Page 1

UTGAVE 1-2018

A S K E R

VÅRENS TRENDER • HVA SKJER • NYTT I ASKER • HAPPY DAYS • KÅRE CONRADI • SYKKELTID • LANDSLAGET KULTURVÅREN • INTERIØR • RÅ SMAK SPISERI • LANCELOT • BARACOA • NY ELEKTRISK SUV • DIKEMARK


Asker

66 79 53 80

www.paharet.no

Fargerik

mellom kl 9-16

Tirsdag

30% pĂĽ alle fargebehandlinger


Velkommen til oss pĂĽ Trekanten 4. plan Gode parkeringsmuligheter | Takeaway | Catering til selskap og firmaavtaler

Tlf. 66 78 42 00 | www.askerhaveli.no


33

56 37

06 Leder 08

48

Nytt i Asker - Sentrum

16 Surfcamp 18

Nytt i Asker - Vettre og Holmen

20

Advokatens hjørne

23

Vår på galleri Somersholm

24

Nytt i Asker - Vollen

26

Barna i svingen

28

Tore Sigernes

30

Happy days! 15-17 mars

32

Ombruksfestivalen

Skal du overdra eiendom til din barn?

66

Magi og spell

33 Trend Mote og interiør 40

Med glimt i øyet

58

Specsavers

42 Kart/butikkoversikt 44

Kåre Conradi

48

Levende handel

50

Sykkeltid med Otto Solberg

54

Den glade baker

56

Rå smak spiseri

58

Lancelot

Fra Asker til landet i Vest

Lidenskap og folkelig gourmet Med mål og mening

44

60 Kulturvåren 61 AskerJazz 66 69 70

Jo mere vi er sammen..

Baracoa

LIVEIN anbefale...

LIVEIN har testet vinene

Snømåking og annen risikosport

A-medi

72

Proaktiv Boligmarked

74

Motorpool har åpnet på billingstad

78

Dikemark

4

Når bør du selge eller kjøpe din bolig?

Historisk helbredelse

54


A-Medi

medisinske og kosmetiske senter

everythingpossible-Fotolia

SPESIALIST OG FAMILIEKLINIKK ERFARNE LEGER - KORT VENTETID - INGEN HENVISNING BARNELEGE GERIATER GYNEKOLOG HJERTESPESIALIST

INDREMEDISINER NEVROLOG ORTOPED PSYKIATER

REVMATOLOG 3D ULTRALYD ERNÆRINGSFYSIOLOG KOSMETISK MEDISIN

Hastetime: Trenger du å komme i kontakt med lege raskt? Hos oss kan du få time på dagen

TILBUD BESTILL HELSEKONTROLL FOR KVINNER OG FÅ EN GRATIS RED CARPET FIRE AND ICE TREATMENT (VERDI KR. 1395,-)

KOSMETISKE MEDISINSKE - BEHANDLINGER OG ANTI-AGE Din trygghet er vårt ansvar og alle behandlinger hos oss utføres av leger PIGMENTFLEKKER SPRENGTE BLODKAR PERMANENT HÅRFJERNING PRP VOLUMTAP

Eneste ZO Obagi forhandler i Asker

RYNKEBEHANDLING AVANSERTE PEELINGER HUDFORNYELSE MEDISINSK HUDPLEIEPROGRAM CELLULITTBEHANDLINGER

TEMAKVELD

VELVÆRE I OVERGANGSALDEREN 18. april kl 18:00 FOREDRAG VED GYNEKOLOG, INDREMEDISINER OG SPESIALIST FRA ZO OBAGI

Gratis inngang Maks 25 deltagere Påmelding på mail til post@a-medi.no

Vi bryr oss om helsen din Bankveien 1, 1383 Asker | Timebestilling 67 430 930 | www.a-medi.no


ASKER SENTRUM LEDER

Suhms Gate 28 - 0362 OSLO www.livein.no

EN ASKERLADD ELLER 10

SALG

Hvert år deler Nordea ut en pris i Asker til en bedrift eller person som utmerker seg ved at de gjør en ekstra innsats for å fremme næringslivet i Asker kommune. Askerladdprisen.

Sigurd Sperbund sigurd@livein.no GRAFISK PRODUKSJON grafisk@livein.no

I våre øyne er en Askerladd, en som er stolt av vårt Asker og går ut over sin egentlige rolle for å dele sin stolthet, bidra til mer eierskap og entusiasme for kommunen og bygda. En ildsjel. Og vi er så heldige at vi har mange av dem. I år er det ikke bare 1, men 10 ildsjeler som får prisen som årets Askerladd, nemlig gutta bak Hvalstrandfestivalen!

SKRIBENT Aina Skoland ainaskoland@hotmail.com FOTOGRAF @vibekeglosli

Det er slike gutter og jenter vi trenger! Folk som er stolte av hjemstedet sitt og vil være med å skape noe mer. Aktiviteter og yrker som bidrar til å øke vårt omdømme som igjen gjør at folk vil bo og arbeide her. Vi er inne i en stor endring i handlevaner og yrker som tidligere fantes forsvinner. Nye yrker vi ikke engang vet at vi trenger vil komme. Vi trenger mennesker som tør å satse, som tror på noe, som vil være med å skape noe for fellesskapet. Og vi trenger fellesskap nå om vi sitter mer og mer på vår egen skjerm. Så tusen takk og GRATULERER til dere 10 ildsjeler for HVALSTRANDFESTIVALEN som gir oss fellesskap, stolthet, eierskap, samhold, morro og selvfølgelig mange fantastiske musikkopplevelser!

TRYKK Stibo Trykk DISTRIBUSJON Posten Kontakt kundeservice 04004 LIVEIN distribueres med Posten til alle husstander som en gratisavis.

Med våren er det som vanlig mange aktiviteter som står på trappene. Butikkene er fulle av flotte vårnyheter og vi gir deg en liten smakebit av hva du kan finne på sidene 33-37, Lørdag 5. mai får du se mer av det siste på motefronten på vårt store årlige utendørs MOTESHOW med sporty modeller blant annet fra Askers idrettsmiljø og Matias Hilmar Iversen som en av våre konferansierer. Mat er også i fokus denne dagen med årets første Bondens marked på plass i Asker med sine gode råvarer direkte fra produsenten.

Hvis du mot formodning ikke ønsker å motta magasinet må du reservere deg mot å få gratisaviser i postkassen, dette er en annen reservasjon enn Nei takk til reklame. Distribueres i Asker, Lier, Røyken og Bærum samt utvalgte forretninger.

22. mai er starten på KULTURFESTIVALEN og du har muligheten til å bli med på en ny kveld med ”Tour de Asker” med spennende lokalhistorie fra våre lommekjente guider og smakebiter på 6 forskjellige serveringssteder i sentrum. En informativ, smaksrik og opplevelsesrik kveld. Men først ute har du muligheten til å sikre deg noen godbiter til våren under 3 dagers Happydays fra 15-17. mars med mange gode tilbud både i utesentrum og på Trekanten.

©

Alle rettigheter reservert.

Innholdet i bladet må ikke reproduseres, gjendis eller på noen måte lagres uten tilatelse fra utgiveren.

Sentrum fortsetter å utvikles og etter mange år er Wesselkvartalet nå under bygging. Vi gleder oss enormt til å se det nye kvartalet reise seg med nye og innbydende lokaler til butikker, servering, kontorer og leiligheter. Parkeringen som nå er borte vil komme tilbake under bakken innen 2 år. Vi håper du vil være med på reisen underveis. Vi trenger deg! Det er du som bruker oss, som fyller gatene med liv, som handler her, som gjør at butikkene går rundt og er årsaken til at Asker sentrum forblir levende og attraktivt. UTGAVE 1-2018

Mye mer om hva som skjer i løpet av våren kan du lese om her i magasinet. Så sett deg godt til rette, gjerne ute i solen og nyt våren og magasinet!

A S K E R

Følg oss på Facebook og instagram så får du med deg det som skjer Vi sees i Asker

Vibeke Glosli VÅRENS TRENDER • HVA SKJER • NYTT I ASKER • HAPPY DAYS • KÅRE CONRADI • SYKKELTID • LANDSLAGET KULTURVÅREN • INTERIØR • RÅ SMAK SPISERI • LANCELOT • BARACOA • NY ELEKTRISK SUV • DIKEMARK

Asker Sentrum AS • post@askersentrum.no • www.askersentrum.no

Følg @askersentrum på facebook og instagram

Vi sees i Asker!


3D: Carbonwhite | ill.: Kate Miller

Prognosesenterets nyboligmåling

BERGERLØKKA PÅ VESTRE BILLINGSTAD

2014

Så utrolig mye mer enn en fin leilighet!

2015

2016

2017

I den nye bydelen Vestre Billingstad, i grønne og trivelige omgivelser omtrent midt mellom Asker og Sandvika, skal vi skape gode hjem for mennesker på forskjellige steder i livet. Velkommen til ei landlig løkke med urbane kvaliteter.

VESTRE BILLINGSTAD, ASKER

Vi begynner med 47 leiligheter fordelt på tre hus. Fra 1-roms på 29 m2 med terrasse, til 4-roms på ca. 121 m2 med to uteplasser.

Velkommen til visning i Halvard Torgersen vei, følg skilting fra Billingstadsletta.

Vi har mye å fortelle. Om hvordan vi legger til rette for godt naboskap og godt liv mellom husene. Om de spesifikke kvalitetene i hver leilighet. Felles for alle er gode planløsninger, store vindusflater og romslige balkonger og uteplasser. Kvalitetskjøkken med integrerte hvitevarer og delikate bad med downlights og gulvvarme. Mulighet for tilvalg. LES MER OM BERGERLØKKA PÅ JM.NO/BERGERLOKKA

Tomtevisning/salgsstart: Søndag 18. mars kl. 13–15 Torsdag 22. mars kl. 16–17.30

Pris: 1 900 000–7 680 000 Størrelser: 29–121 m2 (1–4 rom) Salgsleder: Lise Helene Wiik t: 928 10 074 m: lise.wiik@jm.no Megler: Røisland & Co Eiendomsmegler MNEF Beate Wik t: 928 31 296 m: beate@roislandco.no


Nytt i Asker - Sentrum

TEKST: AINA SKOLAND

FOTO: @VIBEKEGLOSLI

SENTRUM Butikkene i Bankveien 4. har fått nye lokaler

Asker Gull-Sølv-Ur

D

en som har ligget lengst langs Bankveien er Asker Gull-Sølv-Ur. De har holdt til i samme lokale siden butikken ble startet i 1960 av faren til søskenparet Lene og Christian Claudi som i dag driver den. Som en urmaker og en gullsmed har søsknene kunnet fordele oppgavene mellom seg. Nå har de flyttet inn i de nye, midlertidige lokalene som har blitt bygget vis a vis stasjonen, ved siden av Xponella. Hit har de tatt med seg smykker og klokker, og selvfølgelig sølvet til Askerbunaden som du fortsatt kan få hos dem.

8


Nytt i Asker - Sentrum

Petra Blomst & Grønnsaksforretning

E

n annen butikk som også har røsket opp i gamle vaner ved å flytte på seg, er Petra Blomst & Grønnsaksforretning som har ligget på hjørnet Bankveien/Busserullen siden 1982. Heldigvis er de fortsatt nabo med Asker Gull-Sølv-Ur i det nye bygget ved siden av Xponella, så sånn sett bør ikke overgangen bli for stor. - Det var litt av en jobb å få flyttet over alt sammen, men samtidig fikk vi jo ryddet opp og sortert ut litt, smiler eier og driver Stein Jarle Svardal som har fått det veldig fint i de nye lokalene. Hos Petra er som vanlig vareutvalget i konstant utvikling, og for tiden er det blant annet nye deilige oster, oljer og italiensk pasta på vei inn i de nye lokalene, så det er verdt å følge med utover våren. De gleder seg også til å ta i bruk utearealet på det brede fortauet utenfor butikken når snøen nå forhåpentligvis snart forsvinner.

Fretex

F

retex er også på plass i nye lokaler. For deres del har turen gått til Strøket 3, ved siden av Brun & blid. Her er de på plass med alle sine skatter og røverkjøp, så alt er som det skal være.

9


Nytt i Asker - Sentrum

Parkering

D

et er mange steder å parkere i sentrum. Ta en titt på kartet sider 42-43. Kanskje du oppdager nye parkeringsplasser du ikke hadde tenkt på før? • Parkeringsplass på Elveroa • Asker P-Hus og Stasjonskvartalet P-Hus ved skysstasjonen • Pendlerparkeringene i Lennsmannslia • Elveplassen og Elvelygården parkering, samt Føyka på hver sine sider av Kirkeveien • AgroP P-hus med innkjøring fra Bankveien • Trekanten P-Hus, både innendørs og «på taket» P • Gamle Trekanten P-Hus, og «bakgårdsparkeringene» P i Trekantstubben • Parkeringplasser og gateparkering på Erteløkka P og Alfheim P • Parkeringsplass på Askerholmen

Tour de Asker

E

AK

ersvei K. Ask

Trekanten

Kulturhuset

Se kart oversikt sider 42-43

AK

P

PAK

St rø ke t

PAK

Smug Bankveien

Torget

Rypegården

PAK

ien

P

veien

eve

ei rsv ke As

P

K.

Kirk

PAK

gen

P

Meierisvin

P

P

et

P

P

v

Erte

P

løkk a

sen plas Elve

r To

PAK

P

Sk k kveien

Hagalø

Galleri Trafo

PAK

PAK

Alfheim

yss

tas

jon

PAK

P E1

P

tter å ha blitt en kjempesuksess de siste par årene, inviterer Asker Sentrum AS igjen til Tour de Asker, en guidet matog vintur fra restaurant til restaurant i Asker sentrum! Dagen blir 22.mai som en del av kulturfestivalen som starter denne dagen. Som guider har vi foreløpig fått følge av historiker og politiker Tor Kristian Østeby og gårdeier Espen Tandberg som tar deg med rundt på seks av Askers serveringssteder med en smakebit av det beste de har å tilby av mat og vin, mens de forteller om Askers lokalhistorie fra sitt eget ståsted. Turene passer like bra for deg om du er alene, par, venner, kollegaer, klubb eller annet. Vil du bli med? Meld deg på ved å sende en mail med navn og antall deltakere, samt hvilken av guidene du helst vil på tur med på post@ askersentrum.no. Det er plass til 12 personer pr gruppe, og det koster kr 500 pr person, noe som inkluderer mat og én drikke pr sted med mulighet for å kjøpe mer drikke.

8

P

P

Moteshow, 5.mai

E

t av vårens vakreste eventyr sparkes i gang klokken 13.00 den første lørdagen i mai når Asker Sentrum AS for 10. gang arrangerer moteshow. Åsted blir på utescenen på Bakerløkka. Her viser de lokale butikkene årets vårmote ved hjelp av sporty modeller fra blant annet Asker Dans og Ballett og Frisk ishockey. Benytt muligheten til å la deg orientere og inspirere av de nyeste trendene. En av årets konferansierer er Matias Hilmar Iversen som er sanger og låtskriver. Han har vunnet Spellemannspris i klassen country med bluegrassbandet Ila Auto, deltatt flere ganger på Beat for Beat og kommer med sin første soloskive i løpet av 2018. Det blir også mulighet til å vinne fine premier. Bondens marked er også på plass denne dagen fra klokken 10.00 til 16.00. Følg @askersentrum på facebook og instagram for å få med deg det som skjer i sentrum.

10


Nytt i Asker - Sentrum

Female dameklær

I

lokalene i Bankveien 7, der It Clothing tidligere lå, har Renate Justad nå åpnet Female dameklær. - Vi kommer til å føre klær for både yngre og litt mer voksne kvinner, forteller Renate som gleder seg til å bli kjent med kundene i Asker. Blant merkene i butikken finner vi Vila, Object, 2-biz, SoyaConcept og Margit Brandt for å nevne noe, og klærne vil være mellom størrelsene 34 til 46.

11


Nytt i Asker - Sentrum

Garden kommer

Endelig,

27.MAI blir det stramme karer å se i Asker sentrum når Hans Majestet Kongens Gardes musikkorps kommer. De vil holde et forrykende show, med en times konsert på Torget fra klokken 13.00. Klokken 14.45 marsjerer de til Føyka hvor de fortsetter med en imponerende drilloppvisning klokken 15.00. Dette er en fantastisk forestilling du ikke vil gå glipp av!

Napoleonskaken tilbake! Strøket 6, Asker Telefonbestilling: 66 78 12 30 Man-fre 7.30-17 Lør 8-16 Velkommen!

LYST PÅ EN DEILIG LUNSJ? Velkommen til Kvist i Asker. Vi lager mat med kjærlighet av ferske og økologiske råvarer.

Åpent alle dager. Knud Askers vei 5, 1383 Asker www.kafekvist.no Følg oss på Facebook.

12


START 2018 MED GREEN PEEL® NY HUD PÅ 5 DAGER

er utviklet av Dr. Christine Schrammek med spesialitet i aldring og allergi. Optimal glødende hud og samtidig en ideell forebyggelse av aldring og tap av spenst. Ta turen innom Asker Alternative Hudpleieklinikk for fresh Up. ®

GREEN PEEL

1 9 5 8 -2 01 8

GREEN PEEL® 60 ÅR

Ny kolleksjon i butikk nå! Specsavers Asker Trekanten Senter Tlf: 66 78 08 75 Bestill synstest på specsavers.no

6 0 Å R M E D E F F E KT O G T RYG G H E T H U D F O R N Y E L S E M E D N AT U R E N S K R A F T

Kirkeveien 230 (Lenken) Asker Timebestilling: tlf 66 75 99 70 Online-booking på www.asker-alternative.com

13


Nytt i Asker - Sentrum

Ombruksfestivalen

H

ar du klær i skapet du aldri bruker? Eller kanskje barna dine har leker de har vokst fra? Lørdag 7.april er det igjen klart for Ombruksfestival og byttemarked utenfor Kulturhuset i Asker sentrum arrangert av blant annet Yggeset avfallspark. Du kan levere ting til innbytte fra klokken 10.00 og byttemarkedet er åpent fra 12.00-15.00. I samme åndedrag kan du få en vårsjekk av sykkelen din. Gå innom standen til Sykkelkjøkkenet som er der for å hjelpe og veilede deg med vedlikehold og sikkerhetssjekk av sykkelen din. Har du andre ting som kunne trengt en livsforlengende reparasjon, stikk innom Reparasjonskafé Asker og få tingene dine fikset helt gratis av dyktige og frivillige reparatører. Yggeset avfallspark vil også være til stede for å informere om kildesortering, ombruk, matsvinn, nye åpningstider på Yggeset avfallspark og innføring av gjennomsiktige sekker. Det samme vil Framtiden i våre hender som vil snakke om matkasting og holdningskampanjen Matvinn. Det vil også være gjenbruksboder der Gjenbruksbutikken Modus, Miljøpatruljens ombruksutsalg av byggevarer, Fretex og Bruktbutikken til Kirkens Feltarbeid vil være tilstede for å vise frem godbiter og skatter fra butikkene sine. I tillegg vil det være flere stands hvor lokale krefter viser frem gjenbruk i all sin skjønnhet. Følg med på arrangementet Ombruksfestivalen på Asker Kommunes facebookside for mer informasjon og noen overraskelser fram mot selve dagen.

14


Nytt i Asker - Sentrum

A-Medi, Ortoped og barnelege

A

-Medi har nylig fått en ny ortoped med på laget, nærmere bestemt Ihab Salman. Han er klar for å ta i mot pasienter som har måkt for mye snø, og ellers andre som sliter med problemer i ledd, sener og muskler. Du kan lese mer om ham ellers i bladet. A-Medi har nå også åpne for barnelegevakt som et lavterskeltilbud. Alle vet hvor frustrerende det kan være å vente med et lite barn på legevakten. Hver mandagskveld tar barnelege Dr. Siw Helen Westby imot små pasienter som trenger legehjelp. Siw Helen er en erfaren barnelege og jobber også som overlege på nyfødtintensiv avdelingen på Rikshospitalet. I tillegg tilbyr A-Medi akutt time hos barnelege på hverdager etter nærmere avtale.

Rafens blir Kitchn

P

å tredje plan på Trekanten har det skjedd ting. Rafens har blitt til Kitchn. Du får fortsatt kjøkkenutstyr og dekketøy i butikken, men nå altså under nytt navn.

Askeraden

A

skeraden er en teatergruppe som hvert år setter opp en forestilling til glede for Askers befolkning. Det har de nå gjort i snart 40 år, så det i seg selv er for så vidt ikke noe nytt, men årets oppsetning er likevel spesiell. Etter å ha vært med som medlem siden oppstarten i 1981, og vært leder for gruppa de siste 27 årene, er dette nemlig siste forestilling for ildsjel Wenche Norset Iversen. Stykket heter Tsjekhov og jeg, og har premiere på Venskaben 13.april klokken 18.00. Videre blir det ytterligere fire forestillinger over de neste to dagene.

Hvalstrandfestivalen er årets Askerladd

H

Wenche Norset Iversen

vert år deler Nordea Bank Norge ASA ut prisen Årets Askerladd til en bedrift, institusjon eller enkeltperson som det siste året har gjort en ekstra innsats for å fremme næringslivet i Asker. I år var det gutta bak Hvalstrandfestivalen som ble denne ærefulle utmerkelsen til del. Vi i LIVEIN gratulerer Hvalstrandfestivalen så mye med velfortjent pris.

15


Festus

I år gleder Jan Johansen seg litt ekstra til å sjøsette det nye badelandet

CAMPINGLIV Han tar med seg store firmaer på fancy utenlandsturer, men årets morsomste arbeidsuker har han på Hvalstrand. I år slår Jan Johansen et slag for å ikke sove bort sommernatta. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: FESTUS

F

olk spør fortsatt Jan Johansen, som eier Festus sammen med broren sin Petter, hvordan det går med hoppeslottene han begynte med i 1989, allerede da under navnet Festus. Han innrømmer

16

at hoppeslottene har kommet litt i bakevja etter hvert som årene har gått og firmaet har vokst. Nå gleder han seg mest til sommer og badeliv med flere hundre av Askers barn og unge.

UT PÅ TUR Som prosjektleder i eventbyrået Festus Event har Jan nok å henge fingrene i. Han organiserer turer, kick-offs og fester. For venners venner, eller firmaer med


Festus

På Surfcamp går han under navnet Jan Banan

Vakre Esviken på Konglungen blir utgangspunktet for Surfcamping. Påmeldingene har allerede begynt å strømme inn.

store vyer. Prosjektene bringer ham til de østerrikske alper, Svalbard og Dubai og andre luksuriøse og eksotiske steder. Likevel; årets to morsomste arbeidsuker finner sted i hans barndoms Asker. SURFCAMP To av sommerferieukene bruker han nemlig på å organisere Surfcamp som er en sommerleir og aktivitetsleir for barn fra 7 til 15 år, og da er han bedre kjent under navnet «Jan Banan». - Da blir det seiling, krabbefisking, bananbåt, tråkkebåt, kano, robåt, og masse annet gøy, ivrer han. Og han snakker av erfaring. - Nå har vi arrangert Surfcamp i 10 år, og det er like moro hver gang. Skjønt, akkurat i år er det litt ekstra stas, innrømmer han. - I fjor testet vi ut vårt splitter nye badeland til vanns, og vi gleder oss til å bruke den hele sesongen i år. Da blir det en hinderløype med sklier og andre elementer som blir liggende i vannet utenfor

Hvalstrand, og det er ikke umulig at Jan Banan blir førstemann ut i løypa. SURFCAMPING Den første og siste sommerferieuken fylles altså Hvalstrand med rundt 300 glade surfcampere. For Jan, som er høyt og lavt på campen, blir det lite søvn disse dagene. Derfor tenkte han at de like godt kunne dra den enda litt lengre, så i år inviterer han for første gang til en utvidet variant der 50 barn mellom 10 og 15 år kan overnatte hele uken. De kaller det Surfcamping. - Det finnes jo ikke noe campingplass i Asker, så jeg tenkte vi fikk bidra med det, blunker han lurt. - Når surfcamperne drar hjem for dagen tar vi med deltakerne på surfcamping over til Esviken på Konglungen. Planen er fortsatt i støpeskjeen, men mye er allerede på blokka. - Vi skal sove i et kjempestort telt med en jenteside og en gutteside, og lederne i midten. På ettermiddagene og kveldene blir det enda flere aktiviteter som pizzabaking med gammel ovn på Løkenes gård, ridning, fisking, vannski, tennis og

mange andre ting. Skjønt vi skal ikke aktivisere dem i hjel, understreker han. - De skal få tid til å ha det gøy, bade, spille gitar ved vannet, skravle og skape egne sommerminner med nye venner også. Og hvem vet, kanskje det blir det et nytt kjærestepar eller to?

GAVEKORT SurfCamp PÅMELDINGEN HAR STARTET FESTUS event Kontoret: 66 90 41 07 Jan: 97 50 89 19 Hanna: 98287010 Nye Vakås vei 6 - 1395 Hvalstad post@festus.no - www.festus.no www.surfcamp.no

17


Nytt i Asker

VETTRE På Bølgelengde

O

m du er litt lang på håret og leter rundt Shellstasjonen på Vettre etter Bølgelengde, frisøren som holdt til der tidligere, kan du nå slappe av. De har flyttet, men ikke så langt. Nå holder de hus i det nye bygget på Vettre Torg, der den gamle Kiwibutikken lå før. De klipper fortsatt hår, skjegg og parykker, setter på extensions og legger microblading. Frisør Kari Hillerem og eier Suzanne Busk er veldig fornøyd med de freshe nye lokalene.

HOLMEN

Lana Garn på Holmen senter

I

begynnelsen av mars åpnet en ny garnbutikk på Holmen senter, i 2.etasje ved siden av Dorothea. - Her blir det mulig å kjøpe garn og tilbehør, forteller daglig leder og eiere Hilde Kari Vikjord og Ellen Gjersøe. - Vi vil ha et sortiment med både tradisjonelle garnmerker som Sandnes, Rauma og Dale, men også mer eksklusive typer som garnet fra Rowan som nylig ble kåret til beste garnmerke i Storbritannia. Her er det altså bare å ta fram sin kreative side og komme innom.

18


På Tveiter gård tar vi imot firmafester, kick off, jubileer og bryllup. Vi har fortsatt ledige datoer!

Tid for å nyte, overlat maten til oss!

- vi leverer til alle type selskaper. - små og store også med kokk og servitører om ønskelig.

Askerkroen AS Askerveien 48-1384 Asker Tlf.: +47 66 78 15 03 Mobil: +47 910 02 774 Mail: post@askerkroen.no

www.askerkroen.no


Advokatens hjørne, mars 2018

SKAL DU OVERDRA EIENDOM TIL DINE BARN? UNNGÅ FELLENE! I denne spalten får LIVEIN’s lesere høre om juridiske forhold som kan være aktuelle i tiden fremover. Send meg gjerne en e-post (omo@aomo.no) om du har spørsmål til meg eller trenger advokat.

INGEN ARVEAVGIFT Arveavgiften er (for tiden) opphevet. Det er derfor mulig å gi bort eiendom og annet til barn og andre uten at det påløper arveavgift. INGEN PLIKTDELSARV ELLER MINSTEARV VED LIVSDISPOSISJONER

Du råder helt fritt over dine midler mens du lever, og kan f.eks. gi alle pengene dine til ett barn på bekostning av din kone og dine andre barn. Reglene om pliktdelsarv (som sikrer barn en minimumsarv) og minstearv (som sikrer ektefeller en minimumsarv) gjelder bare ved dødsdisposisjoner. For dødsdisposisjoner gjelder også formkrav; de må skje i testament. Siden det er fritt å gi gaver mens man lever, mens det er begrensninger ved dødsdisposisjoner, må man trekke en grense mellom livs- og dødsdisposisjoner. Utgangspunktet er at en livsdisposisjon må være reell (ikke pro forma), den må ha ”realitet” (betydning) for giveren mens han lever (eller være ment å ha slik realitet), og må gjøres før giver er på dødsleiet. DOKUMENTAVGIFT PÅLØPER KUN HVIS MAN VELGER Å TINGLYSE SKJØTE

Hvis en mor gir en datter sin hytte på fjel-

20

let har ikke datteren noen plikt til å tinglyse at hun er blitt eier. Om hun ikke tinglyser skjøte unngår hun dokumentavgift. Hun må varsle Skatteetaten om at hun er blitt eier, slik at dette blir registrert der. Noen ganger kan det være viktig å tinglyse med en gang, f.eks. hvis man er redd for konkurs hos giver, men ofte er det greit å la være. Dokumentavgift utgjør 2,5 % av eiendommens markedsverdi. Det finnes noen unntak fra plikten til å betale avgift, f.eks. ved overdragelse mellom ektefeller. BØR BARN FÅ EIENDOM TIL UNDERPRIS?

Noen ganger ønsker foreldre at eiendommen skal gå til neste generasjon og vil tilby f.eks. ett av sine barn å overta en eiendom til under markedspris slik at de kan ”klare å overta”. Det kan være fornuftig. Hvis man ønsker likedeling mellom barna kan løsningen kanskje være mindre fornuftig. PASS PÅ SKATTEN NÅR DU GIR GAVER, SÆRLIG GEVINSTSKATTEN

Hovedregelen er ”kontinuitetsprinsippet” som innebærer at gavemottaker (samt arving) overtar avgivers skatterettslige posisjon. Hvis datter overtar mors leilighet to år før mors død uten å flytte inn i den, og selger leiligheten straks ved

Advokat Olav Marius Øyehaug driver advokatpraksis på Holmen Senter i Asker. Han bistår privatpersoner og selskaper med rådgivning og tvisteløsning. Han har arbeidet med dette i over 20 år, blant annet som partner i et av Norges største advokatfirmaer.

overtakelsen, vil hun kunne pådra seg en stor gevinstskatt: Gevinsten beregnes av differansen mellom mors inngangsverdi og oppnådd salgssum. Man bør tenke nøye gjennom skattespørsmål før man gir større gaver. EKTEFELLER SOM SITTER I USKIFTET BO

Ektefeller som sitter i uskiftet bo er underlagt strenge begrensninger for hva man kan gi av gaver. Hvis ektefellen dør bør man av flere grunner tenke nøye gjennom om man skal overta boet i uskifte. Dette er ikke alltid fornuftig. Hvis man sitter i uskiftet bo og vil gi større gaver kan man eventuelt skifte etter avdøde (og ta arv selv), og deretter gi gaver.

Olav Marius Øyehaug Advokat

Telefon: 9181 3565 Holmen Senter, 6. etg. Vogellund 6 - 1394 Nesbru omo@aomo.no www. aomo.no


SPISERIET I ASKER Suksessen fortsetter! Vår populære middagsmeny endres jevnlig. Sjekk ut vår nye lunsjmeny! Her er det mye som frister. Alltid de beste råvarene med historie og adresse. Selskapsmeny eller catering? RING OSS!

BUTIKKEN I ASKER Askers beste kjøttforretning? Stort utvalg av de beste råvarene med historie og adresse. Årets kje er kommet. En fantastisk råvare. Hos oss får du det i alle varianter. Torvveien 5, 1383 Asker www.raasmak.no

E-post: butikk@raasmak.no Telefon Butikk: 90220884

E-post :spiseriet@raasmak.no Telefon Spiseri / bordbestilling: 90588243

Fra 4 mars vil Spiseriet og butikken ha åpent på søndager

www.tandbergeiendom.no


NYHET: Pizza fra vedfyrt steinovn! 2 TIMER GRATIS PARKERING FOR BÅDE BÅT OG BIL

CATERING

Vi fornyer baren og utvider åpningstidene med alle rettigheter

TAKE AWAY ARRANGEMENTER SOMMERFESTER

Vito´s Vollen • Slemmestadvei 416, 1391 Vollen • post@vitosnorge.no • www.vitosnorge.no

FORTSATT LEDIGE BÅTPLASSER FOR SOMMERSESONGEN 2018

Tlf. 40141040 Helårs båtplasser • Gjestehavn post@vollen-marina.no

..en perle i Oslofjorden! 22

www.vollen-marina.no


Somersholm

Hilde Enerud og Bjørn Knutsen har gått for litt strammere linjer i vårens utstilling, Moderne møter klassisk, i Galleri Somersholm.

De fargerike trykkene fra Bjørn Ransve går fint sammen med de lokalproduserte møblene fra Elmholt.

VÅR PÅ GALLERI SOMERSHOLM De feiret jul i norsk bonderomantisk stil, men for våren ikler Galleri Somersholm seg strengere linjer. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

A

t stilen er gjennomført ser man med en gang man kommer inn over dørstokken i galleriet i Vollen. Men utgangspunktet for utstillingen er kunsten, som det alltid er. - Denne gangen er det de helt nye grafiske trykkene til Bjørn Ransve vi har falt for. Deretter har vi bygget resten av utstillingen «moderne møter klassisk» rundt disse, forteller Bjørn Knutsen som eier og driver galleriet sammen med sin kone Hilde Enerud. - Ransve, fra Nesøya, er en av de norske kunstnerne som virkelig vil stå igjen som viktig i kunsthistorien, så vi er veldig stolte av å få vise ham fram her, forklarer Hilde. Paret har drevet galleriet siden i fjor sommer, og gleder seg nå til å oppleve Vollen våkne til liv i vårmånedene. MODERNE MØTER KLASSISK De to har en imponerende kompetanse på kunst, antikviteter og unike samlerobjekter, og er opptatt av å velge riktige varer fra riktig leverandører. Da den lokale produsenten Elmholt tok kontakt, falt de derfor umiddelbart for bordene og

Disse pressefotografiene er en skatt i seg selv. Noen av dem kan du også se på somersholm.as på Instagram, og der får du også litt om historien bak.

hyllene laget med stål, marmor, skinn og strenge linjer. - Det passet perfekt inn i den settingen vi ønsket å skape for våren. At møblene til og med er produsert lokalt er jo fantastisk, stråler de og viser videre til andre skatter de har funnet på innkjøpsrunder i inn- og utland: En spennende Le Corbusier-stil stol som muligens ble laget til SAS-hotellet i København i 1962, og en ca 40 år gammel Wassilystil-stol som den Marcel Breuer laget da han gikk Bauhaus-skolen i 1925. Begge objektene er av den strenge typen, og så er

inntrykket myket opp av for eksempel et fransk bord med 120 år gammelt understell, lekkert patinert av vær og vind, og komplettert med en ny hvit marmorplate fra Elmholt. Hilde viser også gjerne fram sine hjertebarn, skulpturene fra Per Ung og Elena Engelsen. - De har en helt unik utforming og detaljrikdom, og er en perfekt bro mellom det moderne og det klassiske som vi jo ønsker å vise fram med denne utstillingen, ivrer hun. ESS I ERMET Som så mange ganger før har paret også denne våren en ekstra liten overraskelse på lur. - Vi har to malerier av den kjente maleren Harald Sohlberg for salg, og har dessuten fått tak i en rekke sort/hvite pressefotografier av flere internasjonale kjendiser som for eksempel David Bowie og Clint Eastwood. Alle smakfullt innrammet, selvfølgelig, avslutter Hilde og Bjørn, og håper mange vil komme innom galleriet i Vollen for å kikke på vårutstillingen deres.

23


Nytt i Asker

VOLLEN

Grønn marina

M

ed våren rett rundt hjørnet er det på tide å tenke på båtpussen, men i år kan du gjøre den grønnere og enklere enn før. I Vollen marina satser de stort på å bidra til giftfritt båt- og sjøliv, til glede for de som holder til både i og på vannet. Nettopp derfor har de investert i Norges første skrogvasker, og den er nå fyrt opp for sesongen. Denne kan erstatte bruken av sterkt miljøskadelig bunnstoff og mikroplast, og i tillegg gjøre vedlikehold av båten enklere for eierne. Anlegget renser motor- og seilbåtskrog på opptil 54 fot. Ikke bare er skrogvaskeren miljøvennlig i selve vedlikeholdsprossesen, den bidrar også til lavere drivstofforbruk, og økt fart, i det den gir skroget verdens laveste friksjon. «Ulempen» er kanskje at den fjerner behovet for båtpuss resten av båtens levetid, så da må du kanskje finne en ekstra hobby i løpet av de neste månedene.

Bukkene Bruse i Svingen 27.mai følger Barna i Svingen opp fjorårets suksess når de igjen setter opp sin helt egne forestilling av Bukkene Bruse. De to driverne har selv skrevet manus og er med og spiller, og de har fått med seg Geir Børresen som trollet. Se mer i egen sak ellers i bladet.

VELKOMMEN TIL

SOMERSHOLM I VOLLEN, ASKER Ny utstilling: “Moderne møter klassisk” fra 11 mars til 29 april 2018 Salgsutstilling med nye verker av Bjørn Ransve, bronseskulpturer av Per Ung og Elena Engelsen Ung, malerier av Harald Sohlberg og en gruppe med sort-hvitt fotos. Se www.somersholm.no og Instagram: Somersholm.as

24


VI ÅPNER I APRIL

ASK BN BOLIG DAME TEKSTIL HEGGEDAL FYSIKALSKE

VELKOMMEN TIL ET HEGGEDAL SENTRUM I UTVIKLING

ASKER MØBELTAPETSERVERKSTED

For nærmere informasjon se www.tandbergeiendom.no For leie og mer informasjon om næringslokalene, ta kontakt på post@tandbergeiendom.no


Barna i svingen Foto: @vibekeglosli

Jentene på Barna i Svingen kan gjerne kle seg ut som indianere

Lene Lehre Andersen og Kristin Folkvord Pedersen gleder seg til å trippe over broen som Bukkene Bruse igjen i mai

MAGI OG SPELL Ikke bli forundret om du kjører forbi det lille røde huset i Vollen der Barna i Svingen holder til, og ser at taket er i ferd med å lette. Det er ikke godt å vite hva de jentene der finner på! TEKST: AINA SKOLAND FOTO: BARNA I SVINGEN

F

or kanskje har de kledd seg ut som indianere. Eller ananaser? Kanskje spiller de inn en filmsnutt, organiserer skattejakt eller er opptatt med å øve til vårens oppsetning av Bukkene Bruse. Eller kanskje står de bak disken og ekspederer kunder, for de gjør det og. MAGI - Da vi startet Barna i Svingen hadde vi som mål å skape magi, ler Lene Lehre Andersen og Kristin Folkvord Pedersen som står bak butikken. Ingen av dem hadde noen gang drevet butikk før, men med i startkapitalen hadde de pågangsmot, energi og masse latter. Og Pippi Langstrømpes motto; «Det har vi aldri gjort før, så det klarer vi sikkert». Nå, drøyt tre år senere, får de fanbrev fra

26

barn, masse søte kommentarer på sine hyppige Instagramoppdateringer, og de opplever stadig at de må lokke og lure for å hjelpe foreldre til å få barna med seg ut av butikken der de selger klær og ting for barn og unge. SPRELL OG ENGASJEMENT Men magi kommer ikke av seg selv. - Det er ikke bare bare å drive en liten selvstendig butikk i et marked preget av kjedebutikker og netthandel, sier de i et forbigående øyeblikk av alvor. - Vi må gjøre noe annerledes og skape litt ekstra. Når vi i tillegg er etablert i et hyggelig lite lokalsamfunn som Vollen vil vi jo bidra til miljøet her også. Denne tankegangen, koblet sammen med det faktum at de begge er et oppkom av ideer

og kreativitet, har ført til mangt et sprell. Blant annet samarbeider de med Oslofjordmuseet om arrangementer som skattejakt, rebusløp og detektivdag. Eller indianer- og cowboydag som står på planen til høsten. Før jul la de også ut daglige filmsnutter i sin egen realityjulekalender, og de streamet sin egenlagde julesang på Spotify, Tidal og Itunes. - Den har til og med dukket opp i en islandsk versjon i etterkant, ler Kristin som til daglig synger i Oslo Gospel Choir. BUKKENE BRUSE Til tross for alle påfunn klarte de i høst å overgå seg selv med en helt ny oppsetning av Bukkene Bruse. Også den er selvfølgelig litt utenom det vanlige. Den handler om Bukkene Bruse som skal


Barna i svingen til Marinaen og gjøre seg fete. Ikke på gress, men på kanelsnurrer. På veien over den hvite broen i hagen til bakeren i Vollen møter imidlertid de tre bukkene, spilt av Kristin, Lene og venninnen Ina Christophersen, på det kanelsnurrsultne trollet i Geir Børresens skikkelse. - Etterspørselen ble så stor at vi måtte sette opp tre forestillinger på rappen, forteller Lene. Hun bekrefter også at det blir nye oppsetninger til våren, nærmere bestemt søndag 27.mai.

Til oppsetningen med Bukkene Bruse har de fått med seg Geir Børresen som trollet

NETTBUTIKK Selv om Kristin og Lene driver en annerledes butikk, har de også bestemt seg for å satse på nettbutikk i tillegg til huset i svingen. - Vi trenger å ha ett ben til å stå på, men vi er veldig opptatt av at nettbutikken skal være en forlengelse av det vi har her

i huset. Vi må klare å overføre sjarmen og kreativiteten vår til den, sier de samstemt. Innimellom bukkeøvelser, ekspedering og idemyldring jobber de derfor nå på spreng for å få den nye nettbutikken opp og gå til april. Om de får det til? - Det har vi aldri gjort før, så vi klarer vel det, ler de.

FORTRESS.NO

www.proaktiv.no

27


Tore Sigernes

Tore Sigernes Fra tid til annen faller en bauta, en man nærmest hadde trodd skulle stå for evig. Det skjedde også 9.februar i år da Tore Sigernes, på folkemunne kjent som Mr. Vollen, gikk bort 79 år gammel. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: PRIVATARKIV

H

an brant for bakerfaget, og han brant for Asker. Han brant for Vollen, og han brant for ungdommen. Han var knapt en ungdom selv, da han 12 år gammel fulgte i sin fars fotspor og begynte å hjelpe til i bakeriet. Siden ble utdannelse og læretid fram til han ble baker- og konditormester og startet kafé og bakeri på Varden omtrent der lokalene til Baracoa ligger i dag. Bedriften vokste og spredte seg utover Asker og Bærum. Da huset skulle rives for å gi plass til det nye kulturhuset, solgte han og hans daværende kona Kikki samtidig produksjonslokalene på Bondi, og etablerte seg på nytt med bolig og et mindre håndverksbakeri i Vollen. Etter hvert ble produksjonen solgt til Nærbakst i Oslo, og Tore kunne i 2008 endelig roe ned tempoet etter å ha stått opp klokken tre hver eneste natt i mange år for å bake brød og kaker til sultne askerbøringer. Hele tiden gjerne i følge av unge lærlinger så han kunne bringe faget videre til neste generasjon. Café Oscar, også kjent som bakeriet i Vollen, er fortsatt i drift.

28

FORUT FOR SIN TID Tores engasjement i bakerfaget strakk seg langt utover hans egen bakerovn. Og han var framoverlent i faget. Allerede i 1962 var han i California og lærte å lage pizza, noe ikke så mange hadde tenkt på før ham i Norge. Faren hans syntes ikke ideen var så god, så pizzasatsningen ble delvis lagt på is. Tore var også tidlig ute med både donuts og sjokolade av det mer avanserte slaget. FAGMANN Som fagmann nøt han stor respekt, blant annet som dommer for «Ung baker» som brakte ham rundt på fagskoler i hele Europa, og for et utall av nasjonale og internasjonale mesterskap. Han har sittet i styret i både Oslo bakerlaug og Baker- og Konditorbransjens Landsforening, og har hatt flere andre verv innen bakebransjen. STYRE OG STELL Også utenfor faget var han en ildsjel og

pådriver, og han har hatt verv blant annet i Høyre og i Asker Sentrum AS. Det er heller ikke uten grunn at han på folkemunne gjerne ble kalt Mr. Vollen. Etter at han flyttet til Vollen på 90-tallet engasjerte han seg i smått og stort, og var blant annet en pådriver for å sette i stand gamle hus og få liv i hver eneste lille krok i nærmiljøet. HEDER OG ÆRE Tore Sigernes’ brennende engasjement har da heller ikke gått ubemerket hen. Han er blant annet utnevnt til æresmedlem i Vollen Vel, Asker Rotary, Oslo bakerlaug og Baker- og Konditorbransjens Landsforening. Han har også mottatt kongens fortjenestemedalje i gull, og utmerkelsen Paul Harris Fellow i Rotary. Sammen med sin tidligere kone, Kikki, fikk han dessuten i år 2000 Askers Kulturpris for arbeidet med Vollen handelssted og gamle Varden i Asker. Takk for innsatsen, Tore Sigernes.


Silkegenser FOR

3 2! Tilbudene gjelder fra tor. 15. til lør. 17. mars

VI FØRER KLASSISKE KVALITETSKLÆR TIL DAMER (STR. 36 - 52) OG BARN

PERSONLIG SERVICE!

PRU’ S

Strøket 9, vis-a-vis Kulturhuset

www.pru-shop.no

Vi har fra 34-46 i størrelser!

66 75 80 66 Åpeningstider man. - fre. 10 - 18 lør. 10 - 16

Bankvn.7 (Smuget)

Asker

Tlf 9075 1233

TUR-KVELD 22. mars! Møt forfatteren Bjørn Heidenstrøm når han forteller om reisen på sykkel fra Asker til Johannesburg, det vil si gjennom 35 land. Samt om turer i nærområdet og den nye boken hans “hele halvøya -nye Asker”! INNGANG Kr 200,- inkluderer mat og en mineralvann (begrenset antall plasser). Biletter kjøpes på Overens

m a n d a g - l ø r d a g 1 0 -1 9 Strøket 8, Asker

s ø n d a g 1 2 -1 9 913 50 889

post@overens.no 29


PRU'S

A-MEDI Kjøp ZO Retamax, få med liten ZO Foamacleanse 1895,

3 for 2 ANA Garden Silke Gensere 15.-17. mars

6% cashback for CB WORLD medlemmer

PARK LANE

200,- i rabatt på alle bukser

INTEROPTIK ASKER

ANNEBE

-20% på yttertøy

ROSMARA

-15% på alle våre hjemmelagde mat, både take-away og sitt ned

-30% på brilleglass ved kjøp av komplett brille denne dagen. Hele Tom Ford-kolleksjonen i butikk torsdag kl 13-18

XPON

-20% "Eos"

ASKER BL Rosebuketter

6% cashbac

og eksisterend Loyalitetsprogramm

ASKER BLOMSTER

Nå 449,- (før 799,-) Buketter

ASKER TRENINGSSENTER

med 20 ekstra flotte roser med fyll

6% cashback for nye

PÅSKEKAMPANJE Tren hos ats i påsken for 250,-! CrossFit 400,-/uke

og eksisterende kunder i Loyalitetsprogrammet til Cashback

THE BOD

239,-

Special edition 40

MOOD STUDIO BEAUTY

Denne kupongen gir deg -50% på valgfri behandling hos MOOD Beauty: vipper, negler, bryn, voksing, manikyr, spraytan og PMU.(gjelder ikke kosmetisk sykepleie) og lipgloss fra Burts Bees

ANNEBE

-20% på yttertøy

XPONELLA

250,- (før 499,-)

"Hangit" fotoramme fra umbra

DRESSM

-50-70% på


EDVINS

500,- (før 799,-)

NELLA fjærlampe

ANNEBE

-20% på yttertøy

(før 298,-) 00 ml bodybutter

-25% på diamanter -20% på gifteringer hos Gullsmed Hellman i Asker og Sandvika

-25%

RÅ SMAK

-20% på hele Johan Bulow Lakrids serien

når du kjøper oi Shampo og conditioner Dette er en oljebasert, fuktighetsgivende serie som ikke tynger håret. Perfekt til tørt, elektrisk vinterhår

CHANGE

DY SHOP

GULLSMED HELLMAN

PÅ HÅRET

LOMSTER

fra 85,ck for nye de kunder i met til Cashback

Merino gensere fra Clipper 400,- (før 599,-) Seven Seas skjorter

-30% på alle varer ved kjøp av 3 produkter eller mer -70% utvalgte varer

XPONELLA

-20%

Noen utvalgte produkter fra Missoni

DEN GLADE BAKER ANNEBE

-20% på yttertøy

kun kr.65,-

Endelig er den tilbake. Happydays tilbud kaffe og Napoleonskake

HUD

Nå 799,- (før 999,-)

MANN

utvalgte varer!

Elizabeth Arden PRO Triple Protection Factor SPF 50. En bredspektret solbeskyttelse, som hindrer tidlig aldring av huden

YOGAFELLESSKAPET

Nysgjerrig på yoga? Kom på gratis prøvetime hos Yogafellesskapet på torsdag og lørdag. Se timeplan på nett: www.yogaiasker.no -20% på yogapakker som tegnes disse dagene. Meld deg på : 41256360


OMBRUKSFESTIVALEN I ASKER LØRDAG 7. APRIL 2018 KL 11.00-15.00 BAKERLØKKA - UTENFOR KULTURHUSET I ASKER SENTRUM

• Stort byttemarked der du kan bytte noe «gammelt» til noe «nytt»! • Få gratis veiledning til å utføre en vårsjekk av sykkelen din • Få tingene dine fikset helt gratis på Reparasjonskafeen • Få mer informasjon om tilbudene Asker kommune har

for kildesortering, reparasjon, ombruk og matsvinn • Besøk en av gjenbruksbodene - kanskje du finner noen skatter Det blir masse aktiviteter for store og små, så kom og ha en flott dag sammen med oss.

OMBRUK GJENBRUK BYTTEMARKED REPARASJON MILJØVENNLIG SIRKULÆRØKONOMI KILDESORTERING MATKASTING

BYTTEMARKED Har du klær i skapet du aldri bruker? Eller kanskje barna dine har leker de har vokst fra? På ombruksfestivalen kan du bytte klær, leker, sportsutstyr og bøker til nye favoritter. Vi åpner for å ta imot det du vil bytte kl. 10.00 Lørdag 7. april, foran kulturhuset i Asker. Byttemarkedet åpner kl. 12.00. Alt som blir igjen blir donert til Fretex og UFF.

KLIMAET MILJØ SYKKELVEDLIKEHOLD BÆREKRAFTIG

Vi lover flere overraskelser så følg med på Ombruksfestivalen arrangementet på Facebook @asker.kommuneside www.asker.kommune.no

Asker kommune • Naturvernforbundet • Gjenbruksbutikken Modus • Miljøpatruljens ombruksutsalg av byggevarer Fretex • Bruktbutikken til Kirkens Feltarbeid • Sykkelkjøkkenet • Reparasjonskafé Asker • Framtiden i våre hender


V

I A år SK ER

Vi sees i Asker!

33


TIMALU Bokstavanheng Jane Kønig kr 550,VIC BAUER Gant genser kr 1 100,-

MOODIES Bluse fra Love & Divine kr 650,-

ANNEBE Regnjakke fra Blæst kr 2 900,-

XPONELLA Senze of joy jakke kr 1 899,-

CAOZ Luer By Benedicte kr 799,-

TIMALU Holzweiler Silke skjerf kr 499,-

TIMALU Ganni Buckle bag kr 4 199,MOODIES Øredobber fra 7 Days Swarovski, 24 karat forgylt kr 749,-

TREND CLASSIC Dear Dharma genser kr 1 200,-

CAOZ Skjørt Denim studio kr 1 299,-

ANNEBE Kjole Carla du Nord kr 1490,-

CAOZ Skjerf Beck Söndergaard kr 999,-

MOODIES Clutch kr 219,-

MOODIES Sko Blue On Blue kr 1599,-

ANNEBE Gul bukse fra Bessie kr 897,-

TREND CLASSIC Hale Bob bukse kr 2 599,-

Følg @askersentrum på facebook og instagram

CAOZ ”dun” jakke fra Marc O’Polo kr 1 799,-

CAOZ Skinnjakke fra Butterfly Copenhagen kr 2 999,-

CHANGE Linett body stocking XS-XL kr 999,-


GERTS Skjerf kr 1 399,PARK LANE Belte kr 299,95 CAOZ ”dun” jakke fra Marc O’Polo kr 1 799,-

ANNEBE Vindjakke fra Marc Cain kr 3 990,-

PRU’S Ull jakke HAMMERSCHMID kr 1 695,-

MOODIES Nøkkelringer/ veskepynt kr 399,VIC BAUER Jean Paul bluse kr 799,-

TIMALU Maud knytebelte kr 399,-

ANNEBE Vindjakke fra Airfield kr 4 290,-

VIC BAUER bluse M&G kr 799,ANNEBE Kjole fra By Kris kr 2 385,-

PRU’S Bluse fra ERFO kr 979,-

MOODIES Armbånd Helica GERTS Mala Alisha kr 1 499,-

MOODIES Foxy slippers i flere farger kr 999,-

PARK LANE Lommetørkle kr 299,95

TREND CLASSIC Juicy Couture hettejakke kr 1 400,-

CHANGE Theresa 3/4 padded 65-85, C-J Hipster 36-46 kr 1 228,-

TREND CLASSIC Juicy Couture bukser kr 1 250,-

CAOZ Veske Beck Söndergaard kr 1 499,-

MOODIES Kjole fra Rue de Femme kr 849,-

Vi sees i Asker!

VIC BAUER Jean Paul sko kr 399,-

35


PARK LANE Belte kr 299,95

TREND CLASSIC Dear Dharma genser kr 1 200,-

CAOZ Genser Close to my heart kr 2 095,XPONELLA Senze of joy jakke kr 1 899,-

VIC BAUER bluse AZAKA kr 499,-

ANNEBE Vendbar jakke fra Camel kr 2 900,-

PARK LANE Skjorte kr 799,95

PARK LANE Genser kr 999,95 finnes også i navy MOODIES Kjole fra Les Lévres kr 1 099,-

PRU’S Blazer fra BRANDTEX kr 810,MOODIES Kjole fra Les Lévres kr 1 599,PARK LANE Bukse kr 899,95

VIC BAUER T-Skjorte BLU kr 699,-

PRU’S Bluse fra LAURIE kr 899,-

CAOZ Veske Beck Söndergaard kr 1 499,-

PARK LANE Lommetørkle kr 299,95 PRU’S Genser fra TULCHAN kr 980,-

ANNEBE Topp fra Marc Cain kr 1490,-

MOODIES Sko Blue On Blue kr 1699,-

PARK LANE Bukse kr 999,95

VIC BAUER Jeans MYCHRISTY kr 799,-

Følg @askersentrum på facebook og instagram

VIC BAUER Gant sko kr 899,-

CHANGE Monique full cup bikini 70-95, D-K Hipster 36-48 kr 1 148,-


MOODIES Lykt i mosaikk Kr 499,-

MOODIES Puter fra House of Hackney Fra kr 1 499,-

ASK ”Mobil 5” fra Pholc

XPONELLA The Dots” fra muuto. Fra kr 185,-

Vår i MOODIES Duftpinner og duftlys fra Katie Loxton. Fra kr 199,-

ASK ”Spisolini” fra Fogia

HJEMMET MOODIES Palmelampe fra HK Living Kr 4 500,-

ASK ”Loafer” fra &tradition

XPONELLA Molecular” lampe fra House Doctor. Kr 1 999,-

XPONELLA Vase fra Hay. Fra kr 399,-

MOODIES Stol i velour fra Home Factory Kr 9 725,ASK TV-benk ”Hifive” fra Northern MOODIES Gulvlampe fra Artwood Lampefot kr 2 999,Skjerm kr 199,-

XPONELLA ”Heymat”. Fra kr 1 099,-

Vi sees i Asker!

37


VÅRKAMPANJE MIKRONEEDLING MED DERMAPEN

990,pr behandling

Tilbud gjelder i mars

BEHANDLINGER TIL FORNUFTIGE OG KONKURANSEDYKTIGE PRISER • PIGMENTFLEKKER • SPRENGTE BLODKAR • FIGURFORMING • RYNKEBEHANDLINGER MED FILLERS

• CELLULITT BEHANDLINGER • HUDFORYNGELSE • PERMANENT MAKEUP • MICRONEEDLING • SKIN BOOSTER (VITAL INJECTOR) • KJEMISK PEELING • BOTOX Gratis konsultasjonstimer! Behandlinger utført av autorisert helsepersonell Åpningstider:

Mandag, tirsdag og torsdag kl: 12-20 Onsdager kl: 09-17 Fredager kl: 11-16 Vi har åpent på lørdager etter avtale.

clinicmedica.no

kjhall@online.no for timebestilling. Alfheim 24, 1384 Asker, Tlf. 66 78 03 73 905 10 768 www.clinicmedica.no clinicmedica

38

Nyheter fra northern.no

DESIGN SOM GLEDER Velkommen til ASK Interiør Strøket 8, Asker - Tlf. 66 79 70 00 - post@askinterior.no Åpningstider: Man.-fre. kl. 10-18, lør. kl. 10-16.

www.tandbergeiendom.no


Noen kan turn ...

... jeg kan juss Din advokat i Asker og Bærum Over 20 års erfaring med rådgivning og tvisteløsning Samarbeider med de største advokatfirmaene i Norge (tidl. partner i Haavind, Oslo) Holmen Senter, 6. etasje, inngang fra 4. etasje | T: (+47) 9181 3565 | www.aomo.no | omo@aomo.no


Specsavers

Det finnes solbriller for enhver smak og stil

Med glimt i øyet Etter en lang vinter innendørs er det mange som nå ser fram til å nyte påskesol og hvite vidder. Vi har etter hvert fått med oss at det da er viktig å bruke solkrem for å beskytte huden for de brennende strålene, men husk på at også øynene trenger litt omtanke. TEKST: AINA SKOLAND

40


Specsavers

Jørgen Grimholt og Eva Nøland driver Specsavers på Trekanten

J

ørgen Grimholt og Eva Nøland har vært involvert i drift av optikerbutikk på Trekanten siden senteret åpnet, og det er de som driver Specsavers-butikken i tredje etasje. De kan mye om både briller og øyne, og nå som påsken er rett rundt hjørnet tok vi en tur innom for å høre litt om solbriller. UV-STRÅLING Forskning viser at de som er veldig mye utsatt for UV-stråling uten å beskytte øynene, har større risiko for å utvikle for eksempel grå stær. Jørgen forteller at det er sånn at hvis været, og dermed UV-strålingen, er sånn at man fort blir solbrent, vil det også bety at det er mer skadelig for øynene. Eva påpeker at når vi er mye utendørs, spesielt på fjellet der gnistrende hvite vidder og sterk sol konkurrerer om å stråle mest, er det viktig å beskytte øynene. - På samme måte er det når vi nærmere sommeren er ute på sjøen og blir utsatt for reflekser fra vannspeilet. Da vil også strålingen være sterk, sier hun og påpeker at det er viktig å beskytte øynene både for voksne og barn. Det finnes et hav av solbriller å velge mellom, og det er ikke nødvendig å kjøre dyre designbriller til tusenvis av kroner.

Solbriller er ikke bare for damene. Her et utvalg herrebriller

Klassikere som pilotbriller og runde fasonger er veldig i vinden, men det er kvaliteten på glassene og at brillen sitter godt på som virkelig er viktig. Polariserte glass er et veldig godt alternativ. - Pass på at de er CE-merket, og så er det nok en lur regel å ikke satse på solbriller som blir solgt ut fra et teppe på gata i en sør-europeisk ferieby. Det er de begge enige om. I POSE OG SEKK Tidligere måtte man gjerne velge mellom solbeskyttelse og synskorrigering, men det er ikke lenger et problem, skal vi tro butikkinnehaverne. - Det finnes veldig mange måter å gjøre dette på i dag, sier Jørgen, så det gjelder bare å finne en måte som passer for deg. - En av mulighetene er solbriller med styrke, både enstyrke og progressive/ bifokale, forteller han.

- Ellers kan man også få enkelte typer sportssolbriller med tilhørende glass med styrke som man setter inn i selve solbrillen. Man kan også gå den andre veien og kjøpe solbriller eller mørke glass med clips til å sette utenpå en vanlig brille. Om du derimot har falt helt for en innfatning som du finner i hyllen for “vanlige” briller trenger du heller ikke fortvile; Det går an å sette inn solbrilleglass i denne også. I enkelte tilfeller kan man også sette inn styrkesolbrilleglass i vanlige solbriller, men da må man vurdere styrke og andre behov opp mot formen på innfatningen, for det er ikke alle som egner seg. Som du skjønner skulle det være mulig for de fleste å ta godt vare på øynene i påsken, så da var det bare å bestemme seg, da…

41


ASKER SENTRUM PAK

• Parkeringsplass på Elveroa • Asker P-Hus og Stasjonskvartalet P-Hus ved skysstasjonen • Pendlerparkeringene i Lennsmannslia • Elveplassen og Elvelygården parkering, samt Føyka på hver sine sider av Kirkeveien • Agro P-hus med innkjøring fra Bankveien • Trekanten P-Hus, både innendørs og «på taket» • Gamle Trekanten P-Hus, og «bakgårdsparkeringene» i Trekantstubben • Parkeringplasser og gateparkering på Erteløkka og Alfheim • Parkeringsplass på Askerholmen

P P i ersve K. Ask

P Trekanten

Kulturhuset

P

PAK

St rø ke t

PAK

PAK

Smug

Torget

P

P

r To

v

Erte

P

løkk a

sen plas Elve

NYE WESSEL KVARTALET KOMMER

veien

Rypegården

ien

ve irke

Bankveien

ei rsv ke As

PAK

K.

K

PAK

P

gen

P

Meierisvin

P

P

et

P

PAK

P

Sk

k kveien

Hagalø

Galleri Trafo

PAK

PAK

Alfheim

yss

tas

jon

PAK

P E1

ASKER sentrum

P

P Åpningstider: 10-18 (10-16)

8


BUTIKKOVERSIKT KLÆR, SKO OG TILBEHØR

Rå Smak Spiseri

902 20 884

Tannglede

66 78 11 93

AnneBe

92 40 84 80

Scandic Hotel

23 15 54 00

The Body Shop

66 75 84 00

CAOZ

66 79 08 66

Sjøveien

941 97 586

Thrond-Arne Schau studio 93 09 52 93

Change

66 76 04 22

Texas Barbeque

67 10 50 00

Dressmann

66 79 54 14

Edvins

66 90 30 55

HJEM OG INTERIØR

Female

90 75 12 33

Ask Interiør

SPESIALBUTIKKER Apotek1

66 76 15 50

66 79 70 00

Ark Bokhandel

66 78 10 60 66 78 17 08

Fretex Fashion

474 73 628

Christiania GlasMagasin

66 78 31 60

Asker Blomster

Galleri Unika

66 90 16 35

Moodies

66 76 22 00

Asker Reisebyrå Bennett

66 76 14 60 66 79 56 65

Gerts

66 90 46 10

Strai Kjøkken

47 48 80 76

Asker Urforretning

G-Sport

66 78 33 65

Xponella

66 79 02 00

Bilruta

Masai

90 10 29 64

Moodies

66 76 22 00

Name It

66 78 99 39

Park Lane

938 09 042

Polarn O Pyret

47 45 94 85

Pru’s

66 75 80 66

Timalu

46 89 35 45

Trend Classic

66 76 23 00

Vic Bauer

66 78 10 70

SERVERING / MAT

HELSE, SKJØNNHET OG VELVÆRE Agro Øre nese halsklinikk 66 75 21 21 A-head Frisør og Velvære

66 76 26 00

A-Medi legesenter

67 43 09 30

Anahat Yoga

41 25 63 60

Asker Alternative

66 75 99 70

Hudpleieklinikk Asker Herrefrisør

66 78 09 84

Askerklinikken

66 78 97 47

09009

CC Rens og vask

980 19 694

CopyCat

66 90 22 30

Galleriet

66 78 70 81

Gullsmed Hellman

66 78 01 00

Interoptik Asker

66 79 51 70

Kitchenline

21 42 08 08

MoMi Hobby

99 55 62 82

Narvesen

66 90 17 57

Sturlason AS Polyfoto

22 42 41 22

Trafo Kunsthall

66 90 40 06

Askerkroen selskapsmat

66 78 15 03

Asker Tannhelse

66 78 65 00

TJENESTER

Bakeriet Asker

66 79 62 10

Asker Tannregulering

66 90 20 20

Adek

22 73 12 40

Baracoa

40 00 57 05

Asker Treningssenter

40 00 04 81

Centrum trafikkskole

99 20 31 00

Big Horn

66 90 00 30

Atelier 3-frisør

66 78 10 74

DNB

Den Glade Baker

66 78 12 30

Bailine

66 90 09 36

DNB Eiendom

EGON

66 79 17 67

Beautyjunkie

913 00 293

Danske Bank

Fuji Sushi

66 79 50 00

Brun og Blid

80 03 40 33

Fibre Arkitektur & rådgivning 90 95 74 07

Glorioso

66 79 17 38

Cliniqe Medica

66 78 03 73

Handelsbanken

66 98 77 00

Kafe Kvist

91 31 67 53

Elixia

66 98 73 00

Mamen-Lund,

66 90 15 00

Kaffebrenneriet

66 90 00 78

Fysioaktiv

66 76 65 40

Engh, Sætre&partners AS

Kårner Kaffebar

66 75 99 55

HUD

66 90 00 90

Mariannes Trafikkskole

Lancelot

66 78 54 88

HÅR

66 90 00 90

Proaktiv Eiendomsmegling 47 68 44 00

Meating Point, burger,

94 85 83 50

Matrix Frisør

66 90 63 74

Scandic Hotel

Mine muligheter

90 63 69 98

Sparebank1

913 50 889

Morten Brøtmet

66 90 13 00

Voice Reklamebyrå

Peppes Pizza

22 22 55 55

Mykjemeir

66 90 55 00

Petra Frukt og Grønt

66 79 49 96

Nemus

66 90 50 01

KJØPESENTER

Pizzastua

66 79 46 11

Praxisklinikkene

22 34 82 00

Trekanten

Rosmara

41 45 63 44

På Håret

66 79 53 80

41 45 89 58

Sandboe Tannlegesenter

66 78 10 20

Sentrumsklinikken

66 78 56 00

bar & diner Overens café

Royal Lounge vin og Champagnebar

Følg @askersentrum på facebook og instagram

Vi sees i Asker!

03000 97 64 30 00 08540

66 78 78 78 23 15 54 00 07040 66 85 27 50

66 90 01 08 NY i sentrum


Foto: @vibekeglosli

44


Kåre Conradi

FRA ASKER TIL LANDET I VEST Som den litt tafatte vikinghøvdingen Orm i serien Vikingane, sliter Kåre Conradi med å holde styr på både sitt eget lokalsamfunn og «landet i vest». I virkeligheten har han for lengst erobret både Norge og Storbritannia. TEKST: AINA SKOLAND

45


Kåre Conradi Foto: @vibekeglosli Foto: @vibekeglosli

Allerede som liten visste Kåre Conradi at han hørte hjemme i teateret

Foto: NRK/Viafilm

Kåre Conradi er godt kjent på Nationaltheateret der han er fast ansatt

S

om liten løp han rundt med de andre småguttene på Nesøya og lekte politi, men kom tidlig fram til at utkledningen var mer interessant enn etterforskningen. Det var aldri noen tvil, det var skuespiller han måtte bli. - Jeg begynte med å jobbe bak scenen på NRK allerede i skolealder. Etter hvert ble det klart for både meg selv og de rundt meg at det var på scenen jeg hørte hjemme, forteller Kåre mens han hilser og deler ut klemmer til kjentfolk når vi møtes på kafé i Oslo. Han er velkjent rundt Nationaltheateret der han er fast ansatt. KLASSIKERNE Han er godt skolert i det klassiske teateret gjennom utdanning fra Norge og

46

Vikingane, eller Norsemen som den heter på engelsk, har fått stor oppmerksomhet internasjonalt. Kåre Conradi spiller den litt annerledes vikinghøvdingen Orm.

England, og han har spilt mye Shakespeare og Ibsen opp gjennom årene. - Ibsen har faktisk blitt så viktig for meg at jeg har startet opp Det Norske Ibsenkompaniet. Der ønsker jeg at norske skuespillere skal fremføre Ibsenstykker på engelsk og norsk, både her og i London. Han snakker seg varm om hvordan norske skuespillere møter stor nysgjerrighet i utlandet for hvordan de tolker Ibsen. - Selv om jeg nå har flyttet hjem til Norge etter noen år i London, reiser jeg hele tiden fram og tilbake og jobber mye i begge land. I april skal The Norwegian Ibsen Company i samarbeid med Nationaltheateret spille Lille Eyolf på norsk med teksting på engelsk på The Print Room Theatre

i Notting Hill i London. Dette blir støttet av stiftelsen International, og er et startsskudd på samarbeidet med Ibsenkompaniet og Print Room Theatre. Utrolig gøy for alle oss som er med, ivrer han. STOR BREDDE Men Kåre har mer enn klassikere på CVn. Det er et stort sprik fra Peer Gynt til Kardemommeby til West Side Story til vikingkomedien Vikingane, der han nå gjør internasjonal suksess som den noe håpløse vikinghøvdingen Orm. - Jeg liker å variere, og aller morsomt er det å gjøre ting jeg ikke kan så godt. En gang ble jeg spurt om jeg kunne gjøre en Wildenvey-kveld. Det var kort frist og jeg kunne lite eller ingenting om Wildenvey. Det var et oppdrag jeg bare måtte ta, og en måned senere kunne jeg masse om


Kåre Conradi

Foto: Filmweb

Stefan Ravndal - Kong curling

Kåre Conradi har et bredt spekter av roller å vise til

Foto: Aurora Gossé

Nå skal han snart gå inn i rollen som Frimand Pløsen når den neste Flåklypafilmen skal spilles inn

Edward IV -The wars of the roses

nesker jeg har møtt, smiler Kåre mens han glir sømløst mellom stemmene til Pløsen, Solan og Ludvik.

- Nå har jeg gjort det de siste fire årene, og den gjengen er så utrolig flott å jobbe med! Proffe til fingerspissene og samtidig åpne for nye tanker.

TENK FORT Som Pløsen har han stort spillerom, og skulle han si noe galt kan de bare gjøre det om igjen. På teaterscenen hender det imidlertid også at det glipper, og der må det litt mer kreativ tenkning til for å ro det hele i land.

SETT OG HØRT Det er med andre ord ikke alle tingene Kåre jobber med som synes like godt. Noen ting hører vi bare, som når han har gjort stemmer i filmer som Paddington 2 og Disneys Coco. - Nå gleder jeg meg til å sette i gang med innspillingen av den neste Flåklypafilmen, der jeg har stemmen til redaktør Frimand Pløsen. Det som var litt morsomt med akkurat denne rollen var at ingen hadde gjort den før meg, så jeg sto fritt til å forme stemmen hans som jeg selv ville. Jeg vil si at stemmen hans sprang ut fra den store nesen til dukken, samt av en kombinasjon av enkelte men-

- Jeg spilte i Fanny & Alexander på Nationaltheateret og skulle levere en dramatisk beskrivelse av hvordan vi hadde båret min avdøde far over torget gjennom sprengkulden. Plutselig hørte jeg meg selv si at vi hadde båret ham over taket. Det eneste jeg kunne tenke på var at jeg måtte få ham ned fra det taket. Jeg endte opp med å levere en litt absurd replikk, før jeg forlot scenen med et veldig poetisk ansiktsuttrykk. Der tenker jeg publikum fikk noe å tenke på, ler Kåre.

Foto: @vibekeglosli

Wildenvey. Det samme var konklusjonen da han ble spurt om han ville regissere Oslo Gospelkors juleturne.

KÅRE

CONRADI www.nationaltheatret.no www.kareconradi.com

47


Camilla Jacobsen og Marit Brodtkorb

LEVENDE HANDEL Noen elsker jobben sin mer enn andre, og blant dem finnes flere av butikkdriverne i Asker. Men det er det faktum av kundene elsker dem tilbake som gjør at vi kan ha et levende miljø i sentrum. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

48

Det er sosialt driverne mellom i Asker. Camilla Jacobsen og Marit Brodtkorb har delt mange latter i løpet av de 15 årene de begge har drevet butikk i Asker.


Camilla Jacobsen og Marit Brodtkorb

Camilla Jacobsen hjelper gjerne til med å finne et antrekk til sine kunder. Hun elsker å treffe mennesker i jobben sin. Marit Brodtkorb har god kontroll på interiør og småprodukter på Xponella. Ofte sender kundene bilder av hvor fint det har blitt hjemme når de har handlet hos henne.

V

i tok en prat med Camilla Jacobsen og Marit Brodtkorb som eier og driver henholdsvis Caoz og Xponella, for å høre litt om hva som skal til for å lykkes med butikkdrift i dagens digitale virkelighet. LANG ERFARING Disse damene er ingen nybegynnere når det gjelder å drive butikk, så de vet hva de snakker om. - Vi startet samtidig for 15 år siden, ler de og himler med øynene over hvor årene ble av. - Hvis man leser aviser får man jo inntrykk av at alle butikker er døgnfluer, sier de. - Der fokuseres det gjerne mer på vinduer med gråpapir enn på suksesshistoriene. Sannheten er jo likevel at det er veldig mange dyktige drivere rundt omkring som holder på år etter år, og som gjør det med stor suksess. ENGASJEMENT Når vi så spør hva som sier at en butikk er vellykket er det ikke tallene de trekker fram, selv om det nødvendigvis må til for at driften skal være levedyktig over tid. - Det handler om engasjement, er Marit

tydelig på. - Hvis du ikke har ekte engasjement blir det slitsomt over tid. - Og møtene med kundene, skyter Camilla inn. - Jeg elsker mennesker, og har mange gode samtaler i løpet av en dag, selv om de selvfølgelig ikke kan vare i timevis. Etter å ha drevet på samme sted i 15 år har jeg fulgt mange av kundene mine gjennom barnefødsler, giftemål og sykdom, på samme måte som de har fulgt meg. Jeg får julegaver av kunder hvert år. Da blir jeg så glad at jeg begynner å gråte, ler hun. Nå er det ikke sånn at disse damene står og småprater og tar i mot ros og oppmerksomhet hele dagene. - Nei glamouren merker vi lite til, ler de i kor. Det er hardt arbeid å drive butikk. Mange timer og mye sjauing, men av og til gir innsatsen avkastning. - Vi ble kåret til den butikken i sentrum med høyest økning i omsetning i fjor, for tredje år på rad, utbryter en overveldet Camilla. KUNDENE ER VIKTIGST De to damene kan ikke fullrose kundene sine nok.

- Vi er heldige her i Asker som har mange lojale kunder som handler i butikkene våre istedenfor på nett, påpeker Camilla, til ivrig bifall fra Marit. - I dag kan man jo teknisk sett sitte i sofaen og klikke seg hjem hva som helst, men det er klart at da får du ikke servicen på samme måte, og du kan ikke ta og føle på materialer og kvalitet. Dette er en realitet som går begge veier, og som gjør det viktig å være bevisst som forbruker, mener de. - Vil man ha et godt utvalg av butikker må man jo også bruke butikkene, ellers vil det ikke bære seg. I følge dem virker det da også som om den voksne forbruker i Asker er seg det ansvaret bevisst. - Det er heldigvis sjeldent vi opplever at folk kommer og sjekker ut varer i butikken med tanke på å gå hjem og kjøpe det på nett etterpå. Damene er heller ikke i tvil om at det er vi voksne som må overføre betydningen av disse gode vanene til ungdommen. - For de unge er det jo egentlig dobbelt så viktig. Det er vanskelig å få helgejobb i en butikk som ikke finnes lenger, ler de.

49


50

Otto Solberg regner med travle dager i butikken nĂĽr syklene kommer fram fra boder og kjellere etter pĂĽske


Otto Solberg - G-sport

SYKKELTID De siste månedene har ikke sykkeltelleren i Bleikerveien akkurat gått varm. Nå er det derimot snart på tide å vekke sykkelen opp fra vinterdvalen, og proffene har gitt oss noen gode tips på veien. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

Både sykkel og hjelm kan trenge litt kjærlighet etter en lang vinter

S

ett av litt tid, er det første budet fra Otto Solberg som jobber på G-sport og som i disse dager gjør seg klar for bråstart på sykkelsesongen i butikken første tirsdag etter påske. - Det er gjerne en dårlig idé å ta sykkelen ut fra boden og kaste seg rett på en times sykkeltur til jobb en mandag morgen. Bruk litt tid på å gå over og sjekke at alt er i orden, og legg inn en liten prøvetur, oppfordrer han. TA EN SJEKK Otto lister opp hva han mener med å sjekke at alt er i orden. - Sjekk at bremser fungerer og at bremseklossene virker intakt. Sjekk drivverk og smør kjedet. Gå over hjulene; sjekk at de sitter godt, at dekkene er hele, og at det er passe lufttrykk. Han er også opptatt av at sykkelen skal være ren og pen. - En skitten sykkel blir mye raskere slitt. Vi ser ofte det hos de litt mer proffe syklistene. De beste har gjerne de reneste

syklene, så vi pleier å si at en ren sykkel er en rask sykkel, ler han. For mange kan det nok være fristende å levere hele sykkelen i en butikk og be dem gjøre den klar, enten den er nykjøpt eller om den bare skal hentes fram igjen etter en lang vinter. Otto oppmuntrer imidlertid flest mulig til å mekke litt selv. - Det er lurt å bli litt kjent med sykkelen, og lære seg å fikse enkle ting som punktering eller kjedebrudd. Ellers er man jo litt ille ute hvis det skjer ute på sykkeltur, da, påpeker han og legger til at sånne ting har en tendens til å skje når man er lengst mulig unna folk. HJELM ER VIKTIG Det er ikke bare sykkelen som bør få en sjekk i det snøen begynner å forsvinne. Sykkelhjelmen er det viktigste sikkerhetsutstyret til hverdagssyklisten, og den varer ikke evig. - Den blir utsatt for sollys, svette og foru-

rensing, og gjennomsnittsyklisten bør nok bytte hjelm rundt hvert tredje år. Det er ikke uten grunn at produsentene setter produksjonsdatoen inni hjelmen, påpeker Otto og legger til at hjelmen selvfølgelig også bør byttes ut om den er utsatt for en kræsj eller går i bakken av andre grunner. NÅR ENDEN ER GOD… Når sykkelen er klargjort og hjelmen vurdert, er det ofte fortsatt en liten bøyg å forsere for oss gjennomsnittssyklister som ikke har sittet på setet gjennom mange lange mørke måneder. Det er ikke til å unngå at årets første sykkeltur har en tendens til å kjennes i baken. - Sykkelbukse med padding er til god hjelp, ler Otto. Han lister også opp muligheten for forskjellige sykkelseter og gelepadding til setet, men her som på mange andre områder i livet hevder han hårdnakket at det enkleste er det beste: - Du må bare sykle mer!

51


VI HAR PUSSET OPP! ADDVOLUME for fint, tynt hår, MOISTREPAIR for tørt eller skadet hår, TAMEFRIZZ for uregjerlig hår.

Velkommen innom for å se vår nyoppussede salong. Og opplev våre nye vaskestoler med massasje. Vi tilbyr gratis kur ved vasken med deilig hodebunnsmassasje, ved andre behandlinger. Referer til denne annonsen når du bestiller, så setter vi av tid til kur også. Har du allerede timebestilling, ring og bestill kur i tillegg. Og i tillegg få - 25% på kur til hjemmebruk for å forlenge resultatet.


Yusuf Mohamed

Yusuf Mohamed er arbeidsleder på bakeriet til Asker produkt, og for tiden ligger han i hardtrening til Nordisk mesterskap i baking

DEN GLADE BAKER Når de ansatte på Asker Produkt sine produksjonslokaler kommer på jobb om morgenen, gjør de det med smaksløkene i full beredskap. De vet godt at arbeidsleder og selverklært bakenerd Yusuf Mohamed har noen godsaker på lur. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

F

or i tillegg til sin daglige jobb med å bake, administrere og dele av sin store kunnskap innen bakefaget, er nemlig Yusuf travelt opptatt med å forbe-

54

rede seg til nordisk mesterskap i baking, i klassen søtbakst. - Ja, i mars drar jeg sammen med to andre fra bakerlandslaget til Herning i

Danmark og konkurrerer mot de andre nordiske landene. Vi har litt å følge opp ettersom Norge tok gull i fjor, ler han på klingende sørlandsk.


Yusuf Mohamed - Asker Produkt

Den Glade Baker i sentrum er utsalgssted for Asker produkt, og her kan du smake på mye av det Yusuf Mohamed og hans team har bakt ANDRE BOLLER Et av produktene han skal konkurrere med er boller, men han går ikke akkurat på bensinstasjonen for å finne inspirasjon. - Nei, de er nok ikke helt like, verken på smak eller utseende, smiler han. Nå jobber han dag ut og dag inn for å perfeksjonere både boller og wienerbrød, brioche, croissant og pain au chocolat som han også har ansvaret for å produsere og presentere i løpet av de syv og en halv timene de har til rådighet på konkurransedagen 18.mars. - Vi bruker den samme meltypen jeg skal ha med meg til Danmark i alt vi baker her i Asker Produkt nå, sånn at jeg virkelig skal få disse deigene inn i fingrene. BRØD TIL FOLKET For det er jo ikke sånn at det bare går i wienerbrød og søte saker på dette kjøkkenet der 20 flittige par hender jobber hver dag for å sørge for bakervarer til askerbøringene. - Nei, vi baker også brød, rundstykker, energibarer og hvetebakst. Og så trylles

det fram vakre kaker på konditoravdelingen vår. Blant annet har Yusuf vært med og utviklet Askerbrødet sammen med Asker treningssenter, og Wettrebrødet sammen med gutta på Wettre bryggeri. - Begge er gode og sunne grovbrød, forsikrer Yusuf. Det er med andre ord massevis av godsaker å se, lukte og drømme om i Asker Produkts kjøkkenlokaler, men heldigvis sprer de brød til folket også.

- Ja, vi har jo vårt eget utsalgssted i den Glade Baker i sentrum, da, minner han om. I tillegg leverer de til flere barnehager og kantiner i nærområdet. På det meste, når nyttårsforsettenes lavkarbokurer dabber av utpå våren, trilles opp mot 120 brød ut av dørene her på daglig basis.

BAKING + MENNESKER = YUSUF Yusuf har en annen lidenskap i tillegg til baking: Mennesker. - Det var grunnen til at jeg hadde lyst til å jobbe her på Asker Produkt. Her får jeg også jobbe med mennesker i tillegg til bakingen. Jeg brenner for å se, forstå, lære og hjelpe. I tillegg til de flinke arbeidstakerne våre har jeg hele tiden med meg to bakelærlinger på laget. Da vil jeg si at jeg bruker 10% av tiden med dem til å lære dem om mel, deig og bakst, og 90% av tiden går til å se mennesket i dem. Også på toppnivå har han selskap på kjøkkenet. - Her på Asker Produkt har vi et fantastisk team av fagfolk som gjør at man hele tiden får pushe seg og utvikle seg selv også. Det hjelper meg veldig mye i det daglige, men det er enda viktigere nå i oppkjøringen til Nordisk mesterskap. Jeg tar til meg tips og triks fra kollegaene mine her, kobler dem sammen med ideene til de andre bakenerdene på landslaget, og til sammen blir det en vinneroppskrift. Det tror vi også, og vi ønsker Yusuf og resten av landslaget lykke til i Danmark 18.mars.

55


Rå Smak Spiseri

Spiseriet har blitt så populært at det også dekkes på i butikken, også der med topp stemning


Rå Smak Spiseri

Maten tas på alvor på Rå Smak spiseri

LIDENSKAP OG FOLKELIG GOURMET Før jul fikk Asker en ny restaurant i det Rå Smak utvidet og åpnet et spiseri. Kombinasjonen gourmetmat og folkelig stemning ser ut til å ha truffet askerbøringene midt i hjertet. Eller var det i magen? TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

D

et er klart det var spennende, sier Nils-Arne Kvilekval om å åpne restaurant i tilknytning til butikken Rå Smak. - Det var mange som fortalte oss at Asker trengte et konsept som dette, men det i seg selv er ingen garanti for at gjestene ville komme da vi åpnet dørene. Lidenskapen han har til mat og gode råvarer gjorde at han likevel tok sjansen. - Og så fant jeg folk med den samme lidenskapen, sier han og peker mot kokkene og restaurantsjef Harald Jorge Torres som i sin tur nikker gjenkjennende. - Vi har alle erfaring fra steder som Oro, Onda og Stock og vet hva vi vil med en restaurant, sier han. - Her ble jeg tiltalt av både beliggenhet og den seriøse holdningen til mat. Og da Nils-Arne i tillegg sa at han ikke ville ha hvite duker og snobberi var jeg solgt, forteller han ivrig. FORLENGELSE AV BUTIKKEN For askerbøringer som allerede kjente til butikken Rå Smak, kommer ikke disse holdningene noen overraskelse. - Vi har fortsatt den samme filosofien vi har hatt hele tiden. Alle kjøttvarene kom-

mer fra gården til de andre eierne, Else og Mattis i Hallingdal, eller fra andre gårder der vi kjenner bøndene. Vi plukker alle andre råvarer nøye ut fra leverandører vi kjenner godt til, og flere ganger i året reiser vi til Portugal og importerer godsaker direkte, forsikrer Nils-Arne. For selv om det er lagt opp til to rom vegg i vegg, er butikken og spiseriet en flytende enhet. Mange av de gode varene man får på tallerkenen kan selvfølgelig også kjøpes i butikken, men det går også andre veien. - På travle dager flyttes det på møblene og vi dekker opp bord i butikken, enten som et chambre separee for et selskap, eller fordi vi trenger flere småbord. Denne ommøbleringen har vist seg å være en øvelse de har måttet gjøre ganske ofte. - Helt siden åpningen har vi vært fullbooket torsdager til og med lørdager, så det er vi veldig fornøyd med, smiler Harald. NYE KONSEPTER Fulle bøker er ikke nok for denne gjengen. De vil dele lidenskapen sin på flere

måter med flere mennesker. - Vi er i ferd med å sette i gang et konsept vi kaller Wine maker dinners, eller gjestespill. Harald forklarer videre. - Vi får inn en profilert kokk, som for eksempel Frode Aga som allerede har bekreftet at han blir første kokk ut. Han skal lage en meny sammen med våre kokker, og så går han litt rundt og forteller om maten og snakker med gjestene. Vi ser også for oss tilsvarende konsept med portugisiske leverandører, og vi drømmer om vinsmaking og vinkurs, samt om grilling på uteserveringen på sommeren, forteller de to i munnen på hverandre. EN DRØM REALISERT Etter å ha drømt om å starte restaurant helt siden han var 15 år, er det betimelig å spørre Nils-Arne Kvilekval om det ble som han hadde sett for seg. - Ja, er hans kontante svar. - Det ble egentlig enda bedre. Når vi ser på kommentarene gjestene har lagt inn på facebooksiden vår, ser vi at mange av dem beskriver mer eller mindre ordrett vår egen visjon, så da tenker jeg at vi må ha truffet noe.

57


Lancelot

Lancelot var utgangspunktet for brødrenes virksomhet i Asker

58


Lancelot

Faiz og Mena har nylig avsluttet oppussingen av Lancelot

Royal Champagnebar er også et av brødrenes konsept

MED MÅL OG MENING Det høres kanskje ut som en klisje, men det er sant: De kom til Norge med to tomme hender. Over tretti år og uendelige mange arbeidstimer senere er de Askers utelivskonger og innbarkede askerbøringer. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

J

eg sov på et baderom de første månedene etter at jeg kom til Norge for 35 år siden, smiler Faiz Menovski som er storebror i familien. Han hevder leende at han beredte grunnen for lillebror som fulgte etter tre år senere. Lillebror er Melljaim Mena, kjent som Mena, og den som holder i tømmene og roer ned storebrors energiutbrudd og evige strøm av kreative påfunn.

Det andre var å kjøpe en bolig til. Å investere. - Vi hadde litt flaks, påstår Mena. - Vi klarte å utnytte boligboblen som sprakk, og kjøpte først én leilighet til utleie, og så én til. På denne måten, i tillegg til at de fortsatte å legge inn et antall arbeidstimer som ville fått de fleste av oss til å steile, bygget de seg opp mot mål nummer tre.

ARBEIDSOMME Vi jobbet, er det korte svaret på hvordan de begynte sitt nye liv i Norge etter at de kom fra det tidligere Jugoslavia. Faiz’ fagbrev som elektriker var gangbart over hele Europa bortsett fra Norge, så han brettet opp ermene og begynte på nytt som ryddegutt hos Olav Thon. - Vi kom hit med en tanke om å gjøre fremtiden til familien bedre, og valgte å spinke og spare istedenfor å bruke pengene når de kom inn på konto. Etter noen år klarte vi å kjøpe den første lille leiligheten til familien. Det var vårt første mål.

+ SELVSTENDIGE - Vi ville starte vår egen bedrift. Bli selvstendige, sier de. Som sagt så gjort. Da utestedet Camelot i Sandvika fikk trøbbel på midten av 90-tallet steppet brødrene inn og tok over. - Det manglet en helhetlig og langsiktig plan, påpeker Mena. - Vi lagde et konsept inspirert av Smuget i Oslo. I lang tid hadde vi nesten tom klubb på kveldene, men så kom Kalvøyafestivalen og plutselig sto det 200 meter med kø utenfor døren. Etter den dagen var det fullt hver helg fram til vi la ned ti år senere.

+ MÅLBEVISSTE De er opptatt av å ha mål å jobbe mot. Deres første mål var å eie egen bolig.

+ ENGASJERTE I mellomtiden hadde de lagt sin elsk på Asker.

- Vi ble spurt av en gårdeier om vi ville starte opp noe, og dermed ble Lancelot født. Lancelot har holdt stand helt siden 1999, og har hele tiden trukket folk både som selvstendig bar og som tilholdssted for Asker Jazzklubb. Siden har brødrene utvidet sitt imperium i Asker sentrum. Tapasrestauranten Akutten, som senere har blitt til Meeting Point burgerbar, samt Royal Champagnebar i kjelleren på Peppesbygget, er alle skapelser de står bak. I tillegg er Faiz med i styre og stell i Asker sentrum, og de engasjerer seg begge sterkt i nærmiljøet. - Vi er mer innbarkede askerbøringer enn mange som er født her, ler de. = SUKSESSRIKE De ler og smiler mye, men det ligger et alvor til bunns, og det har hjulpet dem til å nå målene. På spørsmål om hva som er nøkkelen til suksess er de helt klare: - Det gjelder å jobbe og stå på, men det er mer enn det, sier de. - Man må være ærlig og redelig, sette seg mål, og gå hundre prosent inn for det man har bestemt seg for.

59


Asker kulturhus

KULTURVÅREN

Kulturhuset er huset som knapt nok sover. I år holder de seg våkne også i påsken. Og på kulturfestivalen. Da blir de spinnville. TEKST: AINA SKOLAND

P

åsken er den ferien i året da «alt» er stengt i flest dager, påpeker Mari Haugen som er programansvarlig for barn på kulturhuset. - Men i år korter vi ned den lukkede høytiden med påskeverksted for barn på skjærtorsdag, og påskediscco for hele familien første påskedag. Begge deler er gratis, så det er bare å møte opp. ALT FOR BARNA Det kan du også gjøre på biblioteket utover våren. Blant annet hver fredag når viser gratis filmer for barn fra 12 år og oppover i sitt nye filmrom. Om ungdommen føler for å bruke de små grå litt ekstra inviteres det til kodekveld med alt fra fyrstikkoppgaver til brettspillet Escape Room. En av programpostene Mari gleder seg aller mest til å presentere denne våren er likevel teaterstykket «Når mamma blir et monster». - Dette er et veldig bra stykke som vi lenge har prøvd å få til Asker. Det tar opp skilsmisse som et alvorlig tema, men pakker det inn i en morsom oppsetning. FOR VOKSNE PÅ DAGTID De voksne kan også pendle mellom etasjene i Askers vakreste hus. Hele tiden. - Det skjer mye her på dagtid, påpeker Kommunikasjonsrådgiver Hanne Huseby Aune. - På kulturhuset har vi mange spennende arrangementer innen de to seriene «den kulturelle barnevogna» og «matine», og begge er åpne for alle. I det siste har vi flere ganger sett at mor og far sammen tar med seg minsten på den kulturelle barnevogna, og det er veldig hyggelig. - De må gjerne komme innom oss også,

60

skyter Frid Feyling, daglig leder på Kulturhjørnet i andre etasje inn. - Ikke minst på tirsdager når vi har både tirsdagsbrunsj og trim for kvinner fra hele verden sammen med Aktiv Asker. Ellers vil vi gjenta suksessen med reparasjonskafé i april, og vi byr også på iransk dag, hagedag og «Kom og sy» utover våren. …OG KVELDEN På kveldstid kan de voksne kose seg med et rikholdig program, og Frode Bjørnstad, programansvarlig for de voksne, trekker fram konserter med Daniel Kvammen, Oscar Danielson, Jonas Fjeld og Eva Weel Skram.

Tealer Spillebrikkene

NA!? MAMMA BLIR ET

MONSTER

Basert P. Jegnefilmen "Der Kleine u ti das Biest" av Marcus Sauermann 0

Rettigheter: Kl ti Kinderbuch Verlag GmbH

Bearbeidelse og regi: Scenografi: Kostymedesign: Maskedesign: Lysdesign:

Inger Gundersen Kine Liholm Kari Wien Astrid Marie Huvestad Anette Christiane Lind

Forestillingen er st0ttet av

Men det er mer: - Vi setter opp Grønlandsutraen med slampoeten Fredrik Høyer. Han har spilt for fulle hus på Nationaltheateret lenge, men nå er det endelig vår tur, slår Frode fornøyd fast. Biblioteket på sin side kan skilte med mange store forfatternavn utover våren. KULTURFESTIVALEN Det store arrangementet denne våren blir kulturfestivalen 23. - 27. mai med aktiviteter over hele Asker. Listen er så lang at det er umulig å ramse opp et representativt utvalg, men det er likevel noen programposter som fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Som for eksempel Susanna som i sitt show «Go Dig My Grave», der hun blant annet har med seg lokale Tuva Syvertsen, blander ulike musikksjangere. Vi vil også nevne Sirkus og Symfoni for barna. Dette blir en magisk, og gratis, festforestilling der Asker nysirkus, Musica Symfonietta og Asker kulturskole gir deg sang, musikk og akrobatikk. Konferansier er Askerjenta

spenn "' og Fond for frilansere

Når mamma blir et monster er en oppsetning de har gledet seg lenge til å sette opp i Asker Makeda som var med på Stjernekamp i fjor. Ellers må du ikke gå glipp av programposter som lokalhistorisk sykkelvandring, syverksted med Sisters in business, og selvfølgelig den store kultuparaden gjennom Asker sentrum. Lurer du fortsatt på hva du skal gjøre denne våren? Sjekk den nye aktivitetskalenderen på aktiviasker.no. GAVEKORT -Asker kulturhus Her kan du kjøpe gavekort som kan benyttes som betaling ved Asker kulturhus. Gavekortet er gyldig i 12 måneder etter utstedelsesdato. Telefon: 66 90 96 71 For fullt program askerkulturhus.no


Vår

16 MARS MARIT SANDVIK & NOVA ONDA 20:00 - 22:00 BILLETTER I DØREN

DET GODE LIV God mat, god drikke og god jazzmusikk, hyggelig lokaler og hyggelige mennesker = DET GODE LIV

BLI MEDLEM I ASKER JAZZKLUBB

Rimelige priser på mat og drikke i et hyggelig miljø på Lancelot. Eks.”Dagens” Entrecote 198,- medlemspris 169,- gjelder alle dager Rundt 130 konserter i året. Hver torsdag fra kl. 19.30 og lørdager fra 14.00. Gratis adgang på de fleste av våre egne konserter.

25% rabatt på våre betalte konserter også på Cosmopolit og Nasjonal Jazzscene. Gratis e-post program hver uke. www.askerjazz.no. Rabatt på jazzturer med Apollo reiser. Medlemskapet tjener du fort inn! Velkommen som medlem. Medlemskap ordnes med å sende e-post til harald@askerjazz.no

15 MARS GOLDEN POWER JAZZBAND 19:30 - 22:00 FRI ENTRÈ Stilmessig spenner Golden Power over alt fra New Orleans til swing-jazz, til ”moderne” dixieland fra 40-og 50-tallet. Mange av ”låtene” er selvfølgelig også hentet fra Louis Armstrongs repertoar gjennom mange år. Samspillet er upåklagelig, hvor musikerne fullfører hverandres ideer og fraser i en dynamisk, spenningsfylt og delikat innpakning.

Litt om Marit Sandvik & Nova Onda Selv om det er langt fra Tromsø til Rio de Janeiro, har Marit Sandvik & Nova Onda omfavnet den brasilianske musikktradisjonen og gjort den til sin egen. Siden 2013 har de seks musikerne jobbet frem et eget sound, forankret både i jazz og MPB - Música Popular Brasileira. Med sine utsøkte melodier og fiffige rytmer innbakt i utvidede harmonier, gir den brasilianske musikken en uimotståelig blanding som appellerer til både følelser og intellekt. Nå er Marit Sandvik & Nova Onda ute på lanseringsturné for sitt første album, med både egne låter og arrangementer av kjente brasilianske klassikere. Albumet har fått tittelen Flor og er spilt inn i Kysten Studio i Tromsø med støtte av Fond For Utøvende Kunstnere og Nordnorsk Jazzsenter. Innspillingen er produsert av Marit Sandvik & Nova Onda, mixet av Are Bredahl Simonsen, og mastret av George Tanderø.

61


www.Askerjazz.no 20 MARS VELKOMMEN TIL MUSIKKLUNSJ MED FIVE SHADES OF SAX 12:00 - 14:00 FRI ENTRÈ

17 MARS BÆRUM BIG BAND, BOB! BOB! BOB! 14:00 - 16:30 FRI ENTRÈ Bærum Big Band serverer en utsøkt porsjon musikk fra indrefileten av amerikansk storebandmusikk. Bandet gjør et kraftig innhugg i Bob Florence’ lager av storbandlåter. Bob Florence, denne storbandmusikkens mesterkokk, har tilberedt de lekreste låter, som kan få den mest ihuga musikkhater til å svelge kameler og be om mer! Det at låtene krever seks saxofonister, mot normalt fem, plager overhodet ikke bandets spillende trener, saxofonist og dirigent, Bernhard Trulsrud Seland. Denne gangen trenger Bærum Big Band overhodet ikke ekstra krydder, det være seg solister eller vokalister, men stoler på egne krefter og vil selv være den musikalske rosinen i pølsa på denne sene toretters musikalske lunsjen! Vel møtt!

GRATIS PROGRAM PÅ E-POST Ønsker du Asker Jazzklubbs ukeprogram tilsendt på e-post hver onsdag? Send din adresse til harald@askerjazz.no

LANCELOT Torvveien 12C ved Asker Jernbanestasjon Bordbestilling Tel. 66 78 54 88 Tilrettelagt for rullestolbrukere

62

Bortsett fra at den i år vil bli flyttet frem til den nest siste tirsdag i måneden er alt det samme. God og rimelig mat. Musikk med fokus på den gode melodi. Spilt av Five Shades of Sax. La vinter være vinter, glem snømåke og ski. Ta turen til Asker Jazzklubb på Lancelot og nyt mat og musikk i en perfekt kombinasjon! Det er gratis adgang, og verken spise eller drikketvang. Dans er tillatt.

05 APRIL «MY SHINING HOUR» 19:30 - 22:00 FRI ENTRÈ «My Shining Hour» er en gla og hyggelig jazzstandart i medium swing tempo, komponert av Harold Arlen. Med denne låten gjør vi klar for publikums Shining Hour!!! En hyggelig jazz ettermiddag med kjente låter og godt humør. Bandet består av (saksofonist&vokalist) Børge Tronrud, (bassist) Andreas Dreier som denne gang invitert islandsk stjerne-(gitarist) Andres Thor, som sammen med Magnus Stefaniassen Eide (trommer) fremfører standard jazz med kreative arrangement og originale innfall.

22 MARS ROYAL GARDEN JAZZBAND 19:30 - 22:00 FRI ENTRÈ ROYAL GARDEN JAZZBAND er et av Norges nest eldste tradband. Musikerne har kjent hverandre siden begynnelsen på 60 tallet og det er en sammensveiset gjeng publikum får stifte bekjentskap med når de kommer til Asker på torsdag. Hovedvekten ligger på ”moderne” dixieland à là den Eddie Condon var eksponent for på 40-og 50-tallet. Mange av ”låtene” er selfølgelig også hentet fra Louis Armstrongs repertoar gjennom mange år. Royal Garden Jazzband har deltatt på mange festivaler i inn og utland.

07 APRIL OSLO STORBAND MED VOKALIST ÅSE KARIN HJELEN 14:00 - 16:30 FRI ENTRÈ Oslo Storband sammen med vokalist Åse Karin Hjelen presentere våre favoritter fra storbandenes gullalder på 40-, 50- og 60-tallet.


www.Askerjazz.no 12 APRIL CHRISTIANIA 12 19:30 - 22:00 FRI ENTRÈ Christiania 12 ble startet i september 1992 av musikere fra det tradisjonelle jazzmiljøet i Oslo, og i år markerer ensemblet sitt 20-årsjubileum under Oslo Jazzfestival.

 Repertoaret til Christiania 12 tar utgangspunkt i originalstoff fra jazzens første storhetstid. Det dreier seg om genuin og svingende jazz fra 1920- og 1930-årene med klassikere av blant andre Louis Armstrong, Fletcher Henderson, Count Basie og Duke Ellington. I senere år har ensemblet også innlemmet norske jazzkomposisjoner fra krigstiden i repertoaret.

Christiania 12 er et særdeles ettertraktet ministorband med et knippe av våre dyktigste jazzmusikere i rekkene.

19 APRIL BLUE HORN JAZZBAND 19:30 - 22:00 FRI ENTRÈ Blue Horn Jazzband vart stifta i 1997 og kjem frå Sykkylven på Sunnmøre, der dei fleste musikarane bur. Men trombonisten er frå Molde og trommeslageren er frå Volda. Bandet har i utgangspunktet ei trad-jazzbesetning med blåserekke; klarinett, trompet og trombone, -og kompgruppe med bass, banjo og trommer. I 2017 har vi og fast sangerinne og pianist.

27 APRIL PRIME TIME ORCHESTRA MED PEDER ASPLUND OG ISABELLA LUNDGREN 19:30 - 22:00 BILLETTER I DØREN Peter Asplund og Isabella Lundgren & Prime Time Orchestra inviterer til en storslagen aften!

21 APRIL HURUM & RØYKEN STORBAND 14:00 - 16:30

28 APRIL REIDAR MYHRES «PRIMABAND» 14:00 - 16:30 FRI ENTRÈ

14 APRIL DRAMMEN STORBAND 14:00 - 16:30 FRI ENTRÈ Drammen Storband består av en blanding av nåværende og tidligere profesjonelle musikere samt gode amatører. Bandet spiller vesentlig mainstream storbandjazz insprert av Count Basie, Buddy Rich o.l. Til Lancelot denne lørdagen kommer bandet med utdrag fra en konsert der Duke Ellington og Count Basies musikk var teamaet. Bandet har med vokalisten Lise Lotte Ågedal.

26 APRIL PAPA PIDERS JAZZBAND 19:30 - 22:00 FRI ENTRÈ

A Tribute to Louis Prima. Dette er et band som spiller swingende musikk i Louis Primas ånd. Pete Knutsen har skrevet om
en del av de gamle melodiene i ny innpakning. (mer storband inspirerte) Hvem husker ikke “Just a Gigelo”? Et band med høy profil og stor spilleglede.

Fest setebeltene og sett på hjelmene for nå vil det ta av. Når Papa Piders starter opp blir det full fart i svingene. Gamle kjente tradisjonelle jazzmelodier, shufflelåtar og de blåeste blueser. Forbered dere på et liveshow som virkelig svinger. Bandet består av bare håndplukkede musikere som gir garanti på særs høy kvalitet. En helt vanlig New Orleans besetning med banjo istedet for piano. Dette bandet ble Svenske Tradjazzbandmestere i 2013.

63


www.Askerjazz.no 03 MAI ÅSE FRANK KVARTETT 14:00 - 16:30 FRI ENTRÈ Musikerne i bandet har på hver sin kant etablert seg på den norske jazzscenen. Nå kommer de sammen i felles glede og respekt for 30-40 talls jazzen, og vil presentere kjent og ukjent repertoar fra swing-æraen.Vel møtt!

05 MAI JAMSESSION 14:00 - 16:30

10 MAI JAZZ ON A SUMMER`S DAY 19:30 - 22:00 FRI ENTRÈ Denne kveldes spilles kjente og kjære sommer jazz låter. Noen av de beste av populærmusikkens store komponister.

23 MAI MUSIKK-LUNCH 12:00 - 14:00 FRI ENTRÈ Det er servert! God og rimelig mat. Musikk med fokus på den gode melodi. Spilt av Five Shades of Sax.

31 MAI EDIT SKATTØR KVINTETT MED GEORGE GERSHWINS «LIVSVERK» 19:30 - 22:00 FRI ENTRÈ Edit Skattør (vokal)og Børge Tronrud (vokal og saksofon) tar deg med på en nostalgisk musikalsk reise tilbake til den første halvdel i det 20. århundre! 
Et stjernelag av musikere som sørger for den groovy kompen: Lorenzo Nardocci (piano), Andreas Dreier (bass) Magnus Sefaniassen Eide (dms) Du kan glede deg til «Perler av The Gershwin Songbook» som blir presentert denne kvelden!

24 MAI STEELY DAN I ASKER 19:30 - 22:00 FRI ENTRÈ Bandet Far Out serverer låter av bandet Steely Dan og annen musikk i grenselandet mellom pop, jazz, blues og funk: Paul Simon, Al Jarreau, Robben Ford, Larry Carlton m. fl. Med dreven vokalist og full blåserekke ligger alt til rette for en kveld med trøkk, funk og groovy storbysound.

02 JUNI SIRIL MALMEDAL HAUGE TRIO 14:00 - 16:30 FRI ENTRÈ

12 MAI TBA-JAZZ 14:00 - 16:30

19 MAI HOT SEVEN 14:00 - 16:30 FRI ENTRÈ Hot Seven spiller hovedsklig gladjazz og melodiøs sving jazz.

64

26 MAI SWINGKAMERATENE
 14:00 - 16:30 FRI ENTRÈ Swingkameratene synger, spiller og underholder med favorittlåtene fra 40- og 50-tallet. Jan Inge Melseter: trombone og sang, Ivar Andresen: piano og sang, Børge Tronrud: saksofoner og sang, Harald Skogli: kontrabass.

Siril Malmedal Hauge trio bestående av henne vokal, Eirik Svela gitar og Håkon Norby Bjørgo kontrabass. I 2016 gav hun ut platen «Jeg Går og Drømmer» sammen med pianist Alf Hulbækmo på Atlethic Sound Records. Og gir ut platen «Fieldfare» i februar 2017 på Øra Fonogram. Hun medvirker også på prosjektet «Nordic Cirkles» sammen med nordiske jazzmusikere, som gis ut på AMP music & records våren 2017.


MYE FINT PÅ PROGRAMMET I ASKER KULTURHUS

askerkulturhus.no

MAGNUS GRØNNEBERG GRØNLANDSUTRAEN

JANNE OG MUSKAT NÅR MAMMA BLIR ET MONSTER

TORALV MAURSTAD

ANITA SKORGAN

EVA WEEL SKRAM

DANIEL KVAMMEN

OSCAR DANIELSON RITA ERIKSEN

JONAS FJELD KVARTETT TUSVIK OG TØNNE

VOKSEN GUREN HAGEN – TIRSDAG 13.3 PÅ STENGRUNN – TORSDAG 15.3 MAGNUS GRØNNEBERG – FREDAG 16.3 VASHTI BUNYAN – SØNDAG 18.3 TORALV MAURSTAD– FREDAG 23.3 GRØNLANDSUTRAEN – FREDAG 6.4 ANITA SKORGAN – ONSDAG 11.4 TRIO LUDO – TORSDAG 12.4 DANIEL KVAMMEN – LØRDAG 14.4 PINK FLOYD HYLLEST – LØRDAG 21.4 LARS MARTIN MYHRE – TIRSDAG 24.4 OSCAR DANIELSON – TORSDAG 26.4 EVA WEEL SKRAM – FREDAG 27.4 JONAS FJELD KVARTETT – FREDAG 4.5 SUSANNA ’GO DIG MY GRAVE’ – FREDAG 25.5 GEIRR LYSTRUP – TIRSDAG 5.6 ”MOT I BRØSTET” 25 ÅR – ONSDAG 5.9 DORA THORHALLSDOTTIR – LØRDAG 22.9 NARUM – ONSDAG 28.9 CHRISTEL ALSOS – TORSDAG 27.9 TRYGVE SKAUG – LØRDAG 6.10 RITA ERIKSEN – TORSDAG 8.10 TUSVIK OG TØNNE – FREDAG 9.11 BARN PÅSKEVERKSTED – TORSDAG 29.3 PÅSKEFERIEDISCO – SØNDAG 1.4 JANNE OG MUSKAT – ONSDAG 18.4 NÅR MAMMA BLIR ET MONSTER – SØNDAG 6.5 KORA-VERKSTED – TIRSDAG 8.5 SIRKUS OG SYMFONI – SØNDAG 27.5 UNG KULTUR - SENTRUM (RADAR) UNICON EXPO 1 UP! – LØRDAG 24.3 KODE: DEADLINE – FREDAG 13.4 FØYKA SKATEJAM 2018 – LØRDAG 16.6

CHRISTEL ALSOS

UNICON EXPO 1 UP! FØYKA SKATEJAM 2018

Se hele programmet på askerkulturhus.no TRYGVE SKAUG

SIRKUS OG SYMFONI


Baracoa

Jo

mere vi er sammen … Uten kunder, leverandører, artister og samarbeidspartnere hadde det ikke vært noen Baracoa. Heldigvis har de plenty av alle, og det setter de pris på. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

66

Foto: @vibekeglosli


Baracoa

Foto: @vibekeglosli

Foto: Erik Habberstad

Baracoa drives av Mihai Tiberiu Voica, Line Elisabeth Randhol og Erik Habberstad

Trang Fødsels konserter i begynnelsen av mai hvert år er et høydepunkt for mange

Baracoa har utviklet sitt eget øl i samarbeid med Wettre bryggeri

B

aracoa utenfor kulturhuset har «alltid» vært der. Helt siden 2004 har stamgjestene kommet inn over dørstokken for å nyte mat, drikke og musikk. Og det har de fått. Med andre ord er det et samarbeid, en symbiose, mellom flere parter. Baracoa er et godt eksempel på hvordan lokalt samarbeid skaper suksess. De siste to årene har stedet vært dre-

vet av Line Elisabeth Randhol og Mihai Tiberiu Voica, eller Tibi som han er kjent under. - Vi begynte begge som vanlig ansatte for ni-ti år siden, forteller Tibi. - Men for to år siden fikk vi muligheten til å ta over sammen med Erik Habberstad. - Da kom vi inn i et allerede godt nettverk av lokalt samarbeid. Blant annet når det gjelder maten.

Foto: Erik Habberstad

Foto: @vibekeglosli

67


Baracoa

Foto: Line Elisabeth Randhol

Foto: @vibekeglosli

Foto: Line Elisabeth Randhol

Baracoa er et av få steder der DJene fortsatt snurrer vinyl

Foto: Line Elisabeth Randhol

Foto: Line Elisabeth Randhol. Bildene som henger på veggen er tatt av Erik Habberstad

Baracoa lager maten fra grunnen av, og bruker lokale råvarer der de kan

Artistene som besøker Baracoa havner på veggen etter endt besøk

UTEN MAT… For de er opptatt av gode råvarer på Baracoa. Det må man være når man lager all maten fra bunnen av, og de velger lokalt der det er mulig. - Vi kjøper te fra Petra og grønnsaker lokalt i Asker. Brødet vårt kommer riktignok fra Lierskogen, men det bakes av broren til han som driver Glorioso, ler han. Og så er det ølet da.

av logoene til Baracoa, Wettre og Asker Blues.

…OG DRIKKE Baracoa har sitt helt eget øl, og også det er et resultat av lokalt samarbeid. - Vi snakket om at det hadde vært kult å ha et eget øl, så jeg tok kontakt med gutta nede på Wettre gårdsbryggeri, forteller Tibi engasjert. Resultatet av den praten, og en del utviklingsarbeid, var at de fikk sitt helt eget hveteøl tilsatt litt appelsinskall. Ølet bærer selvfølgelig navnet Baracoa, og etiketten er en blanding

68

MUSIKK For bluesklubben er enda en av Baracoas samarbeidspartnere. - De har alle sine konserter og samlinger her, og mange av stamkundene våre finner vi i medlemslistene til Asker Blues, nikker Tibi. Mange av konsertene som holdes har altså bluesklubbens signatur, men ikke alle. - Vi har mellom to og fem konserter her hver måned, og heldigvis er det mange gode musikere her i Asker, så også der kan vi i mange tilfeller bruke lokale krefter. Det gjelder også årets desidert mest populære tradisjon, nemlig Trang Fødsel-konserten første helgen i mai. - I fjor ble begge de to oppsatte konsertene utsolgt i løpet av fem dager, så i år må vi kanskje sette opp enda en konsert, ler han.

Foto: @vibekeglosli

OG ANDRE TRAVLE DAGER Musikk er ikke det eneste som trekker folk til Baracoa. - Ukens travleste dag er onsdager når vi har quizkveld, forteller Tibi. - Og så følger vi nøye med på hva som skjer på kulturhuset og kinoen, for det påvirker hvor mange folk vi må ha på vakt. Den kvelden kulturhuset hadde oppsetningen «Dr. Bergland bryter taushetsplikten», hadde vi noen gjester som kom inn i en nesten tom kafé for å nyte en middag i fred og ro. Vi guidet dem til et stille bord og forklarte dem at det snart kom til å bli fullt. De så forvirret på oss, men måtte etterpå innrømme at vi hadde rett. I løpet av tre minutter etter at forestillingen var over hadde det kommet 150 gjester inn til oss. De ble selvfølgelig tatt i mot med åpne armer, som man alltid blir på Baracoa.


Vi i redaksjonen kan gå god for at vårt prosecco tips er trygt å drikke uten at noen blir bøtelagt!

PROSECCONAVNET SKAPER PROBLEMER Navnet Prosecco skaper problemer. Før var Prosecco både en vin og en druetype. Dette kunne være forvirrende for folk flest. Verst var muligheten for at prosecconavnet kunne misbrukes av andre. Så lenge Prosecco også var navnet på en drue, kunne produsentene som brukte druetypen også sette navnet prosecco på flasken uten at vinen var fra Veneto eller Friuli. Med det økende proseccosalget var produsentene ivrig etter å beskytte prosecco som merkevare. Fra og med 2009 skulle derfor Glera være det offsielle navnet på druetypen tidligere kjent som Prosecco. Valget falt på Glera siden navnet allerede var et synonym for Prosecco. Druetypen hadde nå fått et annet navn enn vintypen og prosecco var nå knyttet til bestemte områder i Veneto og Friuli gjennom sin DOC og DOCG status. Dermed ble prosecco en beskyttet betegnelse i EU, og dette var gode nyheter for de italienske proseccoprodusentene, men skapte problemer for andre, bla Kroatia som i flere hunderede år har laget Prosek - en dessertvin på tørkede druer. Som ferskt EU-medlem fikk de beskjed at vinen deres måtte bytte navn for folk kunne tro at det var den musserede vinen prosecco de kjøpte. For de kroatiske produsentene var det hele ganske absurd.

AGENT 007 PROSECCO Med økende popularitet og salg så har misbruket av prosecco navnet blitt så stort i Italia at Consorzio Valdiobbiadene har en egen prosecco kontrollør. Andrea Battistella har fullmakt fra det italienske landbruksdepartementet til å bøtlegge butikker og barer som selger annet enn ekte prosecco fra flasker med DOC- eller DOCG merke. Andrea, populært kalt «007 Prosecco», kan dukke opp uanmeldt og gi seg ut for å være en vanlig gjest som ber om et glass prosecco. Om servitøren begynner å tappe fra en kran så er de avslørt og serverings-stedet risikerer en bot på nærmere 20 tusen kroner!

Zigno Prosecco DOC Extra Dry Smak av sitrus, eple, pære og urter. Passer til som aperitif, til havabbor og annen sjømat. Kr. 115,Varenr. 1964001 (basisutvalg)

Ponte Prosecco Frizzante DOC Treviso Sitrongul med refleksjon av grønt. Fruktig frisk og floral med hint av grønne urter. Fløyelsmyk og behagelig lett. Passer til som aperitif, til hvit fisk, tapas og risotto med sopp. Kr. 129,90 Varenr. 9396901 (bestilling)

Kilde: Vinmonopolet


A-Medi

snømåking og annen risikosport Har du måkt på deg ryggproblemer i vinter? Du er ikke den eneste, og det merkes på kontoret til ortoped Ihab Salman på A-Medi. TEKST: AINA SKOLAND

Foto: @vibekeglosli

Ihab Salman på A-Medi kan behandle artrose i for eksempel kne med PRP-injeksjoner

E

n ortoped kan både utrede, behandle og operere problemer med ledd, sener og muskler. Altså et kontor man fort kan komme til å måtte oppsøke når man har måkt litt for mye snø eller kjørt ski ned bakker man burde holdt seg unna. - Det stemmer, jeg får inn mye av den typen skader nå for tiden, ler Ihab som begynte på A-Medi i desember i fjor. - På sommeren derimot, er det mye barn

70

med trampolineskader og kragebensbrudd etter sykkelulykker. Han medgir humrende at det er overvekt av menn over 40 i den siste gruppen.

påpeker: - Hvis man lever lenge nok vil man på et eller annet tidspunkt få problemer med leddene.

KRONISKE PLAGER Selv om akuttskadene varierer med sesong, er det andre problemstillinger som holder seg jevnt gjennom året. Han jobber mye med senebetennelser og artrose, altså slitasje i leddene, og som han

KAN BEHANDLES Når man så begynner å stivne til i leddene er smertestillende et naturlig førstesteg for mange, og operasjon er fortsatt langt unna. - Det går mange år mellom paracet og


A-Medi

proteser, understreker Ihab med et lunt smil. - Artrose kan, i likhet med senebetennelse, behandles med kortisonsprøyter, men dette vil bare lindre symptomene. Kortisonen reparerer ingenting, men heldigvis har det kommet flere og bedre muligheter. - For artrose kan vi bruke injeksjoner med hyaluronsyre som hjelper til med å bygge brusk som er nedslitt. Det som anses for å være den beste artrosebehandlingen nå er likevel PRP, også kjent som vampyrmetoden. - Vi tar ut litt blod fra pasienten, sentrifugerer det i en spesiell maskin, og sprøyter det inn i leddet igjen. Etter sentrifugeringen sitter vi igjen med høy konsentrasjon av blodplater med vevsfaktorer som trigger kroppens tilhelingsmekanismer og bidrar til gjenoppbygging og leddet, forklarer han. Metoden kan også brukes til behandling av seneskader, rifter i menisken og brudd som ikke gror, for å nevne noe.

TA VARE PÅ DEG SELV Selv om vi har kommet langt når det gjelder behandlingsmetoder de siste årene, er Ihab likevel klar på at det er ting man selv kan gjøre for å holde seg frisk lengst mulig. - Å holde seg aktiv og i bevegelse er gullstandarden, påpeker han. - Det er også lurt å unngå store belastninger eller feilbelastninger. Med andre ord; løfte riktig, løpe på mykt underlag og sånne ting. Gode sko er også viktig, og sørg for å få hjelp til innleggssåler om du trenger det. Dessuten fører overvekt til en økt belastning på leddene. Om man likevel skulle trenge hjelp fra en ortoped finnes det flere veier til Rom. - Man kan gå til fastlegen og få en henvisning. Vi, som flere, er godkjente av HELFO som en del av fritt behandlingsvalg når det gjelder veldig mange problemstillinger der man trenger en ortoped. Men man kan selvfølgelig også gå direkte til oss eller en annen privat behandler for kortere ventetid, avslutter Ihab og oppfordrer alle til å bruke påsken til å bevege seg litt ekstra.

Foto: @vibekeglosli

Ihab Salman er fast ortoped på A-Medi

Mer info Telefon: 67 430 930 www.a-medi.no

71


BOLIGMARKED

NÅR BØR DU SELGE ELLER KJØPE DIN BOLIG?

Har det noe å si når på året du selger boligen din? Skal du vente på at markedet snur før du kjøper? Det er mange forskjellige råd og meninger å få der ute og det kan være vanskelig å vite hvilke man skal følge. Dårlige råd gjør hvert fall at man kan gå glipp av god kjøp og salg.

P

å forsommeren selges det stort sett flest boliger og i første kvartal ser vi stort sett den største delen av prisveksten for året. I feriene er mange bortreist. Skal prisen opp eller ned? Osv. Elementene er mange å vurdere og hvordan skal man treffe rett for å komme best mulig ut med både kjøp og salg. De som forsøker å treffe bunn eller topp vil stort sett alltid tape. Fordi farten er så stor når det først snur, og man er usikker på om det faktisk har snudd eller om det bare er en liten korreksjon. Man kan si at de fleste kjøper og selger i samme markedet så bra eller dårlig har ikke så mye å si. Allikevel vil det være penger å tjene eller spare ved å ta de rette valgene. De fleste kjøper seg dyrere bolig når de bytter. Det betyr for eksempel at hvis markedet går ned 10 prosent, får man 300.000 kroner mindre for en bolig som selges til tre millioner kroner. Kjøper man seg så oppover, for eksempel til en bolig til fem millioner kroner, vil denne være 10 prosent eller 500.000 kroner billigere. I kroner og øre tjener med andre ord de fleste på å bytte bolig i et fallende marked. Så kommer selvfølgelig andre parametere, som tilbud og etterspørsel i de forskjellige boligtypene. Er det ikke tilsvarende balanse vil boligtypene ha forskjellig vekstprosent. Altså

72

bør man få noen gode råd et sted. Folk flest bør ha en megler både når de skal kjøpe og når de skal selge, høre på gode råd med riktig argumentasjon bak. En god megler er en god investering for å øke sannsynligheten for å ta riktige avgjørelser. Gale kan være dyrt. Folk må slutte å høre på spådommer fremmet av journalister som vinkler saker slik at avisen selger mer, av og til er de riktige men andre ganger er de feil. Ofte intervjues økonomer som for eksempel sitter høyt i systemer som tjener på dårlig boligmarked, som blant annet å selge alternative spareprodukter som tilsynelatende kan gi bedre avkastning enn å være i boligmarkedet. Da er ikke spådommene nødvendigvis riktig forankret. Folk kan ha et inntrykk av at eiendomsmeglere alltid er positive til hvor markedet går, men det er ikke riktig. Det er eiendomsmeglerne som sitter i førersetet og kjenner pulsen på markedet bedre enn noen andre. De, hvert fall de som interesserer seg, følger tett med på de faktiske driverne av boligmarkedet. Som arbeidsledigheten, renten og balansen i tilbud og etterspørsel. I tillegg sitter de med kunnskap om hvordan markedet faktisk oppleves der ute. Hva med deg som ikke har din egen bolig eller skal investere sparepengene dine?

Det som er viktig er at man kjøper seg en bolig man har råd til, ikke venter på at den som er for dyr skal falle i pris. Dette gjelder spesielt førstegangskjøperne eller de som leier bolig. Det er i boligmarkedet man stort sett bygger seg egenkapital til å kunne kjøpe seg opp etter hvert. Ser man på boligprisveksten de siste ti-årene så stiger prisene mange ganger det nivået man har mulighet til å spare selv. Og da er det dumt å ikke eie sin egen bolig.

Daglig leder i Proaktiv Eiendomsmegling

Gratis verdivurdering Når du er på jakt etter drømmeboligen bør du alltid finne ut hvor mye boligen din er verdt i dagens marked. En gratis verdivurdering er uforpliktende, og inkluderer gode råd og tips fra en dyktig megler. Proaktiv Eiendomsmegling Tlf (+47) 95 42 87 01 E-post: vk@proaktiv.no www.proaktiv.no


INTERI0R DESIGN STYLING

Avd. Asker/Bærum

SKAL DU PUSSE OPP ELLER TRENGER RÅDGIVNING OG HJELP TIL INNREDNING?

SKAL DU SELGE BOLIG OG 0NSKER Å TILTREKKE FLEST MULIGE KJ0PERE TIL VISNING?

Vi bistår deg gjerne med valg av farger, møbler og interiør for å gjøre din bolig spennende, personlig og delikat. DinBoligStylist består av to avdelinger og vi tilbyr våre tjenester i Oslo, Vestfold, Akershus & Buskerud.

Vi hjelper deg å gjøre boligen delikat og innbydende slik at den kan vises fra sin beste side. Boligstyling gir både raskere salg og høyere pris da det appellerer til en større gruppe av potensielle kjøpere.

Heidi Michalsen

Daglig leder avd. Bærum

Tlf: 90 54 10 36 heidi@DinBoligStylist.no

905 41 036 DinBoligStylist Bærum AS Følg oss på Instagram: #boligstylist_heidim

www.dinboligstylist.no


HELT ELEKTRISK Jaguar I-Pace er Jaguars første el-bil, godt forankret i Jaguar og Land Rovers lange erfaring med bilproduksjon

MOTORPOOL HAR ÅPNET PÅ BILLINGSTAD Når man kommer inn i Motorpool sine lokaler på Billingstad er det ikke bare bilene som lukter nytt. TEKST: AINA SKOLAND

M

otorpool, som Norges største forhandler av Jaguar og Land Rover, flyttet inn i splitter nye lokaler i Bergerveien på Billingstad i februar. Perfekt plassert som nærmeste nabo til trampolineparken, så du vet hva du skal gjøre med junior for å få tid til å kikke på bil i fred og ro. - Her har vi 3500 kvadratmeter å boltre oss på, og vi er veldig fornøyd med hvordan det har blitt, sier Anders Fredriksen Dahl som er salgs- og markedssjef på huset. Her er det ingen tilfeldigheter når det gjelder verken interiør eller bilutstilling. - Den nye butikken følger den globale standarden til Jaguar og Land Rover som du vil kjenne igjen når du kommer inn til en Jaguarforhandler uansett hvor du er i verden. Et hakk opp fra Motorpools gamle lokaler på Høvik, som han nå refererer til som «brakka» i forhold til den nye butikken.

74

Anders Fredriksen Dahl er fornøyd med Motorpools nye lokaler på Billingstad


Motorpool

E-pace, Elektriske I-pace og F-pace sett ovenfra, som man ser har I-pace mindre panser men er stor innvendig og har en startpris på 599.900

LANGE TRADISJONER Jaguar og Land Rover er begge tradisjonelle merker med over 100 års erfaring tilsammen med bilproduksjon. Jaguar har holdt seg i premiumsegmentet, og har vært en favoritt hos den britiske overklassen i en mannsalder. Land Rover på sin side er en ren SUV spesialist, og har holdt på med nettopp dette i 70 år. Når disse to produsentene slo sine hoder sammen i 2013, var det dermed ingen tilfeldighet at deres første avkom var en SUV, nærmere bestemt Jaguar Fpace som ble lansert i 2015. Året etter kom oppfølgeren E-pace som var litt mindre i størrelse, men nå kommer den splitter nye og elektriske I-pace. Like stor som F-pace inni, men noe kortere i panseret. I motsetning til batteriprodusenten TESLA er vel dette første helelektriske premium SUV med firehjulstrekk fra en bilprodusent. Ikke nok med det, ytelsene er bedre til en rimeligere inngangsbillett. Den eneste model X som kan hamle

opp med I-pace er ludicrous. Jaguaren har fem seter, med god benplass også i baksetet, og bagasjeplass på 1453 liter, med en bonus på 36 liter under panseret foran. Den har en oppgitt rekkevidde på 480 kilometer på den mere realistiske WLTP syklusen, og forventet ladetid på 40 mi-

nutter til 80% på en standard hurtiglader på 100 kWh. Hva gjelder motorkraft kan el-bilen by på 400 hestekrefter, og den gjør 0-100 km/t på fire tallet. Prisen, som normalt sett for en bil som dette ville ha ligget på rundt 1-1.5 millioner kroner, blir på grunn av el-driften oppgitt til å starte på 599 900 kroner.

75


Motorpool

Range Rover Sport kommer nå i plug-in hybrid

PLUG-IN Om du ikke er klar for hel-elektrisk bil riktig enda, er Land Rover i ferd med å lansere to plug-in hybrider SUV i form av Range Rover og Range Rover Sport som får en total ytelse på hele 404 hestekrefter (300hk bensin og 104hk elektrisk). Oppgitt rekkevidde på batteriet er 51 kilometer, hvilket tilsier at den akkurat kommer over grensen som staten har oppgitt for å gi avgiftsfordeler ved kjøp. Har du kanskje sett den virale videoen av bilen som kjørte opp de 999 trappetrinnene med opp mot 45 graders stigning i Heaven’s gate i Kina? Det er den bilen vi snakker om. Den har en toppfart på 220 km/t og kan nå 100 km/t i løpet av 6,7 sekunder. Prisen på denne vil starte på 999 900 kroner. Begge bilene tilsier at det nå er realistisk å ha en hel- eller delvis elektrisk bil som familiens førstebil. De er også split-

76

ter nye og testbiler vil komme i butikken nærmere sommeren. Allerede nå står flere hundre nordmenn i kø og venter på de første bilene som forventes å rulle på norske veier i løpet av høsten. Så da er det vel bare å trekke ut stikkontakten og komme seg på veien!

Motorpool Handel AS Bergerveien 5. 1396 Billingstad Tel 67 80 72 00 salg@motorpool.no www.motorpool.no


HELT NYE DISCOVERY

ENDELIG SOM VAREBIL.

NYE DISCOVERY VAREBIL FRA 631 900,- EKS. MVA*

Utstyr:

Endelig er den her. Nye Discovery Varebil. Helt nytt design og bedre utstyrt enn noen gang. Det nye Terrain Response 2 systemet gir deg klassens beste fremkommelighet i all slags terreng. Twin Turbo dieselen på 240 hk og 500 Nm i kombinasjon med 8-trinns automatgir gir deg mer enn nok krefter og tilhengerkapasitet på hele 3,5 tonn. Hva mer kan du ønske deg?

- Tilhengerkapasitet: 3 500kg - 8-trinns automatgir - Filvarslingssystem - Terrain Response - Ingenium Twin Turbo Diesel 500NM Euro 6 - Aluminiumschassis - Personbilkomfort - Command Driving Position - Automatisk nødbremsesystem

Bestill prøvekjøring nå. DISCOVERY VAREBIL S 240 HK DIESEL 4WD AUT. FRA KR 641 900,- INKL. MVA.* Motorpool Handel AS Bergerveien 5, 1396 Billingstad Tlf: 67 80 72 00 motorpool.no

Land Rover Discovery Varebil: Forbruk 6,4-10,9 l/100 km blandet kjøring. CO2 utslipp fra 168-254 g/km. Pris fra kr 631.900,-. Pris levert Oslo inkl. frakt, leverings- og adm. kostnader kr 9.950,-. Forbehold om prisendringer og trykkfeil.


78


Dikemark

HISTORISK HELBREDELSE Mange av de vakre bygningene på Dikemark står i dag tomme, men historiene sitter fortsatt i veggene, både fra eldre og nyere tid. Noen er søte, andre egner seg litt dårligere som nattahistorier. Og hovedpersonene, de varierer fra Krøsus til Svein Soot. TEKST: AINA SKOLAND FOTO: @VIBEKEGLOSLI

Krøsus lagde parfyme. I disse flaskene er det en fin blanding av avsilt rosevann og noen dråper av Krøsus’ egen urin.

F

or Krøsus, som Trude Teige skriver om i sin siste bok, Pasienten, er en virkelig person. - Jeg har møtt ham, bekrefter Tore Gude. Tore jobbet som lege på Dikemark i noen år på 70-tallet, men har en mye lengre historie fra stedet enn som så. - Jeg har praktisk talt vokst opp her. Faren min var lege ved sykehuset i mange år, og som femåring var jeg med ham på legevisitten for første gang. Det viste seg å ikke være bare enkelt for en liten guttepjokk.

- Vi gikk gjennom et rom på kvinneavdelingen, der pasientene satt langs veggene, noen av dem spent fast til armlenene. Jeg ble stående å se meg rundt med store øyne helt til jeg hørte et klikk. Det var visitten som hadde gått videre til neste rom, og døren som gikk i lås bak dem. Da var jeg der alene med alle disse damene. Jeg ble litt redd da, humrer han. HELE LIVET En annen som har vokst opp med å leke i disse idylliske omgivelsene, og som senere har tilbrakt 40 år som psykiatrisk spesialsykepleierpå Dikemark, er Wen-

che Norset Iversen. Nå er hun en av ildsjelene som tar i mot besøkende til museet som ligger i Bjørkelibygningen. Der deler hun raust av all kunnskapen og alle historiene hun har. - Jeg har aldri møtt Krøsus, men jeg har hørt mye om ham, forteller hun mens hun tar oss med inn på rommet der de har gjenskapt Krøsus’s arbeidsværelse med alle hans parfymeflasker, sorte diamanter, gullstøv og malerier som kan minne om Van Goghs verker. - Trude Teige har beskrevet ham godt ut

79


Dikemark

Tore Gude har vært lege ved sykehuset på Dikemark, og Wenche Norset Iversen har vært psykiatrisk spesialsykepleier. Begge vokste i tillegg opp i området. Nå tar de i mot besøkende til museet.

Krøsus var pasient ved Dikemark i en årrekke. Her har museet gjenskapt arbeidsværelset han fikk benytte seg av

80


Dikemark

Pasientuniformene, eller Dikemarkbunadene som de ble kalt, ble vevd av pasientene selv

fra hva vi har kunnet fortelle, men vi har jo taushetsplikt når det gjelder pasientene, selv om de ikke lever lenger, så vi har jo ikke kunnet fortelle alt. For Krøsus, som malte, som samlet sorte glatte stener han kalte diamanter og ga til damene, og som laget parfyme der dråper av hans egen urin var en viktig ingrediens, døde til slutt på sykehuset. - Han hadde levd her mesteparten av livet, og det gjaldt flere enn ham, forklarer Wenche. - Etter å ha levd her som pasient i flere tiår, var det mange som ikke lenger hadde noe sted å reise hjem til. Derfor endte mange opp med å bli ansatt da de ble

for friske til å være pasienter. ARBEID OG ASKERLUFT Og det var nok av arbeid å ta seg til. - Sykehuset var et selvforsynt samfunn, forklarer Tore. - Her var det gårdsbruk, skomaker, vevstue, kurvmakeri og børstemakeri for å nevne noe. De store områdene ble holdt plettfrie til en hver tid, og brettekantene lå skarpe i hyllene. Arbeid var en viktig del av behandlingen. - Det og Askerluften, humrer både Tore og Wenche. BLODFJELL Den friske Askerluften har nok kurert mangt og meget opp gjennom tidene,

I denne trappen endte livet til flere av Sootfamiliens medlemmer i serien Jul i Blodfjell. Nå har både Soot og filmcrewet pakket og dratt fra Dikemark. men for noen ble den i meste laget. Eller kanskje luften ikke er så frisk som den en gang var? Nylig koste nemlig familien Soot seg på juleferie på Dikemark. Skjønt, de kalte det Blodfjell. Vi snakker selvfølgelig om fjorårets julekalender på TV-Norge som ble spilt inn i Kringsjåbygningen på Dikemark. Jul i Blodfjell bidro med et blodig kapittel i Dikemarks historie, så la oss håpe at fremtidens historier som skal sette gjenlyd i de ærverdige veggene bidrar med en noe mer positiv valør. Og et malingsstrøk eller to.

81


Norges største forhandler av Jaguar og Land Rover har åpnet på Billingstad.

Motorpool Handel AS. Ny adresse: Bergerveien 5. 1396 Billingstad. Tel 67 80 72 00. salg@motorpool.no motorpool.no


ALL E Nom

RED

ine

FLYTT INN. PUST UT. g yg

rt

til

E4

il å

ret

0%

sb ygg

SOL rge GT !

i No

Nøkkelfe rdige boliger - flytt ret t inn!

På utkikk etter rekkehus med god boltreplass, kvalitetskjøkken fra Norema, flotte lysforhold, direkte utgang til hage og naturen som nærmeste nabo? Letingen vil stoppe her i naturskjønne Dikemark.

ne mi

rt t

sb et år

No

Unike detaljer som skiller seg ut

Bli begeistret av flotte omgivelser

Topp kvalitet som må oppleves

OPPLEV SYKEPLEIERSKOLEN SLIK DEN FORTJENER!

VELKOMMEN TIL VISNING TIRSDAGER OG TORSDAGER KL. 15-17 Noen ganger er det ingen overdrivelse å kalle et prosjekt for unikt. Blant tomme jugendbygg og grønne parker har noe moderne vokst frem på Dikemark. En bit av Askers lokalhistorie er nå vekket til liv med Sykepleierskolen – et boligkompleks i ny drakt. Prosjektet består av 36 leiligheter og 7 rekkehus, alle med topp kvalitet og ikke minst en beliggenhet som begeistrer. ER DU KLAR FOR Å VRI OM NØKKELEN TIL VILLAVEIEN 18 I ASKER? SE HJEMMESIDE FOR OPPDATERT OVERSIKT OVER LEDIGE BOLIGER: SYKEPLEIERSKOLEN.NO ANDERS WINTHER, Leder nybygg Mob: 979 79 696 - e-post: aw@bnbolig.no

JOHN SIVERT BRANDT, Eiendomsmegler MNEF Mob: 951 13 860 - e-post: jsb@bnbolig.no


M a m e n - L u n d, E n g h, S æ t r e & p a r t n e r s A S

KOMPETANSE FOR KVALITET nye lekre lokaler i asker sentrum

petter mamen-lund tlf. 91 61 47 22

kine sætre tlf. 95 11 54 47

odd andré engh tlf. 90 04 49 17

christian salvesen tlf. 97 05 38 38

anniken stampe tlf. 48 26 36 88

johanna finnby tlf. 46 84 36 96

lene solem tlf. 91 78 26 57

bankveien 11, Asker

telefon: 66 90 15 00 asker@eie.no

www.eie.no/asker

Profile for LIVEIN

LIVEIN Asker 0118  

LIVEIN Asker 0118  

Profile for maglin25
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded