Page 1

DE 165 LEUKSTE TIPS Een verzameling leuke, speelse en altijd slimme ideeën INTERIEUR

KEUKEN BADKAMER

TUIN EN BALKON


I N H O U D

Installatie Over leidingen en andere aan- en afvoeren pagina

21

Badkamer en keuken

dagelijke routine te veraangenamen

Vindingrijke handigheidjes pagina

Huishoudelijk Ideetjes om de pagina

3

30

Tuin/natuur Gevarieerde tips ontsproten aan het brein van groenliefhebbers paqina

Techniek Verrassende praktijkideeĂŤn van hobbyisten pagina

9

Algemeen Gereedschap Onverwachte en inventieve toepassingen pagina

Opbergen

34

24

Van-alles-wat en voorelk-wat-wils pagina

40

Bergruimte heb je nooit genoeg pagina

15

Hang- en sluitwerk

Vindingrijke ingrepen voor een veilig thuis pagina

44


B A D K A M E R

E N

K E U K E N

Badkamer en Keuken Badkamer en keuken zijn vaak de drukste en ook de vochtigste ruimten in huis. Geen wonder dus, dat juist hier veel vindingrijke handigheidjes worden ontdekt. Afwasteiltje tegen rugklachten Lange mensen die de keuken op hun lengte hebben afgestemd, krijgen in een vakantiehuisje gauw last van hun rug. Dat is helemaal niet nodig: zet tijdens de afwas het teiltje op het aanrechtblad. Voor het voorbereiden van de maaltijd draait u het teiltje om en legt er de snijplank op.

Wastafel half in de muur In oudere huizen is de doucheruimte vaak net te krap om een wastafel te plaatsen. Als er in de aangrenzende kamer een mogelijkheid is de tussenmuur gedeeltelijk te doorbreken, kunt u ruimte besparen door de wastafel 'in de muur' te plaatsen. Bovendien kunt u aan de andere kant van de muur, op datzelfde leidingwerk, nog een wasbak maken. Als de doorgebroken muur 'dragend' is, moet wel eerst een latei worden aangebracht.

3


B A D K A M E R

E N

K E U K E N

Toiletrollen aan het plafond Een originele manier om toiletrollen in de WC bij de hand te hebben: bevestig een koord aan een haakje in het plafond en maak een handgreep van een stukje rondhout. Maak een gat in het midden van de handgreep, doe er een koord doorheen en leg daar weer een knoop in. Door de handgreep te kantelen kun u er een verse rol afhalen.

Makkelijk een bakje koffie zetten Als het koffiezetapparaat niet te ver van de waterleiding afstaat, kunt u de toevoer van het water 'automatiseren'. Maak een aftakking met een stopkraantje en voer een zacht koperen buisje naar het apparaat. Een bakje kofie is nu in een handomdraai gezet.

Legplank in het toilet Veel toiletwanden zijn tot zo'n twee meter hoog betegeld. Door de tegeldikte en het mortelbed ontstaat een kant-en-klaar draagvlak voor een handige plank van wand tot wand. Geplastificeerd plaatmateriaal (paneel of vensterbankprofiel) is het meest geschikte materiaal voor dit doel.

Reserve tegels onder badkuip Als u beschadigde tegels in de badombouw wil vervangen, kan het zijn dat hetzelfde type en/of kleur tegel niet meer in handel is. Koop dus wat reserve tegels als u de kuip gaat betegelen: u kunt ze achter het inspectieluikje bewaren. Leg er ook gelijk wat van het toegepaste voegmiddel (vochtdicht verpakt) bij. 4


B A D K A M E R

E N

K E U K E N

Wijnkelder onder keukenblok Als het mogelijk is de plint onder het keukenblok te demonteren en later weer met magneetsluitingen te bevestigen, kan daar een aardige voorraad wijnflessen worden opgeslagen. Deze plek is donker en meestal redelijk koel, vooral op een betonnen vloeroppervlak.

Decoratieve PVC-buizen op toilet

Extra ruimte voor grote handdoek Het wasbakje in het toilet biedt meestal nog maar weinig ruimte voor een stukje zeep en een handdoek van redelijk formaat. Bevestig een plankje boven het wasbakje, maak onder het plankje twee steunen waarin een stuk rondhout of verchroomde buis kan draaien. Zo is er plaats genoeg voor een grote handdoek en op het plankje is ruimte voor zeep en andere spullen.

Van drie stukken PVCbuis (11 cm diameter) maakt u een decoratief en handig 'service-trio' voor het toilet: een closetrolhouder met open gezaagde doorlaat, een houder voor de reserve rollen en een borstelstandaard. Geef de houder en de borstelstandaard een schuine bovenkant; de standaard krijgt een passende afdekkap. Wilt u de buizen schilderen, dan eerst ontvetten met thinner en opruwen met fijn schuurpapier.

5


B A D K A M E R

E N

K E U K E N

Champignons in eiersnijder Champignons laten zich niet zo makkelijk in plakjes snijden. Maar wat een eiersnijder met die produkten van de kip doet, kan hij ook met paddestoelen. Leg de champignons z贸 in de snijder dat eerst de kap wordt aangesneden. Een pan vol paddestoelen is nu in een oogwenk in plakjes.

Placemats onder dubbele kastbodem Maak een dubbele bodem in een keukenkastje door een plank te laten rusten op twee draagbalkjes van 3 cm hoog. Makkelijk om bijvoorbeeld placemats onder op te bergen.

Kastdeurtjes zonder kopstoot Aan de klapdeurtjes van hoge keukenkastjes kun je aardig je hoofd stoten. Dit kan niet meer gebeuren als u de deurtjes verticaal doorzaagt in twee gelijke delen en weer verbindt met piano-scharnieren. Plaats magneetslotjes op de scharnierlijnen, zodat de deurtjes goed gesloten blijven.

6


B A D K A M E R

Keurig achter schot op bovenkastjes De ruimte tussen de bovenkastjes en het plafond in de keuken wordt vaak niet volledig benut, omdat je er toch maar moeilijk bij kunt. Spullen die u zelden gebruikt, kunt u op deze plek opbergen achter netjes afgewerkte schotjes. Plaats tegen het plafond een aluminium of kunststof U-profiel met ongelijke zijden, en plaats op de kastjes een latje. U kunt de schotten hier makkelijk tussen schuiven en ook weer verwijderen.

E N

K E U K E N

Draaiplateau vanuit de kast op tafel Met een handige carrousel benut u ook de bovenste plank van de keukenkast optimaal. Monteer de carrousel op een draaimechanisme, zoals de TV ook heeft. Als plateau gebruikt u een 12 mm dikke ronde schijf van multiplex. Bevestig een uit triplex gebogen halfronde cirkel die enkele centimeters boven het plateau uitsteekt. Zo kunnen er aan de achterkant geen spullen in de hoeken vallen.

Wandtegel als filterzakje Heeft u in de keuken nog een wandtegel over, dan kunt u daar een alternatieve houder voor filterzakjes van maken. Lijm op de achterkant twee latjes met constructielijn! in V-Vorm. Lijm de latjes weer tegen een wandtegel z贸 dat ze precies in het voegenpatroon passend. Schilder de latjes vooraf in de kleur van de tegel. 7


B A D K A M E R

E N

K E U K E N

Vaatwasser of koelkast op deurbuffers

Tegelluikje In afwijkend formaat Tegelluikjes voor het bad zijn alleen verkrijgbaar in enkele standaard afmetingen. Heeft u bad tegels in een afwijkend formaat, dan kunt u zelf zo'n handig luikje maken. Teken het tegelpatroon af op de ombouwwand die betegeld moet worden. Zaag een gat in de wand, dat aan de vier zijden 4 mm kleiner is dan het luikje moet worden. Lijm de tegels op het uitgezaagde plankje. Na het betegelen van de wand kan het luikje er met siliconenkit worden ingezet. Als het luikje open moet, snijd je de kitvoegen er makkelijk uit.

Op een sterk ongelijke vloer staan de stelpootjes van vaatwasser, wasmachine en koelkast soms onstabiel. Vervang ze door de bekende deurbuffers van kunststof. Die werken bovendien nog geluiddempend en vangen trillingen op. De buffers zijn in diverse maten te koop en anders zijn ze eenvoudig op maat te zagen. Steek er een 8M slotbout in en schuif er aan de andere kant een ring over, dan nog een moer en een ring. Ten slotte plaatst u de buffers in plaats van de stelpootjes.

Deksels netjes achter tochtstrip Losse pannedeksels scheppen wanorde in keukenkasten. En op de pannen gelegd, beperken ze de stapelhoogte. Bevestig twee strippen aluminium tochtprofiel met rubberrand (anti-rammel) tegen de binnenkant van de kastdeur. Doe dit met behulp van afstandsbuisjes die uit aluminium of koperen pijp zijn gezaagd. Hang de deksels achter de tochtstrip: dat voorkomt een hoop gekletter.

8


T E C H N I E K

Techniek Bij doe-het-zeIven komt kennis van techniek altijd te pas. Maar je hoeft geen technicus te zijn om op verrassende ideeën te komen. Dat blijkt wel uit deze tips die door hobbyisten in de praktijk zijn bedacht.

Emmers water als lijm pers Voor het aandrukken van grote gelijmde vlakken kunt u emmers water gebruiken; die wegen per stuk toch at gauw zo'n tien kilo. Deze methode werkt goed bij het lijmen van vloerbedekking en plaatmateriaal op bijvoorbeeld deuren en tafelbladen. Als u de emmers op een stuk plaatmateriaal zet, wordt het persgewicht over een groter oppervlak verdeeld. Vul de emmers niet tot de rand, want dat wordt morsen bij het neerzetten en weghalen.

Scheuren met blad metaalzaag In kranten en tijdschriften kom je vaak artikelen tegen die je wilt bewaren. Een afgedankt blad van een metaalzaag komt hierbij goed van pas. De tandjes houden het papier stevig op zijn plaats en met één keer trekken scheurt u het papier kaarsrecht door.

Bezemsteel permanent vast Zó komt de steel nooit meer los van de bezem: maak aan de onderkant van de bezem een zaagsnede en bevestig daarin later een wigje, als de steel eenmaal door het bezemgat is gestoken. Om helemaal zeker te zijn van een eeuwige verbintenis tussen bezem en steel, kunt u het wigje nog vastlijmen met epoxy- of houtlijm.

9


TECHNIEK

Schoonmaak f lacon voor verfroller

Platen dragen met touw Grote platen laten zich lastig dragen. Maak daarom van een stevig touw twee lussen waarmee de onderste hoeken van de plaat worden gegrepen; knoop de lussen in het midden vast. Zo heeft u de plaat onder controle en kunt u ook in een bocht moeiteloos sturen.

Zo kun u eerst tot halverwege de plaat zagen en vanaf de andere kant weer terug. Dan voorkomt u het afbreken van een te lang afgezaagd stuk.

Plastic draagtasje vangt stof op Een boorklusje binnenshuis brengt altijd stof en gruis met zich mee. Dit kunt u handig opvangen met een plastic draagtasje tegen de muur. Knip de strook met handgrepen van het tasje en plak het vlak onder de plaats waar u gaat boren met schilderstape vast. Een latje houdt de draagtas open.

Zaagtruc voorkomt afbreken plaat Als u van plaatmateriaal een reep moet afzagen is het handig om een plankje tussen plaat en werkblad te leggen.

Elektriciteits-buis strijkt voegwerk strak Nadat de voegen in tegelwerk zijn ingewassen moet het voegmiddel glad en strak worden afgestreken. Dat gaat snel en mooi strak met een stukje kunststof elektriciteitsbuis. Geef het voegmiddel wel eerst even tijd om in te drogen.

10

Er is altijd wel een plastic flacon te vinden waar een verfroller in past. Snijd de hals zo ver weg dat de roller er net in kan. Giet er een beetje oplosmiddel in en draai de roller er een aantal keer in rond.

Herhaal dit een paar keer en verschoon het oplosmiddel af en toe. Zet de flacon met schoon oplosmiddel tenslotte rechtop. Om snelle verdamping te voorkomen, kunt u de opening met tape afdekken.


TECHNIEK

Stukje papier houdt schroef vast Het monteren van een gordijnrail is een van de vele klusjes waarbij een derde hand eigenlijk onmisbaar is. Schroevedraaier, schroef en rail tegelijkertijd vasthouden is uiterst lastig. In zo'n geval is een stukje papier tegen de rail een oplossing. Steek de schroef door het montagegat van de rail en druk hem door het papiertje. De schroef blijft zo hangen en laat zich zonder tegensputteren vastdraaien.

Nepvoeg in baksteen Bij siermetselwerk komen ook kolommen voor waarop in de breedte maar ĂŠĂŠn baksteen past. Om dan toch een aantrekkelijk voegenpatroon te maken, hoeft u geen stenen door te hakken. Slijp met een doorslijpschijf een ondiepe sleuf van circa 3 cm in de baksteen. Na het opmetselen van de kolom wordt de sleuf gevuld met voegspecie.

Onderkant klemmende deur schuren Wilt u de onderkant van een klemmende deur schuren? Gebruik dan een flexibele schuurschijf met een demontabele inklemstift. Monteer de stift in tegenovergestelde richting in de boormachine. Zo komt u probleemloos bij de onderkant van de deur en hoeft u deze dus niet uit de scharnieren te halen.

Beitel hakt knoopsgat Een knoopsgat knippen is, vooral in wat dikkere stof, een nogal lastig karweitje. Maar met een steekbeitel lukt het heel goed. Leg, nadat de randen van het knoopsgat gestikt zijn, de stof op een plankje. Zet de beitel (met een gelijke breedte als het knoopsgat) tussen het stiksel en sla met de hamer een haarscherpe snede in de stof.

Meetlint waar rek in zit Het komt wel eens voor dat een bepaalde afstand in gelijke maten moet worden opgedeeld. Dan kunt u de eiastiektruc toepassen. Bevestig een reep elastiek onder lichte spanning met spelden op een vlakke ondergrond. Teken er met viltstift de maatverdeling op af. Hoeveel centimeters dit uiteindelijk precies moeten zijn, doet er niet toe: als de afstanden maar precies gelijk zijn. Want hoe ver het elastiek ook wordt uitgetrokken, de maatverdeling (verhouding) blijft gelijk.

11


TECHNIEK

Trapleuningen en leidingen schilderen Het is praktisch onmogelijk om met een kwast de muurzijde van leuningen en leidingen te schilderen. Een verfroller van klein formaat biedt vaak uitkomst. Als ook dat niet lukt, neem dan een lapje moquette tapijt; strijk er in het midden verf op en haal het lapje vervolgens een paar keer achter de buis of leuning door.

Tape op buisfitting afrollen Er zijn twee manieren om tape op een buisfitting af te rollen: een foute en goede. Het is fout om de tape vanaf de bovenkant van het rolletje te laten afrollen, want dan wordt de afstand tussen taperol en koppeling steeds groter. De goede manier is de tape vanaf de onderkant te laten rollen. Het is maar een kleinigheid, maar handig als u eraan denkt.

Foto's los flossen Oude foto's waar geen negatieven meer van zijn, kun je prachtig laten kopiëren. Maar hoe krijg je deze foto's die meestal in oude albums vastgeplakt zitten, los zonder de foto en/of het album te beschadigen? Neem een dun nylondraadje of een stukje flosdraad en haal dit met een zagende beweging achter de foto langs. Houd daarbij het draadje strak en vlak op de pagina van het album.

12

Plankjes in één keer schilderen In één keer een plankje compleet met zijkanten schilderen. Dat kan als u spijkers van circa 8 cm in beide kopse kanten van het plankje slaat. Zo kan het plankje schuin staan, zonder daarbij de wand, de grond of het werkblad te raken. Moet ook de achterkant geschilderd worden? Dan kunt u het plankje draaien zonder het aan te hoeven raken.

Spijker als steuntje Bij het timmeren van een regelwerk worden staanders meestal - zonder eerst vast te zijn gelijmd met schuin ingeslagen ingeslagen schietspijkers bevestigd. Sla aan één kant eerst een spijker schuin op de aftekenlijn van de ligger halverwege in. Zo kan de staander niet verschuiven als u vervolgens aan de andere kant een schietspijker door de staander in de ligger slaat. Haal dan de steunspijker weg en sla hem ook als schietspijker in.


T E C H N I E K

Schroefhaak draait schroefoog vlot in Het is soms een heel gepruts om een schroefoog in te draaien, vooral in hard hout of op een lastige plek. Zet een schroefhaak in de kop van de boormachine en haak die in het oog. Bij een laag toerental draait de boormachine het schroefoog moeiteloos in het voorgeboord/geprikt gaatje. Knijp zo nodig de schroefhaak iets verder dicht, zodat hij het oog goed in de greep houdt.

Kurketrekker opent tuit kitkoker

Tornmesje stript elektriciteitsdraad Met een tornmesje kunt u elektriciteitsdraad goed en veilig strippen. De 'mantel' laat zich opensnijden zonder dat de isolatie van de kernaders wordt beschadigd.

Fotoreportage is handig naslagwerk Na enkele jaren weet je vaak niet meer precies hoe destijds die zelfgemaakte constructie ook al weer in elkaar zat, of waar en hoe leidingen lopen. Maak voortaan tijdens elke omvangrijke klus foto's van de opeenvolgende stadia. Mocht u later dan nog eens iets willen veranderen, dan geeft de 'fotoreportage' duidelijke informatie.

De tuit van een aangebroken kitkoker wordt van binnen snel taai door de opgedroogde kit. Heeft u niet zo'n nieuw spuitmondje bij de hand, pak dan de kurketrekker. Steek die via de schroefkant in de tuit en haal de harde prop er net als een fleskurk uit.

Verfspatten verwijderen van brilleglazen Het gebeurt vooral bij het schilderen van een plafond: verfspatten op de brilleglazen! Krab ze niet weg, want dat veroorzaakt krassen. Gebruik ook geen terpentine of thinner op kunststof glazen; dat maakt doffe vlekken. Nagellak-remover is veilig. Sprenkel wat op een doekje en wrijf de glazen schoon. Daarna behandelen met water en zeep. Probeer de methode voor alle zekerheid eerst even op een randje uit. 13


T E C H N I E K

Plakbandje geeft boordiepte aan

Nylonkoord zonder rafels snijden

Wilt u een gat, bijvoorbeeld voor een plug, precies op diepte boren? Wikkel dan een stukje schilderstape om de boor op de gewenste afstand van de punt.

Wanneer u nylon- of prolypropyleenkoord op maat moet snijden, wikkel er dan eerst enkele slagen PVCtape omheen. Snijd in het midden van de tape het koord door en houd de uiteinden even boven een vlammetje. Dan smelten de vezels smelten in elkaar waardoor het koord niet kan gaan rafelen.

Doos beschermt spuitlak tegen wind Als u even een vlekje op de auto wilt wegwerken met spuitlak kan de spuitnevel door het geringste vleugje wind vervliegen. Neem een kartonnen doos van ongeveer 40 x 40 x 40 cm, knip in de bodem een gat in de vorm van het vlekje en houd de doos op enkele centimeters afstand van het plaatwerk. Houd de spuit nu in de doos, zodat wind geen spelbreker kan zijn,

14

MetPVC schroten mooi de hoek om Bij het bekleden van wanden met kunststof schroten kunnen de hoeken met de daarvoor verkrijgbare profielen afgewerkt worden. Bij het verticaal aanbrengen van de schroten kan, in plaats van zo'n profiel, ook een schroot gebruikt worden. Snijd in het midden van de schroot een kanaal aan de voor- of achterkant open, afhankelijk of het een buiten- of binnenhoek moet worden. De schroot kan nu in de lengte gebogen worden. Begin met het bekleden van de wand met deze hoekschroot om te voorkomen dat het anders wat ongunstig uit op de hoek uitkomt. Het resultaat is een strakke hoekafwerking zonder naden.


O P B E R G E N

Opbergen Bergruimte heb je bijna nooit genoeg, hoe groot een huis ook is. Op de volgende pagina's tal van ideeën om van alles en nog wat op te bergen. En u zult zien dat er verrassende mogelijkheden zijn.

Gootprofiel herbergt lang materiaal

Achterkant van trap benut

Gootprofielen van PVC zijn heel geschikt als vergaarbak voor lange materialen als latten, pijp, lijstwerk enz. U kunt het gootprofiel met de bijbehorende beugels tegen een muur van garage of schuur bevestigen. Zo kan een beschadigde goot nog nut hebben. Maar één of enkele gootprofielen kopen is ook niet zo duur.

De loze ruimte achter een trap kan praktisch worden gebruikt als bergruimte voor kleine spullen. Schroef aan de onderkant van de treden planken met een opstaande rand. De treden tot reikhoogte zijn voor dit doel bruikbaar.

U-profiel voorkomt doorbuigen Zwaar beladen kastplanken kunnen op den duur gaan doorzakken. Door een passend aluminium U-profiel aan de achterkant van de plank aan te brengen, blijft deze strak en recht. Ook als het een vrij lange plank is. Kort de plank aan de achterkant zonodig iets in, zodat hij niet uit de kast steekt.

Touw onverward uit de trechter Een bolletje touw raakt snel verward. Hang een trechter in een plank waarin u een gat maakt. Zo heeft u een handige 'touw-automaat' waarmee u het touw altijd keurig tot de gewenste lengte kunt aftrekken. 15


O P B E R G E N

Bergzolder in hobby ruim te In een hobby- en knutselruimte moet meestal worden geschipperd met de ruimte. U kunt van de ruimte bovenin het vertrek een handige bergruimte maken. Bevestig

twee balken tegen de muur en leg daartussen schotten. Zorg voor voldoende afstand tussen de schotten zodat u makkelijk bij de opgeslagen spullen komt. Wie het helemaal perfect wil doen, kan de schotten op wieltjes laten lopen. Dan is ĂŠĂŠn tussenruimte al voldoende.

Horren opgeborgen in nokgording

Leuke opbergkoker van PVCpijp

Een zolder met een nokgording biedt de mogelijkheid om raam- en deurhorren op te bergen. Steek de horren in de nok naast de nokgording en Iaat ze terugzakken in twee, vooraf gemonteerde draagbeugels. Met dit systeem verliest u geen ruimte en het is ook geschikt om bijvoorbeeld deuren en bedbodems in op te slaan.

Een stuk PVC-pijp kan als opbergkoker voor allerlei spullen dienen. Bijvoorbeeld als paraplustandaard in de hal of voor hockeysticks, slaghout, hengels enz. Bepaal de diameter van de PVC-pijp aan de hand van de toepassing ervan. Bevestig aan de onderkant een bijpassende afdekdop en zaag de pijp aan de bovenkant schuin af. Als u het geheel schildert, ziet de pijp er nog leuk uit ook!

Bierkrat als wijnrek Van kunststof kratten voor halve liter bierflessen kunt u ook een wijnrek maken. U kunt er ook een aantal op elkaar stapelen. Om het bereik wat makkelijker te maken, kunt u een lat onder de voorkant leggen waardoor de flessen iets achterover hellen. De kosten: alleen het statiegeld van het aantal kratten. 16


O P B E R G E N

Ophangrekje van ringband Een oude ringband (multo-map) is nog goed te gebruiken als ophangrekje voor klein gereedschap en andere gebruiksvoorwerpen. Verwijder de ringband uit de map en boor in beide delen gaten om de ring tegen de muur te schroeven. Waar de ruimte tussen de halve ringen te klein is, haalt u er waar nodig enkele tussenuit.

Ladenkast van gereedschapsbakken Gereedschapsbakken van kunststof zijn in diverse formaten voor weinig geld te koop. Als ze overstaande randen hebben, lenen ze zich uitstekende om laden van te maken. Maak een eenvoudige ombouw en monteer latten tegen de wanden waarop de bakken kunnen schuiven. U kunt de ombouw z贸 monteren dat u bakken van verschillende formaten kunt gebruiken.

Kapstok tussen de gordingen Seizoenskleding kunt u tijdelijk opbergen tussen de dakgordingen op zolder. Monteer een stuk rondhout of een balkje tussen twee gordingen, sla er een rij spijkers half in en u heeft een royale kapstok. Door ingekeepte steuntjes voor de balk te maken kunt u de kapstok er ook weer makkelijk uitnemen.

Dassen netjes tussen wasknijpers De verzameling stropdassen hangt er in de hangkast overzichtelijk bij als u tegen de binnenkant van de deur een rij wasknijpers schroeft of lijmt. Aan een tweede rij knijpers kunt u bijvoorbeeld ook kousen netjes ophangen. 17


O P B E R G E N

Verborgen berging In schuren en garages is de balkenlaag van het dak meestal niet helemaal dichtgemaakt als plafond. De ruimten tussen de balken kan als berging worden benut. Maak kleppen van plaatmateriaal die aan de ene kant met scharnieren worden bevestigd en aan de andere kant met een draaiklosje worden gesloten. Uitgeklapt fungeren de kleppen als zichtbaar gereedschapsbord. Klemmen of klittenband houden de spullen op hun plaats.

Dubbele bodem voor cassettebandjes De laden in een 'audio-video-meubel' zijn vaak onhandig diep als je er cassettebandjes in wilt opbergen. Met een dubbele ruimte heeft u meer bergruimte. Monteer tegen de opstaande binnenzijde, over de gehele diepte van de la twee stroken plaatmateriaal. De stroken moeten minstens ĂŠĂŠn cm boven de onderste rij bandjes uitsteken. Maak een plank in de juiste breedte en iets korter dan half de diepte van de lade. Zo heeft u extra ruimte voor bandjes 'van de bovenste plank'.

Draadmandje onder legplank De draadmandjes die je normaal gesproken aan de bovenkant van de legplanken hangt, kunnen bij het uitrekken ook het op de plank gelegen linnengoed meetrekken. Bevestig aan de onderkant van de plank twee stukjes elektriciteitsbuis; het is handiger om de dragers van het mandje daarin te schuiven.

18


O P B E R G E N

Film kokertjes onder de lade De oude jampot-truc waarbij de schroefdeksels tegen de onderkant van een lade worden bevestigd, kunt u ook met kunststof kokertjes van filmrolletjes doen. U schroeft de dekseltjes onder de lade vast en drukt de kokertjes erop. Vooral de transparante rolletjes zijn handig, omdat de inhoud dan ook zichtbaar is. Kleine spulletjes als knopen, haakjes, en spelden vinden er een tot dusver onbenut gebleven bergruimte.

Kast boven trapgat Een deel van de ruimte boven een trapgat kan als bergruimte worden benut. Monteer vanaf de balustrade draagbalkjes tegen de muur; daarop kunt u kastjes naar eigen idee, of elementen van een kant-en-klaar systeem plaatsen. Let wel op dat ook het langste gezinslid er nog onderdoor kan.

Bergruimte op wieltjes Strijkplank aan muurbeugel Een strijkplank is vaak een onhandig ding om op te bergen. Geef de plank daarom een vast plekje waar hij niet hindert en altijd uit het zicht hangt. Monteer een plankje met daarin twee stukjes rondhout tegen de wand. Daaraan kunt u de strijkplank vrij van de vloer ophangen.

In veel huizen wordt de ruimte onder het dakbeschot als berging gebruikt. De spullen worden vaak fraai weggewerkt achter schotjes. Nadeel is datje dan moeilijk bij de opgeslagen spullen kunt komen. Als u bakken op wieltjes maakt met overeenkomstige schuine zijwanden wordt die bergruimte dubbel zo praktisch.

19


O P B E R G E N

Drank blijft fris in meterput

Gordingen als bergruimte

Onder het luik van de meterput achter de voordeur is nog extra ruimte voor bier en frisdrank. Ook bij bij warm weer blijft het in die put lekker fris. Maak twee schraagjes waarop een plaat multiplex wordt gelegd; meestal is er zo wel plaats genoeg voor twee kratjes.

De gordingen van een schuine dakconstructie bieden vele opbergmogelijkheden. Een heel eenvoudige en praktische manier: bevestig planken

tegen de voorzijden van die balken. Daarachter is plaats voor allerlei lange en dunne materialen. In een zolderkamer kunt u er ook heel goed pockets, bandjes e.d. in kwijt.

Een slimme berging voor keyboard Een keyboard is plat en daardoor makkelijk onder het blad van een bureau te schuiven. Monteer op de vereiste hoogte onder het bureaublad, tegen de zijkanten een driedelige kogelgelagerde ladegeleider. Houd bij het bepalen van de ruimte onder het blad rekening met de dikte van de plank die op de ladegeleiders geschroefd moet worden. Door deze constructie krijgt het keyboard automatisch een ideale 'bespeelhoogte'. Driedelige ladegeleiders zijn tot een lengte van 60 cm verkrijgbaar.

20


INSTALLATIE

Installatie Waar zouden we zijn zonder al die leidingen in huis? Dat u behalve lichtknopjes omdraaien, kranen openen en machines in werking stellen nog veel meer kunt doen, wordt in deze rubriek duidelijk. Ineens gaat er bij iemand een lichtje op en een handig ideetje is geboren.

TL-looplamp in de klem Een TL-looplamp is handig bij het sleutelen aan de auto, op een donkere zolder of in de kruipruimte, maar hij kan ook heel goed dienst doen als vast werklicht. Monteer boven de werkbank twee passende gereedschapsklemmen en zet de lamp ertussen. Zo heeft u een helder, mobiel èn stationair licht.

Luchtbuffer haalt tik uit waterleiding Een drukverschil in de waterleiding kan tot hinderlijk getik leiden. Om hier een einde aan te maken hoeft u nier per se een dure waterslagdemper aan te schaffen. Monteer een T-stuk in de

aanvoerleiding van de kraan of het apparaat vaak de (vaat)wasmachine - dat het getik veroorzaakt. Zet er een 20 cm lang afgedopt pijpje verticaal op. Als de leiding zich opnieuw vult, blijft er lucht in het pijpje waardoor het drukverschil wordt opgevangen.

Draad trekken met cassettebandje Nieuwe installatiedraden kunt u ook zonder een trekveer door de buizen trekken. In plaats daarvan kunt u een oud cassettebandje gebruiken: stop het begin van het bandje in de opening van een (las)doos, zet de stofzuigerslang op het uiteinde van de buis en zuig er het vederlichte bandje naar toe. Bindt de nieuwe installatiedraad aan het bandje en u trekt hem er zo doorheen.

21


I N S T A L L A T I E

Kabels vast met acrylaatkit

Leidingen en speakers in ombouw Als in de hoeken van de kamer verticale c.v.buizen lopen, kunnen allerlei leidingen en snoeren in een ombouw worden weggewerkt. Zo kunt u bijvoorbeeld ook de bedrading van koofverlichting en spotjes netjes verbergen. En zelfs moderne compacte luidsprekers kunnen in zo'n ombouw worden weggemoffeld. De ombouw kan op dezelfde manier als de wanden worden afgewerkt.

Bedrading van telefoon, deurbel enz. worden meestal met kabelklemmetjes op plinten gemonteerd. U kunt de bedrading ook vrijwel onzichtbaar maken. Leg een doorlopende rups acrylaatkit op het plint, druk daar de draad in en strijk de kit glad af. Na droging kunt u zowel de kit als de kabel overschilderen, dan vallen ze niet meer op.

Afvoer voor centrifuge Het water uit een losstaande centrifuge wordt meestal in een teiltje opgevangen. Maar gewoonlijk staat de centrifuge bij de wasmachine en is er dus ook een waterafvoer bij de hand. U kunt vrij makkelijk een aftakking maken. Dan kan het water uit de centrifuge via een trechter door de pijpmond weglopen.

Hanglamp

Een hanglamp hoeft niet aan de plaats van de aansluitdoos in het plafond gebonden te zijn. Met een houten balkje, twee klosjes, een ringetje met een schroefoog en enkele kabelklemmetjes kunt u de hanglamp laten zwenken. Hoe langer het balkje, hoe groter de draaicirkel.


INSTALLATIE

zwenkt naar believen

Koordje vervangt schakelaar Een lichtschakelaar kan wel eens op een onhandige plaats zitten. Vervang hem door een trekschakelaar met de opening aan de zijkant. Voer het eventueel verlengde trekkoord via een schroefoog naar een plek waar de bediening van het licht makkelijk is.

Bel binnen bereik kleuters Als u kinderen heeft die nog te klein zijn om op de deurbel te drukken, kunt u op een lager punt tijdelijk een tweede belletje maken. De 'kleuterbel' wordt parallel geschakeld aan de bestaande bel. En als de kleuterbel een ander toontje heeft, weet u meteen dat het de kleine is die naar binnen moet.

Wc-stortbak als snelle 'watercentrale' Als u regelmatig een flinke hoeveelheid water nodig heeft, sluit dan een (oude) wc-stortbak aan op de waterleiding in de garage (of daar waar plaats is). Zet een emmer onder de valpijp en met ĂŠĂŠn trek aan de ketting heeft u binnen enkele seconden weer zo'n tien liter water. Zo hoeft u bijvoorbeeld tijdens het auto wassen niet telkens een nieuwe emmer water te vullen. 23


GEREEDSCHAP

Gereedschap Voor veel doe-het-zeIvers is gereedschap een waardevol bezit. Steeds opnieuw worden er weer handige apparaten uitgevonden, en niet alleen door fabrikanten. Ook hobbyisten bedenken de meest handige apparaten en onverwachte toepassingen. Doe uw voordeel met hun inventiviteit! Behang plaksel in mop-emmer

Achterband verwisselen met vorkspreider Een vorkspreider die de fietsenmaker gebruikt voor het verwisselen van een band is eenvoudig zelf te maken. Zaag uit een 70 cm lang balkje van ca 25 x 25 mm een stuk dat lang genoeg is om de vork voldoende te spreiden en schroef dit op het overgebleven stuk. Hiermee kunt u een band verwisselen zonder het wiel helemaal te demonteren. Met de vorkenspreider hoeft u alleen de verbindingen

Maak behangplaksel aan in een mop-emmer. Zet de lijmborstel in het korfje waar normaal de mop in wordt uitgewrongen. Nu heeft u geen last meer van een borstel die tot het handvat in de plaksel drijft. aan de kant tegenover de kettingkast los te maken, de bagagedrager en de vork van de as los te nemen en de vorkspreider schuin tussen de spaken door te steken. Door de vorkspreider te verdraaien, gaan de twee vorkdelen voldoende uit elkaar staan om de band te kunnen verwisselen.

Wip voetje voor stel werk In je eentje kom je als doe-het-zelver soms twee handen te kort. Bijvoorbeeld bij het stellen van grote platen die vrij van de vloer moeten worden aangebracht, of als een deur moet worden afgehangen. Voor deze klussen kunt u van een plankje en een latje een handig 'wipje' maken. 24


GEREEDSCHAP

Schuurpapier bij de hand

Specie mengen in halve bal

Het is vaak zoeken naar stukjes schuurpapier die je achteloos ergens hebt neergelegd. Zó houdt u alle nog bruikbare velletjes bij de hand: lijm een stalen lijmknijper met twee-componentenlijm op de muur en geef hem na elk schuurklusje het velletje in de bek. Dat spaart zoeken en ergernis.

Vaak moet slechts een kleine hoeveelheid specie, reparatie- of vulmiddel worden aangemaakt. Dat gaat lastig in een bakje of blik met vlakke bodem. Snijd daarom een oude speelgoedbal door en gebruik één helft als mengkom. De bolle vorm, zoals ook vijzels hebben, leent zich daar uitstekend voor. Als de halve bal weer schoongemaakt moet worden, keert u hem binnenste buiten.

doeltreffende methode: plaats de kwast in de bek van de boormachine en laat hem snel ronddraaien in een hoge bus (als hij lang in het vuil heeft gestaan eerst een tijdje laten inweken). Zo wordt het opgeweekte vuil uit de kwast gecentrifugeerd.

Hulpje bij aandrijven vloerdelen

Kwast schoon centrifugeren met boormachine Kwasten schoonmaken is niet bepaald het leukste klusje. Voor ronde kwasten met een ronde steel is er een snelle en 25

Bij het aandrijven van vloerdelen en parket met messing en groef mag het verbindingsprofiel geen schade oplopen. Neem een afvalstukje van eenzelfde deel of strook; schaaf de messing eraf en maak de groef wat ruimer. Monteer er een handvat (oude deurgreep) op en u heeft een prima gereedschap.


GEREEDSCHAP

Verfkiel van plastic zak

Boor-diameter duidelijk leesbaar De diameter-aanduiding op vooral dunne boortjes is meestal slecht leesbaar. Strijk wat witte verf of waskrijt over het nummer en veeg het teveel weg. De aanduiding blijft dan haarscherp zichtbaar.

Type en maat schroefdraad herkenbaar Een alternatief voor professionele schroefdraad-meters is een zelfgemaakt meetinstrument. Boor in een metaalstrip gaten in een reeks oplopende diameters, steek er bouten in al die maten doorheen en zet ze met moeren vast. Schrijf de maten

(kalibers) erbij en u heeft een check-apparaat waarmee u snel de maat van een bout of moer kunt bepalen.

Schroefkop als handige krabber Voor het krabwerk dat aan goed schilderen vooraf gaat, zijn de normale verfkrabbers niet altijd toereikend. Moeilijke plekjes, zoals het druiphol aan de onderkant van een buiten-kozijn, krab je makkelijk schoon met de kop van een platkopschroef. Draai de schroef in een stukje rondhout.

Onder het schilderen wordt meestal flink wat verf gespat, Uit een plastic vuilniszak knipt u in een oogwenk een handige schilderskiel. Ook een kapje ter bescherming van hoofd en haar is op die manier te maken. En het kost zo goed als niets.

Lasdop sluit kitkoker af De inhoud van een kitkoker wordt niet altijd helemaal opgebruikt,

Om het restant niet te laten uitdrogen moet de kokermond goed worden afgesloten. Een spijker kan die dop wel goed afsluiten, maar de kit zelf zit op den duur muurvast. Een lasdop waarmee installatiedraad wordt verbonden, vormt een betere afdichting.

26


GEREEDSCHAP

stof opzuigen en het 'apparaatje' is bruikbaar voor allerlei pers werk. Neem een stuk draadeind en monteer daarop ĂŠĂŠn of twee op elkaar liggende plunjers waarin u eerst in het hart een gat boort. Sluit deze aan beide kanten met een moer en plaat- of carrosserie-ring op. Zet op het andere einde van het draadeind een oogmoer die als handgreep dient en bevestig het geheel in de lege kitkoker.

Zuigen en blazen met lege kitkoker Een lege, goed schoongemaakte kitkoker is een handig gereedschap. De kitkoker kan vloeistof spuiten, stof wegblazen,

Afkortingslag voor handcirkelzaag Een eenvoudig te maken afkorthulpstuk voor de handcirkelzaagmachine maakt het makkelijk om balken, planken en panelen nauwkeurig haaks af te korten. De tekening maakt het duidelijk: de aanslaglat op de onderkant van de in hoekvorm gemaakte oplegplaat moet exact 90 graden ten opzichte van de geleide lat worden gemonteerd. De meest geschikte afmeting van het hulpstuk wordt bepaald door de grootte van de zaagmachine. 27

Opbergkokertjes voor freesjes Transparante kokertjes van filmrolletjes zijn zeer geschikt om frezen in op te bergen. Dat is vooral handig als je er buiten de werkplaats mee aan de slag moet. In de vaste werkplaats kunnen de stiften van de frezen in een plankje met geboorde gaatjes worden gestoken: een overzichtelijke oplossing.


GEREEDSCHAP

Plakband in plaats van klemschroevedraaier Om op moeilijk bereikbare plaatsen een schroef te kunnen indraaien is een klemschroevedraaier het aangewezen gereedschap. Die kunt u ook eenvoudig zelf maken: u steekt de schroef door een stukje afplak-tape dat breed genoeg is. De uiteinden van de tape plakt u om de schacht van een gewone (kruiskop- of platte) schroevedraaier.

Verfrol houder drijft scharnieren uit Bij het verwijderen van scharnierpennen met spijker en hamer kan het verf- en houtwerk beschadigd worden. Met behulp van een kleine verfrolhouder (zonder rol) is dit 'uitdrijven' een stuk gemakkelijker en het houtwerk wordt zo niet snel beschadigd.

Verfrol in de pot Tijdens een verfklus waarbij meerdere lagen met een verfrol worden opgebracht, hoeft u de roller niet na elke beurt schoon te maken. Haal de rol van de houder; deponeer hem in een schroefdekselpotje dat met de verf of lak is gevuld en draai het deksel erop. Het kopje van de rol moet wel boven de verf blijven uitsteken, anders loopt het gat van de houder vol.

'Vriendelijke' tang met slang Als je lang achtereen met een knip- of nijptang moet werken krijg je al gauw pijnlijke handen. Maak de tang 'handvriendelijker' door stukjes tuinslang over de benen te schuiven. Dit verbetert bovendien de 'grip' van het gereedschap en door de opvallende kleur van de slang (bijvoorbeeld geel) is de tang makkelijker te vinden.

28


GEREEDSCHAP

Opbergbak onder workmate Het werkblad van de 'workmate' is te klein om er tijdens het werk gereedschap op te laten liggen. De bekende stapelbare Curver gereedschapsbak past echter precies tussen het frame onder het blad. Zo ligt al het gereedschap toch binnen handbereik.

Vorken voor bevestiging schroten Het aanbrengen van hele lange schroten tegen het plafond is zonder hulp vrijwel een onmogelijke zaak. Maak twee 'vorken' van twee plankjes met een klosje ertussen. Schuif ze over de schroot heen en duw de open bek van de vorken over de voorgaande schroot. De schroot zit dan op zijn plaats en de handen blijven vrij voor de bevestiging.

Wasknijper als stelwigje Het tapse deel van een wasknijperhelft is een kant en klaar wigje om wiebelende meubels stabiel en precies horizontaal te stellen. Gebruik alleen houten wasknijpers; plastic verdraagt geen tikken met de hamer.

PVC-buis snijdt kit af Na het aanbrengen van een afdichtrups kan de overtollige kit glad, strak en enigszins hol worden afgestreken met een stukje PVC-buis. De buis moet aan ĂŠĂŠn kant schuin aflopen en ietwat scherp worden gemaakt. De kit verdwijnt in het buisje. Strijk het kitvlak af met een beetje zeepsop.

29


H U I S H O U D E L I J K

Huishoudelijk Goed en handig het huishouden doen is ook een vorm van doe-het-zelven. Tijdens die dagelijkse routine kom je soms op een ideetje dat het werk een stuk makkelijker maakt. Hier een aantal tips die de moeite van het proberen zeker waard zijn. Waslijn tussen gordijnrail Een flexibel systeem om een wasje te drogen te hangen in een kleine ruimte: schroef twee stukken kunststof gor rail tegenover elkaar twee wanden, zet er runners en eindstoppen op, maak gordijn-spiraal veer op lengte, draai er haakjes in en bevestig ze aan de runners. Als de was droog is, kunt u de lijnen dicht tegen elkaar schuiven zodat u er geen last van heeft.

Gordijnen buiten kozijn Wanneer u de gordijnen z贸 ver wilt openschuiven dat het hele raam onbedekt is, kunt u een langere rail monteren met aan beide uiteinden een vast oogje. Het nadeel is dan dat er bij het sluiten van de gordijnen in het midden een spleet ontstaat. Een simpele oplossing: bind aan beide zijden van de rail een koordje en verbindt dat met het eerste haakje.

Vuilniszakken in houder Een rol vuilniszakken is handzaam opgeborgen in een stuk PVCafvoerpijp (diameter ca 7 cm, 38 cm lang). Zaag een sleuf in de lengte, schuin de zijkanten af en schroef hem tegen de muur. Via de sleuf worden de zakken afgerold en moeiteloos afgescheurd.

30


H U I S H O U D E L I J K

Griptang kraakt harde noten schalen Notenkrakers kraken soms z贸 hard dat ze behalve de schaal ook de noot zelf verpulveren. Een griptang (vise grip) is een voorzichtige kraker die naar maat instelbaar is, zodat hij niet verder kraakt dan de diameter van de schaal.

Mondstuk op flesje koffiemelk Het blijft vaak een heksentoer om koffiemelk uit het flesje te schenken zonder daarbij te morsen. Het lukt uitstekend als u de spuitmond van een Conimex ketjapfles op de melkfles plaatst; door het roostertje in de spuitmond kunt u makkelijk melk schenken zonder te knoeien.

Ruitjes kachel schoon en van een houthelder Ruitjes kachel of allesbrander kunnen behoorlijk vuil worden waardoor je het vuur niet meer helder ziet. Door ze af en toe te behandelen met Stahlfix worden de ruitjes \weer helemaal schoon en kunt u ze ook een hele tijd makkelijk helder houden.

31

Laat die hangplanten maar schuiven Hangplanten voor de ramen ogen heel fraai, maar zijn lastig als je bijvoorbeeld wilt zemen. Met een gordijnrail liefst metaal - tegen het plafond is het probleem opgelost. Haak de hangpotten aan runners en ze kunnen naar alle kanten worden geschoven.


H U I S H O U D E L I J K

Railsysteem voor lamellen èn gordijnen

Geef de trechter voldoende lucht Een trechter waarvan de tuit erg nauw in de opening van een fles of jerrycan sluit, loopt niet vlot door. Er moet immers evenveel lucht kunnen ontsnappen als dat er vloeistof in komt. Het is niet zo handig om tijdens het vullen de trechter constant omhoog te houden. Steek gewoon een lucifer tussen hals en tuit, dan kan de fles op eigen kracht 'adem uitblazen'.

Aan het railsysteem van verticale jaloezieĂŤn kunnen ook gordijnen worden opgehangen. Dan fungeren de ophanghaakjes van de lamellen als runners voor het gordijn. Er moet wel een koofje om de rail worden gemaakt omdat het gordijn geen 'hoofdje' kan hebben. De koof maakt rail en runners onzichtbaar.

Twee manieren om een trui te drogen In een nat opgehangen trui blijven de afdrukken van de wasknijpers achteraf vaak lang zichtbaar. Dit voorkomt u door een oude panty als extra waslijn te gebruiken. Steek de benen van de panty via de hals door de armen en bevestig de knijpers aan de waslijn. Een andere manier: hang de trui aan een stok waarin aan de uiteinden haakjes zijn gedraaid. Met die haakjes hangt u de stok aan de waslijn.

Strijkplank met eigen stopcontact De strijkplank moet altijd dicht in de buurt van een stopcontact staan om de strijkbout voldoende armslag te geven. Door onderaan de plank een stopcontact te monteren, kunt met behulp van een verlengsnoer de strijkbout op elk willekeurig vast stopcontact aansluiten.

32


H U I S H O U D E L I J K

Grand foulard strak op de stoel Op de bank of een ruime luie stoel staat een grand foulard leuk. Als u de grand foulard met een stuk PVC-pijp tussen de zitting en/of armleuning klemt, blijft de doek ook beter op zijn plaats liggen.

Droogrekje tegen de muur Boenen met vlakschuurmachine De vlakschuurmachine kan ook heel goed dienst doen als 'boenmachine'. Span in plaats van een schuurvel een reep stevig doek tussen de klemmetjes en het boenen van een groot oppervlak is zo gebeurd.

33

De haken van droogrekjes zijn bedoeld om over de balkonrand te worden gehangen. U kunt het rekje ook aan twee schroefogen in een muur bevestigen. Zo kan het droogrekje op een beter beschut, winderiger, of minder opvallend plekje worden opgehangen.

Alternatieve kinderstoel

Heeft u zelf geen kleine kinderen (meer), maar krijgt u wel eens zo'n peuter te eten? Geen nood, bij een gebrek aan aangepaste eetkamerstoeltjes. Neem twee tuinstoeltjes, stapel ze in elkaar en u gastje zit als een vorst, zeker aan het hoofdeinde van de tafel.


TUIN/NATUUR

Tuin/Natuur De tuin is voor veel mensen een hobby. En ook het als tuintje ingerichte balkon wordt vaak met plezier verzorgd. Hieronder gevarieerde tips, ontsproten aan het brem van groenliefhebbers.

Rozenboog van elektriciteits-pijp Voor deze rozenpoort heeft u nodig: vier lengten elektriciteits-pijp met twee koppelbusjes, een handje vol metalen pijpbeugels met schroeven, een aantal balkjes {16 x 70 mm) en vier staven ijzer of draadeind van een meter en een diameter van 14 mm. Sla de ijzeren staven of draadeind circa 50 cm loodrecht in de grond. De onderlinge dwarsafstand tussen de buizen/ draadeinden is afhankelijk van de lengte van de balkjes. Schuif hier vervolgens de elektriciteits-pijpen met dezelfde lengte overheen, buig ze aan de bovenkant naar elkaar toe en lijm ze met de koppelbusjes samen. Breng op de gewenste plaatsen de dwarsbalkjes aan. De pijpbeugeltjes buigt u om de pijp tegen het hout aan alvorens ze vast te schroeven.

34


TUIN/NATUUR

Onverteerbare tuinpalen Onderhoudsvriendelijke palen voor een hek, pergola e.d maakt u van PVC-buis met beton. Graaf eerst een gat en leg daar een tegel of stenen in als fundament, zet de paal/buis erin, stamp de grond aan en stort de buis vol betonspecie. Doe dat in een aantal keer en stamp de specie na elke lading stevig aan. Als de paal dient als lantaarndrager kunt u de kabel onzichtbaar in de paal opnemen.

Draadspannervan ijzerdraad Met klimpanten in de tuin moeten er nogal eens nieuwe draden als geleiding worden gespannen. Om ze ook goed strak te houden kunt u uit gegalvaniseerd ijzerdraad van ca 2 mm dik zelf draadspanners maken. Hiermee kunnen de draden op elke willekeurige plaats na worden gespannen.

Tuinslang als vast tappunt Om water te tappen is het niet nodig de tuinslang te ontkoppelen. Laat de tuinslang aangesloten op de kraan en gebruik het andere uiteinde als vast tappunt. Bevestig een stukje gebogen koperen pijp tegen de muur; de slang moet natuurlijk wel zonder knikken opgehangen zijn.

Tuinpalen met hefboom uit de grond Tuinpalen in de grond slaan is een hele klus, maar ze eruit halen is vaak nog lastiger. Onderin het gat vormt zich tijdens het omhoog halen van de paal een vacu端m. De oplossing: graaf rondom de paal een gat van 30 a 40 cm diep, bind vervolgens een stevige balk met een sterk koord dwars aan de paal vast en leg bijvoorbeeld een stuk boomstam onder de balk op de grond. Zo heeft u een handige hefboom die de nodige kracht oplevert.

35


TUIN/NATUUR

Beton storten door emmer Betonnen funderingen voor tuinpalen zijn handig te maken met behulp van een emmer zonder bodem. Graaf een gat, maak de bodem vlak en zet de emmer er op z'n kop in. Stort de emmer en dus het gat vol beton (eventueel met wat wapeningsijzer erin) en druk gegalvaniseerde stalen bevestigings-strips in de nog zachte mortel. Na enkele uren kan de emmer voorzichtig worden verwijderd.

Lichtkoepel als kweekkasje Een (oude) lichtkoepel kan uitstekend worden gebruikt als mini-kasje voor het opkweken van zaden en stekjes. Zorg aan de onderkant voor de nodige luchttoevoer.

Bezem en tuinslang in één

Pijpbeugels leiden klimplanten

Schrobben zonder telkens water te halen: dat kan als de bezem een eigen watertoevoer heeft. Boor in de bezemvoet dicht bij de steel - een gat waarin een koppelstuk voor de tuinslang past. Sluit de slang aan op de kraan en u heeft een bezem met handige watervoorziening in één.

Kunststoffen pijpbeugels zijn prima geleiders voor klimplanten tegen een muur of tuinhek. De beugels moeten wel zó ruim zijn dat ze de groeiende takken niet in hun bewegingsvrijheid belemmeren.

36


TUIN/NATUUR

Oude parasol als leuk klimplantenrek Als het doek van de parasol versleten is, kan het spakenframe met steel nog een nieuwe originele bestemming krijgen. Span draden tussen de spaken en plaats het frame op een geschikte plek in de tuin. Plant er een snelgroeiende klimplant onder - een bruidssluier bijvoorbeeld - en u heeft een verrassend begroeide 'zonneluifel'.

Tafel in standaard droogmolen Als voor de droogmolen een betonnen voet is gemaakt, kunt u deze ook voor de tuintafel gebruiken. Neem een pijp van aluminium of kunststof die in het gat past, maak een vierkante poot waarin de pijp weer past en bevestig met vier hoekijzers het tafelblad.

Tuinslang wordt soepel in zon Door het koude water is de tuinslang na het sproeien meestal zo stug dat hij zich moeilijk laat oprollen. Leg de slang een tijdje in de zon of laat er wat warm water doorheen lopen. Het plastic wordt dan weer soepel en de slang laat zich gewillig op de haspel wikkelen.

37

Bezemsteel klem vast Om te zorgen dat de bezem zijn steel niet verliest is een permanent klemvaste verbinding nodig. U kunt dit ook z贸 doen, dat bezem en steel toch nog losgekoppeld kunnen worden. Boor een gaatje in de steel waarin u een houtdraadbout met punt kunt draaien, Plaats de steel in het gat van de bezem, leg een ring onder de kop van de bout en draai de steel klemvast.


TUIN/NATUUR

Ragebol vist algen uit vijver Met een ragebol kunt u heel goed algen en ander vuil uit de vijver vissen. Draai de ragebol langzaam om zijn steel door het water en tussen de waterplanten. Tussendoor af en toe flink uitspoelen onder de kraan.

Transportkoker als glasbak

Droogmolen in scharnierende koker PVC-pijp dient vaak als berging voor de droogmolen. Dat wordt nog handiger als u de pijp over de lengte in twee stukken zaagt. Dan verbindt u ze aan één kant weer met scharnieren (bevestigd met popnagels); aan de andere kant monteert u op dezelfde wijze eierkist-sluitingen. Bevestig de berging tegen een muur en gebruik een losse afdekkap om de droogmolen aan de bovenkant tegen regen en vuil te beschermen.

Speciekuip als mobiele zandbak Een speciekuip wordt gewoonlijk maar zelden gebruikt. Gevuld met schoon zand is zo'n kuip een leuke zandbak voor kinderen. U kunt de bak een leuk kleurtje geven zodat hij ook nog leuk staat in de tuin. Extra voordeel: de zandbak is verplaatsbaar,

Een aantal stukken PVCpijp met een diameter van 125 mm vormen handige 'glasbakken'. Neem PVC-pijp met een lengte die in de kofferbak van de auto past. Sluit de pijp aan één kant af met bijpassende dop; een losse dop sluit de koker boven af. Als de buizen vol zijn, rijdt u ermee naar de plaatselijke glasbak waar u het glas makkelijk in kunt laten glijden.

Beschermkraag voor bomen De stamvoet van vooral jonge bomen loopt vaak schade op door aanvaringen met de grasmaaier. Bescherm de boompjes met een stuk PVCpijp dat in de lengte is doorgezaagd. Als u het gras gaat maaien, plaatst u deze kraag rond de stam.

38


TUIN/NATUUR

Je ziet de bui helaas niet altijd hangen. Voor je het weet is de was aan de droogmolen weer net zo nat als toen hij werd opgehangen. Met een dekzeiltje over de droogmolen gespannen, loopt dat niet zo'n vaart.

Fijne waterstraal voor gevoelig gewas Voor kleine plantjes en pas ontluikend gewas is de waterstraal van de gieter vaak iets te grof. Plaats een kurk waarin een gaatje is geboord in de tuit van de gieter. Stop een een dun plastic buisje door de kurk in de gieter en schuin het uiteinde een beetje af. Resultaat: een fijne waterstraal.

39


A L G E M E E N

Algemeen De beste tips vinden hun oorsprong in de dagelijkse praktijk. Tijdens een willekeurig klusje kom je vaak zo maar ineens op een slim ideetje om iets beter of gemakkelijker te doen. Uit deze vanalles-wat tips kan iedereen oppikken wat van pas komt.

Poes krijgt eigen bedje Veel poezen vinden het heerlijk om lekker op bed te kruipen. Verbieden helpt niet, maar u kunt het dier wel een eigen plekje geven. Hang een fietsmand met beugels aan het voeteneind van het bed. Zo heeft de poes een eigen bedje in de slaapkamer. En 's winters kan de mand aan de c.v.-radiator hangen.

Kapstok mee op reis

Luidsprekend tafeltje

Op reis vind je in een hotelkamer of vakantieappartement vaak helemaal geen of te weinig voorzieningen om kledingstukken netjes op te hangen. Neem daarom altijd een aantal schilderijhaakjes mee. Zet de kastdeuren op een kiertje en plaats de haakjes aan de bovenkant: zo heeft u een stel prima kapstokjes.

Grote speakerboxen worden vaak als tafeltje gebruikt, dus waarom zou je ze er dan geen echt tafeltje van maken. Maak van plaatmateriaal een blad: vierkant, rond of achthoekig. Bevestig aan de onderkant van het blad latjes die een kader vormen waarin de speakerbox precies past. Een tot op de vloer gedrapeerd dun stofje verbergt de geluidsbron. 40


A L G E M E E N

Boekensteun blijft overeind

Tafeltje op kleuterniveau Laden van een wandkast of bureau kunnen heel eenvoudig worden omgetoverd tot een tafeltje voor kleuters. Bevestig aan de onderkant van een blad multiplex een lat die het tafelblad in schuine stand houdt; bevestig nog een lat die voorkomt dat het 'tafelblad' wegschuift. Zet het tafelblad in de uitgetrokken lade en er ontstaat een handig teken- en knutselplekje. En met de groei der jaren kan het tafeltje in hogere laden worden geplaatst.

Tennisballen dempen trilling Luidsprekerboxen, compressoren en alle andere apparaten die trilling veroorzaken kunt u vrijwel muisstil maken. Plaats de apparatuur op een console en stop in elke hoek een tennisbal. Geef de console een hoogte die gelijk is aan de diameter van de ballen (min ca 5 mm) zodat deze er iets onderuit steken.

41

Een flinke rij boeken oefent vaak zo veel druk uit dat de steunen gaan schuiven en de boeken kantelen. Breng met contactlijm aan de onderkant van de boekensteunen een reep textiel aan die ca 15 cm uitsteekt. Plaats de eerste paar boeken op dit stukje stof. Zo blijft de hele rij stevig op zijn plaats, ook als er een boek tussenuit wordt gehaald.


A L G E M E E N

Oude kranten getaped Oud papier kunt u makkelijk èn milieubewust bundelen met breed afplak-tape. Geen pvc-tape, want daarvan kan geen kringlooppapier worden gemaakt. De bekende crêpe tape gaat wel probleemloos mee in de recycling.

Trapgat als extra hobbyruimte Het trapgat op zolder neemt flink wat ruimte in beslag. Die plek kunt u prima benutten door er een werkblad overheen te bouwen. Timmer een balustrade (of gebruik de bestaande) en monteer daarop een plaat die in zijn geheel of aan twee kanten kan scharnieren. Zo wint de zolder aan hobbyruimte.

Schuif hor aan gordijnrail Raamhorren kunnen schuiven als u ze aan een gordijnrail-systeem op het bovenste kozijn hangt. Als ze het raam niet hoeven af te dekken, kunnen ze naar de vaste raamkant worden verplaatst. Zo hoeft u ze niet meer weg te halen en op te bergen. Het systeem werkt prima bij naar buiten draaiende ramen met telescoopuitzetters.

42


A L G E M E E N

Kapje voer schroefoog Schroefogen en -haken zijn handig om iets aan het plafond op te hangen, maar het is niet zo'n fraai gezicht. De kokertjes van fotorolletjes kunnen als decoratief kapje dienen. Maak een opening in de bodem en voer er het snoer of koord doorheen. Een ophanghaak met rozet is ook geen probleem: bevestig het deksel van het kokertje tegen het plafond en druk daar het eventueel geschilderde kokertje op vast.

Condensgootje beschermt vensterbank Condensvocht dat van de ruit op de vensterbank druipt, veroorzaakt op den duur schade. Maak van op maat gezaagd aluminium U-profiel (met verticale wanden van verschillende hoogte) een .'opvang' voor het vocht. Breng een rups siliconenkit aan, druk het profiel erin vast en dicht het aan de uiteinden met een dotje kit af. Het kan, afhankelijk van de breedte en diepte heel wat water opvangen dat vanzelf weer verdampt.

Koord luxaflex in toom Als de lamellen zijn opgetrokken slingert het koord vaak hinderlijk over de vensterbank. Dit kunt u verhinderen: verwijder het afdekkapje aan de zijkant van de onderbalk. Maak een gaatje in het afdekkapje en steek er van binnenuit een koordje doorheen; knoop het koordje aan de binnenkant vast, zodat het aan de buitenzijde een lus ontstaat. Plaats het afdekkapje weer terug en knoop het jaloeziekoord aan het lusje vast.


H A N G -

E N

S L U I T W E R K

Veiligheid Sloten, sleutels, haken, scharnieren... ze hebben alles te maken met veiligheid. Ook op dit gebied zijn doe-het-zelvers vaak heel vindingrijk. Het is het opvallend hoe een simpele ingreep soms een uiterst praktische oplossing is.

Raam beveiligd via deurkozijn

Veilig raamkrukje voor traphekje

Draairamen met dezelfde kozijnstijl als de deur, kunt u extra beveiligen met een pen die via de deursponning van de stijl, in het raamkozijn wordt vastgezet. Boor het gat -bij grotere rarnen twee gaten- iets schuin naar beneden tot in het raamhout. Maak de gaten stofvrij, doe er impregneermiddel tegen houtrot in. Steek nu passende, maar niet klemmende stalen pinnen in het gat.

Een trap hekje is pas veilig genoeg als kleuters er echt geen raad mee weten. Hoe een grendel of haakje werkt, weten ze al snel genoeg. Maar de werking van een raamkmkje met drukknopblokkering snapt een kind pas als het oud genoeg is om op eigen houtje en z贸nder beveiliging gebruik te maken van de trap.

Sleutel vast met haak Met de haak van een klerenhanger, of dik gebogen ijzerdraad, kunt u aan de binnenkant het slot van de deur blokkeren. U hoeft alleen maar met de haak deurkruk en sleutel te verbinden; zo kan de sleutel van buitenaf niet worden verwijderd.

44


H A N G -

E N

S L U I T W E R K

Slot- en krukgat op juiste plaats

Deurkruk omhoog of omlaag?

Als u in een nieuwe deur een slot wil plaatsen kunt u de juiste plek van de gaten voor slot- en krukgat eenvoudig aangeven. Maak een mal van karton of triplex. Teken, - voordat het slot in de deur wordt geplaatst - op de mal de plaatsen van de gaten af. Als het slot voorlopig is geplaatst, tekent u vanaf de mal die plaatsen over. Dan haalt u het slot er weer uit, u boort de gaten en slot kan definitief gemonteerd worden. Vooral handig als het slot verdiept wordt geplaatst.

Veerverhelptspeling in deurkruk Er kan wel eens wat speling zitten tussen het slot- en krukgat, en de stift van de deurkruk. Dit euvel is eenvoudig te verhelpen door een stukje opwindveer uit bijvoorbeeld een afgedankte klok of wekker in het slot- en krukgat te steken.

45

Veel ouders van kleine kinderen kennen het trucje van naar boven geplaatste deurkruk: peuters zien dan niet zo gauw kans de deur te openen. Maar als u (ook) een hond heeft, is het verstandiger de kruk juist naar beneden te richten. Anders zou het beest met zijn halsband achter de kruk kunnen blijven haken en zichzelf ophangen.


H A N G -

E

Hor voor steekraam Steekraampjes zijn lastig van een hor te voorzien. Het lukt echter wel goed als u aan de bovenkant van het hor-frame twee oogjes indraait en aan het raamkozijn twee haakjes bevestigt. Een haakje aan de onderkant dient als sluiting.

N

S L U I T W E R K

Speciaal vlieggordijn voer huisdier Katten en honden hebben een hekel aan hordeuren, want die belemmeren hun vrijheid. Uit protest klauwen ze het horregaas dan ook vaak kapot. Een compromis tussen de hordeur en het minder effectieve vliegengordijn kan een oplossing zijn. Maak een hor tot aan de 'doorloophoogte' van het huisdier, en daaronder vliegengordijn-strippen.

Hellend scharnieren sluiten hekje Tuinhekjes en poortjes worden door haastige kinderen zelden netjes gesloten. Plaats scharnieren (gehengen) enigszins schuin beneden hellend tegen het hekje. De overhellende scharnierlijn zal het hek dan door zijn eigen gewicht automatisch sluiten. Een lichte helling van 3 graden is meestal al voldoende.

46

Doe-Het-Zelf - De 165 Leukste Tips  

TUIN EN BALKON BADKAMER INTERIEUR KEUKEN

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you