Page 22

krachtiger en energiezuiniger worden; daarom wordt de architectuur van de chips op basis van steeds kleinere details gemaakt. De Apple A10 heeft bijvoorbeeld 3,3 miljard componenten en is gebouwd op een architectuur van 16 nm. Op dit moment is 10 nm de hoogst haalbare norm in productie. De vergelijking die vaak wordt gemaakt: een gemiddelde menselijke haar is ongeveer 70,000 nm. Om zulke extreem kleine banen te maken is apparatuur nodig met extreme nauwkeurigheid. Daarnaast moet het proces ook heel snel worden uitgevoerd om rendabel chips te produceren. De 300mm wafers in 10 nm architectuur kunnen op dit moment met een snelheid van ongeveer 1000 stuks per dag gemaakt worden met moderne ASML-machines. Het volgende doel is chips op basis van 7 nm architectuur. De wet van Moore uit de jaren ’60 van de vorige eeuw (bekend geworden als verdubbeling van processorcapaciteit van een chip elke 18 maanden) lijkt nog steeds te worden gevolgd. Er bestaat wel twijfel of het in de toekomst ook nog zal blijven, maar Intel gaf eind 2015 aan dat door de komst van 7 nm en 5 nm machines de wet van Moore nog zeker 10 jaar geldig zal zijn. De grootste concurrenten van ASML zijn Canon en Nikon. Deze bedrijven hebben andere manieren gevonden om nauwkeurige belichting te realiseren.

heeft machines van ASML. Globalfoundries, een andere grote producent, heeft onder andere Nikon machines. De investeringen in de fabriek (met veel cleanrooms), de chipmachines en alle systemen er omheen zijn enorm hoog. Productielijnen moeten daarom continu draaien om rendabel te zijn. Chipmachines, chipontwerpers en chipfabrikanten zijn op een bijzondere wijze met elkaar verbonden. Zij vechten vaak om de gunsten van de smartphonemakers. In het geval van Apple en Samsung zijn deze ook vaak hun eigen toeleverancier, elkaars toeleverancier en tegelijk grootste concurrent. Er zijn veel chipfabrikanten en smartphonemerken. De totale markt van chipfabricage is big business, ongeveer 400 miljard dollar per jaar. Het blijft nog elk jaar groeien. De belangen rondom technische ontwikkelingen, licentiekosten en klanten zijn daarom enorm groot. Voor de nieuwe Samsung S8 heeft Samsung de volledige productie van Snapdragon 835 processoren gereserveerd. De productie vindt daarbij vooral in hun eigen fabrieken plaats. Andere fabrikanten mogen dit ontwerp voorlopig niet maken, waardoor HTC en LG (maar ook Huawei) nog geen modellen kunnen uitbrengen met deze krachtige processor.

Chipontwerpers Qualcomm is een grote ontwikkelaar van mobiele chips. Het bedrijf produceert zelf maar weinig, maar verdient geld door de verkoop van licenties op zijn ontwerpen. Apple maakt zelf de ontwerpen van zijn processorchip (nu de A10 in de iPhone 7) en laat deze chip door TSMC uit Taiwan produceren. Apple verkoopt dit ontwerp niet, maar houdt dit bewust exclusief voor zijn eigen producten. Vorig jaar was de Qualcomm Snapdragon 820 een belangrijk product voor de mobiele wereld. Dit jaar is de Snapdragon 835 de chip die iedereen wil hebben. Helaas kunnen HTC en LG hun nieuwe modellen dit jaar niet baseren op deze laatste Qualcomm chip. En het is deze chip die voor de centrale processor en radioverbinding zorgt. Zowel de 4G-datasnelheid als de snelheid in applicaties wordt dus door deze chip bepaald. Van de totale kosten van een smartphone gaat ongeveer 25 procent naar de processor en 4G-verbinding. Naast het scherm het de duurste component.

Chipfabrikanten Het maken van chips bestaat uit veel verschillende stappen. Na het maken van de wafers met enkele honderden chips op elke 300mm schijf, worden de chips verder verwerkt. Na uitzagen en voorzien van een behuizing en (heel veel) pootjes, kunnen de chips worden verwerkt in de nieuwste smartphones. Grote chipmakers zoals Intel en Samsung maken veel gebruik van ASML-machines. Ook fabrikant TSMC

22

connexie 1-2017

Qualcomm onder vuur Qualcomm is de afgelopen jaren regelmatig aangevallen op zijn leidende positie en licentievoorwaarden. Met de Chinese overheid en de Koreaanse overheid heeft het bedrijf kostbare schikkingen moeten treffen. Daarnaast is de Amerikaanse overheid en de Europese Commissie in de afgelopen maanden begonnen met een onderzoek. Daarbovenop heeft ook Apple een rechtszaak aangespannen tegen Qualcomm vanwege vermeend misbruik van zijn monopoly. Het gaat jaarlijks om enorme aantallen chips en zeer veel geld, waardoor de belangen groot zijn. Alle partijen in de keten worden door elkaar onder druk gezet, ieder vecht om winsten op peil te houden. Dat de nieuwste Qualcomm chips exclusief voor Samsung zijn, zorgt waarschijnlijk voor de grote bewegingen in de markt.

Vergelijking iPhone 7 en Samsung S7 We zullen nu kijken hoe een smartphone is opgebouwd en wat de verschillen zijn tussen Apple en Samsung. Een overzicht van de kosten van een iPhone 7 is ook behoorlijk interessant, zeker in vergelijking met de Samsung S7 (zie tabel). In de tabel is te zien dat de processorchip een belangrijke component is. De Snapdragon is zowel centrale processor als radiochip. Voor de Amerikaanse markt wordt door Samsung deze chip gebruikt, voor de andere markten gebruikt men de eigen Exynos chip. Apple

Profile for Magenta communicatie

connexie 1 2017  

HET G ROOTSTE TELECOMBLAD V AN NEDERLAND

connexie 1 2017  

HET G ROOTSTE TELECOMBLAD V AN NEDERLAND

Advertisement