a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 59

KÆRLIGHED verede, hvis man føler sig dum eller på udebane. Så sørg for at der motioneres på lige vilkår eller at du ikke får din kære til at føle mindreværd. Derudover så er det en dårlig idé at presse ham/hende til at følge med i dit tempo. Ikke mindst fordi det kan føre til overbelastning og skader. Lad ham/ hende føre an og bestemme intensitet, varighed, valget af sportsgren osv.

NU HAR DU FÅET KAGE NOK Det er med sundhed som med så meget andet i livet. Der er perioder med stilstand eller tilbagegang. Så vær forstående og tålmodig, når der kommer perioder, hvor målene glipper eller motivationen er svær at få øje på. Forbliv støttende gennem processen, også når du måske bliver skuffet. Det kan faktisk være i disse perioder, at der er mest brug for din støtte. Det er vigtigt at lade være med at bebrejde og presse. Kommentarer som ”Har du virkelig tænkt dig at spise den snack!” kan

gøre mere skade end gavn. Det er vigtigt, at du ikke bliver ”politimand” og bliver straffende. Du tænker måske, at ytringer som ”Jeg tror, du har fået kage nok!” eller ”Du har ligget på sofaen hele dagen!” holder din kære til ilden. Du bemærker jo fejlen og fortæller, hvad han/ hun skal gøre bedre. Men i stedet for at understrege fejltrin så fokusér på de positive ting, du bemærker. Det er de positive og opmuntrende kommentarer, der hjælper mest. Lad være med at kalde nogle fødevarer ”gode” og andre ”dårlige”. For ord som ”dårlig” kan give en følelse af skam, når man spiser dem. Det samme gælder, når du kalder dig selv eller din kære ”god”/”dårlig” afhængig af, hvad der blev spist eller hvor meget der blev motioneret.

UNDGÅ FANATISME Det sidste råd går på, at du bør være opmærksom, hvis din kære bliver

for optaget af sin kost, træning eller vægt. Husk på at sundhed ikke må overskygge livets andre facetter. Det er vigtigt at finde balance. Det ses ofte, at personer med intentioner om at blive sundere, går hen og bliver fanatiske. De risikerer at få farlige vaner, hvis de for eksempel spiser alt for få kalorier, bliver for restriktive i indtaget af fødevarer eller motionerer i det uendelige. Bemærk eksempelvis hvis din kære føler sig skyldig, fordi han/hun har spist bestemte fødevarer eller ikke fik motioneret. Du bør også være opmærksom på, hvis han/hun undgår sociale sammenkomster på grund af maden. Hvis denne situation skulle opstå, så bør du tackle den ved at tale om, hvad du selv ser og tænker. Og ikke påtvinge dine bekymringer og bebrejdelser. Mennesker med et stærkt og støttende netværk er ofte mere succesfulde, når det kommer til både at igangsætte og at fortsætte sunde vaner. Så du har chancen for at spille en værdifuld rolle for dine nærmeste.

Marts // 2019

| 59

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhes | Marts 2020  

Sundhes | Marts 2020