Page 27

NATUREN KALDER

især kæber og kranier peger tydeligt i retning af mus, muldvarp eller fugle. Kig på tænder og kæber fra mus under en lup. Så kan du se forskelle og sortere helt ned til, om det for eksempel er en rødmus eller halsbåndmus. Som en ægte naturdetektiv limer du selvfølgelig din sorterede knoglesamling pænt op på sort pap i en lille æske. samme metode! Hvis du har mod på det, kan du lave en samling af gylp og se forskellene. Som naturdetektiv er gylp fantastisk at studere. Saml en masse forskellige gylp fra skoven, marken og stranden og hold dem adskilt. Læg dem til tørre på radiatoren. Nu kan du ved hjælp af en såkaldt gylpenøgle (det kan eksempelvis være fra bogen Dyrespor) sortere og sætte navn på de forskellige arters gylp. Efter sorteringen lægges gylpene i en tæt, lukket æske med navn på.

NATURENS KINDERÆG Endnu mere spændende bliver det at gå på opdagelse inde i gylpet. Uglegylp er rigtig fine at starte med, da uglens mavesyre ikke kan opløse knogler. Uglegylpet lægges i en lille bakke og pilles forsigtigt fra hinanden med en pincet. Sortér alle knoglerne efter størrelse og form. Mange af knoglerne kan du let genkende, men

GNAV, HULLER OG MINER Måske sidder nogle blade stadig på træerne, ellers må du rode i skovbunden. Mange af bøgebladene er hullede, gnavede eller udhulede. Masser af små insekter æder nemlig i de friske blade. Prøv at holde et hullet blad op mod lyset, så ser du tydeligt ædespor efter insekter. Den voksne bøgeloppe (en lille snudebille på 2 mm) gnaver et lille rundt hul i bladene. Bøgeloppens larve lever derimod i det smalle rum mellem bladets overog underside. Her æder den det næringsrige væv, så man tydeligt kan se et fladt, udhulet område. Disse gnav kaldes for miner. Bøgeloppens er derfor en fladmine. Hasselbuskene havde en fantastik god bestøvning i starten af året og det har medført alle tiders nøddeår. Kig nøje efter på nødderne. Mange har et lille rundt hul. Det er spor efter endnu en snudebille, nøddesnudebillen. Den voksne snudebille har tidligt på året gnavet et lille hul og lagt et æg inde i den spæde nød. Larven har så levet trygt og beskyttet i nødden,

hvor den har ædt kernen. Den voksne larve gnaver sig gennem skallen, dumper ned på jorden, forpupper sig og ligger vinteren over. Under egetræerne finder du sikkert masser af agern, som har helt den samme type runde hul. Her er det så bare spor efter agernsnudebillen.

BILLEFORSØG Måske er der stadig voksne snudebillelarver inde i agernene. Du kan med lidt snilde og held få dem til at forpuppe sig, så du til foråret kan se den voksne snudebille. Saml et par håndfulde agern og læg dem i en køkkensigte med fugtigt papir. Efter noget tid vil de hvide larver med lidt held have mast sig ud og ligger i det fugtige papir. Saml forsigtigt larverne, læg dem i bæger med jord med et hullet låg eller fint net over. Til foråret kan larverne så være forvandlet til små, spøjse snudebiller.

ET SUNDT SAMARBEJDE Naturvejlederforeningen har nedsat et panel af sundhedsredaktører, som leverer tips og gode råd til, hvad der kan lokke store og små op af sofaen og ud i det fri lige nu. At komme ud i naturen er nemlig godt for alle. Både fysisk og psykisk. Endnu mere inspiration kan du finde på www.natur-vejleder.dk.

November nr.8 // 2019

| 27

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhed | November 2019  

Sundhed | November 2019