Page 28

Achtergrond

Tekst: Rob Kurver

De telco’s zijn wakker. Wat gebeurt er nu? Afgelopen jaren zijn zogeheten over-the-top-communicatiediensten als Skype, iMessage en WhatsApp de telecom operators miljarden euro’s omzet gaan kosten, die slechts ten dele gecompenseerd worden door nieuwe datadiensten. Inmiddels wakker geschud, en vastbesloten niet tot louter bitpijp gereduceerd te worden, storten ze zich nu op nieuwe diensten voor consumenten, maar vooral ook voor bedrijven. Gaan telco’s de nieuwe communicatie providers worden of mogen ze straks alleen nog de infrastructuur leveren? En wat wordt de rol van de IT en telecom-reseller?

‘‘Samenwerken is voor veel klassieke operators nog even wennen’

Begin deze eeuw was het idee nog dat netwerken ‘smart’ moesten worden voor allerlei leuke nieuwe toepassingen, maar door de komst van de smartphone is dat nu fundamenteel anders. Was wereldwijd in 2010 nog maar 1 op de 10 mobiele telefoons een smartphone, intussen is het al 1 op de 3, en wordt nauwelijks meer iets anders verkocht. Tablets zijn pas in 2010 uitgevonden en zijn nu al PC’s aan het verdringen, thuis maar ook op het werk. En komende jaren worden helemaal interessant, als in het Internet of Things nog meer slimme kleine apparaten gekoppeld gaan worden die ons leven beter, duurzamer en leuker moeten gaan maken. We leven niet meer in het tijdperk van desktop internet maar in dat van mobiel internet, waarbij flexibiliteit, intelligentie en vooral innovatie zijn verhuisd van het netwerk naar onze slimme apparaten.

Gat De afgelopen tien jaar hebben over-the-top-diensten (OTT) als Skype (van Microsoft) en Whatsapp (van Facebook) een flink gat geslagen in de omzet van de vaste en mobiele operators. Skype is inmiddels goed voor ruim dertig procent van het wereldwijde voice verkeer, en wereldwijd zijn er de afgelopen vijf jaar een miljard mensen gebruik gaan maken van SMS-vervangers als Whatsapp,

28

TBM • juli 2014

WeChat en Line. En ook Apple helpt een handje mee met iMessage en FaceTime, waarbij automatisch via internet gecommuniceerd wordt tussen Apple gebruikers onderling. Vergeleken met het hoogtepunt van 2010 worden er nu in Nederland nog maar half zoveel SMS’jes verstuurd. De SMS-cashcow is dood, en hoewel deze terugval in omzet tot dusver goeddeels kon worden gecompenseerd door de explosieve toename van mobiel dataverbruik zijn de marges daarop aanzienlijk lager en moet er dus wel iets gaan gebeuren.

Investeren De mobiele operators hebben afgelopen tijd flink moeten investeren in de upgrade van hun netwerken voor LTE, en ervaren ook steeds meer concurrentie van nieuwe spelers maar ook nieuwe netwerken zoals de Wi-Fi dekens die door steeds meer steden uitgerold worden in het kader van smart city projecten. Met Voice over LTE en RCS (Rich Communications Suite, een soort geavanceerde MMS dienst die door de telco’s samen gestandaardiseerd is) proberen ze de komende jaren kwalitatief hoogwaardige communicatie diensten te bieden in de hoop dat een deel van de klanten hier de voorkeur aan geeft boven de veelal gratis OTT-diensten.

Profile for Magenta communicatie

Tbm 06 2014  

Tbm 06 2014  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded