Page 39

FØDEVARER man føler, at man ikke er i stand til at klare arbejdspresset. Sådan en følelse får nemlig typisk kroppen til at føle sig truet. Kroppens reaktion minder meget om, når man møder en fysisk trussel. Altså ligesom hvis man for eksempel mødte et farligt dyr. Kroppen reagerer ved at udløse hormoner, der giver cellerne adgang til energi i form af glukose eller fedt. Det sker, for at man kan komme hurtigt væk fra den farlige situation. I processen sender kroppen kortisol og adrenalin ud i blodet. Det får hjertet til at banke hurtigere og pumpe blodet til musklerne. Hvis man står over for en fysisk trussel, er reaktionen værdifuld, idet man så har mulighed for at slippe hurtigt væk. Men ved stress i jobbet står det anderledes til. Ved stigningen i de to hormoner udløses store mængder glukose, men der sker ingen fysisk flugt. Det ubrugte glukose indebærer, at der ophober sig sukker i blodbanen og dette øger risikoen for at udvikle diabetes. Det bedste vil derfor uden tvivl være, hvis du kan undgå stress. Men hvis du føler dig stresset eller udmattet på jobbet, så anbefales det, at du fokuserer på en sund livsstil - sunde madvaner, god søvn og motion.

skyldes, at de fisk, der blev indtaget, har indeholdt forskellige mængder giftstoffer. Ifølge det svenske Livsmedelsverket så er fødevarer den primære kilde til sådanne giftstoffer, når de ender i vores kroppe. Særligt store mængder af giftstoffer findes i fede fisk som sild og laks fra forurenede områder. De svenske forskere brugte desuden en ny metode til at undersøge, hvad deltagerne havde spist. For når studier er baseret på spørgeskemaer, opstår der upræcise svar, og det kan også være årsag til, at forskellige studier når til forskellige konklusioner.

Kaffe

og brunt fedt

Forskere har fundet frem til, at kaffe kan bruges til at stimulere ”brunt fedt” og kan være nøglen til at tackle fedme og diabetes. Det brune fedt spiller en vigtig rolle i kroppen, når det kommer til forbrænding af kalorier. Professor Michael Symonds fra University of Nottingham fortæller: “Når man øger det brune fedts aktivitet, så forbedrer man sit blodsukker og fedtbalancen. Selvom man har kendt til det brune fedt og dets funk-

Den nye metode er baseret på blodprøver og kan mere præcist fastslå, hvad man har spist. ”De nye metoder er vigtige, fordi det ellers er svært at bestemme, hvorvidt det er kosten, giftstoffer eller begge dele, der påvirker risikoen for sygdomme,” forklarer Lin Shi. Forskerne er derfor begejstrede for de muligheder, det giver for at komme til mere præcise og korrekte konklusioner i fremtidig forskning. Du kan læse mere om studiet på universitetets hjemmeside, www.chalmers.se.

tioner, så har man indtil nu ikke kendt nogen fornuftige måder at stimulere dets aktivitet hos mennesker.” ”Her har vi det første studie på mennesker, som viser, at noget så enkelt som en kop kaffe har en direkte effekt på det brune fedt.” ”Der er store potentielle muligheder forbundet med vores resultat, idet fedme jo er et alvorligt problem i samfundet. Diabetes-epidemien er voksende og brunt fedt kan potentielt være en del af løsningen på fedme og diabetes.” Forskerne anvendte en teknik, som de selv har været med til at udvikle, og som sporer kroppens brune fedt. ”Fra vores tidligere studier vidste vi, at brunt fedt især er placeret omkring nakken. Så vi kunne måle på personer, lige efter de havde drukket kaffe. Resultaterne var positive og vi vil nu undersøge, om det er koffein eller noget andet i kaffe, der stimulerer det brune fedt.” ”Når vi har fundet frem til hvilken komponent, der er ansvarlig for aktiveringen af det brune fedt, så kan det indgå som led i at få styr på vægten eller i at forebygge diabetes,” slutter professor Michael Symonds. Studiet præsenteres i tidsskriftet Scientific Reports. November nr.8 // 2019

| 39

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhed | November 2019  

Sundhed | November 2019