Page 1

Een slimme meid is op Er kan zo veel mis gaan! Maar hoe wapenen mensen zich er tegen? Iedereen doet dat op zijn eigen manier…

Zo zijn er een hoop mensen die zweren bij bunkers. Onder een onschuldig ogend heuveltje in het plantsoen ligt een stevige schuilplaats verborgen. Sommige preppers bouwen hele gangenstelsels onder hun huis en tuin. Soms zijn deze bunkers van alle gemakken voorzien. Een badkamertje, toilet, of Play Station: alles staat klaar voor als ‘het begint’. Maar meestal zijn het vochtige kamertje die slechts het overleven tot doel hebben. Ze zijn vol gestouwd met alle primaire levensbehoeftes: eten, water, medicijnen, stroomvoorziening en wapens. (Handig voor de opslag van water: de ‘Water Bob’. Dit is een stevige plastic zak waar wel 400 liter water bacterievrij in kan worden opgeslagen! Het is een echte hit onder de preppers!) Vaak legt men in de buurt van deze bunkers een moestuintje aan, waar men voedsel verbouwt om het nóg langer uit te kunnen houden. In extreme gevallen houden de preppers er ook nog een klein (ondergronds) boerderijtje op na, waar ze dieren houden voor de zuivel of het vlees.

Preppers. Het klinkt raar… Is een nieuw soort diersoort? Nee, preppers zijn: of vernietiging van de politieke of sociale orde". De orde verstoord zou kunnen worden verschillen Andere preppers willen juist mobiel blijven en kiezen voor een veilig voertuig. Ze kopen een vrachtwagen, busje of camper waar ze van alles in proppen om het een aantal maanden uit te kunnen houden. Ze hopen zo op tijd weg te kunnen komen als de ramp – welke ze dan ook voor ogen hebben – zich in hun woongebied voordoet. Vaak zijn deze voertuigen gepantserd en staan ze ergens verscholen in een schuurtje. Niemand mag weten dat zíj voorbereid zijn!

Door:

Als je denkt dat slechts een klein groepje gekken deze voorbereidingen treffen, kun je je wel eens vergissen. Het netwerk van de preppers is groter dan je denkt! Er zijn online bijvoorbeeld enorm veel organisaties actief. Deze internetportalen zijn ingedeeld per staat en regio. Je kunt er met andere preppers over het einde der tijden kletsen op de forums en men vindt er informatie over wat er in zijn omgeving te vinden is aan cursussen en activiteiten. De inhoud van dit soort cursussen of activiteiten is verschillend. Zo zijn er trainingen waar men met een wapen en munitie om leert om te gaan – speciaal voor de preppers. Ook zijn er cursussen waar je verschillende basisvaardigheden leert om te kunnen overleven, zoals groente verbouwen, smeden, naaien, bakken en koken, wol spinnen, kaarsen maken… Alsof we terug in de tijd gaan! En wat dacht je van een workshop om te leren hoe je de kwaliteit van drinkwater kunt verbeteren en het voor een langere tijd kunt opslaan? Lang niet zo gek!


haar toekomst voorbereid chips? Is het een drug? Is het een nieuw ontdekte "mensen die zich voorbereiden op de verstoring Ideeën over de manieren waarop de en hoe men zich daarop moet voorbereiden, nogal! Marieke Graumans Een ander topic op de sites is de dreiging van schadelijke dieren en ziektes in hun pasaangelegde moestuintjes. Soms lijken deze pagina’s wel op de hobbywebsite van een tuinder: ze staan vol met informatie over hoe je een klein stukje grond zo efficiënt mogelijk kunt benutten en over welke planten en kruiden waar goed voor zijn! En voor de echte beginnende boeren onder de preppers is er informatie over het houden van konijnen of kippen, het scheren van schapen en het slachten van al deze dieren… Voor de arme preppers die niet het geluk hebben zich in een boerderijtje op het platteland te kunnen verstoppen, is er een speciale website voor Stadspreppers. Deze preppers vormen natuurlijk een speciale groep in het prepperswereldje, omdat zij minder ruimte hebben voor hun voorraden. Ook zullen ze misschien met ernstigere gevolgen van de rampen te kampen hebben, omdat ze in zo’n dichtbevolkt gebied wonen. De site van de Stadspreppers focust zich dus naast het opslaan van voedselvoorraden en stroomvoorziening, voornamelijk op veiligheid en zelfverdediging.

De redenen waarom mensen denken dat ‘alles misgaat’ zijn divers. - zo zijn er een hoop mensen die verwachten dat er een natuurramp komt. - een ander soort natuurlijke ramp is een wereldwijd verspreidde ziekte, een pandemie. - Er zijn een hele hoop uitvindingen die ‘een gevaar voor de mensheid' zijn . Denk dan aan alles wat met chemicaliën, radioactiviteit en nucleaire wapens te maken heeft. - Door economische redenen: massaontslagen, gigantische werkloosheid en inflatie. Het zal uitlopen op enorme strijd! - Te kort aan water, eten of elektriciteit. - Bovennatuurlijke krachten: de straf van God, het einde der tijden, de Apocalyps… Of de Maya-kalender die in 2012 afloopt!

Al is de groep preppers groter dan je misschien dacht, het betreft natuurlijk een relatief kleine groep van de wereldbevolking die in deze doemgedachtes gelooft. Al is het misschien helemaal nog niet zo slecht om eens stil te staan bij wat je zou missen als er een dergelijke ramp zou gebeuren – al ik het maar om te realiseren wat je nu hebt –, toch zullen de meesten aanraden niet te pessimistisch te zijn en vooral te genieten van het nu. Natuurlijk is het motto ‘een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ prima, maar als je niet precies weer wáár je je op voor moet bereiden, wordt het moeilijk…

test  

testtesttesttest test test