KBM 2024-03

Page 1


Kantoor Business Magazine

Nieuwe Leden Advies

Raad versterkt Quantore

Nominees Benelux

Office Products Awards 2024

Klassieke kantoorproducten: het verhaal achter Post-it

DUURZAMER GETEELD

Duurzaamheid en kwaliteit zijn bij Biaretto onlosmakelijk met elkaar verbonden. We creëren onze melanges dan ook niet alleen met de beste, maar ook met de meest duurzaam geteelde bonen. Onze producten zijn allemaal gecertificeerd, want we zijn pas tevreden als het eindproduct aan onze hoge standaard voldoet.

Rainforest Alliance

Biaretto koffie is Rainforest Alliance gecertificeerd, wat betekent dat Biaretto voldoet aan de richtlijnen die Rainforest Alliance heeft opgesteld voor duurzame koffieteelt.

Een Rainforest Alliance-certificering helpt boeren om betere gewassen te produceren, zich aan te passen aan klimaatverandering, hun productiviteit te verhogen en kosten te verlagen.

Climate Neutral Certified

Van onze Biaretto koffie is de CO2voetafdruk berekend vanaf de teelt van de koffieplanten, de ontwikkeling van de koffieboon, de productie, het transport en de verpakking! Door dit goede inzicht in de CO2-uitstoot kunnen wij gericht reduceren. We compenseren de resterende CO2-uitstoot door te compenseren via diverse klimaatprojecten over de hele wereld.

Biologisch

Het assortiment van Biaretto bevat ook twee biologische varianten: een biologische bonenkoffie en een biologische snelfiltermaling. Onze biologische koffie is niet of nauwelijks bewerkt om de gezondheid van de bodem en het ecosysteem te bevorderen. Goed voor mens en milieu!

omvat diverse koffiesoorten zoals bonen, snelfilter, instant en fresh brew. Kijk voor verkooppunten op www.biaretto.com/meer/verkooppunten.

Het Biaretto assortiment

Colofon

KBM is een uitgave van

Witte rook….

Schoolstraat 61

6512 JC Nijmegen

Telefoon +31 (0)24 34 54 150 www.kantoornet.nl

Twitter: @KBM_Magazine

UITGEVER

Joost Heessels

HOOFDREDACTEUR

Joost Heessels

EINDREDACTEUR

Emiel te Walvaart

Emiel@magentacommunicatie.nl

SALES & MARKETING

Michiel Korsten michiel@magentacommunicatie.nl

MEDEWERKERS

Antal Giesbers,Peter Damman, Huug Duin, Hans Hooft, Hans-Erik de Kruijff, Emiel te Walvaart, Hamid Bagheri

VORMGEVING

Wendy van Cuijk

Studio DePho

DRUK

Veldhuis Raalte

ABONNEMENTEN & ADRESWIJZIGINGEN magenta@mijntijdschrift.com 088-2266682 onder vermelding van tijdschrift en NAW-gegevens. Een abonnement wordt automatisch verlengd, mits 2 maanden voor de vervaldatum via mail of post opgezegd.

ADMINISTRATIE administratie@magentacommunicatie.nl

ALGEMENE INFORMATIE info@magentacommunicatie.nl

Onze algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK in Arnhem onder nummer 09109239.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en openbaar gemaakt door middel van druk, internet, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave.

ISSN 0929-7871

© Copyright 2024

De afgelopen jaren is er een stille aardverschuiving gaande in het retaillandschap, zeker ook waar het gaat om verkooppunten van kantoor- en stationery artikelen. Oorzaak daarvan is de tabakswet, die dicteert dat supermarkten vanaf 1 juli dit jaar geen rookwaren meer mogen verkopen. Vanaf nu mag je alleen nog maar tabaksproducten kopen bij tabaksspeciaalzaken, gemakswinkels als AKO en Primera en tankstations. In 2030 vallen ook de tankstations af en vanaf 2032 mogen alleen nog maar echte speciaalzaken tabak verkopen.

Veel supermarkteigenaren hebben hun tabaksomzet voorlopig veilig gesteld door in de directe nabijheid van hun super een gemakswinkel te openen of over te nemen. Soms met de hulp van de vastgoedeigenaar. Het schijnt voorgekomen te zijn dat bestaande winkeliers geen verlenging van hun contract kregen, waardoor de nabijgelegen super het pand kon overnemen en er zijn tabaksverkoop in kon onderbrengen.

Het is ook niet niks waar we het over hebben. De verwachting is, dat door deze beweging zo’n 2,5 miljard euro omzet van supermarkten naar tabaks- en gemakszaken verschuift. Niet vreemd dus dat een (supermarkt)ondernemer op deze manier zijn omzet veilig stelt. Al heeft de tabakswet een duidelijk ander doel voor ogen.

Maar met de tabak, de kraskaarten en de staatsloten krijgt de nieuwbakken eigenaar van de gemakswinkel er ook ineens een veel uitgebreider assortiment tijdschriften, wenskaarten en kantoorartikelen bij. De bestaande markt voor stationery en office supplies krijgt er zo een hele nieuwe groep aanbieders bij. En dat zijn ondernemers, die met hun supermarkt gewend zijn om aan de ene kant groot te denken en aan de andere kant met hele lage marges te werken. Wat dat precies betekent voor de gevestigde orde laat zich moeilijk voorspellen, zeker omdat over acht jaar gemakswin kels ook geen rookwaren meer mogen verkopen. De verschuiving is in gang gezet, de consequenties voor de langere termijn weten we nog niet. We gaan het zien.

Voor nu wens ik iedereen een hele mooie zomer!

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE ONTWIKKELINGEN!

Website www.kantoornet.nl

De website van KBM is recent compleet vernieuwd. Overzichtelijker, sneller en mooier.

Social media:

Linkedin pagina KBM

https://www.linkedin.com/company/kantoornet/ Linkedin Groep OFFICE

https://www.linkedin.com/groups/1803923/ Twitter KBM

https://twitter.com/KBM_Magazine

Facebook KBM

https://www.facebook.com/KBM-104841255011901/ Instagram KBM

kbm_voor_kantoor

Issuu online magazine

https://issuu.com/magentapublishing

Iedereen heeft zijn eigen favoriete platform om het nieuws en de achtergronden in de sector te volgen; Website, nieuwsbrief, Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram. KBM heeft haar online platformen zo ingericht dat je het laatste nieuws op elke plek het eerst krijgt. Zo hebben onze online media kanalen een bereik van ruim 20.000 volgers. Dat naast de wekelijkse nieuwsbrief naar zo’n 3.500 mailadressen en de (geheel vernieuwde) website!

Nieuwsbrief KBM

Elke week het laatste nieuws uit de branche in je mailbox (Aanmelden via het formulier op de homepage van de website)

Voor leveranciers die een succesvolle online- en printcampagne willen doen in de sector bieden we optimaal bereik. Voor directie en marketeers die marketing op maat willen, biedt KBM Marketing as a Service. Zo richten we SEO/SEA en Linkedincampagnes in, bouwen en onderhouden we websites en verzorgen we teksten en persberichten.

Meer info via info@magentacommunicatie.nl of 024-345 41 50

Kantoor Business Magazine

Inhoud

Verbinden, versterken en verduurzamen centraal op Quantore Relatiedag

Veelbelovende eerste editie van SPOT ON RETAIL in de startblokken 18 Succesvolle aftrap hete sportzomer door leden Officers World

Interview 14 Peter Hoogerwerf: Leden Advies Raad betrekt Quantoreleden nauwer bij besluitvorming

Coverstory 20 edding pionier in missie naar een duurzame toekomst

Vakhandel van de maand

Kantoor en Kopie

Meets Function

Het verhaal achter….Post-it

Column Eric Herni: Doof

Column Peter Damman: met een cool merk heb je pas een lifestyle!

Architecten Wielerkoers 2024

Vepa organiseert evenals afgelopen jaar gezamenlijk met Filex, Decolegno en Nexxt Lighting de Architecten Wielerkoers.

Ben je (interieur)architect, sportief en hou je van netwerken tijdens hét buiten-event van het jaar? Dan ben je

welkom op 5 september op deze 2e editie van de Architecten Wielerkoers in Wijchen! Want ook dit jaar gaan we opnieuw een fantastische editie neerzetten! Inspirerend en uitdagend met volop mogelijkheden om nieuwe contacten op te doen en bestaande te bestendigen.

Multo over van T3L group/ Jalema naar Kangaro-KTC

Het bekende merk Multo van de Multomap is per 1 juli overgegaan van de T3L group/Jalema naar Kangaro-KTC. De T3L Group, waar Jalema B.V. onderdeel van is, heeft het afgelopen jaar de strategische keuze gemaakt om de internationale merken Jalema, Atlanta, Tarifold en 3L te vervangen door het nieuwe merk Djois.

Djois richt zich daarbij op de zakelijke klant met duurzame oplossingen rondom iedere werkplek. Jalema nam Multo in 2016 over van het gefailleerde Rucol. ’’Lokale specifieke merken met lokale specifiek kenmerken zoals Multo passen strategisch gezien niet binnen de toekomstplan-

Mooie omzetcijfers op leveranciersdag Libris Non Books

Op 5 juni 2024 was alweer de tweede leveranciers dag Van Libris Non Books in Hoevelaken. Ruim 60 aanwezigen luisterde met aandacht naar presentaties van onder meer directeur Caroline Damwijk.

Ook werden mooie omzetcijfers gepresenteerd met een stevige groei in de diverse assortimenten binnen non books. Damwijk vertelde naast de ontwikkelingen in de branche onder andere over de 5 focuspunten van Libris Blz. en benoemde de strate-

gische thema's voor 2023-2025. Uitbreiding van de services naar de ondernemers toe en een samenwerking met uitgevers en leveranciers kwamen als rode draad door de verschillende presentaties terug

Omzet Libris Non Books per productgroep (2023) en 2024 Kantoorartikelen (+9%) +6% Wenskaarten (+9%) +5% Cadeauartikelen (+10%) +7% Spellen en puzzels (+12%) +8% Cadeaukaarten (+10%) +7% Kranten (+5%) +8%

Belgische papierindustrie in actie tegen misleidende milieuargumenten

Ondanks merkbare verbeteringen in het beeld dat consumenten hebben van de milieu-impact van papier, toont recent onderzoek van de Belgische organisatie Papier.be, in samenwerking met haar internationaal actieve evenknie Two Sides, aan dat er dringend meer inspanningen nodig zijn om consumenten correct te informeren over de duurzaamheid van papierproducten.

nen van de T3L group. In de goede en constructieve gesprekken met Wilfred Pasman (Algemeen Directeur van Kangaro-KTC) die zijn interesse kenbaar heeft gemaakt in het merk Multo, werd al snel duidelijk dat het merk Multo veel beter tot zijn recht zou komen binnen Kangaro-KTC. Dit heeft ons doen besluiten om Multo per 1 juli over te dragen aan Kangaro-KTC”, aldus Peter Achterberg - sales director T3L Group.

Kangaro-KTC is een bekend merkenhuis en een belangrijke speler in de Benelux-markt en voert naast haar 3 eigen merken een breed assortiment topmerken voor thuis en kantoor.

De papierindustrie is immers vaak het slachtoffer van misleidende tot zelfs valse informatie over de duurzaamheid van papier versus digitaal.

Papier.be, dat de papierketen in ons land verenigt, waarschuwt voor dergelijke praktijken, die een voedingsbodem zijn voor greenwashing (bekijk de video). De organisatie onderneemt ook stappen bij verschillende bedrijven en organisaties die misleidende en ongefundeerde milieuargumenten tegen papier blijven gebruiken in hun communicatie. Alhoewel het onderzoek wijst op een lichte verbetering van het milieu-imago van papier tegenover twee jaar geleden, blijft de industrie kampen met vooroordelen die gevoed worden door misleidende informatie

Dak circulaire hub Ahrend in Veghel deels ingestort

De grote hoeveelheid regen die dinsdag 18 juni viel, heeft op diverse plekken in de provincie Brabant voor de nodige wateroverlast gezorgd.

In Veghel leidde dit tot het instorten van het dak van een distributiecentrum van Ahrend. Het bedrijf is druk

bezig met het inventariseren van de schade. In het pand is de circulaire gevestigd, waar ze sinds 2021 op 12.000 m2 bestaand kantoormeubilair opknappen zodat ze die opnieuw kunnen verkopen. Op het moment van de instorting was er volgens het bedrijf niemand aanwezig in het gebouw.

Novaka heeft wind in de zeilen tijdens geslaagd skûtsjesilen-event

Enthousiaste leden, enkele leveranciers en partners van Novaka kwamen op de ochtend van 14 juni samen in Balk in Friesland voor een mooi zomerevenement: Het Skûtsjesilen.

Er werd gestart met een heerlijke lunch, voorzien van typische streekproducten, waar de deelnemers met elkaar konden kennismaken en de eerste wetenswaardigheden over de branche uitwisselden. Hierna kon het zeilen onder begeleiding van de

schippers beginnen. Het weer zat zeer mee deze dag : goede wind in de zeilen en af en toe een warm zonnetje. Op het woelige water kwamen de sterke verhalen los en leerde de deelnemers elkaar onder het genot van een hapje en een drankje, weer eens “anders” kennen. Na het Skûtsjesilen was er nog een uitgebreide BBQ en blikte de deelnemers terug op een sportieve en gezellige dag. Novaka bedankt de deelnemers hartelijk voor hun positieve bijdrage aan deze op alle fronten geslaagde dag!

Berg Etiketten wisselt van eigenaar

Berg Etiketten uit Breda wordt overgenomen. De komende jaren zullen de aandelen geleidelijk worden overgedragen en komt de leiding in handen van zoon Wouter.

Berg Etiketten is gespecialiseerd in de productie van kwalitatief hoogwaardige zelfklevende etiketten op rol. Naast blanco etiketten levert Berg Etiketten ook adreslabels, productspecificaties, locatiestickers, artikelnummers, nummering (numeriek of barcode) en full colour etiketten. Na een succesvolle periode van 25

Heuff distributiepartner Kindermann

AV-distributeur Heuff is distributiepartner van Kindermann GmbH geworden voor de Benelux. “Uitbreiding naar de Benelux-landen is voor ons erg belangrijk.

We zijn dan ook erg trots dat we in Heuff een sterke en competente distributiepartner hebben kunnen vinden”, zegt Gerhard Zawatzki, hoofd Sales International, Kindermann GmbH. “Wij zijn zeer tevreden over de samenwerking met Kindermann.

We waren meteen onder de indruk van de kwaliteit van de producten en het installatie- en gebruiksgemak.

Hierdoor kunnen wij ons portfolio optimaal aanvullen en nieuwe kansen bieden voor onze dealers”, aldus Willem Bakker van Heuff. Kindermann, opgericht in 1861, is een toonaangevende fabrikant in de Pro AV-industrie, gespecialiseerd in oplossingen voor vergaderen, samenwerken en connectiviteit.

Massage.nl versterkt positie stoelmassage op de werkplek

Massage.nl heeft WorkMassage en Stoelmassage-op-Locatie overgenomen. Deze strategische overname, in samenwerking met stoelmassage aanbieder Vitallife, resulteert in een krachtige bundeling van expertise en ervaring onder de naam Massage.nl.

Dit vormt een nieuwe standaard voor stoelmassages bij bedrijven op locatie. Vanuit het hoofdkantoor van Massage.nl in Oisterwijk staat een toegewijd team klaar om de hoog-

waardige dienstverlening voort te zetten waar klanten op vertrouwen. Voormalig eigenaar van WorkMassage, Adinda Calbo, zal zich richten op de ontwikkeling van het klantportfolio en de uitbreiding van de dienstverlening. Maureen Kessing, oprichter van Stoelmassage-op-locatie, zal zich concentreren op opleidingsprogramma’s voor de ontwikkeling van masseurs. Wim Dubbelman van Vitallife neemt de algemene leiding op zich als CEO van Massage.nl.

jaar, waarin Rob Berg samen met zijn vrouw het bedrijf heeft opgebouwd, nadert voor Rob Berg de pensioenleeftijd. Om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen, lag de opvolging binnen de familie door zoon Wouter voor de hand.

Als oudste zoon van de familie is Wouter al geruime tijd binnen het bedrijf actief. Wouter vertrok in 2014 voor een droombaan als verkeersvlieger naar Dubai, maar keerde in 2019 terug naar Breda. Naast zijn werk als piloot voor TUI, is hij actief betrokken bij het familiebedrijf.

Blue Sky Ergonomics versterkt

positie met overname

Blue Sky Ergonomics neemt per 1 september 2024 TRANSFERS beLICHT over. Dit is een opleidingsinstituut en adviesbureau dat fysieke belasting in de gezondheidszorg aanpakt om klachten te voorkomen en prettiger werken bevordert.

Blue Sky Ergonomics is een ergonomisch adviesbureau dat precies hetzelfde nastreeft binnen organisaties en bedrijven. Met deze strategische overname worden alle werkomgevingen binnen Nederland en België

bediend.

De overname is geen samensmelting, benadrukken zowel Blue Sky Ergonomics als TRANSFERS beLICHT. De bedrijven blijven als twee aparte entiteiten opereren. TRANSFERS beLICHT is, met haar haptonomische benadering, de specialist voor de zorgbranche. Blue Sky Ergonomics blijft de huidige en toekomstige opdrachtgevers binnen de verschillende branches bedienen. Voor klanten verandert er dus niets in het contact, de aanpak en de dienstverlening.

International Paper (IP) en DS Smith gaan fuseren

International Paper (IP) en DS Smith maakten hebben een overnameovereenkomst bereikt, resulterend in een eigendom van 66,3 procent van de intellectuele eigendom in het gecombineerde bedrijf en 33,7 procent voor de aandeelhouders van DS Smith, wat een transactiewaarde van ongeveer $9,9 miljard impliceert.

Eerder dit jaar bereikte DS Smith een principe akkoord met Mondi voor overname. Als de deal, in de verklaring de “De Combinatie” genoemd, doorgaat, zouden de aandeelhouders van Mondi 54% in handen hebben en de aandeelhouders van DS

Groupe Hamelin kondigt reorganisatie Duitsland aan

Groupe Hamelin kondigt aan dat de Duitse dochter Hamelin GmbH vanaf 1 januari 2025 alle producten en merken van Groupe Hamelin zal distribueren, inclusief de merken Pelikan en Herlitz, en daarmee alle relevante afspraken zal maken met haar klanten en leveranciers.

Pelikan Vertriebsgesellschaft GmbH & Co. KG zal op 31 december 2024 stoppen met de distributie van Pelikan en Herlitz producten en op dat moment zullen de vestigingen in Falkensee en Hannover worden gesloten.

Trodat koopt Britse stempelfabrikant

Trodat United Kingdom heeft ASAP Stamps Ltd overgenomen, een van de grootste onafhankelijke fabrikanten van rubberen stempels in Groot-Brittannië.

Gelijktijdig gaat de huidige eigenaar van ASAP, Nigel Eyre, met pensioen. De bewezen staat van dienst van ASAP Stamps Ltd uit Sheffield voor het leveren van uitstekende producten en diensten, gecombineerd met hun expertise in de kantoorartikelen-

industrie, heeft hen tot een perfecte partner voor Trodat UK gemaakt, stelt Trodat. ASAP produceert en verkoopt het volledige assortiment soorten rubberen stempels, van traditionele rubberen stempels tot zelfinktende en voorgeïnkte stempels. Samen met alle bekende merken zijn ze de enige Britse distributeur voor het wereldwijd populaire MaxStamp-assortiment. ASAP is ook agent voor Trodat en Colop.

Fujifilm opent ‘Circular Manufacturing Center’

Fujifilm Business Innovation opende in Tilburg het ‘Circular Manufacturing Center’ bij Fujifilm manufacturing Europe B.V..

Smith 46% van het geplaatste en uit te geven aandelenkapitaal van Mondi bezitten. Dat akkoord liep 4 april af. Nu vist Mondi dus achter het net. De transactie heeft tot doel een wereldleider in verpakkingsoplossingen te creëren die zich richt op de groeiende Noord-Amerikaanse en Europese regio's. Ongeveer 90 procent van de verkoopopbrengsten van het uitgebreide bedrijf zal afkomstig zijn van op vezels gebaseerde verpakkingen. De overname zal de omvangrijke Europese omzet van DS Smith van 9,4 miljard dollar combineren met de Europese omzet van IP van 1,5 miljard dollar.

Als eerste stap worden vanaf juni 2024 in dit nieuwe productiecentrum gebruikte toner cartridges voor printers gereviseerd en gevuld. Streven is om zo het hergebruik van grondstoffen te stimuleren in Europa. Sinds 1995 implementeert Fujifilm Business

Innovation een recyclingbeleid onder de naam “Streven naar zero waste en het stimuleren van hergebruik van grondstoffen”, wat inhoudt dat gebruikte apparatuur en producten van klanten worden verzameld, hergebruikt en gerecycled. In de jaren 80 vestigde Fujifilm zich in Tilburg. Hier bevindt zich een grote productiefaciliteit van Fujifilm voor fotopapier, offsetplaten en membranen.

Novaka breidt online learning platform fors uit

Novaka is een samenwerking aangegaan met SkillsTown, de grootste online opleider van Nederland.

Deze samenwerking stelt leden van Novaka in staat om naast vaktrainingen op het Novaka online kennisplatform ook een uitgebreide range aan algemene management- en werknemers trainingen te volgen. De Novaka Academy, die bekend staat om haar advies aan leden en ondersteuning van ondernemers en medewerkers bij hun professionele en persoonlijke

ontwikkeling, voegt dankzij de samenwerking nu een maatwerkpakket van 28 online learnings aan haar deelnemers met algemene werknemers- en ondernemers-skills Hierin zijn onder andere trainingen op het gebied van Excel, Word, PowerPoint, sales, e-commerce, talentontwikkeling, marketing, HR, BHV, verander-, project- en accountmanagement en Artificial Intelligence opgenomen. Skills Town is onderdeel van de Salta Group, waar onder meer ook Schoevers, NCOI, Reed Business Opleidingen en LOI onderdeel van uitmaken.

Insolvenz voor Duitse leverancier kantoormachines Renz

De leveranciers van pons-, inbinden lamineersystemen Chr. Renz GmbH uit Heubach in Schwaben heeft insolvenz aangevraagd.

Insolvenz is wat anders dan een faillissement, omdat er bij het eerste gezocht wordt aan een oplossing voor het bedrijf, waarbij de productie voorlopig doorgaat. Het bedrijf schrijft de financiële problemen toe aan verschillende oorzaken, waaronder moeilijkheden bij het verkrijgen van componenten voor de machinebouw, hogere personeels-, materiaal- en energie-

kosten, evenals aanzienlijke omzetverliezen en dalingen in bestellingen vorig jaar. Deze factoren leidden tot een verslechtering van de financiële situatie, die gepaard ging met niet-betaling door klanten en vertraagde bestellingen voor grote machines. Het bedrijf heeft momenteel 127 mensen in dienst en de activiteiten zullen worden voortgezet. Samen met de voorlopige curator werkt het bedrijf aan de herstructurering en lange termijn orientatie van het bedrijf om duurzaam succes te garanderen

Omzet Exacompta

Clairefontaine stabiliseert

De Europese papier- en papierwarengroep Exacompta Clairefontaine heeft in 2023 een omzet van €843,2 miljoen gehaald, een stijging op jaarbasis van iets minder dan 1%.

De bedrijfswinst over het jaar steeg met 45% naar €72 miljoen, terwijl de winst vóór belastingen met bijna 50% steeg naar €56,8 miljoen. Het resultaat in 2023 profiteerde echter van € 10,5 miljoen uit de verkoop van een onroerend goed en € 5,5 miljoen aan

Acture introduceert mentale gezondheidsplatform Evermood

Acture, private uitvoerder van sociale zekerheid voor Nederlandse werkgevers, introduceert Evermood, een platform dat mentale gezondheid op de werkplek preventief aanpakt.

De introductie in Nederland is een logisch vervolg op de overname van het van origine Duitse Evermood eind 2023. Met de introductie van de Duitse “HR startup van het jaar 2022” in Nederland maakt Acture het mogelijk dat werkgevers hun medewerkers

laagdrempelig ondersteuning bieden ter voorkoming van psychische klachten. Evermood biedt 360 graden ondersteuning om te voorkomen dat medewerkers uitvallen binnen de aandachtsgebieden: mentale-, fysieke-, financiële- en loopbaanfitheid. Het platform geeft medewerkers toegang tot een voortdurend groeiende mediabibliotheek met artikelen, video's, oefeningen en 1-op-1 professioneel advies en coaching over persoonlijke en gezondheidsonderwerpen.

Van Domburg Partners doet distributie Kramer

AV/IT distributeur Van Domburg Partners gaat de producten van AV specialist Kramer in de Benelux distribueren.

Het bedrijf levert hardware en software voor draadloze presentatie en collaboration, roomcontrol in de cloud, tot webbased AV-netwerkbeheer: Kramer zet een nieuwe standaard voor AV/IT-convergentie

op een open ecosysteem. Met dit nieuwe partnerschap zal Van Domburg Partners het volledige portfolio van Kramer op de markt brengen, distribueren en ondersteunen en tegelijkertijd de meest intuïtieve audiovisuele ervaringen leveren via zijn brede netwerk van resellers, integrators, consultants en installateurs in de Benelux.

Ricoh Business Center Amsterdam breidt met overname uit naar ICT

elektriciteitssubsidies. De omzet van de twee belangrijkste productgroepen – papier en briefpapier – was relatief stabiel, evenals die van de drie rapporterende regio's: Frankrijk (€ 438 miljoen), de rest van Europa (€ 375 miljoen) en buiten Europa (€ 30 miljoen). Exacompta Clairefontaine zei dat 2023, na de opbouw van de voorraden in het voorgaande jaar, opmerkelijk was vanwege een “spectaculaire daling” van de vraag naar papierproducten in Europa.

Ricoh Business Center uit Amsterdam heeft het Diemense DTD ICT overgenomen, een ICT-dienstverlener die zich specialiseert in kennisintensieve zakelijke dienstverlening (accountant, advocaat, notaris en makelaar) en het MKB.

Door de overname ontstaat een ICT-bedrijf met een breed aanbod en 24 medewerkers. Samen gaan zij na de zomer integreren in het ‘Workplace Technology Center’. De plek

waar alle vraagstukken rond (kantoor)werken en technologie samen komen in integrale oplossingen. Hét Ricoh Business Center combineert expertise in printen met onder andere audiovisuele oplossingen, smart office en documentmanagement. DTD levert werkplekbeheer, telefonie, cloudoplossingen en beveiliging en koppelt data en systemen met veelgebruikte software in de makelaarswereld, zoals Realworks en Kolibri.

Adveo ‘s terugblik op geslaagde roadshows

Adveo kijkt met tevredenheid terug op vier succesvolle regionale events die dit jaar plaatsvonden op toplocaties in Zwolle, Zwijnaarde, Namen en Eindhoven.

Met deze events benadrukt Adveo zijn streven om dicht bij klanten en leveranciers te staan.

De roadshows van Adveo boden een uitgebreid aanbod van leveranciers, leuke activiteiten en exclusieve promoties. Deze ingrediënten zorgden voor drukbezochte en geslaagde bijeenkomsten.

“We zijn zeer tevreden over de opkomst en de positieve reacties van zowel onze klanten als leveranciers,”

aldus Erwin Snoeker. “We willen iedereen hartelijk bedanken voor hun aanwezigheid en betrokkenheid. Deze regionale events zijn essentieel voor het versterken van onze partnerships en het uitwisselen van waardevolle inzichten.”

Hameco organiseert inspiratie dag

Ook in 2024 organiseert Hameco een inspiratie dag. Op 16 september verwacht de organisatie de ingeschreven leden op een bijzondere locatie; de strandtent Scheveningen Barbarossabeach.

Overige informatie over het programma volgt binnenkort. Maar zeker is dat deze dag zal bestaan uit diverse

workshops, leuke acties, etc,etc.

Voor de leden een unieke gelegenheid om met de initiatiefnemers bij te praten over het vernieuwde Hameco

3.0, dat begin dit jaar van start is gegaan. De initiatiefnemers hiervan zijn

Antalis, Despec, Hallmark, Hartung, KTC, Scaldia en Adveo, die Hameco

3.0 verder vorm gaan geven.

Heutink over in handen Zweedse Lekolar Group

De ZweedseLekolar Group, Scandinavische marktleider op het gebied van creatieve en educatieve producten en leeromgevingen neemt Heutink over, op zijn beurt Nederlands marktleider op het gebied van onderwijsproducten.

Heutink wordt onderdeel van de Lekolar Groep maar blijft opereren onder haar eigen sterke merk. Met de overname wordt Lekolar Group een toonaangevende speler in Europa op het gebied van creatieve en educatieve producten.

Heutink is een toonaangevende Nederlandse leverancier van leermid-

Maurice Schijns naar PaperWise

Om verdere nationale groei en de internationale ambities te realiseren is Maurice Schijns in dienst getreden bij PaperWise Met zijn langjarige ervaringen is hij in de nieuwe functie ‘International Sales Manager’ verantwoordelijk voor de sales activiteiten in Europa. Hij werkte hiervoor 12 jaar als International Key Account Manager bij Tombow. PaperWise-producten papier en karton gemaakt van landbouwafval (plantresten als stengels en bladeren) winnen iedere dag aan populariteit.

Versterking managementteam Ahrend

In navolging op de aanstelling van Rolf Verspuij als CEO van Koninklijke Ahrend per 1 december jongstleden, heeft Ahrend ook een nieuwe CFO:

De 50-jarige Claudia Mennen –Vermeule. Zij bekleedde de afgelopen 20 jaar verschillende financiële posities bij diverse bedrijven, waaronder 7 jaar als CFO bij BrandLoyalty Group en 5 jaar als CFO bij Dockwise Group (nu onderdeel van Boskalis).

Claudia Mennen-Vermeule volgt Rolf Verspuij op, die voor zijn aantreden als CEO de CFO van Ahrend was.

De positie van CCO, COO en CIO bestonden nog niet en zijn gecreëerd als onderdeel van de hernieuwde organisatiestructuur binnen Ahrend (met als doel nog effectiever samen

te kunnen werken binnen de organisatie). Samen met Rolf Verspuij vormt Claudia de directie van Ahrend. Daarnaast is het managementteam versterkt met de aanstelling van een CCO (Rob Keulemans, huidig verantwoordelijk voor business development Ahrend), COO (Bas Rooskens, huidig operations director Ahrend) en CIO (Gijs Boudens, ICT-director Ahrend).

Nieuwe benoemingen in Europese top Avery

delen, materialen en meubilair voor scholen en onderwijs. De producent, gevestigd in Nijverdal, heeft ruim honderd jaar expertise op het gebied van onderwijs. Naast de sterke positie op de binnenlandse markt levert het bedrijf zijn producten aan meer dan 80 verschillende landen. Heutink blijft opereren onder haar sterke merk en wordt onder leiding van CEO Henk Fokke een aparte business unit binnen de Lekolar Groep. Het kantoor en het logistieke centrum van het bedrijf blijven in Nijverdal, Nederland. Lekolar Group, met hoofdkantoor in Osby, is de Scandinavische marktleider in producten voor creativiteit en training

Nicolas Jean-Jean is gepromoveerd tot vice president & general manager, Avery Europe. Gelijktijdig is Peter Sperl benoemd tot managing director & general manager, Avery Europe & METO Worldwide. Na 11 jaar bij Avery Frankrijk te hebben gewerkt, eerst als Finance Manager en uiteindelijk als managing director, verhuisde Nicolas Jean-Jean begin 2018 naar het Verenigd Koninkrijk om leiding te geven aan de Avery UK business. Sindsdien heeft hij een centrale rol gespeeld in de succesvolle ontwikkeling van de Avery-portfolio in het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk en de Benelux. Nico heeft ook de groei en versnelling van onze

Direct-to-Consumer activiteiten in de regio West-Europa begeleid en heeft de integratie van Avery in het Verenigd Koninkrijk geleid. Daarnaast heeft hij leiding gegeven aan de integratie van belangrijke overnames, waaronder Easy2Name, Snappy Tags, ID&C, Identilam, en recentelijk Oomph Made in 2023.

VERBINDEN, VERSTERKEN EN VERDUURZAMEN CENTRAAL OP QUANTORE RELATIEDAG

Eind april vond de 26e editie van de Quantore Relatiedag plaats in DeFabrique. Tijdens dit jaarlijks evenement komen leden en leveranciers samen om te netwerken en de laatste ontwikkelingen te bespreken. Een dag gericht op verbinden, versterken en verduurzamen. Met zo'n 500 aanwezigen was het een levendige bijeenkomst van professionals uit de sector.

Verbinden, versterken, verduurzamen

De dag ving aan met de Algemene Vergadering, waar Algemeen Directeur Arnold Theuws een samenvatting gaf van het voorbije jaar en de doelstellingen voor 2024 deelde met de aanwezige leden. Een ander cruciaal onderdeel van deze vergadering was de formele instelling van de Ledenadviesraad. Zowel de beurs als de Algemene Vergadering kenden een goede opkomst, wat getuigt van de betrokkenheid en het enthousiasme van de Quantore-leden. Na de formele zaken was het tijd voor ontspanning en inspiratie. De beursvloer bood ruimte aan meer dan 70 leveranciers die hun nieuwste producten en innovaties presenteerden. Hier werden niet alleen zakelijke gesprekken gevoerd, maar ontstonden ook nieuwe connecties en ideeën.

Het Quantore café bood een informele setting waar bezoekers konden deelnemen aan interessante discussies over de thema's van de dag: verbinden, versterken en verduurzamen, waarbij ook experts aansloten om hun inzichten te delen. Een hoogtepunt van de dag was de speech van gastspreker Helga van Leur, die met humor en wijsheid sprak over duurzaamheid en veerkracht. Haar boodschap sloot naadloos aan bij de missie van Quantore om een sterke en duurzame coöperatie op te bouwen, in samenwerking met haar leden en leveranciers. De succesvolle Quantore Relatiedag werd afgesloten met een informele

borrel, waar gasten de gelegenheid hadden om terug te kijken op de dag en ervaringen te delen.

Quantore Awards 2024

Natuurlijk werden ook dit jaar de Quantore Awards uitgereikt, en wel door gastspreker en voormalig weervrouw Helga van Leur. Deze awards zijn belangrijk als erkenning voor de prestaties van onze leveranciers. De titel van Leverancier van het Jaar ging naar Unilever, vanwege hun opmerkelijke groei in een zeer competitieve productcate-

gorie. Casio werd bekroond met de award voor Beste operationele prestatie, verdiend door hun uitstekende leveringsbetrouwbaarheid en succesvolle lancering van de eerste wetenschappelijke rekenmachine, speciaal voor het Nederlandse onderwijs. Canon ontving de prijs voor de Beste commerciële prestatie, vanwege hun actieve verkoop- en marketingbeleid en hun inzet voor samenwerking via uitgebreide partnerprogramma's. Altkin (OWA) werd geëerd met de Duurzaamheid award voor hun voortdurende inspanningen op het gebied van duurzaam ondernemen, met name door hun productie van circulaire cartridges, wat heeft geleid tot een gouden EcoVadis-beoordeling. Een welverdiende erkenning voor hun toewijding aan duurzaamheid.

Op de foto (v.l.n.r.): Arnold Theuws (Algemeen directeur Quantore), Bob Swinkels (Unilever), Frans Hondmann (Altkin), Matthijs van der Burgt (Canon), Joop Dijkstra (Casio), Dennis Albers (Manager Inkoop) en Helga van Leur (gastspreker).

Nog meer gezien worden met jouw merk rondom dit event? Word dan partner.

Kennispartners:

Peter Hoogerwerf:

Leden Advies Raad betrekt Quantoreleden nauwer bij besluitvorming

Eind vorig jaar stelde Quantore een Leden Advies Raad (LAR) in om leden meer te betrekken bij de organisatie. Deze behoefte leefde bij een groep leden die meer invloed wilden uitoefenen rond besluitvorming over beleid aangaande interne concurrentie en de snel veranderende markt. De voelhorens van de LAR en zijn advisering aan het management zijn een meerwaarde voor Quantore en versterken de marktstrategie van de coöperatie. LAR-voorzitter Peter Hoogerwerf legt de rol en het belang van het nieuwe orgaan uit.

Peter Hoogerwerf (Hoogerwerf Projectmanagement en -inrichting) is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij het ontstaansproces van de Leden Advies Raad (LAR). ‘Zo’n twee jaar geleden, tijdens de naweeën van de coronatijd, was er enige onrust onder de Quantore-leden. Dat betrof vooral zorgen over de interne concurrentie in relatie tot de marktveranderingen. Er is toen een groep verontruste leden opgestaan, waaronder ikzelf, met de wens om wat meer invloed uit te kunnen oefenen bij dergelijke ontwikkelingen. We

kregen gehoor bij de directie en zodoende werd de Leden Advies Raad (LAR) in het leven geroepen. De eerste officiële bijeenkomst vond begin dit jaar plaats en tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV) dit voorjaar is de LAR geïnstalleerd.’

Grote rol Quantore voor leden

De LAR bestaat uit twintig leden. Hiervoor heeft een commissie de leden voorgedragen, zodat de raad een goede afspiegeling is van het ledenbestand van Quantore. Er zitten zowel e-tailers en

winkeliers, als B2B-leden in, van grote tot kleine ondernemingen.

Hoogerwerf: ‘We geven advies aan de directie over beleidsmatige zaken vanuit het gezichtspunt van de leden. Voorheen moest de directeur (Arnold Theuws, red.) al onze belangen behartigen, inschatten en wegen. Nu verloopt dit beter in een open structuur waarbij de leden zelf argumenten kunnen inbrengen.’

Quantore is de afgelopen tijd flink gegroeid door marktomstandigheden en andere factoren. ‘We zijn altijd al een belangrijke speler geweest en zijn het nu nog steeds. Het is een heel grote onderneming, die ooit is begonnen om gezamenlijk in te kopen. Ondertussen speelt Quantore een veel grotere rol voor haar leden, want er zijn allerlei diensten bijgekomen op het gebied van logistiek

en distributie. De coöperatie is niet alleen meer je inkooppartner, er zijn genoeg ondernemers die er volledig op leunen. Daarom is het belangrijk dat leden hierbij echt betrokken zijn.’

Goed bereikbaar en zichtbaar

Anders dan bij een echte ledenraad, die beslissingen kan nemen namens de leden, kan de LAR alleen maar adviseren. Hoogerwerf: ‘Als de directie afwijkt van onze adviezen dan moet die dat wel kunnen uitleggen aan de leden. De algemene ledenvergadering blijft in die zin het hoogste orgaan. Dat is op zich wel een mooie constructie, want dat betekent dat je echt op samenwerking bent gericht. Alles is nog nieuw voor de LAR met nieuwe onderwerpen en vraagstukken, maar ook de directie doet dit voor het eerst. Het is voor beide partijen nog wennen, maar het gaat de goede kant op. Belangrijk voor leden is dat

ze weten dat we bestaan en namens hun advies geven. Daarbij moeten we wel met onze voeten in de klei blijven staan. We zijn hiermee aan het werk door goed bereikbaar en zichtbaar te zijn. Dit is een heel sterk punt van Quantore want het is de enige leverancier waarbij je als afnemer zelf invloed hebt.’

De bedoeling is dat de LAR zes keer per jaar bij elkaar komt, waarbij afhankelijk van het jaargetijde bepaalde onderwerpen aan de orde komen. ‘Het kan gaan om de logistiek, de begroting, de jaarcijfers of specifieke onderwerpen die spelen. Dat zijn soms complexe zaken, zoals hoe je als Quantore kosten gaat toe berekenen aan leden en hoe je leden bindt. Het is eigenlijk ook een leerproces voor ons geworden. Op elke bijeenkomst praat het management ons bij over een bepaald onderwerp. Zo krijgen we de volgende keer van alles te horen over duurzaamheid en communicatie.’

Middenin de markt

De LAR kan op twee manieren tot adviezen komen. ‘Het kan zijn dat we een adviesaanvraag krijgen vanuit de directie. Zo van: er speelt een onderwerp, wat vinden jullie ervan? Daarnaast adviseren we ook de Quantore-leden als er vanuit het ALV een beslissing genomen moet worden, omdat de LAR zich hierin verdiept heeft. Dit is de ene kant, waarbij het initiatief bij de directie ligt. Anderzijds kunnen we ook ongevraagd advies geven over vraagstukken die bij de leden leven.’ Hoogerwerf haalt een item aan dat momenteel actueel is. ‘Vanuit Quantore wordt er een SWOT-analyse gemaakt van de sterke en zwakke punten en de kansen en bedreigingen. Wij, de leden, zitten in de markt en communiceren met de eindgebruikers. Dan is het van belang dat we vanuit dat gezichtspunt advies kunnen geven. We zitten hier nu middenin en ik ben benieuwd hoe dat uitpakt. Tot nu toe is het een enorm enthousiaste groep leden die met deze thema’s bezig is. Ook voor de directie is het anders werken, want zij moet nu meer vragen beantwoorden en uitleg geven over zaken die voorheen wellicht vanzelfsprekend waren.'

De LAR heeft zich verder georganiseerd om goed beslagen ten ijs te komen. ‘We hebben rond specifieke onderwerpen als logistiek of QIS-systeem commissies ingericht, zodat een beperkt aantal mensen daar echt kennis van heeft. Dat zijn complexe vraagstukken waar je tijd in moet

'Een van de grootste opgaves is om elkaar op de juiste wijze te blijven versterken'

stoppen. Dan is het is fijn dat een groep leden dat graag doet.’

Uitdaging

De LAR heeft ook een rol bij de diverse regionale ledenbijeenkomsten. ‘Hier zijn we aanspreekbaar, kunnen we uitleggen wat we namens de leden hebben geadviseerd en met welke zaken we bezig zijn. We moeten ervoor zorgen dat de LAR blijft leven en er is voor de leden als er echt een probleem is. Het is belangrijk dat we onze stem blijven behouden, want er gebeurt zoveel in de markt en de wereld.’

In dit kader snijdt Hoogerwerf het vraagstuk van een veranderende organisatie en dito marktpositie aan. ‘Er zijn veel ontwikkelingen in de markt. In het begin was Quantore een organisatie met gelijkvormige leden die gezamenlijk belangen hadden en een gezamenlijke operatie opstartten. Door de jaren heen is het hele distributielandschap veranderd. Dat had ook invloed op Quantore, waar concurrentie tussen leden is ontstaan. Het is een uitdaging om daar op een goede manier uit te komen. Een van de grootste opgaves is om elkaar op de juiste wijze te blijven versterken.’

Hij wil tot slot kwijt dat de LAR open wil staan voor alle Quantore-leden. ‘Weet dat we er zijn en benader ons gerust met zaken die spelen. We zijn niet het afvoerputje van alle klachten, maar staan open voor strategische ideeën en vragen van de leden. We hebben een communicatie-commissie en stellen per regio een aanspreekpunt in voor leden en potentiële leden. Ik denk dat Quantore extra wordt versterkt met de LAR.’

VEELBELOVENDE EERSTE EDITIE VAN SPOT ON RETAIL IN DE STARTBLOKKEN

SPOT ON RETAIL, de opvolger van Spotlight, staat al goed in de steigers. De eerste editie van het nieuwe event - van 15 tot en met 17 september 2024 - is veelbelovend met meer exposanten, een verwachte stijging van het bezoekersaantal, meer vertegenwoordigde brancheorganisaties en een uitgebreider nevenprogramma. Zo wil SPOT ON RETAIL doorgroeien naar een complete vakbeurs voor de retailondernemer. Organisator Bas de Bruin schetst de achtergrond van deze ambitie.

(waaronder Novaka, Vakcentrum en Boekbond), winkelformules als Audax Retail (Bruna en Readshop, Convenience Concept (CIGO, Giftclub, Spot, Smaakgilde), Primera en Libris BLZ. Zo ontstaat er een completer platform waar nog meer retailondernemers kunnen samenkomen om relaties te ontmoeten, informatie en kennis op te halen, inspiratie op te doen en producten in te kopen.

SPOT ON RETAIL is dan ook de vakbeurs voor retailondernemers en voor alle belanghebbenden (leveranciers, ondernemers, winkelformules, brancheverenigingen, media) die een assortiment vertegenwoordigen bestaande uit boeken, tijdschriften, wenskaarten, cadeaukaarten, kantoorartikelen, gifts, speelgoed, post- en gelddiensten, stationery en feestartikelen.

De beurs vindt twee keer per jaar plaats in maart en in september. ‘Elke najaarseditie komt er een tabaksevenement bij SPOT ON RETAIL in een aparte hal, die alleen toegankelijk is voor tabaksverkopende winkels. Daarnaast mogen ze de

andere twee hallen bezoeken waar de non-foodleveranciers zijn vertegenwoordigd. Deze retailondernemers zijn ook op zoek naar verbreding van hun assortiment, nu de verkoop van rookwaren de komende jaren nog meer wordt gereguleerd,

Toekomstige samenwerking

Tijdens de voorjaarseditie komt er geen hal voor rookwaren, maar blijft NSO Retail betrokken bij de organisatie. ‘Wij kunnen dan samen wat betreft het inhoudelijke programma stappen maken. Op het gebied van communicatie is NSO Retail dan ook helemaal aangesloten bij de voorjaars SPOT ON RETAIL. Door de verticale samenwerking met de al benoemde brancheorganisaties, winkelfor mules en vakmedia willen we hun leden, lezers en relaties een platform faciliteren waar zij deze in een gemoedelijke omgeving kunnen ontmoe ten en hen kunnen informeren over markt- en brancheontwikkelingen. Die samenwerking is de komende editie terug te zien in een gezamenlijke stand waarin zij deelnemen: SPOT ON CAFÉ. Die samenwerking is mooi om te zien en belangrijk omdat dat niet alleen maakt dat dit een vakbeurs voor ondernemers wordt, maar ook de non-food retail als sector vorm geeft’, aldus de Bruin.

Daarnaast blijft De Bruin kijken naar de mogelijk heden voor andere toekomstige samenwerkingen met concepten en formules. ‘We nodigen alle partijen die actief zijn in de genoemde segmen ten uit om te komen kijken en praten wat de mogelijkheden zijn rondom SPOT ON RETAIL. Zo is er de mogelijkheid om hier leveranciersda gen, relatie-evenementen, ledenvergaderingen, uitgeversbeurzen of zelfs een eigen SPOT ON vakbeurs te organiseren of door ons te laten facili teren. Het Autotron biedt daartoe op de ring waar ook verschillende zalen en cateringmogelijkheden zijn, verschillende mogelijkheden. Zo organiseert NSO Retail niet alleen hun eigen vakbeurs voor de tabakretailers, maar ook op maandag een relatiedag.

‘Zodoende kun je wat strepen in het aantal evenementen dat wordt georganiseerd. Voor leveranciers en retailers is het superfijn dat ze in het najaar niet naar twee beurzen hoeven maar op SPOT ON RETAIL terecht kunnen. Onze insteek is dat we andere branches graag willen betrekken bij onze vakbeurs, waarbij ik

voor de voorjaarseditie kansen zie om verder te groeien in het aanbod van kantoorartikelen.’

Nagenoeg uitverkocht

De Bruin laat weten dat de aankomende editie van SPOT ON RETAIL al bijna is uitverkocht. ‘We zijn aan het kijken of we her en der nog wat plekken kunnen creëren voor exposanten, maar eigenlijk zitten we vol. We hebben nog niet meegemaakt dat dit al zo vroeg is gebeurd. Het aanbod in de verschillende segmenten is nog ruimer geworden, ten gunste van de bezoeker. We gaan bijna zeker met 20 procent groeien naar minimaal 120 exposanten. Ook wat betreft het bezoekersaantal ben ik optimistisch. Mijn realistische inschatting is

SUCCESVOLLE AFTRAP HETE

SPORTZOMER

DOOR LEDEN

OFFICERS WORLD

Met alle evenementen, zoals de Grand Prix op Zandvoort, het EK voetbal in Duitsland en de Olympische Spelen, belooft het een hete sportzomer te worden. Reden voor Officers World om de leden in juni te trakteren op een prestatiegerichte bijeenkomst met verschillende sport & business experts.

Dit alles vond plaats in het sfeervolle Koning Willen II stadion in Tilburg, waar de gelijknamige club vanaf komend seizoen weer in de eredivisie speelt. Voorzitter Peter Damman trapte de meeting in het voetbalstadion af.

Een hoofdrol was weggelegd voor sportmarketeer Chris Woerts (CWO Consultancy & Marketing) die vol passie vertelde over zijn achtergrond, waarbij hij onder meer werkte voor Heineken, Coca Cola en Feyenoord. Elke keer slaagde hij er in om nieuwe innovatieve sponsoring concepten neer te zetten, zo was hij initiator achter het Holland Heineken House en de betrokkenheid van Amstel bij de Champions League. Chris Woerts is zakenman, maar vooral bekend als de professional voor sportmarketing en onder meer bargastvan VI en eigenaar van CWO Consultancy & Marketing).

Joost Ringeling en Mike van der Steen zijn actief met TIG Sport als organisator van sportevents, zoals KLM Open, WK shorttrack in Rotterdam en ook de Grand Prix formule 1 in Zandvoort. Vooral dat laatste werd in hun presentatie uitgebreid belicht. Wat er allemaal bij komt kijken en hoe belangrijk de fanbase en Max Verstappen zijn voor het succes van Zandvoort.

Irene Hendriksen en Koen Drewes van Circana praatten de leden bij over het effect op verkopen/ omzet tijdens verschillende sportevents in de winkels richting de consument. Aansluitend was er een rondleiding door het stadion van de kersverse promovendus, gevolgd door een smakelijk diner. Officersworld is de toonaangevende brancheorganisatie voor iedereen die actief is op het gebied van business supplies, business equipment en kantoorinrichting. Jaarlijks organiseert de vereniging meerdere bijeenkomsten waarbij kennis delen en netwerken centraal staan.

EDDING PIONIER IN MISSIE

NAAR EEN DUURZAME

TOEKOMST

Iconische edding 3000 nu gemaakt van 100% gerecycled aluminium

edding is begaan met de toekomst van onze planeet. Het bedrijfsleven kan hierbij een belangrijke rol spelen. edding wil dan ook graag verantwoordelijkheid nemen om een steentje bij te dragen aan een groenere wereld. Om dat te realiseren is een andere visie op productie en business vereist. edding zet een eerste, forse stap met de verduurzaming van het hele assortiment. Als eerste was de iconische edding 3000 aan de beurt, die succesvol is omgezet in gerecycled aluminium. edding stapt voor de productie van zijn permanent markers over van conventioneel op gerecycled aluminium. De afgelopen tijd heeft de fabrikant aanzienlijke vooruitgang geboekt in zijn streven om alternatieve materialen in het productieproces te introduceren. edding is met recht trots op de ingeslagen weg naar ecologische en sociale duurzaamheid. ‘Eén van onze grootste successen is dat we erin geslaagd zijn om het productieproces van onze bekendste edding, de edding 3000 markers in de meest verkochte kleuren om te zetten naar 100% Post-Consumer-Recycled Aluminium (PCR)’, zegt de fabrikant.

Dit heeft positieve gevolgen voor het milieu. ‘Door gerecycled materiaal te gebruiken, verminderen we het verbruik van natuurlijke hulpbronnen aanzienlijk en verlagen we de CO2-uitstoot. Vergeleken met nieuw aluminium bespaart de inzet van PCR-aluminium ongeveer 92% CO2-uitstoot bij de productie van de barrel.’

Grote uitdaging

Natuurlijk verliep deze overgang niet zonder slag of stoot. Er ging eerst een intensieve fase van uitgebreid onderzoek en ontwikkeling aan vooraf om het juiste materiaal te vinden voor edding’s markerproductie en een consistente levering te waarborgen. Hierbij was het specifieke materiaal dat edding toepast, een grote uitdaging. "De aluminium omhulsels van onze markers zijn namelijk ongelooflijk dunwandig en worden vervaardigd door middel van koud vervormen. Bovendien is recycled aluminium meestal niet geschikt voor de productie van dergelijke ranke voorwerpen." Het nam in totaal ongeveer twee jaar in beslag

alvorens edding, samen met leverancier Linhardt, de voorwaarden had gecreëerd voor deze belangrijke omslag. Aluminium is een veelzijdig en waardevol materiaal, maar de productie is complex. Het proces is energie-intensief en veroorzaakt gevaarlijke afvalproducten, onder meer rode modder, die het milieu vervuilen. ‘We vonden uiteindelijk de oplossing in de toepassing van PCR-aluminium van oude hoogspanningskabels en drukplaten. Hierdoor kunnen we nu een hoge materiaalzuiverheid garanderen voor de kwaliteit van het eindproduct. Bovendien maken we een grote sprong in de richting van duurzaamheid.’

Ondanks het ingewikkelde productieproces heeft aluminium het imago van wegwerpmateriaal. Overschakelen op gerecyclede aluminium producten is niet alleen een duurzame bijdrage aan het milieu, maar het heeft ook veel voordelen voor je eigen onderneming, meent edding.

Pionier

‘Vergeleken met nieuw aluminium bespaart de inzet van PCR-aluminium ongeveer 92% CO2 uitstoot bij de productie van de barrel’

De transitie van de originele naar deze verbeterde, duurzamere versie zal geleidelijk verlopen. Dit jaar zijn de zwarte, blauwe, rode en groene permanent markers aan de beurt. Twaalf producten gaan de komende tijd over naar PCR-aluminium, goed voor 237 SKU’s. De markers krijgen geen nieuwe EAN-code en zijn te herkennen aan het groene logootje op de barrel. edding heeft bewust zijn best verkochte product aangewezen als pionier in dit proces, want zo veel mogelijk klanten moeten kunnen profiteren van de voordelen van gerecycled aluminium. De verwachting is dat eind dit jaar het gros van de producten geproduceerd zal zijn met behulp van PCR-aluminium. Voordat de nieuwe producten in de handel worden gebracht, wil edding eerst de bestaande voorraden zoveel mogelijk wegwerken. Dit om ongewenste milieueffecten te voorkomen.

Koploper

De Duitse specialist in markers en stiften is enthousiast over deze vooruitgang. Dit wordt vervolgd met een verdere zoektocht naar (andere) innovatieve oplossingen voor een duurzamere wereld. edding gelooft naar eigen zeggen meer dan ooit dat het haar missie is om te bewijzen dat elk bedrijf een verschil kan maken. "We willen ons eind volgend jaar transformeren van een winstgevend (profit-orientated) naar een doelgericht bedrijf (purpose-orientated, of 'profit-for')." edding wenst zich te profileren als een koploper, die nog steeds winstgevend is, maar met een sterke focus op ecologische en sociale duurzaamheid. En daarmee zijn ze op de goede weg.

Vakhandel van de maand: Kantoor en Kopie

‘We kiezen ervoor om deze diensten goed te doen in plaats van ons aanbod verder uit te breiden’

Als eigenaar van Kantoor en Kopie is Olav van Bruggen al jaren een bekend gezicht voor menig ondernemer in de regio van Delfzijl. Met een sterke nadruk op persoonlijk contact en duurzame zakelijke relaties, is hij nauw betrokken bij elke stap van het bedrijf. Het 25-jarig jubileum is in juni groots gevierd en bevestigt dat zijn bedrijf een solide naam in de branche is. Wij spraken met Olav over Kantoor en Kopie.

Van lokaal familiebedrijf naar grote regionale onderneming

Toen Olav van Bruggen in 1999 begon met Kantoor en Kopie, zat hij al bij zijn ouders in het familiebedrijf, een franchiseformule met een focus op tijdschriften en boeken. Olav neemt ons mee in het ontstaan en de ontwikkeling van zijn onderneming: “Het bedrijf van mijn ouders deed destijds al veel repro werk voor bedrijven. Om verder te groeien ben ik samen met mijn stiefvader op zoek gegaan naar een nieuw pand. We vonden een pand dat zo veel ruimte bood, dat er voldoende ruimte was om naast de repro ook een kantoorvakhandel in te richten. In die tijd zijn we ook in contact gekomen met Quantore, destijds nog Veneka. Door de jaren is Kantoor en Kopie verder doorgegroeid, waarbij de focus met toenemende mate is komen te liggen op B2B. Toen mijn stiefvader in 2007 plotseling overleed, nam ik het bedrijf volledig over. Sindsdien sta ik aan het roer en heb ik het bedrijf verder ontwikkeld. Momenteel werk ik met een fijn team van negen man.”

Diverse specialisaties voor een complete service

Kantoor en Kopie heeft een webshop en een winkel in het centrum van Delfzijl, waar zowel zakelijke als particuliere klanten welkom zijn. Klanten kunnen hier terecht voor verschillende specialisaties, zoals drukwerk, reclamemateriaal, kantoormeubilair en kantoorartikelen. Olav licht de diversiteit aan klanten, diensten en producten toe: "Ons aanbod is breed en we kiezen ervoor om deze diensten goed te doen in plaats van ons aanbod verder uit te breiden. Persoonlijk contact, advies en service zijn onze kernwaarden. Deze aanpak heeft ons geholpen om sterke relaties op te bouwen, vooral met zakelijke klanten in de scheepsvaartsector. Daarnaast verwelkomen wij ook particulieren in onze winkel. In veel gevallen betreffen het vaste klanten die al jaren bekend zijn met onze winkel."

Al 25 jaar

een gevestigde naam

Hoewel het jubileum officieel pas in november valt, is dit in juni al gevierd tijdens Delfsail, een groot maritiem evenement. Toevallig viel het evenement, dat in principe eens in de vijf jaar georganiseerd werd, samen met het jubileumjaar van Kantoor en Kopie. Olav is trots op de betrokkenheid van zijn familiebedrijf bij het evenement: “Dit jaar mochten we voor het eerst alle signing voor Delfsail regelen. Van het bedenken tot het uitvoeren, leveren en ophangen. Hiervoor hebben we een ambitieus circulair plan geschreven. Alle PVC-doeken konden naderhand worden gerecycled.” Kantoor en Kopie was niet alleen als leverancier betrokken bij het evenement, maar ook als deelnemer. Het jubileum werd groots gevierd op een schip, vertelt Olav. “Natuurlijk was het evenement een prachtig moment om met enkele lang bestaande zakelijke relaties en ons team ons 25-jarig bestaan te vieren. We hebben dat die dag mogen beleven op de Pascual Flores, een prachtige driemaster!”

Blik op te toekomst

Met de eerste succesvolle 25 jaar achter de rug, kan vol vertrouwen een blik op de toekomst worden geworpen. Olav ziet nog volop mogelijkheden: “Ik zie nog voldoende groeipotentieel in de regio, met name in het B2B segment. Daarom willen we op termijn graag verhuizen naar een bedrijventerrein in de buurt. Nu zitten we nog in het centrum, maar het is onpraktisch om tien keer per dag een vrachtauto voor de deur te hebben om te lossen en te laden. Daarnaast willen we de winkel graag omzetten in een volledige showroom, waardoor we ons beter kunnen richten op zakelijke klanten en onze diensten nog verder kunnen optimaliseren. Ik kijk ernaar uit het bedrijf verder te zien ontwikkelen.”

fun MEETS FUNCTION

Zes keer meer licht op je smartphone

Als je het licht op je smartphone vaak gebruikt, is de op de telefoon monteerbare Wuben E1 wellicht wat voor je. Deze levert tot 300 lumen. Dat in vergelijking met de magere 50 lumen van de gemiddelde smartphone. Het apparaat wordt op het Magsafe-gedeelte van elke Apple- of Android-smartphone geplaatst. De E1 bestaat uit een ring van 28 LED’s die via een scharnier is bevestigd aan een basisplaat met daarin een ring van neodymiummagneten. Bij het maken van selfies via je camera aan de voorkant kan de ring worden omgedraaid.

Een concert beleven als je doof bent

Not Impossible Labs heeft als missie om met behulp van technologie zaken voor elkaar te krijgen die niemand voor mogelijk houdt. Zo hielp het eerder blinde skateboarders te rijden via echolocatie , navigatie-superheldenpakken te maken voor een doof en gedeeltelijk blind kind. Nu hebben ze een compleet platform ontwikkeld voor het draadloos verzenden van audio als trillingen naar het lichaam van de gebruiker, zonder waarneembare lvertraging. Daarmee is het voor dove mensen mogelijk om bijvoorbeeld een live-concert te beleven alsof ze kunnen horen. De draadloze wearable op batterijen bestaat uit een harnas, twee polsbanden en twee enkelbanden, die 8 verschillende trillingsgebieden over het lichaam van de gebruiker leveren.

Capella vertaalt huilen van je baby

De door AI aangedreven telefoonapp van Cappella , die het huilen van een baby met een nauwkeurigheid van 95% kan ‘vertalen’, is een gamechanger voor ouders. Met behulp van machine learning kan het identificeren of een baby hongerig, ongemakkelijk of moe is of een luierwissel nodig heeft. Volgens de leverancier raadt een betrokken ouder in maximaal 30 procent van de gevallen wat de baby wil. De volgende update zal de mogelijkheid zijn om na detectie via de app de baby te kalmeren, met behulp van AI uiteraard.

Het was het perfecte cadeau uit de jaren 80: de opvallende Sound Burger, een felrode draagbare plastic platenspeler met een clamshellontwerp en met de adviessticker: “Beweeg niet tijdens het spelen!” Sindsdien is de Sound Burger een vaste waarde op de lijst met vreemdste producten ooit van hifi-nerds. Nu heeft de maker, het Japanse audiomerk Audio-Technica, de Sound Burger opnieuw uitgebracht. Updates omvatten de toevoeging van Bluetooth, een cartridge en stylus uit de 21e eeuw en een oplaadbare batterij.

Robot als huiselijke metgezel

De persoonlijke assistent-robot Ballie van Samsung is een huisdierachtige metgezel in de vorm van een bal, die zich aanpast aan de behoeften en voorkeuren van zijn gebruikers. De robot heeft een projector die houding, gezichtshoek en dergelijke detecteert om relevante media op de muur, het plafond of de vloer te projecteren. Ballie is niet alleen een zeer geavanceerde projector, maar kan ook lampen bedienen, smart home-producten aanpassen en je huis in de gaten houden, waarbij hij de hele dag updates verzendt over je huisdieren en de algemene veiligheid van je huis.

Slapen zonder snurken, zo doe je dat

Motionsleep’s Motion Pillow pakt snurken bij de wortel aan door het te detecteren en vervolgens de hoofdpositie van de gebruiker aan te passen met airbags. Allemaal bedoeld om de slaapkwaliteit te verbeteren. De sensor registreert ook slaapgegevens, waaronder snurkpatronen, en biedt waardevolle inzichten in de slaapgezondheid. Het kussen detecteert snurken en blaast voorzichtig een airbag onder het hoofd op om een zachte rotatie mogelijk te maken, wat de luchtwegen opent en snurken vermindert. Het kussen bevat geen elektrische componenten, om zorgen over elektromagnetische golven weg te nemen.

Augmentend Reality voor nog beter stofzuigen

Dyson heeft als innovator al eerder de wereld van het stofzuigen op zijn kop gezet, en lijkt dat nu weer te doen met een tool die precies laat zien hoe nauwkeurig je te werk bent gegaan. Dankzij de zogeheten LiDAR-technologie van de telefoon van een gebruiker kan de Dyson CleanTrace™ de kamer in kaart brengen en met behulp van AR het schoonmaakpad overleggen, zodat je kunt zien waar je hebt schoongemaakt en wat je hebt gemist. Wanneer je klaar bent met schoonmaken, kun je de kamer scannen met je telefoon om hiaten te identificeren. Je moet er wel een Dyson Gen5detect stofzuiger voor hebben, want die kan akoestisch de stofdeeltjes waarnemen. Uit Dyson’s onderzoek blijkt dat consumenten regelmatig de hoeveelheid tijd die ze schoonmaken overschatten. Zo blijkt dat ongeveer 80% van de schoonmaakbeurten minder dan 10 minuten duurt, terwijl mensen beweren dat ze gemiddeld 24 minuten per sessie stofzuigen.

Het verhaal achter… DE POST-IT

Het verhaal achter….is een serie achtergrondverhalen over de klassiekers uit de kantoorbranche. Producten die we dagelijks gebruiken maar waarvan we het verhaal niet kennen, soms deels of zijn vergeten. Onze columnist en BOP Awards-jurylid Jos van Dalfsen gaat op zoek naar het verhaal, maar probeert ook verrassende zaken boven water te krijgen waarvan je denkt ‘hoe zo?’ of ‘nooit geweten’. Over de liaspen heeft hij al eens een column geschreven naar aanleiding van een kunstwerk in Amsterdam. In de vorige KBM werd het verhaal achter de paperclip beschreven, waarop leuke reacties kwamen. Dit keer staat de Post-it centraal.

In ons dagelijks leven worden we omringd door kleine, kleurrijke papiertjes die ons helpen georganiseerd te blijven en onze gedachten te ordenen. Deze kleine papiertjes, beter bekend als Post-its, hebben een fascinerende geschiedenis en hebben zich ontwikkeld tot een onmisbaar hulpmiddel voor creatieve uitingen.

Per toeval

De geschiedenis van de Post-it begint in de jaren 70 bij een bedrijf genaamd 3M (Minnesota Mining and Manufacturing Company). Dr. Spencer Silver, een scheikundige bij 3M, ontwikkelde een kleverige substantie die niet sterk genoeg was om materialen permanent aan elkaar te hechten, maar wel voldoende om ze tijdelijk bij elkaar te houden. Zo ontdekte hij de lijm per toeval tijdens onderzoek naar heel sterke lijmen. Maar zijn uitvinding werd niet meteen gewaardeerd en het duurde enige tijd

voordat het potentieel ervan werd erkend. Het was een collega die hem enkele jaren later verder hielp. Net als elke zondag was Art Fry, een collega van Dr. Silver bij 3M, aan het zingen in het koor van de St-Pauluskerk in Minnesota. In zijn gezangenboek gebruikte hij kleine stukjes papier om de gezangen van de dag aan te duiden. Toen hij het beu was dat zijn papiertjes er voortdurend uitvielen, dacht hij opeens aan een stof die één van zijn collega’s uitgevonden had, Spencer Silver, een lijm met lage kleefkracht. Toen vatte hij het idee op om een beetje van die lijm op een stukje papier aan te brengen. En het werkte! Nu kon hij zijn bladwijzers van de ene pagina naar de andere overzetten zonder dat ze eraf vielen. De "Postit" was uitgevonden! Fry zag de potentie van de kleverige substantie als een handig hulpmiddel voor notities en organisatie. Samen met Dr. Silver perfectioneerde hij het concept en in 1980 werd

de eerste Post-it geïntroduceerd op de markt. De inmiddels iconische kleur Canary Yellow werd bij toeval gekozen: een naastgelegen laboratorium had alleen wat geel papier in voorraad. Fry besloot om het hoofdkantoor van 3M als proefterrein te gebruiken. Hij voorzag het hele bedrijf van de nieuwe plakbriefjes en de medewerkers waren er dol op. 3M lanceerde het product aanvankelijk in vier steden onder de naam Press 'n Peel, met wisselend succes. Sindsdien heeft de Post-it zich ontwikkeld tot een onmisbaar hulpmiddel voor thuis of op kantoor. Post-it® Notes zijn nu verkrijgbaar in vele standaardformaten, vormen en kleuren in meer dan 150 landen. Momenteel zijn er meer dan 1.000 Post-it®-producten.

Creativiteit

Het is ook een veelzijdig instrument voor creatieve uitingen. Van kleine schetsen tot gedetailleerde tekeningen, de beperkte ruimte van een Post-it heeft kunstenaars uitgedaagd om hun creativiteit te uiten op een unieke en beperkte manier. Het is verbazingwekkend om te zien hoe iets dat oorspronkelijk bedoeld was als een praktisch hulpmiddel, nu een medium is geworden voor artistieke expressie.

Naast kunstenaars hebben ook schrijvers en dichters de Post-it omarmd als een bron van inspiratie.

Het kleine formaat dwingt hen om hun gedachten en ideeën beknopt en krachtig te formuleren. Het is een uitdaging om een verhaal of gedicht te creëren dat past binnen de beperkte ruimte van een Post-it, maar het resultaat kan verrassend en impactvol zijn. Ook voor de kunst is het gekleurde memoblaadje een bron van inspiratie. Even zoeken op Post-it op Pinterest en in no time zie je van alles voorbij komen. Het kunstwerk Post-IT , hoofd van porselein op stenen voet van Mo Cornelisse, heb ik onlangs gezien bij kunstgalerie Sille in het historische stadje Oudewater. Als kantoorvakman neem je van een beurs weleens een tasje met samples mee naar huis. Zo had ik ook een keer een paar pakjes memoblaadjes. Dat was voor mijn creatieve dochter, ze was denk ik een jaar of 7, het moment om mijn de rood-blauwe Rietveld stoel in de woonkamer helemaal vol te plakken met Post-it blaadjes in diverse kleuren. Er was geen hout meer te zien. Een grappig gezicht en het heeft zeker een aantal weken zo gestaan.

Het duurste Post-it velletje ooit.

Een kunstenaarskrabbel op een Post-It-memo werd in 2000 voor 640 pond verkocht. De iele lijntjes in pastel en houtskool van de Britse kunstenaar R.B. Kitaj transformeerden het gele briefje tot een kunstwerk van miniformaat. 'Vrij naar Rembrandt' heet het kattenbelletje. De verkoop maakte deel uit van een benefietveiling van PostIt-memo's, georganiseerd door de fabrikant. 3M vierde de twintigste verjaardag van de populaire blocnote. De schets van Kitaj heeft prompt het Guinness Book of Records gehaald als 'duurste Post-It-memo ooit'. R.B. Kitaj stelt zowat overal ter wereld tentoon, inclusief de Londense Tate. Verschillende andere beroemdheden lieten hun papieren kunstwerkjes ter veiling aanbieden. In totaal werd 5.000 pond ingezameld voor scholen en projecten.

De Post-it moorden

Voor schrijver Johan D'Haveloose was het gele memoblaadje de inspiratie voor zijn boek met de titel: De Post-It moorden. Het rechercheteam van Bonnard en Brunello wordt geconfronteerd met een reeks moorden, waarbij de dader Post-its achterlaat. Op de gele memo's staan steeds twee letters en een cijfer. Het brengt de brigade in de wereld van voetbalfans, mode, antiek, beddenverkoop, horeca en onroerend goed. De zoektocht gaat niet van een leien dakje en binnen het team zijn er duidelijk ook spanningen die een snelle oplossing hypothekeren. De auteur neemt je mee

in de psychologische roerselen van een aantal hoofdpersonen en beschrijft die heel nauwkeurig, iets waar hij ondertussen een patent op heeft. Of denk aan het populaire Nederlands satirisch actualiteitenprogramma ‘Even Tot Hier’, dat altijd eindigt met het onderdeel, de laatste post-it, waarmee een wens van een gast in vervulling wordt gebracht.

Scrum

De Post-it heeft ook zijn weg gevonden naar de wereld van het onderwijs en bedrijfsleven. Handig als een interactief hulpmiddel om studenten of collega’s te betrekken bij het leerproces. Ze kunnen worden gebruikt voor brainstormsessies, zoals Scrum en Agile voor het organiseren van gedachten en het markeren van belangrijke informatie. Met de scrummethode, die mogelijk wordt gemaakt door Post-it producten, wordt een project opgedeeld in hapklare brokken. Daardoor kun je elke taak volgen door de verschillende stadia naar voltooiing, en zijn alle teamleden op de hoogte van de voortgang en eventuele veranderingen. Dit kan helpen om ideetjes om te zetten in actiepunten en actiepunten in resultaten.

De Post-it heeft een lange weg afgelegd sinds zijn bescheiden begin. Wat begon als een kleverige substantie heeft zich ontwikkeld tot een wereldwijd fenomeen dat ons helpt georganiseerd te blijven en onze creativiteit te uiten. Dus de volgende keer dat je een Post-it ziet, denk dan eens aan de geschiedenis en de vele mogelijkheden die dit kleine papiertje biedt.

Jos van Dalfsen is werkzaam bij VWC Kantoor & Project en Lid van de Leden Advies Raad bij Quantore.

Een meneer met een imponerend gehoorapparaat achter zijn oor komt naar de toonbank met een doosje splitpennen. “Deze wil ik graag hebben”, zegt hij. “Ik ben blij dat jullie die nog steeds verkopen.” Ik vertel dat wij ze altijd op voorraad hebben en dat vooral scholen het vaak bij ons kopen. “Violen?”, vraagt hij direct. “Gebruiken ze het voor violen?” Hij kijkt mij met verbazing aan. “Nee”, zeg ik iets harder. “Ze gebruiken het veel op scholen.” De man knikt en begrijpt wat ik heb gezegd. Ik scan het doosje, lees het bedrag op het kassascherm en vertel mijn klant dat het € 2,95 gaat worden. Hij geeft mij een briefje van vijf euro en zegt dat ik die vijf cent wel mag houden. Vervolgens zegt hij vriendelijk gedag en maakt aanstalten om de winkel weer te verlaten.

“U krijgt nog twee euro van mij, meneer. Het is slechts € 2,95.”

Hij kijkt mij verschrikt aan.

“Ik verstond € 4,95.” Dat valt dan wel weer mee, lijkt mij.

“Alles wordt steeds duurder hé?”, zegt hij echter tegen mij. “Het geld vliegt momenteel werkelijk uit je portefeuille. Ik probeer zoveel mogelijk te bezuinigen, maar je moet toch je dagelijkse boodschappen doen.” Hij kijkt even naar de boekenkasten. “Lezen doe ik al een paar jaar niet meer.” Hij wijst

Ik ben blij dat jullie nog steeds splitpennen verkopen

op zijn bril. “Mijn ogen willen niet meer. Vroeger las ik echt heel erg veel. Ludlum, MacLean, Bagley. Voornamelijk thrillers.”

“Mist u het lezen niet?”, vraag ik geïnteresseerd. “Nee, met racen heb ik niets”, zegt hij. “Dat zal mij een rotzorg zijn met die Formule 1 toestanden.” Ik knik begripvol en begin te vermoeden dat de man ook flink aan het bezuinigen is op de batterijen van zijn hoortoestel. “Voetbal volg ik wel en daar kijk ik ook veel naar. Op televisie hoor, ik ga niet meer naar die wedstrijden zelf. Vroeger wel, maar nu niet meer.”

“Bent u voor Ajax of Feijenoord?”

“Vroeger zaten ze in Noord, maar later in Watergraafsmeer en nu in de Bijlmer. Noord is lang geleden hoor. Dat u dat nog weet.”

Ik lach hem toe. Het is moeilijk om een gesprek met hem te voeren, maar hij is duidelijk wel gesteld op een praatje. “Nu ik hier toch ben, verkopen jullie ook cadeaukaarten?” Ik knik zo duidelijk mogelijk, zodat er geen nieuwe misverstanden ontstaan. “Doe maar een VVV-bon van dertig euro. Het is voor mijn broer en ik weet nooit wat ik hem moet geven. Met een bon kan hij zelf wat uitzoeken.”

“Een goed idee, meneer.”

“Thee? Nou, dat geloof ik niet. Hij drinkt volgens

mij meer koffie dan thee. Kent u mijn broer?”

Ik moet ondanks alles toch een beetje lachen. De man rekent ondertussen dertig euro af.

“NEE, IK KEN UW BROER NIET. IK ZEI DAT EEN BON EEN GOED IDEE IS.”

Hij knikt heel vriendelijk en loopt naar de uitgang. “Fijne dag nog”, roep ik hem na. “Ragnog? Wat is dat nou weer”, hoor ik hem zeggen terwijl hij de winkel verlaat.

EricHerni

Eric Herni is eigenaar bij Boekhandel Eric Herni (The Read Shop Almere-Haven)

AURORA HEEFT

STEVIGE

TROEF IN HANDEN MET LOKAAL

GEPRODUCEERDE, DUURZAME PRODUCTEN

Aurora krijgt steeds meer voet aan de grond in de Nederlandse markt. Dit realiseert de Belgische leverancier van stationery met duurzame producten die lokaal worden gefabriceerd. Dit wordt ondersteund met het vertrouwen van een familiebedrijf, ontzorging van de klant en focus op innovatie. Met al deze wapenfeiten plaveit het bijna 90-jarige Aurora de weg voor de vakhandel en retail. Veerle Goetschalckx, key accountmanager van Aurora, neemt hierbij het voortouw.

Veerle Goetschalckx is sinds begin 2023 succesvol de ambassadrice voor Aurora op de Nederlandse markt. Aurora’s hernieuwde ambities om hier het verschil te maken worden steeds met enthousiasme onthaald. ‘Wij merken dat je als Belgische producent met echte Belgische producten meer en meer een troef in handen hebt. Consumenten vragen steeds meer naar lokaal geproduceerde en duurzame producten. Hier zetten wij dan ook dagelijks op in, zoals met de Ocean Notes. We gaan dan ook een volwaardig assortiment realiseren met notebooks van gerecyclede materialen als PET-flessen en visnetten en de nodige milieucertificaten.’

Duurzaamheid

Daarnaast speelt Aurora in op de wetgeving, die eveneens steeds meer aandacht aan ecologie besteedt. ´Daarom behaalde Aurora dit jaar het Charter Duurzaam Ondernemen (VOKA). Bovendien zijn we bezig om Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) Compliant te worden, ook al is Aurora niet verplicht om deze Europese richtlijn op te volgen. Zo kunnen we een aantal van onze afnemers die hieraan al voldoen, nog beter bedienen.´

Aurora is sinds de oprichting in 1935 nog steeds een familiebedrijf. ´Dat dragen wij ook graag uit. We hebben veel ervaring en geven zekerheid. Onze familiale waarden sluiten goed aan op de kantoorbranche die bestaat uit gemoedelijke, collegiale ondernemers die openstaan voor nieuwe initiatieven. Daarbij is onze bereikbaarheid een groot pluspunt. Productie-runs kunnen bezocht

worden en productie timings kunnen worden besproken met onze in-huis specialisten.’ Als vertrouwenspartner van en voor haar klanten focust Aurora op ontzorging van hen. ‘Zij kunnen zich dan maximaal richten op hun business en hoeven zich niet bezig te houden met ‘niet conforme producten’ in hun assortiment. Om heel deze mix en nieuwe complexiteit te beheren implementeert Aurora nu de industriestandaard ERP (Dataline) om onze klanten steeds een overzicht te geven van hun voorraad en het mogelijk maakt hen te voorzien van de nodige CO2-rapportage. Zo streven wij naar maximale transparantie ten bate van de operationele werking en rapportage voor de klant.’

Papier leeft volop

Het familiebedrijf uit Beerse gaat ook investeren in de productiefaciliteiten. ‘Onze doelstelling is om een nog flexibeler creatie en productieproces te kunnen aanbieden, zodat we dynamisch kunnen inspelen op marktbehoeftes en verwachtingen omtrent minimale bestelhoeveelheden. Deze vernieuwingen houden we als verrassing voor 2025, wanneer Aurora 90 jaar bestaat. Dit jubileum laten we niet onopgemerkt voorbijgaan. We treffen nu al voorbereidingen voor de nodige festiviteiten met klanten en partners.´

Ondanks de digitalisering, die zeker operationele voordelen biedt, is volgens Veerle papier nog lang niet afgeschreven. ‘Sterker nog, we zien een breed maatschappelijke draagvlak en revival ontstaan rond onze papierwaren en de voordelen

van ‘paper-based’ leren. Zo besloot Zweden bij de aanvang van het schooljaar in 2023 opnieuw in te zetten op de cognitieve en motorieke voordelen van pen en papier op de lagere scholen.’ Daarnaast geven negen van de tien studenten aan dat pen en papier hun voorkeur geniet bij het studeren. ‘Net zoals krant, radio, of misschien zelfs televisie, die reeds meerdere keren doodverklaard zijn, zullen onze papierwaren een belangrijke maatschappelijke rol blijven vervullen. Vandaar dat Aurora’s Raad van Advies is versterkt met onderwijsspecialisten om onze missie van ‘Levenslang Leren’ kracht bij te zetten en de juiste producten te ontwikkelen voor de huidige en toekomstige markt.’ Verder is er vanuit de Nederlandse retail een groeiende vraag naar het chiquere stationery-segment, waarmee Aurora zich ook onderscheidt.

Al met al is Aurora momenteel volop in beweging. ´We houden de marktontwikkelingen nauwgezet bij en spelen erop in met duurzame, innovatieve producten die in België worden gemaakt. Hierbij ondersteunen we de klanten van A tot Z met een persoonlijke benadering.’

Aurora, opgericht in 1935, heeft een kleine 90 jaar ervaring in papierwaren. De Belgische fabrikant en leverancier staat voor hoogwaardige producten en uitmuntende service dat wordt bevestigd door een klanttevredenheid van maar liefst 90 procent. Het aanbod bestaat uit blokken, notebooks, schriften, agenda’s en art & craft artikelen. De kernactiviteiten, producten en diensten zijn gericht op de retail- , onderwijs- en kantoormarkt. Aurora speelt met nieuwe oplossingen continu in op marktontwikkelingen. Zo worden er in samenspraak met klanten creative of limited edition collecties aangeboden.

NOMINATIES VOOR DE BENELUX OFFICE PRODUCTS AWARDS 2024 BEKEND!

De jury heeft geoordeeld; na intensieve beraadslagingen zijn de genomineerden voor de prestigieuze Benelux Office Products Awards (BOP Awards) 2024 aangewezen. Uit de grote hoeveelheid ingestuurde producten, oplossingen en initiatieven in tien verschillende categorieën zijn 37 gegadigden uitgekozen die de felbegeerde award in de wacht kunnen slepen. Wie van de genomineerde deelnemers dat zullen zijn, weten we op 8 oktober 2024.

Op die datum vindt de traditionele, feestelijke uitreiking van de BOP Awards plaats op Landgoed de Westerbouwing in Oosterbeek. De Awards viert alweer het vierde lustrum en is niet meer weg te denken uit onze branche. Deze keer hadden we voor de jurering een nieuwe locatie gekozen, en wel de vestiging van VWC Kantoor & Project in Kampen. Na de succesvolle vernieuwingen van vorig jaar, zoals een aanpassing van de categorieën met het oog op de huidige marktontwikkelingen en intensiever samenwerking met marktpartijen en organisaties, gaan de BOP Awards

verder op de ingeslagen weg. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want inmiddels is er voor de diverse categorieën een kennispartner gevonden, waaronder Manutan, Quantore, Adveo, Novaka, Officers World, Libris/Blz en Sablebonne. Ander positief nieuws is dat het aantal inzendingen voor de BOP Awards dit jaar is gegroeid. Naast de bekende marktpartijen en merken in onze branche, hebben verschillende bedrijven in aanpalende sectoren als IT en telecom producten en oplossingen aangemeld. Verder staat een categorie als Office Interior in een grotere belang-

stelling bij de deelnemers. Opvallend is de sterke aandacht voor verduurzaming van de producten, ook van al lang bestaande kantoorartikelen. Dat uit zich niet alleen in veel inzendingen in de categorie Sustainable Products, maar ook dwars door alle categorieën heen. Daarom heeft de jury besloten in deze categorie zes producten te nomineren die als voorbeeld en inspiratie voor de markt kunnen dienen. Daarnaast zijn categorieën als Innovation, Healthy Work Products en Hybrid Working Solutions nog steeds urgent. Een nominatie is uiteraard al een eervolle beloning. Wie echter vol in de schijnwerpers wil staan, rest nu nog enkele spannende maanden tot het moment suprême op 8 oktober.

Kennispartners
De br ancheorganisatie die

Business Products

EFFECT bureau-accessoires, Durable

Leitz Hot Desking stiffen opbergtas, ACCO

Filex QI Power Pop-Up Meeting, Filex

Targus eco laptoprugzak Cypress, Despec Supplies

Healthy Work Products

BE Flexible Monitorarm, BakkerElkhuizen B.V.

R-Go Twister Ergonomische Muis, R-Go Tools

Leitz Ergo Actieve zitbal met anti-rol design, ACCO

Office Machines

Lamineermachine A3 Heavy Duty – 70504, DESQ International

GBC Foton 30 automatische lamineermachie met hervulbare cartridges, ACCO

Badgy 200 betaalbare kaartprinter, Despec Supplies

Stationery Products

de KEMPEN notebooks, Brepols

Bullet Journal®Pocket, A Pens & Paper/ EuroAgenda BV

Eco & Crystal, tesa

Office Interior

Bento desktop locker, Dataflex

KNOB comfortabele poef, Köhl

Akoestische scheidingswanden, Maul GmbH

Hybrid Working Solutions -

incl. Visual Communications Products

Tablethouders TWIST, Durable

ClickShare Bar, Barco

Leitz Ergo Actieve zitbal met anti-rol design, Acco

Yealink MeetingBoard, Lydis

Sustainable Products

edding 3000 permanent marker, edding Benelux

Mono verpakkingen, Antalis BV

Canvas of Sustainability, Legamaster

KLEAN met primoloft Bio, Köhl

Targus eco laptoprugzak Cypress, Despec Supplies

Sandberg Solar powerbank 20.000 met 6 zonnepanelen, Despec Supplies

Best Initiative of the Year

Mono verpakkingen, Antalis BV

Leitz Ergo Feel Good campagne, ACCO

Filex Configurator, Filex

Design Award

Knob comfortabele poef met een ergonomische twist, Köhl

MATTE Glassboards & Accessoires, Legamaster

Playboard, Legamaster

Luctra Table Lite, Durable

Filex QI Power Pop-Up Meeting, Filex

Innovation Award

de KEMPEN notebooks, Brepols

Mono verpakkingen, Antalis BV

Verduurzaming hele assortiment, tesa

Jury 2024

Ook dit keer boog een deskundige jury zich over de tientallen aanmeldingen. De meeste producten waren tijdens dit beraad aanwezig en konden door de juryleden worden bekeken en uitgeprobeerd. Dit keer was het juryoverleg in het kantoor van VWC in Kampen.

De jury voor de BOP Awards 2024 bestaat uit

Joost Heessels (Magenta Communicatie, voorzitter jury)

Jos van Dalfsen (VWC Kampen)

Cor van IJsselmuide (Office Deals)

Paul Hoevenaars (Fysiomaatwerk Heeswijk)

Roland Santegoeds (Sablebonne Communications)

Emiel te Walvaart (KBM)

Op 8 oktober 2024 vindt de traditionele, feestelijke uitreiking van de BOP Awards plaats op Landgoed de Westerbouwing in Oosterbeek. Ook als je niet genomineerd bent, een uitgelezen kans op een gezellige en muzikale avond met tientallen branchegenoten. Wil je er bij zijn, kijk op https://kantoornet.nl/ bop-awards/ voor de voorwaarden. Wat ons betreft tot dan!

Philips en Sembly AI bieden nieuwe audiorecorders AI-vergaderoplossing

Speech Processing Solutions, een wereldwijd toonaangevende vernieuwer in spraaktechnologie, kondigt aan dat ze hun samenwerking met Sembly AI voortzetten door hun assortiment audiorecorders uit te breiden met een AI-gestuurde software voor het opnemen van vergaderingen en notities. De drie nieuwe recorders zijn ontworpen om aan verschillende consumentenbehoeften te voldoen en zijn uitgerust met gratis proefvouchers om Sembly’s nieuwe AI-mogelijkheden voor het aanmaken van transcripties en samenvattingen te ervaren.

"We zijn verheugd aan te kondigen dat onze samenwerking met Sembly AI nieuwe marktkansen opent door de beste opnametechnologie te combineren met een slimme transcriptieoplossing. Door eersteklas audiorecorders te leveren in combinatie met een AI-vergader assistent, kunnen we automatische transcripties, samenvattingen en actielijsten aanbieden voor elke opname, of het nu gaat om een lezing of een vergadering", legt Dr. Thomas Brauner, CEO van Speech Processing Solutions, uit.

Nieuwe Sharp printers voor MKB en corporates

Sharp brengt drie A4-kleuren-MFP's (multifunctionele printers) op de markt die speciaal ontworpen zijn voor mkb-bedrijven en afdelingen van grotere organisaties, zoals de printruimte in een ziekenhuis of HR-afdeling. De drie printermodellen, de BPen de BP-C533WR, zijn zo ontworpen dat ze inspelen op de moderne, hybride manier van werken, waarbij werkruimtes heel wat compacter zijn geworden. Ook de beveiliging is hierbij essentieel, zodat teams vanaf verschillende locaties veilig kunnen samenwerken. de nieuwe A4-printers meer connectiviteitsopties dan ooit.

Ahrend realiseert met UNStudio haar meest duurzame bureaustoel

Ahrend en UNStudio presenteren ‘Remode’: een bijzonder duurzame, ergonomische en aanpasbare bureaustoel. De Remode is geïnspireerd op het ontwerp van sneakers en is het resultaat van een samenwerking van kantoorinrichter Ahrend en UNStudio, één van ’s werelds meest toonaangevende architectenbureaus. Ben van Berkel, oprichter en hoofdarchitect UNStudio: “Ahrend vroeg ons een zo circulair mogelijke bureaustoel te ontwerpen. Vanzelfsprekend moest deze er mooi uitzien, maar ze wilden vooral ook dat hij zou uitblinken op het gebied van duurzaamheid en ergonomie.” Bij aanvang van het ontwerpproces van Remode was duurzaamheid het belangrijkste uitgangspunt, met als resultaat een stoel die gemaakt is van bijzonder sterke en verantwoorde materialen.

HP gaat samenwerken met designtool Canva

HP en Canva zijn tijdens Drupa 2024 een meerjarige overeenkomst aangegaan die Canva-gebruikers toegang geeft tot professioneel gedrukte producten uit HP's internationale netwerk van PSP's. De deal wordt gezien als een manier om het Canva Print- aanbod, dat in 2017 werd opgericht, uit te breiden. Canva zei dat het ernaar streeft zijn printservice tegen 2026 uit te breiden naar 150 landen. HP heeft gezegd dat zijn nieuwe wereldwijde samenwerking met het visuele communicatieplatform Canva de OEM's printserviceproviders (PSP's) ten goede zal komen.

MARKY, de vriendelijke kinder- en textielstempel van COLOP; gemakkelijk kleding en persoonlijke spullen markeren

Wie kent niet het probleem van verloren of zoekgeraakte kleren, schoenen en persoonlijke spullen op school, kamp of sport? Als een van 's werelds grootste stempelfabrikanten heeft COLOP dit probleem opgepakt en samen met het Spaanse bedrijf Mine een speels eenvoudige oplossing ontwikkeld om alle persoonlijke spullen te beschermen tegen verlies en verwarring. MARKY - een stempel met persoonlijkheid, die zijn pluspunten alleen al door zijn naam op een aantrekkelijke manier communiceert. MARKY is verkrijgbaar in 3 verschillende kleuren. De set wordt geleverd in een aantrekkelijke kartonnen doos en bevat de stempel met een vriendelijk gezicht, een type set, een pincet en strijktape voor donkere stoffen en vaatwasmachinebestendige labels. Met het bijgeleverde pincet kun je de bijgeleverde letters en trendy pictogrammen gemakkelijk

Barco met eerste CO2-neutrale videobar voor draadloze videoconferenties

Barco heeft een belangrijke volgende stap heeft gezet in ClickShare's pad naar een volledig CO2-neutraal aanbod voor samenwerking tijdens vergaderingen. De

ClickShare Bar heeft het CO2-neutrale label gekregen van de toonaangevende klimaatadviesorganisatie CO2logic, en is hiermee het tweede ClickShare-product dat het CO2-neutrale label ontvangt, na de ClickShare Conference CX-50 2nlgeneratie. Met deze erkenning versterkt Barco zijn engagement om te ont werpen met duurzaamheid in

het achterhoofd, aangezien de ClickShare Bar de eerste koolstofneutrale videobar voor draadloze conferenties op de markt is.

AI-Bot ontsluit kennisdatabank Sedus

Kantoorinrichter Sedus heeft een speciale bot ontwikkelt om haar uitgebreide kennisdatabank 'Workscape of Tomorrow' te ontsluiten. Dit maakt het voor professionals nog gemakkelijker te maken waardevolle inzichten te verkrijgen en zelfstandig en op intuïtieve wijze door omvangrijke content te navigeren, In juli 2023 lanceerde Sedus 'Workscape of Tomorrow', een (engelstalige) kennisdatabank die de resultaten van jarenlang onderzoek naar het werklandschap samenbrengt. Om het voor professionals nog gemakkelijker

KÖHL introduceert met KLEAN eerste biologisch afbreekbare stoel

KÖHL introduceerde deze week KLEAN, naar eigen zeggen de allereerste volledig biologisch afbreekbare PET-VILT schaalstoel. Hiermee zet KÖHL een belangrijke stap richting een lagere milieu-impact. Om die positieve impact te maken heeft KÖHL het materiaal PrimaLoft®Bio™ toegepast in de schaal van de stoel. Door dit materiaal breken de vezels versneld en biologisch af op stortplaatsen, in oceanen en in afvalwater. Dat komt omdat deze vezels aantrekkelijker zijn voor natuurlijke microben in deze omgevingen. Het biologisch afbreken hiervan is bijna 94 procent sneller op stortplaatsen ten opzichte van andere materialen. Dat zijn flinke stappen om milieu-impact te verminderen.”

te maken waardevolle inzichten te verkrijgen en zelfstandig en op intuïtieve wijze door omvangrijke content te navigeren, heeft de Duitse kantoormeubelfabrikant nu de Sedus Synapse Bot geïntroduceerd. De geavanceerde AI-chatbot verandert de manier waarop gefundeerde onderzoeksresultaten op een precieze en betekenisvolle manier worden aangeleverd als antwoord op specialistische vragen.

Adverteer in de Special 'Sustainability' van KBM!

Bent u klaar om uw duurzame oplossingen in de schijnwerpers te zetten? Mis deze unieke kans niet om uw merk te positioneren als koploper in duurzaamheid in de kantoorbranche! In de aankomende editie van KBM brengen wij een uitgebreide special, gewijd aan duurzaamheid in kantoorsupplies, -inrichting en -machines.

Onze lezers, bestaande uit besluitvormers en professionals binnen de kantoorbranche, hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid en ESG-principes (Environmental, Social, Governance). Dit is uw kans om hen te laten zien hoe uw producten en diensten bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Onderwerpen die aan bod komen:

ESG: De nieuwe standaard voor verantwoord ondernemen.

Keurmerken en certificeringen: Wat betekenen ze, en waarom zijn ze belangrijk? Ontdek alles over keurmerken zoals Blauwe Engel, FSC, Nordic Swan, Energy Star en Ecovadis.

Innovatieve duurzame oplossingen: Van gerecyclede kantoorsupplies tot energie-efficiënte machines en milieuvriendelijke kantoorinrichting.

Waarom adverteren in deze special?

Bereik een gerichte doelgroep die waarde hecht aan duurzaamheid.

Verhoog de zichtbaarheid van uw merk in de toonaangevende vakpublicatie.

Toon uw inzet voor een groenere toekomst en versterk uw ESG-profiel.

Grijp deze kans en positioneer uw bedrijf als duurzaamheidsleider binnen de kantoorbranche. Neem vandaag nog contact met ons op om uw advertentieplek te reserveren!

Meer weten?

Neem contact op met Michiel Korsten michiel@magantacommunicatie.nl 06- 41 14 97 71

Snelle expansie Tabac and Gifts

Tabac and Gifts heeft de laatste 2 weken van juni gas gegeven en negen nieuwe winkels verwelkomt. In totaal zijn er de laatste twee maanden 13 vestigingen bijgekomen. Daarmee staat de teller op ruim 120 zaken. Vorig jaar zijn 23 nieuwe winkels geopend en maakten nog eens 13 winkels hebben de overstap naar de Tabac and Gifts formule. En per 1 januari van dit naar openden nog eens 3 nieuwe winkels hun deuren. De meeste van deze winkels bieden ook een assortiment kantoorartikelen en schrijfwaren. In 2021 meldde de organisatie al dat het winkelbestand het jaar ervoor was verdubbeld naar 50 vestigingen. Streven tien al was om te komen tot honderd winkels om landelijke dekking te kunnen creëren. Tabac & Gifts onderscheidt zich naar eigen zeggen van de concurrentie door ondernemers veel vrijheid te bieden. Zo worden weinig verplichtingen opgelegd wat betreft het assortiment. “De ondernemer weet het best wie zijn consumenten zijn en daarmee kan hij zich lokaal onderscheiden”, vertelde manager Desmond Terlien toen tegen het vakblad Retailtrends.

Nieuwe Bruna Rotterdam The Hague Airport

Onlangs is de splinternieuwe Bruna-winkel op het voorterrein van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) officieel geopend. De moderne winkel biedt een breed scala aan producten, speciaal afgestemd op de behoeften van zowel reizigers als omliggende bedrijven en buurtbewoners. De nieuwe Bruna-winkel heeft een oppervlakte van ongeveer 75 vierkante meter. Bezoekers kunnen hier terecht voor een divers assortiment aan producten, waaronder boeken, tijdschrif- ten, wenskaarten, papierwaren, staatsloten, cadeaukaarten en reisaccessoires zoals tandpasta en paracetamol. Daarnaast zijn er speciale producten met een Rotterdams tintje verkrijgbaar, ideaal als souvenir of cadeau. De nieuwe Bruna-winkel vervangt de voor- malige winkel in de terminal en is gemaakt van 6 containers met een mos-sedum dak voorzien van 12 zonnepanelen. In de winkel is een Dopper-punt waar klanten gratis hun nieuwe Dopper of eigen fles kunnen vullen met water.

Readshop en boekhandel samen verder in IJsselstein

Onlangs vond de heropening plaats van ReadShop Logica van ondernemersfamilie Mulder in IJsselstein: Boekhandel Logica en The ReadShop Express IJsselstein zijn samengevoegd en na 12 jaar weer onder één dak te vinden, op een nieuw adres. Al jaren biedt The Readshop in IJsselstein boeken, tijdschriften, kantoorbenodigdheden, kaarten en cadeautjes. Boekhandel Logica startte in The Readshop om vervolgens later in een eigen pand een gevestigde naam op te bouwen als echte boekenspeciaalzaak. In het nieuwe pand aan de Benschopperstraat 6 is op bijna 300 m2 is een prachtige winkel gebouwd die weer jaren vooruit kan en waar een overweldigende boekenafdeling is gecreëerd. Ook alle andere ReadShop-assortimenten komen hier goed tot hun recht. Ook is er een ING servicepunt, post.nl servicepunt/ overschrijven van voertuigen, verkoop van staatsloten en Lotto en meer dan 10 meter kantoorartikelen.

Welkoop grote winnaar verkiezing Shopping Awards voor webwinkels

Op donderdagavond 28 maart werden, tijdens het jaarlijkse award gala in Grand Hotel Huis ter Duin, voor de 23ste keer de Shopping Awards uitgereikt. Welkoop won voor het tweede jaar op rij de titel ‘DHL Beste Webwinkel van het Jaar’. Verder in de ranglijst 123-3D en Printabout.nl als bekenden uit de kantoorbranche.

Primera met eigen keten tabakswinkels

Primera lanceert voor de zomer een nieuwe keten voor tabaksspeciaalzaken, genaamd Volado. Daarmee speelt de keten in op het verkoopverbod van tabak in gemakswinkels als Primera per 2030. Dat meldt vakmedium Distrifood op basis van bronnen. Primera zelf wil niet reageren op het nieuws. Vanaf juli mogen de circa 6.600 supermarkten geen tabak meer verkopen. Dat scheelt ze volgens berekeningen van ING ruim 3 miljard euro aan omzet. Omzet die naar andere verkooppunten gaat, zoals tabaksspeciaalzaken en gemakswinkels als Primera en AKO. Maar die vanaf 2030 ook geen rookwaren meer verkopen. Op dat moment zouden zo’n 100 tot 200 van de kleine 500 Primera’s ook weer in de problemen komen. Volgens Distrifood gaat Primera van start met drie pilots. De Volado winkels zouden een meer open karakter kunnen krijgen, omdat daar de rookwaren voor het oog zichtbaar mogen worden uitgestald.

Athenaeum Boekhandel neemt Scheltema over

Met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 koopt Athenaeum Boekhandel BV (sinds 1966) de aandelen in Boekhandel Scheltema (sinds 1853) van Novamedia. Twee Amsterdamse boekhandels met een grote literaire geschiedenis, elk met een eigen iconische uitstraling tot ver buiten Amsterdam én Nederland, gaan samen verder. Beide boekhandels blijven naast elkaar bestaan, maar zullen algemene diensten zoals de klantenservice, import, financiën en personeelszaken delen.

Daniëlle en Gert Brinkhuis Multicopy-ondernemer van

het Jaar 2023

Daniëlle en Gert Brinkhuis, eigenaren van Multicopy The Communication Company | Hoofddorp en Haarlem zijn uitgeroepen tot Multicopy-ondernemer van het Jaar 2023. Deze prijs geldt als belangrijkste onderscheiding binnen de Multicopy-organisatie en werd uitgereikt op de jaarlijkse Multicopy Conferentie. Annette Dales, algemeen directeur van Multicopy: ‘Daniëlle en Gert zijn positief ingestelde ondernemers die elk jaar stapsgewijs weten te groeien. Dit komt door hun continue drive tot innovatie en ontwikkeling waarmee ze creatieve communicatieoplossingen voor hun klanten weten te bedenken. Bovendien begrijpen zij de uitdagingen van hun klanten en kunnen daardoor goed met hen meedenken en hen het juiste advies geven. Dit maakt Daniëlle en Gert een voorbeeld voor iedereen.’

Nieuwe eigenaar voor de Readshop in Hengelo

De ReadShop in Hengelo heeft een nieuwe eigenaar: Frank Morskate. Hij neemt de winkel over van ondernemersfamilie Holtvoort. Ramon en Kelly beheerden de winkel voor hun (schoon)ouders Gerrit Holvoort en Mireille Vos. De eersten gaan nu een volgende stap in hun carrière zetten en Gerrit en Mireille blijven samen actief in de winkel in Delden. Van hieruit startten zij 25 jaar geleden met een Readshop. Later openden ze de vestiging in Hengelo (Overijssel). Vorig najaar kondigden Gerrit en Mireille hun afscheid aan: ‘Maar we gaan door tot er een goede opvolger voor The Readshop is gevonden’, vertelden ze indertijd aan Nieuws uit Delden. De winkel in Hengelo is nu dus verkocht. Voor de Readshop in Delden wordt nog gezocht naar een overnamekandidaat.

J.Maulstrasse 17

D-64732 Bad Konig (D)

M: + 31 6 5468 6068

T: + 49 606 3 502 266 (Nls) k.broekman@maul.nl

Producent van MAUL , Hebel

• Bureau-verlichting LED, Spaarlamp of halogeen Op, aan of naast elk bureau

• Kantoorartikelen Klemmen, klemborden, schrijfmap, boekensteun, bureauaccessoires

• Werkplekinrichting Werkplekuitbreiding, beamertafels, voetensteun

• Visuele communicatie White-,prikbord, flipover, accessoires

• Brief-, pakketwegers MAUL biedt 1000 kantoorartikelen voor BTB en BTC. In de diverse categorieen levert MAUL naast klassieke ook veel innovatieve, kleurrijke maar hoogwaardige producten. Dit assortiment is ook veelal leverbaar in een blister of doosverpakking. Altijd minimaal 2 jaar garantie op het gehele assortiment. wwww.maul.nl

Dok Noord 4 / C103

9000 Gent Belgium

T:+32 (0)9 244 20 30 sales@despec.nl

Distributeur Despec is niet langer alleen uw leverancier van inkt & tonercartridges. Wij zijn nog steeds officieel distributeur in printer supplies van alle grote merken zoals HP, Canon & Brother. De afgelopen tijd zijn nieuwe productgroepen & merken toegevoegd aan ons assortiment. Steeds meer kantoorartikelen, accessoires voor het thuiskantoor & IT-accessoires kunt u bij Despec inkopen. U kunt ook kleinere IT-accessoires inkopen voor het inrichten van een (thuis)kantoor. Naast Logitech, kunt u nu ook de muizen & toetsenborden van Cherry bij ons verkrijgen. Ook van Kensington hebben we accessoires in ons assortiment opgenomen, zoals docking stations, muizen, headsets, maar tevens privacy filters en overige ergonomisch accessoires. Neem zeker een kijkje op onze webshop! www.despec.be

Avery Benelux Cobolweg 3, 3821 BJ Amersfoort Tel.: +31 (0)33 720 07 20 e-mail: service@avery.nl www.avery.nl

Avery produceert voor elke gewenste toepassing etiketten en kaartproducten die consumenten helpen met het organiseren van hun dagelijks leven, zowel op het werk als thuis. De meeste producten zijn eenvoudig zelf te bedrukken met de printer of kopieermachine. Daarom biedt Avery gratis gebruiksvriendelijke Avery Design & Print Online software en templates aan via www.avery.eu/print

(werkt met PC, Mac en tablet; Android, iPad, Kindle). Avery staat voor kwaliteit en geeft 100% garantie op het storingvrij bedrukken van producten. Wij mogen rekenen op een trouwe aanhang van gebruikers en dat belonen we graag met een cadeau. Veel van onze producten bevatten een voucher die te verzilveren is op www.avery.eu/ cadeau.

www.avery.eu

Manutan is dé Europese leider in B2B e-commerce en gespecialiseerd in artikelen en diensten voor:

• Producten voor: kantoor, magazijn & werkplaats, buitenterrein, hygiëne, veiligheid, gereedschap, verpakking en horeca.

• Services: Projectinrichting, E-procurement, Savin’side, Manutan Collect & Recycling, Vendor Leasing, Flex Office

Manutan heeft een assortiment van meer dan 200.000 producten om werken elke dag leuker, makkelijker, veiliger en succesvoller te maken. Manutan’s alles-in-één product- en dienstenaanbod stelt klanten bovendien in staat om dagelijks efficiënt en duurzaam te werken en aankopen te optimaliseren. De Manutan Group heeft 28 dochterondernemingen in 17 landen.

Meer informatie over de Manutan is te vinden op www.manutan.nl.

www.manutan.nl.

HERMA Benelux B.V.

Gildeweg 11

3771 NB Barneveld

T: 0342-820217

info@herma.nl

Dé specialist voor zelfklevende techniek. HERMA staat voor sterk materiaal, hoogwaardige etiketten en nauwkeurige modulaire etiketteermachines. Wij zijn gespecialiseerd op het hele gebied van de zelfklevende technologie. Sinds 1906 overtuigen wij onze klanten met onze continue keten van knowhow en producten Made in Germany. De innovatieve zelfklevende laminaten, zelfklevende etiketten en etiketteermachines van HERMA bieden ook een oplossing voor uw etiketteertoepassing. Perfectie in detail, kwaliteit en milieu en duurzaamheid staan bij HERMA hoog in het vaandel. Wij nodigen u graag uit om onze wereld met zijn onafhankelijke bereiken te ontdekken en deel te nemen aan de innovatieve ideeën:

www.herma.nl

Vismeerstraat 3A

5384 VL Heesch

Nederland

Tel: +31 (0)85-4883660 info@in2brands.nl

In2Brands is specialist in de ontwikkeling en distributie van ergonomische producten en gerelateerde kantoorartikelen. De focus hierbij ligt vooral op monitorarmen, elektrificatie en werkplekinrichting. Het totaalpakket kan worden aangeboden afgestemd op de wensen van de eindgebruiker. Dankzij de nieuwste technieken blijft het aanbod up-to-date en sluit dit aan op de eisen van de moderne eindgebruiker.

In2Brands levert alleen aan dealers en projectinrichters. Door het efficiënt inrichten van haar eigen bedrijfsprocessen kan In2Brands snel en eenvoudig leveren aan klanten, maar ook direct aan diens klanten, via dropshipment.

www.in2brands.nl

Secretariaat Officers World

Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV Den Haag

T: 070 – 349 07 54 info@officersworld.nl www.officersworld.nl

Officers World is als brancheorganisatie de verbindende schakel in de markt van business supplies voor kantoor. We bieden onze leden een kwalitatief en onafhankelijk platform, waarbinnen we kennis delen, bijeenkomsten organiseren, marktonderzoek faciliteren en andere activiteiten ontwikkelen om onze leden individueel en de branche als geheel te verrijken en versterken. Leverancier, groothandel, vakhandel of retailer? We zijn er voor jouw bedrijf!

Ben je een toonaangevende speler in de sector. Sluit je dan aan als lid.

www.officersworld.nl

Zilverwerf 15

6641 TC Beuningen (Gelderland) T: 024 678 16 00 info@quantore.com www.quantore.com

Met een grote passie voor kantoorartikelen nemen wij de inkoop uit handen van de kantoorvakhandelaar en leveren we artikelen op de slimste manier. Al 100 jaar. Wij willen de marktvoorzien van een optimaal assortiment tegen de meest gunstige prijzen en op de meest efficiënte manier. Dit doen wij middels een uitgebreid assortiment van A-merken en het Quantore private label, geleverd vanuit ons geavanceerd logistiek centrum. Daarnaast bieden wij aanvullende verkoopondersteuning. Ons doel? Samen sterk staan in de markt. Aan die coöperatieve gedachte geven wij invulling, al ruim 100 jaar.

www.quantore.com

Victorialaan 15

5213 JG ‘s Hertogenbosch +31 (0)36 54 91 030 info.nl@adveo.com

Adveo kent u waarschijnlijk al langer qua naam!

Wij zijn distributeur in business supplies in de breedste zin van het woord. Wij leveren uitsluitend via onze dealers en focussen ons op partnership. Dat onderscheidt ons namelijk van andere distributeurs.

Adveo werkt in 4 landen: Frankrijk, België, Luxemburg en Nederland. Met een assortiment van meer dan 25.000 referenties op voorraad en de uitmuntende logistiek kunnen wij u binnen 24 uur op elke gewenste plek in de Benelux van dienst zijn.

WE ZIJN ER VOOR U! www.adveonet.nl

Jool-Hulstraat 16

1327 HA Almere

T: 036- 20 20 120 info@lydis.com www.lydis.nl

In 2013 is Lydis gestart als distributeur in IP communicatieoplossingen. Door de focus te leggen op de technisch inhoudelijke ondersteuning van onze partners is Lydis snel gegroeid en kan zich nu met recht IP communicatie specialist noemen. Ons assortiment bestaat uit topmerken als Yealink, Spectralink, 2N, Patton en Akuvox. Wij hebben alles in huis om de perfecte communicatieoplossing voor u samen te stellen.

Lydis is, met meer dan 25 jaar ervaring, in staat de wensen en behoeften van haar klanten in kaart te brengen en te vertalen naar haar leveranciers. Wij luisteren naar onze klant en denken graag met hen mee in het zoeken naar een passende oplossing.

www.lydis.nl

De Corantijn 63-G 1689 AN Zwaag support@novaka.nl www.novaka-academy.nl

Novaka is al 100 jaar de werkgeversorganisatie voor de kantoor(vak)branche in Nederland. Novaka biedt de volgende diensten.

1. Belangbehartiging leden: komt op voor de belangen van de gezamenlijke kantoorvakhandelaren en kantoorinrichters. Afsluiten collectieve arbeidsovereenkomsten, geven voorlichting over trends en ontwikkelingen en regelgeving relevant voor ondernemers.

2. Collectieve voordelen en Advisering: Ondersteunen, informeren en adviseren over relevante branche gerelateerde onderwerpen. Arrangementen op het gebied van onder meer arbozorg, juridische dienstverlening en personeelsdiensten.

3. Novaka Academy : Toegang tot het online kennis platform met interactieve vak en functie trainingen en behandeling van actuele onderwerpen, welke continue in ontwikkeling zijn. Verzorgen een breed aanbod van fysieke trainingen en nemen competentiescans af. Ze organiseren themabijeenkomsten en stimuleren kennisuitwisseling.

4. Stimuleren van vernieuwing: Novaka initieert projecten zoals de “nieuwe werkplek”, waarmee de branche op een betekenisvolle innovatieve wijze sterker wordt geprofileerd en geïnspireerd. Leden kunnen gebruik maken van het netwerk van Novaka.

www.novaka.nl

Leverancier? Hier en op onze website kan een jaar lang uw vermelding staan!

Neem voor meer informatie contact op met Michiel Korsten, michiel@magentacommunicatie of 06-41 14 97 71

MET EEN COOL MERK HEB

JE PAS EEN LIFESTYLE!

Gezelligheid is een bijzonder fenomeen. Ik kom regelmatig in een gastvrije bourgondische stad die ook alle kenmerken daarvan heeft. Er is een ruim aanbod aan gastronomie en horeca, en voor iedereen is er wel iets leuks te vinden. Sterker nog, de stad telt bijna 500 geregistreerde horecaondernemingen. Een enorm aanbod dus, en toch zijn er een aantal plekken waar het altijd drukker is dan elders. Dat zijn de populaire hotspots waar je zeker gezien moet worden. Niet omdat daar het eten of drinken beter is dan ergens anders in de stad, maar gewoon omdat je er pas echt bij hoort als je daar een ingewikkelde koffie drinkt. Want het kenmerk van de mens is nu eenmaal dat hij graag ergens bij wil horen. Want stel je toch eens voor dat je bij het verkeerde etablissement zit. Dat zou een enorme ramp zijn voor je imago!

Maar het continu erbij willen horen is wel een ingewikkelde en tijdrovende bezigheid. Want de keuze voor de juiste sneaker, mobiele telefoon, jeans, of

auto kan veel hoofdpijn veroorzaken. Gelukkig zijn daar nog de social media, en marketing- en media professionals, die ons helpen om de juiste keuze

'Maar de invloed van producten en merken op ons leven is ook wel erg leuk'

te maken. En er is de specifieke ‘lifestyle’ marketing die ervoor zorgt dat er bepaalde producten of merken zijn voor hen die graag geholpen worden om middels een product en een bepaald uiterlijk het zo vurig gewenste gedrag te kunnen vertonen. Wat dan weer een reflectie zou moeten zijn van hun buitengewone interessante levensstijl. Het mooie van deze lifestyle producten is dan ook dat de band met het product veel verder gaat dan gewone functionaliteit. Het product of merk creëert dan een emotionele band. Het merk wordt zelfs een echte vriend. Als een merk een lifestyle symboliseert wat de consument aanspreekt, zal dat een levenslange trouwe klant opleveren. Immers, het merk is de eerste stap naar dat belangrijkere doel, een beter en mooier leven. En dat gevoel heb je alleen als je dat specifieke merk of product bezit.

Natuurlijk is ook deze lifestyle marketing onderhevig aan een immer veranderende grillige dynamiek. Wat gisteren hip was, kan morgen volledig out of fashion zijn. De zongebruinde en tevreden rokende cowboy op het paard was ooit het

symbool van een stoere vent die met een sigaretje in zijn mond een echte onafhankelijke macho was. En wat dacht u van het zogenaamde ‘druk’ zijn met je werk. De klassieke carrière tijger die 5 dagen per week werkt, wordt door de millenial doorgaans zeker niet serieus genomen. Immers, de work life balance moet in orde blijven en bij deze nieuwe lifestyle hoort ook veel vrije tijd, en een korte werkweek om jezelf te ontplooien en lekker te reizen. En als je al werkt, dan het liefst remote, want naar kantoor gaan is niet meer van deze tijd. Maar wat de ontwikkelingen ook zijn, ik vind het altijd boeiend om ze te volgen. Met daarbij wel het besef dat we veel van onze keuzes niet volledig zelfstandig nemen, maar dat ze worden beïnvloed door wat we om ons heen zien en horen.

En er komen elke dag zoveel prikkels en impulsen op ons af, dat het enorm lastig is om niet beïnvloed te worden. Er zijn schattingen dat we tussen de 500 en 3.000 reclameboodschappen per dag op ons af krijgen. Denk alleen eens hoeveel content je brein moet verwerken bij een bezoek aan de supermarkt. Probeer dan maar eens bij de scankassa te komen met een karretje met alleen maar gezonde producten!'

Maar de invloed van producten en merken op ons leven is ook wel erg leuk. Kijkt u wel eens foto’s terug van jaren geleden? Die bril, schoenen en kleding zijn dan opeens hilarisch, terwijl je met die look er toen wel heel erg bij hoorde. En dat stoere brommertje? Ik heb hem nog steeds en hij zal wel weer in de mode komen. Als ik er dan weer mee rijdt, straalt dat wel iets bijzonders uit, een eigen onafhankelijke ‘lifestyle’. Even wachten dus wat de influencers ervan vinden. Want anders blijf ik gewoon lekker fietsen!

Mr.drs. Peter Damman is voorzitter Officers World en entrepreneur.

HET COMMUNICATIE BUREAU MET DE AANDACHT DIE JE

VERDIENT

Je kent je markt, je doelgroep en je weet wat je wil bereiken. Het ontbreekt je aan tijd en expertise om de communicatie met de markt goed in te vullen. Magenta Communicatie is dé specialist als het gaat om vorm, inhoud en rendement van jouw content.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.