Page 1

Muziek en cultuur krijgen de meeste leerlingen alleen maar mee tijdens muzieklessen of ckv, maar erg spannend is dat niet. Hoe anders ging dat op het Nehallenia! Een klas kreeg daar de kans om een eigen, professionele clip op te nemen. Hun clip is op youtube te bewonderen. Hier vertellen de leerlingen over dit bijzondere project!


Het idee Isabel: Meneer Mommers had al heel lang het idee om een videoclip in Halloweenstijl te maken. Hij wilde dat idee met onze klas uitvoeren. Wij waren natuurlijk allemaal meteen enthousiast over het idee! Mariet: Het nummer werd al ieder jaar op onze Halloweendisco gezongen door de klas van ‘kunst&cultuur’, maar er was nog nooit een clip van gemaakt. Het nummer is ook gekozen, omdat je het ook goed kan inleven. Iedereen zit nu in een leeftijd waarin je dromen hebt, maar die niet helemaal uit komen. Je komt erachter komt dat het leven niet helemaal sweet dreams is. Roos: We wilden met de clip reclame voor de school maken en laten zien dat Nehalennia een leuke school is waar je dit soort toffe dingen doet. Cynthia: Onze bedoeling was dus om de school te promoten, maar het project heeft ook gewoon meegeteld voor een cijfer. Carmen: De leraar gaf ons allemaal een 10 omdat we zo enthousiast mee deden!

Gothics Isabel: We hadden natuurlijk het enge nummer Sweet Dreams gekozen, dus dan kan je niet in je prinsessen outfit voor de camera gaan staan. We wilden daarom ook een beetje enge kleding. Pim: Deze gothic stijl paste goed bij het nummer en was ook erg geschikt voor het Halloween feest, waar we de clip zou worden gedraaid. Mariet: Het moest dus een beetje eng en griezelig worden. Cynthia: We willen ook laten zien dat je bij ons op school gewoon jezelf kunt zijn, ook als je er wat anders dan anderen uitzien. Tirza: Professionals als Avalance Studio (muziek inzingen), Attitude Holland (kleding) en Mighty Impulse Media (beeldopnames) vonden de clip een leuk idee en wilden graag meehelpen. Jeroen: Ja, meneer Mommers is heel goed in zulk soort dingen! Hij krijgt het altijd wel voor elkaar om iets te regelen. Attitude Holland was overigens zo enthousiast dat ze willen dat we meer video’s voor ze maken. Roos: Het is voor hen natuurlijk ook goeie reclame. Zo kunnen mensen zien hoe goed ze dit hebben gedaan! Shananda: Over het budget hoefde wij ons geen zorgen te maken. Dat heeft meneer


Mommers allemaal voor ons geregeld. Onze plicht was om voor dat geld iets moois te maken, al moesten we natuurlijk ook geen geld gaan verspillen. Kristina: De make-up is gedaan door de theaterklas van onze school. Onze school heeft namelijk verschillende sectoren, die bijvoorbeeld met zorg, theater en muziek te maken hebben. Ons haar is gedaan door de dames van de kappersopleiding aan het ROC Goes.

Een verlaten fabriek en zwervers Kristina: Als locatie zochten we iets engs, dus toen opperde onze leraar dat de oude machinefabriek in Vlissingen wel heel erg eng is, omdat bijna niemand daar ooit komt. Liza: Het was daar natuurlijk al eng genoeg uit met de zwervers die buiten rondhingen, maar vooral omdat het er van binnen ook eng uit zag. Cynthia: Het is een heel vervallen en oud gebouw. Het heeft een beetje een lugubere uitstraling en dat was natuurlijk ook precies de bedoeling. Django: En koud dat het daar was! Carmen: Ik zat bijna de hele opnames op de grond, maar de vloer was daar best vies en zwart. Zelfs de volgende ochtend zei mijn moeder dat ik me een paar keer extra moest wassen, omdat ik nog zwarte was! Melissa: Dit gebouw was ook wel een beetje te vergelijken met de plek waar de originele clip zich afspeelde. Bij het gebouw zaten trouwens ook veel zwervers en die konden het niet laten om af en toe eens te komen kijken of even wat te zeggen. Jeroen: Ja, ze spraken ons steeds aan, maar wij mochten niets terugzeggen van meneer Mommers. Toevallig kwam ik de opa van een vriend tegen, dus de andere leerlingen begonnen naar mij te roepen, toen ik daar een praatje mee maakte. Lisa: Ik was verkleed als een soort zombiebruid, dus alle zwervers keken naar mij. Een vroeg zelfs of ik met hem wilde trouwen! Maar ik had lenzen in waardoor mijn ogen helemaal wit waren, heel erg eng. Dus toen ik hem boos aanstaarde, krabbelde hij wel terug.

De opnames Jeroen: We zijn maanden van te voren begonnen met kleding passen, make-up kiezen, het nummer leren spelen en acteerlessen. Dit gebeurde allemaal onder schooltijd, net als de opname in de muziekstudio.


Pim: Het meest heeft meneer Mommers voorbereid en dit heeft hij ook veel in z’n vrije tijd gedaan. Wat wij in onze vrije tijd moesten doen, was repeteren en allerlei acteeroefeningen thuis voor de spiegel. Anouk: Met de opnames van de clip waren we bezig van 9 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds. Hier hebben we heel wat uren aan gewerkt! Tirza: In plaats van les mochten we die donderdag opnames maken. We begonnen vroeg in de morgen met haar en make-up. Daarna moesten we veel oefenen en alles blijven herhalen, terwijl de opnames gemaakt werden. Dat was best vermoeiden omdat we soms echt twee uur aan één stuk bezig waren met opnames. Eind van de middag gingen we de aparte stukjes opnemen. Als je dan niet aan de beurt was, konden we even relaxen. Cynthia: Het was wel hard werken, maar dat vond ik niet erg want er hing een gezellige sfeer. Mariet: Tijdens het wachten moesten we een Barbiepop vies en verbrand maken voor een scene. Wij vonden dit helemaal te gek, maar in ons enthousiasme bleef er weinig van de pop over! Wij moesten er natuurlijk super om lachen en hebben uiteindelijk maar geprobeerd om het hoofd weer op de pop te plakken. Shananda: Het filmen was in het begin heel erg spannend, want ineens sta je daar met een camera in je gezicht. Het was daarom voor iedereen ook wel heel erg wennen. Ik vond het zelf heel moeilijk om in mijn rol te komen. Meneer Mommers stond daarom ook achter de camera gekke bewegingen te maken om te laten zien hoe wij moesten doen en acteren. Daarna ging het veel makkelijker. Isabel: Het ging op het begin inderdaad niet zo goed. Ik weet nog heel goed hoe we de eerste opnames stonden met de hele groep: iedereen bleef doodstil staan! Maar omdat meneer Mommers helemaal los ging voor ons kwamen wij ook een beetje los. Daarom was het ook heel leuk om dat te vergelijken met de laatste scene. Toen durfden we alles, een grote verbetering! Pim: De meeste shots hebben we twee keer zo snel gedaan, zodat het daarna naar slow motion gezet kon worden. Dit was erg grappig om te doen. Annabel: Als je goed oplet, zie je in de clip bepaalde dingen die er niet in horen!

Toekomstmuziek Annabel: Deze clip was is de eerste keer dat ik zoiets deed, maar we doen dit soort dingen vaker op onze school.


Roos: Ja, we hadden hiervoor ook al een soort film gemaakt: een lipdub. Die is verkozen tot de beste lipdub van Nederland! Liza: En de theaterklas heeft pas nog een video voor Valentijnsdag gemaakt: ‘Love is an attitude’. Het zag er fantastisch uit! Mariet: En binnenkort komt er weer een zombiefilm in de school! Isabel: Het lijkt me super leuk om nog een keer een enge clip te maken. Het was een hele leuke ervaring om dit te maken en ik zou het zeker nog een keer doen! Kristina: Ik zou dan kiezen voor een nummer met andere stijl zoals bijvoorbeeld een nummer van Beyonce. Ik luister dagelijks naar popmuziek en dat raakt me meer dan zo’n Halloweennummer. Carmen: Ik weet echt nog niet wat ik later wil doen, maar het lijkt me op zich wel leuk om iets te doen in de muziekwereld. Anouk: Ik echt niet. Ik houd niet van de beroemdheid en alles daaromheen. Melissa: Ik vond het allemaal erg leuk om een keer te doen, maar dit is niet echt iets waar ik later in verder zou gaan. Django: Ik wel in ieder geval. Ik hou van muziek en speel zelf gitaar, drums, piano en basgitaar. Ik zit ook in een band, dus ik zou later erg graag wat in de muziekwereld willen doen. Pim: Ik wil ook later heel graag iets met muziek gaan doen, muziek is een manier om mezelf uit te drukken. Ik wil later dat kunnen doen, mensen iets geven waar ze zichzelf in kunnen herkennen of op gewoon stomme momenten zichzelf mee kunnen troosten. Ik wil mezelf laten horen.

The End

Sweet Dreams - Nehalennia  
Sweet Dreams - Nehalennia  

Interview met de leerlingen van Nehalennia over hun videoclip Sweet Dreams