Page 21

Over smartphones, chips en kosten

WAT KOST EEN SMARTPHONE NU ECHT?

Apple (7S?) wordt traditioneel weer in september verwacht. Om de nieuwe toestellen aantrekkelijk te maken, moeten er snellere processoren komen, mooiere schermen en betere camera’s. In dit artikel zullen we vooral de ontwikkelingen van de processor en 4G-chips bekijken.

Chipmachines De grootste fabrikant van chipmachines is het Nederlandse ASML. Dit bedrijf maakt de machines waarmee de grote silicium schijven (wafers, zie foto) worden bewerkt. Door een combinatie van meerdere keren belichten en etsen kunnen ingewikkelde structuren worden gemaakt. Chips moeten steeds

De keten bestaat vooral uit fabrikanten die chipmachines maken, bedrijven die chipontwerpen maken, fabrieken waar grote aantallen chips worden gefabriceerd (op wafers)

ď Ł

Smartphones zijn hoogtechnologische apparaten, waarbij innovatie zeer belangrijk is. De grote merken doen er veel aan om de laatste stand van de techniek te gebruiken in een continue race. Alles draait om marktaandeel en de gunst van de consument. Apple, Samsung en Huawei zijn steeds verwikkeld in een grote race. Tijdens het Mobile World Congress komt de Huawei P10. Samsung heeft wat meer tijd nodig (waarschijnlijk door de problemen met de Note 7) maar komt voor de zomer met hun nieuwe topmodel, de Galaxy S8. De nieuwe

en tot slot de smartphones waar de chips worden gebruikt. We hebben niet de pretentie een volledig beeld te geven, daarvoor is een artikel te kort.

stand van zaken

Binnenkort komt de Galaxy S8, het nieuwe topmodel van Samsung. In de wereld van de chipfabrikanten (de belangrijkste leverancier voor moderne smartphones) is er op dit moment veel aan de hand. In dit artikel geeft Eildert van Dijken, principal consultant bij het onafhankelijke adviesbureau voor innovatie in communicatietechnologie Strict, een overzicht van wat er speelt en wat een moderne smartphone werkelijk kost.

connexie 1-2017

21

Profile for Magenta communicatie

connexie 1 2017  

HET G ROOTSTE TELECOMBLAD V AN NEDERLAND

connexie 1 2017  

HET G ROOTSTE TELECOMBLAD V AN NEDERLAND

Advertisement