Page 12

tema: SUCCES

SUCCES

TIL DE GLADE Professor i psykologi, Sonja Lyubomirsky, argumenterer, at de fleste af os har misforstået sammenhængen mellem succes og lykke. ”Vi har alle sammen nogle milepæle i vores hoved. Ting, som vi tror, vil gøre os lykkelige. Hvis jeg bare klarer den eksamen, får lønforhøjelse, scorer mig en million, køber et hus, får mig en partner eller en baby - så vil jeg være glad.” ”Det er boret ind i os fra vores forældre og samfundet, at vi må arbejde hårdt for at opnå succes og så vil der opstå lykke som resultat af vores hårde arbejde og det, vi har opnået. Nogle af os kan endda sige et præcist beløb, vi har brug for, for at blive lykkelige - for eksempel en million.” ”Man hører det alle vegne. Fra sine forældre, lærere, arbejdsgivere osv. Det bliver automatisk at tænke sådan. De fleste mennesker vil naturligvis gerne være lykkelige. Så vi jagter succes - ligesom den legendariske gulerod på en pind - og tror på, at lykken venter lige på den anden side af hjørnet. Men for mange af de jagende, så må der ses langt efter både succes og lykke,” siger professoren fra University of California. Det er ikke succes, der skal gøre os glade. Det er derimod glæde, der fører succes med sig, pointerer professoren. For med lykke tænker hun på et godt mentalt helbred. ”Når du er positiv og nysgerrig, bidrager det med succes på jobbet. Glade mennesker får mere positiv kontakt til deres kollegaer og modtager mere positive evalueringer fra deres ledere. Når man føler sig godt tilpas, så vil man generelt være i stand til at præstere bedre.” Den bedste måde at sammenligne glæde og succes er ifølge professoren ved at følge personer, som allerede var glade, da de opnåede succes.

12 |

MAGASINET SUNDHED

Her viser det sig, at folk, der er glade til at starte med, generelt har større chance for at få det job, de ønsker sig. Det skyldes blandt andet, at den glade person har mere energi og er mere vedholdende og optimistisk. Et positivt udgangspunkt gør det ligeledes nemmere at arbejde sammen med andre og opnå resultater i fællesskab.

Professoren peger altså på, at du ikke skal sigte efter succes. I stedet skal du fokusere på at være glad og lade din glæde være en magnet, der giver dig succes. På samme måde må arbejdspladser derfor blive bedre til at skabe arbejdsmiljøer, der giver de ansatte ægte glæde, pointerer hun.

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhed | November 2019  

Sundhed | November 2019