a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1


BEFORE ALTERATIONS

JSRACS CAFETERIA


AFTER ALTERATIONS


JSRACS CHAPEL ORGAN LOFT


FLOOR PLAN


JSRACS D BLOCK


SECTION


BEFORE ALTERATIONS

AFTER ALTERATIONS


JSRACS PERFORMING ARTS FACILITIES Situated within the existing school campus in the northern Perth suburb of Mirrabooka, this specialist development is spread over two levels and 1200m2 of floor space comprising of a 200 seat auditorium theatre, outdoor amphitheatre, music teaching, rehearsal, recording and instrument practice room spaces for students. Utilising a construction system of structural steel, precast concrete panel and face brickwork, the orchestration and manipulation of large volumes of space (devoid of scale) located adjacent school ovals provide a refreshing change and expression of theatre alongside the existing institutional buildings on the campus.


LEGEND


JSRACS ADMINISTRATION BUILDING Built over two levels with over 900m2 of floor space, this administration centre is the landmark and statement building for the school campus. Constructed using traditional commercial construction techniques of reinforced and pre-cast concrete and banded face brickwork, the design seeks to portray a restrained academic statement befitting of a private school without being a stickler for tradition. The plan form, progression and arrangement of the internal spaces following an inverted U shape facilitate connectivity, accessibility and communication within all of the school administration departments.


JSRACS THEATRE ALTERATIONS The shell of the school theatre building was designed by us in 2002 with the limited funds available at the time. The new brief (nearly ten years later) entailed the regeneration of the existing performing arts theatre to create a dynamic setting befitting of a contemporary, functional theatrical environment. The design of new fixed seating arranged in tiered radial formats permit faultless unobscured sightlines to and from the stage. Together with the implementation of updated stage drapery / equipment systems and the design of acoustical elements results in a state of the art theatre that can be tailored to suit any type of performance.


BEFORE ALTERATIONS

AFTER ALTERATIONS


3D SECTION VIEW


JSRACS BEECHBORO NATURE PLAYGROUND


LEGEND


LULU CHILDCARE The design of this innovative national Childcare brand sought to both push the boundaries of design and challenge any pre-conceived notions of childcare in Australia. The design solution sought to capture the underpinning values of the brand; Family, Fun, Community, Multicultural and Education The overall building form derived from an abstract notion of the Rhubix cube inherently portrays itself within the buildings external façade and internal spaces successfully expressing a notion of fun, child’s play and the building blocks of life. The use of bold colours reinforcing the multicultural value inherent within the brand, were inspired from the values of harmony(blue), friendship (red), communication (yellow), dignity (purple), community (orange) and peace (white). With its national expansion program well underway, this revolutionary childcare concept is bound to stand the test of time and make inroads into the childcare marketplace when the first of many centres opens in early 2007.


SITE PLAN

LEGEND


DESIGN CONCEPT The overall form derived from an abstract notion of the Rhubix cube which portrays itself within the buildings external facade and internal spaces, successfully expressing a notion of fun, child’s play and a metaphoric statement of the building blocks of life. The colourful and dynamic building takes the childcare experience into a new realm, allowing architecture to form a strong visual and welcoming presence. It was designed to be a recognisable landmark, where by children would be enticed to attend any of the Lulu Childcare Centres. The style of the design has become the Lulu brand. The spatial planning revolved around the central lobby, being the learning hub of the centre for theparents and the community. The different age group play areas stemmed from this central lobby and were designed by the way of a play area module which could be added to this central lobby to increase the capacity of the centre.


JSRACS KINDERGARTEN BEECHBORO The JSRACS Beechboro Kindergarten is a cleverly designed teaching space developed in accordance with Eco-building principles, materials and finishes. The interior quality of the space has references to a Nordic style of design with abundant natural light sourced from overhead skylights, the use of birch plywood panelling and the various expressionist cabinetry forms with bursts of colour. The result is an exciting space that creates an environment that promotes learning without any hint of institutional rhetoric. WINNER Julius Elischer Award for Interior Architecture (2013 WA AIA Architecture Awards)


LEGEND


PUZZLE PARTITION SYSTEM Ply veneer faced units interlock together to form room dividers and playful elements within the space

LEGEND 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Main Entry Lobby GLA 1 GLA 2 GLA 3 Puzzle Piece

7. 8. 9. 10. 11. 12.

Teacher’s Prep Kitchen Toilet Shower Cleaners Store


JSRACS SENIOR LEARNING CENTRE The brief called for a substantial building that outwardly communicates its intended purpose that of a higher tertiary level learning centre for young adults with an architecture that promotes a sense of community that is founded on principles of flexibility, nurturing, school community and life-long� learning . The design solution is finely crafted response one that engages and responds to site and context and provides interactive dynamic interior founded open plan interaction , movement and circulation. The material composition of insulated concrete walls, aluminium cladding, high-span LVL timber beams , double glazing reinforces a architectural language that is restrained, determined and purposeful building. The building brings with it an inherent high degree of amenity for its users in terms of space, volume, flow, natural light and flexibility of spaces and usage. It provides an outstanding educational facility within a low social economic demographic providing a high quality education opportunity within the reaches of the broader community.


GROUND FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN

LEGEND

LEGEND 1. Forecourt 2. Teacher’s prep 1 3. Senior staff

4. Interview room 5. Reception 6. GLA

7. Study area 8. Store 9. Locked store

10. Services 11. Verandah

SECTION


PROJECT BRIEF 1. High degree of amenity for users in terms of space, volume, flow, natural light and natural composition 2. Purposeful place of learning that inspires the building users 3. Promote sense of community and interaction 4. Full integration into existing campus setting 5. High degree of flexibility 6. Future adaptation

CONTEXT The external form of the building has been articulated in such a fashion as to strategically position themain entrance points into internal space Ensure that existing pedestrian links are retained and improved Ensure that the adjacent carpark is integrated with pedestrian links Ensure a degree of protection from southerly breezes Forecourt to create an exciting approach as well as social space


JSRACS BEECHBORO MASTERPLAN The design for the “knowledge centre� model of a school incorporates features such as : A phisycal environment which actively supports the school mission statement, Design which deliver costs benefit compared to the traditional school model, Architecture that enhances a sense of community, An emphasis on flexible, open plan learning spaces to support a variety of different models of learning and which are adaptable to change in both size and use, An increase in technology-intensive teaching and learning with an emphasis on wireless technologies, Friendly, open team spaces, individual workstations and informal common areas which support individual and collaborative syndacate-based and project-based learning, Common areas and the replacement of canteens with cafeterias allowing increased opportunities for social interaction and informal learning, Increased interface between teachers and students resulting from changes to teaching and learning, Increased incorporation of environmentally sustainable and energy efficient principles.


BEECHBORO CAMPUS ROOM SCHEDULE 1x20 3x20 2x30 2x30 2x32 2x32

3 YRO KINDERGARTEN PRE PRIMARY YEAR 1 YEAR 2 YEAR 3

2x32 2x32 2x32 1x32 1x32 1x32

YEAR 4 YEAR 5 YEAR 6 MUSIC + PRACTICE ROOMS MULTIPURPOSE ARTS AND CRAFTS

1x 500 1x32 1x250 1x32 1x32 1x32

GYMNASIUM LIBRARY CHAPEL DANCE OUT OF SCHOOL CARE LOTE (3rd LANGUAGE)


EXTERIOR CLADDING External skin with coloured timber elements.


INTERIOR COLOUR SCHEME Using a balance between active muted colour tones and natural timber, the overall ambience of the space becomes playful yet invitingly warm and nurturing.


NEW SCHOOL BUILDING CONCEPT The primary intention is to create a new school building that preserve the existing court configuration in order to maintain the character of the campus and improve the connections between all buildings. This is the reason of the proposed location for the new school. The proposed building is designed with the clearly idea of maximise the visual connection between the northern and southern recreational areas of the campus with a strong design and an open plan configuration, in line with the design principles for a modern school. The new school building will assume an important role as a bonding agent between the open spaces and the other buildings. For this purpose all the clasrooms are directly connected to the indoor and outdoor recreational area. The multipurpose break out, located in the centre of the space becomes the main covered recreational space of the development,a flexible space to accomodate different activities. In addition, every classroom has an indoor and outdoor teaching space to satisfy the different way of learning. The objective is to bring together passive and active design solutions by using highly energy efficient components and sustainable materials and finishes in the assembly of the building and interior space. The north-south orientation of the school ensure natural ventilation through the building achieving the required building sustainability and comfort. In order to maintain the maximum flexibility, an open plan configuration and to reduce the construction cost, the grid with the square module becomes the concept of the new plan arrangement. Large glass windows and the location of the service areas on the side of the classrooms ensures visual connections, permeability and natural ventilation through the building.


COVERED PASSAGE For the new school development a new landmark is needed. The new main entrance has been moved close to the chapel, in order to create a weather protection around all the buildings, completing the court. The design of the covered passage is in line with the new school development and landscape solution: An organic shape that reflects the landscape design and coloured columns to match the new school, with a design well integrated between existing and new buildings. The new entrance will become a recognition point for the new campus.

LANDSCAPE CONCEPT The central curtyard of the campus, the main recreational space that connects all the buildings, needs a strong character. Due to the central location and the different paths directions that connects all the buildings, an organic solution has been adopted for the landscape design. Circles with different size, materials and arrangements are giving a wide range of potential activities that can be made in the space for all the kids needs. An amphitheater for performances, water feature, areas in shadow or under the sun with grass,coloured softfall areas or paving for playing and relax. No directional paths are visible, all the entire space is the connection between the buildings and the other open spaces as a real focal point and glue of the campus.

Profile for maggie-brookingdesign

BDA PORTFOLIO - EDUCATIONAL  

BDA PORTFOLIO -EDUCATIONAL BROOKING DESIGN ARCHITECTS AUSTRALIA

BDA PORTFOLIO - EDUCATIONAL  

BDA PORTFOLIO -EDUCATIONAL BROOKING DESIGN ARCHITECTS AUSTRALIA

Advertisement