Page 1

PALÓC FRISSÍTŐ Tusják

Milán


.. j l e p e unn .. ! k n u vel

@andyoumagazine www.andyoumagazine.com

‚ 2 eves az


Palóc vakáció

Üde táj, akác- és bodzaillat, rózsalugasok és kakukkhang. Gyógynövények, cseresznyeszüret, nagy túrázások és a csillagos ég bámulása csendben, a szabad ég alatt... Mindig ezt jelenti számomra a palóc május, amikor hazaérkezem. És persze azt, hogy mindjárt itt a nyár! Akármennyire is fáradt az ember, itt biztosan meg tud pihenni, akár egy kastélyszállót választ, akár egy természetközeli sátortábort. Élnek itt díjnyertes pálinkakészítők és üvegfestők is, akik értéket teremtenek a megyének. Ebben a lapszámban meseszép tájakra kalauzoljuk az olvasókat, és azt is megmutatjuk, hol lehet megszállni és egy jót ebédelni! De ha ez sem lenne elég, akkor a nyári fesztiválforgatagban biztosan mindenki talál számára kedves programot.

Králik Márta főszerkesztő Magazin 21 | Hajas Ádám lapigazgató Magazin 21 | Jakab Jácint programigazgató Promeritum Alapítvány


CÍMLAPSZTORI PALÓC NEDŰ

05

PROGRAMAJÁNLÓ NYÁRI PROGRAMAJÁNLÓ

08

KULTÚRA MÚZEUMKÖRKÉP

09

TURIZMUS PRÓNAY KASTÉLY

10

TURIZMUS ROBINSON-SZIGETEK

12

SPÁJZ LEPÉNYTANYA

14

SPÁJZ NUDLI

15

HARMÓNIA HÁROM KINCS VÖLGYE

16

TÁLENTUM AKI MEGSZÍNEZI A NAPFÉNYT

18

Nógrád megye ifjúsági magazinja ingyenes kiadvány Lapigazgató főszerkesztő: Hajas Ádám Főszerkesztő: Králik Márti Fotóprodukció: Udvardi Attila Tervezőszerkesztő: Csorba Dóra Programigazgató, kiadó: Jakab Jácint Promeritum Alapítvány Együttműködő partner: AndYou Media Hungary Kft. Nyomda: Print City Europe Zrt. Elérhetőség: www.klub21.hu/magazin21 magazin@klub21.hu facebook: magazin21.nograd instagram: magazin21_klub21 ISSN 2498-4639 A Klub21 és a Magazin21 márkanév, valamint védjegy a Promeritum Alapítvány kizárólagos tulajdona. A weboldal bármely tartalmi és vizuális elemének átvételéhez, másolásához, sokszorosításához vagy másodközléséhez a Promeritum Alapítvány előzetes írásos hozzájárulása szükséges. A Promeritum Alapítvány engedélye nélkül a fenti cselekmények a szerzői jog megsértésének minősülnek.

©2015 MAGAZIN21 TÁMOGATÓINK, EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK:


CÍMLAP

CRUXX Gemina

Hagyománytisztelet és innováció Erdőn innen, mezőn túl, ahol található Nagykeresztúr... Ott áll egy pálinkafőzde, amely zamatos és díjnyertes nedűket ont. Tusják Milánnal, a Cruxx Gemina marketing managerével és értékesítési vezetőjével beszélgettünk. Milán salgótarjáni születésű, de jelenleg Budapesten él.

Szerző: Králik Márti | fotó: Udvardi Attila | smink: Bors-Hargitai Lilla Fotó: Niederland Dávid

MIÉRT PONT CRUXX? A „cruxx gemina” vagyis a kettős kereszt használata elsősorban a magyar és a szlovák nemzet közös múltjára és jelenére utal, mely jelképhez mindkét ország címerében is ragaszkodik. A tulajdonosok is részben szlovák, részben magyar felmenőkkel bírnak, ezért úgy érezzük, kötelességünk a közös értékek továbbvitele, fejlesztése. Ilyen érték az egymáshoz kapcsolódó, sokszor keveredő gasztronómiai sajátosság és sokszínűség. MIKOR KEZDTÉL EL ÉRDEKLŐDNI A PÁLINKA- ÉS A BORKÉSZÍTÉS IRÁNT? A borok világa több mint 10 évvel ezelőtt kezdett el érdekelni, amikor megismerkedtem a jelenlegi sógorommal Bukolyi Marcival. Ő már akkor szőlész-borász szakra járt egyetemre, és sokat beszélt nekem a borok világáról. 2010-ben egy egri borászatban kezdtem el dolgozni, ez volt az első munkahelyem. 2011-ben ismét Egerben, de ezúttal sógorom borászatában dolgoztam. 2014-ben pedig Kalifornában, a világhírű Napa-völgyben dolgoztam mint „winemaker assistant”. És ahogy teltek az évek, egyre jobban érdekelt más italok világa is - pálinkák, párlatok, sörök, likőrök. Helyileg a szülővárosomtól 5km-re Nagykeresztúr település mellett található a főzde. Itt üzemel a gyümölcsfeldolgozó, az erjesztőtér, és a palackozó helység is. MILYEN ITALKÜLÖNLEGESSÉGEITEK VANNAK? KIKNEK AJÁNLOD ŐKET? Jelenleg 3 terméktípussal foglalkozunk. A legismertebbek a pálinkák. A másik terméktípusunk az általunk csak „Cruxx borok”-nak nevezett gyümölcsből készített borok. A harmadik a gyógynövény keserűk, amik saját fejlesztésű receptúra alapján készülnek. Hogy kiknek ajánlom? Mindenkinek. Mi arra törekszünk, hogy a gyümölcsök ízének legjavát zárjuk palackba. Mindezt természetes úton, hozzáadott színezékek, aromák, ízfokozók nélkül. MIK VOLTAK A NEHÉZSÉGEID? A pálinka piac egy nehéz pálya. Sokan pénzzel vásárolják meg a helyeket, kizárólagos szerződéseket kötnek az éttermekkel, bárokkal, klubokkal.

„Mi arra törekszünk, hogy a gyümölcsök ízének legjavát zárjuk palackba.” Persze nem mindenki megvehető. Vannak, akik kompromisszumok nélkül a minőséget választják, nem pedig azt a terméket, ami mögött sok a reklám és megkérdőjelezhető a minőség. A borok piaca szintén nehéz, főleg a mi terméktípusunkkal, hiszen ezek nem hagyományos, szőlőből készült borok. Akik viszont megkóstolják szinte biztos, hogy megkedvelik. Ez egy családi vállalkozás, egymást segítjük. MIRE VAGY LEGINKÁBB BÜSZKE? A termékeink állandó sikerére vagyok büszke. Nem volt még olyan verseny, ahol érem nélkül távoztunk volna. Regionális és országos versenyeken szoktunk indulni, ezek a legnívósabb, legerősebb megmérettetések. Az ország legjobb birspálinkája, az ország legjobb meggypálinkája, arany-ezüst bronzérmek, pálinkakiválóságok, legeredményesebb főzde elismerések. Mindig dolgozunk valamin, mindig törekszünk az újra és az izgalmas új termékek kifejlesztésére. A borainkat mindenkivel megakarom ismertetni. Különböző promóciós anyagokkal, ajánlókkal készülök, hogy minél többen kedvet kapjanak egy kóstolóhoz. Nagy jövőt látok a Cruxx borokban, de sokat kell dolgoznunk azon, hogy minél több helyen kaphatóak legyenek. MIK A TOVÁBBI TERVEK, HOVÁ SZERETNÉTEK ELJUTNI? A célom az, hogy a Cruxx borok olyan közismertek és közkedveltek legyenek, mint egy Dúzsi Rozé, vagy egy Nyakas Irsai.

„Akik viszont megkóstolják szinte biztos, hogy megkedvelik.” magazin@klub21.hu | 5


CĂ?MLAP

magazin@klub21.hu | 7


Nyári programajánló 2018. május 26. - Lakásfesztivál | Kazár 2018. május 26. - IV. Országos Vitézi Találkozó Béren | az egykori Lázár-vadászkastélyban 2018. május 28. - Zorán Koncert | Salgótarján 2018. május 31. - Pásztói programok 2018. Fesztiválok | rendezvények | események 2018. május 31. 19:00 - Experidance Salgótarján | József Attila Művelődési Központban 2018. május 29. - június 2. - Palóc Múzeum programok, kiállítások 2018 | Balassagyarmat 2018. június 1-2. - Zenei tehetségkutató 2018 | Éter Fesztivál 2018. június 2. - III. Palóc Fesztivál és I. Palócföldi Betyártalálkozó | Bér 2018. június 2. - Boggie koncert (19:00 – 22:00) Eresztvény 2018. június 16. - Hollókői piknik | Hollókő 2018. június 18-22. - Mesetábor | Pásztó 2018. június 21. - Majka & Curtis koncert (20:00) | Salgótarján | Városi Sportcsarnok 2018. június 23. - Múzeumok Éjszakája - Palóc Múzeum | Balassagyarmat 2018. június 27. - július 1. - Tű Fokán Művészeti Fesztivál 2018 | Garáb 2018. június 29. - július 1. - Pick Up Drive Amarikai Autós és Rockabilly Fesztivál 2018 | Romhány 2018. július 2 – 6. - Angol nyelvi tábor a Nógrád megyei Béren | a Malom Udvar Fogadóban | Bér 2018. július 7. - Pásztó teljesítménytúra a keleti Mátrában | Pásztó 2018. július 7. - IX. Palacsinta Fesztivál | Mátraterenye 2018. július 8. - Ásványtúrák ásványgyűjtőknek | Szurdokpüspöki 2018. július 13. - Belvárosi Sörünnep | Balassagyarmat 2018. július 14. - REPUBLIC koncertek 2018| Mátranováki Falunap 2018. július 15. - Alma Együttes koncertek 2018 | Balassagyarmat 2018. július 19 - 22. - SUN Festival 2018. 2018. július 21. - Mesés Várjátékok 2018 | Hollókő 2018. július 21. - VW Depo Party | Bátonyterenye 2018. július 25. - Anna and the Barbies (20:30 – 22:00) Salgótarján | Pont Itt Party 2018. augusztus 3. - V. Palóc Világtalálkozó | Cserháthaláp 2018. augusztus 11 - 12. - Grill Fesztivál 2018 2018. szeptember 1. - Kőleves Fesztivál 2018 | Szilaspogonyban 2018. szeptember 15. - GasztroVár 2018 | Hollókő


Múzeumkörkép Balassagyarmat Palóc Múzeum (Palóc liget 1.) Civitas Fortissima Múzeum (Széchenyi utca 13.) Pannónia Motorkerékpár Múzeum (Kossuth Lajos út 1.)

Bánk Szlovák Tájház (Petőfi Sándor út 94.)

Bátonyterenye Salgótarjáni Kohászati Üzemek Gyártörténeti Gyűjteménye (Kisterenye, Népkert, Gyürky–Solymossy-kastély)

Csesztve Madách Imre Emlékmúzeum (Kossuth L. utca 76.)

Hollókő Falumúzeum (Kossuth L. utca 82.) Hollókői Tájvédelmi Körzet Kiállítása (Kossuth L. utca 99.) Postamúzeum (Kossuth L. utca 80.)

Horpács Mikszáth Kálmán Emlékház (Kossuth L. utca 2.)

Pásztó Ciszterci Monostor (Kolostor tér 1.) Oskolamester Ház (Kolostor tér 1.) Romkert (Kolostor tér 1.)

Salgótarján Nógrádi Történeti Múzeum

(Múzeum tér 2.)

Bányamúzeum (Zemlinszky Rezső út 1.)

Sóshartyán Falumúzeum (Petőfi S. utca 17.)

Szécsény Kubinyi Ferenc Múzeum (Ady E. u. 7.)


TURIZMUS

A múlt eleganciájának és a jelenkor modernitásának házassága

A Prónay-kastély egy igen komplex épületegyüttes, hiszen a kastély fénykorának hangulatát idéző Nagykastély reprezentatív termei és terei, a dísztóra és kastélyparkra nyíló szalonja esküvők, üzleti rendezvények, családi és baráti összejövetelek ideális helyszíne. Egyetlen, impozáns lakosztálya a kastélyban tartott esküvők nászutas párjait fogadja. A Nagykastély alatt húzódó boltozatos pincerendszer pedig meghitt és autentikus hangulatú borkóstolóknak és borvacsoráknak biztosít helyszínt. A négyzetes alaprajzú Kiskastély korhűen berendezett lakosztályai az építészeti különlegességnek számító, gyönyörű átriumból nyílnak. A majorsági épület a szálláshely étkezőtermeként, illetve technikai felszereltségénél fogva előadó- és konferenciateremként újult meg. A domboldalba rejtett Fürdőház igazi wellness élményt és felüdülést nyújt a 18. századi környezetben - legyen szó akár egy úszásról, jakuzziról, szaunáról, sókamráról vagy gőzkabinról. Exkluzív nászutas lakosztály Az ifjú pár számára az esküvők alkalmával elsősorban nászutas lakosztályként ajánlott a Felícia lakosztály, amelynek berendezése, baldachinos franciaágya, a mesés fürdőszoba a főúri rezidenciák hangulatát idézi meg. Ez a Nagykastély egyetlen, különleges lakosztálya, amely a kastély utolsó lakójáról, Batthyány Felíciáról lett elnevezve. • Férőhely: 2 fő 10 | Magazin21 2018

fotó: www.booking.com

Elegancia, nyugalom, kikapcsolódás. Így tudnánk jellemezni a Prónay-kastélyt, amely a fővároshoz közel, a 40 km-re fekvő Alsópetény főutcájában, a templomdombbal átellenben található. A nógrádi nemesi kúriák sorában az alsópetényi kastély sorsa szerencsére nem a pusztulás, hanem a megújulás lett. A teljeskörűen felújított műemlékegyüttes esküvők és családi, baráti események, illetve konferenciák, szakmai és kulturális rendezvények helyszíneként a régmúltat idéző, békebeli hangulattal nyitotta meg kapuit a vendégek előtt.

Lakosztályok A korhűen berendezett, előkelő lakosztályokkal rendelkező Kiskastély reprezentatív szálláshelyként szolgál baráti társaságok és a család számára. Minden lakosztály franciaágyas hálószobával, nappalival és saját fürdőszobával rendelkezik. • Férőhely: 3 lakosztályban 6 fő • Családi elhelyezés esetén: 10 fő


TURIZMUS

Események A nyugalmas, zajoktól elzárt, de Budapesthez mégis viszonylag közeli (40 km) helyszínen az apró részletekre is odafigyelő szervezést nyújtanak. A kastély megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges. Rendezvények, konferenciák ideje alatt kizárólagos használatot biztosít a 10 főnél nagyobb társaságok részére. A lenyűgöző természeti környezetnek hála színes programokat is szerveznek a Prónay-kastélyban: természetjárás, kerékpártúrák, horgászás a Cser-tavon, gyógynövény-gyűjtő túra, gombaszedő kirándulás...

Szerző: Králik Márti | fotó: http://www.pronaykastely.hu/

Prónay-kastély Vendégház Az új épületszárnyban található Vendégház, amely a kastélyépületekkel harmonizál, elegáns apartmanokkal és kétágyas szobákkal áll a rendezvények, a konferenciák, esküvői résztvevők és csoportok rendelkezésére is. Itt az akadálymentes szoba is biztosított. • Férőhely: 6 db kétágyas szoba (ebből 1 akadálymentes), 1 db háromágyas szoba, 3 db apartman. • Összesen: 21 fő (pótágyazás megoldható) Új szállodai szobáink Összesen 80 fő elszállásolására van lehetőség a Prónay-kastély területén és a falusi vendégházakban (kétágyas elhelyezéssel). Az új épületben 14 db kétágyas, a kastély stílusjegyeivel megegyező 4 csillagos szobával várják a vendégeket. A szobák a zárt parkolóból könnyedén megközelíthetők és akadálymentes szoba is biztosítva van. • Férőhely: 28 fő Falusi vendégházak Abban az esetben, ha egy rendezvény mérete meghaladná a kastély a szálláskapacitását, a két hangulatos falusi vendégház, a Levendula és a Körtefa Vendégház kínál további 7 db kétágyas szobát. Az új Zsálya Vendégház 2 db kétágyas és egy háromágyas szobával rendelkezik. A szállás mellett található levendulás- és füves kertek termékei (szörpök, lekvárok) megvásárolhatók a helyszínen.

Esküvő a kastélyban A nagy sikerre való tekintettel 2018-ban 7. alkalommal rendezik meg itt az Esküvő a kastélyban elnevezésű nyílt napot 2018. november 17-én-. A Prónay-kastély otthont ad az emberi élet egyik legfontosabb eseményének, hiszen változatos és varázslatos helyszíneivel jóval több, mint egy exkluzív esküvői helyszín. Ekkor a kastélyt teljes esküvői pompában kerül bemutatásra nagyközönség részére, kreatív dekorációs megoldásokat kínálva.

magazin@klub21.hu | 11


TURIZMUS

Péntek szombaton is jól érezné magát

a Robinson-szigeteken! Kellemes környezet, kedvező árak. A gyermekeknek élményt adó fa játszótér, homokozóval, szabadsággal, tiszta levegővel, a környéken fészkelő madarak felismerésének örömével. Egy fából épült kilátó még tágabbá nyitja a horizontot. Van mit látni, hiszen ez a rész az Ipoly völgyének, és néha árterületének egy jellegzetes szakasza. Egyfajta nógrádi berek. Egy kellemes hétvégi napon, összekötve egy ipolytarnóci, hollókői, szécsényi programmal, akár a kiváló körülményeket biztosító faházak komfortjával remek turisztikai esemény valósítható meg. A táborhely zajtól, forgalomtól távol, Szécsénytől mindössze 4 kilométerre helyezkedik el. Szlovákiától és a Katalin nemzetközi teherforgalmú hídól való távolsága 1 km. Ha meseszerűen szeretnénk fogalmazni, akkor „túl minden óperencián” vezet az igen jól járható földút. Az Ipoly folyó szomszédságában található az a „vadregényes” terület, melyre megálmodták a Robinson-szigeteket. Ez a modernkori környezet remek kikapcsolódási, pihenési lehetőség a természet kedvelőinek – távol a virtuális mindennapok és a számítógépek világától. A Robinson-szigetek két 3.5 hektáros tóval, valamint az ezeket körülvevő holtágakkal rendelkezik. Összterülete a 10 hektárt is meghaladja. A horgászvíz kiváló csukaállománya és vadregényes tája révén a hely kivívta magának az „ország egyik legjobb pergetőhelye” címet. Halállománya csukából, pontyból, amúrból valamint keszegfélékből tevődik össze. Így tehát a békés és a ragadozó halas horgászoknak is ideális célpont lehet. A horgászáson kívül egyéb programok is várják az ide látogatókat az erre a célra kialakított táborban. Lehetőség van különféle vízi sportok kipróbálására: kenuzhatnak, csónakázhatnak, valamint vízibiciklizhetnek is a vendégek. A programkínálatban megtalálhatók a kézműves foglalkozások, a lovaglás, az íjászat és a strandröplabda, illetve csapatépítő tréningek. Este karaoke és csillagfényes diszkó biztosítja a szórakozást. A legkisebbeknek különféle óriáshomokozók és fajátszó létesítmények is a rendelkezésükre állnak. Az itt található táborban 12 | Magazin21 2018

35 hangulatos, két- és háromszemélyes fűthető faházak és egy tíz méter magas kilátó is várja a kikapcsolódni vágyókat. Hideg-melegvizes női és férfi zuhanyzók, valamint mosdók is találhatók.

A faházak mellett két közösségi ház és sátras kemping is várja a természetes életmódot kedvelőket. Főtt ételek elkészítésére is van lehetőség (gáztűzhely is rendelkezésre áll), de a péksüteményből és kakaóból, tejből álló reggelit is kiszállítják és elkészítik a vendégeknek kérés esetén. Ebédet a város éttermeiből is van lehetőség igényelni. Remek lehetőség a természet lágy ölében való reggelizésre vagy ebédelésre: tűzrakó helyek, bográcsok, grillsütők és nyársalók is rendelkezésre állnak. A Robinson-szigeteken egy privát VIP félsziget is található, amely 1 500 négyzetméteres.


TURIZMUS

RENDEZVÉNYEKCSAPATÉPÍTÉS Legénybúcsú, születésnap, céges rendezvény, baráti bográcsolás? Bármi lehetséges.

ERDEI TÁBORHORGÁSZTÁBOR 35 faház, 2 közösségi ház és egyéb sátorhely áll a vendégek rendelkezésére. A sziget ideális helyszín különféle táborok számára.

SPORTOLÁSI LEHETŐSÉG A víz és a holtágak csatornarendszere kedvez a vizisportoknak. A zöld területek edzőtáboroknak, labdajátékoknak biztosítanak megfelelő helyszínt.

GONDTALAN PIHENÉS Csak pihenni szeretnél? Egyedül vagy csoportosan? Ez is megoldható. A természet lágy ölén, távol a technikától egy kellemes történelmi kisvárosban, a Hollókő-Ipolytarnóc turisztikai tengely mentén.

ESKÜVŐ Az ifjú pár elképzelése szerint minden megoldható: szertartás, esküvői menük, dekoráció, élőzene, fotó-video felvétel, szállás, zártkörű rendezvény.

fotó: www.robinsonszigetek.hu

HORGÁSZAT A két tó és a szigeteket „körbeölelő” Ipoly holtágak szeretettel várják a horgászokat. A tábor már több neves horgászversenynek is otthont adott.

magazin@klub21.hu | 13


SPÁJZ

Aki szereti a jó alapanyagokból készült ételeket és a házias ízvilágot és adagokat, akkor mindenképpen látogasson el a Lepénytanya étterembe! Ez a kedves kis Lepénytanya igazi gyöngyszem a városban. Népies hangulatú, a berendezés korhű, kedves és megkapó. A készételek nagyon ízletesek és bőségesek. A személyzet udvarias, előzékeny. Aki erre jár, ezt a szép kis tanyát semmiképp ne hagyja ki!

Bőségesek és finomak az ételek A jó palócok mindig is tudtak lakomázni, így minden egyes adag ehhez mérten kerül felszolgálásra. A legjobb ízvilágot a legkiválóbb minőségű alapanyagokból állítják össze, a lehető legkedvezőbb áron. Olyan környezetben tálalják az ételt, ami napjainkban feledésbe merült. Szomjúság esetén pedig a fenséges ízvilág mellé eredeti székelyföldi Csíki sört is lehet fogyasztani.

foto: https://lepenytanya.hu/

„Nincs szükségünk csillagokra, a vendégeink szemének csillogása az elismerés.”

Csoportos étkezések és rendezvények Csoportos étkezés, illetve teltház esetén a kiszállításra kerülő ételek várakozási ideje egy kicsivel tovább tarthat, mint más éttermekben, de ez azért van, mert a Lepénytanya minden rendelést frissen készít. Két helyszínen is várják a rendezvények helyszíni lebonyolítását, kültéri rendezvényeket, ballagásokat, esküvőket, illetve hidegtálak elkészítését is.

Weboldal: www.lepenytanya.hu Rendelésfelvétel: Lepénytanya Balassagyarmat 06-30/583-6632 Lepénytanya 2 Szécsény 06-30/911-7139 14 | Magazin21 2018


SPÁJZ

Nudli Ezt az egyszerű, könnyed ételt többféleképpen is lehet fogyasztani a nyáridőben. Akár mákkal, akár lekvárral, de porcukros fahéjjal, zsemlemorzsával is kiváló. Elkészítéséhez nem szükséges különösebb boszorkányság, ugyanakkor kiadós és finom! Szerző | fotók: Králik Márti

Hozzávalók kb. 6 adaghoz: • 90 dkg burgonya • 30 dkg finomliszt • 1 db tojás • 5 dkg margarin • só ízlés szerint • 15 dkg pirított zsemlemorzsa • porcukor Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ezt követően leszűrjük, összetörjük krumplinyomóval, és hagyjuk hűlni. Amikor még kézmeleg, beletesszük a margarint és jól átgyúrjuk vele, majd a liszttel, pici sóval és a tojással tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett deszkán kb. 1 cm vékonyra kinyújtjuk és 3-4 cm hosszúságú darabokat vágunk belőle. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük, majd amikor feljönnek a nudlik a víz tetejére, kiszedjük és egy nagy tálba szedjük. (Ezt az adagot kb. 3 részben lehet kifőzni.) Ízlés szerint megszórjuk a pirított zsemlemorzsával, fahéjjal és a porcukorral, vagy pedig csak jó sok cukrozott mákkal. Melegen és hidegen is tálalható.

Jó étvágyat!

magazin@klub21.hu | 15


TURIZMUS

Három Kincs Völgye

Egyszer volt, hol nem volt... Létezik Bátonyterenyén a külső zajoktól jól elrejtett helyen egy kis „sziget”, amit bátran nevezhetünk a nyugalom szigetének is. Helyesbítve: a nyugalom völgyének. Ahol a Bátonyterenye tábla véget ér, a mesebeli fenyveserdő, a dimbes-dombos táj ott kezdődik. És ahol a természet lágy ölén nem lehet mást hallani, csak a madárcsicsergést, a tücsökciripelést és a békakuruttyolást. Esténként még fűben fekvő, csillagnézős szeánszokkal is ki lehet egészíteni ezt a csodás audiovizuális élményt. El sem tudná képzelni az ember, mennyi kincset rejt magában ez a vidék, évszakról évszakra. Tavasszal és nyáron a rengeteg gyógynövény, szebbnél szebb virágok, átszökkenő őzek, vaddisznók és olykor rókák is előbukkannak. Ősszel valóságos festménnyé változik a táj a színes falevelektől. Gyerekkorom óta rengeteget túrázunk erre a családdal, és minden évben alig várjuk, hogy megérkezzen a jó idő. Igaz, egyszer karácsonykor a mínusz húsz fokban, a legnagyobb hóban is megszöktünk túrázni a bátyámmal - amit persze azóta is emlegetnek a szülők. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy nyáron mindenképp kellemesebb dolog erre túrázgatni. Na de amilyen elrejtett helyen van ez a kis ékszerdoboz, olyan könnyen megközelíthető. Budapesttől 90 km-re, óránként induló Volán járatokkal a bővülő 21-es főút mentén hipphopp megérkezhet az érdeklődő a Három Kincs Völgyébe.

16 | Magazin21 2018

Szerző: Králik Márti | fotók: Három Kincs Völgye

A test, a lélek, és a szellem egységének

#ilovebátonyterenye


TURIZMUS

Szállás: Aki hosszabb időre szeretne ide jönni pihenni, annak 2-10 ágyas szobákban, közös fürdőszobával, komfortos házakban biztosítja a hely a kellemes időtöltést, összesen 90 férőhellyel. Az egészséges ételek és a 230 nm-nyi fedett edzőterem és a Feng Shui alapján kialakított környezet, a meditációs terem, a csónakázó tó és a teapavilon biztosítják a végtelen nyugalmat és az elvonulás lehetőségét. A helynek nagyon jó energiái vannak, hiszen szellemi és kulturális erővonalak kereszteződésében, a mátraverebély-szentkúti ősi katolikus bazilika és a Mária zarándokhely, valamint a szentkúti gyógyforrás és a tari sztúpa és szentély által övezett völgyben található. A táborhely kis- és nagycsoportos edzőtáborok megrendezésére is kiválóan alkalmas. A szállás ára 2-4 fős szobákban, elektromos fűtéssel 4 900 Ft (1 főnek, 1 éjszakára), 7-10 ágyas szobákban fatüzeléses fűtéssel 4 400 Ft (1 főnek, 1 éjszakára), sátorozás esetén pedig 2 500 Ft / fő / éj.

Étkezés: Az étkezés elsősorban vegetáriánus, az 5 elem tanán alapuló ételekből áll. Ezenkívül külön kérésre glutén- és laktózmentes ételek biztosítására is van lehetőség.

Őszintén kimondja: „Életem eddig döntéseivel sikerült azzá válnom, aki vagyok, elérnem azt, amim van.” Büszke arra, amit elért, tanul abból, ami nem sikerült! De mindenképp őszinte önmagához! INFO és jelentkezés: http://aferfiutja.hu/szamvetes/ info@aferfiutja.hu, 06-30-6347-417 Időpont: 2018. július 6-8. (péntektől vasárnapig) HALMOS GÁBOR ‚A férfi újta - Tudatos férfiak köre’ alapítója (www.facebook.com/aferfiutja) Üzleti trénerként, coachként, és művészetterapeutaként dolgozom. 18 éve támogat embereket, hogy teljesebb életet éljenek, megtalálják önmagukat, hivatásukat, testi és lelki egyensúlyukat, női és férfi identitásukat, munkájuk és családi életük egyensúlyát. BERTALAN GÁBOR Vállalkozó, autós vlogger, útkereső. Napközben cégvezetőként dolgozik egy lízing cégben, szabadidejében pedig keresi azokat a dolgokat, amelyek segítenek megmozgatni a további energiáit. Autós tesztek gyártása mellett érdekelik a spirituális dolgok, az emberi sorsok és a küzdősportok is.

Ára napi háromszori étkezés esetén: 3 600 Ft / nap / fő

Programok: Különféle harcművészeti táborokban (Jóga, Kung Fu, Qi Gong, Tai Ji Quan), meditációs elvonulásokon, tánctáborokban, és önismereti kurzusokon is részt lehet venni. A soron következő programok júniusban kerülnek megrendezésre: 2018. június 19. Hungarian Contact Improvisation Festival 2018. június 26. Nyári elvonulás Illetve júliusban: A férfi útja - Tudatos férfiak köre szervezésében A férfi életében néha eljön a pillanat, amikor Számvetést készít. Értékeli az eltel időket, előre tekint a terveire, irányaira. Számvetést készít, és szembenéz a rideg tényekkel! Akár tetszik neki, akár nem, belenéz a tükörbe és megállapítja: ez vagyok én!

Akár elvonulni vagy pihenni, akár aktívan túrázni szeretnétek, mindenképpen látogassatok el erre a kedves és szeretet teljes helyre! További információk, elérhetőség és árajánlat kérése: info@haromkincsvolgye.hu Honlap: www.haromkincsvolgye.hu magazin@klub21.hu | 17


Aki megszínezi a napfényt! Az üvegfestményeken beömlő világosság maga a napfény. A tűzben nemesedett szín válik napfénnyé. A színek az átszűrődő napfényben folyton rezegnek, változnak, ragyognak aszerint, ahogy a fénysugarak hatásai változnak. Mintegy élő jelenségként hatnak ránk! Gere Erzsébet üvegfestő Nemti községben született, 1955-ben és gyermekkora óta vonzotta a képzőművészet. Mindig is áhítattal nézte a templomok színes üvegablakait. Aztán évek jöttek, évek mentek, üveg és festékek nélkül. Pár éve, hogy egyszerre előjöttek, Erzsi újra rátalált az üvegre, és a színek életre keltéséhez szükséges festékekre. Festeni kezdett.

„Minden egyes mozdulatot és színt, magam találtam ki, próbálgat tam, javítgat tam, míg az üveg, és én el nem fogadtuk egymást! Akkor éreztem, hogy az átlátszó üveglappal csoda történik.

18 | Magazin21 2018

Szerző: Králik Márti | fotók: Gere Erzsébet

TÁLENTUM

Rákerültek a formák, és színek és egy különleges világ tárult Erzsi elé. A színei mind ott voltak a természetben, és ragyogtak az üveglapon. Kontúros és kontúr nélküli technika kerül alkalmazásra, speciális festékekkel, melyek nem igényelnek kiégetést. Erzsi témáit a természetből meríti, de helyet kap a magyar motívum tárháza, illetve minden olyan szín -és formavilág, mely üveglapra kívánkozik. Több település címerét készítette el nagy sikerrel. Igyekszik követni Róth Miksa tanítását, hiszen ez a dekoratív művészet mélységesen érinti a lelkét. Az üvegfestményeken beömlő világosság maga a napfény. A tűzben nemesedett szín válik napfénnyé. A színek az átszűrődő napfényben folyton rezegnek, változnak, ragyognak aszerint, ahogy a fénysugarak hatásai változnak. Mintegy élő jelenségként hatnak ránk! Tagja vagyok, az Országos Cserhát Művésztársaságnak. Képeim 20 alkalommal szerepeltek kiállításokon.


, A nyar szinfoltja Magyarország legnagyobb szabadtéri Tehetségkutató Fesztiválja


A Promeritum Alapítvány bemutatja:

JÚNIUS 1-2.

EGER, BOLYKI VÖLGY

i o p é l l e f 8 1 0 2 r e t é # tségkutató Fesztiválja

szabadtéri Tehe bb yo ag gn le ág sz or ar gy Ma

THE ANAHIT PASSED THESHOWCREW AMBERJACK Z!ENEMI PERFECT PILL THE FALSE TWENTEES KOMODO NAGYEDI MADRAPUR LYND LIVINGROOM DOWN FOR WHATEVER WHISKEY ROLL PLASTIC\OCEAN NUNKI BAY STARSHIP TIANSEN STEAL THE LIGHTS A’rpi Ben Steel Dani A Dienes DJ Small DROPKONI Dropstars Füzék Gergely Hi Types Lawyex Mr expensive Mr.Bigee Mr.Johannesbeat Nosta Peeth mauer Shelb Signo Sys Szabó Krisztián TomWall

,, A Feszt Eger vendég eloadója idén: Koszika & The HotShots Mirror ,, valamint a Shaibo együttesek (Éter gyoztes 2017).

Klub21 a közösségért - a fiatalok társadalmi szerepvállalásának erősítése A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. EFOP- 1.3.5-16-2016-00962

eterfesztival.hu


2018. június 1-2. Eger- Bolyki Pincészet

, , , TEHETSeGKUTATo FESZTIVaL

, Pentek

IDŐBEOSZTÁSA 12:00:-12:45 ÉTER WORKSHOP (BUSZMEGÁLLÓ) 12:45-13:00 Megnyitó, sorsolás, zsűri bemutatkozása ( HELYSZÍN: 2. SZÍNPAD)

ÉTER PLUSZ- TEHETSÉGKUTATÓ FESZTIVÁL DÖNTŐJE

fotó: www.facebook.com/FesztEger/

3. SZÍNPAD

DJ-k Arénája (15 dj versenye) 13:05-13:15 A’rpi 2. SZÍNPAD 13:15-13:25 Ben Steel FELTÖREKVŐ ZENEKAROK FESZTIVÁLJA 13:25-13:35 Dani A Dienes ( 7 zenekar versenye ) 25 perc 13:35-13:45 DJ Small 13:05-13:30 MADRAPUR 13:45-13:55 TomWall 13:30-13:55 Z.ENEMI 13:55-14:05 Szabó Krisztián 13:55-14:20 Livingroom 14:05-14:15 Füzék Gergely 14:20-14:45 Sanda Banda 14:15-14:25 Hi Types 14:45-15:10 Passed 14:25-14:35 Lawyex 15:10-15:35 Tiansen 14:35-14:45 Mr expensive 15:35-16:00 TheShowCrew 14:45-14:55 Mr.Bigee (Bolyki Borbár) 16:45-17:10 Értékelő 14:55-15:05 Mr.Johannesbeat 15:05-15:15 Sys 15:15-15:25 Shelb 15:25-15:35 Signo 16:00-16:30 Értékelés, díjátadó (Bolyki Bor Bár)


2018. június 1-2. Eger- Bolyki Pincészet

, , , TEHETSeGKUTATo FESZTIVaL

IDŐBEOSZTÁSA

szom b at

8.00-tól Előkészületek, regisztráció (Bolyki Borbár) 8:30-9:30 Regisztráció 09.35- 09.50 Megnyitó, sorsolás, zsűri bemutatkozása

2. SZÍNPAD

3. SZÍNPAD

Új Nemzedék Színpad (9 fellépő) 10:30-10:40 Before The Last 11:05-11:15 Strange Division 11:40-11:50 GroVer - Csonka Balázs 12:15-12:25 Földi Márk 12:50-13:00 Baron Mantis 13:25-13:35 Zigor 14:00-14:10 Űrlénykirály 14:35-14:45 Poplesz 15:10-15:20 Csókás Anna 17:00-tól Eredményhirdetés, díjak átadása, beszélgetések (Bolyki Borbár)

fotó: www.facebook.com/FesztEger/

Feltörekvő Zenekarok Fesztiválja (12 zenekar) 10:10-10:25 Whiskey Roll 10:45-11:00 Plastic Ocean 11:20-11:35 Amberjack 11:55-12:10 Lynd 12:30-12:45 Nunki Bay Starship 13:05-13:20 Perfect Pill 13:40-13:55 The False 14:15-14:30 Twentees 14:50-15:05 Komodo 15:25-15:40 Nagyedi 15:50-16:05 The Anahit 16:15-16:30 Steal The Lights 17:00-tól Eredményhirdetés, díjak átadása, beszélgetések (Bolyki Borbár)


,

..

,, ..

eTER dontosok THE ANAHIT (Budapest) Weboldal: https://www.facebook.com/theanahit/ Zenei kategória: egyéb

PASSED (Budapest) Weboldal: http://passedmusic.com Zenei katergória: pop THESHOWCREW (Budapest) Weboldal: www.theshowcrew.hu Zenei katergória: rap / Hip-hop AMBERJACK (Budapest) Weboldal: www.amberjackrockband.com Zenei kategória: rock Z!ENEMI (Miskolc) Weboldal: facebook.com/z.enemi.miskolc/ Zenei kategória: rock PERFECT PILL (Budapest) Weboldal: https://www.facebook.com/perfectpillband/ Zenei kategória: rock THE FALSE (Oroszlány) Weboldal: https://www.facebook.com/the-False/ Zenei kategória: rock TWENTEES (Hódmezővásárhely) Weboldal: https://twentees.webnode.hu/ Zenei kategória: indie KOMODO (Budapest) Weboldal: https://www.facebook.com/Komodo/ Zenei kategória: metal

A 2018-as év 19 döntős zenekarának listája következik,

akiket az idei ÉTER színpadán is hallhatunk!


NAGYEDI (Budapest) Weboldal: www.facebook.com/nagyediproject Zenei kategória: egyéb

MADRAPUR (Budapest) Weboldal: www.madrapur.hu Zenei katergória: rock LYND (Budapest) Weboldal: www.facebook.Lynd.band Zenei katergória: egyéb LIVINGROOM (Budapest) Weboldal: https://www.facebook.com/LivingRoomBandOfficial/ Zenei kategória: pop DOWN FOR WHATEVER (Budapest) Weboldal: https://www.downforwhateverofficial.com/ Zenei kategória: metalcore WHISKEY ROLL (Budapest) Weboldal: www.whiskeyroll.com Zenei kategória: rock PLASTIC\OCEAN (Sopron) Weboldal: https://www.facebook.com/plasticoceanofficial/ Zenei kategória: metal NUNKI BAY STARSHIP (Budapest) Weboldal: https://www.facebook.com/nunkibay/ Zenei kategória: egyéb (Budapest) Weboldal: https://www.facebook.com/tiansenband/ Zenei kategória: metal STEAL THE LIGHTS (Budapest) Weboldal: https://www.facebook.com/stealthelights/ Zenei kategória: pop

Fotók: ÉTER eterfesztival.hu

TIANSEN


,,

ZSuRI TEMESI BERCI MTVA, TV2, RTL Klub zenei rendezõje az ÉTER Plusz zsűri elnöke Temesi Berci számos nívós díjjal rendelkezõ basszusgitáros. Zenei rendezõként, zenekarvezetõként és zenészként széleskörû pályafutás van mögötte; a Filmmûvészeti Színházban, különbözõ kereskedelmi csatornáknál, de a Billboard listás Brian Culbertson-nal is. 2001 óta foglalkozik zeneoktatással a maga professzionális módján. CZUTOR ZOLTÁN A Nyers egykori, a Belmondo jelenlegi frontembere Zeneszerző, szövegíró, előadó, tanár, a Belmondo énekese. Közreműködött többek között Pély Barnabás, Hősök, Dopeman, Publo Hunny, Tóth Vera és Rácz Gergő, albumain. Több film, színházi darab, dokumentumfilm, TV-főcím és reklám zeneszerzője, szövegírója. JEGES ZSOLT Mamazone Kiadó és Menedzsment Iroda Jeges Zsolt vagyok, a Mamazone Kiadó ás Menedzsment Iroda alapítója és vezetője. Számos hazai produkció elindulásában, fejlődésében vettem, veszek részt a mai napig. A kezdetektől állandó látogatója vagyok európai showcase fesztiváloknak, ahova nem egyszer sikerült magyar zenekart is bejuttatni, akik közül a Middlemist Red sikere a jelenleg legaktuálisabb. Tevékenységeim mellett a Take Berlin Promotion vezetőjeként regionális promótere vagyok a Lollapalooza Berlin és a Melt! Fesztiváloknak, illetve kollégáimmal építjük a jövőt jelentő kelet-európai zenei színteret. VITÁRIS IVÁN Ivan and The Parazol énekese A budapesti 2010-ben alakuIt Ivan and The Parazol zenekar énekes frontembere, dalszerző- szövegíró. Végzettsége szerint formatervező, így több kortárs banda arculatának fejlesztésében részt vett/vesz (Blahalousiana, Palma Hills, Bluebay Foxes, stb.). 2016-ban Artisjus Junior kiemelt elismerésben részesült. ANDRÁSIK REMO HANOSZ főtitkára, zenész Andrásik Remo zenész, gitáros, szervező, gitártanár, zenei újságíró. Számos zenei formáció gitárosa, több gitár-tankönyv szerzője, az utóbbi években jelentős zenei fesztiválok és programok megvalósítója. A Hangszerek Országos Szövetségének főtitkára. DJ NEWL New Level Empire Lemezlovas pályafutása 1991-ben indult. 1995-ben jelent meg első saját felvétele, a Hungarian House Only 1. című válogatáson. 1997-ben pedig a FREEE Magazin lemezlovasa és újságírója lett. Állandó résztvevő az országos klubturnékon és népszerű fellépő lemezlovas Magyarország legszínvonalasabb szórakozóhelyein valamint a legnagyobb fesztiválokon. 1999-ben a Planet Globe ifjúsági szervezet az „Év lemezlovasa” címmel jutalmazta. Az elmúlt 15 évben több mint tíz saját videoklipje került bemutatásra, melyből 8, a zene tv-k Top 10-es listájára is felkerült, 5 pedig No.1 pozícióba került. KNIZSE PÉTER - DJ PRYCE 1987-ben születtem Budapesten, és már fiatal tini koromig visszavezethető a zene feltétel nélküli szeretete. Jelenleg a NightOut partysorozat és az S-Club rezidenseként ismerhettek, de az ország számos pontján megfordultam már, főleg az Észak-Magyarországi régióban. 2014-ben megjelent első saját dalom az Ultra Star Records gondozásában, ami jelenleg 26.000 alkalommal játszottak le a youtube-on, az országos rádiók közül szólt a Class Fm-en és a 89.5 Music FM-en is.


Other Planet Melyik zenei irányvonalba soroljátok magatokat? Bálint: Mindig ez a legnehezebb kérdés. Nem igazán tudnám egyértelműen beletenni valamilyen dobozba a zenénket. Talán egy kicsi pop egy kevés rock, egyre több elektronikával. Nem szeretnénk nagyon korlátok közé szorítani magunkat, a lényeg, hogy végeredmény minket tükrözzön. Other Planet ha Péterünk dalolászik egy szál gitárral, de Other planet az is, ha szinti zörejekkel tarkítva valami elszállós zenét játszunk valamelyikünk szerelmi bánatának levezetéseként. Peti – Poldi: Egyetértünk az előttünk szólóval. Honnan jött az Other Planet névadása? Bálint: Nem is igazán emlékszem, talán ebben Péter az okosabb. Azt viszont tudom, én mit tudok még ma is hozzá kötni. A zene nekem mindig is az érzésekről és hangulatokról szólt és nálunk a szövegek is abszolút erre segítenek rá. Nem szeretnénk megmondó emberek lenni, ezért soha nem is túl konkrét az, amit közvetítünk. Mindenkinek mást jelenthez és mást tud hozzákötni. Szóval ha nagyon meg akarnám erőszakolni a nevünket, talán azt mondanám, hogy a zene nekem egy másik bolygó, egy saját hely, ami én vagyok. Poldi: Én csak belecseppentem a zenekarba, úgyhogy elfogadom a névválasztást Péter: Nem nagyon emlékszem én sem az Other Planet név hogyan fogalmazódott meg bennünk, de abban szinte biztos vagyok, hogy azon a téli estétén, az egészben nagy szerepet játszott a forralt bor. De ma már nem is tudnék mást elképzelni.

, balint 8

Mik voltak azok a nehézségek, kihívások, amelyekkel útközben találkoztatok? (már ha volt, persze.) Poldi: Ha valaki igazán szeret zenélni nem lehetnek nehézségek, nyilván néha-néha találkozik az ember olyan élethelyzettel amiben nem érzi komfortosnak magát, de ezeken túl kell lépni és akkor minden jó lesz. Peti: Mindig bennünk van az izgalom egy koncert előtt, hogy minden jól menjen, vagy dalok felvételénél, hogy olyan legyen amilyet szeretnénk. Nehézség nincs, csak kihívás Ki segített nektek az utatok során? Ahogy szokták mondani: Köszönjük a családunknak és a barátoknak. Komolyra fordítva a szót tényleg nagyon sok segítséget és biztatást kaptunk és kapunk a mai napig is a barátoktól és természetesen a szüleinktől. Szóval ha valakit ki szeretnénk emelni akkor ők lennének azok.

Szerző: Králik Márti | fotók: Udvardi Attila | Bors-Hargitai Lilla

Other Planet mint olyan 2012-ben alakult meg. Ekkor még csak Bálinttal (Széll Bálint) és Péterrel (Szikra Péter) a fedélzeten, amolyan szoba/youtube projekt formájában. Később csatlakozott Poldi (Nagy Leopold) és Ádám (Őry Ádám) a csapathoz, és ekkor is kezdtünk el ténylegesen zenekar formájában működni. Jelenleg Ádám visszavonult egy kis időre, így hárman maradtunk.


Ragadjatok meg minden lehetőséget, amit az Éter fesztivál ad, élvezzétek a jobbnál jobb koncerteket és borokat, jó helyen vagytok! Dolgoztok most épp valamilyen aktuális projekten? Mi mindig dolgozunk valamilyen projekten, túl sok projekten. Nagyon sok félkész zenénk van, amiket készre szeretnénk polírozni. Jó lenne ezeket egy csokorban kiadni, akár egy nagylemez formájában, mármint úgy digitálisan. Ezen kívül persze a szokásos. Videók, minél több koncert állandó robotsofőr ilyesmik... Mik a további tervek, hová szeretnétek eljutni? Mindenképpen megyünk tovább a kijelölt utunkon, ha mondható ez így. Szokták mondani lépésről lépésre, na ez ránk hatványozottan jellemző. Szeretjük a saját tempónkban megvalósítani a dolgokat. Stúdiózunk, próbálunk, koncertezünk. Amellett, hogy persze a cél az, hogy egyszer arénákat töltsünk meg, ma már nem igazán görcsölünk rá erre az egészre, tényleg csak élvezünk minden egyes pillanatot, amit a zenétől és a hallgatóktól kapunk.

poldi Milyen sikereitek voltak eddig? A legnagyobb löket és élmény számunkra egyértelműen A Dal szerepélésünk volt, ahol a 30 dal közül a középdöntőig jutottunk. Természetesen mi is voltuk tehetségkutatókon kisebb, néhol pedig nagyon sikerrel. De mi igazán tudunk örülni egy-egy rádiós vagy tévés szereplésnek is. Ha már fesztivál, akkor kinek melyik a kedvenc? (VOLT, Sziget, EFOTT...) Bálint: Én a nagyobb fesztiválok közül egyértelműen a VOLT-ra szavazok. De tudni kell, hogy soha nem voltam az az igazi fesztivál arc, nekem egy hét móka bőven több mint sok, én az az 1-2 nap alatt meghalok típus vagyok. Poldi: Pont ilyen sorrendben, mindegyiket nagyon szeretjük Peti: Nekem a VOLT személyes kedvencem. Mit üzentek az ÉTER fesztiválozóknak és a jelentkezőknek? Zenélni – Zenélni – Bulizni – Bulizni!

Peti 9


foto: www.a38.hu/hu

, DiJAK Egy videoklip, szakmai mentorálás, egy fellépés a Szigeten vagy a Soundon... nem hangzik rosszul, igaz? Na de vegyük csak sorra, mik is pontosan az ÉTER győztesek díjai idén! Tőlünk senki sem távozik üres kézzel. A Fesztivál lehetőséget ad, hogy találkozhass a zenei ipar jeles képviselőivel, és a legjobbjaink kiemelten értékes díjakhoz juthatnak. Például: fellépési lehetőség a Sziget, VOLT, Balaton Sound fesztiválokon, továbbjutás az Öröm a Zene Tehetségkutató és gondozó program hárommillió forintos fődíjáért folyó versenyre, DJ Szövetségi tagság, videoklip-készítés, tárgynyeremények és sok más. Ha ez sem lenne elég: ÉTER Zsűri, ÉTER Workshop, Music Hungary Konferencia, Feszt!Eger. Tehetséges zenészek, autentikus fesztiválhangulat, közösség, Bolyki-völgy. ÉTER Plusz - Tehetségre hangolva! Légy részese a zenei ipar felpezsdítésének!

Sziget Fesztivál - Fellépési lehetőség Volt Fesztivál - Fellépési lehetőség Balaton Sound - Fellépési lehetőség (Dj) Öröm a zene - Továbbjutás a 3+2 millió forintos fődíjért! A38 Hajó - Fellépési lehetőség Image videó Budapesti koncert felvétel - AndYou Media Hungary Hangszervásárlás - 200 000 Ft Vásárlási utalvány - Hangszerpláza Hangszervásárlás - 100 000 Ft. Szerencsejáték Zrt.

Annak érdekében, hogy tökéletesíthessétek a meglévő technikátokat, vagy bővítsétek a meglévő készleteiteket, a Tajti Music ebben az évben is ajánl fel hangszervásárlási utalványt a díjazottaknak - egészen pontosan 200 000 Ft értékben! Bőven elég referenciának annyit említeni, hogy a Tajti Music biztosítja a backline-t mindkét színpadon olyan erősítőtornyokkal, amelyek segítségével a srácok akár megszabadulhatnak a sörük habjától is. Komolyra fordítva a szót pedig az elképesztő hangzásvilágot biztosítják a közönség és a zsűri számára, ezzel is növelve a fesztivál audióélvezeti faktorát. Így ti is kihozhatjátok magatokból a legjobbat!

Andyou Magazine - Címlapfotó és interjú

I. helyezett: 3 000 000 Ft értékű médiamegjelenés és &U Photo Studio fotózás a rendezvényt követő &U Magazine nyomtatott és online lapszámba. II. helyezett: 1 000 000 Ft értékű médiamegjelenés a rendezvényt követő &U Magazine nyomtatott és online lapszámba. III. helyezett: 500 000 Ft értékű médiamegjelenés és &U Photo Studio fotózás a rendezvényt követő &U Magazine online-on.

10


fotó: www.facebook.com/FesztEger/

Éteren innen, Éteren túl Élménybeszámoló

2017

Meg Egy Cukorka The Orange Sofa A Meg Egy Cukorka egy britrock és beat alapú, magyar szövegű, budapesti rockzenekar. Stílusuk koszosan elegáns, zenéjüket az érzékeny költői és durva rockos attitűd egyaránt jellemzi. Első felvételüket 2016 szeptemberében adták ki, mellyel megnyerték a Petőfi Rádió októberi Saját Zenéd versenyét. „Magasan a legjobb dal, először azt hittem Beck Zoli kezd énekelni.” - Kovács Ákos „Dadan” 2017 márciusában debütált első kislemezük, majd decemberben két újabb felvételt (Sötét Lett, Lemosom) adtak ki. Megfordultak már a legismertebb budapesti klubokban, de több vidéki városban is. Nyertünk egy A38-as fellépést és egy utalványt hangszerboltba. Az utóbbiból mindenkinek jutott egy kis apróság. Leginkább abban segített az ÉTER, hogy megismerhetett minket a szakma egy része és azóta is megállnak velünk beszélni az utcán. Facebook: https://www.facebook.com/megegycukorka/ Youtube: https://www.youtube.com/megegycukorka

Szakmailag az egyik, vagyis mondhatni a legjobb tehetségkutató az országban az Éter Fesztivál! Számunkra a legértékesebb mondat, amit hazahoztunk a tehetségkutatóról Czutor Zoli szájából hangzott el: „A résztvevőkben ne vetélytársakat lássatok, hanem a jövőbeli kapcsolati tőkét!” ennek szellemében a gördülékeny regisztrációt követően teljesen fesztelenül toltuk végig a tehetségkutatót, a saját koncertünkön felszabadultan játszottunk, a többiek műsorát pedig biztatóan figyeltük. A 2. napra érkeztünk, de igaz, hogy Cívis zenészként ott maradtunk bulizni a Feszt Egeren, ami szintén nagyon kellemes emlék! Tekintve, hogy a zenekarunk alkotói szabadságon van, aktívan nem koncertezünk, így idén átadjuk a stafétabotot más tehetséges zenekarnak! Sok sikert nekik ezúton is! Facebook: https://www.facebook.com/theorangesofa/ Web: www.theorangesofa.hu 11


SHAIBO Alkotni kivételes dolog, kivételes dolgokat alkotni pedig különösen az. Csak akkor sikerülhet, ha képesek vagyunk teljességgel belemerülni a folyamatba. A flow-élmény zenei nyelvre való lefordítása ösztönözte Szigeti Zsófi énekesnőt arra, hogy barátaival, Cseh Péter gitárossal, Nyitrai Péter basszusgitárossal és Klausz Ádám dobossal 2015ben életre hívja a Shaibo-t. Az energikus és friss csapat egy olyan üde színfolt kíván lenni az európai popzenei palettán, mely elkötelezett az igényes zenei megszólalás mellett, de nyitott más művészeti ágak iránt is. Ezt mutatja például a közreműködés Kemény Zsófi költővel, a saját, egyedi fényfestésű, egész teret beborító vizuál megálmodása, vagy a különböző divattervezők által készített fellépőruhák.

„A FLOW-ÉLMÉNY ZENEI NYELVRE VALÓ LEFORDÍTÁSA ÖSZTÖNÖZTE SZIGETI ZSÓFI ÉNEKESNŐT” 12

Stílusunk a funk dögösségét egyesíti a rock erejével, a szívszorító artpopot a jazz kifinomultságával, de kerüli a puszta eklektikát. Hatásssal volt ránk például a Hiatus Kaiyote, Erykah Badu, Q tip vagy a Red Hot Chili Peppers, de a cél inkább egy olyan irányzat megteremtése, melyet a jövőben csak úgy emlegetnek majd: „olyan shaibo-s”. „Egyáltalán nem számítottunk rá, hogy megnyerjük az ÉTER tehetségkutatóját a 2017-es évben... Úgy voltunk vele, hogy kihozzuk magunkból a maximumot és kész, tovább nem gondoltuk. Főleg, hogy nekem hangszálgyulladásom is volt. Nagyon jó volt a szervezés, hogy két színpadon mentek a koncertek, és hogy a zsűri annak ellenére, hogy egész nap ült a negyven fokban, ugyanolyan részletesen kommentált minden zenekart. A helyszín pedig magáért beszél! Összességében nagy élmény volt a zenekarnak, és nagyon örültünk, hogy ott lehettünk!” A Shaibo dalai és szövegei Zsófi élményeiből táplálkoznak, melyek olykor vidámak, máskor keserűek, azonban sosem hiányozhat belőlük egy cinikus él, egy önkritikus gondolat. Zsófi a dalszerzés által nem pusztán megénekelni szeretné az életét, hanem egyúttal letenni a köveket, felszaba-

„EGYÚTTAL LETENNI A KÖVEKET, FELSZABADULNI ÉS KITELJESEDNI A FLOW-BAN, MAJD AZ ALKOTÁST LEGŐSZINTÉBB FORMÁJÁBAN SZABADON ENGEDNI” dulni és kiteljesedni a flow-ban, majd az alkotást legőszintébb formájában szabadon engedni. Az elmúlt három évben megszülettek a Shaibo történetének első mérföldkövei, melyet egy EP (Coralium – 2016) és a május 19-én megjelenő nagylemez (Naked Feet – 2018) dokumentál. A zenekar olyan előadók társaságában koncertezett, mint a Kéknyúl, Antonia Vai vagy a Jónás Vera Experiment, tavaly pedig elnyerték a Hangfoglaló Program támogatását. Facebook: https://www.facebook.com/shaibomusic/


Plastic Ocean Soproni zenekar révén a szabadtéri fesztiválok mindig is a felhőtlen szórakozást, a különleges hangulatot jelentik számunkra. Rendszeresen veszünk részt szülővárosunkban és környékén is rendezvényeken. Amikor láttuk a helyszínt, még inkább vártuk, hogy eljussunk az ÉTER Plusz fesztiválra is. A terület tágas, az ódon falaknak köszönhetően pedig egészen kiváló akusztikája van, ami még feledhetetlenebbé teszi a szórakozást. Régebben volt egy elektronikus zenei fesztivál, egy szinte megszólalásig hasonló kőfejtőben, ami mai napig is barlangszínházként üzemel, ezért a várható hangulatról volt elképzelésünk. Első nap rögtön érkezésünk után tettünk egy nagy kört a fesztivál területén, hogy feltérképezzük mit, merre találunk. Ezután elfoglaltuk a szállásunkat. Itt ismerős érzés fogott el minket: az iskolai osztálykirándulások, ahol minden kis csapatnak megvolt a maga kis birodalma, de mégis egy nagy egésszé állt össze.

Emma Undressed Nagyon jól éreztük magunkat, az év egyik legkellemesebb fesztiválélménye volt ez a zenekarnak. Az első napon, talán harmadik fellépőként zenéltünk, így utána szinte teljes egészében élvezhettük a fesztivált. Hihetetlen jó a környezet, a középső színpad volt a kedvencünk a sziklák tövében: nappal a füves részen tudtunk pihenni, este pedig mesés volt az egész hangulat a kivetítésekkel és a fényekkel. Az együttesünk 2014 szeptemberében alakult Debrecenben, stílusunkat leginkább a „csajénekes pop-metál” szavakkal lehet összefoglalni.

Este a fesztiválra sétálva meg-meg álltunk a kis borospincéknél, ahol finomabbnál finomabb borokat kóstolhattunk és a helyi szőlősgazdák jó kívánságaival megalapozott jókedvvel folytathattuk utunk felfelé a hegyen. Ahogy felértünk, magával ragadott minket a fesztivál atmoszférája, a kedves és segítőkész személyzet, a falak színes lámpákkal, illetve diákkal megvilágítva, kis zegzugos útvonalak a színpadok között és még sorolhatnánk a jobbnál jobb elemeket, amik igazán „fogyasztóbaráttá” teszik a fesztivált. Tavaly a teljes fesztiválon részt vettünk és idén is ezt tervezzük. Bárkinek szívesen ajánljuk, hogy pár napra hagyja otthon a valóságot, szökjön el ide és legyen részese ennek a színes kavalkádnak.

Már az első évünkben elég komoly sikereket értünk el, 2015 tavaszán megjelent az első albumunk, nyáron megnyertük az EastFest fesztivál közönségszavazását, így mi is zenélhettünk a fesztiválon, ősszel megjelent az első hivatalos klipünk, valamint megnyertük a megyei Pure Music by studioiNside tehetségkutatót. Ezt követően megnyertük az Öröm a zene program nyíregyházi döntőjét, melynek köszönhetően bekerültünk a Budapest Music Expon megrendezésre kerülő országos döntőbe. Júniusban az ország legnagyobb szabadtéri tehetségkutató fesztiválján, az ÉTER Fesztivál döntőjén képviseltük Debrecent, illetve a Dobbantó tehetségkutató döntőjén nyújtott teljesítményünk alapján egy budapesti fellépés lehetőségével jutalmaztak minket a Gödör Klubban. Augusztusban pedig megjelent legújabb klipünk, ami az első anyagunk az új énekesnőnkkel. Októberben bekerültünk a Cseh Tamás Program induló előadókat támogató pályázat élő meghallgatására, továbbá részt vettünk az Öröm a zene országos döntőjében a Budapest Music Expon. A hónap közepén pedig azt is megtudtuk, hogy bejutottunk a Ceglédi Utcazene Fesztivál fellépői közé, így egy elég rangos eseményen debütálhatunk az akusztikus előadásunkkal.

Facebook: https://www.facebook.com/plasticoceanofficial/

Facebook: https://www.facebook.com/EmmaUndressed Official Web: https://www.emmaundressed.com

„FELHŐTLEN SZÓRAKOZÁST, A KÜLÖNLEGES HANGULATOT JELENTIK SZÁMUNKRA”

13


WatchMe Az Éter Fesztiválon mi, a WatchMe zenekar kétszer is részt vettünk az elmúlt években. Mindkét alkalommal fantasztikusan éreztük magunkat zenélés és zenehallgatás közben is! Nagy örömünkre 3 díjat is elhoztunk már a fesztiválról! Az eseményt jobb időpontra nem is rakhatnák a szervezők, mint nyár elejére, amikor a jó meleg idő is hozzájárul a jó versenyhez. Emellett a helyszín is gyönyörű. Az esti nagykoncert pedig hab a tortán. Az első alkalommal először mutathattuk meg a még frissen megírt saját dalainkat az ÉTER színpadán.

„NAGY ÖRÖMÜNKRE 3 DÍJAT IS ELHOZTUNK MÁR A FESZTIVÁLRÓL!”

Sok jó tanácsot és hasznos kritikát kaptunk a zsűritől, majd elnyertük a legjobb ének- és szaxofon díjat. Következő évben újra lehetőséget kaptunk, hogy előadhassuk műsorunkat, akkor már az új dalainkkal, a nap végére pedig számunkra a legjobb díjjal lettünk gazdagabbak, egy fellépési lehetőséggel az Akvárium színpadán. Nagyon jó visszatekinteni, hogy milyen élménydús emlékeket szerezhettünk itt Egerben. Facebook: https://www.facebook.com/watchmeband/

14

2015 decemberében alakult, hard rock, stoner alapokon nyugvó zenét játszó szegedi zenekar. Az első teljes felállás 2016 februárjában alakult ki (Mérges Zoltán – ének, Ecseki András – gitár, Purgel Máté – gitár, Móré Sándor – basszusgitár, Földi Bence – dobok), ami a Go Away című kislemezzel debütált a szegedi közönség számára. Az első videoklip 2017 őszén látott napvilágot I Wanna Know címmel, mely az első turné közben került bemutatásra, és már az új dobossal, R. Nagy Zoltánnal készült a forgatás. 2018 tavaszán Time To Wake Up címmel újabb kislemezzel jelentkezik a zenekar, mely egy korszakot zár le és kezd el egy újat. „2017. június 2-3-án látogathattunk el Egerbe, a Bolyki Pincészet festői szépségű, hegybe vájt rendezvényparadicsomába, amely a FesztEgernek és keretein belül az Éter fesztiválnak adott helyszínt. Nagy megtiszteltetés volt ez számunkra, hiszen remek előadók és profi szakmai zsűri előtt mutatkozhattunk be, annak ellenére, hogy a legtöbb előadónál jóval fiatalabb formációként nyertünk részvételi lehetőséget a tehetségkutatón. Mindkét nap végighallgattuk a profi fellépőket és nagyon tetszett az egész fesztivál, minden apró részletével együtt. Bizton állíthatjuk, hogy hasonló élményben nem volt még részünk. Bár a zsűri és a közönség tetszését fejezte ki, a nagy színvonalú fellépők közül végül mi nem értünk el helyezést/díjazást, ennek ellenére fantasztikus élmény volt, sok tapasztalatot szereztünk, amit azóta igyekeztünk hasznosítani. A mai napig emlegetjük, vágyunk vissza Egerbe, és reméljük, hogy lesz még lehetőségünk az ÉTER Plusz fesztiválon bizonyítani.”


MIRROR Az együttes ötlete 2015. augusztusában merült fel először, majd az első próbák szeptemberben el is kezdődtek. A koncepció az első pillanattól egy olyan modern metálbanda megalkotása volt, amely letisztult struktúrájú, befogadhatóbb, de a keményebb stílusjegyeket is megőrző számokkal operál. 2016. augusztus 21-én jelent meg három dalos bemutatkozó EP-nk, Mondd Meg címmel. Az alapító három tag után 2016 októberében öttagúra egészült ki a zenekar. A felállás: Acosta Olivér (ének), Szapek Gergő (gitár), Pasch Ernő (gitár), Sleisz Endre (basszusgitár), Nagy Sándor (dob). 2017. februárjában jelent meg második, Fényárnyék című kislemezünk. Ehhez egy szöveges videó (Nem Ígéret) és egy videoklip (Égre Nézve) készült. A zenekar 2017. júniusában megnyerte az ÉTER Fesztivál tehetségkutatót. 2018. elején volt szerencsénk becsatlakozni pár koncert erejéig az Apey and the Pea, a Stubborn és a The Southern Oracle közös turnéjába. Februárban megjelent második hivatalos klipünk is, a készülő nagylemez előfutáraként. Márciusban a Depresszió és az Ordog oldalán indultunk turnéra, amelynek során körbeutaztuk az országot, végállomásként pedig a budapesti Barba Negra Klubban búcsúztunk a tavaszi turnétól. Az együttes jelenleg a folyamatos koncertek mellett első nagylemezén dolgozik. Az első öröm után, hogy tavaly bekerültünk az ÉTER Fesztivál döntősei közé, a második ocsúdás az volt, amikor megérkeztünk a Bolyki Pincészetbe és rögtön éreztük, hogy bárhogyan is alakulnak a dolgok, ilyen környezetben biztos, hogy egy nagyon jó napnak nézünk elébe. A sorrend és a helyszínek kisorsolása után elégedettek voltunk azzal, amit a szerencse leosztott nekünk: valahol középtájt kaptunk időpontot a kisebb színpadon,

amit a mi underground, ugrabugra muzsikánkhoz valahogy otthonosabbnak éreztünk. Igyekeztünk minden előttünk és utánunk fellépő zenekart meghallgatni, egyrészt kíváncsiságból, másrészt tiszteletből, harmadrészt pedig nyilván tudni szerettük volna, hogy milyen a mezőny. Sok banda nagyon komolyan odatette magát, csak kapkodtuk a fejünket.

„2017. JÚNIUSÁBAN MEGNYERTE AZ ÉTER FESZTIVÁL TEHETSÉGKUTATÓT” A ragyogó nyári időben, jó társaságban és megfelelő párlatok mellett hamar elment a nap, és eljött az eredményhirdetés pillanata. Sok jó ember bekucorodott az amúgy nem kicsi, viszont kellemesen hűvös barlangépületbe, és csak úgy pörögtek a nyeremények. Meg sem tudtuk számolni, hányféle díjazás történt és mindegyik igazán nagy értékű nyereményt jelentett a kitüntetettnek. Minket is eltalált egy jó kis miskolci fesztiválon való részvétel lehetősége, és úgy gondoltuk, hogy akkor ezt visszük is haza köszönjük szépen a lehetőséget! Annál nagyobb meglepetés volt, amikor a fődíj kihirdetésénél kimondták a nevünket. A lényeg, hogy egy zseniális és határozottan emlékezetes napot töltöttünk tavaly az Éter Fesztiválon! És biztos, hogy akkor is így vélekednénk, ha nem értünk volna el első helyezést! Nagyon köszönjük, hogy ott lehettünk! Találkozunk 2018ban is! Facebook: http://www.facebook.com/mirrorbandhun Instagram: http://www.instagram.com/mirrorbandhun Youtube: https://www.youtube.com/mirrorbandhun 15


Kiemelnénk azt is, hogy szuper volt a technikai háttér és a hangosítás is. Talán ez volt a legnagyobb színpad, amin eddig felléptünk. Elsősorban tapasztalatokkal gazdagodtunk, mivel sok építő jellegű kritikát kaptunk a zsűritől, amit később is tudtunk hasznosítani és beépíteni a mindennapjainkba.

Saturday Overnight Röviden és tömören: frontcsajos, fehérvári rockzenekar vagyunk. Bővebben: bár a zenekar 2012-ben alakult, a tényleges születési dátumot 2015-re tennénk, amikor a jelenlegi felállás ös�szeállt. Ekkor felvettünk egy 4 számos, bemutatkozó EP-t, 40% Perfection címmel, 2015 augusztusában jelent meg. Hamarosan felvettünk egy teljes lemezt, mely a Dramatic Break címet viseli, ez 2017.02.01-én jelent meg. Az egyik számhoz (Apocalypse) klipet forgattunk, ami 2017 januárjában látott napvilágot. Illetve hamarosan meg fog jelenni egy újabb EP-nk, Unrelated címmel, melyről az első szám a Whiskey meg is jelent már, egy videoklippel kísérve. Fő profilunk a rock, hard rock, elsősorban ezzel szeretnénk foglalkozni. Mellette akusztikus műsorokat szoktunk még vállalni, főleg feldolgozásokkal. Az akusztikus műsorunkkal 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben a Sziget Fesztivál Campfire színpadán is felléphettünk. Célunk: minél mes�szebbre és magasabbra jutni, hogy teljesen a zenének szentelhessük az életünket. Megmutatni minél több embernek, amit csinálunk, átadni az élményt, amit a zene ad a számunkra. És persze zúzni! A fesztiválban a legjobban a helyszínválasztás tetszett. Korábban még soha nem jártunk a pincészetben (Egerben már igen), és lenyűgöztek a magas falak, a zegzugos átjárók, a füves terek. Az időpont is rendben volt, jó, hogy nyár elején szokták tartani. Szerencsére tavaly az időjárás is a mi oldalunkon állt, gyönyörű, napos időnk volt. Összességében véve remekül éreztük magunkat. Miután sorra kerültünk, csak heverésztünk a fűben és hallgattuk a többieket. 16

A friss jelentkezőknek (különösen, ha első évados versenyzők, akkor az javasolnám, hogy ne essenek bele abba a hibába, mint mi - és ne izguljanak nagyon, gyűrjék le a versenydrukkot. Valamint, hogy készüljenek naptejjel is!

„AZ AKUSZTIKUS MŰSORUNKKAL 2015-BEN, 2016-BAN ÉS 2017-BEN A SZIGET FESZTIVÁL CAMPFIRE SZÍNPADÁN IS FELLÉPHETTÜNK.„

Zephyr A Zephyr zenekarnak több szempontból is kedves emlék a tavalyi ÉTER fesztivál. Egyrészt az első koncertjeink egyike volt az akkor még újnak számított felállással és emiatt sokat jelentett, hogy a későbbiekben beinduljon a gépezet. Másrészről a fesztivál stáb és a zsűri egyaránt sokat segített a kellemes hangulat elérésében. Míg a szervezőktől folyamatosan kaptuk a supportot, addig a zsűri részletekbe menő zenekar jellemzése rámutatott, hogy mindenki komolyan veszi a munkáját!


.. .. .. Csuturtok I. SZÍNPAD 19:30 Zanzibár 20:30 Kovalsky meg a Vega

, pentek I. SZÍNPAD II. SZÍNPAD e Usem 18:30 19:00 A kutya vacsorája 20:00 Depresszió 20:30 Pál utcai fiúk 21:45 Road 22:15 Intim torna illegá l 23:30 Paddy and the Rats 00:00 Péterfy Bo ri & Love Band 01:30 Dj Turcsányi & The

Crazy Gang

III. SZÍNPAD

18:00 Shaibo 19:30 Koszika & The Hotshots 21:00 Mirror 22:30 Uzipov 00:00 Ördög

fotó: www.facebook.com/FesztEger/

A legjobb hazai koncertek indítják a nyári szezont a Bolyki-völgy tíz méteres falai között. A festői környezetből adódó magával ragadó hangulatú fesztivál idén is a hazai zenei élet krémjét vonultatja fel. Eger, Losonczy-völgy, kertek jobbra-balra, bácsik, kis pincék, majd bazi nagy katlanok, sziklák és Bolyki. El nem tévesztitek, rendes katarzis a függőleges falak által határolt területek egymás után, alattuk pince, benne jó borok. Falak között zene, buli, olykor csend, minden évben Feszt!Eger. Meg Ti, Feszt!Arcok. Idetalálni könnyű, másnap haza?!


Szombat I.SZÍNPAD 18:30 Soulwave 20:00 Irie Maffia 21:45 Wellhello 23:30 Brains

III.SZÍNPAD 18:00 Meg egy cukorka 19:30 Einstand 21:00 Superstation 22:30 The Blubay Foxes 00:00 Hangácsi Márton

fotó: www.facebook.com/FesztEger/

II.SZÍNPAD 19:00 Blahalousiana 20:30 Supernem 22:15 30Y 00:00 Hiperkarma 01:30 Tesco Disco

Profile for MAGAZIN 21

Magazin 21 2018  

Üde táj, akác- és bodzaillat, rózsalugasok és kakukkhang. Gyógynövények, cseresznyeszüret, nagy túrázások és a csillagos ég bámulása csendbe...

Magazin 21 2018  

Üde táj, akác- és bodzaillat, rózsalugasok és kakukkhang. Gyógynövények, cseresznyeszüret, nagy túrázások és a csillagos ég bámulása csendbe...

Profile for magazin21
Advertisement