a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 45

HOS TANDLÆGEN

TANDLÆGER ADVARER. PAS PÅ ENERGIBOOST Mange danskere indtager energibarer og proteindrikke i forbindelse med motion - men produkterne kan give syreskader og huller i tænderne. TEKST: CHARLOTTE HOLST, TANDLÆGEFORENINGEN

Når danskerne valfarter til fitnesscentret, så ledsages træningen ofte af produkter, der lover energi og store muskler. Omkring 16 procent af danskerne i alderen 15 til 55 år bruger sportsernæringsprodukter og salget har de senere år været i vækst. Det viser DTU Fødevareinstituttets undersøgelse fra 2018. Produkterne fås i mange varianter og markedsføres ofte som sunde. Men mange af dem indeholder store mængder sukker og har en lav pH-værdi, som kan skade tænderne. Det afslører en undersøgelse, som Tandlægeforeningen har lavet med hjælp fra DTU Fødevareinstituttet. ”Jeg vil gerne advare imod at indtage for mange energibarer og sportsdrikke. De ser sunde og indbydende ud. Men man risikerer at få huller i tænderne og syreskader,” forklarer Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen.

50 GRAM SUKKER I PROTEINSHAKE Tandlægeforeningen har undersøgt sukkerindholdet i 40 sportsernæringsprodukter - både det tilsatte sukker og det naturligt forekommende sukker. Undersøgelsen viser, at en halv liter proteinshake indeholder 50 gram sukker. Det svarer til, hvad der findes i en halv liter cola.

”Alle sukkerarter undtagen kunstige sødemidler kan give caries. Men nogle sukkerarter, for eksempel hvidt sukker, er værre. Også frugtsukker og honning omdannes til syre, som kan give caries,” siger Svante Twetman, professor emeritus på Tandlægeskolen i København. Han fortæller, at barer med tørret frugt og energigeler er særligt slemme, fordi de klistrer til tænderne. Jo længere tid sukkeret er i munden, desto større er risikoen for caries.

TÆNDERNE LIGGER I SYREBAD Ifølge Susanne Kleist er man særligt udsat for at få syreskader, hvis man dyrker hård motion. ”Spyt er med til

at beskytte tænderne og man bliver nemt mundtør, når man løber eller dyrker spinning. Hvis man indtager sportsdrikke samtidig, ligger tænderne nærmest i et syrebad. Så stiger risikoen for syreskader.” Hun råder til, at du i stedet drikker masser af vand i forbindelse med motion og tager et stykke frugt eller grønt, når blodsukkeret er i bund. Hvis du alligevel vil indtage produkterne, så er der fornuft i at vælge dem med det laveste sukkerindhold. Undgå at skylle produktet rundt i munden eller at indtage produktet i mange små bidder/slurke over lang tid. Skyl munden med vand efter du har indtaget produktet.

ET SUNDT SAMARBEJDE Denne side er lavet i samarbejde med Tandlægeforeningen, der arbejder for at fremme den orale sundhed i befolkningen Her kan du finde ny viden og gode råd om tandsundhed og mundhygiejne. Læs mere på tandlaegeforeningen. dk under ”Patienter” og ”Sygdomme og behandlinger”.

Marts // 2019

| 45

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhes | Marts 2020  

Sundhes | Marts 2020