a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 43

HJERTET

SPIS MERE TANG Der kan være grund til at spise mere tang. For når du ofte spiser tang, så begrænser det din risiko for iskæmisk hjertesygdom. Iskæmisk hjertesygdom er en fælles betegnelse for sygdomme i hjertet, der skyldes forsnævring af de årer, der forsyner hjertet med blod. Studiet blev udført af Tsukuba universitet i Japan. 86.000 mennesker blev fulgt over en periode på 20 år. I løbet af de 20 år udviklede cirka 1.200 deltagere iskæmisk hjertesygdom, og det blev sammenlignet med, hvor ofte deltagerne spiste tang. Forskerne fastslog, at både mænd og kvinder kan reducere deres risiko for hjertesygdom ved at spise tang. Ifølge de japanske forskere er det fiber og protein i tang, der har positiv effekt på hjertet. Forsøg med dyr har vist, at fiber i tang hjælper på stofskiftet, mens protein sænker blodtrykket. En af studiets svagheder er dog, at det ikke tog højde for deltagernes sunde og usunde vaner eller hvad de i øvrigt spiste. Studiet blev bragt i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition.

HJERTET HAR GAVN AF SOJA … det fastslår University of Toronto. Studiet viser, at soja kan sænke kolesterol-tallet. Der har ellers hersket betydelig tvivl om, hvorvidt soja er sundt eller usundt. “Studiet viser, at soja sænker kolesterol, der kan skade hjertet,” siger professor John Sievenpiper. Studiet fra Toronto analyserede en række tidligere studier. “Nogle gange får små studier stor effekt,” bemærker professoren. Han peger på, at undersøgelser før i tiden har vist, at soja er usundt, men at de var baseret på for lidt data. “Det er vigtigt at bemærke, at reduktionen i kolesterol blot er fem procent. Men lægger du dette sammen

med andre plantebaserede fødevarer, så får du en meget stærkere effekt.” Studiet blev bragt i tidsskriftet Journal of the American Heart Association.

Marts // 2019

| 43

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhes | Marts 2020  

Sundhes | Marts 2020