Page 1

Magis 2014. Március

Az Előszenteltek Liturgiájáról Téli Olimpia 2014. EUROSCOLA

NAGYBÖJT


tartalom kulTúra

Molnár Á.: Az Előszenteltek Liturgiájáról Hámori F.: Könyvajánló

sport 4 5

tanulás

Szabó N.: LibriVox Kaiser Zs., Pákozdi Zs.: NÉZŐPONT Kozma R.: TANÁRINTERJÚ - Tóth Gyula

6 7 10

szórakozás, programok Demjén D., Einbeck A.: Kocsonya Farsang Baksay S.: EUROSCOLA

Ormay N.: Téli Olimpia 2014. Szabó J.: Tornászlányok Janka Gy.: Rubik kocka

16 19 20

aktuális

P. Nagy B. SJ.: A nagyböjtről Sándor Cs.: SZIK

22 24

környékünk 12 14

Hámori F.: Vakondtúra

26

Magis - A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium iskolaújsága. Megjelenik havonta. I. évfolyam 3. szám. Főszerkesztő: Janka György. Szerkesztőbizottság: Elek László SJ, Mozgó Endre, Tóth Péter, Anda Dávid, Baksay Sára, Dabasi-Halász Zsigmond, Demjén Dorottya, Einbeck Adrienn, Emri Dorottya, Hámori Fruzsina, Kaiser Zsófi, Molnár Ádám, Ormay Nóra, Pákozdi Zsófia, Szabó Nóra. Fotók: Elek László SJ, Mirczik Bálint, Mozgó Endre, rgbstock, Google Képkereső Kapcsolat: www.jezsu.hu,

iskolaujsag@jezsu.hu,

/magisujsag (Magis)


Köszöntő „… felejtem, ami mögöttem van, és nekifeszülök annak, ami előttem van. Így futok a cél felé annak a hivatásnak a jutalmáért, amelyet Isten felülről adott Krisztus Jézusban.” (Fil. 3; 13-14.)

Kedves Diákok, Kedves Olvasók!

Tóth Péter

Pál apostol szavai fejezik ki leginkább azt az utat, melyet most járunk közösen a farsangi időszak végén, a nagyböjti időszak kezdetén. Ezt az utat járja a MAGIS legfrissebb száma is. Felejtjük, de mégis visszatekintünk a farsang örömeire, és nekifeszülünk az újnak, a megtisztulás böjti útjának is. Így feszültek neki a munkának a MAGIS cikkírói, szerkesztői is, hogy ismét egy igényes szám jelenhessen meg, mely tanít, elgondolkodtat, elcsendesít, felvidít. Úgy érzem, ez újra sikerült Nekik. Külső lektorként a legújabb MAGIS-t saját versemmel szeretném ajánlani minden Kedves Olvasójának. Kívánom, hogy az a „várakozó remegés” előzze meg minden egyes szám megjelenését lelkünkben, olvasóként, szerkesztőként, mint a nagyböjti időszak csodája, mely végén a lelkünk Békét talál. VÁRAKOZÓ REMEGÉSEK VÁRAKOZÓ REMEGÉSEK… melyeket Tőled kaptam GYÉMÁNT - LELKŰ SZÜLETÉSEK Melyeket Nálad leltem ISTEN - FÉNYŰ FOLYAMATOK Melyeket Megértettem VISZNEK TOLNAK REPÍTNEK ELŐRE A Jövőbe, hol az ISTEN-FÉNYŰ FOLYAMATOK Kiteljesednek, hol a GYÉMÁNT-LELKŰ SZÜLETÉSEK Neked felelnek, hol a VÁRAKOZÓ REMEGÉSEK Békét lelnek…

Magis

3


kulTúra Molnár Ádám

Az Előre Megszentelt Áldozatok Liturgiája Mint azt sokan tudjátok, a görögkatolikus egyház viszonylag sok szertartással rendelkezik. Mindegyiknek megvan a maga ideje és alkalma. De nem szeretném most ezeket részletezni és unalmas sorokat írni róluk, hanem csak egyet bemutatni nektek. Ez az Előre Megszentelt Áldozatok – röviden Előszenteltek – Liturgiája. Ezt kifejezetten a nagyböjti időszakban végezzük, de csak szerdán és pénteken. De mi is ennek a szertartásnak a lényege? Ha röviden akarom megmagyarázni, akkor egy Vecsernye (Alkonyati Istentisztelet) és egy Szent Liturgia keveréke. Azonban nem nevezhető egyiknek sem, hiszen nincs benne evangélium és átváltoztatás, hanem a vasárnap átváltoztatott és megszentelt szentséggel áldoztatnak. Leginkább a Rorate misékhez tudnám hasonlítani, hisz az a meghittség és lelki béke ugyanúgy jelen tud lenni bennük. Az énekek elgondolkodtatóak, és ha csak rájuk figyelünk, valóban meg tudjuk hallani Isten szavait. Nekem ez az egyik kedvenc szertartásom, és ajánlom, hogy legalább egyre menjetek el. A legelsőn „koliba” áldás is van, amely főtt búzából és déli gyümölcsökből készült finomság.

„Igazodjék fel az én imádságom, mint a tömjénfüst a Te színed elé…”


Hámori Fruzsina

Könyvajánló - A szoba A kisgyerekek gondolkodását, életét és vágyait az szabja meg, hogy milyen körülmények között élnek. Ez tény. A szülők által teremtett világ válik a valóságukká. A szülők éppen ezért igyekeznek minél szebb és biztonságosabb élethelyzetet teremteni a gyereküknek. De vajon mit tehet egy édesanya, aki egyedül neveli a fiát egy 12 négyzetméteres szobában? El lehet-e fogadtatni egy életvidám kisfiúval, hogy en�nyi a világ, és ha igen, lehet-e belőle egyszer normális felnőtt? A könyv erről szól. Hogy hogyan teremti meg az ötéves Jack édesanyja a biztonságot a világ talán legkevésbé biztonságos helyén. Hogy hogyan élnek ők ketten a szobában, a világban. Majd természetesen jön a nagy fordulat. A békés, megszokott és teljes világnak ugyanis véget kell vetni. Jacknek meg kell halnia, hogy élhessenek. Ki kell lépni az „igazi” dolgok közé, ami egy furcsán szocializálódott kisfiúnak nagyon sokkoló és nagyon erős. A valós eseményeken alapuló regény nem egy kikapcsoló olvasmány. A sztori távolinak tűnhet, de amint a végére érünk, rá kell jönnünk, hogy egyáltalán nem az. Szívhez szóló, mert Jack „mesél el” mindent. Csak azt tudjuk, amit Ő tud, és ez folyton kétségek között tartminket, olvasókat, hiszen ami a kisfiúnak természetes, nekünk bizarr és egyáltalán nem hétköznapi. De mindezek mellett a „gyereknyelv” aranyossá és könnyen elfogadóvá teszi a legszörnyűbb bűnöket is. Megdöbbentő, mert véleményem szerint ez az élethelyzet és ez a kiszolgáltatottság még a mai napig tabu. És szörnyen izgalmas, mert tabukat dönteni és először beszélni a kényes dolgokról mindig az.

Magis

5


tanulás Szabó Nóra

LibriVox - Online hangoskönyvek tárháza A LibriVox egy Amerikai Egyesült Államokból indult kezdeményezés, ami a 2005-ös megalakulása óta világméretűvé nőtte ki magát. Célja, az interneten mindenki számára minél több ingyenes hangos könyv közzététele. Maga az elnevezés sokféleképpen magyarázható, mivel az alapítók főként online latin szótárakra hagyatkoztak, de tényleges nyelvtudásra nem. A Libri latinul könyvet jelent, a Vox pedig hangot, tehát egybeírva „könyvhangot” vagy akár a „könyv hangját”. Másik magyarázatot adhat még az angolban használatos Library szó, ami könyvtárat jelent és a latin Vox szóval egybekötve akár a „hang könyvtárát” is jelentheti a LibriVox elnevezés. Ezen a havidíj és reklámmentes oldalon csak olyan könyveket találunk, melyek a szerzői jogok lejárta miatt közkincsnek számítanak, vagy szerzőjük közkinccsé nyilvánította őket. A hangos könyveket önkéntesek rögzíthetik a világ bármely pontjáról bármely nyelvet beszélve. A LibriVox nem állít feltételeket önkéntesei elé. Nem szükséges előzetes hangmérnöki vagy színészi tapasztalat a felvétel elkészítéséhez. Csupán egy számítógépre, egy mikrofonra és bármely ingyenesen letölthető hangrögzítő szoftverre van szüksége egy lelkes önkéntesnek ahhoz, hogy elkezdhesse a munkát. A weboldalra bármely nyelven lehet műveket feltölteni, dialektusra és akcentusra való tekintet nélkül. A fő, ha valaki nem a saját anyanyelvén olvas fel, érthető legyen. A LibriVox nem fogja elutasítani csupán a kiejtése miatt. Sőt, az alapítók úgy vélik, éppen az akcentusok, dialektusok és hangszínek sokasága az, amely izgalmassá teszi a LibriVox hang-

6

Magis


anyagait. A felolvasott anyagok gyakran a Project Gutenberg-ről származnak, ami ugyancsak egy amerikai ötleten alapuló 42 000 ingyenesen elérhető e-könyvet tartalmazó weboldal. A nem USA-ból érkező művek felvétele előtt persze tanácsos a szerzői jogok alapos tanulmányozása a kiadás országában. A LibriVox egy olyan eszköz, amely bármely idegen nyelvet tanuló személy tudásbeli gyarapodására és szórakozására válhat. Nemcsak nagyszerű módszer a hallott szöveg értésének fejlesztésére, a szókincs bővítésére, de különleges lehetőséget ad az adott kultúra irodalmának felfedezésére is. Legyen az angol, német, francia, orosz vagy mandarin, amit gyakorolni szeretnénk. A LibriVox oldalán az adott nyelv klasszikusait biztosan megtaláljuk. Ha mégsem járnánk sikerrel a keresésben, a fórumon mindig tehetünk javaslatot, hogy melyik művet készítsék el legközelebb, illetve mely művek vannak készülőben.

http://www.gutenberg.org/

https://librivox.org/

Kaiser Zsófi, Pákozdi Zsófia

Nézőpont - Kicsik és nagyok A márciusi Nézőpont, a kicsik és nagyok közötti kapcsolatot, távolságot és határt boncolgatja. Kíváncsiak voltunk, hogyan látják a különböző korosztályok ezt a kérdést. Az idősebb diákok a kisebbeket, a kisebbek a nagyobbakat. Megkérdeztük az alsósokat, hogy mennyire tekintik példának a felsőbb osztályokat, diákokat, és utánajártunk, hogy mennyire ismerik egymást az évfolyamok. „Ismerem, hogy nagyjából ki melyik osztályba jár, szerintem nem „bunkók”, viszont ritkán beszélek velük, inkább a saját korosztályommal és évfolyamommal társalgok. Szeretek beszélgetni sok gyerekkel, akár az én évfolyamomból, akár felsős diákokkal, akiket ismerek.”

> Magis

7


„hát úgy nagyon nem lógunk így nagyobbakkal , mindenkinek van ismerőse, de inkább rokon vagy barát , én is csak az unokatesómat ismerem, meg még egy pár embert, de úgy ös�szességében szerintem többségük elég kedves:)” Minden felsős azt hangoztatja, hogy „bezzeg a mi időnkben…” Folyamatos kérdezéseink során nagyon megoszlottak a vélemények, valaki azt mondja, hogy tiszteletlenek a kisebbek, más már azt állítja, hogy akit ismer a kisebbek közül, vele nincsen semmi gond. „Mikor mi voltunk alsósok, a mi időnkben felnéztünk a nagyokra, csodálkozva, tátott szájjal figyeltünk rájuk. Minden szavukra, ahogy magabiztosan sétáltak az udvaron, a folyosókon. Sajnálatos módon úgy érzem, hogy az efféle tisztelet már kevésbé létezik, jelentkezik a kicsiknél.” Voltak, akik azt mondták, hogy féltek a nagyoktól, hogy nem mertek még rájuk nézni sem, hiszen akkor a nagyoknak még számított a szavuk. Most bármit mondhatnak, bármiről szólnak valamit, mintha meg sem hallanák. „Ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy akár a tengópályán való átsétálásért, akár az ebédlőben nagyon durván, reflexszerűen tudnak beszólni. Ez persze nem mindenkire igaz, de megdöbbentő a kicsiknek a tiszteletlensége.”

8

Magis


Persze nem csak az 5-6-os évfolyamokról van szó, hanem akik közelebb állnak hozzánk. Ott vannak például a tizedikesek, akiket már „a nagyoknak” mondhatunk, hiszen nekik is hasonló véleményük van akár a kicsikről, akár bármiről. Bár még nem tartanak az érettségi időszaknál, de már lassan nekik is el kell kezdeniük izgulni azon, hogy mi lesz, ha… „Viszont, akik korban közelebb állnak hozzánk, sokkal könnyebben meg tudjuk találni a közös hangot.” Mindezek után találkoztunk olyan naggyal, aki hiszi, hogy a kicsikben van empátia, és számít nekik, hogy mit mondanak a felettük járó diákok. „Még mindig azt veszem észre, hogy a kicsiknél menő az idősebbekkel jóban lenni, valahogy felnéznek arra, akire ráköszön egy idősebb, vagy ne adj Isten, végzős.” Mindezek mellett nagy segítségünkre volt iskolánk cserkészetének egyik őrse, a ’Tetvek’. „Szerintem, amikor mi voltunk ötödikesek, sokkal jobban felnéztünk a nagyobbakra, mint a mostaniak.” „Én kicsit bunkónak tartom a nagyobbakat. Azt hiszik, hogy azért, mert nagyobbak, többet érnek. De ez mondjuk csak 9.-ig van, a felsőbbek már megértették, hogy azért mert nagyobbak, mi nem vagyunk rosszabbak.” „Igen, elég sok mindenkit ismerek, és őket jófejnek tartom. Viszont van, aki példa, és van, aki nem. Ez nem a kortól függ, hanem a személyiségétől.”


Kozma Richárd

TANÁRINTERJÚ - Tóth Gyula Iskolánk tanári karában idén sok új arcot vélhet(t)ünk felfedezni. Minden új számban egy-egy új tanár életébe, gondolatvilágába nyerhetünk betekintést pár kérdésen keresztül. Ezúttal Tóth Gyula testnevelő tanárurat kérdeztük. Mivel foglalkozott a Jezsuban lévő tanítás előtt tanár úr? Miután a TF-et elvégeztem, 3 évig dolgoztam egy szállodában fitnesz vonalon, majd Budapesten edzőként dolgoztam, ezek után az Aquaworldben sportrendezvényeket szerveztem, és végül általános iskolákban tanítottam. Milyen érzés volt ide visszatérni és tanárként helytállni? Eleinte nagyon érdekes volt visszajönni ide, megtapasztalni a másik oldalát is ennek az iskolának, de tudtam, hogy ha Miskolcra jövök, akkor csak itt fogok tanítani, sehol máshol. Ebben az iskolában olyan tárgyi és szellemi feltételek vannak, amilyenek más iskolában nem fordulnak elő. Miért pont erre az iskolára esett a választása? Tudtam, hogy mi fog várni rám ebben a gimnáziumban. Egy olyan kollégám hívott meg, aki annak idején tanított is engem. Már régen is nagyon jó volt a tanár-diák kapcsolat köztünk, ezért a hívása után nem is gondolkoztam, azonnal elfogadtam az állást.

10

Magis


Mennyit változott az iskola az óta mióta elballagott Gyula bá’? Rengeteget változott az óta. Mondhatni, már „az első szög beütésétől” itt vagyok ebben az iskolában, és csak figyeltük, hogyan nőnek ki az újabbnál újabb épületek a földből. Miért a tanári pályát választotta? Mindig is szerettem emberekkel foglalkozni, és gyermekkorom óta imádtam a sportot. Édesapám sugallatára lettem sportoktató, és úgy érzem, így lehetek legközelebb a sporthoz most is. Nagyon szerettem volna mindig is továbbadni azt, amit eddig megtanultam. Mivel foglalkozik tanár úr a szabadidejében? Abban a kevés szabadidőmben, ami van, szeretek sportolni és edzői munkát vállalok iskolán kívül is, ezzel sok időm megy el. Persze igyekszem a szabadidőmet leginkább a családomra fordítani, de a sport nagy szerepet játszik a szabadidőmben is. Zeneileg milyen műfajt kedvel Gyula bá’? Kik a kedvenc előadói? Két kedvenc előadóm van: Ákos és a Depeche mode. Mivel van egy 7 évvel idősebb bátyám, ezért abban az időben kötelező volt nekem hallgatni ennek a 2 előadónak a zenéit, és idővel a kedvenc előadóimmá váltak. Gyula bának biztos van kedvenc csapata vagy sportolója is, ugye? Persze, mint mindenki gondolhatja, hogy a kosárlabda a kedvenc sportom, ott is a kedvenc sportolóm Louke. Focit is szívesen nézek, a kedvenc csapatom pedig egyértelműen a Diósgyőr! ‘98-ban voltam életem első Diósgyőri mecscsén, azóta is kisebb-nagyobb kihagyásokkal ugyan, de mondhatom, hogy gyakran látogatom a Diósgyőri stadiont.

Érdekel az iskolánk? Kövess minket a Facebookon! / jezsu

Magis

11


szórakozás Demjén Dorottya, Einbeck Adrienn

KOCSONYA FARSANG

Mint ahogy azt a Magis februári számában is olvashattátok, idén is megrendezésre került a Miskolcon immár hagyományosnak számító Kocsonya Fesztivál, bár idén, mint az I. Kocsonya Farsangon vehettünk részt rajta. Most is sok program, köztük koncertek és a megszokott vásár várta az érdeklődőket. Az idei fesztivál talán abban tért el az iskola szemszögéből tekintve leginkább, hogy több jezsus diák is szerepelt az egyes programokban. Bár már hallottátok, de azért megemlíteném, hogy iskolánk Magis kórusa is a fellépők között volt. Péntek délután hallhattátok a kórus egyes tagjait énekelni. A diákok nagy lelkesedéssel adtak elő pár részletet a La Mancha lovagja című musicalből, amit remélhetőleg közületek is sokan láttak, hallottak. Az előadás szereplőinek biztosítva volt a színház öltözője, így betekintést nyerhettek a színházi világba is. A körülmények nehézkesek voltak, mivel a színpad kicsi volt, az idő zord, mégis a kórustagok a bonyodalmak ellenére remekelni tudtak. A La Mancha meghatározó, legjobb jeleneteit, dalait választották. A kórus még egyszer nagyon köszöni a támogatókat és a szülők jelenlétét, akik amiben csak tudtak, segítettek. Nem csak az énekkar állhatott fel iskolánkból a fesztivál valamelyik színpadára. A tavalyi évhez hasonlóan az idén is helyet kapott a Helynekem színpadán a tizenegyedikes diákokból álló Enemies nevű zenekar. A Helynekem színpada a normálistól eltérően most kültéri volt, mivel a Helynekemben tárlatvezetés zajlott. A Kocsonya Farsang vasárnapján, délután négy órától hallhattátok az együttest játszani. Most az Enemies frontembere Solymosi Miklós nyilatkozik: A 11. évfolyamon van egy együttesünk, az Enemies. Itt, a suliban szoktunk próbálni, amikor van időnk. Szerencsére a városban sok lehetőségünk van koncertet adni. Ezek közé tartozik a Kocsonyafesztivál is. Idén másodszor léptünk fel az immáron „Kocsonyafarsangnak” keresztelt eseménysorozaton. Megint a belvárosi Helynekem keretein belül léphettünk fel. Nagy szeretettel fogadtak minket, és a tavalyihoz hasonlóan egy jó hangulatú koncertet tud-

12

Magis


programok tunk csinálni. Köszönjük a lehetőséget, valószínűleg lesz még folytatása a vasárnapi koncerteknek. Alapvetően a mi véleményünk az, hogy a Kocsonya Farsang tudott újat hozni az előző évekhez képest. Megmozgatták Miskolc diákságát, köztünk a mi iskolánkét is. A város betekintést nyerhetett valamilyen szinten az iskolák életébe, közösségébe, és ezáltal a fiatalokat is bevonták, „megmozgatták”. Az iskolánk számára lehetőséget jelentett, a diákok számára pedig megpróbáltatást és szereplési lehetőséget. Nagyon büszkék vagyunk mind a Magis kórusra, mind az Enemies bandára, mert iskolánkat és minket is remekül képviseltek. Profi módon jártak el a nehezebb helyzetekben, és kellő magabiztossággal álltak ki oda, ahova nem minden iskola kaphatott helyet, mi viszont ilyen kivételes helyzetben lehettünk. Értékelnünk kell ezért ezt a fesztivált, és látnunk kell benne a lehetőséget, reménykednünk abban, hogy jövőre is lesznek ilyesfajta lehetőségeink. Hálásak vagyunk a szervezőknek, hogy számításba vették iskolánkat, diáktársainkat. Mindenkit csak biztatni tudunk, hogy jövőre is vegyen részt a Kocsonya Farsangon, valamint, ha van bátorsága, valamilyen előadással is ékesítse Miskolc új, kiváló eseményét.

Az Enemies együttes


Baksay Sára

EUROSCOLA Minden egy osztályfőnökin kezdődött, amikor is Juhász Bence előhozakodott egy, még mindenki számára ismeretlen pályázattal. A feladat nem más, mint jelentkezni, és majd ezek után kitölteni egy online kérdéssort az Európai Unióról különféle témákban. A nyeremény pedig az Európai Unió támogatásával kijutni a strasbourgi Európai Parlamentbe, és ott tölteni egy napot. És mégis hány ember jelentkezhet? 24. Az osztályunkban 25 ember van, és mint kiderült, egy embernek nem alkalmas az időpont. Egyhangú döntés született, pályázzon az osztály. Egy pár nappal később ki is töltöttük a tesztet a nagy kérdéssel, vajon hogy sikerült? De ez hamar elfelejtődött a szalagavató és az előrehozott érettségik izgalma mellet. Pár héttel később mindenki megdöbbent a derült égből villámcsapásként érkező hír hallatán: BEJUTOTTUNK!!! Utazunk Strasbourgba! December végén és január elején lázas szervezésbe kezdtünk Misi bácsi hathatós segítségével. És néhány felvetés után gyorsan következett az ötlet, mi lenne, ha már odáig eljutunk, Párizst is gyorsan útba ejtenénk?! Természetesen az igenlő válaszokra sem kellett sokat várni. Így hosszú és fáradalmas szervezések után január 28-án nekivágtunk az -amint végül kiderült 16 órás- útnak, ami (még másik 26 emberrel összezárva) nem is olyan rövid… De kisebb-nagyobb „egymás agyára menések” után megérkeztünk a „kis” városkába, Strasbourgba. Szerdán egész nap lehetőségünk nyílt körbejárni a várost, de viszonylag hamar keveredtünk vissza a szállásra, hiszen a „nagy program” előtt mindenki jól ki akarta pihenni magát. És bedőltünk az ágyba, és felébredtünk, ki-ki időben, ki-ki pedig kissé elszundikálva. De a Nap felkeltével együtt haladtunk ma-

14

Magis


gabiztosan az Európai Parlament felé. Rövidke -a magas sarkúban tipegő lányoknak kevésbe rövidnek tűnő- 15-20 perces séta után meg is érkeztünk a Parlament épületébe. Viszonylag hosszú sorakozás után megérkeztünk a kapuhoz, ahol nagyjából mindenki problémamentesen átjutott a biztonsági kapun, kivéve Balázst, aki érthetetlen módon megakadt. A biztonsági ügyeletes hölgy átvilágítása során valami a mellkasánál kezdett el sípolni. Vajon mi lehet az, merült fel mindenkiben a kérdés? Balázs ekkor az öltönyét félrehúzva néhány - a reggelinél kapott- mini Nutellát húzott elő, aminek, mint kiderült, a teteje fémet tartalmaz… Ezután a Parlamentben érdekesebbnél-érdekesebb, bár a végére már kicsit fárasztó és unalmassá váló programokon vehettünk részt. Megtapasztalhattuk a tipikus politikusi viselkedést, amikor is a kérdésedre tökéletesen semmitmondó választ kapsz. A nap végén a legtöbben ismét bedőltünk az ágyba, amit jól tettünk, mert az azt követő napokban az osztály átlagosan alvással töltött óráinak száma nem haladta meg a 4-5 órát… Pénteken egy elhúzódó 8-10 órás út után kora este érkeztünk Párizs egy külső szegletébe, ahonnan egy kis fújás után indultunk az esti Párizs, azon belül is leginkább az Eiffel-torony felfedezésére. Az elkövetkező másfél napban próbálkoztunk megismerni Párizs leghíresebb épületeit, helyeit, látványosságait: Notre Dame, Sacré Coeur bazilika, Mont Marte, Louvre… és még sorolhatnám. Majd vasárnap este fájó szívvel, ugyanakkor mégis már egy kicsit haza vágyakozva vágtunk neki a 22 órás útnak. Hatalmas élmény volt ez mindenki számára, és a magam nevében szeretnék minden alsóbb évfolyamokon tanuló diáknak sok sikert kívánni, hogy eljuthassanak Ők is oda, ahova nekünk sikerült!

Magis

15


sport Ormay Nóra

Téli Olimpia 2014. 2014. február 7-e és 23-a között ismét összegyűltek a világ legjobb téli sportolói az oroszországi Sochiban, hogy összemérjék tudásukat, és megküzdjenek a hőn áhított olimpiai aranyéremért. Ám a XXII. téli ötkarikás játékok előzményei koránt sem voltak felhőtlenek. Február elején több helyi újságíró is beszámolt arról, hogy az olimpiai faluban a hotelek felszereltsége nem éppen a legmegfelelőbb. Több szobából is hiányzott a meleg víz, vagy a komplett bútor szett. Számomra a legmegdöbbentőbbek a mellékhelyiségek voltak, mivel azokat úgy tervezték meg, hogy a WC-k közé nem raktak semmilyen válaszfalat… Végül a hiányosságokat sikeresen pótolták és a pazar nyitóünnepség mindenkivel elfeledtette a kellemetlenségeket. Országunkat 16 magyar versenyző képviselte, akik közül a legjobban - az alpesi síző - Miklós Edit teljesített. Edit lesiklásban a 7. helyen végzett, ami minden idők legjobb magyar alpesi sí eredménye. Igazolta, hogy hittel, alázattal és nagyon kemény edzésmunkával történelmet lehet írni. Február 8-án volt az első hivatalos versenynap, amikor is a biatlon versenyek kezdődtek. A norvég sílövő Ole Einar Bjoerndalen lett a legeredményesebb téli olimpikon, aki 40 évesen is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott mind az egyéni számokban, mind a csapatversenyeken. A férfiak közül a legjobban Martin Fourcade teljesített ebben a versenyszámban. A francia 2 arany és 1 ezüstéremmel távozhatott Sochiból, míg a nőknél a fehérorosz Darya Domracheva háromszor is elsőként haladt át a célvonalon. Talán alpesi síben születtek a legnagyobb meglepetések. Férfiaknál kombinációban Sandro Viletta volt a leggyorsabb, aki eddig még világkupa dobogón sem állt. Lesiklásban és szlalomban osztrák győzelmek születtek Matthias Mayer és Mario Matt jóvoltából. Óriás-műlesiklásban nem született meglepetés, mivel itt az amerikai Ted Ligety fűzte át magát a leggyor-

16

Magis


sabban a kapuk között, akinek mellesleg magyar felmenői vannak. A nőknél Maria Höfl-Riesch megvédte vancouveri aranyérmét kombinációban, Mikaela Shriffrin pedig szlalomban állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Tina Maze eddigi szinte eredménytelen szezonja után nem volt esélyesnek mondható, ám a szlovén gondoskodott a meglepetés eredményről, hiszen óriás-műlesiklásban és lesiklásban (az utóbbi számban megosztva az első helyet Dominique Gisinnel) is ő bizonyult a legjobbnak. Igaz, a legnagyobb favoritnak számító amerikai Lindsey Vonn térdszalag-szakadás miatt kihagyta az ötkarikás játékokat. A férfiaknál abszolút esélyes norvég Axel Lund Svindal érem nélkül távozott az olimpiáról, míg barátnője Julia Mancuso kombinációban lett bronzérmes. Műkorcsolyában csodás kűröket és rövid programokat láthattunk a legjobbaktól. Az olimpiák történelmében először csapatversenyt is rendeztek, ahol a házigazdák nagy örömére orosz győzelem született. A jégtáncosok között az amerikai páros kapta a legmagasabb pontszámot (Meryl Davis és Charlie White) míg a férfiaknál a japán Hanyu Yuzuru lett az olimpiai bajnok. A nőknél Adelina Sotnikova, míg a párosok között a Tatiana Volosozhar és Maxim Trankov által alkotott duó lett aranyérmes. Női sífutók között a norvég Marit Bjoergen ötszörös olimpiai bajnok lett, így vált minden idők legeredményesebb női olimpikonjává. Hozzá kell tennem, a norvég sífutók sokkal eredményesebben is szerepelhettek volna, ha a szokatlanul meleg időjárás nem fog ki a waxmestereken. Gyorskorcsolyában a hollandok domináltak, hiszen az általuk szerzett 24 érem mindegyikét ebben a sportágban nyerték. Egyedül az orosz Victor

>


An tudta felvenni velük a versenyt, aki immáron szintén ötszörös olimpiai bajnok. Az olimpia utolsó napja a férfiaké volt, mivel az 50 km-es sífutást, a négyes bobok versenyét illetve a jégkorong döntőjét is február 23-án bonyolították le. Sífutásban hatalmas meglepetésre hármas orosz győzelem született, míg a bobosok között szintén hazai versenyzők voltak a leggyorsabbak. Kanada jégkorongcsapata a vancouveri olimpiai cím után ismét a legjobbnak bizonyult. Az összesített éremtáblázat élén Oroszország végzett a legtöbb éremmel, szám szerint 33-mal, Norvégia és Kanada előtt. Meglepetésre Amerika lemaradt az összesített dobogóról, bár így is 28 éremmel térhettek haza Sochiból. Millió megható és történelmi pillanatban lehetett részünk, mivel sok új sportág most mutatkozott be először a legrangosabb téli versenyen. Ös�szességében egy rendkívül lenyűgöző és látványos téli olimpiát rendeztek az oroszok, ahol nem mindig a papírformának megfelelő eredmények születtek, de így vált izgalmassá az olimpia, és ismét igazolták a versenyzők, hogy a sportban is bármi megtörténhet. Négy év múlva a dél-koreai Phjongcshangban láthatjuk a legjobbakat, ahol a következő téli ötkarikás játékokat rendezik.

18

Magis


Szabó Judit

Tornászlányok A Jezsuban már több éve folyik szertornaedzés, Virosztekné Szakáll Ildikó néni vezetésével. Mi, aki a VI. korcsoportos csapat tagjai vagyunk, heti 3x2 óra edzésen veszünk részt. A legutolsó versenyünket, az úgynevezett KIDS kupát (Katolikus Iskolák Diáksport Szövetsége) Budapesten rendezték meg. Ezen a sporteseményen nagyon sok neves ember vett részt, ezzel is növelték a verseny színvonalát. Ott volt Kovács István, Berki Krisztián mesteredzője, és a Magyar Diáksport Szövetség szertorna elnöke is. Három szeren kellett bemutatnunk a gyakorlatainkat: gerendán, talajon és szekrényugrásban. A versenyen 12 csapat vett részt, ezért 3 fordulóból állt a verseny, mivel minden fordulóban 4 csapat mérkőzött meg. Mi az első fordulóban szerepeltünk. A szerek bemutatására összesen 30 perc állt rendelkezésünkre. Mivel az első fordulóban voltunk, nagyon sok időnk maradt játszani is a bemelegítő teremben. Ez egy tornász számára majdhogynem a mennyországot jelenti. Itt olyan szereket próbálhattunk ki, amiket eddig csak a Tv-ben láttunk. Mire kimozogtuk a verseny izgalmait, sajnos vissza kellett menni az eredményhirdetésre. Nagyon kicsi esélyt éreztünk arra, hogy dobogós helyezést érünk el, mivel a bírók nagyon lepontoztak minket. Ám mégis reménykedtünk, mivel egy másik, megkérdezett csapat pontszámai alapján a mi pontjaink nagyon magasnak tűntek. A végére már annyira izgultunk, hogy ki is melegedtünk, és csak a földön ülve hallottuk meg az eredményt: A Jezsu bronzérmes lett! A csapat tagjai: Barják Dorottya 6.b, Szabados Evelin 6.b, Zemlényi Hanna 7.a, Szabó Judit 7.a, Brezsnyák Ágnes 7.b, Sallai Réka 9.a

Magis

19


Janka György

Rubik kocka Amint a kedves Olvasó elolvasta a címben szereplő tárgy nevét, bizonyára rögtön beugrott a 6 oldalú, nagyon színes magyar találmány képe. Nagyon színes, mert általában mindenki polcán összekeverve porosodik, hiszen általában tíz percnél tovább nem foglalkozik vele az ember. Pedig a megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk!

mtro.hu

Rubik Ernő a kockát eredetileg oktatási céllal alkotta meg a 70’-es években, ezzel akarta szemléltetni a térbeli formák mozgását. Csak megalkotása után fedezte fel benne a lehetőséget, hogy a kocka játékként is remekül funkcionálhat – mindan�nyiunk örömére-, hiszen egy szerte a világon elterjedt hungarikummal van dolgunk. Ha valaki azt hinné, hogy a kocka csak a maga idejében volt híres, nagyon téved. Mind a mai napig ez a legelterjedtebb játék a világon, amelynek mára már számos változata látott napvilágot. Egyes játékoknak nemcsak a rétegszáma nagyobb (4x4x4, 5x5x5), hanem összekeverve képes más formákat ölteni (Rubik’s Mirror, Fisher Cube), vagy már kiindulási helyzetben nem kocka alakú (Megaminx, Pyraminx).

20

Magis


A bűvös kocka azonban nem csak egy boltban kapható játék: mára hivatalos sportággá nőtte ki magát. (Ebből a kockagyártó cégek hatalmasat profitálnak, hiszen egymással versenyezve, minél gyorsabban forgó, profi versenykockákat dobnak piacra, apró „belsőszerkezet-módosítgatással”.) Szinte heti rendszerességgel rendeznek versenyeket a világ minden pontján. Magyarországon is évente megrendezik a Hungarian Open versenyt. Hazánk már három alkalommal helyet biztosított nagyobb versenynek is: 1981-ben és 2007-ben a Világbajnokságnak, 2010-ben pedig az Európabajnokságnak. A rendezvények egyik fő attrakciója, amikor több 3x3-as kockából mozaikot készítenek a versenyzők.

Aktuális világrekordok 2x2x2 3x3x3 4x4x4 3x3x3 vakon

0.69 sec 5.55 sec 24.66 sec 23. 80 sec

worldcubeassociation.org

Ma már az interneten bárki találhat kirakási módszereket, amatőr, haladó és profi szinten is. Aki a leírás alapú tanulásra esküszik, számos verzióra rátalálhat, de a videós kirakási útmutatók is hatalmas segítséget nyújtanak a kezdő számára. Bátran ajánlom mindenkinek, hogy nézzen utána, hiszen fantasztikus érzés, mikor az ember életében először kirakja ezt a logikai játékot. Jó kockázást! Tudtad, hogy... 20 forgatással bármely helyzetből kirakható a kocka? Az eredményre 2010-ben jutottak a matematikusok, akik ekkor kijelentették: Isten száma 20.

Magis

21


aktuális A böjt ajándéka és csodája A Nagyböjtről kérdeztük Bálint atyát Mit mondhat a böjt ma egy diáknak? Megszólítottak vagyunk a böjtben mindazok, akik éreztük már telítve önmagukat, időnket, gondolatainkat, érzéseinket, testünket: “tele vagyok”, “egyszerűen sok”, “nem bírom”, P. Nagy Bálint SJ “valami nincs a helyén”, “rámül”, “nincs nyugalom bennem” – ilyesmik. Ahol a böjt és a most kezdődő nagyböjti idő megszólít bennünket, az itt van: tele vagyunk, mégsincs bennünk megnyugvás, öröm és elégedettség. Hogy hogyan tudjátok rendezni a sorokat, kitakarítani a napjaitokból, ami nem oda való, és teret adni annak, ami megadja számotokra a megnyugvást, örömet és elégedettséget, ez az igazi kérdés! Ez jelenti azt, hogy a Nagyböjt a megtérés időszaka. Rendezni a sorokat. Kitakarítani mindazt, ami nem oda való, és beengedni azt a Vendéget, Akit olyan rég óta várunk már, és Aki ott áll az ajtónknál és kopogtat. Hogyan böjtölhetünk jól? A böjnek van egy “nagytakarítás” része, és egy “vendégvárás” része. Mindkettő fontos, figyeljetek oda mindkettőre. A “nagytakarítás” részéhez Ferenc pápa kérdését tenném fel Nektek a jó böjt kritériumaként: “Mitől tudsz megválni azért, hogy másokat gazdagíts saját szegénységeddel?”

22

Magis


- Megválok erre az időre a megszokott édességeimtől (vagy helyettesítsetek be ide amit gondoltok), és azt odaadom Neked, ha Neked most tényleg jól esne. - Megválok erre az időre pl. napi egy óra facebookról, és szeretnék időt adni Neked a beszélgetésre. Hogy mesélni tudj. Vagy, hogy kimenjük sportolni együtt, hogy együtt legyünk. - Megválok erre az időre napi fél óra alvásról, korábban felkelek, és elmegyek reggel 7-re misére a kápolnába, hogy Veled időzhessek. - Megválok erre az időre a megszokott esti rutinomtól, és 10 percet még ott maradok a koli kápolnájában, vagy gyertyát gyújtok otthon, és elmesélem Neked a mai napomat. - Milyen dolgoktól tudnék megválni a szobámban (ruhám, játékaim, kacataim), amelyekkel másoknak örömet szerezhetek? - És még ezer ötlet jöhet.... A böjt másik elhagyhatatlan eleme pedig a “vendégvárás.” Ez az az idő, amikor a takarítás közben néha arra is figyeltek, Aki miatt takarítotok. Az előző, a böjt takarítás része az aktív: ott dolgoztok, ott tesztek. Ez a várakozás része az az idő lesz, amikor meg tudtok állni: csak engedni, megengedni, kivárni, figyelni, hogy kopog-e, hogy itt van-e már. Ezek pillanatok talán ott lesznek a takarítás ideje alatt, ezek talán apró terek, amelyeket most megadtok magatok számára ebben a böjti időben. A kérdést itt úgy tudnám feltenni: “Hol lesz a napodban az a tér, amikor meg fogsz állni, ahol pár perc teret adsz az imára, ahol picit megengeded, hogy Ő szóljon?” Pár javaslat: - 10 perc ima minden este, és/vagy reggel. - Napi mise reggel 7-kor a templom kápolnájában - Napi 10 perc csöndes séta az arborétumban - Tudatosan használom a reggel imákat és a déli exameneket a saját imámra. - És még ezer ötlet jöhet... Áldott és nagyon jó nagyböjti időt: nagytakarítást és vendégvárást kívánok Mindnyájatok számára, hogy soraink rendeződhessenek, és megélhessétek Vele a megnyugvás, öröm, elégedettség ajándékait, amit azért kapunk, hogy majd tovább adhassuk. Magis

23


Sándor Csilla

Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium A Jezsuban egy szuper közösségnek vagytok a tagjai, ahol igazán otthon érezhetitek magatokat, lelkileg és szellemileg is kiteljesedhettek, de sajnos ti sem lehettek örökké gimnazisták. 12. után eljön az ideje a továbbtanulásnak, és ezzel együtt a gimnáziumtól való búcsúzásnak. Az egyetem által egy teljesen új közegbe kerültök be: új arcok, új környezet, új kihívások és arról még nem is beszéltünk, hogy lakhelyet is kell keresni. Rokon lakására, albérletre, az egyetemi kollégiumra vagy szakkolira essen a választás? Mikor én ezzel a dilemmával küzdöttem, eljött az évfolyamunkhoz egy talán sokatok által ismert jezsus öregdiák, Alakszai Laci, mesélni a SZIKről. SZIK? Mit takar ez a mozaikszó? Hamar kiderült számunkra, hogy egy szakkoliról van szó, nem másról, mint a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumról. De mi tesz egy kollégiumot szakkollégiummá? A megannyi plusz, amit nyújt: jó fejlődési és tanulási lehetőséget kínál a kurzusokkal, ami által széles látókörre tehettek szert. Többek között alkalmatok adódik nyelvtanulásra, valamint egy szakmai alapokon nyugvó diákszervezet tagjává válhattok. Jól hangzik, ugye? Akkor a SZIK-től az állad is le fog esni, hiszen ez TÖBB MINT EGY SZAKKOLI! 3 pillérre épül a rendszerünk: a szakmaiságra, a közösségre és a lelkiségre. Team rendszerben dolgozunk a kollégium minél magasabb színvonalon való működéséért. Én személy szerint a közösségi team tagjaként kiállítás látogatásokat, vasárnapi sportot, kirándulást, a Jezsuita Roma Szakkollégiummal együttműködve közös sportnapot szervezek, és mindezek lebonyolításáért vagyok felelős, de mindenki segítségére számíthatok a munkám során. Múlt héten rendeztük meg az első Szent Ignác Álarcosbált, ahová Budapest valamennyi szakkollégiumának tagjait vártuk egy egész estés szórakozásra, kapcsolatépítésre, ismerkedésre. Közel 300 regisztrált vendégünk volt, és hihetetlen jó hangulatban telt a találkozó. Ez csakis a kollégium közösségének együttes munkájával jöhetett létre. Ismét bebizonyítottuk, hogy összefogva milyen nagyszerű dolgokra vagyunk képesek. Merünk „nagyot álmodni”, és teszünk érte, hogy amit kigondoltunk, az meg is valósuljon.


Kollégiumi követelményeinkhez tartozik a kurzusok valamint foglalkozások elvégzése, melyek kiválasztásában nagy szabadságot kapunk. Alapvetően öt kurzusunk van, amit elvárunk, hogy a kollégiumi tagságod ideje alatt elvégezz. Ezek a jog, a közgazdaságtan, a nemzetközi tanulmányok, a teológia és a filozófia. Te döntesz azonban, hogy melyik félévre időzíted ezek felvételét. Ha kedved tartja, a választható kurzusok közül is szelektálhatsz. Ebben a félévben a Vállalkozásfejlesztés, a Biztonságpolitika és a Kreatív írás kurzusokra járok, ahol olyan neves előadók tisztelnek meg minket, mint Záboji Péter, vagy az immár Prima Primissima díjas Lackfi János. Szakkollégiumunk ingyenes nyelvtanulási lehetőséget kínál kínai és francia nyelvből, és ha sikeres nyelvvizsgát teszel, állja a vizsgád költségeit! Saját ösztöndíj rendszerünkkel pedig a kiemelten tehetséges, valamint a rászoruló diákjainkat támogatjuk. Számos különböző egyetemről jöttek a szakkollégistáink, így megan�nyi nézőpont cserélődik ki nap mint nap ebben az épületben. Csupán néhány példát említve, vannak köztünk orvos -, jogász-, geológus-, bölcsész-, mérnök tanhallgatók is. Hála Istennek, egy igazán színes társaság kovácsolódott össze. Közösségünk olyan, akár egy nagycsalád. Bármilyen problémád is adódik, biztos lehetsz benne, hogy itt segítő kezekre találsz! Természetesen a szellemi fejlődés és fizikai kikapcsolódás mellett kiemelten fontos számunkra a lelkiség is, az Istennel való kapcsolat megélése mindennapjainkban. A Spiriteam lehetővé teszi számunkra, hogy minél több formában, minél több alkalmunk legyen a hálaadásra, az elcsendesedésre, a lelki feltöltődésre. Saját lelkigyakorlatot, heti rendszerességgel pedig közös, ignáci imádságokat szerveznek közösségünknek. Olyan fiatalokat várunk közénk, akik valami többre, jobbra törekszenek, akik Isten dicsőségére szeretnék kihozni magukból mindazt, ami bennük rejlik. Az Ignácban a feltételek adottak. Célunk a személyes fejlődés, de mindezt közösen, együtt visszük végbe. A MAGIS szellemében munkálkodunk, igyekszünk túllépni önös határainkon, és minél többet tenni a közösségért, egymásért, Istenért. Ha szeretnél ennek az elkötelezett, inspiráló, összetartó csapatnak a tagja lenni, ha többre vágysz egy egyetemnél, jelentkezz hozzánk! Várunk Titeket sok szeretettel!

Magis

25


környékünk Hámori Fruzsina

Vakon(d)túra

Avagy látogatás egy láthatatlan világba

Az elmúlt napokban a Szinvaparkban volt megtekinthető a Vakon(d)túra nevű kiállítás, amely a vakok és gyengén látók saját világába engedett bepillantást. Kipróbálhattuk a „vakon” közlekedést fehér bottal és kutyával. Megtudhattuk, hogyan használják ők a modern technikát…, és még sorolhatnám. Ami számomra viszont a legmeghatározóbb volt, hogy ezek a vak emberek büszkék a megoldásaikra. Büszkék arra, hogy tudnak, mert igenis tudnak teljes életet élni. Tudják használni az okostelefonjukat, a laptopjukat, bárhová és bármikor odatalálnak, és ehhez gyakran segítségre sincs szükségük. Számomra a vakok eddig beteg emberek voltak, akik rákényszerültek az ilyen-olyan pótlékokra, hogy életben tudjanak maradni. De kiderült, hogy ők nem a rabjai ezeknek a pótlékoknak. Ezek csak segítséget adnak nekik, és ő döntik el, hogy szeretnének-e vakvezető kutyát, vagy hogy egyáltalán segítséget kérnek-e a tájékozódásban. Vak fiatalok mutatták meg, hogyan tudják használni a telefonjukat, hogyan tudnak bármit „megnézni” a neten, vagy hogy hogyan lehet szag alapján bármit felismerni. Az egész kiállításnak nem „nézd a vakok életét, és sajnáld őket” feelingje volt, sőt! Az egész nagyon vidám, nagyon természetes hangulatú volt, és éppenhogy azt mutatta meg, hogy az ő életük mennyire hasonló a miénkhez. Számomra nem egy másfajta világot mutatott meg, hanem az életünk egy eddig ismeretlen területét. Személyesen nem ismertem eddig vak embereket, de úgy gondolom, hogy amíg vannak ilyen pozitív gondolkodású fiatalok, addig nincs baj. Ha lesznek, akik szerveznek ilyen kiállításokat, lesznek, akik vakként segítik a látókat, és lesznek, akik elmennek és hagyják, hogy eloszlassák a sztereotípiákat a fejük fölül, akkor előbb-utóbb eltűnik a róluk kialakított kép, miszerint ők állandó kiszolgáltatottságban élő, beteg emberek.

26

Magis


k

Köszönöm Uram, hogy mellettem állsz, és nem engeded, hogy meginogjon a lábam. Magasztallak, mert mindig meggyógyítasz, lelkemet képes vagy rosszabb napokon felüdíteni. Köszönöm, hogy napsütést hozol nekem, hiába tombol a vihar, és boldogságot varázsolsz a mindennapjaimba. Hosszú utakon kitartasz mellettem, a végtelen síneken Te vezetsz engemet. Én, egy átlagos gimnazista lány köszöni ezeket, és egyszerűen azt, hogy te vagy nekem és számíthatok Rád.

Ríz Henrietta


Március 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31.

Szo V H K Sz Cs P Szo V H K Sz Cs P Szo V H K Sz Cs P Szo V H K Sz Cs P Sz V H

Szóbeli felvételi vizsga 9. évfolyamra Ifjúsági mise: 11. évfolyam Hamvazószerda

Hangversenybérleti előadás (Művészetek Háza)

Kultúrális hétvége JEEP kezdete Curie Kémia Emlékverseny Területi döntő Ifjúsági mise: 12. évfolyam Családi mise: 5. évfolyam La Mancha lovagja (Művészetek Háza) La Mancha lovagja (Művészetek Háza) JEEP vége Ifjúsági mise: 6. évfolyam

La Mancha lovagja (Vécs) La Mancha lovagja (Szécsény) EYE project kezdete La Mancha lovagja (Mosonmagyaróvár) Magyar Cserkészszövetség Teljesítménytúra La Mancha lovagja (Budapest) Ifjúsági mise: 7. évfolyam La Mancha lovagja (Budapest) JECSE kezdete JECSE vége EYE project vége

Ifjúsági mise: 8. évfolyam

MAGIS - 2014. Március  

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium iskolaújságának márciusi száma.