre • tlf. 400 00 733 • post@fritid-senteret.no • www.fritid-senteret.no


Fritid Senteret

Knut Haneborg, Daglig leder for Fritids Senteret AS, har greie på båt

Oslofjorden er for alle. Det slår Knut Haneborg, daglig leder for Fritid Senteret, fast. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

N

år han snakker om båtturer, bading, reker og hvitvin er det nesten så man kan høre måkeskrikene, selv om det fortsatt ligger hvitt på bakken utenfor vinduet. Men i det minste ser vi fjorden fra der vi sitter. - Vi flyttet fra Rud og ned til Oslofjorden, det første huset på venstre hånd i Leangbukta, etter nyttår. Med Fritid Senterets inntreden har Asker marina i Leangbukta blitt Norges største båtsenter med 7000 kvadratmeter innendørs båtutstilling, og hit kommer både

lokalbefolkningen og ellers båtinteresserte fra hele Østlandet. - For oss er det en kjempeovergang å være her nede ved vannet. Bare logistikken i det å få båter inn på vårt nyinnredede verksted blir så mye enklere når vi slipper å involvere bil og henger, smiler Knut fornøyd. NYE LOKALER Det er lett å drømme seg bort i de nye lyse lokalene der den nye OceanMaster 605S bare er én av de rundt 30 båtmo-

dellene som står utstilt. - Vi ønsker at båtlivet skal være tilgjengelig for folk flest, og derfor har vi modeller fra 150 000 og opp mot en million, sier Knut og viser fram båter fra AMT, Silver, Coaster og OceanMaster. På sistnevnte merke er de selv aktivt involvert i produktutvikling og design, så det er ingen tvil om at de kan det de driver med. BÅTLIVET Lille Norge viser seg, med sine kriker og kroker, å ha verdens nest lengste kyst-

75


Fritid Senteret

Foto: fritid-senteret.no

Her er det leketøy i mange størrelser og prisklasser

I tillegg til båter selger de også vannscootere

veien til Drøbak, eller bare en tur til Middagsbukta for å bade. Det er mange fine øyer og holmer rundt om i vårt nabolag, og mye har skjedd med tilbudet til båtfarende det siste tiåret. Det finnes gode gjestehavner flere steder, og ikke minst spisesteder lett tilgjengelig med båt, så som Aker Brygge, Vitos i Vollen, Hennie Onstad, eller Naust her i Leangbukta, forteller Knut som er like åpen for å ha med seg et godt måltid i piknikkurven. linje, og Knut påpeker dermed at det er plass til flere båter på vannet. - Det er ikke nødvendig å ha noe stort og fancy for å ha glede av Oslofjorden som ligger nesten rett utenfor stuedøren for de fleste av oss her i Asker. En fin sommerdag kan brukes til å tusle sjø-

76

SNUSER PÅ BÅT? Er du av dem som har vært inne på tanken om å anskaffe deg båt for å utnytte en lang og deilig sommer på sjøen med vind i håret og bølger under skroget? Da er Leangbukta stedet å være. 18.-

26.mars avholdes Storbåtmessen 2017 nettopp her, med over 100 forskjellige utstilte båter og kyndig hjelp. Men hvis du skal være klar for årets sesong er ikke Knut i tvil om hva som er det beste rådet: Heng i! Det tar tid å bestille båt, på samme måte som det gjør det når man kjøper bil. Så da er det bare å nyte lysere tider og vissheten om at en lang og deilig båtsesong er rett rundt hjørnet.


D U B L I T 17 S 0 G 2 l N ri

I m. ap R E NS t.o.

LA Gyldig

NYE OCEANMASTER 605S MED 150 HK HONDA V-TEC

349.900,-

OCEANMASTER 605S – MER BÅTGLEDE FOR PENGENE. NYTT DESIGN OG NY TEKNOLOGI GIR STØRRE FART MED LAVERE FORBRUK. OceanMaster 605S kommer med banebrytende nytt design og unike løsninger. Den er første båt i den nye serien fra OceanMaster som er produsert med steppet skrog og one step infusion hull technology. Båtens layout er unik ved at akterbenken kan vippes forover eller bakover avhengig av om man ønsker større badeplattform eller stor solseng akter i båten. I konsollen er det plass til sprayhood-kalesje som gjør at fører og co-pilot kan sitte tørt selv under maksimal hastighet i regnvær.

Leangbukta 30 1392 Vettre tlf. 400 00 733 post@fritid-senteret.no

- 7” KARTPLOTTER - BADEPLATTING MED BADESTIGE - BORD MED BEN FORUT

605S sin nye teknologi gir: Sterke og lette skrog Bedre toppfart Mykere og roligere gange i grov sjø Går raskere i plan Tilbyr 2 solsengsløsninger Bord for inntil 6 personer Oversiktlig og moderne dashbord

- LED LANTERNER - GRÅTT PUTESETT - 200 L INNEBYGD BENSINTANK - KUNSTTEAK - HYDRAULISK STYRING - KONSOLL OG SETETREKK

www.oceanmaster.no


Villa Malla

Når vi først har drømt oss litt bort i sjø, sommer og båtliv … La oss dykke litt ned, bokstavelig eller billedlig, i hva slags annen moro man kan ha i Oslofjorden i sommer. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: VILLA MALLA OG WWW.MYCRAZYANT.COM

F

or man må ikke ha båt og båtplass og en spesiell interesse for båtpuss for å få glede av Oslofjorden i sommer. Enklest tilgjengelig er badestrendene. Hvalstrand, Holmenskjæret, Sjøstrand og Vollen for å nevne noen.

78

LEK OG MORO Men man kan også utvide horisonten, lette baken fra solstolen, og få både moro og fysisk aktivitet i vannet. I tillegg til gode gamle kajakker og surfebrett for vindsurfing, har også SUP, eller Stand

Up Paddle board, blitt veldig populært de siste årene. Her står du oppreist på brettet og padler deg framover med en åre, og om det høres enkelt ut kan jeg forsikre om at både balanse og kjernemuskler får seg en skikkelig utfordring.


Villa Malla

Ellers byr fjorden på ypperlige forhold for leketøy som vannski, vannscootere, tubekjøring, kiting og wakeboard. SYDEN I OSLOFJORDEN Nåja, det jeg har listet opp nå ble plutselig ikke så lavterskel lenger. Det hadde vært mye enklere i Syden, påpeker du kanskje. Der kunne man leid utstyret og fått hjelp med det man ikke kan. Det løste seg etter en prat med Sonja Lee på Villa Malla. - Enda vi har vann på alle kanter her på Østlandet, har det hittil ikke eksistert noe ordentlig vannsportsenter. Vi bestemte oss for å gjøre noe med det, og har nå startet et samarbeid med Ekstremvannsport.no. Fra og med denne sommeren blir Villa Malla deres base for vannsport

i Oslofjorden, forteller Sonja gledesstrålende. WAIKIKI BEACH Man får litt Waikiki beach følelse når man kommer til Villa Malla og ser surfebrettene linet opp. – Vi har SUP brett, sier Sonja. – På dem kan man få opplæring, og man kan til og med være med på SUP yoga og SUP fitness. I tillegg til alle vannsporter vi har nevnt overfor kan du også prøve deg på flyboard på Villa Malla. - Det er en type sko som er koblet til en lang slange, som igjen er koblet til en vannscoter. Når scooteren begynner å kjøre blir slangene fylt med luft, nok til å løfte deg opp i luften for en fin flytur over vannflaten. Sonja understreker at

dette ikke er et leketøy man skal holde på med på egen hånd, men med en dyktig instruktør med mye kunnskap om opplæring og sikkerhet, kan det være en fantastisk opplevelse. Det blir skikkelig liv og Hawaii-stemning på Villa Malla til sommeren, det er det liten tvil om. Om du likevel har problemer med å vente, forsikrer Sonja at det er mulig å leke seg i vannet i helgene allerede nå. Og de har våtdrakter, så fjorden er tilgjengelig for flere enn vikinger allerede nå i mars. Noen av aktivitetene på Villa Malla er drop-in baserte, mens andre må bestilles på forhånd. Sjekk nettsiden www.supmalla.no for mer informasjon.

79


INTERI0R DESIGN STYLING

Avd. Asker/Bærum

SKAL DU PUSSE OPP ELLER TRENGER RÅDGIVNING OG HJELP TIL INNREDNING?

SKAL DU SELGE BOLIG OG 0NSKER Å TILTREKKE FLEST MULIGE KJ0PERE TIL VISNING?

Vi bistår deg gjerne med valg av farger, møbler og interiør for å gjøre din bolig spennende, personlig og delikat. DinBoligStylist består av to avdelinger og vi tilbyr våre tjenester i Oslo, Vestfold, Akershus & Buskerud.

Vi hjelper deg å gjøre boligen delikat og innbydende slik at den kan vises fra sin beste side. Boligstyling gir både raskere salg og høyere pris da det appellerer til en større gruppe av potensielle kjøpere.

Anne Vigdal Eidem

Heidi Michalsen

Boligstylist og interiørkonsulent

Daglig leder avd. Bærum

Tlf: 90 94 22 93 Anne@DinBoligStylist.no

Tlf: 90 54 10 36 heidi@DinBoligStylist.no

905 41 036 DinBoligStylist Bærum AS Følg oss på Instagram: #boligstylist_heidim

www.dinboligstylist.no


I HJERTET AV HEGGEDAL SENTRUM

HJØRNEBYGGET 5 næringslokaler og 17 helt nye og moderne, nøkkelferdige selveierleiligheter!

www.voice.as

KOMMER SNART FOR SALG!

Totalt 17 selveier leiligheter (11 leiligheter med Bra-s kvm fra ca 46 til ca 127 m2 og 6 «rekkehus»leiligheter over 2 plan med Bra-s kvm 123 m2 med egen takterrasse). Flotte solforhold med utsikt til Gjellumvannet og beliggende midt i «nye» urbane Heggedal sentrum. Kun 3 minutters gåavstand fra toget. Garasjeanlegg i U1, bakhage og forretninger i 1. etg.

Alle leiligheter selges klare for innflytning! Flotte næringslokaler til utleie! 5 næringslokaler i 1. etg på gateplan til utleie fra 100 til 300 m2.

Jarmund/Vigsnæs Arkitekter

HEGGEDAL SENTRUM «Hjørnebygget» er under oppføring og vil være ferdigstilt medio november 2017. Adr: Trevaren 10, 1389 Heggedal Visningsstart fra oktober/november 2017 og innflytning november/desember 2017 For nærmere informasjon se www.tandbergeiendom.no For leie og mer informasjon om næringslokalene, ta kontakt på post@tandbergeiendom.no


Profile for LIVEIN

LIVEIN Asker 0117  

LIVEIN Asker 0117  

Profile for maglin25
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded