Page 41

Deloitte benoemt media-, telecom- en technologietrends van 2017

Tekst Marco Mekenkamp

DE SMARTPHONE WORDT MET ‘MACHINE LEARNING’ ZELFLEREND

IT-as-a-Service Een andere voorspelling is dat tegen het eind van 2018 bijna 550 miljard dollar wordt uitgegeven aan IT-as-aService. Het leveren van technologie op basis van een abonnementsmodel zal komend jaar echter nog geen gemeengoed worden. Naar verwachting gaat 35 procent van alle IT-uitgaven naar deze flexibele vorm van het leveren van technologie en groeit deze markt na 2017 snel. Steemers: “Deze verschuiving kenmerkt alle veranderingen binnen de technologie-, media- en telecom

sector, waarbij het als aanbieder belangrijk is nog flexibeler te worden. Deze innovaties dwingen bedrijven, overheden en consumenten kritisch te kijken naar de manier waarop zij werken en kansen benutten.”

Verkoop tablets vlakt af Daarnaast verwacht Deloitte dat de verkoop van tablets in 2017 zal stagneren tot 165 miljoen verkochte apparaten. Dit is een daling van 10 procent ten opzichte van het jaar 2016, toen nog 182 miljoen tablets over de toonbank gingen. Hier zijn volgens Deloitte verschillende redenen voor. Zo worden tablets bijvoorbeeld voor veel verschillende online activiteiten gebruikt, maar voor geen van deze activiteiten wordt de tablet aangewezen als het meest favoriete apparaat.

Over de TMT Predictions Deloitte formuleert ieder jaar aan het begin van het jaar de wereldwijde TMT Predictions over de ontwikkelingen in de technologie-, media- en telecomindustrie. Deze predictions komen voort uit gesprekken met cliënten, TMT-experts en financiële en TMT-analisten van Deloitte. Bekijk alle predictions van 2017 door het scannen van de QR-code.

Andere voorspellingen Verder voorspelt Deloitte dat er concrete en belangrijke stappen worden genomen voor de toekomstige lancering van 5G, de vijfde generatie van mobiele netwerken. Daarnaast wordt de vingerafdruk- en

Op de langere termijn beperkt machine learning zich niet alleen tot smartphones, maar ook drones, virtual reality-apparaten en auto’s worden uitgerust met deze zelflerende technologie. Patrick Steemers, partner en telecomexpert bij Deloitte: “De snelle ontwikkelingen op het gebied van machine learning zijn interessant omdat het een revolutie voor de uitvoering van eenvoudige taken betekent. Zo kan de smartphone met deze technologie zelf teksten vertalen of navigeren op plaatsen waar geen internet is.”

aanraaktechnologie voor een snelle en veilige betaling voor het eerst een miljard keer gebruikt. Opvallend is ook dat de lp (de langspeelplaat van vinyl) door de sterke populariteitstoename 1 miljard dollar aan inkomsten zal genereren. 

visie 2020

In 2017 hebben meer dan 300 miljoen smartphones, oftewel een vijfde van de verkochte exemplaren, machine learningcapaciteiten. Deze smartphones zijn in toenemende mate zelflerend en gebruiken daarbij steeds krachtigere vormen van kunstmatige intelligentie. Ook neemt de flexibele abonnementsvorm IT-as-a-Service een toevlucht. Dit zijn enkele voorspellingen uit Deloitte’s TMT Predictions.

connexie 1-2017

41

Profile for Magenta communicatie

connexie 1 2017  

HET G ROOTSTE TELECOMBLAD V AN NEDERLAND

connexie 1 2017  

HET G ROOTSTE TELECOMBLAD V AN NEDERLAND

Advertisement