a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 66

NYT FRA KRÆFTENS BEKÆMPELSE

10 ÅR MED HPV-VACCINATION

MANGE STARTER I SOLARIET SOM BØRN Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt unge. Hvis den unge går i solarium, øger det markant risikoen for at udvikle modermærkekræft. Tre ud af fire tilfælde af modermærkekræft blandt solariebrugere under 30 år skyldes deres brug af solarium. Ifølge en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne har hver tredje person mellem 15 og 20 år prøvet at gå i solarium. To ud af tre var under 16 år den første gang. Hele 20 procent var mellem 10 og 13 år den første gang. Det vækker bekymring hos Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne. De efterspørger derfor en aldersgrænse på 18 år for brug af solarium.

I 2009 blev HPV-vaccinen introduceret som en del af det danske børnevaccinationsprogram for piger, fra de fylder 12 år. 350.000 piger er siden blevet færdigvaccineret og er dermed beskyttet mod livmoderhalskræft og kønsvorter. HPV er årsag til en række kræftformer, som både rammer mænd og kvinder. I Danmark er der hver dag to danskere, der rammes af kræft, som skyldes HPV. Efter 10 år med HPV-vaccination ses et stort fald i forekomsten af HPV-infektioner og forstadier til kræft blandt de piger og kvinder, der er HPV-vaccineret. Det glæder Kræftens Bekæmpelse. De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at der efter en periode med faldende tilslutning til vaccinen, igen er stor fremgang i vaccinationstilslutningen.

Men der er stadig noget vej endnu for flere af landets kommuner. En række af kommunerne gør derfor en ekstra indsats for at øge tilslutningen til HPV-vaccination.

FLERE I BEHANDLING VIA KRÆFTPAKKER Indførelsen af kræftpakkerne i Danmark har medført, at patienter, der har symptomer på kræft, får en hurtig afklaring. Hvis de faktisk har kræft, kommer de i behandling inden for en kort tidsfrist. Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at en stadig større andel af de kræftramte er nået frem til hurtig behandling gennem et kræftpakkeforløb. I 2018 kom 87,6 procent af alle nye kræftpatienter i behandling som led i en kræftpakke. Det er 3,5 procentpoint flere end i 2013. Men andre undersøgelser viser, at det kun er hver anden kræftpatient, der kommer direkte i

kræftpakke. Kræftens Bekæmpelse ser derfor gerne, at Sundhedsdatastyrelsen går mere i dybden med den del af patientforløbet, der ligger før kræftpakkeforløbet.

ET SUNDT SAMARBEJDE

Kræftens Bekæmpelse 66 |

MAGASINET SUNDHED

Disse sider er udarbejdet i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og er skrevet af Marianne Vestergaard fra Kræftens Bekæmpelse. Kræftens Bekæmpelse arbejder med en vision om et liv uden kræft - at færre får kræft, at flere overlever kræft, et bedre liv efter kræft. Læs mere om kræft, forebyggelse og forskning på hjemmesiden cancer.dk

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhes | Marts 2020  

Sundhes | Marts 2020