Page 1

--11--


--22--

Koen Verheijden 19 jaar. Tweedejaars MBO-4

Marieke Graumans 19 jaar Oude talen

Hoe ziet jouw perfecte toekomst eruit? "Over een paar jaar ben ik wereldberoemd en niet van de tv te slaan. En waar ik bekend mee word? Met acteren en schrijven. Ik word heel rijk en heb een leuke partner. Maar nu eerst de zeer lange weg naar succes volgen!"

Hoe ziet jouw perfecte toekomst eruit? "Ik hoop over tien jaar een leuk huis je hebben met mijn vriend, waar een kat rondloopt, die we Hannibal gaan noemen. Geen kinderen! En ik hoop dat een leuke baan

als docent Klassieke Talen te hebben en in mijn vrije tijd bij te verdienen als auteur van boeken en/of tijdschriftartikelen."


MET DANK AAN

Naam: Vicky Ligt Leeftijd: 20 jaar School: Grafisch lyceum Rotterdam

Coverontwerp

Naam: Maartje Verheijden Leeftijd: 23 jaar School: Rechten Erasmus Universiteit

Vaste freelancer en aantal design

--33--

Naam: Lisa Weesie Leeftijd: 18 jaar School: 2e jaars mbo Model

Naam: Maartje Verlegh Leeftijd: 18 jaar School: Imko kappersopleiding Haar/visagie fotoshoot

Naam: Rebecca van Eekelen Leeftijd: 17 jaar School: Vrije school, HAVO

Naam: Nina Pistorius Leeftijd: 17 jaar School: 2e jaars mbo Model

Regie fotoshoot


Inhoud Tijdmachines 5 Fotoshoot 6 Dat gekke Dubai 14 Ik ben Pythia 18 Nakomelingen door de jaren heen 20

--44--

Wist je dat 23 Kunst – ‘Sortie de l’opéra en l’an 2000’ 24

Nostradamus 26 Bouw een berg 29 Verhaal – ‘Bah, geschiedenis’ 30 Fotocollage – ‘Steden van de toekomst’ 32 Geschiedenis van de 21e eeuw 36 Wist je dat 40 Sprookje uitgelicht – ‘Krekel de waarzegger’ 41 Happy End 42


Tijdmachines

55

Je hebt vast wel een keer een strip of boek gelezen of een film gezien waarin er met een tijdmachine wordt gerezen. Talloze mensen hebben gefantaseerd over hoe het zou zijn als je door de tijd zou kunnen reizen. Helaas is het nog geen wetenschapper gelukt iets dergelijks als een tijdmachine uit te vinden… Maar geprobeerd is het genoeg!

2. Tijdmachine die niet meereist. Het nadeel van dit type tijdmachine is dat de tijdreiziger afhankelijk is van degene die de machine bestuurt. De reiziger is in een andere tijdzone en moet maar afwachten wanneer hij terug kan reizen. Aan de andere kant heb je niet heb probleem bij het andere type tijdmachine: je hoeft hem niet te verbergen!

Door Marieke Graumans

Technisch gezien… Reizen naar het verleden is tot nu toe onmogelijk. Over tijdreizen naar de toekomst kan wel! Althans, in theorie. Een astronaut kan zeer hoge snelheden bereiken, snelheden die de lichtsnelheid naderen. Wanneer een astronaut na het bereiken van zo’n hoge snelheid tot stilstand komt, is hij volgens de relativiteitstheorie van Einstein nauwelijks verouderd, terwijl het op aarde veel later is… Het is dus nogal een technisch verhaal, maar het kan wel! Terug in de tijd reizen is op die manier dus echter niet mogelijk.

Wat is een tijdmachine? Maar waar fantaseren al die mensen dan van? Een tijdmachine zou een mecha-nisme moeten zijn waarmee personen en dingen van de ene tijd naar de andere verplaatst kunnen worden. In veel gevallen wordt er ook over verplaatsen van ruimte gesproken. Deze verplaatsing noemt men tijdreizen. Twee soorten tijdmachines 1. De tijdmachine die meereist. De tijdmachine die met de tijdreizigers meereist is handig, omdat de avon-turiers zelf kunnen beslissen wanneer ze teruggaan. Ze hoeven enkel hun machine op te zoeken en hem opdracht te geven naar een andere tijd te gaan. Nadeel is wel dat je je machine telkens moet camoufleren wanneer je hem verlaat, aangezien andere mensen er niet aan mogen komen, omdat je anders misschien nooit meer terug naar je eigen tijd kunt!

Bekende tijdmachines - De teletijdmachine uit de Suske en Wisksestripboeken - De tijdmachine uit het bekende boek ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ van Thea Beckman - De tijdmachine uit de populaire tvserie ‘Doctor Who’ - De tijdmachine uit de gouden oude filmreeks ‘Back to the Future’ - De tijdmachine uit het computerspel ‘Mario’s Time Machine’


fotoshoot Deze fotoshoot van The Project was natuurlijk in het thema van Toekomst. Het plan was om een fotosessie te houden in een manege. Maar dit plan mislukte, dus moesten we de fotoshoot gaan verplaatsen naar een nieuwe locatie: steegjes... Weer een plan wat mislukte door het ongelukkige toeval dat het deze dag regende. Dus wederom een planverwisseling. Onze modellen waren al gekleed in mooie kleding van aluminiumfolie, maar toch besloten we om portretfoto's te maken (met een beetje aluminium!). Wij zijn weer benieuwd naar jullie reacties!

Modellen: Nina Pistorius en Lisa Weesie. Regie: Koen Verheijden Fotografie: Koen Verheijden Visagie/kap: Maartje Verlegh

66


77


88


99


1010


1111


1212


1313


Dat gekke dubai Groot, groter, grootst. Modern, moderner, modernst. Rijk, rijker, rijkst. Een opkomende wereldstad, waar je mond open van zal vallen door al die overbodige luxe. Veel records staan op de naam van deze futuristische stad, zo staat het hoogste gebouw hier en het hoogste hotel! We hebben het natuurlijk over... Dubai! Door Koen Verheijden Dubai is een van de Verenigde Arabische Emiraten. De hoofdstad van dit kleine landje (ongeveer even groot als de provincie Noord-Brabant!) heet ook Dubai. Hier woont 99% van de bevolking. Naast deze gigantische stad bestaat het land Dubai uit een zandwoestijn en een gebergte. Dubai heeft de laatste jaren een ontzettend hoge economische groei laten zien. In de periode van 1995 tot 2009 was dit jaarlijks 16%. Een van de belangrijkste economische sectoren is het toerisme. Dubai wordt steeds populairder en steeds moderner. Alles wat de westerse landen hebben, heeft Dubai, en dan ook nog eens in veelvoud!

1414


Dubai stad Stel je voor: een uitgestrekte woestijn vlakte waar geen mensen wonen. Nu een miljardenstad, de snelst groeiende metropool ter wereld en hypermoderne stad. Mogelijk? Jazeker. Voor dit metropool een metropool werd was het een onbelangrijke stad waar vooral vissers en parelduikers woonden. Maar toen kwam de olie-industrie in de jaren zestig om de hoek kijken. Resultaat? Extreem grote rijkdom. In de stad leven 1,8 miljoen inwoners, over het algemeen rijke inwoners. De meeste gezinnen hebben twee of drie auto's, en wonen in een van de vele royale villa's met grote opritten en mooie tuinen. De meeste inwoners komen uit Sri Lanka, Pakistan, India en meerdere Afrikaanse landen. Ook al is Dubai gebouwd in de woestijn, gebrek aan water is er zeker niet. Van het zeewater wordt drinkwater gemaakt. Feitje: drinkwater in Dubai is duurder dan benzine!

Dubai Marina Wanneer je foto's van Dubai opzoekt, zie je vrijwel altijd de prachtige skyline, hierop zie je ook Dubai Marina. Deze haven is volledig aangelegd door mensen. Deze wijk staat bekend om zijn hoge flats en wolkenkrabbers. Ga je voor een relaxvakantie naar Dubai, dan is dit de wijk voor jou. Het strand ligt 15 hier dicht bij en er is genoeg te shoppen!

15

Kunstmatige eilanden Het ging niet goed met de olieindustrie in Dubai. Daarom werd er besloten om toeristen naar Dubai te gaan trekken. Er werden veel hotels en vakantieparken gebouwd, maar Dubai werd maar geen toeristenstad. De stad moest bekend worden door een groot en bijzonder project. Daarom werden er kunstmatige eilanden in de vorm van een palmboom aangelegd. Deze werden aangelegd door een Nederlands bedrijf, dit bedrijf mocht later nog meer van die eilanden bouwen, dit maal in de vorm van de werelddelen!


Burj Khalifa De grootste wolkenkrabber staat niet, zoals je misschien wél zou denken, in New York of in Tokio. Nee, deze staat in Dubai! Sinds 2007 heeft Burj Khalifa de titel 'hoogste gebouw ter wereld' ver-overd. Het gebouw is 828 meter lang! De opening was in 2010 en werd uitgebreid gevierd met een groot vuurwerkspektakel. De eerste naam van Burj Khalifa was Burj Dubai - toren van Dubai - maar de naam werd een paar uur voor de opening veranderd. Het gebouw werd vernoemd naar de president van de Arabische Emiraten. Dubai Mall Weer iets wat groots is in Dubai. Zij hebben het grootste winkelcentrum van de wereld. 'Dubai Mall'. Dit winkelcentrum is gelegen in het grootste gebouw ter wereld. Er is ruimte voor 1200 winkels, parkeerplaatsen voor 14.000 auto's en het heeft een oppervlakte van een half miljoen vierkante meter. Naast winkels, heeft zich ook het grootste aquarium hier 16gevestigd.

16

Records Meeste hijskranen op één plek (25% van het totaal aantal hijskranen in de wereld). Grootste bevolkingsgroei. Hoogste hoteltoren, namelijk het Burj al Arab hotel. Hoogste gebouw, Burj Khalifa. Grootste winkelcentrum, Dubai Mall. Hoogst spuitende fontein. Langste fontein. Grootste themapark, Ski Dubai. Snelst economisch groeiende stad. Toren met meeste verdiepingen. Hoogste door de mens gemaakte toren ooit. Langste verticale betonnen paal. Snelste lift. Hoogst liggende zwembad. Hoogst liggende restaurant. Hoogst liggende uitkijkpunt op een gebouw. Hoogst liggende zwembad in een gebouw.


Burj al Arab Burj al Arab betekent in het Arabisch: Toren van de Arabieren. Dit gebouw is een luxueus en uiteraard zeer modern gebouw. Dit hotel is het ĂŠnige zeven sterrenhotel ter wereld. Het hotel staat op een van de kunstmatige eilanden van Dubai en is met een brug verbonden aan het vasteland. Naast al deze leuke feitjes staat Burj al Arab bekend als hoogste hotel dat er is. De Toren van de Arabieren is gebouwd in de vorm van een zeilschip, dit omdat boten een belangrijke rol spelen in Dubai. Zo'n hotelletje bouwen kost natuurlijk ook wat. Het bedrag dat betaald is voor de bouw en het ontwerp wordt geheim gehouden, maar er wordt geschat dat het hotel 400 jaar lang 17 moet worden volgeboekt om winst te kunnen opbrengen. Een nachtje slapen kost natuurlijk ook wat hier. De prijzen in een goedkope kamer liggen tussen de $820 en $6000 per nacht! En de duurste kamers (de twee Koninklijke penthouses) kosten maar liefst $30.000 en $50.000 per nacht!

17

Slechte kant van Dubai Dubai staat bekend om zijn pracht en praal. Maar tegenover deze luxe kant, staat ook een minder mooie kant. Iets waar vaak over gezwegen wordt. Namelijk moderne de slavernij die nog steeds in dit land bestaat. Vluchtelingen werken als dienstmeisjes/jongens voor weinig geld. Ze hebben bijna geen vrije tijd en als ze vluchten of worden ontslagen, verliezen ze hun papieren en krijgen geen loon. Vooral de vrouwen hebben het zwaar, de heer des huizes misbruikt ze vaak waardoor de vrouw des huizes jaloers wordt en de slavinnen mishandeld.


Ik ben Pythia Ik ben Pythia. De priesteres van Apollo. Alles heb ik opgegeven om al mijn levensdagen in het heiligdom te wachten tot er iemand aanklopt. Ik moet hem dan vertellen wat de god Apollo als antwoord heeft op zijn brandende vraag, hij zwijgt een moment na het horen van mijn profetie en vertrekt weer. Niemand zal ooit nog terugdenken aan míj, enkel Apollo’s woorden zijn belangrijk… Door Marieke Graumans

1818

Als jong meisje werd ik uitverkoren Apollo’s dienares te zijn. Mijn naam werd door Fortuna, het Lot, gekozen. Ik werd van een eenvoudig boerenmeisje opeens een heel belangrijk persoon! Ook al zou niemand mijn naam weten: mijn naam is niet belangrijk, alleen het feit dat ik de Pythia ben, dienares van Apollo. Ik zou een goede priesteres zijn: ik heb me altijd zedig en vroom gedragen. Maar dit deed ik niet om mijn leven in een donkere tempel te verdoen! Ik had mezelf willen bewaren voor een man, waar ik kinderen mee had kunnen krijgen en gelukkig mee had kunnen worden... Ik heb mezelf niet voor een god bewaard! Nu ben ik enkel goed als doorgeefluik. Ik moet mensen vertellen wat Apollo hen adviseert op het gebied van liefde, handel of oorlog. Mensen die mij bezoeken, reinigen zich eerst bij een bron en brengen een offer… maar niet voor mij! Alleen Apollo is belangrijk. En dan kan ik mijn ‘verhaal’ doen. O, wat haat ik de momenten waarop Apollo me meeneemt in een trance. Wanneer ik op de heilige drievoet ga zitten, op mijn laurierbladeren kauw, de dampen die uit de rotsspleet opstijgen opsnuif en de god oproep, voel ik een onaangenaam gevoel mij bekruipen. Ik heb geen controle meer over mijn eigen lichaam en stoot klanken uit die eerder dierlijk klinken dan vrouwelijk. Van wat ik allemaal heb gebrabbeld, kan ik me na de trance niets herinneren. Het is alsof ik wakker schrik.


De priesters die meeluisteren, leggen dan aan de orakelganger uit wat ik, of Apollo in ieder geval, probeerde te zeggen. Die priesters worden, net als ik, alom geëerd. Het verschil tussen hen en mij is enkel dat zij wél de wereld mogen aanschouwen! Terwijl ik hier zit weg te rotten, reizen zij door heel Griekenland en komen af en toe terug om hun werk te doen – ik ben hier dag en nacht. Terwijl zij dan, na mijn trance, mijn onsamenhangende verhaal in een mooi vers samenvatten, moet ik bijkomen van mijn verheven toestand. Zij strijken met mijn eer! Maar ook hun woorden zijn vaag en voor meerdere uitleg vatbaar… De vraag is of Apollo wel bedoeld heeft wat zij allemaal verkondigen!

1919 Natuurlijk is het een eer de godheid Apollo te

mogen dienen. Mijn familie is trots op me! Delphi is de heiligste van alle plaatsen, men noemt onze stad de navel der aarde. Apollo heeft hier zijn huis… Ik zou trots op mezelf moeten zijn dat ik hier woon en hier Apollo mag dienen. Ik ben echter vaak verdrietig, wanneer ik vanuit mijn tempel naar buiten kijk. Daar gaat het gewone leven gewoon door, terwijl voor mij de tijd stil staat. Het enige wat de saaiheid doorbreekt, is een bezoek van iemand die nieuwsgierig is naar zijn toekomst… Zij zijn alleen helaas niet geïnteresseerd in mij, maar willen louter een antwoord op hun vraag van Apollo. Op deze manier blijf ik altijd alleen – ik heb alleen Apollo aan mijn zij. Deze god, aan wie ik mijn hele leven wijdt, maakt me slechts ziek en verward door zijn bedwelmende dampen en trances. Nee, ik ben niet gelukkig de Pythia te zijn.


Nakomelingen door de jaren heen ‘Kinderen zijn de toekomst’, hoor je wel eens. Daarom is het onderwerp van dit ‘Door de jaren heen…’-artikel ‘nakomelingen’. Tegenwoordig zijn kinderen over het algemeen álles voor hun ouders. Dit oudergevoel is iets biologisch, maar men gaat door de geschiedenis heen wel heel anders om met hun kinderen… Verschillende visies over opvoeden passeren de revue! Door: Marieke Graumans

Prehistorie In de prehistorie leefde men in en rond de tenten. De mannen gingen op wacht en de vrouwen bleven ‘thuis’ om op de kinderen te passen – zoals het tegenwoordig vaak ook nog het geval is. Een belangrijk onderdeel van dit verzorgen van de kinderen, was het geven van borstvoeding. In de prehistorie had men natuurlijk geen consultatiebureaus die de moeders vertelde dat ze na een aantal maanden moesten stoppen met het geven 20 borstvoeding en over moesten stappen op van Nutrilon! Kinderen kregen jarenlang borstvoeding en bleven zo erg verbonden met hun moeder. Het enige uitstapje voor de vrouwen was meestal het zoeken naar eetbare vruchten en zaden in de omgeving. Het is aannemelijk dat kinderen dan meegenomen werden, aangezien zij met hun kleine lichaampjes en handjes op moeilijk bereikbare plaatsen konden komen. Zo’n uitstapje naar de struiken was geen besloten gezinsuitje: de hele leefgroep ging mee! De mensen uit de prehistorische dorpen waren afhankelijk van elkaar en deden alles samen. Zo voedde men ook elkaars kinderen op en had een kind nooit aandacht te kort. Gedacht wordt dat de jongens mee op jacht mochten wanneer zij in de pubertijd kwamen en het uiterlijk van een man kregen, dit was dus waarschijnlijk vanaf hun 12e jaar. Meisjes bleven bij de tenten om vellen schoon te maken, kleding en tentdoeken te naaien, eten te bereiden en op de jongere kinderen te letten.

20

"In de prehistorie had je geen consultatiebureaus"


Klassieke oudheid In de klassieke oudheid was de vader de centrale figuur in de opvoeding. Mannen waren belangrijker! Ook vinden we in de literatuur bijna alleen maar informatie over het juist opvoeden van zonen. Dochters waren niet belangrijk: hun bruidsschat kostte alleen maar geld! In de oudheid besefte men dat opvoeding niet iets is dat automatisch verloopt. Er moesten specialisten worden ingehuurd om je kind tot een succesvol mens te maken. In Rome waren dit soort specialisten, pedagogen genoemd, vaak Griekse geleerde slaven. (Dit soort dure krachten konden wel alleen maar door rijke mensen worden betaald.) Bij de opvoeding werd zowel de ontwikkeling van de geest als de ontwikkeling van het lichaam belangrijk geacht. Een opleiding in het oude Griekenland of in het oude Rome was dan ook niet eenzijdig: de jongens moesten hun lichaam goed trainen, maar ook geestelijk goed ontwikkeld zijn en bedreven zijn in verschillende vakken, zoals retorica en filosofie. Ook was het belangrijk goed op de hoogte te zijn van wat er in de politiek gebeurde. In de klassieke oudheid heerste en competitieve sfeer. Overal waren wedstrijden voor: atletiek, wagenrennen, retoriek, schrijven… Een goede opvoeding stoomde je dan ook klaar om te scoren en te winnen!

2121

"Speciale kinderkleding met kleurtjes en diertjes en PoKEmon was er niet"

Middeleeuwen In de middeleeuwen kwam de moeder weer centraal te staan als het ging om de opvoeding. Omdat zij thuisbleven met de kinderen, wanneer hun man ging werken, hadden zij erg veel invloed op de opvoeding. De katholieke kerk had ook een flinke vinger in de pap wanneer het ging om opvoeden. Je moest je kind grootbrengen zoals dat in de bijbel staat. De Bijbel is echter een dik boek, waar op verschillende bladzijden kinderen voorkomen die anders worden opgevoed… Iedere pastoor las het dus op zijn eigen manier en verkondigde het op zijn eigen manier aan de kerkgangers van zijn dorp. Wel kan over het algemeen vastgesteld worden dat ouders in de middeleeuwen niet flauw waren met hun kinderen. ‘Wie zijn kinderen lief heeft, spaart de roede niet!’ aldus de Bijbel (Oude Testement). Een typisch kenmerk aan de omgang met kinderen in de middeleeuwen, is het gegeven dat men kinderen niet echt kind lieten zijn. Zodra ze konden lopen en praten werden ze gezien als ‘kleine volwassenen’. Zo werden ze bijvoorbeeld ook gekleed: je had echt geen aparte leuke kinderkleding met veel kleurtjes en diertjes en Pokémon… Kinderen kregen dezelfde jurkjes, jasjes, hoedjes of pruikjes als de volwassenen. Niet echt handig om in te spelen dus! Het enorme verschil tussen jongens en meisjes in de opvoeding neemt langzaamaan af, al verschilt dit wel sterk per stand.


Verlichting In de Verlichting pakte men alles anders aan. Verlichte pedagogen gingen eens goed nadenken over de beste opvoeding voor hu kind. De eerste levensjaren van het kind waren volgens hen van belang voor de gehele emotionele en intellectuele ontwikkeling van het kind. De gevoelens en indrukken uit die periode zouden de ontwikkeling in latere levensjaren sterk beïnvloeden. Hierom was het volgens de Verlichte pedagogen ook niet goed om kinderen jonger dan zeven jaar naar school te laten gaan. Jonge kinderen moesten opgevoed en onderwezen worden door hun ouders. De beste manier van straffen in deze levensfase was volgens de pedagogen het trekken van een boos gezicht. Na het zesde levensjaar zou de rede de overhand krijgen in het hoofdje van het kind en was het klaar om naar school te gaan. Omdat de kinderen nu ook in staat waren om redelijkerwijs te denken, kon men regels opleggen waar, bij het overtreden ervan, straffen als het onthouden van snoep en speelgoed de consequenties waren.

Moderne tijd Na de Verlichting verandert de kijk op het kind en de opvoeding langzaam naar zoals het in onze tijd is. Kinderen krijgen langzaamaan meer rechten en ‘de corrigerende tik’ wordt niet meer getolereerd. Ook wordt het verplicht je kinderen naar school te laten gaan – daar is dus geen discussie meer over. Op school krijgen kinderen allemaal hetzelfde onderwijs (ondanks dat er een klein verschil is tussen de openbare en religieuze scholen), dus daar wordt de opvoeding gereguleerd.

2222

Ondanks dat in dit artikel alle ouders uit een bepaalde periode op één hoop worden gegooid, moet natuurlijk vermeld worden dat iedere ouder zo zijn eigen regeltjes en straffen heeft. Dit geeft een veelzijdige groep toekomstig volwassenen!


Wist je dat‌

2323

Mensen in de toekomst op Mars zullen leven? Onze planeet heeft maar een beperkte ruimte en een steeds grotere bevolking. De oplossing? Onderzoekers hebben het plan om in 2023 een kolonie op de planeet Mars te beginnen. Mars lijkt van alle planeten het meest op onze planeet en is het meest geschikt voor bewoning, omdat de planeet de meest belangrijkste stoffen als water en stikstof heeft. Het plan is om in 2016 al een missie met voorraden naar de planeet te sturen, zodat vier jaar later woningen op de planeet kunnen worden neergezet. In 2022 zouden de eerste vier kolonisten naar de planeet vertrekken; deze zullen in 2023 aankomen. Vervolgens zal iedere twee jaar een nieuwe groep naar Mars afreizen. Omdat het technisch (nog) niet mogelijk is om terug te reizen vanaf de planeet, zullen onze kolonisten een enkele reis krijgen. De reis alleen al duurt al zeven maanden. Niet dat iemand daar mee zit: het project heeft al talloze aanmeldingen gekregen! Wie uiteindelijk ook echt wereldgeschiedenis mag schrijven, zullen we allemaal kunnen volgen in een realityserie. Deze serie zal de kolonisten ook volgen tijdens hun reis naar het onbekende. Foto: het oppervlak van de planeet. Mars: het land van de toekomst? Voor handlezen vooral de rechterhand van belang is? Door het bekijken van iemands handen kan niet alleen de toekomst worden voorspeld, maar hieruit kan ook zijn karakter worden afgeleid. Door handlezers wordt de linkerhand gezien als de hand waarop is af te lezen wat de mogelijkheden van de persoon in kwestie zijn, terwijl op de rechterhand is te zien hoe deze mogelijkheden in het leven zullen worden gerealiseerd. De belangrijkste lijn op de hand is de levenslijn: deze loopt rond de muis van de duim. Al eeuwenlang proberen wetenschappers de handleeskunde een wetenschappelijke inslag te geven: talloze geleerden hebben boeken geschreven over deze bijzondere kunst. Tot nog toe heeft echter geen enkele wetenschapper echt bewijs gevonden voor de voorspellende en onthullende kracht van onze handlijnen.


Sortie de l'opéra en l'an 2000 (het verlaten van de opera in het jaar 2000)

Zoals je op deze plaat uit 1902 ziet, zouden wij in het jaar 2000 onszelf in - tja, wat zouden het zijn? - een soort combinatie van vliegtuigen en auto's moeten vervoeren. De naar wat ik aanneem agenten zijn, zouden samurai-achtige kostuums dragen en het gewone volk zou zich in ietwat extravagante victoriaanse kleding hullen. Althans, zo zag de Franse Albert Robida het jaar 2000 voor zich toen hij deze plaat tekende in 1902. Je ziet hier Parijs, zoek de Eiffeltoren en de Champs-Élysées maar!

2424


2525


Nostradamus Misschien heb je wel eens van hem gehoord: Nostradamus. Hij had goed gepast in een televisieprogramma als Astro TV. Deze renaissanceziener probeerde aan de hand van de sterren van alles te voorspellen. En al mag hij dan al heel wat eeuwen dood zijn: er zijn nog steeds mensen die geloven dat in zijn profetieën de toekomst ligt! Door Marieke Graumans

2626

De gewone apotheker Michel de Nostredame, beter bekend als Nostradamus – jezelf een Latijnse naam geven was hip in die tijd –, was een Franse apotheker in de tijd van de renaissance. Hij volgde ook de studie medicijnen, maar werd van de universiteit getrapt toen men erachter kwam dat hij al als apotheker had gewerkt. Apothekers werden in die tijd niet erg hoog geacht door de doktoren – het waren eerder kwakzalvers dan wetenschappers. Een mooi voorbeeld van zulke kwakzalverij is de ‘roze pil’ die Nostradamus verkocht: deze zou helpen tegen de pest… Nostradamus hield zich veel bezig met astrologie. Dit is nu misschien vreemd, aangezien de apothekers, mensen die geloven in wetenschap, zich niet op het gebied van astrologie begeven. Zij vertrouwen op medicijnen, niet op horoscopen. In de renaissance was dit helemaal niet gek: velen geloofden in de wetten die de hemellichamen hen voorschreven.

‘Les Prophéties’ Nostradamus is bekend geworden met zijn ‘kennis’ van astrologie. Hij schreef van alles, maar heeft zijn faam vooral te danken aan het boek ‘Les Prophéties’. De eerste editie verscheen in 1555 en nog steeds wordt het herdrukt! Nostradamus heeft nog steeds wereldwijd volgers, die geloven dat deze ziener uit de renaissance grote gebeurtenissen als de wereldoorlogen en nine-eleven heeft voorspeld of dat hij personen als Napoleon en Hitler heeft beschreven, eeuwen voor zij werden geboren. Zelfs de dood van Lady Diana zou hij hebben voorzien! Overigens voorspelde Nostradamus in andere


geschriften ook minder schokkende zaken, zoals het weer en de oogst – daar is men uiteraard iets minder in geïnteresseerd… ‘Les Prophéties’ bestaat uit versjes van vier regels, waarin voorspellingen worden gedaan. Uiteraard worden daarbij geen exacte namen en data genoemd, maar blijven de voorspellingen vaag en voor meerdere uitleggen vatbaar. Bovendien schreef Nostradamus niet in helder, zuiver Frans, maar gebruikte dialecten, Italiaans, Latijn en Grieks in zijn werk – dit bevorderde de leesbaarheid zeker niet!

2727

Sceptici Vanaf het moment dat het boek is gepubliceerd tot nu, heeft men er een mening over. In de renaissance was men gevoeliger voor het geloof in astrologie dan men nu is, maar ook toen waren er al mensen die niet in Nostradamus’ voorspellingen geloofden. Ze dachten dat hij een dienaar van de duivel was… Of gewoon gek! Veel mensen die vandaag de dag sceptisch tegenover Nostradamus’ profetieën staan, leggen uit dat zijn schrijfsels niets met voorspellen te maken hebben, maar met inleggen. Wanneer er iets gebeurd, proberen Nostradamus-believers de gebeurtenis in te passen in de voorspellingen die Nostradamus ons nagelaten heeft. Ze zoeken in de enorme verzameling vage verzen naar een zinnetje dat op de betreffende gebeurtenis lijkt te slaan en roepen ‘zie je wel!’. Bewonderaars en gebruikers Uiteraard waren en zijn er ook genoeg mensen die wél in zijn woorden geloven… of zijn woorden gebruiken voor eigen doeleinden! Een groot bewonderaar van Nostradamus was de koningin van Frankrijk, Catharina de’ Medici. Zij ontbood hem naar het paleis te komen en horoscopen voor haar kinderen te tekenen. Bovendien benoemde ze hem tot Raadgever en Buitengewoon Geneesheer van de Koning. Op deze manier had Nostradamus veel invloed op de koning en zo over heel Frankrijk! Een andere keerzijde van Nostradamus’ populariteit en


bekendheid, openbaarde zich eeuwen na zijn dood. Goebbels, de minister van propaganda in nazi-Duitsland, heeft namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog bepaalde voorspellingen van Nostradamus aan Hitler toegeschreven, om zo meer macht en faam voor hem te verkrijgen. Goebbels zocht uiteraard voorspellingen uit die over een machtige, goede man leken te spreken! De vraag is of Nostradamus zijn werk zou hebben geleend voor de reclame van een man als Hitler‌

Voorspelling over eigen dood Een belangrijk nadeel aan het beroep van ziener: je kunt ook je eigen dood voorspellen! Nostradamus deed dit. Hij leed aan jicht, die steeds feller opspeelde. Op een dag zei hij zijn secretaris dat deze hem de volgende dag niet meer levend zou zien en zo geschiedde. Of Nostradamus zijn dood in de sterren heeft gelezen of dat hij gewoon goed naar zijn lichaam luisterde, blijft natuurlijk de vraag.

Twee voorspellingen van Nostradamus.

2828

Volgens gelovigen wordt hiermee de Volgens gelovigen wordt hiermee 9-11 moorden op broers Hertog en bedoeld. Kardinaal De Guise bedoeld. In het jaar 1999, de maand sept De zeven takken zullen tot drie worden Uit de hemel zal een grote koning van teruggebracht. verschrikking komen: De oudsten zullen worden verrast door de Tot leven wekkend de grote Koning van dood. Angolmois, Tot het plegen van een broedermoord Ervoor erna regeert Mars door geluk. zullen de twee worden verleid. De samenzweerders zullen al slapend gedood worden.


bouw een berg Een tweekilometer hoge berg in Nederland. Mogelijk? Misschien. Er zijn in ieder geval veel mogelijkheden waarop dit plan zou kunnen gaan lukken. De provincie Flevoland heeft zich al enthousiast opengesteld voor een berg. Maar of het ook nou zo handig is om een berg in Nederland te gaan bouwen? Oordeel zelf! Door Koen Verheijden

Thijs Zonneveld, oud wielrenner en tegenwoordig journalist, kwam met het plan voor de berg in Nederland. Hij schreef een column in een krant over de mogelijkheden van een berg in ons kikkerlandje. Gevolg? De reacties stroomden binnen. Het zou ontzettend goed gaan zijn voor het toerisme en daarnaast hoeven wielrenners en andere bergsportbeoefenaars niet ver te reizen om hun sport uit te voeren. Reacties van verschillende groepen kwamen binnen. Denk aan, 29 sportbonden, geologen, media en verschillende ingenieurs. Zonneveld, niet voorbereid op zoveel positieve reacties, besloot op onderzoek uit te gaan: is het mogelijk om een berg in Nederland te bouwen?

29

De hoogste berg in Nederland is op dit moment de Vaalserberg, met 322,7 meter. De hoogte van de nieuwe berg zal twee kilometer zijn. Een oppervlakte van tien bij tien kilometer zal hier beschikbaar voor moeten worden gesteld. In Flevoland kan plaats voor dit project worden gevonden. Deze provincie heeft zich al aangemeld voor dit plan. Waarom zou Flevoland, naast dat er de ruimte is, handig zijn als locatie? Flevoland ligt centraal in het land, iedereen kan er snel komen. Daarnaast is Flevoland 贸贸k een kunstmatige schepping. Flevoland zelf heeft te kampen met vergrijzing en het toerismeaantal is niet er hoog. Dit kan dus voor Flevoland een win-winsituatie zijn. Er komen jonge mensen op af, toeristen uit Nederland en buiten Nederland en het verhoogt de werkgelegenheid in Flevoland.

Zo'n berg plaatsen in Nederland is een leuk idee, maar heeft natuurlijk ook vele nadelen. Het Nederlandse landschap (vlakte!) wordt niet meer zo Nederlands, erg zonde vinden vele tegenstanders van het idee. Ook heeft het een effect op het Nederlandse klimaat. Er is onderzoek gedaan met simulaties en er is voorspeld dat als de berg er komt te staan het klimaat van Nederland zal veranderen. De neerslag in Nederland zou gaan toenemen (en het regent hier al zoveel!), niet alleen op de berg, maar ook langs de berg. Per maand kan er 100 milliliter meer neerslag gaan vallen. Zo'n berg zal een obstakel zijn voor de wind, wolkenvorming en dus neerslag. De wind wordt om de berg heen gedwongen en de windsnelheid zal toenemen. Deze situaties zullen zich uitstrekken van tien kilometer voor de berg tot vijftig kilometer achter de berg.


Bah.. geschiedenis VERHAAL Door Marieke Graumans

3030

‘ Ricardoboy! Je moet opstaan!’ schreeuwt het digitale hoofd van mijn moeder op het nachtkastje naast mijn bed. Ik zie dat ze zich voor de webcam in de keuken bevindt. Ze is al bezig met het ontbijt. Oké, laat ik dan vandaag maar eens op tijd op mijn scooter te springen, om alle drukte in de lucht te vermijden. ‘En wat heb je vandaag allemaal voor lessen?’ vraagt mijn moeder vrolijk als ik de keuken in loop. ‘Gewoon,’ zeg ik, ‘saaie lessen.’ ‘In mijn tijd waren kinderen altijd veel gemotiveerder!’ zucht ze. ‘In jouw tijd schréven jullie ook nog! Met pen en papier…’ ‘Haha, nou niet overdrijven,’ lacht mijn moeder. ‘Zo oud ben ik nou ook weer niet.’ Nadat m’n moeder mijn lunch heeft ingepakt, spring ik op mijn scooter en lanceer hem. Op school aangekomen, ren ik door de beveiligingspoortjes. Volgens mij ben ik te laat, denk ik. Ik hoop dat DJ niet boos is! De leraar is inderdaad al begonnen. ‘Sorry, DJ,’ roep ik hem toen en ga zitten. De man zucht. ‘Vroeger noemden mijn leerlingen mij nog gewoon Donny John.’ ‘Ja, heel vroeger noemde men de leraar ook nog bij de achternaam, maar

gelukkig leven we niet meer in de prehistorie!’ roept Leon Michael achterin de klas. ‘Houd jij maar gewoon je mond, LM. En pak jij je scherm, RB.’ De oude leraar draait zich weer om naar zijn digitaal schoolbord. Goh, hij moet ook al tegen de 75 lopen, denk ik. Hij mag al bijna met pensioen. Ik sla mijn scherm open en kijk naar wat er op het bord staat. J.K. Rowling… Wie is dat dan weer? ‘We gaan in deze periode een lastige tekst behandelen, jongens,’ zegt DJ. ‘Deze verhalenreeks van J.K. Rowling, die de avonturen van Harry Potter beschrijft, was in de 20e en 21e eeuw erg populair.’ ‘Van zo lang geleden?!’ roept LM. ‘Dat kunnen wij toch echt niet lezen!’ ‘In die tijd moesten leerlingen Shakespeare lezen en reageerden waarschijnlijk net zoals jij. Een taal verandert constant en het is moeilijk oudere teksten te lezen, maar met een beetje inspanning lukt het jullie echt wel.’ ‘Wat is er dan zo anders?’ vraagt Jody Jane, het liefste meisje van het hele reeds bekende sterrenstelsel. ‘Nou, in die tijd schreven ze woorden anders. Tegenwoordig schrijven we woorden zoals we ze uitspreken. Toen


deden ze dat nog niet. Ik zal een voorbeeld geven.’ Dan typt DJ op het bord Luf joe en daarna Love you. ‘Kijk, zo schreven ze dat vroeger.’ De hele klas zucht en LM maakt nog een vervelende opmerking. Dit gaat me echt nooit lukken, denk ik. Gelukkig bestaat er nog zoiets als internet met al haar samenvattingen…

3131

Na Engels hebben we gelukkig een leuk vak: muziek! ‘Die man is in ieder geval van deze wereld,’ zeg ik tegen JJ. Ze lacht lief. ‘Ik vind Engels best leuk. Het lezen is moeilijk, maar die oude literatuur is best mooi hoor. Niet zo bruut. Vooral romantisch.’ ‘Pff, romantisch… Allemaal zo moeilijk. Ik hou daar niet van, hoor. Gewoon duidelijk zijn,’ zeg ik. Vrouwen ook… ‘Ik heb wel eens gehoord dat mannen vroeger liedjes zongen voor vrouwen en zo. En dat ze met afspraakjes voor hun vriendin betaalden,’ zucht JJ. ‘Ik zing zo bij muziek wel een liedje voor je,’ lach ik. ‘By the way, ben je ongesteld of kun je vanavond naar mij toe komen om te neuken?’ ‘Ja, dat is goed, hoor. Nadat ik die bladzijde Happy Potter ontcijferd heb.’ Gelukkig gaat ze niet door over dat romantische gedoe, zeg, Bij muziek staan een aantal letters op het bord uitgetypt. EEEE, AAAA, AAAA, AAAA. ‘Wat is dat nou weer?’ roept LM. ‘Dat, jongens, is het begin van de moderne muziek. Dit is geschreven in de 21e eeuw. We beginnen vandaag met muziekgeschiedenis,’ zegt RT, onze muziekdocent.

‘Niet nog meer geschiedenis!’ verzuchten we. ‘Het lijkt best op onze huidige muziek, hoor. De nadruk ligt op losse letters en lettergrepen, zoals nu,’ legt RT uit. ‘Maar wat was er daarvoor dan?’ vraagt JJ geïnteresseerd. ‘De muziek daarvoor had heuse liedteksten. Het ware hele verhalen op muziek. Maar ja, dat is allemaal zo lang geleden en zo ingewikkeld, dat behandelen we niet. Dus ik bewijs jullie een dienst, geloof me!’ ‘Pfff, wat een dag zeg! Al die zeurende leraren over het verleden en de geschiedenis. Waarom leven ze niet gewoon in het nu?!’ zucht ik aan het eind van de dag. ‘Ik vind het anders best interessant,’ zegt JJ. ‘Het was zo’n andere tijd, waar wij ons niets bij voor kunnen stellen.’ ‘Waar wij ons ook niets bij voor wíllen stellen, bedoel je. Al die moeilijke Engelse teksten, die moeilijke songteksten. Niks voor mij!’ roep ik uit. ‘Oké, oké, ik fantaseer er gewoon wel eens over,’ zegt JJ. ‘Maar goed. Om acht uur neuken?’ ‘Ja, is goed.’


Berlijn

3232


Steden van de toekomst

Johannesburg 3333


New York

3434


Tokyo

3535


Hoofdstuk 19

Geschiedenis van de 21 eeuw Door Marieke Graumans

De vorige eeuw, de 21e eeuw, was een eeuw vol schokkende gebeurtenissen en 36 veranderingen. Vooral in het eerste decennium is een hoop gebeurd. Na de bekende twee wereldoorlogen in de 20e eeuw, werd de wereld in de eeuw erna ook geconfronteerd met oorlogen, opstanden en aanslagen. En ook op economisch, sociaal en religieus gebied was het een woelige tijd. Hieronder een korte geschiedenis van de periode van 100 jaar geleden.

36

9-11 Één van de belangrijkste gebeurtenissen in het begin van de 21e eeuw is toch wel de terroristische aanslag in New York, beter bekend als 9-11. Op 11 september 2001 vlogen twee gekaapte vliegtuigen in de torens, de Twin Towers, van het World Trade Centrum in New York. Er werden ook nog twee andere vliegtuigen gekaapt: één vloog in het Pentagon in Washington D.C., en de andere stortte neer in Pennsylvania. De islamitische terreurorganisatie Al Qaida, met aan het hoofd Osama bin Laden, werd verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen. Na een jacht van 10 jaar slaagden de Amerikanen er op 2 mei 2011 in het terroristenhoofd te doden. De naam 9-11 slaat op de toenmalige Amerikaanse schrijfwijze van de datum: in Nederland schreven we voor 11 september 11-9, maar in de Verenigde Staten deden ze dat andersom. Al Qaida had deze datum bewust gekozen: 911 was in de Verenigde Staten het alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance.


Oorlog in Afghanistan De oorlog in Afghanistan vanaf 2001 was een gevolg op de aanslagen van 11 september in Amerika. De terroristische organisatie Al Qaida werd verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen en het Taliban-regime in Afghanistan steunde Al Qaida. Verschillende westerse landen steunden de Verenigde Staten in hun strijd tegen terrorisme in Afghanistan. Ook Nederland stuurde een aantal soldaten, wat voor veel opschudding zorgde. De vraag rees of wij ons als klein landje wel moesten mengen in deze terroristenstrijd. Ook is niet echt te zeggen of onze bijdrage veel nut heeft gehad, terwijl het wel geld en mensenlevens kostte.

3737 Tsunami’s In de 20e eeuw had niemand er nog van gehoord, maar in de 21e eeuw werd het een bekend begrip: de tsunami. Het Japanse woord was in ieder aardrijkskundeboek te vinden en bij iedere zeebeving vreesde men voor zo’n tsunami. Op 2e kerstdag 2004 werd de hele wereld geschokt door nieuws uit Azië. Een zware zeebeving van 9,3 op de schaal van Richter in de buurt van het Indonesische eiland Sumatra had een enorme vloedgolf veroorzaakt. De vloedgolf was wel 10 meter hoog en had een snelheid van 900 km/u. De tsunami heeft zo’n 290.000 mensen het leven gekost in verschillende Aziatische kustlanden. De vloedgolf bereikte zelfs het Afrikaanse Somalië en Tanzania en maakte ook daar enkele honderden slachtoffers. Op 11 maart 2011 was het weer raak: voor de kust van Japan was een zeebeving van 9,0 op de schaal van Richter. Er vielen zo’n 24.500 doden. Japan was in de 20e een 21e eeuw één van de meest ontwikkelde landen en dit was een ramp voor deze sterke economie. Ook de aantasting van kerncentrales in Japan door de beving, was een grote ramp.

Kredietcrisis Na jarenlange positieve berichten vanuit de financiële wereld, ging het in de 21e eeuw slechter op de markt. In de zomer van 2007 kondigde zich daar de kredietcrisis aan. Met allerlei vervelende consequenties! De kredietcrisis werd met name veroorzaakt door de stagnerende huizenmarkt in de Verenigde Staten en al haar gevolgen. Banken vertrouwden elkaar niet meer en leenden elkaar geen geld meer uit. Veel banken moesten overgenomen worden door de overheid of gingen failliet. DSB Bank is hiervan een voorbeeld in Nederland. Door alle negatieve berichten vanuit de bankenwereld, ging men ook in andere sectoren voorzichtiger doen. Bedrijven speelden op safe en er werd minder geïnvesteerd, met minder winst tot gevolg. Daardoor vielen er weer meer ontslagen.


Opkomst van China China werd in de 21e eeuw steeds groter. Wat eerst werd gezien als een uit de kluiten gewassen ontwikkelingsland waar veel plastic troep met ‘Made in China’ erop vandaan kwam, groeide uit tot een leider op de markt en een wereldmacht. In de 20e eeuw was China nog gebukt onder een streng communistisch regime, maar vanaf het einde van die eeuw werden de grenzen opgegooid en kon de economie zich ontwikkelen. China ging steeds meer hoogwaardige producten produceren en werd en heuse concurrent van landen als Japan en Amerika. Deze opkomt van de Chinese bracht ook nadelen met zich mee. China was een groot land met veel inwoners. Die inwoners hadden tot dan toe arm en sober geleefd. Nu zij rijker werden hadden ze geld om meer vlees te eten en duurdere, luxere en meer vervuilende producten te kopen. Het milieu werd er dus niet echt beter op…

Internet Vandaag de dag kunnen we absoluut niet meer 38 internet en deze trend is in de 21e eeuw zonder ontstaan. Aan het eind van de 20e eeuw stond internet bij veel mensen al bekend als een bron van kennis, maar in de eeuw erna werd met name de sociale kant van het internet ontwikkeld. Social Media werd een hype! Facebook, het online vriendennetwerk, werd steeds populairder. Het deed het ongelofelijk goed op de beursgang en medeoprichter Mark Zuckerberg werd miljardair! Twitter werd ook een heuse hit. Het was een online netwerk waarop je ieder moment van de dag iets kon posten. Vooral de twitterpagina’s van artiesten waren populair. Men wilde iedere scheet van hun favoriete artiest vernemen! Onder het kopje ‘belangrijke internetontwikkelingen in de 21e eeuw’ kunnen we ook zeker de gebeurtenissen rondom WikiLeaks niet vergeten. Het was een site waarop zogenoemde klokkenluiders uit overheidsinstellingen of bedrijven anoniem documenten konden plaatsen om misstanden binnen de instelling of binnen het bedrijf aan de kaak te stellen.

38

Arabische Lente Hoewel de wereld in de 21e eeuw werd geschokt door terroristische aanslagen van islamitische groeperingen uit de Arabische wereld, was men ook blij verrast door nieuws uit deze streken. Vanaf eind 2010 begonnen daar heuse revoluties, beter bekend als de ‘Arabische Lente’. De oorzaken van de protesten verschilden van land tot land. Met name zaken als onderdrukking, het oneerlijk verlopen van verkiezingen, corruptie en de beperkte politieke vrijheid waren redenen voor de Arabische bevolking om de straat op te gaan. De mensen waren ontevreden met het regime dat hun land leidde en stelden de regering voor van alles verantwoordelijk. Resultaat was bijvoorbeeld dat de regeringen van Tunesië, Egypte, Jemen en Libië ten val werden gebracht. Of de inwoners er daarna veel op vooruit gegaan zijn, is moeilijk te zeggen, maar zij hadden in ieder geval bereikt waar ze voor hadden gestreden. Ook in veel andere landen in het Midden-Oosten veranderde de situatie.


Schandalen in de katholieke kerk Hoewel de katholieke kerk al decennia te kampen had met een sterke terugloop van kerkgangers, werd het in de 21e eeuw wel heel bont toen allerlei misbruikschandalen uit de doeken werden gedaan! Binnen de Kerk was het misschien eigenlijk al wel bekend, maar het bleef een taboe: dat celibaat werkte niet! Aan de priesters, bisschoppen en andere geestelijken werd een wet van kuisheid opgelegd, wat inhield dat ze niet mochten trouwen en dus geen seks mochten hebben. Ook jezelf bevredigen was eigenlijk verboden… Resultaat: veel geestelijken konden zich niet aan deze onmenselijke regels houden en vergrepen zich aan jonge jongens en meisjes die als misdienaar in de kerk werkten of bijvoorbeeld op een katholieke kostschool zaten. Toen in de 21e eeuw steeds meer van dit soort schandalen in de media kwamen, was het zo goed als gedaan met de katholieke kerk in Nederland. Steeds meer mensen hadden het helemaal gehad met de Kerk en lieten zich uitschrijven bij hun parochie. Overigens waren veel mensen al geen actief kerkganger meer, maar omdat hun ouders hun hadden gedoopt, stonden ze nog 39 wel in bij de Kerk ingeschreven. Maar nu was de maat vol!

39

Belangrijke personen in de 21e eeuw: Michael Jackson – De dood van Michael Jackson in 2009 was een schok voor de hele popliefhebbende wereld. Deze ‘King of Pop’ was voor veel mensen een voorbeeld en zijn dood bracht veel mensen verdriet. Barack Obama – De eerste zwarte president van de Verenigde Staten! Het was iets wat niemand voor mogelijk hield, maar toch won hij de verkiezingen in 2008. Hij was een zeer goede spreker en een man van veranderingen. Hij betekende veel voor de AfroAmerikaanse bevolking. Sadam Hoessein – Deze president van Irak werd door de Verenigde Staten verdacht van het bezit van massavernietigingswapens en banden met terroristische organisaties. Na een inval in Irak was Hoessein jaren spoorloos, maar werd gevonden. In 2005 en 2006 verscheen hij voor de rechtbank waardoor hij uiteindelijk tot dood door ophanging werd veroordeeld. Máxima – Onze toenmalige kroonprins Willem-Alexander trouwde in 2002 met de Argentijnse Máxima. Nederland was meteen verliefd op deze nieuwe, innemende prinses. Ondanks het twijfelachtige verleden van haar vader, die minister was onder het moordlustige regime in Argentinië, hield het Nederlandse volk van Máxima.


Wist je dat‌

4040

In Tibet de toekomst wordt voorspeld door een Staatsorakel? Het Tibetaans Staatsorakel is een medium dat door de eeuwen heen belangrijke beslissingen heeft helpen maken voor de regering in Tibet. Het Orakel zou het belangrijkste medium zijn voor de belangrijke boeddhistische godheid Pehar. Het Orakel wist moordaanslagen op de dalai lama te verijdelen, gaf strategisch advies in oorlogen en werd geraadpleegd bij belangrijke politieke beslissingen. Opvallend is dat het Orakel waarschijnlijk betrokken was bij een moordaanslag op de dalai lama in 1933: het Staatsorakel had de leider de verkeerde medicijnen toegediend. Omdat de keus voor de medicatie niet afkomstig zou zijn van het Orakel, maar van de god Pehar, werd hij toch niet verantwoordelijk gehouden voor de dood van de leider! Op grond waarvan de personen door de eeuwen heen geselecteerd werden als Staatsorakel, is niet helemaal duidelijk. De Orakels zijn al tijdens hun puberteit voor het eerst overgenomen door een trance van de godheid en dienen daarna allerlei trainingen en testen van de regering en het Orakel van dat moment te doorstaan. Er wordt gezegd dat een toekomstig Staatsorakel tijdens zijn trance een stalen zwaard tot een spiraal moet kunnen verbuigen. Als iemand geselecteerd is als Orakel, heeft hij wel een prachtig eliteleven, dus door de geschiedenis heen zijn veel kandidaten en grote ruzies rondom de selecties geweest. Het mogelijk is om boodschappen naar de toekomst te sturen? Je hebt het vast al eens in een film gezien: mensen die informatie en voorwerpen van het heden in een metalen tijdcapsule begraven voor de toekomst. Het idee is dat toekomstige archeologen en geschiedkundigen zo een beeld kunnen krijgen van ons leven nu. De eerste tijdcapsule is waarschijnlijk in 1936 begraven en moet worden geopend in het jaar 8113. Als we echter goed nadenken, zijn er ook op natuurlijke manier talloze tijdcapsules ontstaan. Denk aan de stad Pompeii: de stad werd begraven door de uitbarsting van een vulkaan en daardoor is de stad perfect bewaard gebleven. Voor archeologen is de stad een walhalla van informatie over het leven in de Romeinse tijd!

Afbeelding: een straat van het oude Pompeii, bewaard gebleven voor de toekomst.


SPROOKJES UITGELICHT Krekel de waarzegger Een sprookje dat iets te maken kan hebben met de toekomst, is nog een behoorlijke klus. Uren heb ik op het net gezocht naar dát sprookje wat ik wou vertellen in The Project. En uiteindelijk is dat gelukt. Ik heb een onbekend sprookje gekozen, over een man die alles lijkt te weten. Door Koen Verheijden. Er was eens een arme man, met de naam Krekel, die in de stad zijn gouden geluk wou beproeven. In een herberg, op de weg naar de stad, hoorde onze Krekel dat er een rijke mevrouw haar ring kwijt was... en zij zou een rijke beloning geven aan de vinder. Dit stond Krekel wel aan, en hij ging naar de vrouw. Hij deed zich voor als een waarzegger. Hij sloot een deal met de vrouw: hij 41 dagen bij haar wonen en goed verzorgd zou drie worden. Als hij op de derde dag de ring nog niet gevonden had, zou zij hem voorschut mogen zetten en mogen wegsturen. De eerste dag zocht Krekel in de tuin. Aan het einde van de dag had hij de ring nog niet. De bediende kwam hem zijn eten brengen en Krekel riep: 'Dit is er al een!'. Hij bedoelde een dag. Maar de knecht vatte het anders op. Hij dacht dat Krekel bedoelde dat hij de eerste dief was. De bediende rende naar zijn maten toe en vertelde hen dat Krekel erachter was gekomen dat zij de ring hadden gevonden. Ook in het huis van de rijke dame vond Krekel de ring niet. Die avond riep hij: 'Dit is er zijn en nu al twee!' Precies op het moment dat de tweede bediende binnenkwam. Hij vertelde het ook aan zijn mededieven. Ze waren in paniek: stel dat hij het tegen de bazin zou zeggen? Dan zouden ze hun baantje kwijt zijn! Ze besloten alles te bekennen en de ring te geven aan de waarzegger. De volgende ochtend gingen ze naar Krekel, gingen op hun knieën en bekenden de diefstal. Krekel was verbaasd, maar speelde het spelletje mee. Hij zou voor deze éne keer niets zeggen tegen de mevrouw.

41

Om de dieven te dekken en zichzelf als te bewijzen als waarzegger voerde Krekel de ring aan een kalkoen van de vrouw. De volgende dag vertelde Krekel dat hij de dief had gevonden. Hij liet de kalkoen zien en deze werd geslacht. In de maag vond hij ring de van de vrouw. Zijn 'waarzeggerkunsten' werden beloond met veel geld en complimenten. Nu was de rijke vrouw zo enthousiast over zijn kunsten dat zij hem nog meer geld beloofde.. mits hij nog een kunstje liet zien. De vrouw kwam met een bord met een deksel erop. Krekel kreeg de opdracht om te raden wat er tussenzat. Onze waarzegger zei was verbouwereerd. Toen zei hij: 'Nu ben je toch ontmaskerd, Krekeltje.' De vrouw slaakte een kreetje en haalde de deksel van het bord af. Er zat een krekel.. Onze eigen Krekel kreeg nog meer geld en ging er snel vandoor.. Dit sprookje vindt zijn oorsprong in België en is geschreven door J. Cornelissen en J.B. Vervliet. Het sprookje werd verzonnen door Cornelissen. Hij vertelde het verhaal op de school waar hij veertig jaar schoolhoofd van was. Het verhaal werd het Dokter weetal thema en dit werd in Noord-Holland bekend, doordat dokter G.J. Boekenoogen het verhaal publiceerde in het tijdschrift Volkskunde.


Happy End

4242

Liever zou ik zeggen: ‘It is not the end…’. Deze editie van the Project met als thema ‘toekomst’ heeft mijn ogen geopend. Je gaat toch nadenken over hoe de wereld er over een jaar uitziet, of over tien jaar of over vijftig jaar… Waar ben jij dan? Wat doe je dan? Ook was het erg leuk te bekijken hoe mensen uit het verleden naar nu hebben gekeken – wat zij verwachtten. Of leuker is het nog te bedenken hoe men in de toekomst naar onze tijd zal kijken! Wat zou er dan allemaal terecht zijn gekomen van alle toekomstplannen uit onze tijd? Hoe dan ook: wij zijn weer erg trots op alweer de zestiende TP en we hopen dat jullie er veel plezier aan beleefd hebben. En natuurlijk hopen we jullie te zien bij alle nieuwe TP’s in de toekomst!

The Project toekomst  

The Project is een jongtijdschrift, deze keer is het thema: TOEKOMST.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you