__MAIN_TEXT__

Page 1

NOVEMBRE 2017 N.35

CLÍNICA NEXUS Eliminació de varius

KIRMA

Microgimnàstica

MODA

Cuidem al petit comerç

BO de Shalom

Lots de Nadal fets a Lleida amb el cor

HOSTALERIA La logística

MOTOR

Tivoli Ssangyong


Esforç, treball i  dedicació pels  clients! www.avicsa.com

Pol. Industrial Camí dels Frares - Carrer J, parcel·la 16, nau 6 · 25190 LLEIDA

Tel. 973257310 I Fax 973257292 I comandes.falco@avicsa.com


EDITORIAL

Un novembre dolç ...

05

J

a som al novembre, l’onzè mes de l’any del calendari gregorià. La caiguda de les fulles ens mostra molt bé què implica la tardor. Novembre és un mes que mira directament cap a l’hivern i anuncia l’arribada de les primeres nevades importants i dels primers freds de la temporada, que ens fan córrer cap a l’armari per rescatar alguna peça de roba gruixuda. Aquest mes ens regala postes de sol al·lucinants i passejades per la muntanya per buscar bolets i després cuinar-los a la llar de foc amb un tall de carn i, de postres, uns dolços panellets i unes delicioses castanyes. Passat el moment àlgid de la castanyada, al novembre s’inicien els preparatius nadalencs. Els operaris de l’ajuntament comencen a col·locar els llums pels carrers i les botigues comencen a reorientar el negoci per al nou període de celebració que a poc a poc s’acosta. Els dies de tardor comencen a escurçar-se i conviden a quedar-se a casa. La melatonina augmenta i la serotonina disminueix, d’aquí la manca d’energia, la sensació de cansament... és una època que es caracteritza pels canvis i cal que el cos estigui preparat per adaptar-s’hi. Cal augmentar i reforçar les defenses, cal fer provisió de nutrients perquè el cos estigui preparat per al repte que es presenta, evitar una baixada de defenses i estar a punt per a l’arribada del fred. Les magranes, els plàtans, les pomes i els alvocats, juntament amb la fruita seca, els bolets, les carxofes, les carbasses..., ens mantindran en ple rendiment. MAGAZINE SALUT et vol fer més agradable aquesta tardor fent que les estones de sofà i manta siguin més entretingudes amb la nova secció de passatemps. Però no oblideu fer un cop d’ull a la part de salut: parlem de temes actuals i molt interessants, a més de donar una certa importància al nostre aparell digestiu. No obstant això, hi ha articles d’aliments i receptes per llepar-se els dits.

27 30 35 40 48 54 58 76 78 80 88

CONTRACTACIÓ PUBLICITÀRIA

publicitat @ magazinepublicaciones.com

Tel. 667 560 225 info@magazinepublicaciones.com www.magazinepublicaciones.com

Delegació de Barcelona: Av. Madrid, 133 baixos · 08028 BARCELONA Tel. 93 249 71 71

Delegació de Lleida: C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA Tel. 973 071 222 Director Lluís Gómez: lluis@magazinepublicaciones.com Director Comercial Antonio Carrillo: toni@magazinepublicaciones.com Dept. Comercial Susanna Santos: susanna@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Gràfic i Redacció Darío Mejón, Marta Sanhauja i Alícia Farré: produccion@magazinepublicaciones.com Dept. Disseny Web Xavi Bonet: produccion@magazinepublicaciones.com

Per a la publicació de nous anuncis o variacions dels actuals, s’ha de comunicar abans del tancament de l’edició (dia 15 de cada mes). Passada aquesta data, si no s’ha rebut material nou, l’editorial procedirà a repetir el mateix del mes anterior. Aquesta publicació no pot ser ni totalment ni parcialment reproduïda, distribuïda, comunicada públicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense prèvia autorització escrita de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expresament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.


4


SALUT

n moltes ocasions ens trobem amb símptomes com congestió nasal, tos, febre... I ens preguntem si estem davant d’un simple refredat o si ens hem contagiat per la grip. En aquest article explicarem les principals diferències, i el més important, com evitar el contagi i com alleujar-ne els símptomes.

GRIP O REFREDAT? Tant la grip com el refredat estan causats per virus. Els refredats cursen amb congestió nasal, mal de coll, mucositat i fins i tot febre. Ara bé, si la febre és molt elevada (superior a 38°), hi ha dolor muscular i esgotament, és molt probable que ens trobem davant la grip. Una altra diferència és la durada, ja que en el cas del refredat els símptomes solen durar uns 3-4 dies i en la grip s’allarguen fins a una setmana. La simptomatologia i la manera com es transmeten la grip comuna i la grip A són tan similars que cal una analítica per determinar el virus que causa la infecció. No obstant això, la grip A es caracteritza per una pujada de la febre sobtada, que sol arribar als 39 °C. Els calfreds són més freqüents que en la grip comuna i no sol anar acompanyada de congestió nasal.

COM COMBATRE’N ELS SÍMPTOMES? El tractament és similar, tant per a la grip com per al refredat, i és simptomàtic, és a dir, no cura, sinó que només n’alleuja els símptomes. És molt important posar èmfasi que els antibiòtics no estan indicats per combatre ni el refredat ni la grip. És important escollir el medicament adequat. Com a norma general, per alleujar el malestar, el mal de cap i la febre es poden prendre analgèsics com el paracetamol o l’àcid acetilsalicílic. O ibuprofèn, que és també antiinflamatori. Els antigripals vénen formulats amb antihistamínics i descongestius per alleujar la picor nasal i la congestió. Alguns antigripals contenen antitussígens com dextrometorfà, i només s’han de prendre si el quadre catarral o la grip cursen amb tos. Mentre l’antigripal o l’analgèsic fan efecte, es pot notar una certa millora. Passades 4-6 hores, els símptomes tornen a aparèixer i remeten completament quan el virus desapareix.

És molt important augmentar la ingesta de líquids com aigua, sucs o brous... PER QUÈ ÉS TAN FÀCIL EL CONTAGI DE LA GRIP? Una persona malalta de grip la pot transmetre molt fàcilment a través de les petites gotes que es produeixen en tossir, parlar o esternudar. Quan el virus entra en contacte amb una persona, penetra al nas, a la boca, a la gola i als pulmons, i es multiplica provocant, dos o tres dies més tard, tota la simptomatologia de la grip. El període en el qual una persona amb grip pot infectar una altra és ampli: pot ser des del dia abans de l’inici dels símptomes fins a 7 dies després. Seguint una sèrie de mesures higièniques com tapar-se la boca amb un mocador en tossir o esternudar i rentar-se les mans amb freqüència pot ajudar en gran mesura a reduir el nombre de contagis MGZ 5


CLÍNICA NEXUS I ELIMINACIÓ DE VARIUS

Tractaments d’avantguarda per a l’eliminació de varius Amb el nom de “Teràpia fotodinàmica de varius”, es descriu un nou procediment per al tractament de les varicositats de les extremitats inferiors que combina l’escleroteràpia química i el làser de Neodimi-Yag de 1.064 nm de longitud d’ona.

Teràpia fotodinàmica de varius Aquest nou procediment es basa en la injecció prèvia d’escuma de polidocanol (la substància generalment emprada en l’escleroteràpia química) que indueix una transformació bioquímica de l’hemoglobina sanguínia (incrementant-ne la conversió a metahemoglobina i protoporfirina IX), fet que comporta un canvi en les seves característiques òptiques i de conductivitat. Això es tradueix en una absorció de l’energia transmesa pel làser aplicat posteriorment fins a 29 vegades superior. És a dir, per mitjà de la injecció prèvia d’aquesta escuma en una concentració i característiques determinades, aconseguim una optimització de l’efecte fototèrmic en la posterior emissió del làser de Neodimi-Yag, en millorar la captació d’energia per la sang i la transmissió d’escalfor al llarg del vas.

6

El resultat final es reflecteix en uns millors efectes per comparació a les tècniques clàssiques aïllades, una menor incidència de fracassos i efectes secundaris, una disminució de les sessions necessàries per assolir uns resultats òptims i en la possibilitat de tractar vasos superiors als 5 mm de diàmetre, cosa poc viable fins ara en tractaments exclusius de teràpies fotolumíniques. El procediment, a més, és totalment ambulatori i no incapacita el pacient per realitzar la seva activitat rutinària. No requereix cap tipus

d’anestèsia (o com a màxim tòpica) i la seva tolerància és excel·lent. Després del tractament només cal aplicar una crema antiinflamatòria durant uns dies i portar unes mitges elàstiques de compressió mitjana durant unes 4 setmanes. Com és obvi, només un metge preparat per realitzar aquesta tècnica pot proporcionar-li els resultats esperats, prèvia revisió de l’historial clínic i exploració vascular pertinent.


ELIMINACIÓ DE VARIUS

A més a més, Nexus, sempre a la avantguarda tecnològica, ha incorporat darrerament en exclusiva, la plataforma làser vascular més evolucionada del mon: Cynergy™ amb l’exclusiu sistema Multiplex™. Cynergy™ tracta les lesions vasculars amb més eficiència que els equips amb una sola longitud d’ona ja que consta d’un làser de colorant polsat de 585 nm i un làser Nd:Yag de 1064 nm que, a més, poden ser emesos de manera seqüencial. Aquest sistema patentat anomenat Multiplex™, es exclusiu d’aquest equip, optimitzant-ne així l’efectivitat i la seguretat del tractament, a la vegada que augmenta la comoditat i satisfacció dels pacients.

El tractament s’estructura en diverses sessions (unes 4 de mitjana) i l’interval entre aquestes és d’aproximadament 2 mesos.

Amb Cinergy podem tractar amb eficàcia inigualable: • Rosàcia

• Cuperosi

• Angiomes

• Hemangiomes

• Taques Vi de Porto

• Telangiectàsies i aranyes vasculars facials • Poiquilodèrmia

• I com no, les telagiectàsies i varius de les cames. Aquest nou làser combinat amb l’esclerosis en escuma dins del tractament de Teràpia Fotodinàmica de varius del que abans us hem parlat, en millora encara més els resultats, i sobre tot, el confort dels pacients ja que al emetre seqüencialment les dues longituds d’ona, permet la utilització de energies menors. A més a més, l’equip porta un sistema de refredament incorporat (SmartCool™) que minimitza al màxim qualsevol tipus de molèstia.

En resum, gràcies a aquesta tècnica que combina l’esclerosi química i el làser, s’ha aconseguit millorar de forma substancial i en tots els àmbits els resultats que fins ara s’aconseguien amb cadascuna d’aquestes tècniques per separat, de manera que s’ha erigit com una teràpia de primer ordre en els casos indicats per al tractament de les varius en les extremitats inferiors.

Un equip professional al vostre servei cada dia Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster Universitari en Medicina Estètica. Especialista Universitari en Medicina Estètica. Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director Mèdic de les Clíniques Nexus

C/ Segrià, 26-30. Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.grupnexus.com


Ilerdent en el programa

"AVENÇOS EN L A IMPL ANTOLOGIA" de la prestigiosa Universitat d’Odontologia de Nova York (EUA)

El Dr. Miquel Gensana Talarn, responsable de l’Àrea d’Implantologia de la clínica lleidatana, participa actualment en el programa formatiu Current Concepts in American Dentistry: Advances in Implantology and Periodontology (conceptes actuals de l’odontologia americana: avenços en implantologia), del NYU College of Dentistry (Universitat d’Odontologia de Nova York-EUA), institució de prestigi internacional en el camp de l’odontologia. El programa formatiu (adreçat a odontòlegs, científics biomèdics o investigadors clínics d’arreu del món) permet valuoses experiències clíniques, preclíniques, pràctiques i didàctiques en el camp de la implantologia.

Recerca i innovació per als pacients implantològics d’Ilerdent

Ilerdent és pionera a Lleida en implants dentals de càrrega immediata

L

a NYUCD treballa per l’excel·lència acadèmica, proporciona la millor atenció bucodental i participa en investigacions, beques i esforços creatius per millorar la salut de les poblacions, altament diverses arreu del món.

En aquest sentit, el centre aposta per la recerca translacional i defensa la feina conjunta dels grups d’investigació internacional i, de forma sinèrgica, perquè la investigació bàsica arribi a la població. Ilerdent participa en aquest programa formatiu amb la vocació d’incorporar aquests avenços als tractaments dels seus pacients implantològics. Cal recordar que la clínica és pionera a Lleida en implants dentals de càrrega immediata (implants + dents fixes), la qual cosa permet col·locar la pròtesi dental provisional el mateix dia i amb una única intervenció quirúrgica, així com en implants zigomàtics per a pacients amb problemes d’os. A més, el centre compta amb tot tipus d’equipaments i tecnologies, entre els quals destaquen l’ortopantomògraf per a radiografies panoràmiques maxil·lars o el TAC dental per a imatges digitals 3D en alta definició; sistemes de monitoratge com l’Ostell ISQ® (Klockner) per controlar el procés d’osteointegració de l’implant; sedacions de tot tipus, incloses les sedacions conscient i per òxid nitrós, o quiròfan i boxs equipats amb plataformes tecnològiques, programari dental i instrumental sotmès a protocols certificats d’esterilització hospitalària La sol·licitud de visita es pot cursar per telèfon trucant al

ilerdent @ ilerdent.com

973 28 11 11 o mitjançant el servei de cita online a

ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, · 25002 LLEIDA · Tel. ILERDENT • Sant Antoni (Germanetes, 2) ·2)25002 LLEIDA · Tel. 973973 28 28 11 11 11 11 HORARI: de dilluns a divendres, 9 a 20h • dissabte, 9 a 14h HORARI: de dilluns a divendres, de 9de a 20h • dissabte, de 9de a 14h


Els Hipopressius La nova manera de fer abdominals que redueixen el perímetre abdominal sense posar en risc la salut Una tècnica respiratòria, procedent d’una tècnica mil·lenària de ioga, en la qual es treballa d’una forma extrema el control de la respiració i de la musculatura de l’abdomen. Els hipopressius es caracteritzen, tal com el seu nom indica, perquè generen una disminució de la pressió intraabdominal. Aquesta tècnica és molt beneficiosa a l’hora de treballar situacions com la incontinència urinària, les disfuncions sexuals, prepart i postpart, hèrnies... Practicar aquests exercicis ajuden a corregir la postura corporal i estimula el treball de la musculatura general del cos.

Per que és aconsellable realitzar exercicis hipopressius: • Augment del to muscular Disminueixen la mida de la cintura, ja que n’augmenten el to de repòs. En realitzar aquest exercici, la panxa entra sola, sense fer cap esforç per amagar-la. En relaxació, després d’unes setmanes, la persona es veu amb un abdomen més pla i dur.

• Disminució del dolor d’esquena Fan que les vèrtebres se separin i que es descomprimeixin els discos intervertebrals per la disminució de la pressió.

• Augment del rendiment esportiu La millora de la musculatura respiratòria, l’increment de glòbuls vermells, la disminució de l’ansietat precompetitiva, la millora postural i biomecànica i l’autoconfiança afavoreixen el rendiment esportiu. Totes les recerques mostren disminucions molt elevades de la incontinència urinària, fins i tot en dones d’edat avançada. L’augment de la sustentació que proporciona un sòl pelvià competent i la recol·locació de la bufeta són algunes de les causes.

Després de l’embaràs el cos necessita tornar a recuperar unes corbes fisiològiques dins els paràmetres de la normalitat, tornar a la bona postura perduda durant l’embaràs i solucionar els problemes que se’n deriven. Tenir coneixements sobre l’estat de la faixa abdominal i del sòl pelvià després d’un embaràs és clau per evitar problemes que es poden agreujar si no es tracten degudament.

• Prevenció d’hèrnies

• Millora de la funció respiratòria

• Resolució i prevenció de la incontinència urinària

Les hèrnies es produeixen per dos factors: un augment de pressió i un teixit que no aguanta. Els hipopressius eviten que els increments lògics de pressió dels esforços i de la pràctica esportiva provoquin hèrnies.

Els músculs inspiradors i expiradors són potenciats per la pràctica d’hipopressius. Els asmàtics milloren la captació i l’aprofitament de l’oxigen.

• Excel·lent exercici prepart i postpart

Aquestes tècniques proporcionen una regulació del to muscular general. Disminueixen els excessos de to d’alguns grups musculars i augmenten el to dels músculs que ho necessiten.

Es considera el millor mètode de preparació per al part i per a la recuperació posterior.

• Afavoriment de la postura i l’equilibri

• Solució i prevenció de les caigudes d’òrgans interns L’expiració que provoquen dins de l’abdomen fa que la bufeta, el recte i, en les dones, l’úter es recol·loquin al seu lloc MGZ

Cal seguir sempre les indicacions d’un ˝professional qualificat per tal d’evitar lesions i dolors ˝


Artículo por

www.curves.eu

motivos por los que deberías probar el entrenamiento en circuito rar el estado de ánimo, aumentar la autoestima, reducir la tensión, aumentar la energía y ayudar a salir de la depresión. Sé feliz. Prueba el circuito. 4. Disfruta de la comunidad y los amigos

ntre los niños, el trabajo y los amigos, con el ajetreado ritmo de vida que llevamos, todos sabemos lo difícil que resulta sacar tiempo para hacer ejercicio. Cada vez que te saltes el entrenamiento puedes estar segura de que tu cuerpo te recordará que ya llevas tiempo sin hacer ejercicio. ¿Cómo incorporar el ejercicio a la rutina diaria para mejorar la salud? Lo bueno es que con solo 30 minutos de ejercicio aumentarás tu fuerza y tu salud. En Curves apostamos por el entrenamiento en circuito: una sesión de ejercicio de 30 minutos en la que se trabaja todo el cuerpo y se incorporan ejercicios cardiovasculares y de fuerza. Estos son los cuatro beneficios que te reporta el entrenamiento en circuito. 1. Ayuda a prevenir la osteoporosis Incluimos, a continuación, algunos datos sorprendentes sobre esta enfermedad ósea facilitados por la Fundación Nacional de Osteoporosis: En torno a una de cada dos mujeres mayores de 50 años se romperá algún hueso debido a la osteoporosis. Después de la menopausia, el nivel de estrógenos se desploma, por lo que se pierde su efecto protector para los huesos y aumenta la pérdida ósea. Una vez transcurridos entre 5 y 7 años desde la menopausia, se puede haber perdido hasta un 20 % de densidad ósea. El entrenamiento en circuito combina ejercicios con pesas y un entrenamiento de la fuerza, y se ha demostrado que ambos estimulan la formación de masa ósea y

mejoran su densidad, por lo que ayudan a evitar la osteoporosis. 2. Ayuda a prevenir enfermedades cardíacas Las enfermedades cardiovasculares son la principal causa de muerte entre las mujeres, pero sabemos que los ejercicios cardio (caminar, correr, andar en bicicleta, etc.) mejoran la salud cardiovascular, al igual que los entrenamientos para incrementar la fuerza.

Buscamos relaciones de amistad y las alimentamos por el apoyo emocional y práctico que nos proporcionan, y que nosotros proporcionamos también a cambio. Las relaciones enriquecen nuestras vidas y son importantes para la salud física y mental. Los amigos nos animan cuando estamos bajos de ánimo, nos motivan para superar metas y nos apoyan en nuestros logros. Al trabajar codo con codo con otras mujeres, en el circuito de Curves se fomenta la amistad y todas las ventajas que esta conlleva. En el circuito de Curves, serás bienvenida y bien acogida, lo que te ayudará a conseguir todos los beneficios para la salud que ofrece el entrenamiento en circuito.

Según diversos estudios, el entrenamiento habitual de la resistencia ayuda a reducir la tensión arterial, aumenta los niveles del colesterol HDL (bueno), reduce los niveles de colesterol LDL (malo) y disminuye los triglicéridos en sangre. Golpea las enfermedades cardíacas y la diabetes con un gancho definitivo en Curves, donde realizarás ejercicios cardio y de fuerza mediante un entrenamiento en circuito de 30 minutos. 3. Ayuda a salir de una depresión Según los expertos de la Clínica Mayo, las mujeres tienen el doble de probabilidades que los hombres de sufrir depresión. El entrenamiento en circuito puede ayudarles. Según varios estudios, el ejercicio aeróbico y el entrenamiento individual de la resistencia combinados pueden mejo-

Celebració del 25 è Aniverari de Curves

11


MICROGIMNASIA: Micromovimientos y posturas esenciales de equilibrio y estiramiento global para experimentar la Salud

Beneficios de dedicar

90

minutos semanales de meditación con tu cuerpo:

MICROGIMNASIA:

• Tonifica y agiliza el cuerpo. • Recupera el equilibrio.

odo lo que hemos vivido hasta hoy queda impreso en nuestros músculos. El estrés, las preocupaciones, el exceso de control en nuestra vida personal y profesional son algunos de los factores que nos llevan una y otra vez a generar tensiones musculares y a adoptar posturas incorrectas y descompensadas para evitar el dolor o malestar.

• Reduce el estrés. • Mejora la concentración. • Aquieta la mente.

La microgimnasia es un método terapéutico englobado en el Sistema ARC (Análisis y Restauración Corporal). Se puede practicar en grupo o de forma individual.

• Calma las emociones.

Con la microgimnasia experimentas con tu cuerpo de una forma consciente. Mediante posturas muy estudiadas, en las que realizas “micromovimientos” sencillos, dirigiendo la atención hacia tu interior, con una respiración adecuada, vas investigando las profundidades de tu cuerpo físico, con la dulzura de tu corazón.

• Reduce la fatiga crónica.

Con la práctica regular de esta maravillosa técnica terapéutica, consigues la flexibilidad y el tono adecuados a tus diferentes estructuras musculares y articulares, disminuyendo las tensiones y restableces la vitalidad de tu organismo.

• Aumenta las defensas.

• Mejora la vista.

• Relaja la musculatura. • Disminuye la ansiedad.

• Disminuye la fibromialgia. • Restablece la vitalidad.

La microgimansia te ofrece también la posibilidad de revisar los hábitos posturales y de movimiento que realizas diariamente y sustituirlos por otros más útiles. La finalidad es retornar a la harmonía original para sentirte cómodo y saludable en tu día a día

• Optimiza la respiración. • Reduce el bruxismo. • Mejora la paciencia. • Libera el dolor de cabeza. • Mejora el humor. • Libera tensiones. • Alivia el dolor de espalda.

MEDICINA AVANÇADA • TRAUMATOLOGIA • REHABILITACIÓ al centre i a domicili Plaça dels Amics de Lleida, baixos · 25008 LLEIDA · Tel. 973 242 317 · Fax 973 243 512 Av. Generalitat, 2, 2a · 25230 MOLLERUSSA · Tel. 973 712 348 · Fax 973 710 094


SERVEIS QUE OFERIM: Centre especialitzat amb accidents de trànsit. Conveni amb UNESPA Treballem amb totes les assegurances

MUTUES I PRIVAT

Tractam ent a domic ili

• Traumatologia i traumatologia de l’esport

• Entrenament personal

• Fisoteràpia i rehabilitació

• Correcció i consciència corporal

• Tractament del dolor amb factors regeneratius

• Pilates

• Estudi del metabolisme energètic i d’esforç

• Punció seca

• Hipopressius

•  Tractament i estudi de la fibromiàlgia

• Massatges

• Fisioteràpia esportiva

• Drenatge limfàtic

• Precondicionament hipòxic

• Reflexologia podal

• Recuperació i rendiment esportiu

• Osteopatia

• Acupuntura i auriculoteràpia

• Readaptació a l’esport

13


Doctor, no aconsegueixo dormir bé, Els estudis científics han posat de manifest que el son té un paper fonamental en la immunitat, el metabolisme, la memòria, l’aprenentatge i altres funcions vitals

Com es pot tractar l’insomni? Quins factors influeixen en l’insomni? Els factors que predisposen a l’insomni són: hereditaris (genètics) o familiars, psicològics (tendència a donar voltes a les coses, dificultats per manejar les emocions negatives), el gènere femení, l’edat avançada, el nivell socioeconòmic baix i l’estat de salut deficient. Els factors que precipiten la seva aparició solen ser: situacions estressants, viatges o torns de treball que alteren el ritme son-vigília, malalties i medicaments. Els factors que perpetuen el problema són la por de no dormir, les creences errònies en relació amb el son i el consegüent desenvolupament d’hàbits inadequats i l’ansietat d’actuació (anticipació de coses com casaments, vacances o dies de festa).

Com es diagnostica l’insomni? Història clínica: interessen determinats aspectes de la història familiar o l’existència d’altres malalties. Història del somni: es necessita conèixer els horaris de son i les rutines durant les 24 hores del dia. Exploració física: per descartar si hi ha alguna altra causa dels símptomes, a part de l’insomni. Qüestionaris: hi ha qüestionaris específics que ajuden a fer el diagnòstic o verifiquen els canvis que es van produint amb el temps. 14

El tractament de l’insomni té com a objectiu millorar la satisfacció respecte al somni per aconseguir una major qualitat i quantitat de son, i la desaparició de les conseqüències negatives diürnes. El primer pas del tractament consisteix a resoldre els problemes de salut subjacents o els factors externs que poden afavorir l’insomni. El tractament inclou canvis de l’estil de vida i intervencions psicològiques i farmacològiques. El seu ús combinat és el que sol funciona millor.

Mesures d’higiene del son: la millora dels hàbits de son (higiene del son) són recomanacions generals per ajudar a millorar el son, com regularitzar els horaris del dormir i aixecar-se (fins i tot els caps de setmana), garantir un ambient propici per dormir i evitar les migdiades durant el dia i altres conductes i substàncies que puguin interferir en el son (com cafeïna, exercici). Intervencions psicològiques: poden ser individuals o grupals i amb diferent grau de complexitat. Estan orientades al maneig i modificació dels pensaments i les conductes distorsionades que mantenen l’insomni i/o les seves conseqüències.   Medicació: els medicaments més utilitzats per tractar l’insomni són els hipnòtics. Encara que semblin la solució més fàcil, s’han de prendre només quan s’ha avaluat la causa de l’ insomni, els problemes de son que causen dificultats en les activitats diàries i s’han abordat prèviament les conductes adequades que fomenten el somni (higiene del son, intervencions psicològiques) i el pacient no respon MGZ


15


HALITOSI Alguna cosa més que un problema cosmètic

L

'halitosi o mal alè pot afectar prop d'un terç de la població , oscil · lant la seva prevalença entre un 6% i un 30%. Aquesta afecció al·ludeix al conjunt d'olors desagradables que surten de la boca independentment de quin sigui el seu origen. Un dels inconvenients és que es consideri tema tabú del qual les persones no en parlen lliurement. L'halitosi és gairebé sempre producte d'una deficient salut bucodental. La majoria de les causes que estan darrere del mal alè no s'han de buscar en l'estómac, sinó a la boca i més de la meitat d'ells estan estretament vinculats amb malalties de les genives que en si mateixos són un problema de salut que ha de ser tractat . Es dóna una situació paradoxal en l'halitosi , i és que hi ha moltes persones que tenen mal alè que no són conscients del seu problema i n'hi ha d'altres que viuen obsessionades amb una halitosi imaginària que no pot ser confirmada . Per tot això , és altament probable que els casos d'halitosi veritable estiguin realment infradiagnosticats i infratractats.

L'halitosi patològica d'origen oral (el 90 % de les halitosis) es caracteritza per l'emissió de gasos amb una olor desagradable, perceptible per altres, a través de la cavitat bucal. Aquesta olor desagradable és més intensa en els primers moments del dia, després d'aixecar-te , ja que els bacteris han tingut moltes hores per multiplicar -se lliurement tant sobre la superfície de la llengua com en els altres teixits durs i tous de la cavitat bucal, i a més el flux salivar disminueix durant la nit . L'aparició d' halitosi es deu principalment a la presència d'uns compostos tòxics en l'aire acomiadat per la boca , uns elements que són altament nocius per als teixits que envolten la dent i podrien jugar un paper crucial en el desenvolupament de les malalties inflamatòries que afecten al periodonci, com la periodontitis o profunda inflamació de la geniva.

El millor, la prevenció Es recomana que la boca es mantingui en un bon estat de salut i , especialment, que les genives es trobin sanes. Per a això, s'aconsella el compliment diari de

mesures d'higiene oral adequades que incloguin no només el raspallat dental, sinó també una neteja interdental mitjançant seda dental o raspalls interdentals i, molt important , que incloguin mesures d'higiene lingual amb raspadors linguals, especialment dissenyats per aquesta finalitat .

de bacteris productors de mala olor presents principalment al dors posterior de la llengua i en els solcs o bosses periodontals, i neutralitzar aquests productes pudents perquè deixin de ser perceptibles MGZ

El tractament Una vegada que el problema de l'halitosi és detectada es compta actualment amb recursos terapèutics suficients per mantenir controlada aquesta condició. Primer, cal arribar a un diagnòstic precís per saber a quin tipus d'halitosi ens enfrontem. El tractament de l'halitosi fisiològica, el de l'halitosi patològica oral i el de la pseudohalitosis són responsabilitat de l'odontòleg, per la seva banda, el tractament de l'halitosi patològica extra oral és responsabilitat d'un metge general o especialista, finalment, el tractament de la halitofobia correspon a un metge general , psiquiatre o psicòleg . El tractament de l'halitosi oral té com a objectius disminuir el nombre 17


en parlem?

Durant la respiració tranquil·la, les cordes estan separades. Quan es parla o canta, aquestes s’ajunten a mesura que l’aire és expulsat pels pulmons, vibren i produeixen so. Com més unides i petites són, més ràpid vibren, la qual cosa això produeix una veu més aguda.

a disfonia és un terme general que engloba totes les afeccions i canvis anormals en la veu. En la disfonia, la veu pot aparèixer bufada, cridanera o tensa, i hi pot haver canvis en el to de la veu i la disminució del volum.

L’engreujament o edema de les cordes vocals impedeix que aquestes s’adjuntin convenientment, i això produeix canvis en la veu.

Els canvis en la veu es deuen habitualment a un trastorn relacionat amb les cordes vocals, que són les estructures que produeixen els sons a l’anomenada caixa de la veu o laringe.

Les persones que estan ronques normalment tenen una veu vetllada i aspra. De vegades, la disfonia pot dur a una pèrdua total de la veu, la qual es denomina afonia Font: onmeda.es

Diferents afeccions de la disfonia

Laringitis aguda És una inflamació provocada per un constipat comú, per infeccions virals del tracte respiratori superior o per un abús vocal quan cridem en excés.

Nòduls vocals Quan la disfonia es perllonga en el temps a causa, en general, d’un abús vocal, és a dir, per alçar la veu excessivament o per un ús impropi per períodes perllongats. Aquests hàbits poden ocasionar l’aparició de nòduls vocals (nòduls del cantant), que són creixements de tipus callós o l’aparició de pòlips a les cordes vocals. Els nòduls vocals són comuns en els nens i els adults que aixequen la veu a la feina o en la pràctica d’esports.

Reflux gastroesofàgic És una causa freqüent de la disfonia en gent gran. L’àcid de l’estómac puja fins a l’esòfag i irrita les cordes vocals. Molts pacients amb reflux diuen que tenen a la veu sense símptomes d’ardor retroesternal. Generalment la veu està alterada al matí i millora al llarg del dia. Aquests pacients poden tenir la sensació de cos estrany, mucus enganxós o desig excessiu d’aclarir la gola.

Altres causes de la disfonia Al·lèrgies, problemes de tiroides, trastorns neurològics, traumatisme de la laringe. Moltes persones presenten disfonia en edat avançada.

Qui pot tractar la disfonia? La disfonia provocada per un constipat o una grip pot ser avaluada per metges generals o pediatres. Quan la disfonia es perllonga més de dues setmanes o no té una causa o una etiologia evidents, ha de ser avaluada per un otorinolaringòleg. Els problemes de la veu és millor que els tracti un bon equip de professionals que conegui i entengui com funciona la veu, com ara els otorinolaringòlegs, els fonoaudiòlegs o els especialistes de la veu i el llenguatge.

Quan hem de visitar un otorinolaringòleg? Quan presentem una ronquera de més de dues setmanes de durada o una ronquera associada a qualsevol dels següents símptomes: dolors no provocats per un constipat o una grip, expectoració amb sang, dificultat per engolir o un fort mal de coll., així com una pèrdua o un canvi brusc de la veu que s’allarga més d’una setmana.

Com són tractats els trastorns de la veu? La majoria de les disfonies poden ser tractades amb repòs vocal o modificant la tècnica vocal. L’otorinolaringòleg pot fer algunes recomanacions sobre l’ús de la veu en l’ambient del pacient, recomanar-li un terapeuta o un fonoaudiòleg, i, en alguns casos, cirurgia per lesions com pòlips o nòduls.

Què puc fer per prevenir i tractar la disfonia moderada? • Evitar fumar passivament. • Beure suficient aigua. • Humidificar la casa. • Evitar els condiments forts en els apats .

• Intentar no fer servir la seva veu excessivament o molt fort. • Buscar un professional de la veu • Evitar parlar o cantar quan tingui un problema de veu o disfonia.


LA LARINGE vista anterior

vista endoescòpica epiglotis os hioide cartílag tiroide plec vestibular cartílag cricoide

Plec de les cordes vocals tràquea cartílag corniculat

Respiració

Fonació

La laringe es considera un instrument sonor “vivent” i, per tant, tot el que tingui influència amb allò orgànic, neurològic, sensorial i psíquic tindrà repercussió sobre el seu funcionament i rendiment. Aquest bon funcionament és essencial, ja que una de les principals funcions de la laringe és produir les vibracions dins la columna d’aire per convertir-les en sons. Per això, si aquest rendiment és baix, la parla no serà adequada i la veu se’n ressentirà.

Una veu adequada és fonamental per adquirir una comunicació oral correcta, i és per això que la parla hauria de tenir les següents característiques: • Sonoritat adequada i agradable.

<<     Qualsevol tipus de disfonia provoca tensió i ansietat i com a conseqüència, tenir una major dificultat vocal >>

• Equilibri entre la ressonància nasal i bucal. • Altura del to corresponent a l’edat, l’estatura i el sexe. • Inflexions i modulacions de la veu correctes perquè no s’alterin cap de les característiques anterior i es formi la normalitat vocal. Per tant, qualsevol alteració d’aquests trets tindrà com a conseqüència un problema o disfonia de la veu. La comunicació oral és un aspecte vital en l’activitat de qualsevol persona, i per això la disfonia podria provoca tensió i ansietat i, com a conseqüència, una major dificultat vocal. I és que una bona veu també és important en els àmbits estètic i pràctic MGZ

19


NUEVAS OFICINAS: Carrer Ramón i Cajal, 2 (Xamfrà Rambla Aragó) · LLEIDA

20

www.policliniclleida.cat


el nostre segon cervell

T

enim dos cervells, un dins del cap i un altre d’amagat al tub digestiu. Els experts han comprovat que aquest últim és capaç de recordar, posar-se nerviós i fins i tot dominar el cervell més superior. L’intestí té una xarxa neuronal que no elabora pensaments, però influeix en l’estat d’ànim, el caràcter i fins i tot en el son. En el nostre dia a dia, sentim la frase “tinc un nus a l’estómac” per referir-se a un enuig, però aquesta dita potser no és tan metafòrica. I també que “se m’ha tancat l’estómac”, quan una persona es troba en una situació estressant o quan algú comença una relació amorosa, que té també significats científics que van més enllà de tot el metafòric. L’aparell digestiu està recobert per una xarxa de neurones (cèl·lules nervioses) tan àmplia que és per aquest motiu que els experts l’han anomenat “el segon cervell”. Per tant, podem afirmar que els budells són capaços d’experimentar emocions i, ocasionalment, poden produir “la síndrome de l’intestí irritable”, moltes vegades ocasionat per problemes mentals i emocionals, com ansietat, fatiga, agressivitat o depressió. Hem de ser conscients que al tub digestiu hi ha més de 100 milions de cèl·lules nervioses, gairebé la mateixa quantitat que a tota la medul·la espinal, que, juntament amb l’encèfal, forma el sistema nerviós central. Tothom coneix la funció del sistema gastrointestinal de subministrar contínuament aigua, electròlits i elements nutritius a l’organisme. Perquè això s’aconsegueixi, el menjar s’ha de guiar a través de tot el tub digestiu mitjançant moviments ondulatoris anomenats peristàltics, segregar sucs digestius, digerir els aliments, absorbir els productes digerits, electròlits i aigua; transportar tot aquest material fins al sistema circulatori i, finalment, expulsar els productes de rebuig. Sabent tot això, és obvi que l’alimentació ha de ser la nostra medicina, així com el nostre estil de vida, i que els residus, és a dir, la femta delataran el nostre estat físic, psíquic i emocional MGZ

Policlínic Lleida

Dr. Felip R. Vallmanya Llena • Dr. Xavier Pascual Garcia C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 LLEIDA · Tel. 973 266 100

www.urologialleida.com • info@urologialleida.com

C/ Alcalde Sol, 3 i 4 · LLEIDA · Tel. 973 273 100 · Fax 973 263 387

21


L’escola d’esquena la nova teràpia per aconseguir una postura corporal adequada

S

ón moltes les persones que acudeixen almenys un cop al mes al fisioterapeuta per dolors musculars. Molts d’aquests problemes vénen provocats per una mala postura corporal, ja sigui dormint, treballant o simplement estirats al sofà. Davant d’aquesta demanda, els professionals de la salut han estudiat i organitzat una nova forma de treballar aquestes molèsties: l’anomenada Escola d’Esquena, que es defineix com una activitat terapèutica especialment orientada a aquelles persones que sempre pateixen de dolor d’esquena amb patologies com cervicàlgies, dorsàlgies, lumbàlgies, hèrnies discals, esquinços cervicals, escoliosi, artrosi... A les persones que assisteixen a aquestes classes se’ls intenta ensenyar la manera de prevenir el mal d’esquena o aconseguir que no aparegui de manera tan reiterada. Una altra finalitat és que els pacients aprenguin diferents exercicis que els alleugin el dolor de forma natural. En definitiva, es tracta de conèixer el cos, saber d’on prové el dolor i el perquè, ja que això ens permetrà adaptar exercicis per millorar i evitar possibles molèsties de l’esquena.

Aquestes classes s’imparteixen en sessions terapèutiques en grups reduïts de manera que cada pacient rep una atenció màxima i adequada a les seves necessitats, adaptades a totes les edats. La persona que imparteix la classe acostuma a ser un fisioterapeuta, que ensenya una sèrie d’exercicis d’estiraments actius en tota la musculatura, així com exercicis per potenciar algun múscul específic de l’esquena, l’originària de tots els mals, per aconseguir així, una bona elasticitat i un bon to muscular. Es combinen diverses tècniques, com gimnàstica abdominal hipopressiva, stretching, tonificació i relaxació, entre d’altres, que estan centralitzades en l’esquena i en la postura global del cos. També s’aprenen hàbits i exercicis per viure d’una manera més saludable sense dolor MGZ

OBJECTIUS

• Permetre la reincorporació a la vida normal de la gent amb mal d’esquena. • Disminuir els futurs episodis de dolor. • Evitar l’aparició de futures lesions. • Prevenir i escurçar els terminis de recuperació d’aquestes patologies, que representen una elevada incidència entre els treballadors.

BENEFICIS

• Permet al ciutadà formar-se en autogestió del seu dolor i li dóna eines eficaces per tenir cura de l’esquena. • Modifica els criteris negatius i ofereix una formació i uns aprenentatges valuosos per gestionar els episodis de dolor i el control dels símptomes. • Mitjançant la integració i la consciència corporal, ensenya al pacient a identificar-se com a part activa de la solució del seus problemes.

22


SECCIÓ 3 a EDAT

C

ada any que passa el nostre cos experimenta diversos canvis que afecten de diferent manera cada persona. Però sobretot, quan s’arriba a la tercera edat s’evoluciona molt més ràpid i cal posar-hi remei. La pell i els cabells, però sobretot el cervell i la morfologia del cos són els principals afectats. Per aquest motiu, cal realitzar activitats que afavoreixin cada part del cos. Però, què passa amb les persones grans que van a un centre de dia o residència? Quan les famílies prenen la decisió de dur un familiar a un centre de dia o residència, cal informar-los correctament de quin serà el seu dia a dia i com invertiran les seves hores.

24

Per aquest motiu, les residències acostumen a fer una sèrie d’activitats de lleure per mantenir la ment ocupada i activa, així com el cos, ja que a una certa edat s’ha de mantenir un ritme mental i físic actiu. Cada activitat va enfocada a un tipus de públic, és a dir, segons l’estat de cada persona poden realitzar un tipus d’activitat o una altra, a més algunes estan enfocades a enfortir algun element concret del cos, segons demani cada persona. Les persones que pateixen alguna discapacitat física o mental també participen en aquestes activitats, ja que es poden adaptar a les seves condicions.


Les diferents activitats

SECCIÓ 3 a EDAT

Diversos estudis han ajuden a les persones demostrat que un dels residents dels centres a no primers canvis que perdre la memòria ni les s’aprecia al cos a partir funcions bàsiques d’una certa edat és del seu cos la falta d’agilitat en moure’s, ja sigui a les cames o als braços, sense oblidar la ment, i també una pèrdua d’equilibri corporal, canvis en la manera de caminar, disminució en la velocitat de caminar, menor capacitat per aixecar-se ràpidament d’un seient i pèrdua de la massa muscular. Les residències intenten realitzar activitats en què s’enforteixin les debilitats de les persones de la tercera edat, així com:

•Dibuix i pintura Aquestes dues activitats fomenten la creativitat, l’agilitat a les mans i la memòria, la qual cosa permet expressar-se de la forma més enginyosa.

•Clubs de lectura i cinema Serveixen per prevenir la degeneració cognitiva, i afavoreixen la concentració i l’empatia per alimentar la imaginació. La lectura i el cinema són els principals mètodes preventius de l’Alzheimer.

•Balls de saló o sardanes Són activitats físiques que ajuden a enfortir el sistema muscular. Ballar amb regularitat disminueix les probabilitats de desenvolupar osteoporosi, i també beneficia la salut del cor, ajuda a mantenir un pes saludable, mantenir el cervell en bones condicions de salut, augmenta l’autoestima i la confiança en un mateix i ajuda a socialitzar-se amb els company de residència.

Ana M. Mejía C / Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA elparaisodelaterceraedad@gmail.com

•Escacs Ajuda a agilitzar el pensament, ja que manté actius els dos hemisferis del cervell. Jugar a escacs estimula la funció cerebral i disminueix el risc de patir demència, així com esquizofrènia. Es practiquen l’atenció, la planificació i el raonanent. Evita la depressió i l’ansietat.

•Punt de coixí-ganxet-mitja: Ajuden a superar problemes de motricitat, desperten la faceta més creativa i ajuden en la concentració i la relaxació.

•Hort Ajuda a mantenir la mobilitat articular. Potencia la musculatura. Treballa la coordinació i la motricitat. Estimula la coordinació, l’atenció i la memòria.

•Manualitats i tallers diversos En l’àmbit físic, s’exerciten les mans, que habitualment perden elasticitat i mobilitat amb el pas del temps i, emocionalment, es reforça l’autoestima del resident, en veure el resultat del seu treball i el reconeixement dels seus familiars. Altres activitats per realitzar són tallers de tertúlia i excursions fora del centre, així com gimnàstica per a persones de la tercera edat. Cada residència escull les activitats que creu més necessàries per als seus residents MGZ 25


BELLESA

L’

alvocat, o també conegut en alguns països com les peres de cocodril, és el fruït d’arbre que pertany a la família de Lauraceae. Té el seu origen en zones tropicals i subtropicals de l’Amèrica Central. A Espanya, fa més d’una dècada era impensable trobar aquesta peça de fruita als supermercats i/o fruiteries. En canvi, des de fa un temps ja forma part del nostre consum. L’alvocat ha deixat de considerar-se una fruita exòtica, ja que el seu cultiu s’ha estès pel nostre país, sobretot a Andalusia, de manera que ja no és tan estrany incloure’l a la llista de la compra. Aquesta fruita té moltes propietats que fan que el seu consum sigui altament recomanable. És ric en fibra, té un alt nivell de potassi (més que el plàtan), aporta magnesi i les dosis de vitamines A, B, C, E i K que conté fan que sigui un potent antioxidant, una propietat molt apreciada en el món de la bellesa, ja que retarda l’envelliment de la pell. Tot i que és un aliment alt en greixos poliinsaturats, són els que el nostre cos necessita per tenir energia i formar-se correctament. És també un gran nutrient, que aporta coure, ferro i fòsfor. A més, els alvocats contenen fibra, proteïnes i uns beneficiosos fitoquímics, com els beta-sitosterol, la glutationa i la luteïna, que ajuden a protegir el nostre organisme contra diverses malalties. És un aliment recomanat per als esportistes, ja que aporta energia al cos, així com per a les persones que pateixen artritis o colesterol, ja que ajuda a disminuir la inflamació de les articulacions.

L'alvocat està considerat un potent antioxidant, ideal per retardar l'envelliment de la pell

Per a les embarassades, és molt recomanable pel seu alt contingut en àcid fòlic, que és l’encarregat d’evitar malformacions en el fetus durant la gestació.

El món de la bellesa es beneficia d’aquest aliment, tant si ens el mengem com si l’utilitzem de mascareta per a la pell o els cabells. L’alvocat, per les seves propietats nutritives, és un aliment que ens aporta brillantor i és, per tant, un dels ingredients naturals més utilitzats en mascaretes per a la pell i els cabells ressecs MGZ

Beneficis generals: • Manté el cor saludable. • Redueix el colesterol. • Controla la pressió arterial. • Redueix el risc d’accidents cerebrovasculars. • Té propietats antiinflamatòries. • Promou la salut ocular. • Regula els nivells de sucre a la sang. • Prevé defectes de naixement. • Protegeix del càncer. • Antienvelliment. • Treu el mal alè. • Té cura de la pell. • Ajuda a engreixar. • Augmenta l’absorció de nutrients. • Lluita contra els radicals lliures.

olis i vitamina E, Amb aquest fruit ric en careta facial es pot preparar una mas

adur ben triturat barrejant mig alvocat m li d’oliva. amb dues cullerades d’o bre la cara i el coll S’ha d’aplicar la pasta so 30 minuts. i deixar-la actuar durant 27


Barbes

ortar barba està de moda, molts homes no volen veure’s amb la cara excessivament rasurada i han escollir l'opció de deixar-se créixer la barba. Hi ha diferents estils de barba, només cal buscar el que més afavoreixi la teva cara i la teva personalitat.

La perilla,

recomanada en les cares ovalades, ja que afavoreix l’equilibri de les faccions però fa l’efecte contrari en les cares rodones.

Barba de tres dies

, es necessari fer-li un bon manteniment, amb unes estisores o màquina d’afaitar, si no es veurà descuidada. La barba de tres dies necessita ser cuidada amb un xampú per a barba, per aconseguir mantenir la pell de forma sana.

Estil Bandholz,

estil famós gràcies al popular Eric Bandholz, el qual va deixar créixer la seva barba i va crear productes per al manteniment i cuidat de la barba. Per a persones agosarades i beneficia a casi tot tipus de cara, menys les rodones. Aquest tipus de barba necessita paciència, ja que per aconseguir la seva llargada cal esperar gairebé set mesos per donar-li la forma desitjada.

Entre perilla i barba completa,

un estil molt elegant que requereix de cures específiques amb les estisores per no semblar deixat, i l’àrea del coll requereix sobretot una atenció especial.

Barba completa i perfilada,

si tens el borrissol gruixut i abundant, definitivament aquest és l’estil que més t’afavorirà.

Barba tipus Hipster,

cal deixar créixer la barba uns vint dies per aconseguir el volum de barba desitjada. A mesura que va creixent cal donar-li la forma correcta. Cal anar un cop per setmana a la barberia, durant el primer mes per començar a modelar-la. És un estil de barba que pot demostrar una personalitat totalment despreocupada, ara bé cal mantenir-la ben cuidada amb els seus xampús, olis i anar a la barberia un cop per setmana MGZ

Comtes d’Urgell, 9 . LLEIDA

650 345 658 29


MODA i ESTILISME

30


perquè a Ê b m a t n r e v l'hi ! r i u l l a d a r g ens a


Cuidem el petit comerç, el nostre principal contribuent econòmic Però, què és el petit comerç? El petit comerç representa un model econòmic tradicional i familiar que s’ha sabut mantenir al llarg dels segles com una economia bàsica per a la nostra societat. Molts dels petits comerços que existeixen al nostre país avui són negocis amb moltes generacions, una mostra de responsabilitat, especialització i de resiliència davant la forta aparició de grans multinacionals. El petit comerç català ha estat capaç d’adaptar-se a les circumstàncies al llarg del temps i mantenirse ben viu fins avui. I és per això, des de la formació de la Unió Europea, que s’ha continuat

La botiga de la Mercè, el queviures Anna, el Racó de la Mina... són les botigues que coneixem com els establiments del poble, però aquests noms van més enllà, ja que tots conformen el petit comerç. treballant per oferir productes i serveis ajustats a les noves normatives europees. Els petits comerciants creuen en un model de comerç de qualitat, tant pel que fa als productes i els serveis que ofereixen, com el tracte que donen als clients, ja que els atenen i els assessoren amb rigor, honestedat i professionalitat per rebre d’ells fidelitat i confiança. Les botigues petites ens afavoreixen quan busquem un tracte més personal i pròxim, a més sempre es preocupen d’estar pendents de les últimes actualitzacions de cada sector.

C. Príncep de Viana, 81  I    25008 LLEIDA    I  Tel. 973 239 409 32


Moda

Proporcionen una venda més fidel i conscient per al petit productor, ja que els seus productes acostumen a ser locals, regionals o nacionals, la qual cosa afavoreix sempre el país.

Pel que fa al món de la moda, és un dels principal sectors en què han augmentat les botigues de petit comerç els últims anys, amb l’obertura de locals en carrers i centres comercials importants i implementant l’oferta de les botigues de grans multinacionals per garantir la diversitat del consumidor. Internet ha aparegut com un fort competidor davant de les botigues petites, que han hagut de fer front a la venda online, un mitjà ràpid i eficaç. Però el petit comerç té clar que Internet és un canal de vendes que ha arribat per quedar-se i, més enllà de l’estratègia que se segueix en cada cas per ser-hi present, el sector entén que no pot evitar la transició digital. És per això que és important apostar per aquesta nova via de comerç per garantir una visibilitat més gran de negoci i aprofitar els avantatges de la venda electrònica. Les grans cadenes dediquen moltes hores a la publicitat i la promoció dels seus productes i serveis, i és per això que el petit comerç, davant d’aquesta competència, no es pot quedar enrere, i, per tant, moltes botigues estan introduint-se en el món 2.0. i aposten pel màrqueting publicitari. Cal fer canvis de mentalitat en els emprenedors dels petits comerços. Però abans s’han de trobar les eines adequades que assegurin una igualtat d’oportunitats entre les grans empreses i el petit emprenedor MGZ

RELLOTGES NOWLEY 8 - 5649

59,90 €

8 - 5650

65,90 €

RAMS DE FLORS C i con al cuida r ser v ar e com l pet e it el pr incip rciant, a d’ec l apo o r a la nomia a tador l paí ciuta s, tia on l dine vivim. A poble rs qu tant no marx ests , es rein en i, per per ve g aran rteixen millo t ir un ra d a e se r veis a la soci per etat

des de

20 € * Preus vàlids excepte error tipogràfic.

• FLAIRES I FLORS: Av. les Garrigues, 27-29 · 25001 LLEIDA / Av. de Madrid, 28 · 25002 LLEIDA Tel. 973 205 400 / 615 187 430 · www.flairesiflors.com

• MÀRIUS JOIERS: Pl. Mossèn Jacint Verdaguer, 6 · 25004 LLEIDA · Tel. 973 242 043 www.joieriamarius.wix.com · joieriamarius@gmail.com

33


PAVIMENTS DE FORMIGÓ ESTAMPAT DECORATIU PAVIMENT DE FORMIGÓ POLIT · PREPARACIÓ DEL TERRENY Naus industrials · Carrers · Pistes poliesportives · Pistes pàdel · Entrades de cases · Jardins · Entorns piscines

Gaudeix del teu entorn 619 120 549 • BELLVÍS - LLEIDA www.pavimbell.com pavimbell@gmail.com


DECORACIÓ Existeix una àmplia gamma de materials per decorar les parets de la nostra llar o negoci. Els més coneguts són la pintura i el paper pintat. Avui, però, us parlarem d’altres que, a part de decorar, poden servir per solucionar problemes com imperfeccions, humitats, sorolls…

Lamines de PCV.

Suro. El suro és un revestiment natural que respecta el medi ambient, fins i tot en el procés d’extracció. La seva baixa conductivitat tèrmica i la seva resistència a la humitat fan del suro una opció ideal no només com a aïllament tèrmic, sinó que, gràcies a la seva estructura, absorbeix molt bé el soroll i garanteix un bon aïllament acústic. És un material lleuger i elàstic, però molt resistent, fàcil d’instal·lar i necessita molt poc manteniment. Aporta a l’ambient una agradable sensació de calidesa i naturalitat.

Són la solució adient per revestir i decorar parets o per crear falsos sostres, ja sigui en rehabilitacions, nova instal·lació o sobre un mateix sostre d’obra. A més, és una molt bona protecció contra la humitat, ja que la seva absorció a l’aigua es pràcticament nul·la. Es presenta en làmines decorades amb acabats que van des de lacats llisos en diferents colors fins a imitacions de fusta, pedra, ceràmica, gres… que s’engalcen una amb altra per crear superfícies de gran dinamisme i originalitat.

Plaques d’imitació de materials naturals. Les parets amb pa-

nells de totxo de cara vista, pedra o formigó són les protagonistes de diferents estils decoratius, com l’industrial, el modern o el rústic. Estan fabricats amb resina de polièster i fibra de vidre acolorits amb pigments naturals i reprodueixen els materials originals al detall, amb imperfeccions, rugositats i fins i tot el pas del temps. Aporten personalitat, durabilitat i estil. Són aptes per a interior i exterior, són inalterables al sol i a les altes temperatures, impermeables, antihumitat, amb aïllament climàtic i resistents a l’erosió i als contrastos tèrmics.

Làmines de fusta.

Fibra de vidre. Amb el pas del temps, les parets pateixen multitud d’impactes, rascades, taques i formació d’esquerdes. El revestiment de fibra de vidre té una estructura de micromalla de fibra i pintura que fa que, un cop aplicat a la paret, li aporti una extraordinària resistència i durabilitat perquè les parets es mantinguin molt més temps en perfecte estat. Aquests teixits ofereixen grans possibilitats quan ajuntem els seus avantatges tècnics i el marcat caràcter decoratiu, ja que els podem trobar completament llisos o en múltiples acabats texturats que, un cop aplicats i pintats del color desitjat, poden imitar revestiments tèxtils, envellutats i dissenys de fantasia.

Les làmines de fris són llistons de fusta encadellats que s’utilitzen per revestir parets i sostres. Les podem trobar en fusta natural o tractada amb tints de molts tons i colors. Van acabats amb vernissos resistents que aporten duresa al material. A part de la funció decorativa i estètica, el fris de fusta pot oferir avantatges com l’aïllament tèrmic i acústic, o amagar imperfeccions que puguin tenir les parets. També, gràcies a la seva resistència, protegeix les parets de cops, rascades i taques. Decorativament, s’aconsegueix crear un ambient més càlid i elegant o fer agradables i habitables llocs com trasters o sotacobertes.

C. Sant Martí, 46 - 48 · 25004 LLEIDA

www.pintures.com Tel. 973 24 40 29 PÀRQUING GRATUÏT PER CLIENTS DISSABTE TARDA OBERT

L’equip professional dels professionals al teu servei!

Helena Olivera Departament de decoració amb 20 anys d’experiència

BELLES ARTS • DECORACIÓ • INDÚSTRIA • RESTAURACIÓ • FAÇANES • PINTURES NATURALS • COMPLEMENTS


Decoració

Ctra. N-230, km 4.3 LLEIDA Tel. 973 220 245 www.comercialsidos.com comercial@comercialsidos.com

El caliu de les llars de foc

mb la tardor i les primeres nits fresques, és el moment de començar a preparar la llar de foc i, per què no, aprofitar per fer canvis a la llar per a aquells que no en tinguin i ho desitgin. Però per fer-ho amb criteri, cal comptar amb empreses professionals de confiança que tinguin les eines i els materials de qualitat. Cada vegada és més habitual la instal·lació de xemeneies d’aquest tipus com a substitució de la calefacció elèctrica o de gas, no només perquè resulta agradable escalfar la llar amb una xemeneia de llenya, sinó per l’augment actual de les tarifes elèctriques. Les llars de foc són aptes per a tot tipus d’habitatges, ja siguin apartaments, àtics, xalets..., només es necessita una sortida de fums, tot i que, si no hi és, sempre es pot aconseguir. Únicament cal instal·lar una sortida de fums fins a la teulada de l’edifici, ja sigui en línia recta o passant per l’exterior, que és el més habitual, i en el cas dels pisos antics, és més fàcil que comptin amb una sortida de fums independent de la cuina.

Llar de foc tradicional La xemeneia tradicional sol ser oberta i té la boca feta amb maó refractari. Aquesta tipus de llar de foc té un rendiment del 20%, aproximadament, és a dir, que només aprofitem el 20% del potencial calorífic de la llenya. D’altra banda, aquest tipus de llar ens permet un contacte visual i auditiu directe amb el foc.

Llar de foc metàl·lica Està feta totalment de metall, és a dir, que té l’avantatge que és molt més compacta i garanteix un rendiment superior al de la llar de foc tradicional, en concret, del 40% al 75% segons el model i si és obert o tancat. 36


Decoració Llar de foc amb recuperador de calor Aquests tipus de llars de foc incorporen un recuperador de calor, és a dir, estan formades per una tecnologia que fa augmentar el rendiment del conjunt i arriba a valors prop del 80%, segons cada model. Els recuperadors de calor ens permeten controlar fàcilment la combustió i d’aquesta manera podem ajustar el consum de llenya en funció de l’escalfador que necessitem. Aquest és un sistema amb porta tancada i, per tant, no emet gasos a l’estància.

Llar de foc de pèl·let Aquesta xemeneia utilitza com a combustible el pèl·let. Té un rendiment molt elevat, de prop del 90%. Aquests models disposen de dipòsits de pèl·let interns que li donen una autonomia de fins a 28 hores, segons el model. Són aparells regulables i programables, és a dir, que es poden encendre i apagar de forma programada i se’n pot regular la potència. Aquests models disposen de comandaments a distància.

Pel que fa al disseny exterior de les llars de foc, hi ha mil i una possibilitats i infinitat de dissenys, sempre buscant l’adaptació a l’espai, així amb la finalitat de trobar una integració total amb el que les envolta. Dissenyar una llar de foc es considera un treball d’interiorisme, ja que es poden combinar diferents colors, formes i materials sense renunciar a la funcionalitat i la capacitat d’escalfar. Les llars de foc poden combinar diferents materials, com ara la pedra, l’acer i el porcellànic, entre d’altres, que ens permeten crear un espai funcional amb calaixos i elements decoratius. De fet, en els últims anys s’han creat un tipus de llars de foc amb uns dissenys molt acurats per no trencar la dinàmica del menjador o de la sala on es vol col·locar MGZ

Hi ha diversos tipus de dissenys, del més clàssic al més modern, però sempre respectant la seva funcionalitat al 100%

37


Taules amb calaixeres cadires regulables i prestatgeries d'escriptori Prestatgeria 4X4 KUBOX 29 cm de profunditat diferents mides 180 x 52x 25 cm blanc / groc / verd blanc brillant / blau / verd / lila taronja / negre

Prestatgeria iJOY

45 €

119€

Taula d'ordinador iPLAY 79 x 90 x 54 cm blanc brillant / blau / verd / lila

42 ,90€

Taula d'ordinador amb calaixeres TOUCH 74 x 38 x 60 cm - blanc brillant

79,90€ 38


casa teva és única

casa teva és única

casa teva és única

85 €

casa teva és única

Taula escriptori amb vidre temperat

Taula d'ordinador amb 2 calaixos + 1 porta ATHENA

90 x 75 x 48 cm

59,90€

74 x 138 x 60 cm - blanc brillant

69 € Taula d'ordinador amb 2 calaixos ÓSCAR

Taula d'ordinador amb buc de 3 calaixos ESTIL

100 x 75 x 50 cm - cirerer

75 x 138 x 67 cm - cirerer+gris

119 €

Cadires regulables d'escriptori Varietat de colors Model 2501

99 €

Model RACE

99 €

79,90€ Taula extensible amb 2 calaixos 87 x 98 x 36 cm - blanc brillant 39 Pol. El Segre, parcel·la 717 · LLEIDA • Tel. 973 20 80 80 • info@komak.es • www.komak.es


IMMOBILIÀRIA

CONSEJOS PARA VENDER TU CASA EN MENOS TIEMPO LA PUBLICIDAD Para que los posibles interesados sean conocedores de la “oportunidad” de comprar tu casa, debes preparar una publicidad veraz, pero al tiempo atrayente y original. Los anuncios tipo “vendo piso 3 habitaciones, 2 baños, cocina, balcón…” cansan a la vista y hacen perder rápidamente el interés. No describas tu casa como algo técnico y frío; por el contrario, trasmite sensaciones, como, por ejemplo, “precioso piso con 3 amplias estancias en el que te sentirás cómodo desde el primer día, con unas puestas de sol espectaculares”. En cuanto a las fotos que acompañen al anuncio, deben reflejar calidez y amplitud. Por ello, es importante que uses un objetivo tipo gran angular de 14-18 mm, para que las habitaciones se vean en todo su esplendor, pero sin deformarse demasiado, ni crear un efecto “ojo de pez”. También es importante que quites los objetos personales y las fotografías, ya que causan un efecto de alejamiento en el posible comprador, que siente que están invadiendo su intimidad. Y en cuanto al precio, si no cuentas con una valoración profesional, puedes guiarte por los anuncios de pisos similares que encontrarás en las webs del sector y que te servirán de baremo orientativo. No obstante, siempre hay elementos diferenciadores que debes valorar, como posibles reformas o mejoras, etc.

LAS VISITAS Ya tienes la primera visita. Habéis hablado por teléfono, le has ampliado la descripción de tu casa y finalmente habéis concertado una visita. ¿Y ahora qué? Bueno, lo primero es limpi40

ar muy bien la casa, pero sin que quede un olor a lejía desinfectante, más propio de los hospitales de principio del siglo pasado. Un ambientador suave, o mejor aún, el olor a un bizcocho recién horneado o a café recién hecho puede hacer milagros. Es importante también aprovechar la luz natural de la vivienda dejando bien subidas las persianas, e incluso un poco descorridas las cortinas, y quizás, si la hora de la visita es al atardecer, acompañar la iluminación natural con lámparas de apoyo encendidas, como las de las mesillas del dormitorio o la de la mesa auxiliar del salón. Es importante, durante la visita, mostrar un aspecto pulcro y limpio, una actitud calmada, que no haya más gente en la vivienda (la abuela viendo la tele, la mamá bañando al niño, la hija estudiando en su cuarto), porque todo esto aleja al comprador. Debemos dar respuesta clara y transparente a las preguntas que nos hagan sobre el inmueble, pero sin extendernos en largas explicaciones, que tampoco interesan al posible comprador. Y es que este no quiere tanto respuestas como la sensación de que está haciendo una buena compra.

LA NEGOCIACIÓN Este es posiblemente el aspecto más importante de la venta. La negociación es el arte de conseguir que dos partes con intereses diferentes converjan en un punto de acuerdo, cediendo cada una en aspectos menores para lograr su objetivo principal. En el caso de la compraventa, este objetivo es claro: que tanto el comprador como el vendedor perciban que la operación se cierra con el precio adecuado. Por ello, debes estar abierto a escuchar contraofertas, posibilidades de compra aplazada entregando una cantidad importante al comienzo, o incluso plantearte un alquiler con opción de compra. Estas diferentes posibilidades pueden ser complejas, y si no se plantean adecuadamente, pueden ser fuente de futuros problemas. No obstante, son alternativas válidas y dignas de consideración.


SERGIO GONZÁLEZ MANTEROLA Assessor Immobiliari www.grup90.com • sergio.gonzalez@grup90.com Tel. 973 20 86 11

En resumen, tú mismo puedes vender tu casa, siempre que cuentes con la capacidad de preparar una publicidad atractiva (para lo cual tendrás que destinar un importante presupuesto a publicidad en webs de pago, prensa especializada y cartelería adecuada), realizar una valoración realista de la vivienda, atender a las visitas de los interesados adaptándote a sus horarios y, sobre todo, disponer de la capacidad de negociación y de los conocimientos necesarios para asegurar el satisfactorio cierre de la operación. O también puedes acudir a un profesional inmobiliario que haga todo esto por ti a cambio de una comisión de gestión. Tuya es la decisión.

Una publicidad veraz y original, una visita agradable y una negociación coherente son las claves para poder vender tu casa

C. Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA

41


VENDA i LLOGUER

PIS

PIS

www.exem.cat C /  Sant Jaume, 11 · 25001 LLEIDA immobiliaria@exem.eu

XALET

CASA

C/ Alcalde Costa

C / Juneda ( La Bordeta )

122 m2, 4 habitacions, 2 banys complets, balcó i ascensor.

450 m2, 4 habitacions, 2 banys complets, vestidor, terrassa i magatzem.

129.000 €

326.000 € PIS

CASA

Urbanització Terraferma

Camí de Raimat ( Alpicat )

C / Juneda ( La Bordeta )

500 m2, 3 habitacions, 2 banys complets, gran jardí, porxo i piscina.

240 m2, 5 habitacions, 2 banys complets, gran terreny, amb magatzem annex.

129 m2, 2 habitacions dobles, 1 habitació individual, 2 banys complets, balcó i ascensor.

295.000 €

95.000 €

360.000 €

Lloguer amb opció a compra 1.000 € /mes

PIS

DÚPLEX

Av. Flix ( La Bordeta )

C / Riu Ebre ( Cappont )

96 m2, 2 habitacions dobles, 2 banys complets, terrassa i galeria.

200 m2, 3 habitacions, 2 banys complets,1 suite, terrassa amb vistes, ascensor.

106.000 €

216.000 €

CASA

Ptge. Miquel Aragonés ( La Bordeta )

280m2, 5 habitacions, 2 banys complets, gran jardí i golfes.

285.000 €

PROPIETARI: li fem l’assegurança del seu immoble i del seu lloguer 42


DE TOT TIPUS D'IMMOBLES

PIS

PIS

XALET

C / Borges Blanques ( La Bordeta )

C / de la Seca del Cap ( Roselló )

La Cerdera ( Lleida )

70 m2, 2 habitacions dobles, 1 banys complet, balcó i ascensor.

86 m2, 2 habitacions, 1 bany amb hidromassatge, terrassa i pàrquing.

330 m2, 3 habs. individuals, 1 doble, 2 suites, 2 banys, 2 lavabos, celler, piscina i gran jardí.

83.000 €

99.000 €

265.000 €

SÒL RÚSTIC

i seriet AT, at IT

QU AL

LOCAL

C / Sant Francesc de Sales ( La Bordeta )

Partida Serrallonga ( Llívia )

230 m2, altell.

Terreny de 2.100 m2 amb habitacle.

80.000 €

45.000 €

CASA ADOSSADA

FINANÇAMENT per a la compra del teu habitatge Si contractes amb nosaltres la venda del teu pis en exclusiva, et fem el certificat d’eficiència energètica GRATUÏT !

C / Agramunt ( La Bordeta )

260 m2, 3 habs. dobles, 1 suite, 2 banys, 1 lavabo, garatge, magatzem i piscina comunitària.

www.exem.cat

250.000 € C /  Sant Jaume, 11 · 25001 LLEIDA · immobiliaria@exem.eu 43


3, 4 habitaciones Zona comunitaria con jardín y piscina Alta calidad de acabados Zona del Parc de l’Aigua, junto al Mercadona

D

Porque tú lo vales espués de varios años de incertidumbre económica, las aguas por fin vuelven a su cauce. También en lo relacionado con la compra de viviendas de obra nueva.

Sin embargo, algo ha cambiado en la mentalidad del comprador. Ahora está mucho mejor informado, es consciente de su situación de dominio frente a la oferta existente y, lo que es más importante, se ha vuelto mucho más exigente: quiere conseguir lo máximo por cada euro invertido en su nuevo hogar. Como consecuencia, ahora más que nunca se valoran diversos aspectos, como la ubicación del inmueble, los servicios cercanos (colegios, centros médicos, supermercados, transportes, zonas de ocio, etc.), la calidad de la construcción y los acabados, el diseño de la estructura, la distribución interior y las zonas comunitarias. ¿A qué ha conducido todo esto? A que los constructores y promotores se esfuercen al máximo por idear y concebir auténticos hogares que cumplan los requisitos del cliente actual, porque tú, querido comprador, eres la estrella. Fruto de estas conclusiones, nos complace presentar una nueva promoción, en el corazón del Parc de Aigua, el Conjunto Residencial La Canadenca.

44

Esta urbanización contará con una preciosa zona comunitaria formada por una amplia piscina en un entorno ajardinado que invitará al descanso y al sosiego.

Hagamos un poco de historia El nombre de La Canadenca no ha sido escogido por casualidad, sino que hace referencia a la compañía fundada en Canadá, el 12 de septiembre de 1911, por el ingeniero Frederick S. Pearson, denominada Barcelona Traction, Light and Power Company Limited, que con el tiempo, a causa de su origen, paso a conocerse coloquialmente con el nombre primero de La Canadiense y más adelante, La Canadenca, y de ahí el nombre también de la avenida junto al canal donde se ubicará la nueva promoción. ¿Recuerdan la avenida Pearson y el cercano Museo del Agua La Canadiense? Pues bien, ahora ya saben de donde proceden esos nombres.


Los trabajos de esta empresa, encargada de la electrificación de Cataluña, se caracterizaron por su complejidad y respeto a la naturaleza, así como por la robustez de sus construcciones, como los embalses de Tremp y Camarasa, las centrales hidroeléctricas y el tendido de líneas de alta tensión hasta la Capital Condal. Y ese mismo espíritu hemos querido mantener al diseñar el Residencial La Canadenca, para que resulte ser un verdadero hogar para todos los que allí residan.

Y ahora hablemos de su nuevo hogar

La promoción, que comenzará en breve, estará formada por 23 viviendas y sus correspondientes parkings y trasteros. Escuchando las preferencias de los futuros propietarios, hemos diseñado cada piso de acuerdo a las tendencias actúales.

Ubicación La ubicación es privilegiada, en el Parc del Aigua, entre la avenida La Canadenca y el supermercado Mercadona, entre Cappont y La Bordeta.

Edificación Comenzando por la fachada, la estructura de hormigón armado estará revestida de piezas cerámicas similares a la piedra natural y a la madera, que conferirán un aire elegante y moderno al conjunto residencial.

No esperes más, esta es tu oportunidad de vivir en un auténtico hogar, con excelentes acabados y en una zona privilegiada.

Calidades y acabados Las viviendas de 4 habitaciones dispondrán de 3 dormitorios dobles, todos con armario empotrado, y el principal, que es tipo suite, tendrá, además un baño completo, al margen del baño principal para los invitados o el resto de la familia. La cuarta habitación, algo menos amplia, será ideal como dormitorio juvenil o despacho. Los salones, amplios y espaciosos, contarán con una salida a unas hermosas terrazas de más de 20 m2, con vistas a la zona residencial o a la avenida.

Los cerramientos exteriores serán de aluminio con ruptura térmica y doble cristal, lo que garantizará una excelente insonorización y aislamiento térmico tanto en verano como en invierno.

Las cocinas, con mobiliario moderno, práctico y de alta gama, se entregarán completamente equipadas, con horno, microondas, vitrocerámica, campana extractora, lavadora y lavavajillas.

En cuanto a la climatización, una moderna caldera de gas natural se ocupará de mantener las viviendas a temperatura agradable en los fríos inviernos, mientras que dos potentes equipos de aire acondicionado refrescarán los calurosos veranos de nuestra capital.

Los baños estarán revestidos de pavimento Grespania, tanto en suelo como en pared; la grifería, monomando y termostática en la zona de la ducha; los sanitarios serán de la casa Roca, y los muebles, de diseño y lacados en color blanco. En cuanto a la carpintería interior, las puertas estarán revestidas de un elegante lacado blanco, el suelo será de parquet de alta calidad en toda la vivienda, a excepción de cocina y baños, donde se dispondrá de un gres acorde a la categoría del resto de acabados.

Y qué decir de la zona comunitaria, con su piscina y zona ajardinada. Sin duda será el lugar de encuentro y diversión placentera de vecinos y familiares ocasionales. ¿Hay algo que no te gusta o que quisieras cambiar? Pues esto es lo mejor, el equipo de profesionales que ha diseñado este proyecto está a tu disposición para escuchar con atención tus deseos y ofrecerte la posibilidad de personalizar tu nuevo hogar a tu gusto. Porque tú lo vales Nota: Las informaciones aquí expuestas están basadas en el proyecto inicial y pueden sufrir variaciones. Su valor es meramente informativo y no vinculante.

C/Abat Escarré, 6, baixos · 25001 CAPPONT ( Lleida ) • info@grup90.com


immuebles en EXCLUSIVIDAD Ref. 4244 CAPPONT 208.500 €

Torre con piscina y terreno. 120 m2 aproximadamente. Gran porche, salón comedor y cocina americana, 3 habitaciones, baño completo, gran despensa, terraza solarium 27 m2. Barbacoa, piscina. Zona para párquing privado. 2.700 m2 de terreno.

Ref. 4236 CAPPONT 198.500 €

Ref. 4219 AV. CATALUNYA 180.000 €

Ref. 4246 ZONA RONDA / PIO XII 140.000 €

Ref. 4213 ZONA ESTACIÓN AVE 68.500 €

Ref. 4247 CAPPONT 250.000 €

Ref. 4212 ZONA HOSPITALS 480.000 €

Gran salón comedor, impresionante cocina comedor con salida a terraza. Tres habitaciones. Amplio patio trasero (1º). Con 1 plaza de parquing incluida en el precio. Opcional 2ª plaza párquing y trastero.

3 habitaciones dobles, salón comedor, balcón, 2 baños completos, cocina office con salida a galería. Semi amueblado. Con trastero.

www.grup90.com

Ref. 4212 PARTIDA LLEIDA 95.000 €

Piso con 4 habitaciones, dos baños, cocina independiente, salón comedor, hall distribuidor, dos balcones. Zona comunitaria con 2 piscinas y jardín, espacios de juegos infantiles. Todo se halla en buen estado de conservación. Párquing opcional

Ático dúplex, gran salón comedor con salida a amplio balcón, cocina office. 4 habitaciones, 2 grandes terrazas, barbacoa, dos baños, aseo. Armarios empotrados, aire acondicionado, se vende amueblado. Párquing y trastero incluido en el precio.

Excelente piso, con preciosas vistas, totalmente reformado. 3 dormitorios, cocina de diseño moderno con electrodomésticos, salón, balcón con galería y terraza. Calefacción individual. Suelos de parquet y gres. Aire acondicionado. Ascensor. Semiamueblado.

Piso reformado en zona estación AVE. 3 habitaciones, baño, cocina, balcón, patio 5m2. Salón comedor con aire acondicionado y pequeño balcón con toldo, armarios empotrados. Semi amueblado.

Fantástica casa adosada, salón comedor con salida a jardín/terraza, increíble zona comunitaria con piscina, gran cocina office, baño, aseo, 4 dormitorios, gran buhardilla. Garaje para dos coches y un cuarto de lavadero /despensa.


C / Abat Escarré, 6, baixos · 25001 LLEIDA (Cappont) · info@grup90.com

Ático reformado, exterior, 4 habitaciones, 2 baños completos, cocina amplia, salón comedor, 2 terrazas y 1 balcón. Suelos de gres rústico, armarios empotrados, ventanas de aluminio con doble cristal, calefacción individual. Bomba de calor y aire acondicionado. Trastero.

Ref. 4214 CAPPONT 125.000 €

Ref. 4288 C / CRISTÒFOL DE BOLEDA 150.000 €

Piso acogedor, bien situado en Lleida, reformado. 3 habitaciones dobles, un baño con ducha, un aseo, cocina independiente, galería, salón comedor, dos balcones. Piscina comunitaria, parking y trastero.

Ref. 4293 CAP PONT 154.000 €

Piso construcción moderna (2004), 3 dormitorios. Cocina independiente, 2 baños completos, amplio salón comedor. Exterior, suelos de gres y parquet, calefacción individual, carpintería interior de roble, cerramientos exteriores de aluminio con doble cristal.

Magnífico piso como nuevo en Cappont. 2 habitaciones, salón comedor, cocina, baño con bañera y ducha. Edificio emblemático, destacando su diseño y buen gusto. A 5 minutos andando del eix comercial. Parking y trastero.

Ref. 4266 CAP PONT 74.900 €

Ref. 4287 PARDINYES / LA LLOTJA 128.000 €

Ref. 4257 CAPPONT 194.000 €

Ref. 4232 PLAZA EUROPA 151.000 €

Piso en Cappont, cerca la universidad, dispone de dos habitaciones dobles, dos individuales, salón comedor con salida a balcón, cocina reformada con salida a galería.

¡Oportunidad! increíble ático dúplex! 160m2 útiles. 1ªplanta: terraza de 27m2 con toldos, salón comedor, cocina office con salida a galería cerrada, 2 habitaciones, baño y despensa. 2ª planta: baño completo, tres habitaciones, sala recibidor muy amplia. Semiamueblado.

Acogedor piso en Pardinyes, cerca de La Llotja, compuesto por cocina office con salida a gran galería, salón comedor con salida a balcón, dos habitaciones dobles y una individual, (de origen eran 4 habitaciones), dos baños completos, un segundo balcón cerrado.

Excepcional piso para entrar a vivir en Plaza Europa. 3 dormitorios. Armarios empotrados, 2 baños y cocina office. Suelo de gres, calefacción individual a gas natural, aire acondicionado, puerta blindada, video portero, ventanas PVC climalit. Semiamueblado.

www.grup90.com

Ref. 4218 ZONA ROVIRA ROURE 138.000 €


GUIA DE SERVEIS

els lots de Nadal fets a Lleida amb el cor El catàleg d’enguany està format per 68 lots molt diversos, adaptats a totes les butxaques

Per Nadal, fes una compra socialment responsable. Per Nadal, aposta per Bo de Shalom!

Col·labora amb nosaltres:

col·laborador/a

TOTS PODEM COL·LABORAR EN EL PROJECTE SOCIAL ILERSIS La teva col·laboració ens ajuda a desenvolupar projectes d’integració sociolaboral i contribuirà a la feina que exerceix la nostra entitat. Amb el teu compromís, col·labores en el projecte de vida de les persones que formen part d’Ilersis. 48


Guia de Serveis BO de Shalom, de la Fundació Privada ILERSIS, ha dissenyat per a aquest any un catàleg de Nadal amb un total de 68 lots fets amb el cor i cuidant al màxim cada detall a l’hora d’elaborar-los. Tots contenen productes de proximitat de la màxima qualitat, amb una gran varietat de vins, i s'adapten a totes les butxaques. Podreu trobar lots per regalar que van dels 6,90 euros fins als 443 euros. I si no us encaixa cap dels que apareixen al catàleg, us l’adaptem al vostre gust. El catàleg d’enguany és molt especial. I és que en aquesta ocasió té nom propi: el José Luis, el Javi, l’Assun, el David, la Vanessa, l’Omar i el Jaume són els protagonistes. Entre tots il·lustren tots els passos que cal seguir per elaborar un lot: des de l’arribada de la fusta per donar-los forma fins als petits detalls o la col·locació dels productes per fer-hi el millor acabat possible. Això sí, sempre elaborats amb un somriure i amb la vitalitat que els caracteritza. Les caixes de fusta que contenen els lots són un dels nostres trets característics que ens diferencien de la resta, perquè estan elaborades pels mateixos treballadors. La fabricació i l’elaboració de caixes de fusta i lots de Nadal al taller és una de les nostres especialitats. A més, compten amb una peculiaritat: es poden personalitzar, és a dir, que les empreses que així ho desitgin podran estampar la seva marca en cada regal. Regalar un lot de Nadal de Bo de Shalom és decantarse pel compromís social, la cooperació, la igualtat, la responsabilitat, la integritat i la qualitat, valors fonamentals que inspiren dia a dia el nostre treball

La Fundació ILERSIS és una entitat de caràcter social sense afany de lucre i declarada d’utilitat pública, que té com a missió la inclusió social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental.

49


Guia de Serveis

ile Li ne pi th em a hu m

om

font: foraplagues.c

L

a formiga argentina, originària de les ribes del riu Paranà (Argentina, Brasil i Uruguai), té un aspecte prim i allargat, d’un color marronós, més o menys fosc, de mida petita (fa uns 2,5 mm de llargada), el cap és ovalat, el tòrax estret i l’abdomen, petit i punxegut. Des fa més d'un segle ens hem adonat que està colonitzant tots els continents del món, a excepció de l’Antàrtida, i s’ha convertit en una de les espècies més invasores del món. Les formigues argentines acaben amb totes les espècies natives de formigues del lloc que han envaït, i això produint a la llarga dràstics canvis en l’ecosistema.

Podem observar com aquestes formigues formen unes fileres molt característiques, ben delimitades, d’1-2 cm d’amplada, i que van en ambdues direccions. Les fileres duen, d’una banda, als orificis on tenen els nius i, de l’ altra, a les fonts d’aliments. Sovint utilitzen les cantonades de les parets o els espais longitudinals entre maons. Acostuma a haver-hi més formigues en condicions usuals de temperatura, per sobre de 7-18 °C. Els resultats del tractament local poden canviar d’un dia per l’altre, així com els llocs per on transiten; per tant, és convenient, fer un seguiment segur, vigilar altres llocs propers on hagin pogut establir noves pistes.

Les formigues, per sort, no tenen cap incidència en la salut humana. A les cases, són més aviat de tipus estètic i tenen més presència en cuines i banys, on busquen tot tipus d’aliment líquid, ensucrat o lipídic (greixos). Durant l’estiu, tenen activitat tot el dia i en llocs on toqui el sol no hi apareixeran fins que la temperatura disminueixi. A la primavera i la tardor, la seva activitat es limita a les hores centrals del dia. Es poden trobar tant a l’interior com a l’exterior (terrats o terrasses amb vegetació i jardins). Als jardins, poden pujar als arbres i arbustos per buscant pugons per consumir melassa. En aquest sentit, poden representar un dany per a les plantes, ja que afavoreixen els pugons i la possible aparició de la negreta. 50


• A l’exterior: reducció del grau d’humitat o reg. Eliminació d’objectes abandonats damunt del sòl que puguin ser utilitzats com a refugi temporal. Dificultar que pugin als arbres mitjançant barreres enganxoses. • A l’interior: dificultar-los l’accés als aliments de tot tipus, netejar les terrasses de la cuina i els racons on puguin acumularse restes de menjar.

S’ha de tractar amb un producte específic que posseeixi un gran poder d’atracció per a formigues invasores d’interiors i formiga de la fusta. Una vegada aplicat, s’observa un ràpid increment del nombre de formigues que acudeixen al voltant del producte per menjar-se’l ràpidament, el porten dins el formiguer, el distribueixen i això afecta la resta de la colònia, incloent-hi la reina. La mortalitat es dóna gradualment, la qual cosa possibilita un excel·lent control de tot el formiguer. Cal tenir un cert control en nius de difícil accés: a les parets, sota les pedres, en taules, fustes decoratives de jardí, als falsos sostres dels habitatges, en maons buits, cablejat elèctric i/o telefònic, canonades d’aigua, canonades de calefacció i aparells d’aire condicionat, i busquen també aliments en cuines, banys, menjador, safarejos, patis terrasses, arbres propers… MGZ

Quan troben aliment, les formigues utilitzen pistes químiques per reclutar altres companyes. No els cal llum per poder seguir les pistes. Tenen activitat entre els 10 i els 30 graus. La dieta es basa preferentment en líquid dolços (melassa de pugons i còccids, nèctar, fruites madures...), si bé poden capturar petites preses. Quan els nius són molt grans, una porció de la colònia pot marxar i establir-se uns metres més enllà. No hi ha baralles entre aquestes dues societats, que poden intercanviar formigues, ous, larves o reines.

51


Guia de Serveis

MARKETING la imatge corporativa

i el marxandatge

C/ Alcalde Areny, 34 baixos • LLEIDA

Joa n principi bàsic en màrqueting publicitari és la creació d’una identitat de marca per als productes i serveis que una empresa vol oferir. Les necessitats de qualsevol marca no es limiten exclusivament a la comercialització dels productes i els serveis de l’empresa, sinó també a la necessitat de fer que aquesta marca sigui el més visible possible. L’excés d’oferta en tots els mercats fa que les empreses siguin cada dia més conscients de la importància del marxandatge, és a dir, del conjunt de mètodes, pràctiques i operacions relacionades amb la representació de la marca per tal d’augmentar la venda i la rendibilitat dels productes i serveis que representa la marca. Si es vol que una marca destaqui entre moltes altres, s’ha de donar tota la importància que es mereix a la creació d’una bona imatge corporativa que la diferenciï i la posicioni al mercat per aconseguir que el públic identifiqui positivament els serveis i els productes que representa. La formació de la imatge corporativa és un procés molt important i complex, resultat d’un exercici d’abstracció i simplificació dels valors i les missions de l'empresa, i s’utilitzen un conjunt d’atributs representatius per cloure amb una imatge única que identifiqui a la perfecció l’empresa. La imatge corporativa defineix visualment la institució que representa i en transmet el caràcter, l’essència i els valors fonamentals. Quan una empresa inverteix per tenir una imatge corporativa, també ha de vetllar per a la seva correcta aplicació en el marxandatge. Per exemple, un bufet d’advocats pot aplicar el seu logotip en bolígrafs, carpetes, sobres..., és a dir, elements necessaris en la feina del dia a dia. Per tant, la imatge corporativa és el conjunt de representacions gràfiques que fan que el client associï a la mateixa empresa les percepcions, impressions i experiències d’un conjunt molt variat de persones. D’altra banda, el producte o servei no serveix en si mateix, sinó que necessita altres elements de difusió, com el packaging, la publicitat i el marxadatge, tàctiques vitals a l’hora d’incrementar les vendes. 52


Guia de Serveis

ES BUSCA:

AGENT COMERCIAL DE PUBLICITAT

oba

Tot tipus de r

És el conjunt de tècniques que faciliten la venda del producte per si mateix al punt de venda o a l’establiment, segons les necessitats, els gustos, els desitjos, les preferències i els hàbits del consumidor. La importància del marxandatge se situa en el paper que juga l’ull del consumidor, és a dir, una bona aparença d’una botiga influeix en la decisió de compra de les persones, ja que ajuda a captar millor la seva atenció en comparació amb la competència. Inclou totes les activitats i les tècniques que es desenvolupen al punt de venda que ajuden a prendre la decisió final de compra de les persones, com ara la ubicació del producte, una exposició massiva del producte, senyalitzacions, publicitat al lloc de venda, demostracions i degustacions, animació al punt de venda... En conclusió, quan es pren la decisió d’iniciar un negoci és molt important definir una bona imatge corporativa perquè sigui fàcil d’identificar entre els futurs clients, així com la seva aplicació final en els objectes i els mitjans que defineixen l’empresa. Tanmateix, cal utilitzar totes les tècniques de màrqueting per aconseguir un rendiment més eficaç de la marca i així posicionar l’empresa i/o productes en el mercat per fer que sigui fàcil de recordar de cara al consumidor o consumidor potencial MGZ

53


LEGAL

Los criterios de atribución de la

GUARDIA Y CUSTODIA COMPARTIDA

no de los aspectos más conflictivos en los procesos de separación y divorcio, por no decir el que más, es el relativo a la guardia y custodia de los hijos menores. En este breve artículo únicamente queremos recor dar cuáles son los criterios legales para que se pueda conceder una guardia y custodia compartida, es decir, aquellos requisitos que el juez tomará en consideración para atribuir esa guardia y custodia a ambos cónyuges o, en caso de que no se dé, en exclusiva a unos de ellos.

de la guardia y custodia…), de forma que si el procedimiento judicial es de mutuo acuerdo, ambos cónyuges presentarán un único plan de parentalidad, y si es contencioso, cada uno deberá presentar una propuesta de plan de parentalidad.

Dicho lo anterior, partimos de que tanto con el actual Código Civil de Cataluña, y Conviene decir, eso sí, que el juez úni- concretamente su Libro II, relativo a “la camente impondrá su criterio cuando persona y familia”, y que entró en vigor no exista acuerdo entre los cónyuges o el 1 de enero de 2011, como en la legiscuando ese acuerdo no sea aprobado lación anterior, el parámetro fundamenjudicialmente. Ese acuerdo o propues- tal para resolver esta cuestión es el inta (según sea el procedimiento de mu- terés superior del menor. No obstante, tuo acuerdo o contencioso, respectiva- en la legislación actual parece claro que mente) debe plasmarse en el llamado la guardia y custodia compartida es el “plan de parentalidad”, que no es más criterio preferente, y así se indica en que un documento en el que los cónyu- el preámbulo de dicha ley: “...se abanges concretarán cómo se ejercerán las dona el principio general según el cual responsabilidades parentales (dónde la ruptura de la convivencia entre los vivirán los hijos, qué tipo de educación progenitores significa automáticamente recibirán, cómo se intercambiará la in- que los hijos deben apartarse de uno formación, cómo se harán los cambios para encomendarlos individualmente al otro...”. Ello no quiere decir, ROBERT SÁNCHEZ lógicamente, que no pueda establecerse la guardia y custoAdvocat i Assessors dia a favor de un cónyuge si el inC/ Abat Escarré, 6, baixos terés del menor 25001 · Cappont LLEIDA así lo aconseja.

Tel. 973 20 86 11 www.grup90.com

Advocat robert@grup90.com

El problema principal es que el “interés superior del menor” es un concepto indeterminado o de difícil concreción; no existen unos parámetros uniformes o una definición legal del término, por lo que serán los jueces los que deberán valorar cada caso concreto. No obstante, el artículo 233-11 del Código Civil de Cataluña sí establece cuáles son los criterios que deben tenerse en cuenta de forma ponderada para establecer el régimen de guardia y custodia, partiendo de que nunca pueden separarse a los hermanos, salvo en circunstancias excepcionales. Son los siguientes: a) La vinculación afectiva entre los hijos y cada uno de los progenitores, así como las relaciones con las demás personas que conviven en los respectivos hogares. En este apartado se obliga a tener en cuenta no solo la relación afectiva con el padre y la madre, sino con otras posibles personas que convivan con ellos, como pudieran ser los abuelos, otras parejas o hijos habidos en otro matrimonio que no dejan de ser “hermanastros” de los menores. b) La aptitud de los progenitores a la hora de garantizar el bienestar de los


hijos y la posibilidad de procurarles un entorno adecuado, de acuerdo con su edad. Es anormal el caso en el que un progenitor no se considere “apto” para garantizar el bienestar de los hijos, pues ello ocurriría solo en los supuestos de enfermedades mentales o anomalías de conducta con incidencia real en sus aptitudes parentales. c) La actitud de cada uno de los progenitores para cooperar con el otro a fin de asegurar la máxima estabilidad a los hijos, especialmente para garantizar adecuadamente las relaciones de estos con los dos progenitores. Una las principales circunstancias que desaconsejan una custodia compartida es la llamada “conflictividad” entre los cónyuges. Sobre ello podríamos escribir un artículo aparte, por lo que simplemente procede apuntar que no toda desavenencia entre cónyuges, lógica en todo procedimiento de separación o divorcio, tiene encaje en este término. d) El tiempo que cada uno de los progenitores había dedicado a la atención de los hijos antes de la ruptura y las tareas que efectivamente ejercía para procurarles el bienestar. Aquí se valora el modelo de familia y el reparto de tareas y cuidado de los hijos que se había llevado hasta la separación de los cónyuges. No suele ser este el criterio fundamental o exclusivo para la atribución de un modelo de guardia y custodia. e) La opinión expresada por los hijos. Se debe oír a los mayores de 12 años y, en todo caso, a aquellos que, aun siendo menores, tengan suficiente juicio o madurez. Tener voz en estos procedimientos no significa que comparezcan como testigos, sino que son examinados por el equipo psicosocial adscrito al juzgado o por un perito especialista en la materia. Ello tampoco implica que la opinión manifestada por estos sea siempre aquella que más les beneficia, ni mucho menos. f) Los acuerdos en previsión de la ruptura o adoptados fuera de convenio antes de iniciarse el procedimiento. Los tribunales tienden a mantener la guardia y custodia compartida cuando es el modelo adoptado por los cónyuges post ruptura y no consta que sea perjudicial. g) La situación de los domicilios de los progenitores y los horarios y actividades de los hijos y de los progenitores. Son estos unos parámetros objetivos a considerar porque tienen una incidencia directa en la vida cotidiana de los hijos, dándose prioridad a la rutina diaria, horarios, actividades… de ellos. Eso sí, este mismo artículo prohíbe conceder una guardia y custodia al progenitor “contra el que se haya dictado una sentencia firme por actos de violencia familiar o machista de los que los hijos hayan sido o puedan ser víctimas directas o indirectas” o “mientras haya indicios fundamentados de que ha cometido actos de violencia familiar o machista de los que los hijos hayan sido o puedan ser víctimas directas o indirectas”. Así pues, el que se conceda o no una guardia y custodia compartida dependerá principalmente de si esta es la mejor manera de salvaguardar el interés del menor. En caso de desacuerdo entre los cónyuges o falta de aprobación del plan de parentalidad, el juez valorará los criterios establecidos en el artículo 233-11 y decidirá qué tipo de guardia y custodia es la mejor para el menor.

santiagochicoadvocat.blogspot.com.es

LA INCAPACITAT PERMANENT

E

n l’àmbit laboral existeixen situacions que impliquen que els treballadors, ja siguin assalariats o autònoms, no poden realitzar les seves tasques habituals pel fet d’estar impedits físicament o psíquicament. Inicialment s’ha de sol·licitar la baixa temporal per intentar recuperar la capacitat laboral i retornar a l’activitat amb plenitud de condicions. La incapacitat temporal té una durada màxima de 365 dies, prorrogables 180 més, si es preveu que durant aquest termini el treballador es pot recuperar. Però hi ha cops que, un cop exhaurit el període legal de baixa temporal, els treballadors presenten deficiències anatòmiques o funcionals de caràcter definitiu que anul·len completament la seva capacitat laboral. En aquest moment, podem dir que ens trobem davant d’una situació d’incapacitat permanent. Existeixen quatre graus d’incapacitat permanent: incapacitat permanent parcial per a la professió habitual • Incapacitat permanent total per a la professió habitual • Incapacitat permanent absoluta per a qualsevol treball • Gran invalidesa. Pel que fa a la IP parcial, és la que implica una disminució en el rendiment del treballador superior al 33%. Aquesta situació és compatible amb qualsevol altra activitat laboral, ja sigui per compte propi o per compte aliè. La prestació correspon a una indemnització única equivalent a 24 mesos de la base reguladora del treballador.

La IP professió habitual és la que comporta que el treballador no pugui dur a terme cap tasca de la seva professió habitual. És compatible amb altres tasques diferents a les de la seva feina habitual. La prestació és el 55% de la base de cotització i, en el cas de treballadors més grans de 55 anys, pot augmentar fins al 75%. La IP absoluta per a qualsevol treball implica que el treballador està impedit per a qualsevol professió o ofici, i està totalment inhabilitat per tornar a treballar. La prestació correspon a una pensió vitalícia equivalent al 100% de la base reguladora. Finalment, la situació de gran invalidesa és quan el treballador presenta una incapacitat permanent absoluta per poder treballar i, a més, necessita una altra persona que l’atengui i l’assisteixi en les tasques quotidianes bàsiques i diàries de la vida. La prestació és la mateixa que la de la invalidesa permanent absoluta més un complement per poder pagar la persona que cuida el treballador. Si us trobeu en alguna d’aquestes situacions, és necessari acudir al vostre advocat de confiança per iniciar els tràmits pertinents i poder obtenir la incapacitat corresponent. Tanmateix, cal saber si la incapacitat deriva d’una malaltia comuna o d’un accident no laboral, o si, per contra, és conseqüència d’un accident de treball o una malaltia professional. I, a més, sempre tenint en compte que un cop exhaurida la via administrativa, es pot acudir a la via judicial.

ICALL 1.371 C/ Abat Escarré, 6 baixos · 25001 LLEIDA T. 973 20 86 11 · 687 449 888 55 santi.chico@advocatslleida.org


PROTEGEIX les teves contrasenyes

ots els usuaris de la xarxa utilitzen molts serveis que requereixen una contrasenya per poder accedir al seu compte personal. En una xarxa a la qual cada dia accedeixen milions de persones, aquesta contrasenya pot ser fàcil de desxifrar si s’utilitzen les formes senzilles i intuïtives per formar-la. Per aquesta raó, s’ha d’anar molt amb compte a l’hora d’utilitzar determinades contrasenyes, ja que són aquestes les que estan protegint la nostra informació. Si no les utilitzem i formulem de manera òptima, pot ser que siguin descobertes per altres usuaris.

És per això, doncs, que existeixen diversos consells per optimitzar l’ús de les contrasenyes en els serveis en línia i conservar així la intimitat a Internet. Els trucs que utilitzen els anomenats crackers per accedir a la informació d’altres persones es basen en el coneixement dels costums i els hàbits de l’usuari en qüestió. El cracker sap que els internautes utilitzen contrasenyes que puguin recordar durant un llarg període de temps i, normalment, relacionades amb informació personal, com el nom, la data de naixement, el nom dels fills, mascotes..., i després hi haurà les proves amb les combinacions de noms i dates. En tot aquest procediment per desxifrar les contrasenyes, els crackers acostumen a tenir èxit el 70% de les vegades. És per això que per millorar la seguretat a la xarxa us recomanarem:

1. No utilitzeu mai informació personal

5. Eines de codificació

2. No utilitzeu paraules conegudes

Hi ha navegadors que inclouen una eina molt útil per crear contrasenyes i guardar-les sota la codificació d’una contrasenya mestra que també decideix el mateix usuari. Aquestes eines també es poden descarregar mitjançant programes destinats a aquesta tasca, com Password Safe, Keywallet o Whisper 32. Això, però, té desavantatges: si l’usuari perd la contrasenya mestra, perdrà també totes les contrasenyes d’accés als seus comptes. A més, si algú troba la contrasenya mestra, tot i que és més complicat, també podrà revelar les altres contrasenyes.

Ni noms ni dates, ja que hi ha llistes limitades de noms propis que es poden consultar. Pel que fa a les dates o combinació de números relacionats, aquestes són també curtes i limitades, per tant, una barrera fàcil de superar.

Avui dia hi ha diccionaris, convencionals i digitals, i serveixen com a base de dades. Es poden consultar online sense cap problema, i al cracker només li caldrà anar provant fins a trobar la paraula correcta. Encara que siguin curioses, difícils de pronunciar o escriure, o molt llargues, aquestes també apareixen en els llistats.

3. Empreu combinacions mixtes

La contrasenya perfecta és una paraula llarga que no existeixi al diccionari, és a dir, que inclogui lletres en majúscules i minúscules, números o fins i tot caràcters especials, com %, & o #.

4. No utilitzeu trucs coneguts

És molt habitual substituir una lletra pel nombre que se li assembla escrit. Per exemple, la lletra E pel número 3 o la lletra I pel número 1. Qualsevol cracker també pot pensar en aquesta possibilitat. Per a l’usuari que vulgui utilitzar aquests trucs de seguretat, és recomanable que utilitzi la seva pròpia equivalència entre nombres i lletres, o fins i tot fer-ho a partir d’altres alfabets. 56

6. Canvieu de contrasenya De la mateixa manera que utilitzar la mateixa contrasenya per a tots els serveis no és gens recomanable, tampoc ho és utilitzar sempre la mateixa. Anar canviant-la cada cert temps és fonamental, especialment aquelles més delicades, com les d’accés als comptes bancaris online.

7. Anoteu les contrasenyes

Per no perdre-les o oblidar-les, és aconsellable que anoteu les contrasenyes al telèfon mòbil, a l’agenda o en algun lloc personal al qual no pugui accedir ningú més. Si és possible, s’haurien d’anotar en algun lloc que no estigui també connectat a la xarxa.


Si heu patit alguna vulneració en els vostres sistemes de seguretat online, és molt recomanable que disposseu d’ajuda legal professional perquè us assessorin envers possibles denúncies i reclamacions

Gaudeix de la nova revista

que trobaràs a totes les oficines de Turisme de Catalunya on trobaràs infinitat de propostes turístiques per tu i la teva família.

8. Recordeu les opcions de recuperació

En molts llocs es demana una pregunta de seguretat per recuperar la contrasenya en cas de pèrdua o oblit. Recordeu una resposta que no conegui ningú més. Assegureu-vos que la resposta, a més, no es pugui deduir a partir d’informació que s’hagi publicat en línia, ja siguin blogs o perfils personals. Si la pregunta escollida és d’una llista d’opcions, intenteu crear la resposta amb símbols o caràcters diferents, perquè, si algú l’endevina no pugui introduir-la correctament MGZ

Delegació Barcelona: 93 249 71 71 Delegació Lleida: 973 071 222 info@magazinepublicaciones.com www.magazinepublicaciones.com

57


HOSTALERIA

Les gastronomies

La cuina ÀRAB,

en què predominen les escudelles, els estofats, els dolços i la fruita seca, i en què el cuscús és el plat més emblemàtic. Es tracta d’una pasta de sèmola de blat, cuinada al vapor, en què poden variar els ingredients complementaris segons la regió on es cuini. També és típic el puré de cigrons i el tabule, un plat libanès elaborat amb blat partit, remullat i escorregut que es barreja amb tomàquets, ceba picada, menta i julivert, i que s’amaneix amb oli d’oliva i suc de llima. Sense oblidar-nos dels famosos kebabs, amb varietat de diferents carns i ingredients que es poden afegir al gust de cadascú.

L’

oferta gastronòmica internacional s’ha multiplicat en poc temps. Els restaurants italians i xinesos que van augmentar durant els anys 80 han passat a formar part del panorama tradicionals i s’hi han sumat, entre d’altres, establiments amb firma oriental i africana. De major o menor qualitat, aquests tipus de locals busquen imitar els sabors del país d’origen. La globalització de mercats permet tastar sense cap dificultat molts dels productes necessaris per elaborar-los.

La cuina JAPONESA esdevé una de les gastron-

omies exòtiques que més s’han anat implantant durant els últims anys. Cuinant principalment peix, els japonesos han aconseguit autèntics èxits i innovacions pel que fa a aquest tipus de cuina i aliment. Per portar-lo a taula, però, no només ho fan de manera crua, sinó que també cuinen el peix fumat o fregit, passant-lo per la graella, bullint-lo o salant-lo. La fórmula més coneguda és la tempura, i en molts restaurants solen fregir el peix davant del client. A part, i com ja sabem, el plat japonès per excel·lència és el sushi fet amb alga nori, arròs i farciment a base de peix cru, verdures crues i truita. A més, hi ha diferents variants d’aquest plat: les més conegudes són el sushi norimaki i el nigiri sushi.

La cuina ÍNDIA

es caracteritza per la utilització d’espècies, especialment el curri i el gingebre. Dins la cuina hindú, també destaquen molt les herbes aromàtiques i els plats cuinats amb arròs o llegums, cultivats per ells mateixos, que constitueixen els principals aliments dins la seva dieta. Entre els dolços, podem parlar dels pastissos, els púdings, les creps i gelats típics com el kulfi.

58

La cuina TAILANDESA, com en la majoria de països asiàtics, a Tailàndia es basa en l’arròs, i de forma més particular, en la sopa. La més coneguda és la tom yan kung, feta de gambes i aromatitzada amb fulles de llimona, cebes petites vermelles, bitxo i fulles de coriandre. A part d’això, les salses distingeixen molt bé la gastronomia tailandesa, ja que estan preparades amb ingredients com bitxo, pasta de cranc, all i espècies. Trobarem també els típics fruits acolorits i saborosos, que normalment es disposen en piràmide al centre de la taula durant tot l’àpat MGZ


59


Un aliment beneficiós per a la salut

L

a xocolata és el principal derivat del cacau i conté, segons els experts en nutrició, compostos amb propietats antioxidants beneficioses per a la salut cardiovascular. Si ens remuntem en la història, les civilitzacions maies i asteques van ser les primeres a cultivar el cacau, i d’aquí es va originar el que coneixem com a xocolata pura. Aquestes civilitzacions l’utilitzaven com a medicament o com a aliment energètic. Tanmateix, la xocolata té unes particularitats nutritives relacionades amb l’activitat cerebral, capaç de millorar notablement el flux sanguini del cervell, la qual cosa ens ajuda a mantenir la memòria en bona forma i fins i tot beneficia els pacients amb malalties com l’Alzheimer. És un dels productes més desitjats per la societat, però cal saber que la xocolata negra és la que menys greix i sucre conté, sempre que tingui un 70% o més de cacau, ja que aporta una gran quantitat d’antioxidants, magnesi i fòsfor. Ens ajuda a pensar més ràpid, ja que millora la funció cognitiva gràcies a l’aportació dels flavonoides, una substància present en la xocolata que contribueix que els vasos sanguinis funcionin de forma més eficient.

Ajuda a prevenir malalties cerebrovasculars gràcies a l’alt contingut en vitamines i minerals com el potassi, el coure, el magnesi i el ferro. A més, conté epicatequina, un antioxidant natural que estimula el nombre de mitocondris, responsables de dotar d’energia les nostres cèl·lules.

Beneficis d’incloure la xocolata a la nostra dieta ordinària

la xocolata aporta una gran quantitat d'antioxidants, magnesi i fòsfor

• Ens ajuda a eliminar el cansament.

• Millora la concentració. • Té efectes antioxidants. • Té un efecte de sacietat en el cos que ajuda a no estar menjant constantment i facilita el seguiment de dietes per perdre pes.

• Conte magnesi, que ajuda a relaxar els músculs, a formar noves cèl·lules i a reparar l’ADN.

• Facilita la circulació de la sang i ajuda a mantenir el cor sa.

• Produeix serotonina, una substància que ajuda a disminuir la depressió i alleuja les sensacions poc agradables del cos.

• Conté greix vegetal no nociu, sinó que ajuda al sistema nerviós a estar en bones condicions.

• Aporta fibra i ferro. • Ajuda a alliberar estrès.

Però, quina quantitat al dia hem de menjar-ne?

• Calma l’ansietat. • Gràcies als minerals que conté, com el

Els nutricionistes i dietistes recomanen fer una ingesta de 20 grams al dia, és a dir, uns dos quadrats de la rajola de xocolata negra, “la pura”. Tot i que té un elevat percentatge calòric, és un aliment ric en propietats nutricionals.

ferro i el zinc, ajuda a prevenir i combatre l’anèmia.

Altres consideracions

• Conté calci, que ajuda a prevenir i combatre l’osteoporosi.

Si a la nit necessiteu descansar i voleu agents antibacterians ajuda a prevenir les aconseguir tranquil·litat i benestar, la xocolata hi pot ajudar. El triptòfan que càries i a mantenir sa el sistema ossi. conté us aportarà aquest benefici i es • Accelera el metabolisme, per tant, posaran en marxa també tots els altres ajuda a disminuir de pes. components. • Redueix la formació de radicals lliures La xocolata té propietats excitants i que causen patologies com el càncer o addictives, però menys potents que les l’envelliment prematur. del cafè i el te MGZ

• El seu alt contingut en fòsfor, calci i

60


Ctra. N-230 Km. 4,84 25191 LLEIDA · Tel. 973 23 67 75 C. Jaume Brossa s/n, nau 53 (Pol. Ind. Via Trajana) 08020 BARCELONA · Tel. 93 320 80 58

www.torrelsa.com


Com funciona una empresa de distribució alimentària? Quines operacions ha de realitzar una empresa de distribució alimentària? • La recepció de la materia prima L’empresa en el moment que rep les materies primes dels diferents proveïdors, cal que abans hagi realitzat un control previ a la recepció del material.

• L’emmagatzematge de les materies primes Una vegada rebudes, hem de guardarles en les seves condicions apropiades per a cada tipus d’aliment. Les condicions poden variar segons la temperatura, la humitat, la llum i altres. Cal prendre algunes mesures per evitar contaminacions, ja que s’ha d’evitar que estiguin exposats a la pols o a les plagues com insectes o rosegadors. Dins de les activitats d’emmagatzematge, cal tenir una cura més extrema en els aliments refrigerats i congelats.

• L’emmagatzematge dels productes acabats Aquests necessiten tenir un control més acurat, ja que després les materies primes es transformen en el nostre producte 62

Quan parlem de la logística d'una empresa ens referim al conjunt d’activitats i procediments realitzats per tal d'assegurar-se el proveïment de materies primes, la recepció d’elles, així com també, de la distribució del producte final als seus clients. El transport d’aliments és un assumpte delicat, ja que aquest ha de passar tots els controls de qualitat necessaris contemplats per la legislació vigents. Gràcies a la distribució i la logística del transport dels aliments podem gaudir en qualsevol moment dels productes existents, que es produeixen en qualsevol lloc del món que cumpleixen els estàndars de qualitat. final, aquest ha de ser emmagatzemat, tenint en compte les recomanacions anomenades anteriorment. Aquest emmagatzematge pot arribar a ser terciaritzat amb una altra empresa o en un altre local.

• La distribució dels productes acabats Aquí s’agrupen totes les activitats destinades a dur el producte des del magatzem fins a les botigues o als magatzems dels clients. El transport es realitza mitjançant unitats de transport que poden ser propis o terciaritzats. És recomanable dur un control de l’estat de neteja de les unitats de transport al moment de carregar. Cal tenir cura i atenció en els productes alimentaris, ja que no han de transportar-se juntament amb altres productes químics, fertilitzants o altres productes que poden perjudicar la seva innocuïtat. L’emmagatzematge de la materia prima o de productes acabats pot ser necessari quan una empresa treballa sense “stockearse”, és a dir, només compra les materies primes que necessita per al dia o només produeix el que li han demanat

per al dia, així no tenen la necessitat d’emmagatzemar res donat que tot s’utilitza o es distribueix al moment. Els aliments frescos necessiten ser transportats en camions especialitzats per productes congelats i refrigerats que compleixin totes les normatives per garantir la qualitat dels aliments.

Aliments congelats, han d'estar a -18ºC Aliments refrigerats amb una vida menor de 24h. han d’estar a 8ºC Aliments refrigerats amb una vida major a 24h. han d’estar a 4ºC Aliments calents han d'estar a 65ºC


La higiene de les unitats de transport d'aliments és indispensable per garantir la qualitat dels mateixos

Proveïdors d'Hostaleria

Riscos que cal evitar amb la distribució alimentària •   Contaminació dels aliments •   Creixement de microorganismes degut a condicions tècniques o d’humitats innadequades. •   Deteriorament dels aliments per males condicions higièniques, de temperatura i/o d’humitat. •   Contaminació o deteriorament dels aliments per males pràctiques de manipulació.

63


AIMIA

A

C/ Doctor Combelles, 67 · Lleida Tel. 973 261 618

AGGIO

C/ Templers, 3 · Lleida Tel. 973 266 155

A TOPOS

C/ Pallars, 18 · Lleida Tel. 973 231 055

ALVEO TRATTORIA RESTAURANTE

BELLERA

C/ Vall d’Aran, 20 · Rosselló Tel. 973 731 620

ANTONI RÚBIES

C/ De Lleida, 6 · Puigverd Tel. 973 167 553

AQUÍ MATEIX

Plaça Overpard, 3 · Lleida Tel. 973 222 993

ASTORIA RESTAURANT C/ Bonaire, 27 · Lleida Tel. 687 952 059

BAR AUDITORIUM

C/ Pi i Margall, 20 · Lleida Tel. 669 767 175

BAR BODEGA BLASI

C/ Sant Martí, 2 · Lleida Tel. 973 228 817

C/ Dra. Castells, 36 · Lleida Tel. 668 83 22 28 C/ Vallcalent, 16 · Lleida Tel. 973 274 962

BLANC I NEGRE

Av. València, 45 · Lleida Tel. 973 212 840

BOCCATAST

C/ Pere Cabrera, 10 · Lleida Tel. 973 211 470

BODEGÓN

Rambla Ferran, 26 · Lleida Tel. 973 220 337

BOKOTO SUSHI CLUB

C/ Magí Morera, 57 · Lleida Tel. 973 247 753

BONUM RESTAURANT C/ Segòvia, 4 · Lleida Tel. 973 279 586

BOWLING STEAK HOUSE

Av. de les Garrigues, 39 · Lleida Tel. 973 210 517

BRASA D’OR

BAR BUENOSVINOS

C/ Antoni Guix i Ribelles, 25 · Lleida Tel. 973 203 057

BAR CAFETERIA BISCOTTO

BRASERÍA ARROCERÍA CASA PACO

C/ Llibertat, 65 · Lleida

Plaça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 163 220

BAR CAFETERIA CLAROOO!!! Av. Pinyana, 7 · Lleida Tel. 973 832 552

BAR CAFETERIA PASKU

Plaça Josep Piñol, 1 · Lleida Tel. 639 125 910

BAR FÈLIX

C/ Corts Catalanes, 42 · Lleida Tel. 973 242 210

BAR KARMA SUSHI

Passeig de Ronda, 168 · Lleida Tel. 973 228 711

BAR L’ANTIQUARI

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

BAR RESTAURANT ASADOR CASA DON PACO

C/ Agustí Duran i Sanpere, 13 · Lleida Tel. 636 126 402

64

BAR TÒFOL

BEAT CAFÈ I SOUL

AMBROSIA

Av. València, 19 · 25001 LLEIDA (Cappont)

C/ Tarragona, 1· Lleida Tel. 633 354 762

C/ Acadèmia, 36 · Lleida Tel. 973 670 390

C/ Corregidor Escofet, 20 · Lleida Tel. 973 845 984

Tel. 973 830 130

BAR RESTAURANT NATHI KRONYEN

BAR RESTAURANTE EL CAU C/ Maragall, 23 · Lleida Tel. 601 001 740

C/ Manuel Gaya i Tomàs, 7 · Lleida Tel. 973 109 255

BRASERÍA EL ARGENTINO Av. Balàfia, 9 · Lleida Tel. 973 987 592

BUCURESTI

C/ Alfred Pereña, 51 · Lleida

BUGGA’S

C/ Camp de Mart, 11 · Lleida Tel. 662 906 365

CA LA MARGARIDA

C/ Mòssen Anton, s / n · L’Albi Tel. 973 175 719 · 663 562 182

CAL BÒRIA

C/ Orient, 27 · Bell-lloc d’Urgell Tel. 973 560 014

CAL BRUALLA

Av. Alcalde Rovira Roure, 24 · Lleida Tel. 973 242 404

CAL LEDESMA

Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n Mercat Central · Lleida Tel. 973 257 102

CAL MOLÍ

Camí Bioxadors, 67 · Lleida


CAL POL

CLEA TOUSHÉ

CAL RICARD BRASERIA

CLICK MENÚ

C/ Santa Marta, 1 · Lleida Tel. 699 348 186

C

Plaça Cervantes, 4 · Lleida Tel. 973 985 151 C/ Acadèmia, 40 · Lleida Tel. 973 282 002

CLUB NATACIÓ LLEIDA

C/ Agustí Duran i Sanpere, 7 · 25001 LLEIDA · tel. 973 216 773

Partida Balàfia, 132 · Lleida Tel. 973 243 788 C/ Martí Gralla, cantonada Enric Pubill, 6 · Lleida · Tel. 973 832 879

CAN MIQUEL

C/ Templers, 9 · Lleida Tel. 973 271 055

CAN RÚBIES Partida de Butsènit, 11 Tel. 973 261 481

CLUB TENNIS LLEIDA

Camí Boixadors, 60 · Lleida Tel. 973 240 010 · 973 234 037

CLUB TENNIS URGELL

Partida de Baláfia, 71 · Lleida

COFFEE SPOON

CAÑAS Y TAPAS C/ Alfred Pereña, 24· Lleida Tel. 973 222 714

CAPRICHO’S LLEIDA C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 262 053

CARBALLEIRA C/ Antigua N-II, km 457 · Lleida Tel. 973 272 728

CARLITO’S HAM

C/ Doctor Fleming, 10 · Lleida Tel. 973 007 940

CASA AURORA C/ Enginyer Pau Agustí, 41 · Lleida Tel. 973 206 932

CASA CLUB PITCH & PUTT C/ Camí dels Fondos, 80 Torre-serona Tel. 666 002 433

CASA ESTER Camí del Secà, 2 · Torrefarrera Tel. 973 751 934

CENT VINT-I-TRES Av. València, 19 · Lleida Tel. 973 830 130

CASA TERE C/ Cogul, 4 · Lleida Tel. 973 194 624

CASA TIELL C/ Vila Antònia, 9 · Lleida Tel. 652 305 344

CASA MARTÍ C/ Costa de la Magdalena, 37 · Lleida Tel. 973 220 855

CAU DE SANT LLORENÇ Plaça de Sant Josep, 4 · Lleida Tel. 973 289 163

CERVESERIA APPELWOI

Av. Príncep de Viana, 44 · Lleida Tel. 973 831 016

CLASSUAL RESTAURANT C/ Humbert Torres, 7 · Lleida Tel. 973 106 725

Passeig de Ronda, 152 · Lleida Tel. 973 106 784

COMBA

C/ Dra. Castells, 40 · Lleida Tel. 973 202 785

CORAL BUFFET LLIURE

C/ Alfred Perenya, 89 · Lleida Tel. 973 234 250

COPE

Plaça Overpard, 5 · Lleida Tel. 973 237 300

CREPERIA FLASH

C/ Alcalde Porqueras, 5 · Lleida Tel. 973 221 840

DACHA!

C/ Prat de la Riba, 78 · Lleida Tel. 973 221 448

DA VINCI

Av. Balmes, 33-35 · Lleida Tel. 973 248 352

DAVALL

Av. Tortosa, 4 · Lleida Tel. 973 220 881

DES-TAPA’T CASUAL FOOD

Plaça Paeria, 13 - Av. Blondel, 6 Lleida · Tel. 973 986 867

DON RODOLFO

Glorieta de Font i Quer, 2 · Lleida Tel. 973 254 190

DOS HERMANOS

C/ Vallcalent, 19 · Lleida Tel. 973 273 085 / 632 796 656

DREAMS AMERICAN COFFEE C/ Alfred Perenya, 2 · Lleida Tel. 973 808 384

DUC

C/ Folch i Torres, 3 · Lleida Tel. 973 190 510

65


D

DUCAL

FECOLL

EL CAFÈ SELECTE

FERRERUELA

C/ Prat de la Riba, 49 · Lleida Tel. 973 236 279 C/ Agustí Duran i Sanpere, 3 · Lleida Tel. 645 424 909

EL CAFÈ DELS ARTISTES Av. Balàfia, 6 · Lleida Tel. 973 224 858

EL BODEGÓN

Rambla Ferran, 26· Lleida Tel. 973 220 337

EL CALIU

C/ Castella, 18 · Lleida Tel. 973 261 408

EL CASTELL

C/ Carrrer del Castell, 8 · Solsona Tel. 973 480 078

EL CELLERET DEL SEGRE C/ General Britos, 10 · Lleida Tel. 973 231 942

Costers del Segre Verdú / Lleida

EL CELLER DEL ROSER

C/ Sant Anastasi, 17 · Lleida Tel. 973 281 473 C/ Bobalà, 8 · Lleida Tel. 973 221 159

FOOD MARQUET

C/ Vilaller, 8 · Lleida Tel. 873 491 415

FORN LA CAFETERA ROJA Passeig de Ronda, 81 · Lleida Tel. 689 647 200

FOSTER’S HOLLYWOOD Av. Barcelona, 5 · Lleida Tel. 873 490 389

FRANKFURT GRAN HAMBURGO

Av. Prat de la Riba, 69 · Lleida Tel. 973 245 398

FRANKFURT LAS VEGAS C/ Lluís Companys, 21 Lleida · Tel. 973 260 878

FRANKFURT RONDA WIENNER C/ Cavallers, 24 · Lleida Tel. 973 239 070

EL GALEÓ

C/ Anselm Clavé, 17 · Lleida Tel. 973 223 222

EL LAGO

Passeig de Ronda, 159 · Lleida Tel. 973 247 619

EL MIRADOR DELS CAMPS ELISIS

Av. President Josep Tarradellas, 45 Lleida · Tel. 973 213 461

EL NOU SANT JORDI

C/ Corregidor Escofet, 71 · Lleida Tel. 973 249 211

EL NENET

Partida de Butsenit, 38 · Lleida Tel. 973 260 016

EL PAISA

C/ Bisbe Messeguer, 8 · Lleida Tel. 973 808 248

EL PORTÓN

C/ Sant Martí, 53 · Lleida Tel. 973 224 304

EL REBOST DE LES FADES C/ Comerç, 4 · Lleida Tel. 973 222 275

GALINDO

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 273 104

GASTROBAR

C/ Alcalde Porqueres, 11 · Lleida Tel. 973 230 848

GASTRONÒMIC 2.0 C/ Riu Ebre, 1 · Lleida Tel. 973 213 881

GENIAL

Av. Navarra, 1 · Lleida Tel. 973 241 471

GILDA

C/ Del Rei, s/n · Lleida Tel. 973 272 037

GOLF URGELL PITCH&PUTT

Ctra.Bellpuig-Ivars d’Urgell km 1,8 Tel. 629 302 054

GRAN ASTORIA

C/ Corregidor Escofet, 80 · Lleida Tel. 687 952 059

GRAN MÓN

Av. de les Garrigues, 19 · Lleida Tel. 973 525 167

GREVOL

EL RACÓ DEL GREGORI

Av. Alcalde Pujol, 19 · Lleida Tel. 973 289 895

ELS TRULLS

HELADERÍA CAFETERÍA LA CAMACA

C/ La Palma, 21 · Lleida Tel. 973 268 027

Av. Balàfia, 13 · Lleida Tel. 698 569 415

ENCI WOK

HISTORY

Av. Catalunya, 3 · Torrefarrera Tel. 973 751 815

C/ Acadèmia, 22 · Lleida Tel. 973 282 095

66

Passeig de Ronda, 89 - 91 Lleida · Tel. 973 274 430

C/ Jeroni Pujades, 41 · Lleida Tel. 973 220 839


HOTEL AC

KILIM CAFÉ

HOTEL CATALONIA TRANSIT

KIMO

C/ Unió, 8 · Lleida Tel. 973 283 910 Plaça Berenguer · Lleida Tel. 973 23 00 08

HOTEL IBIS STYLES

C/ De la Variant, s/n · Lleida Tel. 973 750 338

HOTEL NADAL

C/ Segon Passeig de Ronda, 23 Lleida · Tel. 973 070 799

HOTEL CAL NIÑO

Pol. Ind. Camí dels Frares C/ "C", parcela 59 · Lleida Tel. 973 257 750

C/ Sant Martí, 61 · Lleida Tel. 973 232 533

L’ÀLZUMAR

C/ Sant Martí, 39 · Lleida Tel. 973 247 413

L’ANTIQUARI

Gran Passeig de Ronda, 92 · Lleida Tel. 973 225 149

L’ESCALA

C/ Acadèmia, 32 · Lleida Tel. 973 270 406

L’ESPURNA

Av. Barcelona, 87 · Lleida Tel. 973 208 687

C/Salmerón, 10 · Lleida Tel. 973 225 454

HOTEL NH PIRINEOS

L’ESGLAÓ

Passeig de Ronda, 63 · Lleida Tel. 973 273 199

Av. Blondel, 32 · Lleida Tel. 973 242 395

HOTEL REAL

L’ESTACIÓ CAFETERIA

Av. Blondel, 22 · Lleida Tel. 973 239 405

C/ Saracíbar, 2 · Lleida Tel. 973 26 58 73

HOTEL RAMÓN BERENGUER IV

L’ESTEL DE LA MERCÈ

HOTEL GOYA

Alcalde Costa, 9 · Lleida Tel. 973 26 67 88

HOTEL ZENIT

C/ General Brito, 21 · Lleida Tel. 973 229 191

C/ Cardenal Cisneros, 30 · Lleida Tel. 973 288 008

L’HORTET DE LLEIDA

C/ Torres de Sanui, 12 · Lleida Tel. 973 247 548

LA BÁMBOLA

Av. Doctor Fleming, 5 · Lleida Tel. 973 220 921

IL PASTIFICCIO

LA BODEGUETA

Passatge Pompeu, 6 · Lleida Tel. 973 220 295

C/ Alcalde Costa, 8 · Lleida Tel. 973 275 864

IRUÑA

LA BRASA

C/ Sant Llorenç, 3 · Lleida Tel. 973 274 755

C/ Baix, 10 · Torrefarrera Tel. 973 75 1 957

ISIDRO

LA CAPITAL

IT... FOOD & DRINK

LA CASA DEL VERMUT

JARANA

Av. Balmes, 38· Lleida Tel. 973 300 541

JULIÁN

C/ Alcalde Costa, 10 · Lleida Tel. 973 270 984

C/ Corregir Escofet, 14 · Lleida Tel. 973 220 230

LA CERDERA

Ctra. d’Osca, km 101 · Alpicat Tel. 973 238 175

LA CUINA

C/ Francesc Macià, 15 · Lleida Tel. 973 111 563

LA CLASCA

KAMBÁ

LA COVA D VIDRE

Av. Alcalde Porqueres, 34 · Lleida Tel. 973 833 860

tel. 973 220 337

Av. Estudi General, 1 · Lleida Tel. 873 491 152

JUST BAR

C/ Paer Casanovas, 4 · Lleida Tel. 973 809 484

25007 · lleida

Carrer Camí de Corbins, 35 · Lleida Tel. 973 23 54 31

Plaça Espanya, 2 · Lleida Tel. 652 909 532

C/ Camp de Mart, 7 · Lleida Tel. 973 008 200

RAMBLA FERRAN, 26

L’IMPASTO

IL DUOMO

Av. Alcalde Areny, 4 · Lleida Tel. 973 281 879

H

C/ Jaume, 69 · Lleida Tel. 973 204 282

HOTEL CONDES SENATOR

Plaça Berenguer IV, 2 · Lleida Tel. 973 23 73 45

Bar · Tapes Restaurant · Menú diari

C/ Jaume II, 17 · Lleida Tel. 973 213 596 C/ Alcalde Costa, 7 · Lleida Tel. 973 282 915

67


LA DOLÇETA

L

Camí de Montcada, 42 · Lleida Tel. 973 231 364

LA ESQUINA

C/ Ramon Llull, 23 · Lleida Tel. 693 956 190

LA ESTANCIA

Av. de Flix, 27 · Lleida Tel. 973 213 634

LA FONDA DEL NASTASI

viernes, de 11.30 a16.30 h y 19.00 h - 01.00 h. Sábado y domingo: de 11 h a 01 h Precio medio: 12 € Cierre semanal: lunes. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

LA PINTA Rock & Burguer

Av. Alcalde Rovira Roure, 25 · Lleida Tel. 973 249 222

LA FUSTA

C/ Comptes d’Urgell, 62 · Lleida Tel. 973 192 177

Plaça Paeria, 6 · Lleida Tel. 973 986 845

C/ Baró de Maials, 89 · Lleida Tel. 973 833 867 Horario de cocina: de 17 a 01 h Precio medio: 12 € Cierre semanal: no. Tipos de cocina: hamburguesas de autor. Especialidades de la casa: hamburguesa Casablanca, de la granja, vegana con humus, butifarra negra.

LA LLAR DE FUSTA

LA POTA BLAVA

C/ Alfred Pereña, 36 · Lleida Tel. 636 726 730

C/ Segovia, 4 · Lleida Tel. 684 277 299

LA LLAR DOLÇA

LA REPÚBLICA DEL FUM

LA LLENA RESTAURANT

LA ROCA DEL CORB

LA GALERIA

C/ Lluís Companys, 13 · Lleida Tel. 973 260 827

LA HUERTA

Av. Tortosa, 7 · Lleida Tel. 973 245 040

Camí de Les Comes, 2 baixos 25123 TORREFARRERA (Lleida) T. 973 750 739 www.restaurantlescomes.com

LA IMPREMTA

C/ Agustí Duran i Sanpere, 7 · Lleida Tel. 973 216 773 C/ Av. de les Garrigues, 6 La Pobla de Cérvoles Tel. 669 289 274 · 685 200 674

LA MASIA

C/ Democràcia, 16 · Lleida Tel. 973 234 244

LA MOSSADETA

C/ Alfred Pereña, 1 bajos · Lleida Tel. 973 229 536

LA MASIETA

C/ Corregidor Escofet, 67 · Lleida Tel. 973 670 678 C/ Alfred Pereña, 56 · Lleida Tel. 973 835 222

LA RODA

C/ Josep Segura, parcela, 716 Lleida · Tel. 973 184 172

LA SANDWICHERIA DE LLEIDA C/ Alcalde Pujol, 13 · Lleida Tel. 973 263 708

LA SANGIOVESA

Av. Balmes, 7 · Lleida Tel. 973 273 280

LA TABERNA DE TELEPINCHO C/ Segrià, 23· Lleida Tel. 973 670 370

LA TAGLIATELLA

C/ Alcalde Rovira Roure, s/n · Lleida Tel. 973 725 060

LA TRATTORIA C/ Doctor Combelles, 9 · Lleida Tel. 973 834 062

LA PINTA

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841

LA VACA QUE SE OFRECIÓ VOLUNTARIA PARA SER UNA HAMBURGUESA COOL C/ Magí Morera, 7 · Lleida Tel. 973 289 171

LES 7 MERAVELLES C/ Del Rei, 3 · Lleida Tel. 973 108 538 Capacidad de la sala: 70 Horario de cocina: martes y miércoles, de 19 a 01 h; jueves y

68

C/ Corregidor Escofet, 59 · Lleida Tel. 973 833 833

LES COMES

C/ Camí de les Comes, 2 Torrefarrera · Tel. 973 750 739


69


L

LO CARAGOL

OH! KE BUENO

LOLA

ON QUEDEM

LONDON CAFÉ LLEIDA

00H

C/ Sant Hilari, 38 · Lleida Tel. 973 225 404 Av. Alcalde Rovira Roue, 41 · Lleida Tel. 973 238 734 C/  Bisbe Ruano, 28 · Lleida Tel. 973 300 789

MACAO

C/ Camp de Mart, 27 · Lleida Tel. 973 046 308

MÀGIC ROCK

Av. Prat de la Riba, 80 · Lleida Tel. 973 233 017

MALENA

C/ Roques Blanques, s/n · Gimenells Tel. 973748 523

MARISQUERIA MARINADA Av. Prat de la Riba, 94 · Lleida Tel. 973 187 070

MERCADET DE SANT MARTÍ C/ Sant Martí, 72 · Lleida Tel. 973 247 566

MESÓN GAUDÍ

C/ Col·legi, 2 · Lleida Tel. 973 206 106

MIL9NORANTA

Av.Prat de la Riba, 35 · Lleida Tel. 675 186 593

MINI RESTAURANT C/ Vilaller, s/n · Lleida Tel. 973 204 030

MISS SUSHI

Av. Alcalde Rovira Roure, 15 · Lleida Tel. 973 101 008

MUNN

Av. Balmes, 38 · Lleida Tel. 973 105 932

NACHA

C/ Anselm Clavé, 15 · Lleida Tel. 973 247 526

C/ Alcalde Costa, 21 · Lleida Tel. 973 832 197 Pol. Ind. Camí dels Frares, s/n · Lleida Tel. 973 257 185

PADDOCK - BRASA

C/ Camí Mariola, 56 · Lleida Tel. 647 625 462

PADDOCK - CAFE

C/ Jaume II, 81 · Lleida Tel. 973 214 814

PALACIO DE ORIENTE C/ Vallcalent, 28 · Lleida Tel. 973 266 896

PALERMO

Av. de l’Exèrcit, 48 · Lleida Tel. 973 263 961

PAPAXOC

Av. Rambla Ferran, 14 · Lleida Tel. 973 279 025

PECADITOS

C/ Balmes, 13 · Lleida Tel. 973 224 822

PETIT CATALÀ

C/ Alfred Pereña, 7 · Lleida Tel. 609 043 417

PETIT XIROI

C/ Vilot, 2 · Vilasana Tel. 973 712 704

PICADILLY

Av. de les Garrigues · Lleida Tel. 973 670 095

PITY C/ Ramon Soldevila, 5 · Lleida Tel. 673 300 120

PIÑANA

NAVARRA

C/ Alcalde Fuster, 5 · Lleida Tel. 973 237 696

NEO PARC

PUNTO ESTRELLA DALMAU

Pol. Neo Parc - Ctra. NII km 464,6 Lleida · Tel. 973 211 130

Av. de l’exèrcit, 44 · Lleida Tel. 973 281 393

NEW CLASS

PUNTO ESTRELLA BAR

C/ Corregidor Escofet, 89 · Lleida Tel. 973 235 258

Av. Rovira Roure, 18 · Lleida Tel. 973 246 000 C/ Baró de Maials, 2 · Lleida Tel. 873 991 328

Ctra. N-240, km 96,4 · Lleida Tel. 973 725 696

NOU CASA JOSÉ

Crta. L-II km. 10 · Lleida Tel. 973 212 939

C/ Torres de Sanui, 34 · Lleida Tel. 973 237 038

NYAM NYAM

PUNTO ESTRELLA LAMOLLA

PUNTO ESTRELLA LES BASSES

C/ Alcalde Rovira Roure, 1 · Lleida Tel. 973 247 331

Camí de Montagut · Lleida Tel. 973 231 006

O SOLE MIO

PUNTO ESTRELLA MOLLERUSSA

C/ Pallars, 28 · Lleida Tel. 973 243 227

70

C/ Alfred Pereña, 1 · Lleida Tel. 650 456 780

Autovia A2 km 485,1 · Fondarella


QR CAFÉ

SUSHI SAKURA

Q TOMAS BAR RESTAURANT

SUSHI SHOP 518

Parc Científic de Gardeny, s/n · Lleida Tel. 973 193 651 C/Dra. Castells, 35 · Lleida Tel. 973 836 226

RADENA

Pol. Ind. el Segre - Parc. 202 · Lleida Tel. 973 670 813

RESTAURANT CATALUNYA

C/ Rambla Ferran, 37 · Lleida Tel. 973 300 302 Paça Espanya, 1 · Lleida Tel. 973 103 062

SUSHI TOKYO

Av. Prat de la Riba, 41 · Lleida Tel. 973 832 507

SUKULEN

Plaça Major, 2 · Vilagrassa Tel. 973 311 465

Pol. Industrial Torre-serona, C/ Barcelona, 25 · Torre-Serona Tel. 973 100 963

RESTAURANT LLOBREGAT

TANDOORI MAHAL

C/ Riu Llobregat, 7 · Lleida Tel. 973 201 897

RENO

Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 242 756

ROMA

C/ Bisbe Messeguer, 1 · Lleida Tel. 973 261 244

ROMEU

Av. L’Estudi general, 10 · Lleida Tel. 638 754 204

TANINS C/ Torres de Sanui, 18 · Lleida Tel. 699 648 140

TERESA CARLES Plaça Ricard Vinyes, 6 · Lleida Tel. 973 272 795

TERRALL

C/ Cavallers, 40 · Lleida Tel. 973 800 539

Passeig del Terral, s/n Les Borges Blanques Tel. 973 142 935

ROSTISSERIA LA BONA CUINA

TOSCA

C/ Agustí Duran i Sanpere, 15 Lleida · Tel. 973 985 236

RITA COKO

C/ Sant Martí, 34 · Lleida Tel. 973 048 381

SANTA GADEA

Partida Pla de Montsuar, parcela 5 Lleida · Tel. 665 319 239

SEBAS

C/ Cristóbal de Boleda, 14 · Lleida Tel. 609 937 254

SICORIS

C/ Sícoris, 45 · Lleida Tel. 973 202 710

SLÀVIA Passeig del Terral, s/n Les Borges Blanques Tel. 073 140 972

SOL 9 TAST

Plaça de Blas Infante, 3 · Lleida Tel. 973 201 769

SOUPS & SUCS

Av. Catalunya, 26 · Lleida Tel. 973 049 815

SNOOPY

Av. Blondel, 9 · Lleida Tel. 973 272 666

SPICE POINT

C/ La Fusta, 26 · Lleida Tel. 973 212 177

Tel. 973 56 02 79 · Mòbil 636 54 67 70 25222 SIDAMON ( Lleida )

TRAGA TAPAS

C/ Corregidor Escofet, 82-84 Lleida Tel. 873 991 035

TRATTORIA

C/ Serra del Cadí, 7 · Lleida Tel. 973 220 841

TRES REYES

C/ Taquígrafo Martí, 5 · Lleida Tel. 973 985 086

TXEMA

C/ Baró de Maials, 16 · Lleida Tel. 973 254 063

TXOKO GASTROBAR

C/ dels Comtes d'Urgell, 48 · Lleida Tel. 640 077 813

URGELL

C/ Antoni Solé, 2 · Lleida Tel. 973 214 685

VAPORETTO

C/ Magí Morera, 59 · Lleida Tel. 973 240 025

WOK LLEIDA

Gran Passeig de Ronda, 82 · Lleida Tel. 973 278 155

XALET SUÍS

Av. Alcalde Rovira Roure, 9 · Lleida Tel. 973 235 567

Bisbe Messeguer, 1 · Lleida Tel. 973 266 152

ZEKE

SUMMUM VEGETARIÀ

ZHANG

Plaça Santa Maria Magdalena, 2 Lleida · Tel. 973 103 275

Ctra. Madrid-Barcelona, km 480

Av. Prat de la Riba, 42 · Lleida Tel. 973 255 551 Av. Artesa, 27 · Lleida Tel. 973 216 695

71


L

a història dels cellers de Raimat es remunta al 1914, quan Manuel Raventós i Domènech, propietari de Codorniú, va adquirir unes terres àrides i infèrtils per convertir-les en el que són avui dia les finques d’Europa en mans de la mateixa família. Raimat és una finca pionera en tecnologies de cultiu i enològiques, la qual cosa l’ha dut a classificar les 2.245 hectàrees amb què compten en parcel·les individuals que són tractades una a una d’acord amb les seves característiques particulars. Raimat és el centre d’investigació i desenvolupament vitivinícola líder al nostre país i, a més, un estàndard de programes de sostenibilitat i medi ambient. El celler de Raimat ha creat una nova manera d’entendre i escollir un vi, i ha proposat una classificació dels seus 12 vins segons la intensitat. D’aquesta manera, el celler vol transformar la categoria per simplificar el món del vi i facilitar la feina a les persones a l’hora d’escollir i identificar els gustos propis i maridatges adequats. La nova concepció de la marca identifica les ampolles de l’1 al 10, segons la intensitat del vi.

Dra. Castells, 35 · 25001 · (Cappont) Lleida

Material indústrial • Electrodomèstics • Ferreteria Electrònica • Electricitat • Videojocs • i molt més... C/Indústria 2 Polígon · 25123 TORREFARRERA ( Lleida )

Tel. 973 75 11 33

(Davant l’Àrea de Guissona)

galeria_13@yahoo.es

72

ncs 7 vins bla sats 3 vins ro gres 6 vins ne 4 caves ! a escollir


Fer una visita a les vinyes i els cellers de Raimat fa que es pugui conèixer més bé la història de un celler exemplar en un entorn incomparable. Les seves instal·lacions modernes han sabut combinar exquisidament la tradició i la modernitat, i això ha convertit Raimat en un dels més innovadors i prestigiosos complexos vitivinícoles del món. La visita als cellers s’organitza de manera que es fa un recorregut per l’antic celler modernista, amb més de 100 anys d’història. La visita finalitza amb la degustació dels 3 millors vins per delectar-nos els sentits MGZ

A més, TUGUES-CAVES RAIMAT ofereixen una ocasió immillorable perquè pugueu viure un dels dies més especials de la vostra vida envoltats de familiars i amics. Oferim els serveis de càtering i l’espai de les caves per celebrar el banquet nupcial i aconseguir un dia inoblidable en un entorn d’una bellesa exclusiva

BOTIGA · Restaurant · Cafeteria · Celebracions

www.tugues.com Botiga: Av. Rovira Roure, 5 · 25006 LLEIDA Tel. 973 248 766 Obrador: Pol. La Nora C. Pallars · 25660 ALCOLETGE Tel. 973 196 828

73


74


Rissoto

de carabassa i ametlles Ingredients per a dues persones:

• 1 l de brou de pollastre o verdures, si pot ser, ecològic o preparat per un mateix • 11 tassa d’arròs arobori o carnaroli • 11 tassa de cava brut   • 280 g de carabassa neta • 1 ceba tendra  • Un grapat d’ametlles laminades crues • 1 cullerada de manteg • 2 cullerades de formatge parmesà ratllat • Unes làmines de formatge parmesà • 1 mica de sal • Oli d’oliva verge extra

Elaboració

Primerament, cal tenir preparat un bon brou, ja sigui de pollastre o de verdures. Una idea fàcil per fer-lo és agafar una olla ràpida, col·locar-hi aigua amb porro, unes mongetes tendres, un parell de pastanagues, mig pit de pollastre i una mica de sal i, tot al foc, i en deu minuts ho tenim fet. Un cop tenim el brou a punt, pelem i tallem la carabassa en quadradets. Llavors, agafem la ceba tendra i la tallem ben petita. Posem oli d’oliva verge extra en una paella, hi afegim la ceba tendra i la daurem una mica. Un cop preparada, hi afegim a poc a poc una mica d’aigua i després la carabassa, i fem el mateix procés que amb la ceba tendra. A continuació, incorporarem les ametlles laminades i un cop dauradetes continuarem reomplint amb l’aigua. Finalment, passats uns tres minuts, en els quals anirem remenant perquè agafi el sabor dels tres ingredients, hi afegirem l’arròs i continuarem remenant amb una cullera de fusta. Passats cinc minuts, hi incorporarem el cava brut i continuarem remenant. Quant ja tenim tots els ingredients a la paella, ho afegim, cassonet a cassonet, cada vegada que l’arròs es vagi quedant sec, sense deixar de remenar amb la cullera de fusta, fins a aconseguir que quedi ben cremós (el secret d’un bon risotto). Quan l’arròs ja és gairebé a punt, després d’uns 15-20 minuts, és el moment en què col·locarem el formatge parmesà ratllat i la mantega. Continuarem removent i, finalment, emplatarem i hi afegirem les làmines de formatge parmesà per sobre. I llest! Ja podeu degustar el plat MGZ

75


Nens i gossos

MASCOTES

L col·labora activament amb la ONG "Protectora d'animals Lydia Argilés" amb el 10% de la facturació de la publicitat contractada en aquesta secció.

Aika Femella · 2 mesos

Carlitos Mascle · 3 anys

Drak Mascle · 9 anys

Isis Femella · 1 any

Cabezón Mascle · 2 anys

tel. 686 234 542 Ptda. Sant Just, 55 LLEIDA protectoraanimalslydiaargiles@hotmail.com

a convivència entre nens i gossos dins d’una família és un fet real i contrastat: aproximadament un 70% de les famílies poden corroborar aquest vincle tan meravellós. Tenir una mascota a casa representa molt per al conjunt de la família, davant dels que només pensen que solament és un gos. El vincle adquirit entre els fills i els gossos servirà perquè el dia de demà els primers estiguin més formats i educats, siguin més responsables i tinguin aquell puntet d’amor que els farà diferents dels altres. El gos té una tasca primordial i molt important dins la família: dóna seguretat al nen, del qual és un amic inseparable; mai tindrà un “no” per al seu company. Hem de ser conscients del gran benefici i de l’exemple que aquests animals ens donen cada dia, la seva tendresa, la seva manera d’escoltar... En definitiva, comporten una saviesa molt adequada per a la formació de l’infant. Les famílies que tenen una mascota observen que els seus fills hi parlen constantment, hi juguen amb la pilota i la fan partícip de la seva vida, en què el gos es converteix en el seu millor amic, algú que sempre els fa costat. No parla, però té el do de comunicar-se perfectament sense necessitat de paraules. Aquest vincle i amor es manifesta a cada moment, quan el banyen, el porten de passeig, li donen menjar, hi juguen. Un amic i un conseller més bons no els tindran mai. Sense que en siguin gaire conscients, aquest gos els està donant classes sobre l’amor, l’amistat, la generositat, el compromís, la responsabilitat i altres valors indispensables per a la formació d’una persona.

˝M’emociono quan veig tota una família sencera amb el seu gos, no ho puc evitar. Recordo que quan era petita no tenia un amic més fidel que els gossos; any rere any acompanyaven la meva vida. Recordo el meu gos Pistón, que em va acompanyar quan vaig passar de petita a adolescent, amb qui jugava i que em va a ajudar a comprendre millor el món, tot el que succeïa al voltant meu. Ell va tenir la paciència d’escoltar totes les meves queixes davant les injustícies diàries que contemplava. Quan això succeïa, l’agafava i l’abraçava ben fort; llavors ell movia la boca amb cara de circumstàncies, com dient-me “tranquil·la, jo et comprenc”, i amb ulls de puça veia la seva mirada. Cada paraula que deia era captada per ell, i això em transmetia calma i pau, em tranquil·litzava i em reconfortava˝


“ El gos ensenyarà al nen valors indispensables per a la formació de la persona com l’amor, l’amistat, la generositat, el compromís, la responsabilitat...”

Empreses col·laboradores amb

´ LYDIA ARGILES PROTECTORA D’ANIMALS de Lleida

C /Penedés, 87 · 25005 LLEIDA • Tel. 973 249 950 www.cortinessantjordi.com info@cortinessantjordi.com

Les meves experiències són moltes per arribar a la conclusió que els pares faran molt bé si aconsegueixen que el seu fill tingui un gos com a gran amic, amb qui s’expressarà i jugarà, a qui estimarà, i que, a més, li donarà una perspectiva per veure i entendre millor les coses, amb més tranquil·litat. Jo encara recordo, després de tants anys, totes les meves experiències amb els meus gossos i totes les coses que en vaig aprendre. És per això que puc afirmar:

“Nens i gossos, un còctel per admirar” Lydia Argilés Escalé Directora i propietària de la "Protectora d’animals LYDIA ARGILÉS de Lleida"

77


TECNOLOGIA

t'atreveixes? lirtejar és cada vegada més fàcil gràcies a les possibilitats que ens ofereixen les noves tecnologies. Avui dia estem connectats tot el dia als smartphones, i és a través d'aquest dispositiu, i de nombroses aplicacions que s'han creat, que disposem de més accessibilitat per conèixer infinitat de perfils de persones afins a nosaltres que són a prop teu i amb qui t'agradaria compartir emocions i experiències. Vivim en una societat que canvia constantment, per tant, també els tabús sobre les relacions personals, és per això que cada cop sóm més receptius a comprovar que és possible que sorgeixi l'amor entre dues persones que no es coneixien prèviament utilitzant aquests canals digitals. Hi ha moltes apps al mercat, però et presentem a continuació les que creiem més interessants bassant-nos en la qualificació i el nombre d'usuaris. Pot ser la més seriosa de totes, des del 2001 en el mercat, el concepte és la recerca d’una parella estable, però hi ha de tot, entre els usuaris. És la més coneguda i utilitzada entre els joves. A través de les imatges dels candidats, pots donar “likes” segons els teus gustos a l’espera que et corresponguin també per iniciar la conversa. Amb una gran base de dades i eines molt pràctiques, i amb un perfil d’usuari molt útil a l’hora de trobar la persona que millor encaixi amb tu. El punt fort és la localització dels perfils. Avisa a l’instant aquella persona que t’ha agradat i amb qui t’acabes de creuar.

Amb gran aceptació per la gent que supera el trenta anys, amb bones crítiques dels qui busquen alguna cosa seriosa, inclosa només l’amistat.

Segons els seus usuaris, l'aplicació amb el percentatge d'exit més alt si el que busquem són relacions esporàdiques.

3nder

L’aplicació estrella per a persones homosexuals i bisexuals.

Per als meus atrevits! Solters i parelles que busquen experiències noves en les seves relacions íntimes.

Una de les més conegudes. Molt útil per fer nous amics, que poden esdevenir en alguna cosa més.

És la més jove, però no per això la menys interessant. Barreja entre pàgina de contactes i xarxa social. 78

www.phonecenterlleida.com

Tel. 973 098 207


Apple iPhone 6 64GB Gris Libre C Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

198 €

Uncharted: El Legado Perdido

Tiendas Cex dan por el intercambio: 

241 € Cex tiendas venden por:

355  € PS3 Oficial Dualshock3 Controller

Tiendas Cex Tiendas Cex compran por dan por el dinero en efectivo:  intercambio: 

14 €

20€

Cex tiendas venden por:

32  €

Millennium: La Serie Inedita Tiendas Cex compran por dinero en efectivo: 

2 € Tiendas Cex dan por el intercambio: 

3 € Cex tiendas venden por:

6  €

Adéntrate en la emoción y la aventura de la mano de Uncharted: El Legado Perdido para PlayStation 4. Naughty Dog, creadores de grandes títulos como The Last of Us o la propia saga Uncharted, te traen la primera aventura independiente situada en el universo de Uncharted. En este juego de acción y aventura en tercera persona encontrarás peligros, leyendas y artefactos míticos. La trama de Uncharted: El Legado Perdido gira en torno a un místico y legendario artefacto indio. Chloe Frazer, deberá unir fuerzas con la mercenaria Nadine Ross para que un despiadado guerrillero no se haga con el poder del mítico artefacto. Te espera un viaje sin igual al mismo corazón de las montañas de la India de la mano de estas dos aventureras. Ambas deberán aprender a trabajar en equipo si quieren desentrañar el misterio que oculta el artefacto. Ahora depende de ellas que el poder del artefacto no acabe en malas manos y la región entera termine sumida en el caos. Uncharted: El Legado Perdido recupera a Chloe Frazer, uno de los personajes más queridos por los fans, y la sitúa en el papel protagonista. Esta caza tesoros cuenta con un ingenio, una capacidad de improvisación y unos conocimientos de arqueología a la altura del mismo Nathan Drake. Es una aventurera impulsiva y una combatiente que confía en su ingenio. Puede que no tenga una ética intachable, pero sus resultados no se pueden discutir.

En este título Chloe deberá formar equipo con Nadine Ross, la líder del grupo paramilitar Shoreline que se enfrentaba a Drake en Uncharted 4. En esta nueva etapa como mercenaria, Nadine es una agente tranquila y calculadora capaz de llevar el timón en cualquier situación. Juntas, Nadine y Ross, deberán lidiar con el poderoso líder de una rebelión insurgente conocido como Asav. ¿Por qué motivo está desenterrando tesoros y reliquias? Descúbrelo en Uncharted: El Legado Perdido en exclusiva para PlayStation 4. Siguiendo la estela de los anteriores ‘Uncharted’, este presenta una jugabilidad y una narrativa muy cuidadas, así como dos protagonistas que evolucionarán considerablemente a lo largo de la aventura, Chloe Frazer y Nadine Ross. Como aspecto destacable podemos definir que Uncharted ‘El legado perdido’ es el resultado de poner en un videojuego todo el conocimiento y experiencia que Naughty Dog ha adquirido durante años con la saga. Han buscado un nuevo enfoque, nuevos protagonistas y villanos, una nueva historia y han cuidado cada detalle al máximo para que sea una experiencia totalmente gratificante para cualquier amante de la aventura y la acción. Especial detalle en el “mimo” y “cuidado” puestos por el estudio en el desarrollo, algo que hacen siempre con esta importante franquicia. El legado perdido gustará tanto a los viejos fans de la saga como a nuevos jugadores”

Descubre nuestra web webuy.com Av. Blondel 68 · 25002 LLEIDA Tel. 973 30 01 02


MOTOR

+ info:www.ssangyong.es

ENAMORA El nuevo SsangYong Tívoli ha

sido diseñado para enamorar. Su línea es espectacular. Observarlo es un placer al alcance de todos y ponerte a sus mandos, una experiencia altamente gratificante. El Tívoli es el único de su clase que ha conseguido fusionar la practicidad, la comodidad y la robustez de un moderno crossover, con un estilo único, una seguridad líder en su categoría y una conducción dinámica para los conductores más exigentes que buscan un estilo de vida activo. Déjate enamorar.

ATRAE TODAS LAS MIRADAS

¿Por qué se detiene todo el mundo si no hay señal de stop? Su look urbano y dinámico es irresistible. El porte elegante y futurista del nuevo Tívoli garantiza la admiración de todos a su paso. Los grupos ópticos con luces diurnas LED, junto a su esbelta parrilla delantera, le aportan una mirada tecnológica que se ve reforzada por un agresivo parachoques. El lateral rebosa fluidez y dinamismo gracias a sus marcadas líneas de tensión y a una original trasera que remarca la imagen robusta y segura del Tívoli.

MÁS ALLÁ DE LA MODERNIDAD

El interior del nuevo Tívoli ha sido diseñado meticulosamente para garantizar la máxima

80

eficiencia en la optimización del espacio y el confort de todos sus ocupantes. El resultado es un habitáculo moderno, lujoso y sorprendentemente espacioso, con un nivel de detalles que realza una calidad percibida única en su categoría. El Tívoli ofrece soluciones adaptadas a las necesidades actuales, como un alojamiento específico para tablets, guantera con espacio para un ordenador portátil y portabotellas en todas sus puertas. El volante deportivo está diseñado ergonómicamente para un agarre óptimo, el tapizado Premium de piel proporciona un tacto superior y su opción calefactable, tanto en el volante como en los asientos delanteros, asegura un mayor confort en los días de invierno.

UN NUEVO MUNDO Sumérgete en el mundo de la tecnología, accede al interior y arranca tu Tívoli sin sacar la llave del bolsillo. Controla diferentes funciones desde la pantalla a color táctil de siete pulgadas, como el navegador TomTom integrado y el equipo de sonido de alta calidad.


negro, beige o rojo. En el centro de todas las miradas, el cuadro de instrumentos Supervision, compuesto por dos grandes esferas que facilitan la lectura de la información y mejoran el placer de conducción. Único en su categoría, la iluminación del cuadro de instrumentos puede configurarse hasta en seis colores diferentes: rojo, azul índigo, azul claro, amarillo, blanco y negro.

CARÁCTER TÍVOLI Disfruta de la conducción con los modernos

motores del Tívoli, siente su potencia, prestaciones y facilidad de conducción sin perder sensaciones al volante ni renunciar a reducidos consumos y emisiones. Sus propulsores equipan la última tecnología para conseguir el máximo rendimiento y un gran placer de conducción. Gasolina o diésel, tú eliges, la suavidad extrema o la eficiencia máxima. Ambos motores de 1.6 litros cumplen con la exigente normativa Euro6, garantía de respeto al medio ambiente y aprovechamiento máximo de cada gota de combustible.

Comunícate de forma fácil y segura con su sistema de manos libres Bluetooth o conecta tu teléfono móvil al Tívoli y reproduce tu música favorita. Su gran conectividad se adapta a ti y a tus dispositivos móviles gracias a las conexiones USB, AUX, HDMI y a la toma de 12 V.

ENTRA Y DISFRUTA Respira amplitud y comodidad en el interior más espacioso de su categoría. Los asientos del Tívoli te transportarán a cotas de comodidad propias de un sedán de lujo, están desarrollados sobre la base de un óptimo reparto del peso corporal para hacer tus desplazamientos más confortables. El Tívoli se adapta a ti. Cada día es diferente, y este moderno crossover se ha diseñado con ese fin. Con un maletero muy espacioso y versátil, su gran modularidad permite configurarlo al ritmo que marca tu activo modo de vida. El respaldo del asiento trasero se abate completamente en proporciones 60:40 creando una gran superficie de carga totalmente plana que dará cabida a esos objetos voluminosos que te acompañan en tus escapadas.

SIEMPRE SEGURO, SIEMPRE TRANQUILO La seguridad es una constante vital para SsangYong y el nuevo Tívoli está a la altura de los mejores en este apartado. Sus siete airbags, junto con los cinturones con doble pretensor y limitador de esfuerzo y un habitáculo con deformación programada, garantizan la seguridad en caso de accidente. En cuanto a la seguridad activa, el Tívoli equipa un control de estabilidad ESP con funciones avanzadas, sistema de protección antivuelco, asistente a la frenada de emergencia, sistema de control de presión de los neumáticos, asistente a la salida en pendiente, luces LED diurnas y faros HID para mejorar la visibilidad en conducción nocturna, entre otras medidas de seguridad

ESTILO PROPIO

Diferente, personal y único. Las múltiples opciones de personalización del Tívoli te permiten configurarlo a tu gusto. A sus seis colores de carrocería se suma la posibilidad de combinar dos colores de techo para lograr una mayor exclusividad. El moderno interior del Tívoli se complementa con una cuidada selección de materiales y se puede elegir entre tres tapicerías diferentes, con opciones tan sugerentes como el cuero de color

C / Bisbe Irurita, 15 (cantonada amb Passeig de Ronda) 25006 LLEIDA

81


Volkswagen Golf R 2.0 TSI 4 Motion DSG Variant La letra R aplicada al Golf va asociada a la versión más potente de la gama. Y todo empezó en 2002 con el modelo original, es decir, el Golf R32, que fue el primer vehículo de la marca en el que, opcionalmente, se podía disponer del cambio de doble embrague DSG y que contaba con una potencia máxima de 241 cv. Tres generaciones después —denominado ya Golf R— la potencia aumentó hasta los 300 cv, para pasar a los 310 cv con la actualización 2017. Hasta 2014 el Golf R solo podía adquirirse como modelo de tres y cinco puertas, pero gracias a que la marca lanzara en 2015 la versión Variant, hoy puede adquirirse el nuevo Golf R de 310 cv en las tres versiones de carrocería. Los cambios estéticos respecto al modelo anterior siguen la línea de los realizados en el resto de versiones de la gama, pero con personalizaciones en la parrilla delantera en color en negro con perfil de aluminio mate, en el parachoques, con molduras en color negro brillante y en el difusor con dos salidas de escape en cada lado. La versión R ofrece de serie faros delanteros y pilotos traseros con tecnología Full LED y llantas específicas de 18”, y no falta el logo R en la parrilla, laterales y portón trasero. La opción del escape Akrapovic de titanio —7 kilos más ligero— no se contempla para el Variant. Una pena

Volkswagen Tiguan Allspace: más familiar Volkswagen quiere posicionar el Tiguan Allspace entre estos dos modelos ofreciendo un SUV más espacioso, mejor equipado de serie y con motores potentes. El precio parte de los 35.630 euros de la versión básica 1.4 TSI de 150 cv con cambio manual y llega hasta los 51.680 euros de la versión 2.0 TDI 4Motion DSG de 240 cv. Estos 3.000 o 4.000 euros aproximadamente de diferencia respecto al Tiguan, según las versión, están justificados por el mayor tamaño de su carrocería y por la incorporación de una serie de paquetes de equipamiento incluidos ya en el precio, a modo de promoción. De esta manera, la marca simplifica la elección de opciones al cliente y, de paso, reduce los plazos de entrega del coche. No olvidemos que el Tiguan Allspace se fabrica en Puebla (México) y la logística obliga a esperar unos meses antes de la entrega de la unidad desde que se realiza el pedido en el concesionario

Roca Labrador, 29, altell · 25003 Lleida Tel. 973 28 81 38 · Fax 973 28 99 70 www.torsitrad.com · torsitrad@torsitrad.com 82

Fuente:www.coches.net


Nou

Polo Viu la teva vida. Estàs en un moment en què tu ets el centre. Ara és el moment de viure la teva vida al màxim i de gaudir de tots els plans, perquè tots són una bona idea. Per sort, també estàs en el moment de gaudir del nou Polo, equipat amb els sistemes de seguretat més nous. Tu centra’t a viure la teva vida. Ell s’encarrega de la teva seguretat. Gamma nou Volkswagen Polo: consum mitjà (l/100 km), de 4,4 a 4,8; emissió de CO2 (g/km), de 101 a 110.

Fem realitat el futur.

Garaje Dalmau

Av. de l’Exèrcit, 44 - Tel. 973 288 090 - 25002 Lleida

www.volkswagenlleida.com 83


Citröen C4 Cactus : restyling y cambio de rumbo Citroën ha presentado en un evento internacional el nuevo C4 Cactus. El nuevo coche se diferencia por haber sido modificado en diferentes detalles estéticos exteriores e interiores, incorporando alguna novedad más convencional y a su vez, con un confort de marcha superior. El nuevo Citroën llegará el primer trimestre de 2018, el cual no es una nueva generación, porque la base del coche es la misma, con los cambios mecánicos puntuales y mantiene la misma estética y esencia. Pero el posicionamiento del coche no es exactamente el mismo. Se ha vuelto un compacto menos arriesgado estéticamente, más apto para todo tipo de público, especialmente aquellos que prefieren una berlina menos llamativa, más discreta. Entre sus cambios pierden sus grandes Airbumps o protectores de las puertas, que pasan a ser más pequeños y situados en una posición inferior a modo de moldura de protección. Se mantiene el techo de tipo “flotante”, un efecto que se consigue al pintar los pilares de la carrocería en negro. Otra novedad está en el montaje de unos nuevos asientos, mucho más cómodos según la marca francesa. Entre otras muchas innovaciones haciendo del nuevo Citroën un coche de 10, ya que el confort es el principal adjetivo con el que se ha trabajado para conseguir que el nuevo Citroën C4 Cactus sea mucho más práctico e ideal para los amantes del motor y de la conducción.

Nueva serie especial Citroën C3 #97 edition: espíritu racing Citroën presenta la nueva serie especial Citroën C3 #97 Edition, una serie especial limitada y numerada, de 97 unidades, exclusiva para España, que rinde homenaje a las 97 victorias de la marca en el Campeonato del Mundo de Rallies a lo largo de su historia. Inspirada en el C3 WRC que compite en el Mundial y desarrollada sobre la base de un nuevo C3 PureTech 110 S&S (“Engine of the year” 2015, 2016 y 2017), la serie especial Citroën C3 #97 Edition muestra su espíritu racing, tanto en el exterior como en el interior. Carrocería gris y techo rojo, con inserciones de este color en los embellecedores de los faros y en las coquillas de los retrovisores, así como llantas de aleación de 17” Cross Black, lunas traseras sobretintadas y stickers #97 Edition definen su imagen deportiva. Una estética y una combinación de tonos que también se aprecian en el interior, donde se encuentra, además, una placa identificativa numerada

El nuevo Citröen C3, mejor turismo urbano Fuente:www.coches.net

El nuevo Citröen C3, mejor turismo urbano Citroën C-Zero se introduce en la empresa emov de Madrid, con unos cincuenta nuevos coches. Citroën C-Zero es un coche eléctrico que emplea el programa de car sharing, con el número de vehículos disponibles asciende hasta los seiscientos, convirtiéndose en uno de los modelos más activos en el sector de coches eléctricos de Madrid, ofreciendo mayor demanda a la empresa emov. El Citroën C-ZERO hace olvidar al conductor de pasar a repostar en las gasolineras ya que está propulsado por un motor eléctrico que desarrolla una potencia de 49 kW (o 67 cv CEE) alimentado por una batería de ión-litio con una capacidad de 14,5 kWh. Esta batería, garantizada por 8 años o 100.000 km, suministra la energía necesaria para alimentar el motor, así como la climatización y el sistema de calefacción.

El Nuevo Citroën C3 llegó a España a finales de 2016 y, desde entonces, no ha dejado indiferente a nadie. A primera vista, llama la atención por su apariencia exterior, con un diseño atrevido, optimista y diferente. Al volante, son sus prestaciones las que no pasan desapercibidas. Así, el Nuevo C3 goza ya de un importante éxito en el mercado, situándose entre los modelos de cabeza de su categoría, con más de 18.000 pedidos registrados desde su lanzamiento en nuestro país. Además, tanto la prensa especializada como sus lector@s, no han dudado en distinguirlo en diferentes ocasiones por sus “excelentes” cualidades urbanas. Unos premios que demuestran que el nuevo Citroën C3 es el vehículo perfecto para moverse por la gran ciudad. Sus consumos y dimensiones, junto con la conectividad y tecnología que incorpora, lo convierten en el compañero ideal con el que recorrer cualquier metrópoli

Su velocidad máxima es de 130 km/h y su autonomía, en torno a los 150 km, son más que suficientes para cubrir los trayectos del uso cotidiano. Haciendo de este coche un automóvil ágil, manejable haciendo que cada desplazamiento urbano se vea simplificado, convirtiendo la conducción en un placer.

84

Fuente:www.citroen.es


85


la protecció dins del cotxe font: dgt.es

L

’airbag és un dels sistemes de seguretat vial més important incorporats dins del vehicle. Es tracta d’una bossa de gas que s’infla immediatament davant el conductor i/o els passatgers en cas de xoc frontal i, en ocasions, en altres tipus d’impacte. Les funcions bàsiques de l’airbag son: Absorbir la part de l’energia cinètica del cos i frenar així suaument el moviment dels passatgers. Evitar un impacte contra els elements interiors del cotxe , com ara el volant, el quadre de comandaments, el parabrises... Reduir el risc de ferides produïdes per fragments de vidre procedents del parabrises, sobretot a la cara i als ulls. Disminuir el moviment del cap i, per tant, el risc de lesions cervicals.

L’airbag s’està convertint en un dels principals elements de protecció personal per a l’ocupant de l’automòbil. Aquest sistema evita aproximadament un 14% de les morts en conductors i un 11% dels danys en els passatgers. Però els airbags han provocat, en ocasions, greus problemes als ocupants dels vehicles com a resultat d’un ús incorrecte. L’airbag és el complement del cinturó de seguretat, no el substitut; de fet, no compleix la seva finalitat sense el cinturó degudament col·locat.

86

Dins del cotxe, trobarem diferents tipus d’airbags:

FRONTALS

Es troben ocults al volant, davant del conductor i al quadre de comandament, davant de l’acompanyant. Protegeix el cap i el tòrax en cas de xoc frontal.

LATERALS

Estan amagats al lateral dels seients o a la part de les portes. Protegeixen el tòrax en cas de cop lateral, i alguns també el cap.

DE SOSTRE I DE CORTINETES

Estan situats als laterals del sostre, per damunt de les finestres, i protegeixen el cap, especialment en cas de bolcada.

COM FUNCIONA L’AIRBAG? Els sistemes poden variar, però en general perquè es dispari l’airbag és necessari que uns sensors especials detectin una desceleració molt forta. En aquest moment s’envia un senyal elèctric al sistema de l’airbag, que provoca una explosió en una càrrega pirotècnica, i aquesta fa que s’alliberi el gas que s’infla a la bossa. Si l’accident és frontal, lateral, per abast o per bolcada, s’unflen de manera selectiva els que són convenients i no necessàriament tots a la vegada.


La bossa tarda a desplegar-se unes tres mil·lèsimes de segon, i ho fa a una velocitat de 250 km/h. Per a un correcte funcionament, hi ha certs aspectes que cal tenir en compte: • Ha d’estar col·locat a una distància correcta de l’airbag davanter, no gaire enganxat al volant. Aquesta distància mai ha de ser inferior als 10 centímetres i la ideal és d’uns 25 centímetres per evitar un impacte directe i fort de la bossa contra la cara. • Cal anar amb cura si porteu ulleres por evitar algun tipus de lesió, ja que existeix la possibilitat que es puguin trencar contra l’airbag, tot i que el que acostuma a ser habitual és que surtin disparades en els primers instants del xoc. • En alguns casos l’airbag pot produir lesions lleus a la cara, que generalment no acostumen a suposar cap problema important. • Si esteu fent alguna conducta imprudent, com beure aigua d’una ampolla, pot haver-hi greus riscos de patir ferides. • L’airbag de l’acompanyant és incompatible amb els seients infantils que se situen a la part davantera i en el sentit invers a la marxa. L’explosió de l’airbag llançaria el seient del nen cap a les places posteriors, amb greu risc de lesions. • Lairbag, per algun problema, pot no activar-se amb el cop, sinó ferho després, quan s’està efectuant el rescat de les víctimes

87


TURISME & OCI Viatgem a la xxxxxxxx 2018 xxxxxxxx del 2018

NIMES MONTECARLO MENTON GENOVA PORTOFINO PISTOIA BARGA LUCAFLORENCIA VOLTERRA SAN GIMINIAGNO MONTERIGGIONI LA SPEZIA CANNES ARLES

A

Itàlia són moltes les ciutats, els monuments, les obres d’art, els llocs naturals impressionants i els traços de la història impossibles d’oblidar. Itàlia és moda, disseny, gastronomia, artistes, vins i la seva gent. I entre tanta diversitat i estímuls per gaudir, trobem la Toscana, una de les zones més interessants, famoses i espectaculars d’Itàlia, una regió de cultura, història i l’art, i plena de monuments, de ciutats mitjanes de mides gegantesques en esdeveniments i art. La Toscana ha estat una regió capital per la a creació de l’idioma italià i del mateix país. Aquesta regió es transforma en una regió idíl·lica en què les aromes del camp es barregen amb els monuments i amb les restes de la història. La Toscana posseeix tot el que un viatger necessita, des de la costa, amb les illes d’Elba, amb els seus penya-segats i les platges, amb Livorno, fins a les muntanyes de les Apenines, amb molt més relleu del que normalment imaginem. Entre la plana, els turons damunt dels quals s’assenten les ciutats toscanes i les residències campestres que fan les delícies de fotògrafs i turistes.

Impossible no enamorar-se de tanta bellesa!

88

dia 1:

PROPOSTA de VIATGE

Sortida des de Lleida en direcció a la frontera francesa. Arribada a Nimes, on es visitarà una de les ciutats amb més personalitat francesa. Continuarem cap a Montecarlo (Mònaco), coneguda per la celebració d’esdeveniments automobilístics, el Gran Casino... Després de visitar la ciutat, continuarem el viatge cap a Menton, on farem nit.

dia 2 : De Menton seguirem cap a Genova, on la visita es realitzarà amb un guia local. Caminarem pel centre històric, pels seus carrerons estrets amb les seves altíssimes cases. Després de dinar se sortirà cap a Portofino, un poble antic però molt elegant amb una espectacular bellesa natural. Un cop finalitzada la visita, anirem cap a l’hotel, a Pistoia.

GÈNOVA PORTOFINO

dia 3 : Des de Pistoia, s’anirà cap a Barga, un dels pobles més bells d’Itàlia, en què destaca l’església de Sant Cristòbal, l’edifici més important de la ciutat. La següent visita serà al poble de Lucca, on es realitzarà una visita acompanyats per un guia local de la ciutat i envoltats per muralles del segle XVI-XVII. Un cop finalitzada la ruta, es tornarà cap a Pistoia, on hi haurà temps lliure per visitar aquesta zona poc atrafegada de turistes.

LUCCA


dia 4 : Aquest dia es dedicarà a gaudir de la ciutat de Florència, considerada “un museu a l’aire lliure”amb un guia local. La tarda serà lliure per tal de delectar-se passejant pels seus carrers, anar de compres o relaxar-se en una terrassa.

SAN GIMINIAGNO

FLORÈNCIA dia 6 :

dia 5 : Un nou dia per descobrir Volterra, una ciutat envoltada de muralles medievals, plenes d’encant i bellesa. Després de recórrer el nucli antic d’aquesta terra medieval, es visitarà San Giminiagno, situada a la província de Siena i declarada Patrimoni Mundial de la Unesco el 1990 per la seva història i les seves característiques úniques. Després d’un bon dinar en un típic celler toscà, rumb a Monteriggioni, la població medieval construïda al punt més alt d’un turó l’any 1203, perfectament conservat i clar exemple de fortificació medieval.

Novament, des de l’hotel de Pistoia s’anirà cap a L’Spezia, declarada Patrimoni de la Humanitat el 1997, per agafar el tren Cinque Terre, una porció de costa escarpada on l’home ha sabut adaptar-se al terreny abrupte i conviure gairebé deu segles en perfecta harmonia en una terra trencada i remullada pel Mediterrani. Un cop finalitzada la visita, es dinarà, i tot seguit se seguirà la ruta en direcció a Menton.

MONTERIGGIONI LA SPEZIA dia 7 : De tornada a casa tornarem a gaudir de l’essència francesa, visitant Cannes, ciutat molt turística gràcies a les seves platges, el seu ambient del Boulevard de la Croisette. A continuació, seguirem el viatge cap a Arles on es dinarà en un dels restaurants locals i on es podrà passejar per la ciutat, Patrimoni de la Humanitat de la Unesco pels seus nombrosos palaus del s. XVII i XVIII, una petita i tranquil·la ciutat situada en plena Provenza.

Viatja amb nosaltres!

Reserves: 609 370 437 · Sra. Roser Dolcet


PASATIEMP0S:

90

LAS 7 DIFERENCIAS


CRUCIGRAMA

PASATIEMP0S:

HORIZONTALES 1: Administrar una vacuna a una persona o animal. 2: Planchas delgadas de un metal. Nitrógeno. 3: Encendido. Entregad. ¡Quia!. 4: En los papeles de música se escribe para dar a entender que algo debe repetirse. Avanzad sobre el agua moviendo el cuerpo. 5: Según la Biblia, paraíso terrenal que habitaron el primer hombre y la primera mujer hasta que comieron el fruto prohibido. Adinerada, acaudalada. 6: Persona joven, muchacho. Labor o tejido de mallas. 7: Neodimio. Comité Olímpico Internacional. Voz que, repetida, se usa para arrullar a los niños. 8: Conjunción disyuntiva que denota diferencia, separación o alternativa. Volver a abrir lo que se había cerrado. 9: Disparate, estupidez, tontería. VERTICALES 1: Lobo pequeño. 2: Arrogancia, presunción, envanecimiento. Símbolo del belio. 3: Antes del mediodía. Abreviatura de segundo. Rutenio. 4: Hombre fuerte y muy valeroso. Salir del vientre materno. 5: Junten. Alabar. 6: Mantenerse y avanzar sobre el agua moviendo algunas partes del cuerpo. Acudía. 7: Punto único señalado en una de las seis caras del dado. Abreviatura de director. Real Decreto. 8: Roentgen. Partida de caza. 9: Persona que practica la natación.

SOPA DE LETRAS

Ambulancia · Anestesia · Calmante · Cama · Camilla · Celador · Cirujano Doctor · Emergencias · Enfermera · Laboratorio · Mascarilla · Microscopio Operación · Oxígeno · Paciente · Radiografía · Respirador · Terapia · Tratamiento

91


DIMECRES, 1 de Novembre SALÓ DEL MANGA, del 1 al 5 de novembre a Barcelona. FESTES DE SANT NARCÍS, del 29 d'octubre al 5 de novembre a Girona. FIRA DE LES BRUIXES, a Sant Feliu Sasserra.

DIUMENGE, 5 de Novembre FIRA DE PROXIMITAT A RIELLS DEL FAI, a Bigues i Riells. MERCAT D'ARTESANS, PINTURA I BROCANTERS,

a Santa Margarida i els Monjos.

FIRA DE LES BRUIXES, a Sant Feliu Sasserra. TROBADA D'INTERCANVI DE PLAQUES DE CAVA, a Canet de Mar. LA PRIMERA PREMSADA - OLI, ART I GASTRONOMIA,

a la Granadella.

DIMECRES, 8 de Novembre REC. 016 EXPERIMENTAL STORES,

del 8 al 11 de novembre a Igualada.

DIJOUS, 2 de Novembre

20a MEMORIMAGE FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA,

del 8 al 11 de novembre a Reus.

FESTIVAL MUSICAL DE JAZZ, del 2 al 26 de novembre a Lleida. MOST - FESTIVAL DEL CINEMA DEL VI I EL CAVA,

del 2 al 12 de novembre a Vilafranca del Penedès.

FIROCASIÓ - LA FIRA-MERCAT D'ARTICLES D'OCASIÓ,

del 2 al 4 de novembre a Mataró.

DIVENDRES, 10 de Novembre 22a SETMANA DE LA CIÈNCIA,

del 10 al 19 de novembre a tota Catalunya.

DIVENDRES, 3 de Novembre FIRA DE LA MUNTANYA, del 3 al 5 de novembre a Vic-Collsecacabra. SAFRÀNIA - LA FIRA DE PRODUCTES AGROALIMENTARIS,

del 3 al 5 de novembre a Montblanc.

DISSABTE, 4 de Novembre FIRA DE NUVIS, SALÓ DE SERVEIS PER A CELEBRACIONS,

del 2 al 26 de novembre a Lleida.

FIRA TARDOR, del 4 al 5 de novembre a Mataró. RETROENCANTS CERVERA MARKET, a Cervera. MERCAT ECOLÒGIC DEL VALLÉS, a Sant Quirze del Vallés. MERCAT DE PAGÈS, a Canet de Mar. FIRA COMERCIAL DE ST. MARTÍ, a Puig-reig.

92

DISSABTE, 11 de Novembre FUNIFIRA - FIRA DEL MAQUETISME, del 11 al 12 de novembre a Gelida. FIRA MEDIEVAL D'OFICIS, del 11 al 12 de novembre a Súria. WEDDING EXPERIENCE CATALUNYA CENTRAL, del 11 al 12 de

novembre a Manresa.

FIRA MEDIEVAL, del 11 al 12 de novembre a Lloret de Mar. FIRA DE LA CONSERVA, del 11 al 12 de novembre a Bellpuig.


La nostra agenda està a la disposició de tots els Ajuntaments i les Oficines de Turisme de Catalunya per a que puguin promocionar les seves fires, festes i esdeveniments. Voleu que apareguin les de la vostra població de forma gratuïta cada mes? Només cal que contacteu amb nosaltres als telèfons 93 249 71 71 / 973 071 222 o a través del correu electrònic agenda@magazinepublicaciones.com.

DISSABTE, 11 de Novembre FESTIVALET POSTA DE SOL, del 11 al 12 de novembre a Roses. FIRA DE TARDOR, del 11 al 12 de novembre a Sant Andreu de Llavaneres. FIRA DEL TAXI, del 11 al 12 de novembre a Barcelona. FIRA DE LA TARDOR, a Sant Pol de Mar.

DIVENDRES, 24 de Novembre FIRA DE SANTA CATERINA, del 24 al 26 de novembre a Arbeca.

DISSABTE, 25 de Novembre FESTIVAL INTERNACIONAL ENMUT 2017, a Barcelona. FIRA DE PESSEBRES I ORNAMENTS,

del 25 de novembre al 23 de desembre a Barcelona.

ORIGENS - FIRA AGROALIMENTÀRIA DE PRODUCTES DE QUALITAT, del 25 al 26 de novembre a Olot. COMPETICIÓ ENDUROC 2017, del 25 al 26 de novembre a Súria. FIRA DEL BOSC I LA TERRA, del 25 al 26 de novembre a Vallgorguina.

DIUMENGE, 12 de Novembre FIRA DE LA PERDIU, a Vilanova de Meià.

DILLUNS, 13 de Novembre L'ALTERNATIVA - INDEPENDENT FILM FESTIVAL,

del 13 al 19 de novembre a Barcelona.

DIJOUS, 16 de Novembre AUTO RETRO BARCELONA, del 16 al 19 de novembre a Barcelona.

DISSABTE, 18 de Novembre FESTA DE SANTA CECILIA, del 18 al 19 de novembre a Igualada. GOURMET STREET MARKET, a Lleida.

DIUMENGE, 26 de Novembre FIRA D'ARTESANIA, a Oristà. 2a FIRA DE LA COL, a la Roca del Vallès. JOC JOC - FIRA DEL JOC I LA JOGUINA, a Tona. MERCAT DE NADAL, a Maçanet de la Selva FIRA DEL GOS CAÇADOR, a Arbeca. FIRA DE L'OLI I PRODUCTES ARTESANS, a Juncosa. FIRA DEL XATÓ, a Vilanova i la Geltrú. FIRA GALLECS, a Mollet del Vallès. VINTAGE FEST, a Sant Cugat

DIUMENGE, 19 de Novembre MERCAT DEL TRUMFO I LA SAL, a Odèn. FIRA DEL PA I LA XOCOLATA, a Sant Gregori. 5a MOSTRA DE L'OLI VERD,

del 19 al 20 de novembre a les Borges Blanques.

DIMECRES, 22 de Novembre 24è CONGRÈS DE FIRES DE CATALUNYA,

del 22 al 23 de novembre a les Borges Blanques.

93


NOU SUV COMPACTE CITROËN C3 AIRCROSS Més espai, Més modularitat #MesPossibilitats

520 l de maleter Modularitat rècord Citroën Advanced Comfort® Seients posteriors lliscants 12 ajudes a la conducció 85 possibilitats de personalització Grip Control amb Control de Descens

PER

130€

/MES(1) En 47 quotes. Entrada 3.516,93€ TAE: 7,96%. Última quota: 8.079,67€ Oferta vàlida fins al 30/11/2017

ANYS

DE MANTENIMENT INCLOSOS

(1) PVP recomanat a la Península i les Balears d’un Nou C3 Aircross PureTech 82 Feel 14.725€ (amb impostos, transports i oferta inclosos) per a clients particulars que el financin amb una permanència mínima de 48 mesos a través de PSA Financial Services Spain, EFC, SA. Subjecte a aprovació financera. Quota per a una durada de contracte de 48 mesos i 50.000 km totals. Capital finançat amb despeses d’obertura: 11.650,79€. Despeses d’obertura: 442,72€. TIN: 6,4%. Import total degut: 14.189,67€. Preu total a terminis: 17.706,6€. Al final del contracte podrà triar entre entregar el seu vehicle o pagar-ne o refinançar-ne l’última quota. El preu inclou un contracte de Servei Idealdrive amb un pagament al comptat de 1.025€ (revisions preconitzades per la Marca en condicions normals d’utilització, amb peces –excepte desgast– i mà d’obra incloses), a 48 mesos o 50.000 km (el que succeeixi abans). Consulti’n les cobertures/exclusions a www. citroen.es o al seu concessionari. PVP per als clients que no el financin: 16.225€. Oferta vàlida fins al: 30/11/2017. Model visualitzat: Nou C3 Aircross Shine des de 17.600€. Equipaments disponibles en opció segons versions. Automóviles Citroën España, S. A. c/ Dr. Esquerdo, 62 - 28007 Madrid. CIF: A-82844473.

CONSUM MIXT (L/100 KM) / EMISSIÓ CO2 (G/KM): CITROËN C3 AIRCROSS: 4 ,0- 5,6 / 104 -126

MOTORNYX

C/ Mequinensa, 6 (Cappont) 25001 Lleida Tel.: 973 259 100 - www.motornyx.com

Pàrquing clients

Profile for MAGAZINE Publicaciones

MAGAZINE SALUT nº35 Novembre 2017  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95000 lectors.

MAGAZINE SALUT nº35 Novembre 2017  

Revista mensual encartada dins del diari SEGRE de Lleida amb més de 95000 lectors.

Advertisement