Page 27

Tekst Marco Mekenkamp

LORA GEBRUIKT OM GESTOLEN AUTO TE TRACEREN

In de techniekwedloop met autocriminelen heeft Inter-Data BV, een Nederlands bedrijf actief op het gebied van voertuigvolgsystemen, verschillende manieren ontwikkeld om auto’s te volgen. Als de gps wordt uitgeschakeld, kan het bedrijf gestolen auto’ s volgen en peilen via radiofrequentie (RF) of LoRa (Long Range Low Power). Bij de gestolen Range Rover waren alle systemen onklaar gemaakt, maar niet het systeem Secret Service Europe (SSE). Dat fungeert als back-up of

aanvulling op andere beveiligingssystemen en is niet te traceren door criminelen omdat het in een normale situatie niet actief is. Nadat SSE werd geactiveerd kon Recovery Support Center Europe de auto via het LoRa-signaal volgen. De intensieve speurtocht van enkele dagen leidde naar een trailer die op een overslagterrein in Hoogeveen in Drenthe stond. In de vrachtwagen vond de politie de Range Rover, die samen met een andere gestolen auto klaarstond voor transport naar Afrika. “Zover wij weten is dit een primeur en is dit de eerste gestolen auto op de wereld die met hulp van het LoRa-signaal werd teruggevonden”, stelt Gerrit Walgemoet van Recovery Support Center Europe. “Hiermee is het belang van het gebruik van meerdere opsporingstechnologieën aangetoond. Dit is een doorbraak in opsporingsland.”

LoRa is ontwikkeld voor het Internet of Things. Deze technologie kan kleine hoeveelheden data over lange afstand uitwisselen tussen objecten en systemen, terwijl er bijna geen stroom wordt verbruikt. Zo kunnen miljoenen apparaten verbonden worden met internet. Volgens Walgemoet kan het niet alleen gebruikt worden om gestolen nieuwe auto’s op te sporen, maar ook boten, oldtimers, vrachtauto’s en andere voertuigen en objecten. 

internet of things

Het aantal diefstallen van auto’s jonger dan drie jaar en dure oldtimers neemt de laatste anderhalf jaar fors toe in Nederland. De schade voor verzekeraars is daardoor verdrievoudigd, met als gevolg hogere premies. Vaak weten professionele autodieven voertuigvolgsystemen, waarmee de auto op afstand is te volgen en op te sporen, uit te schakelen. Via jammers blokkeren ze bijvoorbeeld het gps-signaal.

De vraag is natuurlijk hoelang het SSE-systeem daadwerkelijk een toegevoegde waarde blijft bieden. Nu criminelen weten dat er een verborgen systeem is dat actief wordt nadat alle andere systemen zijn uitgeschakeld, zal het vermoedelijk ‘een fluitje van een cent’ zijn om ook dit systeem op te sporen en uit te schakelen.

In Nederland is voor de eerste keer ter wereld een gestolen auto opgespoord met behulp van een LoRa-signaal, dat normaliter gebruikt wordt voor het Internet of Things. Dankzij het signaal werd een gestolen Range Rover uit Eindhoven teruggevonden in een trailer in Hoogeveen.

connexie 1-2017

27

Profile for Magenta communicatie

connexie 1 2017  

HET G ROOTSTE TELECOMBLAD V AN NEDERLAND

connexie 1 2017  

HET G ROOTSTE TELECOMBLAD V AN NEDERLAND

Advertisement