Page 1

Δασκάλα της τάξης: Μαγδαληνή Επταμηνιτάκη


Περιεχόμενα 1. Η κυρα-Κακή και οι δώδεκα μήνες (ομαδική)………………………………σελ. 3 2. Ο πειρατής και το νησί (ομαδική)………………………………………………..σελ. 12 3. Η όμορφη μπάμια, το δυνατό λάχανο & η νόστιμη μπριτζόλα (ομαδικό – κόμικς)…….………………………………………………………………..…………………σελ. 23 4. Οι ιστορίες της τάξης μας «Β2» (ατομικές)…………………………………σελ. 32 5. Η αγαπημένη της γιαγιάς (Εμμανουέλα Σκαρπαθιωτάκη)……………σελ. 85

2


Διασκευή του παραμυθιού: «Η κυρα-Καλή και οι δώδεκα μήνες.» Δασκάλα: Μαγδαληνή Επταμηνιτάκη 3


Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε σε ένα χωριό μια κυρά που την λέγανε κακή, γιατί δεν έλεγε ποτέ τον καλό τον λόγο. Μια μέρα πήγε στο βουνό να μαζέψει ξύλα και παρουσιάστηκαν μπροστά της δώδεκα παλικάρια. Ήταν οι δώδεκα μήνες του χρόνου. - Γεια σου, γιαγιά, της λένε. - Δε με παρατάτε, λέω εγώ! Απαντά η κυρά-Κακή. - Δε μας λες, γιαγιά, τι γνώμη έχεις για τους δώδεκα μήνες του χρόνου; Ποιον αγαπάς περισσότερο;

4


- Τι αηδίες είναι αυτές που με ρωτάτε; Όλοι έχουν τα μαύρα τους τα χάλια! Ο Γενάρης με τα χιόνια με κάνει να κρυώνω και κλείνουν οι δρόμοι, ο Φλεβάρης με τους μασκαράδες που με τρομάζουν, ο Μάρτης ο αναποφάσιστος μια με τον ήλιο και μια με τη βροχή και το κρύο, ο Απρίλης με το Πάσχα που έχει πολλά έξοδα με τις λαμπάδες και τα δώρα…

5


… ο Μάιος με τα λουλούδια που μου φέρνουν αλλεργία, ο Ιούνης και ο Ιούλης με τα παλιόπαιδα που όλη μέρα παίζουν και κάνουν φασαρία και δεν με αφήνουν καθόλου να κοιμηθώ, ο Αύγουστος που με σκάει με τη ζέστη του και τα τζιτζίκια που μου παίρνουν το κεφάλι…

6


… ο Σεπτέμβρης που ανοίγουν τα σχολεία και τα παιδιά κάνουν φασαρία και χτυπάνε τα κουδούνια μέχρι το μεσημέρι, ο Οκτώβρης που ρίχνει τα φύλλα των δέντρων και πρέπει να σκουπίζω όλη μέρα το δρόμο και την αυλή, ο Νοέμβρη με τις βροχές που δε σε αφήνουν να βγεις έξω.

7


Άσε τον Δεκέμβρη με τα Χριστούγεννα και τις γιορτές που χτυπάνε τα παιδιά συνέχεια τα κουδούνια να μου πουν τα κάλαντα λες και έχω την όρεξη να τα ακούσω και να τους δίνω και τα λεφτουδάκια μου. Τους μισώ όλους!!!

8


Οι μήνες στενοχωρήθηκαν και θύμωσαν από τα λόγια της, αλλά δεν της είπαν τίποτα, την χαιρέτησαν και της έδωσαν ένα τσουβαλάκι.

9


Όταν πήγε στο σπίτι της το άνοιξε και ήταν γεμάτο κατσαρίδες, σκορπιούς και φίδια.

10


Διασκευή από τους μαθητές του Β2 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Απλαδάς Νίκος Γαλανός Κώστας Δαφέρμος Άγγελος Ζερβού Μαρία Θεοδώρου Χριστόφορος Καλαϊτζάκης Γιάννης Καπετανάκη Βάσω Καψής Γιώργος Κεφαλογιάννη Ελευθερία Κουβίδη Ελένη

11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

Λυρώνη Ειρήνη Μαρής Γιώργος Μεσσαριτάκης Αντώνης Μπινιχάκη Μελίνα Πιτσούλη Νεφέλη Σκαρπαθιωτάκη Εμμανουέλα Συμιανάκη Έλενα Σωπασής Δημήτρης Τερζάκης Μιχάλης Τζορμπατζάκη Ελένη

11


Δασκάλα: Μαγδαληνή Επταμηνιτάκη 12


Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας πειρατής που έψαχνε τον θησαυρό με το μαγικό διαμάντι. Έψαχνε και ξανάψαχνε μα τίποτα.

13


Μια μέρα βρήκε ένα χρυσό μπουκάλι να επιπλέει στη θάλασσα. Γεμάτος περιέργεια έπιασε το μπουκάλι με μια απόχη, το άνοιξε και τι να δει; Ένας χάρτης εμφανίστηκε μπροστά του. Ήταν μισοσκισμένος, ταλαιπωρημένος και πολύ παλιός. Ο χάρτης έδειχνε το νησί του δράκου και οδηγούσε στον θησαυρό που τόσο πολύ ήθελε να βρει ο πειρατής.

14


Μόλις είδε πήδηξε από τη χαρά του και ξύπνησε ο παπαγάλος που ήταν στον ώμο του. Όταν κατάλαβε πως δεν μπορούσε να διαβάσει μόνος του τον χάρτη, φώναξε τον νάνο, που είχε για βοηθό, να τον βοηθήσει. Είδαν πως το νησί βρισκόταν νότια. Κοίταξε ο πειρατής την πυξίδα του και έστριψε για τα νότια.

15


Λίγες ώρες αργότερα είδε καπνό στον ουρανό. Πήρε το τηλεσκόπιό του κοίταξε προς εκείνο το μέρος και είδε ένα δράκο να πετάει φωτιές.

16


Πλησίασε το νησί από την πίσω μεριά, κατέβηκε από το πλοίο του και ανέβηκε σε μια άμαξα που βρήκε εκεί κοντά. Ακολουθώντας το χάρτη πήγε στη σπηλιά του δράκου.

17


Ο δράκος όμως τον είδε και του πέταξε φλόγες. Ο πειρατής όμως κατάφερε να ξεφύγει. Έστειλε τον παπαγάλο του να αποσπάσει την προσοχή του δράκου και εκείνος μπήκε μέσα στη σπηλιά. Έσπρωξε το βαρέλι που ήταν μπροστά του και βρέθηκε μπροστά σε μια πύλη.

18


Μπήκε μέσα και είδε ένα σεντούκι. Για να ανοίξει όμως έπρεπε να λύσει έναν γρίφο. Ο γρίφος έλεγε: « Κλειδώνω, μανταλώνω και τον κλέφτη βρίσκω μέσα». Ο πειρατής αμέσως κατάλαβε ότι έπρεπε να σχηματίσει τη λέξη «ΗΛΙΟΣ» με τα ξύλα που είχε μπροστά του.

19


Το σχημάτισε προσεχτικά και άνοιξε το σεντούκι. Το σεντούκι ήταν γεμάτο φλουριά, αλλά αυτό που έλαμπε περισσότερο απ’ όλα ήταν το μαγικό διαμάντι.

20


Από τη χαρά του ο πειρατής άρχισε να χορεύει λες και άκουγε βιολιά να παίζουν μουσική. Πήρε τον πολύτιμο θησαυρό που βρήκε, βγήκε προσεχτικά από τη σπηλιά του δράκου, έτρεξε πίσω στο πλοίο του και άνοιξε πανιά για νέες περιπέτειες.

21


Ένα παραμύθι από τους μαθητές του Β2 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

Απλαδάς Νίκος Γαλανός Κώστας Δαφέρμος Άγγελος Ζερβού Μαρία Θεοδώρου Χριστόφορος Καλαϊτζάκης Γιάννης Καπετανάκη Βάσω Καψής Γιώργος Κεφαλογιάννη Ελευθερία Κουβίδη Ελένη

21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30.

Λυρώνη Ειρήνη Μαρής Γιώργος Μεσσαριτάκης Αντώνης Μπινιχάκη Μελίνα Πιτσούλη Νεφέλη Σκαρπαθιωτάκη Εμμανουέλα Συμιανάκη Έλενα Σωπασής Δημήτρης Τερζάκης Μιχάλης Τζορμπατζάκη Ελένη

22


ΤΜΗΜΑ: Β2 1ο Δ. Σχ. ΓΑΖΙΟΥ 2013-2014 Υπ/νη Εκπ/κός: Μαγδαληνή Επταμηνιτάκη 23


ΛΑΧΑΝΟΥΠΟΛΗ

Γεια σας φίλοι μου, μπορώ να παίξω κι εγώ μαζί σας;

Ναι, ευχαρίστως!

24


Παίζουμε κρυφτό, τα φυλάς!

Αρχίζω να μετράω… 5,10, 15,…,100 φτου και βγαίνω!

25


Σας βρήκα!!! Κουράστηκα! Κι εγώ, πάμε στο σπίτι.

Καλημέρα! Καλημέρα! Πάμε στο σχολείο.

26


Παιδιά σήμερα θα μιλήσουμε για την υγιεινή διατροφή. Σήμερα παιδιά θα μιλήσουμε για την υγιεινή διατροφή.

Εγώ είμαι υγιεινός; Εγώ είμαι υγιεινός;

Ναι, είσαι! Γιατί είσαι λαχανικό, έχεις πολλές βιταμίνες καιΓιατί δεν έχεις Ναι, είσαι! είσαι καθόλουέχεις λίπος. λαχανικό, πολλές βιταμίνες και δεν έχεις καθόλου λίπος.

Κι εγώ είμαι υγιεινή;

27


Κι εγώ είμαι υγιεινή σαν το λάχανο, έχω πολλές βιταμίνες και καθόλου λίπος!

Όχι και τόσο, γιατί έχεις αρκετό λίπος που φράζει τις αρτηρίες. Όμως είσαι πολύ νόστιμη και σε λατρεύουν! Όχι και τόσο, γιατί έχεις αρκετό λίπος που φράζει τις Πολύ σωστά! αρτηρίες. Όμως είσαι πολύ νόστιμη και σε λατρεύουν!

Κι εγώ είμαι υγιεινή σαν το λάχανο, έχω πολλές βιταμίνες και καθόλου λίπος!

χαχαχα η μπριτζόλα είναι ανθυγιεινή!!!

28


Γελάτε όσο θέλετε εγώ είμαι πιο νόστιμη από εσάς και με λατρεύουν όλοι, εσάς σας τρώνε με το ζόρι!!!

Σταματήστε να μαλώνετε, όλοι είμαστε φίλοι και αγαπημένοι.

29


Συγγνώμη!

Συγγνώμη!

Συγγνώμη!

ΤΕΛΟΣ

Ώρα για παιχνίδι!!!

30


Οι μαθητές του Β2 1. Απλαδάς Νίκος 2. Γαλανός Κώστας 3. Δαφέρμος Άγγελος 4. Ζερβού Μαρία 5. Θεοδώρου Χριστόφορος 6. Καλαϊτζάκης Γιάννης 7. Καπετανάκη Βάσω 8. Καψής Γιώργος 9. Κεφαλογιάννη Ελευθερία 10. Κουβίδη Ελένη 11. Λυρώνη Ειρήνη 12. Μαρής Γιώργος 13. Μεσσαριτάκης Αντώνης 14. Μπινιχάκη Μελίνα 15. Πιτσούλη Νεφέλη 16. Σκαρπαθιωτάκη Εμμανουέλα 17. Συμιανάκη Έλενα 18. Σωπασής Δημήτρης 19. Τερζάκης Μιχάλης 20. Τζορμπατζάκη Ελένη

31


Δασκάλα: Μαγδαληνή Επταμηνιτάκη

32


Περιεχόμενα 1. Οι καλοκαιρινές μέρες (Μπινιχάκη Μελίνα) …………………………………σελ. 34-40 2. Η γυναίκα και η συνταγή θησαυρός (Τερζάκης Μιχάλης) …………σελ. 41-44 3. Η ωραία άνοιξη (Απλαδάς Νίκος)…………………………………………………σελ. 45-47 4. Οι ανοιξιάτικες νεράιδες (Μαρής Γιώργος)………………………………..σελ. 48-51 5. Η Θαμπελίνα (Ζερβού Μαρία)………………………………………………………σελ. 52-55 6. Η Σταχτοπούτα (Καπετανάκη Βάσω)……………………………………………σελ.56-59 7. Η άνοιξη με λέξεις (Συμιανάκη Έλενα)……………………………………….σελ. 60-63 8. Οι μικρές νεράιδες στο σπίτι της κυρίας Μπέτης (Κουβίδη Ελένη) σελ. 64-67 9. Η άνοιξη(Λυρώνη Ειρήνη)………………………………………………………………σελ. 68-70 10. Η Κοκκινοσκουφίτσα (Τζορμπατζάκη Ελένη)……………………………σελ. 71-74 11. Ο καουμπόης και ο σοφός (Σωπασής Δημήτρης)………………………σελ. 75-80 12. Διακοπές στο βουνό (Καψής Γιώργος)……………………………….………σελ. 81-84

33


Οι καλοκαιρινές μέρες

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι που είχε βγει να παίξει πριν δύσει ο ήλιος ήταν άνοιξη και εκείνες τις μέρες έκανε πολλή ζέστη.

34


Μέχρι που μια στιγμή που το κοριτσάκι έπαιζε εκεί έξω στην αυλή με τα πολλά λουλούδια την φώναξε η μαμά της για να φτιάξουν μια συνταγή για κουλουράκια!

35


Μετά μπήκανε μέσα στο σπίτι τους, άρχισαν να βλέπουν αν έχουν τα υλικά για τα κουλουράκια και τελικά είχαν όλα τα υλικά. Και άρχισε να λέει το κοριτσάκι «θέλουμε αλεύρι, ζάχαρη, νερό…» Αλλά δεν είχαν νερό και είπε η μαμά στο κοριτσάκι της «Κοριτσάκι μου θα πάω στην πηγή να πάρω λίγο νερό.» 36


37


38


39


Συγγραφέας: Μελίνα Μπινιχάκη 40


Η γυναίκα θησαυρός

41


Μια φορά κι έναν καιρό, μια γυναίκα ήγε να φέρει νερό από την πηγή. Εκεί είδε μια συνταγή που φτιαχνόταν την άνοιξη όταν ήταν ζέστη, στις 9 του Απρίλη στην δύση. Η γυναίκα μόλις το είδε πήδηξε από τη χαρά της. Έλεγε πως ήταν η συνταγή θησαυρός. Ναι, αλλά δεν χρειαζόταν υλικά γιατί ήταν εκεί τα υλικά.

42


Η γυναίκα περίμενε πολύ αυτή την ημέρα ώσπου την ξέχασε και περίμενε έναν χρόνο και ακριβώς αυτή την ημέρα το θυμήθηκε και πήγε και είδε τα υλικά για να την φτιάξει αυτή τη συνταγή και την έφτιαξε.

43


Μετά πήγε στην πλατεία και το μοίρασε παντού. Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Συγγραφέας: Μιχάλης Τερζάκης 44


Η ωραία άνοιξη

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν άνοιξη. Στη ζεστή, ωραία δύση ήταν μια πηγή με νόστιμο νερό. Έκανε καλό καιρό και όλα τα παιδιά έπαιζαν έξω.

45


Έτρεχαν κι έπαιζαν και τραγουδούσαν. Περνούσαν ωραία. Έπαιζαν ποδόσφαιρο και έκαναν πολλές βόλτες.

46


Όταν νύχτωσε έλεγαν αύριο θα συναντηθούμε εδώ για να παίξουμε και να κάνουμε ποδήλατο και πολλά πράγματα.

Συγγραφέας: Νίκος Απλαδάς 47


Οι ανοιξιάτικες νεράιδες

48


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας άντρας που έψαχνε για ένα ξωτικό που είχε ένα σάκο χρυσό.

49


Καθώς πήγαινε είδε μια πηγή και κάθισε να ξεκουραστεί. Όταν έδυσε ο ήλιος συνέχισε το ταξίδι του. Σταμάτησε το δρόμο του γιατί τον σταμάτησαν οι νεράιδες και του έδωσαν μια συνταγή.

50


Μετά από λίγο βρήκε το ξωτικό και έγινε άνοιξη.

Συγγραφέας: Γιώργος Μαρής 51


Η Θαμπελίνα

52


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Θαμπελίνα. Μια μέρα γνώρισε ένα κοριτσάκι που το έλεγαν Αγάπη, αλλά η Αγάπη την κυνηγούσε την Θαμπελίνα ώσπου η Θαμπελίνα δεν μπορούσε άλλο και μετά έκανε ζέστη.

53


Μια φορά η Θαμπελίνα αρρώστησε και οι μαγικές της δυνάμεις χάθηκαν. Όμως η φίλη της Θαμπελίνας την έσωσε.

54


Μια μέρα γεννήθηκαν τα λουλουδομωρά και μετά μπήκανε σ’ ένα πανέμορφο υπνοδωμάτιο και τι να δουν; Ένα μικρό σκυλάκι.

Συγγραφέας: Μαρία Ζερβού 55


Η Σταχτοπούτα

56


Μια φορά κι έναν καιρό η Σταχτομπούτα βρήκε μια συνταγή και ήθελε να την φτιάξει.

57


Όμως ήταν άνοιξη και αυτά τα φρούτα δεν υπήρχαν την άνοιξη.

58


Πήγε στην πηγή να πάρει νερό για να φτιάξει ένα άλλο γλυκό και έκανε πολλή ζέστη. Ίδρωνε και διψούσε όλο και περισσότερο. όμως πλησίαζε η ώρα να δύσει ο ήλιος και έπρεπε να επιστρέψει στο σπίτι της.

Συγγραφέας: Βάσω Καπετανάκη 59


Η άνοιξη με τις λέξεις

60


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια νοικοκυρά που πήγε να πάρει από μια φίλη της μια συνταγή. Έτσι όπως πήγαινε στο δρόμο συνάντησε μια πηγή. Αλλά επειδή ήταν μακριά και έκανε ζέστη δεν πήγε. Την άλλη μέρα ερχόταν η άνοιξη και ήρθανε τα παιδιά της. Τα παιδιά έμειναν στο σπίτι.

61


Την άλλη μέρα σηκώθηκαν για να φάνε πρωινό. Η γιαγιά είχε σηκωθεί να πάει στις κότες. Το απόγευμα πήγαν βόλτα. Τα παιδιά πήγαν στην παιδική χαρά. Μετά βράδιασε και πήγαν για ύπνο.

62


Ξύπνησαν και έκαναν βόλτα στο χωριό. Αλλά επειδή ήταν άνοιξη και έκανε λίγο ψύχρα, τα παιδιά πήγαν στο σπίτι τους. Το σπίτι τους είναι στο Ηράκλειο. Φτάσανε και ένα παιδί είχε γενέθλια. Εκεί έκατσαν μέχρι τις 2 η ώρα.

Συγγραφέας Έλενα Συμιανάκη 63


Οι μικρές νεράϊδες στο απίτι της κυρίας Μπέτης

64


Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε μια κυρία που την έλεγαν Μπέτη. Πριν ανοίξει την πόρτα για να πάει στην πηγή συναντάει μια άλλη κυρία που την έλεγαν Σούλα. Γνωρίστηκαν και πήγανε μαζί στην πηγή.

65


Έκανε πολλή ζέστη. Η κυρία Σούλα της έδωσε μια συνταγή πώς να φτιάχνει νερό. Ήτανε μαγική συνταγή. Πήγε στο σπίτι της και τη δοκίμασε.

66


Εμφανίστηκαν τρεις μικρές νεράιδες και έφτιαξαν αμέσως νερό και η κυρία Μπέτη χαμογέλασε. Πήγε στο σπίτι της κυρίας Σούλας και την ευχαρίστησε.

Συγγραφέας: Ελένη Κουβίδη 67


Η άνοιξη

68


Ένα πηγάδι είχε την πηγή του νερού και σαν εμφάνιση ήταν τόσο όμορφο γιατί είχε χρωματιστά λουλούδια.

69


Κάτι τότε κίτρινες και πορτοκαλί πεταλούδες πέταγαν γύρω από το πηγάδι. Και ζούσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Συγγραφέας: Ειρήνη Λυρώνη 70


Η κοκκινοσκουφίτσα

71


Μια φορά κι έναν καιρό η Κοκκινοσκουφίτσα πήγε στη γιαγιά της για να της δώσει μια συνταγή.

72


Καθώς πήγαινε δίψασε, βρήκε μια πηγή και ήπιες νερό.

73


Ήταν άνοιξη και έκανε ζέστη. Έπρεπε να βιαστεί γιατί η δύση του ήλιου πλησίαζε.

Συγγραφέας: Ελένη Τζορμπατζάκη 74


Ο καουμπόης και ο σοφός

75


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας καουμπόης που πήγε σε ένα μαγαζί που παράγγειλε μια συνταγή και μετά έφυγε.

76


Ήταν ζέστη και πήγε στην πηγή του νερού για να πιεί νερό κι εκεί συνάντησε ένα άλογο που ήθελε να το πάρει αλλά είχε χαθεί στη δύση. Έψαχνε, έψαχνε για να βρει τον δρόμο και έψαχνε μέχρι την άνοιξη που είχε δει στο δρόμο του ένα σοφό μάγο.

77


Ο σοφός ήξερε όλουυς τους δρόμους και είπε: « Ποιος είσαι εσύ;» «Είμαι ένας σοφός μάγος με τα καφέ ρούχα» λέει ο καουμόης. «Να μας βρεις το δρόμο τότε;». Ο σοφός του είπε: «Είναι μπροστά αλλά πρόσεχε γιατί έχει δηλητηριώδη νεράιδες».

78


Είπε: «Θα προσέχω» αλλά ήταν δύσκολο και ο σοφός του έδωσε μια ιδέα. Να δέσει το σκοινί του σε ένα κλαδί, αλλά είδε ότι ήταν δηλητηριώδη κλαδιά και ο σοφός βρήκε μια ιδέα. Μεταμόρφωσε το άλογό του σε αεροπλάνο. Έτσι πέρασε τα κλαδιά και πήγε στο μαγαζί.

79


Ο σοφός ξανά μεταμόρφωσε το αεροπλάνο σε άλογο και ξανά παράγγειλε συνταγή. Ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Συγγραφέας: Δημήτρης Σωπασής 80


Διακοπές στο βουνό

81


Την περασμένη άνοιξη, είχε πολύ ζέστη και η ζωή στην πόλη, με τα πολλά αυτοκίνητα, ήταν απαίσια.

82


Αποφάσισε ο Γιώργος να πάει διακοπές στο βουνό. Εκεί υπήρχαν δύο ποτάμια που η πηγή τους ήταν από την κορυφή του βουνού.

83


Το ωραιότερο όμως που είδε ήταν η δύση του ήλιου. Αυτή είναι η «Συνταγή της ευτυχίας!»

Συγγραφέας: Γιώργος Καψής 84


Μια εικόνα χίλιες λέξεις Η αγαπημένη της γιαγιάς Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν σε ένα σπίτι μια γιαγιά κι η εγγονή της. Ζούσαν μόνες τους κι ένιωθαν μοναξιά. Εκεί έτρωγαν κι έπιναν, μια μέρα όμως η εγγόνα της γιαγιάς βρήκε κάτω από το μαξιλάρι της πενήντα ευρώ. Η εγγόνα έκανε το βράδυ μια ευχή κι η ευχή έλεγε: «Βρέξε Θεέ μου, μα βρέξε φρούτα, λαχανικά και όσπρια». Ο Θεός πραγματοποίησε την ευχή του κοριτσιού και έτσι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Μια ιστορία ενός κοριτσιού που έκανε όνειρα πολλά. Εμμανουέλα Σκαρπαθιωτάκη 20/05/2014

85

Ta paramuthia ths taxhs mas b2  
Ta paramuthia ths taxhs mas b2  

Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι! Τα παραμύθια της τάξης μας 2013 - 2014 Β2 1ο Δημοτικό Σχολείο Γαζίου

Advertisement